ARKADAŞLAR VİDEODA ŞARJ KONTROL CİHAZINI ANLATIRKEN BAZI YERLERDE 11:00 İNVERTER OLARAK BAHSETMİŞİM. BU VİDEO DA ANLATTIĞIM AKÜ ŞARJ KONTROL CİHAZIDIR. İNVERTER KELİMESİ YERİNE AKÜ ŞARJ KONTROL CİHAZI OLARAK DEĞERLENDİRMEYE ALINIZ.
Bu konudan hiç anlamıyorum çok videoya baktım şunu söyleyen olmadı 24 volt elektirik aldık amperimizde sabit 100 amper bize ne gibi faydası olur iki akümüz var 200 amper aldık 12 volt bize ne gibi faydası ve zararı olur. Pnaellerin seri baglanmasını biraz anladım kötü günesde volt değerlerinde bile elektirik sağlamak icin ama aküde 24 volt neden öneli amper önemsizmi onu cözemedim :D
@@Muhammetelma24 Selamlar malesef Elektrik konusu zor meslek gurubunda. Çok derine inmeden kafamızı fazla karıştırmadan yüzeysel öğrenerek ilerlemek lazım. Önce 12-24v konusu: 12v ampul, cihaz, tv vs 12volt olanı kolaylıkla bulunur. Tüm taksi ve küçük minübüsler 12v ile çalışır. Bu yüzden tercihimiz 12v dur. Neden 24v? İnverteriniz 2000watt ve üzerinde olacaksa bu gurupdaki inverterler genelde 24v ile çalıştığından mecburen 24v sistem kurmak gerekiyor. Yani inverteriniz akü sisteminin 12vmi 24v mu olduğunu belirler. İdeali 12v dur. 12v a göre inverter alıp bu kısmı geçelim. Akülerde 100Amper, 200Amper konusu: Amper elektrik enerji birimidir. Aküleri su kovası olarak düşünün. Kova içindeki su enerjimiz (Amper) olsun. Kovadaki su(Amper) miktarı nekadar çoksa okadar çok su(Amper) kullanabiliriz. Yani 200amperlik akü standart bir karavanda yeterli olur. 12v elektrik boyunu Amper elektrik çokluğunu simgeler. Kafanızda eksik kalan konularda tekrar yazarsınız. Selamlar.
Hocam teşekkür ederim, bir solar panel kullanıcısı olarak etrafımdaki bu işle uğraşan amatör yada profesyonel olduğunu belirten kişilerin ne kadar boş ve gereksiz olduklarını öğrenmiş oldum. Allah senden razı olsun. Bana bu işten anladığını düşünüp te kendi çaplarında cevap verdiği için için içinde daha büyük sorular oluşan tüm solarcıların sizin videonuzu izlemesi dileğiyle...
Teşekkürler hocam. Ben 30 yıldır piyasanın içindeyim. Usta olduğunu zanneden okadar çok kalfayla, çırakla karşılaştım ki. Amacım Videolarımla İnsanlarımız biraz bilgilenirse mağduriyet yaşamamış olurlar. Sizlerin ki gibi güzel mesajlar ve dualarınız benim en büyük motivasyonumdur. 👍
Merhaba Ahmet bey çok güzel anlatımınız olmuş adeta bir öğretmen gibi en ince ayrıntısına kadar anlatmışsınız kendi adıma çok teşekkür ederim bu değerli bilgiler için sağolun.
Bilgiler için teşekürler biz karavana sistemi kurduk şarj çihazından aküye gelen kablo mühendisin biri o kadar önemli değil dedi ve şu ana kadar hiç bir sistemde arada sgorta sistemi görmedim. Tesisatta değişiklik yapmam gerekiyor. Önemli bir ayrıntı atlandı, videonun başında bu uyarı yapılmalıydı. Sizin tarifle işe başlayan önce şarj cihazına paneli bağlar, bunu şarj üreten firmalar direk garanti dışı kalırsınız diye uyarıyor. Önce aküye sonra paneli bağlayın ibaresi var. Allah razı olsun süper bilgiler edindim. Sağlıcakla kalın.
Değerli Yorumunuz için Teşekkür ederim. Videolarım hiç bilmeyenlere yönelik ve aşama aşama gidiyor. Bu videom başlangıç düzeydir. Diğer videolarımda daha detaylı bilgiler bulacaksınız. Sigorta konusuna gelince bir enerji kaynağından (akü) çıkan her kabloya mutlaka sigorta takılmalıdır. Bu sigortada sıradan bir sigorta olmaz. Kablonun çalıştırdığı cihaz Akımı ile +%20-30 üzerinde olmalıdır. Buzdolabı, klima da 2 katı olabilir. Aynı şekilde kablo kalınlığıda doğru seçilmelidir. Videolarımda bunları anlattım. Sağlıklı günler diliyorum. Saygılar.
Abi Bilal e anlatır gibi anlatmışsın sayende meslek sahibi oldum. Hala yapamayan varsa solar panel bağlantısı için bana ulaşabilirsiniz. Tüm karavan elektrik bağlantılarınızı özenle yapar takıldığım yerlerde Ahmet Memiş ustamın videosunu açar bakarak yaparım.
@@akemrah74 Selamlar değerli yorumunuz için Teşekkür ederim. Bu video başlangıç seviyesidir. Diğer videolarımda daha ileri seviyede anlatımlarım var. Video yorumlarını da okumanızı tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim.
Merhaba Çalışmalarınızda başarılar dilerim uzun süredir bu konuda araştırma yaptım çok video seyrettim ilkdefa sizin yayınızı seyrettim ve artık başka araştırma yapmama gerek yok sizden bu işi öğrene bilirim bu anlamda size teşekkürler yayınlarınızın'da devamını dilerim artık oboneyim saygılar.
3. Video konumuz: Kampdan enerji almak ve inverter den 220v. Can güvenliği, Topraklama vs. İçerecek. 220v ile ilgili sorularınızı bu başlık altına yazalım.
Ahmet bey konunun karışmaması, daha sağlıklı ilerleyebilmesi için benim düşüncem gelecek ilk video bu olmalı, MPPT'den dc sigorta kutusuna gidiş dönüş, kablo kalınlığı, + ve - baralar, ara şalter / sigorta....böylece 12v. sistemin temeli anlaşılmış olacaktır. Saygılarla
@@ahmetmemis6177 hatalar konusuna katılıyorum, ama benim demek istediğim yukarıdaki videonuzdan paneller + MPPT + Akü bağlantı şeması ortaya çıktı buraya kadar 12v. 1. temel, devamı yine 12v. olarak yukarıda yazdığım temelin tamamlanması olmalı, ondan sonra 220'ye geçiş yapın bence. Çünkü 220 paralel 2. yol, tekrar aküden invertör ve devamı 220 ..12 v. temeli yarım bırakıp 220 ye geçmeyin bence....yanlış mı düşünüyorum
Hocan eline diline sağlık. Bilmeyenler için çok iyi bir ders olmuş. Nacizane bir önerim olacak. Kablo kesitleri sizin grafikte yer alan akım değeri uzunluk göz, ardı edilmiş şekli ile sanırım. Her mt de gerilim düşümü akımı arttırıyor. Kablo kesitlerini her zaman yüksek çekmekte fayda var diye düşünüyorum. Mesela 40 amper için 10 luk kablo gibi.
@@KlimaForumu Selamlar değerli katkınız için teşekkür ederim. Bu video başlangıç seviyesidir. İlerleyen videolarım da bahsettiğiniz konuyu detaylı anlattım. Her zaman için fikir ve düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Arkadaşlar Güneş paneli, şarj cihazı ve akü konusunda anlaşılmayan bir yer kaldıysa yoruma yazalım. Bir sonraki konuya geçicem Merak edilen yerleri detaylandıralım.
Ahmet bey video çok açıklayıcı olmuş. 50 metrekare bi bağ evim var Tv aydınlatma ve buzdolabı çalıştırabilmem için kac vattlik kac adet panel Kac vatt kac adet akü ve inverter olması gerekli bilgilendirirseniz sevinirim
@@mahmutcoban732 Selamlar Bu hesaplama sizin kullanacağınız cihazların gücü ve kullanım süreleriyle direk ilgilidir. Güneş panellerinin verimi, bölgenizin yıllık güneş görme hesaplaması vs gibi bilgilere ihtiyaç var. Güneş paneli satan firmalar bu tür hesaplama ve ihtiyaçlarınız konusunda daha tecrübelidirler. Malzemeleri alacağınız yerle görüşmekte fayda var.
@@ahmetmemis6177 Hoşbulduk Ahmet Bey, onları da izledim ve projem bitinceye kadar Takıldığım unuttuğum yerlere tekrar bakmak için daha da izleyeceğim sanırım. Tekrar teşekkür ederim.
4. Video 2ve3 panelli, 2 akülü örnek proje olacak. Karavanda kullanmak istediğiniz elektrik li cihazları ve elektrik projesiyle ilgili sorularınızı bu başlık altına yazalım. Anlatım videomuza dahil edelim.
Bilgiler için teşekkürler. Aklıma takılan bir iki soru var. 2 tane 24v. 275 w.lık paneli paralel bağlayıp 24v.luk 40a. lik MPPT Şarj cihazına bağladığımızda araya 40a.lik sigorta atıp 12v.luk paralel bağladığımız 2 adet 150a.lik AGM akü ye bağlantı yapabilirmiyiz.? Eğer yapabilirsek panellerden gelen enerjide kayıp yaşarmıyız.? Kolay gelsin.
@@rozettanngunlugu439 Selamlar 2x275w=550w mppt ye girip Çıkışını 12v yaparsanız 550w/12v=45,8A akım alırsınız. 40A mppt Bu sistemde küçük gelecektir. Kayıp yaşanmaz. Ama ful güneşli havada 45Amper şarj akımı mppt ye sorun çıkarır. Karamürsel tarafındasınız galiba sizinle komşuyuz. Yalova da oturuyorum. Eğitim Merkez K.lığında çalışıyorum. 👍
@@ahmetmemis6177 MPPT yi değiştirmeden bu malzemelerle nasıl bir bağlantı yapabiliriz? MPPT den sonra 24v. çıkış yapıp seri bağladığımız 24 V. Yapılmış akülere mi bağlantı yapmalıyız?
Asla abartmiyorum´cok rahat algiladim´cünki cok güzel anlattiniz´ke$ke okul yillarimda Mathematik ögretmenlerimde sizin gibi rahat kizmadan bagirmadan ikide bir "Anladinmi ogglum"demeden anlatsaydilar:-) Tek kelime ile cok güzel izah etmi$siniz´hata yapmak IMKANSIZ..Te$ekkürler..Bu arada bir soru benim bir kamping wagenim var..( Fiat karman Dexte 635 ) icerde buz dolabi ve ddondurucusuda var´dondurucu tutugum balik icin´bana günlük ne kadar ceyran lazim olur bir türlü cözemedim ama gece ku$uyum ve gece cok kitap okurum bagzanda 5 veya 6 saat Tv.bakarim..Gittigim kamp yerlerinde elektirik oldugu icin Panel hic kullanmadim ama in$allah bu sene Norwec iznimde seyyar panel alip kullanmak istiyorum.Bir öneriniz olabilirmi.? Tabiki cevabiniz icin ayrica cok te$ekkürler. Tabiki takipcinizim ve abonede oldum.:-)
Değerli yorumunuz için Teşekkür ederim. Videolarımı izlerken yorumlarada göz atın. Güzel bilgiler işleniyor. Cihazların enerji harcama birimi watt dır. (1saatlik enerji harcama birimidir.) Bir çizelge yapın. Cihaz adı. Wattı. X Günlük çalışma saati =Günlük harcadığı güç (watt/saat) Bu şekilde hesapladığınız tüm sonuçları toplayın. Toplam watt /12volt = Aküden çekilecek toplam Amperi verir. Bu değerin 2 katı kadar Akü Akım kapasiteniz olmalı. Toplam watt ve mevcut akü kapasitenizi yazarsanız panel için ayrıca hesaplama yapalım. Selamlar.
@@ahmetmemis6177 Cook te$kkürler.Cok ilginc buldugum icin dün ve bu gün genel olarak tüm payla$imlariniza baktim yaptiginiz payla$imlari ilgi ile hep okudum halada bakiyorum.Ilgi oldugu zaman anlamakda kolay oluyor.-) Ne kadar ilginc bir bran$mi$ bu elektornik.! Ben ise söylediginiz gibi olayi anladim bu ak$am hesabimi yapacagim saatte ne kadar Watt´a gerek var´yine bir yerde takilirsam tabiki size dani$irim.Cok cok te$ekkürler saygilar sevgiler selamlar.
Değerli yorumunuz için Teşekkür ederim. Diğer videolarım da daha ileri düzey konular anlattım. Ayrıca video yorumlarında çokca soru cevapladım. Göz atmanızı tavsiye ederim.
Selamlar elinize emeğinize sağlık bilgilendirme için çok teşekkür..... Half-Cut güneş panelleri hakkındaki düşüncelerinizide merak etmekteyiz teşekkürler sevgiyle kal
Teşekkürler sayenizde yeni bir şey öğrendim. Half-cut paneli daha önce duymamıştım. İnceledim. İşin özeti: Gölgelenmelerde daha yüksek verim hedefleniyor. Kaynak: entegro.com.tr/half-cut-hucreli-gunes-panelleri/
panellerler inverter arasına demişssin sanırım mppt dmek istediniz ayrıca araya konacak sigorta degerlerini panelin arkasındaki optimum akımla kısa devre akımı rasındaolmalıdiyorsun başka bir videodaise watt bölü volt değeri diyorsun her videoda kafam daha da karıştı kaldım öyle bişey yapamıyorum,
Selamlar Sigorta panel ve inverter arasına ayrıca inverter akü arasına konulmalıdır. Anlatırken dil sürçmesi olmuş. Daha detaylı anlatımı Örnek 12v elektrik tesisatı videomda anlattım. Etiket bilgisi varsa hesaplama yapmaya gerek yok. Etiketde yazan kısa devre akımı ile optimum veya işletme akımı arasında sigorta bağlanmalıdır. Burada hepberaber mühendislerin yaptığı hesaplamaları yapıyoruz. Kafalarımızın karışması normal. Takıldığınız yerde yazarsanız hata yapmadan, anlayarak adım adım ilerleriz. 👍 Kolay gelsin.
Bilgileri anlaşılır şekilde veriyorsun, emeğine sağlık. Bir sorum olacak. Kablo kesitleri hesaplarken, kablo uzunluklarını hesaba katmadan sadece akım değerleri üzerinden yapıyorsun. Kablo uzadıkça, kalınlığının da orantılı olarak artması gerekmiyor mu?
Selamlar bu videom başlangıç düzeydir. Kafa karıştırmadan işin özünü anlatmak istedim. İlerleyen videolarımda sorunuzun ayrıntılı anlatımları hatta örnek proje videolarım var. Yorumlardaki soru cevaplarıda okumayı ihmal etmeyin.
Ahmet Bey merhaba Emeğinize sağlık. Yaşam aküsünün çıkışına koyduğumuz devre kesici şalter yerine pako şalter kullansak. 0 da kapalı 1 e yaşam aküsünden içeri elektrik dağıtımı 2 de altörnatör den yaşam aküsüne şarj şeklinde bir kullanım mümkün müdür. Saygılar
Selamlar resimdeki siyah şalter aynı zamanda termik sigortadır. Akü çıkışında böyle bir sigortalı şalter güvenlik açısından olmalıdır. Sizin bahsettiğiniz gibi şarj devresine şaltere gerek yok. Şarj devresi direk aküye (sigortayla) bağlanabilir. Güneş panelinde olduğu gibi akü şarj cihazından aynı anda şarj yapılabilir.
Selamlar bu video başlangıç seviyesidir. Diğer videolarımda sorunuzun detaylı anlatımları mevcut. Çok lu akü bağlantısı: 12v sistem kuruyorsanız tüm artı (kırmızı) uçları birleştirin. Tüm eksileride birleştirin. Sonuç ortak + kırmızı uç ve ortak - siyah uç tan 12v enerji alırsınız
kablo kalınlık hesaplamada kaç metre kablo ne kadar akım taşır bunuda belirtmekte fayda var sanırım. örnek 6mm kablo 50 amp taşır demişsiniz ama kabonun boyu uzadıkça taşıdığı akım düşer. 3 metre 6mm kablonun taşıdığı amper ile 10 mt 6mm kablonun taşıdığı akım aynı değildir.
👍 Selamlar. Çok güzel bir konuya değindiniz. Benim videolarım aşamalı devam ediyor. Herşeyi tek videoya sığdırmak anlaşılırlığı zorlaştırır. Diğer videolarımda konuyu daha detaylı anlattım. Onlarıda izlemenizi tavsiye ederim. Kablo kalınlık formülünüde nasıl hesaplanacağınıda metre ve akımın etkilerinide anlattım. Örnek 12v proje videomda tüm detaylar mevcut.
Ahmet bey emeğinize sağlık. sorum:Akü den iç tesisat paneline gidecek kablonun kesiti ne olmalı 12v 2x2.5 kablo kullana bilirmiyiz. ttr,ynn,yada 12 v araç kablusu kaçlık önerirsiniz.
Ben bile anladım..Teşekkürler üstad. Sorum şu, 6 ay kullanmadığımız karavanı dönünce tekrar çalışması için elektrik /akü kısmını nasıl bırakalım. Doşardan elektrik alma imkanımız yok..
Selamlar son kendi karavanımdan video attım. Onu inceleyin. Bir dc ana sigortanız olsun. Onu kapatın. Havensis DC&DC çift yönlü şarj cihazınız olsun. Otomatik konumda çalışsın. Yaşam aküleri dokunca araç aküsünüde şarj etsin. Araç akün yatmaktan çökmesin. Solar ve DcDc ana sigortana bağlı olmasın.
Sağolun. Net anlatım sağlamışsınız. Örneğin 3 adet panelinimiz var. 24 volt ta enverterimiz var. Yani24 volt sistem kuracağız. 2 panelimizi seri, diğer bir panelide seri paneller ile paralel bağlayabilirmiyiz. 24 volt ta sabit kalmak için.aküler içinde aynı şeyi yapabilirmiyiz.yoksa 3 penelide seri bağlasak 36 volt ta sistemi kurabilirmiyiz . Şarj kontrol bunu sağlar mı? Tşk.
Selamlar 3 panel ya seri yada paralel bağlanmalı. 24v sisteminiz varsa kesinlikle 3 panelde seri olmalı. Aküde paralel için guruplar çift rakamlı olmalı. Yani 2 veya 4 akü olmalı. Tek rakamlı paralel bağlantı dengesiz guruplar oluşturur. Benim tavsiyem tüm sistemi 12v kurun. Akülerin paralel bağlayın. Böyle bağlantıda 1-2-3-4 aküde bağlanabilir. Sizi 24v a zorlayan inverter olacaktır. İnverteri size uygun watt da 12v luk tedarik etmelisiniz. İnverter 3000watt a çıkınca 24v mecburi oluyor.
Videolarınızı ilgiyle takip ediyorum. Teşekkürler. Kablo seçiminde diğer videonuzdaki gibi neden mesafeyi göz önünde bulundurmuyoruz acaba? Eğer karıştırmıyorsam orada invertörle arada 16mm2 olması gerektiğini söylüyordunuz
Selamlar videolarımı elektrik mesleğine uzak olanları biraz yukarı seviyelere taşımak amaçlı basitden ileri düzeye doğru yayınladım. Bu videolar başlangıç düzey ve yüzeysel. Konuyu anlamaya yardımcı olup ileri düzeye taşıma amaçlıdır. Sonraki videolar esas bilgi ve formüller içeriyor.
Kademeli olarak ilerleyen bir kişi karavan Elektriği ile ilgili birçok elektrik ustasının dahi bilmediği bilgiye ulaşabilir. Belli seviyeye sahip arkadaşlar direk sonraki videolardan devam edebilir.
Merhabalar Ahmet bey 340 w iki adet 24 w luk iki adet güneş panelim var .3000 w lık invertçrüm var.invertörle panel arasında sigorta konusunda ikileme düştüm .Sizin videolarınızda bir arkadaşın (ferhat ) beyin projesini değerlendirirken kablo kesiti hesaplarken oradaki formüle göre 340x2 - 680 680/24 - 28 amperlik bir enerji üretir diye 30 amperlik bir dc sigorta çıkıyor buradaki anlatılana göre panelin arkasında maksimüm güç olarak 9.72 yazıyor .parelel bağladığımızda 19.44 olarak çıkıyor kısa devre 19.96 olduğundan 20 amper gibi bir sigorta çıkıyor.burada anlatılana göre kısa devre akımını geçmemesi gerektiğini uyarmışsınız hangisini tavsiye ederseniz .ben ikileme düştüğümden sorma ihtiyacı duydum cevaplarsanız sevinirim .hayırlı ramazanlar bu arada
Ahmet bey şiir gibi ders anlatıyorsunuz 👍👍👍mesleginiz nedir bilmiyorum ama, eğitimciiseniz öğrencileriniz çok şanslı. Şimdi soruyorum müsaadenizle. Güneş enerjileriden gelen seri bağlantılı 24- veya 36voltaj yüksekliği ,12 volt olan aküyü doldurmasının sakıncası varmıdır veya mppt şarş cihazından 12 volta mı düşünülmeli? Teşekkürler.
Beğendiğinize çok sevindim. Teşekkürler. Askeriyede Bakım Onarım Elektrik-Elektronik teknisyeniyim. Aynı zamanda stajerlerin usta öğreticisiyim. Öğrencilik zamanımda bana birşeyler öğretmek için zaman ayıran/emek harcayan ustalarım, arkadaşlarım hala aklımda ve emeklerinin karşılığında onlara herzaman dua etmişimdir. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır. Bende birilerine birşeyler aktarabilirsem ne mutlu bana. Videoda ki gibi güneş panelleri aküye direk bağlanmamalı. Videoda ki görsel işin mantığını aşama aşama anlatmak içindi. Mppt şarj cihazı girişine 24-36-48volt girseniz bile. Mppt çıkışına bağladığınız akü 12 veya 24volt hangisi ise otomatik olarak şarj voltajını kendi ayarlar. Mppt cihaz etiketinde giriş voltajı ve desteklediği akü voltajları yazar. Örneğin güneş panellerinden 100volt a kadar voltaj girişini desteklerken Akü voltajını 12 veya 24v olarak tanımlar. Yani mppt girişi max 100v, çıkışıda 12v akü bağlanabilir. Saygılar Selamlar.
Bi konusa emin olamadim ornegin: 2.adet 100 wp panel alsak ortalama isc si 6.43a olsa sarj cihazi ile arasina koyacagimiz sigorta videodaki gibi 6 a mi olacak . Videoyu yaklastirinca 50A goruyorum.ve bu mode sigortada da 10a den basliyor 200A e kadar gidiyor. Aciklik getirirmisinjz
Görseller internetden bulduğum rasgele resimlerdir. Siz anlattığıma göre hesaplama yapın. Şöyle olmalı: Seri bağlı paneller için bir panel etiketi referans alınacak. Panel etiketinde iki adet akım değeri veriliyor. Bu iki akım değeri arasında bir sigorta kullanmalısınız. Bu değerden küçük sigorta kullanmayın. Resimdeki sigorta şart değil. Bıçaklı tip sigortada kullanabilirsiniz.
selamlar çok çok faydalı bilgiler ağzına yüreğine sağlık videoyu bi kaç defa izledim maşallah çok iyi yaaa kablo kalınlıklarından bahsederken 22.40 ta kullandığın 'akülerin paralel bağlanması' kelimenden bu soru oluştu bende seri ve paralel bağlantıda kablo değerleri değişirmi yoksa iki bağlantıdada aynımıdır teşekkürler
Ahmet abim anlatımın için teşekkürler. Detaylı bilgiler süper. Bir sorum olacak. Bende katlanabilir rülo paneller var 3 adet. Yalnız üzerlerinde bilgi etiketleri yok. Kaç watt ve amper ürettiğini nasıl öğrenebilirim?
En kestirme yöntem tam güneş altında kısa devre akımını ölçün. Ölçü aletiniz yoksa hücre boyu aynı olan bir panelle kıyaslama yapın. Aynı hücre boyuna sahip etiketi olan bir panelin akımını ve voltajını hücre sayısına bölün Bir hücre akım ve voltajını bulun. Bu değerleri Sizdeki hücre sayısıyla çarpın. Yaklaşık akım ve volt değerlerini bulursunuz. Panel kaliteleri farklı olabilir diye düşünerek hata payıyla %80 doğrulukla yaklaşık değerleri bulursunuz.
Merhaba bilgi paylaşımınız ve anlatımı mukkemmel teşekkür ederim Anlayamadigim konu seri bağlantı?12v 180x2=360w panelimiz seri bağlantıda şarj kontrol cihazına 24v verecek! Aküsü 12v olunca aküye gelen voltajı akıllı mppt kontrol cihazına 24v mu basacak?
Panellerde standart 12,24,48 vs diye voltaj değeri olmaz. Seri yada paralel bağlarsınız. Pwm yada mppt cihazınıza önce aküyü bağlarsınız cihaz akünün voltundan 12v mu 24 v mu ona göre kendisini ayarlar. Panelleride aküleri bağladıktan sonra şarj cihazına bağlaraınız . Giren volt aküye direk gitmez yani. Ama önce akü bağlanır yoksa cihazınız zarar görür. Videoları izleyin yavaş yavaş tekrar tekrar izleyin derim. Ahmet bey ayrıntılı ve güzel anlatmış. Diğer videolarıda izlemelisiniz. Yeni giriyorsanız bu gibi işlere ya cihazlara zarar gelir yada birbiriyle uyumsuz parçalar alırsınız cebinize zarar gelir verim alamazsınız.
Merhaba Ahmet Bey Paylaşımlarınız için Teşekkür ederim Ben kısaca şunu öğrenmek istiyorum Panelleri seri bağlarsak kapalı havalarda panellermizden akım alıyoruz amper değişmiyor.Genelde yazın güneşli durumlardaAkülerimizi amper değeri artacağı için paralel baglasak daha avantajlı olmaz mıyız.
Elinize sağlık. Devam edin vazgeçmeyin. Sizden 220 v dan 12 v ekovat kullanılarak dönüşüm yapılmış buzdolabı karşılaştırmasını bekleriz. 8.000 Tl gibi bir ekonomi sağlıyor. Bu herkesi ilgilendiriyor.
Bu testi yapmak için aynı güçde iki dolap lazım. Fakat UA-cam da dönüşüm yapan buzdolapçı usta arkadaşların paylaştığı videolar var. Onlar öncesi ve sonrası olarak ölçümlü video paylaşmışlar. Gayet verimli olduğu görülüyor. Doğru motor gücüyle Dönüşümü tavsiye ederim.
Sulu,agm,jel kapaklı aküler hep sıvı asitli akülerdir. Eski tip kapaklı akülerde hücrelerde buharlaşma vs ile sıvıların seviyesi düştükçe yada yoğunluk değiştikçe ya saf su eklenir yada asit eklenir. Agm jel veya düz araç akülerinin çoğu şuan bakımsız akü . Yani aküler kapalı sistem . Sadece belli bir basıncın üzerine çıkınca atacak valf şeklinde kapaklıları var. Aküyü aşırı şarjda yada yüksek v şarj efince buharlaşma olur Bu buharlaşan gazı tekrar hücreye geri döndüren kanal sistemi olunca gazı dışarı vermeyince bakımsız oluyor. Hee ondan hariç bu akülerin farklı özellikleri var . Plakalar arası asit tutucu elyaflar yada başka maddflerle dolu olanı. Cycle denilen kaç defa bitip şarj edileceğini belirleyen kriterlerde var İnt de bilgi var baya. Temel olarak bu şekilde benim nildiğim .
Ahmet Bey tekrar merhaba , bir yılı aşkın süreden önce somut bir şey yokken elektrik işlerine başlama dönemimiz geldi. Isc 18,45; Imp 17,42; Vmp 31,30; Voc 37,70 değerlerine sahip, sıcaklık katsayı değerlerini dahil edersek 45C Imp 17,59; Isc 18,63 hesapladığımızda panel-MPPT arası sigorta ortalama 18A çıkıyor. Bir hayli araştırmama rağmen DC 18A sigorta göremedim. Önerinizi rica edeceğim.
Panelleri seri bağladık. Hava bulutlu yinede akü voltajı üzeri voltajı elde ettik. Panelden geleccek akım ne oluyor. Etiketinde 10a verebileceği yazıyor. Fakat bulutlu havada bu amper ne kadar düşer.
Panellerin ürettiği enerji panel verimliliği ile ilgilidir. Panel etiketi max ışık altındaki değerdir. Her panel aynı şartlarda aynı enerjiyi üretmez. Üretim takibi için Şarj kontrol cihazında şarj akımına bakmanız lazım. Sokak lambası altında bile bir miktar üretim mümkündür. Akü şarj akımı x akü voltajı = o anki panel üretim gücünüzü (watt) verir. Farklı şartlar altındaki değerleri paylaşırsanız bizler içinde bir referans olur. Bu arada panel sayısını ve etikete göre toplam panel gücünüzüde yazmayı unutmayın.
@@stnc5082 Panellerin enerji üretimi ışıkla direk orantılıdır. Bulutlu hava da şu kadar akım üretir diyemeyiz. Işık şiddeti ve panel verimi etken faktördür. Fakat voltaj %50 düşüyorsa aynı şekilde şarj akımıda %50 düşmesi bekkenir. Değerler doğru orantılı değişir.
Ahmet Bey videolarınızı ilgiyle takip ediyorum, emeğiniz için teşekkürler. Bir sorum olacak siz Şarj Kontrol Cihazı ile panel arasında kullanılması gereken sigorta değerlerini Short Crcut Current(lsc) Max Power Current (Imp) arasında bir değer seçilmeli dediniz fakat piyasada bu akım değerlerinde sigorta bulmak zor bu durumda ne yapmalıyız? Örneğin 11,38A - 10,79A arasında kullanılması gereken sigorta Amper değeri 11 Amper? Bu değerde sigortayı nereden bulabilirim?
Ahmet Bey,Allah sizden razı olsun, elektrik bilgim sıfır ...ama birçok şey öğrendim...bir sorum olacak cevaplarsanız sevinirim elimde 400 wattlık 5 adet monokristal panel var bunları tek ya da beşini seri bağlasam kaçlık inverter ve akü lazım olur...selamlar
Selamlar Güç hesabından yola çıkarak inverter in gücünü bulalım: 5ad x 400watt = 2000w 2000w/12v= 166.6A Özetle 2000wattlık 170Amper üstü inverter lazım. Bu ev mi karavanmı? Evde 220v için kullanacaksanız mini inverter ler var. UA-cam da araştırın ekonomik olabilir. 2. Sorunuz Panel max voltajı x 5ad.= (150volt civarına olacaktır) Bu hesapladığın voltaj inverter max giriş voltajını geçmiyorsa 5 paneli seri bağlarsınız. Birçok inverter 100v civarı destekliyor. 5 panel seri bağlamanız sıkıntı olabilir. 4 panel olsa tavsiyem: 2 paneli seri, diğer 2 paneli de seri (peşpeşe +yı - ye bağlayarak seri olmuş olur) Sonra bu iki seri gurubu Paralel bağlayarak (+ ya +), (-ye-) grup oluştururuz. Böylece yaklaşık 70v luk 1600w lık panel gurubunuz olur. Buda 1600w/12v= 133Amperlik invertere denk gelir. 5 panel de bu şekilde gurup olmaz. Her gurubun panel voltajı(sayısı) aynı olmalı. Saygılar.
@@ahmetmemis6177 bu hesap yanlış hocam. 4adet 400w panel ikişerli olarak seri bağlayıp sonra bu ikişerli seri panelleri birbirine paralel bağladığımızda 1600w güç elde etmiş olmayız. 800w güç elde edilir böyle bağlantıda
@@s1000biker Selamlar. Dikkatiniz için Teşekkürler. 😉 Fakat Watt birimi güç birimidir. Panellerin seri veya paralel bağlasanızda güçler toplanır. 4 adet at gibi düşünün. Atları peşpeşe veya yanyana bağlasanızda sizin 4 at gücünüz olur. 🐎🐎+🐎🐎= 🐎🐎🐎🐎
@@s1000biker watt hesabı için tüm panel güçleri toplanır. (Seri, paralel farketmez) Volt hesabı için: yanyana (paralel) bağlantıda volt sabit kalır. Seri bağlantıda volt lar toplanır. Akım için: Yanyana (paralel) bağlantıda akımlar toplanır. Seri bağlantıda akım tek panel gibi sabit kalır.
Ahmet abi cok tesekürler anlatımlar icin bende karavan yapım aşamasındayım panel şarz cihazı arası sigorta hesabında kafam karıştı ben 330 watt 2 paneli seri bağlıcam bir panelin IMP degeri 10.38 A ISC değeri 10.73 iki paneli seri bağlayacağıma göre benimkaç amper sigorta almam gerekyo. panel etiketinde maksimum seri bağlantı sigorta degeri 15 A yazıyo ama videoda sen sigorta secerken ımp ve ısc degeri arasında bir sigorta olması gerekiyo dedin burda kafam karıstı iste biseyi anlamadım ama neresi yardımcı olursan sevinirim sigortaların siparisini vercem 🙏🙏
Selamlar ımp:10,38A normal çalışmada verdiği max akımdır. Isc: 10,73A kısa devre akımıdır. + ve - uçları birleştirdiğinizde ful güneşli havada bu akımı verir. Panel max yükü kısa devre durumunda yaşar. Arıza yapacaksa kısa devre anında arıza yapar. Biz bu ısc akım durumuna düşmeden devreyi kesecek bir sigorta takmalıyız. 10,38-10,73A arasında bir değer olmalı ki kısa devre durumuna düşerse sigorta atsın. Üretici 15A tavsiye etmiş ama bu panel 15Ampere ulaşamıyorki. 15A sigortayı attıramaz ve panelleri koruyamaz. Anlaşıldığını düşünüyorum. Saygılar
@@ahmetmemis6177 abi piyasada boyle bir iki deger arası DC sigorta yokki ozaman sigorta takmak anlamsız degil mi? Bu degerde bir sigorta yoksa ne önerirsin parelel bağlayıp buna göremi hareket edelim ?
@@alibzgln35 Haklısın. Bence 10A sigorta takıp tam güneşli havada durum takibi yapmak lazım. (Yedekde 10A üzeri sigorta bulundurun). Tahminim: Aküleriniz öğlen tam güneşi görene kadar tam boş konumda olmayacağından panellerden max akımı çekmeyebilir. Bence 10A sorun çıkarmayacaktır.
teşekkürler, güzel bir anlatım . 12:32 de sigortayı güneş paneli ile mppt arasına koymuşsunuz, 18:26 da mppt ile akü arasına . Hangisi daha doğru ? ya da gerçekten her iki tarafada sigorta gerekir mi ?
Tabiki her iki taraf içinde sigorta gerekir. Tesisat üzerinde Her cihazın kendi sigortası olmalı. Bu videolarım başlangıç düzeydir. Diğer videolarımda biraz daha ileri düzey bilgiler veriyorum. Onlarıda izlemenizi tavsiye ederim.
Hocam ağzına sağkik bende 2x540 watlik günes enerjisi var kaç watlik mppt akü jarz cihazı ve kawatlık invertet ve buna göre kaç amperlik akü almaliyim cevaplarsanız membun olurum
Panel sayısı sizin kullanımınız ve akü akım kapasitesiyle ilgilidir. Toplam akım kapasitenizin %20 sine karşılık gelecek şekilde max şarj akımınız olmalıdır. Örneğin 100A akü için max 20A şarj akımı olmalı. Buda 400w panele denk gelir.
Ahmet bey bilgiler için teşekkür ederim. Kanalınıza abone oldum. Yeni bir karavan aldım ama herkes farklı bilgi veriyor. Hangi şehirde yaşıyorsunuz, bu işi profesyonel yapıyor musunuz bilmiyorum ama bu işi yapıyorsanız tanışmak ve benim sistemimi kontrol etmenizi tecrübenizi kullanmak isterim. Selam ve sevgiyle.
Selamlar Yalova da yaşıyorum. Elektrik-Elektronik Teknisyeniyim. Askeriyeden yeni emekli oldum. (İş başvurusu gibi oldu. ☺️) Hobi ve hevesle başlayıp Yaklaşık 5-6yıldır profesyonel olarak karavan Elektriği üzerine çalışıyorum. Şuan kendi karavanımı bitirme aşamasındayım. Karavanımı yapan firmanın elektrik işlerini yapıyorum. Bu güne kadar çok sayıda karavan revize ettim. Yolunuz düşerse tabiki yardımcı olmak isterim.
Siz yinede benim tüm videolarımı izleyin. Bana gelemeseniz bile elektrik konusunda bilginizi arttıracaktır. Her karavancı birazda olsa kendi işini yapabilsin diye videolara ve sorulara emek veriyorum. 👍
Hocam anlatırken siz inverter ve şar cihazını karıştırıyormusunuz benmi anlayamıyorum.Yukardaki tesisatızda inverterle ilgili bir hesaplama olmaması lazım sanıyorum.acaba ilerki aşamada kullanacağımız inverter değerlerindenmi bahsediyorsunuz
Bravo. Haklısınız. Dikkatiniz için Teşekkürler. Anlattığım akü şarj kontrol cihazı. İnverter kelimesi yanlış oldu. Aslında Mppt şarj kontrol bir tür inverter gibi çalışıyor. Ama sonuçda bir şarj kontrol cihazı. Hemen bir düzeltme yazısı ekleyeyim. Tekrar dikkatiniz ve uyarınız için teşekkürler.
Ahmet bey mrb.enerjiyi yükseltmek için 190 lık 2 panelli 24 volta çevirdi usta,fakat mevcut 200 a lik akü yanına akü alamadım ve panel 24,akü 12 kaldı.1000 lik inv. Ve mppt cihazı takılı.böyle çalışırmı?
Selamlar. Sürekli hatırlatıyorum. Videolarımı izlerken yorumları da mutlaka okuyun. Videoları kolay anlaşılsın diye sade yapıyorum sorduğunuz sorunun tüm detay bilgileri yorumlarda çok kez soruldu. Detaylı anlattım. Mppt cihazınız varsa panelleri kesinlikle seri bağlayın. Aküler 12v veya 24v olabilir fark etmez.
Jel akülere çokta bişey yapamazsınız aslında . Aküleri sistemden ayırın. Voltlarını ölçün . Sonra akü üzerindeki değerlere göre şarj edin ama tam şarj olsunlar . Daha sonra şarj aletini ayırın 2 gün sisteme bağlamayın . Sonra yine ölçün 12.80volt yeni akü şarjıdır genel olarak. Jellerinki biraz daha yüksek oluyor. 11 küsüürlere düşüyorsa akülerin ömrü sonlara gelmiştir. Tek yapacagınız sülfatlaşmayı aza indirmeye çalışmak onuda internetten bi araştırın sulu akülerde 16v 1 a yada 2 a veriyorlar(buda akım sınırlayıcılı bi şarj aletiyle yapılır) içindeki plakalardaki tabakayı temizlemeye çalışıyorlar .bu cihazların kalitelileri var akücülerde ücret karşılığı biraz canlandırabilirler. Ama bu işlemleri balkonda yada hava sirkilasyonu olan ortamlarda yapın gaz çıkışı olur asitli eski tip akülerde. Jellerde kapalı sistem,olmaz ama olmaz olmaz demeyelim ısınır kaçırır vs yuksek volt gider dikkatetmek lazım. Aküleri ayda bir bitirip şarj etmek gerek ömürleri uzun olsun diye . Birde yuzde 60 50 seviyelerine kadar kullanın. İnternette akü kapasite tabloları var Tarayıcıya yazın görseller diyin çıkar zaten .
Aziz kardesim.yaylada ikamet ediyorum.bazen bir hafta gunes gormiyoruz. 2 adet 340 vatt gunes paneli 40 ah.mexssun mppt aku sarz cihazi 200 ah tek akum var. 1000 watt ta. Sinus mexsun invertorum var.Ben bu sistemle parelelmi baglamaliyim. 12 vatlik bu sistemle seri baglanti yaparsam sisteme zarar verirmiyim.
Ben dede 40a mex mppt şarj cihazı var. O cihazın max panel giriş watt ı 550w dır 2x340w fazla gelir. Panellerin amperlerini bilmiyorum ama mecbur paralel bağlamalısınız . Yada 60a lik mppt oda size fazla gelir akünüz az. Ayrıyetten mppt nin arkasına 12v 12cm fan takın soğutma için. Yanlış panel seçmişsiniz .
Bir soru daha!!! 12 volt olan tesisatın eksi kablosunu piriz veya anahtarlara taşımadan aküden aracın gövdesine bağlayıp, lamba veya prızlerin eksi ucları araç gövdesinden almanın bir sakıncası varmıdır?
Teknik olarak eksi kutupları birleştirmenin bir sakıncası olmaz. Yinede siz + ve - uçları bağımsız çekin. İleride bahsettiğiniz gibi şaseyi - gibi kullanıp, çektiğiniz - kabloyu yedek kablo yapabilirsiniz. Araç şarjında istifade edecekseniz akülerin şaseleri zaten köprüleniyor. + lar birleşik olmadığı sürece Her akünün voltajı lamba(yük) üzerinden dolaşıp başladığı aküye geri gelir. -leri birleştirip diğer uçda + larda birleşirse (paralel) tek akü gibi olurlar ve beraber şarj olup, beraber boşalırlar.
Hocam emeğine sağlık . bir sorum olacak kamplarda kullanmak amaçlı ufak çaplı bir solar sistemim var 2 adet 100 er wattlık panelim var şu özelliklerde : Maximum Power Voltage(Vmp):18.00V Maximum Power Current (Imp):5.56A Open-Circuit Voltage (Voc): 20.5V Short-Circuit Current (Isc):6.5A ve easun mppt 60a sarj kontrol cihazım var 200amper jel aküm var beni mmerak ettiğim elimdeki sisteme panelleri ser mi yoksa paralel mi bağlamam lazım ve panel ile kontrol cihazı arasına kaç amperlik dc sigorta kullanmam lazım aynı şekilde kontrol cihazı akü arasına kaçlık kullanmak lazım bir çok yerde bilgi kirliliği var bu konularla ilgili yardım ve öneriniz için şimdiden teşekkürler .
Çok güzel bir video olmuş emeğinize sağlık. 4 adet 165 watt panel, 2 adet 12 volt 100 amper jel akü, 40 amper mppt şarj aleti ve 12 volt girişli 1000 watt invertörüm var. Nasıl bir bağlantı yapmalıyım sizce? Panelleri 2 li şekilde seri bağlayıp 24 volt yapsam aküleri de seri 24 volt yapmak zorundamıyım? Çünkü invertörüm 12 volt girişli, burda takılıyorum.
Selamlar mppt kullanma klavuzunda giriş voltajına bakın. Bu voltajı aşmamak koşulu ile seri bağlantı yapabilirsiniz. Çıkış akü voltajı otomatik seçer. Panellerden bağımsız 12-24v istediğinizi tercih edebilirsiniz.
Ahmet Bey, çeşitli videolarda gösterilen kablo kalınlıkları tabloları değişiklik gösteriyor, hangisini baz almalıyız? Birde mppt seçiminde mppt bilgilerinde 12v ve 24v sistem kurulumunda maksimum kaç Watt panel destekleyeceği yazıyor, ben 760W panel ve 40A mppt aldıktan sonra öğrendim ki 12V sistemde benim aldığım 40A mppt maksimum 520W panel gücü destekliyormuş. Belki paylaşırsanız faydası olur arkadaşlara.
Hakan bey Selamlar Kablo kalınlığı ve taşıdığı akım AC220V ve DC12V değişiklik gösterir. Paylaştığım videolarda bu tablo var. Mppt şarj cihazı için yazdığınız bilgiler doğrudur. Video da buna değinelim. 👍
Sizin yayınladığınız tablo ile başka bir arkadaşın yayınladığı videolarda aynı akım geçecek kablo kalınlıkları aynı görünmüyor, bunu anlatmaya çalıştım.
@@h.u8501 kablonun 12V Doğru akımda taşıdığı akım ile 220v Alternatif akım taşıma kapasitesi farkkıdır. Belki diğer arkadaşlar 220v alternatif akım bilgilerini paylaşmış olabilirler. Bu arada kablo kalitesi bakır yoğunluğu akım kapasitesini etkiler. Ben standarda en yakın Yaklaşık değerler paylaşıyorum. Kesin değer aldığınız kablonun web sayfasında teknik özellikler kısmında vardır.
Selamlar jel akü tam dolu durağan voltajı 12,4-12,6v civarıdır. 12v altıda bitik seviyedir. 11,5v altıda çökmüş aküdür. Burada sülfatlaşma başlar. Bir aküden hiç enerji çekmezseniz voltajını korumaya devam eder. Sizin çekeceğiniz akım akünün kapasitesini direk etkiler. Bir led aydınlatmayla bütün geceyi geçirebilirken. Bir kahve makinasıyla 2 kahve yaparak aküyü sıfırlayabilirsin.
Selamlar 6000watt /220v =27Amper üretir. Bu durumda ana sigorta olarak 25A(30mA lik) kaçak akım sigortası kullanmalısınız. Dağıtım sigortaları: Kaynak makinası için yine 25A sigorta kullanın. Diğer cihazlar için Akım değerinin +%10-20 üstünde sigorta kullanın. En büyük sigortanız 25A olmalı.
Selam. Çok değerli bilgiler. 10 amper tek panel. 6 mm kablo. 100 amper jel akü. 1200 what inverter. Küçük çapta şarj aleti. 32 amper sigorta. Bu ekipmanların bağlantılarını yaptım. Sigortayı panel ile şarj aleti arasına taktım. Biraz olsun elektronik bilgim var. Ekipmanlar birbiriyle uyumlumudur?..
Hocam kolay gelsin. Akü seri bağlantısında her iki akünün aynı kapasite de olması gerektiğini vurgulamışınız. Paralel bağlantıda da aynı mı? 2 yıllık akü yanına aynı öarkay be güçte yeni akü aldım. Bunları paralel kullanabilir iyim
Aküler özdeş olmalı. Aynı cins ve aynı güçde olmalı. Biri yeni biri eski sistemin kararlılığını etkiler. Örneğin bir arabanın çeker tekerleklerinin biri yeni lastik diğeri kabak lastik olsa. Karda araç tutunması kararsız olacaktır. Bizim kinde eski akü çabuk biter yeni akünün voltajınıda çökertir. Durum böyle
Sorunuzu görünce buzdolabına bağladığım güç ölçer prize baktım 2 kapaklı nofrost 11 günde 21000w harcamış yani günde 1900w eder(buzdolabının buz çözücü ısıtıcılarında sorun var ısıtıcıların tükettiğide hariçtir bu tüketimde). 1900w÷12v desek 160amper günlük tüketim İnvertörün verimliliği hariç tabi. Yüzde 95 verimli olsa inv 168a akü kullanımı gerekkir. Akülerinizde eğer sulu jel akü tarzı asitli aküyse yüzde 40na kadar kullanırsınız. 100a de 60 a verim desek 3x 100a 300amperlik akü Hee birde inv ün boşken tükettiği var oda 1 amper saatte 24 a onu diyelim . Neyse 300a lik akü gerek. O panellerde türkiyedeki konumunuza göre min 190 200a açık havada günlük üretir . Tüketiminize göre tersten hesaplayın bu şekilde yanlışım varsa uyarın . Hee birde inv kapanıyor dediniz akü 10v a düşünce kapatır büyük ihtimalle oda gece gider saat 2 3 gibi tahminen
Ahmet bey emeğinize sağlık. benim anlamadığım güneş panelinden gelen akım devamlı mppt ye ulaşıyor kullansakta kullanmasakta benim aldığım mppt sizin görselde kullandığınız ile aynısı. güneş paneli ile mppt arasında DEVRE KESİCİ olması gerekmezmi çünkü mppt de kapatma düğmesi yok sanırım akım gelince otomatik çalışıyor. Olmalı is nasıl birşey olabilir.
Mesut bey Selamlar Bu video daki çizim anlaşılması kolay olsun diye basitleştirilmiş halidir. Diğer video ve yorumlara bakarsanız panel ve mppt arasında sigortanın nasıl hesaplandığı anlatıldı. Her enerji kaynağında mutlaka akım sınırlandırma amaçlı sigorta olmalıdır. Panellerden enerji gelmeye başladığında mppt şarjı otomatik başlatır. 👍
@@ahmetmemis6177 Anlatamadım sanırım. Güneş paneli +Devre kesici anahtar + sigorta+mppt olması gerekmez mi. Yani arada devre kesici olması gerekmiyor mu. Sizin dediğiniz gibi akım gelince mppt otomatik çalışıyor. Kullanmadığımız zaman kapatmanız gerekmez mi.
Ahmet bey iyi günler. Milletimizin zor durumda olduğu şu günlerde Allah hepimizin yardımcısı olsun. Annem babam yaşlı şu süreçte biraz tedirginler küçük bir bağ evim var solar sistem kurmak istiyorum. Müsaitseniz size bir kaç sorum olacak eğer mümkünse mail adresinizi verebilir misiniz.
Bilgilendirme için teşekkür ederim. Güneş paneli ile invertör ya da şarj cihazı arasında kullandığınız DC sigortanın fotovoltaik sigorta olması gerekmez mi ? Bunun için özel soket şeklinde sigortalar mevcut.
Fotovoltaik sigortalar güneş santralleri gibi büyük enerji sahaları için tasarlanmış sigortalardır. Amaç ters akımı engellemektir. Yani başka panellerden gerigelebilecek yüksek akımdan korumaktır. Karavanda 2 veya 3 panel var ve seri bağlı. Buradan veya şarj kontrolden geri akım gelme durumu söz konusu değil. Yani ters akım riskimiz olmadığından klasik DC sigortalar işimizi görmektedir.
4 adet 165 panel 40a şarj kotrol cihazi,3000a inverter,2ade 100ah jel akü kablolar hz Hocam panel ile sarj kontrol cz, sarj kontrol cz ile akü arasina internette gördüğüm basmali 30a dc ac otomatik sigorta almayi düşünüyorum sizin fikrinizi bekliyorum Şimdiden teşekkürler
Öncelikle değerli bilgileriniz için tesekkurederiz bir şey sorucaktlm yardimci olursanız memnun olurum 1 adet 3 kw akll invertor 4 adet 285 waat poli panel 2 adet 400 waatllk mono kristal panel 80 anper mppt sarz kontrolü 4 adet 200 anperlik jel akü böyle bir malzemeyle iyi bir verim almam için panel ve aku baglantlsl ne şekilde yapmam gerekir yardimci olursanız memnun olurum tesekkurederim
Akım hesaplama formülünü paylaştım. Akım ve metreye göre kablo kalınlığı formülüde paylaştım. Sizler hesaplamanızı yapın takıldığınız yerde destek olmaya çalışalım. Sorunuz net değil. 2farklı panel 2 farklı şarj kontrol var. 2 farklı gurup kuracaksınız galiba. Kablo mesafeleride kablo kalınlığını etkiler. Ben formülleri yazayım siz gurupları ayrı ayrı hesaplarsınız. (4ad x 285watt) + (2ad x 400watt) = toplam watt A=watt/volt (Akım x metre) /10=akü kablosunu verir.
Bilgilerini için tesekkurederim ben heralde yanlls anlattım elimde 280 waat 4 adet poli kristal panel 2 adet 400 waat mono kristal 1 adet 3 kw pnp akll invertor invertor den baglmslz olarak 80 anperlik nppt sarz kontrol cihazlnl callstlrmak istiyorum 200 ×4 adet de jel akü var panel baglantllarlnl seri veya paralel baglantl sistemi ne şekilde olmasl gerekiyor akuler 24 volt baglantl ml olucak benim yaptlglm hesap 280 waat 4 adet poli kristal ve 400 waat 2 adet mono kristal paralel paralel olarak baglaylp aküleri de 24 volt olarak baglamayl düşünüyorum baglantl sistemin de iyi verim alabilirmiyim yoksa sizin onericeginiz başka türlü baglantl sistemi varml tesekkurler
@@muammertopaloglu4173 Tekrar Selamlar Sisteminizde farklı paneller var. Seri ve paralel bağlantıda max verim için özdeş/benzer paneller olmalı. Sizde 2 farklı panel var. Panel voltajlarını yazmamışsınız. Mppt cihazlarının max giriş voltajı lazım. Enerji kullanım yeri 220v mu 12v mu? Buna göre akü bağlantısı yapılmalı. 3kw lık akıllı invertede panel girişi varsa bir panel gurubunu buna bağlayın. İkinci mppt cihazınada ikinci gurubu bağlayabilirsin. Tabi panel giriş voltajı mppt giriş voltajını geçmemeli. Aküleri 12-24v bağlama kararına gelince sadece 220vkullanacaksan aküleri 24v hatta inverterin kaldırıyorsa 4aküyü seri yap 48v çalıştır. Akü voltajı nekadar yüksek olursa daha az akım çekilir. (bu tasarrufu etkilemez. Arıza ihtimalini düşürür) 48v yapacaksanız inverter klavuzundan giriş voltajı ve çıkışda desteklediği akü voltajına bakılmalı. Sizin işiniz malzemelerin etiket bilgileriyle direk ilgili.
Özdeş panel olmazsa dengesiz ve verim kayıplı olur. Fakat tabiki çalışır. Paneller arasında güç farkı yakınsa önemsenmez. Bağlanabilir. Fark çoksa ikinci bir şarj kontrolle şarja girin.
ARKADAŞLAR VİDEODA ŞARJ KONTROL CİHAZINI ANLATIRKEN BAZI YERLERDE 11:00 İNVERTER OLARAK BAHSETMİŞİM.
BU VİDEO DA ANLATTIĞIM AKÜ ŞARJ KONTROL CİHAZIDIR.
İNVERTER KELİMESİ YERİNE AKÜ ŞARJ KONTROL CİHAZI OLARAK DEĞERLENDİRMEYE ALINIZ.
Bu konudan hiç anlamıyorum çok videoya baktım şunu söyleyen olmadı 24 volt elektirik aldık amperimizde sabit 100 amper bize ne gibi faydası olur iki akümüz var 200 amper aldık 12 volt bize ne gibi faydası ve zararı olur. Pnaellerin seri baglanmasını biraz anladım kötü günesde volt değerlerinde bile elektirik sağlamak icin ama aküde 24 volt neden öneli amper önemsizmi onu cözemedim :D
@@Muhammetelma24 Selamlar malesef Elektrik konusu zor meslek gurubunda. Çok derine inmeden kafamızı fazla karıştırmadan yüzeysel öğrenerek ilerlemek lazım.
Önce 12-24v konusu:
12v ampul, cihaz, tv vs 12volt olanı kolaylıkla bulunur. Tüm taksi ve küçük minübüsler 12v ile çalışır. Bu yüzden tercihimiz 12v dur.
Neden 24v? İnverteriniz 2000watt ve üzerinde olacaksa bu gurupdaki inverterler genelde 24v ile çalıştığından mecburen 24v sistem kurmak gerekiyor.
Yani inverteriniz akü sisteminin 12vmi 24v mu olduğunu belirler.
İdeali 12v dur. 12v a göre inverter alıp bu kısmı geçelim.
Akülerde 100Amper, 200Amper konusu: Amper elektrik enerji birimidir.
Aküleri su kovası olarak düşünün. Kova içindeki su enerjimiz (Amper) olsun.
Kovadaki su(Amper) miktarı nekadar çoksa okadar çok su(Amper) kullanabiliriz.
Yani 200amperlik akü standart bir karavanda yeterli olur.
12v elektrik boyunu
Amper elektrik çokluğunu simgeler.
Kafanızda eksik kalan konularda tekrar yazarsınız.
Selamlar.
@@ahmetmemis6177 Çok tşk ederm ahmet bey kafamda şekillendi.
@@Muhammetelma24 anlaşılır olduğuna sevindim. Kafanıza takılan bir şey olursa tekrar yazarsınız. Saygılar.
Ahmet bey 100 amp 1 aku daha alsam hallolur herhalde tsk ler
Hocam teşekkür ederim, bir solar panel kullanıcısı olarak etrafımdaki bu işle uğraşan amatör yada profesyonel olduğunu belirten kişilerin ne kadar boş ve gereksiz olduklarını öğrenmiş oldum. Allah senden razı olsun. Bana bu işten anladığını düşünüp te kendi çaplarında cevap verdiği için için içinde daha büyük sorular oluşan tüm solarcıların sizin videonuzu izlemesi dileğiyle...
Teşekkürler hocam. Ben 30 yıldır piyasanın içindeyim. Usta olduğunu zanneden okadar çok kalfayla, çırakla karşılaştım ki.
Amacım Videolarımla İnsanlarımız biraz bilgilenirse mağduriyet yaşamamış olurlar.
Sizlerin ki gibi güzel mesajlar ve dualarınız benim en büyük motivasyonumdur. 👍
Merhaba Ahmet bey çok güzel anlatımınız olmuş adeta bir öğretmen gibi en ince ayrıntısına kadar anlatmışsınız kendi adıma çok teşekkür ederim bu değerli bilgiler için sağolun.
Bilgiler için teşekürler biz karavana sistemi kurduk şarj çihazından aküye gelen kablo mühendisin biri o kadar önemli değil dedi ve şu ana kadar hiç bir sistemde arada sgorta sistemi görmedim. Tesisatta değişiklik yapmam gerekiyor.
Önemli bir ayrıntı atlandı, videonun başında bu uyarı yapılmalıydı. Sizin tarifle işe başlayan önce şarj cihazına paneli bağlar, bunu şarj üreten firmalar direk garanti dışı kalırsınız diye uyarıyor. Önce aküye sonra paneli bağlayın ibaresi var.
Allah razı olsun süper bilgiler edindim.
Sağlıcakla kalın.
Değerli Yorumunuz için Teşekkür ederim. Videolarım hiç bilmeyenlere yönelik ve aşama aşama gidiyor. Bu videom başlangıç düzeydir. Diğer videolarımda daha detaylı bilgiler bulacaksınız.
Sigorta konusuna gelince bir enerji kaynağından (akü) çıkan her kabloya mutlaka sigorta takılmalıdır. Bu sigortada sıradan bir sigorta olmaz. Kablonun çalıştırdığı cihaz Akımı ile +%20-30 üzerinde olmalıdır. Buzdolabı, klima da 2 katı olabilir. Aynı şekilde kablo kalınlığıda doğru seçilmelidir. Videolarımda bunları anlattım. Sağlıklı günler diliyorum. Saygılar.
Abi Bilal e anlatır gibi anlatmışsın sayende meslek sahibi oldum. Hala yapamayan varsa solar panel bağlantısı için bana ulaşabilirsiniz. Tüm karavan elektrik bağlantılarınızı özenle yapar takıldığım yerlerde Ahmet Memiş ustamın videosunu açar bakarak yaparım.
Bravo kardeşim. Olay budur. 👍
Sen yaparım de. Ben elimden geldiğince yapabilirim diyene destek olurum.
Saygılar. Rabbim işlerini rast getirsin. 👍
Bir anlatım bu kadar güzel olur. Sağolasın hocam
👏👏👏"Bir sistem nasıl?kurulabilir". Daha güzel ve anlaşılır şekilde ancak bu kadar net ifade edilebilir.Teşekkürler.🤗
Emeğinize sağlık, bu konuda izlediğim en açıklayıcı, aydınlatıcı video olmuş.
@@akemrah74 Selamlar değerli yorumunuz için Teşekkür ederim. Bu video başlangıç seviyesidir. Diğer videolarımda daha ileri seviyede anlatımlarım var. Video yorumlarını da okumanızı tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim.
Merhaba
Çalışmalarınızda başarılar dilerim uzun süredir bu konuda araştırma yaptım çok video seyrettim ilkdefa sizin yayınızı seyrettim ve artık başka araştırma yapmama gerek yok sizden bu işi öğrene bilirim bu anlamda size teşekkürler yayınlarınızın'da devamını dilerim artık oboneyim saygılar.
Değerli yorumunuz beni çok mutlu etti. Çok teşekkür ederim. Videolarımın işinize yaradığına sevindim. 👍🙂
3. Video konumuz:
Kampdan enerji almak ve inverter den 220v.
Can güvenliği, Topraklama vs. İçerecek.
220v ile ilgili sorularınızı bu başlık altına yazalım.
2. Video 12v sigorta dağılımı ve kablo kalınlığı olacak.
Sorularınızı bu başlık altına yazalım. Videoda detaylandırayım.
Ahmet bey konunun karışmaması, daha sağlıklı ilerleyebilmesi için benim düşüncem gelecek ilk video bu olmalı, MPPT'den dc sigorta kutusuna gidiş dönüş, kablo kalınlığı, + ve - baralar, ara şalter / sigorta....böylece 12v. sistemin temeli anlaşılmış olacaktır. Saygılarla
@@osmanbostanc8099 220v u öne almam can güvenliği içindi.
220v tesisatlerda ciddi hatalar var. Profesyonel karavancılarda bile bu hataları fark ettim.
@@osmanbostanc8099 Düşündüm Dediğiniz gibi yapalım. Devam videomuzda
12v konusunu işleyelim. 👍
@@ahmetmemis6177 hatalar konusuna katılıyorum, ama benim demek istediğim yukarıdaki videonuzdan paneller + MPPT + Akü bağlantı şeması ortaya çıktı buraya kadar 12v. 1. temel, devamı yine 12v. olarak yukarıda yazdığım temelin tamamlanması olmalı, ondan sonra 220'ye geçiş yapın bence. Çünkü 220 paralel 2. yol, tekrar aküden invertör ve devamı 220 ..12 v. temeli yarım bırakıp 220 ye geçmeyin bence....yanlış mı düşünüyorum
@@osmanbostanc8099 tamam dır. 12v dan devam edelim.
Ahmet bey , çok sade ve anlaşılır şekilde anlatıyorsunuz. Çok teşekkürler.
Çok teşekkür ederim. İşinize yarayacak Faydalı bilgiler paylaşabiliyorsak ne mutlu bana. 🙏
bilgilendirme için teşekkür ederiz.
Hocan eline diline sağlık. Bilmeyenler için çok iyi bir ders olmuş. Nacizane bir önerim olacak. Kablo kesitleri sizin grafikte yer alan akım değeri uzunluk göz, ardı edilmiş şekli ile sanırım. Her mt de gerilim düşümü akımı arttırıyor. Kablo kesitlerini her zaman yüksek çekmekte fayda var diye düşünüyorum. Mesela 40 amper için 10 luk kablo gibi.
@@KlimaForumu Selamlar değerli katkınız için teşekkür ederim.
Bu video başlangıç seviyesidir. İlerleyen videolarım da bahsettiğiniz konuyu detaylı anlattım.
Her zaman için fikir ve düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Anlatımınız çok anlaşılır olmuş teşekkürler.
Faydalı olduğuna Sevindim. Teşekkürler.
Güzel bi anlatım çok sağolun.
Allah razı olsun. Değerli yorumunuz için Teşekkür ederim.
Diğer videolarımıda izlemeyi yorumlardaki konularıda okumayı unutmayın.
Teşekkürler çok net ve anlaşılır bir anlatım.
İyi çalışmalar dilerim.
Değer verdiğiniz ve geri dönüşünüz için teşekkür ederim.
Süper anlatım hepsi burada mebcut
Anlaşılır olduğuna sevindim. Güzel yorumunuz için Teşekkür ederim. 👍
Arkadaşlar Güneş paneli, şarj cihazı ve akü konusunda anlaşılmayan bir yer kaldıysa yoruma yazalım.
Bir sonraki konuya geçicem
Merak edilen yerleri detaylandıralım.
müthiş faydalı oldu çok teşekkürler
Ahmet bey video çok açıklayıcı olmuş.
50 metrekare bi bağ evim var
Tv aydınlatma ve buzdolabı çalıştırabilmem için kac vattlik kac adet panel
Kac vatt kac adet akü ve inverter olması gerekli bilgilendirirseniz sevinirim
@@mahmutcoban732 Selamlar Bu hesaplama sizin kullanacağınız cihazların gücü ve kullanım süreleriyle direk ilgilidir.
Güneş panellerinin verimi, bölgenizin yıllık güneş görme hesaplaması vs gibi bilgilere ihtiyaç var.
Güneş paneli satan firmalar bu tür hesaplama ve ihtiyaçlarınız konusunda daha tecrübelidirler.
Malzemeleri alacağınız yerle görüşmekte fayda var.
Süpersin Ahmet bey . Çok teşekkürler güzel anlatımın için.
Güzel yorumunuz için Teşekkür ederim.
Allah razı olsun Ahmet Bey, kafamdaki tüm sorulardan kurtuldum sayenizde.. Emeğiniz için teşekkür ederim.
Okan bey hoş geldiniz.
İşe yaradığına sevindim.
12v ve 220v Örnek elektrik projesi videolarımı mutlaka izleyin. Faydalı olacaktır.
Saygılar.
@@ahmetmemis6177 Hoşbulduk Ahmet Bey, onları da izledim ve projem bitinceye kadar Takıldığım unuttuğum yerlere tekrar bakmak için daha da izleyeceğim sanırım. Tekrar teşekkür ederim.
@@okanozgurbuz Değer verdiğiniz için teşekkür ederim.
Güzel anlatım.ağzına sağlık.
Teşekkürler diğer videolarımıda izleyin. Yorumlarada mutlaka gözatın. Yorumlarda soru ve cevaplarla faydalı konular geçiyor.
Ahmet bey Allah razı olsun gönlünüze göre versin inşallah. Emeğinize yüreğinize sağlık 🙏
Allah razı olsun. Değerli yorumunuz için Teşekkür ederim.
Ahmet bey Bilal’a anlatır gibi anlatmışsınız, tek tek ve sabırla. Çok faydalı bilgiler, aspirinin tarifi gibi. Teşekkürler 🙏
Faydalı olduysa sevindim. Ben teşekkür ederim.
4. Video 2ve3 panelli, 2 akülü örnek proje olacak.
Karavanda kullanmak istediğiniz elektrik li cihazları ve elektrik projesiyle ilgili sorularınızı bu başlık altına yazalım.
Anlatım videomuza dahil edelim.
Bilgiler için teşekkürler. Aklıma takılan bir iki soru var.
2 tane 24v. 275 w.lık paneli paralel bağlayıp 24v.luk 40a. lik MPPT Şarj cihazına bağladığımızda araya 40a.lik sigorta atıp 12v.luk paralel bağladığımız 2 adet 150a.lik AGM akü ye bağlantı yapabilirmiyiz.? Eğer yapabilirsek panellerden gelen enerjide kayıp yaşarmıyız.? Kolay gelsin.
@@rozettanngunlugu439 Selamlar
2x275w=550w mppt ye girip
Çıkışını 12v yaparsanız
550w/12v=45,8A akım alırsınız.
40A mppt Bu sistemde küçük gelecektir.
Kayıp yaşanmaz. Ama ful güneşli havada 45Amper şarj akımı mppt ye sorun çıkarır.
Karamürsel tarafındasınız galiba sizinle komşuyuz. Yalova da oturuyorum. Eğitim Merkez K.lığında çalışıyorum. 👍
@@ahmetmemis6177 MPPT yi değiştirmeden bu malzemelerle nasıl bir bağlantı yapabiliriz? MPPT den sonra 24v. çıkış yapıp seri bağladığımız 24 V. Yapılmış akülere mi bağlantı yapmalıyız?
teşekkürler güzel bir aydınlatı
Değerli yorumunuz için Teşekkür ederim. 👍
mükemmel bir anlatımınız var. tebrik ve teşekkür ederim. saygılar.
Teşekkürler Ahmet bey çok faydalı bilgiler aldık teşekkürler.
Teşekkürler.
Ellerinize sağlık, tane tane çok güzel anlatım
Çok Teşekkür ederim
Asla abartmiyorum´cok rahat algiladim´cünki cok güzel anlattiniz´ke$ke okul yillarimda Mathematik ögretmenlerimde sizin gibi rahat kizmadan bagirmadan ikide bir "Anladinmi ogglum"demeden anlatsaydilar:-) Tek kelime ile cok güzel izah etmi$siniz´hata yapmak IMKANSIZ..Te$ekkürler..Bu arada bir soru benim bir kamping wagenim var..( Fiat karman Dexte 635 ) icerde buz dolabi ve ddondurucusuda var´dondurucu tutugum balik icin´bana günlük ne kadar ceyran lazim olur bir türlü cözemedim ama gece ku$uyum ve gece cok kitap okurum bagzanda 5 veya 6 saat Tv.bakarim..Gittigim kamp yerlerinde elektirik oldugu icin Panel hic kullanmadim ama in$allah bu sene Norwec iznimde seyyar panel alip kullanmak istiyorum.Bir öneriniz olabilirmi.? Tabiki cevabiniz icin ayrica cok te$ekkürler. Tabiki takipcinizim ve abonede oldum.:-)
Değerli yorumunuz için Teşekkür ederim. Videolarımı izlerken yorumlarada göz atın. Güzel bilgiler işleniyor.
Cihazların enerji harcama birimi watt dır. (1saatlik enerji harcama birimidir.)
Bir çizelge yapın.
Cihaz adı. Wattı. X Günlük çalışma saati =Günlük harcadığı güç (watt/saat)
Bu şekilde hesapladığınız tüm sonuçları toplayın.
Toplam watt /12volt = Aküden çekilecek toplam Amperi verir.
Bu değerin 2 katı kadar Akü Akım kapasiteniz olmalı.
Toplam watt ve mevcut akü kapasitenizi yazarsanız panel için ayrıca hesaplama yapalım.
Selamlar.
@@ahmetmemis6177 Cook te$kkürler.Cok ilginc buldugum icin dün ve bu gün genel olarak tüm payla$imlariniza baktim yaptiginiz payla$imlari ilgi ile hep okudum halada bakiyorum.Ilgi oldugu zaman anlamakda kolay oluyor.-) Ne kadar ilginc bir bran$mi$ bu elektornik.! Ben ise söylediginiz gibi olayi anladim bu ak$am hesabimi yapacagim saatte ne kadar Watt´a gerek var´yine bir yerde takilirsam tabiki size dani$irim.Cok cok te$ekkürler saygilar sevgiler selamlar.
Karavanima elektrik cekmek istediğimde 12/220cekme konusunda bilginiz den yararlanmistik çok anlaşılır teşekkürler 🙏
Bilgilerimizin faydalı olduğuna sevindim. Teşekkürler
Emeğinize yüreğinize sağlık
Değerli yorumunuz için Teşekkür ederim.
Hocam cok guzel anlatmışsınız tesekkurler
Değerli yorumunuz için Teşekkür ederim. Diğer videolarım da daha ileri düzey konular anlattım. Ayrıca video yorumlarında çokca soru cevapladım. Göz atmanızı tavsiye ederim.
Selamlar elinize emeğinize sağlık bilgilendirme için çok teşekkür.....
Half-Cut güneş panelleri hakkındaki düşüncelerinizide merak etmekteyiz teşekkürler sevgiyle kal
Teşekkürler sayenizde yeni bir şey öğrendim.
Half-cut paneli daha önce duymamıştım.
İnceledim.
İşin özeti:
Gölgelenmelerde daha yüksek verim hedefleniyor.
Kaynak:
entegro.com.tr/half-cut-hucreli-gunes-panelleri/
panellerler inverter arasına demişssin sanırım mppt dmek istediniz ayrıca araya konacak sigorta degerlerini panelin arkasındaki optimum akımla kısa devre akımı rasındaolmalıdiyorsun başka bir videodaise watt bölü volt değeri diyorsun her videoda kafam daha da karıştı kaldım öyle bişey yapamıyorum,
Selamlar
Sigorta panel ve inverter arasına ayrıca inverter akü arasına konulmalıdır.
Anlatırken dil sürçmesi olmuş.
Daha detaylı anlatımı Örnek 12v elektrik tesisatı videomda anlattım.
Etiket bilgisi varsa hesaplama yapmaya gerek yok. Etiketde yazan kısa devre akımı ile optimum veya işletme akımı arasında sigorta bağlanmalıdır.
Burada hepberaber mühendislerin yaptığı hesaplamaları yapıyoruz. Kafalarımızın karışması normal.
Takıldığınız yerde yazarsanız hata yapmadan, anlayarak adım adım ilerleriz. 👍
Kolay gelsin.
Bilgileri anlaşılır şekilde veriyorsun, emeğine sağlık. Bir sorum olacak. Kablo kesitleri hesaplarken, kablo uzunluklarını hesaba katmadan sadece akım değerleri üzerinden yapıyorsun. Kablo uzadıkça, kalınlığının da orantılı olarak artması gerekmiyor mu?
Selamlar bu videom başlangıç düzeydir. Kafa karıştırmadan işin özünü anlatmak istedim. İlerleyen videolarımda sorunuzun ayrıntılı anlatımları hatta örnek proje videolarım var. Yorumlardaki soru cevaplarıda okumayı ihmal etmeyin.
Ahmet bey inverter den aldığımız 220 voltu uzatma kablosu hariç nasıl priz şeklinde dağıtabiliriz video gelir mi
Selamlar örnek 220v proje videomda anlatımını yapmıştım. İzledikten sonra kafanıza takılan konu olursa o video altında devam edelim.
Ahmet Bey merhaba
Emeğinize sağlık.
Yaşam aküsünün çıkışına koyduğumuz devre kesici şalter yerine pako şalter kullansak.
0 da kapalı
1 e yaşam aküsünden içeri elektrik dağıtımı
2 de altörnatör den yaşam aküsüne şarj şeklinde bir kullanım mümkün müdür.
Saygılar
Selamlar resimdeki siyah şalter aynı zamanda termik sigortadır.
Akü çıkışında böyle bir sigortalı şalter güvenlik açısından olmalıdır.
Sizin bahsettiğiniz gibi şarj devresine şaltere gerek yok.
Şarj devresi direk aküye (sigortayla) bağlanabilir.
Güneş panelinde olduğu gibi akü şarj cihazından aynı anda şarj yapılabilir.
Ahmet abi ya 2 tane aküyü gunes enerjisine baglasak o nasil olacak rica ediyorum onuda anlat tek akülü anlatmışsın abi ben o kadar zeki değilim.
Selamlar bu video başlangıç seviyesidir. Diğer videolarımda sorunuzun detaylı anlatımları mevcut.
Çok lu akü bağlantısı:
12v sistem kuruyorsanız
tüm artı (kırmızı) uçları birleştirin.
Tüm eksileride birleştirin.
Sonuç ortak + kırmızı uç ve ortak - siyah uç tan 12v enerji alırsınız
Araç aküsü'nden yaşam aküsü şarj nasıl yapılıyor
kablo kalınlık hesaplamada kaç metre kablo ne kadar akım taşır bunuda belirtmekte fayda var sanırım.
örnek 6mm kablo 50 amp taşır demişsiniz ama kabonun boyu uzadıkça taşıdığı akım düşer. 3 metre 6mm kablonun taşıdığı amper ile 10 mt 6mm kablonun taşıdığı akım aynı değildir.
👍 Selamlar. Çok güzel bir konuya değindiniz.
Benim videolarım aşamalı devam ediyor.
Herşeyi tek videoya sığdırmak anlaşılırlığı zorlaştırır.
Diğer videolarımda konuyu daha detaylı anlattım. Onlarıda izlemenizi tavsiye ederim.
Kablo kalınlık formülünüde nasıl hesaplanacağınıda metre ve akımın etkilerinide anlattım.
Örnek 12v proje videomda tüm detaylar mevcut.
Ellerinize emeğinize sağlık
Allah razı olsun. Teşekkür ederim.
Bu video başlangıç seviyesidir. Diğer videolarımıda izleyin.
Emeğinize, bilginize, birikiminize ve yüreğinize sağlık...
Değerli yorumunuz için Teşekkür ederim
Ahmet bey emeğinize sağlık. sorum:Akü den iç tesisat paneline gidecek kablonun kesiti ne olmalı 12v 2x2.5 kablo kullana bilirmiyiz. ttr,ynn,yada 12 v araç kablusu kaçlık önerirsiniz.
Selamlar diğer videolarımı izlemelisiniz. Sorunuzla ilgili detaylı anlatımlar yaptım.
Ben bile anladım..Teşekkürler üstad. Sorum şu, 6 ay kullanmadığımız karavanı dönünce tekrar çalışması için elektrik /akü kısmını nasıl bırakalım. Doşardan elektrik alma imkanımız yok..
Selamlar son kendi karavanımdan video attım. Onu inceleyin.
Bir dc ana sigortanız olsun. Onu kapatın.
Havensis DC&DC çift yönlü şarj cihazınız olsun. Otomatik konumda çalışsın.
Yaşam aküleri dokunca araç aküsünüde şarj etsin.
Araç akün yatmaktan çökmesin.
Solar ve DcDc ana sigortana bağlı olmasın.
mükemmel teşekkürler
Değerli yorumunuz için Teşekkür ederim. Diğer videolarımıda izlemenizi tavsiye ediyorum.
Teşekkürler.
Bravo.helal olsun
Teşekkürler
Sağolun. Net anlatım sağlamışsınız. Örneğin 3 adet panelinimiz var. 24 volt ta enverterimiz var. Yani24 volt sistem kuracağız. 2 panelimizi seri, diğer bir panelide seri paneller ile paralel bağlayabilirmiyiz. 24 volt ta sabit kalmak için.aküler içinde aynı şeyi yapabilirmiyiz.yoksa 3 penelide seri bağlasak 36 volt ta sistemi kurabilirmiyiz . Şarj kontrol bunu sağlar mı? Tşk.
Selamlar
3 panel ya seri yada paralel bağlanmalı. 24v sisteminiz varsa kesinlikle 3 panelde seri olmalı.
Aküde paralel için guruplar çift rakamlı olmalı. Yani 2 veya 4 akü olmalı.
Tek rakamlı paralel bağlantı dengesiz guruplar oluşturur.
Benim tavsiyem tüm sistemi 12v kurun. Akülerin paralel bağlayın. Böyle bağlantıda 1-2-3-4 aküde bağlanabilir.
Sizi 24v a zorlayan inverter olacaktır. İnverteri size uygun watt da 12v luk tedarik etmelisiniz.
İnverter 3000watt a çıkınca 24v mecburi oluyor.
@@ahmetmemis6177 Çok teşekkür ediyorum . Sağolun. Başarılar.
@@mehyasyakc538 Rica ederim Teşekkürler
Videolarınızı ilgiyle takip ediyorum. Teşekkürler. Kablo seçiminde diğer videonuzdaki gibi neden mesafeyi göz önünde bulundurmuyoruz acaba? Eğer karıştırmıyorsam orada invertörle arada 16mm2 olması gerektiğini söylüyordunuz
Selamlar videolarımı elektrik mesleğine uzak olanları biraz yukarı seviyelere taşımak amaçlı basitden ileri düzeye doğru yayınladım.
Bu videolar başlangıç düzey ve yüzeysel. Konuyu anlamaya yardımcı olup ileri düzeye taşıma amaçlıdır.
Sonraki videolar esas bilgi ve formüller içeriyor.
Kademeli olarak ilerleyen bir kişi karavan Elektriği ile ilgili birçok elektrik ustasının dahi bilmediği bilgiye ulaşabilir.
Belli seviyeye sahip arkadaşlar direk sonraki videolardan devam edebilir.
Merhabalar Ahmet bey
340 w iki adet 24 w luk iki adet güneş panelim var .3000 w lık invertçrüm var.invertörle panel arasında sigorta konusunda ikileme düştüm .Sizin videolarınızda bir arkadaşın (ferhat ) beyin projesini değerlendirirken kablo kesiti hesaplarken oradaki formüle göre 340x2 - 680 680/24 - 28 amperlik bir enerji üretir diye 30 amperlik bir dc sigorta çıkıyor
buradaki anlatılana göre panelin arkasında maksimüm güç olarak 9.72 yazıyor .parelel bağladığımızda 19.44 olarak çıkıyor
kısa devre 19.96 olduğundan 20 amper gibi bir sigorta çıkıyor.burada anlatılana göre kısa devre akımını geçmemesi gerektiğini uyarmışsınız hangisini tavsiye ederseniz .ben ikileme düştüğümden sorma ihtiyacı duydum cevaplarsanız sevinirim .hayırlı ramazanlar bu arada
Ahmet bey şiir gibi ders anlatıyorsunuz 👍👍👍mesleginiz nedir bilmiyorum ama, eğitimciiseniz öğrencileriniz çok şanslı.
Şimdi soruyorum müsaadenizle.
Güneş enerjileriden gelen seri bağlantılı 24- veya 36voltaj yüksekliği ,12 volt olan aküyü doldurmasının sakıncası varmıdır veya mppt şarş cihazından 12 volta mı düşünülmeli? Teşekkürler.
Beğendiğinize çok sevindim. Teşekkürler.
Askeriyede Bakım Onarım Elektrik-Elektronik teknisyeniyim.
Aynı zamanda stajerlerin usta öğreticisiyim.
Öğrencilik zamanımda bana birşeyler öğretmek için zaman ayıran/emek harcayan ustalarım, arkadaşlarım hala aklımda ve emeklerinin karşılığında onlara herzaman dua etmişimdir.
Bilgi paylaşıldıkça çoğalır. Bende birilerine birşeyler aktarabilirsem ne mutlu bana.
Videoda ki gibi güneş panelleri aküye direk bağlanmamalı. Videoda ki görsel işin mantığını aşama aşama anlatmak içindi.
Mppt şarj cihazı girişine 24-36-48volt girseniz bile.
Mppt çıkışına bağladığınız akü 12 veya 24volt hangisi ise otomatik olarak şarj voltajını kendi ayarlar.
Mppt cihaz etiketinde giriş voltajı ve desteklediği akü voltajları yazar.
Örneğin güneş panellerinden 100volt a kadar voltaj girişini desteklerken
Akü voltajını 12 veya 24v olarak tanımlar.
Yani mppt girişi max 100v, çıkışıda 12v akü bağlanabilir.
Saygılar Selamlar.
Bi konusa emin olamadim ornegin: 2.adet 100 wp panel alsak ortalama isc si 6.43a olsa sarj cihazi ile arasina koyacagimiz sigorta videodaki gibi 6 a mi olacak . Videoyu yaklastirinca 50A goruyorum.ve bu mode sigortada da 10a den basliyor 200A e kadar gidiyor. Aciklik getirirmisinjz
Görseller internetden bulduğum rasgele resimlerdir.
Siz anlattığıma göre hesaplama yapın.
Şöyle olmalı:
Seri bağlı paneller için bir panel etiketi referans alınacak.
Panel etiketinde iki adet akım değeri veriliyor. Bu iki akım değeri arasında bir sigorta kullanmalısınız. Bu değerden küçük sigorta kullanmayın.
Resimdeki sigorta şart değil. Bıçaklı tip sigortada kullanabilirsiniz.
Tekrar izledim çok teşekkürler
selamlar çok çok faydalı bilgiler ağzına yüreğine sağlık videoyu bi kaç defa izledim maşallah çok iyi yaaa kablo kalınlıklarından bahsederken 22.40 ta kullandığın 'akülerin paralel bağlanması' kelimenden bu soru oluştu bende seri ve paralel bağlantıda kablo değerleri değişirmi yoksa iki bağlantıdada aynımıdır teşekkürler
Hakan bey Teşekkürler.
Kablo kalınlığı kablodan geçecek akıma göre hesaplanır. Seri veya paralel bağlantı durumu değiştirmez.
Harika.. 3 adet 100ah akü paralel bağlandığında aralarında ki jumper kablo kaçlık olmalı?
Teşekkürler.
Akü max akımı x metre = kablo kalınlığı. 👍
(Metreye dikkat edelim 10cm kablo varsa 0,10 olacak.)
Sagolasin hocam 🙏
Ahmet abim anlatımın için teşekkürler. Detaylı bilgiler süper. Bir sorum olacak. Bende katlanabilir rülo paneller var 3 adet. Yalnız üzerlerinde bilgi etiketleri yok. Kaç watt ve amper ürettiğini nasıl öğrenebilirim?
En kestirme yöntem tam güneş altında kısa devre akımını ölçün.
Ölçü aletiniz yoksa hücre boyu aynı olan bir panelle kıyaslama yapın.
Aynı hücre boyuna sahip etiketi olan bir panelin akımını ve voltajını hücre sayısına bölün
Bir hücre akım ve voltajını bulun.
Bu değerleri Sizdeki hücre sayısıyla çarpın.
Yaklaşık akım ve volt değerlerini bulursunuz.
Panel kaliteleri farklı olabilir diye düşünerek hata payıyla %80 doğrulukla yaklaşık değerleri bulursunuz.
Ahmet Hocam 225 amper iki aküyü paralel bağlamak için 35 mm2 kablo yeterli mi? Sigorta kaç amper olmalı?
Merhaba bilgi paylaşımınız ve anlatımı mukkemmel teşekkür ederim
Anlayamadigim konu seri bağlantı?12v 180x2=360w panelimiz seri bağlantıda şarj kontrol cihazına 24v verecek! Aküsü 12v olunca aküye gelen voltajı akıllı mppt kontrol cihazına 24v mu basacak?
Panellerde standart 12,24,48 vs diye voltaj değeri olmaz. Seri yada paralel bağlarsınız. Pwm yada mppt cihazınıza önce aküyü bağlarsınız cihaz akünün voltundan 12v mu 24 v mu ona göre kendisini ayarlar. Panelleride aküleri bağladıktan sonra şarj cihazına bağlaraınız . Giren volt aküye direk gitmez yani. Ama önce akü bağlanır yoksa cihazınız zarar görür. Videoları izleyin yavaş yavaş tekrar tekrar izleyin derim. Ahmet bey ayrıntılı ve güzel anlatmış. Diğer videolarıda izlemelisiniz. Yeni giriyorsanız bu gibi işlere ya cihazlara zarar gelir yada birbiriyle uyumsuz parçalar alırsınız cebinize zarar gelir verim alamazsınız.
Merhaba Ahmet Bey Paylaşımlarınız için Teşekkür ederim Ben kısaca şunu öğrenmek istiyorum Panelleri seri bağlarsak kapalı havalarda panellermizden akım alıyoruz amper değişmiyor.Genelde yazın güneşli durumlardaAkülerimizi amper değeri artacağı için paralel baglasak daha avantajlı olmaz mıyız.
Elinize sağlık. Devam edin vazgeçmeyin. Sizden 220 v dan 12 v ekovat kullanılarak dönüşüm yapılmış buzdolabı karşılaştırmasını bekleriz. 8.000 Tl gibi bir ekonomi sağlıyor. Bu herkesi ilgilendiriyor.
Bu testi yapmak için aynı güçde iki dolap lazım.
Fakat UA-cam da dönüşüm yapan buzdolapçı usta arkadaşların paylaştığı videolar var.
Onlar öncesi ve sonrası olarak ölçümlü video paylaşmışlar.
Gayet verimli olduğu görülüyor.
Doğru motor gücüyle Dönüşümü tavsiye ederim.
Parelel baglayinca kaç amper olucak.
Bakımsız akü ne demektir hocam? Sulu,AGM,jel akü sınıflamasında hangisine dahildir?
Sulu,agm,jel kapaklı aküler hep sıvı asitli akülerdir. Eski tip kapaklı akülerde hücrelerde buharlaşma vs ile sıvıların seviyesi düştükçe yada yoğunluk değiştikçe ya saf su eklenir yada asit eklenir. Agm jel veya düz araç akülerinin çoğu şuan bakımsız akü . Yani aküler kapalı sistem . Sadece belli bir basıncın üzerine çıkınca atacak valf şeklinde kapaklıları var. Aküyü aşırı şarjda yada yüksek v şarj efince buharlaşma olur Bu buharlaşan gazı tekrar hücreye geri döndüren kanal sistemi olunca gazı dışarı vermeyince bakımsız oluyor. Hee ondan hariç bu akülerin farklı özellikleri var . Plakalar arası asit tutucu elyaflar yada başka maddflerle dolu olanı. Cycle denilen kaç defa bitip şarj edileceğini belirleyen kriterlerde var İnt de bilgi var baya. Temel olarak bu şekilde benim nildiğim .
Ahmet Bey tekrar merhaba , bir yılı aşkın süreden önce somut bir şey yokken elektrik işlerine başlama dönemimiz geldi. Isc 18,45; Imp 17,42; Vmp 31,30; Voc 37,70 değerlerine sahip, sıcaklık katsayı değerlerini dahil edersek 45C Imp 17,59; Isc 18,63 hesapladığımızda panel-MPPT arası sigorta ortalama 18A çıkıyor. Bir hayli araştırmama rağmen DC 18A sigorta göremedim. Önerinizi rica edeceğim.
Hocam karavanin tavanina 2x205 halfcut monokrustal panelim ve 200 watt lityum akum var.Dc akim sigortasini kac amper seceyim.
Selamlar bu video başlangıç seviyesidir. Diğer videolarımda sorunuzun detaylı anlatımları mevcut.
Panelleri seri bağladık. Hava bulutlu yinede akü voltajı üzeri voltajı elde ettik. Panelden geleccek akım ne oluyor. Etiketinde 10a verebileceği yazıyor. Fakat bulutlu havada bu amper ne kadar düşer.
Panellerin ürettiği enerji panel verimliliği ile ilgilidir.
Panel etiketi max ışık altındaki değerdir.
Her panel aynı şartlarda aynı enerjiyi üretmez. Üretim takibi için Şarj kontrol cihazında şarj akımına bakmanız lazım.
Sokak lambası altında bile bir miktar üretim mümkündür.
Akü şarj akımı x akü voltajı = o anki panel üretim gücünüzü (watt) verir.
Farklı şartlar altındaki değerleri paylaşırsanız bizler içinde bir referans olur.
Bu arada panel sayısını ve etikete göre toplam panel gücünüzüde yazmayı unutmayın.
@@ahmetmemis6177 benim sormak istediğim, aynı cins aynı tip aynı özellikte panel, bulutlu havada voltaj düşüyor akım ne kadar düşüyor.
@@stnc5082 Panellerin enerji üretimi ışıkla direk orantılıdır.
Bulutlu hava da şu kadar akım üretir diyemeyiz. Işık şiddeti ve panel verimi etken faktördür.
Fakat voltaj %50 düşüyorsa aynı şekilde şarj akımıda %50 düşmesi bekkenir.
Değerler doğru orantılı değişir.
Ahmet Bey videolarınızı ilgiyle takip ediyorum, emeğiniz için teşekkürler. Bir sorum olacak siz Şarj Kontrol Cihazı ile panel arasında kullanılması gereken sigorta değerlerini Short Crcut Current(lsc)
Max Power Current (Imp) arasında bir değer seçilmeli dediniz fakat piyasada bu akım değerlerinde sigorta bulmak zor bu durumda ne yapmalıyız? Örneğin 11,38A - 10,79A
arasında kullanılması gereken sigorta Amper değeri 11 Amper? Bu değerde sigortayı nereden bulabilirim?
Haklısın ideali benim yazdığımdır.
uygulamada seri bağlantıda10A sigorta yeterlidir.
Ahmet Bey,Allah sizden razı olsun, elektrik bilgim sıfır ...ama birçok şey öğrendim...bir sorum olacak cevaplarsanız sevinirim elimde 400 wattlık 5 adet monokristal panel var bunları tek ya da beşini seri bağlasam kaçlık inverter ve akü lazım olur...selamlar
Selamlar
Güç hesabından yola çıkarak inverter in gücünü bulalım:
5ad x 400watt = 2000w 2000w/12v= 166.6A
Özetle 2000wattlık 170Amper üstü inverter lazım.
Bu ev mi karavanmı?
Evde 220v için kullanacaksanız mini inverter ler var. UA-cam da araştırın ekonomik olabilir.
2. Sorunuz
Panel max voltajı x 5ad.= (150volt civarına olacaktır) Bu hesapladığın voltaj inverter max giriş voltajını geçmiyorsa 5 paneli seri bağlarsınız.
Birçok inverter 100v civarı destekliyor. 5 panel seri bağlamanız sıkıntı olabilir.
4 panel olsa tavsiyem:
2 paneli seri, diğer 2 paneli de seri (peşpeşe +yı - ye bağlayarak seri olmuş olur)
Sonra bu iki seri gurubu
Paralel bağlayarak (+ ya +), (-ye-) grup oluştururuz.
Böylece yaklaşık 70v luk 1600w lık panel gurubunuz olur.
Buda 1600w/12v= 133Amperlik invertere denk gelir.
5 panel de bu şekilde gurup olmaz.
Her gurubun panel voltajı(sayısı) aynı olmalı.
Saygılar.
@@ahmetmemis6177 bu hesap yanlış hocam. 4adet 400w panel ikişerli olarak seri bağlayıp sonra bu ikişerli seri panelleri birbirine paralel bağladığımızda 1600w güç elde etmiş olmayız. 800w güç elde edilir böyle bağlantıda
@@s1000biker Selamlar. Dikkatiniz için Teşekkürler. 😉
Fakat Watt birimi güç birimidir. Panellerin seri veya paralel bağlasanızda güçler toplanır.
4 adet at gibi düşünün. Atları peşpeşe veya yanyana bağlasanızda sizin 4 at gücünüz olur.
🐎🐎+🐎🐎= 🐎🐎🐎🐎
@@s1000biker watt hesabı için tüm panel güçleri toplanır. (Seri, paralel farketmez)
Volt hesabı için:
yanyana (paralel) bağlantıda volt sabit kalır.
Seri bağlantıda volt lar toplanır.
Akım için:
Yanyana (paralel) bağlantıda akımlar toplanır.
Seri bağlantıda akım tek panel gibi sabit kalır.
Ahmet abi cok tesekürler anlatımlar icin bende karavan yapım aşamasındayım panel şarz cihazı arası sigorta hesabında kafam karıştı ben 330 watt 2 paneli seri bağlıcam bir panelin IMP degeri 10.38 A ISC değeri 10.73 iki paneli seri bağlayacağıma göre benimkaç amper sigorta almam gerekyo. panel etiketinde maksimum seri bağlantı sigorta degeri 15 A yazıyo ama videoda sen sigorta secerken ımp ve ısc degeri arasında bir sigorta olması gerekiyo dedin burda kafam karıstı iste biseyi anlamadım ama neresi yardımcı olursan sevinirim sigortaların siparisini vercem 🙏🙏
Selamlar
ımp:10,38A normal çalışmada verdiği max akımdır.
Isc: 10,73A kısa devre akımıdır. + ve - uçları birleştirdiğinizde ful güneşli havada bu akımı verir.
Panel max yükü kısa devre durumunda yaşar. Arıza yapacaksa kısa devre anında arıza yapar.
Biz bu ısc akım durumuna düşmeden devreyi kesecek bir sigorta takmalıyız.
10,38-10,73A arasında bir değer olmalı ki kısa devre durumuna düşerse sigorta atsın.
Üretici 15A tavsiye etmiş ama bu panel 15Ampere ulaşamıyorki. 15A sigortayı attıramaz ve panelleri koruyamaz.
Anlaşıldığını düşünüyorum.
Saygılar
Paneller seri bağlandığında akımı artmaz. Sigorta için tek panel varmış gibi değerlendirme yapılır.
@@ahmetmemis6177 abi piyasada boyle bir iki deger arası DC sigorta yokki ozaman sigorta takmak anlamsız degil mi? Bu degerde bir sigorta yoksa ne önerirsin parelel bağlayıp buna göremi hareket edelim ?
@@alibzgln35 Haklısın. Bence 10A sigorta takıp tam güneşli havada durum takibi yapmak lazım. (Yedekde 10A üzeri sigorta bulundurun).
Tahminim:
Aküleriniz öğlen tam güneşi görene kadar tam boş konumda olmayacağından panellerden max akımı çekmeyebilir.
Bence 10A sorun çıkarmayacaktır.
teşekkürler, güzel bir anlatım . 12:32 de sigortayı güneş paneli ile mppt arasına koymuşsunuz, 18:26 da mppt ile akü arasına . Hangisi daha doğru ? ya da gerçekten her iki tarafada sigorta gerekir mi ?
Tabiki her iki taraf içinde sigorta gerekir. Tesisat üzerinde Her cihazın kendi sigortası olmalı.
Bu videolarım başlangıç düzeydir. Diğer videolarımda biraz daha ileri düzey bilgiler veriyorum. Onlarıda izlemenizi tavsiye ederim.
Süper 🎉
Teşekkürler diğer videolarımıda izleyin. Kademeli detaylanıyor.
Hocam ağzına sağkik bende 2x540 watlik günes enerjisi var kaç watlik mppt akü jarz cihazı ve kawatlık invertet ve buna göre kaç amperlik akü almaliyim cevaplarsanız membun olurum
Selamlar benim karavanımdaki panel de böyle.
80A ve üstü solar şarj kontrol olmalı.
Aküde en az 3x150A uygundur.
Selym alykim ustam Bulgaristandan ___Ustam 3000w invertor kac wat panel lyzim ve aky lyzim___Ustam tesekyr
Panel sayısı sizin kullanımınız ve akü akım kapasitesiyle ilgilidir.
Toplam akım kapasitenizin %20 sine karşılık gelecek şekilde max şarj akımınız olmalıdır.
Örneğin 100A akü için max 20A şarj akımı olmalı. Buda 400w panele denk gelir.
Ahmet bey bilgiler için teşekkür ederim. Kanalınıza abone oldum. Yeni bir karavan aldım ama herkes farklı bilgi veriyor. Hangi şehirde yaşıyorsunuz, bu işi profesyonel yapıyor musunuz bilmiyorum ama bu işi yapıyorsanız tanışmak ve benim sistemimi kontrol etmenizi tecrübenizi kullanmak isterim. Selam ve sevgiyle.
Selamlar Yalova da yaşıyorum. Elektrik-Elektronik Teknisyeniyim. Askeriyeden yeni emekli oldum.
(İş başvurusu gibi oldu. ☺️)
Hobi ve hevesle başlayıp Yaklaşık 5-6yıldır profesyonel olarak karavan Elektriği üzerine çalışıyorum.
Şuan kendi karavanımı bitirme aşamasındayım.
Karavanımı yapan firmanın elektrik işlerini yapıyorum.
Bu güne kadar çok sayıda karavan revize ettim.
Yolunuz düşerse tabiki yardımcı olmak isterim.
Siz yinede benim tüm videolarımı izleyin. Bana gelemeseniz bile elektrik konusunda bilginizi arttıracaktır. Her karavancı birazda olsa kendi işini yapabilsin diye videolara ve sorulara emek veriyorum. 👍
Hocam anlatırken siz inverter ve şar cihazını karıştırıyormusunuz benmi anlayamıyorum.Yukardaki tesisatızda inverterle ilgili bir hesaplama olmaması lazım sanıyorum.acaba ilerki aşamada kullanacağımız inverter değerlerindenmi bahsediyorsunuz
Bravo. Haklısınız. Dikkatiniz için Teşekkürler.
Anlattığım akü şarj kontrol cihazı. İnverter kelimesi yanlış oldu.
Aslında Mppt şarj kontrol bir tür inverter gibi çalışıyor. Ama sonuçda bir şarj kontrol cihazı.
Hemen bir düzeltme yazısı ekleyeyim.
Tekrar dikkatiniz ve uyarınız için teşekkürler.
@@ahmetmemis6177 Rica ederim.Asıl biz teşekkür ederi bizleri bilgilendiriyorsunuz
Ahmet bey mrb.enerjiyi yükseltmek için 190 lık 2 panelli 24 volta çevirdi usta,fakat mevcut 200 a lik akü yanına akü alamadım ve panel 24,akü 12 kaldı.1000 lik inv. Ve mppt cihazı takılı.böyle çalışırmı?
Selamlar. Sürekli hatırlatıyorum. Videolarımı izlerken yorumları da mutlaka okuyun.
Videoları kolay anlaşılsın diye sade yapıyorum sorduğunuz sorunun tüm detay bilgileri yorumlarda çok kez soruldu. Detaylı anlattım.
Mppt cihazınız varsa panelleri kesinlikle seri bağlayın. Aküler 12v veya 24v olabilir fark etmez.
Kış sezonu bekleyen karavandaki jel aküler boşalmışsa ne yapmalıyım.Teşekkler.
Jel akülere çokta bişey yapamazsınız aslında . Aküleri sistemden ayırın. Voltlarını ölçün . Sonra akü üzerindeki değerlere göre şarj edin ama tam şarj olsunlar . Daha sonra şarj aletini ayırın 2 gün sisteme bağlamayın . Sonra yine ölçün 12.80volt yeni akü şarjıdır genel olarak. Jellerinki biraz daha yüksek oluyor. 11 küsüürlere düşüyorsa akülerin ömrü sonlara gelmiştir. Tek yapacagınız sülfatlaşmayı aza indirmeye çalışmak onuda internetten bi araştırın sulu akülerde 16v 1 a yada 2 a veriyorlar(buda akım sınırlayıcılı bi şarj aletiyle yapılır) içindeki plakalardaki tabakayı temizlemeye çalışıyorlar .bu cihazların kalitelileri var akücülerde ücret karşılığı biraz canlandırabilirler. Ama bu işlemleri balkonda yada hava sirkilasyonu olan ortamlarda yapın gaz çıkışı olur asitli eski tip akülerde. Jellerde kapalı sistem,olmaz ama olmaz olmaz demeyelim ısınır kaçırır vs yuksek volt gider dikkatetmek lazım. Aküleri ayda bir bitirip şarj etmek gerek ömürleri uzun olsun diye . Birde yuzde 60 50 seviyelerine kadar kullanın. İnternette akü kapasite tabloları var Tarayıcıya yazın görseller diyin çıkar zaten .
@@deathstalker2994 Bilgiler için teşekkür ederim. Benim akü konusunda pek bilgim yok. Paylaşımın benim içinde faydalı oldu. 👍 İyi ki varsın. ☺️
@@ahmetmemis6177 valla bildiğimi yazıyorum Bilmediğime karışmıyorum 🤣🙋♂️
@@deathstalker2994 Senin yorumlarını gördüğümde çok mutlu oluyorum. Emeğine sağlık güzel paylaşımlar yapıyorsun. İyi ki varsın. ☺️👍
Aziz kardesim.yaylada ikamet ediyorum.bazen bir hafta gunes gormiyoruz. 2 adet 340 vatt gunes paneli 40 ah.mexssun mppt aku sarz cihazi 200 ah tek akum var. 1000 watt ta. Sinus mexsun invertorum var.Ben bu sistemle parelelmi baglamaliyim. 12 vatlik bu sistemle seri baglanti yaparsam sisteme zarar verirmiyim.
Ben dede 40a mex mppt şarj cihazı var. O cihazın max panel giriş watt ı 550w dır 2x340w fazla gelir. Panellerin amperlerini bilmiyorum ama mecbur paralel bağlamalısınız . Yada 60a lik mppt oda size fazla gelir akünüz az. Ayrıyetten mppt nin arkasına 12v 12cm fan takın soğutma için. Yanlış panel seçmişsiniz .
Bir soru daha!!!
12 volt olan tesisatın eksi kablosunu piriz veya anahtarlara taşımadan aküden aracın gövdesine bağlayıp, lamba veya prızlerin eksi ucları araç gövdesinden almanın bir sakıncası varmıdır?
Teknik olarak eksi kutupları birleştirmenin bir sakıncası olmaz.
Yinede siz + ve - uçları bağımsız çekin. İleride bahsettiğiniz gibi şaseyi - gibi kullanıp,
çektiğiniz - kabloyu yedek kablo yapabilirsiniz.
Araç şarjında istifade edecekseniz akülerin şaseleri zaten köprüleniyor.
+ lar birleşik olmadığı sürece Her akünün voltajı lamba(yük) üzerinden dolaşıp başladığı aküye geri gelir.
-leri birleştirip diğer uçda + larda birleşirse (paralel) tek akü gibi olurlar ve
beraber şarj olup, beraber boşalırlar.
Hocam emeğine sağlık .
bir sorum olacak kamplarda kullanmak amaçlı ufak çaplı bir solar sistemim var
2 adet 100 er wattlık panelim var şu özelliklerde :
Maximum Power Voltage(Vmp):18.00V
Maximum Power Current (Imp):5.56A
Open-Circuit Voltage (Voc): 20.5V
Short-Circuit Current (Isc):6.5A
ve easun mppt 60a sarj kontrol cihazım var
200amper jel aküm var
beni mmerak ettiğim elimdeki sisteme panelleri ser mi yoksa paralel mi bağlamam lazım ve panel ile kontrol cihazı arasına kaç amperlik dc sigorta kullanmam lazım aynı şekilde kontrol cihazı akü arasına kaçlık kullanmak lazım bir çok yerde bilgi kirliliği var bu konularla ilgili
yardım ve öneriniz için şimdiden teşekkürler .
Çok güzel bir video olmuş emeğinize sağlık. 4 adet 165 watt panel, 2 adet 12 volt 100 amper jel akü, 40 amper mppt şarj aleti ve 12 volt girişli 1000 watt invertörüm var. Nasıl bir bağlantı yapmalıyım sizce? Panelleri 2 li şekilde seri bağlayıp 24 volt yapsam aküleri de seri 24 volt yapmak zorundamıyım? Çünkü invertörüm 12 volt girişli, burda takılıyorum.
Selamlar mppt kullanma klavuzunda giriş voltajına bakın. Bu voltajı aşmamak koşulu ile seri bağlantı yapabilirsiniz.
Çıkış akü voltajı otomatik seçer. Panellerden bağımsız 12-24v istediğinizi tercih edebilirsiniz.
Mppt genelde 100v girişi kabul ediyor.
Ve Çıkışa 12v akü bağlayabilirsiniz.
Mppt panel voltajını akü voltajına en verimli şekilde kalibre eder.
Hocam 165watt +170 watt paralel bağlasak bir sıkıntı oluşur mu sistem açısından?
Watt yakın olduğu için kullanabilirsiniz.
Aslında panel VOLTAJ ları aynı olduğu sürece farklı paneller paralel bağlanabilir.
Ahmet Bey, çeşitli videolarda gösterilen kablo kalınlıkları tabloları değişiklik gösteriyor, hangisini baz almalıyız?
Birde mppt seçiminde mppt bilgilerinde 12v ve 24v sistem kurulumunda maksimum kaç Watt panel destekleyeceği yazıyor, ben 760W panel ve 40A mppt aldıktan sonra öğrendim ki 12V sistemde benim aldığım 40A mppt maksimum 520W panel gücü destekliyormuş. Belki paylaşırsanız faydası olur arkadaşlara.
Hakan bey Selamlar
Kablo kalınlığı ve taşıdığı akım AC220V ve DC12V değişiklik gösterir.
Paylaştığım videolarda bu tablo var.
Mppt şarj cihazı için yazdığınız bilgiler doğrudur.
Video da buna değinelim. 👍
Sizin yayınladığınız tablo ile başka bir arkadaşın yayınladığı videolarda aynı akım geçecek kablo kalınlıkları aynı görünmüyor, bunu anlatmaya çalıştım.
@@h.u8501 kablonun 12V Doğru akımda taşıdığı akım ile 220v Alternatif akım taşıma kapasitesi farkkıdır. Belki diğer arkadaşlar 220v alternatif akım bilgilerini paylaşmış olabilirler.
Bu arada kablo kalitesi bakır yoğunluğu akım kapasitesini etkiler. Ben standarda en yakın Yaklaşık değerler paylaşıyorum.
Kesin değer aldığınız kablonun web sayfasında teknik özellikler kısmında vardır.
elektrik ogretmeni olabilirmissiniz 😃🙋🏻♂️👍
Teşekkürler iş yerinde usta öğreticiyim. Stajer öğrencilerim var☺️ yarım öğretmen sayılırım.
Merhaba karavanda çift akü voltaj değeri kaç olması lazım en yüksek ve en düşük olarak 1 gün boyunca yetecek şekilde
Selamlar jel akü tam dolu durağan voltajı 12,4-12,6v civarıdır. 12v altıda bitik seviyedir. 11,5v altıda çökmüş aküdür. Burada sülfatlaşma başlar.
Bir aküden hiç enerji çekmezseniz voltajını korumaya devam eder.
Sizin çekeceğiniz akım akünün kapasitesini direk etkiler.
Bir led aydınlatmayla bütün geceyi geçirebilirken.
Bir kahve makinasıyla 2 kahve yaparak aküyü sıfırlayabilirsin.
6.000 waat invertere çıkış için kaçak akım rolesi ve sigorta takacam kaynak makiside çalıştırmayı dünüyorum acaba nasıl sigorta takmalıyım
Selamlar
6000watt /220v =27Amper üretir.
Bu durumda ana sigorta olarak 25A(30mA lik) kaçak akım sigortası kullanmalısınız.
Dağıtım sigortaları:
Kaynak makinası için yine 25A sigorta kullanın.
Diğer cihazlar için Akım değerinin +%10-20 üstünde sigorta kullanın.
En büyük sigortanız 25A olmalı.
Selam. Çok değerli bilgiler. 10 amper tek panel. 6 mm kablo. 100 amper jel akü. 1200 what inverter. Küçük çapta şarj aleti. 32 amper sigorta. Bu ekipmanların bağlantılarını yaptım. Sigortayı panel ile şarj aleti arasına taktım. Biraz olsun elektronik bilgim var. Ekipmanlar birbiriyle uyumlumudur?..
Hocam videodaki sigortanin yerine başka hangi sigorta kullanabiliriz
Bıçaklı tip sigorta veya midival sigorta da kullanabilirsiniz.
Hocam kolay gelsin. Akü seri bağlantısında her iki akünün aynı kapasite de olması gerektiğini vurgulamışınız. Paralel bağlantıda da aynı mı? 2 yıllık akü yanına aynı öarkay be güçte yeni akü aldım. Bunları paralel kullanabilir iyim
Aküler özdeş olmalı. Aynı cins ve aynı güçde olmalı. Biri yeni biri eski sistemin kararlılığını etkiler.
Örneğin bir arabanın çeker tekerleklerinin biri yeni lastik diğeri kabak lastik olsa. Karda araç tutunması kararsız olacaktır.
Bizim kinde eski akü çabuk biter yeni akünün voltajınıda çökertir. Durum böyle
2ad 205lik panel 40 amp mppt sarz 200 amper aku var 220 buzdolabin da sabaha karsi invertor kapaniyor neden acaba
Sorunuzu görünce buzdolabına bağladığım güç ölçer prize baktım 2 kapaklı nofrost 11 günde 21000w harcamış yani günde 1900w eder(buzdolabının buz çözücü ısıtıcılarında sorun var ısıtıcıların tükettiğide hariçtir bu tüketimde). 1900w÷12v desek 160amper günlük tüketim İnvertörün verimliliği hariç tabi. Yüzde 95 verimli olsa inv 168a akü kullanımı gerekkir. Akülerinizde eğer sulu jel akü tarzı asitli aküyse yüzde 40na kadar kullanırsınız. 100a de 60 a verim desek 3x 100a 300amperlik akü Hee birde inv ün boşken tükettiği var oda 1 amper saatte 24 a onu diyelim . Neyse 300a lik akü gerek. O panellerde türkiyedeki konumunuza göre min 190 200a açık havada günlük üretir . Tüketiminize göre tersten hesaplayın bu şekilde yanlışım varsa uyarın . Hee birde inv kapanıyor dediniz akü 10v a düşünce kapatır büyük ihtimalle oda gece gider saat 2 3 gibi tahminen
@@deathstalker2994 Harikasın. Buzdolabı konusunu gayet güzel anlatmışsın.
Faydalı bir paylaşım oldu. Çok teşekkürler.
Ustam 3 tekerli elektrıklı motoruma 5 adet jel aküyle çalışan yedek akü taksam mi iyi olur güneş enerjisi yaptırsammı
Ahmet bey emeğinize sağlık. benim anlamadığım güneş panelinden gelen akım devamlı mppt ye ulaşıyor kullansakta kullanmasakta benim aldığım mppt sizin görselde kullandığınız ile aynısı. güneş paneli ile mppt arasında DEVRE KESİCİ olması gerekmezmi çünkü mppt de kapatma düğmesi yok sanırım akım gelince otomatik çalışıyor. Olmalı is nasıl birşey olabilir.
Mesut bey Selamlar
Bu video daki çizim anlaşılması kolay olsun diye basitleştirilmiş halidir.
Diğer video ve yorumlara bakarsanız panel ve mppt arasında sigortanın nasıl hesaplandığı anlatıldı.
Her enerji kaynağında mutlaka akım sınırlandırma amaçlı sigorta olmalıdır.
Panellerden enerji gelmeye başladığında mppt şarjı otomatik başlatır. 👍
@@ahmetmemis6177 Anlatamadım sanırım. Güneş paneli +Devre kesici anahtar + sigorta+mppt olması gerekmez mi. Yani arada devre kesici olması gerekmiyor mu. Sizin dediğiniz gibi akım gelince mppt otomatik çalışıyor. Kullanmadığımız zaman kapatmanız gerekmez mi.
Ahmet bey iyi günler. Milletimizin zor durumda olduğu şu günlerde Allah hepimizin yardımcısı olsun. Annem babam yaşlı şu süreçte biraz tedirginler küçük bir bağ evim var solar sistem kurmak istiyorum. Müsaitseniz size bir kaç sorum olacak eğer mümkünse mail adresinizi verebilir misiniz.
Bilgilendirme için teşekkür ederim. Güneş paneli ile invertör ya da şarj cihazı arasında kullandığınız DC sigortanın fotovoltaik sigorta olması gerekmez mi ? Bunun için özel soket şeklinde sigortalar mevcut.
Fotovoltaik sigortalar güneş santralleri gibi büyük enerji sahaları için tasarlanmış sigortalardır.
Amaç ters akımı engellemektir. Yani başka panellerden gerigelebilecek yüksek akımdan korumaktır.
Karavanda 2 veya 3 panel var ve seri bağlı. Buradan veya şarj kontrolden geri akım gelme durumu söz konusu değil.
Yani ters akım riskimiz olmadığından klasik DC sigortalar işimizi görmektedir.
Çok güzel anlatıyorsun teşekkürler
Teşekkürler. ☺️👍
4 adet 165 panel 40a şarj kotrol cihazi,3000a inverter,2ade 100ah jel akü kablolar hz
Hocam panel ile sarj kontrol cz, sarj kontrol cz ile akü arasina internette gördüğüm basmali 30a dc ac otomatik sigorta almayi düşünüyorum sizin fikrinizi bekliyorum
Şimdiden teşekkürler
Parça parça hazırlık yapmaya calisiyorum. Herşey maddiyata bağlı ama en degerli si sizin verdiğiniz bilgiler saglikli günler dilerim
Hocam 24 v sistemkurmak istiyorum
Sigortalari alayimmi
Öncelikle değerli bilgileriniz için tesekkurederiz bir şey sorucaktlm yardimci olursanız memnun olurum 1 adet 3 kw akll invertor 4 adet 285 waat poli panel 2 adet 400 waatllk mono kristal panel 80 anper mppt sarz kontrolü 4 adet 200 anperlik jel akü böyle bir malzemeyle iyi bir verim almam için panel ve aku baglantlsl ne şekilde yapmam gerekir yardimci olursanız memnun olurum tesekkurederim
Akım hesaplama formülünü paylaştım.
Akım ve metreye göre kablo kalınlığı formülüde paylaştım.
Sizler hesaplamanızı yapın takıldığınız yerde destek olmaya çalışalım.
Sorunuz net değil. 2farklı panel 2 farklı şarj kontrol var.
2 farklı gurup kuracaksınız galiba. Kablo mesafeleride kablo kalınlığını etkiler.
Ben formülleri yazayım siz gurupları ayrı ayrı hesaplarsınız.
(4ad x 285watt) + (2ad x 400watt) = toplam watt
A=watt/volt
(Akım x metre) /10=akü kablosunu verir.
Bilgilerini için tesekkurederim ben heralde yanlls anlattım elimde 280 waat 4 adet poli kristal panel 2 adet 400 waat mono kristal 1 adet 3 kw pnp akll invertor invertor den baglmslz olarak 80 anperlik nppt sarz kontrol cihazlnl callstlrmak istiyorum 200 ×4 adet de jel akü var panel baglantllarlnl seri veya paralel baglantl sistemi ne şekilde olmasl gerekiyor akuler 24 volt baglantl ml olucak benim yaptlglm hesap 280 waat 4 adet poli kristal ve 400 waat 2 adet mono kristal paralel paralel olarak baglaylp aküleri de 24 volt olarak baglamayl düşünüyorum baglantl sistemin de iyi verim alabilirmiyim yoksa sizin onericeginiz başka türlü baglantl sistemi varml tesekkurler
@@muammertopaloglu4173 Tekrar Selamlar
Sisteminizde farklı paneller var.
Seri ve paralel bağlantıda max verim için özdeş/benzer paneller olmalı. Sizde 2 farklı panel var.
Panel voltajlarını yazmamışsınız.
Mppt cihazlarının max giriş voltajı lazım.
Enerji kullanım yeri 220v mu 12v mu? Buna göre akü bağlantısı yapılmalı.
3kw lık akıllı invertede panel girişi varsa bir panel gurubunu buna bağlayın.
İkinci mppt cihazınada ikinci gurubu bağlayabilirsin.
Tabi panel giriş voltajı mppt giriş voltajını geçmemeli.
Aküleri 12-24v bağlama kararına gelince sadece 220vkullanacaksan aküleri 24v hatta inverterin kaldırıyorsa 4aküyü seri yap 48v çalıştır.
Akü voltajı nekadar yüksek olursa daha az akım çekilir. (bu tasarrufu etkilemez. Arıza ihtimalini düşürür)
48v yapacaksanız inverter klavuzundan giriş voltajı ve çıkışda desteklediği akü voltajına bakılmalı.
Sizin işiniz malzemelerin etiket bilgileriyle direk ilgili.
Örneğin bir karavana yerden tasarruf etmek icin 3 farkli amper de panel takmak yanlış bir adım mı olur
Özdeş panel olmazsa dengesiz ve verim kayıplı olur. Fakat tabiki çalışır.
Paneller arasında güç farkı yakınsa önemsenmez. Bağlanabilir.
Fark çoksa ikinci bir şarj kontrolle şarja girin.
Kolaylıklar diliyorum.
Reşit bey Teşekkürler
Saygılar