Talous: Ruokamarkkinat ja ruuan hinta (Jyrki Niemi) | Puheenaihe 358

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 тра 2024
  • 👍 Heitä yläpeukku, jos tykkäät videosta
    ❤️ Tilaa kanava: ua-cam.com/users/puheenaihefi?... (Ilmaista!)
    ▶️ JAKSO
    Minkälaista Suomen maatalouspolitiikka oli ennen Euroopan unioniin liittymistä ja miten maatalouspolitiikka on muuttunut jäseneksi tulon myötä?
    Mistä ruuan hinta muodostuu? Mikä on tuottajien, teollisuuden ja vähittäiskaupan osuus hinnasta? Onko Suomen vähittäiskaupassa liian vähän kilpailua ja millä toimenpiteillä kilpailua voisi lisätä?
    Studiossa Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemi. Jakso on kuvattu 13.6.2023.
    ⌚ AIKALEIMAT
    0:00 EU-jäsenyys
    7:15 EU:n maatalouspolitiikka
    15:35 Tuottajat ja tuet
    18:36 Ruuan hinnanmuodostus
    22:03 Tuottajien asema
    24:00 Raaka-ainepörssit
    25:15 Vähittäiskauppa
    34:26 Ruuan ALV
    38:06 Hinnan nousu
    42:22 Ukrainan sota
    46:33 Ilmastonmuutos
    52:39 Luomu
    56:38 Kilpailu
    🎙️ VIERAS
    Jyrki Niemi: / jyrkisniemi
    🐵 JUONTAJA
    Leevi Leivo: / leivoks
    🚀 PUHEENAIHE
    Discord: / discord
    Instagram: / puheenaihefi
    Twitter: / puheenaihefi
    Spotify: spoti.fi/3xlNSgm
    Apple: apple.co/3jfB2ey
    RSS Feed: anchor.fm/s/91bd59c/podcast/rss
    🔥 PUHEMEDIA
    Lohkoketju: / lohkoketjutv
    Mediskooppi: / mediskooppi
    Yrittäjä: / yrittajaco
    🎥 TUOTANTO
    Puhemedia 2023
    #ruoka #talous #puheenaihe

КОМЕНТАРІ • 30

  • @Rausku
    @Rausku 11 місяців тому +10

    "Rikas ja vauras maa kuin Suomi..." Euroopan köyhimpien listalla. Maailman kovimpien verojen maiden listalla. Jepsjups.

  • @m.4893
    @m.4893 11 місяців тому +3

    Hyvä ja mielenkiintoinen jakso! Kiitos kiitos🙂

  • @JPH921
    @JPH921 11 місяців тому +3

    Leevi Leivo on terävä jantteri ja osaa kysyä hyviä kysymyksiä. Siitä Lepamaisterille iso kiitos! Oli myös hyvä haastateltava, ei kahta sanaa.

  • @villeveikko1
    @villeveikko1 11 місяців тому +7

    Kilpailua ei ole koska Kilpailu ja kuluttajavirasto on antanut erikoisluvan S- ja K-mafioille pyörittää duopolia. Se aikanaan annettiin siksi että se olisi kuluttajalle edullista mutta tilanne on eu:n myötä muuttunu ja se erikoislupa ja järjestely pitäisi purkaa ja avata kaupan ala kilpailulle

    • @villeveikko1
      @villeveikko1 11 місяців тому

      Tottakai hinnat olisivat alempana. Tällä hetkellä tilanne on perverssi koska itsenäiset k kauppiaat eivät oikeasti kilpaile keskenään koska Keskolla on erikoislupa keskittää yhtenäistä hankintaketjua kaikille kauppiaille eli sama kuin osuuskauppa toiminnassa. Tämä erikoisoikeus kun poistettaisiin niin hinnat laskisivat koska kaupat joutuisivat oikeasti kilpailemaan. Ja voi miettiä ketä vedetään perseeseen jos maidontuottaja saa 1-2 senttiä litralta maidosta ja kauppa pyytää siitä 1,5e litralta

    • @jaribuuri2711
      @jaribuuri2711 11 місяців тому

      Oletko HUOMANNUT LIDLIN OLEMASSAOLOA ???

    • @anilsomanirahul
      @anilsomanirahul 11 місяців тому

      Suomen vähittäiskaupan kilpailussa Lidl vie isoissa kaupungeissa markkinaosuuden

    • @villeveikko1
      @villeveikko1 11 місяців тому

      @@anilsomanirahul 🤣🤣 höpöhöpö. Lidlin markkinaosuus on 10% ja muiden kuin S- tai K-mafian 10% ja loput 80% on jaettu S- ja K-ryhmän välillä

  • @4mb127
    @4mb127 11 місяців тому +2

    Mielenkiintosta kun keskustelu on enemmän dataa kuin mielipidettä.

  • @suspiciousentity9305
    @suspiciousentity9305 11 місяців тому

    Hyvin kummallinen jakso.
    Jääkö sääntely todella omaan hallintaan ja millaiset intressit lopulta määräävät, jos sääntely tulee esim. Brysselistä? Vihreät? Luonnonmukainen maatalous on siinä mielessä järjetön idea, että maatalous on itsessään teknologiaa, joka perustuu luonnonmukaisen tilan syrjäyttämiselle, aina viljellyn kasvin tai karjan tyypistä lähtien. Markkinointipuhetta. Siksi olisikin toivottavaa, jos puhuttaisiin asioista suoremmin, esim. sen suhteen mitä konkreettisia muutoksia halutaan tehdä ja mitä korvaavat ratkaisut olisivat. Myös se on täysin mahdollista vain todeta, että ratkaisut toistaiseksi puuttuvat, vaikka päämäärä olisikin muotoiltuna. Päämääristä toivoisin niistäkin ainakin itse nykyistä rehdimpää keskustelua.
    Tämä hyvin mielenkiintoinen ja tärkeä aihe kaipaisi selostuksen tueksi graafisia materiaaleja, joiden avulla voidaan kuvata tilastollisia ilmiöitä. Lähdemerkintöineen, tietenkin. Jos niitä ei voisi pyytää vieraan valmisteltavaksi etukäteen, asioista voitaisiin ehkä pitää sivussa kirjaa keskustelun aikana ja ehdottaa vieraalle näiden toimittamista mahdollista ruudulla väläyttämistä varten, vaikka hyödyllisten kuvaajien kanssa.

  • @jaribuuri2711
    @jaribuuri2711 11 місяців тому +3

    OK ! LAATUJAKSO JÄLLEEN KERRAN !!!

  • @riittak
    @riittak 11 місяців тому

    Tietyissä asioissa vastaukset tulevat perustellusti, mutta väliin mahtuu lehdistä luettua agendaa. Mites se, kun osa viljelyksistä kärsi alkukesän kylmyydestä?

  • @5XEwgf
    @5XEwgf 9 місяців тому

    Hyvä jakso, ois ollu mukava kuulla myös näkemyksiä miten esim GMO voisi nostaa maatalouden tuottavuutta.

    • @puheenaihefi
      @puheenaihefi  9 місяців тому

      Moro! Voitaisiin tehdä geenimuunnelluista organismeista jakso - Rami 🧔🏻‍♂️

    • @5XEwgf
      @5XEwgf 9 місяців тому

      @@puheenaihefi Nice

  • @nathaniel_angel
    @nathaniel_angel 11 місяців тому +2

    oon kakkipöksy esim

  • @pekkas
    @pekkas 11 місяців тому +4

    Jahas, ääneen oli taas päästetty "ideologinenasiantuntija" , vaihteeksi Lukelta ja tietenkin tuotiin esille poliittista kannanottoa, "koko tää ilmastonmuutoksen hillitseminen on TIETYSTI koko maailman ruoantuotannon kannalta keskeinen asia".EI siis se että kaikille riittäisi ruokaa??? Vahvaa Net Zero -uskontoa.

    • @finnhorse5723
      @finnhorse5723 9 місяців тому

      Miksi lausahdus sulkisi tuon ajatuksen pois?

  • @villeveikko1
    @villeveikko1 11 місяців тому +2

    Suomihan on sosialistimaa ja kuulumme EUvostoliittoon missä harjotetaan suunnitelmataloutta niin tuottaja tai myyjä ei tietenkään päätä hintoja vaan ostaja.

    • @Peksu-zg2tb
      @Peksu-zg2tb 11 місяців тому

      Juuri näin jokainen tuoteyksikkö tuotetaan tappiolla jota tuilla subentoidaan ja jota komunistinen vuosi vuodelta paisuva byrokratia valvoo jopa avaruudesta käsin sateliiteilla.

    • @anilsomanirahul
      @anilsomanirahul 11 місяців тому

      En nyt tiedä mitä suunnitelmataloutta EU:ssa harjoitetaan kun aina markkinatalousmaissa on ostajan hinnat. Ainoa vaihtoeho olisi siirtyä vapaaseen markkinahintoihin on lakkauttaa maataloustuet.

    • @villeveikko1
      @villeveikko1 11 місяців тому +3

      @@anilsomanirahul Menetkö sä kauppaan ja sanelet myyjälle hinnat ja se myy niillä hinnoilla tai ei myy ollenkaan?
      Suomessa esim. Valio sanoo maidontuottajalle että me maksetaan maidosta 1-2 senttiä litralta ja siihen sisältyy vaitiolovelvollisuus eli et saa mainita sitä hintaa missään tai sopimukset puretaan. Jos tuottaja tuumaa että se ei käy koska se on pystyryöstö niin Valio sanoo että myy muualle ja tuottaja etsii toisen ostajan toiselta puolen Suomea ja kappas sillä on täsmälleen samat hinnat koska ne on meijeriden kesken sovittu kuten kartellissa ja suunnitelmataloudessa on tapana. Eli joko myyt polkuhintaan ja pidät turpasi kiinni tai et myy ollenkaan.
      Oikeassa markkinataloudessa tuottaja voisi myydä maitonsa sitten kotimaan ulkopuolelle mutta todellisuudessa kilpailua ei ole vaan samat sovitut hinnat on muissaki EUvostoliiton maissa niin vaihtoehdot on vähissä. Sit meijerit myy prosessoidun maidon muutaman kymmenen sentin litrahintaan K- ja S-mafian pyörittämälle duopolille jotka myyvät sen asiakkaille 1,5 euron litrahintaan.
      Kehdataan vielä väittää ettei hintoja ole sovittu eikä markkina-asemaa käytetä härskisti väärin vaikka S-mafia koostuu osuuskaupoista ja jokainen K-kauppias pyörittää itsenäistä kauppaa joiden tulisi kilpailla keskenään. Mutta nämä keskenään "kilpailevat" K-kaupat ostavat kaikki tuotteensa K-mafian tukusta mikä olisi markkinataloudessa vastoin kaikkia kilpailusäännöksiä, mutta voidaan leikkiä ettei näin ole koska Kilpailu- ja kuluttajasuojaviranomainen on aikanaan antanut erikoisluvan tähän kartellitoimintaan.

    • @anilsomanirahul
      @anilsomanirahul 11 місяців тому

      @@villeveikko1 Missään markkinataloudessa ei ole tuota Ville Veikon visioimaa ihanne tilannetta. Ei ole edes Yhdysvalloissa joka on markkinatalouden luvattu maa. Yhdysvalloissa on käytännössä vähittäiskaupassa kartelli ja markkinoita säätelee isot ketjutJos Ville Veikko kuunteli tämän podcastin huolellisesti niin Valiokin kilpailee muiden meijerien kanssa hinnasta ja laadusta. Myös vähittäiskauppa kilpailee keskenään esimerkiksi Lidl on murtanut K:n ja S:n aseman suurissa kaupungeissa.
      Tässä podcastissa ei mainittu Tokmannia jostain syystä mutta sekin on onnistunut valtaamaan vähittäiskaupan markkinat.
      Tukkuhinta on sitten eri asia ja jos Ville Veikko kuunteli tämän podcastin huolellisesti niin sitäkin ohjaa maailmanmarkkina hinnat. Suomessa Vähittäiskauppa kilpailee alennus kampanjoilla joka on nykyään sallittua kuin esimerkiksi 1990-luvulla.
      K-Marketit ovat paremmassa kilpailu asemassa koska kauppias saa itse määritellä hinnat, alet ja valikoiman. Suomen Prismoisss ja Citymarketeissä on parempi valikoima kuin esimerkiksi Yhdysvaltain suurissa vähittäiskaupoissa.
      Suosittelen kuuntelemaan tämän podcastin uudelleen. Kyseessä ei ole vain vähittäiskauppa. Tukku. Maahantuojat ja sääolosuhteet ja maailmanmarkkina tilanteet. Kaikki nämä ovat paljon isompia tekijöitä kuin Suomen vähittäiskauppa joka on hyvin hoidettu. Kilpailua saisi olla enemmän ja näin varmisti tulee kun Tokmanni on laajentanut valikoimaa . Kilpailuvirasto on kyllä estänyt Suomessa tukkujen myynin keskuskauppaketjulle. Kilpailuvirasto esti Heinon tukun myynin Keskolle 2019 koska muuten Kesko olisi saanut 60-70 % markkinaosuuden. Markkinaoikeus vahvisti 2020 Kilpailuviraston päätöksen. Lopulta Heinon tukku myytiin Valiolle. Euroopan unioni ei säätele vähittäiskaupan tai tukkujen kilpailua ainostaan se estää jos markkinaosuus ylittyy kriittiselle tasolle. Esimerkiksi tuo Heinon tukun myynti Keskolle kaatui osittain sen takia kilpailuvirasto esti kaupan vedoten EU kilpailudirektiiviin

    • @Peksu-zg2tb
      @Peksu-zg2tb 11 місяців тому

      @@anilsomanirahul On todella paksua väitää etteikö eu-ssa olisi maatalouden suunitelmataloutta. Nykyisin sitä sanotaan seitsenvuosiohjelmakaudeksi vuosi vuodelta paisuvine naurettavine määräyksineen jota santarmit valvoo. Eipä ollut prof Niemellä selkärankaa kertoa että 7-8v eteenpäin tuet laskee joka vuosi vaikka kustannten nousu ja inflaatio tekee lopun melkein kaikista tiloista, mutta kuinka olakaan byrokratia ja virkmiesten määrä kasvaa jokavuosi.