Muhteşem bilgiler yanında terapi gibi oluyor videolarınız. Canım sıkıldığında veya moralim bozuksa oturup videolarınızı izliyorum ve kendime geliyorum. Elinize emeğinize sağlık çok teşekkürler.
Günaydınlar güzel Kavala dan. Hala inanamıyorum böylesine detaylı derli toplu videolar bulduğuma hemde Türkçe 😆 harita işini çözdüm gibi sayenizde çok teşekkür ederim seyir planı peşindeyim çok çok teşekkür ediyorum vaktinizi ayırdınız tecrübe ve bilginizi paylaştınız.
Teşekkürler Murat bey,daha ilk seyir planlamasında bile bugüne kadar ne kadar bilgisizce seyirler yaptığımızı, hangi detayları gozardi ettiğimizi gösterdiniz.Detaylarin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.tekrar teşekkürler sağolun
Teşekkürler...Yine iyi planlanmış, her ayrıntısı düşünülmüş ders için...Kaptanlık sorumluluğu, sorumluluk sınırları çok bilgilendirici ve hatta uyarıcı oldu . Sağ olun.
Bugüne kadarki tüm öğrendiklerimizi hem tekrar hem de pratik yapma imkanı bulunan süper bir video. Çok ama çok kıymetli bu bilgiler. Teşekkürler Murat kaptan
Murat bey, Öncelikle yaptığınız ciddi emek ve özveri isteyen bu işten dolayı kutlarım. Videolarınızı Kasım ayı başında, tavsiyenize uyarak sırası ile izlemeye başladım. Küçük notlar almama rağmen 30. videoya gelince işler karışmaya başladı. Bir defter edinip, başa dönüp daha ciddi notlar alarak tekrar dinledim. Son videoya gelene kadar sizi güncel izleyemediğim için yorum yapmakta istemedim, güncel olarak sadece canlı yayınlara başladığınızda dinledim. Şu an size yetiştim. Emek harcayarak ve prensipleriniz çerçevesinde yaptığınız bu işi, saygılı ve aynı prensiplere sahip biri olarak ciddiyetle takipteyim. Sağolun, bana değer katıyorsunuz. Ayrıca seçmiş olduğunuz müziklerde harika. Onlarıda ayrı not ettim. Fonda kaliteli bir müzik ile seyir çok daha güzel. Koymuş olduğunuz dökümanlarada ulaştım ama yinede email adresimi listenize dahil olmak için veriyorum, eklerseniz sevinirim. yserdaryildiz@hotmail.com Sizi tekrar kutluyor ve teşekkür ediyorum. Umarım bir gün bir yerde karşılaşıp, bir fincan kahve içme fırsatı çıkar karşımıza. Sevgiler, saygılar. Kolay gelsin...
Sağol Kaptan çok Detaylı bir konu inan iki kere seyrettim 😰 sağol varol dediğin gibi Kaptan olmak öyle kolay bir iş değil 🤯 sayende biz de senin tecrübeden ve Bilginden yararlanıyoruz çok teşekkür ederim. iyi akşamlar ve güzel haftasonları dilerim
Hem kolay bir anlatim, hemde cok faydali bilgiler. Tesekkurler. Izledikten sonra ben bunu yapabilirim dedim kendi kendime. Zamani gelince gorecegiz artik. 😃
Bir konuda değerli bilgilere sahip olmak muhakkak ki çok önemli. Ancak, bu bilgileri başkalarına aktarmak isteyen öğreticinin, öğrencilerin seviyesine kadar inip, boşluk bırakmamak kaydıyla bildiklerini aktararak, onları yukarı çekebilmesi ise bambaşka değer taşıyan bir özelliktir. Bunu başarmış olan Murat Kaptan'a çok teşekkür etmeyi borç bilirim. Sevgiler, saygılar.
Çok güzel ve sade bir şekilde anlatmışsınız. Eğer sizin için zor olmayacaksa true rotaları, magnetic ve compass olarak yazarsanız hesaplamalarımızın doğru olup olmadığını kontrol edebiliriz. Emeğiniz için teşekkür ederim .
varyasyon 5 20' E deviasyon175 için 5 E, 275 için 1 W olarak buldum. 175(T), 170(M), 165(C) 275(T), 269 40'(M), 270 40'(C) sonucuna ulaştım. Acaba doğru mu? İncelerseniz sevinirim.
çok değerli bilgiler pylaşmışsınız çok teşekkür ederim. bu kanılızdaki ilk videom oldu. hemen abone oldum. baştan başlayıp hepsini merakla izleyeceğim. bir sorum olacak wp arası mesafeler derinlikler ile birlikte bize doğru noktaya ulaştığımız anlamında da ipucu verip yol gösterici olarak kullanılabilir mi?
Murat kaptan çok detaylı anlatmışsınız bunun için çok teşekkür ederim. Videonun başlarında değindiğiniz zahiri ve gerçek rüzgar arasındaki 10 derecelik açı farkını tam nasıl hesapladığınızı anlamadım. Tahmini bir açı verdiniz ancak biz seyircimiz üzerinde çalışırken bunu nasıl hesaplayacağız.Belki ben biryerleri kaçırmış olabilirim. Beni bilgilendirirseniz sevinirim.
Murat kaptanım emeginize saglık, bu güzel bilgiler için çok teşekkürler.. Size bir sorum olacak; Pasaj Planı'nı dümenci kullanacağına göre, oraya yazacağımız derece dümencinin tutması gereken derece olmaz mı..? Yani harita üzerine yazdığınız dereceler "T".. Ancak kayda geçerken "C" olması gerek dediniz.. Selamlar saygılar..
@@YachtmasterMuratErensoy tam şimdi özür cevabı yazıyordum, siz yazmışsınız kaptanım 😊 14 no videonuzu ve bu videonuzu tekrar seyredince yanlış bir soru sorduğumu anladım.. Selamlar sevgiler..👋
Teşekkür ederim kaptan emeğinize sağlık. Rüzgar ve dalga ile ilgili bir sıkıntımız yoksa seyir güzergahımızda en az tremola ile mi gitmek doğrudur yoksa ana rota üzerinden fazla kopmadan sık tremola atmak mı daha iyidir. Saygılar.
En az tramola atarak ilerlemek gerekir. Neden mi ? 1. Ekibi daha az yorarsınız. 2. Armayı daha az yorarsınız. 3. Ortalama süratiniz daha yüksek olur. 4. Harita üzerinde rota planlaması yapabilirsiniz. vs. vs.
Suvari bey, Diyelim ki yola ciktiktan 2 saat sonra ruzgar yonunu onemli oranda degistirise, seyir esnasinda, bu ilk hazirladigimiz pasaj planini tekrar yapmamiz/gozden gecirmemiz gerekiyor herhalde. Bunun icin herhangi bir pratik hesaplama var midir? Tesekkurler.
En doyurucu ve kapsamli ideolardan biriydi. Cok tesekkur. 2 sorum olacak; 1: hava durumu v.s etkilerden dolayi seyir planini 1 gun once den daha erken yapmamak gerekir? 2: wp 3 de eger gorus acisi dusuk veya gunduz seyir yaptigimizi dusunursek bozburun burnunu goremeye biliriz. Ne yapilabilir?
1. Evet, hava durumunumümkün olduğunca erkenden (3-4 gün önceden) takip etmeye başlıyoruz, ama son hava raporuna göre planlamayı yapıyoruz. 2. Muhtemelen WP.4 demek istediniz. Kerteriz noktalarını göremiyorsanız ; parakete hesanına göre WP.4 e ulaştığınızı bilebilirsiniz. Kerteriz almak kadar hassas olmaz ama yinede büyük farklar oluşmayacaktır.
Emeğine sağlık Murat kaptan.Çok ayrıntılı, iyi bir ders oldu. Sadece kafama takılan bir soru var. Çok cahilce bir soru olabilir diye zorlanıyorum.Affınıza sığınarak, Pendik limanından çıktıktan sonra 275 derece rota yerine 175 derece rota izlense Sedef Adası'nda rota değişimi olmayacağından Çınarcık-Şenköy arası bir bölgede rota 275 dereceye alınsa daha az tramola yapmış olmaz mıyız? Sanki yol çok az da olsa kısalır gibi gözüküyor. Selamlar, saygılar.
Tuzla burnu ve çevresindeki sığlıklar güneye (175 dereceye) rota tutmamıza engel olduğu için, ilk bacakta 275 dereceye planladık. :) Sevgiler, selamlar.
Bu eğitici video için çok teşekkürler, kavram olarak tramola ve kavançayı hem teorik hem pratik olarak anlatacağınız bir video yayınlamayı düşünüyormusunuz?
Videoları sırasıyla ve atlamadan seyretmenizi tavsiye ederim. Pekçok videoda anlattığım gibi ; eksiksiz bir set oluşturacağım. Adım adım, sırayla gidiyoruz.
Tekrar merhaba, bir soru; yelkenler kapalı ve motorla seyir yapıyoruz. Rotamızı hesaplarken tekneye gelen rüzgarın (yanal, baş , kıç ) etkisi ve Zahiri rüzgar da dahil ediliyor mu? Sizi çok meşgul ettim kusura bakmayın.
Motorla ilerleyen bir teknede zahiri rüzgarın etkisi altındadır. Ancak (motorla seyir için) rota belirlerken sadece rüzgarın "yanal kaydırma etkisi" gözetilerek planlama yapılır. :) İlginize çok teşekkür ederim. Sevgiler, selamlar.
Murat Bey, faydalı bir video gerçekten çok teşekkürler! Benim kafam karışmış olabilir yada anlamamış olabilirim ama aşağıdaki soruyu sormadan edemeyeceğim 😀 Seyir planını yaparken dümen tutacağımız açıya +3 derece iskele baş omuzlultan alacağımız rüzgarın bizi sürükleme etkisi tolere etmek için hesabımıza ekledik anladığım kadarıyla. Ancak eğer iskele baş omuzluktan basan rüzgar bizi sancağa doğru sürükleyecekse bu durumda bu sürüklenme etlisini tolere etmek için iskeleye doğru 3 derece dümen tutmamız gerekmez. mi? Oysa biz hesabımızda sancağa 3 derece ilave ettik. Bı durumda rüzgar bizi daha da sancağa basmayacak mı? Biraz kafam karıştı, açıklayabilirseniz sevinirim. Selamlar.
Bu 3 dereceyi ekleyerek ROTA ÇİZGİMİZİ oluşturuyoruz. O çizgide seyredebilmek için de 3 derece rüzgarüstüne dümen tutmamız gerekiyor. Kafanızda birşeyler kurgulamadan sadece anlattıklarıma odaklanın lütfen. Sevgiler, selamlar.
@@YachtmasterMuratErensoy bu üç dereceyi rüzgar altına değil rüzgar üstüne doğru dümen tutmak bana daha mantıklı geldi. O yüzden sordum. Yoksa kafamda kurguladığı farklı bir senaryo yok :)
Belirlediğiniz rota çizgisiyle ölü blge arasında 3 derecelik bir boşluk olmalı. Bu sayede rüzgarüstüne 3 derece daha dönseniz hala ölü bölgenin dışında kalabilirsiniz.
@@YachtmasterMuratErensoy özür dilerim yanlış oldu 225 derece diyeceğim yerde yanlışlıkla 275 yazmışım. Sormak istediğim Rüzgar açısınıda manyetiğe çevirmemiz gerekiyor mu
Murat Bey merhaba, Öncelikle emeğinize sağlık, gayretleriniz taktire şayandır. Anlamadığım ve sormak istediğim konu şudur. Zahiri rüzgar eklemesi bahsine daha gelmeden, videonun 6. dakikasında bahsettiğiniz 3 derecelik rüzgarın yanal kaydırma etkisinı sıfırlamak için 35+3 yerine yinede 35 derece almamız gerekmiyormu? Yani sonuçta 3 derece ekler isek rotadan daha çok çıkmıyormuyuz? Teşekkür ederim. Birde Google drive adresinizi verebilirmisiniz?
İlgi ile izliyoruz emekleriniz için teşekkürler. Drive bilgisini kaçırmışım sanırım. Nasıl ulaşabileceğimizi paylaşabilirmisiniz. Selam ve saygı ile ...
Kaptan emeğine sağlık videolarınızı başından itibaren sırayla izliyorum. Bu varyasyon ve deviasyon hesaplama, rota planlama ile ilgili ve diger dökümanlarınızı nası edinebilirim? Teşekkürler.
Murat bey merhaba. Tramolaları max. Mesafelere göre ayarladınız. Daha az mesafelerde sık tramola atsak hedefe daha çabuk ulaşmazmayız? Bu şekilde yanlış mı yapmış oluruz?
Sık tramolarla yolunuzu uzatır, teknenin ortalama hızını düşürür ve ekibin gereksiz yorulmasına neden olursunuz. Seyirlerimizi mümkün olan en az kavança/tramola gerektirecek şekilde planlıyoruz.
Hocam kafama bisey takildi. Bu cizilen rotada gitmek için, dümenci yanal sapmayı hesap edip dümeni 3 derece orsalayarak gitmeli degilmi? Tam rota istikametinde dümen tutarsa yine sapma olmaz mı?
Murat bey iyiki varsınız. Eski kayıtları sırası ile tekrarlarken bilmediğim kavram, terimleri sözlükten (vb ) bakmak için not alıyorum. Denizci terimleri referas kaynak veya takipçilerin katkıları ile bizler bir uğraşı çözüm oluşturmak?
Murat abi merhaba. Bundan önceki tüm videoları izledim ama kıyıya mesafeye göre dalga boyu konusunu galiba atlamışım. Sen bu videoda daha önce anlattım deyince sormak istedim. Hangi videoda anlatmıştın abi dalga konusunu. Sevgiler selamlar
@@leventsahin8776 amatörce gönül vermiş yeni öğrenen birisi olarak kaptanimi dikkatlice dinlemeye özen gösteriyorum. Kaptanım ve takip ettiğim diğer kaptanlarimin sayesinde temel düzey yelkenli kursunun ilk gününde diğer arkadaşlara göre kurs kaptanımız bu farklı gördü tekneyi kontrollü bir şekilde bana kullandirsa 2. Gün tek basima liman dan çıkıp seyire geçebilecegimi inanıyorum. Tabii ki çok şeyler öğrenmem gerektiğinin farkındayım bununda bu videolar ve diğer videolar ile teorik olarak öğreneceğim inşallah sonrası pratik kurslar ve tekne kiralamalar. Sevgi ve selamlar.
Merhaba Murat Bey. Öncelikle yaptınız bu kıymetli çalışmalar için teşekkür ederim. Bu eğitimlerin benzer hiç bir platformda benzeri bulunmuyor. Bahsetmek istediğim konuya gelirsek eğer, rüzgar etkisini hesaplarken ufak bir hata yapmış olabilir misiniz? Rüzgar hızınının tekneye etkisi kompanse edebilmek için rüzgarüstüne doğru 3 derecelik dümen tutmamız gerekir demiştiniz. Ancak hesaplarken bu 3 dereceyi rüzgaraltı yöne ekleyip 38 + 10 = 48 derece hesapladınız. 42 derece olması gerekmez miydi?
Kaptan ben bütçeme göre iki yelkenli buldum fakat çok kararsız kaldım ilki 2003 model Azure 35 ikincisi 1988 model Beneteau oceanis 350 sizce hangisi Azure Italya üretimi fiyati 420 bin Beneteau 315 bin bir fikir verirseniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim
@@YachtmasterMuratErensoy çok teşekkür ederim güzel bir haber vereyim takas yoluyla Bavaria 2006 model 38 fit bir yelkenli anlaşması yaptim kanalınızdan güzel bilgi ediniyorum başarılarınızın devamını dilerim
Kaptanı taktir ediyorum.Ben amatörüm.Ama ikinci etabı belirlerken varacaği hedef olarak armutlu açıklarını hedeflemesi gerekmez miydi.sedef adasına o kadar yaklaşmadan tramolayi atsaydı olurdu gibime geliyor.boylece münkün olduğunca az zigzak yaparak ve daha kısa sürede gitmis olmazmıydı.fikir işte.
Murat bey, yayınlarınızı en başından beri not alarak izleyip kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Sizden cesaret ve ilham alıp, param o kadarına yettiğinden 17 feet bir yelkenli aldım. Bu tekne ile sadece Körfez gezintisi mi yapılır? Kıyı seyriyle de olsa 3-4 günlük seyahatler imkansız mı? Mutlaka 35 feet ve üstü mü almam lazım? Saygılarımla.
Öncelikle tekneniz hayırlı olsun. Tekneyi detaylı incelemeden böyle bir soruya cevap verebilmek mümkün değil. Ama bence siz henüz böyle bir seyir için hazır değilsiniz. Sevgiler, selamlar.
Kaptan merhaba; Daha önce haritada parakete hesabı ile rota hesaplarken haritada mil ölçümünde harita kenarındaki ölçeklerden boylamlar arasındaki mesafeyi (X ekseni üzerindeki ölçek) değil enlemler arasındaki mesafeyi gösteren ölçeği (Y ekseni üzerindeki ölçeği, haritanın sağ ya sa sol tarafında yer alan ölçeği) kullanmamızı söylemiştiniz ve bu videoda da aynı şekilde hesap yaptınız. Rotamızın ikinci bölümü neredeyse X eksenine paralel. ikinci bölümdeki ölçümü X eksenindeki ölçekten yapmamız daha doğru olmaz mı? Ben Denizcilik ve Oşinografi daire başkanlığının haritasını aldım, onun üzerinde dediğiniz gibi incelediğimde X ve Y eksenlerindeki ölçeklerde (enlem ve boylamların ölçeklerinde) ciddi fark var... Harita yatayda ve dikeyde bu ölçeklere göre şekillendiği için örneğin 275 (T) derecedeki rotamızın (5 dereceyi önemsemeyelim şimdilik) X eksenine yani boylamlar arasındaki mesafenin ölçeklendirildiği yataydaki ölçek üzerinden ölçülmesi gerekmiyor mu? Bunu bir adım öteye taşırsak, kerteriz için belirlediğiniz 230 (T) deki fener ile üçüncü etaba geçeceğimiz nokta arasındaki mesafeyi ölçmek istediğimizde bu iki noktanın X ve Y izdüşümlerinin kesiştiği noktayı bulup bir dik üçgen oluşturup, harita yanındaki ölçeklerden dik kenarların MİL olarak uzunluğunu bulup bu iki kenarın kareleri toplamının kare kökü ile 230 (T) derece ile hipotenüs olarak ifade edeceğimiz uzaklığı doğru olarak hesaplamış olmaz mıyız?
Boylamlardan (haritanın alt ve üst skalasından) mesafe ölçümü yapılmaz. "Temel harita bilgisi" isimli videoyu seyretmenizi tavsiye ederim. Kendi kendinize kafanızı karıştırıyorsunuz. Benim anlattıklarıma odaklanmaya çalışın.
"Merhaba size ve ailenize sağlıklı ve iyi bir yıl diliyorum Abone sayınız arttığı için zamanınızın da azaldığının farkındayım ama eğer kontrol edebilirseniz size seyir planı gönderiyorum. Uzun gelirse cevaplamasanız da önemli değil. Gökova Körfezi Karacasöğüt'ten Hisarönü körfez'i Turgut'ta bir Pasaj planı oluşturdum. Ana Pasaj Formunu da doldurdum. Önce: S (180 Derece) 10 knots -12 knots F3 - F4 ( 35 Derece Ölü B.+ 4 Rüzgar + 10 Zahiri R Toplam Yuvarlayarak 50 Derece 180+ 50 : 230 Derece. 180-50= 130 Derece Ölü Bölgemei hesapladım Harita= 5 Derece E 2020 ( 6' E) 1 Etap) Bu Plotaj da olabilir. Karacasöğüt'ten - Orta Ada Feneri sancak kemeriyemde 65 Derece(M) Mesafe= 3nM (36 Derece 55' N 28 Derece 10' E) C=336 Derece D=6 Derece W M=330 Derece V=5 Derece E T=335 Derece 2.Etap) Datça Yarımadası Batısı , Mesafe =52 nM. (36 Derece 43,5' N 27 Derece 15' E) C=246 Derece. D=1 Derece W M= 245 Derece V= 5 Derece E T= 250 Derece 3 Etap= Kerteriz İskele kıç omuzluk Deveboynu Feneri 102 Derece (M) - İncirli ada Feneri 210 Derece (M) 4.Etap= Palamut Bükü Adasının Güneyi Mesafe= 15 nM ( 36 Derece 36' N - 27 Derece 31' E ) C= 110 Derece. D= 5 Derece E M=115 Derece. V=5 Derece E T= 120 Derece 5 Etap) Kerteriz= İskele borda Palamut Bükü Adası 342 Derece (M) 6.Etap) Hisarönü Körfezi Turgut Koyu Kuzeyi Mesafe= 29 nM C= 63 Derece. D=2 Derece E. M=65 Derece. V= 5 Derece E. T= 70 Derece 7. Etap) Kerteriz= İncirliyaka Burnu Sancakta - Sancak baş omuzluk Çatalca Burnu Feneri. Derinlik= 40m ( 36 Derece 46' N - 28 Derece 6' E ) 8. Etap) Turgut koyu Mesafe=1 nM ( 36 Derece 45,5' N - 28 Derece 0,65 E ) Topam Mesafe= 100nM Seyir süresi= 20-25 saat Ricam hesaplar doğrumu ? Bakarsanız sevinirim. Teşekkür eder, tekrar iyi bir yıllar dilerim. Selamlar. G.A
Bu planı detaylı inceleyeceğim. Ama bana birkaç gün verin lütfen. Buradan, pasaj planınız ile ilgili yorumumu sizinle paylaşırım. İlginize ve çabanıza çok teşekkür ederim.
İşte ben buna uzaktan eğitim derim. Teşekkürler kaptan emeğinize sağlık. 👍
Ben teşekkür ederim.
Muhteşem bilgiler yanında terapi gibi oluyor videolarınız. Canım sıkıldığında veya moralim bozuksa oturup videolarınızı izliyorum ve kendime geliyorum. Elinize emeğinize sağlık çok teşekkürler.
Ben teşekkür ederim 🙂
Bravo kaptan herşeyi anlatıyorsunuz lütfen devam
Teşekkür ederim.
Türk Amatör Denizciliğinin ihtiyacı olan bilgi havuzunu oluşturmadan bırakmam...
:)
Merak etmeyin.
Her videonuz yelkencilik için bir başvuru niteliği taşıyor. İyiki varsınız .Emeğiniz için çok teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
gayet doyurucu bir video idi.saglıcakla kalın.tsklr.
Ben teşekkür ederim.
Ancak bu kadar anlaşılır ve açık nokta olmadan anlatılabilir, çok teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Günaydınlar güzel Kavala dan. Hala inanamıyorum böylesine detaylı derli toplu videolar bulduğuma hemde Türkçe 😆 harita işini çözdüm gibi sayenizde çok teşekkür ederim seyir planı peşindeyim çok çok teşekkür ediyorum vaktinizi ayırdınız tecrübe ve bilginizi paylaştınız.
Rica ederim.
:)
Güzel Kavala'ya sevgiler, selamlar.
Biz yeni tekne kaptanlarına, bu değerli bilgi paylaşımında bulunduğunuz için, çok teşekkür ederim. Murat Kaptan.
Rica ederim.
Teşekürler bilgiler için.
Ben teşekkür ederim.
Eğitim, eğitim, eğitim...Murat bey çok teşekkür ediyorum. ..
Ben teşekkür ederim.
Teşekkür ederim Murat Bey.
Ben teşekkür ederim.
Murat bey teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Müthiş... Çok ama çok teşekkürler harika bilgiler ve çok akıcı bir anlatım....
Ben teşekkür ederim.
Teşekkürler Murat Kaptan; bir tanesin...
Ben teşekkür ederim.
Teşekkürler Murat bey,daha ilk seyir planlamasında bile bugüne kadar ne kadar bilgisizce seyirler yaptığımızı, hangi detayları gozardi ettiğimizi gösterdiniz.Detaylarin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.tekrar teşekkürler sağolun
Ben teşekkür ederim.
Murat kaptanım yine çok kıymetli bilgiler ve anlaşılır bir dil ile. İyi ki varsın Kaptan .
Teşekkür ederim.
Murat kaptanım eline emeğine sağlık süper bir eğitim oldu sağolasın kendine iyi bak
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Çok çok teşekkürler dilinize emeğinize sağlık
Çok faydalı bilgiler edindim sağ olun var olun
Selamlar sevgiler
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Harika bir sunum eline saglik kaptanim
Teşekkür ederim.
Çok şey öğrendim yine. Ağzınıza sağlık. Ufak bir çocuğa anlatır gibi anlattığınız için uzun oluyor ama anlamak ve öğrenmek için 10 numara
Teşekkür ederim.
Kaptanım yine mükemmel bilgilerle bilgilerimizi arttırmışsınız eksik olmayın iyi ki varsınız.
Teşekkür ederim.
Son derece ayrıntılı, anlaşılır bir seyir planı anlatımı oldu. Çok yararlandım. Teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Yine çok doyurucu bir video.İçinde bolca emek ve süper bilgiler var.Teşekkürler Murat kaptan.
Ben teşekkür ederim.
Çok teşekkür ediyorum kolay gelsin
Rica ederim
Teşekkürler...Yine iyi planlanmış, her ayrıntısı düşünülmüş ders için...Kaptanlık sorumluluğu, sorumluluk sınırları çok bilgilendirici ve hatta uyarıcı oldu . Sağ olun.
Sizde sağolun.
Bugüne kadarki tüm öğrendiklerimizi hem tekrar hem de pratik yapma imkanı bulunan süper bir video. Çok ama çok kıymetli bu bilgiler. Teşekkürler Murat kaptan
:)
Ben teşekkür ederim.
Murat bey,
Öncelikle yaptığınız ciddi emek ve özveri isteyen bu işten dolayı kutlarım.
Videolarınızı Kasım ayı başında, tavsiyenize uyarak sırası ile izlemeye başladım. Küçük notlar almama rağmen 30. videoya gelince işler karışmaya başladı. Bir defter edinip, başa dönüp daha ciddi notlar alarak tekrar dinledim. Son videoya gelene kadar sizi güncel izleyemediğim için yorum yapmakta istemedim, güncel olarak sadece canlı yayınlara başladığınızda dinledim. Şu an size yetiştim.
Emek harcayarak ve prensipleriniz çerçevesinde yaptığınız bu işi, saygılı ve aynı prensiplere sahip biri olarak ciddiyetle takipteyim. Sağolun, bana değer katıyorsunuz.
Ayrıca seçmiş olduğunuz müziklerde harika. Onlarıda ayrı not ettim. Fonda kaliteli bir müzik ile seyir çok daha güzel.
Koymuş olduğunuz dökümanlarada ulaştım ama yinede email adresimi listenize dahil olmak için veriyorum, eklerseniz sevinirim.
yserdaryildiz@hotmail.com
Sizi tekrar kutluyor ve teşekkür ediyorum. Umarım bir gün bir yerde karşılaşıp, bir fincan kahve içme fırsatı çıkar karşımıza.
Sevgiler, saygılar. Kolay gelsin...
:)
İlginize ve güzel sözlerinize çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
sevgili murat kaptanim eline saglik .Tesekkurler
Ben teşekkür ederim.
Cok tesekkurler Murat bey sagolun
Ben teşekkür ederim.
Değerli bilgileriniz için teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Bilgiler ve tecrübelerinizi aktardığınız için teşekkürler, emekleriniz için ayrıca teşekkürler. Selametle.
Ben teşekkür ederim.
Emeğiniz için teşekkür ederim.
Selamlar
Rica ederim.
Sevgiler, selamlar.
Emeğinize, bilginize, birikiminize ve yüreğinize sağlık...
Teşekkür ederim.
Adım adım ilerlemek çok keyifli Murat Bey. Teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Elinize sağlık çok güzel bilgiler öğrendim teşekkür ediyorum
Ben teşekkür ederim.
Çok faydalı bilgiler, emeğinize sağlık. Selametle Kaptan.
Teşekkür ederim.
Sunduğunuz bu kıymetli bilgiler çok çok teşekkür ederim. Münih’ten selamlar.
Rica ederim.
Münih' e sevgiler, selamlar.
Murat bey mükemmel bir ögretim. kolay gelsin saygılar sevgiler.
Teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Çok teşekkürler kaptanım, elinize bilginize yüreğinize sağlık
Ben teşekkür ederim.
Muhteşem. Emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim.
Sağol Kaptan çok Detaylı bir konu inan iki kere seyrettim 😰 sağol varol dediğin gibi Kaptan olmak öyle kolay bir iş değil 🤯 sayende biz de senin tecrübeden ve Bilginden yararlanıyoruz çok teşekkür ederim. iyi akşamlar ve güzel haftasonları dilerim
Rica ederim.
Size de iyi haftasonları dilerim.
Bilgiler için teşekkür ederim. Ayrıntılar şahane..
Rica ederim.
Kaptanim bu kadarmi guzel aciklanir(Affiniza siginarak ingilizce yaziyorum) traditional navigation, safe passage making, pilotage hepsi mukemmel. Severek izliyorum tum videolarinizi. Sagolun varolun selamlar sevgiler
Teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Hem kolay bir anlatim, hemde cok faydali bilgiler. Tesekkurler. Izledikten sonra ben bunu yapabilirim dedim kendi kendime. Zamani gelince gorecegiz artik. 😃
Çok zor değil bunlar.
Ama üzerinde biraz düşünmek ve çalışmak lazım.
Merhaba Kaptanım eğitimlerimizde karanlıkta kalan köşeleri aydınlattığınız, ayrıntılara özen gösterdiğiniz için binlerce teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Bir konuda değerli bilgilere sahip olmak muhakkak ki çok önemli. Ancak, bu bilgileri başkalarına aktarmak isteyen öğreticinin, öğrencilerin seviyesine kadar inip, boşluk bırakmamak kaydıyla bildiklerini aktararak, onları yukarı çekebilmesi ise bambaşka değer taşıyan bir özelliktir. Bunu başarmış olan Murat Kaptan'a çok teşekkür etmeyi borç bilirim. Sevgiler, saygılar.
Asıl ilginize ve güzel sözlerinize ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
1 den başlayıp sırasıyla günceli yakaladım. Murat Bey Sonsuz Teşekkürler.
Süper, umarım faydalanmışsınızdır.
İlginize çok teşekkür ederim.
Tşk.🙏🏻
Ben teşekkür ederim.
Tesekkurler, cok guzel.
Ben teşekkür ederim.
Murat abi, onceki videolarda da dedigin gibi onguru ve on hazirlik cok onemli. Sarf ettigin emegin icin cok tesekkur ederim!
:)
Rica ederim.
Harikasın abi , tebrik ediyorum.
Teşekkür ederim.
Teşekkürler, çok iyi bir video olmuş, kurslarda bu planlamayı anlatmıyorlar malesef, planlama müthiş👍👍🤘🤘
Ben teşekkür ederim.
Çok güzel ve sade bir şekilde anlatmışsınız. Eğer sizin için zor olmayacaksa true rotaları, magnetic ve compass olarak yazarsanız hesaplamalarımızın doğru olup olmadığını kontrol edebiliriz. Emeğiniz için teşekkür ederim .
Bu hesaplamalar konusunda 2 ayrı video var.
Yeteri kadar örneklerle detaylı anlatmıştım.
varyasyon 5 20' E
deviasyon175 için 5 E, 275 için 1 W olarak buldum.
175(T), 170(M), 165(C)
275(T), 269 40'(M), 270 40'(C) sonucuna ulaştım. Acaba doğru mu? İncelerseniz sevinirim.
UA-cam daki en kapsamlı en mükemmel eğitim serisi 👍 teşekkürler abi emeğine sağlık
:)
Ben teşekkür ederim kardeşim.
Murat Kaptan Teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
66.nokta eşittir 67.level 1.den level 4e. geçiş...harika bir bölüm olmuş ellerinize emeğinize sağlık....selametle
Teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Emeğinize sağlık... Mektepli olmak ile alaylı olmak arasındaki ince çizgi priceless...
Kaptan olmakla, kaptanmış gibi davranmak arasındaki kalın çizgi.
Kaptanım ağzınıza emeğinize sağlık.
Kaptanım harita düzeltmelerini ( büyük, küçük, blok v.s.) ayrıntılı anlatan video çekerseniz çok seviniriz.
Teşekkür ederim.
Sırası geldikçe hepsini konuşacağız.
BİLGİ SAHİBİ OLMAK İÇİN DOĞRU OLANI DOĞRU KİŞİDEN MURAT ERENSOY dan ALMAK GERÇEKTEN ÇOK FARKLI.TEŞEKKÜRLER KAPTANIM Saygıyla selamlıyorum.
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler,selamlar.
Hocam bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederim
Rica ederim.
Tam seyır emniyeti tebbirleri Varol Kaptan Selamlar Saygılar
Teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Hocam elinize d,linize sağlık toplam Pendik Trilye 54 mil olacaktı sanki .. saygılarımla
:)
Evet, 54 nM olacaktı.
Hocam ilk okul öğrencisi dinlesi anlar bu anlatımla.emeğinize sağlık👏👏
Teşekkür ederim.
Sağol Kaptan
Sizde sağolun.
çok değerli bilgiler pylaşmışsınız çok teşekkür ederim. bu kanılızdaki ilk videom oldu. hemen abone oldum. baştan başlayıp hepsini merakla izleyeceğim. bir sorum olacak wp arası mesafeler derinlikler ile birlikte bize doğru noktaya ulaştığımız anlamında da ipucu verip yol gösterici olarak kullanılabilir mi?
Öncelikle hoşgeldiniz.
Parakete seyri nasıl yapılır anlatmıştım.
O videoda sorunuzun detaylı cevabı var.
Murat kaptan çok detaylı anlatmışsınız bunun için çok teşekkür ederim. Videonun başlarında değindiğiniz zahiri ve gerçek rüzgar arasındaki 10 derecelik açı farkını tam nasıl hesapladığınızı anlamadım. Tahmini bir açı verdiniz ancak biz seyircimiz üzerinde çalışırken bunu nasıl hesaplayacağız.Belki ben biryerleri kaçırmış olabilirim. Beni bilgilendirirseniz sevinirim.
#063 videoyu dikkatle seyretmenizi tavsiye ederim.
Murat kaptanım emeginize saglık, bu güzel bilgiler için çok teşekkürler..
Size bir sorum olacak; Pasaj Planı'nı dümenci kullanacağına göre, oraya yazacağımız derece dümencinin tutması gereken derece olmaz mı..? Yani harita üzerine yazdığınız dereceler "T".. Ancak kayda geçerken "C" olması gerek dediniz..
Selamlar saygılar..
Videoyu seyrettiğinize eminmisiniz ?
Bence videoyu hızlandırmadan tekrar seyredin.
@@YachtmasterMuratErensoy tam şimdi özür cevabı yazıyordum, siz yazmışsınız kaptanım 😊
14 no videonuzu ve bu videonuzu tekrar seyredince yanlış bir soru sorduğumu anladım..
Selamlar sevgiler..👋
:)
Sevgiler, selamlar.
Teşekkür ederim kaptan emeğinize sağlık. Rüzgar ve dalga ile ilgili bir sıkıntımız yoksa seyir güzergahımızda en az tremola ile mi gitmek doğrudur yoksa ana rota üzerinden fazla kopmadan sık tremola atmak mı daha iyidir. Saygılar.
En az tramola atarak ilerlemek gerekir.
Neden mi ?
1. Ekibi daha az yorarsınız.
2. Armayı daha az yorarsınız.
3. Ortalama süratiniz daha yüksek olur.
4. Harita üzerinde rota planlaması yapabilirsiniz.
vs. vs.
Suvari bey,
Diyelim ki yola ciktiktan 2 saat sonra ruzgar yonunu onemli oranda degistirise, seyir esnasinda, bu ilk hazirladigimiz pasaj planini tekrar yapmamiz/gozden gecirmemiz gerekiyor herhalde. Bunun icin herhangi bir pratik hesaplama var midir?
Tesekkurler.
Videoda bu konuya değindim zaten.
En doyurucu ve kapsamli ideolardan biriydi. Cok tesekkur. 2 sorum olacak; 1: hava durumu v.s etkilerden dolayi seyir planini 1 gun once den daha erken yapmamak gerekir? 2: wp 3 de eger gorus acisi dusuk veya gunduz seyir yaptigimizi dusunursek bozburun burnunu goremeye biliriz. Ne yapilabilir?
1. Evet, hava durumunumümkün olduğunca erkenden (3-4 gün önceden) takip etmeye başlıyoruz, ama son hava raporuna göre planlamayı yapıyoruz.
2. Muhtemelen WP.4 demek istediniz.
Kerteriz noktalarını göremiyorsanız ; parakete hesanına göre WP.4 e ulaştığınızı bilebilirsiniz. Kerteriz almak kadar hassas olmaz ama yinede büyük farklar oluşmayacaktır.
Emeğine sağlık Murat kaptan.Çok ayrıntılı, iyi bir ders oldu.
Sadece kafama takılan bir soru var. Çok cahilce bir soru olabilir diye zorlanıyorum.Affınıza sığınarak,
Pendik limanından çıktıktan sonra 275 derece rota yerine 175 derece rota izlense Sedef Adası'nda rota değişimi olmayacağından Çınarcık-Şenköy arası bir bölgede rota 275 dereceye alınsa daha az tramola yapmış olmaz mıyız? Sanki yol çok az da olsa kısalır gibi gözüküyor.
Selamlar, saygılar.
Tuzla burnu ve çevresindeki sığlıklar güneye (175 dereceye) rota tutmamıza engel olduğu için, ilk bacakta 275 dereceye planladık.
:)
Sevgiler, selamlar.
Bu eğitici video için çok teşekkürler, kavram olarak tramola ve kavançayı hem teorik hem pratik olarak anlatacağınız bir video yayınlamayı düşünüyormusunuz?
Videoları sırasıyla ve atlamadan seyretmenizi tavsiye ederim.
Pekçok videoda anlattığım gibi ; eksiksiz bir set oluşturacağım.
Adım adım, sırayla gidiyoruz.
Tekrar merhaba,
bir soru;
yelkenler kapalı ve motorla seyir yapıyoruz.
Rotamızı hesaplarken tekneye gelen rüzgarın (yanal, baş , kıç ) etkisi ve Zahiri rüzgar da dahil ediliyor mu?
Sizi çok meşgul ettim kusura bakmayın.
Motorla ilerleyen bir teknede zahiri rüzgarın etkisi altındadır.
Ancak (motorla seyir için) rota belirlerken sadece rüzgarın "yanal kaydırma etkisi" gözetilerek planlama yapılır.
:)
İlginize çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Murat Bey, faydalı bir video gerçekten çok teşekkürler!
Benim kafam karışmış olabilir yada anlamamış olabilirim ama aşağıdaki soruyu sormadan edemeyeceğim 😀
Seyir planını yaparken dümen tutacağımız açıya +3 derece iskele baş omuzlultan alacağımız rüzgarın bizi sürükleme etkisi tolere etmek için hesabımıza ekledik anladığım kadarıyla. Ancak eğer iskele baş omuzluktan basan rüzgar bizi sancağa doğru sürükleyecekse bu durumda bu sürüklenme etlisini tolere etmek için iskeleye doğru 3 derece dümen tutmamız gerekmez. mi? Oysa biz hesabımızda sancağa 3 derece ilave ettik. Bı durumda rüzgar bizi daha da sancağa basmayacak mı? Biraz kafam karıştı, açıklayabilirseniz sevinirim. Selamlar.
Bu 3 dereceyi ekleyerek ROTA ÇİZGİMİZİ oluşturuyoruz.
O çizgide seyredebilmek için de 3 derece rüzgarüstüne dümen tutmamız gerekiyor.
Kafanızda birşeyler kurgulamadan sadece anlattıklarıma odaklanın lütfen.
Sevgiler, selamlar.
@@YachtmasterMuratErensoy bu üç dereceyi rüzgar altına değil rüzgar üstüne doğru dümen tutmak bana daha mantıklı geldi. O yüzden sordum. Yoksa kafamda kurguladığı farklı bir senaryo yok :)
:)
Rüzgar üstüne doğru 3 derece eklerseniz ölü bölgenin (yelken yapılamaz gölgenin) içine girersiniz.
Belirlediğiniz rota çizgisiyle ölü blge arasında 3 derecelik bir boşluk olmalı.
Bu sayede rüzgarüstüne 3 derece daha dönseniz hala ölü bölgenin dışında kalabilirsiniz.
Hala netleştiremediyseniz ;
Burada yazdıklarımı tane tane ve yüksek sesle tekrar okuyun.
:)
Ruzgarin gelmis oldugu aci 275 derece bunuda manyetige cevirmemiz gerekiyormu? Orsa acisini hesaplayabilmemiz icin tesekkurler
275 derece rüzgarın geldiği açı DEĞİL.
@@YachtmasterMuratErensoy özür dilerim yanlış oldu 225 derece diyeceğim yerde yanlışlıkla 275 yazmışım. Sormak istediğim Rüzgar açısınıda manyetiğe çevirmemiz gerekiyor mu
HAYIR. Gerekmiyor.
Murat Bey merhaba,
Öncelikle emeğinize sağlık, gayretleriniz taktire şayandır. Anlamadığım ve sormak istediğim konu şudur. Zahiri rüzgar eklemesi bahsine daha gelmeden, videonun 6. dakikasında bahsettiğiniz 3 derecelik rüzgarın yanal kaydırma etkisinı sıfırlamak için 35+3 yerine yinede 35 derece almamız gerekmiyormu? Yani sonuçta 3 derece ekler isek rotadan daha çok çıkmıyormuyuz? Teşekkür ederim. Birde Google drive adresinizi verebilirmisiniz?
Yanlış yorumluyorsunuz.
Anlattığım şekilde yapın.
İlgi ile izliyoruz emekleriniz için teşekkürler. Drive bilgisini kaçırmışım sanırım. Nasıl ulaşabileceğimizi paylaşabilirmisiniz.
Selam ve saygı ile ...
Videoların açıklamalar kısmında, erişim kısayolunu bulabilirsiniz.
Sevgiler, selamlar.
Emeğinize sağlık Murat bey , tekne almadan denizci olacağım sayenizde :)
:)
En doğrusu ; Tekne almadan öğrenmek zaten.
Kaptan emeğine sağlık videolarınızı başından itibaren sırayla izliyorum. Bu varyasyon ve deviasyon hesaplama, rota planlama ile ilgili ve diger dökümanlarınızı nası edinebilirim? Teşekkürler.
İlgili dökümanları "google drive" a yükledim.
Ulaşım kısayolunu, videoların açıklamalar kısmında bulabilirsiniz.
Murat bey merhaba. Tramolaları max. Mesafelere göre ayarladınız. Daha az mesafelerde sık tramola atsak hedefe daha çabuk ulaşmazmayız? Bu şekilde yanlış mı yapmış oluruz?
Sık tramolarla yolunuzu uzatır, teknenin ortalama hızını düşürür ve ekibin gereksiz yorulmasına neden olursunuz.
Seyirlerimizi mümkün olan en az kavança/tramola gerektirecek şekilde planlıyoruz.
Hocam kafama bisey takildi. Bu cizilen rotada gitmek için, dümenci yanal sapmayı hesap edip dümeni 3 derece orsalayarak gitmeli degilmi?
Tam rota istikametinde dümen tutarsa yine sapma olmaz mı?
Videoları SIRAYLA, YAVAŞÇA ve DİKKATLE seyretmenizi tavsiye ederim.
Murat bey iyiki varsınız. Eski kayıtları sırası ile tekrarlarken bilmediğim kavram, terimleri sözlükten (vb ) bakmak için not alıyorum. Denizci terimleri referas kaynak veya takipçilerin katkıları ile bizler bir uğraşı çözüm oluşturmak?
Tüm yeni terimleri detaylı açıklıyorum zaten.
Bence kendi notlarınızı alarak, videoları sırasıyla izlemek faydalı olacaktır.
Murat abi merhaba. Bundan önceki tüm videoları izledim ama kıyıya mesafeye göre dalga boyu konusunu galiba atlamışım. Sen bu videoda daha önce anlattım deyince sormak istedim. Hangi videoda anlatmıştın abi dalga konusunu. Sevgiler selamlar
#035 videoda anlatmıştım.
:)
Sevgiler, selamlar.
@@YachtmasterMuratErensoy teşekkür ederim abi tekrar izlerim. Bu arada bu videoda birçok bilgiyi harmanlamışsın ellerine sağlık abi çok yararlı oldu
Emeğinize sağlık kaptanım. Yalnız mesafe hesabı yaparken bir yanlışlık oldu galiba 36+18 : 54 mil olacaktı sanırım. Selam ve saygılarımla.
:)
Evet, 54 nM olacaktı.
Mustafa bey, dikkatinizi taktirle karsiliyorum. Tebrikler!
@@leventsahin8776 amatörce gönül vermiş yeni öğrenen birisi olarak kaptanimi dikkatlice dinlemeye özen gösteriyorum. Kaptanım ve takip ettiğim diğer kaptanlarimin sayesinde temel düzey yelkenli kursunun ilk gününde diğer arkadaşlara göre kurs kaptanımız bu farklı gördü tekneyi kontrollü bir şekilde bana kullandirsa 2. Gün tek basima liman dan çıkıp seyire geçebilecegimi inanıyorum. Tabii ki çok şeyler öğrenmem gerektiğinin farkındayım bununda bu videolar ve diğer videolar ile teorik olarak öğreneceğim inşallah sonrası pratik kurslar ve tekne kiralamalar. Sevgi ve selamlar.
Hocam, selftacking jib varsa, tramola nispeten daha kolay ise ne kadar çok tramola, o kadar kısa rota diyebilir miyiz?
Tramola sırasında teknenin hızı azalır.
Sık tramolarla ilerlemek, teknenizin ortalama süratini azaltacaktır.
Merhaba Murat Bey. Öncelikle yaptınız bu kıymetli çalışmalar için teşekkür ederim. Bu eğitimlerin benzer hiç bir platformda benzeri bulunmuyor. Bahsetmek istediğim konuya gelirsek eğer, rüzgar etkisini hesaplarken ufak bir hata yapmış olabilir misiniz? Rüzgar hızınının tekneye etkisi kompanse edebilmek için rüzgarüstüne doğru 3 derecelik dümen tutmamız gerekir demiştiniz. Ancak hesaplarken bu 3 dereceyi rüzgaraltı yöne ekleyip 38 + 10 = 48 derece hesapladınız. 42 derece olması gerekmez miydi?
Teşekkür ederim.
Videoyu seyrettiğinize eminmisiniz ?
Sorunuzun benim videoda anlattıklarımla hiçbir alakası yok.
:)
Videoyu ATLAMADAN ve HIZLANDIRMADAN tekrar seyretmenizi tavsiye ederim.
@@YachtmasterMuratErensoy Merhaba Mehmet Bey. 65 numaralı video ile bu videoyu tekrar izledim. Sanıyorum ben yanıldım. Kusura bakmayın. Teşekkürler :)
Kaptan ben bütçeme göre iki yelkenli buldum fakat çok kararsız kaldım ilki 2003 model Azure 35 ikincisi 1988 model Beneteau oceanis 350 sizce hangisi Azure Italya üretimi fiyati 420 bin Beneteau 315 bin bir fikir verirseniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim
Bu şekilde yapacağım yüzeysel bir yorum, sizi yanlış yönlendirmekten öteye geçmeyecektir.
@@YachtmasterMuratErensoy çok teşekkür ederim güzel bir haber vereyim takas yoluyla Bavaria 2006 model 38 fit bir yelkenli anlaşması yaptim kanalınızdan güzel bilgi ediniyorum başarılarınızın devamını dilerim
Şimdi oldu işte...
:)
Efsane bir tekne alıyorsunuz.
Güzel günleriniz olur umarım.
Kaptanı taktir ediyorum.Ben amatörüm.Ama ikinci etabı belirlerken varacaği hedef olarak armutlu açıklarını hedeflemesi gerekmez miydi.sedef adasına o kadar yaklaşmadan tramolayi atsaydı olurdu gibime geliyor.boylece münkün olduğunca az zigzak yaparak ve daha kısa sürede gitmis olmazmıydı.fikir işte.
Erken tramola atsaydık:
Deniz Harp Okulunun olduğu burnu ve etrafındaki sığlıkları kurtaramazdık.
Selamlar.
Sevgiler, selamlar.
Murat bey, yayınlarınızı en başından beri not alarak izleyip kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Sizden cesaret ve ilham alıp, param o kadarına yettiğinden 17 feet bir yelkenli aldım. Bu tekne ile sadece Körfez gezintisi mi yapılır? Kıyı seyriyle de olsa 3-4 günlük seyahatler imkansız mı? Mutlaka 35 feet ve üstü mü almam lazım? Saygılarımla.
Öncelikle tekneniz hayırlı olsun.
Tekneyi detaylı incelemeden böyle bir soruya cevap verebilmek mümkün değil.
Ama bence siz henüz böyle bir seyir için hazır değilsiniz.
Sevgiler, selamlar.
Kaptan merhaba;
Daha önce haritada parakete hesabı ile rota hesaplarken haritada mil ölçümünde harita kenarındaki ölçeklerden boylamlar arasındaki mesafeyi (X ekseni üzerindeki ölçek) değil enlemler arasındaki mesafeyi gösteren ölçeği (Y ekseni üzerindeki ölçeği, haritanın sağ ya sa sol tarafında yer alan ölçeği) kullanmamızı söylemiştiniz ve bu videoda da aynı şekilde hesap yaptınız. Rotamızın ikinci bölümü neredeyse X eksenine paralel. ikinci bölümdeki ölçümü X eksenindeki ölçekten yapmamız daha doğru olmaz mı? Ben Denizcilik ve Oşinografi daire başkanlığının haritasını aldım, onun üzerinde dediğiniz gibi incelediğimde X ve Y eksenlerindeki ölçeklerde (enlem ve boylamların ölçeklerinde) ciddi fark var... Harita yatayda ve dikeyde bu ölçeklere göre şekillendiği için örneğin 275 (T) derecedeki rotamızın (5 dereceyi önemsemeyelim şimdilik) X eksenine yani boylamlar arasındaki mesafenin ölçeklendirildiği yataydaki ölçek üzerinden ölçülmesi gerekmiyor mu? Bunu bir adım öteye taşırsak, kerteriz için belirlediğiniz 230 (T) deki fener ile üçüncü etaba geçeceğimiz nokta arasındaki mesafeyi ölçmek istediğimizde bu iki noktanın X ve Y izdüşümlerinin kesiştiği noktayı bulup bir dik üçgen oluşturup, harita yanındaki ölçeklerden dik kenarların MİL olarak uzunluğunu bulup bu iki kenarın kareleri toplamının kare kökü ile 230 (T) derece ile hipotenüs olarak ifade edeceğimiz uzaklığı doğru olarak hesaplamış olmaz mıyız?
Boylamlardan (haritanın alt ve üst skalasından) mesafe ölçümü yapılmaz.
"Temel harita bilgisi" isimli videoyu seyretmenizi tavsiye ederim.
Kendi kendinize kafanızı karıştırıyorsunuz.
Benim anlattıklarıma odaklanmaya çalışın.
@@YachtmasterMuratErensoy teşekkür ederim. Tekrar izleyip nereyi atladığımı bulmaya çalışayım.
Çayka, Rusçada Martı demek
:)
Biliyorum.
"Merhaba
size ve ailenize sağlıklı ve iyi bir yıl diliyorum
Abone sayınız arttığı için zamanınızın da azaldığının farkındayım ama eğer kontrol edebilirseniz size seyir planı gönderiyorum. Uzun gelirse cevaplamasanız da önemli değil.
Gökova Körfezi Karacasöğüt'ten Hisarönü körfez'i Turgut'ta bir Pasaj planı oluşturdum. Ana Pasaj Formunu da doldurdum.
Önce:
S (180 Derece) 10 knots -12 knots F3 - F4
( 35 Derece Ölü B.+ 4 Rüzgar + 10 Zahiri R Toplam Yuvarlayarak 50 Derece
180+ 50 : 230 Derece. 180-50= 130 Derece Ölü Bölgemei hesapladım
Harita= 5 Derece E 2020 ( 6' E)
1 Etap) Bu Plotaj da olabilir. Karacasöğüt'ten - Orta Ada Feneri sancak kemeriyemde 65 Derece(M) Mesafe= 3nM (36 Derece 55' N 28 Derece 10' E)
C=336 Derece D=6 Derece W M=330 Derece V=5 Derece E T=335 Derece
2.Etap) Datça Yarımadası Batısı , Mesafe =52 nM. (36 Derece 43,5' N 27 Derece 15' E)
C=246 Derece. D=1 Derece W M= 245 Derece V= 5 Derece E T= 250 Derece
3 Etap= Kerteriz İskele kıç omuzluk Deveboynu Feneri 102 Derece (M) - İncirli ada Feneri 210 Derece (M)
4.Etap= Palamut Bükü Adasının Güneyi Mesafe= 15 nM ( 36 Derece 36' N - 27 Derece 31' E )
C= 110 Derece. D= 5 Derece E M=115 Derece. V=5 Derece E T= 120 Derece
5 Etap) Kerteriz= İskele borda Palamut Bükü Adası 342 Derece (M)
6.Etap) Hisarönü Körfezi Turgut Koyu Kuzeyi Mesafe= 29 nM
C= 63 Derece. D=2 Derece E. M=65 Derece. V= 5 Derece E. T= 70 Derece
7. Etap) Kerteriz= İncirliyaka Burnu Sancakta - Sancak baş omuzluk Çatalca Burnu Feneri. Derinlik= 40m ( 36 Derece 46' N - 28 Derece 6' E )
8. Etap) Turgut koyu Mesafe=1 nM ( 36 Derece 45,5' N - 28 Derece 0,65 E )
Topam Mesafe= 100nM
Seyir süresi= 20-25 saat
Ricam hesaplar doğrumu ? Bakarsanız sevinirim.
Teşekkür eder, tekrar iyi bir yıllar dilerim.
Selamlar.
G.A
Bu planı detaylı inceleyeceğim.
Ama bana birkaç gün verin lütfen.
Buradan, pasaj planınız ile ilgili yorumumu sizinle paylaşırım.
İlginize ve çabanıza çok teşekkür ederim.
Baya emek harcamışsınız.
Elinize sağlık.
Kerteriz noktalarının yanına, kerteriz değerlerini de yazarsanız süper olacak.
@@YachtmasterMuratErensoy
Çok teşekkür ederim.
İyi günler dilerim.
Selamlar
Hocam, linkler güvenli olmayan sitelere yönlendiriyor. Açık linkleri mail atabilir misiniz? mutlu.ustundag@gmail.com
Sizin bilgisayarınızda bir sorun olabilir.
Şimdiye hadar sizin haricinizde sorun yaşayan olmadı.
Teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
Teşekkürler
Ben teşekkür ederim.