#1567

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 20 тра 2024
  • Ad Verbrugge in gesprek met hoogleraar cognitieve psychologie Wouter Duyck over zijn nieuwste boek 'Mijn kind, slim kind: waarom lezen en tellen de wereld gaan redden'.
    Bronnen en links bij deze uitzending:
    - Bestel het boek van Wouter Duyck hier: www.pelckmansuitgevers.be/mij...
    - Het jongste PISA-rapport: www.pisa-nederland.nl/resulta...
    - Website Beter Onderwijs Nederland: www.beteronderwijsnederland.nl/
    - Lezing Ad Verbrugge over crisis in het onderwijs: • Onderwijs in een tijd ...
    - Ad Verbrugge in gesprek Maarten Huygen over de geschiedenis van het onderwijs in Nederland: • #1450: Geschiedenis va...
    - Ad Verbrugge in gesprek met Peter Langerak over de teloorgang van het rekenonderwijs: • #1540: "Het rekenonder...
    - Jelle van Baardewijk in gesprek met Bas van Bommel over de Bildungscrisis: • #1308: Ideologisering ...
    - 'Britain's strictest headteacher', Katharine Birbalsingh van de Michaela School bij UnHerd: • Britain's strictest he...
    --
    Kom op 28 juni naar De Nacht van De Nieuwe Wereld. Bestel je kaarten hier: dnw.eventgoose.com/
    Steun De Nieuwe Wereld. Word patroon op petjeaf.com/denieuwewereld of doneer op NL61 RABO 0357 5828 61 t.n.v. Stichting De Nieuwe Wereld.
    Alvast bedankt.
    --
    0:00 Introductie
    11:39 Leren en het brein
    18:11 Aandacht, concentratie en het brein
    22:34 Over intelligentie en welzijn
    27:55 Belang van de humaniora: menswording
    34:48 Gelijke kansen? Goed onderwijs!
    40:37 Het niet stellen van eisen leidt tot verwaarlozing
    47:05 De zin van indeling op basis van intelligentie
    53:58 Afsluiting: wat te doen?
    --
    De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk en Marlies Dekkers.
    De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met de Filosofische School Nederland.
    Onze website: denieuwewereld.tv/
    DNW heeft ook een Substack. Meld je hier aan: denieuwewereld.substack.com/

КОМЕНТАРІ • 126

  • @DeNieuweWereldTV
    @DeNieuweWereldTV  21 день тому +3

    Welkom in de commentaarsectie. Voor bronnen en links, zie de beschrijving onder de video.
    OPGELET: Het is weer zover! Aanstaande vrijdag 28 juni, de Vierde Nacht van De Nieuwe Wereld. Koop uw kaarten op dnw.eventgoose.com 🎟 en word patroon op petjeaf.com/denieuwewereld

  • @sparky60ful
    @sparky60ful 21 день тому +9

    Fantastisch gesprek tussen 2 bevlogen mensen.

  • @MrEW1985
    @MrEW1985 21 день тому +17

    Ja, het verval is extreem. En de grondreden is niet omdat leraren niet willen of kinderen zo ontzettend anders zijn dan vroeger. Het verval zit aan de top. Bij de ambtenaren die de architectuur van het onderwijs uiteenzetten.
    Misschien is het daarom leuk als DeNieuweWereld een uitzending maakt over de macht van de ambtenarij, naar Yes Minister in de jaren '80

  • @carlaschlagwein
    @carlaschlagwein 21 день тому +3

    Ab je enthousiasme en inzet is geweldig en inspirerend, zal een hoop jaloerse reacties opleveren, gooi die maar naast je neer.

  • @H0egaarden
    @H0egaarden 20 днів тому +4

    Leuk gesprek, leuke gast.
    Trump lijkt me, ondanks zijn platte smaak voor aardse zaken geen domme kerel, maar dat terzijde.

  • @babblingalong7689
    @babblingalong7689 21 день тому +3

    Waanzinnig interessant allemaal, bedankt voor 't gesprek.

  • @carlaschlagwein
    @carlaschlagwein 21 день тому +2

    Fantastisch wat een herkenning, niet alleen in het onderwijs ook in zorginstellingen gaat deze vlieger op. De wijsheid van spreuken en gezegdes is iets wat ook niet meer geleerd wordt. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden geld op elk gebied. Veel dank voor dit gesprek.

  • @petervandenengel1208
    @petervandenengel1208 21 день тому +3

    5:05 Dat is een denkfout. Dat onderwijs over gelijke kansen gaat. Want dan is het gevolg dat iedereen hetzelfde aangeboden krijgt om te leren. Met andere woorden er mogen geen cognitieve verschillen meer tussen leerlingen bestaan. Men houdt daarmee de leer ontwikkeling tegen.
    Meer begaafde leerlingen voelen zich verveeld en gaan iets anders doen. Wat dan natuurlijk buiten de lesstof valt. Het gemiddelde daalt, omdat iedereen hetzelfde (gelijke kansen) moet zijn.
    Men haalt door elkaar dat de begin kansen in het onderwijs hetzelfde kunnen zijn als standaard/ maar dat dit niveau daarna niet hetzelfde hoeft te blijven. Men kweekt robots.

  • @VonsWanderingMind
    @VonsWanderingMind 21 день тому +2

    Zeer interessant gesprek!

  • @koenarends9081
    @koenarends9081 21 день тому +4

    Zeer boeiend gesprek. Het leert mij, dat we met behulp van ons onderwijs het beste uit het individu moeten halen. Daar is zeker een goede cognitieve basis voor nodig. Misschien moeten we accepteren dat er altijd verschillende uitkomsten in ontwikkeling van de desbetreffende individuen zullen blijven bestaan. Men moet de lat en daarmee de basis van deze cognitieve kennis maximaal hoog leggen, zodat het merendeel van de volgers van dit onderwijs op een zo hoog mogelijk niveau kunnen 'vertrekken' om zich in een volgend stadium maximaal individueel verder te kunnen ontwikkelen.

    • @mh60648
      @mh60648 21 день тому

      Het beste uit ieder mens halen is natuurlijk een geweldig doel, maar wat is 'het beste uit de mens'? Een belangrijke vergissing binnen onze huidige cultuur is namelijk dat dit eenzijdig gebaseerd en gebouwd zou kunnen worden op de genoemde 'cognitieve basis'. Dat toont dat de mens eigenlijk nog steeds niet begrepen wordt, nog in de pedagogie, nog in de wetenschap.
      In de cognitieve psychologie erkent men bijvoorbeeld wel verschillende fasen van leren, maar men ziet niet dat dit nog veel dieper gaat dan we tot nu toe met alleen wetenschappelijk onderzoek hebben kunnen vaststellen. Daardoor begrijpt men tevens nog steeds niet voldoende hoe dit om een hele specifieke gelaagde opbouw in het leerproces vraagt, en hoe deze er dan uit moet gaan zien. En in de pedagogie geeft men al geruime tijd veel teveel aandacht aan ideologie, en veel te weinig aan werkelijk inzicht in de mens, waardoor hun aanpak zelfs alleen maar steeds minder effectief is geworden.
      Ons huidige onderwijs is een voortzetting van wat ooit als een middel voor sociale verandering is ingezet door het kapitalisme. Het is dus nooit bedoeld geweest om kinderen te helpen opgroeien tot vrije mensen, en het wordt ook nu nog steeds ingezet ter voorbereiding op 'insertie' in de economie. We zullen daarom eerst eens gezamenlijk moeten bekijken of dat wel het belangrijkste en enige doel moet zijn van onderwijs. Zolang die vraag wordt overgeslagen of weggewuifd, zullen we namelijk geen wezenlijke verandering en verbetering in de wereld zien, en zal het onderwijs niet aansluiten bij hoe de mens in elkaar zit.

    • @jovanbeusekom313
      @jovanbeusekom313 14 днів тому

      'zo hoog mogelijk' in plaats van 'maximaal hoog'

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 21 день тому +3

    Zeer passievolle man! Geweldig!

  • @a.v.5078
    @a.v.5078 21 день тому +4

    Wat een goede gast vandaag. Heel interessant!

  • @edwinschaap5532
    @edwinschaap5532 20 днів тому +4

    Goed gesprek. Die diploma inflatie zag ik decennia geleden al aankomen en het is alleen maar erger geworden. Maar de staat klopt zichzelf op de borst dat meer dan 50% van de leerlingen “hoger opgeleid” is. Dat betekend (los van slechter onderwijs) dat daar mensen tussen zitten met een lager dan gemiddeld IQ (wat dus ook dalende is). Dan kan het hoger onderwijs gewoon niet meer zoveel voorstellen.
    Ik luister naar “Hoogbegaafd de podcast” en merk dat er voor die groep nog steeds niet veel wordt gedaan. En met al deze gelijkheidswaanzin zal dat niet gaan veranderen.

  • @joopvandermast
    @joopvandermast 21 день тому +3

    Ik blijf mij verbazen dat zulke geleerde mensen, middels dwang tot verbetering van resultaten in de toekomst menen te kunnen komen, terwijl we al sinds mensenheugenis weten, dat slechts wil daartoe in staat is.
    Ontmoeting blijft het devies.
    Vrede zij u allen.

    • @inferno12341
      @inferno12341 21 день тому +1

      Zal het verlagen van een verwachtingspatroon resulteren in het behalen van eventueel succes en zal geluk niet samengaan met kansen en mogelijkheden? Is een manier zoeken of teruggaan naar een systeem wat bewezen beter resultaat opgeleverd heeft dan het huidig dan dwang of zal dit bijdrage aan meer geluk en kansen? Is dwang zoals je noemt dan dwang of eigenlijk gewoon de verantwoordelijkheid om de jeugd op de best mogelijk manier voor te bereiden op succes met een realistisch beeld dat niet alles maar kan wat je wil omdat je het wil maar omdat daar dingen voor gedaan en gelaten moeten worden.

  • @renecammeraat6043
    @renecammeraat6043 21 день тому +3

    wooow wat interessant ik ga het doorsturen naar een paar onderwijzers die ik ken!

  • @rooskaak1955
    @rooskaak1955 20 днів тому +1

    Helemaal mee eens👏

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 21 день тому +3

    32e minuut: mooie uitspraak! Ik zeg tegen mijn leerlingen altijd: ''zonder poëzie is er geen leven mogelijk en dat geldt ook voor de kunst, voor de muziek'.

    • @Tiki-Eldridge
      @Tiki-Eldridge 21 день тому +1

      Okee, smaken verschillen...zelf ben ik allergisch voor dubbele negatieven als
      zonder+geen. Ik gebruik liever de enkele positief, bijv. 'literatuur is essentieel'.

    • @tahamata56
      @tahamata56 16 днів тому

      ​@@Tiki-Eldridge blijft toch slechter hangen, het is wel zakelijker. ;)

  • @Jacques.dAnjou
    @Jacques.dAnjou 21 день тому +9

    School prestaties en leerling prestaties zijn op de achtergrond geraakt sinds de woke religie post heeft gevat in het onderwijs.

    • @emmadezwaan
      @emmadezwaan 21 день тому

      Ja, want door eindeloos te herhalen dat woke de schuld is van alles, ben jij het kwakeloos gaan overnemen. Punt bewezen.
      Eindeloos dezelfde leugen herhalen zodat mensen het op een gegeven moment voor waar gaan aanzien, is propaganda principe nummer 1. Dus ja, gewoon blijven herhalen en men gaat het vanzelf papegaaien zonder er ook ooit maar zelf over na te hoeven denken. Is dat dan de enoge bedoeling van goed onderwijs?

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 21 день тому +1

      @@emmadezwaan Het gelijkheidsideaal in het onderwijs evalueert naar gelijke resultaten voor iedereen. Geen winnaars, geen verliezers: iedereen is gelijk.
      Jos van Kemenade, rooie Jos zoals Wim Kan hem noemde, heeft wat in gang gezet. Woke neemt het nu in de hoogste deug versnelling over.

    • @carlaschlagwein
      @carlaschlagwein 21 день тому

      Sinds d666 dacht dat ze de kennis in pacht hadden.

    • @emmadezwaan
      @emmadezwaan 21 день тому +1

      @@carlaschlagwein d666, wat grappig. De echte satanisten zijn niet zo subtiel hoor. Verdiep je eens in het onderwerp en je pakt ze er zo uit, zonder het zo ver te hoeven zoeken.

    • @user-hh3vd8th3y
      @user-hh3vd8th3y 21 день тому +1

      ​@@yourchoice9361in het gesprek wordt gesteld dat de vernieuwingen/vernielingen eind jaren 80 begin 90 zijn begonnen. Ik weet niet of dat klopt. Van Kemenade was eerder. Weet ook niet of hij inhoudelijke veranderingen heeft doorgevoerd. Zijn idee, of van zijn ambtenaren, was de middenschool. Kreeg hij politiek niet voor elkaar en de brugklas werd geboren. Dit gesprek gaat meer over de basis.

  • @adrianavandenenden2090
    @adrianavandenenden2090 20 днів тому +1

    Zeer interessant
    Weer 2 wijze mannen waar we veel van kunnen leren
    Jammer dat er lange betweterige Kommentaren afgegeven worden

  • @doortjeleupens9079
    @doortjeleupens9079 17 днів тому

    Super gesprek

  • @MartinLucassen
    @MartinLucassen 20 днів тому +1

    Bedankt voor het interessante, informatieve en boeiend gesprek. Het leren leren is de basis van persoonlijke groei.
    Hoe kan het in het algemeen dat de stap naar een betere verandering vaak lang duurt? Is dat het gevecht t.a.v. een bepaald conservatisme of bureaucratie? Zijn huidige processen daar niet voldoende op ingericht?

  • @TheEmmef
    @TheEmmef 21 день тому +1

    32:19 Dat idee met Chat GPT is wel erg kort door de bocht. *Zelfstandig denken blijft essentieel.* Ik mis hier bepaalde vragendie ik wel had verwacht. Wie programmeert Chat GPT? Met welke data wordt het netwerkt getraind? Wie bepaalt dat? Wie bepaalt of die data en de uitkomsten correct zijn?
    Er komt ook een hoop rommel uit Chat GPT. En er is tegenwoordig een vakgebied (prompt engineer) om de juiste vragen aan Chat GPT te stellen. De uitkomsten, zoals dat Java programma, zijn vaak niet te vertrouwen. Met Java programma's is dat te controleren, bij complexere vraagstukken wordt dat veel moeilijker. Hoe controleer je dat Chat GPT niet gebruikt wordt om te manipuleren?

  • @Miriewoud
    @Miriewoud 21 день тому +2

    In theorie is alles mogelijk, en het is de vraag, in welke fase de wetenschapper zich bevindt.

  • @BodilPonti
    @BodilPonti 20 днів тому

    Geweldig gesprek! Wellicht wel één van de mooiste..

  • @henkakoopmans9965
    @henkakoopmans9965 20 днів тому

    Wat een formidabel pleidooi door Wouter Duyck. Iedereen zou dit moeten aanhoren en er veel mee (gaan) doen. En ....een prachtige aansluiting bij de ervaringen en kennis van Ad Verbrugge

  • @cyberidiot12
    @cyberidiot12 21 день тому +5

    Ben benieuwd hoe deze man denkt over de "morfische velden" volgens Rupert Sheldrake. Het
    "geheugen' is niet alleen impliciet aan het 'brein" gerelateerd. Iain Mcgilchrist; en de nadruk op
    de werking van het linkergedeelte van ons gespleten brein (the master and his emissary,
    de meester en zijn dienaar)?

    • @diogenes2590
      @diogenes2590 21 день тому

      Probeer aub die morfische velden gescheiden te houden van het werk van Iain McGilchrist. Het eerste is nog steeds rijkelijk speculatief. Het tweede is gebaseerd op enorm veel onderzoek dat is gedaan in het verlengde van onderzoek verricht door Roger Sperry die er in 1981 de Nobelprijs voor heeft gekregen.

  • @lucieloopstra8656
    @lucieloopstra8656 21 день тому +2

    Voetballers zijn verhandelbaar.
    Iedereen moet stemmen en dat mag geen problemen opleveren.
    Ja, daarom wil ikgoed onderwijs op het beste niveau voor elk kind, desnoods ook in sport.

  • @jovanbeusekom313
    @jovanbeusekom313 14 днів тому

    'Meer begaafde leerlingen' is ambigu: bedoelt men 'méér leerlingen die begaafd zijn', of 'begaafdere leerlingen'?
    begaafd - begaafder - het meest begaafd (begaafdst).

  • @t.h.a.orders2086
    @t.h.a.orders2086 21 день тому

    on der de wijs, ontzettend goed onderwerp, heb hier dagelijks ingevingen inzichten e.d over. vooral rekenen en schrijven moet iedereen perfect kunnen, dat geeft een gelijkwaardige band tussen iedereen zonder verlies van de mens vaardigheden,, misscien is leer bevordering een beter woord dan inspectie..

  • @simonrozendal7542
    @simonrozendal7542 20 днів тому +2

    Een (java) programmeur zal worden vervangen door AI? Wat code tikken kan iedereen wel. AI kan ook van allerhande code spugen, maar is het ook creatief??? Er zijn meerdere wegen naar Rome. Zo ook in de programmatuur. De best man zegt eigenlijk kinderen moeten leren omschrijven om met AI te kunnen werken. Daarmee spreekt deze gast zichzelf tegen, en geef toe dat de NVAO niet meer nodig is. Studie is minder hard nodig. AI weet alles wel. Vragen beantwoorden middels examens kan dan ook vervallen. Ik denk dat hier de plank volledig misgeslagen wordt. I.P.V. taal en rekenen worden we steeds afhankelijker van techniek. Als engineer ken ik programma's die complete installaties (al zonder AI) doorrekenen. In het bedrijfsleven krijg je niet meer de tijd, om dat met een rekenmachine, laat staan uit het hoofd te doen. Typisch zo'n gast die voor eigen parochie predikt. We hebben al veel te veel instanties die van alles en nog wat eisen. En elkaar lekker belangrijk houden. Bovendien moet ik als techneut keer op keer de rotzooi opruimen, van (project)managers, allemaal met bachelor en master titels. Ze kunnen heel goed een boekje lezen, en wat vragen beantwoorden. Maar in de praktijk falen ze keer op keer op relatieve simpele taken en onderwerpen.

  • @verslesud1791
    @verslesud1791 20 днів тому

    ‘No one rises to low expectations’, uitspraak van Vincent Tinto, bekende Amerikaanse onderwijs onderzoeker. Hoge verwachtingen hebben leidt tot betere prestaties! Een geweldig gesprek weer. En fijn dat deze man in het bestuur van de NVAO zit en dus hopelijk ook echt wel invloed kan uitoefenen, want wat geschetst wordt is ook herkenbaar voor het hoger onderwijs. Daarbij: ik heb twee zeer slimme kinderen en de middelmaat op de basisschool was een ramp. Als dat doorgetrokken gaat worden tot ver op de middelbare school dan worden er heel veel kinderen ongelukkig!

  • @DeejayMatthiasBelgium
    @DeejayMatthiasBelgium 21 день тому +8

    Repeteren, repeteren... was een noodzakelijke voorwaarde tijdens de Latijnse. Niemand deed daar moeilijk over.

    • @ernstraedecker6174
      @ernstraedecker6174 21 день тому +3

      Ik doe daar wel moeilijk over. Ik heb als gymnasiast onwaarschijnlijk veel tijd moeten besteden aan het eindeloos repeteren van de 'stamptijden'. Achteraf, vele jaren later, vraag ik me af: waarom in godesnaam. Heeft het me iets geleerd over taalstructuren? Het verband tussen woord & concept & ding? Of een basisvraag als: als het Latijn zonder lidwoorden kan, waarom heeft het Grieks ze dan wel?

    • @proinsiasbaiceir6580
      @proinsiasbaiceir6580 19 днів тому

      ​@@ernstraedecker6174Ik heb ook Grieks en Latijn gehad, en was daar niet goed in. Het werd ons te droog bijgebracht, zo vond zelfs een oud-klasgenote die nu zelf classica is. Maar ik heb wél geleerd hoe talen in elkaar zitten. Later, bij het leren van andere talen, herkende ik constructies, zoals 'aan mij zijn' (zoals het Grieks 'hebben' verwoordt). Een basisvraag over wél of geen lidwoord? Wat zou het? Niet alles is verklaarbaar. Er zijn nu nog (grote) talen zonder lidwoorden of zonder alleen onbepaalde lidwoorden.

  • @petervandenengel1208
    @petervandenengel1208 21 день тому

    13:15 De verbinding ontstaat in dit geval door taalgebruik. Wat een hiërarchie bestemt.
    Parijs is de unieke naam van een stad, in de hiërarchie een hoofdstad (de enige van het land), in dit geval van het land (weer een generieke noemer) Frankrijk. Wat een unieke naam heeft.
    Een hiërarchie van generieke noemers (met een vector) gekoppeld aan unieke noemers die het specifieke onderscheid maken om te onthouden. Achtergrond voorgrond.

  • @doortjeleupens9079
    @doortjeleupens9079 17 днів тому

    Het komt altijd uit de linkse hoek … stuk maken wat goed was

  • @morskisrle
    @morskisrle 19 днів тому

    In Serbie bestaat een gezegde: "Herhalen is de moeder van alle leren".
    Ik voeg een ander bijzonder detail. Het allereerste massabeschieting in de hoofstand gebeurde niet zo lang terug op basisschool (8-15 jarigen) die bekend stond als een van de meest progressieve en vernieuwende onderwijsmethodes te geven sinds de '70. Denk aan "leren in een andere taal" of "vrijzinnig onderwijs" ezv. Toen mijn moeder eind jaren 70 daar op bezoek kwam om mijn broer op halen ze was geschokt van de hoeveelheid geschreeuw en gooien van papieren ballen midden in de les als de lerares afwezig was. Dat was de moment dat mijn broer naar een andere school werd overgeplaatst. Ow ja, dat school stond ook bekend om de vele kinderen van rijkere laag die voorstander was van de "modern onderwijs". Naam van het school is "Vladislav Ribnikar OS".

  • @GfaDriewerf
    @GfaDriewerf 21 день тому

    Met kunst onderwijs van hetzelfde laken een broek (in Vlaanderen).Tekenen moet ingeoefend worden. Dat geldt zeker voor rekenen en schrijven, maar het is zeker te extrapoleren naar alle vaardigheden.

  • @diogenes2590
    @diogenes2590 21 день тому +1

    Die plant moet zo langzamerhand aan de intensieve hartbewaking.

    • @jmjrademakers
      @jmjrademakers 21 день тому +1

      Het wordt iedere week minder.
      😂

    • @maaikevermoen1727
      @maaikevermoen1727 20 днів тому

      Haha, dat dacht ik ook! De plant verdient wat extra aandacht.

    • @diogenes2590
      @diogenes2590 20 днів тому +1

      @@maaikevermoen1727 Ze moeten er eens mee gaan praten. Zo'n plant moet je liefdevol toespreken. Al dat gelul over filosofie... Daar heeft-ie niks aan. Hij verkeert nu in een existentiele crisis. Wie ziet mij nog ! Wie vindt mij aardig ! Wat is de zin van alles !

  • @user-ok9ye9de3g
    @user-ok9ye9de3g 19 днів тому

    betere methode aanleren taal en rekenen en voor de zwaksten aparte klasjes tot ze het kunnen basis voor verder bijleren dus gelijke kansen met wat vertraging nu vliegen ze allemaal naar buitengewoon onderwijs of gehandicaptenstatuut en dat na corona zeer spijtig voor die kinderen in vlaanderen

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 21 день тому +1

    Er is een goede stap gezet: de smartphone is eindelijk uit de klas verbannen, maar dat is nog niet genoeg. We zullen ook de laptop voor een groot deel dienen te verbannen. Googlescholen zijn funest, maar ook scholen die werken met zo'n chromebook zullen geen goede resultaten halen. Je moet als docent voortdurend opletten of een leerling niet met iets anders bezig is. De tijd die dit vergt, kan ook gebruikt worden voor andere doeleinden, bijv. begeleiding of eenvoudigweg uitleg geven over de hoofd- en de bijzin. Gebruik van een laptop is prima, maar dan wel zeer beperkt.

  • @petervandenengel1208
    @petervandenengel1208 21 день тому

    4:50 In theorie is het wel zo dat mensen en dieren van elkaar leren. Waardoor de prestatie van nieuwelingen verbetert.
    Maar wat kinderen betreft gaan die vooral voorbeelden nadoen.
    * Ik trof laatst een blank meisje wat in de ouderenzorg werkte met een heel duidelijk Surinaams aangezet Rotterdams accent. Ik wist niet wat ik meemaakte.
    Het is dus niet zo dat de slimmere kinderen de minder slimme gaan leren. Maar dat zij vooral over zullen nemen wat anders is. Ze gaan het gedrag van de minder slimme cultuur nadoen.
    Omdat wat gewoon is (hun eigen cultuur) niet opvalt. Zich niet onderscheidt en dus niet opvalt om nagedaan te moeten worden.
    Kinderen voelen zich uiteraard geen onderwijzer, maar partner van andere kinderen.
    Zo zie je inderdaad dat sociale theoretici wel iets overnemen wat logisch lijkt; dergelijk onderzoek is ook gedaan; maar in de praktijk doorgaans volstrekt niet weten wat ze doen.
    Omdat ze geen inlevingsvermogen hebben en nooit verder kijken dan hun neus lang is.
    Inderdaad weer een voorbeeld van een babbelende echo kamer.

  • @dickievtvdk
    @dickievtvdk 20 днів тому

    Wat een leuk gesprek, met een verschrikkelijk leuke en bevlogen man ! Waarom worden dit soort mensen niet geselecteerd voor functies van waaruit het onderwijs niveau in NL (en Vlaanderen) wordt bepaald ?

  • @henkkorbee3412
    @henkkorbee3412 21 день тому +1

    stevige kritiek leveren is niet hetzelfde als agressief reageren of domweg de term 'conservatief' gebruiken. Een ingezette neergang is niet te stuiten dmv beleidsmaatregelen, hooguit treedt er een vertraging op, het is een cultuur verschijnsel. De omslag komt er ook. Kijk naar de onnnozelheid van een bepaald type klimaatwetenschapper, die redeneert nu dat de klimaatmaatregel kennelijk wel geholpen hebben want er valt nu meer te genieten van koud weer.

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 21 день тому

      Zolang de onderwijs organen en instituties niet onderuit geschopt worden wijzigt er sowieso niets.

  • @doortjeleupens9079
    @doortjeleupens9079 17 днів тому

    Hoe is het toch mogelijk dat Den Haag alles kapot krijgt?

  • @jokespeckmann367
    @jokespeckmann367 18 днів тому

    bravo, eindelijk......inzicht
    ex kleuterleidster

  • @wietskedijkstra5861
    @wietskedijkstra5861 21 день тому

    Geweldig! Dit deed mij denken aan verschillende bijbelteksten..... Deuteronomium 6:7-8 Deze woorden die ik je vandaag gebied, moet je in je hart hebben, 7 en je moet ze je zonen inprenten en erover praten als je in je huis zit, als je onderweg bent, als je gaat slapen en als je opstaat. 8 Bind ze op je hand als herinnering en draag ze als een band op je voorhoofd
    Spreuken 22:6 Leer een jongen welke weg hij moet gaan. Zelfs als hij oud is geworden, zal hij er niet van afwijken. Dus het zal hem behoeden en beschermen.
    Efeziërs 6:4 En vaders, irriteer je kinderen niet, maar voed ze op met de correctie en de vermaningen van Jehovah. Dus nogmaals geweldig! En ik herken dit gesprek omdat er al veel is ingescherpt en daardoor je veel kunt onderscheiden❤

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 21 день тому

      Zelf dacht ik aan de nieuwtestamentische vergelijking over de talenten. Waarbij de ene met 1 zijn talent had verstopt uit angstige overwegingen. Zoiets als NL nu doet.

    • @wietskedijkstra5861
      @wietskedijkstra5861 21 день тому +1

      @@yourchoice9361 Mooi! En en daar werd inderdaad niets mee had gedaan. Ja wij hebben allemaal talenten, die mogen en kunnen naar bovengehaald worden, om elkaar positief te blijven inscherpen, zodat wij deze in tijd van nood kunnen gebruiken. Omdat er krachten bestaan die graag onze talenten willen verpletteren. Spreuken 27:12 Wie verstandig is ziet het gevaar en verbergt zich, maar wie onervaren is gaat gewoon door en moet de gevolgen dragen. Een fijne avond❤️

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 21 день тому

      @@wietskedijkstra5861 Dank voor uw reactie. Ik zei dat ik meer nieuwtestamentisch ben. Jezus was geen duiker en verborg zich niet voor het kwaad. In tegendeel. Gelukkig maar.

    • @wietskedijkstra5861
      @wietskedijkstra5861 20 днів тому

      @@yourchoice9361 Ja, natuurlijk kun jij het Nieuwe Testament alleen gebruiken. Maar krijgen wij die puzzel dan af? Zoals Wouter Duyck zei, dat wij steeds meer op onze basis konden bouwen of uitbreiden. In het Nieuwe Testament staat.
      In 2 Timotheüs 3:16 De hele Schrift is door God geïnspireerd en nuttig om te onderwijzen, terecht te wijzen, dingen recht te zetten en te corrigeren in rechtvaardigheid, 17 zodat een man van God volledig bekwaam is, helemaal toegerust voor elk goed werk.
      Ook Jezus deed aanhalingen uit het Oude Testament Mattheüs 13:De discipelen kwamen naar hem toe en zeiden: ‘Waarom gebruik je illustraties als je hen toespreekt?’ 11 Hij antwoordde: ‘Jullie hebben het voorrecht de heilige geheimen van het Koninkrijk van de hemel te begrijpen, maar zij niet. 12 Want wie heeft, zal meer krijgen en zelfs overvloed hebben. Maar van wie niets heeft, zal zelfs wat hij heeft worden afgenomen. 13 Daarom gebruik ik illustraties als ik hen toespreek. Want ze kijken wel maar zien niets, en ze luisteren wel maar horen niets en begrijpen de betekenis niet. 14 Zij vormen de vervulling van de profetie van Jesaja: “Jullie zullen wel horen maar de betekenis niet begrijpen, en jullie zullen wel kijken maar niets zien. 15 Want het hart van dit volk is ongevoelig geworden, hun oren hebben ze dichtgestopt en hun ogen hebben ze gesloten. Daardoor zullen ze nooit met hun ogen zien en met hun oren horen en zullen ze niet met hun hart de betekenis begrijpen en terugkeren en door mij genezen worden.”
      Laten ook wij elkaar blijven helpen om het Schrift te blijven begrijpen. Fijne dag😉❤️

  • @Miriewoud
    @Miriewoud 21 день тому

    De veranderde bundeling van onze interactieve informatiestroom van beeld en geluid, hebben over het algemeen, de ontvankelijkheid van abstractie van cijfers en letters distant achtergelaten, als een natuurlijk proces van desinteresse. De mediamieke vertaalslag vormt het belang van de beteugeling en ontwikkeling van cognitieve proces informatie als een aantrekkelijke, persoonlijke ontdekkingsreis; waarvoor aanpassing in de structuur van inzichtelijkheid zich dient te promoveren vanuit een vernieuwend ontwerp, verlost van de starre, te abstracte, logge perspectiviteit, doch haar oorsprong niet uit het oog verliezend.

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 21 день тому

      Heeft u dit overgenomen uit een beleidsnota van het Ministerie van OCW? Is er ook een vertaling bijgeleverd? Of een allesomvattend beeld?

  • @bartblondeel1222
    @bartblondeel1222 20 днів тому

    De man die in Vlaanderen het onderwijs 100 jaar teruggedraaid heeft.

  • @proankers1704
    @proankers1704 21 день тому

    En weer is er een nieuwe lichting hoog opgeleiden, die denken dat ze het beter weten.
    Niets geleerd, topdown?

  • @marianw2013
    @marianw2013 17 днів тому

    Ik wil een absoluut compliment geven aan Wouter. Hij doet ons denken aan Zazoo. De wijze aap uit de Lion King. 😂

  • @BillyThetit
    @BillyThetit 17 днів тому

    Vond deze kerel heel interessant tot ie over Trump begon te zeiken.

  • @EdwinRieswijk
    @EdwinRieswijk 21 день тому

    Dus als ik het goed begrijp, kunnen deugers niet zo goed lezen??

  • @webchimpnl
    @webchimpnl 21 день тому

    Heel interessant gesprek. Doet mij ook denken aan het volgende gesprek. Deze vrouw haalt met haar lokale middelbare school in Londen vol minderheden de beste resultaten van de UK en USA. Veel overeenkomende standpunten. ua-cam.com/video/3taXF-cjLBc/v-deo.htmlsi=J72MsDVCIAe7u646

    • @DeNieuweWereldTV
      @DeNieuweWereldTV  21 день тому

      Dank voor de link! Deze mevrouw Birbalsingh kwam aan het eind van het gesprek even aan de orde.

  • @jacintakoop955
    @jacintakoop955 17 днів тому

    Intellectueel is wat anders dan intelligentie........ intelligentie bevat meer dan de iq......er zijn er nog 7.

  • @julesdeliberation
    @julesdeliberation 19 днів тому

    leuk gesprek! en.....het zou zomaar kunnen dat donald trump intelligenter is dan robert dijkgraaf! 🙂

  • @moonwhy_62
    @moonwhy_62 21 день тому +25

    Helaas luister ik steeds minder naar dit kanaal omdat ik mij er steeds meer aan begin te ergeren dat Ad zoveel zijn eigen mening wil neerzetten en de gast dan niet aan het woord laat en deze dan veelvuldig ondetbreekt

    • @poetijkno
      @poetijkno 21 день тому +2

      Ja ik ook 🫣

    • @blender1188
      @blender1188 21 день тому +5

      Is al vaker gezegd, het is een gesprek geen interview.

    • @Miriewoud
      @Miriewoud 21 день тому

      Met wat astrologische kennis over zichzelf, zou Ad, zich wellicht al meer van zijn verborgen karaktertrekken bewust zijn geworden.

    • @Scientia.Et.Aequitas
      @Scientia.Et.Aequitas 21 день тому +1

      @@blender1188 In een gesprek moet je de ander niet steeds midden in een zin onderbreken .

    • @GfaDriewerf
      @GfaDriewerf 21 день тому

      Jammer, ik vind het juist 1 van de betere.

  • @paraglide01
    @paraglide01 21 день тому

    Het verval van de beschaving is begonnen op het moment dat ze vrouwen hebben leren lezen en stemrecht hebben gegeven.

  • @b25671
    @b25671 18 днів тому

    AI is overrated.