Varroa ile mücadelede uluslararası yöntemler.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 лют 2025
  • Varroa ile mücadele ile alakalı uzun süreden beri üzerinde çalıştığım, ülkemizdeki yöntemlere ek olarak yurt dışındaki uygulanabilir uluslar arası yöntemleri de inceleyip sizler için en güzel varroa ile mücadele esaslarını anlattım. Varroa ile mücadele nasıl edilir? Varroa için hangi ilaçları kullanıyorum? Organik varroa mücadelesi nasıl yapılır? Tüm bu soruların cevapları burada.
    #arıcılık #varroamücadelesi #IPM
    #beereath #arıcınınmodası #varroailedoğalmücadele #formikasit #oksalikasit #amitraz #flumetrin #varroamite #varroatreatment
    Arıcı kıyafeti için;
    www.beereath.com/
    varroa ile mücadele, uluslararası yöntemler

КОМЕНТАРІ • 76

  • @oguzhanatalay473
    @oguzhanatalay473 8 днів тому

    Hocam Verdiğiniz Bilgiler İçin Allah'ım Sizden Razı olsun

  • @tugrulustaoglu
    @tugrulustaoglu Рік тому +1

    Ne güzel fikirli birisisin kardeşim, bu düşünce yapısında olsak her birey olarak çok hızlı yol alırız,bu güzellikler önce fikren başlar, senin kıyafetinde olduğu gibi,neden bizim köylerimiz ve şehirlerimizde Avrupa güzelliğinde olmasın diye hep bir mücadele veriyorum...neyse konu uzuyor...sevgiler saygılar

  • @oguzhanatalay473
    @oguzhanatalay473 8 днів тому

    Helal olsun Size Kalbi güzel İnsan Arıcı Aracının iyi Olmasını İstemez

  • @muratcrmk4544
    @muratcrmk4544 2 роки тому +1

    Verdiğiniz bilgiler ve arıcılığa faydalarınızdan dolayı teşekkürler. Bol bereketli bir sezon olsun.

  • @appayipyip3480
    @appayipyip3480 2 роки тому +1

    Abi allah senden bin kere razı olsun yeni şeyler öğrenmek çok güzel sana o sırlarını vermeyen ve seni küçük görenleri hiç kafana takma bu dünyanın öbür tarafida var herkes bu dünyada yaptığı iyilik karşılığı değer görecek öbür tarafta hz. Ali nin de dediği gibi başkalarına faydası olmayanları ölülerden sayın gitsin paylastigin bilgiler için çok teşekkür ederim abi kanalına abone oldum

    • @omerpakir
      @omerpakir  2 роки тому

      Çok teşekkür ederim sağolun.

  • @mehmetyilmaz4847
    @mehmetyilmaz4847 2 роки тому

    Kıyafet konusunda yaptığınız uyarılarda dolayı özellikle teşekkür ederim. Ben öğretmenim, 27 yıldır arıcılıkla uğraşıyorum. İlk başladığım yıllarda fazla bir mücadele yapmadık hiç de arı kaybımız olmazdı. Bu yılki kadar hiç mücadele etmedim gene de var vaya kaptırdık. Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim Allah razı olsun. Tüm arıcılarımıza hayırlı bereketli yıllar olsun.

  • @alpaslangecgil38
    @alpaslangecgil38 2 роки тому +1

    Emeğine sağlık kardeşim, çok bilgilendirici güzel bir video olmuş kolay gelsin

  • @telefonhesabi1021
    @telefonhesabi1021 2 роки тому +1

    Maşallah Maşallah Ömer Baba Çok yaşa Mütiş Olmuş Eline sağlık..

  • @kadiraksu7583
    @kadiraksu7583 2 роки тому +1

    Nizami ve net anlatım. Teşekkürler.

  • @berksun7967
    @berksun7967 2 роки тому +1

    Elinize sağlik, güzel ve aydınlatıcı bir video olmuş

  • @fatihgezerr1212
    @fatihgezerr1212 Рік тому

    Eline sağlık, çok faydalı bir çalışma. ❤

  • @abdicanis6118
    @abdicanis6118 2 роки тому +1

    Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler

  • @tolgakrac8768
    @tolgakrac8768 2 роки тому +5

    Kıyafet gönderen arkadaşa teşekkür ederiz. Kişisel bakım konusunda çok haklısınız. Bizim içerik sağlayıcı arkadaşlar gerçekten çok bakımsız ve arılıkları çöpten geçilmiyor ve düzensiz. Umarım onlarda kendisine çeki düzen verir.
    Zehir konusuna gelince herkes biliyor ki bir ilacın ruhsatlı olması onun insan ve özellikle çocuk sağlığına zarar vermeyeceği anlamına gelmez. Bu kalıntılar karaciğerde ciddi birikimler yapıyor ve uzun yıllar içinde hasar ortaya çıkıyor. 20 gün kala kullanmayı bırakırsan kalıntı kalmaz diyen firmalar kendi sözleri ile kalıntı bıraktığını fakat belirli bir gün içinde bunun etkisinin gittiğini beyan etmiş oluyorlar.
    Şimdi soruyorum size. Her geçen gün ilaç firmalarının bile ilaçları yasaklanıp içerikleri değiştirilip tekrar satışa konduğu, hatta bazılarının bir daha satılmadığı bir BİLİM dünyasını dikkate alacak isek sonra zarar verdiğimiz kişilere ne hesap vereceğiz ahirette? Pardon mu diyeceğiz?
    Hele ki birçok koloni yönetimi yapan arıcı ne gün takibi yapıyor ne de kuluçkalık yada ballık ayrımı yapıyor. Hepsini süzüyor ve sonrasına arıya saçma sapan şeker şurubu verip koskoca kışı içeriğinde besin olmayan sadece enerji olan bir yiyecek ile başbaşa bırakıyor. O zaman herkes çocuklarını lolipop ile büyütsün. Neden meyve sebze süt yumurta ve et veriyoruz ki? Ver şekeri çocuğa gitsin. Sonra neden bal yapmadı? neden arı ilerlemedi diyoruz.
    Ana arıyı üretirken bile şurup veriyorlar sadece. O şurup ile içinde tarlacısı kalmamış yavru nasıl sağlan ana arı üretsin. Polen getiremiyor, nektar getiremiyor.... Sonrada tüm fatura VARROA ya kesiliyor.
    Yayınlarınızı severek takip ediyorum. Umarım bu dediklerimi de dikkate alıp zincirin tüm halkalarını içerecek sağlıklı arı ve sağlıklı bal üretebilecek içerikler yaparsınız. Bu iş vakit işi ve büyük fedakarlık yapıyorsunuz. Benim sahsen vakit ayırabileceğim bir konu değil video işi.
    Bu arada arıcılık gelirleri sadece bal değil. O mumlarda ve pergalarda hapis olan zehir 20 günde yok olmuyor. Mumlar başka arıcılara eritilip satılıyor ve zehir deposu haline geliyorlar.
    Bu arada diğer FİRMALAR'a bir uyarım var. Kendi ürünlerinden 1-2 şer tane numune göndersinler sizde kullanıp artı ve eksilerini bize bildirin. Her üründen yeri gelince 100 lerce alıyoruz ve sonra sorun yaşayınca maliyetleri büyük oluyor. Size gönderecekleri 3-5 tane onları batırmaz ve hatta maddi destekte bulunsunlar. Bu işe vakit ayırmak büyük sorun ve VAKİT NAKİTTİR.

    • @omerpakir
      @omerpakir  2 роки тому +1

      Gerçekten çok güzel ve yönlendirici bilgilendirici yorum. Çok teşekkür ederim. Her konu ile alakalı videoları hazırlıyorum. Organik mücadele ile alakalı video çekeceğim. Benim sadece izlenme kaygım yok. İsterseniz araştırın elime bir portakal kabuğu alıp VARROA dan bahsetsem en az 100000 izlenmesi var.

    • @tolgakrac8768
      @tolgakrac8768 2 роки тому +3

      @@omerpakir Evet bizim halkımız biraz meraklı bu tür şeylere. Arıcılık bilinçli yapılmalı fakat maalesef arcılılarımız bu konuda oldukça yetersiz ve umarsız.
      Her zaman olabildiğince en doğal mücadeleyi yapmalıyız. Ben en kötü ihtimalle Formik / Oksalik asit kullanıyorum. Bunu da arı daraltılmış haldeyken ve kuluçkalık çerçeveleri varken kullanıyorum.
      Asla o çerçeveleri ilkbahar sonrası içinde bırakmıyorum. Arı sadece yeni peteklere balını yapıyor. İyi durumda olanlarını peteklerin yeni bölmelerde kullanmak üzere bırakıyorum vasat olanları imha ediyorum. Zaten bölmelerde bir sonraki ilk bahara kadar varroa mücadelesine maruz kalıyor o petekler ve sonrasında imha oluyorlar.
      Kaç yavru aldığımızı da saymamız gerekiyor yoksa daralan gözlerden zayıf yavrular çıkıyor.

    • @kusaymehmet1366
      @kusaymehmet1366 2 роки тому

      @@tolgakrac8768 Her türlü ilacı kullanıp sonra da katlar arası çerçeve rotasyonu yapmak, kalıntılı peteklerden bal almak ülke arıcılığının etik sorunudur. Tolga bey tek kat kuluçka çalışsanız, yukarı çerçeve çekmeseniz yeterli olmaz mı? Neden ilkbaharda imha ediyosunuz onu anlamadım.

    • @tolgakrac8768
      @tolgakrac8768 2 роки тому +1

      @@kusaymehmet1366 Kusura bakmayın yeterince açık anlatmamışım.
      SOnbahar ve ilkbaharda asit ile mücadeleye maruz kalan petekleri bal akımı yaklaşana kadar kuluçkalıkta tutuyorum.
      Bu süre içerisinde 2-9 a yeni petek verip kabartmalarını sağlıyorum. Kıştan kalan 6-7 çıta zaten o esnalarda yavru ve polen ağırlıklı oluyor.
      Polen doldurdukça o çıtayı alıp yedeğe atıyorum ve yerine bir önceki seneden kalan bal süzülmüş yeni petek veriyorum ki hemen yavruya devam etsin. Geriye kalıyor 3-4 çıta onlarıda bal akımı başlamadan önce bölme alıp ruşetlere geçiriyorum.
      Ruşetlere geçen kıştan kalan çıtaların BİR KISMI aşırı yavru çıkardığı için daralıyor bu yüzden onları mümkün olan en kısa sürede imha edip yerine daha iyi durumda olanlarını veriyorum.
      Yapılan bölmelerde polen ihtiyacı olacağından ve orada tarlacı olmadığından önceden ayırdığım pergalı peteklerin 1 er tanesini de bölmelere veriyorum.
      Neticede bölmelerde iyi durumda olan bir önceki seneden kalan varroa mücadelesi görmüş petekler kalırken ana kolonide kuluçkalıkta bir önceki seneden kalan bal süzülmüş yeni petek ballıkta yeni kabartılmış temel petek oluyor.
      Döngü kabaca bu şekilde.
      Bal akımında bölme yaptığım için tüketici yavru mevcudu az oluyor ana kolonide. Ve ayak altında dolaşıp işleri yavaşlatmıyor.
      Tabi ana sistem bu. Zaman zaman aksaklıklar veya farklı uygulama yapmak zorunda olduğum durumlar olabiliyor.
      Ayrıca Ana arıları ilk baharda ana yetiştirme kutularında üretip bölme zamanına artık seri yumurta atar şekilde hazır ediyorum. Onları alıp bölmelere aktarınca hemen üretim devam ediyor. Ana arısız kalan yetiştirme kutuları kendi anasını son bahara kadar yeniden üretiyor.
      O anaların bir kısmını alıp bir önceki senenin yaşlanan anaları ile değiştiriyorum geri kalanları birbiri ile birleştirip 1 bölme daha elde ediyorum.
      Böylece acil durumda ana arım hazır oluyor ve ilk baharda o yetiştirme kutuları da birer koloni oluyor.

  • @anvarhasanov3201
    @anvarhasanov3201 2 роки тому +1

    Salam qardas. Allah razi olsun. Aricilarda bu bilgi paylasmaqda paxilliq heqiqeten coxdur. Insan hec zaman pul dusunerek yasamamali. Ruzi allahindir. Paylasinca her sey gozellesir. Bir defe bir arici sovetlerden mesgul olan birisi tebii bir derman istifade etdiyin dedi. Adam bildim soz sorusdum. Terkib nedir deye sam agaci ve 1 2 ot dedi durdu. Hiss etdim ki eskik dedi. Dedim nisbet dedi yadimda deyil. Dedim qardas demirsense denen demirem. Deyir bu menim sirrimdir. Anlamiram bele adamlari. Hamimiz teserrufat saxlayiriq vepaylasinca sanki allah buna verdiyi ruzini mene verecek. Cahillik... Bu movzuya gozel toxundun. Cox tesekkurler.

    • @omerpakir
      @omerpakir  2 роки тому

      Çok teşekkür ederim. Herkes sizin gibi ince değil. Bu arada söylemediği ilaç Kas-81 onun da yapılışını anlatacağım.

  • @MrMrpiskopatccc
    @MrMrpiskopatccc 2 роки тому +5

    Sayın abim öncelikle tüm arıcı kardeşlerime başarılar diliyorum ben acizane Almanya’nın kuzeyinde ARICILIK yapan birisi olarak kısaca bazı şeylere değinmek istiyorum ilaçlama önemli olduğu işin Almanya’da kanunen 31.12 den sonra ikinci bal sağımından sonrasına kadar varroa ilaçlaması yapmak yasaktır nedeni ise araştırmalara göre ilaçların balda kalıntı yaptığıdır bir şekilde Petek’te kalıyor ve bala karışıyor bu sebepten dolayı hem balı yiyen kardeşlerimizin sağlığı İçin hemde kendimizin müşterilerimize karşı güvenilir biri olmamızı yitirmemek için önemli olduğunu düşünüyorum biz ikinci bal sağımından sonra yani ağustostan sonra hemen bir haftalık asit uygulaması yapar ardından şerbet verip ikinci asit uygulaması yapıp tekrar şerbet vererek aralığıa kadar dokunmayız zaten bu arada varroanın %99 u düşmüş oluyor yavru aralığa kadar devam ettiğinden gene varroda bir çoğalma başlıyor aralıkta da oxalit asit damlatması yaparız videolarımda var zaten artık daha ilaçlama yapmayız birdahaki ağustosakadar zaten yasak
    hani sizin baharda ilaç falan deyince biraz garibime gitti tabi herkes kendisi bilir Almanya’da kanunlar bu şekilde yapılmış uymayanlarada büyük cezalar gelebiliyor hakkınızı helal edin ayrıca bahardan yaz sonuna kadar biyolojik varroa mücadelesi yaparız ilerde videolarımda paylaşacam en azından aşırı çoğalmasını önlemek için sayın abim çok güzel emek vermiş videoya tebrikler bereketli bir sene olması dileklerimle

    • @omerpakir
      @omerpakir  2 роки тому +1

      Serdar hocam çok teşekkür ederim bilgileriniz için. Peki Bayer firmasının ürettiği ilaçları kendileri kullanmıyor mu? Ben de videomda belirttim; Mayıs ortasından Eylül başına kadar sadece organik mücadele diye.

    • @MrMrpiskopatccc
      @MrMrpiskopatccc 2 роки тому +4

      Sizin dediğiniz peteklerin arasına asılan uygulamayı duydum lakin piyasada bulunmuyor zaten bulunsada o kadar pahalı ki değmez bizim yaptığımız şekildeki uygulamayla hiç koloni kaybetmedim ve sıkıntıda çekmedim sadece 3 aşamayla bütün sene varroa yok değil var ama arıya zarar verecek kadar değil Onu da zaten güzün yapılan uygulama bitiriyor sizin dediğiniz portakal kabuğunu da denedim ben faydasını görmedim yada buradaki varroalar arsız 😃zaten sosyal medyadan tanıştığım senelerin arıcıları hatta aralarında ARICILIK üzerine master yapmış üniversite öğretim üyeleri de var varroa hakkında araştırmalar yapıyorlar nasıl baş ederiz diye asit uygulaması dışında kanıtlanmış hiç bir mücadele yok bu Almanya’da böyle tabi başka şekillerde başka ülkelerde varmı bilmiyorum şimdi konu yiyecek içecek meselesi olunca burda kanunlar daha bir sıkı baldaki ilaç kalıntısı balı alan birinin hasbel kader analize vermesi veya alerjik bir durumda yine analize götürmesi sonucu ilaç kalıntısı çıkınca başıma gelebilecekleri düşünmek bile istemiyorum o yüzden sistemli bir şekilde ilaçlama yapıldığı sürece sıkıntı görmüyorum ama sizin aydınlatmasanızhoşuma gitti Allah razı olsun en azından faydalı olmaya çalışıyorsunuz tebrikler bende aynı şekilde bildiklerimi tecrübelerimi aktarmaya çalışıyorum ki insanlar bilgilensin burda bir söz vardır bal arısı bittiği zaman insanlığın sonuda gelmiştir

    • @omerpakir
      @omerpakir  2 роки тому +1

      Siz Almanya'yı ve kanunlarını bizden daha iyi bilirsiniz. İlaçlama konusunda belirli devlet mevzuatı olduğunu ve asit ile mücadele yaptığınızı söylüyorsunuz. Bir çok mecrada da sizin gibi o bölgede arıcılık yapan dostlarımız yurt dışında bu şekilde mücadele edip başarılı olduğunuzu söylüyorsunuz. Ülkemiz kanunlarında böyle bir düzenleme yok taaki devletin belirlediği ruhsatlı ilaçları bile kullanmayın yönünde yönlendirme yapılıyor. Bir ana üreticisi damızlık ana arısını yurt dışından getirdiğini söyledi. Neden diye sorduğumda örneğin Almanya'da başka ırk bulundurmanın yasak olduğu ve çok büyük cezası olduğunu bundan dolayı saf ırk elde edebildiklerini söyledi. Maalesef bu tip yurt dışı kaynaklı anacılar yurdumuzu gen çöplüğüne çevirdi. İlaçlama konusuna gelince sorumu yineliyorum Almanya tüm dünyada satılan flumetrin içerikli ilacını kendi ülkesinde kullanmıyor mu? Biz ülkemizdeki ilacı prospektusuna göre kullanıyoruz. Bahsettiğiniz kanuna göre yazılan prospektus yasa dışı kanunlara aykırı. Ayrıca ikinci sorum ülkemizde amitraz oranı çok yüksek olduğu satışını yasakladığı Apivar neden Almanya'da hala serbest? Ek olarak bilinen gerçek bahsettiğiniz asitlerde balda kalıntı bırakıyor. Bunu bildiğinizi düşünüyorum. Lütfen sorularıma cevap veriniz. Yurdumuzda yaşayan insanların bu tip mücadele örneklerini uygulama biçimleri hasta yatağında yatan kanser hastasına bitkisel karışım veren ve kurtulacağını inanan insanlar gibi. Sizinle iletişimde kalıp oradaki uygulamaları en birinci ağızdan öğrenip burada anlatmayı canı gönülden isterim. İyi günler dilerim. Allah'a emanet olunuz.

    • @omerpakir
      @omerpakir  2 роки тому +1

      Serdar bey cevap için teşekkür ederim ama benim videoma yaptığınız yorumdan dolayı bir düzeltme yapmanız gerekiyor. Ve mücadele nasıl yapılıyor açıklamanız lazım. Çünkü yasalardan bahsedip sonra ilaç çok pahalı kullanmıyorum dediniz. Var mı? Varsa; yaşadışı mi? Yok mu? Yoksa bizi mi zehirliyorlar? Dün bir arkadaş Almanya'ya kekik gönderdigini böyle mücadele ettiklerini söyledi. Her önüne gelen yurt dışında yasak gibi sözler söyleyerek ülkemiz arıcılarını ana arida olduğu gibi çok yanlış yönlendirip ülkemiz ariciligina bilerek yada bilmeyerek baltaliyor.

    • @MrMrpiskopatccc
      @MrMrpiskopatccc 2 роки тому +1

      @@omerpakir sayın abim öncelikle şunu söyleyeyim bahsettiğiniz amitraz ve flumethrin varroa denilen ürünler arıların bal toplamaya başlamasından bitimine kadar kullanmak yasak Ocak Şubat en geç Mart ayına kadar kullanılabilir talimattada öyle yazıyor zaten ama senin dediğin gibi asit olayı oksalit asit ve formik asit dediğimiz ki en etkili bunlar 31.12 den itibaren yasak ki formik asit zaten kışın yapılmaz buharlaşması İçin hava şartları uygun değil bizim bölge için konuşuyom sizin bölge işin hava şartı uygun olabilir ama bu sefer bala karışma sıkıntısından dolayı yine tehlikeli bala karıştığı İçin senin belirttiğin bala karışmasından dolayı yasak zaten araştırmalara göre ( tabi mevsim şekilleri önemli burda arı 4. Ayın ortasında nektar toplamaya başlıyor kirazlar çiçek açtığında bal katlarını koyuyoruz ondan önce nektar akımı yok zaten havalar soğuk olsada çok çok az şimdi bu 4-4,5 aylık sürecinde önceden yani Ağustos ayında kullandığımız formik asit ve Aralık ayının ortasında yaptığımız oksalit damlatma anca bu zaman içerisinde kayboluyor yetkililerin dediği bu bu şekilde kullanılırsa balda bir kalıntı olmuyor Bayer bazı ürünleri üretiyor olabilir ama Almanya kanunlarında kullanmak yasak veya belli zamanları var onun dışında kullanılması yasak bala karıştığından dolayı ayrıca kullandığımız asitler veterinerlik tarafından onaylanmış olması gerekir abi benim mail adresim ulubatliklc@hotmail.com burda yazmak uzun sürüyor birde bilgilendirmeniz çok güzel çoğu kardeşimiz tam bilmiyor veya bazı şeyleri yanlış yapıyor dediğim gibi ben 2. Bal sağımından sonra ağustosta 2 defa formalık asit yapar daha arıyı dokunmam Aralık ortası kalan varroaları çünkü yavru azda olsa devam ettiğinden gene az bişey çoğalmaya başlıyor Aralık ortası oksalit damlatma tamamdır bir dahaki 2. Bal sağımına kadar sıkıntı yaşamam yaşamadım da ha eğer takip ederim bazı kovanlarda aşırı fazla varroa olmuşşa yine ikinci bal sağımına kadar kovanın sönmemesi için yapılacak metodlar var olay bu fazla sıkıntı yapmaya gerek yok zamanında asit uygulaması ve doğru uygulama bütün sene sizi rahat ettirecektir emin olun

  • @aliuyar5897
    @aliuyar5897 2 роки тому +2

    teşekkürler yüzlerce kişi izledim böyle açık ve net konuşan olmadı herkes organik diyor ama olmuyor demekki yanlış bigi paraya çeviriyorlar Tekrar teşekkürler baba adamsın Allah'a emanet olun

    • @omerpakir
      @omerpakir  2 роки тому

      Çok teşekkür, Allah razı olsun. Organikte lazım kimyasal da hepsinin zamanı var.

    • @mustafaerdogan5578
      @mustafaerdogan5578 2 роки тому +1

      Hocam verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim bol berektli bir yil olsun insallah selamlar

  • @hüseyinarslan74
    @hüseyinarslan74 2 роки тому +1

    Emeğine ve çabana sağlık...

  • @Aysima07
    @Aysima07 2 роки тому +1

    Çok faydalı bilgiler 👏Toros arıcılık 👍

  • @murataslan6006
    @murataslan6006 2 роки тому +2

    Hocam diğer videoların gibi tüm söylediklerine katılıyorum sonuçta gıda işi yapiyoruz hijyen çok önemli benim için.uygulamaya gelirsek bak sağımindan sonra 1 set olacak şekilde yani 4 günde bir 5 defa veya 5 günde bir 4 defa formik asit.kisa girişte yavrusuz dönemde oksalik asit.baharda ve bal sagimindan sonraya kadar sadece portakal veya defne kabuğu veya aralıklarla arıyı bunalıma sokmadan nane kekik ile başarılı bir sonuç kaçınılmaz.tabiki bunlar varoa için besleme arı kalitesi uygulamalar da bunun kadar önemlidir .saygılar bereketli sezonlar.

  • @resatavci1417
    @resatavci1417 2 роки тому +1

    teşekurler

  • @fatihdalgc6021
    @fatihdalgc6021 2 роки тому +1

    Abi öncelikle açık ve net verdiğin bilgiler için sana çok teşekkür ederim. Biz de bu işi amatör olarak yapıyoruz bu hastalıklarla mücadele konusunda eksiklerimiz var.Bu mevsimde yapılması gereken herhangi bir şey var mı? Arılarda göz ile görünen herhangi bir şey yok.

    • @omerpakir
      @omerpakir  2 роки тому

      Şimdi buradan anlatmak uzun olur. Bu konu ile (bal döneminde varroa mücadelesi ve sayımı) alakalı videoları önümüzdeki hafta hazırlayıp yayına koyacağım.

  • @serapkaya1239
    @serapkaya1239 Рік тому

    Hayırlı akşamlar, siz varroa için hangi ilacı kullanıyorsunuz

  • @omercorlu
    @omercorlu 2 роки тому +1

    👍

  • @rizaparlak222
    @rizaparlak222 2 роки тому +1

    Videoların harika kutlarım tlf yok

  • @Ragipoezel
    @Ragipoezel 2 роки тому +1

    Sizi Avusturya'dan izledim.

  •  2 роки тому +3

    Emeğinize sağlık çok iyi video olmuş. Hocam formik asit 25 -30 derece arasında değilmiydi

    • @omerpakir
      @omerpakir  2 роки тому

      Teşekkür ederim. Videoda dediğim gibi yanlış söylediğim olabilir, kusura bakmayın ben öyle biliyorum.

    • @alpaslangecgil38
      @alpaslangecgil38 2 роки тому

      20-25 ideal çok hassas ideal ısıyı bulmak zor oluyor

    • @anvarhasanov3201
      @anvarhasanov3201 2 роки тому

      Geceni 15 altina dusmesin gunduz 25 maximum 27 dereceni kecmesin.

  • @haliskaraman275
    @haliskaraman275 2 роки тому

    genel olarak bilgler tespiler dogru tarihler çok önemli mevsimsel olarak adlandirmak eksik oluyor. cunku varoanin nevsimsel dongusu farklidir bununla ilgili biraz daha arastirma yapmak lazim. basarilar

  • @kusaymehmet1366
    @kusaymehmet1366 2 роки тому +1

    Usta ben önceden sana ilkbaharda verdiğimiz fondon ya da şurup bala karışır mı diye sordum sen de "emin değilim" dedin. Elim beslemeye gitmiyor biraz da soğudum. Tanıdığım izlediğim herkes bi şekilde besleme yapıyor bala nasıl karışır yani sistem nasıl bana biraz ayrıntılı anlatabilir misin?

    • @omerpakir
      @omerpakir  2 роки тому

      Normalde bala karışmasını istemeyenler kesin çözüm olarak ikinci katta beslemeyi kesiyor. Verdiğiniz her ek gıda peteklere stoklanacağı için bala karışacaktır. İkinci katta çözüm değil arılar yavru alanı açmak için ikinci kata bal aktarma yapabilir. Başkaları gibi koloni başına 50 kg şeker vermediğiniz sürece verdiğiniz besleme şekeri tolore edilebilir. İşin özü keşke sofra şekeri olsa karışan sonuçta o da tüketilen bir ürün. Esas sıkıntı GDO'lu şuruplar.

  • @fahrilivaneli5649
    @fahrilivaneli5649 2 роки тому +1

    Peki zararları yıllar sonra ortaya çıkacak yan etkisi olan ilaçları kime ne ile şikayet edeceksin

  • @erolpolat5290
    @erolpolat5290 2 роки тому +3

    Varroa en iyi darbe tum aricilarin ayni zamanda mucadelesini yapmasidir. Bu mucadeler ari birlikleein izin verdigi ilaclar kulanilmalidir. Sen mucadaleni yapiyorsun ama komsun yapmiyor boylece etkili bi mucadele olmaz onemli olan ayni zamanda mucadele etmek

    • @omerpakir
      @omerpakir  2 роки тому

      Evet, her yıl yapılan sivrisinek mücadelesi gibi olmalı hatta.

  • @erolpolat5290
    @erolpolat5290 2 роки тому

    Ari almadan ari kursune gitmek lazin arici olmak icin ari almak lazim diyor.

  • @hasanyaman4651
    @hasanyaman4651 2 роки тому +1

    muhterem kardeşim antalya fatih beyin telefonu lazım mümkün mü bana yardımcı olurmusun rica ediyorum selamlar

    • @omerpakir
      @omerpakir  2 роки тому

      Merhabalar, siz numaranızı verin Fatih sizi arasın. Ben iletirim.

  • @ferityusuftamer5038
    @ferityusuftamer5038 Рік тому

    Kıyafet güzel ama çok pahalı

  • @erolpolat5290
    @erolpolat5290 2 роки тому

    Danimarkada hobby aricilik yapcaksan bile kursa gidip ogrenip ari aliyun.

  • @farukkacgan7163
    @farukkacgan7163 2 роки тому +1

    Sadete gel

    • @omerpakir
      @omerpakir  2 роки тому

      İleriye sardır hocam 😉

    • @farukkacgan7163
      @farukkacgan7163 2 роки тому +1

      Kusura bakma sonu gormeden yorum yaptin hakkiniI helal edin

  • @cavidezimov5717
    @cavidezimov5717 2 роки тому +1

    Kiyafet ve daginiklik konusunda haklisinda sakalina deyinmesen iyiydi

    • @omerpakir
      @omerpakir  2 роки тому

      Videolar da genelde spontane konuşuyorum, sakal konusunda söylerken fark ettim yanlış anlaşılır diye ama toparlayamadim. Sakal konusu bakımsız olarak anlatmak istedim. Kusura bakmayın.

    • @cavidezimov5717
      @cavidezimov5717 2 роки тому +2

      Allah hepimizin kusurunu örtsun qardaw