Mulțumim Daniela ,sănătos ,delicios 😋😛.Modul care lucrezi e The Best ,muzica totu e perfect draga mea.Florile sunt superbe ,Veldic Bra maine freind .O seara frumoasa va doresc ,ești minunata 👍 😘😘🤗🤗✋✋💞💞🌺🌺🌺
Ce sentiment plăcut am când văd că îmi e apreciată munca! 😘🤗😘🤗😘 Mă bucur enorm că îți place și muzica aleasă și decorul! Pupici cu sclipici :))draga mea! O seară liniștită și odihnitoare! Multe îmbrățișări 🤗🤗🤗🤗🤗
Wow!! Mulțumesc din toată inima pentru aceste frumoase cuvinte! Contează enorm! M-am reapucat de filmulețe de curând :P . Sper să îți fie dragi și următoarele! Te-ai abonat, nu ? :)) - Daniela
📌Pont! După ce ai preparat iaurtul, păstrează 4 Linguri pentru următoarea dată când vei face. Proporția este: 4 Lg de iaurt + 1 L de lapte. Puteți lăsa borcanele cu lapte și într-o oală/căldare umplură parțial cu apă caldă și apoi acoperită cu o pătură, nu doar în cuptor sau lada frigorifică portabilă. Iaurtul se poate face și cu lapte din comerț. Dacă nu conține zahăr și prea mulți aditivi, sunt șanse mari să iasă delicios. Iaurtul va fi mai subțire decât cel făcut cu lapte de soia de casă, dar veți fi mulțumiți de gust. Am probat cu lapte de la DM, Penny, Lidl, Alpro și Inedit, iar cu ultimele două nu s-a acrit... Dintre toate, cu cel de la DM a ieșit cel mai vâscos.
Oh, ma bucur mult că va place!! Am descoperit între timp și alte metode de a face iaurt :) Cu borș Dănilă și cu conuri verzi de conifere. Ultima data am probat cu conuri roșii de molid și a ieșit excelent. Doar că trebuiesc adunate din zone mai nepoluate :) Poftă mare!!
Mulțumesc frumos că mi-ai scris! :) Sper să încerci și tu în curând. Am probat și cu lapte de la magazin și din 5 firme, 3 au ieșit. Un pic mai subțiri, dar gustoase :) Secretul e să fie fără zahăr și dacă se poate doar cu boabe de soia+apă.
Un videoclip de vis Am rămas fără cuvinte și imaginile și melodia și rețetele sunt la superlativ și eu fac lapte din boabe de soia de vreo 10 ani am cultivă și în grădină dar nu am reușit niciodată să facă iaurt din soia cu toate că îmi place foarte mult Vă mulțumesc frumos🙏💗🇦🇩👍
Iuhuuu!! Ce bucurie că vi se pare util și că ați urmărit cu plăcere! Dacă ați dori sa mai gasiți anumite rețete pe acest canal, nu ezitați să ne lăsați un mesaj. Și noi am plantat în gradinuța din spatele blocului, dar pentru că probabil erau mai vechi boabele, nu s-au făcut :) La anul încercăm și cu lupin. Se pare că are mai multe proteine decât soia și putem face chiar și tofu din el. Sărbători liniștite si pline de iubire! Daniela și Edmond
@@CruF Daniela eu De câte ori pun să o ia la umflat fac și lapte și brânză Tofu pentru că pun 500 g la înmuiat Și dacă tot folosesc ustensilele și le murdăresc fac și lapte și Tofu dar laptele îl pun fierbinte în sticluțe de 200 de g la pat cald și am o perioadă de timp de consumat din el Vă îmbrățișez să aveți o noapte binecuvântată cu pace și liniște sufletească🙏💗🇦🇩
Sper să îl încercați în curând :) Toate 4 variante sunt delicioase. Daca faceți cu iaurt din comerț, vă va ieși la gust exact ca acela :) . De fiecare dată când faceti iaurt, puteți păstra 4 linguri pentru a face un nou iaurt. Proporția e 4 linguri de iaurt la 1 L lapte :) .
@@danielatuca8025, rejuvelac e o băutura ușor acidulată si cu bactetii benefice/lactice care se găsesc în iaurturi, inspirată după rețeta românească de borș, făcută din boabe de hrișcă (sau alte cereale) germinate. Rețeta video: ua-cam.com/video/wHBjqhviSCE/v-deo.html . Și cu borș se poate face iaurt :) Am probat de curând. Folosiți 2 linguri de borș la 1 L de lapte de soia făcut după rețeta din clipul cu iaurtul. Eu am folosit borș de băut Dănilă de la Lidl. Poftă mare!
Mă bucur că v-a plăcut!! Metodele cu codițele de ardei și cu iaurt din comerț sau de casa sunt cele mai rapide, iar de acum e posibil sa se facă repede chiar și la temperatura camerei ;)
Deci...arata toate atat de bine! Azi o sa incep si eu varianta cu probiotice. Dar imi surade tare varianta cu rejuvelac. Imi trebuie un borcan (am gasit aici la magazin si il voi cumpara in curand) si ma pun sa fac. Pana atunci ...revin cu feedback la varianta cu probiotice....ce vorbesc eu aici...sigur o sa revin si sigur va fi bun! Te imbratisez, Om Frumos! Keep going with this beautiful videos! 🤗😘😍
Yaaas! Eram foarte curioasa de cum ti se va parea clipul! L-am făcut cu mare drag la recomandarea ta :) . Mi s-a terminat bateria în timp ce scriam :)) Continuare: Cel cu Rejuvelac mi-a placut foarte mult și pentru că am aflat că băutura asta e inspirată după rețeta de borș românesc, am zis să încerc și cu el și a funcționaaaat! A ieșit excelent! Am probat cu borș de băut "Dănilă" găsit la Kaufland. Cu probiotice o să iasă cam acru prima dată, dar a treia tură va fi cum trebuie ;) . Sunt curioasă cum vei închega laptele. O să folosești iaurtieră? :) Pupici!! Te îmbrațișez tare tare!
@@CruF multumesc mult!!!!🤗🥰 Video excelent realizat!!!! 😍 Deci am facut cu probiotice. E acruuuuuu tare. L-am inchegat in cuptor cu becul aprins peste noapte si apoi l-am lasat la temperatura camerei langa aragaz pana am gatit. Am mancat cu cereale dimineata si e ok. Dar a lasat foarte mult suc acru. Am acrit ciorba de varza cu cateva linguri si e bine si asa. Ce nu am inteles eu: ce inseamna a doua si a treia oara? Te imbratisez! 🤗🥰
Mulțumesc din suflet, scumpă Dana! Din păcate, inițial, așa acru iese cu probiotice și mai trebuie "diluat" de încă 2 ori. A 3-a tură de iaurt făcut cu probiotice va avea gustul perfect, ca cel din magazin. Din prima tură cu gust foarte acru se păstrează 4 linguri care se mixează cu 1 L de lapte Ce va rezulta (a 2-a tură 🙂 ), se amestecă la fel cu lapte (proporția 4 linguri la 1 L de lapte sau 1 lingură de iaurt concentrat la 250 ml lapte de soia). Varintele cu iaurt din comerț și codițe de ardei iuti sunt cele mai rapide. Versiunile de iaurt cu probiotice și Rejuvelac le-am prezentat mai mult pentru persoanele care nu găsesc iaurt vegan sau codițe de ardei iuți prin magazine :) . Spor la experimentat și nu uita să sterilizezi de fiecare dată borcanele și ustensilele de lucru (la cuptor sau prin fierbere) și să fierbi laptele ca să nu se contamineze cu bacterii din aer :) Te pupic și sunt tare nerăbdătoare să îmi spui cum ți-a ieșit :)
Multumesc mult de reteta. L-am facut cu lapte de la DM si iaurtTake it Veggie , dar pe calorifer. Gustul a iesit numai bun, dar foarte lichid, am pus putin psyllium, i-a dat o consistenta mult mai buna, si nu i-a schimbat gustul. Acum am cuptor care indica gradele si il voi face in cuptor.
Super!!! Mulțumim pentru pont :) O să scriem și în descrierea clipului de trucul cu caloriferul și tărâțele de psyllium. Apropo de psyllium :) Am aflat de grupul de Facebook "Plante salbatice comestibile" că face parte din aceeași familie cu patlagina noastră din flora spontană. Dacă aveți patlagină prin zonă, se culeg foarte usor semințele. Doar strângeți mâna peste plantă si trageți. Semintele va vor rămâne în palmă :) Se comportă foarte asemănător cu psylliumul. La anul o sa culegem mai multe :) Salutări din Bistrița! - Daniela si Edmond.
Ce bine!! :) Între timp am probat și iaurtul facut cu borș din comerț și iese minunat! Am folosit aceleași proporții ca la metoda cu rejuvelac: 2 linguri la 1L de lapte :)
Mă bucur foarte mult că v-a plăcut! După ce ați preparat iaurtul (indiferent de metodă), păstrați 4 linguri pentru următoarea dată când veți mai face. Proporția este: 4 linguri iaurt + 1 L lapte :)
Cu foarte mare drag! Am descoperit ulterior că iaurtul iese la fel de delicios și cu borș (a folosit de curiozitate borș de băut de la Dănilă) Proporția e 2 linguri de borș la 1 L de lapte.
Aseara l-am facut deja a treia oara. Tare tare bun, multumesc! 🥰 Am folosit metoda cu iaurt, pentru ca am vrut sa iasa mai cremos, nu asa de aerat. Mi-ar fi placut sa incerc cu codite de ardei iute, dar pentru aia trebuie sa astept primavara, sa porneasca gradina. Am observat ca deja de a doua oara timpul de inchegare s-a scurtat foarte mult. Daca prima data, cand am folosit 4 linguri de iaurt din comert, i-a trebuit peste 8 ore sa se inchege, acum in 4 ore e gata, tinut la 40 de grade, in deshidrator. Din pulpa ramasa am facut chiftele cu zucchini, morcov, cateva fire de usturoi verde, marar si vreo 4-5 frunze de kale tocate marunt.
Oh, minunat!! Mă bucur tare mult că ai probat iaurtul de casă! Și eu tot cu deshidratorul l-am făcut prima dată, până să descopăr că becul acela mic din interiorul cuptorului menține o temperatură constantă de vreo 30 de grade și e perfect pentru iaurt :) Vara se face și la temperatura camerei, mai ales dacă e pus pe pervaz, sa bată soarele pe borcanul acoperit cu un șervet. Yummy!! Ce idee bună.cu chiftelele. Cred că au ieșit puțin dulci, de la dovlecei și morcovi, așa cum îmi plac mie. Voi face si eu cu okara din congelator. Merci de idee! Anul trecut am descoperit că se poate face iaurt și cu conurile acelea mici și roșii de molid, iar anul ăsta voi face un alt experiment, cu muguri de alun plini de polen. Bănuiesc că o să conțina probiotice. Revin cu o rețetă dacă am succes. Ahh!! Și cu flori de salcie aș mai încerca, sau mițișori, cum le mai spune. Atâtea experimente! The sky is the limit! Pupici și poftă mare!!
@@CruF Tiii, ce bine suna! 💛Habar nu aveam ca gasesc probiotice in atat de multe surse la indemana! Am mai invatat ceva astazi, multumesc! Clar e de experimentat, mai ales ca mugurii de alun sunt dincolo de gard, la fel si mitisorii de salcie (cand or inflori... :)). Data viitoare voi pune si eu borcanele cu iaurt la caldura becului din cuptor. Vad ca se incheaga foarte bine laptele deci e semn bun, iaurtul meu are din belsug ceea ce-i trebuie. Poate ca nu e musai sa fie atat de cald, se descurca si la 30 de grade. Da, chiftelele au iesit dulci si foarte gustoase. A doua zi mi s-au parut chiar mai bune decat atunci, proaspete. Si merg grozav cu un tzatzichi de iaurt langa. Imbratisazi si ganduri bune! Astept cu drag si nerabdare o noua reteta, de iaurt sau orice altceva! Clipurile sunt foarte reusite, o adevarata incantare sa le urmaresti! 🥰
De abia aștept să încep din nou cu filmatul. In perioada asta a fost cam galagie in bloc și nu am prea putut filma fara sa se audă pe fundal... Așa că m-am axat mai mult pe handmade :) O sa incerc sa adaug câteva produse și în magazinul de pe Etsy ca să vedeți ce mai meșteresc. Zilele astea am tot probat rețete de chifle asiatice făcute la abur și au ieșit foarte frumoase, lucioase si fine deasupra; și am mai inventat și o metoda pentru a face kurtos kalacs ungurești in miniatură, copți pe suporturi mici metalice pentru rulouri. A fost o desfătare să le privesc și să le degust. Buni pentru diete :)) ca-s mici :)) Te pup, Roxana!! Happy cooking! Îți mulțumesc că urmărești canalul!
@@CruF Mi-a lasat gura apa! 😋 Kurtos kalacs si cozonacul in general, a fost intotdeauna o mare slabiciune de-a mea! Si chiflele pe abur suna tare, tare bine!! Mi-ar placea sa vad si ce alte indeletniciri handmade mai ai. Ceva imi spune ca sunt la fel de creative si de priceput mestesugite precum iti sunt retetele. 💛Te pup, zile cu spor in toate si inspiratie maxima iti doresc!
Edmond zice ca cel cu codițe de ardei iute :) Eu încă nu îmi dau seama :) Mi se pare că toate, că din cauza asta le-am cam înghesuit în același clip. Dacă nu mi-ar fi plăcut, nu le-aș fi filmat. Dacă vei folosi iaurt de la magazin fără zahăr, va avea gustul identic cu acela pentru că se vor multiplica aceleași probiotice ;) De fiecare dată când faci iaurt, păstreză 4 linguri pentru următorul litru de lapte. :) Chiar! Tu îl faci diferit pe cel cu probiotice? :)
@@CruF il gac cu lapte de cocos la conserva si probiotice , si il las peste noapte in iaurtiera . O sa incerc cu un iaurt de cocos care imi place de aici , se apropie mukt la gust de cel natural . O sa incerc sa il fac cu lapte de soia , sa vad ce iese si 4lg de iaurt de cocos 🤣, poate imi place asa , sper sa si iasa
Cred că merg și cu cele uscate. Am văzut persoane care folosesc și ardei uscați :) Dar s-ar putea sa fie nevoie de mai mulți. Puteți face un test cu 2 borcane diferite și vedeți care se încheagă mai repede. Ne-am bucura mult să reveniți cu o părere! :)
Daca fac cu probiotice pot sa fac la nesfarsit folosind iaurtul din tura precedenta? Nu vine o vreme cand trebuie inceput de la inceput, adica iar cu o capsula de probiotic?
Bine v-am găsit! Merg lasate si la temperatura camerei, dar sunt șansele mai mari să se contamineze cu bacteriile din aer și să se strice, ca orice altă mâncare care nu stă în frigider :) Din cauza asta e bine să sterilizăm si să acoperim recipientele cu un capac (nu etanș ca să iasă gazul în urma fermentării) și sa nu amestecăm în iaurt cu lingurița cu care am gustat. Dacă nu aveți cuptor cu bec sau iaurtieră, mai puteți porni din când în când cuptorul pentru 1 minut pe cea mai mică temperatură. Poftă mare!
Sunt fericită că ți se pare util clipul și că ți-a plăcut!! Probioticele aste sunt de la Fares, parcă, de la un plafar, dar orice probiotice cu 5 miliarde de culturi vii ar trebui sa fie bune. Eu nu prea recomand să cumperi, că ieși mai ieftin dacă urmezi celelalte rețete și acelea sunt la fel de delicioase :) Dacă o să găsești iaurt vegetal fără zahăr la magazin, o să-ți iasă la gust fix ca acela ;). Orice iaurt de casa o să faci, îl vei putea multiplica de multe ori. Se pun 4 Linguri de iaurt de casă sau cumpărat la 1L de lapte (sau împarți, 1 Lingură la 250 ml lapte :) . Am probat și cu lapte de magazin. Iese mai subțire, cu multișor zer, dar iese. Cineva mi-a dat ideea să îngroș laptele de la magazin cu amidon, tapioca sau alte amidonoase. O să probez în curând și așa. Dintre cele 5 branduri de lapte pe care le-am probat (DM, Milbona de la Lidl, Happy de la Penny, Alpro și Inedit), doar Alpro și Inedit nu au ieșit. Cel de la DM a fost cel mai dens dintre toate. O să postez mâine un filmuleț scurt pe pagina de FB facebook.com/CRUFree/ ca să vedeți densitatea lor. MUlțumesc încă o dată pentru aprecieri și nu uita să areți prietenilor acest clip după ce vei proba rețetele, sau chiar înainte :P
@@m.a.-xh6zw , super!! Tocmai am aflat de la tata că el obișnuia să facă iaurtul scufundând borcanele cu lapte într-o găleată cu apă caldă pe care apoi o acoperea cu o patură și o lăsa așa peste noapte. Cine știe ce trucuri vom mai descoperi? :) Rejuvelacul e inspirat dupa rețeta tradițională de borș și aș proba să văd dacă iese și cu el. Ideal ar fi cu borș de la magazin, ca să fie mai rapid. Dacă au termene scurte de valabilitate și nu e pasteurizat sunt șanse mari să funcționeze. Pupici și spor la experimentat! :)
Rejuvelac este o băutură probiotică, ușor fermentată cu care se pot face iaurturile și brânzeturile vegane. Rețeta e inspirată după borșul tradițional românesc. Numele îi provine de la cuvântul rejuvenare (revitalizare) și se prepară cu pseudocereale ( hrișcă, quinoa, amarant) sau cereale (mei, orez, grâu, ovăz, orz, secară) potrivite pentru germinat (fulgii de ovaz nu se pot folosi pentru că nu pot germina. E nevoie de boabe întregi, netratate termic sau chimic.) Rețeta video Rejuvelac din hrișcă: ua-cam.com/video/wHBjqhviSCE/v-deo.html
Merge sigur și cu quinoa dacă e nedecorticată și bună de germinat :) N-are rost să mai cumperi hrișcă. - lași quinoa la înmuiat peste noapte - dimineata clătești și strecori - lași borcanul la germinat la temperatura camerei ferit de curenți reci de aer și soare (eu cel mai des il pun inclinat deasupra chiuvetei pe suportul de vase) - clătesti de 2-3 ori pe zi până încep a germina - torni apă călduță (de preferat filtrată) peste germeni și lași borcanul într-un loc mai cald ca să fermenteze mai repede ( in cuptor cu becul aprins). Și la temperatura camerei va fermenta, dar va dura mai mult. Am observat că la deshidrator, la maxim 45 de grade incepe fermentatia chiar in 6-8 ore. - când apar bulele de aer e gata Aștept să îmi spui cum ți s-a părut
@@CruF da, abia spt viitoare imi vine comanda, am luat aparat de facut lapte vegetal si soia de la biovita ca cel din magazine e de calitate proasta, deci o sa dureze ceva pana fac, las mesaj cand termin. Multumesc mult. (Culmea e ca atunci cand eram omnvivor nu mancam iaurt nici batuta si acum imi place :))) )
@@mihaelazlate4729 , super! Ai scapat de amestecat si stat langa oala sa nu dea în foc :) Poti pune de acum quinoa la germinat și cred că pe marți - miercuri va fi gata :) Iaurtul in ce îl vei matura?
@@CruF la mine in casa e foarte cald, 22 grade constant, il acopar cu un prosop gros si il pun in dulap, in borcane de sticla sau castroane de sticla, nu?
@@mihaelazlate4729 , borcane de sticla folosesc majoritatea ca cică metalul ingreunează maturarea. Nu stiu daca e adevarat. :p La temperatura camerei n-am mai făcut ca am citit ca se face greu, in vreo 3 zile și in tot timpul ăsta cresc șansele de a se strica prin contaminare din aer... Dacă ai cuptor cu bec, ai grăbi procedeul si s-ar face in vreo 12 ore, că se vor forma cam 30 grade in cuptor doar de la căldura degajată de bec :) Mai poți folosi o ladă frigorifică portabilă/ căldare/ oală mare umplută până la gura borcanelor cu apă caldă (cât să poți menține degetul curat pentru minim 5 secunde în lapte ) și apoi acoperi cu o pătură groasă. Tata mi-a dat pontul lui cu căldarea :). Sunt chiar curioasa in cât timp se va face la 22 de grade. Cam atat avem si noi in apartament. Voi proba :)
Iuhuuu!! Cu mare mare drag!! Cu ce îl ve face de data asta? Eu voi proba în curând cu puțină moare de varză, că și-așa o să iau niște varză pentru sarmăluțe :)
Am facut tsatsiki si l-am mancat cu chiftelute de post cu fasole de le "Dolce Far Verde" Si a fost o combinatie buna, pentru ca chiftelutele, fiind facute la cuptor ,erau seci si aveau nevoie de un sos. Adica torni moare in iaurt sau cum?
@@goctalis3064 , suna bine! Si mie mi-e dor de niste chiftelute cu sos acrisor sau sos roșu clasic. Eram curioasă care dintre metodele de închegare a laptelui o vei folosi :) Eu o sa pun moare de varză pentru că-i produsă tot prin fermentare, la fel ca rejuvelacul sau borșul și sigur conține probiotice/ bacterii lactice pt iaurt ;)
Bine te-am găsit, Anca Andreea! Da :) Se poate faci si cu lapte de la magazin, dar va ieși cu mai mult zer. Eventual, poți face o probă și să fierbi o parte din lapte cu puțin amidon ca să îl îngroașe puțin, la fel cum se procedează cu iaurtul din comerț. Și așa poți vedea diferența :) Eu fix acum mănânc sarmale cu iaurt închegat cu borș :) A iesit super! Am folosit proporțiile de la metoda cu rejuvelac, care e tot o băutură fermentată cu bacterii benefice pt iaurt. Poftă bună și ție! Laptele unde o să-l păstrezi la cald? :)
Bună ! Am urmărit videourile despre cum se face iaurt vegan și am încercat și eu să fac. Am incercat cu Rejuvelac, cu apă în care a fost hidratată soia și cu probiotice. Mi-a ieșit numai Tofu și nu înțeleg de ce. Am urmat toți pașii recomandați, am pus la "prins" iaurtul și în cuptor cu becul aprins și afara la căldură ( acuma sunt peste 40 grade afara, e vara ). Ce greșesc ? Laptele mi-a ieșit. Rejuvelac mi-a ieșit. Apă în care s-au hidratat boabele avea acea spumă, deci ferment avea. A Ma depășește.... Mă bate gândul să cumpăr un aparat de făcut iaurt vegan. Te rog, dacă poți să îmi spui unde greșesc as aprecia tare mult !!! Mulțumesc!
Bine te-am găsit, Catalina. Mă bucur mult că ai probat. Bănuiesc că nu au fost lăsate destul de mult timp la acrit. Trebuie gustat din când în când și întotdeauna cu o linguriță foarte curata, ca să nu contaminam compozitia cu bacteriile noastre. Ai aruncat laptele? Dacă nu, mai lasa-l câteva ore.
@@CruF prima data am făcut cu apă de la hidratat si l-am lăsat cam 8 ore și a ieșit tofu, s-a ridicat deasupra, iar zerul a rămas la fund. A doua oară am făcut cu Rejuvelac și am pus în cuptor 12 ore și era la fel, separată brânză de zer. A treia oară când am făcut cu probiotice am lăsat câteva ore și când am văzut că se repeta treaba, m-am enervat și l-am aruncat.
@@catalinaconstantinescu8558, nu am mai pățit sa nu se acrească :( . Îmi pare rău de fail... Probioticele și-au făcut o parte din treabă, de s-a închegat. Mai trebuia lăsat la acrit.
@@CruF Bună ! Revin cu un update legat de iaurt. Am făcut a 4-a oară 🙃 și de data asta mi-a ieșit. Ce am făcut diferit acum a fost că am schimbat toate ustensilele cu care am umblat: am cumpărat carafe din sticlă cu dop de plută de la Ikea, am folosit spumiera de plastic pentru spumat lapte etc. Poate asta a fost cauza...nu știu. In orice caz, am reușit. Îți sunt foarte recunoscătoare pentru videourile tale ! Mulțumesc!
Gustul acrișor se simțea? Dintre toate metodele, cu probiotice se separă cel mai tare zerul. Și în clip se poate vedea că e diferit, e mai concentrat (mai acru) fața de iaurturile făcute cu rejuvelac, iaurt sau codite de ardei. Prima dată așa va ieși. Mai separat. Ca să aibă gustul ca cel din magazin, iaurtul cu probiotice din prima tură se foloseste la inchegatul a înca două ture de iaurt. Doar a 3-a tură va avea gustul si textura ideală. Va fi mai "diluat", nu atât de acru.
@@onicaadina2272 , cu mare drag! :) Pentru a doua tură puteți folosi doar 1Lg din acest iaurt cu probiotice ca să închegati doar 250 ml iaurt. Apoi pentru a 3-a tură, amestecați 4 linguri de iaurt din a doua tură cu 1L lapte ( e posibil sa iasă și cu 2 linguri/ Litru de lapte, dar probabil se va inchega mai lent, fiind mai putine probiotice in iaurt). Dintre toate metodele, asta e cea mai complicată metodă, dar odată ce vă iese iaurtul, o parte din el il puteti refolosi aproape la nesfârșit (pastrati intotdeauna 4 linguri de iaurt pentru următoarul litru de lapte de inchegat). Sunt șanse mari să se poată păstra și la congelator. Si drojdia și maiaua pentru pâine se pot păstra la congelator, deci teoretic, ar trebui sa rămână vii și probioticele congelate :) . Și cu borș Dănilă de băut a ieșit excelent. Am pus 2 linguri la 1 L de lapte (inventatoarea rejuvelacului s-a inspirat după rețeta tradițională de borș românesc). Poftă mare!
Da, se pot folosi. Am găsit la un moment dat pe UA-cam un video despre asta. Doar că s-ar putea să fie nevoie de mai mulți. Eventual, într-un recipient puneți proporția ca în video și in altul, de probă, puneți mai multe codițe. Aștept să îmi spuneți cum v-a ieșit :)
@@CruF da, am cautat si eu intre timp si am gasit ceva informatii ca s-ar putea face. Multumesc si felicitari pentru video-uri, foarte fain editate si informative!
Este un preparat inspirat de rețetă românească de borș. Se face din apa fermentată cu germeni de cereale sau pseudocereale. Rețeta o găsiți pe canal. Numele de "rejuvelac" vine de la rejuvenate (întinerire).
Aproximativ 45 °C și nu mai mult pentru că bacteriile care încheagă laptele mor la temperaturi mai înalte. Dacă nu aveți termometru, puteți face foarte ușor testul cu pielea. Dacă puteți menține degetul curat în lapte pentru aprox 10 secunde, temperatura e ok. Laptele poate fi și la temperatura camerei, dar închegarea pornește mai repede cu cât laptele e mai călduț. Poftă bună vă dorim!! Satisfacția de a face propriul iaurt e foarte mare! :) Dacă doriți, puteți păstra 4 linguri de iaurt pentru a face o nouă tură. Proporția este ca la iaurtul preparat cu iaurt din comerț: 4 linguri de iaurt la 1 litru de lapte. Sunt persoane care păstrează doar 2 linguri. Iese și așa, dar va dura un pic mai mult să se închege.
@@mariaciocanel9205 , super! O să vă iasă delicios! Unde o să păstrați laptele la maturat? În cuptor cu becul aprins? :) Am văzut recent ca se poate folosi chiar și mașina de făcut pâine pe modul dospire.
Doamna Daniela aveți o filmare de înaltă calitate și vizual și audio iar partea cu ardeiului iute când îl culegeți și albinuțele de pe flori îmi dă o senzație bucurie nemăsurată nu mă mai satur vizionând și ascultând Vă îmbrățișez cu drag👍👏🥰💖🌹🇹🇩
Mă faceți tare fericită cu aceste cuvinte!! Același sentiment l-am avut și eu când a aterizat albinuța în fața aparatului :) Vă mulțumesc! Mi-ați făcut ziua frumoasă! Îmbrățișări calde!
Dacă păstrați borcanele la 45 °C, iaurtul făcut cu codițe de ardei se va închega în aproximativ 8 ore- 12 ore (la fel se va închega și cu celelalte metode). E nevoie de căldură pentru a face iaurt. Din păcate la frigider nu va funcționa nici o metodă pentru că bacteriile benefice care încheagă iaurtul se activează la căldură. Doar pe timp de vară veți putea face iaurt la temperatura camerei. Dacă nu aveți deshidrator/iaurtieră/bec în cuptor/ladă frigorifică portabilă care să mențină căldura, folosiți o căldare sau o oală mare Așezați borcanele în interior (neînchise ermetic) Turnați apă la 45 °C (cât să puteți menține degetul curat în lapte pentru minim 5 secunde ) Înveliți căldarea/oala cu o pătură groasă sau o pilotă. Iaurtul va fi gata in aprox 12 ore. Tatăl meu așa făcea iaurtul de fiecare dată, fără echipamente speciale. Nu uitați să sterilizați borcanele și folosiți ustensile curate când amestecați în lapte ca să nu se contamineze laptele și să se strice. Poftă bună și vă rog nu uitați să reveniți cu o părere :) Numai bine - Daniela și Edmond.
@@lilianacutui7395 , așa se va pierde căldura degajata de bec. Mai bine puneți niște apă caldă (aprox 45 grade) în cea mai mare oală pe care o aveți în casă în care să puneți sticlele sau borcanele. Acoperiți cu o pătură groasă sau o pilotă si așa se va menține căldura mai mult timp. Sau folosiți o ladă frigorifică portabilă :)
Buna! Oare are ceva daca pun iaurt de cocos in laptele de soia? De asemenea, poti sa ne spui, te rog, de unde ai luat sedila si borcanele din video? :D Multumesc mult!
Da, se poate pune si iaurt de cocos, dar nu stiu cum va iesi daca are zahar. Am inteles ca e posibil să dezvolte o ușoară aromă de oțet, dar nu pot spune sigur, că încă n-am probat :) . Eventual, puteți proba o cantitate mai mică (1 lingură de iaurt la 250 ml lapte). Sedila am cusut-o la mașină dintr-o bucată de tifon de la mercerie, iar borcanele cred la un second hand le-am luat, dar am ochit ceva asemănător și într-un magazin cu marfă din turcia.
Minunate retetele tale, Cruf ! Am ajuns de curind pe canalul tau de la Shroomareala, poate stii de el. Te rog daca poti sa-mi spui de unde se pot lua saculeti de strecurat laptele ca ai tai. Multumim si multa inspiratie mai departe !
Mulțumim frumos pentru aprecieri!! Înseamnă mult! Sigur că știm de Shroomareala :) De pe site-ul lui am luat miceliul pentru pleurotusul roz cu care am făcut shaorma: ua-cam.com/video/5xSYcmKmqUw/v-deo.html Mai ții minte pe ce platformă ne-a recomandat? Ca să îi putem mulțumi și în public în comentarii :) Săculeții i-am cusut din tifon cumpărat de la mercerie. Dacă dorești îți trimitem și ție sau poate găsești un croitor care să ți-i facă la tine în cartier :) . Daniela și Edmond.
@@CruF Ovidiu a postat un link la voi in descrierea de la ep.14, pe canalul lui (tot primea intrebari despre retete cu ciuperci si i-a trimis la voi ca sa scape! :))) Locuiesc in Cehia, nu avem tifon la mercerie, dar am o prietena in Timisoara, poate rezolv cu ea. Multumesc mult, dragii mei!
Mulțumim mult! Musai să mai facem rețete cu ciuperci atunci :P Orice material cu țesătura mai deasă e ok pentru strecurat. Aici am folosit un rest dintr-o perdea :P La minutul 2:45 ua-cam.com/video/vQhqOAnzA_k/v-deo.html Am făcut un săculet din 2 straturi de tifon pentru că nu aveam material din bumbac prin casă, iar la chestii fierbinti e indicat sa nu folosim materiale sintetice. Dacă ai o bucată de material alb din bumbac, o poți transforma în săculeț :)
Iese foarte bun cu borș. Folosiți aceași proporție ca la rețeta cu rejuvelac. Am probat cu borș Dănilă și a ieșit super. P.S. E foarte important să fie sterilizate la cuptor sau prin fierbere recipientele din sticlă. Pofta mare!
@@mireladogaru741 , așezați borcanele in apă rece si fierbeți pentru 15 minute. La cuptor la fel procedați. Așezați borcanele clătite cu apă in cuptorul rece. Apoi porniti cuptorul la 120 grade sau foc mic, iar după ce vedeți că încep să sfârâie picăturile de apă de pe borcane, mai lăsați la cuptor 15 minute.
Ce ma bucur sa vad si o alta varianta de a face laptele soia 🥰 Multumesc tare mult 🤗 Ma poti ajuta te rog, unde pot gasi un sac dintr-acela pentru strecurarea laptelui?
Mulțumim si noi pentru feedback! Săculețul din tifon l-am cusut la mașină. Materialul l-am găsit la un magazin cu textile/mercerie. :) Dacă ne scrii un mesaj pe pagina de Facebook, putem ține legătura și îți trimitem un săculeț ;) facebook.com/CruFree
Am cumpărat o tavă de silicon specială pentru a face ruladă diplomat. Sper să îmi iasă. Nu știu când voi posta, dar cu siguranță va urma :) Weekend frumos!! :)
Imi place la gust și il mananc pe loc :). Pelicula aceea se numește yuba si e proteina din soia. Se foloseste des in gastronomia asiatica. Se usucă, iar apoi se folosește in preparate, tăiată fâșii sau sub altă formă.
@@CruF Vă mulțumesc frumos pentru răspuns Doamna Daniela și mie îmi place să o mănânc dar am crezut că o folosiți la iaurt Eu acum am laptele pe foc și apoi să fac iaurtul de două feluri😂😂😂
@@mariaciocanel9205 , se poate amesteca în lapte și adăuga în iaurt, dar pentru că nu se topește în lapte căldut (doar în laptele care fierbe) iaurtul nu va mai avea o textură cremoasă. Dacă e amestecat constant, nu se va forma yuba deasupra laptelui, dar e prea complicat așa :)
@@CruF da Doamna Daniela eu am răcit laptele și nu se format caimacul acela cu toate că aș fi vrut să se formeze ca să îl mănânc că îmi place să știți că am făcut ieri iaurtul de două feluri unul am făcut cu codițe de ardei iute iar unul am făcut cu apa în care a stat la hidratat boabele de soia amândouă sunt bune și sunt închegate dar nu este așa acru Cum îmi doream și au stat în 10 ore la căldură
@@mariaciocanel9205 , nu stiu exact de ce nu s-a format yuba... O sa ma interesez și dacă aflu cauza, revin cu detalii. Cu cât se lasă mai mult la căldură, cu atât va deveni mai acru. Poate acum, pe vremea asta rece se maturează mai greu iaurtul. Mai lăsați-l puțin la acrit, eventual. În mod normal, iaurtul făcut cu codițe de ardei sau cu apa de la hidratat ar trebui să aiba gustul ca cel din comerț, dar dacă vă place ca iaurtul sa fie mult mai acrișor, puteți folosi capsule de probiotice. Iaurtul de soia din comerț l-ați probat și vă place? Dacă da, înseamnă ca iaurtul de casă mai trebuie lăsat la acrit câteva ore. Mă bucur foarte mult că ați probat ambele variante!!
Cel albastru nu am văzut sa aibă. Doar amidon, apă, boabe de soia si culturi vii. :) Am cautat și acum pe net o poza cu ingredientele. Nu văd nicăieri zahărul.
Merge si cu ele, dar nu stiu proportiile exacte. Aflu si revin :). Laptele de migdale se fierbe de obicei cu amidon sau ceva care îngroașă. Cu smântână de caju iarași ar ieși excelent.
@@CruF mulțumesc pentru răspuns. O sa testez cu lapte de cocos și probiotic, laptele il fac eu, nu-mi place cel din comert, insa nu stiu cata apa sa pun la o nuca de cocos, cred ca ar trebui sa-l fac totusi mai gros decât de obicei.
Superb realizat acest video! Mulțumim frumos Cruf! Atât de relaxant de urmărit și inspirațional!
La cât mai multe video-uri in continuare!
Mulțumesc, Nor Alb
Mulțumim Daniela ,sănătos ,delicios 😋😛.Modul care lucrezi e The Best ,muzica totu e perfect draga mea.Florile sunt superbe ,Veldic Bra maine freind .O seara frumoasa va doresc ,ești minunata 👍 😘😘🤗🤗✋✋💞💞🌺🌺🌺
Ce sentiment plăcut am când văd că îmi e apreciată munca! 😘🤗😘🤗😘 Mă bucur enorm că îți place și muzica aleasă și decorul! Pupici cu sclipici :))draga mea! O seară liniștită și odihnitoare! Multe îmbrățișări 🤗🤗🤗🤗🤗
@@CruF Mulțumesc la fel ,ești un om minunat 😄🤗😘😘👍
Am privit fascinata, ca la un film! Wow! Ce profi esti! Totul la superlativ! Felicitari! Apuca te de film! :))
Wow!! Mulțumesc din toată inima pentru aceste frumoase cuvinte! Contează enorm! M-am reapucat de filmulețe de curând :P . Sper să îți fie dragi și următoarele! Te-ai abonat, nu ? :)) - Daniela
@@CruF Da, Daniela! De prin vara te am descoperit! Succes!
📌Pont!
După ce ai preparat iaurtul, păstrează 4 Linguri pentru următoarea dată când vei face. Proporția este: 4 Lg de iaurt + 1 L de lapte.
Puteți lăsa borcanele cu lapte și într-o oală/căldare umplură parțial cu apă caldă și apoi acoperită cu o pătură, nu doar în cuptor sau lada frigorifică portabilă.
Iaurtul se poate face și cu lapte din comerț. Dacă nu conține zahăr și prea mulți aditivi, sunt șanse mari să iasă delicios. Iaurtul va fi mai subțire decât cel făcut cu lapte de soia de casă, dar veți fi mulțumiți de gust.
Am probat cu lapte de la DM, Penny, Lidl, Alpro și Inedit, iar cu ultimele două nu s-a acrit... Dintre toate, cu cel de la DM a ieșit cel mai vâscos.
mulțumesc!
foarte frumos filmat
Oh, ma bucur mult că va place!! Am descoperit între timp și alte metode de a face iaurt :) Cu borș Dănilă și cu conuri verzi de conifere. Ultima data am probat cu conuri roșii de molid și a ieșit excelent. Doar că trebuiesc adunate din zone mai nepoluate :) Poftă mare!!
Ce muzica emotionanta :) :P am varsat cateva lacrimi.. M-a facut nostalgica clipul acesta, m-a plasat undeva un copilarie, langa oameni dragi!
Si mamei mele ii place mult! O să o păstrez :P Pupici, drăguța mea!
@@CruF pupici scumpa!
Ce bine arata ,ce frumos le-ai decorat .Culorile ,totu sănătos .👍😛😋😄🌹🌹🌹
Mulțumesc frumos că mi-ai scris! :) Sper să încerci și tu în curând. Am probat și cu lapte de la magazin și din 5 firme, 3 au ieșit. Un pic mai subțiri, dar gustoase :) Secretul e să fie fără zahăr și dacă se poate doar cu boabe de soia+apă.
Foarte bine intercalat cadrul cu albina cu polen pe picioruse, tot mai frumos filmat, succes.
Mulțumesc!! A fost așa o surpriza de plăcută să apară fix când filmam ardeii
Wowww
Arata foarte bine toate variantele .
Este totul perfect! Felicitari!🍀🌷🍀
Mulțumesc din suflet! Am lucrat multișor la acest clip. Mă bucur mult că v-a plăcut. Poftă mare!!
Superb!
Suuuuuuuper delicioasa prezentarea iaurtului la final 😍😍 mi-ai făcut poftă! 😘😘😘
Yeees!! :)) Mă bucur tare mult! Ție cum îți place să îl mănânci de obicei? :) Pusii!!
Ce prezentare artistica. Wow superb.
Mă bucur mult că îți place! Urmează o rețetă delicioasă de sarmale cu nuci și ciuperci care merg excelent cu iaurt de casă :)
Un videoclip de vis Am rămas fără cuvinte și imaginile și melodia și rețetele sunt la superlativ și eu fac lapte din boabe de soia de vreo 10 ani am cultivă și în grădină dar nu am reușit niciodată să facă iaurt din soia cu toate că îmi place foarte mult Vă mulțumesc frumos🙏💗🇦🇩👍
Iuhuuu!! Ce bucurie că vi se pare util și că ați urmărit cu plăcere! Dacă ați dori sa mai gasiți anumite rețete pe acest canal, nu ezitați să ne lăsați un mesaj.
Și noi am plantat în gradinuța din spatele blocului, dar pentru că probabil erau mai vechi boabele, nu s-au făcut :) La anul încercăm și cu lupin. Se pare că are mai multe proteine decât soia și putem face chiar și tofu din el.
Sărbători liniștite si pline de iubire!
Daniela și Edmond
@@CruF Daniela eu De câte ori pun să o ia la umflat fac și lapte și brânză Tofu pentru că pun 500 g la înmuiat Și dacă tot folosesc ustensilele și le murdăresc fac și lapte și Tofu dar laptele îl pun fierbinte în sticluțe de 200 de g la pat cald și am o perioadă de timp de consumat din el Vă îmbrățișez să aveți o noapte binecuvântată cu pace și liniște sufletească🙏💗🇦🇩
Felicitati! Totul perfect! Am invatat noutati de la tine!🌹
Multumesc din inimă pentru cuvintele încurajatoare :) Sunt fericită că ai găsit noutăți pe canal :) Pupici cu drag din Bistrița!
Ma bucur mult ,ca cineva din apropiere este foarte priceput si cu talent deosebit !Imbratisari de la Zalau!
Foarte bun și sănătos! 👍
Sper să îl încercați în curând :) Toate 4 variante sunt delicioase. Daca faceți cu iaurt din comerț, vă va ieși la gust exact ca acela :) . De fiecare dată când faceti iaurt, puteți păstra 4 linguri pentru a face un nou iaurt. Proporția e 4 linguri de iaurt la 1 L lapte :) .
Ce e rejuvelac?
@@danielatuca8025, rejuvelac e o băutura ușor acidulată si cu bactetii benefice/lactice care se găsesc în iaurturi, inspirată după rețeta românească de borș, făcută din boabe de hrișcă (sau alte cereale) germinate. Rețeta video: ua-cam.com/video/wHBjqhviSCE/v-deo.html .
Și cu borș se poate face iaurt :) Am probat de curând. Folosiți 2 linguri de borș la 1 L de lapte de soia făcut după rețeta din clipul cu iaurtul. Eu am folosit borș de băut Dănilă de la Lidl.
Poftă mare!
Mulțumesc mult pentru aceste rețete culinare
Mulțumim mult si noi că ne urmăriți!
Poftă bună vă dorim! :)
Foarte,frumos si motivant!!! Abonat de la primul video descoperit....
Mulțumim din inima pentru mesaj si cuvintele frumoase!
Pot intreba cum ne-ati descoperit? :p Curiozitatea asta :))
@@CruF navigand pe yutube....,este o descoperire valoroasă pt mine,mulțumesc lui Dumnezeu că exiști
Ce bucurie că vă place canalul! Dacă doriți să vedeți anumite rețete pe canal, nu ezitați să ne spuneți
Arata foarte bine. Cred ca este delicios iaurtul de soia.
Mă bucur că vă place! E foarte bun. Exact ca cel din magazin. Se poate face chiar si cu borș de băut Dănilă în loc de Rejuvelac.
Multumesc!
@@cepoateînsemna , cu drag. Pofta buna!
Imi e dor de mainile astea
Wow! Am urmarit cu drag video.... 👏👏
Mulțumim că ne-ați scris!! Ne bucurăm mult că v-a plăcut!
O zi senină! :)
Interesant!🙂
Mă bucur că v-a plăcut!! Metodele cu codițele de ardei și cu iaurt din comerț sau de casa sunt cele mai rapide, iar de acum e posibil sa se facă repede chiar și la temperatura camerei ;)
Mulțumim,mai atatati- ne și alte minunății vegane!
Mulțumim mult pentru mesaj!
Posibil sa urmeze o rețeta ucrainiană :) Sperăm sa vă placă!
absolut superba realizarea videourilor !!!! felicitari din inima !!!
Mulțumim din toată inimă!! Așa de mult contează feedbackul vostru :) Alt avânt ne dați!
@@CruF 😍😍
Arată minunat , și gustul pe măsură cred !
Mulțumesc !
Mulțumesc frumos!! Ggustul e fix ca cel din magazin :) Poftă mare!
Deci...arata toate atat de bine! Azi o sa incep si eu varianta cu probiotice. Dar imi surade tare varianta cu rejuvelac. Imi trebuie un borcan (am gasit aici la magazin si il voi cumpara in curand) si ma pun sa fac. Pana atunci ...revin cu feedback la varianta cu probiotice....ce vorbesc eu aici...sigur o sa revin si sigur va fi bun! Te imbratisez, Om Frumos! Keep going with this beautiful videos! 🤗😘😍
Yaaas! Eram foarte curioasa de cum ti se va parea clipul! L-am făcut cu mare drag la recomandarea ta :) .
Mi s-a terminat bateria în timp ce scriam :))
Continuare:
Cel cu Rejuvelac mi-a placut foarte mult și pentru că am aflat că băutura asta e inspirată după rețeta de borș românesc, am zis să încerc și cu el și a funcționaaaat! A ieșit excelent! Am probat cu borș de băut "Dănilă" găsit la Kaufland.
Cu probiotice o să iasă cam acru prima dată, dar a treia tură va fi cum trebuie ;) .
Sunt curioasă cum vei închega laptele. O să folosești iaurtieră? :)
Pupici!! Te îmbrațișez tare tare!
@@CruF multumesc mult!!!!🤗🥰 Video excelent realizat!!!! 😍
Deci am facut cu probiotice. E acruuuuuu tare. L-am inchegat in cuptor cu becul aprins peste noapte si apoi l-am lasat la temperatura camerei langa aragaz pana am gatit. Am mancat cu cereale dimineata si e ok. Dar a lasat foarte mult suc acru. Am acrit ciorba de varza cu cateva linguri si e bine si asa. Ce nu am inteles eu: ce inseamna a doua si a treia oara? Te imbratisez! 🤗🥰
Mulțumesc din suflet, scumpă Dana! Din păcate, inițial, așa acru iese cu probiotice și mai trebuie "diluat" de încă 2 ori.
A 3-a tură de iaurt făcut cu probiotice va avea gustul perfect, ca cel din magazin.
Din prima tură cu gust foarte acru se păstrează
4 linguri care se mixează cu 1 L de lapte
Ce va rezulta (a 2-a tură 🙂 ), se amestecă la fel cu lapte
(proporția 4 linguri la 1 L de lapte sau 1 lingură de iaurt concentrat la 250 ml lapte de soia).
Varintele cu iaurt din comerț și codițe de ardei iuti sunt cele mai rapide.
Versiunile de iaurt cu probiotice și Rejuvelac le-am prezentat mai mult pentru persoanele care nu găsesc iaurt vegan sau codițe de ardei iuți prin magazine :) .
Spor la experimentat și nu uita să sterilizezi de fiecare dată borcanele și ustensilele de lucru (la cuptor sau prin fierbere) și să fierbi laptele ca să nu se contamineze cu bacterii din aer :)
Te pupic și sunt tare nerăbdătoare să îmi spui cum ți-a ieșit :)
Cum sterilizam borcanele????
@@mireladogaru741 prin fierbere sau la cuptor. A scris si Daniela un comentariu mai sus.
Foarte relaxant. Frumos realizat. Felicitari.
Mulțumesc frumos că mi-ai scris! În spatele clipurilor e foate multă muncă, iar când mi se spune că n-a fost în zadar sunt cea mai fericită!
Soia contine mult estrogen...eu nu ma imoac cu ea, dar ini olace reteta. Cui ii face bine, e super!
Ce fel de iaurt vegetal preferați? :)
Multumesc mult de reteta. L-am facut cu lapte de la DM si iaurtTake it Veggie , dar pe calorifer. Gustul a iesit numai bun, dar foarte lichid, am pus putin psyllium, i-a dat o consistenta mult mai buna, si nu i-a schimbat gustul. Acum am cuptor care indica gradele si il voi face in cuptor.
Super!!! Mulțumim pentru pont :) O să scriem și în descrierea clipului de trucul cu caloriferul și tărâțele de psyllium. Apropo de psyllium :) Am aflat de grupul de Facebook "Plante salbatice comestibile" că face parte din aceeași familie cu patlagina noastră din flora spontană. Dacă aveți patlagină prin zonă, se culeg foarte usor semințele. Doar strângeți mâna peste plantă si trageți. Semintele va vor rămâne în palmă :) Se comportă foarte asemănător cu psylliumul. La anul o sa culegem mai multe :)
Salutări din Bistrița! - Daniela si Edmond.
@@CruF Foarte interesanta informatia! Multumesc! Salutari din Satu Mare! Alina
@@CruF Vai nu pot să cred Eu locuiesc la țară și am pătlagină în curte dar pentru ce sunt bune semințele de la pătlagină🤔🤔🤔
Wow! A ieșit perfect. 👌 Sunt curioasă care e metoda ta preferată.
Mulțumeeeeeessc!! Hmmm, cred ca cel cu Rejuvelac și iaurt de la magazin și probiotice și codițe de ardei iuți :)))
Bineee, bine :)) Cel cu iaurt si codițe de ardei, că se fac cel mai rapid :) .
Cum sterilizam borcanele. Am văzut ca le-ati pus in cuptor? Cu lumina??
Super !
Dabia astept sa fac !
Ce bine!! :)
Între timp am probat și iaurtul facut cu borș din comerț și iese minunat!
Am folosit aceleași proporții ca la metoda cu rejuvelac:
2 linguri la 1L de lapte :)
@@CruF Super !
Multumesc frumos !
Cu mare mareee drag!!
Multumim Daniela!
Mă bucur foarte mult că v-a plăcut! După ce ați preparat iaurtul (indiferent de metodă), păstrați 4 linguri pentru următoarea dată când veți mai face. Proporția este: 4 linguri iaurt + 1 L lapte :)
Ce este. r
@@oananiculae6519 , nu vă înțeleg ... Vă referiți la rejuvelac?
Multumim mult!
Cu foarte mare drag! Am descoperit ulterior că iaurtul iese la fel de delicios și cu borș (a folosit de curiozitate borș de băut de la Dănilă)
Proporția e 2 linguri de borș la 1 L de lapte.
Aseara l-am facut deja a treia oara. Tare tare bun, multumesc! 🥰 Am folosit metoda cu iaurt, pentru ca am vrut sa iasa mai cremos, nu asa de aerat. Mi-ar fi placut sa incerc cu codite de ardei iute, dar pentru aia trebuie sa astept primavara, sa porneasca gradina. Am observat ca deja de a doua oara timpul de inchegare s-a scurtat foarte mult. Daca prima data, cand am folosit 4 linguri de iaurt din comert, i-a trebuit peste 8 ore sa se inchege, acum in 4 ore e gata, tinut la 40 de grade, in deshidrator. Din pulpa ramasa am facut chiftele cu zucchini, morcov, cateva fire de usturoi verde, marar si vreo 4-5 frunze de kale tocate marunt.
Oh, minunat!! Mă bucur tare mult că ai probat iaurtul de casă! Și eu tot cu deshidratorul l-am făcut prima dată, până să descopăr că becul acela mic din interiorul cuptorului menține o temperatură constantă de vreo 30 de grade și e perfect pentru iaurt :) Vara se face și la temperatura camerei, mai ales dacă e pus pe pervaz, sa bată soarele pe borcanul acoperit cu un șervet.
Yummy!! Ce idee bună.cu chiftelele. Cred că au ieșit puțin dulci, de la dovlecei și morcovi, așa cum îmi plac mie. Voi face si eu cu okara din congelator. Merci de idee!
Anul trecut am descoperit că se poate face iaurt și cu conurile acelea mici și roșii de molid, iar anul ăsta voi face un alt experiment, cu muguri de alun plini de polen. Bănuiesc că o să conțina probiotice. Revin cu o rețetă dacă am succes.
Ahh!! Și cu flori de salcie aș mai încerca, sau mițișori, cum le mai spune.
Atâtea experimente! The sky is the limit!
Pupici și poftă mare!!
@@CruF Tiii, ce bine suna! 💛Habar nu aveam ca gasesc probiotice in atat de multe surse la indemana! Am mai invatat ceva astazi, multumesc! Clar e de experimentat, mai ales ca mugurii de alun sunt dincolo de gard, la fel si mitisorii de salcie (cand or inflori... :)). Data viitoare voi pune si eu borcanele cu iaurt la caldura becului din cuptor. Vad ca se incheaga foarte bine laptele deci e semn bun, iaurtul meu are din belsug ceea ce-i trebuie. Poate ca nu e musai sa fie atat de cald, se descurca si la 30 de grade.
Da, chiftelele au iesit dulci si foarte gustoase. A doua zi mi s-au parut chiar mai bune decat atunci, proaspete. Si merg grozav cu un tzatzichi de iaurt langa.
Imbratisazi si ganduri bune! Astept cu drag si nerabdare o noua reteta, de iaurt sau orice altceva! Clipurile sunt foarte reusite, o adevarata incantare sa le urmaresti! 🥰
De abia aștept să încep din nou cu filmatul. In perioada asta a fost cam galagie in bloc și nu am prea putut filma fara sa se audă pe fundal... Așa că m-am axat mai mult pe handmade :) O sa incerc sa adaug câteva produse și în magazinul de pe Etsy ca să vedeți ce mai meșteresc.
Zilele astea am tot probat rețete de chifle asiatice făcute la abur și au ieșit foarte frumoase, lucioase si fine deasupra; și am mai inventat și o metoda pentru a face kurtos kalacs ungurești in miniatură, copți pe suporturi mici metalice pentru rulouri. A fost o desfătare să le privesc și să le degust. Buni pentru diete :)) ca-s mici :))
Te pup, Roxana!! Happy cooking! Îți mulțumesc că urmărești canalul!
@@CruF Mi-a lasat gura apa! 😋 Kurtos kalacs si cozonacul in general, a fost intotdeauna o mare slabiciune de-a mea! Si chiflele pe abur suna tare, tare bine!! Mi-ar placea sa vad si ce alte indeletniciri handmade mai ai. Ceva imi spune ca sunt la fel de creative si de priceput mestesugite precum iti sunt retetele. 💛Te pup, zile cu spor in toate si inspiratie maxima iti doresc!
Just amazing
Thank you so much!! Please share it with your friends. The world needs more homemade yogurt :p
Bravooo
Mulțumesc frumos!!
Între timp am descoperit că se poate face iaurt și cu borș, conuri imature de molid, pin și cred că merge si cu socată.
Poftă mare!
Mie mi-a placut cel mai tare la gust iaurtul facut cu codite de ardei, nu stiam ca se poate face. Ca aspect mi-a placut cel cu rejuvelac.
Și mie tot cel cu Rejuvelac mi-a plăcut cel mai mult ❤️
Care din variante se apropie mai mult de gustul de odata al iaurtului ? :) arata super bine toate variantele .
Edmond zice ca cel cu codițe de ardei iute :) Eu încă nu îmi dau seama :) Mi se pare că toate, că din cauza asta le-am cam înghesuit în același clip. Dacă nu mi-ar fi plăcut, nu le-aș fi filmat. Dacă vei folosi iaurt de la magazin fără zahăr, va avea gustul identic cu acela pentru că se vor multiplica aceleași probiotice ;) De fiecare dată când faci iaurt, păstreză 4 linguri pentru următorul litru de lapte. :) Chiar! Tu îl faci diferit pe cel cu probiotice? :)
@@CruF il gac cu lapte de cocos la conserva si probiotice , si il las peste noapte in iaurtiera . O sa incerc cu un iaurt de cocos care imi place de aici , se apropie mukt la gust de cel natural . O sa incerc sa il fac cu lapte de soia , sa vad ce iese si 4lg de iaurt de cocos 🤣, poate imi place asa , sper sa si iasa
Cât se lasă în apă
8 ore
Merg și codițele de la ciușca uscată sau numai de la cele proaspete verzi
Cred că merg și cu cele uscate. Am văzut persoane care folosesc și ardei uscați :) Dar s-ar putea sa fie nevoie de mai mulți.
Puteți face un test cu 2 borcane diferite și vedeți care se încheagă mai repede.
Ne-am bucura mult să reveniți cu o părere! :)
Daca fac cu probiotice pot sa fac la nesfarsit folosind iaurtul din tura precedenta? Nu vine o vreme cand trebuie inceput de la inceput, adica iar cu o capsula de probiotic?
Teoretic ar trebui să puteți refolosi la nesfârșit iaurtul rămas. Secretul e să fie sterilizate borcanele și foarte curate toate ustensilele folosite.
Buna ....dar la temperatura camerei nu merg lasate?
Bine v-am găsit!
Merg lasate si la temperatura camerei, dar sunt șansele mai mari să se contamineze cu bacteriile din aer și să se strice, ca orice altă mâncare care nu stă în frigider :)
Din cauza asta e bine să sterilizăm si să acoperim recipientele cu un capac (nu etanș ca să iasă gazul în urma fermentării) și sa nu amestecăm în iaurt cu lingurița cu care am gustat.
Dacă nu aveți cuptor cu bec sau iaurtieră, mai puteți porni din când în când cuptorul pentru 1 minut pe cea mai mică temperatură.
Poftă mare!
Demult așteptam o rețetă de iaurt, arată SUPER!!!
Spune-mi, te rog, de unde faci rost de capsule probiotice?
Sunt fericită că ți se pare util clipul și că ți-a plăcut!! Probioticele aste sunt de la Fares, parcă, de la un plafar, dar orice probiotice cu 5 miliarde de culturi vii ar trebui sa fie bune. Eu nu prea recomand să cumperi, că ieși mai ieftin dacă urmezi celelalte rețete și acelea sunt la fel de delicioase :) Dacă o să găsești iaurt vegetal fără zahăr la magazin, o să-ți iasă la gust fix ca acela ;). Orice iaurt de casa o să faci, îl vei putea multiplica de multe ori. Se pun 4 Linguri de iaurt de casă sau cumpărat la 1L de lapte (sau împarți, 1 Lingură la 250 ml lapte :) .
Am probat și cu lapte de magazin. Iese mai subțire, cu multișor zer, dar iese. Cineva mi-a dat ideea să îngroș laptele de la magazin cu amidon, tapioca sau alte amidonoase. O să probez în curând și așa.
Dintre cele 5 branduri de lapte pe care le-am probat (DM, Milbona de la Lidl, Happy de la Penny, Alpro și Inedit), doar Alpro și Inedit nu au ieșit. Cel de la DM a fost cel mai dens dintre toate. O să postez mâine un filmuleț scurt pe pagina de FB facebook.com/CRUFree/ ca să vedeți densitatea lor.
MUlțumesc încă o dată pentru aprecieri și nu uita să areți prietenilor acest clip după ce vei proba rețetele, sau chiar înainte :P
@@CruF toate informațiile mi-au fost utile.. Mulțumesc mult!!!
@@m.a.-xh6zw , super!! Tocmai am aflat de la tata că el obișnuia să facă iaurtul scufundând borcanele cu lapte într-o găleată cu apă caldă pe care apoi o acoperea cu o patură și o lăsa așa peste noapte. Cine știe ce trucuri vom mai descoperi? :)
Rejuvelacul e inspirat dupa rețeta tradițională de borș și aș proba să văd dacă iese și cu el. Ideal ar fi cu borș de la magazin, ca să fie mai rapid. Dacă au termene scurte de valabilitate și nu e pasteurizat sunt șanse mari să funcționeze. Pupici și spor la experimentat! :)
@@CruF mi-ai făcut mai mare bucurie!!! ♥️♥️♥️
Foarte utile sfaturile ,mulțumesc 😻Care dintre sortimentele de lapte de la DM ți a plăcut? Cumpăr des de la ei și știu că sunt mai multe
Sigur că da
Rejuvelac este o băutură probiotică, ușor fermentată cu care se pot face iaurturile și brânzeturile vegane.
Rețeta e inspirată după borșul tradițional românesc.
Numele îi provine de la cuvântul rejuvenare (revitalizare) și se prepară cu pseudocereale ( hrișcă, quinoa, amarant) sau cereale (mei, orez, grâu, ovăz, orz, secară) potrivite pentru germinat (fulgii de ovaz nu se pot folosi pentru că nu pot germina. E nevoie de boabe întregi, netratate termic sau chimic.)
Rețeta video
Rejuvelac din hrișcă: ua-cam.com/video/wHBjqhviSCE/v-deo.html
Great recipes 😋
Thank you so much!! You also have a vegan channel? :)
Si tu zici ca merge si cu quinoa?.. quinoa am eu acum in casa, sau mai bine sa cumpar hrisca verde sa nu dau gres, nu?...
Merge sigur și cu quinoa dacă e nedecorticată și bună de germinat :) N-are rost să mai cumperi hrișcă.
- lași quinoa la înmuiat peste noapte
- dimineata clătești și strecori
- lași borcanul la germinat la temperatura camerei ferit de curenți reci de aer și soare (eu cel mai des il pun inclinat deasupra chiuvetei pe suportul de vase)
- clătesti de 2-3 ori pe zi până încep a germina
- torni apă călduță (de preferat filtrată) peste germeni și lași borcanul într-un loc mai cald ca să fermenteze mai repede ( in cuptor cu becul aprins). Și la temperatura camerei va fermenta, dar va dura mai mult. Am observat că la deshidrator, la maxim 45 de grade incepe fermentatia chiar in 6-8 ore.
- când apar bulele de aer e gata
Aștept să îmi spui cum ți s-a părut
@@CruF da, abia spt viitoare imi vine comanda, am luat aparat de facut lapte vegetal si soia de la biovita ca cel din magazine e de calitate proasta, deci o sa dureze ceva pana fac, las mesaj cand termin. Multumesc mult. (Culmea e ca atunci cand eram omnvivor nu mancam iaurt nici batuta si acum imi place :))) )
@@mihaelazlate4729 , super! Ai scapat de amestecat si stat langa oala sa nu dea în foc :) Poti pune de acum quinoa la germinat și cred că pe marți - miercuri va fi gata :)
Iaurtul in ce îl vei matura?
@@CruF la mine in casa e foarte cald, 22 grade constant, il acopar cu un prosop gros si il pun in dulap, in borcane de sticla sau castroane de sticla, nu?
@@mihaelazlate4729 , borcane de sticla folosesc majoritatea ca cică metalul ingreunează maturarea. Nu stiu daca e adevarat. :p
La temperatura camerei n-am mai făcut ca am citit ca se face greu, in vreo 3 zile și in tot timpul ăsta cresc șansele de a se strica prin contaminare din aer... Dacă ai cuptor cu bec, ai grăbi procedeul si s-ar face in vreo 12 ore, că se vor forma cam 30 grade in cuptor doar de la căldura degajată de bec :)
Mai poți folosi o ladă frigorifică portabilă/ căldare/ oală mare umplută până la gura borcanelor cu apă caldă (cât să poți menține degetul curat pentru minim 5 secunde în lapte ) și apoi acoperi cu o pătură groasă. Tata mi-a dat pontul lui cu căldarea :).
Sunt chiar curioasa in cât timp se va face la 22 de grade. Cam atat avem si noi in apartament. Voi proba :)
Iar au disparut iaurturile de la Kaufland. Noroc cu retetele de la tine. Multumesc inca o data.
Iuhuuu!! Cu mare mare drag!!
Cu ce îl ve face de data asta?
Eu voi proba în curând cu puțină moare de varză, că și-așa o să iau niște varză pentru sarmăluțe :)
Am facut tsatsiki si l-am mancat cu chiftelute de post cu fasole de le "Dolce Far Verde" Si a fost o combinatie buna, pentru ca chiftelutele, fiind facute la cuptor ,erau seci si aveau nevoie de un sos. Adica torni moare in iaurt sau cum?
@@goctalis3064 , suna bine! Si mie mi-e dor de niste chiftelute cu sos acrisor sau sos roșu clasic.
Eram curioasă care dintre metodele de închegare a laptelui o vei folosi :)
Eu o sa pun moare de varză pentru că-i produsă tot prin fermentare, la fel ca rejuvelacul sau borșul și sigur conține probiotice/ bacterii lactice pt iaurt ;)
Buna. Se poate folosi si lapte de soia simplu din supermarket ?
Bine te-am găsit, Anca Andreea! Da :) Se poate faci si cu lapte de la magazin, dar va ieși cu mai mult zer. Eventual, poți face o probă și să fierbi o parte din lapte cu puțin amidon ca să îl îngroașe puțin, la fel cum se procedează cu iaurtul din comerț. Și așa poți vedea diferența :) Eu fix acum mănânc sarmale cu iaurt închegat cu borș :) A iesit super! Am folosit proporțiile de la metoda cu rejuvelac, care e tot o băutură fermentată cu bacterii benefice pt iaurt.
Poftă bună și ție! Laptele unde o să-l păstrezi la cald? :)
Bună ! Am urmărit videourile despre cum se face iaurt vegan și am încercat și eu să fac.
Am incercat cu Rejuvelac, cu apă în care a fost hidratată soia și cu probiotice.
Mi-a ieșit numai Tofu și nu înțeleg de ce.
Am urmat toți pașii recomandați, am pus la "prins" iaurtul și în cuptor cu becul aprins și afara la căldură ( acuma sunt peste 40 grade afara, e vara ).
Ce greșesc ?
Laptele mi-a ieșit.
Rejuvelac mi-a ieșit.
Apă în care s-au hidratat boabele avea acea spumă, deci ferment avea. A
Ma depășește....
Mă bate gândul să cumpăr un aparat de făcut iaurt vegan.
Te rog, dacă poți să îmi spui unde greșesc as aprecia tare mult !!! Mulțumesc!
Bine te-am găsit, Catalina. Mă bucur mult că ai probat. Bănuiesc că nu au fost lăsate destul de mult timp la acrit. Trebuie gustat din când în când și întotdeauna cu o linguriță foarte curata, ca să nu contaminam compozitia cu bacteriile noastre. Ai aruncat laptele? Dacă nu, mai lasa-l câteva ore.
@@CruF prima data am făcut cu apă de la hidratat si l-am lăsat cam 8 ore și a ieșit tofu, s-a ridicat deasupra, iar zerul a rămas la fund. A doua oară am făcut cu Rejuvelac și am pus în cuptor 12 ore și era la fel, separată brânză de zer. A treia oară când am făcut cu probiotice am lăsat câteva ore și când am văzut că se repeta treaba, m-am enervat și l-am aruncat.
@@catalinaconstantinescu8558, nu am mai pățit sa nu se acrească :( . Îmi pare rău de fail... Probioticele și-au făcut o parte din treabă, de s-a închegat. Mai trebuia lăsat la acrit.
@@CruF Bună ! Revin cu un update legat de iaurt. Am făcut a 4-a oară 🙃 și de data asta mi-a ieșit. Ce am făcut diferit acum a fost că am schimbat toate ustensilele cu care am umblat: am cumpărat carafe din sticlă cu dop de plută de la Ikea, am folosit spumiera de plastic pentru spumat lapte etc. Poate asta a fost cauza...nu știu. In orice caz, am reușit. Îți sunt foarte recunoscătoare pentru videourile tale ! Mulțumesc!
@@catalinaconstantinescu8558 , uuuuu!! Ce bine că ai perseverat!! Ce metodă ai folosit și cam câte ore ai lăsat până s-a acrit?
Nu se spală boabele de soia?
La minutul 0:53, după ce stau în apă.
iaurt din cocos? mi-ar placea o reteta
Iaurtul de cocos se face la fel, dar în loc de lapte, se folosește smântână de cocos sau lapte fiert cu amidon :)
Eu am facut iaurt cu probiotice dar nu a iesit.S-a separat zerul si nu înțeleg de ce.Am urmat pasii din videoclip dar tot nu a iesit
Gustul acrișor se simțea? Dintre toate metodele, cu probiotice se separă cel mai tare zerul. Și în clip se poate vedea că e diferit, e mai concentrat (mai acru) fața de iaurturile făcute cu rejuvelac, iaurt sau codite de ardei.
Prima dată așa va ieși. Mai separat.
Ca să aibă gustul ca cel din magazin, iaurtul cu probiotice din prima tură se foloseste la inchegatul a înca două ture de iaurt. Doar a 3-a tură va avea gustul si textura ideală.
Va fi mai "diluat", nu atât de acru.
Este un pic acrisor.O sa incerc si a doua oară ! Mulțumesc din suflet pentru răspuns !❤️
@@onicaadina2272 , cu mare drag! :)
Pentru a doua tură puteți folosi doar 1Lg din acest iaurt cu probiotice ca să închegati doar 250 ml iaurt.
Apoi pentru a 3-a tură, amestecați 4 linguri de iaurt din a doua tură cu 1L lapte ( e posibil sa iasă și cu 2 linguri/ Litru de lapte, dar probabil se va inchega mai lent, fiind mai putine probiotice in iaurt).
Dintre toate metodele, asta e cea mai complicată metodă, dar odată ce vă iese iaurtul, o parte din el il puteti refolosi aproape la nesfârșit (pastrati intotdeauna 4 linguri de iaurt pentru următoarul litru de lapte de inchegat).
Sunt șanse mari să se poată păstra și la congelator. Si drojdia și maiaua pentru pâine se pot păstra la congelator, deci teoretic, ar trebui sa rămână vii și probioticele congelate :) .
Și cu borș Dănilă de băut a ieșit excelent. Am pus 2 linguri la 1 L de lapte (inventatoarea rejuvelacului s-a inspirat după rețeta tradițională de borș românesc).
Poftă mare!
Se pot folosi si codite de la ardei ca cei din video dar uscati ?
Da, se pot folosi. Am găsit la un moment dat pe UA-cam un video despre asta. Doar că s-ar putea să fie nevoie de mai mulți. Eventual, într-un recipient puneți proporția ca în video și in altul, de probă, puneți mai multe codițe.
Aștept să îmi spuneți cum v-a ieșit :)
@@CruF da, am cautat si eu intre timp si am gasit ceva informatii ca s-ar putea face.
Multumesc si felicitari pentru video-uri, foarte fain editate si informative!
@@sugardustheart , mulțumim foarte mult pentru aprecieri! Ne dați avânt să continuăm
Ce este rejuvelacul?
Este un preparat inspirat de rețetă românească de borș.
Se face din apa fermentată cu germeni de cereale sau pseudocereale. Rețeta o găsiți pe canal.
Numele de "rejuvelac" vine de la rejuvenate (întinerire).
Ce temperatura are laptele pe care îl Puneți în borcan
Aproximativ 45 °C și nu mai mult pentru că bacteriile care încheagă laptele mor la temperaturi mai înalte.
Dacă nu aveți termometru, puteți face foarte ușor testul cu pielea. Dacă puteți menține degetul curat în lapte pentru aprox 10 secunde, temperatura e ok.
Laptele poate fi și la temperatura camerei, dar închegarea pornește mai repede cu cât laptele e mai călduț.
Poftă bună vă dorim!!
Satisfacția de a face propriul iaurt e foarte mare! :)
Dacă doriți, puteți păstra 4 linguri de iaurt pentru a face o nouă tură.
Proporția este ca la iaurtul preparat cu iaurt din comerț:
4 linguri de iaurt la 1 litru de lapte.
Sunt persoane care păstrează doar 2 linguri. Iese și așa, dar va dura un pic mai mult să se închege.
@@CruF am pus boabele de soia în apă acum și mâine Vreau să fac iaurt cu codițe de ardei iute să văd dacă îmi reușește
@@mariaciocanel9205 , super! O să vă iasă delicios! Unde o să păstrați laptele la maturat? În cuptor cu becul aprins? :)
Am văzut recent ca se poate folosi chiar și mașina de făcut pâine pe modul dospire.
@@CruF am și mașină de făcut pâine dar cred că o să țin pe calorifer poate că este mai bine ce spuneți🥰
Cred că Ați observat că sunt abonată de mult la dumneavoastră👍🥰💖❤
Doamna Daniela aveți o filmare de înaltă calitate și vizual și audio iar partea cu ardeiului iute când îl culegeți și albinuțele de pe flori îmi dă o senzație bucurie nemăsurată nu mă mai satur vizionând și ascultând Vă îmbrățișez cu drag👍👏🥰💖🌹🇹🇩
Mă faceți tare fericită cu aceste cuvinte!! Același sentiment l-am avut și eu când a aterizat albinuța în fața aparatului :) Vă mulțumesc! Mi-ați făcut ziua frumoasă! Îmbrățișări calde!
@@CruF dumneavoastră ne faceți zilele frumoase cu rețete de astea deosebite🥰👏💖🌹
Cam in cate zile este gata cel cu codițele de ardei iute? Și dacă nu poți ține la 45grade, in frigider sau la temperatura camerei este ok?
Dacă păstrați borcanele la 45 °C, iaurtul făcut cu codițe de ardei se va închega în aproximativ 8 ore- 12 ore (la fel se va închega și cu celelalte metode).
E nevoie de căldură pentru a face iaurt. Din păcate la frigider nu va funcționa nici o metodă pentru că bacteriile benefice care încheagă iaurtul se activează la căldură.
Doar pe timp de vară veți putea face iaurt la temperatura camerei.
Dacă nu aveți deshidrator/iaurtieră/bec în cuptor/ladă frigorifică portabilă care să mențină căldura, folosiți o căldare sau o oală mare
Așezați borcanele în interior (neînchise ermetic)
Turnați apă la 45 °C (cât să puteți menține degetul curat în lapte pentru minim 5 secunde )
Înveliți căldarea/oala cu o pătură groasă sau o pilotă.
Iaurtul va fi gata in aprox 12 ore. Tatăl meu așa făcea iaurtul de fiecare dată, fără echipamente speciale.
Nu uitați să sterilizați borcanele și folosiți ustensile curate când amestecați în lapte ca să nu se contamineze laptele și să se strice.
Poftă bună și vă rog nu uitați să reveniți cu o părere :)
Numai bine - Daniela și Edmond.
@@CruF e ok sa le las in cuptor cu becul aprins peste noapte, dar cu usa cuptorului deschisa(doar asa ramane bucul aprins) ?
@@lilianacutui7395 , așa se va pierde căldura degajata de bec. Mai bine puneți niște apă caldă (aprox 45 grade) în cea mai mare oală pe care o aveți în casă în care să puneți sticlele sau borcanele. Acoperiți cu o pătură groasă sau o pilotă si așa se va menține căldura mai mult timp.
Sau folosiți o ladă frigorifică portabilă :)
Mulțumesc de rețete! Din altfel de lapte vegetal,( de migdale,caju,cocos...)se poate face iaurt? Mulțumesc!
De unde pot face rost de probiotice?
Se găsesc și la farmaciile clasice și la plafare :)
@@CruF bine
Buna! Oare are ceva daca pun iaurt de cocos in laptele de soia? De asemenea, poti sa ne spui, te rog, de unde ai luat sedila si borcanele din video? :D
Multumesc mult!
Da, se poate pune si iaurt de cocos, dar nu stiu cum va iesi daca are zahar. Am inteles ca e posibil să dezvolte o ușoară aromă de oțet, dar nu pot spune sigur, că încă n-am probat :) . Eventual, puteți proba o cantitate mai mică (1 lingură de iaurt la 250 ml lapte).
Sedila am cusut-o la mașină dintr-o bucată de tifon de la mercerie, iar borcanele cred la un second hand le-am luat, dar am ochit ceva asemănător și într-un magazin cu marfă din turcia.
@@CruF , multumesc de raspuns
@@mariadina561 , cu mare drag!! Mă bucur că vă place să experimentați rețete noi :)
Minunate retetele tale, Cruf ! Am ajuns de curind pe canalul tau de la Shroomareala, poate stii de el. Te rog daca poti sa-mi spui de unde se pot lua saculeti de strecurat laptele ca ai tai. Multumim si multa inspiratie mai departe !
Mulțumim frumos pentru aprecieri!! Înseamnă mult!
Sigur că știm de Shroomareala :) De pe site-ul lui am luat miceliul pentru pleurotusul roz cu care am făcut shaorma: ua-cam.com/video/5xSYcmKmqUw/v-deo.html
Mai ții minte pe ce platformă ne-a recomandat? Ca să îi putem mulțumi și în public în comentarii :) Săculeții i-am cusut din tifon cumpărat de la mercerie. Dacă dorești îți trimitem și ție sau poate găsești un croitor care să ți-i facă la tine în cartier :) .
Daniela și Edmond.
@@CruF Ovidiu a postat un link la voi in descrierea de la ep.14, pe canalul lui (tot primea intrebari despre retete cu ciuperci si i-a trimis la voi ca sa scape! :))) Locuiesc in Cehia, nu avem tifon la mercerie, dar am o prietena in Timisoara, poate rezolv cu ea. Multumesc mult, dragii mei!
Mulțumim mult! Musai să mai facem rețete cu ciuperci atunci :P
Orice material cu țesătura mai deasă e ok pentru strecurat. Aici am folosit un rest dintr-o perdea :P La minutul 2:45 ua-cam.com/video/vQhqOAnzA_k/v-deo.html
Am făcut un săculet din 2 straturi de tifon pentru că nu aveam material din bumbac prin casă, iar la chestii fierbinti e indicat sa nu folosim materiale sintetice.
Dacă ai o bucată de material alb din bumbac, o poți transforma în săculeț :)
Oare cu borș nu merge? Închegat?
Iese foarte bun cu borș. Folosiți aceași proporție ca la rețeta cu rejuvelac.
Am probat cu borș Dănilă și a ieșit super.
P.S. E foarte important să fie sterilizate la cuptor sau prin fierbere recipientele din sticlă.
Pofta mare!
@@CruF deci cum sterilizez borcanele? Bun borcanele goale într-o oala cu apa pe aragaz si las sa fiarbă cât? Așa știu ca se sterilizează
@@mireladogaru741 , așezați borcanele in apă rece si fierbeți pentru 15 minute.
La cuptor la fel procedați. Așezați borcanele clătite cu apă in cuptorul rece. Apoi porniti cuptorul la 120 grade sau foc mic, iar după ce vedeți că încep să sfârâie picăturile de apă de pe borcane, mai lăsați la cuptor 15 minute.
@@CruF va mulțumesc din suflet pentru toate răspunsurile! Abia aștept sa încerc!!!
@@mireladogaru741 , cu mare mare drag!! :)
Ce boabe de soia folositi?
De care prind :) Nu folosesc un brand anume. Cu toate iese la fel :)
Ce fel de probiotice folositi?
De la Fares, dar orice tip de probitice sunt bune :)
Ce ma bucur sa vad si o alta varianta de a face laptele soia 🥰 Multumesc tare mult 🤗
Ma poti ajuta te rog, unde pot gasi un sac dintr-acela pentru strecurarea laptelui?
Mulțumim si noi pentru feedback!
Săculețul din tifon l-am cusut la mașină. Materialul l-am găsit la un magazin cu textile/mercerie. :)
Dacă ne scrii un mesaj pe pagina de Facebook, putem ține legătura și îți trimitem un săculeț ;)
facebook.com/CruFree
Pe când o reteta de tort diplomat vegan? 😃
Am cumpărat o tavă de silicon specială pentru a face ruladă diplomat. Sper să îmi iasă. Nu știu când voi posta, dar cu siguranță va urma :) Weekend frumos!! :)
@@CruF era mai bine DACA even si unele explicatii care ne lamurea mai bine
❤❤
waw🌷👍
Ne bucurăm mult că ți-a plăcut, Andrea! :)
Doamne ajută Doamna Daniela ce ați făcut cu caimacul care ați luat de la lapte de deasupra🤔🤔🤔
Imi place la gust și il mananc pe loc :). Pelicula aceea se numește yuba si e proteina din soia. Se foloseste des in gastronomia asiatica. Se usucă, iar apoi se folosește in preparate, tăiată fâșii sau sub altă formă.
@@CruF Vă mulțumesc frumos pentru răspuns Doamna Daniela și mie îmi place să o mănânc dar am crezut că o folosiți la iaurt Eu acum am laptele pe foc și apoi să fac iaurtul de două feluri😂😂😂
@@mariaciocanel9205 , se poate amesteca în lapte și adăuga în iaurt, dar pentru că nu se topește în lapte căldut (doar în laptele care fierbe) iaurtul nu va mai avea o textură cremoasă.
Dacă e amestecat constant, nu se va forma yuba deasupra laptelui, dar e prea complicat așa :)
@@CruF da Doamna Daniela eu am răcit laptele și nu se format caimacul acela cu toate că aș fi vrut să se formeze ca să îl mănânc că îmi place să știți că am făcut ieri iaurtul de două feluri unul am făcut cu codițe de ardei iute iar unul am făcut cu apa în care a stat la hidratat boabele de soia amândouă sunt bune și sunt închegate dar nu este așa acru Cum îmi doream și au stat în 10 ore la căldură
@@mariaciocanel9205 , nu stiu exact de ce nu s-a format yuba... O sa ma interesez și dacă aflu cauza, revin cu detalii.
Cu cât se lasă mai mult la căldură, cu atât va deveni mai acru. Poate acum, pe vremea asta rece se maturează mai greu iaurtul.
Mai lăsați-l puțin la acrit, eventual.
În mod normal, iaurtul făcut cu codițe de ardei sau cu apa de la hidratat ar trebui să aiba gustul ca cel din comerț, dar dacă vă place ca iaurtul sa fie mult mai acrișor, puteți folosi capsule de probiotice.
Iaurtul de soia din comerț l-ați probat și vă place? Dacă da, înseamnă ca iaurtul de casă mai trebuie lăsat la acrit câteva ore.
Mă bucur foarte mult că ați probat ambele variante!!
Pai iaurtul de la kaufland are zahar...
Cel albastru nu am văzut sa aibă. Doar amidon, apă, boabe de soia si culturi vii. :) Am cautat și acum pe net o poza cu ingredientele. Nu văd nicăieri zahărul.
@@CruF deci, m-au mintit 😅😅😅
Merge si cu lapte de cocos, migdale?
Merge si cu ele, dar nu stiu proportiile exacte. Aflu si revin :).
Laptele de migdale se fierbe de obicei cu amidon sau ceva care îngroașă.
Cu smântână de caju iarași ar ieși excelent.
@@CruF mulțumesc pentru răspuns. O sa testez cu lapte de cocos și probiotic, laptele il fac eu, nu-mi place cel din comert, insa nu stiu cata apa sa pun la o nuca de cocos, cred ca ar trebui sa-l fac totusi mai gros decât de obicei.
@@CruF de caju vroiam sa intreb si eu, si de lapte de ovaz
Ce este rejuvelacul?
O băutură cu probiotice obținută prin fermentarea germenilor de cereale sau pseudocereale. Găsiți rețeta aici: ua-cam.com/video/wHBjqhviSCE/v-deo.html