Rij al jaren lang met een 300w accu kleine ritjes rondom de kerk en ben blij dat ik geen 500w accu hebt gekocht. Voor mijn gebruik voldoet het prima. Wat mij betreft is die uitleg keurig. Precies zoals ik het ook zie!
Zolang je dat doet zonder continu in de hoogste stand te rijden kan dat prima. 500 watt accu kan dat beter hebben en zal nog veel langer die rondjes om te kerk kunnen ondersteunen.
Wij hebben als oplossing 1 jaar later een extra accu bij gekocht, zo kopen we vaker een nieuwe maar komen niet snel zonder stroom te zitten. Goed uitgelegd Roel👍😊🚲
Een snellader kan wel- , maar het gaat om de laatste 20 % om op 100% te komen . Die duren het langst en juist daar zit de meeste veroudering door gebruik van een snellader.
Belangrijker punt m.i. : Als je accu eenmaal minder capaciteit krijgt of stuk gaat, kan je dan nog een vervangende accu kopen. Wellicht daarom is het al verstandig om direct een tweede accu te kopen. Heeft ook als voordeel dat je bij superlange tochten die tweede accu kunt meenemen en veel verder en gemiddeld sneller kunt rijden. Een grotere accu trouwens heeft ook minder moeite om een bepaald gevraagd vermogen te leveren, de zogenaamde C-factor en zal daardoor al langer meegaan. Ook is het verstandiger om de hele rit in eco te rijden, dan alleen het laatste kwart in high mode. Eco-mode zal de batterij minder opwarmen en daar houdt Lithium van. Snellader is GEEN goede optie, je verkort de levensduur enorm daarmee, neem liever indien mogelijk een langzamere lader. Je zegt op 5:25 "Zodat als je onderweg met een lege accu komt te zitten" Dat is eerst een probleem creëren en dan daar een oplossing voor aanleveren. Koop liever een grotere en/of tweede accu zodat je op je bestemming aankomt. Dan kan je met een langzamere lader, die vaak ook nog lichter is, dus gemakkelijker mee te nemen, genoeg bijladen terwijl jij op je bestemming doet wat je daar moet doen. Ja dat kost extra geld bij aanschaf maar spaart je op den duur geld doordat je accu's beter blijven. Ik heb 910 wh over twee accu's, daar kan ik echt veel verder mee komen dan dat mijn achterwerk het volhoudt. Daarmee kom ik op bestemmingen waar ik gewoon wil overnachten en dan laadt ik 's nachts de accu's gemakkelijk weer helemaal vol. Hoef ik echt onderweg niet te klungelen met bijladen op een terras, wat toch allemaal moeilijk moeilijk is. Tenslotte : een grote accu op halve capaciteit brengt je nog steeds verder dan een kleine accu,
Heel duidelijk , en zoals ik het ook voor mijzelf had ingevuld .. Alleen warmte daar houdt lithium nu wel van maar te warm toch niet ? Want als je ff flink vermogen vraagt worden ze knap warm .. en hetzelfde met snelladen. Want hoe warm is te warm ?
@@Chappomusic Lithium wil niet koud worden geladen. Ik heb daarom voor mijn zonnepanelen een Lithium accu die als ie koud is, de stroom van de panelen eerst zal gebruiken om zichzelf op de juiste temperatuur te brengen. Een Tesla kan de eigen accu ook voorverwarmen als het weet dat het onderweg is naar een laadstation. Voor ontladen kan Lithium wel redelijk tegen kou. Wat is flink vermogen? En hoe lang is ff. Een normale e-bike is officieel 250 watt maar zal regelmatig 5-600 watt vragen. / 36 is dat 13,8 - 16,6 Amps..... Als de accu dan groot genoeg is, dus evenveel Ah als genoemde Amps, dan zal de accu niet warm worden......onder normale omstandigheden.. Ga je echter op een zeer warme dag de Mont Ventoux op met de hoogste stand van ondersteuning dan vraag je wel erg veel. De grote merken hebben daarvoor beveiliging ingebouwd. Het je een naafmotor dan zal die op de Mont Ventoux echter al veel eerder oververhitten dan de accu. Ga je zelf een e-bike bouwen dan moet je wel een temperatuurbeveiliging inbouwen, zowel tegen laden als ie zeg < 5 graden is als tegen ontladen boven zeg >40 graden. Laden kan je trouwens het beste bij kamertemperatuur doen, maar ja, zelfbouw accu's wil je weer niet binnenshuis hebben, laat staan laden ;-)
En het gevraagde vermogen moet je afzetten tegen de capaciteit van de accu. 30 amp vragen van een 15 Ah accu is 2 C 30 amp vragen van een 100 Ah accu is 0,3333 C 30 amp vragen van een 300 Ah accu is maar 0,1 C De C-factor maakt veel uit voor hoe warm de accu zal worden erdoor. Daarom liever een 500 Wh accu dan een 300 Wh accu, zeker als je flink op de moter wilt leunen. De C-factor heeft invloed op de capaciteit van de accu, dus hoeveel het vandaag kan leveren aan Wh en op de levensduur.
Wederom een zeer informatief filmpje, Roel! Ik kijk met veel plezier en belangstelling naar je kanaal en leer telkens weer wat bij :) Wat betreft accu's en 'leeg rijden' je leest 'overal' dat je de accu niet moet leeg rijden omdat dat slecht voor de accu is. Maar... als ik naar mijn Bafang accu kijk is de aangegeven capaciteit maar 80% van de werkelijke capaciteit. Als ik dus de accu 'leeg' rijd, is er feitelijk nog 20% capaciteit over. Lager mag het van Bafang software niet worden. In dat geval is leeg rijden toch helemaal niet slecht? Ik lees ook dat er veel wordt gezegd, dat je de accu niet te vaak moet opladen. Maar Bafang zegt in zijn eigen handleiding dat je hem altijd na gebruik weer moet opladen omdat het beste is. Jij zegt zelf ook dat je altijd de instructies van de fabrikant moet volgen. Maar de informatie is dus tegenstrijdig. Wat is nou wijsheid?
Peter Brand veel info die je krijgt is basis info over li-ion accucellen. Fabrikanten van fiets accu’s knopen daar software aan. Leeg is meestal niet leeg en vol is niet vol. De software doet voorkomen alsof de accu leeg en/of vol is. Volg gewoon de voorschriften van de fietsfabrikant.
Ik rij nog steeds met mijn 1ste accu, op weg naar de 35.000 km. Een 400W*uur pak. Wat met Li-Ion belangrijk is (net als laptop accu's) dat de eerste 3x je de accu compleet leeg maakt, zover dat het systeem geen ondersteuning meer geeft en liefst nog zover dat het systeem uitschakelt. Daarna de overweging: moet je je accu wel iedere keer opladen? Niet dus...alleen als je verwacht de volle capaciteit nodig te hebben voor die lange tocht. Wat Roel verteld klopt: het aantal keren opladen degradeert de accu. Dus als je minder vaak onnodig oplaad verleng je de levensduur. Ik doe nu al 8 jaar met mijn pakket, ik (reed) iedere dag door weer en wind naar mijn werk (8.5km enkele rit). Daarnaast veel pleziertochtjes (vaak met de motor uit). Dus terug naar onderwerp: 600W*uur hoef je minder vaak op te laden bij eenzelfde rit, waardoor je accu langer mee zal gaan dan die bv 400W*uur accu. Voorbeeld: Aanname: 200 ritjes woon-werk per jaar waarbij ieder ritje 200W*uur nodig is. 600W*uur accu : na 3 ritjes moet de accu opgeladen worden 400W*uur accu : na 2 ritjes moet de accu opgeladen worden. Op 200 ritjes per jaar zou je de 400W*uur accu 100x moeten opladen , terwijl je de 600W*uur accu slechts 67x hoefde op te laden. Stel dat je de accu 600x kunt laden, dan is volgens bovenstaande de levensduur: 600W*uur : 600/67 = bijna 9 jaar 400W*uur : 600/100 = 6 jaar Tips voor accu: bij langdurig niet gebruiken, aan de lader! Beter is om minimaal eens per week dan maar een klein stukje te fietsen zodat alles even gebruikt wordt. Ik kan het niet uitleggen, maar mijn ervaring is dat niets zo slecht voor elektronica is dan langdurig niet gebruiken (laptops, pc's maar ook elektrische fietsen).
@@Chappomusic hoi, ik heb het niet over een druppellader gehad, wel de normale lader. Maar je hebt gelijk wat betreft tot 50/60% laden. Bedankt voor je reactie 👌
Bedankt Roel voor deze uitleg. Wij hebben een ION-accu, moet altijd aan de oplader staan. Gelden je grafieken ook voor deze batterijen? Zo nee, wat zijn dan de verschillen?
Harm te Grotenhuis deze fietsen hebben een software die ervoor zorgt dat de accu’s optimaal geladen worden. Tip: laat geen software updates meer uitvoeren. Sommige componenten zijn te oud om met de nieuwste software om te kunnen gaan. Gevolg is dat de fiets na een update problemen gaat geven. Er is geen weg terug.
@@RoelPeerenboomTV Roel, nogmaals bedankt. Even een extra vraagje: vanaf welke leeftijd geldt die updates? Onze ION-accu's zijn van voorjaar 2018 resp. najaar 2019, binnen garantie nieuwe accu's gekregen voor fietsen d.d. voorjaar 2016.
De praktijk echter is merk ik dat als je een elektrische fiets rijd hem ook wilt gebruiken als zodanig... wat ik dus als onzin functies beschouw is de hoeveelheid ondersteunings treden... je hebt niet voor niets een elektrische fiets dus full power vind ik. Al die treden zijn gemaakt om de accu te sparen... daarom een grote accu van minimaal 500wh. Want daar fiets ja Max 80km mee full power met de meeste fietsen als je mazzel hebt. De gemiddelde redelijke dagritten zijn tussen de 40 en 80 km op een vrije dag voor veel vrije tijd fietsers. Dat wetende heb je gewoon een 500wh nodig, alles eronder is een leuk lijkende aanbieding van de fietsfabrikant. Is mijn mening... 😀 en ervaring.
czondag ik ken veel mensen die gebruik maken van een ebike. Daar zitten erg veel mensen bij die zeker wel gebruik maken van de “mindere” standen. Met name de recreatieve fietser heeft niet zo’n behoefte aan fullpower.
Hmmz, vind hem niet zo heel duidelijk eigenlijk die uitleg. Tegenwoordig is de fiets accu denk ik ongeveer het duurste onderdeel bij de aanschaf van een nieuwe fiets. En als er om de paar jaar een nieuwe accu nodig is hoor je de fietsen maker niet klagen natuurlijk.
Ik ben het niet echt eens met je grafiekjes. De capaciteitsvermindering is zeker niet lineair. Je kan enorm veel data vinden over TESLA, en daar zie je dat je vrij snel 5% kwijt bent, en dat het dan véél trager gaat. Wat je ook niet mee neemt is dat een batterij sneller slijt als je iedere keer tot 100% laadt en ze helemaal leeg rijdt. Dus met een grotere accu ga je simpelweg minder dikwijls naar de extremen van je batterij, zodat slijtage ook een pak kleiner is. Vooral de batterij in de winter laten bevriezen in een tuinhok is echt slecht. Maar laat ons eerlijk zijn, een normale batterij die niet regelmatig "bevroren" wordt zal makkelijk 500 keer kunnen opgeladen worden vooraleer het verlies 20% is. Met een volle lading halen de meeste fietsen wel 70km (zal eerder 100 zijn). 70 x 500 = 35.000 km, of iets wat 90% van de fietsers niet halen binnen 10 jaar gebruik. En als je het toch haalt, welk probleem heb je dan als je na 10 jaar fietsen eens 500€ moet uit geven aan een batterij. Dat bedrag heb je waarschijnlijk ook uitgegeven aan nieuwe kettingen, banden, remmen etc als je je fiets een beetje onderhoudt.
kwiks987 ik ben het vooral niet eens met de gegevens die veel fabrikanten delen. De waardes worden structureel mooier voorgesteld dan ze werkelijk zijn. De exacte “loop” van de grafiek zal per soort accucel, toegepaste laadsoftware en wijze van opladen, opslagmethode afwijken. Feit is dat we net doen of het voordeel van een grote accu blijvend even groot is, en dat is niet zo. Daarbij stuurt commercie er steeds op aan dat je een grote accu koopt. Groter=Beter als het aan de commercie ligt. Ik zou willen dat de fiets/ebike fabrikanten ook de technische kant en de verandering in jaren van hun accu’s uitleggen. Dan hoef ik het niet te doen. Overigens is mijn ervaring wel dat accu’s van bvb Bosch en Pendix een veel langzamer verouderingsproces hebben dan accu’s uit goedkope (veel voor weinig) systemen.
@@RoelPeerenboomTV Bedankt voor je reactie. Ik heb vooral de indruk dat het al bij al nogal meevalt. We hebben hier nu 2 ebikes. De oudste is een Giant met 240 Wh batterij. Als we daarmee een rustig zondags ritje doen, dan halen we met gemak de 40 km, en blijven er 2 blokjes van de 5 over. Had ik niet verwacht. Mijn nieuwere ebike met Bosch 500 Wh batterij verliest na ca 40-45km net het eerste blokje. Dus hier extra gaan betalen voor 625 Wh was waarschijnlijk niet zinnig.
kwiks987 gekeken naar de praktijk zijn het vooral de woon-werk fietsers die een grote accu nodig hebben. Die groep rijdt veel vol-power en snel. Ook bij koud weer. Kost veel energie. De gemiddelde recreatieve fietser heeft geen grote accu nodig.
Hoo even, capaciteit neemt niet lineair af. En zeker niet bij iedere keer opladen. Het is bij iedere cycle. Dus van 100% naar 0% en terug opladen is 1 cycle. Van 5x van 80% naar 60% en terug is ook 1 cycle.
Renee je hebt gelijk als je aangeeft dat 5x20% laden gelijk staat aan 1x100%. Het verhouderingsproces is een optelling van veroudering obv tijd + veroudering obv oplaadcycli. Per saldo loopt de capaciteit dus idd niet lineair af.
@@RoelPeerenboomTV Accu's zijn veel complexer dan men denkt. Zo is de belasting, temperatuur en SOC (state of charge) ook een factor in de veroudering. Met je conclusie ben ik het helemaal eens. Koop een kleine accu als je geen grote nodig hebt voor dagelijks gebruik.
Renee wij proberen in eenvoudige taal uit te leggen hoe het in grote lijnen werkt en op basis waarvan je keuzes kan maken. Ik zou nog eens een video kunnen maken hoe je de levensduur van een accu in zijn algemeen verlengt.
Dan speelt de tijd op beide accu's.. Maar lijkt me ook wel handig. Heb je altijd reserve bij je.. Of kan je vol weg met de enen.. terwijl de ander laadt.. als je plotseling weg wil of anders..
@@eurovisie2010 400 watt accu's...... eigenlijk 400 watt-hour accu's, maar dat terzijde, brengen je ongeveer 40 km verder dan je op eigen kracht kunt. De meeste ritjes kan je dus wel met 1 accu af. Voor mezelf is dat echt 95% van de ritten. Maar als je echt een keer verder dan dat wil gaan en/of veel bagage hebt, is het verstandig om de tweede accu mee te nemen. Dan kom je 80 km verder dan je zelf had gekund en ben je al snel over de 100 km heen. Dan kan je een erg groot rondje rijden of op de plaats van bestemming het beste even een hotel nemen om lekker uit te rusten terwijl op je hotelkamer de accu's weer opladen.... Naar huis fietsen is dan qua tijd en zadelpijn toch geen optie.
Ik zet mijn MTB na elke rit weer aan de stroom, hij is dan nog voor tweederde geladen. Heeft dit invloed op de levensduur? Of kan ik hem beter eerst ook erg rijden?
rena de jong de accu veroudert het langzaamst wanneer hij 30-80% geladen is. Bij 100% lading veroudert hij sneller. Zolang de accu niet onder de 30% is en laden niet noodzakelijk is zou ik hem niet opladen.
Ronald Lucke dat ligt een beetje aan het merk van de accu. Bosch levert bij veel fietsen een 2Ah lader en soms een 4ah lader. Echter hebben ze ook 6Ah laders. Die zijn gewoon te bestellen. Maar idd, niet alle merken hebben die optie.
Bij mijn shimano zat standaard een 4A (op 48 volt) lader. Ik heb later de reislader gekocht die lichter is en met 1.8 A laadt. Dat is beter voor de accu's die dan minder op hun donder krijgen. 6A zou ik alleen gebruiken voor het duall systeem van Bosch, waarbij twee accu's om en om worden geladen.
Deze uitleg is te kort door de bocht en Roel zegt t zelf al een paar keer... "het is afhankelijk van..."... tja Roel het kan vriezen en dooien... en ja.. koude vinden fietsaccu's ook niet leuk. Onder 0grC en de capaciteit is soms nog maar de helft... De natuurlijke veroudering gaat ERG langzaam en bij testen met accupacks voor noodstroom installaties, gaan de 18650 cellen (de standaard in fietsaccu's) tussen de 5 a 10 jaar mee. De wijze van laden en ontladen beïnvloedt de levensduur van de accu het meest. Dus de laadt/ontlaadgrafiek zijn belangrijker. Cellen gaan kapot als de diepontladen raken en blijven. Dus.... nooit helemaal leegrijden - in de winter niet op 100% opbergen maar op 75-80%.... en af en toe (1x/mnd) 1/2u bijladen. Fastcharging is killing voor de batterijen want ze worden dan erg heet. Dit veroudert de interne structuur exponentieel sneller, aangezien fietsaccu's niet kunnen worden gekoeld zoals bij noodstroominstallaties en bijv. auto's zoals Tesla wel gebeurd. Verder klopt de eerste grafiek van Roel ook niet. De meeste zwaardere accu's hebben of meerdere 18650 cellen parallel en 10 rijen in serie. De betere fietsen hebben een hogere spanning (> 36V). De cellen zelf zijn echter hetzelfde. Cellen van meer dan 3200mAh komen bijna niet voor en zijn duur. Zeker als ze grote (piek) stromen (8A-10A) moeten kunnen leveren. Goedkopere cellen kunnen minder aan en worden heter bij piekstromen.(bijv. 5A). Zwaardere cellen zie je eigenlijk alleen bij handgereedschap ivm de typische piekbelastingen en bijna-kortsluitstromen die bij fietsmotoren niet voorkomen. Blablabla... Kijk dus naar je fietsgedrag en de motor in in je fiets... bij een gewone fiets met een motor van 50Nm trekkracht (koppel) en 250W (e-MTB vaak 65-75NM en 350W) bij afstanden tot 75km per dag en wat wind en heuvels is een "SILVER" accu 275-320Wh voldoende bij afstanden tot 120km per dag en wat wind en heuvels en75km met wind of redelijke heuvels is een "GOLD" accu 360Wh-400Wh goed bij afstanden tot 175km per dag en wind/heuvels of 75km met veel wind of stevige heuvels (bijv. Vogezen) neem dan een "PLATINUM" accu van 500-600Wh Boven deze afstanden met e-bikes gaat het vaak om ervaren rijders of e-MTB rijders en deze weten waarschijnlijk zelf al meer dan ik hierboven geschreven heb. Tip: www.bosch-ebike.com/nl/service/actieradius-calculator
Een hoop cijfertjes.. maar voor mij blijft overeind dat een vermindering van 20% bij een 500wh 100wh is en bij een 300wh maar 60wh. Kortom het voordeel van de grotere accu loopt in de loop der tijd terug. Temeer omdat grotere accu’s voor veel mensen meer capaciteit bieden dan nodig. Maar, idd het laden heeft mee invloed dan het natuurlijke verouderingsproces. Liever een grote accu die eens per week geladen moet worden dan een kleine die elke dag aan de lader moet.
@@RoelPeerenboomTV Mensen maken vooraf ze een fiets kopen een keuze welke accu ze erbij nemen. Meestal is dat idd de accu met de hoogste capaciteit. Bij de meeste fietsen is er slechts keuze tussen 300, 400 of 500Wh en dan is er eigenlijk geen reden om een 300Wh accu te kiezen of het zou de prijs moeten zijn. Een accu met bv 500Wh hoef je minder vaak op te laden dan een 300Wh terwijl je toch stadsritjes kunt doen, als je een wat langere rit hebt kan je hem helemaal volladen. Al met al durf ik te zeggen er voorlopig nog geen accu een te hoge capaciteit kan hebben in de fietswereld.
Rij al jaren lang met een 300w accu kleine ritjes rondom de kerk en ben blij dat ik geen 500w accu hebt gekocht. Voor mijn gebruik voldoet het prima. Wat mij betreft is die uitleg keurig. Precies zoals ik het ook zie!
Zolang je dat doet zonder continu in de hoogste stand te rijden kan dat prima. 500 watt accu kan dat beter hebben en zal nog veel langer die rondjes om te kerk kunnen ondersteunen.
Bedankt Roel . Weer een duidelijk antwoord op een veel gestelde vraag . Hou het gezond .
Greetz , Robert Van Neck Olen Belgie
nadine lauwers graag gedaan
Wij hebben als oplossing 1 jaar later een extra accu bij gekocht, zo kopen we vaker een nieuwe maar komen niet snel zonder stroom te zitten. Goed uitgelegd Roel👍😊🚲
Graag gedaan hoor!
Verstandige reactie vanuit de praktijk. Een extra accu verandert zo erg wat je met je e-bike kunt doen.
Duidelijke uitleg, die me laat heroverwegen wat voor capaciteit accu ik ga kopen. Snellader goede overweging.
Snellader is GEEN goede optie, je verkort de levensduur enorm daarmee, liever een langzamere lader.
Een snellader kan wel- , maar het gaat om de laatste 20 % om op 100% te komen . Die duren het langst en juist daar zit de meeste veroudering door gebruik van een snellader.
Leuk muziekje op de achtergrond!
Belangrijker punt m.i. : Als je accu eenmaal minder capaciteit krijgt of stuk gaat, kan je dan nog een vervangende accu kopen. Wellicht daarom is het al verstandig om direct een tweede accu te kopen. Heeft ook als voordeel dat je bij superlange tochten die tweede accu kunt meenemen en veel verder en gemiddeld sneller kunt rijden.
Een grotere accu trouwens heeft ook minder moeite om een bepaald gevraagd vermogen te leveren, de zogenaamde C-factor en zal daardoor al langer meegaan. Ook is het verstandiger om de hele rit in eco te rijden, dan alleen het laatste kwart in high mode. Eco-mode zal de batterij minder opwarmen en daar houdt Lithium van.
Snellader is GEEN goede optie, je verkort de levensduur enorm daarmee, neem liever indien mogelijk een langzamere lader.
Je zegt op 5:25 "Zodat als je onderweg met een lege accu komt te zitten" Dat is eerst een probleem creëren en dan daar een oplossing voor aanleveren. Koop liever een grotere en/of tweede accu zodat je op je bestemming aankomt. Dan kan je met een langzamere lader, die vaak ook nog lichter is, dus gemakkelijker mee te nemen, genoeg bijladen terwijl jij op je bestemming doet wat je daar moet doen.
Ja dat kost extra geld bij aanschaf maar spaart je op den duur geld doordat je accu's beter blijven.
Ik heb 910 wh over twee accu's, daar kan ik echt veel verder mee komen dan dat mijn achterwerk het volhoudt. Daarmee kom ik op bestemmingen waar ik gewoon wil overnachten en dan laadt ik 's nachts de accu's gemakkelijk weer helemaal vol. Hoef ik echt onderweg niet te klungelen met bijladen op een terras, wat toch allemaal moeilijk moeilijk is.
Tenslotte : een grote accu op halve capaciteit brengt je nog steeds verder dan een kleine accu,
Heel duidelijk , en zoals ik het ook voor mijzelf had ingevuld .. Alleen warmte daar houdt lithium nu wel van maar te warm toch niet ? Want als je ff flink vermogen vraagt worden ze knap warm .. en hetzelfde met snelladen.
Want hoe warm is te warm ?
@@Chappomusic
Lithium wil niet koud worden geladen. Ik heb daarom voor mijn zonnepanelen een Lithium accu die als ie koud is, de stroom van de panelen eerst zal gebruiken om zichzelf op de juiste temperatuur te brengen.
Een Tesla kan de eigen accu ook voorverwarmen als het weet dat het onderweg is naar een laadstation.
Voor ontladen kan Lithium wel redelijk tegen kou.
Wat is flink vermogen? En hoe lang is ff.
Een normale e-bike is officieel 250 watt maar zal regelmatig 5-600 watt vragen. / 36 is dat 13,8 - 16,6 Amps..... Als de accu dan groot genoeg is, dus evenveel Ah als genoemde Amps, dan zal de accu niet warm worden......onder normale omstandigheden..
Ga je echter op een zeer warme dag de Mont Ventoux op met de hoogste stand van ondersteuning dan vraag je wel erg veel. De grote merken hebben daarvoor beveiliging ingebouwd.
Het je een naafmotor dan zal die op de Mont Ventoux echter al veel eerder oververhitten dan de accu.
Ga je zelf een e-bike bouwen dan moet je wel een temperatuurbeveiliging inbouwen, zowel tegen laden als ie zeg < 5 graden is als tegen ontladen boven zeg >40 graden.
Laden kan je trouwens het beste bij kamertemperatuur doen, maar ja, zelfbouw accu's wil je weer niet binnenshuis hebben, laat staan laden ;-)
En het gevraagde vermogen moet je afzetten tegen de capaciteit van de accu.
30 amp vragen van een 15 Ah accu is 2 C
30 amp vragen van een 100 Ah accu is 0,3333 C
30 amp vragen van een 300 Ah accu is maar 0,1 C
De C-factor maakt veel uit voor hoe warm de accu zal worden erdoor.
Daarom liever een 500 Wh accu dan een 300 Wh accu, zeker als je flink op de moter wilt leunen.
De C-factor heeft invloed op de capaciteit van de accu, dus hoeveel het vandaag kan leveren aan Wh en op de levensduur.
Wederom een zeer informatief filmpje, Roel! Ik kijk met veel plezier en belangstelling naar je kanaal en leer telkens weer wat bij :)
Wat betreft accu's en 'leeg rijden' je leest 'overal' dat je de accu niet moet leeg rijden omdat dat slecht voor de accu is. Maar... als ik naar mijn Bafang accu kijk is de aangegeven capaciteit maar 80% van de werkelijke capaciteit. Als ik dus de accu 'leeg' rijd, is er feitelijk nog 20% capaciteit over. Lager mag het van Bafang software niet worden. In dat geval is leeg rijden toch helemaal niet slecht?
Ik lees ook dat er veel wordt gezegd, dat je de accu niet te vaak moet opladen. Maar Bafang zegt in zijn eigen handleiding dat je hem altijd na gebruik weer moet opladen omdat het beste is. Jij zegt zelf ook dat je altijd de instructies van de fabrikant moet volgen. Maar de informatie is dus tegenstrijdig. Wat is nou wijsheid?
Peter Brand veel info die je krijgt is basis info over li-ion accucellen. Fabrikanten van fiets accu’s knopen daar software aan. Leeg is meestal niet leeg en vol is niet vol. De software doet voorkomen alsof de accu leeg en/of vol is. Volg gewoon de voorschriften van de fietsfabrikant.
Ik rij nog steeds met mijn 1ste accu, op weg naar de 35.000 km. Een 400W*uur pak. Wat met Li-Ion belangrijk is (net als laptop accu's) dat de eerste 3x je de accu compleet leeg maakt, zover dat het systeem geen ondersteuning meer geeft en liefst nog zover dat het systeem uitschakelt. Daarna de overweging: moet je je accu wel iedere keer opladen? Niet dus...alleen als je verwacht de volle capaciteit nodig te hebben voor die lange tocht.
Wat Roel verteld klopt: het aantal keren opladen degradeert de accu. Dus als je minder vaak onnodig oplaad verleng je de levensduur. Ik doe nu al 8 jaar met mijn pakket, ik (reed) iedere dag door weer en wind naar mijn werk (8.5km enkele rit). Daarnaast veel pleziertochtjes (vaak met de motor uit).
Dus terug naar onderwerp: 600W*uur hoef je minder vaak op te laden bij eenzelfde rit, waardoor je accu langer mee zal gaan dan die bv 400W*uur accu.
Voorbeeld:
Aanname: 200 ritjes woon-werk per jaar waarbij ieder ritje 200W*uur nodig is.
600W*uur accu : na 3 ritjes moet de accu opgeladen worden
400W*uur accu : na 2 ritjes moet de accu opgeladen worden.
Op 200 ritjes per jaar zou je de 400W*uur accu 100x moeten opladen , terwijl je de 600W*uur accu slechts 67x hoefde op te laden.
Stel dat je de accu 600x kunt laden, dan is volgens bovenstaande de levensduur:
600W*uur : 600/67 = bijna 9 jaar
400W*uur : 600/100 = 6 jaar
Tips voor accu: bij langdurig niet gebruiken, aan de lader! Beter is om minimaal eens per week dan maar een klein stukje te fietsen zodat alles even gebruikt wordt. Ik kan het niet uitleggen, maar mijn ervaring is dat niets zo slecht voor elektronica is dan langdurig niet gebruiken (laptops, pc's maar ook elektrische fietsen).
Mark, wat je het beste kan doen als je een accu niet gebruikt : 50/60 % geladen wegleggen en juist niet aan een druppellader oid leggen .
@@Chappomusic hoi, ik heb het niet over een druppellader gehad, wel de normale lader. Maar je hebt gelijk wat betreft tot 50/60% laden. Bedankt voor je reactie 👌
Je doet er misschien niet langer mee, maar met de 600 kan je wel verder fietsen. Als dat je reden is om aan te schaffen.
Bedankt Roel voor deze uitleg.
Wij hebben een ION-accu, moet altijd aan de oplader staan. Gelden je grafieken ook voor deze batterijen? Zo nee, wat zijn dan de verschillen?
Harm te Grotenhuis deze fietsen hebben een software die ervoor zorgt dat de accu’s optimaal geladen worden.
Tip: laat geen software updates meer uitvoeren. Sommige componenten zijn te oud om met de nieuwste software om te kunnen gaan. Gevolg is dat de fiets na een update problemen gaat geven. Er is geen weg terug.
@@RoelPeerenboomTV Roel, nogmaals bedankt.
Even een extra vraagje: vanaf welke leeftijd geldt die updates?
Onze ION-accu's zijn van voorjaar 2018 resp. najaar 2019, binnen garantie nieuwe accu's gekregen voor fietsen d.d. voorjaar 2016.
Harm te Grotenhuis dan zal het met de updates nog wel goed gaan. Meestal als ze een jaar of 7 zijn.
De praktijk echter is merk ik dat als je een elektrische fiets rijd hem ook wilt gebruiken als zodanig... wat ik dus als onzin functies beschouw is de hoeveelheid ondersteunings treden... je hebt niet voor niets een elektrische fiets dus full power vind ik. Al die treden zijn gemaakt om de accu te sparen... daarom een grote accu van minimaal 500wh. Want daar fiets ja Max 80km mee full power met de meeste fietsen als je mazzel hebt. De gemiddelde redelijke dagritten zijn tussen de 40 en 80 km op een vrije dag voor veel vrije tijd fietsers. Dat wetende heb je gewoon een 500wh nodig, alles eronder is een leuk lijkende aanbieding van de fietsfabrikant. Is mijn mening... 😀 en ervaring.
czondag ik ken veel mensen die gebruik maken van een ebike. Daar zitten erg veel mensen bij die zeker wel gebruik maken van de “mindere” standen. Met name de recreatieve fietser heeft niet zo’n behoefte aan fullpower.
Hmmz, vind hem niet zo heel duidelijk eigenlijk die uitleg. Tegenwoordig is de fiets accu denk ik ongeveer het duurste onderdeel bij de aanschaf van een nieuwe fiets. En als er om de paar jaar een nieuwe accu nodig is hoor je de fietsen maker niet klagen natuurlijk.
Vraag me af of snelladen wel goed is voor een fiets accu...
Ik ben het niet echt eens met je grafiekjes. De capaciteitsvermindering is zeker niet lineair. Je kan enorm veel data vinden over TESLA, en daar zie je dat je vrij snel 5% kwijt bent, en dat het dan véél trager gaat.
Wat je ook niet mee neemt is dat een batterij sneller slijt als je iedere keer tot 100% laadt en ze helemaal leeg rijdt.
Dus met een grotere accu ga je simpelweg minder dikwijls naar de extremen van je batterij, zodat slijtage ook een pak kleiner is.
Vooral de batterij in de winter laten bevriezen in een tuinhok is echt slecht.
Maar laat ons eerlijk zijn, een normale batterij die niet regelmatig "bevroren" wordt zal makkelijk 500 keer kunnen opgeladen worden vooraleer het verlies 20% is. Met een volle lading halen de meeste fietsen wel 70km (zal eerder 100 zijn).
70 x 500 = 35.000 km, of iets wat 90% van de fietsers niet halen binnen 10 jaar gebruik.
En als je het toch haalt, welk probleem heb je dan als je na 10 jaar fietsen eens 500€ moet uit geven aan een batterij.
Dat bedrag heb je waarschijnlijk ook uitgegeven aan nieuwe kettingen, banden, remmen etc als je je fiets een beetje onderhoudt.
kwiks987 ik ben het vooral niet eens met de gegevens die veel fabrikanten delen. De waardes worden structureel mooier voorgesteld dan ze werkelijk zijn. De exacte “loop” van de grafiek zal per soort accucel, toegepaste laadsoftware en wijze van opladen, opslagmethode afwijken. Feit is dat we net doen of het voordeel van een grote accu blijvend even groot is, en dat is niet zo. Daarbij stuurt commercie er steeds op aan dat je een grote accu koopt. Groter=Beter als het aan de commercie ligt. Ik zou willen dat de fiets/ebike fabrikanten ook de technische kant en de verandering in jaren van hun accu’s uitleggen. Dan hoef ik het niet te doen.
Overigens is mijn ervaring wel dat accu’s van bvb Bosch en Pendix een veel langzamer verouderingsproces hebben dan accu’s uit goedkope (veel voor weinig) systemen.
@@RoelPeerenboomTV Bedankt voor je reactie. Ik heb vooral de indruk dat het al bij al nogal meevalt. We hebben hier nu 2 ebikes. De oudste is een Giant met 240 Wh batterij. Als we daarmee een rustig zondags ritje doen, dan halen we met gemak de 40 km, en blijven er 2 blokjes van de 5 over. Had ik niet verwacht.
Mijn nieuwere ebike met Bosch 500 Wh batterij verliest na ca 40-45km net het eerste blokje.
Dus hier extra gaan betalen voor 625 Wh was waarschijnlijk niet zinnig.
kwiks987 gekeken naar de praktijk zijn het vooral de woon-werk fietsers die een grote accu nodig hebben. Die groep rijdt veel vol-power en snel. Ook bij koud weer. Kost veel energie. De gemiddelde recreatieve fietser heeft geen grote accu nodig.
Hoo even, capaciteit neemt niet lineair af. En zeker niet bij iedere keer opladen. Het is bij iedere cycle. Dus van 100% naar 0% en terug opladen is 1 cycle. Van 5x van 80% naar 60% en terug is ook 1 cycle.
Renee je hebt gelijk als je aangeeft dat 5x20% laden gelijk staat aan 1x100%. Het verhouderingsproces is een optelling van veroudering obv tijd + veroudering obv oplaadcycli. Per saldo loopt de capaciteit dus idd niet lineair af.
@@RoelPeerenboomTV Accu's zijn veel complexer dan men denkt. Zo is de belasting, temperatuur en SOC (state of charge) ook een factor in de veroudering. Met je conclusie ben ik het helemaal eens. Koop een kleine accu als je geen grote nodig hebt voor dagelijks gebruik.
Renee wij proberen in eenvoudige taal uit te leggen hoe het in grote lijnen werkt en op basis waarvan je keuzes kan maken. Ik zou nog eens een video kunnen maken hoe je de levensduur van een accu in zijn algemeen verlengt.
Ik heb 2 400 watt accu's. Bevalt me heel goed.
Dan speelt de tijd op beide accu's.. Maar lijkt me ook wel handig. Heb je altijd reserve bij je.. Of kan je vol weg met de enen.. terwijl de ander laadt.. als je plotseling weg wil of anders..
@@eurovisie2010 400 watt accu's...... eigenlijk 400 watt-hour accu's, maar dat terzijde, brengen je ongeveer 40 km verder dan je op eigen kracht kunt. De meeste ritjes kan je dus wel met 1 accu af. Voor mezelf is dat echt 95% van de ritten.
Maar als je echt een keer verder dan dat wil gaan en/of veel bagage hebt, is het verstandig om de tweede accu mee te nemen. Dan kom je 80 km verder dan je zelf had gekund en ben je al snel over de 100 km heen. Dan kan je een erg groot rondje rijden of op de plaats van bestemming het beste even een hotel nemen om lekker uit te rusten terwijl op je hotelkamer de accu's weer opladen.... Naar huis fietsen is dan qua tijd en zadelpijn toch geen optie.
Ik zet mijn MTB na elke rit weer aan de stroom, hij is dan nog voor tweederde geladen.
Heeft dit invloed op de levensduur?
Of kan ik hem beter eerst ook erg rijden?
rena de jong de accu veroudert het langzaamst wanneer hij 30-80% geladen is. Bij 100% lading veroudert hij sneller. Zolang de accu niet onder de 30% is en laden niet noodzakelijk is zou ik hem niet opladen.
Ik heb van zowel de ANWB als mijn fietsleverancier begrepen dat er geen snelladers bestaan voor fietsaccu's,
Ronald Lucke dat ligt een beetje aan het merk van de accu. Bosch levert bij veel fietsen een 2Ah lader en soms een 4ah lader. Echter hebben ze ook 6Ah laders. Die zijn gewoon te bestellen. Maar idd, niet alle merken hebben die optie.
Bij mijn shimano zat standaard een 4A (op 48 volt) lader. Ik heb later de reislader gekocht die lichter is en met 1.8 A laadt. Dat is beter voor de accu's die dan minder op hun donder krijgen.
6A zou ik alleen gebruiken voor het duall systeem van Bosch, waarbij twee accu's om en om worden geladen.
Deze uitleg is te kort door de bocht en Roel zegt t zelf al een paar keer... "het is afhankelijk van..."... tja Roel het kan vriezen en dooien... en ja.. koude vinden fietsaccu's ook niet leuk. Onder 0grC en de capaciteit is soms nog maar de helft...
De natuurlijke veroudering gaat ERG langzaam en bij testen met accupacks voor noodstroom installaties, gaan de 18650 cellen (de standaard in fietsaccu's) tussen de 5 a 10 jaar mee. De wijze van laden en ontladen beïnvloedt de levensduur van de accu het meest. Dus de laadt/ontlaadgrafiek zijn belangrijker. Cellen gaan kapot als de diepontladen raken en blijven. Dus.... nooit helemaal leegrijden - in de winter niet op 100% opbergen maar op 75-80%.... en af en toe (1x/mnd) 1/2u bijladen. Fastcharging is killing voor de batterijen want ze worden dan erg heet. Dit veroudert de interne structuur exponentieel sneller, aangezien fietsaccu's niet kunnen worden gekoeld zoals bij noodstroominstallaties en bijv. auto's zoals Tesla wel gebeurd. Verder klopt de eerste grafiek van Roel ook niet. De meeste zwaardere accu's hebben of meerdere 18650 cellen parallel en 10 rijen in serie. De betere fietsen hebben een hogere spanning (> 36V). De cellen zelf zijn echter hetzelfde. Cellen van meer dan 3200mAh komen bijna niet voor en zijn duur. Zeker als ze grote (piek) stromen (8A-10A) moeten kunnen leveren. Goedkopere cellen kunnen minder aan en worden heter bij piekstromen.(bijv. 5A). Zwaardere cellen zie je eigenlijk alleen bij handgereedschap ivm de typische piekbelastingen en bijna-kortsluitstromen die bij fietsmotoren niet voorkomen. Blablabla...
Kijk dus naar je fietsgedrag en de motor in in je fiets... bij een gewone fiets met een motor van 50Nm trekkracht (koppel) en 250W (e-MTB vaak 65-75NM en 350W)
bij afstanden tot 75km per dag en wat wind en heuvels is een "SILVER" accu 275-320Wh voldoende
bij afstanden tot 120km per dag en wat wind en heuvels en75km met wind of redelijke heuvels is een "GOLD" accu 360Wh-400Wh goed
bij afstanden tot 175km per dag en wind/heuvels of 75km met veel wind of stevige heuvels (bijv. Vogezen) neem dan een "PLATINUM" accu van 500-600Wh
Boven deze afstanden met e-bikes gaat het vaak om ervaren rijders of e-MTB rijders en deze weten waarschijnlijk zelf al meer dan ik hierboven geschreven heb.
Tip:
www.bosch-ebike.com/nl/service/actieradius-calculator
Een hoop cijfertjes.. maar voor mij blijft overeind dat een vermindering van 20% bij een 500wh 100wh is en bij een 300wh maar 60wh. Kortom het voordeel van de grotere accu loopt in de loop der tijd terug. Temeer omdat grotere accu’s voor veel mensen meer capaciteit bieden dan nodig. Maar, idd het laden heeft mee invloed dan het natuurlijke verouderingsproces. Liever een grote accu die eens per week geladen moet worden dan een kleine die elke dag aan de lader moet.
Een accu die teveel capaciteit heeft, ja ja..
GJFWBNL Kan dat niet? Misschien kun je je reactie met argumenten versterken?
@@RoelPeerenboomTV Mensen maken vooraf ze een fiets kopen een keuze welke accu ze erbij nemen.
Meestal is dat idd de accu met de hoogste capaciteit.
Bij de meeste fietsen is er slechts keuze tussen 300, 400 of 500Wh en dan is er eigenlijk geen reden om een 300Wh accu te kiezen of het zou de prijs moeten zijn.
Een accu met bv 500Wh hoef je minder vaak op te laden dan een 300Wh terwijl je toch stadsritjes kunt doen, als je een wat langere rit hebt kan je hem helemaal volladen.
Al met al durf ik te zeggen er voorlopig nog geen accu een te hoge capaciteit kan hebben in de fietswereld.