Türk ve "Kanun Türkü"

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 9 лют 2025
  • Ne Mutlu Eşitim Diyene konferans serimiz Roni Margulies'le devam ediyor.
    Türk’ün tanımı nedir? Kim Türk’tür, kim değildir? Resmî söyleme göre, “Türk” etnik/ırksal bir kavram değildir, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan, vatandaş olan herkes Türk’tür. Ancak bu resmî söylemin kenarlarından zaman zaman başka bir şey sızar, vatandaşların bazılarının tam da Türk olmadığı, vatandaş olmayan bazı grupların ise “soydaş” olduğu ağızlardan kaçar. Bu konuşmada, 1923’ten beri devletin derinliklerinde “Türk” ifadesinin etnik/ırksal bir temele dayandığı ve bu devletin bu anlamda Türk olmayanların ayrıntılı kayıtlarını tuttuğu iddia ediliyor.
    Roni Margulies: Şair, yazar, gazeteci, tercüman. İstanbul’da doğdu. Robert Kolej’i bitirdikten sonra İngiltere’nin çeşitli üniversitelerinde okuyarak iktisat doktoru ve Marksist oldu, sonra iktisatla bir daha hiç ilgilenmedi. Bir dönem Londra’da yaşadı, sonra kürkçü dükkânına geri döndü. Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) üyesi. Toplam sekiz şiir kitabı, şiir çevirilerinden oluşan dört kitabı, çocukluk anıları, siyasî tercümeleri ile edebiyat, siyaset ve tarih hakkında birkaç kitabı daha var. Son kitabı Türk’ün Hizmetçisi - Türkiye’de Azınlık Olmak kısa bir süre önce yayımlandı.
    #İstanbulEdebiyatEvi #Sonbahar2020Sezonu #NeMutluEşitimDiyene

КОМЕНТАРІ • 11

  • @sinematabey8420
    @sinematabey8420 4 роки тому +3

    Kanalda şimdiye kadar izlediğim en anşalılır kayıt teşekürler

  • @ayhanbingoel6154
    @ayhanbingoel6154 Рік тому +1

    Çoğu hakikat sadece kimsenin sorunu ele alacak ve üstüne gidecek cesareti bulamamasından dolayı ortaya çıkmıyor.

  • @HızırZülfikar
    @HızırZülfikar Рік тому +3

    Osman pamukoğlu geliyo 😂😂😂

  • @yasminleyv7494
    @yasminleyv7494 2 роки тому +7

    NE MUTLU TÜRKÜM DİYENEEE

  • @sinematabey8420
    @sinematabey8420 4 роки тому +1

    Tayfun Er in erguvanilet isimli kitabında işaret ettikleri ve merakı tutulan saklanan ırkıçı kütükden kaynaklıymış ve yine Yalçın Küçükün bilim ve Edebiyat ısimli kitabında eleştirisi sanırım hak türklerin doğru konumlandırılmayışıymış yıllar önce okuduğum iki kitabı anlamlandırdı teşekürler

  • @ebomedya
    @ebomedya Рік тому +2

    Türklükle problemin ne.