Teşekkürler,İslam düşüncesi ve tartışmalarını üst düzeyde islam entellektüelliği düzeyinde şahit olduğum için hem size hemde Mustafa hocaya da teşekkürler özgürce düşünmek ve özgürce konuşabilmek adına saygı ve sevgilerimi sunarım.
İslam entellektüeli diye bir şey yoktur. İnancın tersi düşüncedir. Düşünenler Felsefe yaparlar. İnananlara düşünmedikleri için inanıyor denilir. Düşününler inancını kaybederler. Ya inanırsın yada gerçeği yani hakikati ararsın ikisi bir arada olmaz.. İnananlar gerçeği hakikati arayamazlar, ararlarsa inanan olmaktan çıkmış olurlar. Akılla dine inanılmaz oysa Bilim akılla yapılır. İnanç kanıt gerektirmez ama kanıtsız bilim olmaz. “Allah bilir” in Türkçesi Müslüman bilmezdir. Müslüman bilmez çünkü inanması için bilmesine gerek yoktur. İnanç din yada İslam bilimin zıddıdır. İslam ile bilim çatışır. Din akla değil muayyileye yani hayale dayanır. İslam hayatı anlayıp yorumlamaz, insanı aydınlatamaz. İslam’ın ve İslami kaynakların toplumu ve dünyayı, içinde yaşadığımız hayatı açıklama yeteneği yoktur. İslam, Bilimin aydınlık ortamında kendi karanlığına alan bulamaz, bilimin olduğu yerde yok olacağını bilir.
@@maximilyenbir sürü var olmasını boşver, içlerinden en babasını böyle tam nokta atışı denebilicek türden, en öldürücüsünü al gel. Hadi yaz ispatla bakalım sadece 1 tanesini bul ve ispatla bana yeter. Hadi bekliyorum.
@@namdigerABC o zaman rüzgar kesilince gemiler gitmez ayetine bak arkadaşım, ama rüzgar olmayınca da gemiler gidiyor motorun icat edileceğini bilememiş.
Tabi, dizel motorlardan ve yakıttan, nükleer enerjiden ve reaktörlerden bahsetmeliydi 610 yılında çölde yaşayan insanlara, değil mi?? Ne kafalarsınız yahu!! Rüzgarın da yaratıcısı Allah'tır, her türlü yakıtın da. Bir sebeple, aynen rügarı kesebileceği gibi, bu yakıtların kaynağını keserse o çok "bilim içi" beyinleriniz o gemileri nasıl yürütür acaba, azıcık düşünüyor musunuz? Bunun bir benzetme olduğuna, günün insanlarına o günün imkan ve bilgisi üzerinden bir açıklama olduğuna kafanız basmıyor mu siz inkarcı tayfasının?? Yazık, çok yazık. İyi niyetle ve gerçekten anlamak amacıyla okusan, her şey o kadar açık ki!! Allah ıslah etsin, ne diyelim...
Bu eleştiri videosundan çok istifade ettim, çok teşekkürler. Sizi de ilk defa tanımış oldum. Çok ihtiyaç duyulan bir konuya, çok iyi cevaplar verdiniz, düşüncelerimizi dillendirdiniz. Devamını bekleriz.
Allah sizden razı olsun Enis hocam. İlminizden daha çok istifade etmemiz için lütfen daha çok video çekin. Kaydı olmayan konferanslar canlı yayınlar silinip giderken youtube videolari belki 20 30 sene sonrakilerin bile ilminizden yararlanmasını sağlayacak. Lütfen daha çok video hocam. Tasavvuf eserlerine giriş tasavvufu nasıl hayatımıza uygularız gibi bir video konusi muhteşem olur mesela😊
Hocam Allah razı olsun, lütfen videolarınızın devamı gelsin! Mustafa hoca öfke dolu, hınç dolu. Maalesef, uğradığı haksızlığı tüm müslümanlara şâmil ederek konuşuyor, yorumluyor. Dine eleştiri bağlamında söylediği sözlerin altına bir ateist, deist aynen imza atar (mesela: aklın gözü twitter hesabı)
Enis bey...mustafa hoca ile baglanti kurup bu tarz konulari karsilikli tartissaniz buradan harika sonuclar cikar diye dusunuyorum...sizinle tartismaktan keyif alacagini dusunuyorum...biz zaten cok mutlu oluruz...
Hocam çok teşekkür ediyoruz. Bir de şu mealci dostlara bir video yapsanız çok iyi olur bence. Özellikle mealcilerin bir usule sahip olmamasi ve rivayet felsefesini bilmemeleri uzerinden gidebilirsiniz.
Ne guzel sizin sohpetlwrinizi dinlemek hocam. İlk sizi tvde dudane hocamla izlemistim . Yillar once hayranlikla yutuburda olmak sohbetinizde. Yararlanmak ayri bir tat. Adanadan sevgiler
Keşke hocalar toplumun gerçek dertlerini konuşabilselerdi ah keşke...Toplumun derdine bak hocaların gündemlerine bakın. Eylemsizlikten ölüyoruz... Beled süresinde geçen sarp yokuşu dert edinen, o yokuşu aşmaya çalışan mümin erkek ve kadınlara ,o erdemli kullara selam olsun.
Üstadım oldukça çocuksu ve Nazif düşünüyorsunuz Her alanın uzmanı insanlar hem kendi alanlarıyla alakalı iç meseleleri tartışırlar hemde bunun toplum ile alakalı tarafını ele alırlar Sosyoloji. Sağlık.felaefe. fizik tüm alanlar aynı durumda
Felsefe ile otomobil de üretemezsin,inşaatta yapamazsın,virüse karşı aşı da geliştiremezsin. O zaman bilim ile felsefe de bir araya gelmez mi diyeceğiz şimdi? Hocanın dediği; Kuran'a bağlı bir müslümansan felsefe yapamazsın..Bu da çok yanlış hatta saçma.Ancak,Denizin ortadan yarılmasını dil felsefesi ile rahatlıkla açıklayabilirsin. Felsefe yapanların varlığa,oluş ve bozuluşa,bilgiye ulaşmaya dair sabit düşünceleri yok mu?Bunlar da birbirinden farklılık arzetmiyor mu? Bu farklı bakış açılarından biri de niye İslam nazariyatı olmasın? Müslümanlar niye kendi düşünceleri üzerinden felsefe inşa edemesinler? Nitekim Kindi,İbni Sina,Farabi,İbni Rüşd ve daha binlercesi tarih boyunca bunu yapmışlar. İslam(DİN) ve Felsefe bir araya gelmez görüşü şehir efsanesi olmaktan ileri gidemeyecek değersiz,pespaye bir görüştür. Felsefeye sınır çizilemez.Dileyen dilediği gibi yapar.Birilerinin beğenmiyor olması onu düşünsel faaliyet olmaktan çıkarmaz.
Ya inanırsın yada gerçeği yani hakikati ararsın ikisi bir arada olmaz.. İnananlar gerçeği hakikati arayamazlar, ararlarsa inanan olmaktan çıkmış olurlar. Akılla dine inanılmaz oysa Bilim akılla yapılır. İnanç kanıt gerektirmez ama kanıtsız bilim olmaz. “Allah bilir” in Türkçesi Müslüman bilmezdir. Müslüman bilmez çünkü inanması için bilmesine gerek yoktur. İnanç din yada İslam bilimin zıddıdır. İslam ile bilim çatışır. Din akla değil muayyileye yani hayale dayanır. İslam hayatı anlayıp yorumlamaz, insanı aydınlatamaz. İslam’ın ve İslami kaynakların toplumu ve dünyayı, içinde yaşadığımız hayatı açıklama yeteneği yoktur. İslam, Bilimin aydınlık ortamında kendi karanlığına alan bulamaz, bilimin olduğu yerde yok olacağını bilir.
Enis Bey, Siz Mustafa Hoca'nın videosunun tamamını izlediğinizden emin misiniz? Karşı argüman diye ortaya koyduğunuz şeylerin çoğuna kendisi yanıt vermiş durumda zaten
Hocam seviyeli eleştiri için teşekkürler! Dillendirdiğiniz bir çok eleştiriye katılıyorum ama ana konuda Mustafa Hocanın haklı olduğunu düşünüyorum. Din inançdır, dogmadır, Felsefe düşünme biçimidir tabular ya da kutsal inekler yoktur. Her şey sorgulanabilir, her şeyden şüphe edilebilir. Müslümanlığın devlet politikası olduğu hangi ülkede din hakkknda felsefe yapabilirsiniz? İslamın altın çağda bile insanlar tekfir edilmedimi?
mustafa öztürk kitabın ortasından ve doğrudan konuşan biri o yüzden rahatsız ediyor bazı çevreleri adamın söylediği her şey doğru ister istemez bazılarını bu rahatsız ediyor ona cevap yetiştirmek zorunda kalıyorsunuz demek ki adam doğru yolda minnettarım mustafa hocaya...
Adamın söyledikleri hoşuna gidiyor çünkü dinden rahatsızsın. Din senin gibiler için yok olması gereken bir problem. Mustafa Oztürk de bilerek ya da bilmeyerek buna hizmet ediyor.
Enis hoca, Mustafa hoca'nın söylediğini üstüne alınmış. "Felsefenin olduğu yerde islam olmaz, islamın olduğu yerde de felsefe olmaz. İkisinin de olduğu yerde hiç bir şey olmaz..." Bu cümlede bir sorun yok ki. Gayet güzel söylemiş bence. Enis hoca bu kadar konuşmuşsunuz ama siz hangi metodu kullanıyorsunuz onu söylemiyorsunuz. Mustafa hoca'nın şikayet ettiği ilmi ahlak sorunu da bu zaten. Çıkın söyleyin kardeşim diyor, o onu demiş bu bunu demiş gibi kısa paslarla yıllardır kendi aranızda top çevirmeyin diyor. Kuranı okuyoruz fakat anlama kısmında hangi metodolojiyi (hangi felsefeyi) baz alacağız? Kuran evrensel midir, yoksa tarihsel midir? Enis hoca da aslında tarihselci fakat henüz kendisi bunun farkında değil :) Mustafa hoca kendi tarihselci anlayışıyla senelerdir şunu diyor: Kuranı okuruz, tarih bağlamında gidebildiğimiz yere kadar gideriz, 1400 yıl önceye yahut 1000 yıl öncesine. Gittik diyelim, o dönemdeki o tarihteki kuranın ne dediğine, ne demek istediğine bakarız, anlarız ve o bağlamdaki anlamı cebimize koyar günümüze getiririz. Diyelim o dönemdeki kölelik, o dönemdeki kadın vs. anlayışı günümüz dünyasına bir şey demiyorsa tevil ederiz, değiştiririz, dönüştürürüz. Böylece de yaşayan bir Kuran elde ederiz. Ve dikkat edin böyle yaparak da hem Kuranı olabildiğince en doğru bir metotla anlamaya çalışmış oluruz hem de Kuranı tahrip etmemiş olur, şu kelime aslında bu anlama gelir, bu kelime de aslında dövmek değildir gibi etimolojiyle oynayarak Kuranın orasına burasına çimdik atmamış oluruz.
Kur'an tarihsel mi okunur yoksa evrensel mi? Metodunu en baştan seç! Kur'an tarihselse namaz, oruç, zekat hulasa içinde bulunan herşey tarihseldir. Bunu diyebiliyor mu kendisi? Degilse sinirlari kim çizecek? Sana gore tarihsel olan bana gore belki de evrensel? Taşlar yerinden bir kere oynadi mi ortada din diye bir şey kalmaz. Işte insanlarin ayak diremesi bundan. Bilmem bunun farkinda mi kendisi? Eger farkindaysa aslinda istedigi şey bu mu?
Gayet evrensel bir şekilde yaklaşabiliriz dostum. Günümüzde de modern kölelik mevcut mu mevcut köle ayetlerine baktığında onlara iyi davranman gerektiğini gayet anlarsın. Zaten kuran kapalı bir şekilde her konudan konuşmaz kesin sınırlar cizmez ki.
Hocam, hiç ait olmadığım bir zamanda, hiç ait olmadığım bir kültürde, hiç ait olmadığım bir coğrafyada, hiç ait olmadığını bir dil ile, olup biten herşey ve o olup bitenler ekseninde oluşan bir takım kurallar silsilesinden neden mesuliyetim var ? Hadi görece ülkeme ve milletime yakın olduğu için bana sirayet etti.. Söz gelimi bir Peru'lunun bir Avustralya'nın, bir İzlanda'lının niye bir mesuliyeti olsun ? Sonsuz bir yaratma gücü olan Allah'ın, 600 lü yıllarda Arabistan'ın bir köyünde yaşanan hadisleri, orada ki çıkarımları, tüm dünyaya sözüm ona sınav vesilesi kılması ve buradan bir ceza / mükafat sistemi yaratması çok sığ, çok insani bir tavır değil mi ? Tüm bu absürt mekanizmanın zaten tüm dünyada başarısız olması da bunun delili değilmidir ? Sonsuz evreni yaratan güç, kendi yaşam kurallarını, kendi yarattığı coğrafyalara ve kendi yarattığı insanlara ulaştırmak, adapte etmek konusunda ne kadar da başarısız sayılmaz mı? Guatemala'da yaşayan biri için Ebu Cehil, Ebu Süfyan yada Ebubekir neyi ifade eder yada etmeli ?
Hocam size soru ve notlar 1-)Kuran ;,Eğer kadının sosyolojik olarak değer verilmediği bir gelenek veya coğrafyaya hitap ettiyse ,İslamın evrensel okumasında öncelik olarak bu konuyu ele alıp tam bir düzeltmeye gitmesi lazım değilmiydi?sizce kuran bu konuda tam bir çözüm sunmuşmudur?yoksa tarihin bir döneminde soruna toplumun gelişmesine paralel geçici bir çözümmü sunmuştur ? günümüzede uygulanabilir biçimde ?sunduysa bize çözümü uygulayan bir islam topluluğu veya ülkesi ile bunu islam dışı laik metodla uygulayan batılı ülkeleri kıyaslarmısınız? 2)Kölelik ve cariyelik bugünde olduğunu varsayalım,farklı yollarlada olsa , günümüzde bu konuda soruna çözümü Evrensel insan hakları beyannamesi veya modern hukuk ile mi çözersiniz yoksa Kuranla mı?Hırsızlık ,miras ,kadının şahitlliği vs konullarıda içine alalım sonuç olarak sizin bu sorunlara karşı Kuranı okuma yöntemi nasıl olmalı ?
Enis bey, size göre felsefeyi kullanarak Kuranı ve Dini nasıl anlamalı? Sonuçta son 1400 yılda saten anlayış farkları bariz ortada olduğuna göre neyi nasıl bugün hangi metod ile anlıyacagız?
Bu ikiyüzlü namussuza göre hiçbir şeye cevap veremeyelim yeter. Aişenin yaşı 6 mıymış, o zaman yaş şöyle hesaplıyor olabilir, gerdeğe girdiği yalan olabilit, aişe erken olgunlaşmış olabilit, olabilit de olabilir. Az daha devam etse aişe yalancı bir çocuk olabilir diyecek. Geldik adem peygamber mevzusuna. Orada adem şu anlama geliyor olabilir, allah evrimle yaratmış olabilit, ol dedim oldu ifadesi evrimi beliryiro olabilit, adem homohabilis olabilit. Olabilit de olabilir ama hiçbir delilimiz yok. Yine bilemediğimizle kaldık. Peki bu kştaba niye inanıyorsun? Çünkü para ödenen namussuz birisin de o yüzden
Tevbe Suresi'nde Allah neden sürekli Tebük Seferi'nden bahsedip duruyor? Kuran-ı Kerim'i ciddi bir şekilde okumuş olan var ise cevaplayabilir mi? Saygılar.
Hocam Kur'an'ı Kerim evrensel olduğu için içindeki olaylardan çıkaracağımız dersler bugüne de ışık tutmaktadır. En basitinden diyanet tefsirine vesaire göz atarsanız, müslümanlar için ne ifade ediyor ayetler sade ve özet bilgi alabilirsiniz. Diyanet tefsiri bu açıdan en kısa en öz tefsirlerden biridir, tavsiye ederim
ne uygulamalı islamda (ibadet ) ne de bilimin olduğu yerde felsefe olmaz. aksi takdirde ne dindar olunur ne de bilim yapılır. felsefe ancak örtük var sayımın olmadığı bir yerde yapılır. örnek: "varlık nedir", "var mıyım" sorusunun örtük bir var sayımı "varım işte, düşünüyorum vs" demeden yapılır sonradan bir kanıya varılır. bilimin de dinin de pek çok örtük var sayımı vardır. "islam'ın olduğu yerde felsefe olmaz" sözüne insanlar bence fazla alınganlık gösteriyor.
Keza böyle olmasaydı Kelam ilmi olmazdı İmam Maturidi boşuna mu uğraştı Gazzali Ve İbn Sina boşuna mı atıştı hatta Peygamberin hayatını okumakta bir haber felsefesidir yani felsefe her türlü İslam'da vardır
@@ahmetpeker8974 inanan birisi felsefe yapamaz gibi bir iddiam söz konusu bile değil, elbette yapılır. sorgulamayan insan olur mu hiç :=) bilim örneğini bilerek orada verdim, bu dinin ya da bilimin bir kusuru ya da felsefenin "zayıflığı" değil, sadece doğru bir yol değil. kast ettiğim şey, iman ettiğim andan itibaren (yani ibadeti yerine getirireken) eğer ben yeniden felsefi akışın içerisinde girersem ibadet etmem nasıl mümkün olabilir? sizce de bir çelişki olmaz mı? Sürekli bir tanrıya inanıyorum ya da inanmıyorum arasında gidip gelmem gerekecek, hiçbir ilerleme kat edemeyeceğim. aynı şekilde labda bilim de üretemem. Bilim de örtük var sayımlarla doludur, laba girdiğim andan itibaren bu teorileri kabul etmezsem (doğru ya da yanlış anlamda) nasıl ben teorileri hipotezlerle test edebilirim değil mi? Hipotezim yine bilimin çizdiği sınırlar dahilinde elbette.
Bilim ile felsefenin alanları farklı . O yüzden birbirlerinin ayağına basmazlar ama din ve felsefe aynı zeminde yürürler birbirleriyle çatışabilirler ya da din felsefeden yararlanabilir
Enis Bey, Batılı Paradigmalarla Kuranı Kerimi tam olarak anlayamayız. Dediğiniz doğrudur. Tarihselcilik, Kuranı anlamak için mevcut olan onlarca yöntemden biridir. Tek başına yeterli değildir.
Mustafa hoca'nınki gibi bir polemik konuşması olmuş ancak Mustafa hoca daha fazla tarihsel bilgilere dayanıyor genel itibariyle. Konuşmanızın her bir bölümüne dair yazmayacağım, mesela hocanın geleneksel İslamı tanımlamadığı gibi haklı tespitleriniz elbet var. 11:30 da tarihselci metoda ilişkin kısmen kullanılabilecek tarafları vardır diyorsunuz ancak bunun esasına hiç girmiyorsunuz... 24:20 de yaptığınız tarihselcilik eleştirisini daha önce Dücane hoca yapmıştı zaten. Doğru. 27:25 te hocanın ilmi namussuzluk atfından bahsetmişsiniz, hoca bunu konuşmasının onuncu dakikalarında kuran'da kölelik cariyelik yoktur diyenlere yönelik sarf ediyor açıklamasını da yapıyor. Bu yöndeki yorum sahiplerinin mesnetsiz ve manipülatif olduklarını, ayetleri eğip büktüklerini söylüyor. Burada benim alanım epistemoloji veya dini felsefe diyerek "usulden" konuşarak kaçamazsınız. Kaldı ki kendiniz de "tarihselci yorumdan" beslendiğinizi söylemişken hocanın kimseye mesnetsiz şekilde "saldırmayacağınızı" bilirsiniz. 29:20 de İlmi namus konusuna atfen birtakım insanların kur'an ayetlerini farklı yorumlayabileceklerini bunun da gayet mümkün olabileceğini söylemeniz gerçekten çok başarılı! Yani darabe fiilinin anlamına dair bir Kur'an okuması var o eğitimli muhafazakar hanımefendilerin, ya da varsa dahi onların bu yorumlamaları ilmi şartları haiz mi. Yani bu konudaki yorumunuz da yeterli olmamış. 31:53 teki mantık yürütmeniz tamamen hatalı. Hoca zaten defaatle başka yerlerde ahlaklı bir Müslüman olmak için tarihselci yorumun benimsenmesinin gerekmediğini söylemişti. Yani 32:24 teki tespitiniz doğru olmakla hocanın sanki aksini belirttiğini ima etmeniz çok hatalı. 36:45 de hocanın "kıvırtma" iddiası bence zaten bu polemiği yapma nedeniniz kanaatimce. Zira samimi bir şekilde inandığınız ve eylediğiniz iddiasını taşıyorsunuz. Bence bunu sorgulamak kimsenin de haddine değil. Ama buradaki "kıvırtma" iddiasının bir yorum olduğunu ve altının da dolu olduğunu teslim etmeniz lazım. Yani hocanın bu iddiasına "esastan" bir savunma yapmadıkça bir şey demiş olmazsınız. Bunu da herkese açık yapma şansınız maalesef yok (bu iddialara eğilen bir yazınız varsa ilk elden talibim). 38:56 da "kıvırtma" ya giden yolu anlatan Gazali'ye değinmeniz güzel olmuş. 41:00 de antropomorfik yoruma değinmişsiniz. Bence müfessir olan Mustafa hocanın, müfessirlerin vahiy sonrası 300 yıl boyunca yaptığı yorumların hangi müfessirlerce nasıl operasyonel şekilde değiştirildiğini anlattığı konuşmalarını dinleyin..Bakalım hangisi daha tutarlı .. ve bu hocanın gerçekten güçlü olduğu bir konu
Bir dini görüş, "Müslüman ailede doğdun, bu sayede en kötü ihtimal biraz yanıp sonra sonsuz cennetin tadını çıkaracaksın" şeklinde bir görüş empoze ediyorsa, Allah'ın en çok önemsediği şeylerin namaz oruç olduğunu söylüyorsa, evet o ahlaksızlığın sebebidir. Bu görüşleri ortaya çıkaran rivayetleri dinde kaynak almayıp, bu görüşlerin tam tersini söyleyen Kuran'a tabi olursak da, evet ahlakımız artar.
S. A. Müslüman olmayanlara karşı Mekke dönemi ve Medine dönemindeki ayetlerdeki hitap, dil söylemi farklılığından bahsediliyor. Görüşlerinizi rica ediyorum. Kolay gelsin.
Önce müslüman felsefeci olmaz diyen adama, sonra müslüman felsefeci olmaz diyen adamı eleştiren adama bakınca kimin ne olup ne olmadığı görülüyo hocam:)
Mustafa Ozturk un düşüncesini tam anladığınızı düşünmüyorum. Yaptığınız eleştirilere de bu yüzden katılmak mümkün değil. Cahiliye döneminin bilinmediği ile ilgili söyledikleriniz ise haddim degil ama bilgi eksikliği.
Mustafa Hoca, felsefe mevzusunda o sözü nasıl söyledi anlamıyorum (değerlerine hiç girmiyorum bile). Kendisi düşünüp eleştiri getirirken ne yapıyor, felsefe yapmıyor mu? Felsefesiz din olur mu, felsefe dinsiz olur mu?
Kur'an'da kötülük problemi Bakara 30'la sınırlı değildir, Kur'anda kötülük porblemi dibine kadar var: Musa hızır kıssası, Şura 30 Nisa 79 Ankebut 40 gibi karma yasası anlatan ayetler.
Var olan filozofları tekfir etmediniz mi zamanında? Geçmişe sahip çıkmak kolaydır, sıkıysa Mustafa ÖZTÜRK'e sahip çıkın fikirlerinden dolayı mesela... Dolayısıyla boş bu konular.
Din ile felsefenin bir arada yer alması mümkün olmayabilir. Din tanrıya iman etmeyi, teslim olmayı, sorgulamamayı bireylere söyler; felsefe ise sorgulamayı gerektirir. İkisinin bir arada olmayacağını Sören Kierkegaard'ın felsefesinden de anlayabiliyoruz. Din ve felsefeyi uzlaştırma çabasının çok masum bir çaba olduğunu söyleyebiliriz. Bunun örneğini İbn Rüsd ile anlayabiliyoruz fakat işe yaramadığını islam dünyasının da İmam Gazali ile bunun bir tercih yapılması gerektiğine işaret ettiğini görebiliyoruz. Ya iman ya sorgu ya din ya felsefe...bu kaçınılmaz...buna isterseniz dil oyunları ya da paradigma kavramları çerçevesinde ele alabilirsiniz. Din ve felsefenin kendine özgü dil oyunları vardır Wittgenstein açısından bakarsanız. Uzlaştırmaya çalışmak veya islam dünyasında söyle filozoflar vardır demek çok makul olmayacaktır. İslamdaki sorgulama konusu ayetlerde geçen akl etmezmisiniz ile ilişkilendirilse de bu akl etme durumu sınırlıdır ve islam öğretisi çerçevesindedir. Bir kere tanrıyı konuşmak bile dindar bilinç için zordur çünkü tanrıyı konuşmak tanrıyı kaybetmeyi göze almayı gerektirebilir. Tanrıyı zorunlu bir varlık olarak kabul etmek bile sorgulama alanını sınırlandırır. Bu açılardan bakıldığında din ve felsefenin bir arada olması çok romantik olacağını düşünüyorum.
Hocam etik bir tuzağa düşüyor diyerek çok ince bir ruha sahip olduğunuzu göstermişsiniz. Mustafa Hocayı çok severim ama yayınladığı videodaki bu başlığı görünce ben de bayağı rahatsız oldum. İslam'ın veya diğer dinlerin dogma olduğu bir gerçek ve dogmatik alanlarda felsefe yapılamayacağı da bir gerçektir diyor kısacası Mustafa Hoca videoda ancak bu analiz doğru gibi görünse de insanı rahatsız eden bir tarafı da olmuyor değil. Yalnız olmadığımı videonuzu görünce anladım ki elbette daha bir çok insan bundan irrite olmuştur. Teşekkürler Enis hocam sizi seviyoruz.
Ben hiç irrite olmadım aksine yeteriz buldum. Çünkü felsefe yapabilmenin birinci şartı düşünmektir. Allah'a teslimiyetin esas olduğu yani aklının ve bilincinin yerine dini koyduğun İslam'a bağlı kalarak özgürce nasıl düşünebilir ki bir insan? Keşke Mustafa Öztürk bunu bu kadar net söyleyebilseydi.
@@GorukleCom siz olmamış olabilirsiniz ancak Enis hoca da dahil birçok kişinin rahatsız olduğu belli. Ayrıca Mustafa hoca daha ne kadar net ve açık söyleyebilirdi ki?
@@müştekimüteşekkir Mustafa Öztürk ile İhsan Eliaçık'ın içine girdikleri çıkmaz yol birbirine çok benziyor. Eliaçık'ı normal hayatta da tanırım. Kendisine de söyledim. İslam denen dinden A'dan Z'ye kurtulmak lazım. Bu çağda bu dinden insanlıığın hayrına; ne kadın hakları, ne çocuk hakları, ne insan hakları hatta ne hayvan hakları, hiç bir şey çıkmaz. Kaldı ki İslam'ın yeniden yorumlanması işinde haddinden fazla geç kalındı. İkisi de bu netlikte olamıyor henüz. O yüzden de tüm söyledikleri bu tartışmaları benim gibi dışarıdan izleyen insanlara ancak "eh işte" dedirtiyor. Kesmiyor.
Hocanın burdaki sorunu, bilimi mutlak doğru olarak algılamasında. Bir başka sorun da batı felsefesini ve ürettiklerini, fizik kanunlarıymış gibi kabul etmesinde.
Kanada'da yasiyorum, paylasimlariniz cok degerli, ama Mustafa Ozturk icin sunu soyleyebilirimki kendisi kafasi cok karmasalarla dolu bir insan , bunu neye dayanarak soyluyorum? Bir ruh doktorunun cocugu olarak soyluyorum, aslen Fizikciyim ve kendi isimde calisiyorum burada ama hayatim babamin sagliginda yaninda ve hastalariyla gecti, Rahmetli babamla bir gun Mustafa beyi dinlerken banada garip gelen aciklamalarinda babaminda dikkatini cekmis olmaliki, bana oglum bu kisinin kafasi karmasalarla dolu ve cokta dogru analizler yapamiyor sadece kafasindaki olaylar ile ugrastigi konular arasinda bocaliyor bu bocalama kendisini dogru yoldan ayirmak uzere demisti, Allah sonunu hayirli etsin, sizlere tesekkur ederim.
Psikiyatrisliğin babadan oğula geçtiğini bilmiyordum. Bir şey daha öğrendim. Teşekkür ederim. Benim babamda torna-tesviyeciydi, bana o genlerini aktarmamış...
@@suatcanbaz6547 Psikyatristlik veya baska bir meslek babadan ogula gecmez elbette, ben Fizik Muhendisiyim ve kendi isimde calisiyorum, aktardigim bilgiler babama ait bilgilerdi, ve sadece babam soylemiyor bunu gerek babamin veya gerekse benim baska arkadaslar ile oturup konusur ve degerlendirmeler yapardik, bu zaatta bir gariplik var, ne dedigi anlasilmiyor bile, adam bir muallak icinde, konulari havada sallaniyor ve pek bir dayanagida yok. sonra genetik benzetmeniz hicte iyi olmamis keske biraz daha dusunupte yazsaydiniz saniyorum babaniz o isi yaparken babanizin yaninda bulunmus ve o isle alakali bir fikre sahip olmusunuzdur ve belkide Tornacilik gibi zor bir meslegin bazi becerilerini babanizdan almissinizdir.
@@huseyindilmac8176 ben Mustafa Ozturk u Kanadadan once Turkiyedeykende taniyor ve seyrediyordum ve Ayrica BAbam Turkiyede bir Psikyatri prof . uydu, aktardigim bilgiler kanadanin etkisinde kalinipta aktarilmis bilgiler degildir.
25:38 de söylediğiniz tarihselcilik anlayışının direkt olarak reddettiğini bir şey zaten. Tarihselcilikte baktığınız kuranı bir mesaj olarak, yani 600 sayfalık bir metin olarak değil aslında bir dönem ve şartlara göre değişen bir mefkure olarak değerlendirdiğinden ötürü allahın bir kitap indirmeyi amaçlamadığını tarihselcilik perspektifinde söyleyebiliriz. Ve sizin söylediğiniz gibi olsa bile, çok anlamlı bir kitap olupta her nesil için doğru anlamın olması imkansızdır. Çünkü en basitinden işin içinden çıkılamayan nisa 34 gibi ayetler çoktur. Ayrıca bu peygamberin söylediği şeyi belirsiz kılar, o kadar fazla anlamı olduğu takdirde döneme göre kurandan tyt-ayt sorularını çıkarmamız saçma olmaz. Mustafa Öztürk'e yönelttiğiniz bazı eleştirilere katılıyorum ama en temelde tarihselcilik ile ilgili yaptığınız çoğu şey eksik kalmış. Evet Mustafa hoca tamamen tutarlı olmayabilir ama bu tarihselciliği bir sonuç olarak değerlendirmememiz gerekiyor bence. Yani tarihselci okuma metoduyla kuranı şuan okuyamıyor oluşumuzla mustafa öztürkün yaptığı çakma tarihselcilik olmuyor, tarihselcilik dediğimiz zaten bir metodoloji yani bir sonuç olmak zorunda değil. Kuran gerçekten asla ne kastettiği anlaşılamayacak bir metin olabilir. Sizin yaklaşımınıza göre direkt metin öyle ya da böyle anlaşılmak zorunda ve tarihselci metodoloji ile anlayamıyorsak o zaman bu işlevsizdir gibi bir yere varıyorsunuz. Ben kuranın sadece okunarak anlaşılmasının imkansız olduğunu düşünüyorum ve eldeki verinin yetersizliğinden ötürü de tarihselci metodolojinin tamamen uygulanabileceğini düşünmüyorum. Nasıl eski kutsal metinlerin ne kastettiğini anlayamıyoruz, aynı şekilde benzer bir durumun kuran içinde geçerli olduğuna inaniyorum.
selam ilk defa videonuzu izledim sizi tanımadığımdan bazı sorular sormak isterim: 1. vakıflarda, camide..v.b islami kurumlarda veya mahallerde çocuklara yapılan cinsel tacizlerin sonucu dindar toplululkların seslerini çıkarmamaları sanki böyle şeyler hiç olmamış gibi davranmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? 2. dindar insanların (hangi dine ve/veya inanç gruplarına inandıklarının önemi yok) ahlaklı olmaları zorunlu mudur? 3. dini ticaretin aleti yapmak ne kadar ahlakidir? 4. din analiz metedolojileri inancın parçası mıdır?... tabiki soruların hepsine cevap vermek zorunda değilsiniz...
Bu soruyu soran kişinin inancına göre cevap verilir 1- eğer soruyu ateist perspektif sahibi soruyor ise . Iyi yada kötü ve ahlâk olmadığı için. Herşey anlamsız olduğu için . AteiMe göre özgür iradeniz olmadığı için doğa kanunlarına tabi olduğumuz için. Istisnar tecavüz cinayet çıkarcilik yani herşey mübahtır ve bu soruda anlamsızdır 2- teizim perspektifi sahibi biri soruyorsa zerre kadar sosyoloji bilmediği için hem cahil hemde bilgisizdir. Günümüz tüm modern sosoyoloklari bu modern dönemde. Iletişimin çok arttığı. Insan nüfusunun çok arttığı. Çok yoğun bir metropol hayatının olduğu. Pornografik yayınların 7 yasındaki cocouklarin dâhi çok rahat ulasabildikleri bir ortamda. Modern giyim kuşam tarzı. Cinselliğin Kural değil isteğe göre yaşandığı. Tüm dünya toplumlarında hedonizm alabildiğine aktığı bir zamanda. Tüm teist ve ateist toplumlarda Cinsel istismar Yolsuzluk Ahlakı değerlerin yerle Bir olduğu Kişisel güven Sosyolojik güven vs değerlerin alt üst olduğu bir dönemde elbette ki. Cinsel istismarın arması veya görünür olması oldukça normaldir:))) 3- ben bir soru sorayım. Eleştirinin dibinin yapıldığı bu dönemde. Kimsenin elini taşın altına koymak yerine oturduğu yerden eleştirdiği bu zamanda Eğer bu Kadar cinsel istismar içinizi acıtıyor ise Cinsel istismara uğramış biriyle evlebmek Veya bir çocuğa sahip çıkmak Veya cinsel istismari çözebilecek sosoyolojik çözümler üretmek Veya istismar yapan kişiye gerekiyorsa hayatınız pahasına ceza vermek vs sayısız eylemleri yaptığınızı asla ve asla asla ve asla sanmıyorum ama asla :))))) Eleştirmek çok kolay Bedel ödeyip elini taşın altına koymak çok Zor. Sen kolay olanı yapıyorsun
Sonuna kadar izleyebilmek isterdim ama katlanması çok zor. "Mustafa hoca geleneksel islam derken ne demek istiyor? Belki kitabında tanımlıyordur okumadım." diyerek bir saatlik video çekerken utanmadın mı hocam? Adam "Geleneksel İslamın kritiği" diye kitap yazmış, sen kapağını açmamışsın, ama "geleneksel islam" kavramını izlediğin videoda açıklamadığı için "Mustafa hocanın analizlerinde muğlaklık var" diye ahkam kesebiliyorsun. Arkana dizdiğin kitaplar dekor olarak mı var? Bir ropörtaj izleyip gaza gelip etkileşim uğruna bir saat bık bık konuşmadan önce karşınızdakini okuyun.
Konunun başlığını daha dikkatli okursan,Enis Doko'nun özel ve geniş kapsamda bir"Mustafa Öztürk'ün geleneksel İslam anlayışı" eleştirisi yapmadığını,sadece Ruşen Çakır'a yaptığı"Felsefe ile İslam bir arada olmaz" içerikli açıklamalarla sınırlı,daraltılmış bir eleştiri getirdiğini görebilirsin.Herthangi birinin bir söyleşide,konferansta,videoda dile getirdiği bir mevzu hakkında görüş beyan etmek için,o kişinin o güne kadar yazıp söylediği herşeyi yalayıp yutmak mı gerekiyor? Örneğin Papa Francis dinler arası diyaloğu başlatan ve diğer dinlerdeki insanlara da saygı duyulması gerektiğini söyleyen ilk Papadır.Ama aynı Papa bir röportajında ;"İslam kan ve gözyaşından başka birşey getirmemiştir" dediğinde,sadece bu beyanatı özelinde eleştiri yada tepki gösteremez miyiz? Dönüp Papa'nın İslam hakkında söylediği bütün literatürü taramamız mı gerekiyor illaki? Velevki O sözünün dışında İslam hakkında hep saygı dolu ifadeler kullanmış olsun!
@@fatihmehmetkarabacak Videoda eleştirdiğim içerik konu başlığından tamamen bağımsız, siz sanırım videonun başlangıç kısmını izlemediniz. Enis Doko videonun başında, Mustafa Öztürkün "Geleneksel islam" kavramını Ruşen Çakır'ın programında yeterince açık tanımlamadığını söyleyerek "Mustafa hocanın analizlerinde zaten böyle muğlaklıklara rastlayabiliyoruz." diye genelleme ile çok ucuz bir itibarsızlaştırmaya girişiyor. Ben elbette bütün külliyatını okuması gerektiğini ima etmedim ama Enis Doko'nun "Belki kitabında yazıyordur okumadım" diye bahsettiği bir kavram üzerinden karşısındakini aşağılamaya kalkmadan önce zahmet edip o kitaptaki o kavramı okuması gerektiğini düşünüyorum evet.
Hangi geleneksel islam anlayışı diye soruyorsun ben söylüyeyim, geleneksel islam geldiğinde kafan omuzunun üstünde durmaz .hayatınız ılık yorumlarla geçti hocam . Hayaller şirinler köyü gerçekler Texas chainasaw masscare
Hadi ya? Geleneksel İslamı temsil eden Karahanlı, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kaç kişinin kellesi alınmış ? Bu dönemlerde yaşamış herhangi bir İslam aliminin fetvalarına, siyasi tenkidlerine hiç baktın mı?
Sizin gibi insanlara bakarsak, biraz sert konuşan barbar, orta yol bulmaya çalışan ılık ves oluyor. Sen muhtemelen vitaminken Enis hocanın üslubu yine böyleydi. Böyle saçma sapan, bomboş yorumlar yapan birisinin zaten bu kanalı nasıl bulduğu şaşırtıcı gerçektende. Bir de bir şey bilmeden kalkmış geleneksel islam tanımı yapıyor
Hasan Mezarcı kadar "doğruya doğru" diyemiyorsunuz... Kur'an dan bir tek ayetinin, Muhammed zamanında yazılmış ( kağıtta, kemikde, deride...) yazılmış, o zamandan kalmış bir delil varmı? Niye, inişe göre değilde, karışık yazılı hale getirilmiş? Vs. Vs.
Şimdi de referans noktanız akıl hastası Hasan Mezarcı mı oldu😅 Dünyanın en önemli müzelerinde Kuran karbon testleri yapılmış orjinal Kuranlar var. Altay Cem Meriç in Peygamberliğin ispatı adlı kitabında yaklaşık 40 tane karbon testleri Hz Muhammed dönemine denk gelen yazma örneği var.
Enis Bey;Kur'an'ın ne olduğu,vahiy mi yoksa insan ürünü mü olduğunun kabulu , bütün bu tartışmaların temelidir.Hangi coğrafya veya kültüre ait olduğu,ikincil düzeydedir.Sorun,sizin 'el sürmeyin', Mustafa Öztürk hoca 'el sürelim' diyor olmasında.
Kur'an tarihsel mi okunur yoksa evrensel mi? Metodunu en baştan seç! Kur'an tarihselse namaz, oruç, zekat hulasa içinde bulunan herşey tarihseldir. Bunu diyebiliyor mu kendisi? Degilse sinirlari kim çizecek? Sana gore tarihsel olan bana gore belki de evrensel? Taşlar yerinden bir kere oynadi mi ortada din diye bir şey kalmaz. Işte insanlarin ayak diremesi bundan. Bilmem bunun farkinda mi kendisi? Eger farkindaysa aslinda istedigi şey bu mu?
06:30 ismet özeldi sanırım. Bir okuyucu; filan şiir deki şu cümlede böylemi demek isteğiniz, dediğinde Düşün ismet bey gibi hiç egosu olmayan mütevazı, mahcup tabiatlı yazarımız. 🤓 Heyecanlanıp, yahu ben bunu hiç öyle düşünmemiştim demişti. Ona selam olsun
Hocam, Allah razı olsun. Mustafa öztürk gibilerin utanması olmadığı için senelerdir her yerde aynı zırvaları tekrarlamaktan çekinmiyorlar. Daha görünür olmanız dileğiyle...
hocam özlemiştik sizi ya. bundan sonra daha çok video çekin hocam saygılar.
Öyle deme sonra hiç çekmiyor
Nasıl tak diye buradayım ama, selamünaleyküm
aleyküm selam
Enis hocam, bayadır video çekmediniz. Videolarınızı 4 gözle bekliyoruz. Sayenizde birçok şey öğrenip kafamızdaki sorulara cevap buluyorduk.
Teşekkürler,İslam düşüncesi ve tartışmalarını üst düzeyde islam entellektüelliği düzeyinde şahit olduğum için hem size hemde Mustafa hocaya da teşekkürler özgürce düşünmek ve özgürce konuşabilmek adına saygı ve sevgilerimi sunarım.
İslam entellektüeli diye bir şey yoktur. İnancın tersi düşüncedir. Düşünenler Felsefe yaparlar. İnananlara düşünmedikleri için inanıyor denilir. Düşününler inancını kaybederler. Ya inanırsın yada gerçeği yani hakikati ararsın ikisi bir arada olmaz.. İnananlar gerçeği hakikati arayamazlar, ararlarsa inanan olmaktan çıkmış olurlar. Akılla dine inanılmaz oysa Bilim akılla yapılır. İnanç kanıt gerektirmez ama kanıtsız bilim olmaz. “Allah bilir” in Türkçesi Müslüman bilmezdir. Müslüman bilmez çünkü inanması için bilmesine gerek yoktur. İnanç din yada İslam bilimin zıddıdır. İslam ile bilim çatışır. Din akla değil muayyileye yani hayale dayanır. İslam hayatı anlayıp yorumlamaz, insanı aydınlatamaz. İslam’ın ve İslami kaynakların toplumu ve dünyayı, içinde yaşadığımız hayatı açıklama yeteneği yoktur. İslam, Bilimin aydınlık ortamında kendi karanlığına alan bulamaz, bilimin olduğu yerde yok olacağını bilir.
Hocam sizi daha çok görmek istiyoruz boş bırakmayın buraları. :)
İstisnanız ne zaman sizi dinlesem en az bir konuda aydınlanıyorum
Hocam lütfen bizi ihmal etmeyin videoların devamını bekliyoruz özellikle Kur'an mucizeleri
Yok ki ne mucizesi tam tersi bilimdışılıklar var bir sürü
@@maximilyenbir sürü var olmasını boşver, içlerinden en babasını böyle tam nokta atışı denebilicek türden, en öldürücüsünü al gel. Hadi yaz ispatla bakalım sadece 1 tanesini bul ve ispatla bana yeter. Hadi bekliyorum.
@@maximilyenya bilim bile yalanlamıyo ne bilim dışı iyi misiniz? Örneğin demir gökten indiğini söylüyor bu mu bilim dışı olmak?
@@namdigerABC o zaman rüzgar kesilince gemiler gitmez ayetine bak arkadaşım, ama rüzgar olmayınca da gemiler gidiyor motorun icat edileceğini bilememiş.
Tabi, dizel motorlardan ve yakıttan, nükleer enerjiden ve reaktörlerden bahsetmeliydi 610 yılında çölde yaşayan insanlara, değil mi?? Ne kafalarsınız yahu!!
Rüzgarın da yaratıcısı Allah'tır, her türlü yakıtın da. Bir sebeple, aynen rügarı kesebileceği gibi, bu yakıtların kaynağını keserse o çok "bilim içi" beyinleriniz o gemileri nasıl yürütür acaba, azıcık düşünüyor musunuz? Bunun bir benzetme olduğuna, günün insanlarına o günün imkan ve bilgisi üzerinden bir açıklama olduğuna kafanız basmıyor mu siz inkarcı tayfasının?? Yazık, çok yazık. İyi niyetle ve gerçekten anlamak amacıyla okusan, her şey o kadar açık ki!! Allah ıslah etsin, ne diyelim...
Bu eleştiri videosundan çok istifade ettim, çok teşekkürler. Sizi de ilk defa tanımış oldum. Çok ihtiyaç duyulan bir konuya, çok iyi cevaplar verdiniz, düşüncelerimizi dillendirdiniz. Devamını bekleriz.
Hocam var olun, iyi ki varsınız
Allah sizden razı olsun Enis hocam. İlminizden daha çok istifade etmemiz için lütfen daha çok video çekin. Kaydı olmayan konferanslar canlı yayınlar silinip giderken youtube videolari belki 20 30 sene sonrakilerin bile ilminizden yararlanmasını sağlayacak. Lütfen daha çok video hocam. Tasavvuf eserlerine giriş tasavvufu nasıl hayatımıza uygularız gibi bir video konusi muhteşem olur mesela😊
Allah razı olsun hocam, iyi ki varsınız. Sonuna kadar destekliyorum.
Teşekkürler.
Hocam lütfen daha çok video .Allah razı olsun.
Hocam Allah razı olsun, lütfen videolarınızın devamı gelsin! Mustafa hoca öfke dolu, hınç dolu. Maalesef, uğradığı haksızlığı tüm müslümanlara şâmil ederek konuşuyor, yorumluyor. Dine eleştiri bağlamında söylediği sözlerin altına bir ateist, deist aynen imza atar (mesela: aklın gözü twitter hesabı)
Gül cemalinize hasret bıraktınız Enis hocam. Aylardır video yayınlamanızı dört gözle bekliyorduk.İlminizin zekatını verdiğiniz için müteşekkiriz.
Enis bey...mustafa hoca ile baglanti kurup bu tarz konulari karsilikli tartissaniz buradan harika sonuclar cikar diye dusunuyorum...sizinle tartismaktan keyif alacagini dusunuyorum...biz zaten cok mutlu oluruz...
👍
Hocam çok teşekkür ediyoruz. Bir de şu mealci dostlara bir video yapsanız çok iyi olur bence. Özellikle mealcilerin bir usule sahip olmamasi ve rivayet felsefesini bilmemeleri uzerinden gidebilirsiniz.
Ne guzel sizin sohpetlwrinizi dinlemek hocam. İlk sizi tvde dudane hocamla izlemistim . Yillar once hayranlikla yutuburda olmak sohbetinizde. Yararlanmak ayri bir tat. Adanadan sevgiler
Allah razı olsun böyle videolara devam edelim
Çektiğiniz video nun kamusal entelektüel önemi büyük teşekkür ediyorum
Enis hocam kısaca saçmalamış diyor. Ama yine de videoyu tamamen izleyin keyifli.
ODTÜ 'nün Fen Edebiyat bölümünden mezun olmuş biri için, Mustafa Hocanın anlatımlarını muğlak bulması biraz enteresan olmuş :)
Füze atmışsınız 😅
fizik 2 felsefe 1.cisi olarak çap yapmış bence kötü değil Mustafa hoca da doktorasını Oxford dan almadıysa hiç değil hemde
Keşke hocalar toplumun gerçek dertlerini konuşabilselerdi ah keşke...Toplumun derdine bak hocaların gündemlerine bakın. Eylemsizlikten ölüyoruz... Beled süresinde geçen sarp yokuşu dert edinen, o yokuşu aşmaya çalışan mümin erkek ve kadınlara ,o erdemli kullara selam olsun.
Üstadım oldukça çocuksu ve Nazif düşünüyorsunuz
Her alanın uzmanı insanlar hem kendi alanlarıyla alakalı iç meseleleri tartışırlar hemde bunun toplum ile alakalı tarafını ele alırlar
Sosyoloji. Sağlık.felaefe. fizik tüm alanlar aynı durumda
Felsefe ile denizi ortadan ikiye ayırmak imkanızdır. Hocanın dediği bu. Gayet doğru
Felsefe ile otomobil de üretemezsin,inşaatta yapamazsın,virüse karşı aşı da geliştiremezsin. O zaman bilim ile felsefe de bir araya gelmez mi diyeceğiz şimdi? Hocanın dediği; Kuran'a bağlı bir müslümansan felsefe yapamazsın..Bu da çok yanlış hatta saçma.Ancak,Denizin ortadan yarılmasını dil felsefesi ile rahatlıkla açıklayabilirsin.
Felsefe yapanların varlığa,oluş ve bozuluşa,bilgiye ulaşmaya dair sabit düşünceleri yok mu?Bunlar da birbirinden farklılık arzetmiyor mu? Bu farklı bakış açılarından biri de niye İslam nazariyatı olmasın? Müslümanlar niye kendi düşünceleri üzerinden felsefe inşa edemesinler? Nitekim Kindi,İbni Sina,Farabi,İbni Rüşd ve daha binlercesi tarih boyunca bunu yapmışlar.
İslam(DİN) ve Felsefe bir araya gelmez görüşü şehir efsanesi olmaktan ileri gidemeyecek değersiz,pespaye bir görüştür.
Felsefeye sınır çizilemez.Dileyen dilediği gibi yapar.Birilerinin beğenmiyor olması onu düşünsel faaliyet olmaktan çıkarmaz.
Ağzınıza sağlık hocam
Mustafa hocaya ve Türkiye deki tarihselcilere güzel bir reddiye olmuş. Emeğinize sağlık üstadım
Ya inanırsın yada gerçeği yani hakikati ararsın ikisi bir arada olmaz.. İnananlar gerçeği hakikati arayamazlar, ararlarsa inanan olmaktan çıkmış olurlar. Akılla dine inanılmaz oysa Bilim akılla yapılır. İnanç kanıt gerektirmez ama kanıtsız bilim olmaz. “Allah bilir” in Türkçesi Müslüman bilmezdir. Müslüman bilmez çünkü inanması için bilmesine gerek yoktur. İnanç din yada İslam bilimin zıddıdır. İslam ile bilim çatışır. Din akla değil muayyileye yani hayale dayanır. İslam hayatı anlayıp yorumlamaz, insanı aydınlatamaz. İslam’ın ve İslami kaynakların toplumu ve dünyayı, içinde yaşadığımız hayatı açıklama yeteneği yoktur. İslam, Bilimin aydınlık ortamında kendi karanlığına alan bulamaz, bilimin olduğu yerde yok olacağını bilir.
Enis hocam twich kanalınız var mı acaba ya da açmayı düşünüyor musunuz?
Twich nedir bilmiyorum o kadar konuya uzağım 😄. Trend takip etmede biraz özürlüyüm.
@@enisdokovideo hocam pardon bende İngilizce konusunda biraz şeyim 😅 m.twitch.tv/ yazımı yanlış yapmışım
Mustafa hoca çok doğru demiş.
İlminize hayranım ❤
Mustafa Öztürk , Dücane Cündioğlu'nun argümanlarından etkilenmiş görünüyor
Dücanenin bakış açısında ki özgünlüğü seviyorum ama malesef onun da ciğerine ideoloji , siyasi ve felsefecilerin görüşleri bulaşmış ya da kalmış
Türk tarihselciliğinin eleştirisi ağırlıklı bir içerik olmuş. Başlıktaki sözün eleştirisi 50:00 'da başlıyor.
Esenlikler Enis Bey. Tasavvuf ve felsefeyi yeniden yorumlayan bir kitap yazdım, sana gönderir isem tanıtımını yapar mısın?
Enis Bey, Siz Mustafa Hoca'nın videosunun tamamını izlediğinizden emin misiniz? Karşı argüman diye ortaya koyduğunuz şeylerin çoğuna kendisi yanıt vermiş durumda zaten
Sayın Mustafa Hoca nerede, sen nerede ?
Mustafa Öztürk'ün söylemleri en çok ateistlere hizmet ediyor.
Kendisine düzeyli reddiyeler yapılması önemli.
Ağzınıza sağlık.
Kendi de ateist şu an söyleyemiyor
Velev ki ediyor. Eee?
Ateistlere hizmet ne oluyor? 😂Altın mı yağdırıyor
@@GorukleComeesi belli işte..bir hocayı Ateistler beğeniyorsa problem vardır
Hocam bu konuda daha fazla video gelirse çok mutlu oluruz
Muhteşem bi yayındı..
Peki benim hem Mustafa hocayı hem sizi sevmem arada kalırmıyım bilemedim ilminize sağlık…
Hocam seviyeli eleştiri için teşekkürler! Dillendirdiğiniz bir çok eleştiriye katılıyorum ama ana konuda Mustafa Hocanın haklı olduğunu düşünüyorum. Din inançdır, dogmadır, Felsefe düşünme biçimidir tabular ya da kutsal inekler yoktur. Her şey sorgulanabilir, her şeyden şüphe edilebilir. Müslümanlığın devlet politikası olduğu hangi ülkede din hakkknda felsefe yapabilirsiniz? İslamın altın çağda bile insanlar tekfir edilmedimi?
İyi ki varsın hocam 🎉🎉🎉
mustafa öztürk kitabın ortasından ve doğrudan konuşan biri o yüzden rahatsız ediyor bazı çevreleri adamın söylediği her şey doğru ister istemez bazılarını bu rahatsız ediyor ona cevap yetiştirmek zorunda kalıyorsunuz demek ki adam doğru yolda minnettarım mustafa hocaya...
Yok direkt yanlış. Ben de tarihselciyim ama ozturk gazi konularda ezbere laf ediyor
Adamın söyledikleri hoşuna gidiyor çünkü dinden rahatsızsın. Din senin gibiler için yok olması gereken bir problem.
Mustafa Oztürk de bilerek ya da bilmeyerek buna hizmet ediyor.
Kıymetli hocam videolarınızda yaka mikrofonu kullanırsanız biz sizi daha sağlıklı bir biçimde dinlemiş oluruz. Allah razı olsun.
Enis hoca, Mustafa hoca'nın söylediğini üstüne alınmış. "Felsefenin olduğu yerde islam olmaz, islamın olduğu yerde de felsefe olmaz. İkisinin de olduğu yerde hiç bir şey olmaz..."
Bu cümlede bir sorun yok ki. Gayet güzel söylemiş bence.
Enis hoca bu kadar konuşmuşsunuz ama siz hangi metodu kullanıyorsunuz onu söylemiyorsunuz. Mustafa hoca'nın şikayet ettiği ilmi ahlak sorunu da bu zaten. Çıkın söyleyin kardeşim diyor, o onu demiş bu bunu demiş gibi kısa paslarla yıllardır kendi aranızda top çevirmeyin diyor. Kuranı okuyoruz fakat anlama kısmında hangi metodolojiyi (hangi felsefeyi) baz alacağız? Kuran evrensel midir, yoksa tarihsel midir? Enis hoca da aslında tarihselci fakat henüz kendisi bunun farkında değil :)
Mustafa hoca kendi tarihselci anlayışıyla senelerdir şunu diyor: Kuranı okuruz, tarih bağlamında gidebildiğimiz yere kadar gideriz, 1400 yıl önceye yahut 1000 yıl öncesine. Gittik diyelim, o dönemdeki o tarihteki kuranın ne dediğine, ne demek istediğine bakarız, anlarız ve o bağlamdaki anlamı cebimize koyar günümüze getiririz. Diyelim o dönemdeki kölelik, o dönemdeki kadın vs. anlayışı günümüz dünyasına bir şey demiyorsa tevil ederiz, değiştiririz, dönüştürürüz. Böylece de yaşayan bir Kuran elde ederiz. Ve dikkat edin böyle yaparak da hem Kuranı olabildiğince en doğru bir metotla anlamaya çalışmış oluruz hem de Kuranı tahrip etmemiş olur, şu kelime aslında bu anlama gelir, bu kelime de aslında dövmek değildir gibi etimolojiyle oynayarak Kuranın orasına burasına çimdik atmamış oluruz.
Burda esas sorun, tarihselcilğin kuranı (dinin) degiştirdigi ve bunu beşer insanın yapamıyaçagı görüşü! Kuran ne dediyse o anlayışı hakim.
Kur'an tarihsel mi okunur yoksa evrensel mi? Metodunu en baştan seç!
Kur'an tarihselse namaz, oruç, zekat hulasa içinde bulunan herşey tarihseldir. Bunu diyebiliyor mu kendisi?
Degilse sinirlari kim çizecek?
Sana gore tarihsel olan bana gore belki de evrensel?
Taşlar yerinden bir kere oynadi mi ortada din diye bir şey kalmaz.
Işte insanlarin ayak diremesi bundan.
Bilmem bunun farkinda mi kendisi? Eger farkindaysa aslinda istedigi şey bu mu?
Gayet evrensel bir şekilde yaklaşabiliriz dostum. Günümüzde de modern kölelik mevcut mu mevcut köle ayetlerine baktığında onlara iyi davranman gerektiğini gayet anlarsın. Zaten kuran kapalı bir şekilde her konudan konuşmaz kesin sınırlar cizmez ki.
@@xshepherd_8404 Hemfikiriz bu konuda!
Hocam, hiç ait olmadığım bir zamanda, hiç ait olmadığım bir kültürde, hiç ait olmadığım bir coğrafyada, hiç ait olmadığını bir dil ile, olup biten herşey ve o olup bitenler ekseninde oluşan bir takım kurallar silsilesinden neden mesuliyetim var ? Hadi görece ülkeme ve milletime yakın olduğu için bana sirayet etti.. Söz gelimi bir Peru'lunun bir Avustralya'nın, bir İzlanda'lının niye bir mesuliyeti olsun ? Sonsuz bir yaratma gücü olan Allah'ın, 600 lü yıllarda Arabistan'ın bir köyünde yaşanan hadisleri, orada ki çıkarımları, tüm dünyaya sözüm ona sınav vesilesi kılması ve buradan bir ceza / mükafat sistemi yaratması çok sığ, çok insani bir tavır değil mi ? Tüm bu absürt mekanizmanın zaten tüm dünyada başarısız olması da bunun delili değilmidir ? Sonsuz evreni yaratan güç, kendi yaşam kurallarını, kendi yarattığı coğrafyalara ve kendi yarattığı insanlara ulaştırmak, adapte etmek konusunda ne kadar da başarısız sayılmaz mı? Guatemala'da yaşayan biri için Ebu Cehil, Ebu Süfyan yada Ebubekir neyi ifade eder yada etmeli ?
o yüzden mi batıda en çok yükselişte olan din islam? dünya tarihi öğrenirken ''bana ne iskenderden bana ne hitlerden...'' demiyoruz ama
Fikret çetin in İngiltere de doğnların ne suçu var videosuna bakabilirsiniz.
Hocam siz gerçekten sizin fikirleriniz velinimettir
Çok yerinde güzel bir değerlendirme olmuş.
Enis hoca ne güzel bir insansın sen !
Hocam size soru ve notlar 1-)Kuran ;,Eğer kadının sosyolojik olarak değer verilmediği bir gelenek veya coğrafyaya hitap ettiyse ,İslamın evrensel okumasında öncelik olarak bu konuyu ele alıp tam bir düzeltmeye gitmesi lazım değilmiydi?sizce kuran bu konuda tam bir çözüm sunmuşmudur?yoksa tarihin bir döneminde soruna toplumun gelişmesine paralel geçici bir çözümmü sunmuştur ? günümüzede uygulanabilir biçimde ?sunduysa bize çözümü uygulayan bir islam topluluğu veya ülkesi ile bunu islam dışı laik metodla uygulayan batılı ülkeleri kıyaslarmısınız?
2)Kölelik ve cariyelik bugünde olduğunu varsayalım,farklı yollarlada olsa , günümüzde bu konuda soruna çözümü Evrensel insan hakları beyannamesi veya modern hukuk ile mi çözersiniz yoksa Kuranla mı?Hırsızlık ,miras ,kadının şahitlliği vs konullarıda içine alalım
sonuç olarak sizin bu sorunlara karşı Kuranı okuma yöntemi nasıl olmalı ?
Bu adamlar felsefeci degil diyor. Dibine kadar doğru. Asil soru, "bugun inanilan din ne kadar İslam" olmalıydı.
Gelenekler dinin üzerinde değildir.
Gazali Faysalü't-Tefrika (İslamda müsamaha diye çevirilen eserinde) konuya temas ediyor.
Hocam acayip özletmistiniz kendinizi, bi zahmet özletmeye devam edin lütfen.
Videoyu izledim de hocam bence başlık "tarihselcilik eleştirisi" olmalı
Hocam sean carrolın hassas ayar itirazkarına cevap verir misinşz
Enis bey, size göre felsefeyi kullanarak Kuranı ve Dini nasıl anlamalı? Sonuçta son 1400 yılda saten anlayış farkları bariz ortada olduğuna göre neyi nasıl bugün hangi metod ile anlıyacagız?
Bu ikiyüzlü namussuza göre hiçbir şeye cevap veremeyelim yeter. Aişenin yaşı 6 mıymış, o zaman yaş şöyle hesaplıyor olabilir, gerdeğe girdiği yalan olabilit, aişe erken olgunlaşmış olabilit, olabilit de olabilir. Az daha devam etse aişe yalancı bir çocuk olabilir diyecek. Geldik adem peygamber mevzusuna. Orada adem şu anlama geliyor olabilir, allah evrimle yaratmış olabilit, ol dedim oldu ifadesi evrimi beliryiro olabilit, adem homohabilis olabilit. Olabilit de olabilir ama hiçbir delilimiz yok. Yine bilemediğimizle kaldık. Peki bu kştaba niye inanıyorsun? Çünkü para ödenen namussuz birisin de o yüzden
Hoca Allah razı olsun 🌹
Hocam biliyoruz yoğunsunuz ama daha sık çekerseniz iyi olur
Tevbe Suresi'nde Allah neden sürekli Tebük Seferi'nden bahsedip duruyor?
Kuran-ı Kerim'i ciddi bir şekilde okumuş olan var ise cevaplayabilir mi? Saygılar.
Hocam Kur'an'ı Kerim evrensel olduğu için içindeki olaylardan çıkaracağımız dersler bugüne de ışık tutmaktadır. En basitinden diyanet tefsirine vesaire göz atarsanız, müslümanlar için ne ifade ediyor ayetler sade ve özet bilgi alabilirsiniz. Diyanet tefsiri bu açıdan en kısa en öz tefsirlerden biridir, tavsiye ederim
ne uygulamalı islamda (ibadet ) ne de bilimin olduğu yerde felsefe olmaz. aksi takdirde ne dindar olunur ne de bilim yapılır.
felsefe ancak örtük var sayımın olmadığı bir yerde yapılır.
örnek: "varlık nedir", "var mıyım" sorusunun örtük bir var sayımı "varım işte, düşünüyorum vs" demeden yapılır sonradan bir kanıya varılır. bilimin de dinin de pek çok örtük var sayımı vardır.
"islam'ın olduğu yerde felsefe olmaz" sözüne insanlar bence fazla alınganlık gösteriyor.
Keza böyle olmasaydı Kelam ilmi olmazdı İmam Maturidi boşuna mu uğraştı Gazzali Ve İbn Sina boşuna mı atıştı hatta Peygamberin hayatını okumakta bir haber felsefesidir yani felsefe her türlü İslam'da vardır
@@ahmetpeker8974
inanan birisi felsefe yapamaz gibi bir iddiam söz konusu bile değil, elbette yapılır. sorgulamayan insan olur mu hiç :=) bilim örneğini bilerek orada verdim, bu dinin ya da bilimin bir kusuru ya da felsefenin "zayıflığı" değil, sadece doğru bir yol değil.
kast ettiğim şey, iman ettiğim andan itibaren (yani ibadeti yerine getirireken) eğer ben yeniden felsefi akışın içerisinde girersem ibadet etmem nasıl mümkün olabilir? sizce de bir çelişki olmaz mı? Sürekli bir tanrıya inanıyorum ya da inanmıyorum arasında gidip gelmem gerekecek, hiçbir ilerleme kat edemeyeceğim.
aynı şekilde labda bilim de üretemem. Bilim de örtük var sayımlarla doludur, laba girdiğim andan itibaren bu teorileri kabul etmezsem (doğru ya da yanlış anlamda) nasıl ben teorileri hipotezlerle test edebilirim değil mi? Hipotezim yine bilimin çizdiği sınırlar dahilinde elbette.
Bilim ile felsefenin alanları farklı . O yüzden birbirlerinin ayağına basmazlar ama din ve felsefe aynı zeminde yürürler birbirleriyle çatışabilirler ya da din felsefeden yararlanabilir
Enis Bey, Batılı Paradigmalarla Kuranı Kerimi tam olarak anlayamayız. Dediğiniz doğrudur. Tarihselcilik, Kuranı anlamak için mevcut olan onlarca yöntemden biridir. Tek başına yeterli değildir.
Mustafa hoca'nınki gibi bir polemik konuşması olmuş ancak Mustafa hoca daha fazla tarihsel bilgilere dayanıyor genel itibariyle.
Konuşmanızın her bir bölümüne dair yazmayacağım, mesela hocanın geleneksel İslamı tanımlamadığı gibi haklı tespitleriniz elbet var.
11:30 da tarihselci metoda ilişkin kısmen kullanılabilecek tarafları vardır diyorsunuz ancak bunun esasına hiç girmiyorsunuz...
24:20 de yaptığınız tarihselcilik eleştirisini daha önce Dücane hoca yapmıştı zaten. Doğru.
27:25 te hocanın ilmi namussuzluk atfından bahsetmişsiniz, hoca bunu konuşmasının onuncu dakikalarında kuran'da kölelik cariyelik yoktur diyenlere yönelik sarf ediyor açıklamasını da yapıyor. Bu yöndeki yorum sahiplerinin mesnetsiz ve manipülatif olduklarını, ayetleri eğip büktüklerini söylüyor. Burada benim alanım epistemoloji veya dini felsefe diyerek "usulden" konuşarak kaçamazsınız. Kaldı ki kendiniz de "tarihselci yorumdan" beslendiğinizi söylemişken hocanın kimseye mesnetsiz şekilde "saldırmayacağınızı" bilirsiniz.
29:20 de İlmi namus konusuna atfen birtakım insanların kur'an ayetlerini farklı yorumlayabileceklerini bunun da gayet mümkün olabileceğini söylemeniz gerçekten çok başarılı! Yani darabe fiilinin anlamına dair bir Kur'an okuması var o eğitimli muhafazakar hanımefendilerin, ya da varsa dahi onların bu yorumlamaları ilmi şartları haiz mi. Yani bu konudaki yorumunuz da yeterli olmamış.
31:53 teki mantık yürütmeniz tamamen hatalı. Hoca zaten defaatle başka yerlerde ahlaklı bir Müslüman olmak için tarihselci yorumun benimsenmesinin gerekmediğini söylemişti. Yani 32:24 teki tespitiniz doğru olmakla hocanın sanki aksini belirttiğini ima etmeniz çok hatalı.
36:45 de hocanın "kıvırtma" iddiası bence zaten bu polemiği yapma nedeniniz kanaatimce. Zira samimi bir şekilde inandığınız ve eylediğiniz iddiasını taşıyorsunuz. Bence bunu sorgulamak kimsenin de haddine değil. Ama buradaki "kıvırtma" iddiasının bir yorum olduğunu ve altının da dolu olduğunu teslim etmeniz lazım. Yani hocanın bu iddiasına "esastan" bir savunma yapmadıkça bir şey demiş olmazsınız. Bunu da herkese açık yapma şansınız maalesef yok (bu iddialara eğilen bir yazınız varsa ilk elden talibim).
38:56 da "kıvırtma" ya giden yolu anlatan Gazali'ye değinmeniz güzel olmuş.
41:00 de antropomorfik yoruma değinmişsiniz. Bence müfessir olan Mustafa hocanın, müfessirlerin vahiy sonrası 300 yıl boyunca yaptığı yorumların hangi müfessirlerce nasıl operasyonel şekilde değiştirildiğini anlattığı konuşmalarını dinleyin..Bakalım hangisi daha tutarlı .. ve bu hocanın gerçekten güçlü olduğu bir konu
İnşallah daha fazla uzun video gelir.
Bir dini görüş, "Müslüman ailede doğdun, bu sayede en kötü ihtimal biraz yanıp sonra sonsuz cennetin tadını çıkaracaksın" şeklinde bir görüş empoze ediyorsa, Allah'ın en çok önemsediği şeylerin namaz oruç olduğunu söylüyorsa, evet o ahlaksızlığın sebebidir. Bu görüşleri ortaya çıkaran rivayetleri dinde kaynak almayıp, bu görüşlerin tam tersini söyleyen Kuran'a tabi olursak da, evet ahlakımız artar.
S. A.
Müslüman olmayanlara karşı
Mekke dönemi ve Medine dönemindeki ayetlerdeki hitap, dil söylemi farklılığından bahsediliyor.
Görüşlerinizi rica ediyorum.
Kolay gelsin.
Ağzınıza sağlık hocam…
Hocam yayın biraz ağır geçti ama izledim teşekkürler
Önce müslüman felsefeci olmaz diyen adama, sonra müslüman felsefeci olmaz diyen adamı eleştiren adama bakınca kimin ne olup ne olmadığı görülüyo hocam:)
Kuranı anlama metodlari gelistirmemiz gerektigini dusunmekle beraber Mustafa hocanin kahve konusmasi gibi genellemeler yapmasindan ben de rahatsizim
Oturan, eli kolu olan, gören, duyan, düşünen, karar değiştiren, kızan, öfkelenen bir tanrı anlayışı antropomorfik değil de nedir?
Mustafa Ozturk un düşüncesini tam anladığınızı düşünmüyorum. Yaptığınız eleştirilere
de bu yüzden katılmak mümkün değil.
Cahiliye döneminin bilinmediği ile ilgili söyledikleriniz ise haddim degil ama bilgi eksikliği.
Hocam işteyim eve geçince bakacağım. Özletmiştiniz kendinizi.
Ne işle uğraşıyorsun reis
@@sinandres Mühendisim.
@@emirakbulut100 maşallah kolay gelsin
@@sinandres Size de.
iyiki bu yorumu yazdin,herkes senin her an nerde oldugunu cok merak ediyo zaten
Enis bey yaslanarak sunum yapmazsanız iyi olur
Mustafa Hoca, felsefe mevzusunda o sözü nasıl söyledi anlamıyorum (değerlerine hiç girmiyorum bile). Kendisi düşünüp eleştiri getirirken ne yapıyor, felsefe yapmıyor mu? Felsefesiz din olur mu, felsefe dinsiz olur mu?
Kur'an'da kötülük problemi Bakara 30'la sınırlı değildir, Kur'anda kötülük porblemi dibine kadar var: Musa hızır kıssası, Şura 30 Nisa 79 Ankebut 40 gibi karma yasası anlatan ayetler.
Bediüzzaman said nursi, alım, zat... Diyor ki... Felsefe, nin müsbet yönünü kabul ederizz
O gitsin sobayla konuşsun, kendisi ne kadar müsbettir ki müsbet felsefeyi kabul ediyormuş bi de.
sizofren said "kuranda 33 küsür yerde benim cemaatim ve kitabima isaret" varda der. sizo olanlar bunu normal kabul edebilirler
Mustafa Öztürk Hoca Efendi Hazretleri diyeceksiniz.
Kendisi İslâm'ı en iyi anlatan hoca efendidir.
Var olan filozofları tekfir etmediniz mi zamanında? Geçmişe sahip çıkmak kolaydır, sıkıysa Mustafa ÖZTÜRK'e sahip çıkın fikirlerinden dolayı mesela... Dolayısıyla boş bu konular.
Teşekkürler
Din ile felsefenin bir arada yer alması mümkün olmayabilir. Din tanrıya iman etmeyi, teslim olmayı, sorgulamamayı bireylere söyler; felsefe ise sorgulamayı gerektirir. İkisinin bir arada olmayacağını Sören Kierkegaard'ın felsefesinden de anlayabiliyoruz. Din ve felsefeyi uzlaştırma çabasının çok masum bir çaba olduğunu söyleyebiliriz. Bunun örneğini İbn Rüsd ile anlayabiliyoruz fakat işe yaramadığını islam dünyasının da İmam Gazali ile bunun bir tercih yapılması gerektiğine işaret ettiğini görebiliyoruz. Ya iman ya sorgu ya din ya felsefe...bu kaçınılmaz...buna isterseniz dil oyunları ya da paradigma kavramları çerçevesinde ele alabilirsiniz. Din ve felsefenin kendine özgü dil oyunları vardır Wittgenstein açısından bakarsanız. Uzlaştırmaya çalışmak veya islam dünyasında söyle filozoflar vardır demek çok makul olmayacaktır. İslamdaki sorgulama konusu ayetlerde geçen akl etmezmisiniz ile ilişkilendirilse de bu akl etme durumu sınırlıdır ve islam öğretisi çerçevesindedir. Bir kere tanrıyı konuşmak bile dindar bilinç için zordur çünkü tanrıyı konuşmak tanrıyı kaybetmeyi göze almayı gerektirebilir. Tanrıyı zorunlu bir varlık olarak kabul etmek bile sorgulama alanını sınırlandırır. Bu açılardan bakıldığında din ve felsefenin bir arada olması çok romantik olacağını düşünüyorum.
Helal olsun hocam
Bir ara Ahmet Aslan Hoca'ya da laf yetistirin lutfen.
Bu Mustafa’nın tutarsızlıklarını yüzüne vurmak lazım, kendinden emin emin konuşmaları beni delirtiyor..
Hocam bunları önemseyen kitlenin seviyesini biliyorsunuz.
Öyle demeseydin keşke be
kitlenin seviyesi derken ne kastediyorsunuz? Zeka mı, ekonomik düzey mi, eğitim düzeyi mi, iman düzeyi mi?
Bizim Enis dokonun kitlesi önemseyen kesimden.
44:00
Kötülük Problemi
Dinimizde Tarihselcilik iddiaları açik bir küfürdür
Hocam etik bir tuzağa düşüyor diyerek çok ince bir ruha sahip olduğunuzu göstermişsiniz. Mustafa Hocayı çok severim ama yayınladığı videodaki bu başlığı görünce ben de bayağı rahatsız oldum. İslam'ın veya diğer dinlerin dogma olduğu bir gerçek ve dogmatik alanlarda felsefe yapılamayacağı da bir gerçektir diyor kısacası Mustafa Hoca videoda ancak bu analiz doğru gibi görünse de insanı rahatsız eden bir tarafı da olmuyor değil. Yalnız olmadığımı videonuzu görünce anladım ki elbette daha bir çok insan bundan irrite olmuştur. Teşekkürler Enis hocam sizi seviyoruz.
Ben hiç irrite olmadım aksine yeteriz buldum. Çünkü felsefe yapabilmenin birinci şartı düşünmektir. Allah'a teslimiyetin esas olduğu yani aklının ve bilincinin yerine dini koyduğun İslam'a bağlı kalarak özgürce nasıl düşünebilir ki bir insan? Keşke Mustafa Öztürk bunu bu kadar net söyleyebilseydi.
@@GorukleCom siz olmamış olabilirsiniz ancak Enis hoca da dahil birçok kişinin rahatsız olduğu belli. Ayrıca Mustafa hoca daha ne kadar net ve açık söyleyebilirdi ki?
@@müştekimüteşekkir Mustafa Öztürk ile İhsan Eliaçık'ın içine girdikleri çıkmaz yol birbirine çok benziyor. Eliaçık'ı normal hayatta da tanırım. Kendisine de söyledim. İslam denen dinden A'dan Z'ye kurtulmak lazım. Bu çağda bu dinden insanlıığın hayrına; ne kadın hakları, ne çocuk hakları, ne insan hakları hatta ne hayvan hakları, hiç bir şey çıkmaz. Kaldı ki İslam'ın yeniden yorumlanması işinde haddinden fazla geç kalındı. İkisi de bu netlikte olamıyor henüz. O yüzden de tüm söyledikleri bu tartışmaları benim gibi dışarıdan izleyen insanlara ancak "eh işte" dedirtiyor. Kesmiyor.
Hocanın burdaki sorunu, bilimi mutlak doğru olarak algılamasında. Bir başka sorun da batı felsefesini ve ürettiklerini, fizik kanunlarıymış gibi kabul etmesinde.
Kanada'da yasiyorum, paylasimlariniz cok degerli, ama Mustafa Ozturk icin sunu soyleyebilirimki kendisi kafasi cok karmasalarla dolu bir insan , bunu neye dayanarak soyluyorum? Bir ruh doktorunun cocugu olarak soyluyorum, aslen Fizikciyim ve kendi isimde calisiyorum burada ama hayatim babamin sagliginda yaninda ve hastalariyla gecti, Rahmetli babamla bir gun Mustafa beyi dinlerken banada garip gelen aciklamalarinda babaminda dikkatini cekmis olmaliki, bana oglum bu kisinin kafasi karmasalarla dolu ve cokta dogru analizler yapamiyor sadece kafasindaki olaylar ile ugrastigi konular arasinda bocaliyor bu bocalama kendisini dogru yoldan ayirmak uzere demisti, Allah sonunu hayirli etsin, sizlere tesekkur ederim.
Psikiyatrisliğin babadan oğula geçtiğini bilmiyordum. Bir şey daha öğrendim. Teşekkür ederim. Benim babamda torna-tesviyeciydi, bana o genlerini aktarmamış...
Çok basit bir nedeni var. Siz Kanada'da yaşıyorsunuz o ise Türkiye'de ... 😅
@@suatcanbaz6547 Psikyatristlik veya baska bir meslek babadan ogula gecmez elbette, ben Fizik Muhendisiyim ve kendi isimde calisiyorum, aktardigim bilgiler babama ait bilgilerdi, ve sadece babam soylemiyor bunu gerek babamin veya gerekse benim baska arkadaslar ile oturup konusur ve degerlendirmeler yapardik, bu zaatta bir gariplik var, ne dedigi anlasilmiyor bile, adam bir muallak icinde, konulari havada sallaniyor ve pek bir dayanagida yok. sonra genetik benzetmeniz hicte iyi olmamis keske biraz daha dusunupte yazsaydiniz saniyorum babaniz o isi yaparken babanizin yaninda bulunmus ve o isle alakali bir fikre sahip olmusunuzdur ve belkide Tornacilik gibi zor bir meslegin bazi becerilerini babanizdan almissinizdir.
@@huseyindilmac8176 ben Mustafa Ozturk u Kanadadan once Turkiyedeykende taniyor ve seyrediyordum ve Ayrica BAbam Turkiyede bir Psikyatri prof . uydu, aktardigim bilgiler kanadanin etkisinde kalinipta aktarilmis bilgiler degildir.
@@suatcanbaz6547 Cok kesin konusma! Aktarmis bence :)
25:38 de söylediğiniz tarihselcilik anlayışının direkt olarak reddettiğini bir şey zaten. Tarihselcilikte baktığınız kuranı bir mesaj olarak, yani 600 sayfalık bir metin olarak değil aslında bir dönem ve şartlara göre değişen bir mefkure olarak değerlendirdiğinden ötürü allahın bir kitap indirmeyi amaçlamadığını tarihselcilik perspektifinde söyleyebiliriz. Ve sizin söylediğiniz gibi olsa bile, çok anlamlı bir kitap olupta her nesil için doğru anlamın olması imkansızdır. Çünkü en basitinden işin içinden çıkılamayan nisa 34 gibi ayetler çoktur. Ayrıca bu peygamberin söylediği şeyi belirsiz kılar, o kadar fazla anlamı olduğu takdirde döneme göre kurandan tyt-ayt sorularını çıkarmamız saçma olmaz. Mustafa Öztürk'e yönelttiğiniz bazı eleştirilere katılıyorum ama en temelde tarihselcilik ile ilgili yaptığınız çoğu şey eksik kalmış. Evet Mustafa hoca tamamen tutarlı olmayabilir ama bu tarihselciliği bir sonuç olarak değerlendirmememiz gerekiyor bence. Yani tarihselci okuma metoduyla kuranı şuan okuyamıyor oluşumuzla mustafa öztürkün yaptığı çakma tarihselcilik olmuyor, tarihselcilik dediğimiz zaten bir metodoloji yani bir sonuç olmak zorunda değil. Kuran gerçekten asla ne kastettiği anlaşılamayacak bir metin olabilir. Sizin yaklaşımınıza göre direkt metin öyle ya da böyle anlaşılmak zorunda ve tarihselci metodoloji ile anlayamıyorsak o zaman bu işlevsizdir gibi bir yere varıyorsunuz. Ben kuranın sadece okunarak anlaşılmasının imkansız olduğunu düşünüyorum ve eldeki verinin yetersizliğinden ötürü de tarihselci metodolojinin tamamen uygulanabileceğini düşünmüyorum. Nasıl eski kutsal metinlerin ne kastettiğini anlayamıyoruz, aynı şekilde benzer bir durumun kuran içinde geçerli olduğuna inaniyorum.
Garnizonundan cikar;
Ilyas Ozkanin Muddesser, Isra, Fatiha yorumlarini izlersen Kuran'i anlarsin. Videolar UA-cam'de var.
selam ilk defa videonuzu izledim sizi tanımadığımdan bazı sorular sormak isterim: 1. vakıflarda, camide..v.b islami kurumlarda veya mahallerde çocuklara yapılan cinsel tacizlerin sonucu dindar toplululkların seslerini çıkarmamaları sanki böyle şeyler hiç olmamış gibi davranmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? 2. dindar insanların (hangi dine ve/veya inanç gruplarına inandıklarının önemi yok) ahlaklı olmaları zorunlu mudur? 3. dini ticaretin aleti yapmak ne kadar ahlakidir? 4. din analiz metedolojileri inancın parçası mıdır?... tabiki soruların hepsine cevap vermek zorunda değilsiniz...
Bu soruyu soran kişinin inancına göre cevap verilir
1- eğer soruyu ateist perspektif sahibi soruyor ise . Iyi yada kötü ve ahlâk olmadığı için. Herşey anlamsız olduğu için . AteiMe göre özgür iradeniz olmadığı için doğa kanunlarına tabi olduğumuz için. Istisnar tecavüz cinayet çıkarcilik yani herşey mübahtır ve bu soruda anlamsızdır
2- teizim perspektifi sahibi biri soruyorsa zerre kadar sosyoloji bilmediği için hem cahil hemde bilgisizdir.
Günümüz tüm modern sosoyoloklari bu modern dönemde. Iletişimin çok arttığı. Insan nüfusunun çok arttığı. Çok yoğun bir metropol hayatının olduğu. Pornografik yayınların 7 yasındaki cocouklarin dâhi çok rahat ulasabildikleri bir ortamda. Modern giyim kuşam tarzı. Cinselliğin Kural değil isteğe göre yaşandığı. Tüm dünya toplumlarında hedonizm alabildiğine aktığı bir zamanda. Tüm teist ve ateist toplumlarda
Cinsel istismar
Yolsuzluk
Ahlakı değerlerin yerle Bir olduğu
Kişisel güven
Sosyolojik güven vs değerlerin alt üst olduğu bir dönemde elbette ki. Cinsel istismarın arması veya görünür olması oldukça normaldir:)))
3- ben bir soru sorayım. Eleştirinin dibinin yapıldığı bu dönemde. Kimsenin elini taşın altına koymak yerine oturduğu yerden eleştirdiği bu zamanda
Eğer bu Kadar cinsel istismar içinizi acıtıyor ise
Cinsel istismara uğramış biriyle evlebmek
Veya bir çocuğa sahip çıkmak
Veya cinsel istismari çözebilecek sosoyolojik çözümler üretmek
Veya istismar yapan kişiye gerekiyorsa hayatınız pahasına ceza vermek vs sayısız eylemleri yaptığınızı asla ve asla asla ve asla sanmıyorum ama asla :)))))
Eleştirmek çok kolay
Bedel ödeyip elini taşın altına koymak çok Zor. Sen kolay olanı yapıyorsun
Cümleten selamlar.
Sonuna kadar izleyebilmek isterdim ama katlanması çok zor. "Mustafa hoca geleneksel islam derken ne demek istiyor? Belki kitabında tanımlıyordur okumadım." diyerek bir saatlik video çekerken utanmadın mı hocam? Adam "Geleneksel İslamın kritiği" diye kitap yazmış, sen kapağını açmamışsın, ama "geleneksel islam" kavramını izlediğin videoda açıklamadığı için "Mustafa hocanın analizlerinde muğlaklık var" diye ahkam kesebiliyorsun. Arkana dizdiğin kitaplar dekor olarak mı var? Bir ropörtaj izleyip gaza gelip etkileşim uğruna bir saat bık bık konuşmadan önce karşınızdakini okuyun.
Aradığım yorum!
Hislerime tercüman oldunuz!
Teşekkürler
Konunun başlığını daha dikkatli okursan,Enis Doko'nun özel ve geniş kapsamda bir"Mustafa Öztürk'ün geleneksel İslam anlayışı" eleştirisi yapmadığını,sadece Ruşen Çakır'a yaptığı"Felsefe ile İslam bir arada olmaz" içerikli açıklamalarla sınırlı,daraltılmış bir eleştiri getirdiğini görebilirsin.Herthangi birinin bir söyleşide,konferansta,videoda dile getirdiği bir mevzu hakkında görüş beyan etmek için,o kişinin o güne kadar yazıp söylediği herşeyi yalayıp yutmak mı gerekiyor?
Örneğin Papa Francis dinler arası diyaloğu başlatan ve diğer dinlerdeki insanlara da saygı duyulması gerektiğini söyleyen ilk Papadır.Ama aynı Papa bir röportajında ;"İslam kan ve gözyaşından başka birşey getirmemiştir" dediğinde,sadece bu beyanatı özelinde eleştiri yada tepki gösteremez miyiz? Dönüp Papa'nın İslam hakkında söylediği bütün literatürü taramamız mı gerekiyor illaki? Velevki O sözünün dışında İslam hakkında hep saygı dolu ifadeler kullanmış olsun!
@@fatihmehmetkarabacak Videoda eleştirdiğim içerik konu başlığından tamamen bağımsız, siz sanırım videonun başlangıç kısmını izlemediniz. Enis Doko videonun başında, Mustafa Öztürkün "Geleneksel islam" kavramını Ruşen Çakır'ın programında yeterince açık tanımlamadığını söyleyerek "Mustafa hocanın analizlerinde zaten böyle muğlaklıklara rastlayabiliyoruz." diye genelleme ile çok ucuz bir itibarsızlaştırmaya girişiyor. Ben elbette bütün külliyatını okuması gerektiğini ima etmedim ama Enis Doko'nun "Belki kitabında yazıyordur okumadım" diye bahsettiği bir kavram üzerinden karşısındakini aşağılamaya kalkmadan önce zahmet edip o kitaptaki o kavramı okuması gerektiğini düşünüyorum evet.
@@zehra01500 benimde
Sen nasıl bir algı yapıyorsun. Ne saçmalıyorsun @erenyildirim111
Hangi geleneksel islam anlayışı diye soruyorsun ben söylüyeyim, geleneksel islam geldiğinde kafan omuzunun üstünde durmaz .hayatınız ılık yorumlarla geçti hocam . Hayaller şirinler köyü gerçekler Texas chainasaw masscare
Hadi ya? Geleneksel İslamı temsil eden Karahanlı, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kaç kişinin kellesi alınmış ? Bu dönemlerde yaşamış herhangi bir İslam aliminin fetvalarına, siyasi tenkidlerine hiç baktın mı?
Sizin gibi insanlara bakarsak, biraz sert konuşan barbar, orta yol bulmaya çalışan ılık ves oluyor. Sen muhtemelen vitaminken Enis hocanın üslubu yine böyleydi. Böyle saçma sapan, bomboş yorumlar yapan birisinin zaten bu kanalı nasıl bulduğu şaşırtıcı gerçektende. Bir de bir şey bilmeden kalkmış geleneksel islam tanımı yapıyor
Osmanlı 'da pekala kafamız omzumuzun üstündeydi
Özledik
Hasan Mezarcı kadar "doğruya doğru" diyemiyorsunuz...
Kur'an dan bir tek ayetinin, Muhammed zamanında yazılmış ( kağıtta, kemikde, deride...) yazılmış, o zamandan kalmış bir delil varmı?
Niye, inişe göre değilde, karışık yazılı hale getirilmiş?
Vs. Vs.
Şimdi de referans noktanız akıl hastası Hasan Mezarcı mı oldu😅
Dünyanın en önemli müzelerinde Kuran karbon testleri yapılmış orjinal Kuranlar var. Altay Cem Meriç in Peygamberliğin ispatı adlı kitabında yaklaşık 40 tane karbon testleri Hz Muhammed dönemine denk gelen yazma örneği var.
O zamandan kalmış bir delil var evet,80 kglik bir Kur'an'ı Kerim bile var,Hz Osman döneminden kalma nüshada var
Enis Bey;Kur'an'ın ne olduğu,vahiy mi yoksa insan ürünü mü olduğunun kabulu , bütün bu tartışmaların temelidir.Hangi coğrafya veya kültüre ait olduğu,ikincil düzeydedir.Sorun,sizin 'el sürmeyin', Mustafa Öztürk hoca 'el sürelim' diyor olmasında.
Kur'an tarihsel mi okunur yoksa evrensel mi? Metodunu en baştan seç!
Kur'an tarihselse namaz, oruç, zekat hulasa içinde bulunan herşey tarihseldir. Bunu diyebiliyor mu kendisi?
Degilse sinirlari kim çizecek?
Sana gore tarihsel olan bana gore belki de evrensel?
Taşlar yerinden bir kere oynadi mi ortada din diye bir şey kalmaz.
Işte insanlarin ayak diremesi bundan.
Bilmem bunun farkinda mi kendisi? Eger farkindaysa aslinda istedigi şey bu mu?
Mustafa hocayı anlamaya çalışmalıyız. Zıtlaşmak ve Kuran'ı korkarak okumak gibi bir tutkumuz var. Bunlar bizi bağlıyor dostlar.
Hoca mı. 😂 Herif mirac'a uydurma, Hz. Muhammed’in mucizeleri uydurmadır diyor neyini anlayacağız. Dah bir çok sapık düşünceler
Mustafa öztürk bu söylemine göre yok hükmünde. Ne felsefede bir yeri var ne islamda.
Siz hocanin de demek istediyini anlayamamisniz
Mustafa hoca yüzde yüz haklı bu konuda.
enis hocanın hafif sert üslubunu biraz daha mı etkili buldum sanki .d?
06:30 ismet özeldi sanırım.
Bir okuyucu; filan şiir deki şu cümlede böylemi demek isteğiniz, dediğinde
Düşün ismet bey gibi hiç egosu olmayan mütevazı, mahcup tabiatlı yazarımız. 🤓
Heyecanlanıp, yahu ben bunu hiç öyle düşünmemiştim demişti.
Ona selam olsun
Hocam, Allah razı olsun. Mustafa öztürk gibilerin utanması olmadığı için senelerdir her yerde aynı zırvaları tekrarlamaktan çekinmiyorlar. Daha görünür olmanız dileğiyle...
!
Siz de mi utanma var? Kullandığınız kelimeler bile seviyesiz