100Ah AKÜ 20Ah ÇIKTI | BÜYÜK KAZIKLANDIK | BU AKÜYÜ BİRDAHA ALMAYACAKSINIZ !!!

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 20 лис 2020
  • Bu Videomuzda aldığımız 100Ah akünün neden 20Ah ancak enerji verdiğini araştırdık.
    Gelin birlikte şaşıralım ve artık karavanlarımızda bu aküyü kullanmayalım.
    Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
    / @kamprehberi
    Videonun işinize yarayacağını düşünüyorsanız lütfen beğenmeyi ve kanalımıza abone olmayı unutmayın :)
    KARAVANIMIZA BİR BAKIN: • KARAVANIMIZ BİTTİ 🎉| K...
    Instagram - @kamp_rehberi
    E-mail (Business): kamprehberiofficial@gmail.com

КОМЕНТАРІ • 473

  • @orhanhur9239
    @orhanhur9239 3 роки тому +37

    Videolarına söylenecek hiçbirşey yok.yıllardır kendi ihtiyaçlarıma göre tasarlayıp yaptığım araçla her türlü iklim şartında yaşayarak tecrübe edindiğim bilgilerim var.Sen bunları toparlayıp anlatıyorsun.Eksi derecelerde birkaç ay kaldığim oluyor isterse 500 amper olsun bu durumda sadece vebasto'ya enerji yetirmek mümküm değil kendi geliştirdıgim yöntemler var.Yolun açık olsun bizim yıllarca yaşayarak öğrendiklerimizi tabiki çok pahalıya mal olan bir öğrenmedir sen kısa yoldan öğretiyorsun büyük bir hizmet bu.👏👏👏👏👍👍👍👍

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +1

      Hocam çok teşekkür ederim böyle düşünmüş olmanıza çok sağolun. 👍

    • @arifgor6467
      @arifgor6467 2 роки тому +1

      Orhan bey, ısıtıcı kısmında kendi çözümlemelerinizden bahsetmişsiniz. Burada paylaşabilir misiniz detayları?

  • @sirkengubin.7442
    @sirkengubin.7442 3 роки тому +19

    8 yıldır bağ evimde solar enerji kullanıyorum. Off grid günlük 20w dan 2 kW ya geldim. Yüzlerce Deneme yanılma yaşayarak, para kaybederek öğrendiğim bilgileri keşke daha önce anlatan birini bulsaydım. Yeni başlayanlar için bir nimet siniz Mert Bey 😊

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Ćok teşekkürler Mehmet bey 🙏

    • @halukyalcin5751
      @halukyalcin5751 3 роки тому +2

      Arkadaş,yalnız değilsiniz,ben de bir Mak.Müh olarak deneme/yanılma olarak aynı hatayı yaptım.,Yeterli bilgi yoktu.,!Mert Bey’e teşekkürler…,

  • @KampRehberi
    @KampRehberi  3 роки тому +43

    Arkadaşlar ben yine videonun heyecanına kapılıp abone olun demeyi unutmuşum. Bir zahmet beğenip abone olursanız çok sevinirim vallahi. Çok teşekkürler 😬

    • @seyfeddinsaglam1551
      @seyfeddinsaglam1551 3 роки тому +2

      bende lityum iyondan yanayım ama soru sormak istiyorum
      amper başına aynı ücret iken neden daha fazla para ödüyeyim
      1800 lira jel akü lityum 3200 lira

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +2

      Hesaplamanıza göre 100Ah ihtiyacınız varsa 1800 liralık aküden 3 tane almanız lazımken, 3200 liralık aküden 1 tane almanız yeterli. Daha fazla ödemezseniz ihtiyacınızı karşılayamazsınız.

    • @seyfeddinsaglam1551
      @seyfeddinsaglam1551 3 роки тому +1

      @@KampRehberi ben bide karavanımda lpg ağırlık kullanım yapmak istiyorum elektrik daha az mantıklımı sizce
      mesela lpg kullanacağım alanlar
      sıcak su
      ocak
      ortam ısıtıcısı
      gazla çalışan buzdolabı
      en baştan sistemi kurarken maliyetli ama çok rahat edebileceğimiz bir sistem sizin görüşlerinizi çok merak ediyorum

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +1

      En mantıklısı her zaman elektrik. Ama imkanlar dahilinde. Yurtdışındaki gibi 600ah lityum kapasiteniz olursa bunların hepsini elektrikle çalıştırabilirsiniz rahatlıkla.
      Ama olmadığı icin buzdolabı hariç diğerlerini gazla kullanmanızı tavsiye ederim.
      Buzdolabı da gaz tüketimi fazla olduğu için sanırım piknik tüpü birkaç gün idare ediyormuş büyük masraf. Bir de ilk yatırım maliyetine verilecek parayla koskoca bir akü bankası kurulur.

    • @seyfeddinsaglam1551
      @seyfeddinsaglam1551 3 роки тому +1

      @@KampRehberi
      yine rahatsız ediyorum ama artık akaryakıt istasyonlarındaki lpgde kullanılıyor o teknoloji pek bilinmiyor "eyvah kocam karan aldı" diye bir kanal var ordaki video listesini kurcaladığımızda güzel sistemler var bunu anlatıyor firma yetkilisi bir göz atın isterseniz

  • @MrMuratayaz8
    @MrMuratayaz8 3 роки тому +5

    Hocam severek izliyoruz, hiçbir teknik bilgisi olmayan adamların iş yaptığı bir mecradayız. Senin gibi hesabıyla kitabıyla iş yapan az var. Ben de ufak bir eklemede bulunmak istiyorum. Bu akülerde deşarj derinliği sanıldığı kadar ömrü çok etkilemiyor. evet ömür olarak büyük etkiye sahip ama sanıldığı kadar büyük değil demeye çalışıyorum. anlatayım.
    videonun 4:47 saniyesindeki tablodaki verileri kullanarak hesaplamaya devam ediyorum.
    Değerleri hatırlayalım:
    %80 çevrimde 650 döndü ömür
    %50 Çevrimde 1200 döngü ömür
    %20 Çevrimde 3200 döngü ömür
    bu değerler bize ilk bakışta %20 çevrim ile %80 çevrim kullanmanın ömüre etkisinin neredeyse 5 kat farklı olduğu gösteriyor.
    ama işin içine biraz daha girince aynı enerji değerini kullanabilmek için %20 döngü ile kullandığımız aküyü 4 defa doldur boşalt yapmalıyız ki anca %80 döngü ile kullandığımız aküden elde ettiğimiz enerjiyi elde edebilelim. buda demek oluyorki aslında %20 döngü ile kullanılan akü aslında 3200/4 =800 döngü'ye eş değer enerji verebildi. evet 650 den %23 daha fazla ama 4 kat daha az enerji sunduğunu da (aynı hacim ve ağırlık için) unutmamak lazım.
    Optimum koşullar için hesaplarsak:
    %80 çevrimde 650 döndü ömür
    --> 100*%80*650 = 52000Ah
    %50 Çevrimde 1200 döngü ömür
    --> 100*%50*1200 = 60000Ah
    %20 Çevrimde 3200 döngü ömür --> 100*%20*3200 = 64000Ah
    eğer karavanınızda yada başka enerji gerektiren herhangi bir projenizde bu tip akülerden kullanacaksanız tavsiyem şudur; akülerinizi %20 değerinin yada 11,3V - 11,4V değerlerinin altına inmeyecek ve her müsait bulduğunuz yerde de şarj edip dolduracak şekilde kullanırsanız. En optimum kullanımı elde etmiş olursunuz. 12+12 =24 şekilde seri bağlı kullanmanızı tavsiye etmem çünkü iki akü arası denge işlemi yapmıyorsanız akülerin biri daha fazla voltaj kaybedip kritik değerin altına düşüp sülfatlaşabilir. Hemen burada 12 volt akünün aslında 2 volt 6 hücreden oluştuğunu bilen arkadaşlarımız. "Bu durumun aynısı akünün içinde de olmaz mı" diye sorabilir. evet tam da bu sebepten dolayı aküleri %20 nin altında deşarj etmiyoruz.
    bu kadar teknik bilgi karışık geldi ise aslında bu iş için uzun ömürlü tavsiyem batarya yönetim sitemli lityum akü kullanmanız olacaktır. evet daha pahalılar ama bunun yanında birçok avantajları var; hafiflik, küçük hacim, uzun ömür.
    Daha ucuz lityum çözümleri için çıkma lityum pillerden pil gruplama yapan kişiler var. Güvenilir ve işini düzgün yapan kişiler bulursanız bu yolu da tercih edebilirsiniz.
    daha çok şeyler anlatmak isterim ama bir yerde de durmak lazım. Lütfen söylediklerim bilmişlik taslamak gibi düşünülmesin. Hocamın anlattığı konulara bir kaç katkıda ben sunmak istedim.
    Saygılar.

  • @TheCanberk3434
    @TheCanberk3434 3 роки тому +22

    Eski den pazar sabahları TRT'de yayınlanan Kovboy film kuşağını takip ederdim ve çok keyif alırdım maalesef kaldırdılar şimdi ne izleyeceğim diye düşünürken aynı keyif ile sizin videoları pazar sabahları takibe aldım :)

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +4

      Ne güzel çok sevindim bu yorumunuza 😊

  • @hakanunsal3840
    @hakanunsal3840 3 роки тому +2

    Tekne sahibi olarak sizden çok faydalı bilgiler edindim. Emeğinize sağlık, anlatımınız çok anlaşılır. Devamını bekliyoruz.

  • @arifgor6467
    @arifgor6467 3 роки тому +15

    Jel ve ya Agm aküler artık tarih olmaya yuz tutacaktır. Çünkü, artık lithium akü, lithium titanat akü, lithium demir fosfat (genellikle lifepo4 olarak isimlendirilirler) aküler artık piyasalara girmeye çoktan başlamıştır. Klasik aküleri %50 den fazla kullanamıyoruz malesef, jel akülerden de yüksek akım çekemiyoruz, yüksek amper ile şarj edemiyoruz vs. vs. vs. Halbuki lifepo4 bataryalarda böyle bir sorun yok. Depoladığı enerjinin %100 ünü kullanabilirsiniz, neredeyse toplam kapasitesi kadar değerde şarj edebilirsiniz, örneğin 100 ah lifepo4 bataryayı 100 amper dc akım ile şarj ebilirsiniz. Çevrim ömrü 20 binin üzerinde bazı markalarda bu sayı 50 bin civarı. Gelelim kurşun asit aküye, en babası 450 kez çevrim ömrü var, jel akülerde ise ortalama 600 kez. Bazı premium markalarda deep cycle olarak adlandırılanları bile 1200 cycle, yani 1200 kez şarj ve deşarj edebilirsiniz demek. Şimdi gelelim sadede. İlkokul seviyesinde matematik bilgisi sahibi olmak yeterlidir, edebiyat kısmına ihtiyacımız yok; Bir adet Lifepo 4 akü ortalama 5 8 bin tl arasındadır. Yüz amperlik bir jel aküde marka ve modeline göre 1500 ile 4000 tl arasındadır. Lifepo4 batarya minimum 20 bin çevrim ömrü ve kapasitesinin tamamını verebilmektedir. Jel aküde ise maalesef 100 amperlik kapasitenin 50 ah lik kısmını kullanabiliyorsunuz, 50 amperi çöpe attınız. Yetmedi, yine marka ve modeline bağlı olarak ortalama 600 cycle sonra bu akü yine çöp olacaktır. Yetmedi, bu jel aküden ihtiyaç halinde yüksek akımlar çekemeyeceksiniz, ve acil durumda yüksek akım ile şarj edemeyeceksiniz, lifepo 4 bataryalarda ise böyle klasik sorunlar yoktur.. ha unutmadan birde çok hafifler...

    • @mustafacevirgen3226
      @mustafacevirgen3226 2 роки тому

      LiFePO4 batarya marka öneri/önerilerinizi yazarmısınız?

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  2 роки тому +1

      Bir video hazırlıyorum Pazar günü yayında öneride bulunacağım 👍

    • @zampara236
      @zampara236 2 роки тому

      @@KampRehberi güncel yorum görünce buradan yazayım dedim :) ecoflow vs. all in one çözümler hakkında bir video gelir mi?

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  2 роки тому

      İlkdefa ismini duydum bir bakayım neymiş 😀

  • @selimaydin9814
    @selimaydin9814 Рік тому +2

    Videolarınızdan hala bir şeyler öğrenenler var. Eskimiş bir video da olsa motivasyon vermesi adına yorum yapayım istedim. (Tabi ki abone de oldum:) )
    Her durumu somut ve bilimsel detaylara kadar ve çok az mantık bilgisi olan insanların da anlayacağı basitlikte anlatıyor olmanız çok değerli. Geçmişte bu tecrübeleri maddi kayıplarla yaşayanların yorumlarını okuyunca gerçekten de yaptığınız işin ne kadar doğru ve dokunaklı olduğu ortaya çıkıyor.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Рік тому

      Çok teşekkür ederim yorumunuz için. Selamlar 🙏🏻

  • @QJeanN
    @QJeanN 3 роки тому +3

    Anlattıkların zaten fazlasıyla iyi ama konuşma tarzın , diksiyonun , bakış açın ve bilgin çok daha iyi . Herşeyi delil ve sebepleriyle açıklaman sayesinde insan daha çok güveniyor.

  • @binnetozyurt4659
    @binnetozyurt4659 3 роки тому +5

    Teşekkürler Mert. Çok açıklayıcı bir kayıt olmuş. Aklımdaki tüm sorular yanıtlandı.

  • @melihbozkurt84
    @melihbozkurt84 3 роки тому +3

    Çok net ve anlaşılır açıklamalar. Bigilendirmeleri böyle bilimsel temellere oturtan kanallara hasretiz. Ne yazık ki youtube daki bilgilerin çoğu bu şekilde değil ve kirli bilgi. Size bu yüzden teşekkür ederim.

  • @alifaikkanat7052
    @alifaikkanat7052 3 роки тому +3

    Eline, emeğine sağlık bizler için gösterdiğin her türlü tüm öz verili çalışmalarna teşekkürler.👍👏

  • @mesutozkan8400
    @mesutozkan8400 3 роки тому +4

    İyi ki varsınız. Aydınlanarak izliyorum. Teşekkür ederim ;)

  • @cehack
    @cehack 3 роки тому +2

    2019 Eylül ayından beri Orbus Lifepo litium 200 amper aküsünü kullanıyorum. 265 watt 24 volt panel, MPPT regülatör ile (ayarları litium, voltaj 12 volt ayarlamak kaydıyla) 14 aydır yaz ve kış hiç akü sorunu yaşamadım. Karavanımda 12 volt buzdolabı yaz kış açık, uydu cihazı, TV, 300 watt inverter, 220 volt cihaz hiç kullanmıyorum, tüm aydınlatmalar Led, tamamını gece saat 01:00 a kadar kullanıyorum. Sabah güneş doğmadan voltaj 12.6 voltun altına hiç inmedi.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Çok güzel geri bildirim çok sagolun.
      Orbus akuyle ilgili 3. olumlu geri bildirimi almış olduk.
      Peki outdo markası için ne düşünüyorsunuz hiç araştırma şansınız oldu mu.
      Uzun yıllardır Çin'de üretim yapan büyük bir firma olan Huawei Power ın kendi markası.
      Şu an Orbus ile aynı fiyattan satılıyor.
      Çok teşekkürler. www.huawei-battery.com/

  • @hasanturkkan3339
    @hasanturkkan3339 3 роки тому +2

    Gayet açıklayıcı emeğinize sağlık 👌👌👍👍👍

  • @harununyeli7360
    @harununyeli7360 3 роки тому

    Mert kardeş seni dün keşfettim.Uzun zamandır karavan yapımı ve akü ile bilgiler izliyordum.Bu zamana kadar karavan. akü ve güneş paneli seçimi gibi karmaşık bilgileri anlaşılır bir şekilde laf kalabalığı yapmadan net bir şekilde karşı tarafa ikna ederek anlatan birini tanımadım.Karavan .akü ve panel ile tüm soru işaretlerini yok ettin.Sayen de bağ evime en verimli bir şekilde solar sistemimi kurdum. İnanılmaz bir diksiyonun ve anlatım tarzın var.Çok tesekkür ederim.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Rica ederim çok sevindim işe yaramasına 🙏🤗

  • @okanhesapci
    @okanhesapci 3 роки тому +2

    Güzel karşılaştırma, yine ufkumuz genişledi, teşekkürler

  • @aonguc
    @aonguc 3 роки тому +1

    İkna oldum tam da yaşam destek aküleri için nasıl seçim yapmalıyım araştırmasındayken müthiş destek oldu teşekkür ederim...

  • @impeecc
    @impeecc 3 роки тому

    Dostum o kadar anlaşılır ve açıklayıcısın ki izlerken hem çok keyif alıyorum hem de öğreniyorum 😎👍

  • @baca6484
    @baca6484 3 роки тому +3

    Gerçek bilgi...Eline sağlık Mert.

  • @senolaydin9470
    @senolaydin9470 3 роки тому +1

    Faydalı bilgiler için teşekkürler.

  • @halukyalcin5751
    @halukyalcin5751 3 роки тому

    Mükemmel bir araştırma ve tespit. Teşekkürler, emeğinize sağlık…,

  • @goker1974
    @goker1974 3 роки тому +1

    Aklına, emeğine sağlık. Yine süper bir paylaşım. 👏👏👏👏

  • @aygultransfer147
    @aygultransfer147 3 роки тому +1

    Ne yapsam diye düşünüyordum beni çok tatmin etti çok tesekkurler

  • @emrekoc
    @emrekoc 3 роки тому +1

    Bütün tekne ve karavancıların izlemesi gereken video. Çok detaylı ve güzel anlatım. Bu tip videolar üretmen dileğiyle. abone oldum takipteyim

    • @emrekoc
      @emrekoc 3 роки тому

      Bir de bu videoya lityum akülerle jel akü tiplerinin arasında döngü sayısı farkının maliyet hesabına kattığınız bir video yapılabilir. Lityumlar en azından 3-4 kat fazla dayandığı için orada da önemli bir maliyet avantajı var.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +1

      Emre bey hoş geldiniz. Evet aynen o kısımda zaten çok daha büyük avantaj.

  • @vsenturk
    @vsenturk 3 роки тому

    Merhabalar, sizi bu gün keşfettim. Hemen bir kaç videonuzu seyrettiğim için siz söylemeden beğeni tuşuna basmıştım zaten. Çok iyi bir anlatım sergiliyorsunuz ve bilimsel verilerle de desteklediğiniz için ayrıca teşekkürler. En çok ihtiyacımız olan konulardan birisi de güvenilir bilgi. Teşekkürler, devamı takip edeceğim...

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +1

      Çok teşekkürler, hoş geldiniz. Mümkün olduğunca somut veriler ve güvenilir kaynaklardan edindigim bilgileri paylaşıyorum. Şehir efsaneleri ve kulaktan dolma bilgilerin yeri yok bu kanalda.
      Bazıları halen yıllardır kulaktan kulağa dolaşan bilgileri doğru bilgi gibi bana kabul ettirmeye çalışsa da bu şekilde devam 🤭
      Tekrar hoş geldiniz.

  • @volkanaksoy3218
    @volkanaksoy3218 3 роки тому +1

    Emeğinize sağlık verdiğiniz bilgiler bizim için çok değerli

  • @ibrahimkeser.5189
    @ibrahimkeser.5189 3 роки тому

    Cok teşekkür ederim gayet açıklayıcı

  • @stumpycool8646
    @stumpycool8646 3 роки тому +2

    Bir ülkenin en iyi 3 üniversitesinden birinin elektronik teknikeri mezunu olarak size bir kaç öneride bulunmak istiyorum: Aküden çok fazla anlamam ama zamanında Bosch marka bir akü almıştım; akünün adı gibi içi de boştu tesadüfen ve içine saf su koyup şarj ettikten sonra sorunsuz bir şekilde 2-3 yıl araç aküsü olarak kullanmıştım. Saf su çok ucuz bir şeydir yani F/P oranı olarak bence en yüksek kazanca sahip akü gibi duruyor. Bunu güneş enerjisi ile doldurabiliriz bu yüzden ekstra bir yükü de bulunmuyor.(Ancak plakaları korozyana uğradığı için verimi de bir yerden sonra illa ki düşecektir/ kutup başları hakkında da bir bilgi vereyim ; Kalınca Vazelin sürüp üzerine elektrik bandıyla kaplarsanız hava almasını engellersiniz ve paslanmasını ve ileride oluşabilecek sıkıntıları önlersiniz) Akülerin üzerinde genel olarak kaç saatte kaç amper alabileceğiniz yazar ama bunların hepsi ortam koşullarına dayandığından hikaye diyebiliriz. (Şunu da belirtmekte fayda bataryalar akülere çok benzerdir o yüzden ondan bir örnek vereyim; li-ion piller düşük maliyetlidir/Yanma olasılığı vardır/Raf ömrü vardır)
    Bir diğer önerim ise saf sinüs olması fark etmez invertörü buzdolabı gibi sürekli kullandığınız şeyler için mümkün olduğunca kullanmamanızı tavsiye ediyorum. Hadi kullandınız diyelim her önüne geleni almayın, yıllık güç tüketimine bakın en uygunu hangisiyse onu alın! Karavancılığın ve tekneci,liğin artmasıyla aküler artık haddinden fazla pahalandı; akülerinizi tek seferde alın ve alabildiğiniz kadar alın 1 tane ya da 2 taneyle yıllarca kullanamazsınız, 3-4 tane almalısınız. Yine başka bir kusuru belirtmemde fayda var bir çoğunuz akü şarj olduktan sonra hala şarj etmeye devam ediyor. Aküleri şarj olduktan sonra durduran ve böylece ömrünü uzatan devreler ve denetleyiciler var; bunu kullanmıyorsanız dünyanın en iyi aküsünü de alsanız kullandıkça çöpe döner .
    Tavsiyem, 12v/24v olan buzdolabı modelleri pahalı biliyorum ancak onlardan almalısınız. Keşke yurt dışındaki gibi uygun olsa yine de yakın Avrupa ülkelerine Yunanistan'a mesela araçla gidip en azından ikinci elini imkanınız varsa sıfırını alıp gelebilirsiniz hem de gezmiş olursunuz. Yalıtım kısmı en ucuzu ve en önemlisi yani alanı daraltacağınızdan korkmayın ne kadar yalıtım yaparsanız o kadar iyi , ısıtıcıya dünya kadar para veriyorsunuz hem ses yapıyor hem enerji tüketiyor. Bu arada bunları söylesem de kendim yapmadım yapmayı planlıyorum, her ne kadar elektronik hakkında bilgi sahibi olsam da araç elektroniği hakkında hiçbir bilgiye sahip değilim. Tabii ki hiç yapmamış kişilere göre daha bilgiliyim ve bir kaç defa yapsam da çözerim ama dediğim gibi henüz böyle bir tecrübem yok. Ayrıca araçlarınızın üzerine toplamda 500(3x165) wattlık güneş paneli kullanmanızı tavsiye ederim, kalan alana da kirli kıyafet ve hırdavat/alet takımı gibi şeyler için tavanı bile kullanmalısınız.
    Hermetik Kompresörler 12v / 24v Buzdolabı Motoru 134a sıfırını satın alıp kullanmayı deneyebilirsiniz; bunu kaç kişi yaptı ya da yapıyor bilmiyorum ama son derece mantıklı. Ayrıca banyo olayını sıcak yörelerin çatılarında bulunan sistemi monte ederek güneşle çözmek de mantıklı geliyor. Bir de tüplü araçlardaki sistemi kullanarak doğalgaz misali kullanmak mantıklı gözüküyor. Hatta aracı yaparken petekleri tavandan ve duvarlardan dolaştırmak bir sürü yer tasarrufu sağlayacaktır. Bazıları saçma olabilir ama aklıma geldi yazıverdim, dahası ''Rüzgar panelini , yağmur suyu toplama giderleri ve deposunu , hatta ellerimizi yıkadığımız suyu tekrar başka bir alana pompalayarak büyük tuvalet suyu olarak kullanabiliriz''gibi şeyler yazmadım bile :D

  • @yumuktepe9816
    @yumuktepe9816 3 роки тому +1

    Nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum. Var olun.

  • @turgutirmak6304
    @turgutirmak6304 3 роки тому +1

    👍Teşekkürler

  • @velipolat2279
    @velipolat2279 3 роки тому

    Hocam harikasınız,emeğiniz çok faydalı gerçekten.:)

  • @f.i.co.
    @f.i.co. 3 роки тому +3

    Mert hocam eline emeğine sağlık hep basit anlatılan enerji ihtiyacına karşılık gelen batarya seçimi güneş paneli seçimi hesaplarına çok başka bir bakış açısı kazandırdığını düşünüyorum. Dikkate almamak ikna olmamak elde değil neden kimse bunu böyle anlatmamış yada neden dikkat etmemişiz bu da bizlerin sorunu. Benim açıkçası elektrikli karavan hayalim var solar panel gurubundan tente yada snow and curt gibi solar takip sistemleri düşünüp lto lifepo4 batarya sistemlerine bakıyorum bi ara el atmak istersen bu konuya en iyi batarya sistemlerini de tanımak ister arkadaşlar diye düşünüyorum tekrar teşekkür ederim verdiğin bilgiler için. Sağlıkla kalın...

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +2

      Çok sağol Fikret hocam işte her geçen gün yeni birşey öğreniyoruz ben de kısa bir süre önce bu pewkert etkisini öğrendim ve fiyat fayda analizi yapınca bir de ilerleyen zamanlarda büyük karavana geçersek anlık enerji tüketimi ihtiyacının artması durumumu dusununce li-ion akü kaçınılmaz hale geldi. Senin proje de ilginç bir şey konuşuruz uygun bir zamanda. Çok selamlar.

    • @bagimsizenerji
      @bagimsizenerji 3 роки тому

      Merhaba. Lityum aküler ile lifepo4 bataryaların paralel ve seri kaskatlar şeklinde birleştirilerek oluşturulan batarya paketleri arasında kullanım yönünden farklar nelerdir? El yapımı lifepo4 batarya paketi yerine lityum akü daha mı sağlıklı olur acaba? Selamlar.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +2

      Merhaba ben de şu an bu konuyu araştırıyorum. Araştırmam bitince hakkında bir video yapacağım.

  • @v_berko
    @v_berko 3 роки тому +1

    bu kanal alır başını yürür emeğine sağlık. tebrikler.

  • @sonermanisal7107
    @sonermanisal7107 3 роки тому +20

    Bırakın akü ve karavan firmanlarını sizi türk dil kurumu keşfettiği an size iş teklifi ile gelecektir :D teşekkürler kolay gelsin

  • @murattuncer7526
    @murattuncer7526 3 роки тому +1

    anlatım için çok teşekkür ederim, birde bu LiFePo4 aküleri anlatır mısınız

  • @halilarduc449
    @halilarduc449 3 роки тому +1

    Emeğine sağlık her şey için teşekkür ler

  • @gurolmelihozen6686
    @gurolmelihozen6686 3 роки тому

    Çok aydınlatıcı oldu. bende aynı fikirdeydim ama ilk yatırım maaliyeti düşündürüyordu. ağırlıklidyumdan 1 adet alacağınıza diğerinden 2 adet almak zorundasınız gibi sonuç çıkıyor. buta 6 katı ağırlık demek oluyor bence

  • @user-bu2jy8ew8o
    @user-bu2jy8ew8o 3 роки тому +3

    Beni ikna etmeniz gerekmedi zaten Lifepo4 akünün özeliklerine hayranım ama sizin gibi anlatıp bilgilerimi aktamazdım.Emeğinize teşekkür ederim.
    Canlı yayın konusuna gelirsek yine çoğunlukla aynı kanıda değilim, çünkü gereksiz uzun oluyor ve keçiboynuzu tadı ( affınıza sığınarak) veriyor.Gereksiz soru bombardımanında bir kaç değerli bilgi kırıntısı için değmez diye düşünüyorum.
    Bence günümüzde ziplenmiş bilgiler daha faydalı.

    • @HANDMADEX
      @HANDMADEX 3 роки тому

      Canlı yayın konusunda fikrinize katılıyorum. Gözden geçirilerek önemli noktalara değinecek şekilde yapılandırılan videolar, süreyi daha iyi kullanan ve daha doğru bir anlatıma sahip olurlar. :)

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +1

      İkimizin de dediklerine katılmakla birlikte canlı yayınlar takipcilerle aynı ortamda aynı anda bulunmak için güzel dakikalar. Daha sıcak daha samimi. Ben de günlük hayatımda oturup saatlerce canlı yayın izlemiyorum, bana uymuyor yani izlemek, ama takipçilerimiz baya ilgi gösteriyor ve istiyor bu nedenle canlı yayın yapıyoruz.
      Kanaldaki videolarda mümkün olduğunca sıkıştırılmış bir araya toplanmış bilgiler vermeye çalışıyorum hatta çok istenen olursa onunla ilgili ayrıca video çekiyorum.
      Ama tabi benim de içinde bulunduğum sizin gibi bazı arkadaşlar canlı yayın izlememeyi tercih ediyorlar ve tabii ki bu tercihe saygım sonsuz 😊

  •  3 роки тому +1

    Tam da akü alma aşamasındaydım. Bu video dan sonra Lifepo4 almak farz oldu.. Sağol Mert hocam 😉

  • @erdalgecer7927
    @erdalgecer7927 3 роки тому

    Walla bravo çok öğretici ve sürekleyici bir video olmuş. Bende bahçedeki güneş panelim ile kaynak makinesi çalıştarabilirmiyim diye düşünüyordum cevabını aldım. Elektrikli bisiklet olsun telefonlarımız olsun lityum pilli araçlarımızı % 90 kullanabiliriz diye anladım umarım doğru anlamışımdır ve kaynak makinası kullanacaksamda zaten kesinlikle yüksek amper kullanımında lityum iyon pil 🙏

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Aslında değil. Lityum iyon pil ile lityum demir fosfat pil arasinda fark olmasina karsin lityum akülerin kaç amper enerji verebileceği tamamen üstündeki BMS (akü yönetim sistemi) ile alakalıdır.
      Standart 250A bir invertorlü kaynak makinası elektrod yakarken tam gücte yaklaşık 5000w enerji ceker. 12v sistemde bu 425Ampere denk gelir.
      425 Amper kapasiteli bir BMS de şu anda bulmak neredeyse imkansız ülkemizde satılan lifepo4 akulerde kullanılan BMS'ler 60 amperlik 😊

    • @erdalgecer7927
      @erdalgecer7927 3 роки тому

      @@KampRehberi teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim takipteyim 👀

  • @huseyinadatepe4076
    @huseyinadatepe4076 3 роки тому +1

    Hocam yine müthişsin, yeni karavan yapmamı merakla bekliyoruz 👏👏

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +1

      Sağolun Hüseyin hocam 🤗🙏

    • @huseyinadatepe4076
      @huseyinadatepe4076 3 роки тому +1

      @@KampRehberi hocam lityum ion, bataryalar hakkında detaylı bir video çekmeniz farz oldu artık 😀😀

  • @alpaydemiray2871
    @alpaydemiray2871 3 роки тому +2

    Mükemmel bir video daha ...

  • @MrAhmetayhan1980
    @MrAhmetayhan1980 3 роки тому +2

    Emeğinize sağlık.Farklı türde yeni nesil lidyum bataryalar hakkında bilgi verirseniz çok memnun olurum teşekkürler

  • @mehmetyigitmeydan4114
    @mehmetyigitmeydan4114 2 роки тому +1

    Lityum aküler de alternatörden şarj olabilir mi? Birde cep telefonu bataryalarında oldukça sabıkalı olan bu lityum akülerin devasa versiyonlarına yaşam alanlarımızda güvenebilir miyiz? Ne gibi önlemler almalıyız? Detaylı bir lityum dosyası bekliyoruz artık sizden. Mükemmel anlatımınızla harika olur. Şimdiden cevaplar için teşekkürler.

  • @nizamdemirci9249
    @nizamdemirci9249 2 роки тому

    Slm çok tşk ederim bilgi için

  • @mtngkc
    @mtngkc 3 роки тому

    ağzına sağlık
    çok teşekkür ederim
    bence test yapabilseniz harika olur
    imkanlar ileride bunuda yapacak seviyeye gelecek bu kalite ile sonuç alınır
    sağlıklı mutlu huzurlu günler diliyorum
    sağol varol
    eşinizide saygılar selamlar

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Çok teşekkürler test yapmayı çok istiyorum birçok üründe ama kanalın biraz daha büyümesi lazım onun için bakalım kısmet. Aleyküm selam çok sağolun 🙏

  • @volkandeniz7579
    @volkandeniz7579 3 роки тому +1

    emeğinize sağlıkkk

  • @sinandoymaz497
    @sinandoymaz497 3 роки тому

    Hocam ağzına sağlık çok güzel olmuş yarar lı bir video. Gel akülerde kapasitesinin yüzde 80 ni kullanılmıyormuydu. Sulu aküler yüzde elli değilmiydi. Birde lityum aküler kendi içinde çeşitleri var sanırım bu konu hakkında bi video yaparsanız çok güzel olur

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Merhaba çok teşekkürler. Sinan hocam yiğit akünün derin deşarj solar jel aküsüne ait firmanın verdiği teknik kılavuzu paylaştım videoda. Gördüğünüz gibi %50ye kadar deşarj etmekle %80e kadar deşarj etmek arasında çevrim ömrü yarı yarıya düşüyor. Kurşun asit aküler ister derin döngü ister normal %50 altında deşarj edilince kullanım ömürleri %50 azalıyor. Bu benim söylediğim birşey değil üreticiler kendi teknik kılavuzlarinda böyle söylemişler videoda görüldüğü gibi 🤗
      Hadi yiğit akü kendi malını tanımıyor ya da yanlış yazmış desek dünya lideri Victron'un teknik kılavuzunda da aynısını görüyoruz hem derin döngü jel aküleri için hem AGM aküleri için 😉
      O yüzden %80 deşarj olayı yine sadece Türkiye'de gördüğümüz bir pazarlama yalanı 🖐️
      Çok selamlar.

  • @sekoli_
    @sekoli_ 3 роки тому +3

    Nerdesin be kardeşim. Özlettin kendini hoş geldin.

  • @whiteknight4795
    @whiteknight4795 3 роки тому +1

    Matematik yalan söylemez. Emeğine sağlık.

  • @canayk1234
    @canayk1234 3 роки тому

    Videolarınız çok yararlı izlemekten kendimi alamıyorum
    Başarılarınızın devamını dilerim
    Lityum pillerle ilgili de bir video bekliyoruz
    Sizce el yapımı lityum akü alınır mı?

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Merhaba Can bey teşekkür ederim. Lityum akülerle ilgili de bir video çekmek istiyorum ama elimde henüz yok. İlerde olursa inşallah çekeceğim.
      El yapımı alınabilir tabi fiyatı uygun ve bilen birileri tarafından yapılmışsa.
      Ancak eskiden spot kaynak yöntemiyle pil grupları birleştiriliyordu bu yöntem sağlam olmasına karşın kapalı mekan kullanımında bazı tehlikeler içeriyor.
      Tesla araçlarındaki gibi her bir lityum pilin bir sigorta teliyle birbirine bağlanması daha güvenli bir yöntem. Böylelikle birbirine bağlı tüm seri pillerin zarar görmesi yerine sadece arızalı pil zarar göruyor ve kolaylıkla yerinden sökülüp değiştirilebiliyor.
      Bunu yapan biri çıkarsa ülkemizde tabii ki alınabilir.

  • @batuuluengin942
    @batuuluengin942 3 роки тому

    Harika bir hesap ,tebrik ederim. Ben de son aldığım AGM akülerden önce lityum ve Agmler arasında kararsız kalmıştım, ancak benim için alternatörden şarj olmazsa olmaz, bunun kışı var, karı var. Bütün enerji ihtiyacını sadece güneşe bırakmak hiç akıllıca gelmiyor. Alternatörden lityum aküleri şarj edebilmek için gereken cihaz ile maliyet 2 katına çıkıyor. Teknoloji ilerleyip fiyatlar daha makul seviyelere çekilince düşünülebilir. Ya da keşke kaliteli bir yerli üretici hem aküleri hem gerekli cihazları piyasaya sürse...

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Doğru hocam 🙏

    • @alpergenc5193
      @alpergenc5193 3 роки тому

      Lityumlarda en büyük sorun bu acaba lityum sisteminden Bağımsız aracın ön tarafına bir kurşun asit akü konulup o aküden lityum şarj edilebilir mi en azından bir aküden şarj etmek daha net volatilitesiz bir şarj sağlar mümkün mü acaba

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Kurşun asit akünün nominal voltajı lityum aküden daha düşük olduğu için şarj etmeyecektir Alper bey

  • @GokhanSungu
    @GokhanSungu 3 роки тому

    Son zamanlarda gördüğüm çok net en mantıklı, en işlevsel video buydu.

  • @fatihpektas.
    @fatihpektas. 3 роки тому

    Abi ben ikna oldum şiir gibi anlatmışsın ama ben elektrik sistemlerinden anlamadığım için hiç birşey anlamadim ama süpersin 👍

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      🙏 Eyvallah hocam sağolasın 😀

  • @MaysaFilm
    @MaysaFilm 2 роки тому

    Merhaba.
    100-200a gibi küçük akü bankalarında kesinlikle doğru bir tespit.
    Ancak 940a EFB akü bankasına (4x235a) muadil olabilecek bir lifepo4 akü bankası maliyeti ciddi rakamlara çıkıyor.
    Örnek bir hesaplamayla;
    4x235a = 940a akü bankası = %50 kapasite ile 470a kullanabileceğimiz varsayılan güç.
    470a = C3 sınıfında tüketim hızında (x0,758) çalıştırdığımızı düşünürse yaklaşık 357a akü bankasından elde edebileceğimiz son güç.
    08.08.2021 tarihi itibariyle;
    235a EFB akü için 2500TL fiyat aldım.
    4 adet için toplam maliyet 10.000 TL
    10000 / 357a = 28TL EFB akü için 1 amper maliyeti oluşuyor.
    10.08.2021 tarihi itibariyle;
    bulabildiğim en ucuz lifepo4 akü; fiyatı 6500 TL (ACTION 12.8 V 150 AH Lityum / LifePo4 Akü)
    6500 / 150 = 43,33TL lifepo4 akü için 1 amper maliyeti oluşuyor.
    Yani %50 daha pahalı.
    Bu noktada lifepo4 akülere haksızlık etmemek için son ve önemli bir noktadan bahsetme gereği duyuyorum.
    Lifepo4 bataryalarda (akülerde) 10 yıl ömür beklentisi varken,
    diğer klasik akülerde (AGM, JEL, EFB, SFB vs) aşırı yüklenme nedeniyle 1 yıl sonunda çöp olma ihtimali söz konusu.
    Yani çok dikkatli bir takibat şart.
    Bu nedenle ikna olsam da maddi zorunluluklar nedeniyle kendi sistemimde gerekli önlemler eşliğinde EFB aküye devam demek zorundayım.
    Hesaplamalarda bir hatam varsa veya daha ucuza lifepo4 bulabilirseniz tekrar hesaplayalım isterim.
    Güzel video için teşekkürler.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  2 роки тому +1

      Normal hava koşulları ve C3 desarj hızında hesaplamanız doğru. Lifepo4'ler dediginiz gibi ilk yatirim maliyeti yüksek ancak bakım gerektirmemesi ve uzun ömrü yüksek akim cekme imkanı (doğru BMS ile) olduğundan uzun vadede çok daha uygun fiyata geliyor.
      Bakalım umarım gümrük ithalat ve vergilendirme politikaları biraz daha insani boyutlara evrilir de yaygın olarak kullanabiliriz bu teknolojik aküleri 🤗

  • @rustemsanli4114
    @rustemsanli4114 3 роки тому

    Mert kardeşim önceki akü karşılaştırmaları video kanalını seyredip.senin yaptığın hesapla, 210 amper agm varta akü aldık.ama biraz hesaplar karıştı gibi.peki yine kış mevsiminde çok kullanmadığımızı hesap edersek. senenin yarısı gibi daha çok sıcak günlerde kullandığimizda bu akü bizi beş sene götürürmü.daha önce 10 senelerden bahsediyorduk malum.sizin hesap üzerinden.teşekkür.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +1

      Hava sıcaklığının akü ömrüyle bir bağlantısı yok kapasitesiyle ilişkisi var

  • @alicelik4896
    @alicelik4896 3 роки тому

    Selam. Hocam LiFePo4 Lityum aküyü anlatmak için 15:44 dakikalık video çalışması yapmışsınız, elinize emeğinize sağlık. Ancak sizden ricam Lityum titanat pillerle ilgili araştırma yapıp karavan severleri aydınlatmanız. Çünkü geleceğin aküsü olmaya aday bir pil teknolojisi.

  • @baki4479
    @baki4479 3 роки тому

    Çok değerli bilgiler için teşekkürler. Daha önceki elktrik tesisatı ile ilgili tüm videolarınızı en az ikişer defa izledim. Peki li. ion pil kullanırsak bu tesisatta ne gibi değişiklikler olması gerekir.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +2

      Çok tesekkurler. Bir değişikliğe gerek yok. Sadece alternatorden şarj için uygun olup olmadığını araştırmam lazım henüz o konuda bir araştırma yapmadım. Zaten lityum aküler ile ilgili bilgilerim sınırlı kurşun asit akülerde daha çok bilgim ve tecrübem var.
      Ama araştırdıkça bu akülerin de üzerine videolar çekeceğim. Şimdilik sadece daha mantıklı olduklarini anlatmaya çalıştım.

  • @b.dinc.9463
    @b.dinc.9463 3 роки тому

    Bu video çok faydalı olmuş tebrikler. Zaten güneş enerjisi yada rüzgar enerjisi kullananlar yakın zamanda tamamen lityum akülere dönecekler diye tahmin ediyorum çünkü gerçekten çok avantajlı yalnız bu akülerin seri bağlantıya pek uygun olmadığını duymuştum var mı öyle bir acaba dengesiz şarj olma durumu falan oluyor mu acaba?

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +1

      Teşekkürler sağolun. Evet seri bağlantı olmuyor. Ekstradan bir BMS bağlamak gerekiyor.

  • @rodinafreeman244
    @rodinafreeman244 3 роки тому

    lityum aküye alternatör bağlantısı yapılabilir miyiz? jele yapmak sakıncalı diye söylemiştiniz zaten. sanıyorum şarj hızları da jel akülere oranla çok daha hızlı olsa gerek.

  • @sahannelan7380
    @sahannelan7380 Рік тому +1

    Merhaba Mert bey sizi zevkle takip ediyorum verdiğiniz bilgiler gerçekten çok değerli fakat merak ettim bunları bile bile siz neden agm akü yerine lityum akü kullanmadınız ve lityum akü alternatör den şarj ola biliyormu
    Birde lityum akü nün fiyatlarına bakarken dikkatimi çekti diğer aküler 100 amper iken lityum akü genelde 200 amper 1 tane lityum akü yeter mi cevaplar için şimdiden teşekkür ederim

  • @ersinkabasakal58
    @ersinkabasakal58 2 роки тому

    Selam Mert bey. Harika bir paylaşım daha, teşekkürler. Bir sorum var. Lityum akü okey. Ancak 1 adet mi 2 adet mi kullanmalıyız. Bazı videolarda insanlar 2 akünün kullanmanın verim açısından sıkıntılı olduğundan bahsediyorlar. Sizin yorumunuzu merak ediyorum. Saygılarımla.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  2 роки тому

      Merhaba Ersin bey, 2 aküden kastımız 200ah 1 akü yerine 2 adet 100ah akü kullanmaksa;
      Lityum akülerde duruma göre avantajlı olabilir teknik kılavuzlarına bakmak lazım şöyleki;
      100ah akü içindeki BMS devresi 80Ah deşarj destekliyorsa, 2 adet 100ah akü alıp paralel bağladığınızda 160Ah deşarj yapabilirsiniz. Alacağınız 200ah tek akünün içindeki BMS devresi 160ah'den daha düşük bir deşarj destekliyorsa 2 adet 100ah almak daha avantajlı olur.
      Ayrıca bu BMS elektronik bir devre olduğu için 2 aküden birindeki devrenin arızalanması durumunda arızalı olan serviste tamir edilirken diğer sağlam olanı kullanabilir ve enrjisiz kalmamış olursunuz.
      Kurşun asit akülerde bir avantaj ya da dezavantaj bulunmamaktadır, hacim ve ağırlık dengesi hesappanarak uygun olan konfigürasyon seçilebilir.

  • @osmanaltunkalem7122
    @osmanaltunkalem7122 Рік тому +1

    Bu işleri yaptığın bir dükkanın olsa sana getirirdim aracımı. 🤔

  • @ugurbagci777
    @ugurbagci777 3 роки тому

    Emeğinize sağlık

  • @dogayamisafir1721
    @dogayamisafir1721 3 роки тому +8

    Mert aküleri aldık taktık 🙈 inşallah mutlu 95 ler 20ah çıkmıyordur 😁😁 videoyu izliyorum şuan heyecanla
    Edit: yine harika bir video mert ama ben orbus un lityum aküsünün nasıl bu kadar ucuz olduğunu anlamış değilim halen. İthal ürünlerin fiyatlarına oranla uçurum var arada. Güvenebileceğimiz bir firma mı orbus ? 3 ay sonra aküler patır patır patlarsa veya 20-30 amper gücünde olduğu ortaya çıkarsa diye endişe etmiyor değilim. Sağlıcakla kal ✋🏻☺️

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Benim de cekincelerim var Baran haklısın zaman gösterecek kullanan takipçilerimiz var bakalım geri bildirimleri şu an için tatminkar.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Kullananlar memnun sizin nasıl bir olumsuz deneyiminiz oldu paylaşır mısınız?

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Bir inceliyim hocam çok teşekkürler.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +1

      Hocam bı link var mı spec. sheet'in sitesinde bulamadim

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Hocam spec sheet i bulamadım inceleyemiyorum kaldırmışlar herhalde siteden ☹️

  • @fikretcan5902
    @fikretcan5902 3 роки тому +1

    anladığım kadarıyla 1 tl lik fark aşırı dikkatli ve uygun sıcaklık koşullarında oluyor. yoksa fark daha da açık olacak ama şu var lityumların diğer faktörlerden(sıcaklık vs) etkilenmediğini varsayarsak ya da etkilenmiyor.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +1

      Evet doğru karavan içi sıcaklık sıfır derecenin altında olmadıkça çok fazla etkilenmiyorlar

  • @stnc5082
    @stnc5082 3 роки тому

    İşte hesap budur. Teşkkürler.

  • @mufacha1685
    @mufacha1685 3 роки тому

    Hocam seslendirme yapıyor musun?
    Videodaki açıklamanız da çok başarılı. Teşekkürler.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Merhaba yapıyorum hocam evet 🤗

  • @mimaroktemkose
    @mimaroktemkose 3 роки тому +1

    Yani bu lityum iyon aküleri kullanırsak mesela diyorum saç kurutma makinesi su ısıtıcısı gibi yüksek wattlı eşyaların kullanımı akünün ömrünü hemen bitirecek meselesi ortadan kalkıyor mu ? Doğru anlamış mıyım?

  • @bysahan1396
    @bysahan1396 Рік тому

    Ben şahsen ikna oldum, emeğinize sağlık. Ben de çok araştırdım ve sonunda 24v 200ahm LifePo4 aldım kafam rahat. 3 ay deneme süresi verdi firma, memnun kalmazsan paranızı iade ederiz dediler. AGM ve Jel akülere verilen paralara gerçekten çok yazık

  • @IsaKarahan
    @IsaKarahan 3 роки тому

    Kesinlikle çok doğru bir bakış ile değerlendirmişsin. Lifepo4 den başka mantıklı bir akü yok. Çok detaylarına girmemişsin. Ağırlığın düşük olması, Şarj etme kapasitesi(bazılarını 60a ile şarj edebiliyoruz). Bu akülerin 12v seri bağlanamadığını bilmek lazım(Bazı markalar seri bağlayabilirsiniz diyor, Orbus ve Outdo diyemiyor, bununda sebebi akülerin özdeş kapesitede olmaması). Bazı markalar 4 e kadar, bazıları 8 e kadar paralel bağlantıya izin verebiliyorlar.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Aynen hocam bu daha çok lityum akülerin avantajlarından ziyade kurşun asit akünün amper kapasitesinin ne kadar verimsiz olduğuyla alakalı bir video oldu. İlerleyen videolarda lityumlarla ilgili konuşacak çok konu olacak.
      Seri bağlantı dediğiniz gibi birçoğunda sıkıntı harici BMS ile çözülmesi gereken yöntemler var.
      Devamı gelecek...

  • @motorcumelihdede8986
    @motorcumelihdede8986 3 роки тому

    Çok teknik anlatmışsınız ben köylüyüm pek anlamadım sorum şu:benim karavanda bir tane güneş paneli var kaçlık bilmiyorum 1 tanede 100 lük jel akü var karavanı kullansamda kullanmasamda 12 voltluk buzdolabım devamlı düşük ayarda çalıştırıyor bir zararı olurmu göstergede voltaj 12.den aşağı daha inmedi,teşekkür ederim

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +1

      Selam hocam, kullanmazken akünuzü şarj deşarj etmeyin çevrim ömrünü boşuna bitiriyorsunuz.

  • @Emrullah_BASER
    @Emrullah_BASER 3 роки тому

    O zaman soru: 1 tane 100 amper lityum mu almak mantıklı, 2 tane 100 amper jel vb. akü mü? Edinme maliyetleri neredeyse aynı. Ancak mesela 5 yıl sonra durum ne olur. 2 akü kullanınca anlık çekim yarıya düşeceği için bu negatif etkiler azalmaz mı? Eğer öle ise Jel vb. akü kullanılacaksa en az 2 tane kullanılmalı diyebilir miyiz?

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Doğrudur. Söylediğim gibi 20 saatte boşalacak hızda kullanıyorsanız akü bankanızı pewkert efektinden etkilenmiyorsunuz. Ama amper başına fiyat bakımından lifepo4 daha mantıklı şu an.

  • @kader8325
    @kader8325 3 роки тому +1

    Ay ders videosu izler gibi hissettim kendimi 😅😂😂

  • @serkankizilkan1892
    @serkankizilkan1892 3 роки тому

    Jel aku veya lityum yerine normal arac akusu kullanilsa ne olur acaba. Bununla ilgili bilgi verebilirmisiniz. Normal aku olursa altarnoterdende sarj olabilir diye dusunuyorum. Yasam alaninda bize zarari varmi normal aku olmasi durumunda

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Aku secimiyle ilgili video yapmistim kanalda var 😉

  • @umitaltintop9174
    @umitaltintop9174 3 роки тому

    Aslında bir de agm derin deşarj aküleri de karşılaştırır mısınız? Li ion ve derin deşarj karşılaştırması ile son kararı verebiliriz. Ayrıca sizin sayenizde karavan yapabilme özgüvenini kazandım. Çok teşekkür ederim

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +1

      Merhaba rica ederim. Victronun teknik kılavuzunda hesaplamaya kattığım victron derin deşarj agm aküydü türk üretici dediğim de yiğit akünün 100Amper derin deşarj jel aküsü.
      Her ikisi de halihazırda derin deşarj ve lityum karsılaştırması

  • @youMake1
    @youMake1 3 роки тому

    Lityum öneriyorsunuz ama şu anki durum incelemesi : amper birim fiyatı hemen hemen aynı olabilir fakat bu sadece bir kıstas .bunun dışında da farklı karşılaştırmalar yapılabilir avantajlı olduğu durumlar ve dezavantajlarını olduğu (iki akü arasındaki)

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Yaparız ama daha cok kurşun asit akü gömme videosu olur o yüzden pek düşünmedim 😀

    • @youMake1
      @youMake1 3 роки тому

      @@KampRehberi karavanı kullanacak olan kişiler için durum değişebilir .eğer kısıtlı süre ve imkanlara sahip bütçeniz varsa agm akü ve güneş paneli invertor buzdolabı 220 volt ve internet ve mppt yeterli olur mu ? Kısaca ortalama dışarıdan enerji almadan en az üç gün boyunca dolabinniz soğuk kalacak ve soğuk havalarda isinmanizi sağlayacak tr kosullarinda. Bunun hesaplaması bence böyle yapilmali.

  • @oguzhankayhan2803
    @oguzhankayhan2803 3 роки тому

    kanalınızı yeni keşfettim. çok güzel bilgiler veriyorsunuz. ancak açıklamak istediğim bir konu var.
    amper/saat yerine amper demeniz konuya hakim olmayan arkadaşlar için kafa karıştırıcı olabilir. kafa karışıklığını önlemek adına yazmak istedim.
    amper anlık olarak çektiğiniz akımdır. Amper / saat (Ah) ise birim saat boyunca düzenli olarak çektiğiniz akımdır. Akünü depoladığı enerji miktarını gösterir. Mesela 100 amper/saatlik bir aküden 1 amper çekerseniz bu akü 100 saat sonra bitecektir. 5 amper çekerseniz 20 saat sonra bitecektir. videoda ise düzenli olarak kaç amper çektiğinizinin akünün ömrüne ve verimliliğine olan etkisi anlatılıyor. aküler elektrik enerjisini kimyasal olarak depoladığı için yüksek amper çektiğinizde kimyasal reaksiyonun hızlanmaya zorlarız ki bu da tepkimenin verimliliğini(aynı zamanda akü ömrünü) düşürür.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Oğuzhan bey hoşgeldiniz. Haklısınız amper saat demek gerekiyor 👍

  • @fatihalkan1993
    @fatihalkan1993 3 роки тому +1

    Lityum aküleri, araç alternatorunden sarj edebilir miyiz?

  • @hobidunyasepoxyresin5873
    @hobidunyasepoxyresin5873 3 роки тому

    Aküleri güneş paneli ile sarj etmesek altarnayif olarak taşına bilir rüzgar gülü ile sarj etme konusu hakindada bilgi verirseniz sevinirim 👍

  • @hayathayat-kf1ge
    @hayathayat-kf1ge 3 роки тому +1

    devam ..hocam

  • @soneraksoy8215
    @soneraksoy8215 Рік тому

    teşekkürler

  • @fethiekitli4458
    @fethiekitli4458 9 місяців тому

    Merhabalar...Akü,panel mppt.,shunt.......deryasında deliler gibi koşuştururken size denk geldim sayın hocam....iyiki de gelmişim...çok çok tamamlayıcı destek bilgiler aldım ögrendim...emeklerinize sağlık....,Butun bunların karşılıği olasa bile bende size destek olmak amacıyla katıl butonuna bastığımda işlemi neticelendiremiyorum...Desteknolmak için size ulaşmak istiyorum..

  • @hasanyazc5276
    @hasanyazc5276 3 роки тому

    Güneş paneliyle aynı anda 2 cep telefonu 2 Powerbank şarj etmek istediğimizi varsayalım. Akü kullanmadığımızda şarj kontrol cihazları çalışmadığı için alternatif olarak hangi donanımı kullanmamızı önerirsiniz? Yabancı forum sitelerinde güneş panelinden direkt olarak dc-dc voldaj düşürücü ile böyle bir uygulama yapıldığına şahit oldunuz mu hiç? Biraz fazla teknik bi soru oldu ama... 😊

  • @sinancan9520
    @sinancan9520 2 роки тому

    Merhabalar 10 amper destekli regülatörüm var ve 12volt 12ah akü ile kullanımında sorun olur mu teşekkürler.

  • @euzelbacterian
    @euzelbacterian 3 роки тому

    Merhaba, yine hersey gayet net. Tesekkurler. Lityum akuleri ylne arac akusunden sarj edebilecek miyiz? Yoksa ekstra birseyler baglamak mi gerekiyor? Selamlar

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +1

      Merhaba evet DC/DC şarj cihazı gerekli lityumları şarj edebilmek için

  • @avcininkaravani8227
    @avcininkaravani8227 3 роки тому

    Çok teşekkürler bu değerli bilgiler için size bir sorum olacak bende bir adet 125 amper jel akü var 2 adet 190 monokristal panel mevcut.bu akünün yanına 100 amper lityum akü bağlamamda bir sakınca olurmu.şimdiden teşekkür ederim

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Merhaba evet olur iki farklı kimya bir arada çalışmalı. Birbirinden tamamen bağımsız sistemler kurarsanız onzaman çalıştırabilirsiniz aynı mekanda.

  • @mesuduz
    @mesuduz 2 роки тому +1

    EFB aküler için ne dersiniz üstat?

  • @baniba61
    @baniba61 2 роки тому

    Lifepo4 titanat bataryalarla ilgilide biŕ video yaparsanız çok sevinirim 😃

  • @HANDMADEX
    @HANDMADEX 3 роки тому

    Mert bey merhaba, LiFePO4 akü bir firma tarafından da olsa ithal edilmiş ve satılıyor. 3000 cycle gibi uzun sayılabilecek bir ömürleri var. Lityum titanat aküler ile ilgili bir araştırmanız var mı ? 20.000-40.000 aralığında cycle sayısında ömürlerinin olduğu, çok hızlı şarj/deşarja izin verdiği şeklinde açık ara önde gidecek özellikleri var olduğu söyleniyor. Fiyat kıyaslaması, ithalat mevzuatı v.b. yönlerden bir inceleme videosu olsa da biz de seyretsek ;)

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Çok soruldu çok da cevap verdim ama genel olarak dusuncelerimi paylastigim bir video yapmak istiyorum

  • @huseyinklcloglu7980
    @huseyinklcloglu7980 3 роки тому

    Merhaba çekme karavanlar kullanılmadığı zamanlarda akünün kutup başları sökülmeli mi yoksa güneş panellerinden şarj olmaya devam mı etmeli ? Hangi yöntemle akülerin ömrünü daha uzun kalmasını sağlarız.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +1

      Merhaba, ben güneş panellerini açık bırakıyorum. Sürekli float (yüzer) voltajda durması nominal (boşta) voltajında durmasından daha iyidir.
      Akülerinizin bir self discharge (kendi kendine boşalma) oranı vardır. Kutup baslarininsoktugunuz zaman yavaş yavaş boşalmaya başlar ve sülfatlasma oluşur. Bu nedenle float voltajı akünün teknik kılavuzuna göre ayarlanmış bir şarj kontrolörüne bağlı olarak sürekli şarj edilir şekilde kalması daha iyidir.
      Ancak bunu yaparken akünüzün bağlı olduğu tüm cihazları parazitik akımdan dolayı sürekli boşalmasını engellemek için aküden ayırmanızı tavsiye ederim.
      Ayırmazsaniz eğer çok küçük oranlarda olsa bile akünüz akşam boşalacak sabah dolmaya başlayacak bunda ömrünü azaltacaktır.
      Forumlarda ne yazık ki "akünuze küçük bir ampul bağlayın sürekli şarj deşarj olsun daha sağliklı" diye tavsiyeler verildiğini görüyorum. Sakın böyle bir şey yapmayın 😀
      Görüşmek üzere.

  • @fikrettezer3107
    @fikrettezer3107 3 роки тому

    hocam mrb. bilgileriniz bizim için çok değerli. lityum batarya için bir marka önerin varmı çok teşekürler.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      Merhaba şu an için yok malesef.

  • @acemigezginler5071
    @acemigezginler5071 3 роки тому

    bugün izledim çok ama çok haklısınız.

  • @murattastan4049
    @murattastan4049 3 роки тому

    Mert Bey Merhabalar,
    Sizinle aküler hakkında iletişime geçtim, her seferinde cevapladınız ve aydınlatıcı cevaplar verdiniz.Çok teşekkür ederim.lityum akü olarak bir marka var mı veya tavsiye edeceğiniz bir özellik, dikkat etmemiz gereken bir nokta var mıdır(victron hariç):).Araştırma yapılacak o kadar konu var ki sizi araştırma yapmış olduğunuz görüyorum o yüzden soruyorum.Lütfen tembellik ettiğimi düşünmeyin.Araştırmanızın hakkını veriyorsunuz o yüzden güvenle soruyorum.Saygılar

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +1

      Merhaba Murat bey rica ederim. Malesef şu an için lityum aküleri marka marka araştırmadım. Ülkemizde de çok fazla alternatif yok malesef. O nedenle bir araştırma yapmadan sizlere tavsiyede bulunmak doğru olmaz.
      Ama bundan sonra bu konuya biraz daha eğileceğim. Elbet bir sonuca varınca buradan da paylaşacağım.
      Görüşmek üzere.

    • @murattastan4049
      @murattastan4049 3 роки тому +1

      @@KampRehberi Teşekkür ederim

  • @ciftcibabam4778
    @ciftcibabam4778 3 роки тому

    Jel akü için verimi etileyen her türlü koşulu hesaba kattınız ancak lityum pilde sadece %90 verimi hesaba katıp bıraktınız. Lityum pil sıcaklıktan etkilenmiyor mu? 5a ile 50a akım çekmek aynı mı?

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому

      5a ile 50a akım çekmek evet aynı videoda da söylüyorum kaynağını vererek. Pewkert efekti sadece kurşun asit kimyalarda geçerli lityumlarda farketmiyor. Sıcaklık olarak da kayda değer bir verim kaybı yok bu nedenle değinmedim.
      Selamlar.

  • @Yellowfox18
    @Yellowfox18 3 роки тому

    sevgili kamp rehberi. ben cadır ustu kamp için arabama 48 wat sbuzdolabı değil sogutucu aldım. buna yaşam akusu olark 12 wolt 60 amper kuur aku mi almalıyım. yoksa 24 amperlik motosiklet akusu işimi görür mü?kuru akumu jel akumu almalıyım. selamlar.tesekkurler.

  • @ListCato
    @ListCato 3 роки тому +1

    Ben videonun başlığından bile ikna oldum Mert Hocam :) İçimemi doğdu bilmiyorum ama bu aralr Lityum pilleri araştırır oldum . 1 kere alayım tam alayım kafasına girmişken böyle bir video olması çok iyi oldu. Sadece kafama takılan birşey oluyor. 100 Amper lik bir AGM aküden örneğin 44 Amper kullanabiliyorsak 2 tane 100 Amper AGM akümüz varsa bu 88 Amper e mi çıkar hesaplama bu şekilde yapılabilir mi ?

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +1

      Selam Çağatay hocam. Hesap öyle değil aslında. Enerji tuketimin dahilinde akü bankanı 20 saatte deşarj edecek kapasitede akü bankası kurman gerekiyor pewkert etkisine maruz kalmamak için yani saatte 20A kullanımın varsa 400A akü bankan olması lazım minimum. Eğer 200A akü bankan varsa C20 den C10'a düşüyorsun ve pewkert etkisi altına girmiş oluyorsun.

  • @egedeniz3174
    @egedeniz3174 3 роки тому +3

    Lityum aküler de Agm ler gibi araç alternatöründen şarj edilebiliyormu? Hem araçtan hem güneşten hem de park halinde 220 den şarj olma sistemine uygun mu? Teşekkürler emeğinize sağlık :)

    • @erkanokumus8505
      @erkanokumus8505 3 роки тому +1

      Aklımdaki soruyu sormuşsunuz :) :)

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  3 роки тому +1

      Evet doğru şarj cihazları kullanarak her şekilde şarj edilebilir

  • @necatiayvaz3647
    @necatiayvaz3647 3 роки тому +2

    👏👏👏