Hofburg Palace Vienna 2024 Greek narration English subtitles Παλάτι Χόφμπουργκ Βιέννη

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 жов 2024
  • Το παλάτι Χόφμπουργκ ήταν για αιώνες το ανάκτορο της δυναστείας των Αψβούργων, και από κάποιο σημείο και μετά θεωρούνταν η χειμερινή βασιλική κατοικία ενώ η θερινή ήταν το εξίσου εντυπωσιακό παλάτι Σένμπρουν.
    Με την πάροδο των αιώνων προστέθηκαν πολλά εξίσου μεγαλειώδη κτίρια δημιουργώντας ένα τεράστιο σύμπλεγμα 240.000 τ.μ με παλάτια, πάρκα, βοηθητικά κτίρια και μνημεία , κάνοντας το παλάτι Χόφμπουργκ ένα από τα μεγαλύτερα βασιλικά συμπλέγματα του κόσμου.
    Μια από τις πιο εντυπωσιακές εισόδους για το σύμπλεγμα του Χόφμπουργκ γίνεται από την πλατεία του Αγίου Μιχαήλ που πήρε το όνομα της από την ομώνυμη εκκλησία.
    Μετά την πύλη συναντούμε τον αίθριο χώρο με τον επιβλητικό θόλο 50 μέτρων ύψους έχοντας στα αριστερά την χειμερινή η ισπανική Σχολή ιππασίας και δεξιά την είσοδο για τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα και το μουσείο της πριγκίπισσας Σίσσι.
    Το Χόφμπουργκ περιλαμβάνει, την αυτοκρατορική κανγκελαρία, το μουσείο της Σίσσυ, την αυτοκρατορική βιβλιοθήκη , το Βασιλικό θέατρο, την ισπανική σχολή ιππασίας, το θησαυροφυλάκιο, το αυτοκρατορικό παρεκκλήσι, το Αλμπερτίνα, το Αμαλίενμπουργκ, με κάποιους από αυτούς τους χώρους να είναι προσβάσιμοι στο κοινό με αντίτιμο και άλλους να είναι λειτουργικοί δημόσιοι και κυβερνητικοί χώροι .
    Το μουσείο της πριγκίπισσας Σίσι διαθέτει εκατοντάδες προσωπικά αντικείμενα της, όπως επίσημες και ανεπίσημες ενδυμασίες, αξεσουάρ όπως ομπρέλες γάντια βεντάλιες και καπέλα, προσωπικά αντικείμενα όπως το ποτήρι που έπινε καθημερινά γάλα, το φαρμακευτικό βαλιτσάκι της, αλλά και το πρωτότυπο πιστοποιητικό του θάνατου της.
    Στην συνέχεια περνάμε στην λεγόμενη εσωτερική αυλή του κάστρου όπου κυριαρχεί η τεράστια χάλκινη σύνθεση του 1846, που αναφέρεται σαν άγαλμα του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Α' και Β' αφου ο ίδιος άνθρωπος κυβέρνησε δύο διαδοχικές αυτοκρατορίες.
    Η Βιέννη επιλέχθηκε το 1156 ως έδρα του νέου αρχιδουκάτου της Αυστρίας με το φρούριο που ονομάστηκε ελβετική αυλή λόγω των Ελβετών σωματοφυλάκων του αυτοκράτορα να χτίζεται το 1275.
    Η Χέλντενπλατζ ή πλατεία ηρώων θα σας αφήσει άφωνους.
    Αν και είναι από τις σχετικά πιο πρόσφατες προσθήκες στο σύμπλεγμα του Χόφμπουργκ αφού ξεκίνησε να χτίζεται το 1881 , το μέγεθος η μεγαλοπρέπεια και περίτεχνη διακόσμηση, κάνουν το λεγόμενο νέο κάστρο μοναδικό.
    Το νέο παλάτι έχει νεο-μπαρόκ αρχιτεκτονική με 18 αψιδωτά παράθυρα στον ισόγειο, κιονοστοιχία με 38 διπλές κολώνες εκατέρωθεν της αψιδωτής βεράντας στον πρώτο όροφο, χρυσό αυτοκρατορικό αετό και στέμμα στην κορυφή, δεκάδες αγάλματα, ενώ μπροστά του υπάρχει το χάλκινο έφιππο άγαλμα του πρίγκηπα Ευγένιου της Σαβοΐας.
    Το νέο παλάτι φιλοξενεί σήμερα εκτός της εθνικής βιβλιοθήκης πολύ σημαντικά μουσεία όπως το μουσείο της Εφέσου, το αυτοκρατορικό οπλοστάσιο, το μουσείο μουσικών οργάνων, το εθνολογικό Μουσείο και άλλα.
    Απέναντι από το έφιππο άγαλμα του πρίγκηπα Ευγένιου της Σαβοΐας Καρινιάν, βρίσκεται το χάλκινο έφιππο άγαλμα ενός ακόμα διάσημου στρατιωτικού, του Κάρολου Λουδοβίκου της Αυστρίας-Τέσεν.
    Πίσω από το εντυπωσιακό άγαλμα βρίσκεται το πάρκο Βολκςγκάρντεν που περιλαμβάνει συντριβάνια και άλλα σημαντικά μνημεία όπως το μαρμάρινο μνημείο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ, τον αρχαιοελληνικό ναό του Θησέα, μια μικρογραφία του ναού του Ηφαίστου στην Αθήνα, αλλά και τον κήπο με τα τριαντάφυλλα.
    Την πλατεία ηρώων συνδέει με την πλατεία της Μαρίας Θηρεσίας, η λεγόμενη Μπούργκτορ ή αλλιώς η εξωτερική πύλη του κάστρου.
    Στην πλατεία της Μαρίας Θηρεσίας κυριαρχούν τα δύο μεγαλειώδη παλάτια που φιλοξενούν τα μουσεία φυσικής ιστορίας και ιστορίας της τέχνης καθώς και η μεγαλειώδη σύνθεση του μνημείου της αυτοκράτειρας.
    Η αυτοκράτειρα που έμελε να είναι η τελευταία μονάρχης του οίκου των Αψβούργων βρίσκεται καθιστή με προτεταμένο το χέρι στα είκοσι μέτρα στην κορυφή του μνημείου έχοντας στα πόδια της τέσσερις γυναικείες μορφές που εκφράζουν τις αρετές της , δύναμη δικαιοσύνη σοφία και πραότητα.
    Το μουσείο φυσικής ιστορίας της Βιέννης χτίστηκε το 1871 και καλύπτει μια έκταση 9.000 τ.μ στις 39 μεγάλες αίθουσες του, με περισσότερα από 100.000 εκθέματα από τους τομείς της φυσικής ιστορίας, γεωλογίας, παλαιοανθρωπολογίας και προϊστορίας.
    Ακριβώς απέναντι το μουσείο ιστορίας της τέχνης ολοκληρώθηκε λίγα χρόνια αργότερα δέχεται σχεδόν 2.000.000 επισκέπτες τον χρόνο και φιλοξενεί χιλιάδες έργα τέχνης από πασίγνωστους καλλιτέχνες αλλά και διάφορες εποχές και μέρη του κόσμου.
    Το παλάτι Χόφμπουργκ που από το 1946 είναι η επίσημη κατοικία και ο χώρος εργασίας του Προέδρου της Αυστρίας με τα πολύ σημαντικά μνημεία και μουσεία που φιλοξενεί θα πρέπει να είναι ένα από τα βασικά τοπόσημα που θα επισκεφθείτε κατά την παραμονή σας στην Βιέννη.

КОМЕНТАРІ • 2