Pyöräilytekniikkaa - Kammen pyörittäminen ja kadenssi
Вставка
- Опубліковано 4 лис 2024
- Pyöräilytekniikka- videolla käsitellään lähinnä kammen pyörittämisen tekniikkaa ja pyöritysnopeutta eli kadenssia.
Edellytys puhtaalle ajotekniikalle on oikean kokoinen ja oikein sädetty pyörä.
Apua pyörän mitoitukseen - esim. Competitive Cyclist Fit Calculator:
www.competitive...
Music: "Daily Beetle" Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0
creativecommons...
Lisätietoja: www.velogi.com/
Facebook: velogi/
Twitter: / velogi_com
/ velogi
Tilaa kanava nähdäksesi lisää vastaavanlaisia videoita: / @velogi
Tilaa myös Velogin uutiskirje pysyäksesi ajan tasalla: velogi.us1.list...
Velogi fanituotteet: shop.spreadshi...
Kiitos jälleen kerran hyvistä vinkeistä!
Tuohon lukkopoljintekniikkaan on tosiaan olemassa vähintäänkin kahta eri koulukuntaa. Esimerkiksi pyöräilyn biomekaaniikan huippuasiantuntija ja tekniikkavalmentaja Phill Cavell on sitä mieltä, että lukkopolkimilla pitäisi polkea kuten lenkkareissa: Poljinta painetaan ainoastaan vain alaspäin ja lukkopolkimen funktio on ainoastaan tuoda vakautta polkemiseen.
Minulle aikanaan kun Pajusen Eino opetti pyörittämisen . Ensinnäkin huomioitava että kammet ovat oikean pituset. Toiseksi ajoasento pitää olla oikea. Harjoittelu vaiheessa pitää oppia "kuopaseen" kengän kärjellä . Eli korostetusti lähtee tekeen pyörityksen ala liikettä . Toiseksi pitää opetella pyörityksen aikana liikkumista satulassa. Lievään ylimäkeen kun nousee , siirä painopistettä satulalla taaenmaksi . Eli pehvaa taaenmaksi , kannattaa kokeilla . Niin huomaat kuinka pystyt nouseen pienetkin mäet voimalla ylös . Itseesi satulalta nostamatta.
Hyviä videoita ja tää on hyvä video. Pyöräily on hauskaa, kivaa... mahtavaa. Itsellä on maastopyörä ja sillä pyöräilen jokapaikan höylänä, en itse maasto-ajoa niin paljoa edes aja, siis maasto-ajo ratoja en aja ikinä yleensä.
Ite vaan en tykkää lukkopolkimista että mieluummin standardi polkimet tms
Kiitos - kukin ajakoon tyylillään, sillä tavallahan lajin juuri tuntee omakseen!
Avas ainakin mun silmät tämä, ja kun katsoin tämän jälkeen pyörän satulan säätöjä niin väärinhän ne olivat!
Hyvä homma - kiva kuulla että näistä on apua!
Pyörittäminen onnistuu myös flätillä kunhan ajaa paljain jaloin.
itse opettelin kuntosalilla spinningpyörällä niin että poljin yksi poljin kerrallaan niin se tavallaan pakotti pyörittämään oikein.
Juu sitäkin tekniikkaa moni käyttää. Huomaa samalla kuinka paljon jaloilla on eroa.
Hienoja videoita! Oisko mahdollista saada jotain videota liittyen ajo tekniikkaan lähinnä miten ylämäet päästään ylös ja muutenkin vaihteiden hallinnasta?
Kiitos vinkistä, pannaan aihe listoille!
Lukkopolkimia odotellessa mennään varvaskoukuilla. 😜 Ja varvaskoukut oli yhdenkerran kokeilu.
Miten irroitetaan Maantiepyörän Haarukka eturunkoputkesta ja miten asenetaan uudet laakerit + kasaus - asenus, terveisin Porvoo > Jack Ottman seniorikuntopyöräilijä ( 75 v.)
Alakautta se haarukka irtoaa kun ensin ottaa ohjainkannattimen irti ruotoputkesta. Laakerin vaihto onkin sitten vähän pidempi tarina.
Onnistuu myös paljain jaloin, saa polkimen etureunasta kiinni.
Tehopolkimet mittaa voimantuottoa kadenssin eri vaiheissa. Oisko tähän jotain ymmärrettävää selitystä vaikka jossain videossa meille hifistelijöille ;)?
"oletko aina polkenut väärin?" 🤔🤔 ilmeisesti
Varsinkin etuvaihtajan hallinnasta olisi hyvä saada vinkkiä. Miksi siinä on kolme eri asentoa, kun vivusta painaa?
Siinä on etuvaihtajan trimmausvaraa sen mukaan missä reunassa ketju on takarattaalla - näin eliminoidaan siis ketjun hankaus vaihtajan peltiin.
Ok. Näin oletinkin asian olevan. Kiitos.
Onko maantiepyörässäsi käytössä SPD-SL lukot? Entä mitä käytät cyclossa?
Kyllä vaan Kalle_L . Cyclossa on kaksipuoliset SPD- polkimet eli flätti toiselta puolelta. Liukkailla keleillä ajelen pahimmat paikat ilman lukkoja.
Kannataako hybridipyörään ostaa lukkopolkimet
Miksipä ei, kyllä se pyöritystä tehostaa.
Kyllä. Itsellä joka fillarissa lukot. En osaa edes polkea ilman. :D
Tota polkemisen tehokkuutta on useempaan otteeseen mitattu lukoilla ja ilman, eikä siinä ole vielä osoitettu olevan varsinaista eroa. Ammattipyöräilijätkään ei tavallisesti nosta jalkaansa, vaan yksinomaan painamalla saa voiman välittymään, oli sitten lukot tai ei. Argumentin puolesta ei löydy kuin anekdootteja ja argumenttia vastaan löytyy sitten jo tutkimustuloksia, niin ei se oikein jätä arvailuun varaa mikä se totuus on.
Tietty lukot on korvaamattomat kun ei mene energiaa, vaivaa ja hermoja jatkuvaan jalan asennon muuttamiseen.
Tästä olisi kiva saada lisätietoa. Itse pystyn kommentoimaan vain "kokemusasiantuntijan" hennolla rintaäänellä, mutta väittäisin että kun hiljattain pyöräharrastuksen pariin pääsin niin etenkin ylämäkien ajaminen tehostui lukkojen kanssa huomattavasti. Samoin ihan tavallinen maantieajo, kun tekniikasta pääsi jyvälle, nopeutui selvästi. Olisi kiva tietää johtuuko tämä ehkä sittenkin esim. kunnon samanaikaisesta kehittymisestä. Voitko laittaa jotain viitettä missä näitä on uskottavasti tutkittu että pääsisi tutustumaan? Suhtaudun itse hyödyttömyyteen epäillen perustuen omaan kokemukseeni (tunnistan ja tunnustan tämän epävarmuudet) sekä siihen että tosiaan kuten mainitset ammattikuskitkin niitä käyttävät eikä siinä porukassa pääsääntöisesti pyörien mukana kuljeteta mitään ylimääräistä. Luulisi että ainakin joku tunnetumpikin porukka ajaisi sitten fläteillä. Ajaako?
Bulabisin Katso Global Cycling Networkin video jossa tätä testataan vertaamalla tehoja ja hapenottokyvyn muutoksia ja maitohappoarvoja. En tiedä onko mikään oikea instituutio tuota testannut, mutta nuo ei ainakaan saaneet eroja esille. Taisi olla joissain tilanteissa jopa epäsuotuisaa käyttää lukkoja (tosin kaikki taisi mennä virhemarginaalien sisälle). Henkilökohtaisille kokemuksille voi viitata kintaalla, koska ihminen on erehtyväinen ja 300 euron sijoituksen jälkeen harva moittii lukkoja ja kenkiä.
+latuman tottakai voi viitata kintaalla ja tähän vähän viittaankin kuten varmasti ymmärsit... Tsekkaan tuon GCN:n, kiitti!
Kommentoin tätä vanhaa viestiä ihan vaan siltä varalta että joku lukee näitä. Jussi Veikkanen taisi kirjassaan "Aja kovempaa" mainita ettei itse ainakaan tiedosta nostavansa poljinta kuin hyvin vähän. Hänen arvionsa mukaan taisi olla niin (jos en ihan väärin muista) että 50% voimasta on painamista ja 25% työntämistä ja vetämistä, ja 25% nostamista. Siis ajateltuna per jalka. Nostamista ei tasaisella ajaessa paljoakaan tapahdu mutta mäissä kyllä. Mutta kyllä sillä silti polkemisen tehokkuuteen on vaikutusta, koska siis 50% polkemisesta on kuitenkin jotain muuta kuin painamista.
@@ismotoivonen7911 Mainittu GCN myöhemmin listasi pyörittämistekniikan tärkeyden yhdeksi suurimmista myyteistä pyöräilyssä. He olivat nähneet riittävästi dataa ammattilaisten polkutekniikasta todetakseen, että myös huiput käyttävät voimaa lähinnä vain siinä painamisvaiheessa. Sitten, kun oikeasti painetaan todella kovaa, on lukoista toki hyötyä, kun voi repiä kaiken irti tarvitsematta huolehtia siitä, että jalat pysyvät polkimilla. Lukkojen merkitystä kuitenkin liioitellaan edelleen roimasti etenkin harrastajien kannalta. Maastossakin valtaosa taitaa käyttää lukkoja, vaikka sillä puolella aivan maailman ykköseksikin todistettavasti pääsee ilman, ainakin DH- ja enduro-sarjoissa.
Muute mikä naru tossa roikkuu?
Mikrofonin johto 😉
Okei
Toi linkki ei muuten toimi enää. Video yhtä hyvää laatua kuin kaikki muutkin videot, kyllä näitä jaksaa katsoa. Tästäkin saisi todella pitkän videon, mutta paljon parempi kun esitellään asia lyhyesti niin, että mielenkiinto herää.
Respect
"Joudut keskittymään ja harjoittelemaan" Siinä koko klipin informaatio. Eli täysi nolla.