Airco gebruiken voor verwarmen voor en nadelen deel 1

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 24 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 107

  • @josslag1779
    @josslag1779 7 місяців тому +5

    nog een voordeel de airco kan de lucht filteren

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  7 місяців тому

      Ja goeie! Wel de filtertjes regelmatig wisselen. 😇

  • @florisjanvermeer1525
    @florisjanvermeer1525 6 місяців тому +3

    Heb al jaren 2 MHI hangen, voor komende winter komt een infrarood panel boven de bank. Een nadeel van airco's is dat ze geen stralingswarmte afgeven. Grootste Voordeel is de lage gebruikerskosten vooral icm zonnepanelen.

    • @timgoorman
      @timgoorman 5 місяців тому +1

      Klopt idd daarom zet ik voor het behagelijke gevoel de verwarming er samen ff bij aan.

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  20 днів тому +2

      Tegenwoordig hou ik ook rekening met de uurprijs van stroom en stook de airco's aan als die laag is. Als het huis goed geisoleerd is, kun je met een dynamisch contract ook nog flink besparen.

  • @real_christian
    @real_christian Місяць тому

    Ik verwarm laatste jaar eigenlijk alleen nog maar via de AC. Twee losse split units werken prima afzonderlijk van elkaar werken. In 2026 gaat mn CV ketel eruit, komt er een warmtepompboiler voor in de plaats (voor tapwater) en kan de gaskraan eindelijk dicht!

  • @FrontNationaal
    @FrontNationaal 8 місяців тому +11

    Gebruik al jaren split airco's en zou niets anders willen. In de zomer koel, in de winter warm.

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  7 місяців тому +1

      Ja, het is zeker een goeie oplossing als je die buitenunit(s) goed kwijt kan. Eigenlijk vreemd dat er helemaal geen subsidie voor gegeven wordt, toch? Het energieverbruik gaat een factor 4 naar beneden.

    • @busje884
      @busje884 7 місяців тому

      @@Bespaarjunkie met een airco kun je ook in de zomer koelen. Met een water warmtepomp alleen maar als je vloerverwarming hebt. Zws wil de overheid liever in de zomer niet dat je stroom gebruikt om te koelen, maar dat je het van jou panelen bijna gratis afgeeft.

    • @busje884
      @busje884 7 місяців тому +2

      @@Bespaarjunkie er zit behoorlijk verschil in geluidproductie van die buitenunits .wij hebben 2x toschiba en die zijn heel erg stil. Mijn zoon heeft een panasonic (beide goede merken) en op papier dezelfde cijfers voor DB buitenunit maar de panasonic maakt heel wat meer herrie

    • @eefkooijman2485
      @eefkooijman2485 7 місяців тому

      Ĺlĺ,l0o
      😊😊 p ,,,,​@@Bespaarjunkie

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  7 місяців тому

      @@busje884 interessant, hier ga ik in mijn volgende video uitgebreider op in.

  • @marjanklaver6669
    @marjanklaver6669 7 місяців тому +2

    Bij verwarmen ontstaat er condens bij de buitenunit en bij koelen bij de binnenunit.
    Andere voordelen: je hoeft je warmteafgiftesysteem niet aan te passen. Als je naar een lucht/water-warmtepomp ga moet je of lagetemp radiatoren hebben of naar vloerverwarming en dan praat je over hele andere bedragen. Nadeel is dat de warmte niet lang blijft hangen als je hem uitdoet. Voordeel is dat het weer snel warm is als je hem weer inschakelt. En vergeet niet, bij vloerverwarming wordt de warmtepomp snachts niet uitgezet hooguit 1 of 2 graden lager. Dat kost ook energie. Is bij de airco niet nodig tenzij het buiten een paar graden onder nul is dan kan je hem beter snachts een beetje door laten kachelen anders moet de compressor smorgens te hard werken en moet je deze vaker ontijsen.

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  7 місяців тому

      Ja goeie aanvulling. Sinds deze winter zet ik 1 airco op 17 graden in de nacht. Daarmee blijft het hele huis op temperatuur. Ik laat hem gewoon doordraaien. Dat is veel goedkoper dan de hr ketel opstarten in de ochtend. En daardoor gaat de warmte ook meer in het beton zitten en wordt het geriefelijker. Goeie aanvullingen!

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  6 місяців тому

      @renef3gaan we proberen, maar ik denk dat de directie gaat protesteren. 😂

    • @Peter-Alexander
      @Peter-Alexander Місяць тому

      Dit was tot voor kort ook mijn veronderstelling tot ik las van warmtepompen met CO2 als gas. Die zouden kunnen verwarmen tot 90 graden. Dus als je huis goed geisoleerd is en je met 40 a 60 graden toe kunt zou die warmtepomp m.i. een CV moeten kunnen vervangen. Wellicht heeft @Bespaarjunkie hier meer kennis van?

  • @Dirkga
    @Dirkga 7 місяців тому +3

    Wij hebben in augustus 2021 een multi-split systeem laten plaatsen die wij enkel gebruiken om te verwarmen. Wij zijn van 1600M³ gas per jaar terug gegaan naar 330M³ gas per jaar. Qua verbruik elektrisch valt het reuze mee zeker omdat we hier flink wat sluipverbruik hebben bespaard. 😉

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  7 місяців тому +3

      Ja, uit is uit, hè. Ik had om bevriezing te voorkomen de HR ketel nog standby staan. Maar die bleek elke ochtend om 7 uur nog even een uurtje vol te knallen omdat het dan net te koud werd. Ik laat nu de airco gewoon altijd standby staan op 17 graden. Is veel goedkoper.

    • @Dirkga
      @Dirkga 7 місяців тому +1

      @@Bespaarjunkie het wordt hier gelukkig niet zo extreem koud binnen als we naar bed gaan. Maar de verwarming is hier inderdaad ook wel echt uit. Nu nog kijken of we helemaal van het gas afkunnen d.m.v boiler en elektrisch fornuis. 😉

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  7 місяців тому +2

      Ja, wij hebben al inductie, werkt perfect. Wel opletten dat je niet alle airco's aanzet, op inductie kookt, de wasmachine draait en de auto 3 fase oplaadt. Daar moet je beetje over nadenken, anders knalt je hoofdstop eruit. @@Dirkga

    • @Dirkga
      @Dirkga 7 місяців тому +1

      @@Bespaarjunkie haha nee dat zal niet zo snel voorkomen. 😉

    • @VriendRick
      @VriendRick 7 місяців тому

      Als je de m3 gas vertelt.
      Wil ik ook de Kwh electra zien.de je verbruikte en nu verbruikt met de airco.
      Vertellen dat het meevalt leert mij niets.

  • @Berniessen
    @Berniessen 7 місяців тому +3

    Nou technisch: Aircos/warmtepompen/diepvrieskisten/koelcellen enz enz enz werken met het principe van verdampen=koelen en comprimeren van de freon= verwarmen.
    Der zijn tig verschillende freons in gebruik voor aircos/warmte pompen/koelcellen/koelkasten/vriezers wereldwijd,misschien wel 50 verschillende freon,s met alle eigen kook en vries punten die wereldwijd worden gebruikt.
    Maar als het buiten stel -8 is en binnen wil je het 23 graden in een ruimte krijgen en je vergelijkt een airco met een houtkachel die.......zeg 200 graden word dan kan ik je met een gerust hard zeggen die airco/warmtepomp of hoe je ding ook noemt gaat het niet redden die compressie temp van de freon komt bij lange na niet in de buurt van de houtkachel.
    Ja een airco is een heel goed alternatief als je in een mild klimaat zit zoals NL en als je een vertrek met heel goede isolatie hebt maar voor een huis van bv 1960 met enkel glas,ga je mensen horror winters bezorgen...
    Het is wat en niks,de freon,s hoe relatief milieu vriendelijk ook vs de oude R12 R134a R22 enz enz ook ze zijn slecht voor de ozonlaag in veel gevallen met als gevolg als heel de wereld op de airco gaat ga ik de voorspelling doen dat de ozon laag het niet leuk gaat vinden.........
    Dit is niet de oplossing voor de mensheid zijn behoefte naar warmte in winterdagen in koudere klimaat zones.
    Op papier om wat subsidie te krijgen enz leuk maar geen oplossing voor de mensheid.(teminste na mijn idee)

    • @Dirkga
      @Dirkga 7 місяців тому +1

      Zo te zien heb jij geen warmte pomp/ Airco. zelfs met -8° buitentemperatuur geeft het nog steeds een behaaglijke warmte af. en wat betreft je milieu aspect, Gas en hout kachels die zijn zeker wel goed voor het milieu? Overigens is mijn huis uit 1972 en niet volledig dubbelglas (openslaande ramen en deuren hier nog steeds enkel glas) en ik kan je verzekeren hier echt geen horror winter. Ik heb familie in Wisconsin America wonen die ook alleen het huis verwarmen en koelen met een Hvac systeem (lucht/lucht warmtepomp) en de winters daar zijn veel strenger dan hier, maar ook hun kennen echt geen horror winters. 😉

    • @busje884
      @busje884 7 місяців тому +2

      De airco gebruiken we boven de +4 buitentemperatuur, daaronder gaat gewoon de oude gas cv aan. Dus in feite alleen delen van december januari en februari en dan alleen s nachts om het huis op 17 gr te houden. Overdag is het maar zelden onder de 4 graden

    • @roel9485
      @roel9485 6 місяців тому +1

      Gas en houtkachels zijn geen bedreiging voor het milieu! Er wordt bio massa uit Canada geïmporteerd om hier zogenaamd milieuvriendelijk bezig te zijn maar hier is een houtkachel slecht voor hetzelfde milieu. CO2 is trouwens ook niet schadelijk maar noodzakelijk. Ook vanwege het 'global heating' tegen te gaan. De mensheid laat zich gek maken.

    • @etjevogelaar
      @etjevogelaar 5 місяців тому +2

      Het is waar dat een airco bij een buitentemperatuur onder nul steeds meer stroom gaat gebruiken maar bij voldoende capaciteit van de buitenunit krijg je het binnen zeker nog op temperatuur, ook met enkel glas.

  • @dirckdevriez6661
    @dirckdevriez6661 7 місяців тому +4

    Ik twijfelde, een Multi split is voordeliger dan 4 losse maar 4 losse split is betrouwbaarder als er 1 stuk ging, nog 3 over.
    Dat ze geen Subsidie geven, Warmtepomp is langere levertijd en duurdere in aanschaf dus netto per gekochte Kw vermogen vrijwel zelfde kosten.
    Ook kan de Pot voor Warmtepompen leeg zijn of aangepast worden en bij Airco weet je gelijk wat je kwijt bent.

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  7 місяців тому +1

      volgens mij deel je bij multsplit ook de buitenunit en heb je daardoor netto minder capaciteit omdat hij zijn warmte moet verdelen over meerdere binnenunits. Omdat ik langere aan en afvoer nodig had naar de andere ruimtes, raakte ik het prijsvoordeel kwijt aan extra koperen slangen en het aanbrengen van een koof om deze weg te werken.

    • @dirckdevriez6661
      @dirckdevriez6661 7 місяців тому

      @@Bespaarjunkie was ik ook vergeten, maar 4 losse is betrouwbaarder. Wel iets meer werk voor installeren.
      Maar op einde levensduur vaker storingen en dan gelijk 4 vervangen of per stuk?
      Niet elke kamer heeft altijd verbruik en zo zal levensduur nooit voor 4 in 1 installatie gelijk zijn.

    • @VriendRick
      @VriendRick 7 місяців тому

      HET ZIJN WAANZINNIGE PLANNEN.
      De sancties tegen Rusland moeten worden opgeheven zodat we weer goedkoop gas en olie kunnen krijgen.
      Nieuwbouwwijken worden zonder gas opgeleverd.
      MAAR OOK ZONDER ELECTRA.
      En straks ook zonder water aansluiting.
      WAANZINIGE OVERHEIDSPLANNEN.
      Het is bewust wanbeleid.
      PVV & FVD
      HEBBEN WEER GELIJK.
      We moeten breken met ongekozen ngo's en ongekozen instanties.
      Die bezig zijn met het opzetten van een totalitaire staat.
      Breken met de eu, het wef, de who, de navo, etc...

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  7 місяців тому

      @@dirckdevriez6661 ja klopt, al die buitenunits moeten ook geplaatst worden en netvoeding krijgen.

    • @dirckdevriez6661
      @dirckdevriez6661 7 місяців тому

      @@Bespaarjunkie Aparte voeding?
      Ik weet dat de 2.5 en 3.5 vaak op 1 leiding meerdere kunnen.
      De 5.0 en 7.0 is zwaardere en word lastiger.
      Ik ga nog even van 230 Volt uit, maar 1* 3 Fase kabel die ik tot 3x16A kan zekeren gaat prima voor heel veel Airco's
      Bij nieuwbouw is kabel in gevel gewoon uitrollen en aansluiten, bij oude woningen lastiger en meer werk en ook leidingen kun je bij bestaande niet in de muur wegwerken!
      Van buiten Unit met 30 cm achter Airco naar binnen en daar ook met erg korte aangesloten.
      Zie je geen kabels en leidingen en dat gaat alleen tijdens de bouw of als je oude Hout Skelet woning kocht en daar gaten kunt boren + nieuwe gipsplaten over gaat doen, dan is zonder zichtbare leidingen in gevel prima mogelijk.
      De Split, iemand had 3 op 1 en buiten stuk, alle 3 kamers koud geworden!

  • @busje884
    @busje884 7 місяців тому +3

    Ik ben blij dat ik geen multisplit maar 2 aparte split airco.s heb gekocht . Die van de benedenverdieping verwarmd zga altijd terwijl.die op de slaapkamer "eigenlijk" voornamelijk is voor in de zomer te koelen en niet een fractie van die andere draait

    • @guidofliek5278
      @guidofliek5278 7 місяців тому +2

      met multisplit kan dat natuurlijk ook. Die op de slaapkamer zet je dan gewoon niet aan. En beneden verwarm je.

    • @busje884
      @busje884 7 місяців тому +2

      @@guidofliek5278 dat klopt, maar dan is die buitenunit veel te groot tov de binnenunit en verbruik ik meer stroom. Plus op lange duur.. die unit waar ik de woonkamer mee verwarm draait zeker 90% meer dan die andere, dus later is de ene versleten en de andere nog lang niet. (als ik 2 systemen los van mekaar heb) en de prijs van 2 losse units tov 1 multisplit was ongeveer gelijk bij aanschaf in de offerte

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  7 місяців тому

      Elke situatie is ook weer anders, hoe lang worden de slangen, en heb je ruimte voor meerdere buitenunits. Ik merk idd ook dat de warmte omhoog gaat in huis en de airco beneden deels voor de ruimtes boven draait.

    • @etjevogelaar
      @etjevogelaar 5 місяців тому +1

      @@busje884 qua verbruik maakt het niets uit; het minimum vermogen van een multisplit is nagenoeg net zo laag als een single split. Je hoeft maar 1 buiten unit te onderhouden (i.p.v. 2, 3 of 4). Staat tegenover dat als de multi uitvalt dan vallen alle binnen units uit.

    • @MrCrockett1
      @MrCrockett1 Місяць тому

      Verwarmt

  • @rladuc6618
    @rladuc6618 8 місяців тому +3

    Nog een nadeel: koude voeten! Dit hebben we opgelost met een infrarood paneel van 400W onder de tafel.

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  8 місяців тому

      Ja zeker, bij begane grond kan je daar inderdaad last van hebben. Wij hebben een kleed neergelegd. Dat scheelt ook al heel veel. Belangrijk voordeel dat ik in de video nog was vergeten te benoemen is dat je heel goed kunt koelen in de zomer. Lag teveel voor de hand, denk ik🙈

    • @busje884
      @busje884 7 місяців тому

      Geen last van koude voeten, maar dat zal ook aan de isolatie liggen. De vloer is bij ons ook goed geisoleerd (1997)!

    • @etjevogelaar
      @etjevogelaar 5 місяців тому

      Ik heb ook een los infra paneel van 400w (verplaatsbaar) bij de bank voor de echt koude dagen.

  • @erikkaatman8010
    @erikkaatman8010 7 місяців тому +3

    Handige video wist niet dat het rendement beter was als hr ketel ,wil wel aanvullen dat zonnepanelen ook dan nog extra mee helpt voor de portemonnee.

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  7 місяців тому +1

      Ja zeker, over een paar weken kom ik met een aflevering over zonnepanelen. Dan liggen de nieuwe bij mij een jaar.

  • @roepieroepie5333
    @roepieroepie5333 7 місяців тому +4

    Verwarming met airco is voor mij een no go. Het comfort is vreselijk. Lawaai en vooral wind geeft een akelig gevoel. De cv ketel is by far de meest comfortabele manier om te verwarmen. Komt bij dat nu na de energie crisis we weer relatief goedkoop gas en elektriciteit hebben. Met airco en of een warmtepomp heb je ook die rottige zonnepanelen nodig. Zonde van de investering vind ik. Mensen verhuizen gemiddeld om de 8 jaar..... Even meenemen in het totaal plaatje

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  7 місяців тому

      Ja eens dat het comfortabel is, mijn gasrekening kreeg echter dusdanig proporties dat ik er wel wat aan moest doen. Wat ik mis aan comfort in de winter krijg ik wel weer terug als het bloedje warm is. Met een slaapkamer op het zuiden is het erg pretti om hem even de kamer koel te laten maken als je gaat slapen. Ramen hoeven niet open, scheelt ook slapeloze nachten. Het heeft zijn voor en tegens. Ik wil er nog een kleine warmtepomp bij nemen om de nachttemperatuur te kunnen handhaven middels de vloerverwarming. Ik vind het prettig om geen risico te lopen met de gasprijs. Heb genoeg zonnepanelen om alles te dekken.

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  7 місяців тому

      Mijn nieuwe opzet zorgt overigens voor een A label voor de woning, dus die investering na 8 jaar is gecovered. Mensen krijgen meer hypotheek voor duurzame huizen😎

    • @VriendRick
      @VriendRick 7 місяців тому

      Debat van minister Jetten gehoord!
      Jetten wil vanwege stroomcongestie.
      Laadpalen uitzetten
      Want er is geen stroom.
      Warmtepompen, airco's uitzetten
      Want er is geen stroom
      Jetten wil dat deze mensen dan op gas verder moeten stoken als er tijdelijk geen stroom is.
      Wat denk je wat dat kost. Om even een vloerverwarmingsysteen aan en dan weer uit te zetten
      Ze snappen niets vam techniek die ambtenaren.
      Dit wordt alleen maar erger.en erger.
      Maar vooral onbetaalbaar.

    • @VriendRick
      @VriendRick 7 місяців тому

      Wat een onzin kanaal is dit.
      Je leest niet goed.
      Concludeert het tegenovergestelde.
      Je berekeningen zijn onvolledig en enkel gericht op toekomstig ongerealiseerd rendement wat nog niet is gerealiseerd.
      Je lijkt Jetten wel.
      Die snapt het ook niet

    • @etjevogelaar
      @etjevogelaar 5 місяців тому

      Een airco kan ook koelen in de zomer (dat is wel heel comfortabel). Bij mij hangt ook nog steeds een cv installatie die bij kan springen. i.c.m. zonnepanelen een hele goedkope manier van verwarmen en koelen.

  • @timgoorman
    @timgoorman 5 місяців тому +2

    Heb 3 airco's op elke verdieping 1, daarnaast de cv en een openhaard 😊

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  20 днів тому +1

      Ja vaak is bij grote huizen een gecombineerde oplossing aantrekkelijk.

  • @xris23
    @xris23 6 місяців тому +1

    Informatief filmpje bedankt!
    Zou je misschien ook kunnen aangeven waar je de bank hebt gekocht, erg mooi! 😊

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  6 місяців тому +1

      Marktplaats😎 was een jaar oud, kwam uit een tv programma. Is oorspronkelijk een bank van room108.

  • @patrofanmaasmechelen8473
    @patrofanmaasmechelen8473 5 місяців тому

    Lijkt me meer nadelen dan voordelen? Momenteel hebben wij mazout (stookolie) en vloerverwarming. Heeft het nut om dan over te schakkelen (deels of volledig) op lucht lucht warmtepomp (financieel gezien)?

    • @Peter-Alexander
      @Peter-Alexander Місяць тому +1

      In jouw situatie ligt het meer voor de hand om een lucht-water warmtepomp te overwegen. Ik zou echter beginnen het huis zoveel mogelijk te isoleren en zonnepanelen te plaatsen. Airco's kun je nog overwegen om in de zomer wat te koelen.

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  20 днів тому +1

      Ja koelen is een belangrijke bijvangst. Maakt je huis een stuk geriefelijker in de zomer.

  • @PodaKalidoka
    @PodaKalidoka 3 місяці тому +1

    Beste Charlie, zou je jouw logo rechtsonder in beeld niet eens een beetje meer resolutie geven? Je intro is prachtig hoor. ;-)

  • @cas-221
    @cas-221 Місяць тому +2

    Ik wou dat ik het kon betalen maar goed daar kan niemand wat aan doen,, allergrootste nadeel van verwarmen met airco is,, als je geen back up heeft zoals een centrale verwarming, dat het risico bestaat als het - 10 tot - 15 is wat gelukkig niet meer vaak voorkomt maar dan kan het zo zijn dat je hem dan niet meer aan de praat krijgt en dan kan je in de kou komen te zitten, ander groot nadeel zijn natuurlijk de aanschaf kosten en afschrijvingen en onder houd, elektrische convector kachels is het aller goedkoopste wat er is om je huis mee te verwarmen!

    • @Peter-Alexander
      @Peter-Alexander Місяць тому +1

      Dat nadeel geldt voor elk soort verwarming. Je zult een backup moeten hebben. Denk aan een olieradiator of een convectie kacheltje. En natuurlijk een electrische deken! Een convector kachel verbruikt meer stroom dan een airco vanwege de cop factor die elk soort wtp heeft. In aanschaf is t wel goedkoop maar je gaat meer (dure) stroom verbruiken.

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  20 днів тому +2

      Evt. alternatief is dat je dan bijv. nog een gesloten houtkachel ernaast zet als je een paar bomen in te tuin hebt. Of een convectorkacheltje. Deze temp komt idd weinig voor. Ik denk dat de SCOP wat terug loopt, maar dat je het nog steeds wel warm krijgt met airco's.

  • @Martijnemphaser
    @Martijnemphaser 3 місяці тому +2

    ik heb al jaren 2 Gree's Hangen wel een van de top modellen
    als ik dan kijk naar de technologie die erin zit
    slim ontdooitsyssteem bijvoorbeeld die alleen hoeft te ontdooien als t echt nodig is,en na de ontdooing op een ander algoritme gaat draaien zo dat het apparaat na de ontdooien uren door kan verwarmen zonder ijs op te bouwen,of bijvoorbeeld tot -15 de volledige verwarm capacitijd heeft.
    ook koelen tot 54 graden verwarmen tot -35 geen punt.
    en daarbij is gewoon 1 op de 3 aircos wereldwijd door Gree gemaakt
    en zei werken samen met bijna alle merken die ik voorbij zag komen.dus dat ze dan onder aan het rijtje staan klopt niet.

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  20 днів тому +1

      ok, aantallen gemaakt is geen graadmeter, maar ik ben zelf ook tevreden over een white label airco. Qua merk is het geen Daikin of Mitsubishi natuurlijk

  • @rsport2053
    @rsport2053 7 місяців тому +4

    Ontvochtigen gebeurd alleen in de koelstand, dus bij verwarmen heeft dit geen effect (De relatieve luchtvochtigheid zal zakken, maar dit is ook bij de HR ketel).
    Subsidie geven ze niet omdat je in de zomer ook kunt koelen met de airco, en dat is niet echt groen.

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  7 місяців тому +1

      Ja, daar zou je wel gelijk in kunnen hebben. Ben net even gaan kijken en zie geen condenswater. Ik ben alleen wel van de schimmel af, wellicht dat dat dan komt door de momenten dat we koelen of door de luchtventilatie. Die subsidie kan ik niet helemaal mee eens zijn. Een warmtepomp koelt in de zomer in principe ook, wel veel minder, maar het principe is hetzelfde toch? De besparingen zijn volgens mij vergelijkbaar. De 40 dagen die je hier koelt in NL vallen in het niet tegenover de dagen dat we verwarmen. Het is echt een goeie besparing voor mensen die om een of andere reden geen mogelijkheid hebben om naar een warmtepomp te gaan.

    • @VriendRick
      @VriendRick 7 місяців тому +2

      Dat wist ik ook niet.
      Bedankt voor de info.

    • @Peter-Alexander
      @Peter-Alexander Місяць тому

      Ja het klopt. Betekent ook dat als je in 1 ruimte wilt ontvochtigen en in de andere wilt verwarmen dit met een multi-split niet zal lukken. Wel is t zo dat je zowiezo iets ontvochtigt bij verwarmen aangezien de relatieve vochtigheidsgraad zakt bij een hogere luchttemperatuur.

    • @pietwiersma7119
      @pietwiersma7119 25 днів тому

      Airco’s hebben meestal ook nog een speciale ontvochtigings-stand ( druppel icoontje), dan staat de airco ook op koelstand, alleen staat hij dan zeer laag te verdampen waardoor er veel vocht vrijkomt en afgevoerd wordt via de afvoer.

  • @WimDijke
    @WimDijke 7 місяців тому +5

    Koelen heeft alleen
    een hoog rendement , maar elektrisch verwarmen niet

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  7 місяців тому +3

      Volgens mij bij een airco die verwamt wel. Hij haalt een factor 4 warmte uit 1 Kw. Daardoor is het zo'n interessante optie. Bij een elektrische kachel heb je gelijk.

    • @VriendRick
      @VriendRick 7 місяців тому +2

      Ik ben het met je eens.
      Elektra is een hele slechte verwarmer.
      1m3 gas = 9,8Kwh stroom aan warmte energie
      Zo staat het in alle lijstjes.

    • @poekiemanpoekieman9224
      @poekiemanpoekieman9224 7 місяців тому +5

      Nee, bij verwarmen ook uiteraard. Het is tenslotte een warmte POMP. Er wordt warmte verplaatst, niet gegenereerd. Of dat nou van buiten naar binnen (verwarmen) of van binnen naar buiten (koelen) is. Dat pompen kost energie, maar (veel) minder dan er aan warmte verplaatst wordt.

    • @loogmanpaul
      @loogmanpaul 7 місяців тому +4

      Met weerstandskacheltjes bedoel jij neem ik aan als je doelt op elektrisch verwarmen zo inefficiënt is? Dan heb je inderdaad gelijk.
      Verwarmen met een airco is een lucht/lucht warmtepomp. De SCOP is tegenwoordig minimaal 4 maar vaak ver boven de 5 met nieuwere modellen. Scop is de seizoensgemiddelde, dus voor elk kwh aan elektriciteit staat bv een scop van 4 gelijk aan een gemiddeld output van 4kw aan warmte.

    • @etjevogelaar
      @etjevogelaar 5 місяців тому

      Een airco (lucht/lucht warmtepomp) is altijd zuiniger met verwarmen dan gas. Een cv heeft een scop van 1 (er komt evenveel energie uit als je er instopt) en een airco heeft een scop van 3 tot 5.
      Ga je naar kijken wat 1 kw stroom kost en 1 kw gas dan is gas inderdaad goedkoper per kw maar zeker niet 3x goedkoper.

  • @charlvanbeek5644
    @charlvanbeek5644 7 місяців тому +4

    Met een houtkachel ben je een gigantische luchtvervuiler,en met een Airco niet,denk eens aan je buurman met CLPD of asma .

    • @avap2677
      @avap2677 7 місяців тому +2

      Stook ook op hout naast iets gas verbruik . Als je stookt met goed droog hout van ca 15 % vochtgehalte in een goede kachel is de vervuiling echt ! nihil en hebben mensen met luchtweg problemen absoluut geen last van mij .
      Als mensen stoken met soms zeiknat hout heb je hier gelijk .
      Als je elektrisch stookt met centrales die op bruinkool stoken heb je een groter probleem .
      Je kunt niet alles over 1 kam scheren bedoel ik hiermee .

    • @VriendRick
      @VriendRick 7 місяців тому +1

      Geïmporteerd huisvuil en Biomassa verbranden levert nog veel meer vervuiling op.
      Eerst moet het naar NL vervoert worden om daar te verbranden.
      Met deze opgewekte stroom laat jij je arco en of warmtepomp draaien.
      Technisch gezien is er geen andere energie dan fossiele brandstoffen.
      Met alle zonnepanelen en windmolenparken op de wereld levert dit maar 20% van de alle energie op.
      80% wordt dus nog steeds met fossiele brandstoffen opgewekt.
      Dus we hebben nu aan windmolens en zonnepanelen 20% van de energie markt ingevuld.
      Maar omdat de vraag energie/de energie honger steeds meer toeneemt zijn we in 20 jaar slechts 1% minder fossiel gaan verbruiken.

    • @redwhite_040
      @redwhite_040 Місяць тому +1

      je hoeft geen astma te hebben om hinder te hebben van houtkachelrook.

    • @annyvankeulen7040
      @annyvankeulen7040 Місяць тому

      Houtkachel is toch geen hinder,?chemtrails bv dat zou hinder moeten zijn! kijk hoe je kozijnen en auto's eruit zien na een regenbui tegenwoordig, had je nog geen bronchitis of astma dan krijg je t daar wel van..we kunnen overal wat van vinden, we moeten hoe dan ook warm blijven en stoken liefst met betaalbare mogelijkheden die in onze verschillende soorten huizen het beste aansluit..

  • @patrofanmaasmechelen8473
    @patrofanmaasmechelen8473 5 місяців тому +1

    Lijkt me meer nadelen dan voordelen? Momenteel hebben wij mazout (stookolie) en vloerverwarming. Heeft het nut om dan over te schakkelen (deels of volledig) op lucht lucht warmtepomp (financieel gezien)?

    • @Bespaarjunkie
      @Bespaarjunkie  20 днів тому +1

      vloer kan je op warmtepomp zetten. Omdat je van 1 Kw stroom, 4 Kw warmte maakt, is het veel goedkoper dan een normale CV ketel. In de praktijk staat 1M3 gas gelijk aan 10 kwh stroom. Je realiseert nu dus met 10 Kwh stroom dezelfde warmte als met 4M3 gas. Wel is het zo dat de prijs van 1M3 gas goedkoper is dan 10 Kwh stroom, dus dat moet je meenemen in de afweging. En natuurlijk de vastgoedrechten die je ook weg kunt strepen voor gas. (mits je warm water en koken ook op stroom doet).