Türk Milliyetçiliği ve Gayrimüslim Azınlıklar: Varlık Vergisi, 1942-43
Вставка
- Опубліковано 9 лют 2025
- Ne Mutlu Eşitim Diyene konferans serimizde bu kez Ayhan Aktar'ı dinliyoruz.
İkinci Dünya Savaşı yıllarında çıkarılan Varlık Vergisi Kanunu, sadece iktisadî değil; siyasî ve kültürel bakımlardan da önemli bir uygulamadır. Varlık Vergisi uygulaması, esas olarak, kanunun hazırlanışı; TBMM’de kabulü; o dönemin yayın organlarında desteklenmesi; kimin ne kadar vergi ödeyeceğini tespit eden komisyonların çalışma biçimleri; en fazla bir ay ile sınırlandırılmış ödeme süresi; bu süre içinde vergi borcunu ödeyemeyenlerin mallarının haczedilerek icra yolu ile satışı ve bütün bunlara rağmen vergi borcunu ödeyemeyen mükelleflere borçlarını; “bedenen çalıştırarak ödetmek” amacıyla Aşkale'deki çalışma kampına gönderilmeleri gibi alt süreçler içerir. Bu aşamalar bir bütünlük içinde ele alındığında, Varlık Vergisi Kanunu yakın tarihimizde birçok kez karşımıza çıkan “azınlık karşıtı” politikalara örnek olarak gösterilebilir.
Ayhan Aktar bütün bu aşamalarına bakarak, Varlık Vergisi'ni milliyetçiliğin azınlık karşıtı politikalarının bir aracı olarak inceliyor.
Ayhan Aktar: Sosyoloji ve tarih alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Prof. Ayhan Aktar Bilgi Üniversitesi öğretim üyesidir. 1990’lı yıllardan bu yana Türkiye’de devletin gayrimüslim azınlıklara yönelik politikalarıyla ilgili önemli çalışmalara imza attı, “Varlık Vergisi ve ‘Türkleştirme’ Politikaları”, “Türk Milliyetçiliği, Gayrimüslimler ve Ekonomik Dönüşüm”, “Aşkale - Erzurum Günlüğü (1943)” gibi kitaplar ve çok sayıda makale yayımladı.
#İstanbulEdebiyatEvi #Sonbahar2020Sezonu #NeMutluEşitimDiyene
Emek için teşekkürler, hocamıza selamlar.
Iyiki varsiniz
Ayahan hocam.Emeğinize,yüreğinize sağlık,Çok teşekkür ederiz.
Sayın Aktar dilinize sağlık, yaşanan bu ahlaksızlığı ironik bir şekilde " yaşasın cumhuriyet " diyerek protesto etmek zekice bir intikam olmuş.
çok acı çektiler ve ülkelerini terk ettiler. bu çok acı verici... yazık.
Güzel çalışma. Biliyoruz duyuyoruz ama araştırmalarla belgelerle daha bir canlılık kalıcılık kazanıyorlar.
Merhaba anlatımınız için çok teşekkür ederim, videodaki görsellere ulaşmam nasıl mümkün olabilir acaba ?
Bu karikatürleri nerede.bulabiliriz
Ve de Türkiye ekonomisi hala sıkıntıdadır...
1942 Varlık Vergisi
1948-1950 Yahudi Türklerin İsrail'e Göçü
1955 6-7 Eylül
1964 Kıbrıs Krizi.
------------------
1927: %2,78
20...: %0,05
Sermaye Turklestide degisen ne oldu .
Sefalet ayni mezalim ayni
Allah'ın Kuran'daki hitabının büyük çoğunluğu ey insanlar şeklindedir. (Ey müslümanlar , Ey iman edenler şeklinde hitabları da mevcuttur.)
Metni güzel okuyor beyefendi.
15 saniyelik araştırma sonucunda varlık vergisi kanuna ulaştım. 4 dakikalık okuma sonucunda bir ırk din ve zümrenin adının geçmediğini öğrendim. Bilanço yayınlamak zorunda olan şirketlerin vergi oranının 50 ila 70 oranında olduğunu bilanço yayınlamak zorunda olmayan yani kayıt dışı kazanç ihtimalinin en yüksek olduğu şirketlerin ise vergi tutarının ise komisyon tarafından belirlendiğini anladım.. zenginlik gayri muslimde olduğu için en çok onlar etkilenmiş.
zaten 15 saniyelik araştırma ve 4 dakikalık okuma sonucu buna ulaşırsın. biz burada hakikati arıyoruz. eğer senin gibi propagandaya maruz kalmak veya onu yaymak için bahane arasaydık senin gibi yapardık.