Cum recunoști ANEMIA și deficitul de fier la Femei

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 кві 2024
  • 1 din 3 românce are ANEMIE! Iată semnele, complicațiile și ANALIZELE care descoperă anemia și deficitul de fier.
    Material realizat cu sprijinul Vifor Pharma.
    Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: / pacientul20
    Povestea începe cu un deficit de fier. A avut și simptome care să indice lucrul ăsta, doar că, fiind atât de variate și nespecifice - vorbim de dureri de cap persistente, de o stare de oboseală, de epuizare fizică și psihică - le-a pus pe seama faptului că muncește mult (și la servici, și acasă), și cum e om, nu mașină, e normal și de așteptat să ajungă la capătul puterilor. Faptul că presupune că acestea sunt cauzele asteniei generalizate pe care o duce în spate, o face să nu considere necesar să meargă la medic pentru „atâta lucru”. Foarte rău! Pentru ca identificarea deficitului de fier si corectarea lui ar preveni instalarea anemiei feriprive. Acum e drept că sunt și situații în care ea se duce la doctor, dar dacă are ghinionul să dea peste unul care nu se gândește la anemie și suspectează altceva, îi pune un diagnostic greșit și o trimite să facă niște investigații de care de fapt nu are nevoie, se pierde timp, deficitul se accentuează și anemia se instalează. De ce femeile sunt mai vulnerabile decât bărbații în fața anemiei? În primul rând pentru că în perioada fertilă a vieții lor pierd sânge. Lunar. Unul dintre invitații noștri, domnul dr. Remus Șipoș, medic de familie, secretar al Societății Naționale de Medicină a Familiei și vicepreședinte al SNMF Mureș, pe care o să-l vedeți și auziți în acest video.
    Femeile, deci, sunt predispuse la deficit de fier și anemie atunci când sângerarea este abundentă, dureaza multe zile și apar și cheagurile. Însă mai trebuie avut în vedere că acest lucru poate însemna și altceva. Iată ce ne spune domnul prof. dr. Radu Vlădăreanu, medic primar obstetrică și ginecologie și președintele Societății Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie.
    Atunci când o femeie dorește să devină mamă, pentru a se asigura că starea ei generală de sănătate este una bună, din ABC-ul investigațiilor recomandate de ginecolog face parte și hemograma, pentru că ea va arăta și cum stă cu hemoglobina. Cu fierul. Lucrul acesta este important pentru viitoarea gravidă pentru că dacă ea este deja anemică, anemia se va accentua în sarcină. Fătul consumă fier și nevoile sunt tot mai mari, iar deficitul reprezintă un risc și pentru ea, și pentru făt. Pentru mamă oboseală, iritabilitate și lipsă de concentrare, până la lucruri mai grave precum avort spontan sau deces fetal. Suplimentarea cu fier este la fel de importantă și în perioada lăuziei, nu doar a sarcinii, pentru că, urmare a nașterii, femeia se anemiază pentru că pierde sange. La nașterea cezariană chiar dublu față de cea vaginală. În plus, necesarul de fier trebuie asigurat și în alăptare, pentru că și acolo se consumă. Cum se depistează anemia feriprivă, asta ne spune domnul doctor Remus Șipoș.
    ---
    Facebook: / pacientul20
    Instagram: / pacientul2.0
    TikTok: / _pacientul2.0
    EHealthRomania: ehealthromania.com/
    Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
    Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: / pacientul20
    #sanatate #anemie #romania

КОМЕНТАРІ • 11

  • @mirzaclili942
    @mirzaclili942 2 місяці тому

    😂❤ Buna dragilor Doamne ajuta sănătate și tot binele mulțumesc frumos pentru tot ce faceți felicitări salutări din Moldova orașul Birlad pupici 😘♥️🌺🌹

    • @Pacientul
      @Pacientul  2 місяці тому

      Ne bucuram ca am ajuns pana acolo! Multumim mult pentru ca ne sunteti alaturi! Si noi va dorim tot binele si multa, multa sanatate! ❤❤

  • @elenaracoceanu5853
    @elenaracoceanu5853 2 місяці тому

    Am o Feritina de 320,14ng, Hemoglobina 9,2, ce ar trebui sa fac, daca unghiile se rup, parul imi cade. Am luat Acid folic 15 zile pe luna, de 2o de ani.

  • @marianamustetea9969
    @marianamustetea9969 2 місяці тому +1

    Vreau sa va intreb buna ziua eu am magneziu seric 2,06am luat Magnerot de 1an jumate mai iau??multumesc ❤❤

  • @silviucaita9079
    @silviucaita9079 2 місяці тому +4

    ,, Noi le avem pe toate...1 din 3, 2 din 5, 6 din 10...Alte nu mai au nimic...,, Noi le-am luat pe toate...😛🙉😸😅🤡

    • @silviucaita9079
      @silviucaita9079 2 місяці тому +1

      ,, Scuze, alte nații nu mai au nimic...😊😅

  • @shadyhashim
    @shadyhashim 2 місяці тому

    Partea de început a clipului nu mi se pare adecvată măcar dacă ați fi pus o femeie să prezinte.

    • @Elisa-hz2nn
      @Elisa-hz2nn 10 днів тому

      N.ai tu simtul umorului

    • @shadyhashim
      @shadyhashim 9 днів тому

      Bine că au alții și pentru mine