Reparatierecht op je smartphone of switch?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 кві 2023
  • Op weg naar een circulaire economie wil de consument elektrische apparaten die ze zelf makkelijk en betaalbaar kunnen repareren (93%), standaard van een (digitale) reparatiehandleiding (90%) voorzien zijn en van een reparatielabel waarmee je, voordat je iets koopt, kunt zien of het te repareren is (89%).
    Onderzoek wijst uit: er is behoefte aan reparaties
    Maar liefst 95% vindt dat fabrikanten verplicht moeten worden om producten te maken die makkelijk en betaalbaar zelf te repareren zijn. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 24.000 respondenten via het Radar Testpanel. Ook experts dringen erop aan het (zelf) repareren van apparaten makkelijker te maken. Lees meer: radar.avrotros.nl/uitzendinge...
    Meer Radar vind je op:
    Instagram: / radar.avrotros
    De website: radar.avrotros.nl/
    Facebook: / avrotrosradar
    Twitter: / avrotrosradar
    Meld je ook aan voor onze gratis nieuwsbrief: radar.avrotros.nl/nieuws/nieu...
    Meld je aan voor het Radar Testpanel en geef je mening: www.radartestpanel.nl

КОМЕНТАРІ • 122

  • @OsmosisHD
    @OsmosisHD Рік тому +27

    Jammer dat ze het hier niet echt hebben over het feit dat fabrikanten reparateurs met opzet tegenwerken.
    Bijv een ouder type koffiezetapparaat wat ik hier had staan. De plaat werd niet meer warm. Bleek een defecte weerstand te zijn tussen het verwarmingselement.
    Deze weerstand zat gepot met een halve liter lijm. Dat is 100% met opzet gedaan. Een te krap gemeten weerstand, daar waar eigenlijk een 1.5w weerstand zou moeten gebruikt zijn was deze 1w en dan ook nog eens gepot in lijm.. Kortom de koffiezetapparaat kan weggegooid worden dankzij een weerstandje van 39 cent en 2 euro aan lijm..

    • @sainaro2335
      @sainaro2335 11 місяців тому +1

      De EU is nu aan het werken aan een wet zodat dit in ieder geval bij batterijen niet meer mag. Deze moeten namenlijk makkelijk vervangbaar zijn. Het zou nog wel duren voordat deze wet echt effect zal krijgen, maar het is fijn om te weten dat er in ieder geval aan gewerkt wordt.

  • @hanstandt9587
    @hanstandt9587 11 місяців тому +7

    The Right to to Repair. I doe het quasi elke week. Maar soms is het product zo gemaakt dat u het niet kunt repareren zonder het kapot te maken. ERG FRUSTREREND !!!

  • @martijnliemburg6903
    @martijnliemburg6903 Рік тому +25

    Een eerste stap de goede kant op zou zijn om het ontkennen van garantie strafbaar te stellen met een minimale garantietermijn van 4 jaar. Dat betekend dat als een winkelier je geen garantie wil geven op een product ze een ambtenaar op bezoek krijgen waarna ze een bekeuring ontvangen of strafrechtelijk vervolgd worden. Dat levert een enorme verplichtingsdruk op richting fabrikanten/leveranciers.

    • @googlacco
      @googlacco Рік тому +1

      in nederland is garantie al heel goed geregeld, je hebt namelijk even lang garantie als dat het product mee moet gaan
      het probleem is dat het altijd een civielrechtelijke kwestie is, dus moet je maar lekker naar de rechter
      dat is nu een veel te grote, moeilijke en dure stap, dat moet veel laagdremepeler
      dit probleem, maar ook alle kleine geschillen los je op die manier op
      je mag daar niet zo maar een ambtenaar op af sturen, dan wordt garantie onderdeel van het bestuursrecht

    • @studio48nl
      @studio48nl 11 місяців тому +1

      @@googlaccomaar dit is niet duidelijk en de drempel is hoog.
      Gewoon simpelere regels en duidelijk voor consument en winkelier. Binnen 2 jaar garantie recht op nieuw product of reparatie, daarna binnen 3 jaar recht op reparatie. (Bijvoorbeeld).
      Geen vage dingen als 'zo lang je eigenlijk zou verwachten dat het mee moet gaan'.

    • @googlacco
      @googlacco 11 місяців тому +1

      @@studio48nl de huidige regels zijn duidelijk zat, het maakt echt niet uit
      zonder gevolgen en zonder handhaving is er gewoon geen reden voor winkeliers om zich netjes aan de wet te houden
      bijna alle kleine maatschappelijke problemen in nederland worden opgelost door een small claims court in te voeren om daardoor rechtsmiddelen toegankelijker te maken

    • @eddievanhalen3476
      @eddievanhalen3476 11 місяців тому +1

      Vroeger is Ford bijna failliet gegaan omdat de Ford Model T te betrouwbaar was. Dat ding ging niet kapot en kocht dus bijna niemand een nieuwe. Daarna veranderde alles. Producten worden gemaakt om precies op of net na de garantie termijn kapot te gaan zodat er een nieuwe gekocht wordt. Logisch, helaas, want anders verkoopt niemand meer wat.
      Ik denk dat iedereen (maar vooral de planeet) veel meer heeft aan producten die niet kapot gaan en je veel op basis van lease of huur 'aanschaft'. Je koopt een wasmachine die zo in elkaar zit dat het nooit meer kapot gaat en betaald daar een redelijk bedrag voor per maand. Als het dan toch kapot gaat dient de leverancier snel een nieuwe te fixen. Zoals de jongeman in het filmpje liet zien met zijn tandenborstel is dat prima te doen. Bedrijven moeten er alleen toe worden verplicht. Hier komt overigens de term: You'll own nothing and be happy vandaan. Een veelal door wappies verkeerd geïnterpreteerde term. Die term kende ik 10 jaar geleden al toen het werd behandeld tijdens mijn studie (niet om tof te doen maar om aan te geven dat de term al erg lang wordt gebruikt)

    • @sprmn1983
      @sprmn1983 9 місяців тому

      ​@@eddievanhalen3476goed verhaal😑. Dus het product is nooit van jou? Kunnen weer een hoop andere dingen tegen jou verzonnen worden op deze wijzen om onder de garantie uit te komen. "You'll own nothing and be happy" ofzo iets

  • @IvyK44
    @IvyK44 11 місяців тому +2

    Een collega van mijn vriend had voor ons een nieuwe handgreep voor de vriezer in de koelkast geprint. Ikea kon het niet leveren maar online waren er genoeg ontwerpen te vinden. 3D printers zijn voor dit soort dingen volgens mij de oplossing je kan makkelijk 1 onderdeel maken zonder het ergens te hoeven bestellen en er weken op te wachten.

  • @Sierra-Whisky
    @Sierra-Whisky Рік тому +3

    3:22 van de 2 tandenborstels die daar op tafel staan, lijkt de linker op mijn Braun Oral-B. Door de oplaadvoet ondersteboven op de bovenzijde te zetten en deze (met enige kracht) een graad of 15 over de lengte-as te draaien ten opzichte van de tandenborstel, kun je hem heel eenvoudig openen en krijg je toegang tot de electronica en de batterij. Zo'n batterij kun je bij elke electronicawinkel wel krijgen en dan kun je die zelf vervangen. Daarna draai je hem weer dicht en kun je er weer jaren tegenaan. Er zijn ook modellen waarbij je de tandenborstel "gewoon" op de laadvoet moet zetten en dan een graad of 15 over de lengte-as te draaien.
    Geen gedoe met wrikken en breken, maar je moet het maar net weten. (Het staat niet in de handleiding)

  • @020matrix
    @020matrix Рік тому +7

    Repareren is helemal niet duur ! ze verkopen liever nieuw

  • @civiere
    @civiere Рік тому +8

    Snap niet waarom er niets gezegd word over het feit dat niet alleen hardware een probleem is maar tesla en iPhone gebruiken software om het tegen te gaan. Word al jaren gemeld door bijv. Louis Rossmann. Dus zelfs als je Jr iphone open krijgt, wat best te doen is, kun je nog je accu niet vervangen want hij nokt er gewoon mee.

    • @jonbrandjes9024
      @jonbrandjes9024 11 місяців тому

      Jup net als dat meeste android telefoons maar 4 jaar of soms minder jaren android updates krijgen

    • @jonbrandjes9024
      @jonbrandjes9024 11 місяців тому

      @@raymondk2202 heb jij een iPhone batterij vervangen? Je FaceID stopt met werken. Elke keer dat je de telefoon start geeft hij aan geen originele accu waarschuwing. (En andere problemen treden snel op) Zelfde als je het scherm vervangt of welk ander onderdeel. En mocht je idioot zijn om het via Apple zelf te repareren dan ben je meer geld en tijd kwijt dan bij de turk. Waarom kan de turk het ook doen zonder problemen? Omdat er tools bestaan die de batterijen en schermen programmeren met ID van origineel. Dit is dus puur softwarematig locken van producten. Waarom haalt de turk geen originele Apple onderdelen? Omdat hij niet toegewezen word om officiele reparaties uit te voeren tenzij het ten koste gaat van z'n business.

    • @raymondk2202
      @raymondk2202 11 місяців тому

      Dat doet echt alleen iphone en tesla niet. Dat doen ze allemaal. Maar laat me raden, je hebt geen iphone.

    • @jgn593
      @jgn593 11 місяців тому +1

      Klopt of gewoon een update doorvoeren die zo slecht is dat het product onbruikbaar wordt. (OnePlus, apple oa)

    • @sprmn1983
      @sprmn1983 9 місяців тому

      ​@@raymondk2202Laat me raden jij heb een tesla en een apple..... 😑

  • @marvinhensbergen1515
    @marvinhensbergen1515 11 місяців тому +5

    Repairability rating, lijkt me heel goed, het is nu vrijwel onmogelijk te checken of iets voor een redelijke prijs te repareren valt. Terwijl dat bij de keuze van aankoop zeker een rol speeld, denk aan wasmachines.

    • @generalsquirrel9548
      @generalsquirrel9548 4 місяці тому

      Zo iets bestaat wel al voor laptops, smartphones en tablets.
      Het bedrijf ifixit doet dat. Het bedrijf verkoopt ook bits voor aparte schroefjes.

  • @NickyHendriks
    @NickyHendriks Рік тому +6

    Gelukkig zijn er ook bedrijven in de wereld die het wél goed doen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Fairphone waar je gewoon gemakkelijk reserveonderdelen kan kopen en het als consument kan repareren of een Steamdeck waar hele guides voor bestaan en geen speciaal gereedschap nodig is en waar bijna alles te vervangen is door de consument.
    Issue van de Switch is overigens een welke iedere controller met analog-sticks heeft; het zijn sticks met potmeters welke gewoon slijten. Bij sommigen gaat het jaren goed maar bij anderen ook weer niet, de oplossing is echter gewoon beschikbaar op de markt en kost een fabrikant misschien nét iets meer wat ook prima in de verkoopprijs meegenomen mag worden: elektromagnetische analogs welke op basis van permanente magneten werken waardoor er ook geen koolstoflagen afslijten wat voor stick drift zorgt.
    Verder is TronicsFix een interssant kanaal en maakt het wel duidelijk hoe moeilijk het soms is om dingen te vervangen (niet alleen op moderne apparatuur).

    • @YouriHL
      @YouriHL 11 місяців тому

      Leuk voorbeeld van de Fairphone, maar niet realistisch. Ze zijn belachelijk duur. Het concept is geweldig en ik moedig het ook aan, maar omdat ze zo achterlijk duur zijn, is het bedrijf al twee keer in zware financiële problemen geweest (waarna het product nóg duurder is geworden). Voor Jan Modaal en iedereen onder die grens, is een Fairphone niet betaalbaar.

  • @laurahaaima1436
    @laurahaaima1436 Рік тому +3

    Planned obsolescence is gewoon een verdienmodel.. Anders snij je je als maker in de vingers wegens minder afname.. Economisch gezien is het niet voor niets dat de markt zich zo ontwikkeld heeft.

  • @Stracciways23
    @Stracciways23 Рік тому +3

    louiss rossman zal heel blij zijn met dit projecten in apeldoorn repair group steunen ma

  • @Millbrook1974powderedwater
    @Millbrook1974powderedwater Рік тому +4

    Microsoft & Apple fabriceren computers en bijbehorende software op basis van vervanging/opvolging. Hun produkten zijn dus absoluut niet duurzaam. Ik begrijp niet dat er wereldwijd niet veel meer sympathie is voor de mensen achter Linux. Dat is een besturingssysteem dat uw (ver)oude(rde) computer wèl aan het functioneren houdt. Sinds ik Linux ontdekte heb ik nooit meer software hoeven kopen.

    • @Jijhebtmijnnaamnietnodig
      @Jijhebtmijnnaamnietnodig Рік тому

      Microsoft maakt geen computers

    • @komkwam
      @komkwam Рік тому +1

      @@Jijhebtmijnnaamnietnodig Dat niet maar ook hun software wordt dusdanig ontwikkeld dat de nieuwste Windows versie, zeker met W11, je die niet meer op een pc met een 'oudere' processor kunt installeren. Met als gevolg dat je je pc moet upgraden of geheel vernieuwen terwijl veel van de processoren die volgens Microsoft niet meer 'veilig' zouden zijn nog echt prima zijn. Microsoft probeert gewoon mensen een nieuwe pc te laten kopen met vooraf geïnstalleerde Windows omdat Microsoft met derden een deal hebben.

  • @zephyrdrake_
    @zephyrdrake_ 11 місяців тому +1

    Ik werk zelf op een RMA/Reparatie afdeling van een bedrijf. Heel droevig om te zien dat laptops/chromebooks en telefoons worden gemaakt om na twee jaar gewoon kapot te gaan zodat je een nieuwe moet kopen.

  • @eudorian111
    @eudorian111 Рік тому +2

    1:19 is een goed voorbeeld van iets wat je dus niet wilt repareren: Een Ferm. Want nu 'doet hij het weer', maar het is nog steeds een prut ding. 1:25 Hier zie je het al: over een maand mag je bijv. de koolborstels weer vervangen. Nu zijn twee mensen er kostbare tijd aan kwijt, terwijl je voor een paar honderd euro een modern apparaat had kunnen kopen wat daadwerkelijk de moeite waard was om te repareren mocht het ooit stuk gaan.
    De discussie moet inderdaad gaan over hoe je deze oude zooi goed recycled en er fatsoenlijke nieuwe apparatuur van maakt. En hoe zorg je dat fabrikanten geen goedkope zooi meer maken en op de markt zetten?

    • @DJustmusicMusic
      @DJustmusicMusic Рік тому +3

      Ferm is gewoon prima spul als je er niet elke dag mee moet werken en geen honderden euro's aan gereedschap wilt uitgeven. Denk ook niet dat iemand met een Ferm elke dag aan het schuren is zodat de koolborstels binnen een maand vervangen zouden moeten worden.

  • @DieEneGuyJeWeetWelWelke
    @DieEneGuyJeWeetWelWelke Рік тому +6

    Zolang het voor bedrijven meer winst oplevert om goedkope rommel te maken ipv duurzaam te produceren verandert er weinig denk ik🤷🏼‍♂️

    • @CitywideJ
      @CitywideJ Рік тому

      Precies, planned obscolence wordt dat ook wel genoemd.

  • @20kilovolt
    @20kilovolt Рік тому

    Ik vraag me af of er soms ook onderdelen in zitten die bepalen dat de levensduur voorbij is en dus softwarematig stuk gaat.
    Zelf repareer ik ook graag spullen ik vond in een afval container 2 peavey speakers samen met de versterker ik had het met een collega er over die zij meteen "ja het is weggegooid dus het is stuk anders gooit iemand dat niet weg" terwijl alleen de mid speaker stuk was en een condensator verder werkt het nog prima na 50 euro aan onderdelen werkt alles weer.

  • @Trancelistic
    @Trancelistic Рік тому

    Kijk, dit is gewoon super top!

  • @Dante4wong
    @Dante4wong Рік тому +2

    Fabrieken doen dat express. Dat alles snel kapot gaat. Want in de 80, 90e jaren waren televisie's veel sterker en andere apparaten kon en gaat langer mee. Heb zelf een philips televies van begin 00. En nog doet ie het. Geen enkel probleem.

  • @toinvhees524
    @toinvhees524 Рік тому +1

    Producente onder druk zetten voor gebruik van meer universeele onderdeelen.

  • @thomasvanschie3778
    @thomasvanschie3778 Рік тому +2

    Een nadeel met moderne producten is dat het allemaal plastic is. Dat maak je makkelijk kapot als je het open wil maken. Maar gelukkig ben je niet de enige met dat apparaat en dat probleem. Oftewel er staan zat filmpjes op UA-cam hoe het werkt en hoe je het uitelkaar moet halen. Maar die filmpjes zijn vaak in het Engels. Maar dat kunnen we bijna allemaal. En we kunnen de onderdelen via Aliexpres of andere sites kopen. En we hebben nog familie en buren om hulp te vragen.

  • @MrRofl131
    @MrRofl131 11 місяців тому

    Repareerscore laten bepalen door een onafhankelijke partij, liefste gevoed door gebruikers en reparateurs (en vooral niet de lobbyisten van de fabrikant). Hang aan de scores ook een (milieu) belasting/accijns. Dan worden niet repareerbare producten vanzelf uit de markt geprijsd. Maar goed, dit zal wel te utopisch zijn, want grote (tech) bedrijven zijn goed voor het milieu totdat je ze in hun portemonnee raakt dan is het opeens niet meer belangrijk.

  • @pcdispatch
    @pcdispatch Рік тому +1

    Wat denk je van al die elektrische fietsen. Van een fiets van 10 jaar geleden kun je bijvoorbeeld geen display meer kopen. Daarmee is direct de fiets onbruikbaar geworden zodra deze defect is.

    • @Trancelistic
      @Trancelistic Рік тому

      Mijn E-bike is van 2008. Helaas geen lader meer te vinden maar wel inc met accu.
      Display is gelukkig nog te koop. (maar alles werkt nog op de fiets, accu is vervangen in 2017 maar actie radius is nog steeds zon' 30 a 40 km )

  • @Freddy65373
    @Freddy65373 10 місяців тому

    En hoe zal dan VanMoof scoren?

  • @crackhousesehh6604
    @crackhousesehh6604 Рік тому +2

    Kapitalisme. Beter een product 10x verkopen dan 1x natuurlijk

  • @TVSNOWOWL
    @TVSNOWOWL 11 місяців тому

    In duitsland is een nieuwe WET producten als Iphone moet je zef batterij uit kunnen hallen heen gemamekijk zo niet mogen ze niet meer verkocht worden, en appel krijgt boetes van 100000 euro zo voor alle producten moeten langer mee gaan, en de verouderings techniek moet eruit.

  • @xConundrumx
    @xConundrumx Рік тому +1

    Dit is al lang een ding, Right to Repair. In de US vooral een ding bij de landbouw waar hyperdure machines vaak uitvallen tijdens de oogst etc. Deze machines zitten echter tegenwoordig vol met electronica en om alleen al te weten wat er fout is als de machine uitvalt moet er speciale software gebruikt worden om dat uit te lezen. Die software is natuurlijk nooit publiek beschikbaar en dus moet het hele ding op een speciaal transport (wat duizenden dollars kost), dan naar het service center, en ook weer terug (weer veel geld). En dat terwijl er misschien maar een schakelaartje van 10 euro stuk is wat de boer zelf had kunnen vervangen. Erger nog de machine is dan vaak lange tijd 'out of order' en dus mist de boer mogelijk zijn window.
    Dus al jaren loopt daar de Right to Repair movement tegen de muur op om hier wettelijk steun te vinden voor het reparatie recht. Maar iedere keer komen organisaties zoals zelfs Microsoft met hun lobyisten de boel ondermijnen want al die bedrijven leven gewoon op een businessmodel dat niet meer is dan de consument forceren om telkens weer nieuw te kopen.

  • @bigbotno1
    @bigbotno1 Рік тому +1

    Wil men apparatuur die langer meegaat en beter te repareren is, dan zal men er meer voor moeten betalen i.v.m. hogere productiekosten. Het is net als met eten en andere producten, mensen kijken vooral naar de prijs en de fabrikant speelt hierop in.

    • @alexderpyracc4053
      @alexderpyracc4053 Рік тому

      Repareerbaar is even duur Alleen het bedrijf will dat je een nieuwe koopt apple heeft allerlij software locks op onderdelen gedaan terwijl je goedkoop onderdelen kan krijgen apple is best wel makkelijk te repareren maar de software locks maken het onmogelijk om het te repareren

    • @bigbotno1
      @bigbotno1 Рік тому +1

      ​@@alexderpyracc4053 Repareerbaar vraagt een ander ontwerp, andere onderdelen, langere productieduur = duurder. Repareerbaar maakt vaak ook groter, wat consumenten b.v. met telefoons, tablets en laptops niet willen.

  • @hugo112max
    @hugo112max Рік тому +2

    1:07 meneer draagt ook al zo’n mooi WEF speldje

    • @Jijhebtmijnnaamnietnodig
      @Jijhebtmijnnaamnietnodig Рік тому

      sherp

    • @LaurelxLynch
      @LaurelxLynch Рік тому

      Speldje is van Duurzameontwikkelingsdoelstellingen (sustainable development goals, vastgesteld door de Verenigde Naties). Allicht werken ze samen om deze doelstellingen te berijken, maar het is geen WEF speldje.

    • @komkwam
      @komkwam Рік тому

      @hugo112max. Ach jee, daar heb je weer zo een WEF complottertje. Ga iets nuttigs doen met je leven. Of beter nog, ga die grijze massa, ook wel hersenen genoemd, eens echt gebruiken i.p.v. al die WEF complot onzin te geloven.

    • @xinixxagnix201
      @xinixxagnix201 Рік тому

      @@LaurelxLynch M.a.w een nazi speldje.

  • @CrazyBite2007
    @CrazyBite2007 11 місяців тому

    VELE artikelen gehad die (vroeger kreeg je 1 jaar garantie) kapot gingen na een maand buiten de garantie te komen. Nu krijg je 2 jaar garantie en wat zie je gebeuren? Nu gaan je spullen kapot na 2 jaar en 2 maanden.... Fabrikanten doen ook steeds meer moeite om het zo moeilijk mogelijk te maken om je eigen spullen te repareren.

  • @emileballard4417
    @emileballard4417 11 місяців тому

    het probleem is dat bedrijven hun product super goed koop in kopen. alleen al de monteur er naar laten kijken is al duurder. buiten dat moet er geconsumeerd worden steeds MEER geconsumeerd worden. want de winst van vorig jaar is de verlies van dit jaar. gelukkig ben ik zelf handig en maak ik zelf heel veel.

  • @ditnooitweer
    @ditnooitweer Рік тому

    Mijn tv, 2 jaar en 2 maanden oud defect. Na overleg 50% reparatiekostencoulance eruit weten te halen. Nog steeds goedkoper dan een nieuwe, maar het allemaal flessetrekkerij.

  • @pcdispatch
    @pcdispatch Рік тому +3

    Ik ken zo'n reparatiecafe. Die mensen daar zijn uren bezig met een stofzuiger of koffiezet apparaat, en daarna doet ie het nog niet.

  • @googlacco
    @googlacco Рік тому

    dat sleuteltje voor die koffiezetapparaten kun je gewoon makkelijk kopen voor een paar euro

  • @ercanyilmaz8108
    @ercanyilmaz8108 Рік тому +1

    Ik snap sowieso niet waarom de accu's van de telefoons niet meer, zoals vroeger, vervangen kan worden, door de achterklepje te openen. Ik heb bijvoorbeeld een telefoon. Deze is 5 jaar oud, het werkt (ondanks dat deze geen firmware updates krijgt, ook zo'n ergernis) nog steeds. Doordat de batterij niet meer voldoende capaciteit heeft, ben ik genoodzaakt deze helaas weg te gooien en een nieuwe telefoon te halen.

    • @NickyHendriks
      @NickyHendriks Рік тому

      Heeft te maken omdat er veel meer in een telefoon zit dan vroeger waardoor batterijen heel anders zijn gaan werken. Ze zijn steeds vaker verbonden met ribbon-cables waarvan de connector heel delicaat is en soms zitten er ook nog componenten op de achterzijde, bijvoorbeeld voor draadloos laden of contactloos betalen. Batterijen zijn tegenwoordig ook steeds minder gemaakt van hard kunststof omdat dit te veel ruimte inneemt waardoor gekozen wordt voor een soft-shell accu. Dit is goedkoper te produceren en compacter waardoor er meer ruimte overblijft in een toestel.
      Nu vind ik wel weer dat zoiets gewoon gemakkelijk zou moeten kunnen bij een winkel, iets wat soms ook onmogelijk gemaakt wordt omdat sommige apparaten amper tot niet open te maken zijn. Hier maakt iFixit weer een goede index voor. Ik weet nog de HTC One M8, die zat volledig in een aluminium body geperst waardoor het voor letterlijk ieder defect goedkoper en makkelijker was om maar gewoon een nieuw toestel te sturen. Way to go voor de ewaste stapel...

  • @tqrules01
    @tqrules01 11 місяців тому

    Een label zal mensen niet altijd afschrikken kijk maar naar de i troep van Apple, ongesealde moederborden en iPhones 13 en hoger waarbij 2 gloednieuwe telefoons elkaars onderdelen niet accepteren. Een duurzame wereld klinkt mooi maar ik ben bang dat het niet altijd zal helpen helaas.

  • @BNTmodels
    @BNTmodels 6 місяців тому

    Dure DeWalt boormachine. 1 van de de 2 batterijn na 7 maanden kapot. Valt buiten garantie. Nieuwe batterij kost 2x meer dan een exact zelfde nieuwe boormachine waar 2 batterijen bij zitten.

  • @joeri2227
    @joeri2227 11 місяців тому

    Wat alleen ook wel meegenomen mag worden in de discussie is de energiezuinigheid/efficiëntie. Het verbruik van al mijn lampen (aangeschaft met klein budget) tegelijk, is hetzelfde als één hallogeenspotje van 15 jaar geleden.
    Het verbruik van een inefficiënte koelvriescombinatie van 20 jaar geleden is hetzelfde als het verbruik van mijn huidige koelvriescombinatie, 3 smart hubs, katten drinkfontijn, TV én alle lampen.
    Repareren is prima, maar daar moeten we ons niet op doodstaren.
    Momenteel zijn er nog best wat mensen die hun oude Miele van 20 jaar geleden niet weg doen 'want hij doet het nog zo goed'. Vervolgens zit men met een torenhoog energieverbruik cq energierekening.

    • @Epicxz324
      @Epicxz324 11 місяців тому

      Dat is pas van toepassing als je daar cijfers van hebt in het verschil. Want je nieuwe kattenfontein (top dingen trouwens), trekt wel maar 5v 1a op z'n meest, maar wordt gemaakt in China, verscheept met grote dieselslurpende boten of vliegtuigen, in een warenhuis opgeslagen waar dagelijks 500 man heen rijdt om te werken, jouw pakketje te laden, in een vrachtwagen te leggen die het naar een postbedrijf brengt, die het met busjes weer naar jouw huis brengt.
      Het kattenfonteintje zelf pakt niet zoveel, maar de impact van creatie / verscheping is vele malen hoger dan een stekkertje maken die je kan vervangen i.p.v. vastgebakken in zo'n bak. Of een weerstandje in dit of dat te vervangen is.
      Zelf jaren lang vrijwilliger bij een lokaal repair café geweest, waar we ook adviezen gaven om oud spul weg te gooien, maar nog veel mooie (en sentimentele) spullen hebben kunnen redden vanwege zo'n dom systeem waarbij je het eigenlijk niet meer kan repareren. Als we nou landelijk dat soort initiatieven meer zouden steunen zou dat voor deze maatschappij een stuk nuttiger zijn.

  • @thdgoesutube
    @thdgoesutube Рік тому

    Ik wou mijn polar ignite 2 scherm laten repareren maar dat doen ze niet omdat het te duur is dus nu mag ik met een barstje doorlopen echt top service

  • @truusjenskens8485
    @truusjenskens8485 11 місяців тому

    Ik had een dure laptop van Fujitsu-Siemens die ging binnen 2 jaar stuk...ik kreeg geen garantie, zelfs niet toen ik ze schreef dat bij wet we recht hebben op 3 jaar garantie. Voor mij nooit geen Siemens of Fujitsu meer.

  • @hinderikusbos1370
    @hinderikusbos1370 11 місяців тому

    Het probleem bij de switch is wereldwijd bij alle controlers van alle merken , drifting .....
    Dit komt door overgevoeligheid door stof door verkeerde contacten onderin

  • @DeadEagleUE
    @DeadEagleUE 11 місяців тому

    3:10, nouja goed, het is ook niet heel extreem om na 6 jaar een keer een andere tandenborstel te halen ;D

  • @CitywideJ
    @CitywideJ Рік тому

    Mooi verhaal, maar zolang bedrijven aka aandeelhouders baat hebben bij het maken van spullen die maar een aantal jaar meegaan. Veranderd er nooit wat.

  • @princetech5701
    @princetech5701 Рік тому +3

    Veel apparaten moeten gewoon te repareren zijn! Er moet meer druk gelegd worden op de fabrikanten!

  • @studio48nl
    @studio48nl 11 місяців тому

    Nadeel is ook dat veel elektronica steeds kleiner wordt. Daarmee is het ook veel lastiger met de hand te repareren.

    • @joshuacarljones5128
      @joshuacarljones5128 11 місяців тому

      Dat valt echt wel mee, want óók de technologieën om elektronika te repareren worden steeds geavanceerder. Veel grotere problemen zijn fabrikanten, die:
      - vervangingscomponenten niet commercieel beschikbaar stellen;
      - componenten of subsystemen softwarematig arbitrair kortwieken of zelfs helemaal op slot zetten, bijv. door serialisatie of actievatiecodes
      - informatie t.b.v. reparatie achterhouden (bij. onderhoudshandleidingen)

  • @DaughterOfSam
    @DaughterOfSam 10 місяців тому

    Foenix.. kan je geen kringloop meer noemen... Ja wel een kringloop kwa spullen maar als je gaat afrekenen zou je denken dat het nieuw spul was😮😅

  • @Eftel-siteNl
    @Eftel-siteNl Рік тому +1

    Wat die student met die tandenborstel heeft is misschien mooi bedacht. Maar een tandenborstel voor levenslang gaat tegelijkertijd ook vernieuwing in de weg staan. En het vraagt nogal wat aan fabrikanten om levenslang onderdelen te hebben liggen.
    Ik ben voor dat producten langer meegaan. Maar ik ben wel wat voorzichtig met te zeggen dat ik voor levenslang zou gaan.
    Voor de ontwikkeling op verbetering van producten lijkt me ook wel wat waard dat consumenten producten blijven kopen.
    Wellicht is het handig om als consument de verwachte levensduur te zien staan bij aanschaf.
    Ook bij bijvoorbeeld smartphones updatebeleid en hoeveel jaar de telefoon mee zou moeten gaan. En daarop aangepast de garantie op het betreffende product.

  • @alexderpyracc4053
    @alexderpyracc4053 Рік тому

    Repareren van veel smartphones is expres duur zodat mensen een nieuwe kopen bij budget telefoons kan je wel weer goedkoper onderdelen krijgen bijvoorbeeld een scherm van apple origneel via apple is duurder Dan een nieuwe telefoon om een of andere manier maar gelukkig zijn er ook fabrikanten in china die de zekfde qualitijd soft OLED schermen verkopen Voor veel goedkoper. Apple maakt gwn een verdien model van onderdelen terwijl fabriek in China het op productie kosten verkoopt wat veel goedkoper is

  • @royAjax
    @royAjax Рік тому

    Leuk idee. Maar bedrijven moeten nog winst kunnen maken. Als alles continue maar te repareren valt dan gaan die bedrijven ten onder. Totaal niet aantrekkelijk voor hun natuurlijk.

    • @damianmuusers
      @damianmuusers Рік тому +2

      Ik zou dan zeggen dat de bedrijven dit kunnen compenseren door reserve onderdelen te koop aan te bieden bijvoorbeeld. zo dragen ze duurzaam bij en verdienen ze geld door onderdelen te verkopen.

    • @komkwam
      @komkwam Рік тому

      @@damianmuusers Bedrijven kunnen natuurlijk ook meer hun focus leggen op eigen reparatie en onderhoud. biedt die services aan als men een apparaat koopt.
      Ik vind dat de EU bedrijven moet dwingen/verplichten om veel meer universeel te gaan werken, dus bijv alleen kruiskopschroeven te gebruiken i.p.v. ieder hun eigen onzinnige bedachte schroefjes.
      Met mobiele telefoons zijn ze hier ook al mee bezig, 1 universele aansluitkabel die op ieder merk telefoon past i.p.v. dat ieder merk zijn eigen aansluitstekker heeft.
      Ook zou het wenselijk zijn om de wettelijke garantieduur te verlengen naar bijv 5-6 jaar, dan worden fabrikanten wel gedwongen om hun producten een langere levensduur te geven.

    • @Dianaranda123
      @Dianaranda123 Рік тому

      Ze kunnen ook gewoon tegen een nominale winst gewoon reserve onderdelen aanbieden, krijgen ze evengoed winst. En kunnen we gezamelijk wat doen aan al die E-waste die gewoon in een ander deel van de aarde worden gedumpt.

  • @ThijsR.
    @ThijsR. 11 місяців тому

    Televisie, stofzuiger, wasmachine, magnetron, enz van m’n opa en oma werken nog steeds!!! M’n iPad en m’n Samsung wasmachine uit 2012 doen niks meer 😂😅

  • @incubuzz2391
    @incubuzz2391 Рік тому

    Een special stukje gereedschap kan je zo laten maken door een een bedrijf met een draaibank.

    • @jgn593
      @jgn593 11 місяців тому

      Zeker maar wat is er mis met een gewone kruiskop schroef. Of als het echt fancy moet een torx schroefje. Het slaat nergens op dat fabrikanten expres rare schroeven ontwerpen zodat het niet gerepareerd kan worden. (die torx is daar een voorbeeld van)

  • @KootFloris
    @KootFloris Рік тому +2

    Niet repareerbaar is eigenlijk diefstal voor winstmaximalisatie, en slecht voor de wereld, en de klant.

    • @NickyHendriks
      @NickyHendriks Рік тому +1

      Nja, of een persoon die diagnose moet uitvoeren en handmatig herstellen of een robot (of goedkope arbeider in derde wereldlanden) die een apparaat assembleert. De kosten van een nieuw toestel liggen voor de fabrikant meestal lager dan herstel. Verder wordt herstel vaak weer door een externe partij, zoals bijvoorbeeld de lokale telefoonboer op de hoek gedaan dus die kosten zijn nog niet eens voor de fabrikant.

    • @KootFloris
      @KootFloris Рік тому

      @@NickyHendriks En daarom laat ik liever mijn phone locaal repareren, dan weer nieuw apparaat te kopen. De vervuiling van onnodige nieuwkoop is gigantisch.

  • @Dennispol100
    @Dennispol100 Рік тому

    Allemaal leuk en aardig, maar apparaten zijn al snel niet efficiënt genoeg door de hoge energiekosten waardoor het vaak goedkoper is een nieuw apparaat te kopen. Het is beter dat de achterliggende problemen verholpen worden waardoor reparatie rendabel word.

    • @danielh12345
      @danielh12345 11 місяців тому

      Misschien is dat voor oude koelkasten e.d. het geval, maar zo een elektrische tandenborstel of een koffiezet apparaat / de Nintendo switch uit de voorbeelde of bijvoorbeeld je smartphone batterij verbruiken dusdanig weinig stroom dat de nieuwprijs veel meer zal zijn dan je extra stroomverbruik zal kosten..

  • @perceval110981
    @perceval110981 11 місяців тому

    Probleem vooral is dat reparatie duur zijn en soms bijna zo duur als het product zelf.

    • @danielh12345
      @danielh12345 11 місяців тому

      Maar dat komt dus omdat de vervangingsonderdelen vaak te duur zijn en ze het onnodig moeilijk maken om dingen te repareren / vervangen

    • @Moccalocca100
      @Moccalocca100 11 місяців тому +1

      @@danielh12345Komt door de fabrikant. Kijk alleen naar de smartphone. Vroeger kocht je gewoon een nieuwe batterij en wisselde je die heel makkelijk. Tegenwoordig kan je niet eens meer een sd kaart in de iphone doen. Zo skeer

  • @alexderpyracc4053
    @alexderpyracc4053 Рік тому +1

    Louis Rossmann

  • @Artificial64
    @Artificial64 Рік тому

    goeie

  • @pltopper771
    @pltopper771 Рік тому

    Marktplaats wil nu verplicht telefoonnummer afgeven in voeren

  • @NeUrOmAnCeRAI
    @NeUrOmAnCeRAI Рік тому

    Producten die niet te repareren zijn gewoon niet toestaan.

  • @SanderCokart
    @SanderCokart 11 місяців тому +1

    Apple luisterd alleen naar de wet

    • @SanderCokart
      @SanderCokart 11 місяців тому

      En samsung en tesla en john deere en veel meer

  • @Stracciways23
    @Stracciways23 Рік тому

    klimaat klimaat batterijen klimaat

  • @Er2ru
    @Er2ru Рік тому

    REPERABELE

  • @CallousCoder
    @CallousCoder Рік тому +3

    Dit is ook precies waarom ik tegen accu auto’s ben. De accu’s is na 5 jaar gewoon dood.Maar het probleem ligt dieper. Om kosten te besparen, wordt in veel electronica bespaard op schroeven en behuizing. En wordt er gebruik gemaakt van proprietary meuk dat niet verkocht wordt. Gaat je SOC (System on a chip) op je Mac verrot of je ARM processor met customers code in je Nintendo game console, dan kan je die niet krijgen! En die zijn zo complex tegenwoordig dat het bijna onmogelijk is itt de oude Systemen om deze te reverse engineeren. Ik heb meerdere oude computers uit de jaren 80 die gewoon nog perfect werken en waar men voor unieke custom ICs met nieuwe technologie replacements ICs gemaakt.
    Ik vind dat de wet heel makkelijk en snel aangepast kan en moet worden door gewoon te eisen dat van ieder product tegen kostprijs de gereedschappen om deze te openen, instructies voor openen en sluiten en de schema’s en onderdelen verkocht kunnen worden met een termijn van tenminste 10 jaar.
    Dan gaan fabrikanten toch sneller weer schroefjes gebruiken en meer OTC (off the shelf) componenten gebruiken.
    En vreemd dat 33 jaar geleden ik nog leerde om de electronica die wij ontwikkelde serviceable moest zijn. Wat is er gebeurt in die tijd?

    • @jgn593
      @jgn593 11 місяців тому

      Dat leverde niks op. Onderdelen op voorraad houden is enrom duur. Zeker voor 10 jaar.

    • @CallousCoder
      @CallousCoder 11 місяців тому

      @@jgn593 Als de bevolking goede onderhouds vriendelijke producten willen moet de productent dat doen en kost een product als gevolg iets meer. En het is onzin, want ik kan nog steeds motor onderdelen krijgen voor motoren uit 1945. En onderdelen voor computers van 40 jaar terug en die producenten zijn zelfs al failliet, maar gewoon weg door dat de systemen service vriendelijk zijn, en de community bepaalde chips reverse engineeren voor plug in replacements. En anderen ze de oude chips verzamelen en verkopen. Dus het is totaal niet gek dat producten 40-50 jaar mee kunnen. Zeker autos and witgoed daar is weinig echte innovatie op het gebied van het primaire gebruik.

  • @tinkerbell6344
    @tinkerbell6344 Рік тому

    Voor als nog, als ze dit probleem zouden verhelpen zit je als nog met telefoons did maar 5jaar meegaan omdat het dan niet meer geupdate wordt.
    Eindstand nutteloze info, doen we niks mee😅

  • @precipio1
    @precipio1 Рік тому

    Geef mij maar gewoon nieuwe..

  • @robbzooi
    @robbzooi Рік тому +3

    ''ja euhm, ze moeten zeg maar producten maken die like langer meegaan''
    ~huppelkut die elke 2 jaar een nieuw toestel koopt

  • @boerde6202
    @boerde6202 11 місяців тому

    Laat even zo'n SDG gek zien.. Ik heb niks met het Neo fascisme. Gelijk genoeg gezien.

  • @Brainstormer976
    @Brainstormer976 Рік тому +2

    D enk je nou echt dat fabrikanten dit interesseren ???? ze zijn maar al te blij dat je een net nieuw aparaat niet laar repareren en een nieuwe gaat kopen. DIt is hoe deze bedrijven hun geld verdienen. Als iets jarenlang mee gaat dan verdienen ze niks aan de klant

    • @Dianaranda123
      @Dianaranda123 Рік тому

      Deels klopt dit inderdaad ze maken veel meer winst door een nieuw apparaat te verkopen, maar persoonlijk vind ik gewoon dat ze onderdelen moeten verkopen, met een percentage winst van ehm beet, 10%? ish
      Zo kunnen we onze aparaat langer houden, en gewoon repareren, en gezamelijk wat doen aan de berg E-waste die dagelijks geproduceerd word, en naar andere landen verscheept word om daar gewoon weg te rotten/verbrand te worden. Ipv gewoon een nieuw leven te krijgen.

  • @topaventador4064
    @topaventador4064 11 місяців тому

    Tijd om andere ICT aan te nemen 😂. Wat doen NS eigenlijk met al dat geld , werken daar allemaal alleen maar slimme mensen ofzo 😮