consum mic in oras: masina manuala sofer care stie sa o conduca si cunoaste traseul deplasare la ore cu trafic lejer si pe trasee mai putin aglomerate semafoare sincronizate CUTIE DE VITEZE BUNA, cu trepte lungi si cursa scurta, bine reglata in raport cu motorul masina usoara, cai putini, cindusa bland si preventiv, anticipand traficul, fara graba
Ai uitat de greutatea masinii. Daca ai toate porcariile in portbagaj, si le plimbi peste tot, alea sunt poate 20kg - 30kg (sau chiar mai mult, cine stie) in plus care vor trebui miscate de catre motor.
Variatia densitatii lichidelor cu temperatura este infinitezimala in intervalul uzual. Deci nu bagi mai multa la 10 grade fata de 30. La gaze, care sunt compresibile, variatia e importanta, vezi presiunea in pneuri.
@99Vehicles, conținutul tău video este foarte relevant pentru șoferii români. Estenal 3-lea videoclip la care ți-am dat like consecutiv, cred, si mi-a placut ...imi place...cum detaliezi mersul mașinilor; vorba mea: "it takes a pro, to see a pro" 💯 chiar imi place ceea ce spui.🎉🎉
Scos-ul pe liber reduce consumul de combustibil drastic daca este folosit corect. In frana de motor ai consum zero, dar ai si frana (de la motor). Mersul in frana de motor il faci atunci cand vrei sa incetinesti usor, cum ar fi pe un drum de munte in coborare (unde nu ar trebui sa scoti niciodata masina pe liber). Sunt insa o gramada de situatii, mai ales in oras, unde mersul pe liber ajuta foarte mult. Tehnica se numeste pulse-and-glide. Este foarte eficienta la electrice, hibride, diesel, si un pic la benzina. Daca ai de ex. o intersectie sau viraj in 300-500m, accelerezi un pic mai repede decat normal si o scoti pe liber. Desi consumul instant in acceleratie este momentan mai mare, vei parcurge restul distantei cu consumul de relanti pe perioada de timp ramasa, care este intotdeauna mai mic decat daca ai merge constant. Desi este contraintuitiv, se intampla asta pentru ca motorul va rula intr-o plaja superioara de eficienta vs. atunci cand mergi constant. Nu contrazic pe nimeni, e simplu, cine vrea sa verifice acest lucru testeaza si se convinge. Octavia 1.6 TDI 4x4 consum 3.8 pe ruta Pitesti - Sibiu. Yaris 1.5 Hybrid din 2019 consum 1.9 pe ruta Pitesti - Hunedoara. Doar nu fa asta pe autostrada sau pe orice alt drum drept!
cu 0.9 turbo daca mergi intre 90-110 constant, obtii un consum foarte mic. Daca treci peste 120-130 si nu mergi deloc constant, consuma instant (ceri putere iti da, cat poate) + intervenirea anumitor factori.
Sfaturi foarte bune! Nici nu am realizat că nu aveam subscribe la canal. 18:00 Ce nu s-a menționat ar fi un carburant premium cu cifră cetanică / octanică mai mare (desigur, pentru motoarele care tolerează cifrele mai mari): scade consumul prin faptul că arderile sunt mai bune iar în acest fel se elimină din depunerile de pe circuitul de injecție.
de acord sa nu accelerezi cand esti in afara cuplului la manuala, dar discutia de cuplu maxim e cam poveste ca ajuta la consum. Coastingul e sfant, cuplat ambreiajul. Condusul in zona de cuplu ajuta insa la condus in forta ca sa stai in estimarea Waze cu o masina normala si fara sa derapezi in curbe. Turatia deranjeaza insa daca ai manuala cu 5 trepte si vrei sa mergi peste limita de viteza pe autostrada. Deja ai 3500 ture sau mai mult si se uita urat in rezervor.
total gresit din punctul de vedere al AC-ului si alimentarii cu temp reci: cu cat este motoru mai mare cu atit nu se forteaza cand pornesti AC, caz concret cu 2 exemple: Dacia Sandero 2015 0.9 TCe consum 0.6L/h la relanti cand a pornit AC a aratat 2.0L/h si tremura toata masina, la un VW Touareg 2014 3.0 V6 TDI arata 1.0L/h cand pornit AC a arata 1.1 L/h si nici nu sa skimbat resonanta motorului. In legatura cu alimentarea pe timp mai friguros este la fel de eronat deoarece rezervoarele de combustibil sunt in pamant la o distanta de 10-20m izolate termic, deci fie ca e vara sau iarna temperatura rezervoarelor ramane la fel. Insusi Jeremy Clarkson a remarcat ca aceasta teorie este falsa mai tarziu in urmatoarele sezoane.
Salut! In sfarsit am gasit pe cineva care crede in Ceratec. Din pacate sunt cativa pe internet care au facut "testele lor" si spun ca Ceratec nu ajuta la nimic. Te rog frumos, daca toti iti propui sa pui CERATEC in BMW poti sa faci un video inainte si apoi unul dupa, mai ales cu documentarea de consum pe acelasi traseu. Stii tu ce sa faci. Nu trebuie sa iti dea nimeni indicatii. Dar daca arati ca imbunatateste zbomotul mororului si consumul ar fi frumos! Mult success @99Vehicles !!!
Mai este o chestie frecventa pe care a patit-o un prieten dar care sunt sigur ca o au multi si nu stiu de ea. Mai pune din cand in cand mana pe jante si vezi daca sunt incinse. Ca daca ai schimbat de curand placutele si etrierele sunt varza, vei avea consum cu cel putin 2% mai mare. Asadar, daca jantele sunt fierbinti fara motiv, du-te cu masina la service si rezolva problema.
sandero 2016 , 1.5 dci, la 90 constant consum de 4.6, la 100 constat a urcat la 4.9 confirm faza cu viteza. pt 10km/h la ora in plus de la 90 si am mai luat 0.3 in plus. clima pornita. f util video. ms de pont cu motor protect!
Inertia ajuta numai daca nu folosesti frana de picior si folosesti orice diferenta de nivel fara a frana sau daca franezi sa franezi numai cu frana de motor, daca scoti pe liber ca sa calci frana nu faci nimic
bravo! insa ar fi de discutat la unele puncte. Is sanse ca niste jante daca sunt facute dintr-un aliaj mai usor sa scoata consum mai bun daca is mai mari din cauza ca poti obtine aceasi viteza cu turatii mai mici. Iar la AC.. cu cat e un motor mai mare cu atata invarte un compresor mai usor. Nu cred ca e cazul sa fie si compresorul mai mare neaparat. Mai degraba spatiul ce trebe racit de exemplu masina de 2 locuri vs versiune break cu portbagaj de 1000 litri
Salut Razvan, Mi-ar placea un videoclip despre cum conducem cel mai eficient o toyota hybrid si cum o ingrijim, tocmai ce mi-am luat o corolla gr si sunt curios :) Mersi!
Clipul este foarte informativ, chiar dacă unele idei sunt repetate de-a lungul clipurilor încărcate, însă sunt unii pentru care clipul acesta este primul. Iddea cu alimentarea noaptea, sau pe frig- , buteliile subterane cu combustibil nu reacționează cu temperatura de "deasupra", nicidecum in câteva ore...păreri?
Salut, cam 30% din ce spui nu prea se potrivește cu realitatea. Vezi ca acea canistra de vapori contine un carbune parca care daca este atins de lichide isi pierde din proprietati. Si inlocuirea este destul de scumpa.
viteza mare, consum mare, pur si simplu, alergi mai repede, consumi mai multa energie una e sa mergi constant cu 2k ture si alta cu 3k de rotatii/min de aici si consumul mai mare la benzinare. restul sunt vorbe daca masina e puternica raportat la gabaritul ei, nu va consuma mult la drum lung si viteza mare. daca insa nu are suficienta putere, dar tu o calci ca si cand ar avea, ai consum mare cel mai important truc pentru un consum mic este, atentie,...soferul cu experienta si care cunoaste masina cu care circula 😅
Cu 3000 de ture de la predeal la București, consum mai puțin decât tine cu 2000 de ture de la București la Predeal. Eu cobor... tu urci. Sunt mulți factori la mijloc
motorina din benzinării este depozitată la o temperatură constanta de 16-19 grade din cate stiu eu, daca alimentezi dintru un rezervor care este care la temperatura aerului de 3-4 grade atunci zici bine !👍
Hai sa stabilim odata pt totdeauna e mai rentabil sa mergi pe liber (coasting) 5km cu consum 0.3 decat sa mergi (adica sa franezi) 200metri in frana de motor cu 0.0 consum. Ambele sunt bune daca stii cand sa le folosesti: frana de motor dupa cum ii spune numele franezi/reduci la semafor sau in trafic, iar pe liber mergi cand ai o panta mare...si te duci sute de metri sau km....vorba aia duteeee dica (unde in general nu poti in frana de motor pt ca masina va incetini sau se va opri pe la sfertu sau jumatea pantei iar dupa trebuie sa bagi combustibil, sa Accelerezi si degeaba ai avut 0.0 daca ii dai cu 5.0 😏)
Te pup prieten drag, esti cel mai tare Te urmaresc de foarte mult timp,întrebare locuiesc în Canada sunt Taximetrist, ce masină ma sfatuiesti sa-mi iau.
Am observat ca de cand am ad blu off cand fac frana de motor acesta se opreste. O fi de la faptul ca motorul cu ardere interna, atunci cand franeaza, nu mai are ce consuma?! Daca ii dau un pic de lichid de frana ce zici, se mai opreste?
Buna! Mai sunt vreo doua trucuri de economisire ...fara eforturi. Cred ca dupa 145 de modele diferite, conduse in ultimii 36 ani (doar in EU + extensii non EU), si doar 15 masini personale...pot impartasi experimentele mele celor care nu se simt "lezati"... Apreciez comentariile tale. Intotdeauna am ceva de invatat, spre uimirea hate-"eterilor" tai, care iau info...ca pe ceva prea personal.. Continuă!
12:12 Măi, Răzvane! Da, în cazul frânei de motor, cât timp motorul este acționat de roți, e posibil să ai consum 0, atâta timp cât ține energia cinetică a roților oferită de viteza mașinii. Însă, această energie nu ține până la nesfârșite (în caz contrar, ar fi vorba despre un perpetuum mobile), și mașina ar trebui să se oprească, precum, se și oprește dacă e pus pe "liber". Însă, dacă mașina e pusă în viteză, ea nu se va opri, chiar dacă nu apeși accelerația, prin urmare, "ceva" o alimentează cu energie, pentru a rămâne în mișcare. Acel "ceva" fiind, evident, motorul, în care se arde combustibilul, deci, există consum. Nu înțeleg în ce mod trece motorul de la consum 0 în faza de frână de motor la un consum oarecare în faza în care nu mai acționează frâna de motor, și mașina rămâne, totuși, în mișcare, fără a fi apăsată pedala de accelerație, cert însă este, că fără consum de energie pe o suprafață orizontală (și cu atât mai puțin în pantă), n-ar putea rămâne în mișcare fără să se alimenteze cu energie
Pai la un vw passat b6 2.0 eur5 dsg în Drive schimba foarte jos ca să am cuplu maxim trebuie sa merg pe sport ca să stea între 1800 2500 tr. aici ce este de făcut eu galeria o curat la 90.000 și nu am mari depuneri dar tot o curăț
Buna ziua, interesante sfaturi, dar as vrea sa spun ca nu prea bate cu realitatea. Si de ce spun asta, eu am un passat bg de 1, 9 tdi 131 ps si consumul ideal il am pe la 130km h, si clima pot spune ca la mers normal nu vad nici o diferenta, chiar am probit de multe ori in mers pe tempomat, am cuplato respectiv decuplato si nu sa modificat nimic pe consum instant. Pentru anumite masini poate se potriveste ce-ia ce ai expus aici, dar nu poti generaliza ca nu se intampla la toate la fel
Eu personal nu ma trag atentia la consum, am un 2.0 TDI si stiu ca are consum ok indiferent in ce cirmustante conduc. Mai bine il turez un pic decat sa am rusinea peste cateva luni ca scoate fum cand ii dau blana
Salut, Razvan! la ultima parte, tin sa te contrazic! audi a4 2017 break automata 2.0 tdi 190 cp (cu stage), 100-110 km/h consum 4.1-4.2, la 130-140 consum 5.5-5.6, cu dovezi. Eu cred ca depinde foarte mult si de tipul de motorizare. Mentionez ca dpf ON, egr ON, perfecta stare de functionare.
La BMW e39 525d consum pe autostrada 130 km cu consum de 10l și la 180km 10l acum depinde de vand dar la 3500 rotație 10 litri 180km nu mai știu exact dar undeva pe acolo finca am constatat aceasta treaba și eu
Salut, Am un focus 1.6 tdci, de cateva saptamani imi consuma ceva mai mult decat de obicei, am facut o vizita la service, totul ok, nu am erori pe tester, nu am martori board, motorul merge bine, porneste la sfert, daca i as pune un aditiv de carburant si pe urma as forja o pe autostrada crezi ca ar ajuta? Multumesc!
Referitor la mersul pe liber, am un Renault Megane 2 din 2006 in 6 trepte si am observat că atunci cand o las pe liber si franez usor, imi arata un consum de 0.3-0,5, depinde, in schimb, dacă o las in frana de motor, consumul este de 0.00
Ok si ia fa un calcul...in frana de motor re duci 100 de metri cu 0.0 consum (este frana nu mod de rulare) iar pe liber (coasting) te duci chiar si 1-2-3 km cu 0.3l/100 cum e mai avantajos? Răspunsul corect este ambele sunt avantajoase daca stii cand sa le folosesti.....
Răzvane! Despre termostatul blocat pe circuitul mare al sistemului de răcire trebuia să amintească străbunicul din mormânt îngropat în anul 1900 toamna? ☺️
Consumul nu se face după ureche... Există o procedură standard valabilă pentru toate casele constructoare de mașini, și în modul astă se poate compara consumul la 2 mașini de marcă și chiar tipologie diversă. Procedura de stabilire a consumului standard o aveam pe undeva (nu o mai caut), dar din cate îmi amintesc erau 3 simulări aproximativ egale (de 1/3 fiecare); 1/3 cca. de traseu autostradal la 120 Km/h (nu 100 Km/h sau cât vrei tu), 1/3 cca. traseu inafara localității la 67,5 Km/h și 1/3 cca. de traseu urban cu opriri la semafoare și staționari și opriri și reporniri la treceri pietoni. Dacă faci testul de consum în modul astă, nu mai reușești să stai sub cel declarat, în mod sigur.
nu vei avea surprize daca faci supraplinul chiar si pe caldura mare ,daca mergi la drum lung pt ca pe masura ce inaintezi si motorina se incalzeste de pe retur, la primii 20 km deja ai consumat 1L cel putin si deja se face loc in acea camera de vapori iar in 20 km nu apuci sa incalzesti 50L de motorina cu returul in asa hal incat sa dea pe afara , eu fac supraplinul la un Touran in fiecare an cand Merg cu el in Spania ,si am prins temperaturi de 45 C si am facut supra plinul fara probleme ,hai sa nu speriem oamenii, .. in rest respect pt Vlog, keep up the good work !! :)
se referea daca o lasi dupa ce alimentezi pe rece, sa lasi masina supraumpluta sa stea la cald. Scrie si in manualul masinii sa nu umpli peste un click de la pompa.
Se pare ca nu cunoști fizica! Curios, ca ești inginer! La o anvelopa nu reduci frecarea ci aderenta dacă modifici presiunea! De ce? Ca frecarea nu depinde de suprafață! Crești suprafața de contact sau scazi suprafața de contact, frecarea este aceeași! Asa scrie în legea frecării!
Ce frecare are un cauciuc de bicicleta și ce frecare are un cauciuc de mașină??.. sau ce frecare are o senila de cauciuc???.. așa că lasă lagile și observa tu cu ochii suprafața de frecare😉
@@romanulnicolae2060Răspuns : un cauciuc de bicicleta dezvolta aceeași forța de frecare ca un cauciuc de Formula 1! Spun de Formula 1 ca să fiu foarte clar! Cine a fost la școală știe asta și anume : Formula forței de frecare este dată de relația: Ff = μ ∙ N (forța de fracare =coeficient de frecare (adimensional) X normala la suprafață! Deci în formula nu apare nimic legat de suprafață de contact! Legea a II-a a frecării: Valoarea forței de frecare la alunecare nu depinde de aria suprafeței de contact dintre corpuri. Deci dacă înțelegeți ce citiți aveți o șansă să vă dați seama că bateți....câmpii cu roata de bicicleta și ce mai scrieți! Concluzie :fizica nu e pentru oricine!
Anvelopele de iarnă nu sunt mai moi decât cele de vară. Anvelopele de iarnă funcționează altfel, mai exact captează zăpada în șanțurile din partea rulantă, iar acea zăpadă când intră în contact cu zăpada de pe carosabil, se lipește precum atunci când faci un bulgăre de zăpadă, iar astfel se realizează aderența. Exact din motivul ăsta nu vei vedea anvelopă M(ud)+S(now) sau noroi și zăpadă sau de "iarnă" în traducere liberă, care să aibă suprafața de rulare perfect netedă, precum cele din Formula 1, spre exemplu. Știu că sună contra intuitiv, dar anvelopele M+S sunt chiar mai "tari" decât cele de "vară", nu sunt atât de moi cum se crede.
Explică-mi dacă poți. Am un GLE coupe 450 din 2019, fac naveta din Germania în România de două ori pe lună, adică 4000km lunar . Am condus in mod eco ,adica 127km/h și am scos consum de 9.5 ,(timp 10 ore pe sens) și conduc sportiv adică pe 200km/h și peste ( până la 200 merge pilotul) și iese consum se 10,5 (timp 7 -7 h jumate .) Care este avantajul?Menționez că ,clima merge tot timpul .
Cutiile automate in principiu exploateaza mai corect motorul in functie de sarcina. Cand calci o automata trece uneori si din tr6 in tr3, ceea ce soferii nu prea fac de fel. Practic cutia automata in finctie de sarcina chiar foloseste corect turatia motorului. Nu e o problema sa mergi cu 1500rpm in sarcina mica, masina mea cu motor de 2L are 1500rpm in treapta 6, cutie automata, la 2000rpm am deja 130km/h. In ziua de azi nici benzinarele automate nu mai stau la 2000-2200rpm daca mergi in oras normal sau cu 50-80km/h.
Te salut sper să răspunzi la nedumerirea pe care o am. Eu nu înțeleg e bine să mergem cu AC pornit astfel încât să circule aerul prin mașină ( eu de ex am coputerul pe filtrul de aer) sau mașina se raceste singură prin ulei si lichidele din ea. Si asta cu incalzitul mașini înainte de plecare la drum cum se face?😊
Motorul se răceste prin circuitul de răcire forțată cu antigel. Circuitul de ungere cu ulei contribuie prea puțin la răcirea blocului motor, dar "contribuie" (temperatura uleiului din baie este mai scăzută decât cea a uleiului aflat în circuit ... pe măsură ce acesta "se plimbă" transferul termic e acolo). Habitaclul se răcește prin circuitul de răcire forțată cu freon. Computerul de obicei este amplasat în zone ventilate "natural" sau "departe" de sursele principale generatoare de căldură (chiulasă, turbo, etc), fiecare fabricant alegând sa utilizeze spatiul de care dispune în acest sens. Electronica nu se împacă cu căldura în exces.
@@mihaistefanescu1999e aici țin să te contrazic 🤔 depinde de mașină de ex la un smart451 băgat pe obd deci nu ce arata masina aproximativ, temperatura scade in momentul in care se actioneaza ac si asta pt ca masina avand motorul pe spate si un computer sa zic mai rudimentar imediat porneste a doua aeroterma ceea ce duce clar la o răcire mai mare a motorului 😁 la alte mașini de ex la cele doua mazda care le am temperatura nu e influentata de ac intrucat computerele sunt putin mai avansate si coreleaza temperatura in fct de temperatura ce trece prin termostat deci se deschid ceva mai tarziu a doua sau a treia turatie a aerotermei implicit al doilea ventilator al aerotermei😉
BMW X3 de 2500cc, 6 Linie, nu este pentru oras sau drumuri lungi, consuma aiurea, esti dus cu cu pluta, haha, in general BMW-urile trebuie forjate de 2 ori pe saptamana si cam atat, BMW-urile sunt de raliu, vrei de oras, ia un Matiz, haha likeeee
Salut am o Mazda 3 din 2013 și în bord îmi apare o cheie ,, wrench" asa am gasit ca se numește problema mea e că mașina nu depășește viteza de 110 km/h idiferent cat de mult aș accelera ce problemă poate fi?
Ori este semnul Ca trebuie sa faci schimbul de ulei,ori trebuie sa te duci in service pentru Ca Intra in safe mode si de aceea nu are putere,vezi sa nu ai limitator de viteza
Asta cu jantele e un pic contraintuitiv. Dacă mașina are în carte jante mai mari logic ar fi ca motorul sa nu se "obosească" din diferența de diametru. Roata fiind mai mare în diametru => logic mai puține rotații / km (nu mult mai puține) deci intuiția mea era ca diferența ar trebui sa fie nesemnificativ mai mica la diametru mai mare. Dar te credem pe cuvânt ca tu ai acces la informații la care noi nu avem acces.
Ai uitat de egr off si dpf off si la benzina decaat pentru ca atunci cand gazele se evacueaza mai usor creste eficienta motorului care te sjuta si pe partea de performanta si cea de consum . Si inca o chestie arcuri sport mai lasate , aerodinamica mai buna
@@ursucuak2906 am o benzinărie de 1.3,și as dori sa știu la ce turații e cuplu maxim?și dacă la cuplul maxim e mai mic consumul sau la turații mai mici?
@@mihaistefanescu1999 oarecum diferența de consum între cuplul maxim care nu știu la ceate turații e și mersul la turații mai mici gen 1800-2000 motorul fiind de 1.3 benzina
Toate dsg-urile tin motoarele foarte subturate.. si la cele cu convertizor e valabil, dar nu inseamna ca e bine. Dar il tine la 1400 la mers constant.. daca mangai acceleratia iti da 2-3 trepte in jos.
De fapt nu e consum 0 in frana de motor motorul la relantiu ia în între 0,3 09 litri la ora de funcționare deci cam același principiu și la frana de motor !
Cica sa mergi in frana de motor....pai frana e frana si mersul e mers...e ca si cum ai spune mergi cu frana calcata. A sa o oprim in frana de motor e altceva.., da nu ai cum sa mergi in frana de motor, ca dupa cum ii spune numele e o frana un mod de oprire
Incredibil de bune Anvelopele runflat, nu stiu daca afecteaza consumul acest tip de anvelope, sunt ceva mai grele fata de unele obisnuite, oricum isi merita bani, Am mers o saptamana cu Anvelopa din stanga spate desumflata fara sa-mi dau seama, mi-am dat seama abia dupa o saptamana de mers ca este ceva neinregula cu ea.
Facem pariu pe ce vrei tu ca cu a3a la 80 (cica cuplu maxim) ai un consum extrem de prost, eu cu a5a la 55 am consum la jumate aproape (si aveam cam 1500 ture la kia ceed 1.4mpi, ceea ce era bine). Cred ca confunzi cuplu maxim cu cuplu optim
La kia ceed 1.4 poate esti in cuplu maxim in a3a la 80kmh, la dieseluri in schimb esti in jur de 2700-3300rpm, nici pe aproape de turatia de cuplu maxim, ca idee, fiecare isi cunoaste masina, la 80 cu al meu diesel atat cel 2015 cat si cel 2005, cel mai bine e sa mergi cu treapta a5a, am in jur de 1800rpm la 2015(Volvo D6) si cam 1950-2000rpm la Astra H 1.9 2005, la hyundai accent 1.4mpi e altul consumul instant la 80 indiferent de treapta cu care rulez
Și încă ceva îmi permit! Un motor termic, generează un moment motor maxim, asa e corect tehnic, inginerește vorbind! Nu un cuplu maxim Ca avem într-un anume timp o forță, nu două și un brat! Iar o forță și un brat generează moment! Cuplu presupune existenta a doua forțe egale de sens opus în același timp!Ceea ce în motorul termic nu avem! La motorul electric putem spune asta! Știu ca în limba engleza, se accepta cuplu ca termen dar nu e corect! Eu nu am văzut în cărți de motoare, autori fiind profesori cu expertiza și stiința unde sa citesc, :calculați cuplu motor la....
Asta cu consum 0.000 nu știu dacă e adevărată și la motociclete. Sunt în frână de motor de ceva timp și când ajunge la 2000 2500 rpm mai da câteva rateuri. (Motor pe injecție relanti sub 1000).
@@Попеску-й6м Toate masinile moderne au modul. ECU (engine control unit) sau ECM (module), care taie alimentarea cand motorul e la turatie mai mare decat cea a relantiului iar acceleratia nu este apasata deloc. Alimentarea reincepe oricand se calca acceleratia oricat de putin, cand motorul ajunge la relanti, din frana de motor sau prin apasarea pedalei de ambreiaj.
Tin sa te contrazic in materia de jante, daca pui jante mai mari cu cauciucuri cu talon mai mic, si nu maresti circumferința cauciucului, castigi la consum deoarece o janta mai mare cu un cauciuc cu talon mic este mai usoara decat o janta mica cu un cauciuc cu talon mare! Da, pierzi la confort dar consumul este afectat in mod pozitiv!
Asta e valabil doar pe drumuri netede. In cazul denivelarilor fregvente o roata mai elestica reduce vibratiile nedorite care consuma energie . Un caz extrem sunt rotile de tren sau rotile de caruta cu cercuri metalice. sunt usor de rulat pe suprafete tari si netede dar nu sun bune pe drum pietruit denivelat, unul din motivele pt. care sunt preferate rotile cu anvelope.
Chiar daca nu modifici circumferinta rotii, modifici "momentul de inertie al rotii" adica rezistenta la schimbarea de viteza. O roata cu cauciuc subtire are multa masa concentrata inspre exteriorul rotii. Masa aceea face sa porneasca de pe loc mai greu. Mai mult, de obicei jantele cu raza mare sunt cateodata mai late, deci roata freaca mai mult asfaltul, crescand consumul. La viteza constanta nu vor fi consumuri mari. La pornir-opriri se va simti diferenta.
@@beni22sof atat timp cat nu schimbi offset-ul jantei si nici lățimea jantei si mentii aceeasi latime si la cauciuc reduci semnificativ greutatea rotii! Si vorbesc din experienta proprie! Am schimbat jantele de aluminiu cu jante de magneziu la audi-ul meu pastrand aceeasi latime a cauciucului si aceleasi caracteristici ale jantei si am redus aproximativ 2,5kg pe roata! Consumul s-a redus considerabil! Categoric pe perioada mai lunga probabil voi avea mai multa uzura pe componentele suspensiei dar in materie de confort nu simt deocamdata nimic, suspensia pe aer reducand foarte mult vibratiile in masina! Talonul cauciucului a scazut de la /40 la /35!
consum mic in oras: masina manuala
sofer care stie sa o conduca si cunoaste traseul
deplasare la ore cu trafic lejer si pe trasee mai putin aglomerate
semafoare sincronizate
CUTIE DE VITEZE BUNA, cu trepte lungi si cursa scurta, bine reglata in raport cu motorul
masina usoara, cai putini, cindusa bland si preventiv, anticipand traficul, fara graba
Ai uitat de greutatea masinii. Daca ai toate porcariile in portbagaj, si le plimbi peste tot, alea sunt poate 20kg - 30kg (sau chiar mai mult, cine stie) in plus care vor trebui miscate de catre motor.
Eu mi-am dat chiar si mustata jos si mi-a scazut consumul in draci
@@ericandevaȘi eu de aia umblu fără chiloți.
😂
@@ericandeva😂😂😂
06:30 Motorina nu sta in rezervoare subterane, unde temperatura cand vine vorba de cateva ore variaza foarte putin?
Cam duci lipsă de content Răzvane, postezi mereu aceleași chestii din trecut dar parcă mai schimbate așa... same thing. Găsește subiecte noi frate..
Variatia densitatii lichidelor cu temperatura este infinitezimala in intervalul uzual. Deci nu bagi mai multa la 10 grade fata de 30. La gaze, care sunt compresibile, variatia e importanta, vezi presiunea in pneuri.
@99Vehicles, conținutul tău video este foarte relevant pentru șoferii români. Estenal 3-lea videoclip la care ți-am dat like consecutiv, cred, si mi-a placut ...imi place...cum detaliezi mersul mașinilor; vorba mea: "it takes a pro, to see a pro" 💯 chiar imi place ceea ce spui.🎉🎉
Scos-ul pe liber reduce consumul de combustibil drastic daca este folosit corect. In frana de motor ai consum zero, dar ai si frana (de la motor). Mersul in frana de motor il faci atunci cand vrei sa incetinesti usor, cum ar fi pe un drum de munte in coborare (unde nu ar trebui sa scoti niciodata masina pe liber). Sunt insa o gramada de situatii, mai ales in oras, unde mersul pe liber ajuta foarte mult. Tehnica se numeste pulse-and-glide. Este foarte eficienta la electrice, hibride, diesel, si un pic la benzina. Daca ai de ex. o intersectie sau viraj in 300-500m, accelerezi un pic mai repede decat normal si o scoti pe liber. Desi consumul instant in acceleratie este momentan mai mare, vei parcurge restul distantei cu consumul de relanti pe perioada de timp ramasa, care este intotdeauna mai mic decat daca ai merge constant. Desi este contraintuitiv, se intampla asta pentru ca motorul va rula intr-o plaja superioara de eficienta vs. atunci cand mergi constant. Nu contrazic pe nimeni, e simplu, cine vrea sa verifice acest lucru testeaza si se convinge. Octavia 1.6 TDI 4x4 consum 3.8 pe ruta Pitesti - Sibiu. Yaris 1.5 Hybrid din 2019 consum 1.9 pe ruta Pitesti - Hunedoara. Doar nu fa asta pe autostrada sau pe orice alt drum drept!
cu 0.9 turbo daca mergi intre 90-110 constant, obtii un consum foarte mic. Daca treci peste 120-130 si nu mergi deloc constant, consuma instant (ceri putere iti da, cat poate) + intervenirea anumitor factori.
Sfaturi foarte bune! Nici nu am realizat că nu aveam subscribe la canal.
18:00 Ce nu s-a menționat ar fi un carburant premium cu cifră cetanică / octanică mai mare (desigur, pentru motoarele care tolerează cifrele mai mari): scade consumul prin faptul că arderile sunt mai bune iar în acest fel se elimină din depunerile de pe circuitul de injecție.
de acord sa nu accelerezi cand esti in afara cuplului la manuala, dar discutia de cuplu maxim e cam poveste ca ajuta la consum. Coastingul e sfant, cuplat ambreiajul.
Condusul in zona de cuplu ajuta insa la condus in forta ca sa stai in estimarea Waze cu o masina normala si fara sa derapezi in curbe.
Turatia deranjeaza insa daca ai manuala cu 5 trepte si vrei sa mergi peste limita de viteza pe autostrada. Deja ai 3500 ture sau mai mult si se uita urat in rezervor.
@angi5402 kia cee'd 1.4 benzina - fura peste 10 litri la 150
O fi altfel etajata cutia
Mulțumesc de informație! Chiar prind bine filmările tale
total gresit din punctul de vedere al AC-ului si alimentarii cu temp reci: cu cat este motoru mai mare cu atit nu se forteaza cand pornesti AC, caz concret cu 2 exemple: Dacia Sandero 2015 0.9 TCe consum 0.6L/h la relanti cand a pornit AC a aratat 2.0L/h si tremura toata masina, la un VW Touareg 2014 3.0 V6 TDI arata 1.0L/h cand pornit AC a arata 1.1 L/h si nici nu sa skimbat resonanta motorului.
In legatura cu alimentarea pe timp mai friguros este la fel de eronat deoarece rezervoarele de combustibil sunt in pamant la o distanta de 10-20m izolate termic, deci fie ca e vara sau iarna temperatura rezervoarelor ramane la fel. Insusi Jeremy Clarkson a remarcat ca aceasta teorie este falsa mai tarziu in urmatoarele sezoane.
Corect!!
Salut! In sfarsit am gasit pe cineva care crede in Ceratec. Din pacate sunt cativa pe internet care au facut "testele lor" si spun ca Ceratec nu ajuta la nimic. Te rog frumos, daca toti iti propui sa pui CERATEC in BMW poti sa faci un video inainte si apoi unul dupa, mai ales cu documentarea de consum pe acelasi traseu. Stii tu ce sa faci. Nu trebuie sa iti dea nimeni indicatii. Dar daca arati ca imbunatateste zbomotul mororului si consumul ar fi frumos! Mult success @99Vehicles !!!
Ceratec este dovedit că funcționează, sunt inclusiv teste de frecare pe yt care justifică acest lucru. 👏🏻
Felicitări!Foarte clară prezentarea!
cele mai bune vloguri ies din matiz
Mai este o chestie frecventa pe care a patit-o un prieten dar care sunt sigur ca o au multi si nu stiu de ea. Mai pune din cand in cand mana pe jante si vezi daca sunt incinse. Ca daca ai schimbat de curand placutele si etrierele sunt varza, vei avea consum cu cel putin 2% mai mare. Asadar, daca jantele sunt fierbinti fara motiv, du-te cu masina la service si rezolva problema.
Mulțumim..ptr.,informații şi recomandãri..
Foarte bun clipul. Mulțumim!
sandero 2016 , 1.5 dci, la 90 constant consum de 4.6, la 100 constat a urcat la 4.9 confirm faza cu viteza. pt 10km/h la ora in plus de la 90 si am mai luat 0.3 in plus. clima pornita. f util video. ms de pont cu motor protect!
Mulțumim frumos pentru sfaturi 🤗
11:59 mersul pe liber chiar ajuta, am scos consum cu 15% mai putin. Pe un drum de 250km am scos consum de 4.7 de la un maxim de 5
Inertia ajuta numai daca nu folosesti frana de picior si folosesti orice diferenta de nivel fara a frana sau daca franezi sa franezi numai cu frana de motor, daca scoti pe liber ca sa calci frana nu faci nimic
@@gicuhutanu8200 desigur, am observat ca ajuta foarte mult inertia in sensul acesta
bravo! insa ar fi de discutat la unele puncte. Is sanse ca niste jante daca sunt facute dintr-un aliaj mai usor sa scoata consum mai bun daca is mai mari din cauza ca poti obtine aceasi viteza cu turatii mai mici. Iar la AC.. cu cat e un motor mai mare cu atata invarte un compresor mai usor. Nu cred ca e cazul sa fie si compresorul mai mare neaparat. Mai degraba spatiul ce trebe racit de exemplu masina de 2 locuri vs versiune break cu portbagaj de 1000 litri
Foarte corect punctat. Rar cine știe ce a spus omul ăsta.
Salut Razvan, Mi-ar placea un videoclip despre cum conducem cel mai eficient o toyota hybrid si cum o ingrijim, tocmai ce mi-am luat o corolla gr si sunt curios :) Mersi!
Clipul este foarte informativ, chiar dacă unele idei sunt repetate de-a lungul clipurilor încărcate, însă sunt unii pentru care clipul acesta este primul.
Iddea cu alimentarea noaptea, sau pe frig- , buteliile subterane cu combustibil nu reacționează cu temperatura de "deasupra", nicidecum in câteva ore...păreri?
E prostie aia cu alimentatul pe frig. Poate la gpl. Însă și acolo e discutabil. Depinde cu ce presiune îți baga
huuu, deci motorul meu de 0.8 pe tico nui normal daca nu are turbo?
Nici Matizul meu nu mai e "normal" într-o lume nebună. Depinde la ce te raportezi. 😅
Salut, cam 30% din ce spui nu prea se potrivește cu realitatea. Vezi ca acea canistra de vapori contine un carbune parca care daca este atins de lichide isi pierde din proprietati. Si inlocuirea este destul de scumpa.
Parcăkare😅
viteza mare, consum mare, pur si simplu, alergi mai repede, consumi mai multa energie
una e sa mergi constant cu 2k ture si alta cu 3k de rotatii/min
de aici si consumul mai mare la benzinare. restul sunt vorbe
daca masina e puternica raportat la gabaritul ei, nu va consuma mult la drum lung si viteza mare. daca insa nu are suficienta putere, dar tu o calci ca si cand ar avea, ai consum mare
cel mai important truc pentru un consum mic este, atentie,...soferul cu experienta si care cunoaste masina cu care circula 😅
Cu 3000 de ture de la predeal la București, consum mai puțin decât tine cu 2000 de ture de la București la Predeal. Eu cobor... tu urci. Sunt mulți factori la mijloc
Vaiii c'è descoperire ai facut tu!?o stia si un copil
@@GeorgetaDumitrache-tj6np uite ca totusi, nu o stiu multi oameni mari!
motorina din benzinării este depozitată la o temperatură constanta de 16-19 grade din cate stiu eu, daca alimentezi dintru un rezervor care este care la temperatura aerului de 3-4 grade atunci zici bine !👍
Salut Răzvan această treabă cu temperaturile scăzute se aplică și la motoarele pe benzină aspirate!
Mulțumim frumos Razvan
Hai sa stabilim odata pt totdeauna e mai rentabil sa mergi pe liber (coasting) 5km cu consum 0.3 decat sa mergi (adica sa franezi) 200metri in frana de motor cu 0.0 consum. Ambele sunt bune daca stii cand sa le folosesti: frana de motor dupa cum ii spune numele franezi/reduci la semafor sau in trafic, iar pe liber mergi cand ai o panta mare...si te duci sute de metri sau km....vorba aia duteeee dica (unde in general nu poti in frana de motor pt ca masina va incetini sau se va opri pe la sfertu sau jumatea pantei iar dupa trebuie sa bagi combustibil, sa Accelerezi si degeaba ai avut 0.0 daca ii dai cu 5.0 😏)
Crezi ca în decelerare ajunge 0 carburant în camera de ardere???
Eu doar un reper pt o medie ulterioara, care nu are cum sa fie exacta niciodata
daca opresti clima dar mergi cu geamurile deschise tot acolo ajungi pentru ca strici aerodinamica..
Te pup prieten drag, esti cel mai tare Te urmaresc de foarte mult timp,întrebare locuiesc în Canada sunt Taximetrist, ce masină ma sfatuiesti sa-mi iau.
Am observat ca de cand am ad blu off cand fac frana de motor acesta se opreste. O fi de la faptul ca motorul cu ardere interna, atunci cand franeaza, nu mai are ce consuma?! Daca ii dau un pic de lichid de frana ce zici, se mai opreste?
Buna! Mai sunt vreo doua trucuri de economisire ...fara eforturi.
Cred ca dupa 145 de modele diferite, conduse in ultimii 36 ani (doar in EU + extensii non EU), si doar 15 masini personale...pot impartasi experimentele mele celor care nu se simt "lezati"...
Apreciez comentariile tale. Intotdeauna am ceva de invatat, spre uimirea hate-"eterilor" tai, care iau info...ca pe ceva prea personal..
Continuă!
Pai zi-ne trucurile alea doua, ne spui ca stii si nu le scrii?
12:12 Măi, Răzvane! Da, în cazul frânei de motor, cât timp motorul este acționat de roți, e posibil să ai consum 0, atâta timp cât ține energia cinetică a roților oferită de viteza mașinii. Însă, această energie nu ține până la nesfârșite (în caz contrar, ar fi vorba despre un perpetuum mobile), și mașina ar trebui să se oprească, precum, se și oprește dacă e pus pe "liber". Însă, dacă mașina e pusă în viteză, ea nu se va opri, chiar dacă nu apeși accelerația, prin urmare, "ceva" o alimentează cu energie, pentru a rămâne în mișcare. Acel "ceva" fiind, evident, motorul, în care se arde combustibilul, deci, există consum.
Nu înțeleg în ce mod trece motorul de la consum 0 în faza de frână de motor la un consum oarecare în faza în care nu mai acționează frâna de motor, și mașina rămâne, totuși, în mișcare, fără a fi apăsată pedala de accelerație, cert însă este, că fără consum de energie pe o suprafață orizontală (și cu atât mai puțin în pantă), n-ar putea rămâne în mișcare fără să se alimenteze cu energie
Sa inteleg ca cei de la ZF (mai ales in modul eco) s-au luat dupa taximetriștii romani?
Mai e mersul cu geam/geamuri deschise, care creste consumul. Sau bagaje pe acoperiș.
Pai la un vw passat b6 2.0 eur5 dsg în Drive schimba foarte jos ca să am cuplu maxim trebuie sa merg pe sport ca să stea între 1800 2500 tr. aici ce este de făcut eu galeria o curat la 90.000 și nu am mari depuneri dar tot o curăț
Buna ziua, interesante sfaturi, dar as vrea sa spun ca nu prea bate cu realitatea. Si de ce spun asta, eu am un passat bg de 1, 9 tdi 131 ps si consumul ideal il am pe la 130km h, si clima pot spune ca la mers normal nu vad nici o diferenta, chiar am probit de multe ori in mers pe tempomat, am cuplato respectiv decuplato si nu sa modificat nimic pe consum instant. Pentru anumite masini poate se potriveste ce-ia ce ai expus aici, dar nu poti generaliza ca nu se intampla la toate la fel
Corect, frâna de motor consum zero. Dar mersul "pe liber" normal că ajută, are consum relanti 1-1,2 %
Nu exista consum zero la frana de motor, doar cand opresti motorul consumul devine zero.
Ba da consumul este zero la frana de mootor pentru ca rotile invart motorul nu invers, si injectoarele se opresc.
Salut! Recomandă-mi și mie te rog 2 3 firme de anvelope de buget să am de unde alege 😉 Mulțumesc!
Mulțumesc!
Eu personal nu ma trag atentia la consum, am un 2.0 TDI si stiu ca are consum ok indiferent in ce cirmustante conduc. Mai bine il turez un pic decat sa am rusinea peste cateva luni ca scoate fum cand ii dau blana
Salut, Razvan! la ultima parte, tin sa te contrazic! audi a4 2017 break automata 2.0 tdi 190 cp (cu stage), 100-110 km/h consum 4.1-4.2, la 130-140 consum 5.5-5.6, cu dovezi. Eu cred ca depinde foarte mult si de tipul de motorizare. Mentionez ca dpf ON, egr ON, perfecta stare de functionare.
pret?😂
@@nataliap900 Nu sunt sigur ca vreau sa o vand :)))))
La BMW e39 525d consum pe autostrada 130 km cu consum de 10l și la 180km 10l acum depinde de vand dar la 3500 rotație 10 litri 180km nu mai știu exact dar undeva pe acolo finca am constatat aceasta treaba și eu
Salut,
Am un focus 1.6 tdci, de cateva saptamani imi consuma ceva mai mult decat de obicei, am facut o vizita la service, totul ok, nu am erori pe tester, nu am martori board, motorul merge bine, porneste la sfert, daca i as pune un aditiv de carburant si pe urma as forja o pe autostrada crezi ca ar ajuta? Multumesc!
Referitor la mersul pe liber, am un Renault Megane 2 din 2006 in 6 trepte si am observat că atunci cand o las pe liber si franez usor, imi arata un consum de 0.3-0,5, depinde, in schimb, dacă o las in frana de motor, consumul este de 0.00
Ok si ia fa un calcul...in frana de motor re duci 100 de metri cu 0.0 consum (este frana nu mod de rulare) iar pe liber (coasting) te duci chiar si 1-2-3 km cu 0.3l/100 cum e mai avantajos? Răspunsul corect este ambele sunt avantajoase daca stii cand sa le folosesti.....
Este ceva diferența între geometria și echilibrarea roților?
Răzvane! Despre termostatul blocat pe circuitul mare al sistemului de răcire trebuia să amintească străbunicul din mormânt îngropat în anul 1900 toamna? ☺️
crezi ca poti sa explici difernta tdi sdi?
Max Ac ca sa incalzeasca repede habitaclu? Eu credeam ca il raceste....
Consumul nu se face după ureche... Există o procedură standard valabilă pentru toate casele constructoare de mașini, și în modul astă se poate compara consumul la 2 mașini de marcă și chiar tipologie diversă. Procedura de stabilire a consumului standard o aveam pe undeva (nu o mai caut), dar din cate îmi amintesc erau 3 simulări aproximativ egale (de 1/3 fiecare); 1/3 cca. de traseu autostradal la 120 Km/h (nu 100 Km/h sau cât vrei tu), 1/3 cca. traseu inafara localității la 67,5 Km/h și 1/3 cca. de traseu urban cu opriri la semafoare și staționari și opriri și reporniri la treceri pietoni.
Dacă faci testul de consum în modul astă, nu mai reușești să stai sub cel declarat, în mod sigur.
nu vei avea surprize daca faci supraplinul chiar si pe caldura mare ,daca mergi la drum lung pt ca pe masura ce inaintezi si motorina se incalzeste de pe retur, la primii 20 km deja ai consumat 1L cel putin si deja se face loc in acea camera de vapori iar in 20 km nu apuci sa incalzesti 50L de motorina cu returul in asa hal incat sa dea pe afara , eu fac supraplinul la un Touran in fiecare an cand Merg cu el in Spania ,si am prins temperaturi de 45 C si am facut supra plinul fara probleme ,hai sa nu speriem oamenii, .. in rest respect pt Vlog, keep up the good work !! :)
se referea daca o lasi dupa ce alimentezi pe rece, sa lasi masina supraumpluta sa stea la cald. Scrie si in manualul masinii sa nu umpli peste un click de la pompa.
Se pare ca nu cunoști fizica! Curios, ca ești inginer!
La o anvelopa nu reduci frecarea ci aderenta dacă modifici presiunea!
De ce? Ca frecarea nu depinde de suprafață! Crești suprafața de contact sau scazi suprafața de contact, frecarea este aceeași!
Asa scrie în legea frecării!
Ce frecare are un cauciuc de bicicleta și ce frecare are un cauciuc de mașină??.. sau ce frecare are o senila de cauciuc???.. așa că lasă lagile și observa tu cu ochii suprafața de frecare😉
@@romanulnicolae2060Răspuns : un cauciuc de bicicleta dezvolta aceeași forța de frecare ca un cauciuc de Formula 1! Spun de Formula 1 ca să fiu foarte clar!
Cine a fost la școală știe asta și anume :
Formula forței de frecare este dată de relația:
Ff = μ ∙ N (forța de fracare =coeficient de frecare (adimensional) X normala la suprafață! Deci în formula nu apare nimic legat de suprafață de contact!
Legea a II-a a frecării: Valoarea forței de frecare la alunecare nu depinde de aria suprafeței de contact dintre corpuri.
Deci dacă înțelegeți ce citiți aveți o șansă să vă dați seama că bateți....câmpii cu roata de bicicleta și ce mai scrieți!
Concluzie :fizica nu e pentru oricine!
Sa mi bag picioarele, orice problemă are mașină, baga un search pe 99 magazin ca sigur găsești ceva sa ti l "curețe"😂😂😂🤡 mare șmecher omu
Da normal, omu' își sponsorizează magazinul, nu înțeleg ce este în neregulă...?
@@Marius_Urzica *Promoveaza
@@Marius_Urzica una e să zică o data per video, alta să ți bage "puteți folosi pentru asta x de pe 99vehicles.." la fiecare fraza
@@cipryan96pai si ce are?😂 Omul face o treaba foarte buna pe yt
Cam da..
Nu stiu la unii dar la mine consumul e dubios rau
In Franta imi consuma 5.5, 6
Si in Romania imi consuma 8-9😢
poate e si carburantul de vina sau acolo pur si simplu mergi mai constant in mare parte.
Simplu, in Franța mergi pe autostrada iar în Romania doar în orașe
In mare parte ai drumuri expres dar se simte si carburantul,in Romania imi scoate fum masina,acolo deloc
in franta mergi la vale, in romania la deal 😅
in romania depasesti tot ce prinzi😅
La Cutia in 6 trepte trebuie sa-l schimb ? Vw golf 5 1,6 benzina 115cp fsi.
ce bine că ai renuțat la freza aia
Anvelopele de iarnă nu sunt mai moi decât cele de vară. Anvelopele de iarnă funcționează altfel, mai exact captează zăpada în șanțurile din partea rulantă, iar acea zăpadă când intră în contact cu zăpada de pe carosabil, se lipește precum atunci când faci un bulgăre de zăpadă, iar astfel se realizează aderența. Exact din motivul ăsta nu vei vedea anvelopă M(ud)+S(now) sau noroi și zăpadă sau de "iarnă" în traducere liberă, care să aibă suprafața de rulare perfect netedă, precum cele din Formula 1, spre exemplu. Știu că sună contra intuitiv, dar anvelopele M+S sunt chiar mai "tari" decât cele de "vară", nu sunt atât de moi cum se crede.
Explică-mi dacă poți. Am un GLE coupe 450 din 2019, fac naveta din Germania în România de două ori pe lună, adică 4000km lunar . Am condus in mod eco ,adica 127km/h și am scos consum de 9.5 ,(timp 10 ore pe sens) și conduc sportiv adică pe 200km/h și peste ( până la 200 merge pilotul) și iese consum se 10,5 (timp 7 -7 h jumate .)
Care este avantajul?Menționez că ,clima merge tot timpul .
😮 mersul înapoi, este mic, la orice treapta de viteza, de ce ?
De ce statiile de alimentare auto se cheamă bezinării? si nu se cheamă si motorinării😅 sau dizălării😅
mai conteaza si de unde bate vantul...daca bate din spate te ajuta ai consum mai bun...din fata te incetineste consum mai mare :))))))
Ai uitat sa zici despre mersul cu frana de mana trasa.😉
Jantă mare = anvelopă c gardă joasă , teoretic nu ar trebuisă se modifice circumferița roții. Suprafața de contact si frecarea este alt lucru.
Bravo ai dreptate
Aveam nevoie de confirmare la trucul cu uleiul, gata s-au ✅ toate!
Ce facem cu automatele care nu stau la 2000-2200 diesel si stau sub turate?
Cutiile automate in principiu exploateaza mai corect motorul in functie de sarcina. Cand calci o automata trece uneori si din tr6 in tr3, ceea ce soferii nu prea fac de fel. Practic cutia automata in finctie de sarcina chiar foloseste corect turatia motorului. Nu e o problema sa mergi cu 1500rpm in sarcina mica, masina mea cu motor de 2L are 1500rpm in treapta 6, cutie automata, la 2000rpm am deja 130km/h. In ziua de azi nici benzinarele automate nu mai stau la 2000-2200rpm daca mergi in oras normal sau cu 50-80km/h.
Te salut sper să răspunzi la nedumerirea pe care o am. Eu nu înțeleg e bine să mergem cu AC pornit astfel încât să circule aerul prin mașină ( eu de ex am coputerul pe filtrul de aer) sau mașina se raceste singură prin ulei si lichidele din ea. Si asta cu incalzitul mașini înainte de plecare la drum cum se face?😊
Ce treaba are computerul Masini cu filtrul de aer?AC iti este de folos doar tie nu masinii,nu se raceste motorul daca pornesti AC ul
@@mihaistefanescu1999 Treaba e ca computerul e montat pe filtrul de aer. Tu dc ai crede ca producatorul a decis sa faca asta?
Motorul se răceste prin circuitul de răcire forțată cu antigel. Circuitul de ungere cu ulei contribuie prea puțin la răcirea blocului motor, dar "contribuie" (temperatura uleiului din baie este mai scăzută decât cea a uleiului aflat în circuit ... pe măsură ce acesta "se plimbă" transferul termic e acolo). Habitaclul se răcește prin circuitul de răcire forțată cu freon. Computerul de obicei este amplasat în zone ventilate "natural" sau "departe" de sursele principale generatoare de căldură (chiulasă, turbo, etc), fiecare fabricant alegând sa utilizeze spatiul de care dispune în acest sens. Electronica nu se împacă cu căldura în exces.
@@Nychi184 nu are treaba
@@mihaistefanescu1999e aici țin să te contrazic 🤔 depinde de mașină de ex la un smart451 băgat pe obd deci nu ce arata masina aproximativ, temperatura scade in momentul in care se actioneaza ac si asta pt ca masina avand motorul pe spate si un computer sa zic mai rudimentar imediat porneste a doua aeroterma ceea ce duce clar la o răcire mai mare a motorului 😁 la alte mașini de ex la cele doua mazda care le am temperatura nu e influentata de ac intrucat computerele sunt putin mai avansate si coreleaza temperatura in fct de temperatura ce trece prin termostat deci se deschid ceva mai tarziu a doua sau a treia turatie a aerotermei implicit al doilea ventilator al aerotermei😉
BMW X3 de 2500cc, 6 Linie, nu este pentru oras sau drumuri lungi, consuma aiurea, esti dus cu cu pluta, haha, in general BMW-urile trebuie forjate de 2 ori pe saptamana si cam atat, BMW-urile sunt de raliu, vrei de oras, ia un Matiz, haha likeeee
Salut am o Mazda 3 din 2013 și în bord îmi apare o cheie ,, wrench" asa am gasit ca se numește problema mea e că mașina nu depășește viteza de 110 km/h idiferent cat de mult aș accelera ce problemă poate fi?
Ori este semnul Ca trebuie sa faci schimbul de ulei,ori trebuie sa te duci in service pentru Ca Intra in safe mode si de aceea nu are putere,vezi sa nu ai limitator de viteza
"pe care nu le stiai"...pe majoritatea le stiam...frumos titlu "catchy"
A mea nu a văzut consum mediu mai mic de 8.5 :)) la 200 pe autostrada scoate 12
Asta cu jantele e un pic contraintuitiv. Dacă mașina are în carte jante mai mari logic ar fi ca motorul sa nu se "obosească" din diferența de diametru. Roata fiind mai mare în diametru => logic mai puține rotații / km (nu mult mai puține) deci intuiția mea era ca diferența ar trebui sa fie nesemnificativ mai mica la diametru mai mare. Dar te credem pe cuvânt ca tu ai acces la informații la care noi nu avem acces.
Am un sdi, cu jante pe 16, clima si portbagaj sus si tot am consum de 5 :))))
Salut! Pe ce mașină ai sdi ul? L-am avut și eu pe o Cordoba, incredibil motorul ăsta!
@@TheNokcia pe ibiza din poza de profil. Si mai am inca un sdi pe polo mamei. Ala e de 64, al meu e de 68
Ai uitat de egr off si dpf off si la benzina decaat pentru ca atunci cand gazele se evacueaza mai usor creste eficienta motorului care te sjuta si pe partea de performanta si cea de consum .
Si inca o chestie arcuri sport mai lasate , aerodinamica mai buna
Salut.
Am un Lexus NX300h, ce aditivi recomanzi si cum se foloseste? (se toarna direct in rezervor?)
mulțumesc anticipat
@hischiribunghiplesnitrungh4422 multumesc… Se toarna direct in rezervor?
Salutare,la benzinare la ce turații e cuplul maxim?e diferență între mers urban sau extraurban?
Depinde de fiecare motor, nu se poate generaliza usor
Diferenta de consum te referi ?
@@ursucuak2906 am o benzinărie de 1.3,și as dori sa știu la ce turații e cuplu maxim?și dacă la cuplul maxim e mai mic consumul sau la turații mai mici?
@@mihaistefanescu1999 oarecum diferența de consum între cuplul maxim care nu știu la ceate turații e și mersul la turații mai mici gen 1800-2000 motorul fiind de 1.3 benzina
Dar... de unde stii tu si esti asa de sigur pe tine, ca nu stiam noi despre cele 16 lucruri care influenteaza consumul?! Ai, iepurasule? 😀
Și păstratul distanței ajută mult.
din ce surse ai citit o astfel de statistică despre consum?
2.0 TDI automata dsg la drum lung treapta a 7 turometru 1400 130km la ora
Tu sti mai bine decât ingineri de la vw
Toate dsg-urile tin motoarele foarte subturate.. si la cele cu convertizor e valabil, dar nu inseamna ca e bine. Dar il tine la 1400 la mers constant.. daca mangai acceleratia iti da 2-3 trepte in jos.
si le tin subturate pentru ca e vorba de consum, emisii si amenzi pe emisiile peste limita
Dsg ul este top
De fapt nu e consum 0 in frana de motor motorul la relantiu ia în între 0,3 09 litri la ora de funcționare deci cam același principiu și la frana de motor !
Ce drumuri avem noi,daca bag aer in roti simt toate gropile!!!Si la ce drumuri avem
Cica sa mergi in frana de motor....pai frana e frana si mersul e mers...e ca si cum ai spune mergi cu frana calcata. A sa o oprim in frana de motor e altceva.., da nu ai cum sa mergi in frana de motor, ca dupa cum ii spune numele e o frana un mod de oprire
Te dai jos din mașină și să vezi ce consum mic ai
Incredibil de bune Anvelopele runflat, nu stiu daca afecteaza consumul acest tip de anvelope, sunt ceva mai grele fata de unele obisnuite, oricum isi merita bani, Am mers o saptamana cu Anvelopa din stanga spate desumflata fara sa-mi dau seama, mi-am dat seama abia dupa o saptamana de mers ca este ceva neinregula cu ea.
Run flat sunt bune pentru buzunarul dentistilor
@@stefanconstantinmarian3961 Sincer depinde de suspensie, daca ai o spensie rigida atunci da, glentene dinti in gura.😄
Pentru un Passat b6 ce aditiv recomanzi?
Schimba uleiul si lichidele la timp,Lasa aditivii
Și când mă gândesc că motocicleta mea consuma 7 8 😅
Facem pariu pe ce vrei tu ca cu a3a la 80 (cica cuplu maxim) ai un consum extrem de prost, eu cu a5a la 55 am consum la jumate aproape (si aveam cam 1500 ture la kia ceed 1.4mpi, ceea ce era bine). Cred ca confunzi cuplu maxim cu cuplu optim
La kia ceed 1.4 poate esti in cuplu maxim in a3a la 80kmh, la dieseluri in schimb esti in jur de 2700-3300rpm, nici pe aproape de turatia de cuplu maxim, ca idee, fiecare isi cunoaste masina, la 80 cu al meu diesel atat cel 2015 cat si cel 2005, cel mai bine e sa mergi cu treapta a5a, am in jur de 1800rpm la 2015(Volvo D6) si cam 1950-2000rpm la Astra H 1.9 2005, la hyundai accent 1.4mpi e altul consumul instant la 80 indiferent de treapta cu care rulez
TREBUIESC EXPLICATII CONCRETE...DEGEABA VORBIM MULT SI FARA ROST, PE LANGA SUBIECT.
ba stiam multe dintre ele, ms
Și încă ceva îmi permit!
Un motor termic, generează un moment motor maxim, asa e corect tehnic, inginerește vorbind! Nu un cuplu maxim
Ca avem într-un anume timp o forță, nu două și un brat!
Iar o forță și un brat generează moment!
Cuplu presupune existenta a doua forțe egale de sens opus în același timp!Ceea ce în motorul termic nu avem!
La motorul electric putem spune asta!
Știu ca în limba engleza, se accepta cuplu ca termen dar nu e corect!
Eu nu am văzut în cărți de motoare, autori fiind profesori cu expertiza și stiința unde sa citesc, :calculați cuplu motor la....
Asta cu consum 0.000 nu știu dacă e adevărată și la motociclete. Sunt în frână de motor de ceva timp și când ajunge la 2000 2500 rpm mai da câteva rateuri. (Motor pe injecție relanti sub 1000).
PS. Dacă pun killswich-ul nu mai dă.
Consum 0 absolut e posibil doar la motoarele cu modul electronic de comanda
Care e acel modul si care sunt acele masini.ce tipuri de injectie au?
@@Попеску-й6м
Toate masinile moderne au modul. ECU (engine control unit) sau ECM (module), care taie alimentarea cand motorul e la turatie mai mare decat cea a relantiului iar acceleratia nu este apasata deloc. Alimentarea reincepe oricand se calca acceleratia oricat de putin, cand motorul ajunge la relanti, din frana de motor sau prin apasarea pedalei de ambreiaj.
Tin sa te contrazic in materia de jante, daca pui jante mai mari cu cauciucuri cu talon mai mic, si nu maresti circumferința cauciucului, castigi la consum deoarece o janta mai mare cu un cauciuc cu talon mic este mai usoara decat o janta mica cu un cauciuc cu talon mare! Da, pierzi la confort dar consumul este afectat in mod pozitiv!
Asta e valabil doar pe drumuri netede. In cazul denivelarilor fregvente o roata mai elestica reduce vibratiile nedorite care consuma energie . Un caz extrem sunt rotile de tren sau rotile de caruta cu cercuri metalice. sunt usor de rulat pe suprafete tari si netede dar nu sun bune pe drum pietruit denivelat, unul din motivele pt. care sunt preferate rotile cu anvelope.
Chiar daca nu modifici circumferinta rotii, modifici "momentul de inertie al rotii" adica rezistenta la schimbarea de viteza. O roata cu cauciuc subtire are multa masa concentrata inspre exteriorul rotii. Masa aceea face sa porneasca de pe loc mai greu. Mai mult, de obicei jantele cu raza mare sunt cateodata mai late, deci roata freaca mai mult asfaltul, crescand consumul.
La viteza constanta nu vor fi consumuri mari. La pornir-opriri se va simti diferenta.
@@beni22sof atat timp cat nu schimbi offset-ul jantei si nici lățimea jantei si mentii aceeasi latime si la cauciuc reduci semnificativ greutatea rotii! Si vorbesc din experienta proprie! Am schimbat jantele de aluminiu cu jante de magneziu la audi-ul meu pastrand aceeasi latime a cauciucului si aceleasi caracteristici ale jantei si am redus aproximativ 2,5kg pe roata! Consumul s-a redus considerabil! Categoric pe perioada mai lunga probabil voi avea mai multa uzura pe componentele suspensiei dar in materie de confort nu simt deocamdata nimic, suspensia pe aer reducand foarte mult vibratiile in masina! Talonul cauciucului a scazut de la /40 la /35!
Și nu ai greșit când ai zis de consum să meargă mașina cu A 3 a4 viteza 50 80 la ora și ai o treaptă superioară Așa I spus tu
Poate unii le mai știu De ce generalizați?
Muzica tare…
Ciudat este ca tu in România mergi doar in limite. Cand vrei sa ii mai dai așa...mergi in afara țării 😅