Hi! Wat leuk dat je wilt reageren op onze video. Hou het gezellig😊 Abonneer je en mis nooit meer een wetenschappelijke video! En wist je dat we naast video's ook podcasts maken over wetenschap? Je vindt ze hier: shorturl.at/CHMV5
Eens, ik was begin mijn 20e jaren al een schema aan het uitwerken om elke dag later naar bed te gaan en later op te staan. Inmiddels gebruik ik een smartwatch en blijkt mijn diepe slaap onvoldoende. Het werkt dan ook het beste voor mij om juist de slaap in te korten. Dankzij de hond mag ik ook gelijk naar buiten.
1:04 "slaapdeprivatiemachine" Geniaal! 🤣 Mooi woordje om te onthouden 😉 Overigens gebruik ik mijn slaapdeprivatiemachine ook altijd als ik langer dan een week vakantie heb. Als ik dat niet doe, wordt mijn dag-/nachtritme geleidelijk steeds verder verschoven en in nog geen twee weken is het volledig omgekeerd. Met een week vakantie is dat nog niet zo'n ramp maar met wat langere vakanties is dat echt problematisch. Het leven als nachtdier heeft dan wel weer als voordeel dat je lekker ongestoord je gang kunt gaan. Lekker weinig afleidingen enzo, heerlijk!
Vier keer in slaap gevallen tijdens het kijken van deze video… had ik deze dan toch beter niet zondagochtend in bed gekeken… als het deze keer niet lukt, probeer ik vanavond nog eens :) Erg interessant over de impact van kunstlicht. Dat verklaart waarom ik automatisch met erg gedimde lichten de avond doorbreng. En ook mijn hele leven al erg gelig licht gebruik, alsook waardoor ik als erg lichtgevoelig mens - zware migraine-lijder - de wanden in huis best donker geschilderd heb en zelfs per kamer anders getint zijn… :)
tip: je hebt smartphone wekkers die werken met NFC of QR code. Plaats de NFC of QR code in of bij de badkamer zodat je daarheen moet lopen om je wekker uit te zetten. Als je daar eenmaal bent, is de douche inspringen een kleine stap, daarna ben ik wel wakker. Alle snooze functies uit, zodat je je bed direct uit moet. Werkt goed bij mij, maar moet je natuurlijk wel wanneer je wekker gaat de badkamer in kunnen. Anders had ik hem in de keuken geplaatst om gelijk een kop koffie te zetten oid.
Ik heb van beide kanten wel iets. Voor werk vind ik het fijn om vroeg te beginnen, maar in mijn vrije tijd, dus weekend en vakanties, vind ik het ook heerlijk om s'avonds laat of s'nachts op te blijven.
Hier op een kantoor gewerkt waar 6 uur aanwezig de standaard was. Ik kwam om 9 uur binnen en had om 3 uur het rijk alleen. Nu de rest om 9 uur begint start ik zelf het liefst zo vroeg mogelijk.
Interessante video. Misschien is het wel eens handig om onderzoek te doen naar mensen die in een 2- 3- 4- of 5 ploegensysteem werkzaam zijn, omdat deze mensen vaker op onregelmatige tijden werkzaam zijn en slapen.
Ik was een kneus op de middelbare school. Ging naar de universiteit en mocht daar zelf weten of ik ochtendcolleges volgende. Deed ik nooit. Ik ging strak om 2 uur 's nachts naar bed en stond om 10 uur 's ochtends op. (mind you! qua zonnetijd in de zomer is dit gewoon opstaan om 08:20). En ik ging als een mes door de boter door mijn universitaire studie. WIJ MARTELEN TIENERS OP DE MIDDELBARE SCHOOL MET ACHTERHAALDE CALVINISTISCHE IDEEËN OVER DE WAARDE VAN VROEG OPSTAAN. En ik heb die terreur 6 jaar doorstaan, en ben er nog kwaad over. Dat is ook mijn enige kritiek op dit geweldige item; geen aandacht voor de idiotie van de zomertijd.
Mooie theorie hoor, zou het op iedereen gelijk werken. Maar ik ben inmiddels 53 jaartjes oud. Maar wat ik ook geprobeerd heb, ik ben altijd een avond/ nacht mens gebleven. En natuurlijk ben ik ook wel eens vroegtijdig in slaap gevallen... maar dat hield nooit meer dan 2 nachten stand. Op mijn 13e ging ik al naar een jeugdpsychologe... dat werkte zelfs na 4 maanden niet. En daarna me nog aan vele professionals moeten onderwerpen.. en ja vol goede moed.... Maar alles jammerlijk mislukt. Ik besef sinds een jaar of 10 dat ik echt gewoon een nachtmens ben, en ik heb daar inmiddels vrede mee. De rust en vrede van de nacht geeft mij juist de mogelijkheid om na te denken over vraagstukken waar ik in de drukte (lawaai, prikkels en andere afleidingen niet ongestoord over na kan denken). Juist de ochtend is voor mij de vijand. De ochtend brengt niets, en al helemaal geen inspiratie. Ochtendmensen lijken wel zombies. Er zit geen leven in... ze gaan allemaal klokgewijs naar het werk, beseffende dat ze het nog 8 of 9 uur moeten volhouden, zonder enige inspirerende ideeën of gedachten. En dat minimaal 49 weken per jaar. Met alle respect, maar de ochtenden zijn de minst inspirerende uren van de dag! Dat soort mensen wil je niet zo vroeg tegenkomen. Dat wil niet zeggen dat het met mij zo heel veel beter gaat als met deze ochtendmensen... maar mijn avond/ nachtmens zijn, weet mij tenminste genoeg op te laden, om het etmaal enigszins goed door te komen.
Ik kwam hier achter toen ik in Amerika was met een tijdverschil van 6 tot 8 uur dat ik ineens normale tijden naar bed kon en daardoor ook normale tijden wakker werd.
Ik heb geen idee waarom ik 'n ochtendmens zou moeten worden. Half drie naar bed, half negen loopt de wekker af en half tien arriveer ik op m'n werk. Die wekker ben ik overigens meestal voor. Dit gaat al meer dan vier decennia zo en het bevalt me prima. 😀
Sinds ik in Thailand van mijn Nederlands pensioen geniet wordt ik meestal na vier uur slapen al wakker. Wel slaap ik veel in de middag, als het het warmst is. Ik heb geen wekker, maar er klikken 's morgens om vijf uur al hanen.
Heel herkenbaar, ik heb een halfjaar in Suriname gewoond (dan niet met pensioen, maar als stagiair), en daar had ik hetzelfde ritme. 's nachts minder slapen, en rond 14:00 tot 15:30 een middag dutje
Sinds zo'n 2 jaar slaap ik met de gordijnen open, dan wordt ik automatisch zo'n 30 minuten na het opkomen van de zon wakker. Als de zon schijnt heb ik ook altijd zin om wat te gaan doen. Maar bij een grijze dag heb ik een wekker nodig om wakker te worden. Ben ik vermoeid, lusteloos en depressief. Huishouden is dan een gigantische opgave. Doe mij maar televisie, een deken en warme chocolademelk.
Ik zou ook wel met de gordijnen open willen slapen, maar ik woon in een smalle straat en de overburen kijken dan rechtstreeks naar binnen waar ik lig. Dus dat is niet ideaal. Aan het verhaal in de video heb ik wel een idee overgehouden, nl. programmeerbare verlichting. Daar wil ik wel eens mee experimenteren.
@@olavl8827 Ik sliep op het noorden. De zonnestralen kwamen vanaf het Oosten schuin door het raam op bed. Heerlijk! Sinds we verhuist zijn slaap ik op het Westen, met maar 1 minuscuul raampje op een schuin dak. Verschrikkelijk ☹️ Ik hoop voor je dat de verlichting een uitkomst voor je is! Anders zou een vitrage of plakplastic ook nog kunnen helpen 😉 Ik heb een daglichtlamp voor in de winter, maar het werkt voor mij niet zo goed. Het licht is heel kil en wit, net als op een bewolkte dag. Niet te vergelijken met de warme gloed van de zon.
Die interne klok kan je zelf resetten. Ga in de ochtend een uurtje wandelen in de zon. Smiddags een uurtje zwemmen of sporten. Licht overdag Uur voor het slapen geen licht en schermen. En je kan dan makkelijker vroeg slapen En eet ook niet meer savonds laat of snachts. Heb zelf insomnia en het is bij gelukt om met slaap problemen om te gaan 🔥dus dan moet het jullie ook lukken. Tip. Blijf overdag uit bed en fix al je problemen en je slaapt als een baby 😇
Heb je dit zelf de laatste maanden toevallig nog gedaan? Er was al deprimerend weinig zon en daarnaast kwam die zon (nu nog steeds) niet voor 8 uur op. Voor veruit de meeste mensen is het niet te doen om dan nog eens te beginnen met een wandeling. School, werk, verplichtingen, je kent het vast wel... en dan 's middags ook nog even een uurtje sporten!? (Om nog maar te zwijgen over het 's middags niet naar bed gaan, wat een hilarisch idee!) Het is hartstikke mooi dat je je dagen zo hebt kunnen ingerichten dat je jouw slaapproblemen op die manier hebt kunnen oplossen maar dat wil niet zeggen dat het dus voor iedereen werkt. Niet in de laatste plaats omdat de oorzaak van slaapproblemen per individu totaal verschillend kunnen zijn.
@@Sierra-Whisky Klopt. Iedereen heeft andere redenen voor slaap problemen. Maar het is ook een stukje discipline. Ga gewoon altijd elke ochtend die wandeling maken. Minimaal half uurtje. Of het zo 30 graden is of ijskoud is. Na 15 min stevig doorwandelen heb je het lekker warm. Met regen is zeker niet fijn maar er nog nooit iemand aan dood gegaan. Gewoon gaan. Kom je thuis en zijn je kleren nat. Dan hang je ze op en trek je drogen kleren aan. Tussen 9 en 12 is het mooi licht buiten. Iedereen heeft wel een park of een stukje natuur in de buurt en anders maar een stads wandeling. Geen drugs. Geen alcohol en geen cafeïne. Zal je slaap ook altijd goed doen. En ook op vaste tijden (gezond eten) het kan saai zijn maar voel mij liever altijd neutraal en redelijk goed dan high, brak, moe enz. Voor mensen met school en werk word het inderdaad lastiger. Werk zelf alleen smiddags van 13:00 tot 17:00. Intensief werk. Kom ik thuis dan ga ik koken. Voor 19:00 uur eten. Beetje tv kijken. Rond 21:00 uur lichten uit/laag. Scherm contract laag. Uur of 22:00 max half 12 op bed. Niet meer kloten op telefoon. En slaap als een baby. Volgende dag eruit en rond 10 uur weer een wandeling
Daarom altijd zomertijd! Iedereen is aan het eind van de dag wakker en heeft dus iets aan langer daglicht. Niet iedereen heeft er iets aan in de ochtend, vooral avondmensen niet.
Precies deze 'populistische' reactie is wat er misgaat in de zomer-wintertijd discussie. Iedereen is zonder na te denken voor de zomertijd want zomer klinkt fijn en goed. Maar de wintertijd is beter voor de gezondheid volgens onderzoek. Met de zomertijd zou het in de winter pas om 10 uur licht worden, dan krijg je mensen juist depressief en kunnen avondmensen al helemaal niet uit bed komen.
@@MrHenkkkie klopt, ik heb al tegen mensen gezegd dat ik ga emigreren als ze ons hier vastzetten op zomertijd, of ik dwing mensen te dealen met het feit dat ik zelf op GMT ga leven
Ik begrijp niet zo goed waarom deze presentatrice steeds samenvat wat de wetenschapper zegt. Ik denk dat hij heel goed in staat is om zelf een college te geven. Haar manier van presenteren maakt dit een kinderprogramma, jammer, volgens mij zijn er voldoende kinderprogramma's over wetenschap
Hi! Wat leuk dat je wilt reageren op onze video. Hou het gezellig😊
Abonneer je en mis nooit meer een wetenschappelijke video! En wist je dat we naast video's ook podcasts maken over wetenschap? Je vindt ze hier: shorturl.at/CHMV5
Wauw, ik had altijd al het gevoel dat er te weinig uren in een dag zaten. Echt een eye-opener dit filmpje.
maat ik heb er 36 denk.
Eens, ik was begin mijn 20e jaren al een schema aan het uitwerken om elke dag later naar bed te gaan en later op te staan.
Inmiddels gebruik ik een smartwatch en blijkt mijn diepe slaap onvoldoende. Het werkt dan ook het beste voor mij om juist de slaap in te korten. Dankzij de hond mag ik ook gelijk naar buiten.
Wat goed om te horen. :-)
1:04 "slaapdeprivatiemachine"
Geniaal! 🤣 Mooi woordje om te onthouden 😉
Overigens gebruik ik mijn slaapdeprivatiemachine ook altijd als ik langer dan een week vakantie heb. Als ik dat niet doe, wordt mijn dag-/nachtritme geleidelijk steeds verder verschoven en in nog geen twee weken is het volledig omgekeerd. Met een week vakantie is dat nog niet zo'n ramp maar met wat langere vakanties is dat echt problematisch.
Het leven als nachtdier heeft dan wel weer als voordeel dat je lekker ongestoord je gang kunt gaan. Lekker weinig afleidingen enzo, heerlijk!
@@stephanuijl graag gedaan. Jij ook bedankt!
Vier keer in slaap gevallen tijdens het kijken van deze video… had ik deze dan toch beter niet zondagochtend in bed gekeken… als het deze keer niet lukt, probeer ik vanavond nog eens :)
Erg interessant over de impact van kunstlicht. Dat verklaart waarom ik automatisch met erg gedimde lichten de avond doorbreng. En ook mijn hele leven al erg gelig licht gebruik, alsook waardoor ik als erg lichtgevoelig mens - zware migraine-lijder - de wanden in huis best donker geschilderd heb en zelfs per kamer anders getint zijn… :)
geniaal eindelijk erkenning!!! klopt 100%
wat dacht je van een wake up light!!
Ik heb de link naar depressie gemist. Heb wel een idee.
tip: je hebt smartphone wekkers die werken met NFC of QR code. Plaats de NFC of QR code in of bij de badkamer zodat je daarheen moet lopen om je wekker uit te zetten. Als je daar eenmaal bent, is de douche inspringen een kleine stap, daarna ben ik wel wakker. Alle snooze functies uit, zodat je je bed direct uit moet. Werkt goed bij mij, maar moet je natuurlijk wel wanneer je wekker gaat de badkamer in kunnen. Anders had ik hem in de keuken geplaatst om gelijk een kop koffie te zetten oid.
Wat grappig, ik doe precies hetzelfde. Ik gebruik daar Sleep as Android voor. Ideaal!
Ik heb van beide kanten wel iets. Voor werk vind ik het fijn om vroeg te beginnen, maar in mijn vrije tijd, dus weekend en vakanties, vind ik het ook heerlijk om s'avonds laat of s'nachts op te blijven.
Hier op een kantoor gewerkt waar 6 uur aanwezig de standaard was. Ik kwam om 9 uur binnen en had om 3 uur het rijk alleen. Nu de rest om 9 uur begint start ik zelf het liefst zo vroeg mogelijk.
Interessante video.
Misschien is het wel eens handig om onderzoek te doen naar mensen die in een 2- 3- 4- of 5 ploegensysteem werkzaam zijn, omdat deze mensen vaker op onregelmatige tijden werkzaam zijn en slapen.
Ik was een kneus op de middelbare school. Ging naar de universiteit en mocht daar zelf weten of ik ochtendcolleges volgende. Deed ik nooit. Ik ging strak om 2 uur 's nachts naar bed en stond om 10 uur 's ochtends op. (mind you! qua zonnetijd in de zomer is dit gewoon opstaan om 08:20). En ik ging als een mes door de boter door mijn universitaire studie.
WIJ MARTELEN TIENERS OP DE MIDDELBARE SCHOOL MET ACHTERHAALDE CALVINISTISCHE IDEEËN OVER DE WAARDE VAN VROEG OPSTAAN. En ik heb die terreur 6 jaar doorstaan, en ben er nog kwaad over.
Dat is ook mijn enige kritiek op dit geweldige item; geen aandacht voor de idiotie van de zomertijd.
Mooie theorie hoor, zou het op iedereen gelijk werken. Maar ik ben inmiddels 53 jaartjes oud. Maar wat ik ook geprobeerd heb, ik ben altijd een avond/ nacht mens gebleven. En natuurlijk ben ik ook wel eens vroegtijdig in slaap gevallen... maar dat hield nooit meer dan 2 nachten stand. Op mijn 13e ging ik al naar een jeugdpsychologe... dat werkte zelfs na 4 maanden niet. En daarna me nog aan vele professionals moeten onderwerpen.. en ja vol goede moed.... Maar alles jammerlijk mislukt.
Ik besef sinds een jaar of 10 dat ik echt gewoon een nachtmens ben, en ik heb daar inmiddels vrede mee. De rust en vrede van de nacht geeft mij juist de mogelijkheid om na te denken over vraagstukken waar ik in de drukte (lawaai, prikkels en andere afleidingen niet ongestoord over na kan denken).
Juist de ochtend is voor mij de vijand. De ochtend brengt niets, en al helemaal geen inspiratie. Ochtendmensen lijken wel zombies.
Er zit geen leven in... ze gaan allemaal klokgewijs naar het werk, beseffende dat ze het nog 8 of 9 uur moeten volhouden, zonder enige inspirerende ideeën of gedachten. En dat minimaal 49 weken per jaar.
Met alle respect, maar de ochtenden zijn de minst inspirerende uren van de dag! Dat soort mensen wil je niet zo vroeg tegenkomen.
Dat wil niet zeggen dat het met mij zo heel veel beter gaat als met deze ochtendmensen... maar mijn avond/ nachtmens zijn, weet mij tenminste genoeg op te laden, om het etmaal enigszins goed door te komen.
Ben benieuwd wat onze zomertijdafspraak toevoegt aan de verstoring voor de vertraagde klokjes
Hoi Jan, heb je deze video al eens bekeken over de impact van de zomertijd op onze slaap? ua-cam.com/video/4dv5mJymJTw/v-deo.html
Ik kan altijd slapen als ik wil. Ik ben 't liefst gewoon overdag wakker. Sta niet al te vroeg op, maar hoef ook niet pas heel laat naar bed.
Aaaaahh interessant dit wist ik niet. Super handig om te weten ❤
Ik kwam hier achter toen ik in Amerika was met een tijdverschil van 6 tot 8 uur dat ik ineens normale tijden naar bed kon en daardoor ook normale tijden wakker werd.
Ik heb geen idee waarom ik 'n ochtendmens zou moeten worden. Half drie naar bed, half negen loopt de wekker af en half tien arriveer ik op m'n werk. Die wekker ben ik overigens meestal voor. Dit gaat al meer dan vier decennia zo en het bevalt me prima. 😀
Interessant
Is het niet _te vroeg_ voor 1-April grappen?
Hoe zit het met een lichtwekker, is dat een goed idee te gebruiken om wakker te worden als avondmens?
Ja, ik ben er net wakker mee geworden!
@@goalazo2527 Nice, misschien dat maar eens proberen dan!
@@niels8195 ik was ook een avondmens. Je moet stap voor stap eerder opstaan. En ook stap voor stap eerder naar bed. Je wemt vanzelf.
Waarom herken ik de stem van Sophie van het NOS op 3 team?
Dank u
Sinds ik in Thailand van mijn Nederlands pensioen geniet wordt ik meestal na vier uur slapen al wakker. Wel slaap ik veel in de middag, als het het warmst is. Ik heb geen wekker, maar er klikken 's morgens om vijf uur al hanen.
Dat lijkt ons een heerlijk ritme :-)
Heel herkenbaar, ik heb een halfjaar in Suriname gewoond (dan niet met pensioen, maar als stagiair), en daar had ik hetzelfde ritme. 's nachts minder slapen, en rond 14:00 tot 15:30 een middag dutje
Is de narrator dezelfde vrouw als bij Nos op 3 uitgelegd? De stem lijkt erg heel erg op en het is ook dezelfde manier uitgelegd.
klopt!
Goed gespot Gwen. De stem is inderdaad van Sophie :)
Sinds zo'n 2 jaar slaap ik met de gordijnen open, dan wordt ik automatisch zo'n 30 minuten na het opkomen van de zon wakker. Als de zon schijnt heb ik ook altijd zin om wat te gaan doen.
Maar bij een grijze dag heb ik een wekker nodig om wakker te worden. Ben ik vermoeid, lusteloos en depressief. Huishouden is dan een gigantische opgave. Doe mij maar televisie, een deken en warme chocolademelk.
Ik zou ook wel met de gordijnen open willen slapen, maar ik woon in een smalle straat en de overburen kijken dan rechtstreeks naar binnen waar ik lig. Dus dat is niet ideaal. Aan het verhaal in de video heb ik wel een idee overgehouden, nl. programmeerbare verlichting. Daar wil ik wel eens mee experimenteren.
@@olavl8827 Ik sliep op het noorden. De zonnestralen kwamen vanaf het Oosten schuin door het raam op bed. Heerlijk! Sinds we verhuist zijn slaap ik op het Westen, met maar 1 minuscuul raampje op een schuin dak. Verschrikkelijk ☹️
Ik hoop voor je dat de verlichting een uitkomst voor je is! Anders zou een vitrage of plakplastic ook nog kunnen helpen 😉
Ik heb een daglichtlamp voor in de winter, maar het werkt voor mij niet zo goed. Het licht is heel kil en wit, net als op een bewolkte dag. Niet te vergelijken met de warme gloed van de zon.
Top video. Stem is van NPO toch..
Dat denk ik ook
Die interne klok kan je zelf resetten.
Ga in de ochtend een uurtje wandelen in de zon.
Smiddags een uurtje zwemmen of sporten.
Licht overdag
Uur voor het slapen geen licht en schermen.
En je kan dan makkelijker vroeg slapen
En eet ook niet meer savonds laat of snachts.
Heb zelf insomnia en het is bij gelukt om met slaap problemen om te gaan 🔥dus dan moet het jullie ook lukken.
Tip. Blijf overdag uit bed en fix al je problemen en je slaapt als een baby 😇
Goed advies!
Heb je dit zelf de laatste maanden toevallig nog gedaan? Er was al deprimerend weinig zon en daarnaast kwam die zon (nu nog steeds) niet voor 8 uur op. Voor veruit de meeste mensen is het niet te doen om dan nog eens te beginnen met een wandeling. School, werk, verplichtingen, je kent het vast wel... en dan 's middags ook nog even een uurtje sporten!? (Om nog maar te zwijgen over het 's middags niet naar bed gaan, wat een hilarisch idee!)
Het is hartstikke mooi dat je je dagen zo hebt kunnen ingerichten dat je jouw slaapproblemen op die manier hebt kunnen oplossen maar dat wil niet zeggen dat het dus voor iedereen werkt. Niet in de laatste plaats omdat de oorzaak van slaapproblemen per individu totaal verschillend kunnen zijn.
@@Sierra-Whisky Klopt. Iedereen heeft andere redenen voor slaap problemen. Maar het is ook een stukje discipline. Ga gewoon altijd elke ochtend die wandeling maken. Minimaal half uurtje. Of het zo 30 graden is of ijskoud is. Na 15 min stevig doorwandelen heb je het lekker warm. Met regen is zeker niet fijn maar er nog nooit iemand aan dood gegaan. Gewoon gaan. Kom je thuis en zijn je kleren nat. Dan hang je ze op en trek je drogen kleren aan.
Tussen 9 en 12 is het mooi licht buiten. Iedereen heeft wel een park of een stukje natuur in de buurt en anders maar een stads wandeling.
Geen drugs. Geen alcohol en geen cafeïne. Zal je slaap ook altijd goed doen. En ook op vaste tijden (gezond eten) het kan saai zijn maar voel mij liever altijd neutraal en redelijk goed dan high, brak, moe enz.
Voor mensen met school en werk word het inderdaad lastiger. Werk zelf alleen smiddags van 13:00 tot 17:00. Intensief werk. Kom ik thuis dan ga ik koken. Voor 19:00 uur eten. Beetje tv kijken. Rond 21:00 uur lichten uit/laag. Scherm contract laag. Uur of 22:00 max half 12 op bed. Niet meer kloten op telefoon. En slaap als een baby. Volgende dag eruit en rond 10 uur weer een wandeling
Daarom altijd zomertijd! Iedereen is aan het eind van de dag wakker en heeft dus iets aan langer daglicht. Niet iedereen heeft er iets aan in de ochtend, vooral avondmensen niet.
Precies deze 'populistische' reactie is wat er misgaat in de zomer-wintertijd discussie. Iedereen is zonder na te denken voor de zomertijd want zomer klinkt fijn en goed. Maar de wintertijd is beter voor de gezondheid volgens onderzoek. Met de zomertijd zou het in de winter pas om 10 uur licht worden, dan krijg je mensen juist depressief en kunnen avondmensen al helemaal niet uit bed komen.
Zomertijd geeft geen extra uur licht. Je staat gewoon en uur eerder op dan het is
@@MrHenkkkie klopt, ik heb al tegen mensen gezegd dat ik ga emigreren als ze ons hier vastzetten op zomertijd, of ik dwing mensen te dealen met het feit dat ik zelf op GMT ga leven
Ik denk dat minimaal 1 van mijn klokken stuk is... ik ben nooit klaar om te gaan sporten 😅
Accepteren dat je een avondmens bent is ook een oplossing
Komt min of meer neer op wat Sartre zei: L'enfer c'est les autres.
Sinds ik kindere heb ben ik gedwongen een ochtendmens
+
Ik begrijp niet zo goed waarom deze presentatrice steeds samenvat wat de wetenschapper zegt. Ik denk dat hij heel goed in staat is om zelf een college te geven. Haar manier van presenteren maakt dit een kinderprogramma, jammer, volgens mij zijn er voldoende kinderprogramma's over wetenschap