Männyn luontainen uudistaminen (kokeilun seuranta)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 сер 2024
  • Tällä videolla käydään katsomassa miten männyn luontainen uudistaminen on onnistunut yhdellä kuviollamme, jolla tätä tuli kokeiltua. Pääasiallisena syynä kokeiluun oli männyn huippusiemenvuosi keväällä 2021 ja halusin katsoa miten sitä voisi hyödyntää.

КОМЕНТАРІ • 16

  • @jordis9446
    @jordis9446 Рік тому +4

    Ihan kokemuksesta voin sanoa että seuratkaa mitä siellä maastossa tapahtuu päätehakkuun/istutuksen jäljiltä. Suositus on että 3-4 v päästä alat raivaan.. No hätä tulee käteen kun haapa,leppä voi olla jo ranteen paksuista silloin.. Eli 2 v jälkeen jo raivaan istutusten jälkeen viimeistään.. Pääsee paljon helpommalla jatkossa .. Ja se ennen päätehakkuuta aluskasvillisuuden raivaus tärkeetä.. Moto kun jyrää pajut ja muut maata vasten niin jokainen oksa on uusi taimi..

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  Рік тому +1

      Jep, kannattaa seurata tilannetta. Eri maapohjilla voi olla huomattavia eroja. Mitä rehevämpää ja mitä enemmän maapohja on rikkoutunut uudistamisen yhteydessä, sitä enemmän yleensä puuhaa tiedossa vatukon ja vesakon kanssa taistelussa. Siihen vielä muutama iso haapa kuviolle, jotka alkaa vesomaan, niin sitten sitä vesakon raivausta riittää vuosiksi. 💦

  • @juhanikauppinen4185
    @juhanikauppinen4185 Рік тому +2

    Itselläni on hiekkakankaita, jotka uudistuvat luontaisesti hienosti, kun maanpinnan paljastaa. Näyttäisi maaperä olevan teillä suorastaan moreenisoraa. Myy maa-ainesta ellei ole pohjavesialuetta ja pohjavesi pinnassa.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  Рік тому

      Kiitos kommentista ja vinkeistä. 👍 Tässä kohtaa on kallio aika pinnassa, joten varsin paikallisesti on tällaista pohjaa, mutta omaan käyttöön on vähän tullut läheltä otettua.

  • @kukkaro7749
    @kukkaro7749 Рік тому +1

    Kuinka nopeasti teillä on lähtenyt mänty siemenistä itämään? Tuossa tuollainen äestetty VT-pohjainen maa, jota pitää täydentää rankalla kädellä. Osassa paikkaa pitänyt kuokalla laikuttaa ja sinne siemeniä
    Aikaisemmin kesällä oli tosi huonosti vielä lähtenyt. En nyt ole palstalla hetkeen käynyt, mutta kosteutta on myöhemmin kesästä hyvin riittänyt
    Omat kokemukset pohjoisessa siemenpuuistutuksesta ovat huonot. Heikosti hyviä siemenvuosia ja uudistaminen kestäisi täten pienen ikuisuuden.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  Рік тому

      Hyvää pohdiskelua ja kysymyksiä, kiitos.
      Tällä kuviolla siemenpuut tekivät tehtävänsä talven/kevään 2020-2021 aikana, jonka jälkeen ne poistettiin. Koska oli siemensadon ennätysvuosi, niin sirkkataimia tuntui olevan todella runsaasti alkukesästä 2021.
      Kesä 2021 oli todella kuiva ja kuuma. Tuntuu, että monet sirkkataimet kuivuivat. Koska siemenainesta oli paljon, niin uusia sirkkataimia oli myös 2022 paljon. Jälleen tuli kuiva ja kuuma kesä, joka koetteli sirkkataimia.
      Tänä kesänä oli toki kuiva alkukesä, mutta sen jälkeen helpotti ja monet taimet ovat nyt hyvässä kasvussa. Nyt on pientä taimiainesta paljon, mutta heinä ja vesakko alkaa hiljalleen tuoda omia haasteita.
      Tämän kokemuksen perusteella, jos olisi istuttanut kunnon männyntaimet loppukeväästä 2021, niin nyt ne olisi hyvässä kasvussa + runsaasti luonnontaimia ja olisivat paremmassa turvassa heinältä ja vesakolta. Eli luontainen uudistaminen on ”kaksiteräinen miekka”. Täytyy tehdä uusi seuranta tälle ensi vuonna ja katsoa miltä vaikuttaa.

  • @mokkilainen4082
    @mokkilainen4082 Рік тому +2

    Ois mielenkiintosta nähdä millainen eroon nyt ja muutaman vuoden perästä,,,,luontaisen ja istutetun alan välillä,,,🤔

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  Рік тому

      Kiitos kommentista! Täytyy laittaa jotain seurantaa myöhemminkin.

  • @timo7093
    @timo7093 Рік тому +2

    Siemenpuiden poistaminen on tehty oikein heti siementen varisemisen jälkeen. 👍

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  Рік тому

      Kiitos kommentista! Siemenpuiden poistaminen seuraavana vuonna oli suunnitelmana ja toteutettiin kuten piti. Sirkkataimia oli erittäin runsaasti ensimmäisenä kesänä siemenien varisemisen jälkeen. Kuivuus kuitenkin nähtävästi verotti niitä jonkin verran.

    • @timo7093
      @timo7093 Рік тому +1

      Vaikka kuivuus jotain tappaisikin, niin siemeniä itää useana vuotena yhdestäkin kylvöstä. Tuossa tapahtunee vielä reunametsän siemennystä.

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  Рік тому

      @@timo7093 👍 Näin varmasti on.

  • @ripe9915
    @ripe9915 Рік тому +1

    Laita kuusista videoo

    • @Metsanomistaja
      @Metsanomistaja  Рік тому

      Täytyypä tehdä niistäkin katselmus.

    • @ripe9915
      @ripe9915 Рік тому

      Joo löysinki kuusivideosi...itellä oli syksyllä päätehakkuu.alkuviikolla 2800kuusentainta laitettiin maahan.n.2hehtaaria.loput 3hehtaaria siemenpuuasento mänty ja luontainen uudistus+kylvö.pohjois-pohjanmaa