Kiitos videosta 👍 On olemassa vinkki jonka mää oon todennu toimivaks.. Teet paloihin pituussuuntaisia uria vaikka viilalla.. haittapuolen jokainen voi päätellä.. mutta minusta haitta ei ole merkittävä.. Tolla "laahaamisella" saa vinkumisen joskun pois vanhoistakin jarruista..
Olen kerran kohdannut tekijän, jolla oli juuri jarruvinkumisesta kärsinyt pyörä työn alla. Kehui vian poistuneen kun veti ketjurasvaa jarrulevyihin. Totesin, että välittömästi levyjen putsaus ja uudet jarrupalat tilalle. Eli ei ihan urbaania legenda. 😂
Jos haluu nähä vaivaa niin kiehuvalla vedellä ja ipalla pystyy pelastaa saastuneet jarrupalat. Onko vaivan väärtti niin on sit toinen tarina. Itte tulee uudet jarrupalat pyyhkästyy hiekkapaperilla
Tossa lähellä missä asun on tosi jyrkkä mäki, jossa käyn aina ajamassa jarrut sisään laahauttamalla paloja. on vaan sääli käyttää niin hyvä mäki siihen tarkoitukseen kun maantiepyörällä siinä saa helposti 55 - 60 km/h vauhdin mut onneksi sitä toimenpidettä ei tarvitse tehdä kuin kerran per pala. :D
Jarrurasvaa o oiqiasti olemassa, muttei sitä qäytetä jarrupintoihin vaan autoissa esmes liuquihin ni ja hyvä viteo taas Ripe ni ja näitä uusia videjä oon oottanut ni 😀💚🥁
Hauska vinkki :): Älä pidä jarrulevyn puhdistusspraytä ja silikonivoiteluspraytä vierekkäin. Kaks kertaa on epähuomiossa tullut napattua silikonispray kun piti ottaa puhdistusspray :). Jarrupalat saastui ja ei muuta kuin uudet tilalle. Otti hieman pattiin 😅! Kolmatta kertaa ei tule!
Jos jarrut on todella kuluneet / paljon ajetut, ei välttämättä tosiaan mikään kikka enää auta. Hetkellistä helpotusta voi saada, mutta vinkuna tulee yleensä takaisin. Jos kyseessä ei ole high-end -osista kasattu pyörä, suosittelen ostamaan koko jarrumekanismin, jossa on nesteet jo valmiiksi sisässä. Maksaa 20-50e ja sillä ajelee huoletta taas vuosia. Sikäli kun muistaa palat uusia ja pitää levyn silloin tällöin puhtaana. Monesti jarrujen tiivistys alkaa iän myötä pettää, eikä kaikkiin jarruihin edes saa korjaussarjaa.
Jos jarrut vinkuu niin tarkasta ensin tämä: Suurinosa jarrujen kiljumisesta todennäköisimmin johtuu siitä, että jarrusatula ei ole suorassa tai aivan keskellä. Pahakin ulina todennäköisimmin lähtee säätämällä satulan asentoa. Helpoiten sen huomaa kun painat jarrua ja katsot tarkasti jarrulevyä niin jos se levy liikahtaa pikkusienkin suuntaan tai toiseen, tai taipuu aivan minimaalisen vähän "s":lle, niin silloin satula ei ole täysin keskellä. Kun jarrulevy vääntyy ja jarrupalojen paine ei tule tasaisesti, niin levy alkaa soida. Vika on helppo huomata mutta joskus säätäminen paikalleen on uskomattoman tuskainen prosessi, koska satula ei ole uiva ja itsekeskittyvä kuten autoissa/moottoripyörissä. Usein kiristys ruuvin vääntäminen tiukemmalle kääntää satulaa uudestaa vinoon ja homma alkaa alusta. Helpottaisi suuresti jos siinä olisi poikittaissäätöruuvit jolla sen voisi lukita kohdilleen ennenkuin kiristää kiinni.
just ajallaan! Mulla rupes käytettynä ostetussa pyörässä uudelleen jarrut soittaan serenadia kolmisoinnuin, vaikka juuri syksyllä olin vaihtanut vinkuvat palat, ja ehkä myös levynkin edestä. Mietin sellaista vaihtoehtoa, että mahtaakohan ajotyylillä olla vaikutusta siihen että kuinka herkästi rupeavat vinkumaan, sillä nyt etujarrun lisäksi myös takajarru laulelee. Vai johtuisikohan vaan siitä että varkaiden varalta en pese pyörää jotta olisi mahdollisimman epähoukutteleva.
Onneksi noi mun levyjarrut harvemmin vinkuvat. Vinkuna on joskus toiminut äänimerkkinä jalankulkijoille. Ja varmaan muutama naapurikin on aikaisen herätyksen saanut kun olen pihan alamäkeen jarrua tarjonnut.
Itse väittäisin vinkumisen aiheutuvan pelkästään levyistä, esim. minulla on kahdet kiekot eri merkkisillä levyillä joita vaihtelen pyörään jossa tietenkin samat jarrupalat. Vaikka teen keskityksen, toiset levyt vinkuvat ja toiset eivät. Myös pidossa on eroja. Senkin esitän väittämänä että nelimäntäiset jarrut synnyttävät vähemmän vinkunaa. Näppituntumalla sanoisin että paksummat levyt ja ”ice tech” -tyyppiset resonoivat vähemmän.
Useemman kerran käynyt silleen että pyörä ollut tuntikausia parkissa jossain ulkona yli 20 asteen pakkasessa ja kun otan sen käyttöön niin silloin jarrutehoa on kadonnut ja palat vinkuu. Epäilen että kyseessä on tosiaan öljy joka olis päässyt sieltä säiliöstä vuotamaan kun kai se tommosessa pakkasessa pikkusen leviää niin sinne paloille/levylle. Tuotahan ei helposti tajua että noinkin vois käydä ja sitten ihmettelee mikä vois olla vikana
Pitkään ollut ongelmia takajarrun kanssa (levyjarru). Olen koittanut ohjeiden mukaan vähän kaikkea. Poistanut ilmakuplia, puhdistanut levyä jarrucleanerillä, hionut ja vaihtanut jarrupaloja, ja etenkin keskittänyt tarkasti jarrusatulaa sekä sisäänajanut paloja rempan jälkeen. Mutta lopputuloksena aina huono pito ja kauhea ääni. Edessä samoilla toimenpiteillä hyvä pito ja äänetön. Viimeisen remontin lopputulokseen ärsyyntyneenä löysäsin takajarrusatulan, väänsin sen vähän kieroon ja koskematta kahvaan ollenkaan kirrasin vain siihen ajatuksella "katotaanpa miten se nyt vinkuu". Jarrukahvasta painamalla näin, että toiselta puolelta satulaa levy vääntyy nyt vasemmalle ja toiselta puolelta oikealle, selvästi hieman s-mutkalle. Ei kuitenkaan hankaa kun kahvan vapauttaa. Kävin koeajolla. Hyvä pito, ei vinkumista. Joskus pitää tehdä justiin päinvastoin kuin neuvotaan. Ilmeisesti se "puree" näin paremmin, vähän niinkuin Riston vinkki vannejarruihin.
Itselläni pyörän jarrut vinkui saakelisti ihan sama puhdistiko tai hioiko niitä. Lopulta konsti löytyi jarrun pintojen polttamisesta eli painamalla jarrua ja polkemalla väkisin. Aina kun alkaa vinkumaan niin sama toimenpide ja homma jatkuu.
”Joutsenet laulaa” mun pyörässä myös. Mulla on jarrupalat ja muut kilkkeet vaihdettu monta kertaa, ja on noita videolla tehtyjä toimenpiteitä myös tehty. Voiko mahdollinen lika vaan yksinkertaisesti pinttyä pyörän osiin niin ankarasti kiinni, että vaikka mitä tekee, niin ei auta asiaan. Muuten, voiko sillä olla vaikutusta että mulla on pyörä ympäri vuoden ulkona? Mulls on siis Helkama Kolmikko (sähköavusteinen), joka on käytettynä ostettu. En tiedä miten edellinen omistaja on talvi- ja muut säilytykset hoitanut. Mutta tällaistakin vaihtoehtoa mietin, että voiko olla vaikutusta? Pressun alla mulla pyörä on, ja tossa rivitalo-asuntoni terassilla katteen alla. Harmi vaan että kun meillä viime vuonna muutettiin talosauna mittavan vesivahingon tähden pyöräkellariksi, sen ovia ei kuitenkaan levennetty, vaikka eräs rakennusmies sanoi että niin tehtäisiin. Mun pyörä ei mahdu normaslikokoisests ovesta sisään, joten ainoa vaihtoehto (nyt kun levennystä ei loppuviimein tehtykään) on pitää se tuossa terassilla. Onneksi on katettu edes. Häme on varsin mäkistä seutua, niin myönnettävä on, että ihan hävettää kun pyörä kiljuu kuin sikaa tapettaessa kun meet mäkiä alas ja jarrutteley. Tollasella pyörällä jarruttaminen on välttämättömyys, kosks mitä nopeammin se menee, sitä herkemmin se voi kaatua. On meinaan kokemusta siitäkin. Onneksi tikeillä kyynärpäässä on selvitty (koputtaa puuta) toistaiseksi.
Ulkona säilytys voi lisätä tuota alussa mainittua kosteusongelmaa, mutta en muuten näe asioilla yhteyttä. Joskus on tapauksia jotka eivät selviä - tuo videolla kiljuva pyörä oli yksi sellainen. Kaikki mahdollinen oli tehty mutta niin vain kiljui.
Hyvä tiivistys, kiitos videosta! 😎 Olisko hyvää vinkkiä tubeless venttiilien puhdistamiselle, kun ne on aina enemmän tai vähemmän tukossa? 😅 taitaa sielussa olla se ongelma 😬
Ei oikeastaan - mutta MucOffilla ainakin on ainetta kuivuneen litkun puhdistamiseen - en ole todentanut kuinka hyvin se tuohon auttaa. Sielujahan myydään myös erikseen jos pahasti menee.
@@Velogi Muc-off oli ilmeisesti liiman poistoon tarkoitettua ainetta, kun selvittelin 😄 lainasin vähän kynsilakanpoistoainetta ja jätin yöksi sielut likoamaan. Nyt sielujen sisältä tuli jäämiä ulos ja ilmakin lähti mukavasti taas virtaamaan 😎 kiitos vinkistä!
Mikäs ongelma meikäläisellä voisi olla? Eli pyörä ollut kauan aikaa varastossa, nyt otin uudelleen käyttöön ja huomasin ettei jarrut oikein kunnolla pidä. Olen hionut, jarrutellut jne, mutta ei oikein lähde toimimaan. Kulutuspintaa on vielä ihan kunnolla jäljellä. Yllättäen totesin että jarrujen kastelu auttaa, eli silloin kiljuminen lähtee ja jarru alkaa pitämään, joka on mulle ihan uusi juttu. Ajattelin ensin että hydrojarruista olisi vuotanut öljyä paloille kun näissä markettipyörissä tuppaa joskus olemaan vähän huonot tiivisteet, mutta mitään vuotojälkiä ei ole missään. Jarruista lähtee myös todella mustaa ja metallinhajuista pölyä
Musta ja metallinhajuinen pöly ja märkäpito viittaa sintered- tyypin jarrupaloihin jotka vaatii enemmän voimaa pitääkseen. Todennäköisesti vaihto orgaanisiin resin-jarrupaloihin korjaa tilanteen. Muista puhdistaa jarrulevy siinä välissä.
Oma keinoni: BB7:at ja sintratut palat. Jos ulisee, niin jossain on likaa. Teen kourallisen kovia jarrutuksia hyvästä vauhdista kuin uudelleen ajaisin palat sisään. Nautin hetken päästä paistuvan lian hajusta ja hiljaisista jarruista. Yllättävää on ollut noiden sintrattujen palojen hiljaisuus vaikka niitä aina sanotaan äänekkäiksi.
Autojen jarrut vinkuivat muutama vuosikymmen sitten. Vinguntaa estää autoissa ohut pellin pala, joka laitetaan jarrupalan ja jarrusatulassa olevan männän väliin. Pelti on nimeltään vinkumisenestolevy. Lisäksi voidaan laittaa kuparirasvaa männän ja jarrupalan väliin. Näillä keinoilla vinkuminen lakkaa.
Mä itse vaihdoin polkupyörään uudet jarrupalat kun tuntui että jarrutehoa ei käytännössä ole ja jarrukahvaa sai puristaa niin paljon kun jaksoi et sai pyörän pysähtymään ja jarrupalat olivat lasittuneet kun katsoin niitä vanhoja jarrupaloja
Oon huomannut että Shimanon palat huutaa enemmän kuin SwissStop palat. Muutenkin itse tykännyt enemmän SwissStop paloista, vaikka ovatkin vähän kalliimmat kuin Shimanot. Paljon parempi tuntuma. Itsellä ollut käytössä edessä Exotherm2 ja takana disc c.
20 vuotta ajellu samoilla jarruilla, muutaman levyn ja paloja vaihdellen. Löyty yhdistelmä, mikä ei ulise millään kelillä. Nyt vasta lasittu pala ekan kerran. Pesu ja hionta ja taas mennään.
Vinkumisen kanssa paininut tämän talven ja syyksi taisi paljastua jarruneste. Ja sitä, kuten videollakin mainitaan, ei kyllä oikein saa pois muuten kuin ostamalla uudet palat. Kovalla pakkasella Shimanon jarrut vuoti jostain männän tiivisteen välistä jarrunestettä, tässä tapauksessa mineraaliöljyä, eikä palojen polttaminen/tohottaminen/paistaminen auttanut kuin hetkellisesti. 500 hiomapaperi, jolla itse paloja ja levyjä hionut. On vain nuo 4-mäntäjarrujen palat kalliita!
Hei. Mietin uuden pyörän hankittuani että milloin pitää mitäkin huoltaa. Onko hyvä olla jokin huoltosuunnitelma kuten autoissa? Kiitos hyvistä opetusvideoista
Kunnon sumutorvi ulinat 😅. Sisäänajo pitää tosiaan paikkansa, eikä ne edes pidä kunnolla uutena, mutta ei kai niitä uutena kannata karhennella... Tuo lasittuminen on yleinen riesa vaikkei vingukaan, häviää pito eikä aina meinaa hiomallakaan saada sitä karheutta enää takaisin
Sintteri paloilla harvoin vinkuu myös levyn kuviointi vaikuttaa (piparkakku, paljonko reikiä...) Jarrutus teho todella hyvä/aggressiivinen (lämpimänä) Maantiekäyttöön ei luultavasti sovellu vaatii jarrujen lämpeämisen toimiakseen. Mut syö sitten levyä, varaudu uusimaan.
Muutama huomio: lasittuneen palan saa puhtaaksi parhaiten timanttiviilalla. Ja jos haluaa hiljaiset jarrut, niin käyttää Galferin paloja, Shimanot rääkyvät herkästi ainakin MTB.ssa.
Itselläni on sellainen tapa kun polkupyöräni pesen niin aina irroitan kiekot pois ensin ja takakiekon tilalle laitan sellaisen olisiko nyt tyhmänapa Suomeksi eli läpiakseli jossa on rissa ketjulle. Jarrupalat putsaan myös samalla.
Cube Acid -sähköpyörässäni etujarru on vonkunut uudesta lähtien ja kaikkia noita konsteja olen kokeillut eikä ole auttanut. Takajarrulle en ole tehnyt mitään ja eikä ole koskaan kiljunut. Voisiko olla, että kiljuminen johtuu jostain jarrusatulan virheasennosta suhteessa etupyörän asentoon. Toisin sanoen sen voisi saada korjattua vain vaihtamalla pyörään kokonaan uuden keulan?
Jarrusatula ja pyörän asento täsmätään jarrusatulan keskittämisellä. Se on näytetty mm. videolla ua-cam.com/video/XMjj5mB07aI/v-deo.htmlsi=sNnSg4EMAp0Xl4AM Joskus on tapauksia jotka eivät selviä - tuo videolla kiljuva pyörä oli yksi sellainen. Kaikki mahdollinen oli tehty mutta niin vain kiljui.
Olen tuon keskittämisen tehnyt useta kertoja ei ole auttanut sekään. Teen keskittämisen yleensä aina tarpeen mukaan pyörän irrotamisen ja uudelleen kiinnittämisen jälkeen. Olen myös hionut kiillottuneen pinnan. Tuota viisteiden tekemistä en ole kokeillut.
isopropanolilla jarrujen puhdistus ainakin näytti toimivan itselläni. 🙂 edit:ahaa eli olin siis ihan oikeassa kun arvelin että se toimisi myös tähän. 😀
Siellä voi olla paikat niin kuluneet tai likaiset että vaatii aukaisun. Periaate on pitkälti sama kuin tuossa vanhassa torpedossa: ua-cam.com/video/esAk_w7SFA8/v-deo.htmlsi=h-G9OEGKpuaUNkJ5
Rattaathan on muotoiltu pelaamaan niin että ketju vetää yläpuolelta rattaita. Tuossa tilanteessa mekanismi pyörii eri päin jolloin pieni säätövirhe voi jo aiheuttaa että ketju siityyy tuossa tilanteessa yhden pykälän. Ei toki enempää.
Kiitos vinkeistä, vaikka mun jarrut ei vingu, mutta kaverin jarrut vinkuu, joten tää autto.😊
Oma lähestymiseni tähän on se, että ulina varoittaa kanssakulkijoita ja saa muut tietoiseksi vaikkapa takaa tulevasta pyörästä.
Joo se on ihan kiva ja kätevästi se ääni tulee just märällä kelillä kun sitä just eniten tarvitsee. 😃
Itse jätän takajarrun ulisemaan ja sillä saa jalankulkijat väistämään ilman, että he ärsyytyisivät.
Samat sävelet
Kiitos videosta 👍
On olemassa vinkki jonka mää oon todennu toimivaks.. Teet paloihin pituussuuntaisia uria vaikka viilalla.. haittapuolen jokainen voi päätellä.. mutta minusta haitta ei ole merkittävä..
Tolla "laahaamisella" saa vinkumisen joskun pois vanhoistakin jarruista..
Olen kerran kohdannut tekijän, jolla oli juuri jarruvinkumisesta kärsinyt pyörä työn alla. Kehui vian poistuneen kun veti ketjurasvaa jarrulevyihin. Totesin, että välittömästi levyjen putsaus ja uudet jarrupalat tilalle. Eli ei ihan urbaania legenda. 😂
Jos haluu nähä vaivaa niin kiehuvalla vedellä ja ipalla pystyy pelastaa saastuneet jarrupalat. Onko vaivan väärtti niin on sit toinen tarina. Itte tulee uudet jarrupalat pyyhkästyy hiekkapaperilla
Tossa lähellä missä asun on tosi jyrkkä mäki, jossa käyn aina ajamassa jarrut sisään laahauttamalla paloja. on vaan sääli käyttää niin hyvä mäki siihen tarkoitukseen kun maantiepyörällä siinä saa helposti 55 - 60 km/h vauhdin mut onneksi sitä toimenpidettä ei tarvitse tehdä kuin kerran per pala. :D
Jarrurasvaa o oiqiasti olemassa, muttei sitä qäytetä jarrupintoihin vaan autoissa esmes liuquihin ni ja hyvä viteo taas Ripe ni ja näitä uusia videjä oon oottanut ni 😀💚🥁
Hauska vinkki :): Älä pidä jarrulevyn puhdistusspraytä ja silikonivoiteluspraytä vierekkäin. Kaks kertaa on epähuomiossa tullut napattua silikonispray kun piti ottaa puhdistusspray :). Jarrupalat saastui ja ei muuta kuin uudet tilalle. Otti hieman pattiin 😅! Kolmatta kertaa ei tule!
Jos jarrut on todella kuluneet / paljon ajetut, ei välttämättä tosiaan mikään kikka enää auta. Hetkellistä helpotusta voi saada, mutta vinkuna tulee yleensä takaisin. Jos kyseessä ei ole high-end -osista kasattu pyörä, suosittelen ostamaan koko jarrumekanismin, jossa on nesteet jo valmiiksi sisässä. Maksaa 20-50e ja sillä ajelee huoletta taas vuosia. Sikäli kun muistaa palat uusia ja pitää levyn silloin tällöin puhtaana. Monesti jarrujen tiivistys alkaa iän myötä pettää, eikä kaikkiin jarruihin edes saa korjaussarjaa.
Joo mulla meni just uusisk jarrut ku ei enää saanu kahvoihun tiivisteitä
Jos jarrut vinkuu niin tarkasta ensin tämä: Suurinosa jarrujen kiljumisesta todennäköisimmin johtuu siitä, että jarrusatula ei ole suorassa tai aivan keskellä. Pahakin ulina todennäköisimmin lähtee säätämällä satulan asentoa. Helpoiten sen huomaa kun painat jarrua ja katsot tarkasti jarrulevyä niin jos se levy liikahtaa pikkusienkin suuntaan tai toiseen, tai taipuu aivan minimaalisen vähän "s":lle, niin silloin satula ei ole täysin keskellä. Kun jarrulevy vääntyy ja jarrupalojen paine ei tule tasaisesti, niin levy alkaa soida. Vika on helppo huomata mutta joskus säätäminen paikalleen on uskomattoman tuskainen prosessi, koska satula ei ole uiva ja itsekeskittyvä kuten autoissa/moottoripyörissä. Usein kiristys ruuvin vääntäminen tiukemmalle kääntää satulaa uudestaa vinoon ja homma alkaa alusta. Helpottaisi suuresti jos siinä olisi poikittaissäätöruuvit jolla sen voisi lukita kohdilleen ennenkuin kiristää kiinni.
just ajallaan! Mulla rupes käytettynä ostetussa pyörässä uudelleen jarrut soittaan serenadia kolmisoinnuin, vaikka juuri syksyllä olin vaihtanut vinkuvat palat, ja ehkä myös levynkin edestä. Mietin sellaista vaihtoehtoa, että mahtaakohan ajotyylillä olla vaikutusta siihen että kuinka herkästi rupeavat vinkumaan, sillä nyt etujarrun lisäksi myös takajarru laulelee. Vai johtuisikohan vaan siitä että varkaiden varalta en pese pyörää jotta olisi mahdollisimman epähoukutteleva.
Tuskin ajotyylillä on vaikutusta sisäänajon jälkeen.
Ei se oo kiusallista. Seranadit jarruista kuuluvat asiaan ja toimivat paremmin kuin mikään soittokello.
Onneksi noi mun levyjarrut harvemmin vinkuvat. Vinkuna on joskus toiminut äänimerkkinä jalankulkijoille. Ja varmaan muutama naapurikin on aikaisen herätyksen saanut kun olen pihan alamäkeen jarrua tarjonnut.
Itse väittäisin vinkumisen aiheutuvan pelkästään levyistä, esim. minulla on kahdet kiekot eri merkkisillä levyillä joita vaihtelen pyörään jossa tietenkin samat jarrupalat. Vaikka teen keskityksen, toiset levyt vinkuvat ja toiset eivät. Myös pidossa on eroja. Senkin esitän väittämänä että nelimäntäiset jarrut synnyttävät vähemmän vinkunaa. Näppituntumalla sanoisin että paksummat levyt ja ”ice tech” -tyyppiset resonoivat vähemmän.
Useemman kerran käynyt silleen että pyörä ollut tuntikausia parkissa jossain ulkona yli 20 asteen pakkasessa ja kun otan sen käyttöön niin silloin jarrutehoa on kadonnut ja palat vinkuu. Epäilen että kyseessä on tosiaan öljy joka olis päässyt sieltä säiliöstä vuotamaan kun kai se tommosessa pakkasessa pikkusen leviää niin sinne paloille/levylle. Tuotahan ei helposti tajua että noinkin vois käydä ja sitten ihmettelee mikä vois olla vikana
Korkean kosteuden pakkaskeleillä niihin paloihin ja levyyn kerääntyy kosteutta joka jäätyy.
Jos ääni kuitenkin häviää epäilen myös huurtumisen tms. tuomaa kosteutta. Öljyvuodoto ilmaisi itsensä muillakin tavoin.
Pitkään ollut ongelmia takajarrun kanssa (levyjarru). Olen koittanut ohjeiden mukaan vähän kaikkea. Poistanut ilmakuplia, puhdistanut levyä jarrucleanerillä, hionut ja vaihtanut jarrupaloja, ja etenkin keskittänyt tarkasti jarrusatulaa sekä sisäänajanut paloja rempan jälkeen. Mutta lopputuloksena aina huono pito ja kauhea ääni. Edessä samoilla toimenpiteillä hyvä pito ja äänetön.
Viimeisen remontin lopputulokseen ärsyyntyneenä löysäsin takajarrusatulan, väänsin sen vähän kieroon ja koskematta kahvaan ollenkaan kirrasin vain siihen ajatuksella "katotaanpa miten se nyt vinkuu". Jarrukahvasta painamalla näin, että toiselta puolelta satulaa levy vääntyy nyt vasemmalle ja toiselta puolelta oikealle, selvästi hieman s-mutkalle. Ei kuitenkaan hankaa kun kahvan vapauttaa.
Kävin koeajolla. Hyvä pito, ei vinkumista. Joskus pitää tehdä justiin päinvastoin kuin neuvotaan. Ilmeisesti se "puree" näin paremmin, vähän niinkuin Riston vinkki vannejarruihin.
Itselläni pyörän jarrut vinkui saakelisti ihan sama puhdistiko tai hioiko niitä. Lopulta konsti löytyi jarrun pintojen polttamisesta eli painamalla jarrua ja polkemalla väkisin. Aina kun alkaa vinkumaan niin sama toimenpide ja homma jatkuu.
”Joutsenet laulaa” mun pyörässä myös. Mulla on jarrupalat ja muut kilkkeet vaihdettu monta kertaa, ja on noita videolla tehtyjä toimenpiteitä myös tehty. Voiko mahdollinen lika vaan yksinkertaisesti pinttyä pyörän osiin niin ankarasti kiinni, että vaikka mitä tekee, niin ei auta asiaan.
Muuten, voiko sillä olla vaikutusta että mulla on pyörä ympäri vuoden ulkona? Mulls on siis Helkama Kolmikko (sähköavusteinen), joka on käytettynä ostettu. En tiedä miten edellinen omistaja on talvi- ja muut säilytykset hoitanut. Mutta tällaistakin vaihtoehtoa mietin, että voiko olla vaikutusta? Pressun alla mulla pyörä on, ja tossa rivitalo-asuntoni terassilla katteen alla.
Harmi vaan että kun meillä viime vuonna muutettiin talosauna mittavan vesivahingon tähden pyöräkellariksi, sen ovia ei kuitenkaan levennetty, vaikka eräs rakennusmies sanoi että niin tehtäisiin. Mun pyörä ei mahdu normaslikokoisests ovesta sisään, joten ainoa vaihtoehto (nyt kun levennystä ei loppuviimein tehtykään) on pitää se tuossa terassilla. Onneksi on katettu edes.
Häme on varsin mäkistä seutua, niin myönnettävä on, että ihan hävettää kun pyörä kiljuu kuin sikaa tapettaessa kun meet mäkiä alas ja jarrutteley. Tollasella pyörällä jarruttaminen on välttämättömyys, kosks mitä nopeammin se menee, sitä herkemmin se voi kaatua. On meinaan kokemusta siitäkin. Onneksi tikeillä kyynärpäässä on selvitty (koputtaa puuta) toistaiseksi.
Ulkona säilytys voi lisätä tuota alussa mainittua kosteusongelmaa, mutta en muuten näe asioilla yhteyttä. Joskus on tapauksia jotka eivät selviä - tuo videolla kiljuva pyörä oli yksi sellainen. Kaikki mahdollinen oli tehty mutta niin vain kiljui.
Hyvä tiivistys, kiitos videosta! 😎 Olisko hyvää vinkkiä tubeless venttiilien puhdistamiselle, kun ne on aina enemmän tai vähemmän tukossa? 😅 taitaa sielussa olla se ongelma 😬
Ei oikeastaan - mutta MucOffilla ainakin on ainetta kuivuneen litkun puhdistamiseen - en ole todentanut kuinka hyvin se tuohon auttaa. Sielujahan myydään myös erikseen jos pahasti menee.
@@Velogi Muc-off oli ilmeisesti liiman poistoon tarkoitettua ainetta, kun selvittelin 😄 lainasin vähän kynsilakanpoistoainetta ja jätin yöksi sielut likoamaan. Nyt sielujen sisältä tuli jäämiä ulos ja ilmakin lähti mukavasti taas virtaamaan 😎 kiitos vinkistä!
Mun pyörä kiljuu silloin kun jarrutan ja sillä hetkellä on joko vesisade tai lunta maassa.
Mikäs ongelma meikäläisellä voisi olla? Eli pyörä ollut kauan aikaa varastossa, nyt otin uudelleen käyttöön ja huomasin ettei jarrut oikein kunnolla pidä. Olen hionut, jarrutellut jne, mutta ei oikein lähde toimimaan. Kulutuspintaa on vielä ihan kunnolla jäljellä. Yllättäen totesin että jarrujen kastelu auttaa, eli silloin kiljuminen lähtee ja jarru alkaa pitämään, joka on mulle ihan uusi juttu. Ajattelin ensin että hydrojarruista olisi vuotanut öljyä paloille kun näissä markettipyörissä tuppaa joskus olemaan vähän huonot tiivisteet, mutta mitään vuotojälkiä ei ole missään. Jarruista lähtee myös todella mustaa ja metallinhajuista pölyä
Musta ja metallinhajuinen pöly ja märkäpito viittaa sintered- tyypin jarrupaloihin jotka vaatii enemmän voimaa pitääkseen. Todennäköisesti vaihto orgaanisiin resin-jarrupaloihin korjaa tilanteen. Muista puhdistaa jarrulevy siinä välissä.
Oma keinoni: BB7:at ja sintratut palat. Jos ulisee, niin jossain on likaa. Teen kourallisen kovia jarrutuksia hyvästä vauhdista kuin uudelleen ajaisin palat sisään. Nautin hetken päästä paistuvan lian hajusta ja hiljaisista jarruista. Yllättävää on ollut noiden sintrattujen palojen hiljaisuus vaikka niitä aina sanotaan äänekkäiksi.
myös jarrupalojen hiomisen jälkeen kannattaa tehdä niitä laahaavia jarrutuksia 10kpl tai enemmän niin toimii uudestaan
Autojen jarrut vinkuivat muutama vuosikymmen sitten. Vinguntaa estää autoissa ohut pellin pala, joka laitetaan jarrupalan ja jarrusatulassa olevan männän väliin. Pelti on nimeltään vinkumisenestolevy. Lisäksi voidaan laittaa kuparirasvaa männän ja jarrupalan väliin. Näillä keinoilla vinkuminen lakkaa.
Mä itse vaihdoin polkupyörään uudet jarrupalat kun tuntui että jarrutehoa ei käytännössä ole ja jarrukahvaa sai puristaa niin paljon kun jaksoi et sai pyörän pysähtymään ja jarrupalat olivat lasittuneet kun katsoin niitä vanhoja jarrupaloja
Oon huomannut että Shimanon palat huutaa enemmän kuin SwissStop palat. Muutenkin itse tykännyt enemmän SwissStop paloista, vaikka ovatkin vähän kalliimmat kuin Shimanot. Paljon parempi tuntuma. Itsellä ollut käytössä edessä Exotherm2 ja takana disc c.
20 vuotta ajellu samoilla jarruilla, muutaman levyn ja paloja vaihdellen. Löyty yhdistelmä, mikä ei ulise millään kelillä. Nyt vasta lasittu pala ekan kerran. Pesu ja hionta ja taas mennään.
Vinkumisen kanssa paininut tämän talven ja syyksi taisi paljastua jarruneste. Ja sitä, kuten videollakin mainitaan, ei kyllä oikein saa pois muuten kuin ostamalla uudet palat. Kovalla pakkasella Shimanon jarrut vuoti jostain männän tiivisteen välistä jarrunestettä, tässä tapauksessa mineraaliöljyä, eikä palojen polttaminen/tohottaminen/paistaminen auttanut kuin hetkellisesti. 500 hiomapaperi, jolla itse paloja ja levyjä hionut. On vain nuo 4-mäntäjarrujen palat kalliita!
Hei. Mietin uuden pyörän hankittuani että milloin pitää mitäkin huoltaa. Onko hyvä olla jokin huoltosuunnitelma kuten autoissa? Kiitos hyvistä opetusvideoista
Ensihuolto on tärkein, sen jälkeen tarpeen mukaan. Kalustoa, ajajia ja olosuhteita on niin erilaisia, että yleispätevää "huoltoväliä" on vaikea antaa.
Kunnon sumutorvi ulinat 😅. Sisäänajo pitää tosiaan paikkansa, eikä ne edes pidä kunnolla uutena, mutta ei kai niitä uutena kannata karhennella... Tuo lasittuminen on yleinen riesa vaikkei vingukaan, häviää pito eikä aina meinaa hiomallakaan saada sitä karheutta enää takaisin
Antaa ulista vaan, eipä tuosta itselleni ole koskaan ollut mitään harmia, päinvastoin ei tarvitse käyttää soittokelloa pyytääkseen tietä 😁
Jarrujen vinguttaminen toimii kyllä huomattavasti kelloa tehokkaammin edestä oikein hypätään pois. En kyllä silti itse jaksa kiljumista.
Sintteri paloilla harvoin vinkuu myös levyn kuviointi vaikuttaa (piparkakku, paljonko reikiä...)
Jarrutus teho todella hyvä/aggressiivinen (lämpimänä)
Maantiekäyttöön ei luultavasti sovellu vaatii jarrujen lämpeämisen toimiakseen. Mut syö sitten levyä, varaudu uusimaan.
Muutama huomio: lasittuneen palan saa puhtaaksi parhaiten timanttiviilalla. Ja jos haluaa hiljaiset jarrut, niin käyttää Galferin paloja, Shimanot rääkyvät herkästi ainakin MTB.ssa.
Mulla just pyörässä Galferin punaiset ja kyllä nekin rääkyy näköjään.
Itselläni on sellainen tapa kun polkupyöräni pesen niin aina irroitan kiekot pois ensin ja takakiekon tilalle laitan sellaisen olisiko nyt tyhmänapa Suomeksi eli läpiakseli jossa on rissa ketjulle. Jarrupalat putsaan myös samalla.
Cube Acid -sähköpyörässäni etujarru on vonkunut uudesta lähtien ja kaikkia noita konsteja olen kokeillut eikä ole auttanut. Takajarrulle en ole tehnyt mitään ja eikä ole koskaan kiljunut. Voisiko olla, että kiljuminen johtuu jostain jarrusatulan virheasennosta suhteessa etupyörän asentoon. Toisin sanoen sen voisi saada korjattua vain vaihtamalla pyörään kokonaan uuden keulan?
Jarrusatula ja pyörän asento täsmätään jarrusatulan keskittämisellä. Se on näytetty mm. videolla ua-cam.com/video/XMjj5mB07aI/v-deo.htmlsi=sNnSg4EMAp0Xl4AM Joskus on tapauksia jotka eivät selviä - tuo videolla kiljuva pyörä oli yksi sellainen. Kaikki mahdollinen oli tehty mutta niin vain kiljui.
Kiljunta loppuu kun viilaat jarrupalojen kulutuspinnan reunaan pienen viisteen
Olen tuon keskittämisen tehnyt useta kertoja ei ole auttanut sekään. Teen keskittämisen yleensä aina tarpeen mukaan pyörän irrotamisen ja uudelleen kiinnittämisen jälkeen. Olen myös hionut kiillottuneen pinnan. Tuota viisteiden tekemistä en ole kokeillut.
Kannattaa laittaa hanskat kätteen. 😅 Hienojakoinen pöly menee tehokkaasti ihoon.
Mihes suuntaan pyörän pinnat löystyy ja kiristyy?
Jos pinnan puolelta nippeliä kääntää niin vastapäivään kiristyy ja myötäpäivään löystyy. Renkaan puolelta toisin päin.
Kuinka usein jarrupalat kuuluisi uusia
Ei ole mitään nyrkkisääntöjä koska palojen materiaali, ajotyyli ja olosuhteet vaikuttavat niin paljon. Sitten kun kulutuspinta alkaa loppumaan.
isopropanolilla jarrujen puhdistus ainakin näytti toimivan itselläni. 🙂 edit:ahaa eli olin siis ihan oikeassa kun arvelin että se toimisi myös tähän. 😀
Muutama tippa öljyä vaan😂
Mikä avuksi kun jalkajarru vain ulvoo eikä pidä
Siellä voi olla paikat niin kuluneet tai likaiset että vaatii aukaisun. Periaate on pitkälti sama kuin tuossa vanhassa torpedossa: ua-cam.com/video/esAk_w7SFA8/v-deo.htmlsi=h-G9OEGKpuaUNkJ5
Myös jarrusatulan keskityäminen auttaa
Pois vallan mokomat jarrut - hidastaa vaan menoa! 🥴
Mikä on mun jarruissa koska se pitää hirveää vinkumista ja se ei jarruta kunnolla
Noista videon syistä kannattaa aloittaa.
Jarrujen vinkuminen on hyvä varoitus jalankulkijoulle...😂
😂
Ostettiin uudet jarrupalat ja levyt, kahden viikon päästä alkoi vinkumaan samalla tavalla kuten aikaisemmin vanhoilla levyillä ja paloilla.
Jarrupalat lasittuneet, joudut hiomaan palat.
Osaatko sanoa miks maastopyörää liikuttaessa taaksepäin vaihteet vaihtuu itestään
Rattaathan on muotoiltu pelaamaan niin että ketju vetää yläpuolelta rattaita. Tuossa tilanteessa mekanismi pyörii eri päin jolloin pieni säätövirhe voi jo aiheuttaa että ketju siityyy tuossa tilanteessa yhden pykälän. Ei toki enempää.
Jos on lunta menee palojen väliin
@velogi kuuluu varmaan hyvin metsässä jos on muitakin ihmisiä
Siitä puheenollen onko joku koittanu umpilevyjä talviolosuhteisiin🤔 onkohan niitä ees saatavilla polkupyöriin