PODTURK PODCAST 28 # 1. YILDÖNÜMÜ- INTERMEDIATE TURKISH

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 сер 2024
  • Herkese merhaba Podturk podcast’in 28. Bölümüne hoş geldiniz.. Biraz özel bir bölüm çünkü bugün podcast'in 1. yıl dönümü, Demek oluyor ki ilk bölümü yayınlayalı yaklaşık bir sene oldu. Bu yüzden biraz farklı, biraz özel bir şey yapmak istedim, bu yıldönümünü siz dinleyicilerimle birlikte kutlamak istiyorum ve benim fikrim size perde arkasını göstermek. Perde arkası ilginç bir kelime, öyle değil mi? Örneğin siz konserdeyken sahneyi görürsünüz. Konser sahnede olur. Ama sahnenin arkasında müzisyenler için seyircinin göremediği gizli yerler vardır. İşte burası bizim perde arkası dediğimiz yerdir. Genel olarak, bu kelimeyi, herkesin görmediği tüm bu şeylerden bahsetmek için kullanıyoruz. Örneğin bir restoranın mutfağı biraz perde arkasındadır. Siz bir restorana gittiğinizde, genellikle mutfakta neler olduğunu görmezsiniz. İşte ben de bu podcast ile benim podcast yaparken işin perde arkasında neler olduğunu anlatacağım. Nasıl bir podcast oluşturduğum konusunda size biraz fikir vermek istiyorum.
    Bu yüzden bugün, size söylediğim gibi, podcast'in birinci yıl dönümünü kutluyoruz. Burada kutlamak fiiline bir parantez açmak istiyorum. Yani biraz detay vermek istiyorum. Kutlamak fiilini birçok farklı cümlede kullanabiliriz. Örneğin bir arkadaşımızın doğum gününü kutlarız veya Anneler yada nebileyim Babalar gününü kutlarız. Bu arada 2 hafta önce Babalar günüydü. Bu vesileyle kendim dahil tüm babaların Babalar gününü kutluyorum. Kutlamak fiili ayrıca tarihi olaylar içinde kullanılır. Örneğin önümüzdeki sene Türkiye’de Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. Senesini kutlayacağız. Sanırım bu örneklerle kutlamak fiilini daha iyi anladınız. Kelime dağarcığınıza yeni bir kelime eklediniz diyerek burada parantezi kapatıyorum.
    Tamam, şimdi asıl meseleye geçebiliriz, yani podcast'in perde arkasına geçebiliriz. İlk olarak podcast fikri nasıl ortaya çıktı? Onu anlatacağım. Devamında podcastlerimi nasıl hazırladığımı anlatacağım. Sonra, bu yıl boyunca öğrendiklerimizden bahsedeceğim sizlere, Ve son olarak, bu yeni yıl için planlarımı, sizin için hazırlamaya karar verdiğim konuları açıklayacağım.
    İlk olarak, podcast yapma fikri nasıl ortaya çıktı? Sıkı dinleyicilerimin de bildiği gibi Türkiye’de Bursa’da yaşıyorum. Uluslararası bir firmada çalıştığım için birçok dili etkin kullanıyorum. Genellikle de Fransızca dilini kullanıyorum. Aslında Fransızca öğrenmeye çok eskiden başlamıştım. Yaklaşık 25 hatta 30 sene oldu. Orta seviyede Fransızcam olduğunu söyleyebilirim. Pandeminin başlangıcında dilimi daha da ilerletmek için internette podcast dinlemeye karar vermiştim. Tesadüfen yabancılar için orta seviyede Fransızca podcast yapan bir kanal buldum. Kanalın adı Cotongue Podcast idi. Ben keşfettiğimde kanalda yaklaşık 60 küsür podcast vardı. Hepsini en baştan dinlemeye başladım. Gerçekten de çok faydasını gördüm. Kanalın sahibi Hugo’ya teşekkür ediyorum. Kanalın resmen bağımlısı oldum. Bu arada Türkçe ’de bağımlı olmak demek bir konuda alışkanlık edinmek demektir. Neden bu podcast'lerin bağımlısı oldum peki? Sadece ilginç oldukları için mi sizce. Çünkü diğer podcastler gibi dilbilgisi kurallarından bahsedilmiyor. Ayrıca Fransızcadaki farklı fiil çekimlerinin nasıl yapılacağından da bahsedilmiyor, Bu kanalda daha çok argümanlarla somut konulardan ve gerçekten heyecan verici şeylerden bahseden podcastler mevcut. Birkaç ay sonra, Fransızlara yönelik podcast'leri dinlemeye çalıştım ve anlayabildiğimi gördüm.
    Şimdi, Fransızca öğrenme yöntemim her gün bir podcast (yaklaşık 30 dakika) dinlemek. Bu sayede gerçekten çok hızlı ilerleme kaydettim ve hepsinden önemlisi kalıcı ilerleme kaydettim. Artık insanlarla Fransızca konuşacak kadar kendime güvenim var diyebilirim, bu gerçekten harika. Dil pratiği yapmak için Dünya’nın farklı yerlerinde yaşayan ve benimle Türkçe pratik yapmak isteyen insanlar ile tanıştım. Hatta birkaç tanesi ile dostluğumuz hala devam ediyor. Aklıma gelmişken sizler de eğer pratik yapmak isterseniz Conversation Exchange sitesinden kendinize dil partneri bulabilirsiniz. Tamamen ücretsiz. Ayrıca i-talkie programı üzerinden ise öğrenmek istediğiniz dil ile alakalı öğretmenlerden ders alabilirsiniz. Bu 2. Bahsettiğim site ücretli. Bu kadar reklamdan sonra neden podcast yapmaya başladım konusuna dönebiliriz. Konuştuğum kişiler bana İnternet üzerinden Türkçe dinleyebilecekleri orta seviyeye uygun bir şeyler bulamadıklarını söylediler. Ben de bu konuda bir inisiyatif alıp podcast yapmaya başladım. Bu arada Türkçe ’de İnisiyatif almak demek sorumluluk almak demektir. İşte tam bir sene geçti ve bugün 1. Yıldönümünü kutluyoruz. Peki konularımı nasıl seçi

КОМЕНТАРІ • 17

  • @sesah8207
    @sesah8207 2 роки тому +1

    👏👏👏

  • @trickstergarm
    @trickstergarm 2 роки тому +1

    Teşekkür ediyoruz!

  • @tandvrn6326
    @tandvrn6326 2 роки тому +1

    Super

  • @dastankurbanbekuulu6411
    @dastankurbanbekuulu6411 2 роки тому +1

    🔥

  • @letspeakturkish
    @letspeakturkish  2 роки тому +1

    Devamı:seçiyorum? İlginç bir konu bulduğumda, biraz araştırma yapmam gerekiyor. Ben birçok konuya ilgi duyan ve okumayı seven biriyim fakat tüm bu alanlarda uzman olmaktan çok uzağım. O yüzden size bir bölümde yeni bir konu yapmak istediğimde doğru bilgileri aktarmak için araştırma yapmam gerekiyor! Benim için gerçekten muhteşem bir şey çünkü sadece sizin için faydalı bir şeyler yapmıyorum, aynı zamanda bu iş birçok yeni şey öğrenmeme de olanak sağlıyor. Yeterince araştırma yaptıktan ve yeterli bilgiye sahip olduktan sonra podcast'i sizlere sunmak için bir plan yapıyorum. Plan yapmak siz dinleyicilerime şu imkânı sağlıyor, bölümün ana fikrinin ne olduğunu tam olarak anlaşılmasına ve hangi sonuca varmak istediğimi görmenize izin veriyor. Bölümü kaydettikten sonra onu düzenlemem gerekiyor, yani müziği eklemem, belirli bölümleri kesmem vs. Bunun için internet üzerinden tamamen ücretsiz siteler kullanıyorum. Ayrıca her bölümün kapak fotoğrafı seçiminde de belli bir özen gösteriyorum . İnternet üzerinden tamamen ücretsiz bir program olan Canva programı ile bölüm fotosunu düzenliyorum. Bölüm hazır olduğunda, sitemde yayınlamak için ayrıca transkripsiyon üzerinde çalışmam gerekiyor. Son olarak da alt yazı oluşturma işi ile uğraşıyorum. Bildiğiniz üzere pazar günleri sitemde transkript ile 2 haftada 1 yeni bir bölüm yayınlıyorum.
    Bu podcast'i yaparken ilk yıl boyunca ne mi öğrendim? İlk olarak, farklı şeyleri test etmemiz gerektiğini öğrendim. Genellikle yeni bir projeye başlama konusunda emin olmadığımızda, örneğin şüphelerimiz olduğunda, bu şüpheler bizim moralimizi bozabilir. Yanlış yapmaktan korkarız ve hiçbir şey yapmamaya karar veririz. Ama aslında, en iyi çözüm basitçe farklı şeyleri test etmek ve neyin işe yaradığını görmektir.Bir diğer çok önemli unsur ise tutarlılıktır. İnsanları memnun edecek bir şey yapmayı başarmak istiyorsanız, bu biraz zaman alır. Yani düzenli olmalısınız, sabit olmalısınız gibi. İlk başta haftada bir podcast yapabileceğimi düşünmüştüm, ancak birkaç ay sonra bunun mümkün olmadığını anladım. Benim için çok fazla iş yükü demekti. Bu arada Türkçe ’de çok fazla iş yükü demek yoğunluk anlamındadır. Bu yüzden bunun yerine daha az sıklıkta podcast yapmaya ve iki haftada bir yeni bölüm yayınlamaya karar verdim. Bu sayede benim için iyi işleyen bir ritim tutturdum ve tutarlılık sağladım diyebilirim,
    Önümüzdeki projelerim nedir sorusuna geçecek olursak, Bu sene sizlerden gelen geri dönüşler ile dil öğrenimi konusunda yaptığım podcastleri ilginç bulduğunuzu gördüm. Bu konuya biraz daha ağırlık vereceğim müjdesini şimdiden verebilirim. Geçen sene bir dönem podcast’in bir bölümünü sizlerden gelen yazılara ayırmıştım. Bu sene ise bir adım ilerisi yani sizlerden gelen ses kayıtlarını yayınlamayı düşünüyorum. Farkındayım yazı yazmaktan biraz daha cesaret isteyen bir şey. Ama neden olmasın? Ayrıca her zaman söylüyorum varsa görüşleriniz, yayınlamamı istediğiniz ilginç konular bana podturk@hotmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.
    Bugünlük söyleyeceklerim bu kadardı. Desteğiniz için bir kez daha teşekkürler. Tüm e-postalar, bana gönderdiğiniz tüm mesajlar, UA-cam’da bıraktığınız tüm yorumlar, tavsiyeler vb. için teşekkür ederim… bu benim için olağanüstü bir şey. Bu nedenle, bir parçası olduğunuz bu dinleyici topluluğuna sahip olduğum için çok mutluyum. Ve umuyorum ki bu yeni yılda beni dinlemeye devam edeceksiniz ve hepsinden önemlisi Türkçede ilerlemeye devam edeceksiniz. Her zaman olduğu gibi, herhangi bir sorunuz varsa, lütfen bana yazmaktan çekinmeyin. Unutmadan hatırlatayım, bölümün transkriptini videonun altında bulabilirsiniz. 2 hafta içerisinde görüşmek üzere kendinize iyi bakın ve sağlıkla kalın.
    Spotify: open.spotify.com/episode/7fHJjjJ5WIBVKpultndZ3y?si=EbJ3QArdTBaLjkCv-Pucbw&

  • @devrimozkan6300
    @devrimozkan6300 2 роки тому +1

    👏🏻👏🏻🎉🎂🎊

  • @christianpohlmann3613
    @christianpohlmann3613 2 роки тому +1

    Umarım çok bölüm yapacaksın. Senin podcastından pek çok kelime öğrenip güzel pratik yaptım.

    • @letspeakturkish
      @letspeakturkish  2 роки тому

      Bunları duymak ne kadar güzel👍Teşekkürler🙏

  • @ozeyyb6233
    @ozeyyb6233 2 роки тому +1

    Nice yildonumleri olsun 💐

  • @trikpat5008
    @trikpat5008 2 роки тому +1

    çok ilginç!