Hoe werkt een warmtepomp?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 вер 2024

КОМЕНТАРІ • 97

  • @Heim1991
    @Heim1991 7 років тому +9

    Prima filmpje om de basisprincipes van de warmtepomp te kunnen begrijpen. Bij mij is het in ieder geval gelukt.

  • @fleurdewever1692
    @fleurdewever1692 8 років тому +7

    heeft mij goed gehopen voor mijn tentamen, bedankt!

  • @FuegoSmoke
    @FuegoSmoke 7 місяців тому

    Fantastische achtergrondmuziek en mooie voorstelling

  • @brahim21261
    @brahim21261 3 роки тому +1

    zeer goed begrijpbaar op deze manier waarvoor dank

  • @eltonolldashi8349
    @eltonolldashi8349 Рік тому +1

    Top uitgelegd👍🏼

  • @roepieroepie5333
    @roepieroepie5333 2 місяці тому +2

    Voor zover de werking. Word alleen met geen woord gerept over het machtige stroomverbruik. Bij goed geïsoleerde nieuwbouw minstens 3x je jaarverbruik. En bij oude bestaande woningen, die zowiezo niet geschikt zijn, ook na naisolatie 5x het jaarverbruik. Je hebt het dan al gauw over 10000 kwh. Komt de ellende van zonnepanelen meteen om de hoek kijken en de enorme vaste lasten van teruglevering in oa de zomer

  • @tomcraft86
    @tomcraft86 3 роки тому +1

    Goed en duidelijk filmpje

  • @bartdereu9267
    @bartdereu9267 Рік тому +6

    Er word zo veel zever verkocht door de verkopers van warmtepompen, ongezien. Een warmtepomp is nochtans heel simpel uit te leggen : het werkt net als een koelkast. Als je dat principe snapt, dan snap je ook een warmtepomp. Je ontrekt warmte aan de ene zijde en geeft ze af aan de andere zijde. Via condenseren/verdampen van gas. En niet, zoals hier in het filmpje 'warmte ontrekken aan de buitenlucht'. Dat is een foutieve benaming. Je gebruikt de buitenlucht om het gas in het systeem te laten condenseren. Nu geven ze valselijk het idee dat je warmte gratis is.

    • @anon24423
      @anon24423 7 місяців тому +1

      Volgens zowel deze video als je eigen woorden is hier in ieder geval technisch niks fout. Zoals je zelf zegt: warmte aan de ene zijde wordt onttrokken en gegeven aan de andere zijde. De 'ene zijde' noemt men in de video de buitenlucht, de 'andere zijde' is de binnenruimte. Dan zeggen jullie toch allebei hetzelfde, of mis ik nou iets heel belangrijks? En in dat geval zie ik de misleiding niet.

    • @roepieroepie5333
      @roepieroepie5333 2 місяці тому +2

      ​@@anon24423je mist het deel van de energie (electra) die nodig is om het systeem te laten werken. Het electra verbruik is enorm. Dus geen gratis warmte van buiten. Daarom slaat de veronderstelling in het filmpje nergens op. Een gas cv ketel is veel eerlijker zonder onzin verhaal te weerleggen

  • @michielderuyter6011
    @michielderuyter6011 10 місяців тому +2

    Als je gratis stroom hebt in de winter met bijna geen zon is het prima😂

  • @FuegoSmoke
    @FuegoSmoke 7 місяців тому

    Fantastische achtergrondmuziek en mooie voorstelling!

  • @OkkoDiPatio
    @OkkoDiPatio 6 років тому +2

    Wat een naar klinisch filmpje. Goedkoop salonmuziekje erachter.

  • @HansjeVdTillaert
    @HansjeVdTillaert 2 роки тому

    Dat was nog eens duidelijk!

  • @denisdb725
    @denisdb725 4 роки тому +4

    Laat me even weten, waarom zou ik voor een warmtepomp gaan, en niet voor dubbelwerkende airco (koeling / verwarming)? Ik zit namelijk met een beslissingsprobleem. En ik bevind me dat ook nog eens waar iedereen specialist is ( zegt het te zijn ) in alles. Maar waar het vaak uitloopt op teleurstellingen wat betreft het specialist zijn en ook het plaatsen van zaken of nakomen van overeenkomsten.

    • @rubbereentjuh
      @rubbereentjuh 4 роки тому +3

      Een airco (een lucht-lucht warmtepomp) is naar mijn persoonlijke ervaring een stuk goedkoper dan verwarmen met gas. Mijn 8kWh split-unit airco (1 buiten-unit, meerdere binnen-units) verbruikt 2 euro per dag aan stroom om mijn huis te verwarmen, terwijl ik dit voorheen met 8 euro per dag aan gas deed. (vrijstaande woning, alleen leef- en werkruimtes verwarmd)
      Mooi voordeel aangezien ik de airco niet heb aangeschaft om te verwarmen - ik kwam hier gewoon per toeval achter toen ik mijn in-de-winter aangeschafte airco wilde testen en ik via het realtime verbruik op mijn Eneco Toon opeens kon zien dat mijn dagelijkse kosten gigantisch verlaagd waren. Met zonnepanelen kan je dat stroom ook nog eens gratis opwekken.
      De luchtvochtigheid knalt wel omlaag (veel harder dan met de CV, geen idee waarom) dus luchtbevochtigers zijn echt noodzakelijk.

    • @davedavids9619
      @davedavids9619 3 роки тому +6

      Weet niet of je al een beslissing hebt genomen, maar er is een immens verschil tussen verwarmen via airco of bv met radiatoren of vloerverwarming. Een airco verwarmt alleen de lucht, meer niet. In de winter wil je de warmte in je huis het liefste uit de vloer hebben komen of dat de muren mee opwarmen en zo voor een warmtebank zorgen.
      Een airco kan inderdaad de lucht wel warm maken, dus zolang die aanstaat kan het enigzins aangenaam zijn. De vloeren en de muren daarentegen zullen koud blijven. Zet je de airco uit dan is het ook in 5 minuten weer koud in het huis oftewel je wordt gedwongen om die airco aan te houden.
      Verwarming via vloer of radiatoren duurt even voordat ze warm zijn, maar eenmaal warm kun je terugschakelen naar een lager niveau. Zet je de verwarming uit dan blijft het huis nog betrekkelijk lang aangenaam.
      Ik heb een jaar of 10 geleden in een huis (buitenland) gewoond met alleen airco verwarming, het was in de winter niet te harden. Het hele huis bleef koud en dat gaf geen aangenaam gevoel.

  • @sanderjorissen9954
    @sanderjorissen9954 4 роки тому +1

    Klopt het dat de compressor in dit filmpje niet wordt beschreven of kijk ik eroverheen ?

  • @ronnyboonekamp249
    @ronnyboonekamp249 2 роки тому

    mooie uitleg allen zou ik nog de afmetingen willen weten.

  • @janwillemvduyvenvoorde3031
    @janwillemvduyvenvoorde3031 3 роки тому +1

    Een omgekeerde airco dus. Maar waar komt de extra opgewekte stroom vandaan voor de aandrijving van dit systeem? Zonnepanelen en windmolens geven nooit genoeg voor dit alles.

  • @pattersonpi3027
    @pattersonpi3027 4 роки тому +3

    Simpel gezegd een omgekeerde airco , of koelkast

  • @RvNeerr
    @RvNeerr 7 років тому +2

    Hoe kan het water in stap 2 ineens verdampen? Want de temperatuur die wordt opgenomen uit de buitenlucht is toch niet zo hoog dat het kookpunt wordt bereikt? Er staat bij 2:29 "De koelvloeistof absorbeert de warmte, kookt en verdampt" .
    Verder een erg duidelijk filmpje inderdaad!

    • @Nilvolentibusje
      @Nilvolentibusje 7 років тому +1

      RvNeerr het is geen water.

    • @samvanpoucke9637
      @samvanpoucke9637 7 років тому

      Koelvloeistof (glycol) heeft een andere samenstelling dan water ( wist je al) maar dat wil ook zeggen een andere temperatuur waarbij de toestandsverandering in werking treed

    • @HeroTwan
      @HeroTwan 6 років тому

      Ik denk dat ze met 'koelvloeistof' koudemiddel bedoelen. De samenstelling is er voor gemaakt om zelfs bij 0 graden te verdampen. Deze verdamping is compleet afhankelijk van de druk die op dat moment heerst.

    • @santeenl
      @santeenl 5 років тому

      Koken wordt het vaakst gebruikt bij water, maar in dit geval gaat het om het koken van de koelvloeistof. Deze verdampt/kookt waarschijnlijk rond of misschien wel onder het vriespunt.

    • @scuffieduffie
      @scuffieduffie 5 років тому

      - 40 Ongeveer inderdaad. @@santeenl

  • @frankvandeloo3398
    @frankvandeloo3398 8 місяців тому

    Wat 'n vervelend filmpje. Hoe kun je nou iets van het verhaal snappen met 'n hoop herrie aan je kop en bewegende teksten die uitleg moeten geven die snel van links naar rechts en van boven naar onder verplaatsen...?
    Mijn voorkeur zou zijn geen muziek en een rustige uitleg middels gesproken woord met beelden.... (maarja, dat in niet "flitsend" genoeg natuurlijk.....)

  • @TheJoosd
    @TheJoosd 8 років тому +7

    bedoelt als reclame, maar iedereen gebruikt het nu als leerfilmpje :)

  • @19tuureluur86
    @19tuureluur86 5 років тому +7

    Een compressor gebruikt elektriciteit, de aanleg kost eveneens bergen energie en de afschrijving van dit systeem is veel te snel. Dan laat ik zaken als rendement en onderhoud nog even buiten beschouwing. Trap er niet in!

  • @y.t.nagging7169
    @y.t.nagging7169 2 роки тому

    Waarom zijn die toestellen dan zo peperduur ?

  • @dick130366
    @dick130366 3 роки тому +2

    Is natuurlijk feitelijk onjuist. Je gebruikt een delta T voor je cyclus, om dat te bereiken moet de vloeistof gecomprimeerd worden, dat KOST energie die je in het systeem stopt. En die energie die je er in stopt is NIET gratis, die kost geld. Want ook elektriciteit kost geld. Een warmtepomp zoals hier is niet anders dan een omgekeerde koelkasstcompressor met zijn radiatoren om de koude/warmte op te nemen/af te staan.

    • @thelazycat_
      @thelazycat_ 2 роки тому +2

      Wat is feitelijk onjuist?

  • @FullFledged2010
    @FullFledged2010 3 роки тому +1

    Dus het is een soort omgekeerde airco? 🤔

    • @casparpaarlberg9560
      @casparpaarlberg9560 3 роки тому

      Dat dacht ik ook! En volgens mij is dat inderdaad hoe het werkt.. je hebt wel verschillende soorten warmtepompen (lucht water / water water etc) maar de hybride pomp maakt gebruikt van een koudemiddel, zoals een airco dus!

  • @scott19087
    @scott19087 4 роки тому

    Hebbie dr niet eentje met bron verwarming?

  • @CassanovaSeven
    @CassanovaSeven 6 років тому +1

    Een slecht fimpje, want het warm worden van een fietspomp is een totaal ander verschijnsel dan daar waar een warmtepomp op gebaseerd is. De fietspomp is de wet van Boyle (P*V/T=constant) en een warmtepomp werkt op het natuurkundige verschijnsel dat verandering van aggregatietoestand energie opneemt hetzij afgeeft.

    • @HeroTwan
      @HeroTwan 6 років тому

      Alles wat je samen perst wordt warm naar mijn mening?

    • @santeenl
      @santeenl 5 років тому

      @Peter Even een vraag dan, want je stelt dat de fietspomp werkt volgens Boyle, maar bij Boyle ga je er van uit dat de temperatuur constant blijft? Echter wordt een ventiel wel degelijk heel warm, dan zal de lucht zelf ook wel moeten opwarmen toch, of mis ik iets?

    • @santeenl
      @santeenl 5 років тому

      @@HeroTwan Volgens mij hangt dat er dus van af. Als je snel genoeg iets samen perst heeft het nog geen tijd gehad om warm te worden. Als je volume dat 2x zo klein is, wordt je druk 2x zo hoog. De stof hoeft volgens mij niet per se warmer te worden.

    • @scuffieduffie
      @scuffieduffie 5 років тому

      Wel eens gevoeld aan een 300 bar ademlucht fles van de brandweer bijv. nadat deze gevuld is? Die kan je als kruik gebruiken. ;)
      Hetzelfde als het koudemiddel opwarmt als de compressor deze samenperst.@@santeenl

    • @Cruz8R
      @Cruz8R 4 роки тому

      @@santeenl
      Deze wet wordt vaak ten onrechte "het wet van Boyle" genoemd omdat het een combinatie van 3 wetten betreft. (Volgens mij is door 2 willekeurige van deze wetten al genoeg)
      1) De wet van Boyle (p*V=constant)
      2) De wet van Gay-Lussac (V/T=constant)
      3) De wet van Regnault (p/T=constant)
      =>
      p*V/T=constant
      =>
      p1*V1/T1= p2*V2/T2
      p = luchtdruk
      V = Volume
      T = Temperatuur [K]
      (Samengestelde gaswet)

  • @c.lamrini8714
    @c.lamrini8714 2 роки тому +1

    Mooi filmpje, maar ik weet nog steeds niets. Voor de kritische mens als ik is me niet geheel duidelijk hoe en wat van de werking van het apparaat. Ik mis het detail en duidelijk zijn in wat het apparaat doet.

  • @B00h44
    @B00h44 5 років тому +5

    complexe manier om te zeggen "electrische verwarming met een omweg"

    • @superguy911
      @superguy911 3 роки тому

      elektrische verwarming maar 4 keer efficiënter

  • @mariovanhove6791
    @mariovanhove6791 5 років тому +1

    ja als u dit filmpje ziet en u begrijpt het nog niet dan weet ik het ook niet meer hoor prima uitgelegdDankuwel daarvoor

  • @RobbieFPV
    @RobbieFPV 5 років тому +9

    *Vaillant* detail: Dit systeem werkt zelfs nu in 2019 nog niet efficiënt genoeg.

    • @scott19087
      @scott19087 4 роки тому +2

      Ach we zijn een jaar verder en het is nog kut😂
      Je wordt gewoon 30 jaar terug de tijd in geworpen met dit systeem

    • @theoneandonlyhere
      @theoneandonlyhere 4 роки тому +5

      Grappig. Ik durf te wedden dat jullie allemaal geen warmtepomp hebben. Gewoon een oud huisje met hooguit een cv-ketel, enkele glazen, radiatoren, enz. Echt hilarisch. Overigens werkt bij ons alles TOP hier in ons nieuwbouwhuis. Voor mensen met interesse: Google even en vergelijk de prijzen, je haalt je geld er dubbel en dwars uit.

    • @theoneandonlyhere
      @theoneandonlyhere 4 роки тому +1

      @@scott19087 Grappig. Komen die dingen van jou uit Peru dan ofzo? Raar dat het bij ons allemaal zo perfect werkt en sinds een jaartje of twee ook bij kennissen. Onder meer om die reden alleen al laten we over twee weken een serre bouwen.

    • @theoneandonlyhere
      @theoneandonlyhere 4 роки тому

      @@scott19087 Ik snap je punt op zich wel. Maar controle behouden kan nog steeds toch? En uiteindelijk gaat het toch om je portemonnee? Men heeft sowieso deze maand al ontdekt dat controle houden bijna onmogelijk is. Lang leve de airco in extreme gevallen. En in de winter: nieuwbouw met goede isolatie, vloerverwarming etc. Is de warmtepomp een gouden oplossing? Denk het niet

    • @RobbieFPV
      @RobbieFPV 4 роки тому +3

      @@theoneandonlyhere Eerlijkheid gebied me te zeggen dat de warmtepompen van nu echt wel goed werken. Ook in de zomer kun je er uitstekend mee koelen. Zo goed dat er een laag condens op de vloer komt te staan. Verwarmen werkt ook prima mits het apparaat de mogelijkheid heeft om elektrisch een reservoir water bij te stoken, indien nodig. Al met al een prima systeem maar wel voornamelijk rendabel bij nieuwbouw. Ik woon niet in een woning met enkel glas hoor.
      Ik zal bij deze mijn vorige statement grootendeels terug nemen want ik ben er inmiddels ook erg tevreden over.

  • @roybm3124
    @roybm3124 5 років тому +3

    Vloeistof condenseren knap hoor

    • @scuffieduffie
      @scuffieduffie 5 років тому

      Wat gebeurt er met de vloeistof in je camping gasfles dan? Die condenseert.

    • @roybm3124
      @roybm3124 5 років тому +2

      FelixQ Een vloeistof is al gecondenseerd.

    • @scuffieduffie
      @scuffieduffie 5 років тому

      De vloeistof is gecondenseerd gas ja helemaal correct xD
      Slecht gelezen en nog slechter geantwoord. Maar je hebt gelijk haha. @@roybm3124

    • @scuffieduffie
      @scuffieduffie 5 років тому

      Het gas is nu afgekoeld. Hij condenseert en wordt opnieuw vloeibaar. Waarschijnlijk had er iets in die geest moeten staan haha. redelijk verwarrend maar goed gespot. Als je het over dat stukje hebt iig.

  • @jellevankapel2069
    @jellevankapel2069 5 років тому +1

    mooi filmpje,,trap er niet in,,het verbruik per jaar is 5000 kwh..stroom. om die compressor te laten draaien..de warmte pomp aard warmte.ongeveer 40000 euro..resultaat het huis niet warm te krijgen..een goed kopen oplossing is met electra een electrice kachel van cranenbroek...kost 230 euro..het huis lekker warm..het verbruik electra ongeveer het zelfde..

    • @stageiiwappie950
      @stageiiwappie950 4 місяці тому

      Wat voor huis en isolatie hebben we het dan. Lijkt me sterk dat bijvoorbeeld in een nieuwbouw apartmentje een pomp dat niet warm kan houden

  • @larsenjoy1061
    @larsenjoy1061 8 років тому +2

    Misschien is het een idee om iemand met verstand van de Nederlandse taal naar de tekst bij het filmpje te laten kijken ;-)

  • @rodericklemmens6383
    @rodericklemmens6383 3 роки тому

    Hoi

  • @jari2688
    @jari2688 3 роки тому

    Stront

  • @gameloseryt5295
    @gameloseryt5295 5 років тому +2

    Dit fimpje is nog slechter dan mn cijferlijst

  • @alexsarkol86
    @alexsarkol86 2 роки тому

    Gratis energie bestaat niet.

  • @vrkHJ
    @vrkHJ 6 років тому

    Cycli

  • @VriendRick
    @VriendRick 4 роки тому +1

    WARMTEPOMP 3 X DUURDER DAN GAS!
    Ik was van plan om over te stappen van gas op electriciteit dus zowel voor verwarming als koken.
    Ik kwam op internet berekeningen tegen dat electriciteit 3* zo duur is als gas. Zie onderstaande uitleg in cursief.
    Ik ga dus nu niet meer over stappen.
    Maar omdat ik onderstaande redenering niet tegen kom in de publiciteit wil ik toch wel eens weten of eea correct is.
    Kunt u me aangeven of het inderdaad zo is dat electriciteit duurder is dan gas?
    WARMTEPOMP 3 X DUURDER DAN GAS!
    Een kubieke meter aardgas heeft een nuttige energetische inhoud van 8 kWh (bij een omzettingsrendement van gas naar warmte van 80%, in geval van een goede verbeterd rendement CV-ketel). Een kubieke meter aardgas kost gemiddeld genomen € 0,65 (dit getal is afgerond om makkelijk te kunnen onthouden). Een kilowattuur elektriciteit heeft een nuttige energetische inhoud van 1 kWh (bij een omzettingsrendement van elektriciteit naar warmte van nagenoeg 100%). Een kilowattuur elektriciteit kost gemiddeld genomen € 0,25 (dit getal is afgerond om makkelijk te kunnen onthouden). Dus kost 8 kilowattuur elektriciteit (dit is het equivalent van 1 m3 aardgas): 8 x € 0,25 = € 2,-. Je ziet dus dat aardgas theoretisch driemaal goedkoper is dan elektriciteit, bij dezelfde energetische inhoud (€ 2,- / € 0,65 = 3,1).
    WARMTEPOMP 3 X DUURDER DAN GAS!

    • @theoneandonlyhere
      @theoneandonlyhere 4 роки тому

      Klopt niet he wat je schrijft, maar goed

    • @VriendRick
      @VriendRick 4 роки тому

      @@theoneandonlyhere oh nee joh.
      Wat klopt er dan niet?

    • @theoneandonlyhere
      @theoneandonlyhere 4 роки тому

      @@VriendRick Je berekening en onderbouwing. En waar blijft de zeer hoge belasting op het gebruik van gas (zeker sinds 2020)??? Ergens op het internet informatie tegenkomen is toch niet meteen ook juist?

    • @VriendRick
      @VriendRick 4 роки тому

      @@theoneandonlyhere Graag een tegenberekening waaruit jouw bewering blijkt.
      Lekker makkelijk om te zeggen dat iets niet klopt zonder aan te tonen wat er dan niet klopt.

    • @steyn3426
      @steyn3426 4 роки тому

      @@VriendRick Helaas zit de werkelijkheid niet zo simpel in elkaar dat je met één berekening voor alle soorten huizen kan zeggen wat de goedkoopste (en duurzaamste) oplossing is. Bovendien kloppen de prijzen die je gebruikt niet volgens mij (0,22 per kWh en 0,81 per kuub is volgens mij reëler op dit moment), ook wordt de prijs van gas over een periode van 7 jaar sterk opgeschroefd (zie klimaatplannen). Mocht je het interessant vinden, dan raad ik je aan om de ''Factsheets warmtetechnieken'' van CE Delft op te zoeken. Dit zijn betrouwbare getallen waarmee je zelf aan het rekenen kan gaan.

  • @DarioVolaric
    @DarioVolaric 4 роки тому

    Met andere woorden, een koelkast...maar dan groter en andersom.

  • @blauwzakjecrack
    @blauwzakjecrack 5 років тому +1

    Oftwel het werkt exact het zelfde als je koelkast, alleen dan voor een hele grote en en goed geïsoleerde koelkast,namelijk je huis.
    Het word een beetje geadverteerd alsof je de gratis (rest) warmte van buiten gebruikt en dat naar binnen pompt. Maart dat is dus helemaal niet zo, tenminste niet meer als de rest warmte die sowieso in de lucht zit en je op conventionele verwarming ook in je voordeel zou gebruikten.
    Dit is gewoon bedrog!!!! Dit is helemaal niet mileu vriendelijk! Dit kost BAKKEN STROOM!!!!!!!!!!!!! !!!!! en zolang die stroom niet nucleair is opgewekt kost dit gewoon MEER energie en dus MEER co2 uitstoot!
    Tevens is dit systeem switchbaar tussen verwarmen en afkoelen, het is tegelijkertijd een airco, dus we gaan nu elke huis ook direct voorzien van een airco mogelijkheid.Een airco in Nederland is niet gebruikelijk. Als mensen deze optie wel hebben zullen ze dat vast ook gaan gebruiken, dus in de zomer zal je hoogstwaarschijnlijk extra stroom gebruik gaan waarnemen en dus MEER energie gebruiken met zijn allen.
    Is het verwarmen gedeelte op zijn minst dan wel zuiniger dan normale elektrische kachel?
    Ik val echt van mijn stoel van deze deceptie. Wie in godsnaam denk dat systeem milieuvriendelijk is! Waarom word dit als oplossing aan gedragen om van het gas af te gaan!? Waarom worden hier miljarden belasting aan gespendeerd!? Dit is echt te absurd voor woorden.
    Het enige mileu vriendlijke aan deze set up is het isolatie gedeelte!, maar dat staat los van die warmte pomp.

    • @thelazycat_
      @thelazycat_ 2 роки тому +1

      Onjuist. Systemen als dit hebben een COP van >4+. Er wordt gebruik gemaakt van laagwaardige warmte dat door gebruik te maken van latente warmte exergetisch een hoog rendement hebt.

  • @allright9674
    @allright9674 3 роки тому +3

    Hoe saai kan je een filmpje maken?? Wtf

  • @ZowVaagNL
    @ZowVaagNL 4 роки тому

    Met andere woorden het is een omgekeerde airco...