Έδεσσα Πέλλα 2023 Greek narration English subtitles Edessa Pella

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 сер 2024
  • Η Έδεσσα πρωτεύουσα του νομού Πέλλας , βρίσκεται 90 Χιλ από την Θεσσαλονίκη, ενώ ιδρύθηκε το 813 π.Χ από τον Μακεδόνα βασιλιά Ηρακλείδη Κάρανο και είναι διάσημη εκτός των άλλων για τους φημισμένους καταρράκτες της.
    Έχει πληθυσμό περίπου 25.000 κατοίκους με την ευρύτερη περιοχή και η ετυμολογία του ονόματος της μεταφράζεται σαν πόλη του νερού ή πύργος του νερού.
    Στην περιοχή βρέθηκαν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας που ανάγονται στην νεολιθική εποχή καθώς και μεταγενέστερα από την εποχή του χαλκού και του σιδήρου.
    Μέχρι την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων της Βεργίνας, πιστεύονταν ότι εδώ βρίσκονταν η πρώτη πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου, οι Αιγές, με την Ακρόπολη της αρχαίας Έδεσσας να εντοπίζεται στην περιοχή του σημερινού παραδοσιακού οικισμού Βαρόσι.
    Μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Ρωμαίους, η πόλη γνώρισε περαιτέρω ανάπτυξη αφού η θέση της πλησίον της Εγνατίας οδού όπως μαρτυρούν και κάποια νομίσματα που βρέθηκαν, της προσέφεραν το πλεονέκτημα να βρίσκεται στον δρόμο που εξυπηρετούσε το εμπόριο της αυτοκρατορίας.
    Σήμα κατατεθέν και πηγή ζωής της πόλης, οι καταρράκτες δημιουργήθηκαν σαν φυσικό επακόλουθο ενός ισχυρού σεισμού που έπληξε την περιοχή το 14ο αιώνα.
    Αρχικά τα πλούσια νερά που πηγάζουν από την οροσειρά του βόρα, μέσω του Εδεσσαίου ποταμού, συγκεντρώνονταν σε μια λεκάνη στα δυτικά της πόλης, ενώ με την πάροδο των χρόνων με την διάβρωση του εδάφους άρχισαν να ρέουν μέσα από την πόλη πέφτοντας από την απότομη ακρόπολη στην πεδιάδα σχηματίζοντας τους περίφημους καταρράκτες.
    Από τους δώδεκα καταρράκτες που σχηματίστηκαν οι τέσσερις είναι εμφανείς ενώ οι υπόλοιποι είναι δυσδιάκριτοι αφού ρέουν μέσω πυκνής βλάστησης, με τον Κάρανο τον μεγαλύτερο της Ελλάδας να έχει ύψος 70 μέτρα και να μεταφέρει 10 κυβικά το δευτερόλεπτο.
    Για να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο η περιοχή του υδάτινου πάρκου, έχει δημιουργηθεί ένα καθοδικό μονοπάτι, σκαλισμένο στον ασβεστολιθικό πωρόλιθο που οδηγεί σχεδόν στην βάση του καταρράκτη ώστε να μπορεί κάποιος να θαυμάσει αυτό το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο.
    Κατεβαίνοντας το μονοπάτι υπάρχει η δυνατότητα να περάσει κάποιος πίσω από τον καταρράκτη κάτι που ενισχύει ιδιαίτερα αυτήν την μοναδική εμπειρία.
    Κάπου στο μέσον της διαδρομής υπάρχει ένα ακόμα πολύ εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο που μπορείτε να επισκεφθείτε με ένα πολύ μικρό αντίτιμο, το σπήλαιο των καταρρακτών.
    Είναι σχετικά μικρό σε μια καθοδική διαδρομή 21 μέτρων, με πλούσια φυσική διακόσμηση με σταλακτίτες και σταλαγμίτες που σχηματίζουν κολώνες.
    Το σπήλαιο έχει θολωτή οροφή αλλά και ένα βάραθρο πέντε μέτρων στο τέλος του, ενώ στην αριστερή πλευρά του υπάρχει πιο σύνθετη δημιουργία σταλακτιτών σε μέγεθος και χρώματα που δείχνει την πορεία της ροής του ποταμού κατά την δημιουργία του 2.000.000 χρόνια πριν.
    Παρόλο το σχετικά μικρό μέγεθος του σπηλαίου, συναντούνται και διάφοροι ζωντανοί οργανισμοί που διαβιούν σε αυτό , όπως νυχτερίδες και σπηλαιόβιες ακρίδες.
    Όπως ήταν φυσικό επακόλουθο οι άνθρωποι που διαβιούσαν στην περιοχή αξιοποίησαν την δύναμη των νερών του ποταμού για διάφορες χρήσεις στην πορεία των χρόνων.
    Στο λεγόμενο φρύδι του βράχου όπου η ροή του ποταμού αποκτούσε και την μεγαλύτερη ορμή της, δημιουργήθηκαν βιομηχανίες που χρησιμοποίησαν την δωρεάν φυσική ενέργεια για να αναπτυχθούν.
    Υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας και της σηροτροφίας, σε τέτοιο βαθμό που η Έδεσσα έγινε η δεύτερη πόλη σε παραγωγή μεταξιού.
    Κάθε εργοστάσιο της πόλης εκμεταλλευόταν και από εναν καταρράκτη της περιοχής για την παραγωγή ηλεκτρικής και κινητικής ενέργειας και ως συνήθως ο μηχανολογικός εξοπλισμός τους ερχόταν από την Ευρώπη, ενώ στα προϊόντα γινόταν και εξαγωγή κυρίως σε παρακείμενες χώρες.
    Ανάμεσα στα υπόλοιπα αξιοθέατα της πόλης που επισκεφθήκαμε είναι και το Γενί τζαμί που βρισκόταν σε φάση αναστήλωσης.
    Χρονολογείται στα μέσα του 17ου αιώνα και είναι το μόνο πλήρως σωζόμενο τζαμί της Έδεσσας.
    Έχει διαστάσεις 15χ20 και ύψος 16 μέτρα με τετράγωνο χώρο προσευχής, και έναν κεντρικό μεγάλο τρούλο και τρεις μικρούς στο μπροστινό μικρό περιστύλιο.
    Το τζαμί διαθέτει συνολικά 33 μεγάλα παράθυρα που φωτίζουν επαρκώς το εσωτερικό του, που είναι διακοσμημένο με φυτικά μοτίβα και γεωμετρικά σχήματα καθώς και με ιερούς στίχους στην βάση του τρούλου.
    Η Έδεσσα έχει δεκάδες σημεία ενδιαφέροντος με την εντυπωσιακή ομορφιά του φυσικού καταπράσινου τοπίου και τους μοναδικούς καταρράκτες, με τους παραδοσιακούς οικισμούς και τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και την γεμάτη ζωή αγορά με τα καφέ, τα εστιατόρια και τα τουριστικά εμπορικά καταστήματα, οπότε σίγουρα αξίζει την επίσκεψη σας.

КОМЕНТАРІ •