Kunnen we op dezelfde manier blijven leven zonder gas of olie?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 лип 2023
  • Kunnen we, als de olie en het gas op zijn, even comfortabel blijven leven als nu? Of gaan we weer moeten leven zoals 200 jaar geleden? Komt de redding van wetenschappers en technologie? Marlies Van Bael is hoogleraar chemie en waterstof-expert aan de UHasselt, Griet Verbeeck is hoogleraar architectuur aan de Uhasselt en Johan Driesen is hoogleraar ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven en ze vertellen vanuit hun expertise waar we nu staan en wat de mogelijkheden zijn.
    Deze video is onderdeel van onze Universiteit van Vlaanderen Summer School-reeks.
    ✺ Meer wetenschap? Check:
    Podcast op Spotify ► shorturl.at/bFGLX
    Onze website ► www.universiteitvanvlaanderen...
    Twitter ► / universiteitvl
    Facebook ► / universiteit. .
    Instagram ► / universitei. .
    TikTok ► / universiteitvl
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 22

  • @UniversiteitvanVlaanderen
    @UniversiteitvanVlaanderen  10 місяців тому

    Hey! Fijn dat je wilt reageren op onze video. Hou het wel vriendelijk :-).
    Wil je nooit meer een wetenschapsvideo missen? Abonneer je dan op ons kanaal. Als je "meldingen" aanvinkt, laten we je weten wanneer er een nieuwe video is.

    • @maikvanrossum
      @maikvanrossum 10 місяців тому

      Interessante discussie! Zeker ook de duiding tussen de verschillende vormen van waterstof en het verlies in de keten bij omzetting en opslag 👍🏻

    • @tonystruyven3412
      @tonystruyven3412 10 місяців тому

      @@maikvanrossum Met wat verlies???

  • @jonathandesmet60
    @jonathandesmet60 4 місяці тому

    Mooie samenvatting van enkele concepten die ik moet kennen voor het examen Energie dat ik komende maandag heb in de opleiding milieu- en duurzaamheidsmanagement aan HOGENT! Toch fijn dat kenniscentra als deze zulke kennis proberen delen met een breder publiek via kanalen als UA-cam. Hopelijk nog meer van dit in de toekomst.

  • @emmyvankerkhove6513
    @emmyvankerkhove6513 10 місяців тому

    Interessante uiteenzettingen, waarvoor dank, maar ik kwam niet te weten welk deel van de energieproductie in België voortkomt uit hernieuwbare energie. Ik lees bvb, tien jaar geleden: “in 2013 kwam 71% van het primaire energieverbruik uit ingevoerde aardolie, ... door aardgas (25%), steenkool (6%), biomassa (5%), wind (4%) en zon (3%).” Hoe zit dat nu en krijgen we dat wel ooit opgelost?
    Nog een zijdelingse opmerking, al deze ammoniak en stikstof in meststoffen enz.. gaat voor een heel groot deel verloren en komt in onze gronden, rivieren enz.. terecht, verwoest het leven daar. Lees bvb “Regenesis” van Georges Monbiot.

  • @user-nr4bx1jb4g
    @user-nr4bx1jb4g 10 місяців тому

    Inderdaad spijtig dat bij de opmaak EPC van een woning, de sufficiënte geen parameter is ….

  • @cohenworrior898
    @cohenworrior898 10 місяців тому

    Ben al blij dat AI het niet allemaal gaat oplossen.
    Maar een eenvoudige vraag was geweest, als we dat allemaal willen, hoeveel elektriciteitscentrales moeten er dan bijkomen? En hoeveel zonnepanelen en windmolens?

    • @flemlion13
      @flemlion13 10 місяців тому +1

      Het aantal elektriciteitscentrales wordt bepaald door het piekverbruik. Door de ongebruikte capaciteit in de dal momenten te gebruiken kan je al heel veel thuisbatterijen en auto's opladen. Het is jammer dat de slimme meter in Vlaanderen tot nu toe enkel voor de producenten iets opbrengt lijkt het wel, terwijl het op deze manier voor de consumenten en het globale plaatje best wel voordelen zou kunnen hebben

  • @auroreduda3260
    @auroreduda3260 10 місяців тому +1

    Ik had toch een vraag... Ik heb gehoord dat we veel moeilijkheden hadden met de batterijen van de elektrische autos in België. Hoe komt het dat de specialisten hebben de tegenovergestelde gezegd?😮

    • @flemlion13
      @flemlion13 10 місяців тому +1

      Omdat ik helemaal niet zou weten welke die moeilijkheden zouden zijn? Ze gaan meer dan lang genoeg mee. De recyclage is perfect mogelijk, er zal in de toekomst wel meer capaciteit nodig zijn, maar momenteel is er meer recyclage capaciteit dan er batterijen zijn om te recycleren. Ook omdat hergebruik van autobatterijen als huisbatterij ook een goede optie is.

    • @SilBoydens
      @SilBoydens 10 місяців тому

      van alles wat je gehoord hebt over dat batterijen een probleem zou zijn, zoek de bronnen van die informatie.
      Je gaat merken dat die uitspraken niet van specialisten komen, maar van studiebureau's (dan enkel niet betrouwbare) gesponserd of op vraag van "big oil" (bedrijven die olie en van olie gemaakte productien verkopen) en van mensen die winst maken als er meer met benzine en diesel gereden word.
      Met andere woorden allemaal leugens en propagonda om de overgang naar elektrische wagens te vertragen.
      Alle specialisten gaan namelijk akkoord dat EV's beter zijn, er zijn een paar uitzonderingen maar van van de meeste van de specialisten die zeggen dat EV's slechter zijn, is bewezen dat ze omgekocht zijn of persoonlijke winst hebben bij het vertragen van de overgang naar EV's.
      Het enige probleem met baterijen van elektrische auto's is productie en grondstoffen.
      We kunnen ze niet snel genoeg produceren voor de vraag die er is (reden dat de goeie EV's allemaal wachtlijsten hebben) maar er worden meer fabrieken gebouwd om deze productie te doen dus dit is zichzelf aan het oplossen.
      En we kunnen de grondstoffen momenteel niet snel genoeg vinden (en vroeger werden de grondstoffen op niet ethische manier verzameld wat nu wel het geval is, maar voor non-EV's was en is het momenteel ook zo dat de grondstoffen op niet etische manier verzameld worden, een klein detail dat meestal niet vermeld word omdat het meestal "big oil" is dit dit punt opbrengt).
      Maar naarmate er meer en meer oude baterijen gerecycleerd worden, word het grondstofprobleem langzaamaan opgelost.
      voor meer info lees dit (engels) artikel blog.evbox.com/ev-battery-environmental-impact
      enkele opmerkingen op dit artikel:
      - ook al is dit van februarie 2023, de informatie dat ze geven duid aan dat ze outdated informatedbronnen gebruikt hebben, batterijtechnologie zat toen al verder dan wat in dit artikel gezegd word en de nieuwer baterijen voor EV's gebruiken veel minder van die "rare eurth metals".
      - het artikel meld ook "Some studies have shown that the manufacturing of a typical EV battery can result in higher carbon emissions compared to gasoline cars" en dit klopt, productie van een EV is slechter voor het millue dan productie van een ICE car (Internal Combustion Engine, dus benzine of diesel), MAAR voor een gemideld weggebruiker in de USA, gebruik die EV voor 15 maanden en je impact op het klimaat is even erg vergeleken met als je een ICE car gebruikt had voor die periode (productie en gebruik van energie samengenomen), alles dat je meer doet dan die 15 maanden zorgt voor minder impact op het klimaat dan als je met een ICE car zou rijden. Daarbij komt nog dat dit gegevens zijn voor de USA en we hier in Europe veel meer groene energie op ons elektriciteitsnet hebben zitten, dus die 15 maanden zal hier minder dan een jaar zijn dat je je nieuwe EV moet gebruiken om minder impact te hebben dan als je een nieuwe ICE car had gekocht (zelf als je rekening houd dat ze in de USA veel meer rijden en in eenzelfde periode waarschijnlijk meer afstand toen daar, het verschil in opmaak van groene en niet-grone energie op ons net zorgt er nog steeds voor dat je dit verschil hier hebt voor een gemiddelde chauffeur voor die 15 maanden, maar hier is er naar mijn weten nog geen gelijkaardige studie geweest met exactere nummers).

    • @tonystruyven3412
      @tonystruyven3412 10 місяців тому

      @@flemlion13 Wil jij zo´n gevaarlijke batterij die op het einde van haar levensloop zit, in huis halen?

    • @flemlion13
      @flemlion13 10 місяців тому +3

      @@tonystruyven3412 ik vermoed dat jij wel vloeibare brandstof in huis hebt, daar zijn vaker problemen mee

  • @cohenworrior898
    @cohenworrior898 10 місяців тому

    Wat meer informatie over de transitie naar elektrische auto's: ua-cam.com/video/UNBLhGsjHQI/v-deo.html

  • @user-zy2fi8gp2m
    @user-zy2fi8gp2m 6 місяців тому

    nee spijtig genoeg is dit geen mogelijke methode geveriefrfededds door onze hoofd redactie van de regeling in ht hoofdgebouw van onze nederlandsstalige zeverars xx

  • @tonystruyven3412
    @tonystruyven3412 10 місяців тому +3

    Fijn stof is er meer dankzij elektrische auto: meer gewicht -> langere remweg -> meer bandenslijtage -> meer slijtage aan de remblokken -> meer fijn stof, professor. Plus meer slijtage aan de wegen.

    • @AAb-xy6et
      @AAb-xy6et 10 місяців тому +3

      Je remt eigenlijk zelden tot nooit met een elektrische auto, die regenereert zijn energie en dan sla je die energie weer op in de accu. De remmen zijn er eigenlijk alleen voor mensen met een gebrekkig verkeersinzicht, extreme hellingen vlak voor een stoplicht en noodgevallen.
      Een Tesla kan rustig enkele honderdduizenden kilometers doen met een setje remmen.

    • @franktielemans6624
      @franktielemans6624 6 місяців тому

      Zucht... En weer een leugen verspreidt door de machtige olielobby.

  • @saatee100
    @saatee100 10 місяців тому +3

    Wanneer men terug naar de oertijd wil dan is dat de weg 😂

    • @cohenworrior898
      @cohenworrior898 10 місяців тому +6

      Of we gaan gewoon verder zoals we bezig zijn en dan we leven over 20 jaar in de woestijn.
      Waar ons eten dan vandaan moet komen? 🧐

    • @flemlion13
      @flemlion13 10 місяців тому +2

      In vergelijking met een elektrisch voertuig lijkt een auto met verbrandingsmotor op de benenwagen van de Flinstones. Maak er eens een proefrit mee. Blijf wel weg van Toyota op dit moment, die blijven voorlopig de bal nog volledig mis slaan

    • @tonystruyven3412
      @tonystruyven3412 10 місяців тому +1

      @@cohenworrior898 Dat hebben ze ons in de jaren 60 (Club van Rome) ook wijsgemaakt. Ken uw geschiedenis...