Zaginiona konstrukcja Unitry, Tuner Stereo HiFi MANON (pierwsza wersja T8010)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 23

• @mazakaudio
    @mazakaudio 6 днів тому

Bardzo ciekawy odcinek.

• @struspedziwiatr8022
    @struspedziwiatr8022 6 днів тому

Trzeci od góry to tuner Faust. Miałem takiego, bardzo dobra czułość UKF, za pomocą wielkiej kierunkowej anteny na dachu łapałem stacje z Wrocławia , Poznania , Warszawy i Kielc. Zanim u nas Trójka zaczęła nadawać w stereo, łapałem to z Warszawy albo z Poznania. Trochę szumiało, ale w latach 80-tych się z tego cieszyło.

• @ireneuszmaksim3204
      @ireneuszmaksim3204  6 днів тому

Faust, jak najbardziej. Wszystkie tunery z agregatami, które miałem okazję przestrajać uzyskują bardzo dobrą czułość. Te z diodami pojemnościowym nie zawsze. Wynika to zapewne z faktu braku porządnego doboru charakterystyk diod (3szt.). Omawiany tuner też ma głowicę z agregatem i działa bardzo dobrze.

• @wiesawc1570
    @wiesawc1570 18 днів тому +2

Kiedyś mieliśmy coś a nie było lekko, dziś 🤔 , pozdrawiam i czekamy na dalsze publikacje.

• @bertolbaleron
    @bertolbaleron 14 днів тому

Mam taki tuner z opisem "T8010", z tyłu numer seryjny o ile pamiętam "15" i wydrapane "BRAK". Opisówka na PCB różni się od tej spotykanej w sprzętach seryjnych. Przepraszam jeśli mówię coś co już pada w filmie, ale niestety nie mam czasu na pełny seans, a pomyślałem, że warto podzielić się tą informacją :) Pozdrawiam.

• @ireneuszmaksim3204
      @ireneuszmaksim3204  14 днів тому

@@bertolbaleron, bardzo dziękuję za informację. Każda jest cenna. No to potwierdzone jest istnienie 4 egzemplarza. Istotne jest to, że jest to projekt Diory do zestawu ZM8000.

• @bertolbaleron
      @bertolbaleron 14 днів тому +1

@@ireneuszmaksim3204 Mogę podesłać zdjęcia jak znajdę (zdjęcia lub tuner) :)

• @ireneuszmaksim3204

@bertolbaleron, jeśli mogę prosić to proszę zrobić zdjęcie wnętrza, ciekawe czy są identyczne w środku.

• @bertolbaleron
      @bertolbaleron 14 днів тому

@@ireneuszmaksim3204 Proszę o emaila. Pozdrawiam.

• @ireneuszmaksim3204

@bertolbaleron Ireneusz.Maksim@gmail.com

• @MarcinII
    @MarcinII 17 днів тому

Biały kruk. Jakas seria informacyjna? W kazdym razie rzadkość

• @Radiotechnika-Z.Ch.
    @Radiotechnika-Z.Ch. 18 днів тому +2

Ciekawe :)

• @MegaJanekM
    @MegaJanekM 18 днів тому +1

Jak "byk" widać, że jest to prototyp, o którym wspominano w "Zabytkach techniki" konstrukcja pochodzi z ZR. UNITRA DIORA, które początkowo miały brać udział w projekcie COBRESPO jednak z niego się wycofały i stworzyły własną mini-wieżę a tuner wewnątrz znajduje płytę jaką możemy spotkać w FAUŚCIE -mini tyle,że przesunięta jest w prawo a przyciski zamiast w pionie są w poziomie przycisk "sieć" zamiast po prawej stronie jest po lewej.Podobny mariaż przydarzył się dużej wieży ZM7000 gdzie DIORA zamiast tunera z ZRK do wersji eksportowej pod nazwą CONTINENTAL EDISON dodawała swój tuner czyli FAUST w wersji z klawiszem "sieć" po lewej stronie a zamiast kwadratowych użyto klawisze prostokątne .

• @stasiek6420
      @stasiek6420 17 днів тому

Nie tylko Continental Edison bo pod Unitrą też były AS-207 i 201

• @MegaJanekM
      @MegaJanekM 17 днів тому

@@stasiek6420 Przyznam, że nigdy nie spotkałem tej konstrukcji z logo UNITRA, ale fajnie wiedzieć, że była.Udało mi się zdobyć go z logiem Continental w srebrnej wersji i świetnie uzupełnia zestaw ZM7000 zamiast trudnego do zdobycia T7010 w kolorze srebrnym

• @stasiek6420
      @stasiek6420 17 днів тому

@@MegaJanekM było Continental Edison , Thomson , Brandt . Pod Unitrą wyprodukowano tego zdecydowanie mniej niż wymienione i to są prawdziwe unikaty. Podobnie jak tuner z syntezą do MIDI pod UNITRA

• @ZPDU
    @ZPDU 18 днів тому +1

To może prototyp. Ale wpływały do ludzi. No ciekawe, wręcz nie prawdopodobna historia

• @ireneuszmaksim3204
      @ireneuszmaksim3204  18 днів тому +2

Często urządzenia z serii informacyjnej/próbnej trafiały do pracowników zakładów. To była normalna praktyka. Np. mój kolega miał AT9010 w wersji srebrnej. Niewiele ich powstało. Mimo niewątpliwego uroku prezentowanego tunera, nie jestem zdziwiony, że nie produkowano go seryjnie. Odbiegał funkcjonalnością od pozostałych elementów zestawu. Jakkolwiek łatwiej jest skonstruować głowicę UKF w oparciu o agregat, niż na diodach pojemnościowych, to tego typu rozwiązanie uniemożliwia zbudowanie programatora, którego brak w tej konstrukcji jest sporym mankamentem.

• @ZPDU
      @ZPDU 18 днів тому +1

@@ireneuszmaksim3204 Całkowicie się zgadzam. No ale kto to było nigdy się nie dowiemy.
      Może to właśnie niedobory części, a może faktycznie jakieś próbne serie.
      Pozdrawiam serdecznie.

• @MariooCasio
    @MariooCasio 18 днів тому +2

w tej postaci tunery szły do byłej Yugosławi , Słowacji , Czech , i nie jest to zaginiony tuner , tylko mało znany u nas a jak co to mam dwa takie z logiem nikola tesla , czarny i srebrny , zaginiony hahaha ,.

• @ireneuszmaksim3204
      @ireneuszmaksim3204  18 днів тому +1

Wreszcie jakieś informacje. Cz mogę poprosić o fotografie? Na priv oczywiście.

• @kuba1997363
      @kuba1997363 18 днів тому

Masz pewnie AS211 do Mini Diory a nie ZM8000, a tego to pod Ei Nikola Tesla było na pęczki, nawet u nas w kraju to idzie kupić

• @ireneuszmaksim3204
      @ireneuszmaksim3204  18 днів тому +1

@kuba1997363 , chętnie zobaczę te fotki, bo z informacj uzyskanych inną drogą dowiedziałem się, że wyprodukowano 100 szt. serii informacyjnej, a projekt został odrzucony. Może i nie jest to zaginiona konstrukcja, ale na pewno biały kruk.