GG #49 Akü Paralleme Püf Noktaları

Поділитися
Вставка

КОМЕНТАРІ • 80

  • @yeniboyut
    @yeniboyut 3 роки тому +1

    Üstad merhaba100amper 8 akü mü yoksa 200amper 4 akü mü almak mantıkl?

    •  3 роки тому +2

      Bu çok güzel bir soru:
      Kısaca: Ne kadar az Paralel bağlantı o kadar az Risk.
      Uzunca:
      Akülerin içinde 6 tane hücre vardır. Bu 6 hücre den bir tanesi bozulur, şarj tutma eğilimini kaybeder ise diğer hücreler sağlam olsa bile voltajı %16 düşecek ve verimli çalışmayacaktır. Buda sisteme negatif etki edecektir. 12V bir sistemde bu etki %16 iken, 24V bir sistemde %8, 48V bir sistemde %4 tür.
      12V bir sistemde (toplam 6 hücre) bir hücrenin bozulması diğer paralel bağlı tüm aküleri zamanla bozacaktır. Ama 48 V bir sistemde toplamda 24 hücre olduğu için bir hücre kaybı sistemi çok fazla etkilemeyecek paralel bağlantı olsa bile bozuk kısmın sağlam tarafa zararı minimumda olacaktır.
      Tabi 48 V verimlilik açısından ve bu açıdan avantajlıdır. Ama sistemde akü kapasite arttırımı yapmak istediğinizde ise hep 4 ve katları olarak gitmek zorunda kalırsınız.
      200 Amper akü 60 Kg civarıdır. Bazen taşımak ciddi bir sorun olabilmektedir özellikle tek başına iseniz bu daima değerlendirilmelidir.
      Durum kısaca bu şekilde kendinize göre değerlendirin.
      Bence
      100 Amper 8 akü 48 V bir sistem için uygundur.
      200 amper 4 Akü de 24V bir sistem için iyidir.
      Bu kadar fazla akü ile 12V bir sistem kurmam hem kablo masrafı çok olur, kablo kalınlığı çok olur, çok uğraş çıkar.

    • @yeniboyut
      @yeniboyut 3 роки тому

      @ Mppt şarj cihazının sabah erken ve akşam geç saatlerde şarj etmesini sağlamak için de 24V ile sistem kurmak en mantıklısı bu da 4X 200Amper akü setini avantajlı kılıyor değil mi üstad?

    •  3 роки тому +1

      ​@@yeniboyut 24V ve 4X200 amper ilişkisi mantıklıdır ama dediğiniz sebepten dolayı değil.
      Sabah ve Akşamları MPPT den maksimum yararı alabilmeniz için MPPT kullanmanız yeterli değildir. Panellerinde uygun bir şekilde bağlanması önemlidir.
      Mesela
      30V VOC değeri olan paralel bağlı iki panel saat 7'de 24V bir sistem için enerji üretmeye başlar ise aynı paneller seri bağlandığında saat 6:30 da enerji üretmeye başlarlar. Mppt nin avantajlarından bir tanesi budur. Akü voltajınız ile panel voltajınızın aynı olması gerekli değildir. Panel voltajı çok daha yüksek olabilir.

  • @muratsahinkaya8724
    @muratsahinkaya8724 3 роки тому +2

    Muhteşem bilgiler çok teşekkür ederim

    •  3 роки тому +1

      Teşekkürler. Yardımcı oldu ise ne mutlu.

  • @fatihbayr7882
    @fatihbayr7882 3 роки тому +1

    Faydalı bilgiler için teşekkürler.

    •  3 роки тому

      Teşekkürler Fatih.. İyi seyirler.

  • @coskunbahceci
    @coskunbahceci 2 роки тому

    Emeğinize sağlık

  • @tufanboyraz
    @tufanboyraz 2 роки тому +1

    Mantıklı güzel anlatım.

    •  2 роки тому

      teşekkürler

  • @revolution9167
    @revolution9167 3 роки тому

    Emeğinize sağlık.ses te güzel :)

  • @ardaaydn7719
    @ardaaydn7719 2 роки тому

    Üstad iyi günler, öncelikle anlaşılabilir anlatımınızdan dolayı tebrikler. Sorum şu: Lexron 105 ah deepcycle jel akü ile Ritar dg12-100 model 100 ah jel aküyü paralel bağlarsak iki akü arasındaki amper farkının yaratacağı zarar ihmal edilebilir düzeyde olur mu? Her iki akünün yaşı birbirine eşit sayılır.

  • @yaprakgiyim
    @yaprakgiyim 3 роки тому +1

    Verdiğiniz bilgiler altın niteliğinde çok teşekkürler. Seri bağlantılı akulerde ne gibi sorunlar yaşayabiliriz. 24 volt ile çalışanlar için seri bağlantıları daha sonra akü cogaltilip paralel bağlandığında ne gibi sorunlar ile karşılaşırız?

    •  3 роки тому

      Paralel bağlantıda bu videonun başında geçerli olan 4 ana kural seri bağlantı içinde geçerlidir. Aküler hakkında videoların bir çalma listesi var ona bakın isterseniz.
      ua-cam.com/video/2cWHNsVpE9Q/v-deo.html
      Daha sonra ister paralel ister seri bağlantı olsun sisteme akü eklemek doğru bir şey değildir. Yine bu videodaki "Aynı Yaş" kuralına takılır.

  • @RAZZEN71
    @RAZZEN71 3 роки тому +1

    En iyi bilgilendirme videosu

    •  3 роки тому

      Teşekkürler.

  • @aliaktas3433
    @aliaktas3433 Місяць тому

    Hocam merhaba ben sizin kanalı yeni kesfettim kafamdaki sorulardan dolayı. İyi de oldu. 3 aküyü paralel bağlarken birinci akünün artisindan aldım sizin önerdiğiniz gibi ama 3. Akünün eksisinden almam gerekirken 2. Akünün eksisinden aldım invertere bu bir sıkıntı yaratır mı alanda kısıtlı olduğu için öyle yapmıştım. Cevaplarsanız çok sevinirim yanlissam doğrusunu öğrenirim. Sorun olmuyorsada aklımdaki soru işareti gitmiş olur. Şimdiden teşekkürler.

    •  Місяць тому

      Ne demişsiniz ?
      3. Akünün eksisinden almam gerekirken
      GEREKİRKEN..
      Yani dogru bağlantı üçüncü aküden almanız. Inverter da bir sıkıntı yaratmaz. Kullanım şeklinize göre aküleriniz erken bozulabilir.

  • @mehmetgok7242
    @mehmetgok7242 11 місяців тому

    Hocam öncelikle elinize kolunuza bilgilerinize sağlık. İnşallah hala buralardasınızdırda sorularıma cevap verirsiniz 🙏
    İll defa gunes paneli montajı yapacağım. 2x205 amper gunes paneli , 2x125 amper akü, 40 mppt , 1500 w invertor aldim. Minj buz dolabı aydınlatma tv kullanmak icin kurulum yapacağım.
    1. Soru paralelmi daha sağlıklı olur yoksa seri bağlantı mi
    2. 125 amper akü daha hiç kullanılmadı bunun yanina sıfır 100 amper baska marka sıfır akü taksam cok buyuk sorun olur mu
    3 modifiye sinus invertoru konteyner evimin elektrik panosuna bağlarken, invertoru çıkışına kalın kablolu fiş takıp , fişin kablosunu da elektrik panosuna bağlayınca cihazları sağlıklı çalıştırır mı.🙏🙏🙏

    •  11 місяців тому

      1. Soru paralelmi daha sağlıklı olur yoksa seri bağlantı mi
      Mppt niz izin verdiği ölçüde seri yapmaya çalışın.
      2. 125 amper akü daha hiç kullanılmadı bunun yanina sıfır 100 amper baska marka sıfır akü taksam cok buyuk sorun olur mu
      Farklı marka, Amper, Yaşta aküler beraber kullanılmaz. Eninde sonunda biri birini bitirecektir. Teknik açıdan bir sorun yok. Sadece yaşlanma daha hızlı olur. Ne kadar hızlı olacağını söyleyemeyiz. Yaşayıp görürsünüz.
      3. Modifiye sinus Dolaplarda sorun çıkardığını, çalıştırmadığını söylerler. Aklınızda olsun. Modifiye sinus kullanmadım hiç aklınızda olsun. Uzatma fiş yapmanızda sakınca yok.
      Panel sayısı ile Akü kapasitesi uyumsuz. Aküleri tam dip yaptıgınızda dolduramazsınız. Kışın yetersiz kalır.

  • @saliherdur470
    @saliherdur470 3 роки тому

    Selam videolarınız bilgi dolu.faydalanıyoruz çok teşekkür ederim.bir sorum olacak :elimde 400w Mono bir panel var buna kaç v/ amper akü ve şarj kontrol takayım?

    •  3 роки тому

      Arkasındaki Vmp, Imp, Voc, Isc değerlerini paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışıyım.

  • @omerdogan8685
    @omerdogan8685 3 роки тому +2

    üzerinde 100 amper yazan akü içinde sıfır volta kadar olan toplam enerjiyimi ifade eder.yoksa 10,5 volta kadar olan enerjiyimi ifade eder. birde bilginiz varsa demir fosfat aküler hakında vido yaparsanız memun oluruz . bilgi ve anlatım diksiyonunuz süper. emeğinize sağlık.

    •  3 роки тому +1

      Akunun uzerinse bir C degeri vardir. Bu degere gore aku kullanildigindaki kapasitesini verir. Eger bu degerden daha hizli desarj ederseniz kapasite/depolama az olur. Eger daha yavas desarj ederseniz yazan degerin ustune cikabilirsiniz. Son yukledigim videolar genelde lityum demir fosfat akuler hakkinda olacak. Biraz daha detayli anlatmaya calisirim tesekkurler yorumunuz icin

    •  3 роки тому

      Bahsi gecen kapasite 11 volta kadardir. Unutmusum yazmayi

    • @omerdogan8685
      @omerdogan8685 3 роки тому +1

      @ ilginize teşekkür ederim

  • @sabantosun6707
    @sabantosun6707 2 роки тому

    Selamlar merhaba şemada çizmiş olduğunuz paralel bağlantıda iki akünün birleşimi de 12 volt elde ettiğimizde bir akünün artısından aldığımız kabloyu diğer akü dün eksisinden aldığımız anda ikisinin ortak 12 volt enerjiyi ortak olarak tüketiyor mu paralel bağlantıda 12 volt elde ettiğimiz zaman örnek olarak vermek gerekirse bir tanesi 60 amper bir tanesi 100 amper toplamda 160 amper elde etmiş oluyoruz amperaj da kayıp var mı

    •  2 роки тому

      Bu videoda 3-4 farklı paralel bağlantı resmi var kaçıncı saniyeden dakikadan bahsediyorsunuz anlamam mümkün değil.
      Sorunuzu yanlış anlamadı isem Amperajda kayıp olmaz. Ama burda şarj ve deşarj da aküye belli bir nebze zarar verirsiniz. Aküler birbirinden amper olarak ne kadar farklı ise bu zarar artar. Farklı aküleri en uzun süre kullanmanın yolu tek başına kullanmaktır.

  • @tevfikgmail4640
    @tevfikgmail4640 Рік тому

    Hocam verdiğiniz bilgiler çok değerli paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum bir sorum olacak 72v jel akü sistemim var 80 amperlik en fazla anlık 60a sürekli 30a güç çekiyorum bu sisteme ilave olarak 72v 50 amperlik lifepo4 batarya paralel bağlamak istiyorum 2 sistemi aynı anda paralel bağlamak mı ayrı ayrı kullanmak mı doğru olur?

    •  Рік тому +1

      72V dediğiniz için hepsinin (6 adet Jel) seri bağlı olduğunu düşünüyorum.
      80 Amperi toplam amper olarak düşünüyorum. Yani her biri 14 Amper lik 6 akü.
      Eğer bu şekilde değil ise yorumumu dikkate almayın.
      Toplamı 80 Amper olan bir akü grubundan ANLIK derken 3-5 sn 60 Amper çekmeniz sorun değil. Ama 10 dk. 5 Dk. 60 Amper çekiyorsanız bu aküleri rahatsız eder. Sürekli 30A çekmenizde bir sıkıntı yok.
      Jel akülerin yanına Lifepo4 bağlamak çok doğru olmaz. Yapanlar var ama bence doğru değil. Ayrı ayrı kullanılması daha sağlıklı olur.

    • @tevfikgmail4640
      @tevfikgmail4640 Рік тому

      @ Hocam 6 adet 80 Amperlik jel akü var elektrikli araç da kullandığım sistem ona ilave olarak 24s 50 amperlik bir lifepo4 batarya paralel olarak bağlamayı düşünüyorum araç kalkışlarında anlık 100 amper çekebiliyor sorum sistemi pako şalter ile ayırıyımmı paralel mi bağlayım kararsız kaldım

    •  Рік тому

      @@tevfikgmail4640 Dediğim gibi ayrı olması daha doğru..

  • @rmzngky
    @rmzngky Рік тому +1

    Hocam merhaba. Bende bir adet 230w panel mppt 150mah jel aküye inverter bağlı 220v için. Ayrıyeten panel'den paralel alıp ayrı mppt ile eski aküm agm 100 mah aküden 12volt enerji sağliyorum. Sizce sakıncası var mı?

    •  Рік тому

      Mppt lerin kafası karısır ancak bir akü sağlıklı doldugu zaman verim alabilirsin. Sakıncası şu şekilde bir mppt eğer kaçak yapar ise ikiside yanabilir.

    • @rmzngky
      @rmzngky Рік тому

      @ teşekkür ederim

  • @eneserbas5991
    @eneserbas5991 3 роки тому

    Emeğiniz için teşekkür ederim. Ups cihazımın 72 voltluk 6 adet seri bağlı 6 Ah aküsü bulunmaktadır, bahçede şebeke olmadığı için inverter gibi kullanmak zorundayım bu sebeple kullanım süresini uzatmak için güneş paneline parelel bağlı 2 adet 100 Ah aküyü Ups içindeki 1 akünün yerine seri bağlantı yapmak istiyorum. Bir sıkıntı olur mu? Ne olur? Teşekkür ederim

    •  3 роки тому +1

      Mevcut 6Ah liK akulerin 2 si yerine o 100 Ah lik akuleri bağlamak cok mantıklı olmaz. Bu sefer 4 tane 6Ah 2 tane 100Ah i seri bağlamış olacaksınız. Buda size süre açısından bir şey kazandırmaz. Cunku 100Ah lik akuler bitmese bile kucukler bitecek ve elektirik yine kesilecektir. Hatta şarj esnasında UPS şarj ederken küçük aküleri bozabilirsiniz. (Yapmak istediğinizi dogru anladı isem tabi)
      Bu dediğiniz eğer UPS iniz 24V olsaydı rahatlıkla olurdu.
      Bunun yerine bence en mantıklısı bir tane ucuz 24V Modifiye Sinus Inverter alıp akülerinizden 220V çıkışı alıp UPS e elektirik girişi yapmak. Tabi UPS modifiye sinus elektiriği kabul ederse. ETMİYEBİLİR. Burda tabi bu inverterin kaç watt olacağıda önemli, sizin kullandığınız cihazları + UPS in akuleri sarj ettiği toplam tüketimi rahatlıkla karşılayabilmeli.
      Anladığım kadari ile elinizdeki UPS i değerlendirmek istiyorsunuz Inverter almadan ama aklıma yukardakinden daha basit ve ucuz bir çözüm gelmiyor.

    • @eneserbas5991
      @eneserbas5991 3 роки тому +1

      @ teşekkür ederim sağolunuz

  • @tunakocyigit3447
    @tunakocyigit3447 3 роки тому

    bilgiler için teşekkürler.bir sorum olacak güneş panelinden şarj edilen 2 adet farklı amperli aküleri paralel bağladım.gün içinde aküler sadece alçak güçte bir pompa çalıştırıyor.bunun ne gibi sorunları olabilir

    •  3 роки тому

      Akülerin Amper değerleri kaça kaç ? Pompa kaç amper çekiyor ? Direkt pompa mı? Inverter ile mi çalıştırıyorsunuz ? Bu bilgiler olmadan tahmin etmek zor.

    • @tunakocyigit3447
      @tunakocyigit3447 3 роки тому

      @ tekne de kullanıyorum ben bu sistemi akü nün bir tanesi 75a bir tanesi 100a pompa 12v4a direkt bağlı yani

    • @tunakocyigit3447
      @tunakocyigit3447 3 роки тому

      paralel baglamamın sebebi 5 6 ay tekneye gidemiyorum o yüzden dolayı.sisteme sadece bir akü baglasam bir tanesi boşta kalacagı için durdugu yerde yine bitecek diye düşünüyorum

    •  3 роки тому

      Sintine pompası sanırım. Aküler yeterince büyük. Eğer tekne çok fazla su yapmıyor ise 4 Amperlik bir pompa bir sorun olmayacağını tahmin ediyorum. Akülerin çok yaşlı olmadığını ve kaliteli olduğunu, hor kullanılmadığını farzediyorum.
      İki tane farklı aküyü paralel bağlamanın olası sonuçları videoda yeteri kadar açıkladım. Akülerden herhangi birisi eski ise birbirlerini yerler en büyük risk bu. 5-6 ay uzun bir süre. Güneş panelleri şarj ettiği sürece sorun olma ihtimali düşük ama 6-7 gün hava kapalı olduğunda en azından siz gidemeseniz bile başka bir komşunun sisteme bakıp o kapalı hava sonunda akülere bakması ve akülerin şarjının tamamen bitip bitmediğini kontrol etmesi yerinde olur. Çünkü bu tip durumlar çok sık tekrarlanır ise akülerin ömrü dahada kısalacaktır. Ve bir akü kaybedeceğinize iki akü kaybedeceksiniz.
      Sağlam düzgün bir akü, full şarj edildiğinde 5-6 ay güvenli bir şekilde kışlanabilir/saklanabilir. (Kutup başları çıkık olacak)
      Ben teknemde tonozda 1 ay bile kimse bakmadan bırakmıyorum. Yerim müsayit olduğu için çekiyorum. Daha güvenli bir çözüm imkanınız var ise tabi. Sulu akülerimide bome ile ölçerek kontrol ediyorum. Genelde 3-4 senede bir değiştiriyorum bitmesini yada yarı yolda bırakmasını beklemiyorum.

    •  3 роки тому

      Akülerle direkt alakalı değil ama Sintine pompası ile alakalı başka bir durumda var. 5-6 ay hiç bakılmayan bir teknede açık bırakılan Sintine Pompası nın riski Akünin bitmesinden ziyade Sintine Pompası nın Otomatinin yada motorunun bozulması. Otomat bozulur ise motor kuru çalışacak yada devre dışı kalacak.
      Bir başka durumda Tesisat. Tekne tesisatinda kullanılan malzemenin ve işçiliğin çok iyi olması lazım. Tüm kablolar kalaylı ve uçların izole olması lazım. Korozyon bildiğiniz üzere çok yüksek bundan dolayı arıza ihtimalide artıyor.
      Kolay Gelsin.

  • @suataydemir9144
    @suataydemir9144 9 місяців тому

    Merhaba,solar sistemde 6 adet 56 amper kuru akuyu seri olarak 24 volt grup olarak bağladım 2.el olarak temin ettim.her birinden tek tek kablo baglayip kurulum yaptım ,sistemi büyütmek istiyorum ama aynı amperde akü bulamadığım için 4 adet 66 amper akü ilave etmek istiyorum,sistem uyumluluğu nasıl olur yada nasıl bir yol izlemeliyim.Suanda kullandigim akuleri sistemden çıkartıp aynı amperde akü baglayamiyorum maddi acidan,sizce sistem bu şekilde kendini idare eder mi

    •  9 місяців тому +1

      Amperlerin farklı olması bir sorun ama daha büyük sorun akülerin yaşlarının farklı olması.
      Ben kuralı yazayım uyup uymamak size kalmış.
      Farklı yaşta, amperde aküler seri ve paralel kullanılmaz.
      Şimdi yaparsanız ne olur.
      Eğer bu gruplardan bir tanesi çok kötü durumda ise kısa sürede daha iyi olanı hızlıca eskitir. Yani A ve B grubu var. Siz normalde A grubunda 6 aylık ömür varken, B grubundada 3 Aylık ömür var ise bunları birleştirdiğinizde normalde 9 aydan daha uzun bir ömür almanız gerekir ama ne yazıkki 6 ay bile alamama ihtimaliniz var.
      İkinci sorun ise şarj ve deşarj. Aralarında amper farkı çok yok bu iyi bir şey. Amper farkı olması demek, küçük akülerin normalden uzun süre şarjda kalması demek buda ısınmaları demek ve ömürlerinin kısalması demek. Bu sizin durumunuzda çok etki etmeyebilir.
      Bir başka sorun ise 10 tane akünüz olacak, 5 seri 2 paralel bu şekilde çok fazla parallemek her zaman iyi sonuçlar vermeyebilir. Kablolamanın düzgün yapılması önemli. Hepsinin eşit şarj ve deşarj olması önemli. Burda akülerden bir tanesi bozulursa siz anlayana kadar tüm aküler bozulacaktır. Dikkatli olmakta fayda var.
      Sistem idare edermi ? Bunun için kuralı ben yukarı yazdım. Bunun dışına çıktığınızda gavur diyorki "At your own risk" yani riski kendiniz kabul ederek yapabilirsiniz.

    • @suataydemir9144
      @suataydemir9144 9 місяців тому +1

      @ çok net anladım,amper farkı dediginiz gibi fazla yok,akü baglantıları 16mm eşit uzunlukta lehimli papuclar ile bağlı,akü + - bağlantıları uygun bara ile bağlı , akü cinsleri kuru tip aralarında 1 yıl var,iki akü grubuda klimali ortamda ups sisteminde kullanılmışlar 2017 tarihli.Burda en büyük risk akuler saglam olsa bile iclerinden birisinin bozulduğunda diğer bağlı akuye yük bindirmesi sonrasında diğer akuleride etkilemesi...risk etmeye değen şey uygun bütçe ile temin edilmeleri .Bulunduğumuz yerde elektrik olmadığından mecbur kaynak makinesi çalıştırmak gerekti , 56 ah x 6 akü anlık kaynak makinesi 130 amper güç verdi gün boyu,aralarda da büyük kesme taşı kullanıldı,en büyük sınavını verdirmiş olduk akülere,bize 60 m2 lik profil ev yaptırabildi,sonuç olarak sonradan takmayı düşündüğüm aküleri bir süre ayri grupta test edip durumlarına göre sisteme dahil etmek.Zaman ayirip bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim..

  • @NURCU
    @NURCU 3 роки тому

    12volt 10 amper, 2 adet aynı değerler de olan aküleri , parelel bağlayıp şarj etmek istiyorum. Akü şarj cihazımı değiştirmeli miyim. ?

    •  3 роки тому

      Paralel bağlantıda Volt değişmediği için şarj cihazınızı değiştirmenize gerek yoktur. Şarj süresi 2 kat uzayacaktır.

  • @mehmedbektas9349
    @mehmedbektas9349 4 місяці тому

    Burda bir durum izah etmek gerekir 7 amp.akü 12 amp. Aküden daha evvel dolar ben motor ve elektrik tek.

    •  4 місяці тому

      Erken dolmaz. Ayni anda dolarlar. Bu motor degil, elektirik teknikerligi ile de alakali degil. Kusura bakmayin.

  • @yilmazduzguncep
    @yilmazduzguncep 3 роки тому

    Merhaba bütün videolarınızı izledim ve halen izliyorum şuan maddi durum sıkıntısı var ama imkansız sistem toplayıp yapmaya çalışacağım bir tane mexxsun 5kv akıllı inverter aldım ve pazartesi kargoda tek sıkıntı mppt değil ben sistemi tek tek topluyorum mppt cihazı alacağım sonradan 48v 60 ah ve sonradan güneş panellerini alacağım 400wattlık bunları nasıl bağlamam. Gerek aslında sıkıntımın en büyük yanı bir apartmandayım ve izin alacağım balkonuma güneş gelmiyor kuzey cephedeyim ve panellerimi 5 kata kuracağım ne yapabilirim yani toplamda 6 adet 400 watt güneş paneli ve 48v 60 ah mppt şarj cihazı ve 4 adet 100 ah akü almayı düşünüyorum ve zaten var olacak cihazım 5kw mexxsun bir akıllı cihaz aldım gönül isterdi 10 kW cihaz almak fiyatlar çok yüksek bu yüzden 5kw evdeki işlerimi görür diye düşünüyorum sadece kafama takılan soru 5 kattan gelen bir kablo kesiti nasıl yapmam gerekiyor inverter ve aküler 1 katta olacaktır. Sonradan güneş paneli almak ve dahil etmek istesem sisteme onuda inverter bağlasam ama oda pwm kısacası güneş paneli fazla tutup akü yerine inverter direk kullanmak istiyorum gündüz gece aküden kullanmak amaç bu konuda bir bilgi verebilir misiniz

    •  3 роки тому +1

      Yılmaz Bey,
      Güneş panelleri ile Inverter mümkün olduğunca birbirine yakın olmalıdır. Yakın değilse münkün olduğunca güneş panellerini seri bağlayarak voltajını çekebildiğiniz kadar yukarı çekip buna uygun bir MPPT kullanmaktır. DC akım uzun mesafelerde taşımak çok fazla kayba neden olabilir. Kablo kalınlıkları iyi hesaplanmalıdır.
      Uzak mesafelerde Micro-Inverter kullanmak çoğu zaman bu kayıpların önüne geçer.
      5kw Inverter normal bir evin ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Klima, Isıtma, Sıcak su gibi ek yükler bu sistemlerle beraber kullanmak çok mantıklı değildir.
      Ayrıca bazı videolarda bahsetmişimdir. Şebeke olan bir yerde akülü sistemler genelde ekonomik olmaz. Amaç elektirik faturasını düşürmek ise On-Grid aküsüz sistemler daha mantıklıdır. Elektirik çok kesilen bir yerdeyseniz akülü sistem kurulabilir.

    • @yilmazduzguncep
      @yilmazduzguncep 3 роки тому

      @ aslında kaldığım yer geçici bu yüzden hiç elektrik olmayan yerde kullanma şansım olabilir ve akü sadece geceleri kullanmak amacım bilgileriniz gerçekten güzel 👍

  • @volkansalihoglu3038
    @volkansalihoglu3038 Рік тому

    Merhaba bir sorum olacaktı bununla ilgili bir video bulamadım, inverterim 12 volt kontol cihazım 20 amper 12/24 volt kontol cihazını verimli olsun diye 24 volt kullanabilsem daha iyi olacak o yüzden aküyü doldururken 24 volt, invertere aktarırken 12 volt olarak bağlantı yapılabilirmi?

    •  Рік тому

      Aku bankasi ya 12v ya 24v olabilir. Sarj ederken 24 kullanirkdn 12 diye bir sey olmaz. Dediginiz degisiklik olsa bile verim artisiniz ile direkt iliskili degil zaten

    • @volkansalihoglu3038
      @volkansalihoglu3038 Рік тому

      @ olsa bile derken demek istediğin olma ihtimali varmı akü bankasını doldururken 24 volt bağlantı yapıp kullanırken 12 volt bağlantı yapmak mümkünmü? ben verimlilik konusunda şarz kontol cihazım 12 voltta 260W 24 voltta 520w değer verdiği için söyledim.

    •  Рік тому

      @@volkansalihoglu3038 Aküleri aynı anda 12V ve 24V olarak bağlayamazsınız. Olur ama şu şekilde olur. Aküleri 24V bağlarsınız. Bir tane 24V dan 12V a çeviri koyar onun çıkışınada Inverter i bağlarsınız. Ama inverterinizin ne kadar büyük ise kullanacağınız çeviricide o kadar büyük olmak zorunda olur. Buda astarı yüzünden pahalıya gelir. Mantıklı olan Inverter i 24V bir Inverter ile değiştirmektir. Yada panel ekleyecekseniz ek bir şarj cihazı daha almaktırki bu büyük ihtimalle daha hesaplı olur.
      Bahsettiğiniz verim artışı değildir. Verim artışı 200 Watt panelden günde 1 kWh alırken bunu 1.2 kWh a çıkarmaktır. Siz ise 12V da 260 Watt panel sınırı olan cihazı 24V şeklinde bağlayıp 260 dan daha yüksek panel bağlamak istiyorsunuz.

    • @volkansalihoglu3038
      @volkansalihoglu3038 Рік тому

      @ Evet mppt cihazını düşük almışım 20 amperlik, kılavuzunda 24 volt bağlarsak 520 wat vericeğini yazınca bir bakıyım dedim oluyormu diye, bu durumda yeniden almak mantıklı, Teşekkürler verdiğin bilgi için.👍
      sistem için 2500 wat 12 volt pik 5000 wat inverter sipariş ettim
      mppt de 20 amper
      aküyü lifo4 düşünüyorum 200 amper
      güneş panelide 380 wat
      haftada 3 gün bağ evi için.

    •  Рік тому

      @@volkansalihoglu3038 En az 40 amperlik MPPT almanız lazım. 30 Amper yetmez.
      2000 Wattlara kadar yüksek bir güç çekecekseniz kablolarınız buna göre kalın olmalı. 5000 Dediğine aldanmayın.
      Bu tip bir sistemde 1500-2000 wattlara arasıra çıkacaksanız bile inverterin 24V olması daha ideal olurdu. Ama alınmış. Bende uzun süre 12V 3000 Watt inverter kullandım. Kaliteli bir cihazda sorun olmaz. Ama kablo kalınlıkları en az 50mm olmalı.

  • @gokhanakdag7339
    @gokhanakdag7339 3 роки тому

    Bildiler için teşekkürler.
    Teknede kullanmak üzere
    2 ad 12/110 victron jel akü - 2 ad 165 güneş paneli- 100/30 victron mppt olan bir sistem kurdum.
    Bu sistem ile.
    12 v 90 litre buz dolabı,müzik seti,aydınlatma Işıkları,sintine pompası,hidrafor,900w ırgat,12v tv yeterli gelirimi sizde.
    Motora yada ırgata ayrı akü yapmadım dıştan takma 70hp motor var 16a marş dinamosu var.

    •  3 роки тому +1

      100/30 un o paneller için çok büyük olduğunun farkında oldugunuzu düşünüyorum. Panelleriniz aynı düzlemde ise verimli çalışır. Bazı teknelerde panelleri yanyana koymak zor olabiliyor. Bir panel Sancak baş omuzlukta iken bir panel iskele baş omuzlukta duruyor bu durumlarda verim kaybı çok oluyor hem düzlemden hemde gölgelenmeden, eğer böyle bir durum varsa iki tane ayrı 75/10 yada yada 75/15 kullanmak daha mantıklı. Özellikle yelkenli tekneler için ideal bir yöntem. (Motor Start aküsünün ayrı olduğunu farzediyorum. Doğrusu ayrı olması. )
      Aküler marka olarak ve kapasite olarak yeterli ve kaliteli. Standard bir kullanımda yeter özellikle yazın. Günübirlik yada haftasonu için yeterlidir. Marina yada Barınak dönüşünde sahil elektiriği bağlayıp aküleri dolduruyorsanız çok sağlıklı ömürleri için yada sahil kablosu bağlı kalıyorsa. Uzun kullanımlarda, mesela bir koysa bir hafta vs kalalım dediğinizde takviye isteyebilirler.
      Hayırlı Olsun.

    • @gokhanakdag7339
      @gokhanakdag7339 3 роки тому

      @ Ayrı bir marş aküsü daha koyulursa onu bu sisteme güneş panelinin içerisine dahil edebilme imkanı varmı.
      Çok teşekkür verdiğiniz bilgiler için

    •  3 роки тому +1

      ​@@gokhanakdag7339 Tabiki var. Genelde teknelerde 1/1+2/2 üç konumlu switch kullanılır yada DC-DC şarj cihazı ile Start aküsünden Kullanım aküsünü seyir esnasında şarj edebilirsiniz. Teknede güvenlik açısından Start aküsü ile kullanım aküsü ayrı olmak zorundadır. Harici kol ile kullanamadığınız elektirikli ırgatlar içinde bu geçerlidir.
      www.westmarine.com/buy/blue-sea-systems--m-series-mini-selector-battery-switch-with-removable-knob--8646291?recordNum=8
      www.victronenergy.com/dc-dc-converters/orion-tr-smart

    • @gokhanakdag7339
      @gokhanakdag7339 3 роки тому

      @
      Bilgisizliğime verin sizide çok meşkul ettim farkındayım ama yanlış bir şey yapmak istemiyorum.
      Anlamadığım sormak istediğim ben bu akü grubuna ayriyetten 90a kurşun asit bir akü daha alsam
      (Sadece marş motoru ve ırgat için).Bolt şarterim var hazırda.
      Diğer 2 adet 110a jel servis aküleri ile kuşun asit akünün birlikte kullanımı problem teşkil etmez mi.

    •  3 роки тому +1

      ​@@gokhanakdag7339 ​ Evet dediğiniz doğru Kurşun Asit yani sulu akü ile Jel aküleri Bolt şalter ile parallemek doğru bir şey değil. Onun için size DC-DC şarj cihazınıda bir opsiyon olarak yolladım akü kimyaları farklı ise buna benzer bir şey kullanmanız lazım. Şalteriniz varsada acil bir durumda birbirleri arasında geçiş yapabilirsiniz.
      Gökhan bey, yapmak için acele etmeyin. Fiziksel bir şey üzerinden konuşalım. Önce ihtiyacınızı, tam olarak ne yapmak istediğinize karar verin. Bir şema çizin. Gezginkorsan.com var. Orda tekne elektiriği konusunda çok yardımcı bilgili kişiler var. Orda paylaşın, ben böyle bir çizim yaptım, bu bu cihazları kullanıcam diye, amacım şu şu. Ne diyorsunuz yardımcı olurmusunuz? Yorumları toplayın şemanızı geliştirin. Evet Güneş konusunda bir bilgim var, ama tekne konusunda kaçırdığım şeyler kesin vardır. (Nitekim bunun kıyı şarjı, sigortası vs bir sürü farklı konusu opsiyonu var.) Sonra sizin ordaki şemanızın son hali üzerinden konusuruz.
      Birde başka kişilerin yaptığı şemalara bakıp, neyi neden yaptıklarını anlamak çok yardımcı olur. Mesela çok detaylı ama örnektir:
      community.victronenergy.com/questions/41416/schematic-wiring-and-setup-cerbo-gx-vebus-bms-life.html

  • @capulcununbiri
    @capulcununbiri Рік тому

    selamlar,dört adet 100a jel aküm var,ikişerli 24v 200a olarak bağlı,3 adet 200,bir adet 230w lık panel,mppt 30a 24v . açık devre voltajı hepsinde 25v, mppt 100v girişi olduğu için paneller seri bağlı830w güneş paneli ve 30a mppt ile mersinde akülerimi doldurabilirmiyim, yardım bekliyorum,şimdiden teşekkür ederim

    •  Рік тому +1

      830 Watt panel 24V için 34 Amper üretir. Yani Mppt bir tık küçük. Bu limit aşımı şarj cihazının çok ısınmasına neden olabilir. Takip etmek lazım. Çok ısınıyor ise 1 paneli çıkartman yerinde olur.
      34 Amper Yaz Kış ortalaması günde 150 A üretir. Bu şu demek akülerin tam boşalır ise bir günde dolduramıyorsun demektir. Bu tercih edilen bir durum değil. AMA gece kullanımın 150A i aşmaz ise 200 A aküleri kullanmanda hiç bir sıkıntı yok.
      Kontrol etmen gereken en önemli nokta her akşam akülerinin tam dolup dolmadığını takip etmen.

  • @veliakkus
    @veliakkus Рік тому

    mrb benim bir3tekerlekli scoterım var. bu 4 adet 12V 20A AKÜ İLE ÇALIŞMAKTA. BUNLARIN YERİNE ELİMDE YENİ KULLANILMAMIŞ 12V 43A(2ADET) AKÜ VE 12V 26A (2ADET) AKÜ VAR. BU AKÜLERİ SCTERIMDA NASIL DEĞERLENDİREBİLİRİM

    •  Рік тому

      Değerlendiremezsiniz. Astarı yüzünden pahallıya çıkar. Farklı amperdeki aküleri seri yada paralel bağlarsanız aküleriniz belli bir süre sonra bozulur. Hem kullanım hem şarj aşamasında.

  • @revolution9167
    @revolution9167 3 роки тому

    72 amper ve 2 adet 60 amperi paralel bağlamak düz mantıkla paralel bağlasak 72 amperi öne koysak ordan kutupları alsak dengelenme nasıl olur?

    •  3 роки тому +1

      Bu videoda aküler gördüğünüz üzere ters köşelerden bağlanmıştır. Hiç bir sistemde, hiç bir amaçla kutup başları aynı aküden alınmamalıdır. GG#2 nolu videoda detaylı anlatıyor. Bağlantıyı aynı akü üzerinden yapmak o aküye çok yük binmesi anlamına gelir. Daha çabuk eskir, eskidikçe diğer aküleri bozar. (Tabi bu eskime ne kadar yük/amper çektiğiniz ile alakalıdır. Sadece bir lamba çalıştıran bir sistemde hiç bir sorun çıkmaz, ama öndeki akü kapasitesine göre büyük bir motor çalıştıran sistemde öndeki akü çok hızlı yaşlanır. Bu da sistemi bozar. Firmaların en büyük sorunlarından biri budur. Yanlış bağlantı yapıp bazı yerlerde sisteme hiç zarar gelmezken bazı yerlerde akülerin eskimesini akülere çok yüklenildiği için sanırlar ama sorun bağlantı ile alakalıdır. )
      72 amper ve 60 amper aküleri paralellediniz diyelim, 4 basit kural var. Sırasıyla, Aynı yaş, aynı kimya, aynı amper, aynı marka. Bu kurallara kullanıcı olarak uyacağız. Uymama şansımız var mı ?
      Bu kurallara kesinlikle uymalısınız demek isterdim ama yalan söylemiş olurum.
      Zararın ve riskin olup olmadığının TESTİNİ yapabiliyorsanız uymayabilirsiniz.
      Yada ne olacak bir şey olmaz diyip bağlayıp devam edebilirsiniz.
      Ben uyarımı yapıyım gerisi size kalmış =)
      Uç noktalarda örneklendirmek gerekirse.
      A 2 yıldır kullanımda olan bir akünün yanına sıfır bir akü bağlıyorsunuz
      B 3 Ay kullanılmış bir akünün yanına sıfır akü bağlıyorsunuz.
      C 1 Ay kullanılmış bir akünün yanına sıfır akü bağlıyorsunuz.
      D Jelatini açılmış bir iki kez kullanılmış 6ay rafta bekleyen bir akünün yanına akü bağlıyorsunuz.
      Sırasıyla tahmini risk sıralaması: A-B-C-D
      Bu bilgiler ışığında hangi grubun yanına akü bağlamak daha risklidir ?
      2 Yıldır kullanımda olanın dimi ?
      Peki Biraz daha bilgi verelim.
      A Bu grup 2 yıl boyunca çok küçük bir lamba yakmış. Hiç bir zaman 13V un altına düşmemiş.
      B 3 Ay kullanılmış hep yarısına kadar deşarj edilmişler, deşarj sonrası hemen şarj edilmişler.
      C 1 ay makina dairesinde 50 derecenin üstünde bir ortamda çalışmış. Devamlı tam deşarj görmüş, bir iki gün içindede şarj edilmiş.
      D Bir iki lamba yakılmış, şarj edilmeden 11V un altında rafta bırakılmış.
      Sırasıyla yeni tahmini risk sıralaması: D-C-B-A
      Yani bahsettiğimiz yaş bizim bildiğimiz anlamda zaman birimi değil, bir akünün ömrüne etki eden bir sürü değişken var,
      - Kalite
      - Isı
      - Doğru Şarj
      - Doğru Deşarj
      - Doğru Bağlantı
      - Doğru Depolama
      Akü yanlış ekleme GG#6 ve GG#10 nolu videolar.

    • @revolution9167
      @revolution9167 Рік тому

      @ ne güzel emek edip cevap yazmışsınız gecikmiş bir teşekkür borcum varmış.çok teşekkür ediyorum.çok iyi anladım.ve hepsini redresörle yenileyip farklı marka ve yaştaki 72 60 105 amper 6 adet aküyü paralel bağladım.aşırı yükte sorun çıkaracağı aşikar bende en düşük aküye düşecek yüke göre yük çekmeye başladım ve sorun neredeyse sıfır oldu.gerçekten muhteşem bilgi yazmışsınız.elleriniz dert görmesin.

  • @gokhanpalut8902
    @gokhanpalut8902 7 місяців тому

    Merhaba paralel baglantida izalator kullanmak farkli amperdeki akülere zarar verirmi

    •  7 місяців тому +1

      Akülerde bozukluk olmadığı sürece bir zarar vermez. İzolator derken, şarj esnasında birleştiren(araç çalışırken birleşen, durunca ayrılan) kastediyorsunuz diye düşünüyorum.

    • @gokhanpalut8902
      @gokhanpalut8902 7 місяців тому +1

      @ evet doğru yazdığınız gibi ama ben genede birbirine yakın amper ve özellikte akü aldım saygılar