Πως Να Φυτέψουμε Γκαζόν

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 вер 2024
  • Σπορά
    Ομολογουμένως, ένα καταπράσινο γκαζόν ομορφαίνει κάθε κήπο χαρίζοντας μία αίσθηση πολυτέλειας. Για μια επιτυχημένη σπορά είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας και ειδικά στον κήπο μας. Πόσες ώρες βλέπει ο ήλιος το κομμάτι που θέλουμε να φυτέψουμε το γκαζόν. Βρέχει συχνά ή επικρατεί ξηρασία κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, εάν ο κήπος βρίσκεται κοντά στη θάλασσα ή είναι σε βουνό. Το γκαζόν θα είναι μόνο για διακοσμητική χρήση ή επάνω του θα έχουμε έπιπλα κήπου, θα περπατάμε συχνά και θα παίζουμε. Αφού απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα θα ξέρουμε και ποιο είδος γκαζόν θα πρέπει να επιλέξουμε για να σπείρουμε.
    Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι το γκαζόν σπέρνεται συνήθως από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και τον Ιούνιο και ξανά το Φθινόπωρο. Η σπορά του γκαζόν σαν διαδικασία είναι απλή, αρκεί να ακολουθήσουμε σωστά τις παρακάτω οδηγίες.
    Οδηγίες σποράς
    1) Μετράμε την επιφάνεια σποράς ώστε να υπολογίσουμε την ποσότητα του σπόρου που θα απαιτηθεί. Για τα μείγματα και τις φεστούκες, χρειαζόμαστε 5 kg σπόρο ανά 100 m2 ενώ για τα θερμόφιλα είδη θέλουμε 3,5-4 kg σπόρο για 100 m2.
    2) Καθαρίζουμε το χώρο μας από πέτρες, ξύλα και ζιζάνια. Ελέγχουμε την ποιότητα του χώματος. Αν παρατηρούμε ότι το χώμα μας λασπώνει εύκολα τότε προσθέτουμε λίγα κυβικά χώμα κατάλληλο για γκαζόν (αμμόχωμα). Προσθέτουμε το κατάλληλο λίπασμα για την σωστή ανάπτυξη του γκαζόν στα πρώτα στάδια ζωής του. Φρεζάρουμε το χώμα μας για να αφρατέψει και να αεριστεί καλά ώστε να δημιουργήσουμε ένα στρώμα 10-15 εκατοστών από την επιφάνεια του εδάφους. Τοποθετούμε το υπόγειο αυτόματο πότισμα για την καλύτερη κατανομή του νερού απ’ ότι με το πότισμα με το χέρι. Ισιώνουμε με μια τσουγκράνα το χώμα.
    3) Σπέρνουμε ομοιόμορφα και συμπληρώνουμε με σπόρο όπου χρειάζεται ώστε να έχουμε μια ομοιόμορφη κατανομή του σπόρου στη έκτασή μας.
    4) Μετά την σπορά σκεπάζουμε ελαφρά με μια τσουγκράνα και πατάμε το χώμα από πάνω με κύλινδρο ώστε να μπει ο σπόρος λίγο μέσα στο έδαφος. Ποτίζουμε καλά σε στυλ απαλής βροχής ή ανοίγουμε το αυτόματο πότισμα χωρίς όμως να πλημμυρίσουμε την επιφάνεια σποράς. Μέχρι να αρχίσει να φυτρώνει ο σπόρος (8-12 ημέρες) πρέπει να ποτίζουμε 1-3 φορές την ημέρα ελαφρά. Πρέπει το χώμα μας να είναι συνεχώς βρεγμένο, όχι όμως λασπωμένο.
    5) Αφού φυτρώσει ο σπόρος μειώνουμε το πότισμα στην μισή ποσότητα για να εξαναγκάσουμε το σπόρο να δημιουργήσει ρίζα. Προσοχή πρέπει πάντα ποτίζουμε νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα προς βράδυ. Εάν έχουμε κατοικίδια κλείνουμε τον χώρο μας μέχρι να φυτρώσει το γκαζόν.
    Προστασία
    Όλα τα είδη γκαζόν είναι ευαίσθητα σε προσβολές από εχθρούς, ασθένειες, ζιζάνια και χρειάζεται προστασία σε όλη τη διάρκεια ανάπτυξης τους.
    1) Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης κατά των προσβολών από μύκητες είναι η εφαρμογή αραιότερων και βαθύτερων ποτισμάτων σε συνδυασμό με εφαρμογές σκευασμάτων. Πολλές φορές το είδος του χλοοτάπητα παίζει καθοριστικό ρόλο στον βαθμό αντοχής στις μυκητολογικές προσβολές. Γι αυτό και η αρχική επιλογή του καταλληλότερου γκαζόν ή σπόρου είναι πολύ σημαντική. Οι μύκητες που προσβάλουν τον χλοοτάπητα πιο συχνά είναι: η σκωρίαση, η ελμινθοσπορίαση, η ριζοκτόνια, η κόκκινη κηλίδωση, η σκληρωτινίαση, το πύθιο και το ωίδιο. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα των μυκήτων είναι οι στρογγυλές νεκρωτικές κηλίδες καφέ χρώματος και διαμέτρου 5-15 cm, που εμφανίζονται διάσπαρτα μέσα στο χλοοτάπητα. Σε έντονες προσβολές οι κηλίδες αυτές ενώνονται και σχηματίζονται μεγάλα κομμάτια νεκρού χλοοτάπητα. Μετά την χρήση του μυκητοκτόνου δεν πρέπει να ποτιστεί ο χλοοτάπητας για 24 ώρες.
    2) Στο γκαζόν υπάρχουν διάφορα είδη εντόμων που δημιουργούν προβλήματα, κυρίως στο προνυμφικό τους στάδιο. Τέτοια έντομα είναι τα σκαθάρια, οι σιδηροσκώληκες, οι αγρότιδες και οι ακρίδες. Η αντιμετώπιση μιας εντομολογικής προσβολής γίνεται με την χρήση κατάλληλων εντομοκτόνων (εδάφους ή ψεκαστών) λαμβάνοντας πάντοτε όλα τα προβλεπόμενα μέσα προστασίας. Οι προσβολές συνήθως εμφανίζονται αρχές καλοκαιριού και μπορούν να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του φθινόπωρου.
    3) Ζιζάνια του γκαζόν ονομάζουμε κάθε φυτό που εμφανίζεται μέσα στο χλοοτάπητα και δεν ανήκει στα είδη που τον αποτελούν. Ως μέτρο πρόληψης θα πρέπει ο σπόρος μας να είναι απαλλαγμένος από ζιζάνια. Στη συνέχεια να απομακρύνουμε αν είναι δυνατόν τα ζιζάνια με το χέρι και τέλος να χρησιμοποιήσουμε ειδικά ζιζανιοκτόνα σκευάσματα. Οι ψεκασμοί ξεκινούν
    την Άνοιξη μέχρι τη λύση του προβλήματος.
    Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας ΜΠΑΞΕ TV subscribe :bit.ly/2W0fgli
    Όποιος θέλει να βοηθήσει οικονομικά το κανάλι μας μπορεί να το κάνει στο παρακάτω link : www.paypal.com...
    Ακολουθήστε μας στα Social media
    Facebook : / baxetv
    Istagram : ...
    #ΜΠΑΞΕTV #κήπος #γκαζόν #σπόροι

КОМЕНТАРІ • 10

  • @user-li1ll3yj3d
    @user-li1ll3yj3d 11 місяців тому +1

    Ότι καλύτερο έχω δει στο θέμα τ γκαζόν!!! Ρεαλιστικός

  • @aititos1969
    @aititos1969 2 роки тому +3

    Ο καλύτερος κηπουρός

    • @baxetv
      @baxetv  2 роки тому +1

      Είδες είδες αν θες αναλαμβάνω και το δικό σου κήπο χαχαχ

  • @tsouk80
    @tsouk80 2 роки тому +1

    Ωραίος ο μάστορας!!!

  • @kyriakosgiota2210
    @kyriakosgiota2210 2 роки тому +1

    Τέλειος!

  • @Silvia.Toneli
    @Silvia.Toneli 2 місяці тому +2

    Εγώ προσπάθησα να κάνω 😂 αλλά δεν έπιασε μόνο σε κάποια σημεία όργωσα λίγο και έσπειρα και δε ξέρω τι φταίει 😮

  • @iosifismiltiadis9571
    @iosifismiltiadis9571 6 місяців тому

    Λιππιά που θα βρούμε ;

  • @r3laxingvib3s
    @r3laxingvib3s Рік тому +1

    Με πεζό 2 μπορείς να πατήσεις το χώμα?😊

    • @baxetv
      @baxetv  Рік тому +3

      Βάλε κάνα μεγάλο πλακακι η ξύλο και πάτα με τα ποδια

    • @r3laxingvib3s
      @r3laxingvib3s Рік тому +1

      @@baxetv ευχαριστώ!