en ylläty yhtään että jäbää testataan nyt sm kisojen jälkeen näinkin isosti. Sulla on Lihasmassaa paljon enemmän kuin perustallaajalla ja tulokset on todella kovat siihen nähden että et itse lajia ole kauaa harrastanut vaikka crossfitin puolelta sitä on varmasti paljon sivuttu. Itse en ole epäillyt sun natu statusta yhtään koska vaikutat rehelliseltä kaverilta ja omaat todella kovan treenimoraalin mutta ulkopuolisen silmään voi äkkiä näyttää toisin. Mikään ei ole parempi kuin löydä luu kurkkuun puhtaalla testillä niille jotka sivusta huutelee.
@@eramaankulkija6900Tää äänen muuttuminen nyt on aika hakuammuntaa Joo toki varsinki naisilla mm anavar saattaa muuttaa ääntä mut ei tota läheskään kaikille tapahdu.
Jengi ei kans tajua, kun varressa ei oo ehkä niin paljoa pituutta niin se lihas näyttää helpommin erottuvalta ja antaa "tiheämmän" vaikutelman :D Aina ollu itelle selvää, et äijä on natu.
Mainitsemasi identtisillä kasosilla tehdyt tutkimukset ovat kyllä mielenkiintoisia, ne osaltaan osoittavat, että hyvin samanlaiset geenit omaavat ihmiset voivat saada hyvin erilaisia treenituloksia riippuen siitä, miten treenaa tai ei treenaa. Toisaalta jos toinen treenaa kestävyyttä ja toinen voimaa, on itsestäänselvää että voimaa treenaava on vahvempi ja kestävyyttä treenaava kestävämpi. Voisi ehkä mieluummin kysyä kumpi näistä kaksosista pärjää omassa lajissaan paremmin. Ehkä kuitenkin (näin perstuntumalta) geenien vaikutusta lihasten tai voiman kasvuun arvioitaessa olisi mielekkäämpää tutkia, miten sama treeni (ja ravinto ja lepo) vaikuttaa täysin eri geneettisen taustan omaaviin ihmisiin. Näitäkin tutkimuksia on tehty, ja niissäkin pitää muistaa, että ihan kaikkia tekijöitä ei kuitenkaan pysty vakioimaan, ja toisaalta ne ”huonosti” näissä tutkimuksissa pärjäävät saattaisivat saada erilaisella ja itselleen sopivammalla treenillä parempia tuloksia. Mutta ainakin sen nämä tutkimukset osoittavat, että erilaisilla geeneillä varustetut ihmiset reagoivat samaan treeniin hyvinkin eri tavoilla. Greg Nuckolsilla on tästä hyvä artikkeli ”Genetics and Strength Training: Just How Different Are We?”. Sekin on tietysti muistettava, että asia ei ole yksinkertainen ”hyvät geenit vs huonot geenit” -asetelma, vaan treeniin vaikuttavia perinnöllisiä ominaisuuksia on aika paljon, esim. lihassolujen määrä ja laatu (hitaat vs nopeat solut), testotasot, välitykset (raajojen pituus, hartoiden leveys yms.), luuntiheys... Voi myös olla huono yhdessä liikkeessä ja hyvä toisessa. Itse pitkäraajaisena ja suht kapeaharteisena olen huono kyykyssä ja penkissä, mutta maastavedossa suhteessa paljon parempi. Lyhytraajaisilla voi usein mennä toisin päin. Loppujen lopuksi kuten sanoitkin, niitä omia geenejä on turha miettiä liikaa, niihin ei kuitenkaan voi vaikuttaa, toisin kuin omaan tekemiseen. Ja lukuun ottamatta ehkä kehon mittasuhteita sitä omaa geneettistä lahjakkuutta on aika vaikea edes arvioda ennen kuin on treenannut pidempään säännöllisesti. Parempi vain treenata niin hyvin kuin osaa ja katsoa mihin se riittää kuin olla treenaamatta.
Geenit ja lahjakkuus kantavat alussa pitkälle, mutta tasoittuu myöhemmässä vaiheessa. Siitä voi olla isokin apu, jos vielä treenaa kovaa. Monesti lahjakkaat (esim.Karalahti) pääsevät pitkälle huonollakin treenillä, mutta heiltä jää paras lunastamatta, koska ovat tottuneet saamaan kaiken helposti. Kovaa alusta asti treenanneet voivat olla lopulta kovempi juurikin työmoraalin takia ja kestävät paremmin takaiskuja.
Juuri näin, mutta geenit on myös ainoa tekijä siihen että kuinka paljon absoluuttista voimaa voi henkilö tuottaa. Jos otetaan geneettisesti superlahjakas ja keskiverto kaveri niin lahjakas menee menojaan tuloksiin johon keskiverto treenaaja ei pääse ikinä, vaikka treenaisi laadukkaasti 10 vuotta. Tämän nähnyt monta kertaa voimanostosalilla jossa treenannut itse 25 vuotta. On tavotteellisia ns. lahjattomia kisaajia jotka taistelee vuosia sitä 200-220kg maastavetoa tuolla 80-90kg painossa samalla kun lahjakas kaveri vetää sen 6kk-12kk treenillä ja lähentelee jo 280kg+ muutamien vuosien kututtua. Lahjakas kaveri voi omata potentiaalin 320kg vetoon samalla kun lahjaton/keskiverto jää loppuelämäkseen jumiin 250kg tienoille ja kehittyy aivan minimimääriä vuodessa.
Tässä on monta asiaa. Kuten lihasvoima, kestävyys, näkyvät lihakset vs. "näkymättömät", geenit & ruumiinrakenne ja kaikki nämä yhdessä. Tällaisen setämiehen nuoruudessa yläasteella jumppamaikka laittoi kaikki pojat mm. vetämään leukoja. Yleisin luku oli 2 - 4 mutta joku veti jotain 15. Samoin muistan yhdestä bunkkerista teekkariopiskelijan jota vitutti ankarasti kun näytti kukkakepiltä (ruumiinrakenne laiha) mutta penkkasi 150kg eli 2 kertaa painonsa ja veti leukaa + 50 kglla. Toisilla taas on synnynnäisesti vahva alakroppa. Kaikki harvinaisinta on tietysti, että koko kroppa on syntyjään vahva (armeijassa taasen näki jokusen pohojanmaan pojan, monsterin) Melkein kaikki ollaan keskiarvoissa. Toiset näyttävät paremmilta kuin toiset syntyjään sille ei mitään voi. Jos olemme melkein kaikki keskiarvoissa tästä massasta ani harva treenaa edes kohtuullisesti. Tai ymmärtää siitä mitään. Kun jos oikeasti kuntoon haluaa sitä treenataan 2 kertaa päivässä (cardio + voima tms). ja kunnolla ilman että keskitytään kännykän tuijottamiseen. Tätä Jonnet ei tajua. Oikean urheilijan työmääristä taas on tuore esimerkki. www.hs.fi/urheilu/art-2000010365687.html "OMINAISUUKSIAAN [sulkapalloilija] Oldorff muovaa paremmiksi noin 35 tuntia viikossa. Lajitaitoja hän hioo kahdesti päivässä kahden tunnin ajan kuutena päivänä viikossa." Voimapuoli taasen on paljon mielenkiintoisempi juttu kuin luulisi. Paras tuore esimerkki on sirkusmies Anselmi jonka voimatasot ovat huikeat ja tuskin edes Jonnet väittävät ukon vetävän horkkaa. Kannattaa tutustua mieheen ei esim. treenaa kiertueella tai siis "treenaa" punnertelemalla sirkustyökavereita päänsä päälle tunteja päivittäin. Ilman kuntosalia Suomen Vahvimmaksi Jesse Pynnönen 51,1 t. tilaajaa Tilaa ua-cam.com/video/_NBzqssCCqQ/v-deo.html&ab_channel=JessePynn%C3%B6nen
Suomi painonnosto ainakin liiton alaisissa kisoissa pääsääntöisesti aika puhdasta. Tottakai poikkeuksia aina mahtuu joukkoon niinkuin muissakin lajeissa. Kiitos taas videosta.
Videolla on ehkä hiukan kapea näkökulma perinnöllisyyden vaukittavuuudesta puhuttaessa. Asian voi esittää yksinkertaisesti näin: kaksi saman ikäistä perustervettä ihmistä noudattaa samanlaista harjoitus- ja ravinto-ohjelmaa sekä saavat riittävästi lepoa. Jos henkilöiden välille tästä huolimatta syntyy eroja harjoitettavassa ominaisuudessa, selittyvät ne aikalailla kokonaisuudessaan genetiikalla. Itse väitän, että erot ovat kyllä hyvinkin merkittäviä. Myös tutkimuksissa on osoitettu, että saman aikaa samanlaisella voimatreeniohjelmalla harjoittelevilla henkilöillä on merkittäviä eroja lihaskasvussa ja voimatasoissa ohjelman päätyttyä. Joillain ihmisillä muutaman kuukauden treenin seurauksena tulokset kasvavat useita kymmeniä prosentteja ja toisilla ei lainkaan.
Olet erinomainen roolimalli nuorille . Voimaa näyttää olevan ilman testoturvotustakin. Hyvä esimerkki, että kovaan kuntoon voi päästä kovalla duunillakin
aikalailla alusta asti oon uskonut ettet käytä sellasii, kun itse varmaan aika saman mittanen ja näytän semi-lihaksikkaalta vaikken niin paljo reenaa kuin sinä. Jos tekisin yhtä paljo duunia kun sinä niin uskoisin et pääsisin lähelle lihasmassassa.👍
Itselläni myös hyvin samankaltaiset ''statsit'' kuin Markuksella, mutta olen vahvempi kuin hän esimerkiksi voimanostossa ja Markus taas on selkeästi vahvempi kuin minä painonnostossa. Ei todellakaan vaikuta mitenkään uskomattomalta, että hän on naturaali kun katsoo tästä perspektiivistä. Useimmat ''roinaaja!'' huutelijat ei vaan tiedä yhtään mitä ne tekee salilla.
Jos kiinnostaa laadukas podcast yhden geenivirheen mahdollisista vaikutuksista lihasmassan kasvuun niin kannattaa kuunnella Areenasta Tiedetripin kaudelta 9 "Urheilijan geeni ja sen kääntöpuoli" niminen jakso. En epäile Markusta mistään geenivirheestä, voisin vain kuvitella että moni tätä kanavaa seuraava voisi viihtyä tuon parissa. Jakso antoi perspektiiviä just siitä, että se että erinomainen lihaserottuvuus voi johtua voimakkaastikin geeneistä, mutta se ei tarkoita aina pelkkää autuutta. Aina kuitenkin riippumatta geeneistä treenaamalla voi kehittyä paremmaksi versioksi itsestään.
En tiiä ootko tehny aiheesta videota, mutta pitäiskö sun testata otevoimailua? Pynnönenhän olis taas hyvä "koutsi" tohon hommaan. Kiinnostais nähä minkälaista otevoimaa Markukselta löytyy :D
En jaksa kaikkia kommetteja lukea mutta pakko kommentoida et sinun testaaminen ja laajempi testi myös helposti saatettaisiin määrätä sinun saaman julkisuuden takia. Olet hyvä malliesimerkki muille mitä voi natuna saavuttaa yms. Jolloin saadaan hyvää asiaa ajettua eteenpäin kun sinut testataan.
Uskon, että oot ollu aina natu ja tuut oleekin. Vaikutat liian fiksulta roinaamaan. Mutta kysymys aiheesta yleisellä tasolla: Jos oisit joskus aiemmin roinannu kun et ollu testauksen piirissä, niin etkö saisi siitä yhä kuitenkin hyötyä?
Joo kyllä varmasti pystyy säilyttämään osan hyödyistä. Sen takia voi myös miettiä onko se 4 vuoden kilpailukielto riittävä, jos käryää. Esim. painonnostossa on maailman huipulla urheilijoita, jotka dominoi omia sarjojaan, mutta on jo 1-2 kertaa kärähtänyt doupingista aikaisemmin.
@@Markusheino Tähän kyllä sanoisin, että ei kai sen kilpailukiellon tarkoitus ole poistaa käytön hyötyjä, ainakaan ensisijaisesti, vaan rangaista käytöstä. Kilpailukieltohan ei estä ketään treenaamasta. Tietysti, jos on maajoukkuetason urheilija, niin harjoittelu voi kärsiä, kun ei pääse osallistumaan leireille tai mihinkään järjestettyyn toimintaan, mutta yksityisesti voi tehdä mitä vain. Eli minkään pituinen kilpailukielto ei riittäisi poistamaan käytön hyötyjä. Sitähän voisi vaikka "lopettaa" ja silti käyttää ilman pelkoa testaajista, ja "palata" sitten kilpailukiellon jälkeen.
Mahtava video Paljon ovat vaikuttajat instassa kauhistelleet ja miettineet, että miten ihmeessä saadaan nuoret tajuamaan, että ei kannata doupata. Se miten kerrot ymmärrettävästi näistä asioista on mun mielestä todella hyvä keino kertoa kenelle tahansa, mikä merkitys geeneillä tai douppaamisella oikeasti on ja se on myös syy miksi seuraan sinua🤩 Ehkä olisin toivonut muutaman maininnan ruokavalion merkityksestä, ruoka kuitenkin on solujemme rakennusainetta ja sitä kautta ruualla on suuri tekijä lopputuloksen kannalta oli kyseessä mikä laji tahansa😊 Se sun ruoka video oli todella hyvä ja informatiivinen, kuvaus, leikkaus ja käsikirjoitus oli todella hyvin toteutettu☺ En oo koskaan aatellu että douppaat ja syy miksi uskon näin ei ole se, että vaikutat rehellisestä vaan se, että kerrot asioista niin ymmärrettävällä tavalla, että uskon sulla olevan sen verran tietoa päässä, että tiedät ja uskot siihen tietoon mitä sulla on treenamisen tueksi ja siksi et nää tarpeelliseksi doupata ja tää on mun mielestä myös avain siihen, miten kelle tahansa ihmiselle pystyisi perustelemaan miksi terveellä ihmisellä on järkevämpää tavoitella tuloksia natuna. Eli esimerkiksi rautalangasta: Miksi ei kannata doupata jos on terve: + Voi saavuttaa hyvät treeni tulokset terveiden elämäntapojen kautta + Samalla elää pitempään parempien ruokatottumuksien kautta + Saada ehkä lapsia - Joissain lajeissa voi olla vaikeaa olla maailman paras Douppaa: + Saat hyvät tulokset - Ehkä ei tule katsottua ruokavaliota niin tarkkaan, kun tuloksia tulee vaikka ei katsoisi ihan niin tarkkaan mitä syö - Jatkuneella douppaamisella lapsettomuus - Hormonitoiminnan häiriintyminen ja sitä kautta mahdollisia ihmisen kasvuun ja kehitykseen vaikuttavia häiriöitä - Testosteronin korvaushoito eläkepäiville asti - Gyneomastia - jne. (Aikalailla tämmöinen karkea lähteetön malli tämä, mutta toivottavasti ymmärrettävässä muodossa). Jos jatkossa teet videoita, niin toivoisin videota missä käydään lävitse, milloin mitäkin vitamiinia tai hivenainetta kannattaa ottaa imeytymisen ja vaikuttavuuden kannalta? Miksi d-vitamiinia kannattaa ottaa rasvaisen ruuan yhteydessä tai onko väliä syökö sen kapselina vai taplettina? Mikä merkitys erillaisilla rasvoilla on kehon kehityksen kannalta ja miten keho voi hyödyntää joitain rasvoja tai ruoka-aineita helpommin? Tai miten erilaiset ruokavaliot vaikuttavat kehoon treenaamisen kannalta ja auttaako toinen ruokavalio aivoja toimimaan paremmin tai huonommin? Näistä aiheista on alkanut viime vuosina tulemaan enemmän laadukkaita tutkimuksia Suomestakin, mutta informatiivisia suomenkielisiä videoita on hyvin vähän olemassa☺
Tää lapsettomuushan on aika yksilöllistä. Jos otetaan esimerkiksi vaikka Cbum, ei varmaan tarvitse edes puhua että älyttömien geenien lisäksi käytetty myös hyvä määrä muita aineita että voi olla maailman paras Classic fysiikka. Tästä huolimatta lapsen saanti onnistui vielä suht ongelmitta offilla, kun lopetti hetkeksi ja antoi oman testotuotannon palata hieman.
Tullilaboratorio tutkii maahan tuotavien elintarvikkeiden vaatimustenmukaisuutta ja turvallisuutta. Eiköhän sieltä saa tietoa eri lisäravinteiden sisältämät ainesosat ja määrät...
Kiinan epäselvyyksien takia on mielestäni aiheesta ruvettu keskustelemman että onko WADA: n ainoa tarkotus mahdollistaa huippu-urheilun huippu tulokset.. ja pitää muut vähemmän suositut urheilijat testauksen piirissä 🤔
Ite uskoisin, että isoin haaste on paikalliset antidopingjärjestöt, jotka ei hoida testaamista vaan auttaa oman maiden urheilijoita pääsemään testit läpi. Tästä hyvä esimerkki Venäjä, kun niiden antidoping labran johtaja paljasti sen systeemin Icarus dokkarissa. Samanlaisia esimerkkejä löytyy varmasti monista muista maista (esim. Kiina) myös.
Mielestäni kehonrakennus on over hyped, mieluummin keskittyy olemaan "hybridiurheilija" ja keskittyä monipuolisuuteen. Voimaa ja kestävyyttä samaan aikaan
Itseä on hieman ärsyttänyt viimeaikoina termi lahjakkuus, eli geenit bodauksen näkökulmasta. Se on fakta, että lahjakkuuden ja kovan työnteon osallisuutta kovaan tulokseen on mahdoton eritellä. Jokaisen kovan tuloksen takana on AINA paljon määrätietoista harjoittelua. Ei kukaan vahingossa huippu-urheilijaksi tule. Lahjakkuuden osuus jää aina lähinnä spekulatiiviselle tasolle, joten ärsyttää kun tavan tallaajat toteaa aina "onpas lahjakas tyyppi".
Bodauksessa lahjakas tarkoittaa kehon hyvää vastaanottokykyä kielletyille aineille. Siksi jotkut steroideita käyttävät eivät näytä miltään ja saavat negatiivisia terveys vaikutuksia jonka johdosta ei voi jatkaa käyttöä pitkään koska sivuvaikutukset.
Osaatko Markus kertoa, että mitä tuollainen DMAA tai summuu aine jota käytetään esim ADHD lääkkeissä tekee omalle kunnolle tai lihas kasvulle. Olen miettinyt tätä asiaa hetken enkä tiedä onko siitä haittaa omalle terveydelle tai muuta huonoja asioita.
Totuushan on se, että et vedä roinaa ja myös se, että ei tarvitse näyttää samalta kuin Markus ollakseen terve, paljon pienemmälläkin duunilla saa itsestään hyvän näköisen eli tarkoitan siis sitä, että ei tarvitse omistaa elämäänsä punttaamiselle vaan joku 3 kertaa viikossa tunnin treeni riittää siihen, että rasva palaa ja lihakset kasvaa. Toki pitää huomioida myös se, että syö normaalisti ja liikkuu normaalisti salin lisäksi esimerkiksi.
Olis ihan mielenkiintoista testata yleisesti oman terveyden kannalta, että näkee jos on jotain muuta häikkää. Testoarvot on oletetusti ihan kohillaan, mutta ne on muutenkin niin yksilöllisiä ja vain sen hetken kuva, että eipä ne juuri mitään kerro (kunhan on viitearvoissa).
Sun persoona kertoo heti että oot natu ku aina oot nii positiivinen, lepposa ja susta vaan näkee päältäpäin että asiat kunnossa ja puhtaana mennään eteenpäin.
Mind over matter! Mieli ohjaa kehoa, uskot taikka et, miten valitsetkaan, olet täysin oikeassa. Asenne ratkaisee! Lumevaikutus, placebo puhuu puolesta. Treenatessa mentaliteetil ja sillä ra´alla uskolla on enemmän merkitystä ku fyysisellä rasituksella.
en ylläty yhtään että jäbää testataan nyt sm kisojen jälkeen näinkin isosti. Sulla on Lihasmassaa paljon enemmän kuin perustallaajalla ja tulokset on todella kovat siihen nähden että et itse lajia ole kauaa harrastanut vaikka crossfitin puolelta sitä on varmasti paljon sivuttu. Itse en ole epäillyt sun natu statusta yhtään koska vaikutat rehelliseltä kaverilta ja omaat todella kovan treenimoraalin mutta ulkopuolisen silmään voi äkkiä näyttää toisin. Mikään ei ole parempi kuin löydä luu kurkkuun puhtaalla testillä niille jotka sivusta huutelee.
Kyllä se ääni muuttuu puhuessa sitten kun rojuja rupeaa käyttään.
@@eramaankulkija6900 taitaa olla just tälläinen "Pikku Mikko 15vee".😂
@@eramaankulkija6900Tää äänen muuttuminen nyt on aika hakuammuntaa Joo toki varsinki naisilla mm anavar saattaa muuttaa ääntä mut ei tota läheskään kaikille tapahdu.
@@eramaankulkija6900Miehellä ei muutu kyllä yhtään. Ihan legenda juttu toi. Naisilla toki mutta ei miehillä
@@lynxxi8831lähinnä naisilla.
Jengi ei kans tajua, kun varressa ei oo ehkä niin paljoa pituutta niin se lihas näyttää helpommin erottuvalta ja antaa "tiheämmän" vaikutelman :D Aina ollu itelle selvää, et äijä on natu.
Mainitsemasi identtisillä kasosilla tehdyt tutkimukset ovat kyllä mielenkiintoisia, ne osaltaan osoittavat, että hyvin samanlaiset geenit omaavat ihmiset voivat saada hyvin erilaisia treenituloksia riippuen siitä, miten treenaa tai ei treenaa. Toisaalta jos toinen treenaa kestävyyttä ja toinen voimaa, on itsestäänselvää että voimaa treenaava on vahvempi ja kestävyyttä treenaava kestävämpi. Voisi ehkä mieluummin kysyä kumpi näistä kaksosista pärjää omassa lajissaan paremmin.
Ehkä kuitenkin (näin perstuntumalta) geenien vaikutusta lihasten tai voiman kasvuun arvioitaessa olisi mielekkäämpää tutkia, miten sama treeni (ja ravinto ja lepo) vaikuttaa täysin eri geneettisen taustan omaaviin ihmisiin. Näitäkin tutkimuksia on tehty, ja niissäkin pitää muistaa, että ihan kaikkia tekijöitä ei kuitenkaan pysty vakioimaan, ja toisaalta ne ”huonosti” näissä tutkimuksissa pärjäävät saattaisivat saada erilaisella ja itselleen sopivammalla treenillä parempia tuloksia. Mutta ainakin sen nämä tutkimukset osoittavat, että erilaisilla geeneillä varustetut ihmiset reagoivat samaan treeniin hyvinkin eri tavoilla. Greg Nuckolsilla on tästä hyvä artikkeli ”Genetics and Strength Training: Just How Different Are We?”.
Sekin on tietysti muistettava, että asia ei ole yksinkertainen ”hyvät geenit vs huonot geenit” -asetelma, vaan treeniin vaikuttavia perinnöllisiä ominaisuuksia on aika paljon, esim. lihassolujen määrä ja laatu (hitaat vs nopeat solut), testotasot, välitykset (raajojen pituus, hartoiden leveys yms.), luuntiheys... Voi myös olla huono yhdessä liikkeessä ja hyvä toisessa. Itse pitkäraajaisena ja suht kapeaharteisena olen huono kyykyssä ja penkissä, mutta maastavedossa suhteessa paljon parempi. Lyhytraajaisilla voi usein mennä toisin päin.
Loppujen lopuksi kuten sanoitkin, niitä omia geenejä on turha miettiä liikaa, niihin ei kuitenkaan voi vaikuttaa, toisin kuin omaan tekemiseen. Ja lukuun ottamatta ehkä kehon mittasuhteita sitä omaa geneettistä lahjakkuutta on aika vaikea edes arvioda ennen kuin on treenannut pidempään säännöllisesti. Parempi vain treenata niin hyvin kuin osaa ja katsoa mihin se riittää kuin olla treenaamatta.
Hyvä Markus💪. Oot hieno esimerkki siitä, että tuloksia saadaan kovalla työllä, eikä huijaamalla. Urheileminen voi olla myös terveellistä!
Geenit ja lahjakkuus kantavat alussa pitkälle, mutta tasoittuu myöhemmässä vaiheessa. Siitä voi olla isokin apu, jos vielä treenaa kovaa. Monesti lahjakkaat (esim.Karalahti) pääsevät pitkälle huonollakin treenillä, mutta heiltä jää paras lunastamatta, koska ovat tottuneet saamaan kaiken helposti. Kovaa alusta asti treenanneet voivat olla lopulta kovempi juurikin työmoraalin takia ja kestävät paremmin takaiskuja.
Juuri näin, mutta geenit on myös ainoa tekijä siihen että kuinka paljon absoluuttista voimaa voi henkilö tuottaa. Jos otetaan geneettisesti superlahjakas ja keskiverto kaveri niin lahjakas menee menojaan tuloksiin johon keskiverto treenaaja ei pääse ikinä, vaikka treenaisi laadukkaasti 10 vuotta. Tämän nähnyt monta kertaa voimanostosalilla jossa treenannut itse 25 vuotta. On tavotteellisia ns. lahjattomia kisaajia jotka taistelee vuosia sitä 200-220kg maastavetoa tuolla 80-90kg painossa samalla kun lahjakas kaveri vetää sen 6kk-12kk treenillä ja lähentelee jo 280kg+ muutamien vuosien kututtua. Lahjakas kaveri voi omata potentiaalin 320kg vetoon samalla kun lahjaton/keskiverto jää loppuelämäkseen jumiin 250kg tienoille ja kehittyy aivan minimimääriä vuodessa.
Kyllä ja " treenimoraalikin" on ominaisuus, johon geeneillä ja sattumalla on iso vaikutus
äijäl on kyl hirvee pala natuks 💪
Tässä on monta asiaa. Kuten lihasvoima, kestävyys, näkyvät lihakset vs. "näkymättömät", geenit & ruumiinrakenne ja kaikki nämä yhdessä.
Tällaisen setämiehen nuoruudessa yläasteella jumppamaikka laittoi kaikki pojat mm. vetämään leukoja. Yleisin luku oli 2 - 4 mutta joku veti jotain 15. Samoin muistan yhdestä bunkkerista teekkariopiskelijan jota vitutti ankarasti kun näytti kukkakepiltä (ruumiinrakenne laiha) mutta penkkasi 150kg eli 2 kertaa painonsa ja veti leukaa + 50 kglla.
Toisilla taas on synnynnäisesti vahva alakroppa. Kaikki harvinaisinta on tietysti, että koko kroppa on syntyjään vahva (armeijassa taasen näki jokusen pohojanmaan pojan, monsterin)
Melkein kaikki ollaan keskiarvoissa. Toiset näyttävät paremmilta kuin toiset syntyjään sille ei mitään voi.
Jos olemme melkein kaikki keskiarvoissa tästä massasta ani harva treenaa edes kohtuullisesti. Tai ymmärtää siitä mitään. Kun jos oikeasti kuntoon haluaa sitä treenataan 2 kertaa päivässä (cardio + voima tms). ja kunnolla ilman että keskitytään kännykän tuijottamiseen. Tätä Jonnet ei tajua. Oikean urheilijan työmääristä taas on tuore esimerkki.
www.hs.fi/urheilu/art-2000010365687.html
"OMINAISUUKSIAAN [sulkapalloilija] Oldorff muovaa paremmiksi noin 35 tuntia viikossa. Lajitaitoja hän hioo kahdesti päivässä kahden tunnin ajan kuutena päivänä viikossa."
Voimapuoli taasen on paljon mielenkiintoisempi juttu kuin luulisi. Paras tuore esimerkki on sirkusmies Anselmi jonka voimatasot ovat huikeat ja tuskin edes Jonnet väittävät ukon vetävän horkkaa. Kannattaa tutustua mieheen ei esim. treenaa kiertueella tai siis "treenaa" punnertelemalla sirkustyökavereita päänsä päälle tunteja päivittäin.
Ilman kuntosalia Suomen Vahvimmaksi
Jesse Pynnönen
51,1 t. tilaajaa
Tilaa
ua-cam.com/video/_NBzqssCCqQ/v-deo.html&ab_channel=JessePynn%C3%B6nen
oot yks mun lempi tubettajista ja oon alkanu käymään itekki salilla sun takii
Tosi siisti kuulla ! 🙌 Tsemppiä treeniin!
Hyvä Markus, teit voimillas ja lihasmassallasi vaikutuksen, ja jouruut testiihin.
Jälleen kerran todella kiinnostavaa kontsaa!
Suomi painonnosto ainakin liiton alaisissa kisoissa pääsääntöisesti aika puhdasta. Tottakai poikkeuksia aina mahtuu joukkoon niinkuin muissakin lajeissa. Kiitos taas videosta.
Tärkeitä ja informaatisia videoita,jotka on saatu vielä kiinnostaviksi😀
Videolla on ehkä hiukan kapea näkökulma perinnöllisyyden vaukittavuuudesta puhuttaessa. Asian voi esittää yksinkertaisesti näin: kaksi saman ikäistä perustervettä ihmistä noudattaa samanlaista harjoitus- ja ravinto-ohjelmaa sekä saavat riittävästi lepoa. Jos henkilöiden välille tästä huolimatta syntyy eroja harjoitettavassa ominaisuudessa, selittyvät ne aikalailla kokonaisuudessaan genetiikalla. Itse väitän, että erot ovat kyllä hyvinkin merkittäviä. Myös tutkimuksissa on osoitettu, että saman aikaa samanlaisella voimatreeniohjelmalla harjoittelevilla henkilöillä on merkittäviä eroja lihaskasvussa ja voimatasoissa ohjelman päätyttyä. Joillain ihmisillä muutaman kuukauden treenin seurauksena tulokset kasvavat useita kymmeniä prosentteja ja toisilla ei lainkaan.
Laatukontenttia jälleen. Kiitos 🙏🏻
🫡🫡
Roinaa!! Ei vaan vitsi vitsi :D hyviä juttuja...
Ois mielenkiintosta nähä kiipeilyä!
Olet erinomainen roolimalli nuorille . Voimaa näyttää olevan ilman testoturvotustakin. Hyvä esimerkki, että kovaan kuntoon voi päästä kovalla duunillakin
Se on aina kaunista kun natu todistaa sohvan perältä huuteleville että kyllä se ilman aineitakin onnistuu, vaatii tosin paljon omistautumista.
Hyviä ja kiinnostavia videoita. Esittää asiansa selkeästi. Kehon mittasuhteista voimaharjoittelussa voisi olla kiinnostava aihe
Treenin lisäksi ei pidä unohtaa ruokavaliota ! Tee joskus joku kokkausvideo ! Joku hyvä mealpreppi pitäisi saada itelle käyntiin 👍
Hyvä video!
Kiitos !
aikalailla alusta asti oon uskonut ettet käytä sellasii, kun itse varmaan aika saman mittanen ja näytän semi-lihaksikkaalta vaikken niin paljo reenaa kuin sinä. Jos tekisin yhtä paljo duunia kun sinä niin uskoisin et pääsisin lähelle lihasmassassa.👍
Itselläni myös hyvin samankaltaiset ''statsit'' kuin Markuksella, mutta olen vahvempi kuin hän esimerkiksi voimanostossa ja Markus taas on selkeästi vahvempi kuin minä painonnostossa. Ei todellakaan vaikuta mitenkään uskomattomalta, että hän on naturaali kun katsoo tästä perspektiivistä. Useimmat ''roinaaja!'' huutelijat ei vaan tiedä yhtään mitä ne tekee salilla.
Jos kiinnostaa laadukas podcast yhden geenivirheen mahdollisista vaikutuksista lihasmassan kasvuun niin kannattaa kuunnella Areenasta Tiedetripin kaudelta 9 "Urheilijan geeni ja sen kääntöpuoli" niminen jakso. En epäile Markusta mistään geenivirheestä, voisin vain kuvitella että moni tätä kanavaa seuraava voisi viihtyä tuon parissa.
Jakso antoi perspektiiviä just siitä, että se että erinomainen lihaserottuvuus voi johtua voimakkaastikin geeneistä, mutta se ei tarkoita aina pelkkää autuutta. Aina kuitenkin riippumatta geeneistä treenaamalla voi kehittyä paremmaksi versioksi itsestään.
En tiiä ootko tehny aiheesta videota, mutta pitäiskö sun testata otevoimailua? Pynnönenhän olis taas hyvä "koutsi" tohon hommaan. Kiinnostais nähä minkälaista otevoimaa Markukselta löytyy :D
En oo tehny ja on käynyt mielessä, niin pitäis varmaan ottaa joku kerta testiin 👍
En jaksa kaikkia kommetteja lukea mutta pakko kommentoida et sinun testaaminen ja laajempi testi myös helposti saatettaisiin määrätä sinun saaman julkisuuden takia. Olet hyvä malliesimerkki muille mitä voi natuna saavuttaa yms. Jolloin saadaan hyvää asiaa ajettua eteenpäin kun sinut testataan.
Uskon, että oot ollu aina natu ja tuut oleekin. Vaikutat liian fiksulta roinaamaan.
Mutta kysymys aiheesta yleisellä tasolla:
Jos oisit joskus aiemmin roinannu kun et ollu testauksen piirissä, niin etkö saisi siitä yhä kuitenkin hyötyä?
Joo kyllä varmasti pystyy säilyttämään osan hyödyistä. Sen takia voi myös miettiä onko se 4 vuoden kilpailukielto riittävä, jos käryää. Esim. painonnostossa on maailman huipulla urheilijoita, jotka dominoi omia sarjojaan, mutta on jo 1-2 kertaa kärähtänyt doupingista aikaisemmin.
@@Markusheino Tähän kyllä sanoisin, että ei kai sen kilpailukiellon tarkoitus ole poistaa käytön hyötyjä, ainakaan ensisijaisesti, vaan rangaista käytöstä. Kilpailukieltohan ei estä ketään treenaamasta. Tietysti, jos on maajoukkuetason urheilija, niin harjoittelu voi kärsiä, kun ei pääse osallistumaan leireille tai mihinkään järjestettyyn toimintaan, mutta yksityisesti voi tehdä mitä vain. Eli minkään pituinen kilpailukielto ei riittäisi poistamaan käytön hyötyjä. Sitähän voisi vaikka "lopettaa" ja silti käyttää ilman pelkoa testaajista, ja "palata" sitten kilpailukiellon jälkeen.
Mahtava video Paljon ovat vaikuttajat instassa kauhistelleet ja miettineet, että miten ihmeessä saadaan nuoret tajuamaan, että ei kannata doupata. Se miten kerrot ymmärrettävästi näistä asioista on mun mielestä todella hyvä keino kertoa kenelle tahansa, mikä merkitys geeneillä tai douppaamisella oikeasti on ja se on myös syy miksi seuraan sinua🤩 Ehkä olisin toivonut muutaman maininnan ruokavalion merkityksestä, ruoka kuitenkin on solujemme rakennusainetta ja sitä kautta ruualla on suuri tekijä lopputuloksen kannalta oli kyseessä mikä laji tahansa😊 Se sun ruoka video oli todella hyvä ja informatiivinen, kuvaus, leikkaus ja käsikirjoitus oli todella hyvin toteutettu☺
En oo koskaan aatellu että douppaat ja syy miksi uskon näin ei ole se, että vaikutat rehellisestä vaan se, että kerrot asioista niin ymmärrettävällä tavalla, että uskon sulla olevan sen verran tietoa päässä, että tiedät ja uskot siihen tietoon mitä sulla on treenamisen tueksi ja siksi et nää tarpeelliseksi doupata ja tää on mun mielestä myös avain siihen, miten kelle tahansa ihmiselle pystyisi perustelemaan miksi terveellä ihmisellä on järkevämpää tavoitella tuloksia natuna. Eli esimerkiksi rautalangasta:
Miksi ei kannata doupata jos on terve:
+ Voi saavuttaa hyvät treeni tulokset terveiden elämäntapojen kautta
+ Samalla elää pitempään parempien ruokatottumuksien kautta
+ Saada ehkä lapsia
- Joissain lajeissa voi olla vaikeaa olla maailman paras
Douppaa:
+ Saat hyvät tulokset
- Ehkä ei tule katsottua ruokavaliota niin tarkkaan, kun tuloksia tulee vaikka ei katsoisi ihan niin tarkkaan mitä syö
- Jatkuneella douppaamisella lapsettomuus
- Hormonitoiminnan häiriintyminen ja sitä kautta mahdollisia ihmisen kasvuun ja kehitykseen vaikuttavia häiriöitä
- Testosteronin korvaushoito eläkepäiville asti
- Gyneomastia
- jne.
(Aikalailla tämmöinen karkea lähteetön malli tämä, mutta toivottavasti ymmärrettävässä muodossa).
Jos jatkossa teet videoita, niin toivoisin videota missä käydään lävitse, milloin mitäkin vitamiinia tai hivenainetta kannattaa ottaa imeytymisen ja vaikuttavuuden kannalta? Miksi d-vitamiinia kannattaa ottaa rasvaisen ruuan yhteydessä tai onko väliä syökö sen kapselina vai taplettina? Mikä merkitys erillaisilla rasvoilla on kehon kehityksen kannalta ja miten keho voi hyödyntää joitain rasvoja tai ruoka-aineita helpommin? Tai miten erilaiset ruokavaliot vaikuttavat kehoon treenaamisen kannalta ja auttaako toinen ruokavalio aivoja toimimaan paremmin tai huonommin? Näistä aiheista on alkanut viime vuosina tulemaan enemmän laadukkaita tutkimuksia Suomestakin, mutta informatiivisia suomenkielisiä videoita on hyvin vähän olemassa☺
Tää lapsettomuushan on aika yksilöllistä. Jos otetaan esimerkiksi vaikka Cbum, ei varmaan tarvitse edes puhua että älyttömien geenien lisäksi käytetty myös hyvä määrä muita aineita että voi olla maailman paras Classic fysiikka. Tästä huolimatta lapsen saanti onnistui vielä suht ongelmitta offilla, kun lopetti hetkeksi ja antoi oman testotuotannon palata hieman.
Tee seuraavaks erikoisrajajääkärin testit!
Keuhkojen tilavuudesta ja sen vaikutuksista eri lajeihin voisit tehdä videon.
Hyvävideo😂❤
millon alotit salilla käynnin
Tullilaboratorio tutkii maahan tuotavien elintarvikkeiden vaatimustenmukaisuutta ja turvallisuutta.
Eiköhän sieltä saa tietoa eri lisäravinteiden sisältämät ainesosat ja määrät...
Hienon näköinen kämppä. Kalasatamassa?
jep
Kiinan epäselvyyksien takia on mielestäni aiheesta ruvettu keskustelemman että onko WADA: n ainoa tarkotus mahdollistaa huippu-urheilun huippu tulokset.. ja pitää muut vähemmän suositut urheilijat testauksen piirissä 🤔
Ite uskoisin, että isoin haaste on paikalliset antidopingjärjestöt, jotka ei hoida testaamista vaan auttaa oman maiden urheilijoita pääsemään testit läpi. Tästä hyvä esimerkki Venäjä, kun niiden antidoping labran johtaja paljasti sen systeemin Icarus dokkarissa. Samanlaisia esimerkkejä löytyy varmasti monista muista maista (esim. Kiina) myös.
Nimetty 200 parhaan joukkoon.
👍
Mielestäni kehonrakennus on over hyped, mieluummin keskittyy olemaan "hybridiurheilija" ja keskittyä monipuolisuuteen. Voimaa ja kestävyyttä samaan aikaan
Ihminen tekee sitä mistä se tykkää
Itseä on hieman ärsyttänyt viimeaikoina termi lahjakkuus, eli geenit bodauksen näkökulmasta. Se on fakta, että lahjakkuuden ja kovan työnteon osallisuutta kovaan tulokseen on mahdoton eritellä. Jokaisen kovan tuloksen takana on AINA paljon määrätietoista harjoittelua. Ei kukaan vahingossa huippu-urheilijaksi tule. Lahjakkuuden osuus jää aina lähinnä spekulatiiviselle tasolle, joten ärsyttää kun tavan tallaajat toteaa aina "onpas lahjakas tyyppi".
Bodauksessa lahjakas tarkoittaa kehon hyvää vastaanottokykyä kielletyille aineille. Siksi jotkut steroideita käyttävät eivät näytä miltään ja saavat negatiivisia terveys vaikutuksia jonka johdosta ei voi jatkaa käyttöä pitkään koska sivuvaikutukset.
Asiaa 😊
Osaatko Markus kertoa, että mitä tuollainen DMAA tai summuu aine jota käytetään esim ADHD lääkkeissä tekee omalle kunnolle tai lihas kasvulle. Olen miettinyt tätä asiaa hetken enkä tiedä onko siitä haittaa omalle terveydelle tai muuta huonoja asioita.
"... just olin napannut ohjaimen käteen..."
Tuleeko tästä klippiä OF:n puolelle?
Totuushan on se, että et vedä roinaa ja myös se, että ei tarvitse näyttää samalta kuin Markus ollakseen terve, paljon pienemmälläkin duunilla saa itsestään hyvän näköisen eli tarkoitan siis sitä, että ei tarvitse omistaa elämäänsä punttaamiselle vaan joku 3 kertaa viikossa tunnin treeni riittää siihen, että rasva palaa ja lihakset kasvaa. Toki pitää huomioida myös se, että syö normaalisti ja liikkuu normaalisti salin lisäksi esimerkiksi.
Oisit kuvannu kun ne teki testit, ois mielenkiintosta nähä miten koko operaatio menee
Ei sais varmaankaan kuvata niitä, mutta eihän siinä mitään ihmeellistä oo muuten kun että kaikki on todella tarkkaan määritelty miten tehään.
@@Markusheino tottakai sitä nyt saa omassa kodissa kuvata
Kuka tän testauksen maksaa.
(Ei varmaan veroista tueta testausta.)
en sais kilpailla edes missää lajissa missä testataan koska syön furosemidia :D
yhteensä 3 eri lääkettä on kiellettyjen listalla :D
Kyllä roinaajan tunnistaa kilometrin päästä.
Ois kiinnostava jos tekisit videon mis mittautat testoarvot yms ja käyt läpi ne
Täh. Oot nainen kuvan perusteella? miks sua kiinnostaa testoarvot Markuksen? Ai et kuinka viriili hän on?
Olis ihan mielenkiintoista testata yleisesti oman terveyden kannalta, että näkee jos on jotain muuta häikkää. Testoarvot on oletetusti ihan kohillaan, mutta ne on muutenkin niin yksilöllisiä ja vain sen hetken kuva, että eipä ne juuri mitään kerro (kunhan on viitearvoissa).
@@jps8678 Kuvan perusteella näyttää olevan Suomen entinen pääministeri.
Sun persoona kertoo heti että oot natu ku aina oot nii positiivinen, lepposa ja susta vaan näkee päältäpäin että asiat kunnossa ja puhtaana mennään eteenpäin.
Nyt on rätti jota ei joka pojalla oo 😅
😁😁
Onko crossfitissä doping testausta?
Ei oo Suomessa ja Games tasolla on, mutta ei ole kolmannen osapuolen riippumatonta testausta, joten aika kyseenalaista se testaaminen sielläkin.
Geenit lataa aseen, epigenetiikka painaa liipasinta.
😎😎❤❤
100.🎉🎉
Mind over matter! Mieli ohjaa kehoa, uskot taikka et, miten valitsetkaan, olet täysin oikeassa. Asenne ratkaisee!
Lumevaikutus, placebo puhuu puolesta. Treenatessa mentaliteetil ja sillä ra´alla uskolla on enemmän merkitystä ku fyysisellä rasituksella.
1:59
Oikein hyvä juttu.
Ootko Lauri Heinoselle sukua
En oo
eihän tässä todistettu että et käytä roinaa. Luettiin vaan artikkeleita. :D
@@Sumppa mut missä todiste siitä että näyte on otettu xD
@@Henccabf1942ehkä siitä et se kilpailee? Ei sitä testiä pääse skippaa
Roinaaja. Jo pelkästään tälläsen videon tekeminen sen paljastaa
🤡
😂😂😂
🤡
Voisit vaihtaa nimen maistraatissa Roina "Markus" Horkkapääksi
olipa huono juttu:(
0:16 olkapään lihassäikeiden perusteella voin todeta, että TESTI ON HYLÄTTY, EI NATU! Ystävällisin terveisin, Veljestiede-kilta.
Aika paha kun testistä selviää mutta käry käy kommenttipalstalla.
@@jacksonville4532 Raati on armoton