Τάγηνο = τηγάνι. Τωρα βγάζει απόλυτο νόημα από πού πήρε το όνομά του το βορειοαφρικάνικο πιάτο tagine που μαγειρεύεται σε πήλινα τηγανακια/δοχεία. Τι ωραία η ετυμολογία των λέξεων!
Σειρές που βγήκαν με θέμα τη Ελληνική μυθολογία (συγκεκριμενα στη Ελληνική τηλεόραση ή στο διαδίκτιο, μεταφρασμένες ή με ελλ. υπότιτλους): 1. Η Οδύσσεια του Διαστήματος 2. Το αίμα του Δία 3. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος 4. Mythic Wariors: Guardians of the legend (οι ήρωες της αρχαίας Ελλάδας τόμος 1-6) 5. Ο Ιάσωνας και οι θεοί του Ολύμπου 6. Hercules legendary journey 7. Xena worrior princess 8. Ηρακλής της Disney (η σειρά) 9. Russian Greek Myth Animations (μπορείς στο διαδικτιο στα ελληνικά όπως Η Αργοναυτική Εκστρατεία & η επιστροφή του Ηρακλή από τον Όλυμπο) 10. Οι περιπέτειες του Οδυσσέα (Mission. Odyssey) 11. Ελληνική Μυθολογία για μαθητές 12. Η Μυθολογία των Ελλήνων 13.Ομήρου Οδύσσεια (Ευγένιος Σπαθάρης επ.1-27) 14. Οι άθλοι του Ηρακλή (Χρήστος Στανίσης επ. 1-40) 15.Class of the Titans 2005-2008 (μπορείς να της βάλεις ελληνικούς υπότιτλους επ.1-52)
Κωνσταντίνε, τα φασόλια δεν τα ήξεραν στον παλιό κόσμο. Τα έφεραν από την Αμερική μετά τον Κολόμβο. Στην Αρχαία Ελλάδα έτρωγαν κουκιά. Μάλιστα ο Κολόμβος στο ημερολόγιό του γράφει ότι οι κάτοικοι των Ινδιών τρώνε κάτι περίεργα κουκιά (εννοούσε τα φασόλια). Εξαιρετικό βίντεο πάντως το σημερινό. Ευτυχώς που το είδα χορτάτος. :P
Επανέρχομαι μετά από μία βόλτα στη Βικιπαίδεια. Το φυτό που ονομαζόταν κατά τους αρχαίους χρόνους φασίολος, φάσηλος ή φασήολος, πιθανολογείται ότι ήταν ένα είδος λούπινου.
Θα σε τρελάνω τώρα και το κανάλι σου θα εκτιναχθεί. Σειρά βίντεο συνεργασίας με Άκη με συνταγές από Αρχαία Ελλάδα και Βυζάντιο. Μιλάμε για σειρά έπος. Μετά θα ανοίξουν Brunch( ή Μπραντσιον για πιο αρχαιοελληνικο ή Ακράτειον) με αρχαιοελληνικό πρωινό και εστιατόρια που θα τρως μόνο το βράδυ ξαπλωμένος σε ανάκλιντρο με συνοδεία ζωντανής αρχαιοελληνικής μουσικής και κάνοντας φιλοσοφική συζήτηση. Μιλάμε για αναγέννηση του αρχαιοελληνικού πνεύματος.
Εξαιρετικά! Όλοι θέλουν να μάθουν όσο γίνεται περισσότερα για την καθημερινότητα των προγόνων και κατά τα αρχαϊκά, τα κλασικά & τα ελληνιστικά χρόνια, ίσως και αργότερα.
Πάντα ήθελα να μάθω περισσότερα για την καθημερινότητα των αρχαίων. Είναι ίσως ένα από τα λίγα κομμάτια της Ιστορίας μας που δεν έχει εξερευνηθεί όσο του αξίζει. Καλή αρχή με το βιβλίο σου εύχομαι!
Εύγε για άλλη μια φορά για την έρευνα σου! Οπωσδήποτε θα δοκίμαζα το ψωμί με τη μέντα, έπειτα τον καρχαρία του Αμβρακικού και τέλος το τσιζκεικ με μέλι! Περιμένω με χαρά το συγγραφικό σου πόνημα!
Εξαιρετικό βίντεο! Ίσως λίγα περισσότερα για το ελαιόλαδο και τις ελιές θα έπρεπε να περιλαμβάνει, αλλά ευελπιστώ σε αποκλειστικό βίντεο. Συγχαρητήρια, πολύ καλή δουλειά.
@@konstantinapapaioannou4306 Αν δεν κάνω λάθος (ας με διορθώσει ο Κωνσταντίνος) ο γάρος ήταν μία πάστα από ψάρια που τα είχαν πολτοποιήσει - επεξεργαστεί. Αυτήν τη πάστα την χρησιμοποιούσαν για να δίνουν γεύση στα φαγητά τους. Κάτι τέτοιο είχα διαβάσει κάποτε.
@@konstantinapapaioannou4306 Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω το λόγο για τον οποίο θυμάμαι τον γάρο. Γιατί λέει πως το ''γάριασμα'' των ρούχων που λέμε σήμερα προέρχεται από αυτό. Δηλαδή οτι οι λεκέδες από τον γάρο στα ρούχα του μάγειρα που παρασκεύαζε τον γάρο αφήναν στάμπες παρά το πλύσιμο τους. Εκτιμώ πως για να βάφει τόσο και να έχει πολύ έντονη γεύση, θα φτιαχνόταν από τα εντόσθια των ψαριών. Δεν αποκλείεται να φτιαχνόταν και από τα εντόσθια του γαύρου. Αλλά τώρα άντε βρες την συνταγή.....Μετά τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους, τις ντομάτες και την Κνορ, η συνταγή σβήστηκε πολλές φορές. Αυτά θυμάμαι και σας μεταφέρω και με κάθε επιφύλαξη για την εγκυρότητα τους.
Μια ωραία ιδέα θα ήταν ένα βιντεάκι για τους τρόπους μαγειρικής και συντήρησης προϊόντων, καθώς και μια σύγκριση εμποριου τότε με τώρα ✌️ Τέλειο βίντεο
Στην Λευκάδα, εως την γενιά των παπούδων μου για κολατσιό ή σνακ ετρωγαν ζούπα που ήταν πυρομάδα (φρυγανισμενο ψωμι στην θράκα) ή κουλούρι (λαδοκούλούρο)βουτιγμένο σε κρασί. Το θυμάμαι έντονα διότι το έκανε και η μαμά μου κάπου κάπου οταν είμασταν στο εξωτερικό. Ισωε για συναισθηματικούς λόγους.
Το αγαπημένο φαγητό του Ηρακλή αρχικά ήταν Ερυμανθιος κάπρος (αγριογούρουνο Ερύμανθου) αλλά μετά έγινε βιγκαν και το γύρισε σε χρυσά μήλα των Εσπερίδων
Συμφωνώ απόλυτα για το ποπ- κόρν με βούτηρο! Πάντα ο Έλληνας λάτρευε το φαγητό ........ Αν γίνεται να κάνεις ένα βίντεο για τα έθιμα του γάμου και την τελετή στο μέλλον πιστεύω είναι πολύ ενδιαφέρον.🍿🍇🍉🍧🍫🍎🍓🍄🥣🫖🦐Ορίστε κάποια από τα δικά μου αγαπημένα φαγητά ( που είναι όλα εκτός από κρέας)
Ολοι λατρεθουν το φαγητο. Απλως μερικοι λαοι ειναι πιο περακλιδες λογος γεωηραφικης θεσης π.χ. Ιταλοι και Γαλλοι. Οι Ελληνες οχι τοσο. Ειναι ακομη κολημεμι στη πσοσοτητα και >
είναι σημαντικό να τονιστεί το ότι ότι πολλά σημερινά λαχανικά -πατατες, νττομάτες, μελιντζάνες, πορτοκάλια, λεμόνια κλπ Δεν υπήρχαν τότε. Και διάφορα πραγματα που δεν τρώμε σήμαρε, τοτε τα τρώγαν....
Συγχαρητήρια για το έργο σου κωσταντινε για ακόμα μια φορά μας έδωσες όμορφες πληροφορίες σε ευχαριστούμε !! Σχόλιο μίλησες για σιτηρά έχω διαβάσει οτι Χρησιμοποιούσαν Ζέα εμείς δεν το μάθαμε ποτέ αυτό και το Ζέα δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό σιτάρι !!
Ένα "αρχαίο" φαγητό που επιβιώνει μέχρι και σήμερα είναι το κοκορέτσι. Ήταν βέβαια αρκετά διαδεδομένο κατά την βυζαντινή περίοδο και το έλεγαν πλεκτή. Επίσης από γλυκά ήταν ο μπακλαβάς. Δεν είχε βέβαια την τουρκική ονομασία του αλλά ήταν ένα γλυκό όπου αποτελούνταν από ψιλή ζύμη, ξηρούς καρπούς και μέλι.. Κάτι σαν τον σημερινό.
@@Ifikratis100 ο πλακούντας είναι λεγόμενη η πίτσα, που υιοθέτησαν οι Ρωμαίοι από τους αρχαίους τους Έλληνες και τώρα οι Ιταλοί έχουν καταφέρει να συμπεριληφθεί και στην UNESCO ως πολιτιστική τους κληρονομιά.
Καλησπερα Mythologist πολυ ωραίο το βίντεο. Θα ήθελα να σου προτείνω ενα αγγείο για ίσως ένα μελοντικό βίντεο με ιστορίες αγγείων. Θυμάμαι πολυ καλα πως υπάρχει ένα αγγείο με τον Αίαντα και τον Αχιλλέα να παιζουν κάποιο παιχνιδι τυπου ταβλι(;).Και έχω απορεία πια ιστορία βρίσκεται πισω απο αυτο το αγγειο.
Πολύ ωραία παρουσίαση!! Οι γνώσεις που έχουμε για το φαγητό των αρχαίων Ελλήνων, αφορά σχεδόν αποκλειστικά την αρχαία Αθήνα..(π.χ. μέλανας ζωμός στη Σπάρτη??)🤪
Mε το καλό το βιβλίο, κάθε επιτυχία εύχομαι! Επίσης θα 'θελα να προτείνω και'γω ένα θέμα για επόμενο βίντεο: Τη σεξουαλική ζωή των Αρχαίων Ελλήνων και το πώς διαμορφώνονταν οι συνειδήσεις τους γύρω από αυτό. Επειδή έχω διαβάσει αρκετά και αντικρουόμενα μεταξύ τους που πολλές φορές φτάνουν σε σημείο υπερβολής, θα 'θελα ν'ακούσω την άποψη σου ,διότι βλέπω πως πέραν των σπουδών, μιλάς με στοιχεία και χρησιμοποιείς πηγές.
👍🏻👍🏻 Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του έχω προτείνει και εγώ κάτι ανάλογο αλλά θα ήταν καλύτερο να του γράψεις την πρόταση σου στην φόρμα που θα βρεις στο προηγούμενο βίντεο του, Στα σχολεία, Έτσι θα έχει περισσότερες πιθανότητες να το δει γιατί εδώ θα χαθεί μέσα στα σχολεία κατά πάσα πιθανότητα.😉😌
Ωραίο βίντεο, μπράβο Μια έλλειψη που παρατήρησα ήταν οτι δεν ανέφερες τον γάρο, τον οποίο βέβαια συναντάμε περισσότερο στους ρωμαϊκούς χρόνους και το Βυζάντιο, αλλά οι ρίζες του είναι στην αρχαία Ελλάδα
14:20 Και να πως τα έφερε η ζωή και ο Κώστας μαγείρεψε αρχαία συνταγή ή τουλάχιστον έτσι λέει γιατί μου φαίνεται ότι απλά αγνάντευε τον άλλο Κώστα που ετοίμαζε τον Πλακούντα!
Συγχαρητήρια για το βίντεο σας!!!! Εκτός από την αναφορά για τα κεράσια και τα φασόλια, στα υπόλοιπα συμφωνώ απόλυτα. Μια ερώτηση: υπάρχει βιβλίο σχετικά με αρχαίες συνταγές; είχα βρει παλιά κάποια, αλλά δεν ήταν αρκετά καλά.
Παρα πολυ ωραιο και ενδιαφερον βιντεο. Με εβαλε σε σκεψεις επισης για το ποσο διαφορετικη ηταν η κουζινα εκεινα τα χρονια που ελλειπαν απο τη χωρα μας πολλα μπαχαρικα, αλλα και βασικα υλικα της διατροφης μας οπως πατατες, τοματες, καλαμποκι και αλλα που εισηχθησαν σε μεταγενεστερες εποχες
Οι πατάτες κ το. Καλαμπόκι προκαλούν συχνά δυσανεξία.. Κ η πατάτα φλεγμονές κ όχι δεν. Είναι βάσιμα υλικά απλά λίγο τα έχουμε μπερδέψει τωρα.. Εμείς απέχουμε καιρό από αυτά.. Τρώμε μόνο ζεα μόνο κατσικίσιο.. Μόνο συγκεκριμένα ρυζια.. Όχι αλευροειδη
Θα ήθελα να προσθέσω ότι επειδή έτρωγαν με τα χέρια τους είχαν στο τραπέζι ένα ειδικό ζυμάρι το οποίο έπλαθαν λίγο όταν τελείωναν το φαγητό και σε αυτό κολλούσαν τα λίπη και οι σάλτσες.
καταπληκτικό βίντεο! σε παρακαλώ αν μπορείς να μου κάνεις μία χάρη να μου πείς σε ποιό σημείο στην ιλιάδα αναφέρεται το κοκορέτσι γιατί πιστεύω ότι πρέπει να τα ξέρουμε αυτά για να μην μας κλέβουν τα παραδοσιακά εδέσματα κάτι βάρβαροι που δεν έχουν καθόλου ιστορία στο παρελθόν τους
Επίσης από οσο γνωρίζω καλλιεργουσαν και το δημητριακό ζεας το οποιο αυτο ηταν το superfood της εποχης μιας και εχει τρομερες ιδιότητες χωρις γλουτενη! Η ελληνική κυβέρνηση παλαιότερα (μετα ισως απο τον 1ο παγκοσμιο πολεμο δεν ειμαι σιγουρος) απαγόρευσε την καλλιέργεια της στην ελλαδα! Για αυτο και ειναι σπανιο στους φουρνους ή πολυ ακριβό
Γάλα, ψωμί, κρέας. Πόσο πολύ αποδοκιμαζονται αυτά τα τρία φαγητά σήμερα. Σαφώς η ποικιλία τροφώνκαι η βιομηχανία του φαγητού πλέον τα βγάζει σκάρτα αλλά το ψωμί και το γάλα είναι τροφές ανεκτίμητης αξίας που έσωσε κοσμάκη σε δύσκολες περιόδους . Παν μέτρον άριστον.
Ευχαριστούμε!
Τάγηνο = τηγάνι. Τωρα βγάζει απόλυτο νόημα από πού πήρε το όνομά του το βορειοαφρικάνικο πιάτο tagine που μαγειρεύεται σε πήλινα τηγανακια/δοχεία. Τι ωραία η ετυμολογία των λέξεων!
άντε να το εξηγήσουμε... παρεξηγούνται αμέσως
@@dennismyl6686 ποιος παρεξηγείται;
@@konstantinapapaioannou4306Κανείς. Ιδέα μου
@@dennismyl6686 Η τυμολογία αυτή είναι αποδεκτή από όλους τους γλωσσολόγους
Τι θα δοκιμάζατε πρώτα, αν ζούσατε για μια ημέρα στην Αρχαία Ελλάδα;
Πιστεψέ με τα πάντα θα δοκίμαζα γιατί δεν υπηρχαν φυτοφάρμακα, ιδιαιτερα το μέλι του Υμηττου
Τα ΠΆΝΤΑ!!!! γιατί πρόκειται για αληθινή τροφή, ειδικά το μέλι!! ανυπομονώ για το βιβλίο...🎈❤✌👏
Σειρές που βγήκαν με θέμα τη Ελληνική μυθολογία (συγκεκριμενα στη Ελληνική τηλεόραση ή στο διαδίκτιο, μεταφρασμένες ή με ελλ. υπότιτλους):
1. Η Οδύσσεια του Διαστήματος
2. Το αίμα του Δία
3. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος
4. Mythic Wariors: Guardians of the legend (οι ήρωες της αρχαίας Ελλάδας τόμος 1-6)
5. Ο Ιάσωνας και οι θεοί του Ολύμπου
6. Hercules legendary journey
7. Xena worrior princess
8. Ηρακλής της Disney (η σειρά)
9. Russian Greek Myth Animations (μπορείς στο διαδικτιο στα ελληνικά όπως Η Αργοναυτική Εκστρατεία & η επιστροφή του Ηρακλή από τον Όλυμπο)
10. Οι περιπέτειες του Οδυσσέα (Mission. Odyssey)
11. Ελληνική Μυθολογία για μαθητές
12. Η Μυθολογία των Ελλήνων
13.Ομήρου Οδύσσεια (Ευγένιος Σπαθάρης επ.1-27)
14. Οι άθλοι του Ηρακλή (Χρήστος Στανίσης επ. 1-40)
15.Class of the Titans 2005-2008 (μπορείς να της βάλεις ελληνικούς υπότιτλους επ.1-52)
Όλα
@@ΠάρηςΔίγκας και το Dune
Μου αρέσουν πολύ τα βιντεάκια με την καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων μπράβο σου Κωνσταντίνε συνέχισε δυναμικά 💖💥🤗🔝💯
💎💎💎 Ευχαριστούμε!
Με ιντριγκάρει να φτιάξω πλακούντα,, ωραίο βίντεο, κοινοποιω ευχαριστούμε 🌹🥰
Συγχαρητήρια για το βιβλίο σου!!!! Ανυπομονούμε !
Μπράβο καλοτάξιδο !!!
Ευχαριστώ πολύ για τα βιντεάκια σου !
Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες σας.
Γεια σου ρε σειρά! Σε ευχαριστούμε που αναζητάς και μοιράζεσαι!
Κάθε φορά μαθαίνω και κάτι καινούριο που με εκπλήσσει ευχάριστα. Μπράβο σου Κωνσταντίνε. Κάθε βίντεό σου είναι καλύτερο από το προηγούμενο..
Πολύ ωραίο βίντεο, συγχαρητήρια!!!
Συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά σου.
Εισαι πολύ καλός φίλε! Τέλεια τα βίντεο σου!! Απο δικό σου βίντεο αποφάσισα να φτιάξω δικό μου ιστορικό καναλι!!! Εισαι έμπνευση!
Πολύ ενδιαφέρον θέμα! Οι αρχαίοι Έλληνες φαίνεται πως είχαν μια ισορροπημένη διατροφή. Πολλά συγχαρητήρια για το βιβλίο!
Ευχαριστώ πολύ!
Κωνσταντίνε, τα φασόλια δεν τα ήξεραν στον παλιό κόσμο. Τα έφεραν από την Αμερική μετά τον Κολόμβο. Στην Αρχαία Ελλάδα έτρωγαν κουκιά. Μάλιστα ο Κολόμβος στο ημερολόγιό του γράφει ότι οι κάτοικοι των Ινδιών τρώνε κάτι περίεργα κουκιά (εννοούσε τα φασόλια).
Εξαιρετικό βίντεο πάντως το σημερινό. Ευτυχώς που το είδα χορτάτος. :P
Επανέρχομαι μετά από μία βόλτα στη Βικιπαίδεια. Το φυτό που ονομαζόταν κατά τους αρχαίους χρόνους φασίολος, φάσηλος ή φασήολος, πιθανολογείται ότι ήταν ένα είδος λούπινου.
Κυριο οσπριο των Αρχαιων Ελληνων ηταν τα ρεβυθια
Καλησπέρα μπράβο σου για άλλο ένα υπέροχο και αρκετά ενδιαφέρον βίντεο ή δουλειά σου είναι υπέροχη ☺️☺️☺️☺️👍👍👍👍🙏🙏🙏🙏
Επιτέλους Κωνσταντίνε για το βιβλίο σου.....καλοτάξιδο....το περιμένω με τρελή αγωνία.....είσαι υπέροχος !!!!!!!!!!!!!!!!!
τι ωραίο επεισόδιο! Ευχαριστούμε
Θα σε τρελάνω τώρα και το κανάλι σου θα εκτιναχθεί. Σειρά βίντεο συνεργασίας με Άκη με συνταγές από Αρχαία Ελλάδα και Βυζάντιο. Μιλάμε για σειρά έπος. Μετά θα ανοίξουν Brunch( ή Μπραντσιον για πιο αρχαιοελληνικο ή Ακράτειον) με αρχαιοελληνικό πρωινό και εστιατόρια που θα τρως μόνο το βράδυ ξαπλωμένος σε ανάκλιντρο με συνοδεία ζωντανής αρχαιοελληνικής μουσικής και κάνοντας φιλοσοφική συζήτηση. Μιλάμε για αναγέννηση του αρχαιοελληνικού πνεύματος.
Xaxaxaxa , that sounds super!!! : )
Χαχαχαχα ωραία! Είναι κατά το ήμισυ τελειωμένη υπόθεση. Εγώ θέλω.
@@TheMythologist Θα το προτείνω και στον Άκη μπορεί να ενδιαφέρεται.
@@TheMythologist του το πρότεινα στο τελευταίο βίντεο που έκανε τοματοψωμο. Αν σε πάρει τηλέφωνο μην τρομάξεις και τα χαλάσεις όλα.
@@Ifikratis100 Άμα ήταν σκορδοψωμο, θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες.
Εξαιρετικά! Όλοι θέλουν να μάθουν όσο γίνεται περισσότερα για την καθημερινότητα των προγόνων και κατά τα αρχαϊκά, τα κλασικά & τα ελληνιστικά χρόνια, ίσως και αργότερα.
Πάντα ήθελα να μάθω περισσότερα για την καθημερινότητα των αρχαίων. Είναι ίσως ένα από τα λίγα κομμάτια της Ιστορίας μας που δεν έχει εξερευνηθεί όσο του αξίζει. Καλή αρχή με το βιβλίο σου εύχομαι!
Είσαι πολύ ωραίος, μπράβο για την εξαιρετική δουλειά! Θα ήθελα πολύ να μαγειρέψεις κάτι από αρχικά Ελλάδα! ❤
✨😍✨Καιρός ήτο! Συγχαρητήρια Κωνσταντίνε μου, πολύ ωραίο το βίντεό σου 👌
Η ιδέα του ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 🫕 μιας αρχαίας συνταγής 🍽️ ακούγεται ΤΕ-ΛΕΙ-Α!
Εύγε για άλλη μια φορά για την έρευνα σου! Οπωσδήποτε θα δοκίμαζα το ψωμί με τη μέντα, έπειτα τον καρχαρία του Αμβρακικού και τέλος το τσιζκεικ με μέλι! Περιμένω με χαρά το συγγραφικό σου πόνημα!
Συγχαρητήρια Κωνσταντίνε για το βιβλίο σου! Περιμένουμε με αγωνία και χαρά!
I love your knowledge!
Πολλες ομοιοτητες με το σημερα. Niceeeee! Καλοταξιδο αγαπημενε! *
Εννοειται πως θα το παρω!
ωραία εποχή... θα ήταν άλλο το φαγητό σίγουρα!!
Αυτο το τσηζκεικ πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω......😋😊
Με μέτρο 😆
🙂 Κωνσταντίνε, σού στέλνουμε την αγάπη μας παίρνοντας τα πράγματα από την... αρχή.
Εξαιρετικό βίντεο! Ίσως λίγα περισσότερα για το ελαιόλαδο και τις ελιές θα έπρεπε να περιλαμβάνει, αλλά ευελπιστώ σε αποκλειστικό βίντεο. Συγχαρητήρια, πολύ καλή δουλειά.
Πολύ ωραίο το "μενού" σου.
Φτιάξε και ένα βιβλίο συνταγών από την αρχαία Ελλάδα εφόσον έχεις πρόσβαση σε πηγές.
Μόνο που δεν ανέφερες τον γάρο.
Ο γαρος δεν ειναι ο γαυρος;
@@konstantinapapaioannou4306 Αν δεν κάνω λάθος (ας με διορθώσει ο Κωνσταντίνος) ο γάρος ήταν μία πάστα από ψάρια που τα είχαν πολτοποιήσει - επεξεργαστεί. Αυτήν τη πάστα την χρησιμοποιούσαν για να δίνουν γεύση στα φαγητά τους.
Κάτι τέτοιο είχα διαβάσει κάποτε.
@@konstantinapapaioannou4306 Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω το λόγο για τον οποίο θυμάμαι τον γάρο. Γιατί λέει πως το ''γάριασμα'' των ρούχων που λέμε σήμερα προέρχεται από αυτό. Δηλαδή οτι οι λεκέδες από τον γάρο στα ρούχα του μάγειρα που παρασκεύαζε τον γάρο αφήναν στάμπες παρά το πλύσιμο τους. Εκτιμώ πως για να βάφει τόσο και να έχει πολύ έντονη γεύση, θα φτιαχνόταν από τα εντόσθια των ψαριών. Δεν αποκλείεται να φτιαχνόταν και από τα εντόσθια του γαύρου. Αλλά τώρα άντε βρες την συνταγή.....Μετά τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους, τις ντομάτες και την Κνορ, η συνταγή σβήστηκε πολλές φορές.
Αυτά θυμάμαι και σας μεταφέρω και με κάθε επιφύλαξη για την εγκυρότητα τους.
@@FilipposPantazis απο οσο ξερω ο γαρος φτιαχνοταν απο γαυρο. Για αυτο άλλωστε τον λενε γαρο. Ή garum στα λατινικά.
@@FilipposPantazis Νομιζω οτι ηταν φαγητο των Βυζαντινων ,
Άλλο ένα υπέροχο βίντεο!!!
Καλησπέρα να μας πεις και για τον μελανα ζωμό των Σπαρτιατών
Μια ωραία ιδέα θα ήταν ένα βιντεάκι για τους τρόπους μαγειρικής και συντήρησης προϊόντων, καθώς και μια σύγκριση εμποριου τότε με τώρα ✌️
Τέλειο βίντεο
Πολύ ωραίο βίντεο!!! Κι εμένα το αγαπημένο μου φαγητό είναι το θαλασσινά όπως οι πρόγονοι μας!!
Στην Λευκάδα, εως την γενιά των παπούδων μου για κολατσιό ή σνακ ετρωγαν ζούπα που ήταν πυρομάδα (φρυγανισμενο ψωμι στην θράκα) ή κουλούρι (λαδοκούλούρο)βουτιγμένο σε κρασί. Το θυμάμαι έντονα διότι το έκανε και η μαμά μου κάπου κάπου οταν είμασταν στο εξωτερικό. Ισωε για συναισθηματικούς λόγους.
Τέλειο! Ανυπομονούμε για το βιβλίο 😁😁
Συγχαρητήρια για το βιβλίο σου!Θα ήθελα πολύ να το διαβάσω!
Επίσης πολύ ενδιαφέρον βίντεο!
Το αγαπημένο φαγητό του Ηρακλή αρχικά ήταν Ερυμανθιος κάπρος (αγριογούρουνο Ερύμανθου) αλλά μετά έγινε βιγκαν και το γύρισε σε χρυσά μήλα των Εσπερίδων
Εξ
Ου
Και η γουρνοπούλα
Πελοπονήσου
Συμφωνώ απόλυτα για το ποπ- κόρν με βούτηρο! Πάντα ο Έλληνας λάτρευε το φαγητό ........ Αν γίνεται να κάνεις ένα βίντεο για τα έθιμα του γάμου και την τελετή στο μέλλον πιστεύω είναι πολύ ενδιαφέρον.🍿🍇🍉🍧🍫🍎🍓🍄🥣🫖🦐Ορίστε κάποια από τα δικά μου αγαπημένα φαγητά ( που είναι όλα εκτός από κρέας)
Ολοι λατρεθουν το φαγητο. Απλως μερικοι λαοι ειναι πιο περακλιδες λογος γεωηραφικης θεσης π.χ. Ιταλοι και Γαλλοι. Οι Ελληνες οχι τοσο. Ειναι ακομη κολημεμι στη πσοσοτητα και >
Εκπληκτικη δουλειά!! Συγχαρητήρια! Θα ήταν ίσως βοηθητικό αν υπήρχαν και αγγλικοί υπότιτλοι για άτομα τα οποία παρακολουθούν από εξωτερικό.
είναι σημαντικό να τονιστεί το ότι ότι πολλά σημερινά λαχανικά -πατατες, νττομάτες, μελιντζάνες, πορτοκάλια, λεμόνια κλπ Δεν υπήρχαν τότε. Και διάφορα πραγματα που δεν τρώμε σήμαρε, τοτε τα τρώγαν....
Τώρα ξέρω γιατί όλοι μας τρώμε πολύ το βράδυ !!!!!!!!!!υπέροχα βίντεο τέλεια παρουσίαση!!!👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Συγχαρητήρια για το έργο σου κωσταντινε για ακόμα μια φορά μας έδωσες όμορφες πληροφορίες σε ευχαριστούμε !!
Σχόλιο μίλησες για σιτηρά έχω διαβάσει οτι Χρησιμοποιούσαν
Ζέα εμείς δεν το μάθαμε ποτέ αυτό και το Ζέα δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό σιτάρι !!
Ένα "αρχαίο" φαγητό που επιβιώνει μέχρι και σήμερα είναι το κοκορέτσι. Ήταν βέβαια αρκετά διαδεδομένο κατά την βυζαντινή περίοδο και το έλεγαν πλεκτή. Επίσης από γλυκά ήταν ο μπακλαβάς. Δεν είχε βέβαια την τουρκική ονομασία του αλλά ήταν ένα γλυκό όπου αποτελούνταν από ψιλή ζύμη, ξηρούς καρπούς και μέλι.. Κάτι σαν τον σημερινό.
Ο πλακούντας που είπε είναι λογικά το πιάτο "προγονος" του μπακλαβά, της πίτας και του cheesecake.
Ο μπακλαβάς σίγουρα δεν είναι τούρκικο γλυκό, ο, τι κι αν λένε οι τουρκοι. Το υιοθέτησαν απλά και του άλλαξαν όνομα.
Επίσης έναν πρόδρομο του μπακλαβά, ένα γλυκό με μέλι και καρύδια, το έδιναν στη νύφη όταν πρωτοέμπαινε στο σπίτι του άντρα της για να είναι γόνιμη
@@Ifikratis100 ο πλακούντας είναι λεγόμενη η πίτσα, που υιοθέτησαν οι Ρωμαίοι από τους αρχαίους τους Έλληνες και τώρα οι Ιταλοί έχουν καταφέρει να συμπεριληφθεί και στην UNESCO ως πολιτιστική τους κληρονομιά.
Πού είναι η συνταγή της πίτας με ζύμη, τυρί, μέλι και δάφνη; Πεινάμε!
Εξαιρετική παρουσίαση!!!!
Μπράβο σου και πολύ καλή δουλειά σε κάθε κάθε βίντεο σού μπορείς να βρεις πώς ήταν η μουσική κατά την εποχή του Περικλή
Καλησπερα Mythologist πολυ ωραίο το βίντεο. Θα ήθελα να σου προτείνω ενα αγγείο για ίσως ένα μελοντικό βίντεο με ιστορίες αγγείων. Θυμάμαι πολυ καλα πως υπάρχει ένα αγγείο με τον Αίαντα και τον Αχιλλέα να παιζουν κάποιο παιχνιδι τυπου ταβλι(;).Και έχω απορεία πια ιστορία βρίσκεται πισω απο αυτο το αγγειο.
Μπραβο .Κωνσταντινε με τα βιντεοσου απλα υπεροχα!!
Συγχαρητήρια, υπέροχο βίντεο! Αληθεύει το ότι κατανάλωναν ζέα;
Πολύ ωραία παρουσίαση!! Οι γνώσεις που έχουμε για το φαγητό των αρχαίων Ελλήνων, αφορά σχεδόν αποκλειστικά την αρχαία Αθήνα..(π.χ. μέλανας ζωμός στη Σπάρτη??)🤪
Αχ καλέ ευχαριστούμε!
Καλοτάξιδο το βιβλίο σου!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Το αστείο με το ψητό ήταν πάρα πολύ καλό και πολύ έξυπνο
Mε το καλό το βιβλίο, κάθε επιτυχία εύχομαι!
Επίσης θα 'θελα να προτείνω και'γω ένα θέμα για επόμενο βίντεο: Τη σεξουαλική ζωή των Αρχαίων Ελλήνων και το πώς διαμορφώνονταν οι συνειδήσεις τους γύρω από αυτό. Επειδή έχω διαβάσει αρκετά και αντικρουόμενα μεταξύ τους που πολλές φορές φτάνουν σε σημείο υπερβολής, θα 'θελα ν'ακούσω την άποψη σου ,διότι βλέπω πως πέραν των σπουδών, μιλάς με στοιχεία και χρησιμοποιείς πηγές.
👍🏻👍🏻 Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του έχω προτείνει και εγώ κάτι ανάλογο αλλά θα ήταν καλύτερο να του γράψεις την πρόταση σου στην φόρμα που θα βρεις στο προηγούμενο βίντεο του, Στα σχολεία, Έτσι θα έχει περισσότερες πιθανότητες να το δει γιατί εδώ θα χαθεί μέσα στα σχολεία κατά πάσα πιθανότητα.😉😌
Καλή επιτυχία με το βιβλίο σας.
Θα το πάρω
Συγχαρητήρια για το βιβλίο θα είναι σίγουρα εξίσου ενδιαφέρον όσο και τα βιντεάκια
Ωραίο βίντεο, μπράβο
Μια έλλειψη που παρατήρησα ήταν οτι δεν ανέφερες τον γάρο, τον οποίο βέβαια συναντάμε περισσότερο στους ρωμαϊκούς χρόνους και το Βυζάντιο, αλλά οι ρίζες του είναι στην αρχαία Ελλάδα
απίστευτος 👏👏👏🔥
Το βιβλίο σου είναι ο πρώτος στόχος μου για το φετινό φθινόπωρο
Τέλειο βίντεο. Ενδιαφέρον θα ήταν να μας πεις εάν και πως έπαιρναν διαζύγιο στην αρχαία ελλαδα
Είσαι υπέροχος 💕 πολύ θα ήθελα να μας πεις την ιστορία του Έρωτα και της Ψυχής.. λατρεύω αυτή την ιστορία..
Έχει ανέβει ο συγκεκριμένος μύθος. Ήταν το πρώτο βίντεο στο κανάλι.
Θα ήταν ωραία ιδέα να μαγειρέψεις ένα φαγητό τών αρχαίων Ελλήνων με συνεργασία με έναν γνωστό μάγειρα του UA-cam
Χα...τον Πετρετζίκη...!!!!!
Καλοταξιδο το βιβλίο σου Κωνσταντίνε !!
Πολύ ενδιαφέρον βίντεο, σε ευχαριστούμε!
Ναι ναι, να κάνεις βίντεο για τα ποτά!
Πολύ καλό ! Αραγε έχουμε πληροφορίες για περίπλοκα φαγητά και όχι σκέτα ψητά η βραστα ;
«Μπορεί να μαγειρέψουμε κάποια συνταγή! Όχι δε θα γίνει αυτό, πλάκα κάνω.» that aged well…
HAHAHA 😂👍🏻
14:20 Και να πως τα έφερε η ζωή και ο Κώστας μαγείρεψε αρχαία συνταγή ή τουλάχιστον έτσι λέει γιατί μου φαίνεται ότι απλά αγνάντευε τον άλλο Κώστα που ετοίμαζε τον Πλακούντα!
Οι συνταγές και το μαγείρεμα μπορεί να γίνει σε συνεργασία με κάποιο άλλο κανάλι (π.χ. StarovasTV μου ήρθε βλέποντας το tour του νέου του Studio).
Εγώ είμαι μέσα!
όλα αυτά τα ενδιαφέροντα σε ποιο αρχαίο κείμενο καταγράφονται;
Καλοταξιδο το βιβλίο σου!
αυτο που μου αρεσει ιδιαιτερα σε σενα ειναι που πιανεις τα πραγματα απο....την αρχη!
Καλο Ταξίδι το βιβλίο σου.
Θα δοκίμαζα καρχαρία με ψωμί και σκόρδο και για επιδόρπιο πλακούντα! Συγχαρητήρια για το βιβλίο σου, θα το προμηθευτούμε 😉🤞
Συγχαρητήρια καλε μου το περιμένουμε
Συγχαρητήρια για το βίντεο σας!!!! Εκτός από την αναφορά για τα κεράσια και τα φασόλια, στα υπόλοιπα συμφωνώ απόλυτα. Μια ερώτηση: υπάρχει βιβλίο σχετικά με αρχαίες συνταγές; είχα βρει παλιά κάποια, αλλά δεν ήταν αρκετά καλά.
Υπάρχουν διάφορα βιβλία του Αλέξανδρου Γιώτη. Ήταν ένας πραγματικός λάτρης της γαστρονομίας και της ιστορίας της.
Έχετε δοκιμάσει κάποια από αυτές τις συνταγές;
Φρουτα επισης ετρωγαν δαμασκηνα και φυσικα σταφυλια
Αν δε κανω λαθος , το χοιρινο με δαμασκηνα ειναι αρχαια ελληνικη συνταγη..
Παρα πολυ ωραιο και ενδιαφερον βιντεο. Με εβαλε σε σκεψεις επισης για το ποσο διαφορετικη ηταν η κουζινα εκεινα τα χρονια που ελλειπαν απο τη χωρα μας πολλα μπαχαρικα, αλλα και βασικα υλικα της διατροφης μας οπως πατατες, τοματες, καλαμποκι και αλλα που εισηχθησαν σε μεταγενεστερες εποχες
Οι πατάτες κ το. Καλαμπόκι προκαλούν συχνά δυσανεξία.. Κ η πατάτα φλεγμονές κ όχι δεν. Είναι βάσιμα υλικά απλά λίγο τα έχουμε μπερδέψει τωρα.. Εμείς απέχουμε καιρό από αυτά.. Τρώμε μόνο ζεα μόνο κατσικίσιο.. Μόνο συγκεκριμένα ρυζια.. Όχι αλευροειδη
θα ήθελα να φτιάξεις ένα video τελείως μα τελείως αναλυτικό για την Ακρόπολη & τον Παρθενώνα
Όταν είπες "καφέ και τσιγάρο" μόλις τελείωνα το στρίψιμο και ότι είχα φτιάξει καφέ. Ήταν λίγο αουτς χαχαχα
Θα ήθελα πάρα πολύ να δοκιμάσω το cheesecake στην αρχαία Ελλάδα.
Θα ήθελα να προσθέσω ότι επειδή έτρωγαν με τα χέρια τους είχαν στο τραπέζι ένα ειδικό ζυμάρι το οποίο έπλαθαν λίγο όταν τελείωναν το φαγητό και σε αυτό κολλούσαν τα λίπη και οι σάλτσες.
ΥΠΉΡΧΕ ΚΑΙ Η ΖΕΑ. ΠΟΥ ΕΙΤΑΝ ΣΙΤΗΡΩ ΕΥΡΕΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Αρκετά ενδιαφέρον, σχετικά με το θέμα, είναι το βιβλίο του Χρήστου Μότσια . Γνωρίζετε κάποιο άλλο βιβλίο σχετικά με το θέμα;
Θα ήταν ωραίο αν έκανες βίντεο για την σκανδιναβική μυθολογία
καταπληκτικό βίντεο! σε παρακαλώ αν μπορείς να μου κάνεις μία χάρη να μου πείς σε ποιό σημείο στην ιλιάδα αναφέρεται το κοκορέτσι γιατί πιστεύω ότι πρέπει να τα ξέρουμε αυτά για να μην μας κλέβουν τα παραδοσιακά εδέσματα κάτι βάρβαροι που δεν έχουν καθόλου ιστορία στο παρελθόν τους
Μέγα λάθος που είπες ότι τρώγανε σιτάρι, το στάρι θεωρούταν ανθυγιεινό, ότι έτρωγαν από ζεα το έφτιαχναν όχι σιτάρι
Πολύ ενδιαφέρον φίλε μου!! Καλή δουλειά μπράβο!
Που βρίσκω το βιβλίο σου?
Πως ονομάζεται?
www.kaktos.gr/el/loykopoylos-kvnstantinow-gia-ola-yparxei-enaw-mythow-978-618-215-067-2.html
Επίσης από οσο γνωρίζω καλλιεργουσαν και το δημητριακό ζεας το οποιο αυτο ηταν το superfood της εποχης μιας και εχει τρομερες ιδιότητες χωρις γλουτενη!
Η ελληνική κυβέρνηση παλαιότερα (μετα ισως απο τον 1ο παγκοσμιο πολεμο δεν ειμαι σιγουρος) απαγόρευσε την καλλιέργεια της στην ελλαδα! Για αυτο και ειναι σπανιο στους φουρνους ή πολυ ακριβό
Επιτέλους 💪💪💪
Γάλα, ψωμί, κρέας. Πόσο πολύ αποδοκιμαζονται αυτά τα τρία φαγητά σήμερα. Σαφώς η ποικιλία τροφώνκαι η βιομηχανία του φαγητού πλέον τα βγάζει σκάρτα αλλά το ψωμί και το γάλα είναι τροφές ανεκτίμητης αξίας που έσωσε κοσμάκη σε δύσκολες περιόδους .
Παν μέτρον άριστον.
Μέτρον άριστον.
Αδημονώ για το βιβλίο!!!
Sycophantes…has to do with Syka :)
ηταν αυτοι που φανερωναν εκεινους που εβγαζαν τα συκα εκτος αθηνων ,που ηταν απαγορευμενη ηεξαγωγη τους δλδ...
Θα ηθελα να μας πεις τους αστερισμους... πως δημιουργηθηκαν , τι σημαινουν τ ονοματα τους κλπ ^^