Typerää puhua työvoimapulasta kun maassa sanotaan olevan 300 000 työtöntä tai työelämä ulkopuolista.Nänä kaikki kun saadaan työhön myös täällä jo olevat somatit ym. niin ei ole työvoimapulaa.
Yksi iso ongelma on ainakin terveydenhuollon tilanne; moni alan ammattilainen on vaihtunut alaa tai muuttanut ulkomaille parempien palkkojen ja työolosuhteiden perässä. Työvoimapula hellittäisi kummasti, jos hyvinvointialan palkkoja nostettaisiin ja työtehtäviä ja johtamista mietittäisiin työn mielekkyyden ja merkityksellisyyden kannalta.
@@beckorian Pitäisi myös laskea koulutusvaatimusta etenkin sosiaalialoilla, ei ihmisten välttämättömän hoivan tarjoaminen rakettitiedettä ole. Vaikka vanhusten hoito on sitä kun ihminen auttaa toista ihmistä siinä ei tarvita monen vuoden opiskelua ja tutkintoja. Oikeanlainen asenne riittää. Sääntö-suomi on muodostunut jo taakaksi ja vaikeuttaa normaalia elämää.
Samaa mieltä, moneen hoiva-alan tehtävään pitäisi päästä pienemmällä koulutusvaatimuksella. Jo tällä saataisiin enemmän työntekijöitä alalle, jolloin muidenkin työtaakka kevenisi.
Eihän tämä nyt mitään rakettitiedettä ole. Valtion menojen rajaaminen ydintehtäviin ja pois kansalaisyhteiskunnan tontilta. Verotetaan sitä vähemmän mitä halutaan enemmän, eli työtä ja yrittämistä. Eläkeuudistus tulille että nuorilla on tulevaisuudenuskoa että eläkettä saisi joskus. Perustulo, mutta niin matalaksi että selviää, mutta että ei ole hauskaa ja ei synny kannustinloukkuja ottaa työtä vastaan. Saadaan näin valtion virastoista vähennettyä merkittävästi tuottamatonta työtä. Hyvesignaloinnin lopettaminen ja annetaan muille maille rahaa sittenkun on mistä antaa.
Morjesta sinulla on samat agendat kuin nykyisellä Hallituksella ja eihän tässä tilanteessa ole vaihtoehtoja ,velkaantumisen paineissa ja kun markkinat eivät vedä varsinkin yhteisvaluutta on se painajainen jonka loivat suuret Euroopan maat itselleen etua tuovaksi pienet maat jotka erehtyivät niin maksavat kalliin hinnan ,,ja yhteisvelka korona elpymis oli erittäin suuri virhe joka näyttää tulevaisuudessa lopullisen tuhon osallistumisesta siihen .Ja Suomi on jakanut muutenkin rahaa ympäri maailman ihan holtittomasti ,jonka monet Politikot alkaa myöntämän kun porvari hallitus rohkenee tehdä oikeita päätöksiä ,,nyt kun vielä turhamainen pakolaispolitiikkaa saataisiin järjen mukaisiin tasoihin ja pakkopalautukset toimiin voisi sen jälkeen jäädä rahaa kotimaiseen terveydenhoitoon jne. Ja ensin on työllistettävä.omat työttömät kun on turha elättää ihmisiä joutilaisiudessa kotisohville ja ottaa halpatyö orjia kolmansista maista jonka kuluja yhteiskunta kompensoi työnantajille ,ei siinä ole järjen hiventäkään ..Ja vaikka virkamies kunta laitetaan objektiivisen kuosiin pomojen pomot pois ja suorittavalle tasolle nämä koijarit ja kaikki tarjouskilpailut realistiseksi ja täysin avoimeksi ei mitään rakenteellisia virkamies korruption suosimisia jne..
Tää on melko hyvä katsaus nykyisestä tilanteesta. Mä en usko, että tätä laivaa kääntää enää mikään, ellei Suomeen synny sit poikkeuksellisen paljon jotakin teollisuutta. Vihreä siirtymä on tullut enemmän kalliiksi, kun tuottanut oikeastaan mitään uusia juttuja. tahti ollut Eussa liian "kunnianhimoinen"
täällä keskitytään liikaa raaka-aineisiin. jos esim. vertaa ruotsin vientiportfoliota suomen vastaavaan, niin ruotsin menestys alkaa valjeta. eikä se ole yksinomaan oma valuutta/rahapolitiikka. meillä eletään edelleen jossain sotakorvaus ja neuvostokauppa ajassa.
Suomen nettovienti on ollut pakkasella kumulatiivisesti paljon. Koska Suomi on eurossa, eikä voi devalvoida, ja palkkakustannukset ovat nousseet tuottavuutta nopeammin, kilpailukyky ja investointihalukkuus on heikentynyt, ja siten Suomi on nähnyt vähemmän talouskasvua. Jos Suomessa olisi nähty kuluneen 15 vuoden aikana edes 1,5-2% talouskasvua keskimäärin per vuosi, valtion budjetti ei olisi ongelma. Myöskään suhdeluku valtion velka suhteessa BKT:hen ei olisi yhtä ongelmallinen kuin nyt.
Tuottavuus on ollut Suomessa kehnoa ja ilman devalvaation mahdollisuutta kasvu ja vienti ovat Suomessa tosiaan hyytyneet. Nyt pitäisi sitten löytää ratkaisu ongelmaan - miten nostaa tuottavuutta?
Ei voi pitää paikkaansa, että lääkäreistä olisi tulevaisuudessa pulaa. Kysy vaikka Lääkäriliitolta. Lääkäriliitto on tainnut ennustaa lääkärityöttömyyttä ainakin 30 vuotta.
Suuri vaikutus Suomen köyhyyteen on liian suuri valtion pinta-ala ja "koko Suomi asuttuna" pitäminen, Saksa on vain hieman suurempi alueeltaan ja siellä asuu liki sata miljoonaa ihmistä, Suomalaiset mahtuisivat Uuden maan lääniin, ja jäisi vielä tilaa.
Aho ja Viinanen teki tärkeätmuutokset ,jolla suomi sai nopeasti taloudenEU kuntoon.Lipposen hallitus seurajana ei jatkanut samaa linjaa ,vaan kalasteli jopa kaksikautta ja siitä kärsitään vielä nytkin.
Ansiosidonnainen: tuetaan jos et heti löydä töitä ja "rangaistaan" jos löydät heti! Työmatkakorvaus: Jos asut kaukana (halvasti) niin tässä tuki, jos asut lähellä (fiksusti) niin maksat kaukana-asuville veroilla. Ei varmaankaan ole suosittu mielipide mutta miksi näin monia asioita Suomessa tuetaan? Poliitikot tuntevat itsensä tärkeiksi mutta onko muita syitä? Hyvää juhannusta ja lukusuositukseksi "jalasmökki Paavo Väyrynen" 😅
Tuet ovat kyllä joskus todella ristiriitaisia, joku niissä aina häviää ja joku voittaa. Mielestäni tukien pitäisi kannustaa työntekoon mahdollisimman paljon, esimerkiksi työmatkakorvaukset lisäävät työmahdollisuuksia maaseudullakin.
Nopeasti kasvavan kannabiksen suurtuotanto omavaraiseen energiaan. Vaatii ehkä eroa korruptoituneelta vaikuttavasta Eu:sta. Mahdollisesti myös lääketuotantoon korvaamaan vaarallisia lääkeaineita. Hamppukasvi käsittääkseni myös puhdistaa ilmaa päästöistä tehokkaasti. Kasvin siemenet myös "super" ruokaa.
Merkittävä syy on Sanna Marinin hallitus, maahanmuutto ja euro. Markka takaisin, pois EUsta ja rajat kiinni. Maahanmuutto maksoi vuonna 2019 Suomelle 3,2 miljardia euroa vuodessa, nyt paljon enemmän.
Toinen vaihtoehto on maahanmuuttoon vähemmän rahaa. En laittaisi rajoja kokonaan kiinni siksi että monet ihmiset haluaa muuttaa Suomeen ulkomailta tai muuten vaan vierailla Suomessa turisteina enkä tiedä onko markan ottaminen takaisin mikään järkevä ajatus kun me suomalaiset olemme jo tottuneet euroon ellei Suomella voisi olla kaksi valuttaa eli Suomen markka ja Euroopan yhteinen valutta (euro)
Kaikki työnteko tulisi olla kannattavaa. Ei ohjata ihmisiä nauttimaan tukiviidakosta, vaan löytämään järkevää työtä. Selkeä työkyvyttömyys on eri asia. Yrittäminen helpommaksi ja kannattavammaksi. Järkevä verouudistus jne.
Se on kumma että kaikki eivät halua tehdä lapsia eikä kaikkia voi pakottaa siihen. Saapa nähdä milloin tässä videossa esitettyihin ongelmiin kuten Etelä-Savon vähenevään väestörakenteeseen tulee ratkaisuja, lisäksi uudistaisin koko systeemiä ja yrittäisin jopa houkutella erityisoppilaitoksia tekemään enemmän yhteistyötä useiden yritysten kanssa kun miettii että tässä valtiossa on myös sellainen ongelma kun erityisryhmiin kuuluvien ihmisten työllistyminen
Hyvin kommentoitu, Tomi! Kaikkea ei ole tosiaan vielä tehty työllisyysasteen nostamiseksi, yhteistyö erityisoppilaitosten ja yritysten välillä on oiva idea 👍
@@beckorian Demokratian? Missä ukrainan oppositiopuolueet? Ai niin nehän lopetettiin..missäs vaalit? Oliko cia:n masinoima ja rahoittama vallankaappaus 2014 demokratiaa? Mitäs mieltä siitä että ihmisiä raahataan kaduilta eturintamaan ja moni nuori jo kuollut yrittäessään paeta maasta? Herää nyt saatana jo unestas ja lopeta toi suomen median jauhama paskapuhe ja katsele vähän muitakin uutisia!!!
1) Suomen bkt:n kehitys on esimerkiksi Tanskaan verrattuna lähes täysin samanlaista viimeisen 15 vuoden osalta, melko pitkälti myös Ruotsin kanssa. Vain aivan viime aikoina on jonkin verran eroa päässyt syntymään. 2) Valtion velka ei todellakaan ole korkeammalla kuin koskaan.. ei tarvitse mennä kuin 90-luvulle jolloin valtionvelan osuus bruttokansantuotteesta oli korkeampi, puhumattakaan sotavuosista...
Kieltämättä moni muukin Euroopan valtio on kasvanut vaisusti viime aikoina. Toisaalta esim. USA , Intia ja Kiina ovat kasvattaneet talouttaan huomattavasti viimeisten vuosikymmenten kuluessa. Valtion velka on euroissa mitattuna kyllä suurempi kuin koskaan, prosenteissa mitattuna toki velan suhde budjettiin on ollut aikaisemmin korkeampikin. Ongelma onkin tässä kohtaa velkaantumisen trendi - julkinen talous on alijäämäinen joka vuosi ja velkasuhde hankaloituu vähän kerrallaan.
@@beckorian Niin, valtion velan kokoa mitataan yleensä suhteessa bruttokansantuotteeseen (ei budjettiin). Olin aikeissa laittaa tämän edelliseen viestiin mukaan, mutta en kuitenkaan laittanut. Euromääräisesti on tietenkin totta että velka on suurempi kuin koskaan, mutta tämä ei anna mitään kuvaa velan rasittavuudesta, jos sitä ei suhteuteta johonkin (eli esimerkiksi bruttokansantuotteeseen). Sellaisenaan euromääräinen summa on täysin irrelevantti. Suhteessa bruttokansantuotteeseen velkaa on siis ollut enemmänkin. No huolestuttava ja huolestuttava. On tietenkin totta, että se on kasvanut melko nopeasti, mutta niin se on tainnut ainakin eurooppalaisissa maissa kasvaa muuallakin. Ja on tietenkin totta, että siitä pitää aina kantaa vähän huolta, mutta se on sitten eri asia onko syytä mihinkään paniikkitoimiin. Mika Maliranta (taloustieteilijä) totesi suunnilleen näin tässä taannoin (saattaa olla tosin jo reilu vuosi sitten, jonka jälkeen on velka kasvanut). Kannattaa myös huomata, että valtiolla on myös saatavia ja se, että tuo 15 vuoden ajanjakso on valittu tarkoituksellisesti. Viime vuonna vuodesta 2008, joka siis oli finanssikriisiä edeltänyt huippuvuosi, tuli kuluneeksi 15 vuotta, ja mantra on jäänyt päälle, vaikka tänä vuonna tulee kuluneeksi 15 vuotta vuodesta 2009, ja siitä laskien kasvuluvut ovat ihan eri näköiset, kuten olisivat myös vuodesta 2007 lähtien laskettaessa... Olin tosin ilmeisesti väärässä... ennustin viime vuonna, että tänä vuonna aletaan puhua että "talous ei ole kasvanut yhtään kuuteentoista vuoteen" (siis jotta saadaan pidettyä mukana se huippuvuosi), mutta näköjään julkisuudessa tyydytään vain toistamaan tuota viimevuotista mantraa...
Suomen julkisen talouden velkaantuminen oli viime vuonna voimakkaampaa kuin yhdessäkään muussa EU jäsenvaltiossa. Velkaantumisen vauhti on siis kestämätön.
Typerää puhua työvoimapulasta kun maassa sanotaan olevan 300 000 työtöntä tai työelämä ulkopuolista.Nänä kaikki kun saadaan työhön myös täällä jo olevat somatit ym. niin ei ole työvoimapulaa.
Yksi iso ongelma on ainakin terveydenhuollon tilanne; moni alan ammattilainen on vaihtunut alaa tai muuttanut ulkomaille parempien palkkojen ja työolosuhteiden perässä. Työvoimapula hellittäisi kummasti, jos hyvinvointialan palkkoja nostettaisiin ja työtehtäviä ja johtamista mietittäisiin työn mielekkyyden ja merkityksellisyyden kannalta.
@@beckorian Pitäisi myös laskea koulutusvaatimusta etenkin sosiaalialoilla, ei ihmisten välttämättömän hoivan tarjoaminen rakettitiedettä ole. Vaikka vanhusten hoito on sitä kun ihminen auttaa toista ihmistä siinä ei tarvita monen vuoden opiskelua ja tutkintoja. Oikeanlainen asenne riittää. Sääntö-suomi on muodostunut jo taakaksi ja vaikeuttaa normaalia elämää.
Samaa mieltä, moneen hoiva-alan tehtävään pitäisi päästä pienemmällä koulutusvaatimuksella. Jo tällä saataisiin enemmän työntekijöitä alalle, jolloin muidenkin työtaakka kevenisi.
Eihän tämä nyt mitään rakettitiedettä ole. Valtion menojen rajaaminen ydintehtäviin ja pois kansalaisyhteiskunnan tontilta. Verotetaan sitä vähemmän mitä halutaan enemmän, eli työtä ja yrittämistä. Eläkeuudistus tulille että nuorilla on tulevaisuudenuskoa että eläkettä saisi joskus. Perustulo, mutta niin matalaksi että selviää, mutta että ei ole hauskaa ja ei synny kannustinloukkuja ottaa työtä vastaan. Saadaan näin valtion virastoista vähennettyä merkittävästi tuottamatonta työtä. Hyvesignaloinnin lopettaminen ja annetaan muille maille rahaa sittenkun on mistä antaa.
Työtä ja yrittäjyyttä olisi tosiaan verotettava vähemmän ja työnteon tulisi aina olla kannattavaa 👍
Morjesta sinulla on samat agendat kuin nykyisellä Hallituksella ja eihän tässä tilanteessa ole vaihtoehtoja ,velkaantumisen paineissa ja kun markkinat eivät vedä varsinkin yhteisvaluutta on se painajainen jonka loivat suuret Euroopan maat itselleen etua tuovaksi pienet maat jotka erehtyivät niin maksavat kalliin hinnan ,,ja yhteisvelka korona elpymis oli erittäin suuri virhe joka näyttää tulevaisuudessa lopullisen tuhon osallistumisesta siihen .Ja Suomi on jakanut muutenkin rahaa ympäri maailman ihan holtittomasti ,jonka monet Politikot alkaa myöntämän kun porvari hallitus rohkenee tehdä oikeita päätöksiä ,,nyt kun vielä turhamainen pakolaispolitiikkaa saataisiin järjen mukaisiin tasoihin ja pakkopalautukset toimiin voisi sen jälkeen jäädä rahaa kotimaiseen terveydenhoitoon jne. Ja ensin on työllistettävä.omat työttömät kun on turha elättää ihmisiä joutilaisiudessa kotisohville ja ottaa halpatyö orjia kolmansista maista jonka kuluja yhteiskunta kompensoi työnantajille ,ei siinä ole järjen hiventäkään ..Ja vaikka virkamies kunta laitetaan objektiivisen kuosiin pomojen pomot pois ja suorittavalle tasolle nämä koijarit ja kaikki tarjouskilpailut realistiseksi ja täysin avoimeksi ei mitään rakenteellisia virkamies korruption suosimisia jne..
Tää on melko hyvä katsaus nykyisestä tilanteesta. Mä en usko, että tätä laivaa kääntää enää mikään, ellei Suomeen synny sit poikkeuksellisen paljon jotakin teollisuutta. Vihreä siirtymä on tullut enemmän kalliiksi, kun tuottanut oikeastaan mitään uusia juttuja. tahti ollut Eussa liian "kunnianhimoinen"
täällä keskitytään liikaa raaka-aineisiin. jos esim. vertaa ruotsin vientiportfoliota suomen vastaavaan, niin ruotsin menestys alkaa valjeta. eikä se ole yksinomaan oma valuutta/rahapolitiikka. meillä eletään edelleen jossain sotakorvaus ja neuvostokauppa ajassa.
Suomen nettovienti on ollut pakkasella kumulatiivisesti paljon. Koska Suomi on eurossa, eikä voi devalvoida, ja palkkakustannukset ovat nousseet tuottavuutta nopeammin, kilpailukyky ja investointihalukkuus on heikentynyt, ja siten Suomi on nähnyt vähemmän talouskasvua. Jos Suomessa olisi nähty kuluneen 15 vuoden aikana edes 1,5-2% talouskasvua keskimäärin per vuosi, valtion budjetti ei olisi ongelma. Myöskään suhdeluku valtion velka suhteessa BKT:hen ei olisi yhtä ongelmallinen kuin nyt.
Tuottavuus on ollut Suomessa kehnoa ja ilman devalvaation mahdollisuutta kasvu ja vienti ovat Suomessa tosiaan hyytyneet. Nyt pitäisi sitten löytää ratkaisu ongelmaan - miten nostaa tuottavuutta?
Ei voi pitää paikkaansa, että lääkäreistä olisi tulevaisuudessa pulaa. Kysy vaikka Lääkäriliitolta. Lääkäriliitto on tainnut ennustaa lääkärityöttömyyttä ainakin 30 vuotta.
Mallikkaat ennustukset Lääkäriliitolta 😄
Suuri vaikutus Suomen köyhyyteen on liian suuri valtion pinta-ala ja "koko Suomi asuttuna" pitäminen, Saksa on vain hieman suurempi alueeltaan ja siellä asuu liki sata miljoonaa ihmistä, Suomalaiset mahtuisivat Uuden maan lääniin, ja jäisi vielä tilaa.
Tottahan tämä on ja kaupungistumisen myötä suomalaisetkin keskittyvät asumaan yhä pienemmällä alueella tulevaisuudessa.
Aho ja Viinanen teki tärkeätmuutokset ,jolla suomi sai nopeasti taloudenEU kuntoon.Lipposen hallitus seurajana ei jatkanut samaa linjaa ,vaan kalasteli jopa kaksikautta ja siitä kärsitään vielä nytkin.
Sosialismi mdättää kaiken.
Ansiosidonnainen: tuetaan jos et heti löydä töitä ja "rangaistaan" jos löydät heti!
Työmatkakorvaus: Jos asut kaukana (halvasti) niin tässä tuki, jos asut lähellä (fiksusti) niin maksat kaukana-asuville veroilla.
Ei varmaankaan ole suosittu mielipide mutta miksi näin monia asioita Suomessa tuetaan? Poliitikot tuntevat itsensä tärkeiksi mutta onko muita syitä?
Hyvää juhannusta ja lukusuositukseksi "jalasmökki Paavo Väyrynen" 😅
Tuet ovat kyllä joskus todella ristiriitaisia, joku niissä aina häviää ja joku voittaa. Mielestäni tukien pitäisi kannustaa työntekoon mahdollisimman paljon, esimerkiksi työmatkakorvaukset lisäävät työmahdollisuuksia maaseudullakin.
Mielestäni suomen talouden heikkouden syinä heikko kasvu, investointien puute, -nämä eivät ole itsessään syitä vaan jonkun syvemmän syyn seurauksia..
Nopeasti kasvavan kannabiksen suurtuotanto omavaraiseen energiaan. Vaatii ehkä eroa korruptoituneelta vaikuttavasta Eu:sta. Mahdollisesti myös lääketuotantoon korvaamaan vaarallisia lääkeaineita. Hamppukasvi käsittääkseni myös puhdistaa ilmaa päästöistä tehokkaasti. Kasvin siemenet myös "super" ruokaa.
entäs sanna marinin verokikkailu.. eikös rikkaat maksa veroja,,erittäin suuri häpeä..
Merkittävä syy on Sanna Marinin hallitus, maahanmuutto ja euro. Markka takaisin, pois EUsta ja rajat kiinni. Maahanmuutto maksoi vuonna 2019 Suomelle 3,2 miljardia euroa vuodessa, nyt paljon enemmän.
Toinen vaihtoehto on maahanmuuttoon vähemmän rahaa. En laittaisi rajoja kokonaan kiinni siksi että monet ihmiset haluaa muuttaa Suomeen ulkomailta tai muuten vaan vierailla Suomessa turisteina enkä tiedä onko markan ottaminen takaisin mikään järkevä ajatus kun me suomalaiset olemme jo tottuneet euroon ellei Suomella voisi olla kaksi valuttaa eli Suomen markka ja Euroopan yhteinen valutta (euro)
Asiaa kiitos!
Kaikki työnteko tulisi olla kannattavaa. Ei ohjata ihmisiä nauttimaan tukiviidakosta, vaan löytämään järkevää työtä. Selkeä työkyvyttömyys on eri asia. Yrittäminen helpommaksi ja kannattavammaksi. Järkevä verouudistus jne.
Kiitti Sinikka, kiva olla hyödyksi!
Se on kumma että kaikki eivät halua tehdä lapsia eikä kaikkia voi pakottaa siihen. Saapa nähdä milloin tässä videossa esitettyihin ongelmiin kuten Etelä-Savon vähenevään väestörakenteeseen tulee ratkaisuja, lisäksi uudistaisin koko systeemiä ja yrittäisin jopa houkutella erityisoppilaitoksia tekemään enemmän yhteistyötä useiden yritysten kanssa kun miettii että tässä valtiossa on myös sellainen ongelma kun erityisryhmiin kuuluvien ihmisten työllistyminen
Hyvin kommentoitu, Tomi! Kaikkea ei ole tosiaan vielä tehty työllisyysasteen nostamiseksi, yhteistyö erityisoppilaitosten ja yritysten välillä on oiva idea 👍
Ukrainaan 2.4 miljardia se tehty menoerä.
Iso panostus toki, mutta demokratian ja vapauden puolesta on tehtävä uhrauksia.
@@beckorian Demokratian? Missä ukrainan oppositiopuolueet? Ai niin nehän lopetettiin..missäs vaalit? Oliko cia:n masinoima ja rahoittama vallankaappaus 2014 demokratiaa? Mitäs mieltä siitä että ihmisiä raahataan kaduilta eturintamaan ja moni nuori jo kuollut yrittäessään paeta maasta? Herää nyt saatana jo unestas ja lopeta toi suomen median jauhama paskapuhe ja katsele vähän muitakin uutisia!!!
buumerien syytä kaikki
euro tuhosi suomen talouden.
Nyt on sellainen hallitus joka luo epävarmuutta,ei uskalleta investoida.Kulutuskysyntää ei ole,yritykset vaikeuksissa,ei työllistä.
1) Suomen bkt:n kehitys on esimerkiksi Tanskaan verrattuna lähes täysin samanlaista viimeisen 15 vuoden osalta, melko pitkälti myös Ruotsin kanssa. Vain aivan viime aikoina on jonkin verran eroa päässyt syntymään.
2) Valtion velka ei todellakaan ole korkeammalla kuin koskaan.. ei tarvitse mennä kuin 90-luvulle jolloin valtionvelan osuus bruttokansantuotteesta oli korkeampi, puhumattakaan sotavuosista...
Kieltämättä moni muukin Euroopan valtio on kasvanut vaisusti viime aikoina. Toisaalta esim. USA , Intia ja Kiina ovat kasvattaneet talouttaan huomattavasti viimeisten vuosikymmenten kuluessa.
Valtion velka on euroissa mitattuna kyllä suurempi kuin koskaan, prosenteissa mitattuna toki velan suhde budjettiin on ollut aikaisemmin korkeampikin. Ongelma onkin tässä kohtaa velkaantumisen trendi - julkinen talous on alijäämäinen joka vuosi ja velkasuhde hankaloituu vähän kerrallaan.
@@beckorian Niin, valtion velan kokoa mitataan yleensä suhteessa bruttokansantuotteeseen (ei budjettiin). Olin aikeissa laittaa tämän edelliseen viestiin mukaan, mutta en kuitenkaan laittanut. Euromääräisesti on tietenkin totta että velka on suurempi kuin koskaan, mutta tämä ei anna mitään kuvaa velan rasittavuudesta, jos sitä ei suhteuteta johonkin (eli esimerkiksi bruttokansantuotteeseen). Sellaisenaan euromääräinen summa on täysin irrelevantti. Suhteessa bruttokansantuotteeseen velkaa on siis ollut enemmänkin.
No huolestuttava ja huolestuttava. On tietenkin totta, että se on kasvanut melko nopeasti, mutta niin se on tainnut ainakin eurooppalaisissa maissa kasvaa muuallakin. Ja on tietenkin totta, että siitä pitää aina kantaa vähän huolta, mutta se on sitten eri asia onko syytä mihinkään paniikkitoimiin. Mika Maliranta (taloustieteilijä) totesi suunnilleen näin tässä taannoin (saattaa olla tosin jo reilu vuosi sitten, jonka jälkeen on velka kasvanut).
Kannattaa myös huomata, että valtiolla on myös saatavia ja se, että tuo 15 vuoden ajanjakso on valittu tarkoituksellisesti. Viime vuonna vuodesta 2008, joka siis oli finanssikriisiä edeltänyt huippuvuosi, tuli kuluneeksi 15 vuotta, ja mantra on jäänyt päälle, vaikka tänä vuonna tulee kuluneeksi 15 vuotta vuodesta 2009, ja siitä laskien kasvuluvut ovat ihan eri näköiset, kuten olisivat myös vuodesta 2007 lähtien laskettaessa...
Olin tosin ilmeisesti väärässä... ennustin viime vuonna, että tänä vuonna aletaan puhua että "talous ei ole kasvanut yhtään kuuteentoista vuoteen" (siis jotta saadaan pidettyä mukana se huippuvuosi), mutta näköjään julkisuudessa tyydytään vain toistamaan tuota viimevuotista mantraa...
Suomen julkisen talouden velkaantuminen oli viime vuonna voimakkaampaa kuin yhdessäkään muussa EU jäsenvaltiossa. Velkaantumisen vauhti on siis kestämätön.