PODTURK PODCAST 33 # TÜRKÇE ÖĞRENMEK İÇİN 8 ÖNEMLİ TAVSİYE- INTERMEDIATE TURKISH

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 жов 2022
  • Herkese merhaba. Podtürk Podcast’in 33. Bölümüne hoşgeldiniz.Önceki bölümleri dinlediyseniz, bu podcast'in prensibini, fikrini zaten biliyorsunuz diye düşünüyorum. Her hafta size ilginç bulduğum yeni bir konuyu anlatıyorum ve size basitçe açıklamaya çalışıyorum. Konularımız genellikle Türk kültürü, tarih, bilim, psikoloji, kişisel gelişim vb. Bu şekilde konuşulan, günlük konuşma dilini dinlemeye alışabilirsiniz. Umarım, Bu podcastler Türkçeyi daha iyi anlamanız için anlayışınızı geliştirmenize olanak tanır. Söylediklerimin tümünü anlamadıysanız, her bölümün transkriptini videonun altında bulabilirsiniz. Ayrıca beni dinleyerek ve söylediklerimi tekrarlayarak telaffuzunuzu geliştirebilirsiniz. Bu arada Türkçe ’de telaffuz söyleyiş ve söyleniş demektir. Bence bu çok iyi bir egzersiz. Çünkü bunu yaparak Türkçe konuşmaya alışıyorsunuz. Yeterince sık yaparsanız, daha kolay ve daha doğal hale gelecektir. Ayrıca mikrofonla veya cep telefonunuyla sesinizi kaydedebilirsiniz. Bu şekilde, gelişiminizi ve kaydettiğiniz ilerlemeyi görebileceksiniz. Geçen sene hatırlarsanız sizlerden bana birkaç cümle Türkçe yazıp göndermenizi istemiştim. Çok güzel geri dönüşler almıştım. Bu sene ise sizlerden bana ses kayıtlarınızı göndermenizi istiyorum. Bundan sonraki bölümlerde sizlerden gelen ses kayıtlarına yer vermeyi düşünüyorum. Hepiniz için güzel bir deneyim olacak diye düşünüyorum. Hadi, lafı daha fazla uzatmadan bu bölümün ana konusuna geçelim.,
    Bugün size Türkçe ’de ilerlemek, orta seviyeden ileri seviyeye geçmek için bazı ipuçları vereceğim. Bu arada Türkçe ‘de ipucu vermek aranan şeye ya da gerçeğe ulaşmayı sağlayabilecek birtakım küçük bilgiler vermek demektir.
    Bu podcast'i anlıyorsanız zaten en azından orta seviyedesiniz. Basit metinleri anlayabilir veya temel konular (aile, iş, boş zamanlarınızda ne yaptığınız) hakkında konuşabilirsiniz. Avrupa'da bu seviye B1 ve hatta B2 seviyesine tekabül etmektedir.
    Ama belki henüz konuşurken kendinizi rahat hissetmiyor olabilirsiniz. Bu arada Türkçe ‘de “Rahat hissetmek", bir şeyi yapmakta zorluk çekmemek, kolayca yapmak demektir. Örneğin, “İngilizce konusunda rahatım” dersem, İngilizce konuşmakta sorun yaşamıyorum demektir. Peki bir dilde nasıl rahat konuşabilecek bir seviyeye ulaşırsınız sizce? İşte günün sorusu bu. Bugün sizlerle beraber bu sorunun cevabını bulacağız. Sizlere bu konuda bazı tavsiyelerde bulanacağım. Bugün toplamda 8 adet tavsiyede bulunacağım. Bunlar benim açımdan önemli gördüğüm tavsiyeler. Bu liste daha da uzatılabilir aslında. Elinize bir kalem ve bir de kâğıt alıp tavsiyeleri tek tek not alabilirsiniz isterseniz.
    Birinci tavsiyem Hedeflerinizi sabitlemek ile alakalı, Genel olarak bir dil öğrenirken nereden başlayacağımızı genellikle bilemeyiz. Bazıları bir Gramer kitabı satın alır, bazıları kelime ezberlemeye çalışır vs. Aslında böyle yaparsanız zamanınızı boşa harcamış olursunuz. Yapılması gereken hedef belirlemektir. Tabi bazılarınızın aklına Türkçeyi çok rahat konuşmak istiyorum gibi genel bir hedef gelebilir. Ama dediğim gibi bu hedef çok genel bir hedeftir. Yapmanız gereken daha hızlı bir şekilde ulaşabileceğiniz spesifik hedefler belirlemektir. Örneğin bir restoranda rezervasyon yaptırabilmek gibi bir hedefiniz olabilir. Bunun için bir tarihte belirleyebilirsiniz. Bu hedefinizi gerçekleştirmek için gerekli kelime listesini ve cümle kalıplarını belirleyebilirsiniz. Bu hedefi gerçekleştirdiğinizde kendinize özgüveniniz artacak ve daha motive olacaksınız.
    Bir diğer hedefimiz ise adım adım ilerlemek. Size her şeyi yavaş yavaş yapmanızı tavsiye ediyorum. Örneğin derste sizden anlatmanızı istedikleri bir konu olduğunda tavsiyem hâkim olduğunuz konuları seçin. Mesela en son yaptığınız tatili anlatabilirsiniz. Ülkenizdeki son 20 senedeki siyasi gelişmeler gibi bir konu seçerseniz başarısız olma ihtimaliniz çok yüksek olacaktır. Bu nedenle motive kalmak için zorluğu kademe kademe arttırmalısınız.
    Şimdi sırada bir diğer tavsiyem Sabırlı olmak ile ilgili, belki sosyal Medya’da size 3 ayda bir dili konuşabileceğinizi söyleyen bazı uygulamalar veya videolarla karşılaşabilirsiniz. Tabi ki bu mümkün ama bir günde o dil için ayıracağınız vakit çok önemli. Bir günde toplam 8-10 saatinizi bir dil öğrenmeye ayırırsanız yapabilirsiniz elbette. Ama bir çoğumuz için bu mümkün değil gerçekten. Birçoğumuzun çalışması gereken bir işi var. Ayrıca aramızdan bazılarının ailevi sorumlulukları da var. Bunların dışında bize kala kala günde en fazla 1-2 saat zaman kalıyor. Yani günde 8-10 saat çalışmak bir çoğumuz için pek mümkün görünmüyor. Burada belirtmek istediğim nokta sabırlı olm

КОМЕНТАРІ • 7

  • @letspeakturkish
    @letspeakturkish  Рік тому +1

    Transkript'in Devamı:ayırabilirsiniz mesela. Bu bir saati ayırmaya pek vaktim yok dediğinizi duyar gibiyim. Bunun için sabahları 1 saat erken kalkabilirsiniz mesela. Ya da yaptığınız başka bir aktiviteyi iptal edebilirsiniz. Bu durumda öncelikleriniz önemli bir hale geliyor. Eğer Türkçe öğrenmek önceliğiniz haline geldiyse bence bunu başarabilirsiniz. Alışkanlık oluşturmanın bir diğer yolu ise Türkçeyi halihazırda yaptığınız diğer etkinliklerle ilişkilendirmek olabilir. Mesela işe arabayla giderken veya spor yaparken bir Türkçe podcast dinleyebilirsiniz. Ya da uyumadan önce okuduğunuz kitabı Türkçe bir kitapla değiştirebilirsiniz. Kısacası, bu alışkanlığı oluşturmayı başarırsanız, hızlı bir şekilde büyük ilerleme kaydedeceğinizi garanti edebilirim.
    Sıradaki tavsiyem kendinizi Türkçe’nin derinliğine bırakın. Bilirsiniz denizde veya havuzda suya daldığımızda etrafımızda sadece su bulunur. Bu tavsiyede de aynen denizin içerisinde olduğu gibi kendinizi dille kuşatmaktan bahsediyorum. Somut olarak ne yapabilirsiniz? Kullandığınız telefonu veya Bilgisayarın dilini Türkçe yapabilirsiniz mesela. Türk medyasından haber okuyabilir, izleyebilir veya dinleyebilirsiniz. Türkçe şarkılardan kendinize çalma listeleri yapabilirsiniz. Kısacası, Türkçe konuşulan bir ülkede vakit geçirme fırsatınız olmasa bile, etrafınızdaki her yerde dili işitiyor ve görüyormuşsunuz izlenimine kapılacaksınız.
    6. Tavsiyem sevdiğiniz şeyleri yapın. Sevdiğiniz, ilginizi çeken şeyleri yapın. Örneğin sinemayı seviyorsanız, Türkçe filmler izleyebilir, aynı zamanda en sevdiğiniz yönetmenlerin kitaplarını okuyabilirsiniz, en son çıkanlar hakkında bir podcast bulabilir ve hatta film meraklısı forumlarında incelemeler yayınlayabilirsiniz! Sınır yok, sadece doğru kaynakları bulmanız gerekiyor. Bu sayede zevk aldığınız etkinliklerde Türkçeyi kullanacaksınız.
    Sondan bir önceki tavsiyem ise Konfor alanı ile alakalı. Konfor alanının ne olduğunu biliyorsunuz diye düşünüyorum. Bilmeyenler için açıklayayım. Konfor alanı, bireylerin kendini iyi hissettiği ve kendi için oluşturduğu psikolojik alan olarak tanımlanmaktadır. Her birey kendine bir konfor alanı oluşturmuştur. Bu alan sürprizler içermeyen, tanıdık, sadece kendi kontrolünde olan bir alandır.
    Eğer bu podcast’de söylediklerimin %80'ini veya daha fazlasını anlıyorsanız, tebrikler! Türkçe Anadili olarak konuşan birini dinlemenin ve söylediği her şeyi anlamanın çok keyifli olduğunu tahmin edebiliyorum. Beynimizin çok fazla çalışmasına gerek yok, sadece rahatlayıp eğlenebiliriz. Bir de şöyle bir durum düşünün Türkçe bir kitap okuyorsunuz ve aynı zamanda bir müzik dinliyorsunuz, Anlamakta zorlanabilirsiniz. Size katılıyorum. Ama bu gibi durumlarda olduğu gibi beynimizi biraz zorlamakta fayda var diye düşünüyorum. İşte ancak bu şekilde ilerliyebiliyoruz. Eğer bir ilerleme olsun istiyorsanız, Kendinizi zor durumda bırakmalı ve konfor alanından çıkmalısınız. İlginizi çeken ve Türkler için yapılmış bir podcast dinleyebilirsiniz mesela. İlk dinlediğinizde belki sadece %20’lik bir kısmını anlayacaksınız. Ama 3-5 defa hatta 10 defa dinlediğinizde anladığınız şeyler daha da çoğalacaktır. Emin olabilirsiniz.
    Gelelim son tavsiyemize, profesyonel bir koç ile birlikte çalışın. Biliyorum bir dil öğrenme konusunda sürekli motive olmak çok kolay olmayabilir. Bu nedenle son tavsiyem de size yardımcı olabilecek bir öğretmen veya dil partneri ile çalışmak olacaktır. Bu son tavsiyem herkes için geçerli olmayabilir. Sadece bazı insanlar dil öğrenme konusunda gerçekten birilerine ihtiyaç duyabilir.
    Şimdilik tavsiyeleri burada noktalıyorum. Bugünlük benden bu kadar. Beni dinlediğiniz ve her geçen gün artan sayıda olduğunuz için çok teşekkür ederim. 2 hafta içerisinde yeni bir bölüm ile görüşmek üzere. Kendinize iyi bakın ve sağlıkla kalın.

  • @tandvrn6326
    @tandvrn6326 Рік тому +2

    Super !!!

  • @devrimozkan6300
    @devrimozkan6300 Рік тому +2

    👏👏👍

  • @cantumer3758
    @cantumer3758 Рік тому +1

    Kısa ve öz , hızlı bir şekilde kısa yolları paylaşmanız süper oldu 👍🏽👍🏽👍🏽