Het is wel vervelend idd voor mensen die niet zelf kunnen nadenken. Blommestijn en JFvD beweren dat zonnebrand slecht is. Ik kreeg ooit een mail waarin werdt opgeroepen bij een feest van hen op het strand begin van de zomer om vooral geen zonnebrand creme mee te nemen. Nou was ikzelf lid van JFvD, maar dit vind ik zelf ook ronduit gestoord. Arme jonge naïve mensen kunnen ze er flink mee beschadigen.
Ik had wel iets meer willen horen over het verschil in bescherming tussen normale en zogenaamde koraal / zeeleven vriendelijke crèmes. Is dit een echt probleem, welke verschillende werkzame stoffen worden er gebruikt en wat zijn de verschillen?
Als het goed is zit er geen verschil in bescherming. De creme moet de bescherming bieden die op de flacon vermeld staat (SPF). De consumentenbond test dit ieder jaar van verschillende merken, check dat vooral even. Qua UV blockers zijn er twee typen te onderscheiden: organische UV blockers en inorganische UV blockers. Maar dat zegt meer iets over welk type chemische stof het is.
The EcoWell heeft recent een interessante e-summit gedaan over de beschikbare studies naar effect op koraal. Belangrijkste punt, effecten worden veelal (in lab setting) waargenomen bij concentraties die vele malen hoger liggen dan uberhaupt worden aangetroffen in de natuur. De beschikbare studies zijn erg beperkt, zeker voor minerale filters. Koraal vriendelijke claims zijn ongereguleerd, in principe kan elk merk dit op zijn product claimen. ua-cam.com/video/P-ZvEJWcT4c/v-deo.html
Ik zou ook wel iets willen horen over hoe lang die crèmes werken. En of je nou ook voor een half uurtje smiddags in de zon moet smeren. Of een uurtje eind van de middag of in de ochtend. Heb ook het gevoed dat er gewoon groot geld verdient moet worden aan die crèmes. Nog nooit zoals media waarschuwing als afgelopen jaar en crèmes liggen overal aan de kassa’s. En toch steeds meer mensen met huidkanker in NL? 🤨
Hoi Bram, Heleen kan je daar dit over vertellen: "Er komen steeds meer zonnebrandcrèmes die zich focussen op reef safe. Dit is naar aanleiding van een aantal studies die het effect van UV-filters op het koraal onderzochten. Er moet alleen een aantal kanttekeningen bij deze studies worden geplaatst. In deze studies gebruikten ze namelijk concentraties die veel hoger zijn dan in werkelijkheid gevonden worden en mist het bewijs dat UV-filters nu echt voor koraalverbleking zorgen. De algemene consensus van veel wetenschappers is nog steeds dat koraalverbleking door zonnebrandcrème echt minimaal is."
Hoi David, we hebben je vraag voorgelegd aan Heleen: "Supergoede vraag! Het is beter om elk jaar een nieuwe zonnebrandcrème te kopen. Door blootstelling aan licht en hitte (wanneer het flesje bijvoorbeeld op het strand ligt) neemt de werkzaamheid af."
Er is NOG geen wetenschappelijk bewijs mbt schadelijkheid van zonnebrand. Daarnaast is het juist belangrijk om je huid te beschermen door middel van het DRAGEN van kleding, niet je kleding uitdoen en zo min mogelijk aantrekken. Dus de conclusie dat zonnebrand beter is dan verbranden is een beetje kort door de bocht. Lange mouwen, lange broek, pet of hoedje op en zonnebril dragen 😎
Wie heeft er tips voor me of ervaring mee? : Ik ben sinds een jaar allergisch voor “alle” merken zonnbrandcrême, ik heb zeker 12 verschillende soorten geprobeerd, ook die uit de top 10 van de consumentenbond. Allemaal veroorzaken ze dagenlang een rode, pafferige huid en enorme jeuk. Ik ben superwit dus ik kan eigenlijk niet zonder zonnebrandcreme. Best lastig voor terrasjes, festivals, fietstochten, uitjes en vakantie.
Lastige situatie! Ik zou zeggen: draag lange mouwen (dit werkt via hetzelfde concept) en draag een pet. Houdt je nek weg bij de zon. Dat lijkt mij de beste mogelijkheid
Ik weet niet of je al naar de huisarts bent gegaan, maar eigenlijk zou ik dat adviseren. Misschien kan er een allergie test worden gedaan. En is er misschien wel een bepaalde stof die in vele zonnebrand zit waar je allergisch voor bent die niet in alle zonnebrand zit. Mijn moeder kreeg na haar zwangerschap last van dat ze net zoals jij niet goed tegen veel merken zonnebrand kon. Ze gebruikt nu al jaren en jaren lang die van granier ambre solaire zonder klachten. Dus misschien dat die toevallig ook bij u goed werkt? Kans is niet groot denk ik, iedereen is weer anders maar wie weet.
Dat spul is tegenwoordig best wel duur. Ik denk dat veel mensen zo iets hebben van laat maar zitten, hoog gedoe ook steeds. Vooral met body haar. Stel je voor je koopt 1 fles met factor 40 en verdubbeld dit met water en goed schud. Dan heb je dubbel zoveel in factor 20?
Dus als je naar een zonnebank zou gaan met alleen uv b straling en je ligt er zo lang onder dat je niet verbrand, is het niet slecht en juist goed voor je?
Dat is een belangrijke vraag! UV B is ook schadelijk, net als andere vormen van UV straling. Het zorgt voor vitamine D aanmaak, maar voor degenen die met een tekort kampen, zijn supplementen meer op hun plaats. Is daarmee je vraag beantwoord?
Vraagje - op 4:35 wordt er gezegt 'hoe hoger de factor, hoe beter dat deze beschermt'. Is het niet zo dat deze factor eerder wat zegt over de duur van de bescherming dan over hoe sterkte?
Nee, de duur van de bescherming is niet anders bij een hogere factor. Er wordt slechts méér straling tegengehouden. Je moet factor 50 dus meerdere keren op de dag smeren om die optimale (hoge) bescherming te behouden.
Hoe hoger de factor, hoe meer UV licht het blokkeert, dus hoe beter het werkt. Maar je moet het eigenlijk na 2 uur opnieuw opdoen, ook bij een hoge factor.
Ik denk beide. De SPF factor geeft aan hoeveel keer langer je in de zon kan zitten zonder te verbranden. Dus: als je zonder zonnebrandcreme na 10 minuten zou beginnen te verbranden, kan je met creme factor 30 10x30=300 minuten (5 uur) in de zon voordat je (in dezelfde mate) begint te verbranden. En om dat effect te bereiken, vermoed ik dat een hogere factor minder UV doorlaat per tijdseenheid. Wat je dus een "betere bescherming" kunt noemen.
Ja en nee. Stel dat je 10 minuten in de zon kan zonder bescherming. Als je factor 20 smeert, dan kan je 20 x 10 minuten = 200 minutes in de zon. Stel dat je factor 50 smeert, dan kan je 50 x 10 = 500 minuten in de zon. Dit getal (die 200 of 500 minuten) is hoe lang je met die zonnebrandcrème maximaal per dag in de zon mag. Maar, je moet dan als nog elke 2 uur smeren. :)
Hoi, we hebben je vraag voorgelegd aan Heleen. Haar antwoord: "Leuke vraag! Er wordt vaak het volgende beredeneerd: Als je huid normaal zou verbranden in 10 minuten, zou dit met een SPF van 30 dan 10x30 = 5h zijn. Alléén is dit wanneer je dezelfde omstandigheden neemt als tijdens de SPF-labmetingen. Deze metingen worden gedaan met een hele dikke laag (2 mg per vierkante cm), overal een homogene laag en met dezelfde UV-index. In werkelijkheid smeren wij vaak niet deze hoeveelheid overal even goed en is de UV-index op bepaalde tijdstippen van de dag veel hoger. De SPF kan je dus alleen gebruiken ter vergelijking, niet als indicatie van hoe lang je in de zon kan blijven. Daarnaast laat SPF 50 bijna 2 keer zo veel minder straling door als SPF 30."
Zonnebrand smeren is dus beter als verbanden, maar verbranden lijkt mij vanzelf onwenselijk. Is zonnebrand smeren dan ook beter dan wanneer je niet verbrand en beperkt dit dan ook de aanmaak van vitamine D?
Elke vorm van huidverkleuring ten gevolge van de zon is schadelijk. Vitamine D is zeer belangrijk, maar daar bestaan supplementen voor, die in geval van een tekort gebruikt kunnen worden
@@themariogamer6812 Het is al een jaar geleden dat jullie deze comment plaatsten, maar ik wilde nog even aanvullen dat voor mensen met een witte huid vaak een kwartiertje zon in het gezicht en op blote handen al voldoende is voor genoeg vitamine D aanmaak. In de winter is het waarschijnlijk langer nodig (krachtigere zon) en bedekken we de handen vaak ook, dus dan zijn supplementen wel handig
Daarnaast en ik citeer letterlijk de consumentenbond: " Zonnebrandmiddelen kunnen net als andere verzorgingsmiddelen microplastics bevatten. Die kunnen niet alleen schade brengen aan het milieu, maar ook aan je gezondheid. Fabrikanten zijn niet verplicht aan te geven welke gebruikte ingrediënten microplastics zijn. Je kunt het op de verpakking dus niet altijd direct zien." ... tja, en dan raar opkijken dat mensen achterdochtig worden.
Mensen lezen dit soort informatie en anderen, interpreteren het verkeerd en trekken vervolgens hun eigen conclusie zonder enige kennis van zaken. Voeg dat samen met het wantrouwen dat sommigen hebben, en voila... een nieuwe hype is begonnen.
Dit is afhankelijk van de zonnekracht en je type huid. Helaas mogen ze ook niet meer alles publiceren op UA-cam. Ook zijn bepaalde onderzoeken niet meer mogelijk wegens discriminatie van verschillende huidtypes.
Hoi Sven, Heleen kan je daar meer over vertellen: "Een hogere SPF levert betere bescherming, mocht je dus zo goed mogelijk beschermd willen zijn dan kun je het beste met een SPF van 50 smeren."
Tussen spf factor 30 en 50 zit maar 1 procent verschil qua bescherming tegen uv straling (97-98). Dus ligt eraan hoe belangrijk je die 1 procent vind. Belangrijkste is om genoeg zonnebrand en vaak genoeg zonnebrand op te smeren.
Ja, maar als vooral mensen met een IQ van boven de 100 hiernaar handelen, helpt dat! En wappies geloven de universiteit niet en Nederland erbij in de naam en ze denken dat het de overheid is.
Denk dat dat wel meevalt: Lijkt me dat dat juist helpt om water binnen te houden (als in: je zorgt ervoor dat het niet meer verdampt) en dus juist goed is tegen de droogte. Maar ik denk dat het vaak niet eens van toepassing is: iig de heeft Nivea-creme die ze in het filmpje laat zien als eerste ingredient water (en als tweede glycerine), dus het is geen vet als je dat op je huid smeert. (Hoewel ik geen idee heb van alle zonnecremes die beschikbaar zijn; kan best dat er wat zijn die wel op vet gebaseerd zijn.)
Zonnebrandcrème is vaak op olie basis en maakt je huid niet droog. Mocht je nou wel last krijgen van je huid, dan is het handig even bij de huisarts lang te gaan want het kan altijd dat je bijvoorbeeld allergisch bent voor een hulpstof in zonnebrandcrème.
Hoi, we hebben je vaag voorgelegd aan Heleen. Haar antwoord: "Interessante opmerking. Vet is juist erg goed voor de droge huid en ook voor een huid die in de zon is geweest. UV-straling kan zorgen voor uitdroging van de huid, een goede moisturizer helpt dan erg verlichtend."
Ben 81 jaar. Heb nooit zonnebrandcreme gebruikt. De huid iedere week scrubben en insmeren met biologische cocosolie (Action 2.79). Gebruik ik ook als dag- en nachtcreme. Bevalt me uitstekend.
Helaas zit ook aan de info deze video een welles-nietes-discussie. Is zonnebrand-creme echt onschadelijk is voor de mens? Verder wat met invloed van de crème op de natuur?
@@marekdg Als je er teveel van drinkt wel en ook als het gedemineraliseerd is (i.v.m. zoutbalans). Nederland is een van de weinige landen waar men het geluk heeft dat het gezondste water uit de kraan komt.
@@themariogamer6812 Die vergelijking is lachwekkend, water is essentieel voor ons leven, en nog iets wat men niet begrijpt, je kan goddelijke creatie niet vergelijken met menselijke productie, die verschil is zoals het verschil tussen mens en God, mens maakt fouten maar de creaties van God is perfect. Er bestaan heus natuurlijke kant en klare middelen in de natuur die beschermen tegen uv licht, maar dat gaan de fabriek niet tegen jou zeggen.
@@MT-ud6hx Je haalt God er bij en dat maakt een discussie soms lastig. Maar evolutionair gezien biedt de natuur niet per se betere oplossingen dan de mens; wij zijn namelijk deel van de natuur en staan er niet boven (of onder). Onze synthetische oplossingen zijn soms wel zo gemaakt dat ze bewust niet afbreekbaar zijn, zoals vele plastics. Dus we maken dingen die (zover we weten) niet op de Aarde voor komen. Maar het zijn allemaal natuurlijke chemische processen / reacties die in theorie in de natuur kunnen ontstaan. Anders konden wij het ook niet. Ik ben het er mee eens dat er wel vele natuurlijke alternatieven zijn, wat veel bedrijven niet zullen supporten. Voor cosmetica als deodorant, douchegel heb ik veel perfecte alternatieven gevonden. Voor zonnebrand echter nog niet, maar ik hou me aanbevolen voor informatie hier over.
Daar word ik een beetje moe van... dat 'een universitaire scheikundige beweert van wel maar een website die het zonder wetenschappelijk bewijs neerzet en ervan profiteert dat je ze gelooft en hun kwakzalfjes koopt zegt van niet, wie moet ik nou geloven?' blijkbaar een serieuze vraag is.
Het belang van de bestrijding van gevaarlijke mis- en desinformatie op internet is niet te onderschatten. Dank voor deze informatieve video!
Precies dat 👍
Daar ben ik het mee eens! Mooi gezegd!
Het is wel vervelend idd voor mensen die niet zelf kunnen nadenken. Blommestijn en JFvD beweren dat zonnebrand slecht is. Ik kreeg ooit een mail waarin werdt opgeroepen bij een feest van hen op het strand begin van de zomer om vooral geen zonnebrand creme mee te nemen. Nou was ikzelf lid van JFvD, maar dit vind ik zelf ook ronduit gestoord. Arme jonge naïve mensen kunnen ze er flink mee beschadigen.
Ik had wel iets meer willen horen over het verschil in bescherming tussen normale en zogenaamde koraal / zeeleven vriendelijke crèmes. Is dit een echt probleem, welke verschillende werkzame stoffen worden er gebruikt en wat zijn de verschillen?
Als het goed is zit er geen verschil in bescherming. De creme moet de bescherming bieden die op de flacon vermeld staat (SPF). De consumentenbond test dit ieder jaar van verschillende merken, check dat vooral even. Qua UV blockers zijn er twee typen te onderscheiden: organische UV blockers en inorganische UV blockers. Maar dat zegt meer iets over welk type chemische stof het is.
The EcoWell heeft recent een interessante e-summit gedaan over de beschikbare studies naar effect op koraal. Belangrijkste punt, effecten worden veelal (in lab setting) waargenomen bij concentraties die vele malen hoger liggen dan uberhaupt worden aangetroffen in de natuur. De beschikbare studies zijn erg beperkt, zeker voor minerale filters. Koraal vriendelijke claims zijn ongereguleerd, in principe kan elk merk dit op zijn product claimen. ua-cam.com/video/P-ZvEJWcT4c/v-deo.html
Ik zou ook wel iets willen horen over hoe lang die crèmes werken. En of je nou ook voor een half uurtje smiddags in de zon moet smeren.
Of een uurtje eind van de middag of in de ochtend.
Heb ook het gevoed dat er gewoon groot geld verdient moet worden aan die crèmes. Nog nooit zoals media waarschuwing als afgelopen jaar en crèmes liggen overal aan de kassa’s. En toch steeds meer mensen met huidkanker in NL? 🤨
Hoi Bram, Heleen kan je daar dit over vertellen: "Er komen steeds meer zonnebrandcrèmes die zich focussen op reef safe. Dit is naar aanleiding van een aantal studies die het effect van UV-filters op het koraal onderzochten. Er moet alleen een aantal kanttekeningen bij deze studies worden geplaatst. In deze studies gebruikten ze namelijk
concentraties die veel hoger zijn dan in werkelijkheid gevonden worden en mist het bewijs dat UV-filters nu echt voor koraalverbleking zorgen. De algemene consensus van veel wetenschappers is nog steeds dat koraalverbleking door zonnebrandcrème echt minimaal is."
dus twee vingerlengtes voor mijn gezicht, en voor de rest van mijn lijf n borrelglaasje leegdrinken?
Jammer dat er niks wordt gezegd over de afbreekbaarheid van de stof. Volgens mij is het niet zo goed als deze chemicaliën in de natuur terecht komen.
Hoe beschermde men zich tegen de zon voordat zonnebrandcrème werd uitgevonden? En hoeveel mensen stierven er toen aan huidkanker
Ik denk dat dit in de middeleeuwen niet echt werd bijgehouden, echt oud werden ze toen gemiddeld niet.
hoe zit dat dan met de uvb straling, word alles dan tegen gehouden? dit ivm de aanmaak van vitamine b
Kan je zonnebrandcrème van vorig jaar nog gewoon blijven gebruiken of beschermt dat minder goed?
Hoi David, we hebben je vraag voorgelegd aan Heleen: "Supergoede vraag! Het is beter om elk jaar een nieuwe zonnebrandcrème te kopen. Door blootstelling aan licht en hitte (wanneer het flesje bijvoorbeeld op het strand ligt) neemt de werkzaamheid af."
Er is NOG geen wetenschappelijk bewijs mbt schadelijkheid van zonnebrand. Daarnaast is het juist belangrijk om je huid te beschermen door middel van het DRAGEN van kleding, niet je kleding uitdoen en zo min mogelijk aantrekken. Dus de conclusie dat zonnebrand beter is dan verbranden is een beetje kort door de bocht. Lange mouwen, lange broek, pet of hoedje op en zonnebril dragen 😎
Het is goed dat je niet in een café werkt, dat is geen borrelglaasje.
Waarom bestaan er dan zonnebrand cremes met lagere spf (alles behalve 50) als 50 de beste bescherming biedt?
Wie heeft er tips voor me of ervaring mee? : Ik ben sinds een jaar allergisch voor “alle” merken zonnbrandcrême, ik heb zeker 12 verschillende soorten geprobeerd, ook die uit de top 10 van de consumentenbond. Allemaal veroorzaken ze dagenlang een rode, pafferige huid en enorme jeuk. Ik ben superwit dus ik kan eigenlijk niet zonder zonnebrandcreme. Best lastig voor terrasjes, festivals, fietstochten, uitjes en vakantie.
Lastige situatie! Ik zou zeggen: draag lange mouwen (dit werkt via hetzelfde concept) en draag een pet. Houdt je nek weg bij de zon. Dat lijkt mij de beste mogelijkheid
Ik weet niet of je al naar de huisarts bent gegaan, maar eigenlijk zou ik dat adviseren. Misschien kan er een allergie test worden gedaan. En is er misschien wel een bepaalde stof die in vele zonnebrand zit waar je allergisch voor bent die niet in alle zonnebrand zit.
Mijn moeder kreeg na haar zwangerschap last van dat ze net zoals jij niet goed tegen veel merken zonnebrand kon. Ze gebruikt nu al jaren en jaren lang die van granier ambre solaire zonder klachten. Dus misschien dat die toevallig ook bij u goed werkt? Kans is niet groot denk ik, iedereen is weer anders maar wie weet.
Dat spul is tegenwoordig best wel duur. Ik denk dat veel mensen zo iets hebben van laat maar zitten, hoog gedoe ook steeds. Vooral met body haar.
Stel je voor je koopt 1 fles met factor 40 en verdubbeld dit met water en goed schud. Dan heb je dubbel zoveel in factor 20?
Dus als je naar een zonnebank zou gaan met alleen uv b straling en je ligt er zo lang onder dat je niet verbrand, is het niet slecht en juist goed voor je?
Dat is een belangrijke vraag! UV B is ook schadelijk, net als andere vormen van UV straling. Het zorgt voor vitamine D aanmaak, maar voor degenen die met een tekort kampen, zijn supplementen meer op hun plaats. Is daarmee je vraag beantwoord?
@@themariogamer6812 Maar UV B straling is toch alleen schadelijk als je er te veel van krijgt en verbrand?
Ik smeer nooit, ik reageer zwaar galeries op zonnecrème, en doordat ik al van begin feberuarie met korte mouwen en broek rond loop verbrand ik nooit.
Best wel apart dat zij zegt dat zonnebrandcrème geen invloed heeft op je hormoonhuishouding. Meerdere studies heeft al aangetoond dat dat wel zo is
Bron?
Een internet post is geen studie.
Vraagje - op 4:35 wordt er gezegt 'hoe hoger de factor, hoe beter dat deze beschermt'. Is het niet zo dat deze factor eerder wat zegt over de duur van de bescherming dan over hoe sterkte?
Nee, de duur van de bescherming is niet anders bij een hogere factor. Er wordt slechts méér straling tegengehouden.
Je moet factor 50 dus meerdere keren op de dag smeren om die optimale (hoge) bescherming te behouden.
Hoe hoger de factor, hoe meer UV licht het blokkeert, dus hoe beter het werkt. Maar je moet het eigenlijk na 2 uur opnieuw opdoen, ook bij een hoge factor.
Ik denk beide. De SPF factor geeft aan hoeveel keer langer je in de zon kan zitten zonder te verbranden. Dus: als je zonder zonnebrandcreme na 10 minuten zou beginnen te verbranden, kan je met creme factor 30 10x30=300 minuten (5 uur) in de zon voordat je (in dezelfde mate) begint te verbranden. En om dat effect te bereiken, vermoed ik dat een hogere factor minder UV doorlaat per tijdseenheid. Wat je dus een "betere bescherming" kunt noemen.
Ja en nee.
Stel dat je 10 minuten in de zon kan zonder bescherming.
Als je factor 20 smeert, dan kan je 20 x 10 minuten = 200 minutes in de zon.
Stel dat je factor 50 smeert, dan kan je 50 x 10 = 500 minuten in de zon.
Dit getal (die 200 of 500 minuten) is hoe lang je met die zonnebrandcrème maximaal per dag in de zon mag.
Maar, je moet dan als nog elke 2 uur smeren. :)
Hoi, we hebben je vraag voorgelegd aan Heleen. Haar antwoord: "Leuke vraag! Er wordt vaak het volgende beredeneerd: Als je huid normaal zou verbranden in 10 minuten, zou dit met een SPF van 30 dan 10x30 = 5h zijn. Alléén is dit wanneer je dezelfde omstandigheden neemt als tijdens de SPF-labmetingen. Deze metingen worden gedaan met een hele dikke laag (2 mg per vierkante cm), overal een homogene laag en met dezelfde UV-index. In werkelijkheid smeren wij vaak niet deze hoeveelheid overal even goed en is de UV-index op bepaalde tijdstippen van de dag veel hoger. De SPF kan je dus alleen gebruiken ter vergelijking, niet als indicatie van hoe lang je in de zon kan blijven.
Daarnaast laat SPF 50 bijna 2 keer zo veel minder straling door als SPF 30."
Duidelijk en verhelderend precies wat ik zocht, bedankt.
Zonnebrand smeren is dus beter als verbanden, maar verbranden lijkt mij vanzelf onwenselijk. Is zonnebrand smeren dan ook beter dan wanneer je niet verbrand en beperkt dit dan ook de aanmaak van vitamine D?
Elke vorm van huidverkleuring ten gevolge van de zon is schadelijk. Vitamine D is zeer belangrijk, maar daar bestaan supplementen voor, die in geval van een tekort gebruikt kunnen worden
@@themariogamer6812 Het is al een jaar geleden dat jullie deze comment plaatsten, maar ik wilde nog even aanvullen dat voor mensen met een witte huid vaak een kwartiertje zon in het gezicht en op blote handen al voldoende is voor genoeg vitamine D aanmaak. In de winter is het waarschijnlijk langer nodig (krachtigere zon) en bedekken we de handen vaak ook, dus dan zijn supplementen wel handig
Daarnaast en ik citeer letterlijk de consumentenbond: " Zonnebrandmiddelen kunnen net als andere verzorgingsmiddelen microplastics bevatten. Die kunnen niet alleen schade brengen aan het milieu, maar ook aan je gezondheid. Fabrikanten zijn niet verplicht aan te geven welke gebruikte ingrediënten microplastics zijn. Je kunt het op de verpakking dus niet altijd direct zien." ... tja, en dan raar opkijken dat mensen achterdochtig worden.
Prima als men meer duidelijkheid wilt. Maar stop dan niet gelijk met zonnebrand smeren. Mensen zijn bijzonder slecht in relativeren.
Jammer inderdaad dat hier niets over gezegd wordt in de video
Mensen lezen dit soort informatie en anderen, interpreteren het verkeerd en trekken vervolgens hun eigen conclusie zonder enige kennis van zaken. Voeg dat samen met het wantrouwen dat sommigen hebben, en voila... een nieuwe hype is begonnen.
@@hatsikideeole3995 Er zou een naam voor dit natuurlijke verschijnsel moeten zijn!
Bedankt voor de uitleg! Nog wel een vraagje: Wanneer moet ik welke SPF smeren?
Liefst zo hoog mogelijk. Hoe hoger de SPF, hoe meer UV straling er geblockt wordt.
Dit is afhankelijk van de zonnekracht en je type huid.
Helaas mogen ze ook niet meer alles publiceren op UA-cam.
Ook zijn bepaalde onderzoeken niet meer mogelijk wegens discriminatie van verschillende huidtypes.
In de zomer gewoon lekker 30 smeren. Er zit geen nadeel aan een hogere SOF nemen just to be safe.
Hoi Sven, Heleen kan je daar meer over vertellen: "Een hogere SPF levert betere bescherming, mocht je dus zo goed mogelijk beschermd willen zijn dan kun je het beste met een SPF van 50 smeren."
Tussen spf factor 30 en 50 zit maar 1 procent verschil qua bescherming tegen uv straling (97-98). Dus ligt eraan hoe belangrijk je die 1 procent vind. Belangrijkste is om genoeg zonnebrand en vaak genoeg zonnebrand op te smeren.
Laat natural selection gewoon doorgaan.
Ja, maar als vooral mensen met een IQ van boven de 100 hiernaar handelen, helpt dat! En wappies geloven de universiteit niet en Nederland erbij in de naam en ze denken dat het de overheid is.
Dank voor deze duidelijke en goede video!
Dat koraal erdoor aangetast wordt zegt wel genoeg hoe gezond het is.
En honden worden aangetast door chocola, dus je hebt hiermee niks bewezen. Onderzoek is betrouwbaarder dan intuïtie
Nuttige video in een tijd waarin zowel valse informatie rondgaat.
Oxybenzone is voor ons OK, maar voor het koraal niet
Daarom koopt het koraal geen zonnebrand
geen gebruiken is niet iets van sinds 2 jaar.
De hele tijd vet op je huid smeren lijkt me ook niet bevorderend voor de huid zelf qua droogte. Als hier iemand meer over weet laat me aub weten
De zonnebrand op basis van alcohol drogen inderdaad je huid uit. Je hebt ook zonnebrand als creme. Die doet dat niet.
Denk dat dat wel meevalt: Lijkt me dat dat juist helpt om water binnen te houden (als in: je zorgt ervoor dat het niet meer verdampt) en dus juist goed is tegen de droogte. Maar ik denk dat het vaak niet eens van toepassing is: iig de heeft Nivea-creme die ze in het filmpje laat zien als eerste ingredient water (en als tweede glycerine), dus het is geen vet als je dat op je huid smeert. (Hoewel ik geen idee heb van alle zonnecremes die beschikbaar zijn; kan best dat er wat zijn die wel op vet gebaseerd zijn.)
Zonnebrandcrème is vaak op olie basis en maakt je huid niet droog. Mocht je nou wel last krijgen van je huid, dan is het handig even bij de huisarts lang te gaan want het kan altijd dat je bijvoorbeeld allergisch bent voor een hulpstof in zonnebrandcrème.
Hoi, we hebben je vaag voorgelegd aan Heleen. Haar antwoord: "Interessante opmerking. Vet is juist erg goed voor de droge huid en ook voor een huid die in de zon is geweest. UV-straling kan zorgen voor uitdroging van de huid, een goede moisturizer helpt dan erg verlichtend."
@@UniversiteitvanNL Tof dat jullie zo betrokken zijn! En interesante vraag @boomboys
Ben 81 jaar. Heb nooit zonnebrandcreme gebruikt. De huid iedere week scrubben en insmeren met biologische cocosolie (Action 2.79). Gebruik ik ook als dag- en nachtcreme. Bevalt me uitstekend.
In Brazil waarschuwen ze dat niet doen, in Holland lijkt me dat goed genoeg.
Chemische stof, wat zit er in Weleda sunblockers?
U bent wijs
Wow, heel interessant.
Helaas zit ook aan de info deze video een welles-nietes-discussie. Is zonnebrand-creme echt onschadelijk is voor de mens? Verder wat met invloed van de crème op de natuur?
Wellus nietus discussie? ik kan er geen 1 in vinden, de invloed op de natuur is niet aanbod geweest.
@@marekdg Als je er teveel van drinkt wel en ook als het gedemineraliseerd is (i.v.m. zoutbalans). Nederland is een van de weinige landen waar men het geluk heeft dat het gezondste water uit de kraan komt.
ZBF dus
Als we maar kopen hè… zo dik mogelijk smeren. Elke twee uur.
Gewoon uit de brandende zon blijven, T-shirtje, pet of parasol.
Niet verbranden… doei.
T shirt is nog steeds bijna onbedekte armen hoor.
Niet verbranden in de schaduw is ook een fabeltje.
Al die mensen zeggen ook: "Ik heb me verbrand!"; doe dat dan ook niet
U heeft vast een contract met de zonnebrandcrème fabrieken 🙊🙈 elke 2u een halfe tube leegspuiten lijkt me best prijzig
Je kan ook uit de zon blijven, of je huid bedekken, zoals ze helemaal in het begin even noemde.
@@Spritetm En dat is het wonder van nadenken. Waarom zoeken mensen er zo snel een complot achter?
oxybenzone is gif....
Water ook. Zuurstof ook. Alles is gif als er teveel van in je lichaam komt...
@@themariogamer6812 Heel arm antwoord
@@themariogamer6812 Die vergelijking is lachwekkend, water is essentieel voor ons leven, en nog iets wat men niet begrijpt, je kan goddelijke creatie niet vergelijken met menselijke productie, die verschil is zoals het verschil tussen mens en God, mens maakt fouten maar de creaties van God is perfect. Er bestaan heus natuurlijke kant en klare middelen in de natuur die beschermen tegen uv licht, maar dat gaan de fabriek niet tegen jou zeggen.
@@MT-ud6hx Je haalt God er bij en dat maakt een discussie soms lastig. Maar evolutionair gezien biedt de natuur niet per se betere oplossingen dan de mens; wij zijn namelijk deel van de natuur en staan er niet boven (of onder). Onze synthetische oplossingen zijn soms wel zo gemaakt dat ze bewust niet afbreekbaar zijn, zoals vele plastics. Dus we maken dingen die (zover we weten) niet op de Aarde voor komen. Maar het zijn allemaal natuurlijke chemische processen / reacties die in theorie in de natuur kunnen ontstaan. Anders konden wij het ook niet.
Ik ben het er mee eens dat er wel vele natuurlijke alternatieven zijn, wat veel bedrijven niet zullen supporten. Voor cosmetica als deodorant, douchegel heb ik veel perfecte alternatieven gevonden. Voor zonnebrand echter nog niet, maar ik hou me aanbevolen voor informatie hier over.
De nieuwe katja schuurman
Alles is welles nietes geworden leefbewust adviseert het weer niet🙄
Daar word ik een beetje moe van... dat 'een universitaire scheikundige beweert van wel maar een website die het zonder wetenschappelijk bewijs neerzet en ervan profiteert dat je ze gelooft en hun kwakzalfjes koopt zegt van niet, wie moet ik nou geloven?' blijkbaar een serieuze vraag is.
"Leef bewust, denk niet bewust!". Perfecte slogan voor hen, al zeg ik het zelf!
Ja dit kun je allemaal wel zo leuk zeggen enzo, met wetenschap dit dat maar op Google lees ik andere dingen!!!!11
Die Google. Onze trouwe vriend.
geboosterd zeker?
Google: het alwetende medium
@@themariogamer6812 Jij hebt echt helemaal niks te doen he, reageert als de nummer vier speler van de overheid op elke reactie.
Probeer iets van Cocos olie tegen bescherming. Drink je glas leeg ZzZ
Hey maat gewoon veel bier blijven drinken tegen uitdroging