Excelent! Sper să ajungă și la presă și inclusiv la politicienii care doar ridică mâna la comandă fără a înțelege fenomenul. Bravo, Ciprian! Insistă pe tema asta!
Felicitări pentru munca depusă, și multă lume nu constientizeaza ca totuși si George Buhnici ,a fost unul din pioneri Romaniei in energie pasiva.felicitari pentru Materiale
@@ECODRIVEatâția pupici pt buhnici în părți ascunse N am mai văzut ….de parcă fără el nu mai răsărea soarele și nimeni nu mai instala panouri în România . Să fim serioși . Tot ce a făcut a fost pt a primi de la firme de profil echipamente “moca “ nu ca l ar fi interesat pe el de romanul de rând
Felicitări pentru video! Așa îmi vine câteodată sa devin offgrid, cand ii auzi pe uni de la ANRe. Stiu ca asta nu-i soluția potrivita pentru comunitatea. Mulțumim pentru munca voastră 🙏a ieșit un video cu o energie făină 👍
Cat de tare este episodul asta..merita dat pe toate posturile,ziarele...și toate rețelele de socializare sa înțeleagă toată lumea 👏👏👏 Felicitări și mult succes în continuare 👏💪
Felicitari Ciprian! Info extrem de utile, chiar nu stiam ca sunt atatea tipuri de sisteme hibrid. Multumiri si lui Lucian, o placere sa-l ascult de fiecare data cand il ai invitat.
Multe merg rau in tara asta.desi nu e subiectul videoului.referitor la lemne.m-am mutat la tara si ma incalzesc cu lemne.am cumparat o centrala si am montat calorifere,consum de 2x -2,5 x mai putine lemne decat vecinii din jurul meu care nu renunta la sobe.si am caldura in toata casa nu doar in camerele unde se doarme.si as mai putea reduce consumu instaland un puffer.pt ca sunt nopti in care deschid geamul pt ca se supra incalzeste in casa…lumea e foarte speriata in general de COSTUL INITIAL.ca si la masinile electrice.toti cred ca sunt mult prea scumpe,dar nu calculeaza niciodata ca in 2 ani doar din economia de carburant ai scazut foarte mult din pretul platit la inceput.foarte bun material,felicitari!
Foarte interesante informatiile. Ar fi interesant de stiut cam cu cat a fost mai scumpa solutia ta care practic te salveaza de toate acele neplaceri enuntate in acest material video.
Pe site-ul Darcom este oferta pentru Casa Verde. Acolo sunt trecute mai multe pachete cu echipamente on-grid si off-grid si poti sa iti faci o idee care sunt diferentele de pret. www.darcomenergy.ro/oferta-casa-verde/
Va salut! Foarte bun video-clip-ul. Nu m-am gândit ca atât de mult pot face, gestionarea bateriilor, în echilibrarea rețelelor. Cred ca, un exemplu de la Victron, pentru un sistem cât mai compact, care sa folosească cât mai mult energia solară ar fi foarte util. Am intuit mai de mult și de aceea am urmărit și alte video-clip-uri în care se arătau problemele care vor apare în rețele de distribuție la momentul,, aglomerării " cu prosumatori. Victron Energy este singura firma care are eficiență maximă (prin versatilitate) în utilizarea energiei electrice din fotovoltaice.
Excelent informații! As adauga ca un mix de sisteme de echilibrare a retelei ar fi foarte binevenit si nu inteleg de ce nu s-au facut progrese pana acum. Pot fi folosite: 1. hidrocentrala prin pompare (vezi proiectul Tarnita care nu mai e, ba mai e) 2. Liquid metal battery 3. Flywheel battery
Tarnița chiar ar fi ceva misto daca l-ar pune în funcțiune pentru ce a fost conceput. Deocamdată nu avem excedent de energie constant la pranz dar va veni o vreme cand vom avea si atunci o sa ne pară rău că nu avem sistemul făcut.
Felicitari pentru episod. Ca proaspat aderat la grupul de prosumatori, vazand in ce directie merge toata treaba asta, cel mai probabil ma voi retrage din a fi prosumator si imi montez un sistem de stocare.
Bună seara....puteți va rog sa specificati ce sistem aveți dumneavoastră montat cu detalii....și dacă se poate și modelul încărcătorului pt mașina...mulțumesc!
Felicitari!!! Ca intotdeauna atingeti teme de interes national reale. Atata vreme cat politicul nu gestioneaza domeniul energetic cu specialisti competenti ci cu nepotism nu avem sansa sa evoluam ca natie. Gandirea pe termen lung este inexistenta este doar de moment si cat putem stoarce din saraca tara bogata. Oameni ca Dl Ciprian ar trebui sa fie macar consilieri guvernamentali ca ministrii minime sanse! Monopolul energetic nu poate fi spart din pacate si nu poate exista evolutie prin reglementare politica / ANRE. Cel mai bun exemplu de piata concurentiala functionala e pe telecomunicatii dar acolo e o antena pe cand aici e un cablu sau o teava.
Autoconsumul este mediocru la consumatorii mari. Daca ai pompa de caldura spre exemplu iarna o sa consumi din retea mult si bine pentru ca intervalul de soare este scazut. Tot ce injectez eu azi in retea o sa ajung sa consum cand porneste pompa de caldura si statul isi ia taxele pe toti acei KW. Din Iunie avem panouri instalate si am consumat din PV 750 kWh si 400 kWh din retea. Pe acei 750 KW nu si-a incasat taxele dar vine iarna si o sa am mii de kWh consumati din retea (din cei injectati pe vara) si pe aceia o sa platim taxele oricum. Da, daca as da la toti vecinii direct fire de la mine si nu ar mai plati nici ei taxe atunci ar fi o problema dar asa statul incaseaza taxele de pe energia injectata de mine direct din factura vecinului avand costuri mai mici cu distributia pentru ca noi livram direct la 230V si nu mai trebuie trecuta energia prin transformatoare.
@@misterc3835 nu mi-a dat nimic statul - am pus pe banii mei si am platit si platesc taxe si TVA. Banii pe care-i dau cu taraita prin AFM, sunt primiti din partea Uniunii Europene - ai nostri inca vor sa construiasca termocentrale - vezi stirile!
Operatori scade finanțele statul greu pierde și e normal ca la companíi nu le convine si baga motive că se strica rețeaua normal că nu mai are vânzări producători
La un sistem trifazic on grid sau hibrid, atunci cand tensiunea de pe o faza atinge 253V, se opresc toate cele 3 faze sau exista invertere smart care opresc doar faza ce a atins 253V, iar prin celelalte faze injecteaza mai departe in retea ?
Bună! O sumedenie de informații utile. Mulțumim. Sunt prosumator on grid si din păcate tensiunea pe rețeaua națională e foarte mare, astfel încât ore întregi invertorul este oprit. Cei de la Distribuție energie nu pot rezolva problema, așa că mi s-a propus de către firma care a instalat sistemul PV instalarea unui stabilizator de tensiune. Credeți că asta ar putea rezolva problema? Vă mulțumesc!
Salutari! Multumesc pentru discutie, faina. Intrebare - daca am instalat un sistem de 5Kwh (nu sunt inca prosumator) cu un invertor Huawei de 5Kwh cum se poate trece la un sistem hybrid (cu o baterie mica, dar care sa elimine inconvenentul opririi curentului de la retea sau al opririi invertorului)? PS - trebuie alt invertor pe langa baterie?
Vă salut! Și vă respect pentru munca și rezultatele voastre! Am o problemă pentru voi: Dețin un sistem fotovoltaic on grid de 11,7 kWh cu invertor Huawei de 10 kWh si contor care face însumarea vectorială a fazelor pe ATR de 10 kWh. M-am gândit (după ce am văzut mai multe clipuri de-ale lui Ciprian) că nu mi-ar strica nici mie să transform în sistem fotovoltaic hibrid toate astea, dar instalatorul îmi spune că doar baterii Luna merg la invertorul Huawei și mi-e frică să nu am parte de dezavantajele enumerate de voi: 1. Sistemul are trecere prin ZERO (se oprește atunci când cade reteaua si revine dupa cateva minute); 2. În timp ce reteaua este cazuta si consumul se realizeaza din baterie, la unele sisteme panourile nu mai produc; 3. Nu poate merge permanent pe baterii (am inteles ca exista sisteme care nu permit mai mult de 20-25% functionarea din baterii); 4. Nu are disponibila puterea maxima de productie atunci cand reteaua este cazuta. Ce configurație (dacă există) îmi recomandați pentru a adăuga baterii de 5kWh și pentru a nu avea problemele de mai sus. Am 26 de panouri de 450W, împărtite în 2 (câte 13).
Bună ziua! Sunt prosumator din luna mai 2022 în rețeaua E-on. Pana în prezent nu am primit nicio factura cu minus pe cantitatea injectata în rețea, contorul este citit o singura data pe an dar totuși și ieri am primit 12 facturi în valoare totala de 8300 de lei. Menționez ca în toată aceasta perioada de când sunt prosumator consumul este mai mic decât producția de energie a panourilor fotovoltaice. Mai exista situații similare? Va multumesc!
Cred ca statul ar trebui sa ia sfaturi pentru programele de finantare de la astfel de discutii. Partea cu balansarea retelei cu aceste acumulatoare care vrea statul sa le finanteze, ar trebui sa fie pe primul loc in checklistul lor. Nici nu are rost sa deschid subiectul consumatori certificati SG Ready (Smart Grid Ready)
Sistemul meu hibrid pune soarele în baterie și folosește bateria la casă. În plus dacă-i mai rămâne soare îl întoarce în rețeaua națională. Problema e că sistemul merge pe tablou de urgență cu 6 circuite care e izolat de restul casei-circuitele de urgență inițial pe generator. Acum acest tablou poate fi alimentat de la rețea/generator sau de la invertor. Invertorul la rândul lui funcționează în regim de tranzitare a rețelei naționale (sau a generatorului) către tabloul de urgență. Dacă rețeaua cade, decuplarea se face în invertor. Dacă invertorul funcționează on-grid atunci înseamnă că alimentează rețeaua națională prin intrare-pentru că ieșirea invertorului merge pe un tablou izolat. Pare absurd ca invertorul să întoarcă în rețea pe punctul de intrare dar altfel nu-mi explic unde ar putea descărca cei câțiva kilowați solari-ieșirea de invertor mergând pe un tablou izolat. Singurul lucru important pe care invertorul nu-l are e limitatorul de putere exportată care să compenseze doar consumul casnic. Îi mai lipsește și conectarea paralel dar la 10kW nu e absolut necesară pentru că se poate adăuga un invertor ongrid cu limitare de export dacă ar fi nevoie de mai multă putere. Pare că totul funcționează cum trebuie deși e foarte complicat și mă tem că trebuie să instalez o protecție redundantă în caz că apar probleme la invertor.
Bun video! Acu mi-ati dat alte probleme... mai aveam putin si luam o baterie Luna, ca mi-a trebuit Huawei si acu caut sa vad daca are trecere prin zero...
Trebuie sa verifici. Din cate stiu atunci cand ramai fara retea are putere limitata si panourile nu pot produce. Bateria Luna este destul de scumpa si trebuie sa verifici.
Am si eu o curiozitate legata de producerea de curent electric "intermitent" Daca pentru prosumatori isi fac atat de multi probleme, si se face acea protectie cu invertor care sa opreasca injectarea in retea in caz de supraproductie, ce se intampla la fermele de fotovoltaice sau de eoline? Ele nu destabilizeaza reteaua?
Parcurile fotovoltaice si instalatiile fotovoltaice estimează producția de energie pentru ziua următoare și nu pot lua prin surprindere reteaua nationala. Exista si capacitati de productie care se folosesc pentru echilibrare, daca este cazul. In acest caz ei se supun regulilor care se aplica producatorilor de energie.
Tu ai un sistem hibrid scump SI eu nu l as recomanda..eu am un invertor Deye 10kw care face ce face victron+fronius la 30% din costul Tau.. nu se opreste cand se ia reteaua.. am SI 10kw baterii lifepo4 .. si pot sa iau de la soare cat ma lasa invertorul SI sa bag SI max in baterie..eu nu folosesc reteaua deloc.
Inverterul SUN2000 - 8KTL-M1 este hibrid ? Daca da, functioneaza cu baterii high voltage ? Iar cand pica energia din retea consuma doar curentul din baterii si nu mai lasa panourile fotovoltaice sa produca pt a injecta curent in casa/baterii ?
Fronius symongen24, 8kw trifazat, poate funcționa fără curent de la rețea (el are full backup care teoretic asta face dar nu specifica detalii)? Ce trebuie făcut?
VreU sa pun și eu panouri fotovoltaice de 20 KW și vreau o recomandare pentru un invertor hibrid ,care sa funcționeze și cind nu este curent și sa nu treacă prin punctul 'T0" Mulțumesc frumos
Eu folosesc invertoare Victron. In perioada asta știu ca este si o promoție pentru invertoarele Victron Multiplus. m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02h4MbLE8FaPsoPoyEVjsmuY8X7RWZ43Ea2aU65wN9BP2CGoN84FgpiqxWcfqUL9sdl&id=100063575773487
Bună ziua , dacă am înțeles bine , recomandați sistem ongrid cu baterii dacă sistemul nu permite preluare producție fotovoltaice . Exemplu montez sistem 13 kw , ce valoare ar trebui sa aibă bateria
Se numeste hibrid. Dimensiunea bateriei ar trebui calculata in functie de buget si de % (%mic inseamna baterie mai mare)de energie pe care vreti sa-l mai consumati din retea.
@@Radu-11-11 cu 13kw te poti deracorda de la gaz si electricitate, pe un sistem offgrid. Doar sa poti consuma curentu vara ca o sa ai 13x8= 104kw pe zi.. ar trebui vreo 3 masini electrice sa poti consuma atata
Vă salut! Dacă sunt prosumator la o adresă unde nu locuiesc, pot să consum la altă adresă? Pun panouri pe un teren în provincie și consum curent în București, la bloc. Mulțumesc.
We do solar au un kit care se instaleaza extrem de usor pe un balcon - cat de usor ar fi o licitatie mamut cu fonduri europene, sisteme care sa fie instalate pe toate balcoanele posibile.
În România, acele kit-uri sunt ilegale. În Germania poți să conectezi un sistem de până la 600W fără aprobări. Nu primești bani pentru surplusul de energie livrată în rețea dar oricum nu poți avea un surplus prea mare.
La unele echipamente, se montează automatizări pentru protecție la insularizare, astfel încât atunci când treci pe baterii nu ai voie să injectezi în rețeaua națională
Buna, Folosesc panouri sun power cu micro invertoare enphase, am resusit sa iau si baterii de la ei ,cred ca s singurul din Romania la care enphase le a dat direct drept de folosire a bateriilor. As dori sa aflu daca este vreun instalator specializat pe enphase...vad ca toti aveti systeme si panouri din china...
Deocamdata am probleme cu facturarea si la ENEL, nici macar la mine nu este clar cum functioneaza. Se pregateste o noua modificare a legii prosumatorilor si astept sa vad forma finala. Acum ma documentez ca sa fiu 100% sigur voi prezenta informatii corecte.
In marea britanie poti injecta pana la 3.6 kW printr-o procedura simplificata de aprobare si orice este peste 3.6 ai nevoie de alte acte care costa mai mult sa le obtii si dureaza si mai mult sa le aprobe
Foarte foarte prost! Daca nu ma insel undeva peste 80-90% din locuintele rezidentiale sunt incalzite pe gaz. Sunt foarte conservatori iar presa clar este finantata de producatorii/distribuitorii de petrol/gaze pentru ca tot ce se scrie este numai cum o sa murim cu totii de frig daca ne instalam pompe de caldura si cat de proaste sunt masinile electrice si mai si polueaza mai mult decat o masina pe conbustie. Macar guvernul britanic a aprobat cresterea subventiei la instalarea unei pompe de caldura la £7500 ceea ce inseamna ca in unele conditii iti poti instala una gratuit! Sunt multe de spus dar atat mai vreau sa scriu, costul pentru electricitate se face diferentiat pentru tariful pe care il am iar intre 23:30 si 5:30 platesc doar £0.075 per kWh consumat adica vreo 40 de bani echivalent in lei si atunci imi incarc masina electrica. 😁 Keep up the good work! Foarte interesante videorile tale si te urmaresc maereu cu interes si placere! 👍
@@ECODRIVESalut, îți răspund eu, majoritatea cu centrala pe gaz. Dar au dat o lege care interzice din din 2025 montarea de centrale pe gaz în clădirile nou construite. Totodată, pe cei cu centrale pe gaz îi stimulează cu 7500 de lire pt schimbarea centralelor pe gaz cu pompe de căldură!
Cu sistem de 5kW nu stiu daca o sa acoperiti consumul. Sfatul meu este sa instalati panourile si apoi o sa vedeti in functie de productie daca merita sa renuntati la gaz.
Păi să vedem de ce nu e bine să fie energia ieftină. Cine sunt marii producători: Societățile de stat: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, CEO ,etc. Câți politicieni sunt in aceste societăți în Consiliile de Administrație?! .Câți au actiuni la aceste societăți?!
Sunt mai multe modele dar stiu ca cele mai folosite au trecere prin 0 (se opresc), repornesc cu putere limitata si cand pica reteaua ramai pe baterie dar panourile nu mai produc. Clienții trebuie sa verifice informațiile astea pentru fiecare model.
Buna ziua ,va urmaresc de mult timp si as dori sa-mi dati cateva sfaturi.Am vazut ca ati ales pentru casa dumneavoastra solutia de incalzire electrica in pardoseala ati montata panouri fotovotaice,le-ati suplimentat si as dori sa stiu daca se merita.Sunt in faza de a alege solutia de incalzire a unei case cu suprafata utila de 90mp as vrea sa merg pe incalzire electrica in pardoseala.As dori sa-mi montez si panouri poate prin programul casa verde.In unul din videoclipurile anterioare daca am inteles eu bine va ingrijora consumul total al casei si daca ati putea sa -mi dati cateva sfaturi in privinta solutiei de incalzire v-as fi recunoscator.Va multumesc
Recomandarea mea ar fi sa mergeți cu încălzire in pardoseala clasica si incalziti agentul termic cu o centrala termica sau cu pompa de caldura. Eu asa as face daca ar fi sa construiesc acum. Pompele de caldura s-au ieftinit si merita toti banii.
Multumesc frumos de sfat dar vrea sa va mai intreb ceva legat de sistemul de panouri mai exact ce sistem sa aleg.Am vazut ca ati tinde spre sistemul hibrid cu microacumulare si unde as putea gasi specialisti in asa ceva sa nu am toate problemele pe care le-ati prezentat
@@ECODRIVE aici contractul e sfânt,nu există modificări unilaterale ale prețului..😎eu aveam blocat la 0.17€(0,85 Ron) sau prețul neplafonat al celor de la Hidroelectrica 👏💪🏻
Da, cel putin pe invertor huawei poti sa-l setezi sa "produca" doar cat se si consuma. Asa am avut noi sistemul setat 2 saptamani pana cand ni s-a instalat contorul bi-directional.
Poti sa montezi sistemul fotovoltaic doar pentru autoconsum. Va produce doar cand ai consum dar in momentele in care va avea exces nu va injecta in rețea. Atenție mare, daca nu esti prosumator si injectezi in rețea, toata energia injectată va fi înregistrată ca consum.
Salut. Interesant informatii. Si eu citesc stiri si citodata mai rau ma baga in ceata. Pentru a produce, daca nu esti prosumator, am inteles ca trebuie sa folosesti Smart meter. Si atunci nu dai excesul in retea. Dar, intrebarea mea: daca ai panouri fotovoltaice on grid, nu esti prosumator, si cade reteaua nationala, chiar daca am soare si panourile produc, sistemul se opreste si la mine? Adica daca esti prosumator si se opreste curentul se opreste si la mine, asta am inteles, dar daca nu esti prosumator - nu sunt eu prea tehnic - ai un circuit separat si am curent in continuare de la fotovoltaice? sau nu conteaza asta, simplu fapt ca sunt ongrid, orice combinatie - cade reteaua-are pana - se opreste si la mine sistemul. Sper ca am fost cit de cit clar in exprimare. Multumesc.
@@i93mcc ca sa fiu cat se poate de simplu si clar. Orice invertot on-grid nu functioneaza atunci cand reteaua este picata daca nu ai alte invertoare de tip hibrid sau off grid care sa-ti "simuleze" reteaua. Cel on-grid se decupleaza instant daca pica reteaua si deci panourile nu vor mai putea furniza energie. Ideea este ca el fiind on-grid nu poate "opri" fizic energia din a intra in retea si atunci ar exista situatie de a putea electrocuta pe cineva care lucreaza pe fire dar care crede ca a deconectat electricitatea. Un astfel de exemplu este sa zicem ca vin cei de la distributie sa-ti schimbe contorul cu model smart. Ei deconecteaza firele de pe stalp si merg sa schimbe contorul. Daca panourile tale produc in continuare, firele pana la contor vor fi sub tensiune si se vor electrocuta. Pentru a preveni astfel de accidente la orice deconectare a retelei invertoarele on-grid se deconecteaza si incep din nou injectia doar la 15 minute dupa ce reteaua a revenit. Daca sunt lucrari si probe gen nu incepe sa produca pentru 1-2 minute pana cand opresc angajatii iar tensiunea din transformator gen.
Echipamentele Victron nu se opresc cand pica reteaua. Cu siguranta mai sunt si alte echipamente care functioneaza la fel dar nu stiu sa iti spun exact modelele de la fiecare brand.
Eu pe Huawei am pus UPS pentru echipamentele electronice. Problema cu Huawei este ca invertoarele nu pot functiona in paralel in modul Off-Grid (Island mode). Am aflat acest lucru din experienta proprie.
Vorbiti numai de exces de putere, ca se opresc invertoarele la 250 kw dar mie mi s-au oprit toata vara fix pentru partea opusa, lipsa de putere, adica cum scădea reteau sub 200 kw mi se oprea invertorul. Eu ce sa mai zic? M-am saturat de reclamatii la distribuitor care da din umeri. Ce-mi recomandați? Baterii?
Domnilor, in tara asta nu s.a vrut nimic. Doar sa se ia, sa se castige sau mai bine zis,sa se fure. Si sa scape si fara pedepse. Mai fac in afara serviciului, instalatii sanitare. Pai exact cum spuneti d.stra, noi ca tara nu am stiut si nu stim de alte surse de incalzire in afara de lemn,carbune. Cu cati vb despre pompe de căldură, niciun nu ar vrea sa investească in asa ceva. Sau cred ca e doar pt cei bogati.....deci, daca era curentul ieftin fiecare se gandea cum sa.l foloseasca. Asa ca,daca e scump,trăim ca acum 35-40 de ani.....
Cum stoca energia electrica produsa vara ca să ne putem încălzi casele iarna? Treaba asta o fac plantele prin fotosinteza. Nu vad un lucru asa de grav sa folosim lemnul pt incalzire. Important e sa nu tăiem mai mult decât rata de crestere
In timpul verii, sistemul energetic national ar trebui sa folosească mai putin gaz, termo sau alte surse si sa foloseasca cat se poate de mult energia solara. In timpul iernii, sistemele fotovoltaice produc mai puțin dar mai sunt si eolienele. In acele momente putem utiliza si alte surse. Încălzirea cu lemne nu este la fel de eficienta ca încălzirea electrica. Un alt dezavantaj este poluarea si disconfortul generat de incalzirea cu lemne.
Eu am avut câteva momente dar nu a fost nimic grav. Pe măsura ce vor fi mai multi prosumatori o sa vedem limitări la injecție si invertoare oprite in momentele de productie maxima.
…si eu acum intr-o zi ma gindeam de unde au aparut si la noi in Moldova prostiile astea cu supraincarcarea retelei din pricina panourilor fotovoltaice…😅
Salut baieti, ff utila discutia. Va mirati de ce se opun ai nostri la energia verde...poi de unde sa mai castige baietii destepti?...de la prostii care consuma...
@@ECODRIVE nu am pregătire dar am minte și urmăresc ce se spune despre poluarea acestor mașini. Nu înseamnă că dacă nu se produc la noi nu e poluare. Cit despre salvarea planetei nu puteți face voi va interveni cel ce a și creat-o și o va salva dar nu după placul nostru
Excelent! Sper să ajungă și la presă și inclusiv la politicienii care doar ridică mâna la comandă fără a înțelege fenomenul. Bravo, Ciprian! Insistă pe tema asta!
Ce frumos ați vorbit! Mă încurajați să investesc și mai mult în energia verde! :) Nu suntem singuri, oameni buni!!
Felicitări pentru munca depusă, și multă lume nu constientizeaza ca totuși si George Buhnici ,a fost unul din pioneri Romaniei in energie pasiva.felicitari pentru Materiale
Multumesc pentru mesaj! George a depus efort pentru promvoarea energiei verzi si cred ca multi stiu lucrul asta. Contributia lui este notabila.
@@ECODRIVEatâția pupici pt buhnici în părți ascunse N am mai văzut ….de parcă fără el nu mai răsărea soarele și nimeni nu mai instala panouri în România . Să fim serioși . Tot ce a făcut a fost pt a primi de la firme de profil echipamente “moca “ nu ca l ar fi interesat pe el de romanul de rând
Felicitări pentru video! Așa îmi vine câteodată sa devin offgrid, cand ii auzi pe uni de la ANRe. Stiu ca asta nu-i soluția potrivita pentru comunitatea. Mulțumim pentru munca voastră 🙏a ieșit un video cu o energie făină 👍
Cat de tare este episodul asta..merita dat pe toate posturile,ziarele...și toate rețelele de socializare sa înțeleagă toată lumea 👏👏👏
Felicitări și mult succes în continuare 👏💪
Super material, acest video iti face lumină chiar daca este întuneric, trebuie distribuit. Felicitări!!!
Unul dintre cele mai explicite și interesante episoade
Te-am apreciat de la primul episod
Bravo bravo bravo
👍
multam pentru aceste informatii!
sper sa se educe cat mai multi, in special acesti ziaristi de 2lei din zilele astea.
Toata stima pentru dumneavoastră.....si multumesc pentru discuții....👏👏👏👏👏👏❤️❤️
Mda... direct share. Sper sa ajungă la cât mai multa lume.
Felicitari. M-am uitat de doua ori la video.
Limitele de variatie a tensiunii de alimentare sunt +5% si -10% fata de tensiunea nominala.
Interesant "podcast". Mulțumesc pentru informații.
Felicitări! Încet, încet, poate prea încet, se vor îndrepta lucrurile și la noi și vor înțelege și bizonii fizica!
foarte bun si de ajutor podcastul! Multumim!
Felicitari Ciprian! Info extrem de utile, chiar nu stiam ca sunt atatea tipuri de sisteme hibrid. Multumiri si lui Lucian, o placere sa-l ascult de fiecare data cand il ai invitat.
Multumesc pentru mesaj si o sa il bat la cap pe Lucian cu intrebari :)
Multe merg rau in tara asta.desi nu e subiectul videoului.referitor la lemne.m-am mutat la tara si ma incalzesc cu lemne.am cumparat o centrala si am montat calorifere,consum de 2x -2,5 x mai putine lemne decat vecinii din jurul meu care nu renunta la sobe.si am caldura in toata casa nu doar in camerele unde se doarme.si as mai putea reduce consumu instaland un puffer.pt ca sunt nopti in care deschid geamul pt ca se supra incalzeste in casa…lumea e foarte speriata in general de COSTUL INITIAL.ca si la masinile electrice.toti cred ca sunt mult prea scumpe,dar nu calculeaza niciodata ca in 2 ani doar din economia de carburant ai scazut foarte mult din pretul platit la inceput.foarte bun material,felicitari!
Foarte interesante informatiile. Ar fi interesant de stiut cam cu cat a fost mai scumpa solutia ta care practic te salveaza de toate acele neplaceri enuntate in acest material video.
Pe site-ul Darcom este oferta pentru Casa Verde. Acolo sunt trecute mai multe pachete cu echipamente on-grid si off-grid si poti sa iti faci o idee care sunt diferentele de pret.
www.darcomenergy.ro/oferta-casa-verde/
multumesc
Va salut! Foarte bun video-clip-ul. Nu m-am gândit ca atât de mult pot face, gestionarea bateriilor, în echilibrarea rețelelor. Cred ca, un exemplu de la Victron, pentru un sistem cât mai compact, care sa folosească cât mai mult energia solară ar fi foarte util. Am intuit mai de mult și de aceea am urmărit și alte video-clip-uri în care se arătau problemele care vor apare în rețele de distribuție la momentul,, aglomerării " cu prosumatori. Victron Energy este singura firma care are eficiență maximă (prin versatilitate) în utilizarea energiei electrice din fotovoltaice.
Va multumesc
Excelent informații!
As adauga ca un mix de sisteme de echilibrare a retelei ar fi foarte binevenit si nu inteleg de ce nu s-au facut progrese pana acum. Pot fi folosite:
1. hidrocentrala prin pompare (vezi proiectul Tarnita care nu mai e, ba mai e)
2. Liquid metal battery
3. Flywheel battery
Tarnița chiar ar fi ceva misto daca l-ar pune în funcțiune pentru ce a fost conceput. Deocamdată nu avem excedent de energie constant la pranz dar va veni o vreme cand vom avea si atunci o sa ne pară rău că nu avem sistemul făcut.
Super informativ videoul realizat.
Acum am o ideie mai buna de la on grid la hybrid.
Exceptional materialul, felicitari!
Felicitari !!!! Super subiect si la obiect !
Cea mai pertinenta parere despre sistenul energetic! La noi hotii si impostorii inca conduc sistemele energetice!
Bună ziua. Ce model de încărcător auto folosiți de știe să încarce doar surplusul din producție? Mulțumesc frumos de răspuns.
Felicitări!!! Bravooo!!
Felicitari pentru video! sa speram ca s-au mai spulberat cateva mituri nascocite de nestiutori sau rau intentionati!!!
Bine punctat!
Felicitari pentru episod. Ca proaspat aderat la grupul de prosumatori, vazand in ce directie merge toata treaba asta, cel mai probabil ma voi retrage din a fi prosumator si imi montez un sistem de stocare.
Poti sa pastrezi optiunea de a injecta in retea dar nu strica sa te gandesti si la stocare
@@ECODRIVE Deja am un acumulator de 5kw instalat, dar cel mai probabil o sa imi mai pun inca unul.
Excelent material 👌
Bună seara....puteți va rog sa specificati ce sistem aveți dumneavoastră montat cu detalii....și dacă se poate și modelul încărcătorului pt mașina...mulțumesc!
Cu respect!! In ce an a(ati) injectatin retea fara sa fiti plătit.
Mulțumesc
Felicitari!!! Ca intotdeauna atingeti teme de interes national reale. Atata vreme cat politicul nu gestioneaza domeniul energetic cu specialisti competenti ci cu nepotism nu avem sansa sa evoluam ca natie. Gandirea pe termen lung este inexistenta este doar de moment si cat putem stoarce din saraca tara bogata.
Oameni ca Dl Ciprian ar trebui sa fie macar consilieri guvernamentali ca ministrii minime sanse!
Monopolul energetic nu poate fi spart din pacate si nu poate exista evolutie prin reglementare politica / ANRE.
Cel mai bun exemplu de piata concurentiala functionala e pe telecomunicatii dar acolo e o antena pe cand aici e un cablu sau o teava.
Problema statului cu prosumatorii esta că acesta nu mai încasează taxele pentru energia autoconsumata
Dacă era o problema, nu le mai dădea multi bani sa își instaleze panouri.
Autoconsumul este mediocru la consumatorii mari. Daca ai pompa de caldura spre exemplu iarna o sa consumi din retea mult si bine pentru ca intervalul de soare este scazut. Tot ce injectez eu azi in retea o sa ajung sa consum cand porneste pompa de caldura si statul isi ia taxele pe toti acei KW. Din Iunie avem panouri instalate si am consumat din PV 750 kWh si 400 kWh din retea. Pe acei 750 KW nu si-a incasat taxele dar vine iarna si o sa am mii de kWh consumati din retea (din cei injectati pe vara) si pe aceia o sa platim taxele oricum. Da, daca as da la toti vecinii direct fire de la mine si nu ar mai plati nici ei taxe atunci ar fi o problema dar asa statul incaseaza taxele de pe energia injectata de mine direct din factura vecinului avand costuri mai mici cu distributia pentru ca noi livram direct la 230V si nu mai trebuie trecuta energia prin transformatoare.
@@misterc3835 nu mi-a dat nimic statul - am pus pe banii mei si am platit si platesc taxe si TVA. Banii pe care-i dau cu taraita prin AFM, sunt primiti din partea Uniunii Europene - ai nostri inca vor sa construiasca termocentrale - vezi stirile!
Operatori scade finanțele statul greu pierde și e normal ca la companíi nu le convine si baga motive că se strica rețeaua normal că nu mai are vânzări producători
La un sistem trifazic on grid sau hibrid, atunci cand tensiunea de pe o faza atinge 253V, se opresc toate cele 3 faze sau exista invertere smart care opresc doar faza ce a atins 253V, iar prin celelalte faze injecteaza mai departe in retea ?
Super video, tu zici ca a iesit lung, mie mi s-a parut prea scurt.
Interesant
Sunt offgrid de 2 ani si nu mai vreau sa aud niciodată de electrica.
daca poti sa fii offgrid este foarte bine.....nu depinzi de nimeni.
Bună! O sumedenie de informații utile. Mulțumim. Sunt prosumator on grid si din păcate tensiunea pe rețeaua națională e foarte mare, astfel încât ore întregi invertorul este oprit. Cei de la Distribuție energie nu pot rezolva problema, așa că mi s-a propus de către firma care a instalat sistemul PV instalarea unui stabilizator de tensiune. Credeți că asta ar putea rezolva problema? Vă mulțumesc!
Va urmăresc cu multă atenție,și totuși ce sistem pot instala?ce invertor hibrid trifazic ptr o casa normală putere 6 kw?
Salutari!
Multumesc pentru discutie, faina.
Intrebare - daca am instalat un sistem de 5Kwh (nu sunt inca prosumator) cu un invertor Huawei de 5Kwh cum se poate trece la un sistem hybrid (cu o baterie mica, dar care sa elimine inconvenentul opririi curentului de la retea sau al opririi invertorului)?
PS - trebuie alt invertor pe langa baterie?
Trebuie alt invertor care să fie hibrid și care să recunoască o eventuală baterie.
Nu stiu ce modelul de invertor Huawei ai instalat. Este posibil sa fie nevoie de un alt invertor hibrid care sa permita si baterie.
Îți mai trebuie un invertor cu baterii pe care să-l pui între cel ongrid și rețea. Un Growatt cu Pylontech ar fi o soluție
Vă salut! Și vă respect pentru munca și rezultatele voastre!
Am o problemă pentru voi:
Dețin un sistem fotovoltaic on grid de 11,7 kWh cu invertor Huawei de 10 kWh si contor care face însumarea vectorială a fazelor pe ATR de 10 kWh.
M-am gândit (după ce am văzut mai multe clipuri de-ale lui Ciprian) că nu mi-ar strica nici mie să transform în sistem fotovoltaic hibrid toate astea, dar instalatorul îmi spune că doar baterii Luna merg la invertorul Huawei și mi-e frică să nu am parte de dezavantajele enumerate de voi:
1. Sistemul are trecere prin ZERO (se oprește atunci când cade reteaua si revine dupa cateva minute);
2. În timp ce reteaua este cazuta si consumul se realizeaza din baterie, la unele sisteme panourile nu mai produc;
3. Nu poate merge permanent pe baterii (am inteles ca exista sisteme care nu permit mai mult de 20-25% functionarea din baterii);
4. Nu are disponibila puterea maxima de productie atunci cand reteaua este cazuta.
Ce configurație (dacă există) îmi recomandați pentru a adăuga baterii de 5kWh și pentru a nu avea problemele de mai sus.
Am 26 de panouri de 450W, împărtite în 2 (câte 13).
Încă aștept răspuns de la voi, baieți!
Bună ziua! Sunt prosumator din luna mai 2022 în rețeaua E-on. Pana în prezent nu am primit nicio factura cu minus pe cantitatea injectata în rețea, contorul este citit o singura data pe an dar totuși și ieri am primit 12 facturi în valoare totala de 8300 de lei.
Menționez ca în toată aceasta perioada de când sunt prosumator consumul este mai mic decât producția de energie a panourilor fotovoltaice.
Mai exista situații similare?
Va multumesc!
Cred ca statul ar trebui sa ia sfaturi pentru programele de finantare de la astfel de discutii. Partea cu balansarea retelei cu aceste acumulatoare care vrea statul sa le finanteze, ar trebui sa fie pe primul loc in checklistul lor. Nici nu are rost sa deschid subiectul consumatori certificati SG Ready (Smart Grid Ready)
Sistemul meu hibrid pune soarele în baterie și folosește bateria la casă. În plus dacă-i mai rămâne soare îl întoarce în rețeaua națională. Problema e că sistemul merge pe tablou de urgență cu 6 circuite care e izolat de restul casei-circuitele de urgență inițial pe generator. Acum acest tablou poate fi alimentat de la rețea/generator sau de la invertor. Invertorul la rândul lui funcționează în regim de tranzitare a rețelei naționale (sau a generatorului) către tabloul de urgență. Dacă rețeaua cade, decuplarea se face în invertor. Dacă invertorul funcționează on-grid atunci înseamnă că alimentează rețeaua națională prin intrare-pentru că ieșirea invertorului merge pe un tablou izolat. Pare absurd ca invertorul să întoarcă în rețea pe punctul de intrare dar altfel nu-mi explic unde ar putea descărca cei câțiva kilowați solari-ieșirea de invertor mergând pe un tablou izolat. Singurul lucru important pe care invertorul nu-l are e limitatorul de putere exportată care să compenseze doar consumul casnic. Îi mai lipsește și conectarea paralel dar la 10kW nu e absolut necesară pentru că se poate adăuga un invertor ongrid cu limitare de export dacă ar fi nevoie de mai multă putere. Pare că totul funcționează cum trebuie deși e foarte complicat și mă tem că trebuie să instalez o protecție redundantă în caz că apar probleme la invertor.
De ce mai platim certificate verzi la energia compensata daca produci energie verde?
Bun video! Acu mi-ati dat alte probleme... mai aveam putin si luam o baterie Luna, ca mi-a trebuit Huawei si acu caut sa vad daca are trecere prin zero...
Trebuie sa verifici. Din cate stiu atunci cand ramai fara retea are putere limitata si panourile nu pot produce.
Bateria Luna este destul de scumpa si trebuie sa verifici.
@@ECODRIVE știu... Altex pare ca aduce cel mai ieftin bateria 5kwh 10.000 lei, modul 3900 lei și backup box 2000 lei.
Ai dreptate unii se lupta cu fizica , mai grav este ca aceeasi oameni se lupta si cu matematica
si mai grav e ca acesti luptatori sunt la conducere :D
Am si eu o curiozitate legata de producerea de curent electric "intermitent" Daca pentru prosumatori isi fac atat de multi probleme, si se face acea protectie cu invertor care sa opreasca injectarea in retea in caz de supraproductie, ce se intampla la fermele de fotovoltaice sau de eoline? Ele nu destabilizeaza reteaua?
Doar rețeaua de JT este dezechilibrată pentru că aici nu s-a mai investit nimic de 40 de ani. Parcurile fotovoltaice și eoliene joacă în altă ligă.
Parcurile fotovoltaice si instalatiile fotovoltaice estimează producția de energie pentru ziua următoare și nu pot lua prin surprindere reteaua nationala. Exista si capacitati de productie care se folosesc pentru echilibrare, daca este cazul. In acest caz ei se supun regulilor care se aplica producatorilor de energie.
Tu ai un sistem hibrid scump SI eu nu l as recomanda..eu am un invertor Deye 10kw care face ce face victron+fronius la 30% din costul Tau.. nu se opreste cand se ia reteaua.. am SI 10kw baterii lifepo4 .. si pot sa iau de la soare cat ma lasa invertorul SI sa bag SI max in baterie..eu nu folosesc reteaua deloc.
Inverterul SUN2000 - 8KTL-M1 este hibrid ? Daca da, functioneaza cu baterii high voltage ? Iar cand pica energia din retea consuma doar curentul din baterii si nu mai lasa panourile fotovoltaice sa produca pt a injecta curent in casa/baterii ?
Din păcate nu cunosc acest model si nu as vrea sa greșesc. Eu cred ca dealer-ul sau importatorul ar putea sa iti raspunda la aceste întrebări.
Fronius symongen24, 8kw trifazat, poate funcționa fără curent de la rețea (el are full backup care teoretic asta face dar nu specifica detalii)? Ce trebuie făcut?
Bună ziua! Ce invertor folosiți dv de funcționează și cind nu este curent la rețea? Ce model este
VreU sa pun și eu panouri fotovoltaice de 20 KW și vreau o recomandare pentru un invertor hibrid ,care sa funcționeze și cind nu este curent și sa nu treacă prin punctul 'T0" Mulțumesc frumos
Eu folosesc invertoare Victron. In perioada asta știu ca este si o promoție pentru invertoarele Victron Multiplus.
m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02h4MbLE8FaPsoPoyEVjsmuY8X7RWZ43Ea2aU65wN9BP2CGoN84FgpiqxWcfqUL9sdl&id=100063575773487
Mai bun 6 kw cu tracker sau 15 kw static?
Bună ziua , dacă am înțeles bine , recomandați sistem ongrid cu baterii dacă sistemul nu permite preluare producție fotovoltaice . Exemplu montez sistem 13 kw , ce valoare ar trebui sa aibă bateria
Se numeste hibrid. Dimensiunea bateriei ar trebui calculata in functie de buget si de % (%mic inseamna baterie mai mare)de energie pe care vreti sa-l mai consumati din retea.
X2 adica 26kw
@@fhshsjx
Mulțumesc pentru răspuns
@@Radu-11-11 cu 13kw te poti deracorda de la gaz si electricitate, pe un sistem offgrid. Doar sa poti consuma curentu vara ca o sa ai 13x8= 104kw pe zi.. ar trebui vreo 3 masini electrice sa poti consuma atata
Vă salut! Dacă sunt prosumator la o adresă unde nu locuiesc, pot să consum la altă adresă? Pun panouri pe un teren în provincie și consum curent în București, la bloc. Mulțumesc.
Legea urmează să se schimbe și ar trebui să puteți produce intr-un loc și să consumați în altul.
@@ECODRIVE Mulțumesc.
We do solar au un kit care se instaleaza extrem de usor pe un balcon - cat de usor ar fi o licitatie mamut cu fonduri europene, sisteme care sa fie instalate pe toate balcoanele posibile.
În România, acele kit-uri sunt ilegale. În Germania poți să conectezi un sistem de până la 600W fără aprobări. Nu primești bani pentru surplusul de energie livrată în rețea dar oricum nu poți avea un surplus prea mare.
??? Cum " baga " curent in retea si trece prin transformatoare spre reteaua nationala ?????
Buna
Poate sa creasca tensiunea de la tine sau vine din grid si tot se opreste chiar daca consumi
La unele echipamente, se montează automatizări pentru protecție la insularizare, astfel încât atunci când treci pe baterii nu ai voie să injectezi în rețeaua națională
la cele de slaba calitate, celelalte au toate protecțiile incluse
@@luciangpl eu mă refeream la Fronius modelele Gen24 , care au nevoie de automatizare pentru full backup
@dorubogdan9078 din cate stiu, Gen24 nu e gândit pt offgrid. Daca este utilizat peste 2000 ore offgrid, se pierde garanția
Pina la final ca e f interesant
Buna,
Folosesc panouri sun power cu micro invertoare enphase, am resusit sa iau si baterii de la ei ,cred ca s singurul din Romania la care enphase le a dat direct drept de folosire a bateriilor.
As dori sa aflu daca este vreun instalator specializat pe enphase...vad ca toti aveti systeme si panouri din china...
Ce bine ar fi sa se uite la materialul asta și acei băieți care se pretind "deștepți" și care "reglementează" energia...
Un video bun.
Când faci un video despre compensare la Hidroelectrica. O zi frumoasa!
Deocamdata am probleme cu facturarea si la ENEL, nici macar la mine nu este clar cum functioneaza. Se pregateste o noua modificare a legii prosumatorilor si astept sa vad forma finala. Acum ma documentez ca sa fiu 100% sigur voi prezenta informatii corecte.
Problema supratensiunii am rezolvat-o cu un stabilizator de energie montat la întrarea in casă înainte de invertor, injecția se realizeaza
In marea britanie poti injecta pana la 3.6 kW printr-o procedura simplificata de aprobare si orice este peste 3.6 ai nevoie de alte acte care costa mai mult sa le obtii si dureaza si mai mult sa le aprobe
Multumesc pentru mesaj!
Este interesant să aflăm cum funcționează în alte state. De curiozitate, cum sunt încălzite casele în UK?
Foarte foarte prost! Daca nu ma insel undeva peste 80-90% din locuintele rezidentiale sunt incalzite pe gaz. Sunt foarte conservatori iar presa clar este finantata de producatorii/distribuitorii de petrol/gaze pentru ca tot ce se scrie este numai cum o sa murim cu totii de frig daca ne instalam pompe de caldura si cat de proaste sunt masinile electrice si mai si polueaza mai mult decat o masina pe conbustie. Macar guvernul britanic a aprobat cresterea subventiei la instalarea unei pompe de caldura la £7500 ceea ce inseamna ca in unele conditii iti poti instala una gratuit! Sunt multe de spus dar atat mai vreau sa scriu, costul pentru electricitate se face diferentiat pentru tariful pe care il am iar intre 23:30 si 5:30 platesc doar £0.075 per kWh consumat adica vreo 40 de bani echivalent in lei si atunci imi incarc masina electrica. 😁
Keep up the good work! Foarte interesante videorile tale si te urmaresc maereu cu interes si placere! 👍
@@ECODRIVESalut, îți răspund eu, majoritatea cu centrala pe gaz. Dar au dat o lege care interzice din din 2025 montarea de centrale pe gaz în clădirile nou construite. Totodată, pe cei cu centrale pe gaz îi stimulează cu 7500 de lire pt schimbarea centralelor pe gaz cu pompe de căldură!
Pt UK serviciile celor de la Octopus Energy cred ca sunt o referinta buna si pt ce ne dorim in Romania
@@cgrosu nu am informații despre Octopus Energy, o sa încerc sa ma documentez. Daca ai informatii poti sa le scrii aici. Multumesc!
pot sa schmb centrala pe gaz cu electrica sunt eligibil casa verde5kw
Cu sistem de 5kW nu stiu daca o sa acoperiti consumul. Sfatul meu este sa instalati panourile si apoi o sa vedeti in functie de productie daca merita sa renuntati la gaz.
Cu aceste afirmatii ese in evidenta ca sunt interese din partea celor care fac profit ajutati de politic sa jecmaneasca oamenii si sai tina in saracie
👍👍👍👍👍
Ciprian sa vi la mine sa vezi cum e sa traiesti off-grid complet.
Cu mare drag aș dori să prezint un sistem complet off-grid. Poate reușesc să îmi fac timp pentru a prezenta și un proiect off-grid.
Felicitari !!!
In ce priveste lemnele, mai nou la tara se da 10 mc . de lemn pe familie pentru a se prezenta la vot.
Păi să vedem de ce nu e bine să fie energia ieftină. Cine sunt marii producători: Societățile de stat: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, CEO ,etc. Câți politicieni sunt in aceste societăți în Consiliile de Administrație?! .Câți au actiuni la aceste societăți?!
In cazul invertoarelor Huawei hibrid atat de popula re la noi, cum sta situatia cu trecerea prin 0?
Sunt mai multe modele dar stiu ca cele mai folosite au trecere prin 0 (se opresc), repornesc cu putere limitata si cand pica reteaua ramai pe baterie dar panourile nu mai produc. Clienții trebuie sa verifice informațiile astea pentru fiecare model.
Și dacă ai trifazic, când pică rețeaua poți folosi doar monofazic
@@CristiCojita nu stiam, asta am aflat de curând 👍
La mine rămâne trifazat chiar daca pica rețeaua.
Buna ziua ,va urmaresc de mult timp si as dori sa-mi dati cateva sfaturi.Am vazut ca ati ales pentru casa dumneavoastra solutia de incalzire electrica in pardoseala ati montata panouri fotovotaice,le-ati suplimentat si as dori sa stiu daca se merita.Sunt in faza de a alege solutia de incalzire a unei case cu suprafata utila de 90mp as vrea sa merg pe incalzire electrica in pardoseala.As dori sa-mi montez si panouri poate prin programul casa verde.In unul din videoclipurile anterioare daca am inteles eu bine va ingrijora consumul total al casei si daca ati putea sa -mi dati cateva sfaturi in privinta solutiei de incalzire v-as fi recunoscator.Va multumesc
Recomandarea mea ar fi sa mergeți cu încălzire in pardoseala clasica si incalziti agentul termic cu o centrala termica sau cu pompa de caldura. Eu asa as face daca ar fi sa construiesc acum. Pompele de caldura s-au ieftinit si merita toti banii.
Multumesc frumos de sfat dar vrea sa va mai intreb ceva legat de sistemul de panouri mai exact ce sistem sa aleg.Am vazut ca ati tinde spre sistemul hibrid cu microacumulare si unde as putea gasi specialisti in asa ceva sa nu am toate problemele pe care le-ati prezentat
In Italia asta iarna daca nu aveai prețul fix specificat in contract ajungeai sa plătești 0,6€/kwh(3 lei)
In Romania am avut prețuri similare. Abia după plafonare au scăzut la 1,3 lei/kWh. Au fost furnizori cu preț peste 3 lei/kWh…
@@ECODRIVE aici contractul e sfânt,nu există modificări unilaterale ale prețului..😎eu aveam blocat la 0.17€(0,85 Ron) sau prețul neplafonat al celor de la Hidroelectrica 👏💪🏻
Se pot monta panourile in sistem ON GRID, fara sa te mai faci prosumator? toata puterea instalata e si consumata ..va multumesc!
Da, cel putin pe invertor huawei poti sa-l setezi sa "produca" doar cat se si consuma. Asa am avut noi sistemul setat 2 saptamani pana cand ni s-a instalat contorul bi-directional.
Poti sa montezi sistemul fotovoltaic doar pentru autoconsum. Va produce doar cand ai consum dar in momentele in care va avea exces nu va injecta in rețea.
Atenție mare, daca nu esti prosumator si injectezi in rețea, toata energia injectată va fi înregistrată ca consum.
Salut. Interesant informatii. Si eu citesc stiri si citodata mai rau ma baga in ceata. Pentru a produce, daca nu esti prosumator, am inteles ca trebuie sa folosesti Smart meter. Si atunci nu dai excesul in retea. Dar, intrebarea mea: daca ai panouri fotovoltaice on grid, nu esti prosumator, si cade reteaua nationala, chiar daca am soare si panourile produc, sistemul se opreste si la mine? Adica daca esti prosumator si se opreste curentul se opreste si la mine, asta am inteles, dar daca nu esti prosumator - nu sunt eu prea tehnic - ai un circuit separat si am curent in continuare de la fotovoltaice? sau nu conteaza asta, simplu fapt ca sunt ongrid, orice combinatie - cade reteaua-are pana - se opreste si la mine sistemul. Sper ca am fost cit de cit clar in exprimare. Multumesc.
@@i93mcc ca sa fiu cat se poate de simplu si clar. Orice invertot on-grid nu functioneaza atunci cand reteaua este picata daca nu ai alte invertoare de tip hibrid sau off grid care sa-ti "simuleze" reteaua. Cel on-grid se decupleaza instant daca pica reteaua si deci panourile nu vor mai putea furniza energie. Ideea este ca el fiind on-grid nu poate "opri" fizic energia din a intra in retea si atunci ar exista situatie de a putea electrocuta pe cineva care lucreaza pe fire dar care crede ca a deconectat electricitatea. Un astfel de exemplu este sa zicem ca vin cei de la distributie sa-ti schimbe contorul cu model smart. Ei deconecteaza firele de pe stalp si merg sa schimbe contorul. Daca panourile tale produc in continuare, firele pana la contor vor fi sub tensiune si se vor electrocuta. Pentru a preveni astfel de accidente la orice deconectare a retelei invertoarele on-grid se deconecteaza si incep din nou injectia doar la 15 minute dupa ce reteaua a revenit. Daca sunt lucrari si probe gen nu incepe sa produca pentru 1-2 minute pana cand opresc angajatii iar tensiunea din transformator gen.
@@alexandruilea915 am mai invatat ceva pe ziua de azi . multumesc frumos pentru informatii. !!!
Si care sunt invertoarele hibrid fara pauza? Victron?
Echipamentele Victron nu se opresc cand pica reteaua. Cu siguranta mai sunt si alte echipamente care functioneaza la fel dar nu stiu sa iti spun exact modelele de la fiecare brand.
Eu pe Huawei am pus UPS pentru echipamentele electronice. Problema cu Huawei este ca invertoarele nu pot functiona in paralel in modul Off-Grid (Island mode). Am aflat acest lucru din experienta proprie.
Vorbiti numai de exces de putere, ca se opresc invertoarele la 250 kw dar mie mi s-au oprit toata vara fix pentru partea opusa, lipsa de putere, adica cum scădea reteau sub 200 kw mi se oprea invertorul. Eu ce sa mai zic? M-am saturat de reclamatii la distribuitor care da din umeri. Ce-mi recomandați? Baterii?
Volti tatae, nu kw😂😂
Sa dam bani pentru electrificare cai ferate și tramvaie!
Domnilor, in tara asta nu s.a vrut nimic. Doar sa se ia, sa se castige sau mai bine zis,sa se fure. Si sa scape si fara pedepse.
Mai fac in afara serviciului, instalatii sanitare. Pai exact cum spuneti d.stra, noi ca tara nu am stiut si nu stim de alte surse de incalzire in afara de lemn,carbune. Cu cati vb despre pompe de căldură, niciun nu ar vrea sa investească in asa ceva. Sau cred ca e doar pt cei bogati.....deci, daca era curentul ieftin fiecare se gandea cum sa.l foloseasca. Asa ca,daca e scump,trăim ca acum 35-40 de ani.....
Întrebare :
Daca doresc doar să cumpăr și vând curent din bateri in Romania , prin cine se face tot calculul in functie de ora in care se face asta?
In Romania nu ai pret variabil in functie de ora.
O precizare prosumatorul caznic nu poate injecta mai departe de transformatorul coboritor de la medie tensiune la joasa tensiune.
Cum stoca energia electrica produsa vara ca să ne putem încălzi casele iarna? Treaba asta o fac plantele prin fotosinteza. Nu vad un lucru asa de grav sa folosim lemnul pt incalzire. Important e sa nu tăiem mai mult decât rata de crestere
In timpul verii, sistemul energetic national ar trebui sa folosească mai putin gaz, termo sau alte surse si sa foloseasca cat se poate de mult energia solara.
In timpul iernii, sistemele fotovoltaice produc mai puțin dar mai sunt si eolienele. In acele momente putem utiliza si alte surse.
Încălzirea cu lemne nu este la fel de eficienta ca încălzirea electrica. Un alt dezavantaj este poluarea si disconfortul generat de incalzirea cu lemne.
Trebuia să pună un shunt,nu distribuitor pe laptop 😂
Concluzia este ca decat un sistem hibrid, mai bine unul off-grid si vara nu apelezi la retea.
Eu cred ca un sistem hibrid performant este ideal pentru ca poti sa functionezi off-grid sau sa injectezi in functie de context.
Acum toti jurnalistii lui peste, sa se uite atent la acest video si sa scrie articole gen "Myth Busters"
E lupta impotriva independentei, sau a omului liber
Intr-o instalație ""intarita"" prosumatorii =0
Hai sa fim seriosi . De cate ori pe an cade curentul la voi?
Eu am avut câteva momente dar nu a fost nimic grav. Pe măsura ce vor fi mai multi prosumatori o sa vedem limitări la injecție si invertoare oprite in momentele de productie maxima.
…si eu acum intr-o zi ma gindeam de unde au aparut si la noi in Moldova prostiile astea cu supraincarcarea retelei din pricina panourilor fotovoltaice…😅
Nu se putea sa scăpați nici voi :)
@@ECODRIVE da, suntem impreuna…si la bine, si la rau…😉😃
Adică voi de când sunteți producători nu ați primit bani
Adică la 2 ani nu va plătesc????????😢😢😢😢😢😢😢
Salut baieti, ff utila discutia. Va mirati de ce se opun ai nostri la energia verde...poi de unde sa mai castige baietii destepti?...de la prostii care consuma...
Mai bine ca acasă nu este nicăieri.
Ciprian nu are rost sa citesti presa progresista
Aveți și putina spălare de creer în acest video. De ce nu spuneți și adevărul cu poluarea mașinilor electrice
Care este adevarul cu mașinile electrice? Presupun că aveți o pregătire in domeniu sau cel putin că v-ati documentat pe acest subiect.
@@ECODRIVE nu am pregătire dar am minte și urmăresc ce se spune despre poluarea acestor mașini. Nu înseamnă că dacă nu se produc la noi nu e poluare. Cit despre salvarea planetei nu puteți face voi va interveni cel ce a și creat-o și o va salva dar nu după placul nostru
@@ioanhaidemac9632 Ai minte, dar creier nu prea