Te-am mirosit de mult că ești meseriaș. Îmi place cum vorbești și că ai skil în șurubăreală și electronică. Bravo! La insonorizare te-ai gândit? Tableta mai merge? Mă gândesc să cumpăr un Android dedicat. La mulți ani și aștept noutăți de la tine!
Mulțumesc pentru apreciere! Da, m-am gândit la insonorizare, chiar i-am făcut parțial, pe plafon și în toate ușile (inclusiv cea a portbagajului). Am în plan să mă ocup și de podea, dar am zis că o fac odată cu înlocuirea scaunelor, să nu dau mocheta jos de două ori :D La mulți ani și un an nou cu împliniri! drive.google.com/drive/folders/1PjwZMchVhAGgkdZP8MiHTKwk0mFweG_X?usp=drive_link
Salut, am comandat multivalva și senzor de nivel pentru ca vine multivalva fără senzor, ce am observat , ca cînd am demontat multivalva senzorul era blocat pe undeva la sfert după vreo câteva mișcări de plutitor a început să se miște și senzorul, deci aștept multivalva și voi vedea. Mulțumesc pentru răspuns
Salut! La mulți ani! Da, e o sugestie bună. Am umblat o singură dată la clapetă, iar după 100000 km, nu prea am avut ce să curăț, am rămas surprins cât de curate erau chestiile pe-acolo. În principiu, se poate aplica o parte din tutorialul cu demontarea galeriei de admisie. Numai bine!
Bună ziua!Te felicit pt. dibăcie și tenacitate!Am unlogan 1,4 /2008 cu inst.L.R. din fabrică,și senzorul de gaz îmi dă erori cam 2 des, în sensul că ori 22:31 deschide ori închide gazul!Îl pot repara?
Salut! Verifică inclusiv conectorul sau calblajul, să nu apară conexiune cu intermitențe, dar e destul de posibil să fie și senzorul. Al meu, până să cedeze de tot (să arate mereu presiune 0), mi-a dat aleator niște erori că nu mai are presiune, dar își renevea după repornire. De reparat, se repară, cheia problemei este să se găsească de vânzare senzorul intern de presiune.
@@AlexStoica_TUTORIALS Bună seara!Mulțumesc, azi i- am făcut o prindere mai rigidă , să elimin trepidațiile, am verificat conexiunea, dar nu știu cu ce spray să dau acolo.O fi bun wd 40?sau altul?Măine pe lumină voi face iarăși o probă@ găsit de cumpărat pe gazmagazin 295 lei, iar în service ( IAȘI) 300 lei@Poate nu ajung să-l cumpăr!Oricum mulțumesc, și am să vă mai consult!!!
Salut. Urmăresc video urile tale și vad ca ești foarte priceput. Poate ai idee de ce oscilează turometru când opresc la semafor de exemplu. Dacă ii dau câteva turații ușoare se oprește altfel face asa continuu intre 500-1200 ture.
Oscilariea ceea usoara e normala zic cei de la dacia ca e facuta harta de injectie prost , deci un update de harta ar rezolva problema , daca oscileaza mai tare si o ai pe gaz plamanu e fisurat , sau pe benzina clapeta murdara decalibrata sau senzori din zona respectiva , presine etc .
@@MihailAntoniobadea eu o am de 25mi ea având 125 când am luat-o. Gpl ul cam 70mi. La început nu făcea nimic. Dacă opresc gpl ul se potolește , dar uneori face și pe benzina, ce e drept nu asa de tare..
Posibil sa fie o cauza compusa adica posibile scapari gaze cum am zis fie plaman fie injector de face doar pe gaz mai accentuat si posibil boala lor cum zic cei de la dacia cu oscilatia , eu am descoperit pe banii mei evident cauza principala pentru chestia cu turatia a mea varia f mult turatia si dadea sa moara motorul de noua cand era rece afara si varia f putin cand era calda , dupa multe investigatii buba era de la electrovalva sau actuatoru lde la variator , dupa ce am schimbat piesa nu am mai avut probleme cu ea nici la rece , piesa pe original costa undeva la 400 ron si e relativ usor de schimbat .@@paulpaul2112
Salut! În primă fază aș începe cu verificarea a tot ce ține de vacuum. Dacă zici că și pe GPL și pe benzină e prezentă oscilația respectivă, atunci e ceva ce-o deranjează independent de tipul de combustibil. Pe GPL e oarecum normal să apară o oscilație mai mare, deoarece calculatorul de GPL preia timpii de injecție de la cel al mașinii, dar oscilația este amplificată din cauză că pe gaz, timpii de injecție sunt amplificați față de cei de pe benzină (de ex. dacă pe benzină ai 3 milisecunde tipul de injecție, pe gaz vei avea pe la 8-10 ms), de aici și faptul că pe GPL se observă mai tare. În concluzie, verifică furtunele de vacuum, apoi ceea ce returnează sonda lambda 1, poate clapeta de accelerație (să fie curată).
Salut! Imi poti spune te rog daca acest senzor este responsabil si de trecerea pe benzina? La mine trece pe gaz dar cand se termina masina prefera sa se opreasca in drum decat sa treaca pe benzina. 😅
Salut! Da, senzorul care citește presiune din rampa de injecție GPL este implicat și în comutarea pe benzină în momentul când se termină gazul. Dacă îți merge pe GPL, dar singura problemă e că nu trece pe benzină când ți se termină gazul, n-aș suspecta senzorul, ci o setare din softul instalației care îi spune calculatorului la ce presiune minimă să treacă pe benzină. La mine presiunea nominală de funcționare e 1.4 bari, iar trecerea pe 100% benzină o face dacă presiunea în rampa de injecție este sub 0.7 bari (la jumătate din cea nominală).
Va salut !!! Minunat clipul ! Imi puteti spune care fire/pini sa le unesc pentru a anula doar presiunea??? Sunt 5 tot ca si la dvs : rosu, portocaliu, negru, alb si alb cu putin rosu parca. Schema am vazut.o . Ar trebui unit rosu ( volți) cu cel pinul de presiune sau care va rog mult de tot???
Salutare! Nu va funcționa doar prin legarea firului responsabil de presiune direct la GND (masă) sau la +5V, dacă îl legați direct, ECU va semnala eroare de scurt la masă sau scurt la VCC. Merge în schimb cu un divizor rezistiv sau cu un potențiometru (dintre cei 3 pini ai potențiometrului, cei din margine se leagă unul la GND iar celălalt la +5V, apoi cel din centru se leagă pe firul care duce informația la ECU), se învârte de potențiometru până ce valorea indicată de ECU este în limitele dorite. Înainte de a face asta trebuie să știți că pentru funcționarea optimă, ECU are nevoie să știe ce presiune e în rampa de injecție pentru a ajusta timpii de deschidere a valvelor de GPL, fără o informație reală, ECU va face un amestec prost, injectând ori prea mult (rezultă amestec bogat), ori prea puțin gaz (rezultă amestec sărac și riscul de a arde supapele de evacuare). În plus, după presiunea citită de acel senzor, ECU știe când nu mai are gaz și face trecerea pe benzină, dacă el vede tot timpul presiune în rampă, va sta pe gaz până se oprește motorul. E ok să faceți modificarea asta numai în scop de testare a funcționării instalației de GPL fără acel senzor (pentru a ști sigur că de la el e problema), dar nu să fie o modificare permanentă, că nu aduce niciun beneficiu, ba din contră. Culorile firelor, nu vi le pot spune deoarece nu știu ce instalație aveți, fiecare producător având libertatea de a alege ce culori să folosească pentru fire. Se pot determina în schimb cu un voltmetru. Numai bine!
@@AlexStoica_TUTORIALS mult foarte mult! Instalația este tomasetto stag 300, pe un passat b6, 2.0 FSI, pusa din 2018.De când am dat curent la o alta masina , dar cu cu cabluri normale ,ci cu doua fire de cupru, care se folosesc la instalația caselor, de atunci s.a întâmplat ceva ...nici pe benzina nu mai merge rotund , iar pe gpl moare motorul foarte des ,mai ales la semafoare ,pana ajunge apa la 90. După 90 grade nu mai moare motorul dar se întâmplă uneori la 80- 90 la ora sa se înece motorul ,se oprește și foarte greu îl mai pornesc, după ce dau de foarte multe ori la automat. După ce pornește merge fără probleme.multumesc încă odată, v.am întrebat deoarece la service mi.au spus la testerul de gaz , ca totul funcționează în parametrii normali, dar la Sevice motorul era cald deja...
@@nutustuparul6482 Din păcate, treaba se complică dacă defecțiunea a apărut în urma donării de curent. Cel mai probabil ați avut motorul pornit în momentul în care mașina fără baterie a dat la automat. În cazul ăsta, apare un vârf de tensiune generat de curenții mari + inductanța cablurilor și a bendixului mașinii care dă al automat (care e în sine o bobină), iar toate acestea se combină cu o baterie descărcată, care nu poate prelua curenți de încărcare mari. Trebuie verificat în primă fază sistemul de încărcare (în caz că s-a ars vreo diodă a alternatorului), eventual îl decuplezi un pic, iar dacă motorul începe să meargă rotund, e posibil ca el să fie problema. Altfel, cu o diagnoză trebuie inspectate valorile returnate de senzorii mașinii și văzut dacă sunt plauzibile. Am avut defectul ăsta pe un Cielo, în urmă cu mulți ani, tot în urma unei donări de curent cu motorul pornit, într-un final am găsit un tranzistor strâpuns pe calculatorul de GPL care altera semnaul de la sonda lambda, iar mașina mergea prost și pe benzină.
@@AlexStoica_TUTORIALS mare domn !!! Am mai pornit alte mașini în trecut , exact cum ziceți cu motorul pornit și în final s.a ars releul 460, specific Vw, care se afla în partea stânga sub bord, în stânga volanului, de aceea ma tot gândesc la el ca poate nu lucrează cum trebuie .Sper sa nu fii fentat cum ziceți calculatorul gpl...
Salut. Foarte tare acesc clip, apreciez foarte mult implicarea. Mult suces pe viitor. Cum ti-ai dat seama ca este piesa potrivita pentru acest senzor? Am dat si eu o cautare la aceasta piesa dar am observat ca sunt mai multe tipuri de piese cu coduri diferite, tu de unde ai stiut ca iti trebuie acel cod pe care l-ai comandat, pentru ca din ce am vazut eu din filmare atunci cand extragi piesa de pe senzor si o filmezi indeaproape nu are scris pe piesa decat inceputul codului pe care l-ai prezentat tu ca l-ai comandat nu si terminatia AC6U?
Salut! Mulțumesc mult pentru apreciere, mă bucur că ți-a plăcut video-ul! Pentru a identifica senzorul potrivit, o parte din part number l-am luat de pe piesa originală, iar celelate informații, le-am dedus din foile de catalog a senzorilor găsiți. De exemplu unii funcționau la 3.3V, iar alții la 5V, am măsurat pe placă și am văzut că al meu primea 5V, deci i-am exclus pe cei de 3.3V. Apoi am luat intervalul de presiune măsurat, știam că regulatorul meu de gaz este setat la 1.3 bari, deci aveam nevoie de un senzor a cărui gamă de măură să cuprindă valoarea asta. Nu în umtimul rând, terminațiile unor coduri exprimă modul de ambalare a componetelor (la bandă sau la bucată), tipul capsulei, gama temperaturii de funcționare, dacă este sau nu ROHS (conține metale grele) etc.
Salut! Eu mi-am făcut-o dintr-un modul Bluetooth HC-05. În principiu merge adaptată orice interfață USB-Serial, iar de cumpărat, se găsesc pe site-urile cu componente GPL (gazmagazin.ro, gplshop.ro etc)
Hello, the engine I guess is 0.9 turbo 90 HP. What electronics is the car on stag and are there any problems with the gas level when driving on gas. How long have you had this gas system?
Hi, I guess that you used Translate and for sure the translation it wasn't perfect. Yes, the engine is 0.9TCe, Euro 5 type, manufactured in 2013. About the LPG system, it was added later, I think around 107000 km, now I have over 150000 km and the only problem till now it was about the pressure sensor. To avoid wrong indication of gasoline level you need to install an emulator to reset the fuel level at every engine startup. An example of this can be FLE-P from Stag or AEB392P you can find many alternative on the market, the important thing it's to be compatible with Renault/Dacia. The installation it's relatively simple, you need to connect a few wires under the back seat (around the fuel pump and level sensor).
yes I used a translator, I am interested in the version of the gas injection Stag Q-box basic or plus // Q-next possibly use ? Thanks in advance.@@AlexStoica_TUTORIALS
@@ИвайлоКаназирски I have Stag Q-Box Basic but I did some internal electronic modification to can inject both fuels (gasoline and LPG) in the same time when I need more power. For example, when the engine is running between 0 to 3000 RPM and load is under 60% it burn only LPG, but if RPM is over 3000 or the engine load is over 60%, it also inject gasoline to increase the power and to cooldown the valves. Stag Q-Box Plus is better than Basic because it has OBD interface but you need to ensure that is installed correctly because some LPG installers connects only essentials wires and that's it.
apreciat te implor pentru ajutor Am o dacia sandero 2 0.9tce 2013 si am montat benzina, dar problema este ca masina mea (probabil calculatorul) nu recunoaste gazul si imi arata constant nivelul benzinei la zero, becul este continuu aprins desi acolo este mai mult de jumătate de rezervor de benzină... și conduc cu benzină tot timpul corect... si apoi cand turnez aproximativ 5l sau mai mult de benzina, se arata nivelul real de benzina (mai mult de jumatate de rezervor). cum sa rezolv problema??? cum poate recunoaste masina mea ca merge pe benzina???
@@dubravkokucak6901 Salut! Aceasta este o problemă cunoscută la mașinile care au instalație GPL. Trebuie să instalați un emulator de cantitate de benzină. Îți las aici un site ca să vezi ce este această piesă. Morate kupiti poseban za Renault / Dacia. nagaz24.com/ecu-apos-s-emulators-fuel-level/ Numai bine!
@@AlexStoica_TUTORIALS multumesc din suflet!? imi puteti spune ce modul specific de pe link-ul pe care mi l-ati trimis este pentru Dacia Sandero 2, 0.9tce, 2013, are vreo legatura cu marca instalatiei GPL sau?? si cum se monteaza in masina? pentru ca daca cumpar si nu stiu sa montez, l-am cumparat degeaba... va multumesc din suflet P.S. videoclipurile tale sunt grozave, m-ai ajutat foarte mult pana acum.... respect alex!?
@@dubravkokucak6901 Sa zadovoljstvom, drago mi je što vam mogu pomoći! Upravo sam u Zagrebu našao dućan gdje se može kupiti takav modul. ( auto-silvio.hr/shop/cijena/emulator-ac-stag-fle-fc ). Modul ima 3 kabla (crveni, crni, žuti). Crvena je spojena na +12V paljenje (na + žicu benzinske pumpe), crna je spojena na minus (karoserija automobila), a žuta žica je spojena na kabel senzora razine u rezervoaru. Našao sam tehnički dokument gdje je dijagram montaže ( www.ac.com.pl/pub/Download/Emulatory/PL/PL_FLE_FC_1_4.pdf ). Nije bitno kojeg je proizvođača LPG instalacija jer se ovaj modul ne spaja na LPG instalaciju već na auto instalaciju. Sve najbolje i samo tako nastavite!
@@AlexStoica_TUTORIALS prietenul meu drag kakak și tu kralg.... Știam de acel magazin din Zagreb și este singurul sau unul dintre cei care vinde GPL etc. Mi-a plăcut foarte mult că mi-ai dat un link către care model exacto și soră, cum a fost instalat!? Mi-ai spus frumos într-un mod profan că vrei, nu vrei, trebuie să fii rosanimad!? Cum l-am cumpărat și l-am instalat și l-am făcut!? începutul tău a fost uimitor pentru mine și îndrumarea pe care o am în tine pentru că instalatorul din magazin mi-a spus că nu poate garanta că va funcționa și că nu este sigur... Mi-am spus că voi risca și voi cumpăra si am incredere in tine pentru ca stii sigur ca intalnesti o astfel de problema...si am avut dreptate!? mulțumesc foarte mult o dată!? ai un videoclip despre cum sa schimbi tanga de echilibru si blocurile de seleniu si mingea in umar??
Bună seara,am nevoie de ajutorul dumneavoastră.Dacia Logan 1 cu gpl,am 2 probleme.Cand e motorul mai rece,și vrea să treacă pe gaz moare motorul,trebuie tinuta turata un timp pana se mai incalzeste motorul ca sa mearga bine.Si a doua problema,cea mai importanta,in mers instalatia functioneaza bine,dar atunci cand sunt in mers si scot mașina din viteză pentru a opri sau pentru a schimba treptele moare motorul aproape de fiecare dată,însă pe benzină nu se întâmplă asta :) Mă puteți ajuta cu o opinie vă rog?
Salut! Trecerea pe GPL e bine să se facă doar dacă regulatorul de presiune (plămânul) are cel puțin 35 de grade (eu l-am setat la a mea la 60 de grade). Legat de căderea turației până aprope de oprire, aș verifica inițial etanșietatea admisiei motorului (să nu tragă aer fals pe undeva) + partea de vacuum. Apoi, dacă totul este ok în admisie, aș verifica valorile multiplicatorului pentru turațiile joase din calculatorul de GPL. Calculatorul de gaz, preia timpii de injecție de la calculatorul de benzină (cel original al mașinii), apoi înmulțește aceste valori cu un coeficient (multiplicatorul), asta deoarece timpii de injecție GPL trebuie să fie mai mari decât la benzină. Numai bine!
Salut, de unde ai luat senzorul chinezesc? Am o problema asemanatoare, masina ba trece ba nu trece, si as vrea sa testez un senzor after-market, pentru ca senzorul original Landi este peste 300 de lei, si consider ca nu merita investita doar pentru o testare. Am verificat si cu un teste valorile, dar aceeasi poveste, uneori trece si masoara valorile corect, alteori nu. Multumesc anticipat pentru raspuns!
Salut! Pe cel chinezec l-am luat de pe AliExpress, eu am scris PS-04 (ăsta era codul pentru senzorul meu) și am găsit acolo acel model mai ieftin. Doar de probă, poți testa cu un potențiometru, ai 3 pini (2 pe margine și unul în centru), legi unul din margine la +5V sau +3.3V (depinde ce-ți vine pe firele de alimentare), apoi pinul din extremitatea cealaltă îl legi la masă/minus (GND), iar pe pinul din centru vei avea o tensiune reglabilă pe care o modifici rotind de axul potențiometrului. Pui un voltmetru între masă/minus și pinul de cursor, învârți de potențiometru până ai pe cursor tensiunea de 1.2V (asta s-ar treduce în jur de 1bar = presiunea atmosferică). Următorul pas este să pui interfața și să vezi ce presiune vede calculatorul de GPL, iar apoi o mărești până peste pragul de trecere pe GPL, să vezi dacă trece și dacă merge ok. Perfect nu va merge, deoarece e o valoarea emulată și nu reală, dar te va ajuta să-ți faci o idee cam de unde vine problema.
Salut! Am un stag 4 Qbox basic de 2,5 ani am schimbat in primul an calculatorul apoi dupa 7 ani pe gpl imi merge in 3 pistoane din 4 dar cand imi merge in 3 nu palpaie butonul si nici nu sare de pe gpl. Cei de la service mia u zis ca e dus iar calculatorul si senzorul de presiune. E prea ciudat sa se strice asa repede iar
Salut! E tare ciudat că a fost nevoie de schimbarea unui ECU de GPL până acum, de obicei sunt foarte rezistente și nu prea se strică decât dacă faci greșeli grave de conectare, ori poate să fi avut parte de șocuri de tesniune extrem de mari. Faptul că mașina merge în 3 pistoane, mă face să cred că defectul nu ține neapărat de ECU, ci mai degrabă de celelalte componente externe. Pentru diagnosticare, aș lua-o metodic, în primă fază mă asigur că ECU de la GPL primește de la ECU original al mașinii timpii de injecție, apoi mă asigur că timpii de GPL sunt calculați și apoi că semnalul de comandă a injectoarelor de GPL e prezent la ieșire. Dacă e prezent, atunci trebuie să te asiguri că toate înjectoarele de GPL sunt în stare bună (nu cumva unul dintre ele să fie blocat). O altă problemă pe care am mai întâlnit-o a fost ca furtunul de GPL ce iese din injector să fie cutat sau gâtuit, iar cilindrul respectiv nu primea gaz sau primea prea puțin. În situația ta, nu pâlpâie butonul deoarece ECU nu considieră că ai un defect grav, care să-l împieice să ruleze pe GPL. Dacă vei scana după ceva erori, cel mai probabil vei găsi erori memorate în el, ajută și astea să-ți faci o idee cu privire la defect. Mai verfică și intalația electrică, mulți instalatori nu cositoresc firele, pur și simplu le înoadă între ele, iar în timp conexiunile oxidează, ori pătrunde apă la ele și atunci apar anomaliile.
Salut! Este softul de la Stag (luat de pe site-ul lor), iar ca interfață am făcut una dintr-un modul Bluetooth HC-05 + un level shifter (asta pentru că ECU de la GPL are seriala pe 5V, iar acel modul pe 3.3V). La fel de bine poți folosi și un MAX3232, dar dezavantajul e că vei avea comunicația pe fir.
Îmi spui te rog unde conectez mufă cablului pentru diagnoza,am un sandero 2020, cu gpl din fabrica, și dacă o las pe gaz, a doaa zi dimineața îmi pornește cam greu, învârte de câteva ori, asta fiind motivul pentru care as vrea sa vad dacă am vreo eroare pe gpl
Bănuiesc ca ar scăpa gaz, și pornește ca și cum ar fi înecată, dacă o folosesc pe benzina totul este bine. Dar nu știu unde sa conectez la calculatorul de gpl... Mulțumesc!
@@bogdanel76 Majoritatea calculatoarelor de GPL au o interfață serială simplă (de obicei o mufă cu 4 fire localizată în vecinătatea calculatorului), din păcate însă, n-aș putea spune unde este pus ECU de GPL la instlațiile din fabrică. După ce descoperi mufa asta, conectarea o poți face cu o intefață de la USB la 232, firele fiind +5V, RX, TX, GND. O problemă ceva mai mare o reprezintă softul la unele instalații, nu toți producătorii dau softul pe site, unii doar centrelor de service din rețeaua lor. Legat de pornirea grea, nu știu ce să zic, știu că implicit motorul pornește pe benzină, iar ulterior trece pe gaz, după ce ajunge la o temperatură setată. Așa a făcut de la început sau probelema a apărut ulterior?
Salut, o problema am și eu și nu am reușit să îi dau de cap și ma gândesc la comutatorul digital gpl care face trecerea de pe benzina pe gpl și invers ce sintome are este ca dacă îl închid trebuie să apăs de 3 /4 ori sa se aprindă , îmi indica rosu merg alimentez și nu îmi intra decât 10/15 litri, sau din senin am 2 linii și începe să licăre ledul de trecere pe gaz și piue. Dă-mi terog o ideie ce ar fii problema?? Mașina este un Opel astra h 1,6 benzina motor Z 16xe1 și instalația gpl este Landi Renzo , plămânul, electrovalva, senzor temperatura antigel, senzor presiune, rampă și injectoare , toate leam schimbat . Nustiu ce ar mai fi. Mulțumesc
Salut! Foarte ciudat ceea ce întâmpini cu instalația, zic asta pentru că indicația nivelului de gaz este un mecanism separat față de logica ce comută de pe gaz pe benzină. Indicatorul de gaz funcționează cu ajutorul unui sensor hall montat pe butelie (iar în interiorul buteliei este un magnet pus pe plutitor). Pe de altă parte, decizia de comutare pe benzină atunci când nu mai este presiune de gaz, este luată de sensorul de presiune montat după regulator. Cel mai relevat ar fi să puneți o interfață pe calculatorul de GPL pentru a vedea ce valori raportează. Dacă și acolo apar anomalii, verificați conectori, punctele de legare la masă. Numai bine!
Salut am schimbat și comutatorul și multivalva gpl de pe butelie și senzorul de pe multivalva care indica nivelul și încă nu am băgat gaz în butelie , și am observat că îmi licaresc pe comutator toate beculetele acelea , oare sa fie ca nu are gaz în butelie ??
Salut, am rezolvat problema este ok am alimentat cu gaz și funcționează impecabil după schimbarea multivalvei . O singură nelămurire am cu privire la bobina care vine pe multivalva , se încălzește cind funcționează gazul, nu am verificat niciodată cind o aveam pe cea veche dacă se încălzea la fel. Tu poate ai experienta și știi. Este normal să se încălzească bobina în timpul funcționarii gazului?? Mulțumesc.
@@adrianstroe9771 Mă bucur că i-ai dat de cap până la urmă. Da, este normal să se încălzească corpul electrovalvei în timpul alimentării, asta deoarece în acel corp este o bobină, care implicit are o rezistneță electrică ce disipă putere (sub formă de căldură) când este parcursă de curent. Câtă vreme nu ajunge atât de fierbinte încât să te facă să iei mâna de pe ea, totul este ok. Numai bine!
Nu indică în sensul că nu mai apare deloc nivelul sau a rămas blocat la o anumită valoare? De obicei, ori se blochează plutitorul din butelie, ori se defectează senzorul hall montat pe butelie (cel care citește intensitatea câmpului magnetic de la plutitor și o convertește într-o tensiune ce este interpretată de ECU). Trebuie pusă o interfață și citite valorile primite de ECU de la senzor.
Salut! Este un Samsung Galaxy S3 Mini, adaptat în locul oglinzii originale (am scos sticla oglinzii și am pus acest telefon pe care rulează aplicația Torque).
Sal! Am un senzor map PS-04 Plus, defect de la instalatie gpl Tomasetto Stag4 Qbox. Pe tester arata 1000+ erori de la el in aprox 24h. Esti din Buc, cat costa sa l repari ? :)
Salut! PS-04 e un senzor compus din 3 senzori la interior, deci pe interfață ar trebui să vezi exact care dintre cei 3 nu mai funcționează. În funcție de situație, problema poate să fie de conectică, de fire, de alimentare etc. Personal, nu mă ocup de service, dar cred că te pot ajuta, sunt din București, sector 6.
@@AlexStoica_TUTORIALS, pana la urma a fost inlocuit cu unul nou, nu a mers curatat sau altceva, are cam 2 ani jumate de functionare si intr un final a cedat ... il am pe acasa daca o fi sa l mai repar sau donez simbolic..
@@MrMariusS Părerea mea este că-l poți repara, să ai pe ce pune mâna în caz că pică din nou cel de pe mașină. Eu am tot timpul un senzor din ăsta în portbagaj, iar până acum chestia asta m-a salvat când s-a stricat nenorocirea fix când eram prin Grecia, de nu-l aveam trebuia să mă-ntorc pe benzină :D
@@nbmgarage4339 Mi-ar păcea să am un răspuns la întrebarea asta, dar nici eu nu știu. În funcție de ce timp o să am la dispoziție o să mai lucrez la proiect, dar cel puțin în perioada asta rece, e mai greu să stau tăvălit pe sub bord.
Salut! Instalația nu pot spune că este de la un anume brand, e formată din mai multe componente, un rezervor toroidal de 52L brut, multivalva Tomasetto AT02, regulator de presiune Tomasetto Nordic AT09, rampa de injecție Stag AC W02, iar ECU de GPL este un Stag 4 Q-BOX Basic cu unele modificări.
Senzoru se duce datorita gazului prost, eu facusem o modificare si pusesem o varianta mult mai veche a senzorului, ceva de munca pt a pastra senzorul de temperatura, dar in acest fel senzorul de presiune era departe de linia principala si de mizerie.
Nu zici rău, dacă și ăsta o să pice la scurtă vreme, clar voi încerca varianta propusă de tine, cu îndepărtarea lui de lângă sursa directă de impurități
@@AlexStoica_TUTORIALS sa tii cont ca in același senzor este si cel de temperatura gpl, si daca pui un T sa indepartezi senzorul de linia principala, presiunea se va duce, temperatura mai greu si atunci apelasem la un teu cu senzor de temperatura.
Salut , video interesant ca de obicei domnu , nu credeam ca se poate desface senzorul ala de obicei astia le fac capsate , si eu am instalatie de gaz ca am mai vorbit a mea e un landi renzo megaz evo a mers cam 150 000 km pe gaz fara probleme nu a picat nimic doar am schimabt eu vaporizatorul ca se fisurase diafragma in rest nimic , bafta .
Salut! Mulțumesc frumos pentru apreciere! Și eu am rămas plăcut surprinsă că n-au lipit senzorul, ci i-au pus șuruburi, poate știau ei ceva :)) Mulți km înainte, fără reparații! Numai bine!
Dă mai multe detalii, dar din câte știu, 0.9 TCe nu are senzor de presiune pentru benzină, reglajul presiunii benzinei din rampă e făcut cu o supapă controlată vacuumatic, nu are nimic electronic.
Salut . cu 50 de lei il repari tu ca ai notiuni si ai si cu ce. dar daca mergi la service de gpl pariu ca nu se baga nimeni sa repare asa ceva. iti pune altul nou cu 300 sau cat era. eu cu calculatoru am avut problema , isi pierdea harta. un tomasseto .mi-a pus altul nou care era 700 lei dar le-a schimbat capacele si pe cel vechi l-a dat la garantie si mi-a luat decat 250. vad ca a ta e setata sa se dea pe benzina la 4 mii de turatii, eu i-am zis s-o seteze la 6500 rpm. nu m-as chinui sa merg pe eco cu un asa motorash. Mi se pare putin 4000 rpm pt un 0.9 tce . tot 0.9 tce am si eu, multumit , 90.000 pe gpl.
Salut! Din păcate, așa este, cei din service-uri mizează pe schimbarea unei componente mai scumpe (unde au și adaosul mai mare), decât pe orice încercare de raparare. Da, se întâmplă ca ECU-urile de la Tomasetto, dar nu numai să piardă informațiile stocate după o vreme, din cauza că memoriile folosite de producător sunt ceva mai slabe. Uneori își revine o perioadă dacă li se face reinițializre, dar problema va reapărea. Legat de setările ce apar în video, o să detaliez un pic. La ECU-ul meu am înlocuit releul care decuplează injectoarele de benzină cu tranzistori, modificarea asta + citirea Load-ului motorului (prin senzorul de vacuum și timpii de injecție de la ECU benzină), decid cât % se va injecta GPL, dar fără a afecta puterea resimțită a motorului. Dacă se costată timpi de injecție (de la ECU benzină) peste un anume prag, atunci ECU de GPL începe să dea drumul parțial și comandării înjectoarelor de benzină pentru a compensa necesarul de putere. În softul de la Stag, apare într-adevăr ca o trecere de pe GPL pe benzină, dar în realitate, nu face chiar asta, de la acea turație începe să înjecteze și benzină, scăzând catitatea de GPL, cumva e un raport dinamic în controlul celor două rampe de injecție. Făcând mixul ăsta, consumul este de cam 7.2% GPL + 1-1.3% benzină (în funcție de stilul de condus), iar de mers, merg 80% în afara orașului și restul în oraș, dar nu la ore de vârf. Eu am abia 41000 km cu GPL Numai bine, la mulți ani!
Din păcate, nu mă ocup cu așa ceva, am făcut videoul acesta doar ca o modalitate de rezolvare a problemei în regim casnic. Trebuie desfăcut cel de la Landi și văzut dacă în interior sunt componente care se pot schimba, ori dacă se găsesc pe piață. Eu am avut norocul de a avea codul scris pe componentă, altfel e mai greu
Felicitari pt filmulet! Profesionist...
Mulțumesc frumos, mă bucur că ți-a plăcut!
Tare intervenție! Dacă te-ai aplecat asupra problemei, iată că s-a și rezolvat, dar ........ dacă nu te implicai? Felicitări!
Te-am mirosit de mult că ești meseriaș. Îmi place cum vorbești și că ai skil în șurubăreală și electronică. Bravo! La insonorizare te-ai gândit? Tableta mai merge? Mă gândesc să cumpăr un Android dedicat. La mulți ani și aștept noutăți de la tine!
Mulțumesc pentru apreciere! Da, m-am gândit la insonorizare, chiar i-am făcut parțial, pe plafon și în toate ușile (inclusiv cea a portbagajului). Am în plan să mă ocup și de podea, dar am zis că o fac odată cu înlocuirea scaunelor, să nu dau mocheta jos de două ori :D
La mulți ani și un an nou cu împliniri!
drive.google.com/drive/folders/1PjwZMchVhAGgkdZP8MiHTKwk0mFweG_X?usp=drive_link
Felicitări...jos cu palariea ...ești priceput și la vorbe și la meserie🤝
Mulțumesc frumos, mă bucur că ți-a plăcut! :)
Salut, am comandat multivalva și senzor de nivel pentru ca vine multivalva fără senzor, ce am observat , ca cînd am demontat multivalva senzorul era blocat pe undeva la sfert după vreo câteva mișcări de plutitor a început să se miște și senzorul, deci aștept multivalva și voi vedea. Mulțumesc pentru răspuns
Salutare! La mulți ani! Un subiect util ,daca imi permiți ar fi si "curatarea clapetei de acceleratie ". Ar fi foarte utila !
Salut! La mulți ani!
Da, e o sugestie bună. Am umblat o singură dată la clapetă, iar după 100000 km, nu prea am avut ce să curăț, am rămas surprins cât de curate erau chestiile pe-acolo. În principiu, se poate aplica o parte din tutorialul cu demontarea galeriei de admisie.
Numai bine!
@@AlexStoica_TUTORIALS ❤️
Bună ziua!Te felicit pt. dibăcie și tenacitate!Am unlogan 1,4 /2008 cu inst.L.R. din fabrică,și senzorul de gaz îmi dă erori cam 2 des, în sensul că ori 22:31 deschide ori închide gazul!Îl pot repara?
Salut! Verifică inclusiv conectorul sau calblajul, să nu apară conexiune cu intermitențe, dar e destul de posibil să fie și senzorul. Al meu, până să cedeze de tot (să arate mereu presiune 0), mi-a dat aleator niște erori că nu mai are presiune, dar își renevea după repornire. De reparat, se repară, cheia problemei este să se găsească de vânzare senzorul intern de presiune.
@@AlexStoica_TUTORIALS Bună seara!Mulțumesc, azi i- am făcut o prindere mai rigidă , să elimin trepidațiile, am verificat conexiunea, dar nu știu cu ce spray să dau acolo.O fi bun wd 40?sau altul?Măine pe lumină voi face iarăși o probă@ găsit de cumpărat pe gazmagazin 295 lei, iar în service ( IAȘI) 300 lei@Poate nu ajung să-l cumpăr!Oricum mulțumesc, și am să vă mai consult!!!
Salut !am un logan 2020 stepway cand accelerez mai tare sare din gaz dupa cateva secunde intra inapoi ce poate fi?
BRAVO MESERIE
Merci frumos!
Salut. Urmăresc video urile tale și vad ca ești foarte priceput.
Poate ai idee de ce oscilează turometru când opresc la semafor de exemplu. Dacă ii dau câteva turații ușoare se oprește altfel face asa continuu intre 500-1200 ture.
Oscilariea ceea usoara e normala zic cei de la dacia ca e facuta harta de injectie prost , deci un update de harta ar rezolva problema , daca oscileaza mai tare si o ai pe gaz plamanu e fisurat , sau pe benzina clapeta murdara decalibrata sau senzori din zona respectiva , presine etc .
@@MihailAntoniobadea eu o am de 25mi ea având 125 când am luat-o. Gpl ul cam 70mi. La început nu făcea nimic. Dacă opresc gpl ul se potolește , dar uneori face și pe benzina, ce e drept nu asa de tare..
Posibil sa fie o cauza compusa adica posibile scapari gaze cum am zis fie plaman fie injector de face doar pe gaz mai accentuat si posibil boala lor cum zic cei de la dacia cu oscilatia , eu am descoperit pe banii mei evident cauza principala pentru chestia cu turatia a mea varia f mult turatia si dadea sa moara motorul de noua cand era rece afara si varia f putin cand era calda , dupa multe investigatii buba era de la electrovalva sau actuatoru lde la variator , dupa ce am schimbat piesa nu am mai avut probleme cu ea nici la rece , piesa pe original costa undeva la 400 ron si e relativ usor de schimbat .@@paulpaul2112
Salut! În primă fază aș începe cu verificarea a tot ce ține de vacuum. Dacă zici că și pe GPL și pe benzină e prezentă oscilația respectivă, atunci e ceva ce-o deranjează independent de tipul de combustibil. Pe GPL e oarecum normal să apară o oscilație mai mare, deoarece calculatorul de GPL preia timpii de injecție de la cel al mașinii, dar oscilația este amplificată din cauză că pe gaz, timpii de injecție sunt amplificați față de cei de pe benzină (de ex. dacă pe benzină ai 3 milisecunde tipul de injecție, pe gaz vei avea pe la 8-10 ms), de aici și faptul că pe GPL se observă mai tare. În concluzie, verifică furtunele de vacuum, apoi ceea ce returnează sonda lambda 1, poate clapeta de accelerație (să fie curată).
Salut! Imi poti spune te rog daca acest senzor este responsabil si de trecerea pe benzina? La mine trece pe gaz dar cand se termina masina prefera sa se opreasca in drum decat sa treaca pe benzina. 😅
Senzorul nu se poate repara doar poate fi inlocuit. L-am desfacut eu.Eu am sandero 2021
Salut! Da, senzorul care citește presiune din rampa de injecție GPL este implicat și în comutarea pe benzină în momentul când se termină gazul. Dacă îți merge pe GPL, dar singura problemă e că nu trece pe benzină când ți se termină gazul, n-aș suspecta senzorul, ci o setare din softul instalației care îi spune calculatorului la ce presiune minimă să treacă pe benzină. La mine presiunea nominală de funcționare e 1.4 bari, iar trecerea pe 100% benzină o face dacă presiunea în rampa de injecție este sub 0.7 bari (la jumătate din cea nominală).
Va salut !!! Minunat clipul ! Imi puteti spune care fire/pini sa le unesc pentru a anula doar presiunea??? Sunt 5 tot ca si la dvs : rosu, portocaliu, negru, alb si alb cu putin rosu parca. Schema am vazut.o . Ar trebui unit rosu ( volți) cu cel pinul de presiune sau care va rog mult de tot???
Ma scuzați, nu sa anulez , sa.l pun pe direct ca să.i arate ca este presiune în rampa de gaz,mulțumesc
Salutare! Nu va funcționa doar prin legarea firului responsabil de presiune direct la GND (masă) sau la +5V, dacă îl legați direct, ECU va semnala eroare de scurt la masă sau scurt la VCC. Merge în schimb cu un divizor rezistiv sau cu un potențiometru (dintre cei 3 pini ai potențiometrului, cei din margine se leagă unul la GND iar celălalt la +5V, apoi cel din centru se leagă pe firul care duce informația la ECU), se învârte de potențiometru până ce valorea indicată de ECU este în limitele dorite.
Înainte de a face asta trebuie să știți că pentru funcționarea optimă, ECU are nevoie să știe ce presiune e în rampa de injecție pentru a ajusta timpii de deschidere a valvelor de GPL, fără o informație reală, ECU va face un amestec prost, injectând ori prea mult (rezultă amestec bogat), ori prea puțin gaz (rezultă amestec sărac și riscul de a arde supapele de evacuare). În plus, după presiunea citită de acel senzor, ECU știe când nu mai are gaz și face trecerea pe benzină, dacă el vede tot timpul presiune în rampă, va sta pe gaz până se oprește motorul.
E ok să faceți modificarea asta numai în scop de testare a funcționării instalației de GPL fără acel senzor (pentru a ști sigur că de la el e problema), dar nu să fie o modificare permanentă, că nu aduce niciun beneficiu, ba din contră.
Culorile firelor, nu vi le pot spune deoarece nu știu ce instalație aveți, fiecare producător având libertatea de a alege ce culori să folosească pentru fire. Se pot determina în schimb cu un voltmetru.
Numai bine!
@@AlexStoica_TUTORIALS mult foarte mult! Instalația este tomasetto stag 300, pe un passat b6, 2.0 FSI, pusa din 2018.De când am dat curent la o alta masina , dar cu cu cabluri normale ,ci cu doua fire de cupru, care se folosesc la instalația caselor, de atunci s.a întâmplat ceva ...nici pe benzina nu mai merge rotund , iar pe gpl moare motorul foarte des ,mai ales la semafoare ,pana ajunge apa la 90. După 90 grade nu mai moare motorul dar se întâmplă uneori la 80- 90 la ora sa se înece motorul ,se oprește și foarte greu îl mai pornesc, după ce dau de foarte multe ori la automat. După ce pornește merge fără probleme.multumesc încă odată, v.am întrebat deoarece la service mi.au spus la testerul de gaz , ca totul funcționează în parametrii normali, dar la Sevice motorul era cald deja...
@@nutustuparul6482 Din păcate, treaba se complică dacă defecțiunea a apărut în urma donării de curent. Cel mai probabil ați avut motorul pornit în momentul în care mașina fără baterie a dat la automat. În cazul ăsta, apare un vârf de tensiune generat de curenții mari + inductanța cablurilor și a bendixului mașinii care dă al automat (care e în sine o bobină), iar toate acestea se combină cu o baterie descărcată, care nu poate prelua curenți de încărcare mari.
Trebuie verificat în primă fază sistemul de încărcare (în caz că s-a ars vreo diodă a alternatorului), eventual îl decuplezi un pic, iar dacă motorul începe să meargă rotund, e posibil ca el să fie problema. Altfel, cu o diagnoză trebuie inspectate valorile returnate de senzorii mașinii și văzut dacă sunt plauzibile.
Am avut defectul ăsta pe un Cielo, în urmă cu mulți ani, tot în urma unei donări de curent cu motorul pornit, într-un final am găsit un tranzistor strâpuns pe calculatorul de GPL care altera semnaul de la sonda lambda, iar mașina mergea prost și pe benzină.
@@AlexStoica_TUTORIALS mare domn !!! Am mai pornit alte mașini în trecut , exact cum ziceți cu motorul pornit și în final s.a ars releul 460, specific Vw, care se afla în partea stânga sub bord, în stânga volanului, de aceea ma tot gândesc la el ca poate nu lucrează cum trebuie .Sper sa nu fii fentat cum ziceți calculatorul gpl...
multumesc
Cu plăcere, mă bucur că ți-a plăcut!
Salutare! Poti pune o poza cum arată senzorul chezinescu in interior! Merci si apor
Salut! Păi nu prea am idee unde să urc poza, dacă te ajută îți pot trimite pe un mail sau Whatsapp. Zi faină!
Salut. Foarte tare acesc clip, apreciez foarte mult implicarea. Mult suces pe viitor.
Cum ti-ai dat seama ca este piesa potrivita pentru acest senzor? Am dat si eu o cautare la aceasta piesa dar am observat ca sunt mai multe tipuri de piese cu coduri diferite, tu de unde ai stiut ca iti trebuie acel cod pe care l-ai comandat, pentru ca din ce am vazut eu din filmare atunci cand extragi piesa de pe senzor si o filmezi indeaproape nu are scris pe piesa decat inceputul codului pe care l-ai prezentat tu ca l-ai comandat nu si terminatia AC6U?
Salut! Mulțumesc mult pentru apreciere, mă bucur că ți-a plăcut video-ul!
Pentru a identifica senzorul potrivit, o parte din part number l-am luat de pe piesa originală, iar celelate informații, le-am dedus din foile de catalog a senzorilor găsiți. De exemplu unii funcționau la 3.3V, iar alții la 5V, am măsurat pe placă și am văzut că al meu primea 5V, deci i-am exclus pe cei de 3.3V. Apoi am luat intervalul de presiune măsurat, știam că regulatorul meu de gaz este setat la 1.3 bari, deci aveam nevoie de un senzor a cărui gamă de măură să cuprindă valoarea asta. Nu în umtimul rând, terminațiile unor coduri exprimă modul de ambalare a componetelor (la bandă sau la bucată), tipul capsulei, gama temperaturii de funcționare, dacă este sau nu ROHS (conține metale grele) etc.
Salut, am și eu un Logan 0.9 cu instalație gaz tomasseto, de unde pot lua o interfață, și cum se cheamă?
Salut! Eu mi-am făcut-o dintr-un modul Bluetooth HC-05. În principiu merge adaptată orice interfață USB-Serial, iar de cumpărat, se găsesc pe site-urile cu componente GPL (gazmagazin.ro, gplshop.ro etc)
Hello, the engine I guess is 0.9 turbo 90 HP. What electronics is the car on stag and are there any problems with the gas level when driving on gas. How long have you had this gas system?
Hi, I guess that you used Translate and for sure the translation it wasn't perfect. Yes, the engine is 0.9TCe, Euro 5 type, manufactured in 2013. About the LPG system, it was added later, I think around 107000 km, now I have over 150000 km and the only problem till now it was about the pressure sensor. To avoid wrong indication of gasoline level you need to install an emulator to reset the fuel level at every engine startup. An example of this can be FLE-P from Stag or AEB392P you can find many alternative on the market, the important thing it's to be compatible with Renault/Dacia. The installation it's relatively simple, you need to connect a few wires under the back seat (around the fuel pump and level sensor).
yes I used a translator, I am interested in the version of the gas injection Stag Q-box basic or plus // Q-next possibly use ? Thanks in advance.@@AlexStoica_TUTORIALS
@@ИвайлоКаназирски I have Stag Q-Box Basic but I did some internal electronic modification to can inject both fuels (gasoline and LPG) in the same time when I need more power. For example, when the engine is running between 0 to 3000 RPM and load is under 60% it burn only LPG, but if RPM is over 3000 or the engine load is over 60%, it also inject gasoline to increase the power and to cooldown the valves.
Stag Q-Box Plus is better than Basic because it has OBD interface but you need to ensure that is installed correctly because some LPG installers connects only essentials wires and that's it.
@@AlexStoica_TUTORIALS Thank you very much, if I have any other questions about the connection, can I write to you?
apreciat
te implor pentru ajutor
Am o dacia sandero 2 0.9tce 2013 si am montat benzina, dar problema este ca masina mea (probabil calculatorul) nu recunoaste gazul si imi arata constant nivelul benzinei la zero, becul este continuu aprins desi acolo este mai mult de jumătate de rezervor de benzină... și conduc cu benzină tot timpul corect...
si apoi cand turnez aproximativ 5l sau mai mult de benzina, se arata nivelul real de benzina (mai mult de jumatate de rezervor).
cum sa rezolv problema??? cum poate recunoaste masina mea ca merge pe benzina???
ja sam iz Croatia(eu)
city of Zagreb
tnx
@@dubravkokucak6901 Salut!
Aceasta este o problemă cunoscută la mașinile care au instalație GPL. Trebuie să instalați un emulator de cantitate de benzină. Îți las aici un site ca să vezi ce este această piesă. Morate kupiti poseban za Renault / Dacia.
nagaz24.com/ecu-apos-s-emulators-fuel-level/
Numai bine!
@@AlexStoica_TUTORIALS multumesc din suflet!?
imi puteti spune ce modul specific de pe link-ul pe care mi l-ati trimis este pentru Dacia Sandero 2, 0.9tce, 2013,
are vreo legatura cu marca instalatiei GPL sau??
si cum se monteaza in masina?
pentru ca daca cumpar si nu stiu sa montez, l-am cumparat degeaba...
va multumesc din suflet
P.S. videoclipurile tale sunt grozave, m-ai ajutat foarte mult pana acum....
respect alex!?
@@dubravkokucak6901 Sa zadovoljstvom, drago mi je što vam mogu pomoći!
Upravo sam u Zagrebu našao dućan gdje se može kupiti takav modul. ( auto-silvio.hr/shop/cijena/emulator-ac-stag-fle-fc ).
Modul ima 3 kabla (crveni, crni, žuti). Crvena je spojena na +12V paljenje (na + žicu benzinske pumpe), crna je spojena na minus (karoserija automobila), a žuta žica je spojena na kabel senzora razine u rezervoaru. Našao sam tehnički dokument gdje je dijagram montaže ( www.ac.com.pl/pub/Download/Emulatory/PL/PL_FLE_FC_1_4.pdf ).
Nije bitno kojeg je proizvođača LPG instalacija jer se ovaj modul ne spaja na LPG instalaciju već na auto instalaciju.
Sve najbolje i samo tako nastavite!
@@AlexStoica_TUTORIALS prietenul meu drag
kakak și tu kralg....
Știam de acel magazin din Zagreb și este singurul sau unul dintre cei care vinde GPL etc.
Mi-a plăcut foarte mult că mi-ai dat un link către care model exacto și soră, cum a fost instalat!?
Mi-ai spus frumos într-un mod profan că vrei, nu vrei, trebuie să fii rosanimad!?
Cum l-am cumpărat și l-am instalat și l-am făcut!?
începutul tău a fost uimitor pentru mine și îndrumarea pe care o am în tine pentru că instalatorul din magazin mi-a spus că nu poate garanta că va funcționa și că nu este sigur... Mi-am spus că voi risca și voi cumpăra si am incredere in tine pentru ca stii sigur ca intalnesti o astfel de problema...si am avut dreptate!?
mulțumesc foarte mult o dată!?
ai un videoclip despre cum sa schimbi tanga de echilibru si blocurile de seleniu si mingea in umar??
Bună seara,am nevoie de ajutorul dumneavoastră.Dacia Logan 1 cu gpl,am 2 probleme.Cand e motorul mai rece,și vrea să treacă pe gaz moare motorul,trebuie tinuta turata un timp pana se mai incalzeste motorul ca sa mearga bine.Si a doua problema,cea mai importanta,in mers instalatia functioneaza bine,dar atunci cand sunt in mers si scot mașina din viteză pentru a opri sau pentru a schimba treptele moare motorul aproape de fiecare dată,însă pe benzină nu se întâmplă asta :) Mă puteți ajuta cu o opinie vă rog?
Salut! Trecerea pe GPL e bine să se facă doar dacă regulatorul de presiune (plămânul) are cel puțin 35 de grade (eu l-am setat la a mea la 60 de grade). Legat de căderea turației până aprope de oprire, aș verifica inițial etanșietatea admisiei motorului (să nu tragă aer fals pe undeva) + partea de vacuum. Apoi, dacă totul este ok în admisie, aș verifica valorile multiplicatorului pentru turațiile joase din calculatorul de GPL. Calculatorul de gaz, preia timpii de injecție de la calculatorul de benzină (cel original al mașinii), apoi înmulțește aceste valori cu un coeficient (multiplicatorul), asta deoarece timpii de injecție GPL trebuie să fie mai mari decât la benzină.
Numai bine!
Salut, de unde ai luat senzorul chinezesc? Am o problema asemanatoare, masina ba trece ba nu trece, si as vrea sa testez un senzor after-market, pentru ca senzorul original Landi este peste 300 de lei, si consider ca nu merita investita doar pentru o testare. Am verificat si cu un teste valorile, dar aceeasi poveste, uneori trece si masoara valorile corect, alteori nu. Multumesc anticipat pentru raspuns!
Salut! Pe cel chinezec l-am luat de pe AliExpress, eu am scris PS-04 (ăsta era codul pentru senzorul meu) și am găsit acolo acel model mai ieftin. Doar de probă, poți testa cu un potențiometru, ai 3 pini (2 pe margine și unul în centru), legi unul din margine la +5V sau +3.3V (depinde ce-ți vine pe firele de alimentare), apoi pinul din extremitatea cealaltă îl legi la masă/minus (GND), iar pe pinul din centru vei avea o tensiune reglabilă pe care o modifici rotind de axul potențiometrului. Pui un voltmetru între masă/minus și pinul de cursor, învârți de potențiometru până ai pe cursor tensiunea de 1.2V (asta s-ar treduce în jur de 1bar = presiunea atmosferică). Următorul pas este să pui interfața și să vezi ce presiune vede calculatorul de GPL, iar apoi o mărești până peste pragul de trecere pe GPL, să vezi dacă trece și dacă merge ok. Perfect nu va merge, deoarece e o valoarea emulată și nu reală, dar te va ajuta să-ți faci o idee cam de unde vine problema.
Un tutorial legat de acea valvă de sens,folosită ca blow off?
Nee, e prea mare improvizația ca să pot prezenta așa ceva. E doar o supapă de sens de 2” + un furtun de radiator :))
👏👏👏
Salut. De unde ai luat cipul (senzorul)
Salut! De pe Farnell, dar erau ceva varinte și pe la chinezi, pe Aliexpress
Salut! Am un stag 4 Qbox basic de 2,5 ani am schimbat in primul an calculatorul apoi dupa 7 ani pe gpl imi merge in 3 pistoane din 4 dar cand imi merge in 3 nu palpaie butonul si nici nu sare de pe gpl. Cei de la service mia u zis ca e dus iar calculatorul si senzorul de presiune. E prea ciudat sa se strice asa repede iar
7luni scuze
Salut!
E tare ciudat că a fost nevoie de schimbarea unui ECU de GPL până acum, de obicei sunt foarte rezistente și nu prea se strică decât dacă faci greșeli grave de conectare, ori poate să fi avut parte de șocuri de tesniune extrem de mari.
Faptul că mașina merge în 3 pistoane, mă face să cred că defectul nu ține neapărat de ECU, ci mai degrabă de celelalte componente externe. Pentru diagnosticare, aș lua-o metodic, în primă fază mă asigur că ECU de la GPL primește de la ECU original al mașinii timpii de injecție, apoi mă asigur că timpii de GPL sunt calculați și apoi că semnalul de comandă a injectoarelor de GPL e prezent la ieșire. Dacă e prezent, atunci trebuie să te asiguri că toate înjectoarele de GPL sunt în stare bună (nu cumva unul dintre ele să fie blocat). O altă problemă pe care am mai întâlnit-o a fost ca furtunul de GPL ce iese din injector să fie cutat sau gâtuit, iar cilindrul respectiv nu primea gaz sau primea prea puțin.
În situația ta, nu pâlpâie butonul deoarece ECU nu considieră că ai un defect grav, care să-l împieice să ruleze pe GPL. Dacă vei scana după ceva erori, cel mai probabil vei găsi erori memorate în el, ajută și astea să-ți faci o idee cu privire la defect.
Mai verfică și intalația electrică, mulți instalatori nu cositoresc firele, pur și simplu le înoadă între ele, iar în timp conexiunile oxidează, ori pătrunde apă la ele și atunci apar anomaliile.
Salut ce diagnoza folosești?, mulțumesc..
Salut! Este softul de la Stag (luat de pe site-ul lor), iar ca interfață am făcut una dintr-un modul Bluetooth HC-05 + un level shifter (asta pentru că ECU de la GPL are seriala pe 5V, iar acel modul pe 3.3V). La fel de bine poți folosi și un MAX3232, dar dezavantajul e că vei avea comunicația pe fir.
@@AlexStoica_TUTORIALS mulțumesc!
Îmi spui te rog unde conectez mufă cablului pentru diagnoza,am un sandero 2020, cu gpl din fabrica, și dacă o las pe gaz, a doaa zi dimineața îmi pornește cam greu, învârte de câteva ori, asta fiind motivul pentru care as vrea sa vad dacă am vreo eroare pe gpl
Bănuiesc ca ar scăpa gaz, și pornește ca și cum ar fi înecată, dacă o folosesc pe benzina totul este bine. Dar nu știu unde sa conectez la calculatorul de gpl... Mulțumesc!
@@bogdanel76 Majoritatea calculatoarelor de GPL au o interfață serială simplă (de obicei o mufă cu 4 fire localizată în vecinătatea calculatorului), din păcate însă, n-aș putea spune unde este pus ECU de GPL la instlațiile din fabrică. După ce descoperi mufa asta, conectarea o poți face cu o intefață de la USB la 232, firele fiind +5V, RX, TX, GND. O problemă ceva mai mare o reprezintă softul la unele instalații, nu toți producătorii dau softul pe site, unii doar centrelor de service din rețeaua lor.
Legat de pornirea grea, nu știu ce să zic, știu că implicit motorul pornește pe benzină, iar ulterior trece pe gaz, după ce ajunge la o temperatură setată. Așa a făcut de la început sau probelema a apărut ulterior?
Salut, o problema am și eu și nu am reușit să îi dau de cap și ma gândesc la comutatorul digital gpl care face trecerea de pe benzina pe gpl și invers ce sintome are este ca dacă îl închid trebuie să apăs de 3 /4 ori sa se aprindă , îmi indica rosu merg alimentez și nu îmi intra decât 10/15 litri, sau din senin am 2 linii și începe să licăre ledul de trecere pe gaz și piue. Dă-mi terog o ideie ce ar fii problema?? Mașina este un Opel astra h 1,6 benzina motor Z 16xe1 și instalația gpl este Landi Renzo , plămânul, electrovalva, senzor temperatura antigel, senzor presiune, rampă și injectoare , toate leam schimbat . Nustiu ce ar mai fi. Mulțumesc
Salut! Foarte ciudat ceea ce întâmpini cu instalația, zic asta pentru că indicația nivelului de gaz este un mecanism separat față de logica ce comută de pe gaz pe benzină. Indicatorul de gaz funcționează cu ajutorul unui sensor hall montat pe butelie (iar în interiorul buteliei este un magnet pus pe plutitor). Pe de altă parte, decizia de comutare pe benzină atunci când nu mai este presiune de gaz, este luată de sensorul de presiune montat după regulator.
Cel mai relevat ar fi să puneți o interfață pe calculatorul de GPL pentru a vedea ce valori raportează. Dacă și acolo apar anomalii, verificați conectori, punctele de legare la masă.
Numai bine!
Salut am schimbat și comutatorul și multivalva gpl de pe butelie și senzorul de pe multivalva care indica nivelul și încă nu am băgat gaz în butelie , și am observat că îmi licaresc pe comutator toate beculetele acelea , oare sa fie ca nu are gaz în butelie ??
Salut, am rezolvat problema este ok am alimentat cu gaz și funcționează impecabil după schimbarea multivalvei . O singură nelămurire am cu privire la bobina care vine pe multivalva , se încălzește cind funcționează gazul, nu am verificat niciodată cind o aveam pe cea veche dacă se încălzea la fel. Tu poate ai experienta și știi. Este normal să se încălzească bobina în timpul funcționarii gazului?? Mulțumesc.
@@adrianstroe9771 Mă bucur că i-ai dat de cap până la urmă. Da, este normal să se încălzească corpul electrovalvei în timpul alimentării, asta deoarece în acel corp este o bobină, care implicit are o rezistneță electrică ce disipă putere (sub formă de căldură) când este parcursă de curent. Câtă vreme nu ajunge atât de fierbinte încât să te facă să iei mâna de pe ea, totul este ok. Numai bine!
Salut ai putea sa ami repari senzor presiune gpl tomasetto ce cost
Salut! Depinde de modelul senzorului, dacă elementul sensibil intern se poate procura, atunci sigur poate fi reparat.
Smecher
Merci frumos! :)
Știe cineva de ce nu-mi indică cantitatea de gaz in butelie?
Nu indică în sensul că nu mai apare deloc nivelul sau a rămas blocat la o anumită valoare? De obicei, ori se blochează plutitorul din butelie, ori se defectează senzorul hall montat pe butelie (cel care citește intensitatea câmpului magnetic de la plutitor și o convertește într-o tensiune ce este interpretată de ECU). Trebuie pusă o interfață și citite valorile primite de ECU de la senzor.
@@AlexStoica_TUTORIALS
Mulțumesc
salut, ce oglinda retrovizoare ai?
si eu sunt curios
Salut! Este un Samsung Galaxy S3 Mini, adaptat în locul oglinzii originale (am scos sticla oglinzii și am pus acest telefon pe care rulează aplicația Torque).
@@DonDoneL Este un Samsung Galaxy S3 Mini adaptat în locul sticlei oglinzii
Sal! Am un senzor map PS-04 Plus, defect de la instalatie gpl Tomasetto Stag4 Qbox. Pe tester arata 1000+ erori de la el in aprox 24h. Esti din Buc, cat costa sa l repari ? :)
Salut! PS-04 e un senzor compus din 3 senzori la interior, deci pe interfață ar trebui să vezi exact care dintre cei 3 nu mai funcționează. În funcție de situație, problema poate să fie de conectică, de fire, de alimentare etc. Personal, nu mă ocup de service, dar cred că te pot ajuta, sunt din București, sector 6.
@@AlexStoica_TUTORIALS, pana la urma a fost inlocuit cu unul nou, nu a mers curatat sau altceva, are cam 2 ani jumate de functionare si intr un final a cedat ... il am pe acasa daca o fi sa l mai repar sau donez simbolic..
@@MrMariusS Părerea mea este că-l poți repara, să ai pe ce pune mâna în caz că pică din nou cel de pe mașină. Eu am tot timpul un senzor din ăsta în portbagaj, iar până acum chestia asta m-a salvat când s-a stricat nenorocirea fix când eram prin Grecia, de nu-l aveam trebuia să mă-ntorc pe benzină :D
Salut ! Nu aveai clima pe mașina ?
Nu, am un proiect în care vreau să adaptez una, dar ea nu a venit din fabrică cu climă.
Și când o sa fie gata ? 😁
@@nbmgarage4339 Mi-ar păcea să am un răspuns la întrebarea asta, dar nici eu nu știu. În funcție de ce timp o să am la dispoziție o să mai lucrez la proiect, dar cel puțin în perioada asta rece, e mai greu să stau tăvălit pe sub bord.
salut ce instalatie ai si unde ai montat-o
Salut! Instalația nu pot spune că este de la un anume brand, e formată din mai multe componente, un rezervor toroidal de 52L brut, multivalva Tomasetto AT02, regulator de presiune Tomasetto Nordic AT09, rampa de injecție Stag AC W02, iar ECU de GPL este un Stag 4 Q-BOX Basic cu unele modificări.
Senzoru se duce datorita gazului prost, eu facusem o modificare si pusesem o varianta mult mai veche a senzorului, ceva de munca pt a pastra senzorul de temperatura, dar in acest fel senzorul de presiune era departe de linia principala si de mizerie.
Nu zici rău, dacă și ăsta o să pice la scurtă vreme, clar voi încerca varianta propusă de tine, cu îndepărtarea lui de lângă sursa directă de impurități
@@AlexStoica_TUTORIALS sa tii cont ca in același senzor este si cel de temperatura gpl, si daca pui un T sa indepartezi senzorul de linia principala, presiunea se va duce, temperatura mai greu si atunci apelasem la un teu cu senzor de temperatura.
Cum dau de tine pe fb te gasesc
Salut , video interesant ca de obicei domnu , nu credeam ca se poate desface senzorul ala de obicei astia le fac capsate , si eu am instalatie de gaz ca am mai vorbit a mea e un landi renzo megaz evo a mers cam 150 000 km pe gaz fara probleme nu a picat nimic doar am schimabt eu vaporizatorul ca se fisurase diafragma in rest nimic , bafta .
Salut! Mulțumesc frumos pentru apreciere!
Și eu am rămas plăcut surprinsă că n-au lipit senzorul, ci i-au pus șuruburi, poate știau ei ceva :))
Mulți km înainte, fără reparații! Numai bine!
Multumesc Alex drumuri bune si la mai multe video uri ! @@AlexStoica_TUTORIALS
Ma interesează senzor presiune benzina
Dă mai multe detalii, dar din câte știu, 0.9 TCe nu are senzor de presiune pentru benzină, reglajul presiunii benzinei din rampă e făcut cu o supapă controlată vacuumatic, nu are nimic electronic.
SALUT. CUM POT SĂ INTRU ÎN LEGĂTURĂ CU TINE? AM O PROBLEMĂ CU INSTALAȚIA DE GAZ. DACĂ MĂ AJUȚI ÎȚI FAC TRANSFER BANCAR. TE ROG.
Salut! Putem vorbi pe whatsapp la 0741214413 sau pe mail la stoicaalex1@yahoo.com
Salut . cu 50 de lei il repari tu ca ai notiuni si ai si cu ce. dar daca mergi la service de gpl pariu ca nu se baga nimeni sa repare asa ceva. iti pune altul nou cu 300 sau cat era. eu cu calculatoru am avut problema , isi pierdea harta. un tomasseto .mi-a pus altul nou care era 700 lei dar le-a schimbat capacele si pe cel vechi l-a dat la garantie si mi-a luat decat 250. vad ca a ta e setata sa se dea pe benzina la 4 mii de turatii, eu i-am zis s-o seteze la 6500 rpm. nu m-as chinui sa merg pe eco cu un asa motorash. Mi se pare putin 4000 rpm pt un 0.9 tce . tot 0.9 tce am si eu, multumit , 90.000 pe gpl.
Salut! Din păcate, așa este, cei din service-uri mizează pe schimbarea unei componente mai scumpe (unde au și adaosul mai mare), decât pe orice încercare de raparare. Da, se întâmplă ca ECU-urile de la Tomasetto, dar nu numai să piardă informațiile stocate după o vreme, din cauza că memoriile folosite de producător sunt ceva mai slabe. Uneori își revine o perioadă dacă li se face reinițializre, dar problema va reapărea.
Legat de setările ce apar în video, o să detaliez un pic. La ECU-ul meu am înlocuit releul care decuplează injectoarele de benzină cu tranzistori, modificarea asta + citirea Load-ului motorului (prin senzorul de vacuum și timpii de injecție de la ECU benzină), decid cât % se va injecta GPL, dar fără a afecta puterea resimțită a motorului. Dacă se costată timpi de injecție (de la ECU benzină) peste un anume prag, atunci ECU de GPL începe să dea drumul parțial și comandării înjectoarelor de benzină pentru a compensa necesarul de putere. În softul de la Stag, apare într-adevăr ca o trecere de pe GPL pe benzină, dar în realitate, nu face chiar asta, de la acea turație începe să înjecteze și benzină, scăzând catitatea de GPL, cumva e un raport dinamic în controlul celor două rampe de injecție.
Făcând mixul ăsta, consumul este de cam 7.2% GPL + 1-1.3% benzină (în funcție de stilul de condus), iar de mers, merg 80% în afara orașului și restul în oraș, dar nu la ore de vârf. Eu am abia 41000 km cu GPL
Numai bine, la mulți ani!
nu puteți sa comercializați senzori reparații dacă da cum va contactam eu am unul lando renzi din fabrica și merge o lua doua și iar se strica
eu nu ma pricep la reparații cum pot sa iau legătura cu tine
Din păcate, nu mă ocup cu așa ceva, am făcut videoul acesta doar ca o modalitate de rezolvare a problemei în regim casnic. Trebuie desfăcut cel de la Landi și văzut dacă în interior sunt componente care se pot schimba, ori dacă se găsesc pe piață. Eu am avut norocul de a avea codul scris pe componentă, altfel e mai greu
Pe mail la stoicaalex1@yahoo.com sau Whatsapp la 0741214413
M ai uimit cu tablata cu schema electrica😂 ai confiscat jucariile copilului
😅 Mă pot considera un copil mai mare