De Gedachtestreep #36: Thomas Hertog, 'Het ontstaan van de tijd'

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 16 лис 2023
  • Johan Braeckman spreekt met Thomas Hertog, over zijn boek 'Het ontstaan van de tijd' (Uitgeverij Lannoo, 2023).
    Over het boek
    Hoe komt het dat uit de oerknal een heelal is ontstaan waarin als bij wonder leven mogelijk is? Dit is misschien wel de grootste vraag waarover Stephen Hawking zich het hoofd heeft gebogen tijdens zijn buitengewone leven.
    Twintig jaar lang werkten Hawking en Thomas Hertog zij aan zij aan een nieuwe theorie van de oerknal die dit raadselachtig leefbare karakter van het heelal kon verklaren. Zij ontdekten een diepere laag van evolutie, verscholen in de prille beginfase van het universum, waarin de natuurwetten zelf leken te veranderen. Materie, krachten en de tijd verdwijnen bij de oerknal. Dit bracht hen op een revolutionair idee: wat als de wetten van de fysica niet in steen gebeiteld staan maar geboren worden, en samen met het jonge heelal mee evolueren?
    Hertog neemt de lezer mee op een wervelende ruimtereis langs zwarte gaten, kosmische hologrammen en ver terug in de tijd, naar onze allerdiepste wortels. Kort voor Hawkings overlijden publiceerden de twee kosmologen hun theorie, waarin ze een radicaal vernieuwend, darwiniaans perspectief op de oorsprong van ons heelal voorstellen. Een theorie die de manier waarop we naar de kosmos kijken op losse schroeven zet.
    Dit boek gunt je een blik achter de schermen van het baanbrekende onderzoek door twee topwetenschappers, van wie de vriendschap en passie voor het vak leidden tot een geheel nieuwe visie op de kosmos. De nieuwe theorie van Hawking en Hertog verweeft de oerknal dieper dan ooit tevoren met ons menselijk bestaan en geeft zo een nieuwe kijk op onze plaats in dit onmetelijk grote heelal.
    Over de auteur
    Thomas Hertog is een internationaal vermaard kosmoloog en hoogleraar aan de KU Leuven. Hij doctoreerde aan de universiteit van Cambridge en werkte als onderzoeker aan de universiteit van Californië en aan het CERN in Genève. Hertog bestudeert de oerknal op basis van de snaartheorie. Samen met zijn mentor en goede vriend Stephen Hawking ontwikkelde hij een nieuwe baanbrekende theorie over het ontstaan van het heelal.
    En verder
    - Lees meer over De Gedachtestreep: www.humanistischverbond.be/in....
    - Op woensdag 29 oktober geeft kosmoloog Thomas Hertog in het kader van de lezingenreeks Oorsprong op de stadscampus van de Universiteit Antwerpen een lezing over het ontstaan van de tijd en de oorsprong van het heelal. Meer info: www.humanistischverbond.be/ac....

КОМЕНТАРІ • 9

  • @domi7171
    @domi7171 Місяць тому

    fascinerend, dankjewel voor de video

  • @idesneyrinck6093
    @idesneyrinck6093 6 місяців тому +1

    Indrukwekkend ik heb er van genoten geen gemakkelijke materie maar door bijde heren fantastisch uitgelegd Johan Braeckman is een erudiete vraagsteller

  • @orcaan
    @orcaan 2 місяці тому +1

    Johan praat meer dan Thomas… Ik wil luisteren naar Thomas z’n uitleg van het boek maar Johan stelt vraag op stelling op vraag op stelling waardoor het interview heel diffuus wordt. Je ziet het soms dat Thomas niet eens weet wat hij zal gaan antwoorden. Zelfs als Thomas de tijd wil nemen om te antwoorden wordt hij onderbroken door een andere stelling en vraag. Heel ambetant interview

  • @user-kr1kc2sg8b
    @user-kr1kc2sg8b 4 місяці тому +1

    De tijd is hier relatief :-) min 58

  • @janklaas6885
    @janklaas6885 3 місяці тому +1

    📍58:08

  • @DeejayMatthiasBelgium
    @DeejayMatthiasBelgium 6 місяців тому +2

    Zalig! Twee knappe koppen bijeen. De ene al een beetje knapper dan de andere... 😅

  • @rodrigosoriano4780
    @rodrigosoriano4780 2 місяці тому +1

    compleet gebaseerd op theorieen..durf de waterpas eens te BEstuderen en wordt dan wakker.

  • @mlambrechts1
    @mlambrechts1 2 місяці тому

    Thomas kan verdraaid goed het plastieken dopje van het flesje draaien. Lukt me nooit.