Tack för den bästa videon med förklaring av batterier till elbilar jag någonsin sett! Jag själv kör bensin bil och är väl lite fundersam om det blir elbil i framtiden. Det blev ju självklart en tumme upp från mig till denna video. Jag lärde mig så mycket nu och det var på ett bra sätt du lärde ut och varken trams nivå eller teknik nörd, utan perfekt att förstå för alla "vanliga" intresserade.
Tack, vad roligt att du tycker det :) Jag tycker själv att man ofta hör att man inte ska ladda upp till 100 ”för att det är dåligt, så är det bara”. Jag ville få fram varför det är dåligt också, men förklara det på ett sätt som inte kräver att man är kemist 😂 Tack igen för dom fina orden :)
@@Elbilsmagasinet Ja, det var det som var så bra med din video. Det finns annars alltid en risk många som ska förklara något gör det som att man är ett småbarn eller utbildad professor i det ämnet. Därför tycker jag att du fick den så perfekt att vi som ligger mellan dessa ytterligheter också kan förstå. Hoppas att du fortsätter med det du gör och jag kan lova dig att om du får ännu en bra video som denna, då har du även mig som prenumerant, inte bara en tumme upp. 😊 Känn ingen press. 😉
Tack, det är otoroligt svårt att förklara batteriteknik på ett lätt sätt märkte jag, förklaringsdelen började på 7-8 minuter och sen har jag skalat ner det mer och mer till lite mer 😂
Obs. LFP är generellt billigare men sämre när det gäller energi densitet (både volymetrisk och viktmässigt) vilket gör dem opraktiska för större lagringskapaciteter såsom 90kwh. Endast model 3 SR (MIC) och kanske snart Y SR har dem afaik.
Helt korrekt LFP batterier är betydligt billigare men just energi densiteten som gjort att färre valt detta. Catl ska ha förbättrat detta bra mycket och ska lansera batterier med bättre energi densitet. LFP batterier degraderas betydligt mindre och klarar att laddas till 100% och dessutom mindre känslig i krockar och stöttar så. Vet att i tester när dom förstör batterier så händer inget medans Lithium jon batterier händer mycket redan om du kastar ett i asfalten men inget händer med Lfp.
Jag tror LFP är vanligare i exempel bussar där den tyngre vikten inte spelar så stor roll. De är säkrare för brand, laddar lite långsammare men klarar fler laddningscykler om jag försåt allt rätt.
Du har en mission att fylla med dina informerande videos. Bra program. Avseende begränsad laddning för att spara batteriet; så kan man inte sätta begränsad laddning Min bil (Ford Mustang)
Jag har själv en Ford Mustang och det hår :) Det är lite knepigt, men man gör det per plats. Har inte i huvudet vart i menyn man gör det nu, men det finns i systemet :)
Hej! Tack för en bra video. Jag laddar min Polestar 2 långsamt till 80-90 procent varje natt. Inför långresa så brukar jag ladda 100. Endast på resa laddar jag på snabbladdare. Men tanke på att batteriet även slits mer av snabbladdning finns det någon data på vad som är värst. Att ladda långsamt varje dag till 100 eller att enbart snabbladda mellan typ 20-80 procent?
10 місяців тому
LFP är en teknik med många år på nacken, men är nu bli lite mer aktuell för elbilar bla pga förbättringar av energidensiteten. Tekniken har flera fördelar; mer hållbara, kan laddas till 100%, billigare, ingående mineraler. Problemet är lägre energidensitet.
Tack för en bra video. Om jag förstått rätt är det tiden som batterier tillbringar i både hög och låg stadier som sliter på cellerna. Under resor blir detta oftast väldigt kort tid och ett litet problem. Jag skulle önska en funktion att jag ställer in att jag ska resan 07.00 så laddas det inte fullt fören vid avresan. Annars kanske det laddat fult redan vid 00.00 och stått på 100% i 7 timmar innan resan.
Smarta Wallbox via operatören kan man ställa in avresan och att den ska laddas till 80% sedan laddar bilen när det är som billigaste tiden. Även i elbilen kan man in 80% och har för mig att avresetid är möjligt i mjukvaran i vissa bilar.
Ja, det är en funktion som vore smart att ha i alla elbilar. I appen till min bil kan jag ställa in avresetid så att bilen laddar dom sista procenten precis innan det är dags men väldigt många elbilar saknar den typen av funktion i dagsläget.
Bra video, Tack... En fundering ja haft ang batteritempen. Vet du hur det funkar med förvärmningen som vissa bilar har om man navigerar till laddstation. Slutar den förvärma när bilen faktiskt börjar ladda eller slutar den när GPS'en tycker att man är framme ?
När du kopplar in laddaren så fortsätter bilen hålla temperaturen i batteriet så att den ska kunna ladda så snabbt som möjligt. När exakt den avslutar förvärmningen vet jag inte men från att man kommit på plats tills dess att man kopplar in laddaren är det oftast inte många minuter. Eller tänker du på när man står i kö?
@@Elbilsmagasinet Ja det var just kötiden jag tänkte på, min bil i dagsläget har inte denna funktion, men jag väntar på leverans av en ny där funktionen finns.
bara en sak angånde detta med förvärmning av batteriet Betänk att Bilen drar ca 10-30 wh mer /km beroende på årstid så det kanske inte alltid lönar sig att Förvärma batteriet i alla lägen, så om du inte har så väldans bråttom så skippa förvärmningen Blir lätt lååååååånga förfärmningar av Batterier på Vintern I december Så hyrde jag en model 3 LR Den förvärmde batteriet i drygt 14 mil :D
Jag laddar min hyundai ioniq till 100 varje dag. Det är helt ok för min modell för BMS gömmer några % så jag kan aldrig ladda max. Dessutom finns det ingen mjukvara som kan stänga av laddningen vid en lägre laddning. jag kan inte ens avbryta en laddning i bilens Ev system. kan endast avbryta på laddboxen.
Borde inte det funka på samma sätt på en bil som på en mobil?dvs att när det står att du laddat 100% på din mobil så är det inte 100 i verkligheten just för att inte skada det i onödan.
Vad drar en elbil i genomsnitt om den står stilla i 24h tex? Skulle jag köra till Kastrup flygplats skulle jag komma fram med ca 40%, behöver jag då ladda upp bilen innan jag åker iväg på en resa i tex 14 dagar? Skulle vara intressant om du kunde göra lite tester på det, tex lämna bilen på en parkering under en sommardag(17-25°) och sedan under en vinterdag(0-(-10)°)
Nej, 40% i 2 veckor kommer inte vara några problem alls. Det är fortfaeande nära mitten vilket är okej, även 20% är okej för en så kort period. Är man borta närmare en månad eller mer kan det vara bra att ladda upp så man har 40-60% :)
Hybriden lider ju av att batteripacket är så pass litet att man behöver ladda fullt för att maximera elen. Nu har jag inte läst någon forskningsrapport på det men eftersom hela tanken med en hybrid är att du ska ladda 0-100 och använda elen så mycket som möjligt så gissar jag på att livslängden är betydligt kortare än hos en elbil. Dessa batterier degraderas ju också såklart och även om tillverkarna har byggt in skydd för att maximera livslängden så har jag svårt att se att det håller lika längre som ett elbilsbatteri.
@@Jeff.55649 Låter lite som resursslöseri att skita fullständigt i att åtminstone försöka ge batteriet en bra livslängd, med tanke på vad som krävs för att bygga ett batteri.
Att låta sin elbil ladda ner till under 10 eller till och med i princip 0 någon gång kommer inte göra stor skada om man laddar upp bilen direkt. Om man gör det på regelbunden basis dock så kommer batteriet ta mer skada och om man låter en elbil stå med tomt batteri en längre period (flera månader eller år) så kan det till och med bli förstört. Men är du ute och åker och du ska komma fram till en laddare/hemmet med 2-3% så är det helt okej :)
Ju längre tid batteriet är på låg/hög % desto mer skada tar det, det är därför din iPhone(android har säkert något liknande) laddar till 80% och stannar där under natten tills den tror att du ska vakna och då laddar upp till 100%. Så om du ska åka iväg så tar det inte någon direkt extra skada om du laddar upp till 100% och sedan åker iväg kort därpå, samma om du är ute och kör och kommer fram till en laddare med 2-3% och sedan börjar ladda direkt
Finns en buffert under 0% (drygt 5%) samt en buffert när bufferten tar slut (då bilen stänger av sig själv) så batteriet inte ska förstöras pga djupurladdning. Top/Bot-bufferten används för att du ska få den räckvidd du utlovas från en ny bil då drygt 5-10% av batteriet förloras efter några månader från nybil, som kompenseras av Top/Bot-bufferten. Är batteriet/bilen rätt gammal (5+ år) bör man undvika 0% körning (BjornNyland kallar det "Dont be a Zero Hero") då Bot-bufferten kan vara slut och då stänger bilen av sig fastän du tror det finns räckvidd kvar. Tips är att ladda vid 15-20% för att både ha räckvidd kvar om det blir något fel samt få en snabbare laddning (upp till 80%) då laddning från 0% kan börja segt. Olika på olika bilar så det måste testat av användaren vad som ger bästa resultat. Du kan inte lita i blindo på YT tester.
Det jag undrar över . jag kör volvo C40 och ibland låser jag att den ska ladda bara till 80% men jag ville testa ladda till 100% under denna vecka och den vägrar att gör det den stannar ändå på 82% . finns det nå förklaring till detta ??
Den enda förklaring jag kan komma på är en bugg som jag vet finns hos Volvo där bilen inte alltid ändrar gränsen även fast man gjort det kvällen före, det är rätt vanligt hos just Volvo och Polestar tyvärr. Annars kommer jag inte på något mer vettigt :(
Jag tror inte LFP är dyrare än NMC, snarare tvärtom. Problemet man ser med LFP är att energidensiteten är inte lika hög så man får inte plats med lika hög kapacitet. För Model 3/Y är det endast RWD som använder LFP för det är billigare och de har inte lika hög kapacitet i batteriet. Övriga Model 3/Y använder fortfarande NMC.
Men om jag privatleasar en elbil i 3 år, då bryr jag mig ju inte om att batteriet tar skada eller ej. Not my problem... eller? Rätta mig gärna 🙂 Då bör jag kunna ladda till 100 procent ofta via hemmaladdning.
laddar du hemma med långsam effekt (AC) är det absolut ingen fara. Alla utom Tesla har en gömd buffert så 100% på mätaren är inte 100% av all kapacitet.
Ja, i princip alla elbilar har en buffert. Det brukar handla om en 5-6 kWh som man inte ha tillgång till. Detta för att t.ex skydda batteriet från att slitas allt för fort eller för att kunna ersätta trasiga battericeller utan att service krävs. Och även om AC-laddning sliter mindre på batteriet än snabbladdning så är det inte laddningen upp till 100% som är det stora problemet, utan att sitta länge på 100%. Även med en buffert så sitter batteriet på runt 95% vilket är högre än vad en litium-jon batteri trivs med, bäst är runt 60% och 80% är ett bra mellanting mellan räckvidd man vill få ut vs batteriets hälsa.
Varför gör inte biltillverkarna i så fall att 80% hade varit 100% för konsument? Det är ju lite korkat kan jag tycka att man skall lära folk att 80 är en ”normal” full laddning. Det ska ju inte jag behöva tänka på kan man tycka.
Jag håller med dig, det borde vara så att med lite programmering kan man i systemet göra att 80% är 100% så att en vanlig svensson som ska ladda sin bil helt enkelt får batteriet laddat till 100%, att det finns en buffert sedan på 20% är något som man kan få information om vid en framtida service eller "batterikontroll" av bilen. Samma koncept med de sista 10%, när batteriet laddat ner till 0% ska det inte för konsumenten innebära de riktiga 0% utan det ska vara de sista 10% som blir 0%, så att man åtminstone har krut kvar i bilen att öppna laddluckan eller helt enkelt använda förardörren eller lägga bilen i/ur parkeringsläget.
Det finns redan en viss sådan buffer både i toppen och i botten på elbilar, mobiler osv. Ju större den är desto mer användbar kapacitet tappar man. Att kunna ladda till 100% någon gång ibland precis innan man ska åka långt eller att battriet tillåts ladda full när lunchen på långresan drog ut på tiden är ju värdefullt men att batteriet är fulladdat kortare stunder någon gång i bland skadar inte batteriet nämnvärt.
@@sebbivism Lite jobbigt att behöva gå in i inställningar för att "utöka" sin tank varje gång man vill ladda fullt, så som det är nu är bra. Du kan ladda hur mycket du vill men det finns en spärr du kan ställa in när laddningen ska sluta
@@sebbivism när det gäller Tesla (kan hända att det gäller alla elbilar också) så är det ett separat batteri på 12v som sköter det sistnämnda som du beskriver.
@@mattiashaggren2198 Är du säker? För när man sett videos på UA-cam där de medvetet kör slut batteriet för att se hur bilen beter sig så kan de inte ens öppna varken förardörr eller laddluckan? 🤔 Samma hände på VW ID.3
En bra video som förklarar en vanlig fundering. Vill man se detta på ett lite djupare plan kan jag rekommendera den här videon. ua-cam.com/video/4-1psMHSpKs/v-deo.html
Då har han fel, här är instruktioner för att göra det: www.ford.com/support/how-tos/electric-vehicles/ev-range/how-do-i-set-the-maximum-charge-level-for-my-electric-vehicle/
Ja, det blir dyrt med laddning nu när priserna skenar. Jag sitter i min bensin-SUV och skrattar högt åt alla som köper en svindyr bil som är mycket sämre endast för att "tanka billigt". Så blev det bakslag deluxe, precis detta man såg komma. Snart kommer dyra kilometerskatter med, var så säker
@@thoos192 Vi körde till västkusten från Stockholm i vår elbil. Tur och retur kostade 350 kr. Det kostade 2000 kr för min släkting som kör bensinbil. Jag har råd med 2000 kr i och för sig men var ju glad att slippa den kostnaden. Bilen var inte dyr heller. Inget fancy.
Tack för en riktigt bra video, Christtoffer! Den här ska jag skicka runt till vänner och bekanta som envisas med att ladda till 100% varje dag 😀
Tack för den bästa videon med förklaring av batterier till elbilar jag någonsin sett!
Jag själv kör bensin bil och är väl lite fundersam om det blir elbil i framtiden.
Det blev ju självklart en tumme upp från mig till denna video.
Jag lärde mig så mycket nu och det var på ett bra sätt du lärde ut och varken trams nivå eller teknik nörd, utan perfekt att förstå för alla "vanliga" intresserade.
Tack, vad roligt att du tycker det :) Jag tycker själv att man ofta hör att man inte ska ladda upp till 100 ”för att det är dåligt, så är det bara”. Jag ville få fram varför det är dåligt också, men förklara det på ett sätt som inte kräver att man är kemist 😂 Tack igen för dom fina orden :)
@@Elbilsmagasinet
Ja, det var det som var så bra med din video.
Det finns annars alltid en risk många som ska förklara något gör det som att man är ett småbarn eller utbildad professor i det ämnet.
Därför tycker jag att du fick den så perfekt att vi som ligger mellan dessa ytterligheter också kan förstå.
Hoppas att du fortsätter med det du gör och jag kan lova dig att om du får ännu en bra video som denna, då har du även mig som prenumerant, inte bara en tumme upp. 😊
Känn ingen press. 😉
Skitbra kort förklaring!
Tack för en bra och informativ video. Du är väldigt duktig på att förklara på ett lugnt och enkelt sätt, fortsätt så. :)
Tack, det är otoroligt svårt att förklara batteriteknik på ett lätt sätt märkte jag, förklaringsdelen började på 7-8 minuter och sen har jag skalat ner det mer och mer till lite mer 😂
@@Elbilsmagasinet förstår att det inte är lätt men du gör det ändå lätt att förstå för oss (mig) som inte är så insatt. 😊
heja vad bra förklarat tack för dina super bra videos Du går från klarhet till klarhet.
Riktigt bra video, jag lärde mig mycket 😊
Bra video 👍 Kört på el sen tidigt 2013 och aldrig laddat fullt i onödan och har haft mycket lägre degradering än andra man läser om.
Kul att höra ett så tydligt exempel, man ska ta hand om skna saker så håller dom längre ✌️
Mycket bra förklarat!
Bra info. Ny batteriteknologi tror jag dock kommer att dröja. Nuvarande teknik lär dominera ett decennium till
Kanonbra genomgång. Pedagogisk och tydlig.
Tack för bra info.
Tack för en informativ video!
Bra förklarat! Tack för bra video!😀
Obs.
LFP är generellt billigare men sämre när det gäller energi densitet (både volymetrisk och viktmässigt) vilket gör dem opraktiska för större lagringskapaciteter såsom 90kwh.
Endast model 3 SR (MIC) och kanske snart Y SR har dem afaik.
MG5 standard range har även LFP! Så inte bara tesla
@@ShitpommfritFraz stämmer nog. Framförallt kinesiska CATL som bygger LFP åt tesla och dem kiniseska bilmärken
Helt korrekt LFP batterier är betydligt billigare men just energi densiteten som gjort att färre valt detta. Catl ska ha förbättrat detta bra mycket och ska lansera batterier med bättre energi densitet. LFP batterier degraderas betydligt mindre och klarar att laddas till 100% och dessutom mindre känslig i krockar och stöttar så. Vet att i tester när dom förstör batterier så händer inget medans Lithium jon batterier händer mycket redan om du kastar ett i asfalten men inget händer med Lfp.
Jag tror LFP är vanligare i exempel bussar där den tyngre vikten inte spelar så stor roll. De är säkrare för brand, laddar lite långsammare men klarar fler laddningscykler om jag försåt allt rätt.
Du har en mission att fylla med dina informerande videos. Bra program. Avseende begränsad laddning för att spara batteriet; så kan man inte sätta begränsad laddning Min bil (Ford Mustang)
Jag har själv en Ford Mustang och det hår :) Det är lite knepigt, men man gör det per plats. Har inte i huvudet vart i menyn man gör det nu, men det finns i systemet :)
Mycket bra och informativ video (som vanligt) :)
Bra information!
Bra video och bra förklarat för oss knuckledragers👌😁
XD
Tack för bra info 🙂
Mycket informativt!
Hej! Tack för en bra video. Jag laddar min Polestar 2 långsamt till 80-90 procent varje natt.
Inför långresa så brukar jag ladda 100. Endast på resa laddar jag på snabbladdare.
Men tanke på att batteriet även slits mer av snabbladdning finns det någon data på vad som är värst.
Att ladda långsamt varje dag till 100 eller att enbart snabbladda mellan typ 20-80 procent?
LFP är en teknik med många år på nacken, men är nu bli lite mer aktuell för elbilar bla pga förbättringar av energidensiteten. Tekniken har flera fördelar; mer hållbara, kan laddas till 100%, billigare, ingående mineraler. Problemet är lägre energidensitet.
Tack för en bra video.
Om jag förstått rätt är det tiden som batterier tillbringar i både hög och låg stadier som sliter på cellerna. Under resor blir detta oftast väldigt kort tid och ett litet problem. Jag skulle önska en funktion att jag ställer in att jag ska resan 07.00 så laddas det inte fullt fören vid avresan. Annars kanske det laddat fult redan vid 00.00 och stått på 100% i 7 timmar innan resan.
Smarta Wallbox via operatören kan man ställa in avresan och att den ska laddas till 80% sedan laddar bilen när det är som billigaste tiden. Även i elbilen kan man in 80% och har för mig att avresetid är möjligt i mjukvaran i vissa bilar.
Ja, det är en funktion som vore smart att ha i alla elbilar. I appen till min bil kan jag ställa in avresetid så att bilen laddar dom sista procenten precis innan det är dags men väldigt många elbilar saknar den typen av funktion i dagsläget.
Bra video! Tummen upp.
Intressant. 💪
Bra video, Tack... En fundering ja haft ang batteritempen. Vet du hur det funkar med förvärmningen som vissa bilar har om man navigerar till laddstation. Slutar den förvärma när bilen faktiskt börjar ladda eller slutar den när GPS'en tycker att man är framme ?
När du kopplar in laddaren så fortsätter bilen hålla temperaturen i batteriet så att den ska kunna ladda så snabbt som möjligt. När exakt den avslutar förvärmningen vet jag inte men från att man kommit på plats tills dess att man kopplar in laddaren är det oftast inte många minuter. Eller tänker du på när man står i kö?
@@Elbilsmagasinet Ja det var just kötiden jag tänkte på, min bil i dagsläget har inte denna funktion, men jag väntar på leverans av en ny där funktionen finns.
bara en sak angånde detta med förvärmning av batteriet Betänk att Bilen drar ca 10-30 wh mer /km beroende på årstid så det kanske inte alltid lönar sig att Förvärma batteriet i alla lägen, så om du inte har så väldans bråttom så skippa förvärmningen Blir lätt lååååååånga förfärmningar av Batterier på Vintern I december Så hyrde jag en model 3 LR Den förvärmde batteriet i drygt 14 mil :D
Trenger ikke så mye som 80% heller.Jeg lader maks til 65% med min polestar2.kjører maks 2,2 1/2 time mellom hver lader.
Jag laddar min hyundai ioniq till 100 varje dag. Det är helt ok för min modell för BMS gömmer några % så jag kan aldrig ladda max. Dessutom finns det ingen mjukvara som kan stänga av laddningen vid en lägre laddning. jag kan inte ens avbryta en laddning i bilens Ev system. kan endast avbryta på laddboxen.
Bra jobbat
Borde inte det funka på samma sätt på en bil som på en mobil?dvs att när det står att du laddat 100% på din mobil så är det inte 100 i verkligheten just för att inte skada det i onödan.
Det är så det är, han sa det i videon 5:20
@@BobRossRightHand missade 👍
Vad drar en elbil i genomsnitt om den står stilla i 24h tex? Skulle jag köra till Kastrup flygplats skulle jag komma fram med ca 40%, behöver jag då ladda upp bilen innan jag åker iväg på en resa i tex 14 dagar? Skulle vara intressant om du kunde göra lite tester på det, tex lämna bilen på en parkering under en sommardag(17-25°) och sedan under en vinterdag(0-(-10)°)
Nej, 40% i 2 veckor kommer inte vara några problem alls. Det är fortfaeande nära mitten vilket är okej, även 20% är okej för en så kort period. Är man borta närmare en månad eller mer kan det vara bra att ladda upp så man har 40-60% :)
Hur gör man med en hybrid bil då? Tex en Volvo T8 laddhybrid. Skadas inte batteriet när den konstant laddas till 100%?
Hybriden lider ju av att batteripacket är så pass litet att man behöver ladda fullt för att maximera elen. Nu har jag inte läst någon forskningsrapport på det men eftersom hela tanken med en hybrid är att du ska ladda 0-100 och använda elen så mycket som möjligt så gissar jag på att livslängden är betydligt kortare än hos en elbil. Dessa batterier degraderas ju också såklart och även om tillverkarna har byggt in skydd för att maximera livslängden så har jag svårt att se att det håller lika längre som ett elbilsbatteri.
Leasar min bil, skiter fullständigt i detta!
Cooling
@@Elbilsmagasinet japp alltid retar det någon
@@Jeff.55649 Låter lite som resursslöseri att skita fullständigt i att åtminstone försöka ge batteriet en bra livslängd, med tanke på vad som krävs för att bygga ett batteri.
Hur skadligt är det att låta batteriet ladda ut till under 10 % eller ända ner till 0 %?
Att låta sin elbil ladda ner till under 10 eller till och med i princip 0 någon gång kommer inte göra stor skada om man laddar upp bilen direkt. Om man gör det på regelbunden basis dock så kommer batteriet ta mer skada och om man låter en elbil stå med tomt batteri en längre period (flera månader eller år) så kan det till och med bli förstört. Men är du ute och åker och du ska komma fram till en laddare/hemmet med 2-3% så är det helt okej :)
Ju längre tid batteriet är på låg/hög % desto mer skada tar det, det är därför din iPhone(android har säkert något liknande) laddar till 80% och stannar där under natten tills den tror att du ska vakna och då laddar upp till 100%. Så om du ska åka iväg så tar det inte någon direkt extra skada om du laddar upp till 100% och sedan åker iväg kort därpå, samma om du är ute och kör och kommer fram till en laddare med 2-3% och sedan börjar ladda direkt
Finns en buffert under 0% (drygt 5%) samt en buffert när bufferten tar slut (då bilen stänger av sig själv) så batteriet inte ska förstöras pga djupurladdning.
Top/Bot-bufferten används för att du ska få den räckvidd du utlovas från en ny bil då drygt 5-10% av batteriet förloras efter några månader från nybil, som kompenseras av Top/Bot-bufferten. Är batteriet/bilen rätt gammal (5+ år) bör man undvika 0% körning (BjornNyland kallar det "Dont be a Zero Hero") då Bot-bufferten kan vara slut och då stänger bilen av sig fastän du tror det finns räckvidd kvar. Tips är att ladda vid 15-20% för att både ha räckvidd kvar om det blir något fel samt få en snabbare laddning (upp till 80%) då laddning från 0% kan börja segt. Olika på olika bilar så det måste testat av användaren vad som ger bästa resultat. Du kan inte lita i blindo på YT tester.
Det jag undrar över . jag kör volvo C40 och ibland låser jag att den ska ladda bara till 80% men jag ville testa ladda till 100% under denna vecka och den vägrar att gör det den stannar ändå på 82% . finns det nå förklaring till detta ??
Den enda förklaring jag kan komma på är en bugg som jag vet finns hos Volvo där bilen inte alltid ändrar gränsen även fast man gjort det kvällen före, det är rätt vanligt hos just Volvo och Polestar tyvärr. Annars kommer jag inte på något mer vettigt :(
@@Elbilsmagasinet Tusen Tack för svaret försökte leta på google hittar ej speciellt anledning men här fick förklaringen Tack så mycket 🙏🏽
Nu har ju iPhone en inställning för att aldrig ladda mer än 80% just för att förlänga livslängden.
Jag tror inte LFP är dyrare än NMC, snarare tvärtom. Problemet man ser med LFP är att energidensiteten är inte lika hög så man får inte plats med lika hög kapacitet. För Model 3/Y är det endast RWD som använder LFP för det är billigare och de har inte lika hög kapacitet i batteriet. Övriga Model 3/Y använder fortfarande NMC.
Nej det är den inte, det var ett misstag av mig som jag gjorde när jag spelade in denna video.
Tillägg. Så Ford ser kanske inte så allvarligt på 100% laddning. Johan
👍
Zoe 2021 kan inte begränsa laddning till 80% i bilmenyn så väldigt svårt att få in en bra laddningsvana
Kan du ladda bilen över natten och se till så att det inte laddas mer än X %?
Dom flesta elbilar idag har möjlighet att sätta en gräns i systemet så att dom stoppar laddning själva :)
då kan man ju undra varför tillverkaren inte satt in en spärr så att 100% igentligen är 80% så slipper man krångla
En teori är att de slåss om vem som har längst räckvidd för att köparen skall välja just deras bil.
Men om jag privatleasar en elbil i 3 år, då bryr jag mig ju inte om att batteriet tar skada eller ej. Not my problem... eller?
Rätta mig gärna 🙂
Då bör jag kunna ladda till 100 procent ofta via hemmaladdning.
Så är det. Sen är det fortfarande inget som är bra för batteriet, men det är ju upp till varje person om man struntar i det eller inte :)
laddar du hemma med långsam effekt (AC) är det absolut ingen fara. Alla utom Tesla har en gömd buffert så 100% på mätaren är inte 100% av all kapacitet.
@@_TrueDesire_ Har du någon källa på det? Gällande den gömda bufferten.
Något som du kan bekräfta @guidenomelbil?
@@markusjeansson2979 brukar stå i specifikationen på de flesta, något i stil med "av XX kWh går YY använda"
Ja, i princip alla elbilar har en buffert. Det brukar handla om en 5-6 kWh som man inte ha tillgång till. Detta för att t.ex skydda batteriet från att slitas allt för fort eller för att kunna ersätta trasiga battericeller utan att service krävs. Och även om AC-laddning sliter mindre på batteriet än snabbladdning så är det inte laddningen upp till 100% som är det stora problemet, utan att sitta länge på 100%. Även med en buffert så sitter batteriet på runt 95% vilket är högre än vad en litium-jon batteri trivs med, bäst är runt 60% och 80% är ett bra mellanting mellan räckvidd man vill få ut vs batteriets hälsa.
💛💙🌻🌸🌺🏵️🌼🌾💖
fast med BMW i3 laddar de flesta inklusive jag till 90% 👍🏻
Varför gör inte biltillverkarna i så fall att 80% hade varit 100% för konsument? Det är ju lite korkat kan jag tycka att man skall lära folk att 80 är en ”normal” full laddning. Det ska ju inte jag behöva tänka på kan man tycka.
Jag håller med dig, det borde vara så att med lite programmering kan man i systemet göra att 80% är 100% så att en vanlig svensson som ska ladda sin bil helt enkelt får batteriet laddat till 100%, att det finns en buffert sedan på 20% är något som man kan få information om vid en framtida service eller "batterikontroll" av bilen. Samma koncept med de sista 10%, när batteriet laddat ner till 0% ska det inte för konsumenten innebära de riktiga 0% utan det ska vara de sista 10% som blir 0%, så att man åtminstone har krut kvar i bilen att öppna laddluckan eller helt enkelt använda förardörren eller lägga bilen i/ur parkeringsläget.
Det finns redan en viss sådan buffer både i toppen och i botten på elbilar, mobiler osv. Ju större den är desto mer användbar kapacitet tappar man. Att kunna ladda till 100% någon gång ibland precis innan man ska åka långt eller att battriet tillåts ladda full när lunchen på långresan drog ut på tiden är ju värdefullt men att batteriet är fulladdat kortare stunder någon gång i bland skadar inte batteriet nämnvärt.
@@sebbivism Lite jobbigt att behöva gå in i inställningar för att "utöka" sin tank varje gång man vill ladda fullt, så som det är nu är bra. Du kan ladda hur mycket du vill men det finns en spärr du kan ställa in när laddningen ska sluta
@@sebbivism när det gäller Tesla (kan hända att det gäller alla elbilar också) så är det ett separat batteri på 12v som sköter det sistnämnda som du beskriver.
@@mattiashaggren2198 Är du säker? För när man sett videos på UA-cam där de medvetet kör slut batteriet för att se hur bilen beter sig så kan de inte ens öppna varken förardörr eller laddluckan? 🤔 Samma hände på VW ID.3
En bra video som förklarar en vanlig fundering. Vill man se detta på ett lite djupare plan kan jag rekommendera den här videon. ua-cam.com/video/4-1psMHSpKs/v-deo.html
Ford försäljaren säger att man inte kan ställa in det i bilens progrm
Då har han fel, här är instruktioner för att göra det: www.ford.com/support/how-tos/electric-vehicles/ev-range/how-do-i-set-the-maximum-charge-level-for-my-electric-vehicle/
Halmstad
Jag kanske skulle åka dit och ifrågasätta det dom säger :) Hoppas det blev lite klarsre för dig :)
@@Elbilsmagasinet ja varför inte
El tillhör historien. Det ska vara Diesel!
Ja juste, för det är elen som pumpas upp ur marken där den legat i 100 000 år :)
@@Elbilsmagasinet konstig replik
I vinter kan ni glömma att ladda alls.
Hälsningar /Socialdemokraterna!
Ja, det blir dyrt med laddning nu när priserna skenar. Jag sitter i min bensin-SUV och skrattar högt åt alla som köper en svindyr bil som är mycket sämre endast för att "tanka billigt". Så blev det bakslag deluxe, precis detta man såg komma. Snart kommer dyra kilometerskatter med, var så säker
@@thoos192 Vi körde till västkusten från Stockholm i vår elbil. Tur och retur kostade 350 kr.
Det kostade 2000 kr för min släkting som kör bensinbil.
Jag har råd med 2000 kr i och för sig men var ju glad att slippa den kostnaden.
Bilen var inte dyr heller. Inget fancy.
Om man laddar bilen till 100% så sprängs bilen.