Allah neden bana sormadan beni yarattı?| Enis Doko

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 11 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 681

  • @enisdokovideo
    @enisdokovideo  4 місяці тому +16

    Orta bilgi üstüne:
    Bazı dostlar orta bilgiyi (videoda tanımlasam da) yanlış anlamış. Orta bilgi ifadesini Allah'ın bilgisi ortadır bazı şeyleri bilmez gibi anlamış. Ben bunu demiyorum. Allah elbetteki bana göre her şeyi bilir. Orta bilgi teknik bir tabir. Bazı felsefeciler Allah'ın bilgisini üçe böler:
    1. Doğal Bilgi: Bu, Tanrı'nın tüm olası dünyalar ve eylemler de dahil olmak üzere zorunlu gerçekler ve tüm olasılıklar hakkındaki bilgisidir.
    2.Orta Bilgi: Bu, Tanrı'nın her özgür varlığın herhangi bir durumda ne yapacağına dair, onların seçimlerini fiilen belirlemeden sahip olduğu bilgidir. Bu, tüm "karşı olgusal özgürlükleri", yani özgür varlıkların varsayımsal koşullar altında özgürce neyi seçeceklerini detaylandıran önermeleri içerir.
    3. Özgür Bilgi: Bu, Tanrı'nın yaratıcı hükmünden ve özgür yaratıkların gerçek seçimlerinden kaynaklanan tüm geçmiş, şimdiki ve gelecek olaylar da dahil olmak üzere, olduğu gibi gerçek dünya hakkındaki bilgisidir.

    • @TevhidAgac
      @TevhidAgac 4 місяці тому

      Enis hocam sizinle inancınız hakkında ve İslam'a yönelik hatalarınız hakkında bir müzakere ve münazara da bulunmak isterim . bu teklifimi kabul ederseniz canlı yayında gerçekleştirelim lütfen. İsterseniz özelden daha detaylı konuları belirtebilirim.

    • @mehmetunlu761
      @mehmetunlu761 4 місяці тому

      Felsefecilerin bu kategorileştirmeleri anlamsızdır. çünkü 1. bilgi yaratıcının kendindendir. Yani yaratıcının bilmesi yarattığından gelir. yani bilgi de bir kuldur. 2. olasılıklar bir matematik sahasıdır. Yani, istatistik te bir kuldur çünkü yaratıcının yarattığı şeydir. 3. Zaman da kuldur o da yaratıcının yarattığı kuldur.
      Bütün bunları bir araya getirdiğimizde ortaya çıkan sonuç şudur: Yaratıcının kendi zatı dışındaki herşey yarattığı ve kuludur. Yani yaratıcının ol demesiyle olan şeylerdir. insan aklının alamayacağı kadar evren çeşidi olsa dahi oradaki bilgiler bile toplamda yaratıcının zatını geçemez. çünkü sonsuz, ebedi ve ezeli sıfatları bunu zorunlu kılarken yarattıkları da birbirine muhtaç oldukları için yaratıcıya da muhtaçtırlar. Felsefik akımların en büyük sorunu sonsuz bir varlığı akıllarıyla tartmaya çalışmalarından gelir. O yüzden bilsek te bilmesek te bilginin var oluşunu yaratıcının zatından üstün tutmaya başladığınız anda sonsuz varlığını ihata etmeye çalışmış ve bununla aslında akıl oyunu başlatmış oluyoruz. işte burada Allah ile tanrı kelimeleri birbirinden ayrışır. tanrı yaratcıyı ifade eden ama insan aklının içindeki işaretçidir . o yüzden kimi küfredebilir kimi dövebilir kimi de öldürebilir. tüm bunları zihinlerindeki yaratıcı işaretçisine yaparlar. O yüzden tanrı aslında yoktur. çünkü tanrı insan aklının çözümlerinden biridir. aynı matematikte sonsuz işareti ile sonsuzluğu yakalayamayacağı , sıfır ile de yokluğu kavrayamadığı gibi ama kısa devreden korumak için bir işaretçi ile konuyu kapattığı gibi.
      Şimdi bilmek konusunda verdiğiniz izahat güzel ama Allah'ın gerçekten nasıl bildiğini anlatmış olmuyor. Eğer bir kuralı siz koymazsanız o kurala tabi olabilirsiniz. ama kuralı siz koyan iseniz o kurala tabi olmanız gerekmez. Bir internet site yöneticisi sıradan birne verdiği senaryolara tabi olmadan istediği işlemleri yapmakta özgür olur. Tabi bilinçsiz yapacağı işlemler sistemi çökertebilir. ama son tahlilde kuralları aşabilir değil mi?Niye çünkü senaryoyu kendi yazmıştır. istediği şekilde atlama yapabilir. Bu bile bilgi ve kuraallar konusunda sıkı bağların gevşeyebileceğini gösterirken , en ince ayrıntısına kadar ve her an yaratma fiilinde olan sonsuz kudretli sonsuz yetkili sonsuz bir varlığın bilgiyi de yaratmış olmasına neden şaşılır? İnsan aklı kurallarla sınırlı olduğu için sınırsızlık olayına kavrayamaz. Asla da kavrayamayacaktır. Çünkü imalatı böyle. Geçen gece çocuğumla geçen bir konuşma. Bak şu yıldızlar. Bşu an ne var orada? Aslında belki de hiç bir şey yok baba. Neden. Çünkü milyon yıllar öncesinde olan bir ışığı görüyoruz Doğru. Dünyaya en yakın yıldız 4 milyon ışık yılı uzakta. Evet baba. yani en yakınımızda olan şey bile bizim 4 milyon yıl öncesinin ışığı.
      bunu niye söyledim. Şöyle ki, gökyüzüne baktığımızda hatta yörüngeye yerleştirilmiş en büyük teleskoplar bile aslında milyon-milyar yıl önceki şeyler gösteriyorken yani fiziki olarak görüğümüz şey çok eski iken ve herşeyi gördüğümüzü zannedip biliyormuş gibi davranıp Yaratıcıya bir rol biçip sonra da ukalalık yapmayı başarmak. işte gerçek aptallık budur. Burada inkar etmekle meşgul olanların sadece dünyada kaç tane toz zerresinin adedini bilmiyor olması bile aslında kavrayamayacağı türden bilginin var olduğunu ama Allah2ın bu bilgileri bizzat yarattığı için var olduğunu , ve bilgiyi yarttıktan sonra bu bilgileri toplayıp çalışabilecek akıl ile insana kapı açtığını göremiyorlar. akıl sahibi olmak ukalalık yapmayı gerektirmez. Ama sanki allah'a yaptıkları ukalalıkla kendileri yaratıcıymış gibi tavır alarak denklik peşindeler. don kişot bile daha az aptaldı. en azından kafa tuttuğu şeyin ne olduğunu biliyordu. İşte felsfecilerin kafa tuttukları şey, bilginin bile yaratılmış olduğu gerçeğini bile yakalayamayacak kadar kurallara sadık kalmalarından geliyor. sonsuz bir varlığın kurallara tabi olmasını beklemek ya da kuralların altındaymış gibi düşünmek ancak kuarlların ne olduğunu anlayamamakla ilgilidir. Allah için imkansız diye bir şey yoktur. Çünkü imkanı da o yaratmaktadır. İnsan denizin üstündeki bir yapraktan başka bir şey değildir.

    • @olcaytuncel
      @olcaytuncel 4 місяці тому

      Sen bir kere orta bilgi diye bir kavramı kendin uyduruyorsun. Orta ne demek? Yani eksisi de artısı da olabilir demek istiyorsun. En sonunda da bilebileceğini söyleyerek aslında hatanı biliyorsun. Saçmalıyorsun. Allah her şeyi kesin olarak bilir. Evet, sen Fransa'da doğsaydın senin yine tüm hareketlerini, tüm seçimlerini, göz kırpmanı dahi biliyor. Sen sanıyor musun ki Allah bütün bu olasılıkları kesin olarak değerlendirmedi mi sanıyorsun? Bizim en iyi seçimlerimize göre bizleri kesin olarak biliyor. ENAM - 59 "Gaybın anahtarları O'nun katındadır, O'ndan başka hiç kimse gaybı bilmez. Karada ve denizde olanların tümünü O bilir, O, bilmeksizin bir yaprak dahi düşmez; yerin karanlıklarındaki bir tane, yaş ve kuru dışta olmamak üzere hepsi (ve her şey) apaçık bir kitapta (yazılı)dır. Gaybın anahtarları, Allah'ın katındadır."
      Öyle ağzının ucuyla, yarım yamalak Allah'ın her şeyi kesin olarak bilmesini indirgeyemezsin!!! Saçmalıyorsun!
      İnsanın her söylediği şeyin ki özellikle Allah konusu geçtiğinde tüm cümleleri O'nu yüceltmek olmalıdır!!!
      Ancak Allah'ın noksansız oluşunu kavradığınızda doğruya ulaşabilirsiniz, doğru düşünebilirsiniz!!! Olayın kendisi Allah'ın Kendisi'ni tanıyabilmemiz. Hikayelerde ne anlatıldığını anlamak değil.
      Neden Rabbimiz peşi sıra kitap gönderiyor? Allah yeryüzünde neredeyse tamamen unutulduğunda ve Allah yanlış anlaşıldığında gönderiyor. Yani yahudi kitabına bakın, Haşa Allah yemek yiyor, kullarını göremiyor, yeryüzüne geliyor, Ademi kendi suretinde yaratıyor gibi Allah'ı neredeyse insandan farksız bir varlık gördükleri için sonrasında da Kitaplar geliyor. Ve Allah en son gönderdiğini ise koruyor. Hem de kesinlikle korudu. Mesela burada belki bir kaç sayfası korunmamış olabilir dersen de Allah'a noksanlık koşmuş olursun. Hepimizin tüm kontrolü tam olarak O'nda!!! Sen iraden var zannediyorsun evet ama Allah'ın arada kontrolü devraldığını anlayamıyoruz. Canlı varlıklar yaratmayı Yüce Rabbimiz Sonsuz x Yüksek Mühendisliği sayesinde yaratıyor ve O'nun güç yetiremeyeceği hiçbir şey yoktur!!!!! LOKMAN 27 Doğrusu Allah güçlüdür, hakim'dir. Eğer yeryüzündeki ağaçlar kalem, deniz de mürekkep olsa, arkasından yedi deniz daha ona katılsa, Allah'ın sözleri (yazmakla) yine de tükenmez. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir." Bilmem anlatabiliyor muyum? Hiçbir yaratılmış varlık Allah'ın yaptığı herhangi bir eylemi küçümseyemez!!! Allah'ı doğru tanımadan Söz'lerini doğru anlayamazsınız. Olay zaten Allah'ı sevmek, Allah'ı tanımak, tanıtmak
      Ku'an Allah'ın Kendisi'ni tanıttığı Kitap'tır!
      Bir ara gel seninle yayın yapalım...

    • @ennrrlu
      @ennrrlu 4 місяці тому

      ​@@mehmetunlu761rasyonalizmi doğru öğrenmeni ve metafizik nedir araştırmanı öneriyorum

    • @mehmetunlu761
      @mehmetunlu761 4 місяці тому

      @@ennrrlu metafizik nedir? Eğer bunu kendin deneyimlememişsen boşuna öğrendim deme. Ortada su götürmez gerçekler varken de rasyonelizmin sınırlı değerlendirmelerini de nereye koyacağız. 1. sonsuz kavramını doğru açıklayabilen kaç felsefeci gördün? Ben görmedim. Sonsuz kelimesinin işretçi olarak konuşulmasından önce sonsuz değerinin nedne aklının sınırlarını parçalayacak kadar güçlü olduğunu çok rahat ispatlarım. Bu da rasyonel bir değerin aslında bir hiç olduğu anlamına gelir. Yani hiç dediğimiz şey ise sıfırın aslında var olmadığını varmış gibi değerlendirildiğini. Şimdi sepete sıfır elma var dediğimizde elma niteleyen olarak koyduğumuzda sıfır ne anlam içeriyor? işte rasyonelizm de bunu anlamlayamaz. çünkü yokun gerçekte ne olduğuu kimse ortaya koyamaz. çünkü yoktur. Yok dediğimiz şey niteleyen bir şey olmadıkça açıklanamaz. matematikte sıfırın icat edilmesine kadar bu yokluk durumu anlamsızlığını çözümsüz idi. Ve esas nokta ise, sıfır bir kabul olarak matematiğe girdi. "yok" dediğimiz şey sıfır rakamı ile sadece temsil edilir. Rasyonelizm de bunu açıklayabilen var mı? sıfırn temsil ettiği şey yokluk. Ama yok olan bir şeyin varlık alemindeki sadece iz düşümüdür. kendisi değil. Aynı şey sonsuz işareti için de geçerli. sonsuz işareti matemetikte kısa devre engelleyicisidir. şimdi örneği alalım. 1000 den başlayıp sayma sayılarının 0 a kadar uzanan b ir seride 1/n ifadesi gittikçe büyüyecektir. 1 den 0'a kadar olan rasyonel sayılarla aynı değerlendirmeyi yapmaya başldığınızda çıkan sonuç hızla büyüyecektir. Ne kadar sıfıra yakın bir değere yaklaşırsan o değer büyür. Limit 0 iken sonsuz demek zorunda kalrısın ve en önemli sorun şu, neden hesaplamayı kesip 1/0 sonsuz demek gerekiyor? Çünkü matematiksel olarak bu çıkarımı yaparken zaman kaybı başlıyor ama aslında zaman kaybı diye bir şey yok matematik dünyasında. insanın zamanı kısıtlı. anlamlamak zorunda olduğu bir değer formulünü sonuçlandırmak zorunda. Peki sayı doğrusundaki o sayıların varlığı? O sayılar orada duruyor olduğu gerçeği de var. eee bu durumda rasyonelizm gerçek anlamda "sonsuz nedir?"i açıklayabilecek kapasitede mi ki bana rasyonelizmi önermektesiniz. Matematik gibi bilimin alfabesi kadar keskin bir delil ortada duruyorken rasyonelizm kendi çıtasını aşamamışken metafiziği algılar mı? algılayamaz. çünkü metafizik rasyonelizmin dışında bir sahadır. Bu 1. ikincisi. Bilim gelişme gösteren ve normları olan disiplindir. Normları olması onu ayakları yere basan bir yapı haline getiriyor ama iki şeyi kaçırmakta. birincisi salt gerçeğin yapısı tümü normlarının üstünde bir seyir izliyor. Yani insanların disipline ettiği bilimsel tabanın salt gerçeğin küçük bir kısmını kapsayan yakalayacak kapasitesi bulunuyor. Metafzik atom altı işleyiş değildi. Atom altı işleyiş bile metafiziğin ancak başlangıç sahası olur. Bir diğer kaçan şey ise bilim zamanla bilinen bir şeydir. bundan bin yıl öncesinin en ileri bilim adamları bugünün dünyasında adiyattan olan şeylerin kaçta kaçını bilebildi? Hayal etmek ayrı, bilmek ayrı. Şimdi bin yıl sonra da bambaşka bir bilimsel gerçekliği yaşayacak insanlar. ama ortada şu var. Zamanla biriken bilginin tüm gerçek olduğunu söylemek hem aptallık olur hem de bilimi aşırı yüklemek . Ortadaki salt gerçekliği bilim sadece keşfeder. yoksa teknoloji dahil her şey zaten var olan bilginin insanlarca öğrenilmiş keşfedilmiş ve kendi çıkarına işlenmiş halinden başka bir şey değildir. Yani zaten var. Henüz erişemediği bilginin karşısında ise denizde damla bile değil.
      Şimdi gelelim metafiziğe. En yakın deneyimlerden biri rüyalardır. ama insanların beyine verdiği değer bir organ kadar. ama Beyin bir boyutsal modemdir. Ve metafiziğe açılan kapıdır. insanın kafasında 1-2 kglık cihazın dünya kadar bilgiyi değerlendrmesini, tahayyül edebilmesi, zaman ötesi bilgi çekebilmesi, başka zihinlerle bazen rüyalar ile bazen telepati ile haberleşmesi beynin bilim açısından kem merak edileni hem de küçük görülen yanı. Bilim yakın bir zaman kadar ruhun da varlığına inanmıyordu. Birileri psikoloji, ve psikanaliz disiplinlerini ortaya koyana kadar. Demek ki neymiş? Bilim ağır aksak yürüyen bir adamdan başkası değilmiş. Eğer telekneziği deneyimlememişseniz, ya da telepati ile haberleşmemişseniz, ya da duru görü ile tanışmamışsanız metafiziğin ne olduğunu kimse size anlatamaz. çünkü bunlar içsel mekanizma ila çalışan kaynaklar ve maalesef bilim bu sınırlara asla giremeyecek sadece gözlemci olacaktır. Çünkü bu mekanizmalar insan ruhu ile bağlantılı , odağını ve enerjisini ruhtan alan sistemler.
      Şimdi, Rasyonalimzden bahsetmek sitiyorsanız buyrun. ama oratada tüm literatürü sırf sonsuz ve sıfırı anlamlaştıran biri var mı diye araştırıp öyle gelin. çünkü akıl ölüm ve ötesi hakkında bilgisi asla olmayacaktır. Çünkü kapasitesi o kadardır. O yüzden bu tür yapıları bilen tek bir felsefe akımı çıkmaz. ha dünyadaki sair işler için felsefe kaçınılmazdır. çünkü dünya işleri bilimsel altyapılı işler, disiplini ve nicelik ihtiyaçlarını felsefe ile halledecektir ama iş sonsuzluk ve ölüm ötesi ve/veya başlangıç noktasında olanlar gelince bilim boş konuşur. Çünkü erişimi olmayan sahaya girdiği için.

  • @irealx7364
    @irealx7364 4 місяці тому +2

    Selamun aleyküm Enis hocam. Allah razı olsun.
    Ben de verdiğiniz cevaba benim için son derece önemli olan bir nokta eklemek istiyorum.
    Allah bizi sadece dünyada yaşamamız için yaratmamış 😁
    Bizi yoktan var ederek büyük bir nimet bağışlamış ama aynı zamanda iyiler için cenneti ve kötüler için de cehennemi yaratmış. Hem bizi imtihan ederken de sonsuz rahmetinin tecellisiyle imtihan ediyor. Hem bize güzel örnekler veriyor, hem günahlarımızı çokça bağışlıyor.
    Allah bize sormadan bizi niye yarattı sorusu aslında benim gözümde yaratılışımızın bir şer olduğunun önsayımını içeriyor, halbukı önceki saydıklarım bunun tam tersi olduğunu gösteriyor.
    Selametle

  • @YasinYakupTaspinar
    @YasinYakupTaspinar 4 місяці тому +4

    Meseleleri hem genel olarak felsefî açıdan hem de İslam felsefesi açısından ele almanızı çok kıymetli buluyorum, teşekkür ederim

  • @ekim03
    @ekim03 2 місяці тому

    Allah razi olsun hocam.
    Bizi yaratan ve var eden Allah'a hamd olsun. Suphesiz o sonsuz merhamet ve hikmet sahibidir

  • @onuryokus8313
    @onuryokus8313 4 місяці тому +18

    Var olmayı uzun bir süre yaşayarak aslında kabul ettiğimizi göstermeye çalışmak sanki yaşamdan feragat etmenin caydırıcılığı hiç yokmuş da biz keyiften yaşamayı seçiyormuşuz gibi bir anlam katıyor. Sürekli olarak bedenimdeki tüm hücrelerim yaşamak ve kendi sayılarını arttırmak için çabalıyor. Beni oluşturan bütün parçalarım ölümden kaçınmaya koşullanmış evrimsel tarihimiz boyunca. Bu durumda eften bir karar gibi sanki yaşam yine de güzel diyip yaşamayı seçmiyorum.

    • @onuryokus8313
      @onuryokus8313 4 місяці тому +8

      "Otuz yaşında intihar eden biri otuz yaşına kadar yaşamayı tercih etmiştir." Niye acaba? Silah zoruyla parası alınan birisinden farksız bir örnek. Aynı şekilde hayatının yüzde doksanında veya sekseninde mutsuz olan kişiler yine az önce caydırıcılık faktöründen dolayı intihar edemiyor.

    • @__21.mir__
      @__21.mir__ 4 місяці тому +3

      Çok doğru bu soruya harbiden verilebilecek cevap olduğunu düşünmüyorum, videodaki verilmeye "çalışılan" akla uymayan, zorlama cevaplar.

    • @Fecahat
      @Fecahat 4 місяці тому +1

      Eğer gerçekten yokolmak istiyorsa bir benlik. Tanrı onu yokeder. Çok zor olmasa gerek. Ama şöyle düşünüyorum.. Eğer benlik olarak gözünü açtıysan hayata sen zaten yaşamayı seçmişsin demektir. Dünyada yaşadığın sıkıntı da gerçek hayatın içindir. O sıkıntıyı yaşamasaydın taklaya gelebilirdin...Yine de Allahım sen beni yok et ya cennet falan da sıkıcı dersen yok eder gidersin. İnan bana eğer istersen bunu yapar:) Neyi istiyorsanız onu alacaksınız diyor ayette.. Ölümü istersen ölümü alırsın. Yok olursun.

    • @bekir2332
      @bekir2332 4 місяці тому +1

      ​@@Fecahat ölmekle yok olmak arasında dağlar kadar fark var . Yok olmak istemenin hiçbir mantiğı yok . Cennet sıkıcı lafı da tamamen anlamsız

    • @hasanunver2600
      @hasanunver2600 4 місяці тому +4

      İmkanı olsa hiç var olmamış olmayı tercih edecek olan ama intihar etmekten korkan insanlar var gerçekten. Doğru bir noktaya parmak basmışsınız.

  • @rzaergin9910
    @rzaergin9910 4 місяці тому +8

    Hocam çok net bir şekilde özetlemiş. Ek olarak bir şeyler daha ilave etmek isterim: Samimi olarak kendimize soralım yaratılmış olmaktan yaşamaktan şikâyetçimeyiz? Eğer değilsek verilen nimetlerin devamlılığı için yani en mükemmel şekilde sonsuza kadar devam etmesi için şükreden bir kul olmaya karar vermeliyiz. Dünya hayatı içinde üniversiteye girmek için sınavı gerekli kabul edip gerekeni yapıyorsak. Para kazanmak için çalışmanın gerekli olduğunu kabul edip gerekeni yapıyorsak sonsuza kadar devam edecek olan akılların idrak edemediği ancak yaşanarak idrak edilecek olan cennet hayatı için de şükretmek gerektiğini kabul etmek gerekir. İnsanın yaratılması, yaşaması, yaratan için değil yaratılan için kıymetli. İnsan sorumlu bir varlıktır. Örneğin haksız yere adam öldürene ceza verilmesinin adaletin gereği olarak kabul ediyorsak hiç şüphesiz imanın ve şükrün karşılığının cennet, inkârın ve şirkin karşılığının cehennem olduğunu kabul etmek adaletin gereğidir.

  • @eminmeydanoglu
    @eminmeydanoglu 4 місяці тому +18

    Hocam daha fazla video bekliyoruz. Bizi kendinizden mahrum bırakmayın lütfen 😊

  • @heavyweatherJ
    @heavyweatherJ 4 місяці тому +2

    Şu adam en saygı duyduğum müslüman. Ben bir agnostik olarak Enis abinin videolarını zevkle izliyorum. Hem muhteşem bir bilgi birikimi olan hemde şarlatanlık yapmadan, eğip bükmeden, gayet açıklayıcı bir biçimde anlatıyor, müteşekkirim.

    • @İclalFeyzaGenç
      @İclalFeyzaGenç 9 днів тому

      Müslüman olmayı düşündün mü hiç kardeş.

    • @heavyweatherJ
      @heavyweatherJ 9 днів тому

      @İclalFeyzaGenç Alelade sebeplerden çıkmadığım için, pek geri dönme ihtimalim yok.

    • @İclalFeyzaGenç
      @İclalFeyzaGenç 9 днів тому

      @@heavyweatherJ neden çıktın peki

    • @heavyweatherJ
      @heavyweatherJ 9 днів тому

      @İclalFeyzaGenç Yalnızca, 'tanrıyı kanıtladığı iddia edilen argümanların hiçbirinin tanrıyı kanıtlayamaması, istisnasız hepsinin boşluklar içermesi' desem yeterli olur ama çıkma sebebim tek bir şey değil. İnanç denen şeyin kendisi tonlarca paradox ve çelişki barındırıyor.

    • @İclalFeyzaGenç
      @İclalFeyzaGenç 9 днів тому

      @@heavyweatherJ yani senin fikrin tabi ama bence tanrının varlığını kanıtlamak için ispatlar gayet yeterli hatta ispatlara gerek bile yok evrenin tesadüfen oluşmasına hiçbir ihtimal yok bence. Neyse teşekkürler cevap verdiğin için. Umarım herkes doğru yol ne ise onu bulur.

  • @Alvin_Plantinga
    @Alvin_Plantinga 4 місяці тому

    Yüreğine sağlık hocam lütfen böyle programlara devam edelim gençliğin sizlere ihtiyacı var

  • @voltran1689
    @voltran1689 Місяць тому

    Allah razı olsun hocam videolarınızı beğenerek izliyorum çok faydalı bilgilendirici videolar maşallah

  • @fskfjfn
    @fskfjfn 4 місяці тому +14

    Enis hocam başarılar.

  • @canerkahraman
    @canerkahraman 4 місяці тому +9

    Enis hocam iyiki varsınız, çok objektif ve farklı yaklaşımlarınızla islamı sevdiriyorsunuz vallahi.

  • @esad4601
    @esad4601 4 місяці тому +21

    Allah bana sormadan beni neden yarattı ?
    Soru iç çelişkili/Paradoksal bir soru. Birine danışman için o kişinin var olması gerekiyor. Ben mesela Pegasus a soru soramam. Dolayısıyla Allah beni yaratmadan bana niye sormadı sorusu çelişkili bir soru çünkü var olmadan bu soruya muhatap olamazsınız.
    2) Soru, esasında önemli bir varsayımda bulunuyor. Soru, Allah'ın insanlara karşı sorumlulukları olduğu varsayımında bulunuyor. Evet, Allah'ın insanlara karşı bazı yükümlülükleri olduğunu düşünen kelamcilar var ama olmadığını düşünen kelamcilar da vat. Mesela Eşariler, bu soruyu anlamsız bulur çünkü onlar, Allah'ın hiçbir şeye mecburiyeti olmadığını düşünebilir.
    Şöyle de formüle edilebilir soru :
    Allah bizi dünyaya göndermeden önce yaratıp da varlığınıza devam etmek istiyor musunuz diye sorabilirdi. Böyle olduğunda da 2. Çelişki meydana geliyor. Sanki Alllah bize karşı soru sorma yükümlülüğü var gibi. Bu, tabi tartışılabilir. Birçok kelamcı Allah'ın böyle bir sorumluluğu olmadığını düşünebilir.
    Allah'ın bize bu Soruyu sormasını beklediğimizi varsayalım.
    Birincisi Allah, bize bir soru sormadan da bizim ona verebileceğimiz cevabı bilebilir.
    Allah, Orta Bilgiye sahiptir.
    Ne demektir Orta Bilgi?
    Sadece var olanları değil, var olabilecek şeylerin de bilgisine sahip olmak demektir.
    Mesela Allah, ben Paris'te doğsaydım nasıl biri olabileceğimi bilir. Hipotetik bu durumu Allah bilir mi ?
    Kuran-ı Kerim de Allah'ın Orta Bilgiyi bildiğine Kuran'dan âyetler de getirebiliriz. Kuran'da Allah "Tekrar dünyaya gelselerdi aynı şeyleri yaparlardı" diye geçiyor. Bu da Allah'ın Orta Bilgiye sahip olduğuna bir delildir.
    Batı Felsefesinde bu Molinizm olarak biliniyor.
    Allah, orta Bilgiye sahipse zaten bir soruyu sormadan da bizim ona ne cevap verebileceğimizi biliyor olacak. Dolayısıyla Allah, zaten yaratılmaktan memnun olacak insanları yaratmış olabilecek.
    Bu cevaba şöyle bir itirazda bulunabilir. Bazı kişiler intihar ediyor ya da bazı insanlar ben var olamktan memnun değilim diyor.
    Bu kişilerin hayatları boyunca var olmaktan rahatsız oldukları anlamına geliyor.
    Bir kişinin intihar etmeyi seçmesi, hayatı boyunca var olmayı seçmek istemediği anlamına gelmiyor. Çünkü hayatı boyunca böyle bir ihtimali varken bunu gidip kaç yaşında gerçekleştiriyor.
    2. İhtimal de Allah'ın zaten bu soruyu sormuş olduğu ihtimalidir.
    Bu ihtimal Müslümanlar için zorlama bir ijtimal değildir. Çünkü Müslümanlar "Kalu Belaya": Misak Hadisesi ya da Bezm-i Elest olarak da geçer.
    Kuranı Kerim'de Araf Suresi 172. Âyette geçer. Allah'ın insanlardan söz almasından bahsedilir
    Âyeti okuyalım şimdi :
    "Hani Rabbin, Adem oğullarının sırtlarından zürriyetlerini almış ve onları kendi nefislerine karşı şahidler kılmıştı: 'Ben sizin Rabbiniz değil miyim?' (demişti de) onlar: 'Evet (Rabbimizsin), şahid olduk' demişlerdi. (Bu,) Kıyamet günü: 'Biz bundan habersizdik' dememeniz içindir."
    (Ali Bulaç Hocanın meali )
    Literatürde bununla ilgili farklı yorumlar var. En yaygın olanı: İnsanlar dünyaya gelmeden önce bütün ruhların bir araya getirilip bu soruya muhatap kılındığı ve ruhların de bu soruya karşı Allah'ın Efendimi olduğunu kabul ettiği anlamına geliyor.
    Literal olarak yorumlarsak dediğim gibi gelenekte birçok insan bunu bu şekilde okuyor. O zaman evet, hepimize soruldu. Allah'ın Rabb'imiz olduğunu kabul etmemizle birlikte de zaten var olmayı seçtik de diyebiliriz.
    Daha azınlık bir görüşe göre birey olarak hepimiz anne karnındayken bu soruya muhatap oluyoruz. Bu, tamamen metaforik olarak da alabiliriz.
    Ama bu olayı literal alırsak zaten bu soruya muhatap olmuş ve bu sorunun cevabını evet olarak vermiş gibi gözüküyoruz. Ki İslam dünyasında da yaygın görüş budur.
    Burada çelişkili bir durum yok çünkü bir süreliğine yaratılıyoruz yani ruhlarımız dünyaya gelmeden önce böyle bir sorguya tabi tutuluyor. Daha sonra biz, dünyada yaratılıyoruz.
    Tabii buradaki ruh, doğaüstü müdür yoksa bilincimizin önceden yaratılmış olup bu soruya maruz bırakıldığı sonra tekrar yaratıldı söylenebilir.
    Özetleyecek olursak İslam Geleneğinin çoğunluğu insan dünyaya inmeden önce böyle bir soruya muhatap oldukları,
    Zaten böyle bir sorgulama olmasaydı da Allah bizim cevabımızı bilecekti Orta Bilgisiyle.
    Ancak dikkat edin bu senaryoların hepsinde dünyaya gelmeden önce bir yaratılış hali var.
    Hiç yaratılmadan önce sorgulama isteği ise çelişkili veya yapılabilecek bir şey değil.
    Bu soru dolayısıyla deizme götüren ve İslam içerisinde bir sorun gösteren mesele değil.
    Müslümanlar kolaylıkla buna cevap verebilirler.
    Videolarınız için, tüm emekleriniz için biz teşekkür ederiz Enis Hocam 🌹

    • @esad4601
      @esad4601 4 місяці тому +4

      Enis Hocamın Videoda anlattıklarını elimden geldigimce not etmeye çalıştım. İnşallah yazmam da sizler için faydalı olmuş olur

    • @giuseppegaribaldi5198
      @giuseppegaribaldi5198 4 місяці тому +1

      1.Soruyu başka anlamda soruyorlar aslında.Neden Allah bana sormadan beni imtihana alıyor diye soruyorlar

    • @Alfa-t8j
      @Alfa-t8j 4 місяці тому +1

      Bu yazıyı kaleme alan kim bilmiyorum ama kuran baştan aşağı çelişkilerle dolu.hicbir ayet birbirini tamamlanıyor.sanki birinin ihtiyaçlarına göre yada ihtiyaç olabilir durumuna göre yazılmış gibi.bana sormadan neden yarattığı kısmı.insan Allah'a göre bedenden önce bir ruh durumunda hazır durumda olduğuma göre,insanin bedenden önce ruhu yaşıyordu.ruhtan habersiz olan olan beden ruh ile birleşip bilinç sahibi olduğunda bana sormadan beni nasıl yaratırsın deme hakkına sahiptir.Allahin ve ruhun olması mümkün değildir.eger varsa insan denen canlının bunu sorması ve Allah'tan hesap sorması haklı bir sebeptir.cunku ben Allah'a göre ruh halinde zaten varım ama bilinç sahibi değilim.ademin cennetten kovulması hikayesi hani cennette sonsuz nimet vardı yasak meyve nerden çıktı hadi adı meyve olmasın süt olsun yasak süt nerden çıktı.

    • @sarp23
      @sarp23 3 місяці тому

      ​@@Alfa-t8j ne diyorsun abuk subuk .

    • @Alfa-t8j
      @Alfa-t8j 3 місяці тому +1

      @@sarp23 valla dininiz abuk subuk ben bisey demiyorum.kuran denen hikâyeyi okuyunca abuk subuk bişey olduğunu anliyosun senin anlama yetilerinde sorun varsa oda benim suçum değil.tekrar soyleyim kuran biri yada birilerinin ihtiyaçlarına göre yazılmış Allah'ın kelamı olması mümkün değildir.

  • @emrullahkoprulu6635
    @emrullahkoprulu6635 4 місяці тому

    Allah ilminizi arttırsın hocam çok güzel açıklamıssınız

  • @MuratBoyacioglu
    @MuratBoyacioglu 4 місяці тому +5

    Biz teşekkür ederiz. Saygılar.

  • @karabulutmehmet8821
    @karabulutmehmet8821 4 місяці тому

    Yüreğinize ve düşünen o güzel zihninize sağlık değerli hocam🙂👌

  • @xiqtis
    @xiqtis 4 місяці тому

    Allah razı olsun, bu gibi videoların daha nicesini çekmeyi nasip etsin hocam. Severek istifade ediyoruz

  • @recep_celik23
    @recep_celik23 4 місяці тому +1

    Çok güzel kisa ve öz olmuş
    Maşallah 😊

  • @muhammednurullahcevik9433
    @muhammednurullahcevik9433 4 місяці тому +2

    Enis hocam kitaplık turu gelir mi?
    Gelirse efsane olur.

  • @volkanyilmaz6464
    @volkanyilmaz6464 2 місяці тому

    Biz isteyerek geldik bu dünyaya. Hatta yalvardik gelmek için Rabbimize. Bu dünyaya gelerek 'kendimizi gerçekleştirmek' ve 'neslimizi devam ettirme' güdüsü üzerine.

  •  4 місяці тому

    Güzel bir cevap olmuş hocam. Allah ilminizi arttırsın

  • @werfwereger9478
    @werfwereger9478 4 місяці тому +4

    Oglum yaratma gücü olan kimseye birsey sormaz. Hemen yaratır. Devamlı yaratır. Yaratmaya devam eder. O Haliktir.

    • @Türevyamultan
      @Türevyamultan 4 місяці тому

      Allah ne isterse onu yapar. İsterse yaratmayı bırakır. İsterse Halik olmak zorunda değil keyfi ve kahyasına bağlı her şey biz onun kölesi ve malıyız.

    • @Quiether
      @Quiether 4 місяці тому

      ​@@Türevyamultan sürünmeye mahkumsun. Düşünce şekline bak. Yazık.

  • @alexandresilvio286
    @alexandresilvio286 4 місяці тому

    Kısa ve öz anlatmışsınız harika.

  • @mbicer
    @mbicer 4 місяці тому +2

    Allah dilerse henüz yaratmadan da sorabilir. "Bir şey ya vardır ya da yoktur" tasarımını insan zihni için geçerlidir.

    • @bozdogan_
      @bozdogan_ 4 місяці тому

      Madem bu mantiksal gerekliligi biz yarattik, o zaman bir musluman olarak ayni zamanda ateist de olabiliriz. Cunku Allah hem var hem de yok olabilir. Veya Kuran'in 4.171'de hristiyanlar icin yaptigi elestiri de ("Tanri uctur demeyin, O ancak tek İllahtur") mantiksiz olacaktir zira Tanri hem uc sekilde zuhur etmis olup hem de tek olabilir (Hristiyanlar da bu elestiri karsisinda senin dedigin gibi savunma yaparlar). Mantik Allah'in dogasindan gelmektedir ve biz kullarinin onun varligini daha iyi anlayabilmemiz ve kavrayabilmemiz icin yarattigi evrene ve kullarinin icine koymustur. Kuran da bizi heo bu mantik dogrultusunda dusunmeye yonlendirir.

  • @bensahin
    @bensahin 4 місяці тому

    Guncel bir konuya dair aydinlatici bilgiler icin tesekkurler

  • @yunusyeniceri9222
    @yunusyeniceri9222 4 місяці тому +1

    Teşekkür ederiz Enis Bey. Literatürdeki bilgileri teker teker açıklayıp yorumlamanız ilgili sorunun zihinlerde ikna edici olması açısından faydalı olmuş. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

  • @secaglar
    @secaglar 2 дні тому

    Bediüzzaman Said Nursi mükemmel bir şekilde bu sorunun (yaratmayı neden bana sormadı) cevabını geniş bir şekilde eserlerinde vermiş. Yaratma yetisine ve gücüne sahip kimse buna ihtiyaç duyması da gerekmez. Mülk sahibi mülkünde istediği gibi tasarruf eder. Yaradılmış yani aciz bir varlığın bunu sorması abes bir soru, bence. Yani sen yaratılmışsın. Yaradılmaya da devam ediyorsun. Çünkü her anında da Allah’a muhtaçsın. Mesela yediğin rızkın zerrelerinin vücudun hücrelerine ulaştırılması ve hücrelerin beslenmesini yapan Allah’tır. Çünkü bu işten haberin yok ve şuurun buna taalluk etmiyor yani alakalı ve bağlı değil…

  • @henuzkararvermedik
    @henuzkararvermedik 4 місяці тому +1

    Çok teşekkür ederim. Harika. Ufuk açıcı...❤

  • @mehmet4855
    @mehmet4855 4 місяці тому +6

    0:51 Varlığı olmayan birşeye soru sorulamaz. Fakat bu mantiksal cikarim insanlar icin gecerli. Herşeye guçu kuvveti yeten yüce bir varlik icin bu mantiksal cikarim gecerli olmaj zorunda degil. Tanri yarattiğinda o kulun o hayati yasamayi isteyip istemeyeceğini kesinlikle bilir. İlla bizzat sormasina gerek yok.Tanri biz daha varlik sahasinda degilken bile yaşayacagimiz toplam hayatin her bir saniyesini en detayli bir şekilde bilir. Buna kader diyoruz.
    Bizzat "YA KULUM SENI YARATAYIM MI YASAMAK ISTER MISIN" diye sormasina gerek yoktur.

    • @arvinaizen
      @arvinaizen 4 місяці тому

      Tanrı herşeyi biliyor ve eğlenmek için yarattı dimi?

    • @mehmet4855
      @mehmet4855 4 місяці тому +1

      @@arvinaizen Konu ne için yarattığı değil. Ben müslümanim. 5 vakit namaz kiliyorum. Hayatimda faiz yemedim zina yapmadim hirsizlik yapmadim. Oruclarimi tutuyorum. Senden cok daha iyi bir müslümanimdir.
      Allahın bir insanin yaşamayi isteyip istemeyecegini bilmesi icin onun var olmasina gerek yok bundan bahsediyorum. Anladin mi

    • @arvinaizen
      @arvinaizen 4 місяці тому

      @@mehmet4855 Tanrı varsa saklambaç oynuyor

  • @ahmetolken
    @ahmetolken 4 місяці тому +1

    "Fakat ben (bu) yaratılışı ve belaa olayını hatırlamıyorum" diyenlere karşı:' İnsan' kelimesinin kökeni 'nisyandan'da. Geliyor. Ve anlamı da "unutkan"dır hayatımızda birçok şeyi hatırlamayabiliriz fakat bu yaşanmıştır.

  • @Jerfbin
    @Jerfbin 4 місяці тому

    Ağzınıza sağlık hocam. Ruh videosunu merakla bekliyoruz.

  • @goodmanreviews1411
    @goodmanreviews1411 4 місяці тому

    Önce yaratır ve bilinç sahibi olmasını sağlarsın, sonra farkındalık kazandırarak şart ve koşullar bunlar yaşamak istermisin? diye sorarsın! İşine gelirse yaşar, gelmezse yaşamaz.

    • @melekcolakoglubarel3733
      @melekcolakoglubarel3733 4 місяці тому

      Bunu yapmamis olduğunu da nereden çıkardınız? Ahzab 72 tamda bu dediğinizi anlatıyor. Bu anı hatırlamıyor oluşumuz ayrı bir konu ve çok makul sebepleri var.

  • @AhmedIbrahim-1400
    @AhmedIbrahim-1400 4 місяці тому

    Cevabını almak için ne seni yaratması gerekiyor ne de sorması. Her şeyi bilen Allah, sormadan da bilir.

  • @muhammedeminmucahit6886
    @muhammedeminmucahit6886 4 місяці тому

    Güzel kısa ve net cevaplar Teşekkür ederiz hocam

  • @fskfjfn
    @fskfjfn 4 місяці тому +13

    Allah (c.c)Adil dir . Yuksek adalet yüksek bilgiyi gerektirir

    • @Fecahat
      @Fecahat 4 місяці тому

      inceeeeeeeeeeeeeeeeeee

  • @Baybars529
    @Baybars529 4 місяці тому +4

    Doğru soru şu olmalı idi. Allah bana sormadan neden beni imtihan edip sorumlu tutuyor. İmtihanı kaybettiğim takdirde sonsuz bir azap var ise aklı olan bu imtihanı kabul etmez.

    • @gulsoomihsan1764
      @gulsoomihsan1764 4 місяці тому

      Soru niçin sorulur?
      Soru iki tür olur : öğrenci öğretmene soru sorar bilmek için yani cehaletin farkında ve herhangi bir hadsızlık olmasın diye bilgi edinmek için öğretmene soru sorar.
      İkinci tür babanın oğluna soru sormak gibi bu bunun da amacı sorgulamak ve hesap vermektir. Birisi aşağıdaki Yukaridakine sorur ikincisi yukarıdaki aşağıdakine sorar.
      Şimdi Tanrı bana imtihan verip vememe konusunda soru soracaksa iki durum var. Her ikisi Tanrı hakkında abes olur. Benim aklım abes bir sorunun sorulmaması gerektiğini kavrayamıyorsa bence de Tanrı'nın böyle bir akıldan fikir alacağına gerek yoktur....

    • @giuseppegaribaldi5198
      @giuseppegaribaldi5198 4 місяці тому

      @@gulsoomihsan1764 Aslında üçüncü şık da var o da o kişiye seçenek sunmak aslında.Mesela tipik sevgililer arasında kadın "Kırmızı giysi mi yoksa mavi giysi mi?" gibi bir soru örnek verilebilir

    • @rnkr-f8i
      @rnkr-f8i 4 місяці тому

      işin sonunda sonsuz bir azap ihtimali var ise kim neye güvenerek tanrı tarafından imtihan edilmeyi kabul edebilir değil mi?

    • @YasonLuuu
      @YasonLuuu 9 днів тому

      sorunuzda sorun var imtahanı kaybettiğim taktirde diyorsunuz peki imtihan nasıl kaybediliyor veya gerçektende imtihandamısınız yoksa iyi yaşamak erdemli olmak bunlar yetiyorsa cezayı hak edecek ne yaptınız biraz düşünmenizi tavsiye ederim saygılar

  • @leventozdemirkan
    @leventozdemirkan 4 місяці тому

    Kalpler ancak Allahı anmakla mutmain,ikna olur Ayet. O halde sır burada,Allah'ı çok çok fazla anmalıyız.Gün için de saatler için de hatta yapabilirsek dakikalar için de.

  • @mustce78
    @mustce78 2 місяці тому

    insanlaştırılmış tanrı kavramını artık terk etmeliyiz.anlamak ve anlamlandırmak için odin ve zeus gibi tanrılar yaratıyoruz zihnimizde.insan olarak var oldunuz.insan gibi yaşayın.sizden istenen sadece bu

  • @user-cn9ef9wy2f
    @user-cn9ef9wy2f 4 місяці тому

    _Çok iyi olmuş, ağzınıza sağlık._

  • @IXV812
    @IXV812 2 місяці тому +2

    Aslında bu soru da sorulmak istenen; Ben dünyanın böyle oldugunu bilsem bu olayı anlasam yaratılmak istemezdim , tuzağa düştüm beni neden tuzağa düşürdü demek istiyor.
    ->Cevabı da herşeyin olduğu gibi bu sorunun cevabı da Kuran da mevcut ve çok basit (Allah dilediğini yapar. İbrahim Suresi 27.Ayet)
    ->Allah yaptıklarından sorumlu tutulmaz (O'na kimse hesap soramaz), oysa onlar (yaptıkları yüzünden) sorguya çekilirler (Enbiaya 23.Ayet)
    --> Eğer göklerin ve yerin çevrelerinden çıkıp gitmeğe gücünüz yeterse hemen çıkıp gidiniz. Halbuki, bir kuvvet olmadıkça siz çıkıp gidemezsiniz (Rahman 33.Ayet)
    --> [*] De ki: “(Allah) size bir zarar (vermeyi) dilerse veya bir yarar elde etmenizi isterse sizin için Allah'a karşı kimin bir şeye gücü yetebilir ki! (Fetih Suresi 11)
    ÖZÜ DURUM BU KARDEŞ , GÜCÜN VARSA YETİYORSA YAP BAKALIM YAPABİLECEĞİN BİR ŞEY VARSA: ) Ya da aklını başına al ve düşün ,çocukluğun alemi yok, çocuklar ağlar zor durumlar karşısında yetiştinler durumu kabullenir ve çözüm arar.
    çözüm aramaya başladığında zaten Allah ı bulacaksın.. Ha bu arada dünyayı da sen O nu bul diye böyle yarattı sıkıntılı ve dar.

    • @hakanpayr7799
      @hakanpayr7799 26 днів тому +1

      Soruyu doğru anlamışsın hocam. Bu soruyu soranın kastettiği şey bu ? Aslında daha derini dünyadaki kötülüklere , kendi dezavantajlı durumuna bakıp varoluşu sorgulamak. Hayatı da bu dünyadan ibaret zannederek " niye yaratıldım "çıkarımı yapmak

    • @IXV812
      @IXV812 26 днів тому

      @@hakanpayr7799 Allah ben mutlak güç sahibiyim dileediğimi yaparım diyor , ister yaratırım ister yaratmam , Allah beni niye yarattı sorusu , devlet niye bizden vergi alıyor almasın diye sormaktan çok farklı değil. İstediğin kadar sor dur devlet vergi alacak, Allah ta dilediğini yapacak ve ben sizi bana kulluk edin diye yarattım diyor.
      Yani insan güç karşısından boyun eyen zayıf bir varlık bunu kabullenip bu şekilde yaşayıp ölüp giderse sorun kalmaz.

    • @hakanpayr7799
      @hakanpayr7799 26 днів тому

      @@IXV812 Doğrudur hocam, biz doğal olarak kendi penceremizden bakıyoruz varlığa, film bitmeden yargıda bulunuyoruz..

  • @AlperenCan52
    @AlperenCan52 4 місяці тому +1

    Bu soru benimde kafama takılırdı. Benim fıtratımda o "ben yaparım ben ederim" gazı olduğu için Allah sınava sokmadan önce sorduysa kesin kabul etmişimdir diye düşündüm hep😂. Ha b0k mu vardı da kabul ettim orası ayrı konu... Hayat bir türlü istediğim gibi gitmiyor, mutlu değilim, ahiretim desem... Bilmiyorum çabalıyorum ama yeterli olmayacakmış gibi hissesiyorum. Belki ileride güzel olur Allah'ın iyi planları vardır benim için diye düşünüp yoluma devam ediyorum. Çünkü ayette ne diyor "Allah'tan umudu yalnızca k4f1rler keser".

  • @ogrencianne
    @ogrencianne 4 місяці тому +2

    Oldukça tatmin edici teşekkürler

  • @felsefei_islam88
    @felsefei_islam88 4 місяці тому

    Daha çok gelsin bu videolar hocam

  • @mavivatan9417
    @mavivatan9417 4 місяці тому

    çok başarılı net anlatım, ağzına sağlık hocam

  • @Justwatches-y8n
    @Justwatches-y8n 4 місяці тому

    Ağınıza sağlık güzel insan..
    Aynen devam

  • @semanuvr
    @semanuvr 4 місяці тому

    Hayat bazen bu soruyu sorgulatıyor harbi.. iyi ki islam

  • @ramazantanrkulu2191
    @ramazantanrkulu2191 4 місяці тому +1

    Abi net söylüyorum sen kendi alanının kralısın bencr rakibin yok hem felsefe, mantık, fizik vs bilen bir din adamı yok bildiğm sizden başka maşallah...

    • @yasinucan7249
      @yasinucan7249 4 місяці тому

      @@ramazantanrkulu2191 aynı zamanda tasavvufu da iyi biliyor kral

    • @mehmetsimsek4794
      @mehmetsimsek4794 4 місяці тому

      La adamlar din adamı, zaten bilmemeleri de normal. Başımıza ne gelirse din adamlarının herşeyi bildiğini(veya bilmesi gerektiğini) zannedenlerden geliyor. Bi zahmet bir din adamı kuantum fiziğinden bahsetmesin. Bilmedikleri konulardan konuşunca dinlerini de rezil ediyorlar,kendilerini de

    • @muammercanturk9531
      @muammercanturk9531 4 місяці тому +1

      Nebî sallallahu aleyhi ve sellem, bir adamın bir kişiyi övdüğünü ve övmede çok ileri gittiğini işitti. Bunun üzerine:
      "Adamı mahvettiniz (veya adamın bel kemiğini kırdınız)" buyurdu. (Buhârî, Şehâdât 17, Edeb 54; Müslim, Zühd 67

  • @efe22159
    @efe22159 3 місяці тому

    insanların yaşamayı ölüme tercih etmesinin sebebi ölümün belirsiz olmasıdır. çoğu insan ölümden korkar ve bu yüzden intihar etmez. yani intihar etmemek değildir ki yaşamak istemek. eğer cidden varoluşumuzdan önce sorulsaydı ve bana herhangi birileri saçma sapan cehennem vaatlerinde bulunmasaydı kesinlikle yaşamak istemezdim. yaşamak istemiyoruz ama ölümden de korkuyoruz.

  • @aysecapur7982
    @aysecapur7982 4 місяці тому

    İntihar umudun azalmasıyla oluşan bir yolun sonucu bence temel problem sevgisizlik hedeflerine ulaşmada yetersiz görmesi kendisini

  • @muhammetemiryuce6923
    @muhammetemiryuce6923 4 місяці тому

    Hocam 1 mikrofon ile videolar şahane olur

  • @IbrahimKara-ti3tj
    @IbrahimKara-ti3tj 4 місяці тому

    Teşekkürler. Emeğinize sağlık

  • @x-753
    @x-753 4 місяці тому

    Enis hocam aynı şekilde türkçe-meal çekermisin yorumlarda değişik arkadaşlar var yardımcı olur onlara

  • @soberchopy
    @soberchopy 4 місяці тому +4

    dünyaya vs gerek yok sadece günahsız kullar ve onların içinde yaşadığı cenneti yaratsaydı bunca saçmalığa gerek olmazdı.ama kaldırın kitapları yok sınav yapıcam fln filan.bu amaç basit bir öğretmenin kaygısıdır.

  • @yusufbatmaz23
    @yusufbatmaz23 4 місяці тому

    Hocam videoya kapağı yaparsanız daha fazla önerilere düşersiniz. Bence yapın hocam

  • @Teymiyyeeeeee
    @Teymiyyeeeeee 2 дні тому

    DOĞRU Cevabı:
    Misakta/Bezmi Elestte;
    Gelecekte nasıl bir yaşam süreceğimiz, hasta-sağlıklı, zengin-fakir, müslüman ailede-kafir ailede vs. GELECEKTEKİ HAYATIMIZ TÜMÜYLE gösterilmiş ve obun üzerine Beni Rab bilecek misin diye sorulup, Evet sözü alınmıştır.
    Bu hususta pek çok hadis vardır.
    Enis hocam sizin gibi makul bir kimsenin muhakkak İbn Kayyım’ın Şifâu’l Alîl isimli eserini okuması gerekiyor.

  • @manzikert3139
    @manzikert3139 4 місяці тому

    Eyvallah hocam eşarilikten devamke

  • @fkayam
    @fkayam 4 місяці тому +2

    aferin sana binlerce aferin. çok güzel açıkladın.. bu soru karşısında ben ilk başta bocaladım..

  • @MuhammedEmirhanÇelikperçin
    @MuhammedEmirhanÇelikperçin 4 місяці тому +2

    Bu soruyu daha makul bir formata dönüştürmek mümkün. Mutlak adil ve merhametli olan Tanrı'nın nihai olarak hem mahşerde hem cehennemde çok büyük acılar çekecek olan mahlukları bu senaryoyu bilerek yaratmış veya çok büyük acılar çekmesine vesile olacak davranışlarına müsaade etmesi sorunsallaştırılabilir. Üstelik Kur'an-ı Kerim'de ve Hadis-i Şeriflerde insanların çoğunun iman etmeyeceğine/etmediğine, çoğunluğa uyulmaması gerektiğine işaret eden ifadeler bulmak mümkün. Sahih hadislerdeki arşın gölgesinde gölgelenecek 7 zümre dışında tüm insanlığın 70.000 sene hesabın başlamasını bekleyeceği vaadi dahil birçok ahiret anlatısını da hesaba katarsak bu tüm sürecin bir insanın merhametli bir Tanrı tarafından imtihan edilmesi olduğunu anlamakta insanlar güçlük çekiyor olabilir. Bu sorunun daha çok bu noktadan ele alınması gerekir diye düşünüyorum. Yıllardır anlayamadığım ve cevabını ertelediğim bir soru olarak bu haliyle değerlendirebilirseniz çok mutlu olurum.

    • @mustafasezer943
      @mustafasezer943 4 місяці тому +1

      Bencede bu sorunun çıkış amacı anlattığınız durum diye düşünüyorum burda adil olan soru şudur yaralıcaksın ve bunları yaparak cezalandırılacaksın diğer türlüsü zaten herkes tarafından kabul edilebilir mantık olarak bakıldığı zaman kimsenin sonsuz azabı bilerek bunu kabul etmeyeceği düşünüldüğünde allahın bizlere karşı bir sorumluluğu olmadığı cevabı uygun gibi görünüyor ancak bu durumda adalet ve merhabet soruları boşta kalıyor tabiki şu cevap da verilebilir kimse sonsuz azap çekmeyecek ve o yüzden soru sorulup kabul edilenler de yaratıldı denilebilir ama bu kabul ne kadar doğru bilemiyorum

    • @spiter461
      @spiter461 4 місяці тому

      @@mustafasezer943 Öncelikle kimsenin sonsuz azap çekmeyeceği kesin değil. Böyle bir ifade yok. Dünya iyi olduğu kadar kötü de bir yer. Hadi insanlara Allah irade verdi kötülük yapmak insanları ilgilendirir. Peki doğadaki diğer canlılar? Yaşamlarını sürdürebilmesi için diğer canlıları öldürüp onlarla beslenmesi gerekiyor. Bu da doğanın zalim olduğunu gösterir. Doğayı yaratan Allah zalim şekilde yarattıysa Allah'ında zalim olduğu sonucu çıkmaz mı ? Zalim olan bir varlık deprem de yapar, çocukların ölmesine izin de verir, hastalık da yaratır. Sırf sen kendisinden kork ve iman et diye bunları yapan bir varlık nasıl zalim olmaz ki ?

    • @sarp23
      @sarp23 4 місяці тому +1

      @@MuhammedEmirhanÇelikperçin Ama Yaratan Allah merhamet gibi azabı da var .

    • @muammercanturk9531
      @muammercanturk9531 4 місяці тому

      Hiç ateş yakan birisi odunlara üzülür mü?

    • @ibn-itufeyl1585
      @ibn-itufeyl1585 4 місяці тому

      Gazali Faysala da insanların çoğu ebedi cehennemdedirin tam aksini söyleyerek çoğunluğun kurtulacağını ve Allah'ın merhamette olacağını açıkça söyler. İnsanların çoğu cehennemdedir gibi ayetlerin tefsirini ve sahabenin açıklamalarına bakarsanız onların mutlak bütün insanlar için söylenmemiş aksine o dönem Mekkelilerin geneliyle ilgili söylenmiş ayetler olduğunu görürsünüz.

  • @gundogumu-c4x
    @gundogumu-c4x 4 місяці тому +1

    Mesela birisi size bir araba dolusu altın verse sen dermisin "niye bana sormadan bana verdin bunları", belki dersin ama oda bu işin neden olduğunu anlamak içindir mesela Allah(s.v.t)'ın bu kadar nimetinden ötürü neden yaratıldığını düşünmek, yoksa asla ve asla böyle birşey demezsin hatta çok minnettar olursun ve mahçup olup hatta onun verdiklerine karşılık ona gereği gibi teşekkür etmeye çalışırsın, onun istediği herşeyi yaparsın vs. O yüzden "Allah neden bana sormadan beni yarattı?" gibi saçma sapan sorular sormakta bir mantık yok. Belki şöyle denebilir "kişi hayatından mutsuz olabilir ve istemiyor olabilir", kimse yalan konuşmasın herkes yaşamayı hayatının bir bölümünde istemiştir ve hayatından mutlu olmuştur. Onun mutsuz olmasının sebebi zaten Allah'tan(s.v.t) uzaklaşması ve ona şirk koşmasıdır(bkz: Ta'ha 124). Kendi yaptığını çekmektedir sonuç olarak. Ve bu dönemde de iki tane yaygın büyük şirk vardır: Kabir şirki ve hakimiyyet şirki, ve bu şirkleri müslümanım diyen bir çok insanda yapmaktadır. Oysa şirk işleyenin ve şirki inkar etmemiş kişinin adı müşriktir, müslüman değil.

    • @rnkr-f8i
      @rnkr-f8i 4 місяці тому

      Bir kişi seni arabanın arkasına bağlayıp sürüklese sen demez mısın "niye bana sormadan beni bu arabaya bağlayıp sürüklüyorsun?" dünya kimileri için nimetten çok külfet de olabilir, ne dersin?

    • @gundogumu-c4x
      @gundogumu-c4x 4 місяці тому

      @@rnkr-f8i Cevabını vermişim zaten istersen bir daha oku.

  • @bilal.l
    @bilal.l 4 місяці тому

    ENİS hocam teşekkürler.

  • @kemalyesilcimen6804
    @kemalyesilcimen6804 3 місяці тому

    Aslında sormuş oluyor. Sen istersen çekip gidebilirsin veya kalayım kararı verebilirsin. Karar senin. Özgür seçim yapabilmeniz için önce yaratılmış olmanız lazım. Sonra soruya istediğin gibi cevap verebilirsin.

  • @seyma9754
    @seyma9754 4 місяці тому

    Teşekkür ederiz hocam

  • @emreerkendervis7122
    @emreerkendervis7122 4 місяці тому +6

    Hocam sizin cevabınızda orta bilgide şöyle bir çelişki çıkmıyor mu: Allah bir kulunun cehenneme gideceğini onu yaratırken biliyor bu durumda hala onu yaratıyorsa merhametine ters. Mesela ben cehenneme gideceğimi bilsem bana sorsalar sen cehenneme gideceksin, var olmak mı istersen yok olmak mı? Yok olmak derim en baştan. :) saygılar

    • @emreerkendervis7122
      @emreerkendervis7122 4 місяці тому

      bu yorumu beğenin de görülsün millet

    • @Nuoyvels
      @Nuoyvels 4 місяці тому

      Allah sadece rahim değil aynı zamanda züntikamdır.Yani cezalandırır da affeder de,kul bunu iradesi ile talep ettiyse Rab bilse dahi cezalandırabilir.

    • @turanmirzali8606
      @turanmirzali8606 4 місяці тому +2

      ​@@NuoyvelsAllah iyiliği temsil etmez mi? En iyi olan o değil midir? Neden iradesi ve kaderini tayin ettiği ve bildiği bir varlığa cehennem kaderi belirler ki?

    • @Nuoyvels
      @Nuoyvels 4 місяці тому +1

      @@turanmirzali8606 Allah iyiliği temsil ederi nereden çıkarttın ki,Allahın 99 adet ismini(sıfatını) biliriz.Bunlardan biri kahhar dır yani kahredicidir manasına gelir.Yani Allah sadece iyilik etmez.Öyle olsaydı cehennemi yaratmazdı. Öte taraftan ben öğretmenim öğrencilerimin sınavı kazanamayacaklarını tahmin ediyorum,öngörüyorum ancak ne kadar uyarsam da hatırlatsam da öğrenci çalışmıyor ve sonunda ağlıyor. Ama nihayetinde sonucu belirleyen kendisi oluyor.Allah seni cehenneme atmaz sen amel ve ibadetinle ona aday olursun.Bence kader bahsinde okuma yapmalısınız çünkü yanlış bilgileriniz mevcut. Bi de şu örneği vereyim cehenneme gitmeye aday biri anlık vazgeçip kalkıp iyi niyetle amel etmeye başlasa ve ibadetler yapsa cennete gidebilir.Kaderi değiştirmiş oldu bu durumda.Demek ki kendi iradesi söz konusu

    • @turanmirzali8606
      @turanmirzali8606 4 місяці тому

      @@Nuoyvels iyilik konusunda açıklamalarınız beni tatminetti. Teşekkür ederim. Lakin irade ve kader konusuna hâlâ pek anlam verebilmiş değilim. Belki de Allah'ın sıfatlarını yanlış anlıyorum. Ben bildiğim Allah her şeye kadir, her şeyi bilen ve her şeyi tayin eden bir varlık. İrade kavramının tanımını burada sorguluyorum. Allah'ın insan bireyini yaratıp onu dünyaya kendi başına bırakması savını kabuledersek insan iradesinden sözedilebilir. Zira Allah insanın kararlarını ve eylemlerini doğrudan etkilemek gibi eylem yaparsa bu irade olmaktan çıkar. Bura kadar pek sorun yoktur. Ancak verilen iradenin ne derece mantıklı olduğunu sorgulamıyor değilim. Öğretmen ile Allah aynı varlıklar değil. Öğretmen fani, geleceği bilmiyor, sınav sonuçlarını önceden belirlemeyez. Sadece öğrencilerini iyi tanırsa belirli tahminlerde bulunabilir. Lakin Allah geleceği bilmekle de yetinmez , eğer her şeye gücü yetense geleceği de belirler. İnsan bakımdan zamansal anlamda o anda eylemlerini etkilemese de, kaderini yazmamışmıdır? Ortada bir imtahan olsa da sonuçlarını bildiği bir imtahanı uygulamadaki gayeye pek anlam veremiyorum. İmtahanın tanımını mı yanlış biliyorum?

  • @buseferkazancamhocam
    @buseferkazancamhocam 4 місяці тому

    5:20 hocam aklımdan geçtiği gibi üstüne bastınız bi ürpedim

  • @Eyupensarugur
    @Eyupensarugur 4 місяці тому

    Çok iyiydi hocam. Tşk ederim

  • @viex8625
    @viex8625 4 місяці тому +2

    Hocam benim de aklımda bir soru var. Konu hakkında fikri olan arkadaşlarda yoruma cevap yazabilir. Tanrı insanı yaratırken onun kaderini, iradesini, zeka kapasitesini vs her şeyinide kendisi yaratıyor. Lakin sonrasında dünyaya gönderip 'imtihan' ediyor. Lakin benim ne kadar dine yatkın olacağımı veya bu tarz konularını sorgulayacak zeka seviyesine sahip olup olmayacağıma, imanlı ölüp ölmeyeceğim gibi soruların hepsini kendisi bilmesine rağmen bizden imtihan olmamızı bekliyor. Bu konuyu kısa bir örnekleme yapacak olursak bir sınava giriyoruz ama sınavı yapan hocamız bizim hangi konularda ne derece eksik olduğumuzu vs her şeyi biliyor. Yani sorumu bitirecek olursam bu dünyada imtihan olmamız zaten tanrının bildiği bir filmi yeniden oynatması gibi değil mi? Tanrı daha biz doğmadan cennet veya cehenneme gideceğimizi biliyor zaten. Aksi taktirde bir tanrının özelliğine sahip olamaz yani. Eğer vakit ayırıp bu soruma cevap verirseniz veya yorumlarda kendi görüşlerini söyleyen arkadaşlar ile konuşursak iyi olur. İyi günler

    • @selamabi9241
      @selamabi9241 4 місяці тому

      ua-cam.com/video/22i1VSGkPKs/v-deo.html

    • @OnurOzcan1998
      @OnurOzcan1998 4 місяці тому

      Bazılarının daha zeki olması veya anlama kapasitesinin da yüksek olması onun doğru yolu bulabileceğin garantisi değil ki öyle olsaydı düşük zekalara haksızlık olurdu. Bana göre doğru yolu bulmada zekaya degilde kalp veya niyete bağlı olduğunu düşünüyorum.

    • @alirizakaracorlu1
      @alirizakaracorlu1 4 місяці тому

      Zaman felsefesi ile ilgili videosunu izleyebilirsin

    • @viex8625
      @viex8625 4 місяці тому

      @@OnurOzcan1998 burda benim bahsettiğim sorun o kalp ve niyetin de tanrının bir ürünü olması. sonuçta tanrı herkese aynı merhamet ve vicdanı vermiyor.

    • @viex8625
      @viex8625 4 місяці тому

      @@alirizakaracorlu1 bakacağım

  • @iman-zikir-dua
    @iman-zikir-dua 4 місяці тому

    Emeginize saglik

  • @alkalialev76
    @alkalialev76 4 місяці тому

    Aslında bu soru bence çelişkili değil ve basit bir cevabı var. Allah en iyisi en ahlaklısı en merhamet edeni ise bizi yaratması için bizi çok iyi bir ödül ile ödüllendirmesi gerek cennet gibi ve cennete gitmek için Allah'a inanmalıyız inanmamız içinde Kur'an'da mucizeler var yani bir haksızlık durumu olmuyor.

  • @berkant8074
    @berkant8074 4 місяці тому +10

    Hocam esas soru: "allah bana sormadan beni niye dünyaya gönderdi" olmalıydı. yine esas soru yerine başka bir soruyu cevaplandırmayı tercih etmişsiniz :)

    • @mehmetsimsek4794
      @mehmetsimsek4794 4 місяці тому +2

      Takip etseydin zaten bunun Enis Doko'nun taktiği olduğunu bilirdin. Hatta bunun felsefe/mantıkda kendi adıda var. Adına straw man fallacy/saman adam safsatası derler. Ve bunu çok kullanıyor.

    • @ziyattinklc1407
      @ziyattinklc1407 4 місяці тому

      Senin soruya da cevap vermiş tabi ne kadar ikna edici o ayri

    • @AliUyar-ot3uc
      @AliUyar-ot3uc 4 місяці тому +2

      Gülüm eşek misin zaten ona da cevap vermiş 😂

    • @AliUyar-ot3uc
      @AliUyar-ot3uc 4 місяці тому +1

      ​@@mehmetsimsek4794aynen knk dio felsefesi işte

    • @mariachi2327
      @mariachi2327 4 місяці тому

      Allah bize sorarak bizi dünyaya gönderdi zaten. Kuran da bizim bu sınavı kabul ettiğimizi söylüyor zaten bize.

  • @alpnoyan6053
    @alpnoyan6053 4 місяці тому +1

    Allah geleceği biliyor ise çelişki içeren bir soru değil. Allah geleceği bilmez mi?
    Yaratıldıktan sonra ölümü tercih etmeyle hiç yaratılmamayı tercih etmek aynı seyler değil. Elma ile armut.

  • @yusuf5033
    @yusuf5033 4 місяці тому +1

    Hocam bu soruyunun hafif değiştirilmiş bir versiyonu için de bir video çeksek çok çok faydalı olur bence. Şöyleki: Allah beni yaratmadan önce benim sonumun ne olacağını biliyor muydu ? biliyorsa neden yarattı ?

    • @mr.potato4917
      @mr.potato4917 4 місяці тому

      Allah için zaman yoktur. O zaman beni yaratmadan öncesi düşüncesi mantık hatası oluyor. Kaderi zaten tersten anlamak önemli bir nokta Allah sen yaptığın için biliyor ve yapmana izin veriyor. Tersten olunca özgür irade de ortaya çıkıyor. Neden yarattı kısmına da sınav etmek için diyebiliriz. Hayırlı cumalar

    • @muhammed-wb5kr
      @muhammed-wb5kr 4 місяці тому

      İtiraz etme diye.

    • @mrrr7296
      @mrrr7296 4 місяці тому +2

      ​@@muhammed-wb5kr eğer kötü olacağımı ve cehenneme gideceğimi biliyorsa en başta beni yaratmayabilirdi ve ben de o kötülükleri yapamazdım dolayısıyla cezalandırılamazdım

    • @spiter461
      @spiter461 4 місяці тому

      @@mrrr7296 bu da neyi ispatlar?
      3 seçenek var
      1.Tanrının olmadığı
      2. Tanrının var olup hiçbir şeyi önemsemediği
      3. Tanrının var olup zalim olması
      Bir tanrı varsa zalim olduğunun bir diğer kanıtı da iradesi olmayan dürtüsel hareket eden diğer canlıların (hayvanlar) hayatta kalması için birbirleriyle beslenmesi suretiyle bir diğerini öldürmesi. Yani insani bakış açısıyla tanrı kesinlikle zalimdir denebilir. Çünkü bizim bakış açımızla hayat değerlidir. Tanrısal bakış açısıyla ise senin hayatının bir değeri yok, çocukların açlıktan ölmesi, tecavüze uğramasının bir önemi yok. Çünkü her şeye kâdir bir varlık bu kadar küçük şeylerle uğraşmaz ol der olu verir. İstediği her şey iyidir istemediği her şey kötüdür.

  • @tarihci_reis8503
    @tarihci_reis8503 4 місяці тому

    Teşekkür.🙏

  • @huseyinyenigelen8253
    @huseyinyenigelen8253 3 місяці тому

    Bu eleman kesin nurcu 100 de 1 milyon ...

  •  4 місяці тому

    Var olmak ayrıcalıktır.

    • @wrexios_0
      @wrexios_0 4 місяці тому

      Neyin ayrıcalığı?

  • @janeyre.
    @janeyre. 4 місяці тому

    doğa üstü bir ruha inanmalı mıyız sorusunu irdelediğiniz videoyu merakla bekliyorum hocam.

  • @user-ysk900
    @user-ysk900 4 місяці тому +2

    Geldik geleli fakirlik yoksulluk yalnızlık tercih etmiyoruz kral saçma sapan sadist bir varlığın deneyinde kurban olmayi benim bu aklım tercih etmiş olamaz

    • @cinaryildiz8856
      @cinaryildiz8856 4 місяці тому

      Biten bir fakirlik yanlışlık sıkıntı için ağlama . Bitmiyecek zenginliğe huzura sevin . Bunu hak etmek için birazcık çalış.

  • @Destan032
    @Destan032 4 місяці тому +4

    Ne olursa olsun. İyi ki varım Elhamdulillah.

  •  4 місяці тому +3

    Eğer ben var olmasaydım, var olmamış olmaktan bir rahatsızlık duymayacaktım. Hatta bana böyle bir sorunun sorulmasına da gerek kalmayacaktı. Bana sorulmadığının farkında da olmayacaktım. Dolayısıyla bir rahatsızlık duymayacaktık. İnsani duygular barındıran bir canlıya yaşarken "Yaşamamış olmayı ister miydin?" diye sorarsan tabi ki olumsuz cevap alabilirsin. İyisiyle, kötüsüyle yaşamanın tadına varmıştır. Ama kendi iradesinden bağımsız, cehenneme gitme ihtimali olan bir canlıyı yaratmak (sonucunu bile bile) keyfidir ve tutarsızdır. Asıl paradoks budur.
    Çok zorlama açıklamalar... Semavi dinlerde tasvir edilen tanrı kavramının var olması mümkün değildir. Öncekileri de elediğimizi düşünürsek, bir gün inançlarınızın hepsi maalesef mitolojiden ibaret olacak.

    • @OnurOzcan1998
      @OnurOzcan1998 4 місяці тому

      Ahzap 72: Biz emaneti yerlere, göklere ve dağlara teklif ettik, ama onlar bunu yüklenmek istemediler ondan korktular. Ve onu insan yüklendi insan gerçekten çok zalim cok bilgisizdir.
      Bize sorulan soru var olmak veya olmamak değil. Biz zaten önceden de vardık sadece bilinçli değildik. Bize sorulan sorumluluk almak isteyip istemeyeceğinizdi. Yani şöyle yasarsan cennete gidip daha üstün bir varlık olabilir. Veya şöyle yasarsan cehenneme gidebilirsin şeklinde sorulmuş olabilir. İnsan bunu bu şekilde kabul etmiş olabilir.

    • @Elif-iq5qw
      @Elif-iq5qw 4 місяці тому

      Allahın merhametinden ve adaletinden şüphen olmasın da kendi zihninden ve aklının yetkinliğinden şüphen olsun.

    • @sarp23
      @sarp23 3 місяці тому

      Yazdıkların 😂

    • @sarp23
      @sarp23 3 місяці тому

      Yokken yokluğa mi soru sorulur ?😅

    • @OnurOzcan1998
      @OnurOzcan1998 3 місяці тому

      @@sarp23 insan vardı sadece sorumlu degildi. Ahzap süresi 72 de insanın sorumluluk almak istemesinden bahsediyor.

  • @muhkems
    @muhkems 4 місяці тому

    Insan, yaratana kendi iradesi ile kulluk edeceğini ve buna istinaden var olmayı kabul etmiş olan varlık türüdür. Dolaylı olarak bu soruya evet cevabını verir ve vermiştir. Bununla ilgili ayet mevcuttur. Ben sizin rabbiniz değil miyim? sorusuna muhatap olan her bir ruh, dünyaya iştirak etmeden buna evet cevabını vermiştir.

  • @rdvanbirogullar2521
    @rdvanbirogullar2521 4 місяці тому

    Değerli hocam..bu soru paradoks içerir diyoruz..yani ben kimim ki tanrı bana isteğimi sorsun..bu kısma bende katılıyorum..tanrı neden beni muhattap alsın ki..sonuçta ben o yüce varlığın karşısında bir hiçim ..buraya katılıyorum..AMA günün sonunda beni yakmakla,elem verici bir azapla müjdeliyor..kibarca bana yaptırım uyguluyor..işte o zaman benim bu tutumum (yani neden bana sormadın sorusu) tanrıyı bağlamaz mı oluyor yinede?

  • @mustafaemir34
    @mustafaemir34 9 днів тому

    1) Bizi yoktan var ederek büyük bir nimet bağışlamış deniliyor
    ama bizi yoktan var etmeseydi zaten böyle bir nimete ihtiyacımız yoktu, yani hiç yoktuk zaten bizi neden yarattı?
    2) Dünya hayatını insanları imtihan etmek için, iyiyi kötüyü ayırt etmek için yarattı deniliyor, iyi de ruhları en başta yaratırken hangisinin kötü hangisinin iyi olacağına Allah karar vermedi mi? başkası mı karar verdi kendiliğinden mi oldu?
    Elhamdülillah müslümanım ama bu sorulara cevap arıyorum

  • @AnlamsızlıkAcısı
    @AnlamsızlıkAcısı 4 місяці тому

    Hayatın anlamsızlığı ruhuma 1 çivi gibi batıyor..Her gün aynı şeyler.. yaşam tam 1 saçmalık.Yasadikca acı çekiyorum

  • @marslımisafir
    @marslımisafir 2 місяці тому

    *10/100 : Allah; kızıp ta kalbine mühür basmışsa; çok ibadet te yapsan All.ı sevemezsin. *7/172 + 33/72-73 : Beyindeki 1 programı; inandığımız anda, Hepsi. ı sevmemizi sağlar ancak Kur'an mucizeleri bilirsen çalışmaz. + Herşey. yaratıp ta zorla ibadet istemiyor; ruhlarımız ezelde söz verdi/antlaşma yaptık. *6/125 - 39/22 - 13/28 - 10/57 : Az da olsa günlük ibadet yapmazsan ve çok ihtiyaç fazlası para/mal; "göğüs daraltısı" acısı ve yakındaki kişilere de yansıtma.

  • @asaletsancakdaroglu
    @asaletsancakdaroglu 4 місяці тому

    Teşekkürler Enis. Allah, Kuran inacına göre insanları yaratmadan önce, onları varlık bilgisinden varlık durumuna geçirecek olan bilinçlere soruyor. "Ben sizin rabbiniz değil miyim?" Varlığımızı oluşturan bilinçler de evet demiş olabilirler. "Bakınız, size reset atarak bu testi yapacağım ve siz varlık alemindeyken bu resetten haberiniz olmayacak" demiş de olabilir pekala. Bilinç olmadan varlık zaten olmuyor.

  • @ahmetucak1222
    @ahmetucak1222 4 місяці тому

    çok bilimsel konuştu şahsen ben ikna oldum

  • @kaanyrd
    @kaanyrd 4 місяці тому

    Hocam çoklu evrenci bir perspektiften yaklaşarak bu soruyu yanıtlamak hakkında ne düşünüyorsunuz? Tanrı'nın sonsuzluğu tüm bu evrenleri zorunlu kıldı ve sizin Fransa'da doğduğunuz, doğmadığınız, 10 yıl önce bu videoyu çektiğiniz evrenler de var oldu, sadece şu anda onlardan bazılarını deneyimliyorsunuz. Dolayısıyla soru kendi içerisinde anlamsızlaşıyor. Buradaki sıkıntı, bir kesin "siz"den bahsetmek ve bunun farklı versiyonlarının sonsuz paralel evrende tezahür ettiğini ya da etmediğini iddia etmek kanımca. "Siz"in Fransa'da doğmuş versiyonunuzu şu anki "siz"le bağlantılı kılan şey nedir? Bu konuda fikrinizi öğrenmek isterim.

  • @melikeelifkucuktolek789
    @melikeelifkucuktolek789 3 місяці тому

    Çok tatmin edici bir açıklama değil 😮

  • @YouTubeChannel-oc2gh
    @YouTubeChannel-oc2gh 4 місяці тому +4

    İnançsız da olsan inançlı da olsan bu nasıl bir soru dur sen kimsin ki bu kadar değerli göresin kendini 😃

    • @burakdogan4466
      @burakdogan4466 4 місяці тому +1

      Ne alaka dostum insan fıtratı gereği sorgulayan bir varlık zaten kendini değerli gördüğü için değil çok değersiz gördüğü için dahi bu soruyu sorabilir gayet makul bir soru odun gibi yaşamaktansa sorgulamak daha iyidir.

    • @YouTubeChannel-oc2gh
      @YouTubeChannel-oc2gh 4 місяці тому

      @@burakdogan4466 Sorgulamak güzel birşey sorgulamanın elementlerini de biliyorum, Allah beni yaratırken bana neden sormadı demek kendini Allah katında seviyelerde yüksek gören bir bakış açısı yani değersiz hisederek sorsa bile Allah katında değerli olmak isteme isteği ile sorulmuş, dünyadaki en güçlü canlıyız diye evren katlarında da en güçlü varlık olduğumuzu sanmam. Çok objektif ve geniş bakış açılı bir soru olduğunu düşünmüyorum

    • @burakdogan4466
      @burakdogan4466 4 місяці тому

      @@UA-camChannel-oc2gh Yani bir yaratıcıya inanıp zaten bu soruyu sormak benim içinde zor biraz iman eksikliği diyelim hatta öyle bir yaratıcı var ki çok basit bir varlık olan insanla konuşması bile bana zor geliyor ki konuşuyorsa bu varlık Allah katında değerli oluyor zaten yani bu soruyu soranlar uzatmadan söyleyim bu dünyada mutluluğu hiç tatmamış yaşadığı ortam gereği çok zor hayat yaşamış, adam kendi bakış açısıyla neden yaratıldım, neden beni yarattın demesi bana makul geliyor cevabın için teşekkürler

  • @shohalki
    @shohalki 4 місяці тому +1

    para toplayıp hocama güzel bi mikrofon alalım ya

  • @mikailkavakl4318
    @mikailkavakl4318 4 місяці тому +1

    Hocam video guzel olmuş, teşekkür ederim, bize gelen şöyle bir soru var: ben imtihan olmayı istemiyorum, sonunda cehenneme gitmek var, neden bu sınavı yaşamak zorundayım, Allah; insanı yaratıp sınavın içine koymuş ve hadi kazan veya kaybet demiş, başka seçenek yok, kazanmak zorundasın veya cezasına katlanmak zorundasın bu ne kadar adil bir eylemdir? şeklinde bir soruyla karşılaştım, ne dersiniz hocam? Selamlar, saygılar

    • @enisdokovideo
      @enisdokovideo  4 місяці тому +4

      Cevap videosu çekeceğim inşallah

  • @Retorikdüşmanii
    @Retorikdüşmanii 4 місяці тому +5

    Zorlama cevaplar diyenlere gülüyorum :). Enis hoca popüler olan bir soruyu birkaç görüş belirterek cevaplandırıyor. Kimseyi ikna etme çabasında olduğunu düşünmüyorum. Bu sorunun cevapları çeşitlendirilebilir ya da çoğaltabilir. Bir konu hakkında birçok görüş dinlendiğinde düşünce ufku genişler. Bir soruma ikna olmamın yeri bu mecra ya da yüklenen 11 dakika değil en azından bunu biliyorum. Dinleyin, düşünün eleştirin ve farklı cevaplar isteyin veya siz bulun ancak ikna olmadım, zorlama demeyin. Çünkü asıl zorlama tatmin olmaktan başka bir söylemi bulunmayandır.

  • @mehmetsahiner2078
    @mehmetsahiner2078 4 місяці тому

    Bu konuda merakı olanlar - Dr Zakir Naik (ateist dediğin boyle soru sorar) - videosunu da mutlaka izlemeli bence.

  • @spiter461
    @spiter461 4 місяці тому

    Dediğin ayetten çıkardığım sonuçlar ve sorular şunlar:
    1. Allah Ademoğullarını toplamış.(kaç tane, tüm insanlık mı yoksa adem ve oğullarından bir kaç kişiyi mi?)
    2. Toplayıp ben sizin rabbiniz değil miyim diye sormuş ve orada bulunanlar da ''evet sen bizim rabbimizsin demiş". (Burada Tanrı tarafından oradakilere " Sizi yaratırsam Şöyle bir imtihan var, eğer imtihandan geçersen cennete, geçemezsen sonsuz ve türlü türlü işkencenin olduğu cehenneme gideceksin, he bu arada dünyada da binbir türlü çile, ızdırap, sefillik ve kötülükler var ,sizi yaratmamı ister misiniz" diye bir sorma yok. Nasıl böyle saçma bir anlam çıkartılıyor ?
    3. Burada örnek vermek istiyorum. Anne ve Baban seni dünyaya getirenler diye sana sormadan, senin istemediğin şeyleri sana yapması iyi bir şey midir?
    4. Bir varlığın senin yaratıcın olması ve her şeye kudreti olması doğaldır. Sana istemeyeceğin bir şeyi yaptırması(yaratmak gibi) Tanrının kötü olduğunu ispatlamaz mı? (tanrısal boyutta iyilik ve kötülük kavramından bahsetmiyoruz, insan bakış açısıyla iyi ve kötülükten bahsediyoruz). Her şeye kudreti olan bir varlık isterse çocuk da öldürür, deprem de yapar, kıyamette koparır bu Tanrının nezdinde önemli bir şey olmadığı için tanrısal bakış açısıyla kötüdür diyemeyiz. Ama insani bakış açısıyla tanrı zalimdir diyebiliriz.

    • @yasinxxxxxx1311
      @yasinxxxxxx1311 4 місяці тому

      Dünya da bu sözleşmeyi hatırlamıyor olacağını da orada kabul etmiş olabilirsin

  • @omeroksuz
    @omeroksuz 4 місяці тому +2

    bu soruyu soran kişi önce kendisine şunu sormalı.
    "evlendim, 3 çocuk yaptım. bu çocukları dünyaya getirmeden önce hangisine sordum?"
    dolayısıyla soru yanlış bir soru.
    Diğer yandan Araf 172, yanlış yorumlanmış. Bir yerde ruhların toplanıp bunlardan söz alındığı anlatısı "kalu bela", tutarlı değildir. Bahse konu ayetin benzeşeni Tevrat'ın Yeşu bölümünde vardır.
    selam.

    • @fblii07
      @fblii07 4 місяці тому

      Çocuğu olmayanlar bu sorgulamayı yapamıyor mu:D

    • @omeroksuz
      @omeroksuz 4 місяці тому

      @@fblii07 elbette yapabiliyor. Zaten örnek çocuğu olanlar ya da olmayanlar yapsın diye verilmedi. Benzer bir soru olduğu için verildi. Soru zaten yanlış bir soru, bu farkedilsin diye verildi.

    •  4 місяці тому

      Ben çocuğumu; bana tapmaz, ibadet etmez, inanmaz, dediklerimi yapmazsa, ateşte yakmakla tehdit etmiyorum. Çocuğumu sınava sokmuyorum, hele ki hayat bir sınavsa o sınavın sonucunu da bilmiyorum. Bu kadar sığ düşünmeyi nasıl beceriyorsunuz?

  • @sorgulabiraz3161
    @sorgulabiraz3161 4 місяці тому +1

    Merhaba Enis Bey. Dini konularla çok ilgilenmiyorum ancak iyi bir felsefeci olduğunuzu düşünerek birkaç soru sormak isterim. Bir insan ölünce o insanın yok olduğunu söyleriz. Peki var olan bir evrenin sınırları içinde ölen birisi gerçek anlamda yok olmuş şayılır mı? Evrenin içindekilerin tümüyle beraber yok olduğunda buna gerçek anlamda yok olmak diyebilir miyiz? Videolarınızdan birinde varlık ve yokluk nedir konusuna değinirseniz sevinirim.

  • @zeynepp.11
    @zeynepp.11 4 місяці тому

    Allah yaratmadan önce bize sorduysa ve biz yaratılmayı bu dünyada yaşayacaklarımızı bilmeden kabul ettiysek eğer, sormuş olması bir anlam ifade etmiyor. Nereden bilebiliriz seçimimizin getirecek sonuçlarını. Allah'ın bize dünya hayatımızı gösterip sorma ve öyle yaratma ihtimali ise imkansız. Dünya hayatı acılarla dolu geçmiş olan veya sonsuz cehenneme gideceğini bilen hiç kimse bu şartlarda yaratılmayı kabul etmiş olamaz.
    Allah'ın gücüne gitmesin, hiç sormadan yaratmış olma düşüncesi de biraz can sıkıcı. Belki de benim tanrı tasavvuruma uymuyor.
    Bu soruyu pek önemli bulmamışsınız. Şu an ben de bulmuyorum çünkü var olmayı seviyorum. Fakat birkaç sene önce depresyondan kıvrandığım dönemlerde kafamı en çok meşgul eden soru buydu. Devamlı ben var olmak istemiyordum neden yaratıldım diye kızıyordum. Yani aslında vaktinin çoğu acı çekmekle geçen biri için oldukça önemli bir soru ve maalesef yukarıda açıkladıklarımdan dolayı buna gelen cevapların hiçbirinin tatmin edici olduğunu düşünmüyorum.

    • @OnurOzcan1998
      @OnurOzcan1998 4 місяці тому

      Allah sorarken bak acı cekebilirsin ama mutluluk ta var veya en sonunda cennete gidebilirsin ama cehennemde var gibi sormuş olabilir. Bence bir sorun yok bunda.

    • @Ghostxxx_00
      @Ghostxxx_00 4 місяці тому

      @@OnurOzcan1998 komikti bak bu😂

    • @zeynepp.11
      @zeynepp.11 3 місяці тому

      ​@@OnurOzcan1998 Hatırlamıyoruz bunu. Ayrıca bizim acıyı ve mutluluğu deneyimlememiş halimizle Allah'ın 'dünyada acı da var mutluluk da var' demesinin bizde herhangi bir karşılığı olmaz, ne anlamı var ki sormasının?
      Bir de hangi benliğimize sorduğu konusu var tabi. Dediğim gibi bu soruya 5 sene önce vereceğim cevapla şu anki çok farklı, 5 sene sonraki de çok farklı olabilir.
      Bu meseleye gelecek akla en yatkın olan yanıt sormadan yaratmış olması sanırım.

    • @OnurOzcan1998
      @OnurOzcan1998 3 місяці тому

      @@zeynepp.11 ahzap süresi 72 de insanın sorumluluk almak istediğinden bahsediliyor. Yani imtihanı insanin kendisi istemiş. Allah'ın işi sadece sormaktir belki gerisi insana kalmış bunu kabul edip etmeyeceği özgur iradede vermiş sonuçta.

  • @Kum-s9m
    @Kum-s9m 4 місяці тому

    Abi ben de bu soruların cevabını merak ediyorum ve çoğu zaman depresyonla, boşvermişlikle iliskilendiriyor zihnim ama genel kanı olarak Orta Bilgi bana daha makul geliyor.

    • @Quiether
      @Quiether 4 місяці тому

      Allah yok gibi usta.

  • @ugurkaya3901
    @ugurkaya3901 4 місяці тому

    Allah sordu biz evet dedik sadece biz hatırlamıyoruz

  • @Murat-o1v
    @Murat-o1v 4 місяці тому

    Teşekkürler

  • @hsynkykc8014
    @hsynkykc8014 4 місяці тому

    zaman felsefesi videosunun devami gelmedi hocam lutfen