Ca de obicei informația este bine prezentata. De mult îmi doream un astfel de clip. Mi se pare o hoție nivelul comisioanelor, ei oricum nu își bat capul sa caute acțiuni prea multe(maxim 50 %),dar iau bani multi pe comisioane și produc puțin.
Mulțumesc pentru apreciere! 🙂🙏 E evident că este făcut să fie mai conservator pentru că nu-și permit să ai fluctuații prea mari. Însă această strategie te penalizează atunci când investești pe termen lung.
6:57 legat de cei 400 euro deductibili... Daca am o firma SRL cu un singur angajat (adica eu), pot contribui 2x 400 euro anual pt a fi deductibili, o data ca persoana fizica si o data din firma? Este corect? Si de unde se fac aceste deduceri? In cazul firmei, se va scadea din impozitul pe venit/profit datorat la stat? Iar in cazul pers fizice, se scade din impozit pe care il am de platit pe baza declaratiei unice? Multumesc.
Eu așa am interpretat-o. Însă cel mai bine este să discuți cu contabilul tău. Am senzația că deducerea la angajator funcționează doar pentru impozitul pe profit. Dar nu sunt sigur, așa că cel mai bine verifici cu cineva care cunoaște mai bine codul fiscal.
Vă salut, lucrez la stat bugetar (în sănătate), eu contribui din salariul net o anumită sumă și poate, sau ar putea (dacă vrea) și angajatorul să contribuie cu aceeași sumă.(dar din cei 25%pt CASS, sau de unde?) Mi se spune că nu are bază legală, nu poate să depună. Există o lege, dar care este, ce pot face? Poate nu sunt prea explicit dar d-voastră înțelegeți, mulțumesc frumos, aprecieri 👌👍🙋♂️
Sunt total de acord că dacă un angajator îți oferă plata pensiei că beneficiu, mai bine negociezi sa primești suma efectivă, dar la fel se poate spune și despre bonurile de masă și așa mai departe. Dar lăsând asta deoparte, înțeleg dezavantajele fondurilor de pensii pilon 3, și cu toate astea tot cred că a face o comparație între ETFuri și Pilonul 3 nu e posibilă datorită sistemelor de siguranță construite in jurul fondurilor de pensii, menționate în video, care într-adevăr nu pot fi cuantificate direct așa cum e randamentul. Vreau sa te întreb Ovidiu care e raționamentul tau pentru care preferi ETFuile in locul Pilon 3 când e vorba de investiții pe 30 de ani sa zicem, in ciudat sistemelor de siguranță construite in jurul fondurilor de pensii administrate privat? Ce te face atât de sigur că un ETF îți poate oferi pensia in 30 de ani și că nu o sa pierzi toți banii? întreb deoarece sunt novice in domeniu și vreau să investesc in ETFuri, dar parca sună prea bine că sa fie adevărat...
E simplu. Prin intermediul ETF-urilor investesc în mii de companii listate la Bursă care vând produse și servicii către milioane sau poate chiar miliarde de oameni. Fiind foarte diversificat, impactul falimentului unei companii din portofoliu este mic. Și în plus, nu am limite legat de cât pot să investesc sau când pot să retrag. Iar dacă se întâmplă ceva și dau falimente toate companiile pe care le dețin, toate sistemele de siguranță din lume n-o să protejeze pilonul 3. Așa că am mai multă încredere în economia de piață decât în Statul Român. 🙂
Investesc in 2 din etf-urile prezentate. Sper doar ca in urmatorii ani sa aiba randamente la fel de bune. Marea mea teama e ca 2008-2022 sa fi fost o anomalie
Sustin tot ce ai spus, dar....din cauza ratei foarte mici de educatie financiara din Romania, pentru cei mai multi romani pensiile P2/P3 reprezinta din pacate singurele investitii pe termen lung pentru retragerea din activitate.
Salut, Ovidiu! Daca am contribuit deja niste ani la pilonul 3 si chiar si la pilonul 2, ar fi adecvat transferul la fonduri cu alocare mai mare pe actiuni? Am 35 de ani, ma gandesc ca ar fi timp de crestere pana la 60, poate mai ajustez spre 50 la un fond cu risc mai mic. Ce parere ai?
Salut Contribuiesc la pilon 3 din februarie 2020. Contributia bruta 2370 lei si valoarea contului in 28 aprilie 2022, valoarea contului este 2363 lei Daca vorbesc de pilon 2 situatia e usor mai buna , am un randament personal mediu lunar de 5,1% Am un semn de intrebare. De ce ASF nu mai prezinta rata de rentabilitate pe ultimile luni ?
Titlurile de stat depasesc fondurile de pensii. Luna aeasta emisiune cu 5,5% maturitate un an si 6,15% cu maturitate la trei ani. Dobanda nu se impoziteaza.
Omul care vrea sa cunoasca detalii despre pilonul 3 nu e de regula economist,contabil sau statistician. Nu vad de ce se folosesc atatia termeni specifici acestor domenii. Sau pilonul 3 e doar pentru cei supracalificati in domenii specifice? Niste informatii mai simpliste, de unde se iau banii respectivi, daca venitul net este afectat sau nu si ce se intelege prin impozit impus sau neimpus acestui pilon 3 cred ca ar fi fost suficient. Ca simpli salariati vrem sa cunoastem informatiile de baza
Dacă videoclipul meu nu te-a lămurit, poți citi ghidul pus la dispoziție de ASF sau să discuți direct cu angajatorul ca să-ți explice cum ai putea beneficia de el și ce impact are asupra venitului net.
Salut Ovidiu .. propunere pentru un episod: o simulare ca iei pensie din pilonul 2 lunar sau sa retragi toti banii si sa ii investesti in titluri de stat de exemplu . Eu nu am inteles daca se percepe comision de administrare in perioada de incasare a pensiei.Comisioanele mi se par maricele.Multumesc
La Pilonul 2, daca optezi pentru rate lunare de 2000 de lei nu platesti impozit si nici cass, daca optezi pentru rate intre 2000 si 4000 plătești doar impozit de 10% pentru ce depaseste 2000 de lei. Pentru rate mai mari de 4000 sau toti banii o data, platesti cass 10% pentru ce depaseste 4000 lei si impozit 10% pentru ce depaseste 2000 de lei, dupa ce scazi cass din brut. De aici iti faci tu calcule daca poti recupera cele 2 impozite din randamentele pe care le obtii prin reinvestire.
@@ionutputinei1466 Cu placere. Si nu, nu sunt comisioane de administrare pe parcursul perioadei de plata a transelor lunare, daca optezi pentru asta. Doar comisionul bancar sau de mandat postal aferent platii, daca e cazul.
E foarte greu de făcut o astfel de simulare pentru că dobânzile la Titluri de Stat se modifică în mod constant. Iar eu nu am acces la soft-uri ultra avansate care pot simula diferite scenarii. Legat de comisioanele de administrare, din păcate nu am găsit această informație disponibilă pe site-ul ASF. Va trebui să trimit un mail la ei, însă nu-mi convine că trebuie să le dau CNP-ul și alte informații personale ca să aflu o informație care ar fi trebuit inclusă într-un ghid. Dar într-o zi o să-mi fac timp ca să trimit și cerere oficială.
Legat de impozitare. Pe suna respectiva nu se plătește nici o taxa salariala care e aproximativ 42.5%. Personal pot alege acest beneficiu dintr-o platforma și nu mi se percep taxe pe acesta suma.
Cred ca totusi are sens sa investesti in el daca angajatorul dubleaza suma bagata de tine. Din asta se acopera si acel comision si sunt in final mai multi bani investiți decat ai bagat tu personal.
Investiția în Pilonul 3 se face din venitul tău brut. Chiar dacă plătește angajatorul. Iar el nu este obligat să-ți dubleze contribuția. Dar dacă ai semnat un astfel de protocol cu angajatorul poate fi o opțiune bună pe lângă investițiile obișnuite pe care le faci tu.
Multe informatii, nu stiu daca toate sunt 100% reale. Datorita faptului ca cersesti like-uri si clopotele, nu-mi inspiri increderea necesara ca tu ai ales alte metode de a face bani mai multi decat cei oferiti de pilonul 3.Multa bafta!!!!
Salut! Data viitoare compara fondurile / ETF-urile pe aceeasi perioada. Abia asa reflecti cu adevarat realitatea
Voi căuta cele mai vechi ETF-uri și voi face și o astfel de comparație. Să vedem care a fost diferența de performanță.
Ca de obicei informația este bine prezentata. De mult îmi doream un astfel de clip. Mi se pare o hoție nivelul comisioanelor, ei oricum nu își bat capul sa caute acțiuni prea multe(maxim 50 %),dar iau bani multi pe comisioane și produc puțin.
Mulțumesc pentru apreciere! 🙂🙏
E evident că este făcut să fie mai conservator pentru că nu-și permit să ai fluctuații prea mari.
Însă această strategie te penalizează atunci când investești pe termen lung.
6:57 legat de cei 400 euro deductibili...
Daca am o firma SRL cu un singur angajat (adica eu), pot contribui 2x 400 euro anual pt a fi deductibili, o data ca persoana fizica si o data din firma? Este corect?
Si de unde se fac aceste deduceri? In cazul firmei, se va scadea din impozitul pe venit/profit datorat la stat? Iar in cazul pers fizice, se scade din impozit pe care il am de platit pe baza declaratiei unice? Multumesc.
Eu așa am interpretat-o. Însă cel mai bine este să discuți cu contabilul tău. Am senzația că deducerea la angajator funcționează doar pentru impozitul pe profit. Dar nu sunt sigur, așa că cel mai bine verifici cu cineva care cunoaște mai bine codul fiscal.
Bravo clar explicat
Mulțumesc pentru apreciere! 🙏😊
Îmi place mult cum explici 👍
Mulțumesc pentru apreciere! 🙏😊
Informatii foarte utile, ca intotdeauna ! Multumim 😊
Cu drag! 🙂
Vă salut, lucrez la stat bugetar (în sănătate), eu contribui din salariul net o anumită sumă și poate, sau ar putea (dacă vrea) și angajatorul să contribuie cu aceeași sumă.(dar din cei 25%pt CASS, sau de unde?) Mi se spune că nu are bază legală, nu poate să depună. Există o lege, dar care este, ce pot face? Poate nu sunt prea explicit dar d-voastră înțelegeți, mulțumesc frumos, aprecieri 👌👍🙋♂️
perfecta explicatia...multumesc
Cu drag! 🙂
Mersi decand așteptăm această postare
Mă bucur că ți-a fost de folos! 🙂
Sunt total de acord că dacă un angajator îți oferă plata pensiei că beneficiu, mai bine negociezi sa primești suma efectivă, dar la fel se poate spune și despre bonurile de masă și așa mai departe. Dar lăsând asta deoparte, înțeleg dezavantajele fondurilor de pensii pilon 3, și cu toate astea tot cred că a face o comparație între ETFuri și Pilonul 3 nu e posibilă datorită sistemelor de siguranță construite in jurul fondurilor de pensii, menționate în video, care într-adevăr nu pot fi cuantificate direct așa cum e randamentul. Vreau sa te întreb Ovidiu care e raționamentul tau pentru care preferi ETFuile in locul Pilon 3 când e vorba de investiții pe 30 de ani sa zicem, in ciudat sistemelor de siguranță construite in jurul fondurilor de pensii administrate privat? Ce te face atât de sigur că un ETF îți poate oferi pensia in 30 de ani și că nu o sa pierzi toți banii? întreb deoarece sunt novice in domeniu și vreau să investesc in ETFuri, dar parca sună prea bine că sa fie adevărat...
E simplu. Prin intermediul ETF-urilor investesc în mii de companii listate la Bursă care vând produse și servicii către milioane sau poate chiar miliarde de oameni. Fiind foarte diversificat, impactul falimentului unei companii din portofoliu este mic. Și în plus, nu am limite legat de cât pot să investesc sau când pot să retrag.
Iar dacă se întâmplă ceva și dau falimente toate companiile pe care le dețin, toate sistemele de siguranță din lume n-o să protejeze pilonul 3.
Așa că am mai multă încredere în economia de piață decât în Statul Român. 🙂
@@ovidiutarcu dar ce se întâmplă dacă dă faliment brokerul prin care achiziționezi ETF-urile?
Salut! Dacă ești militar, poți opta pentru pilonul 3 de pensii și dacă poate fi scutit impozitul pe venitul din salarii?
Nu știu. Dar nu văd de ce nu ai putea.
Investesc in 2 din etf-urile prezentate. Sper doar ca in urmatorii ani sa aiba randamente la fel de bune. Marea mea teama e ca 2008-2022 sa fi fost o anomalie
👍
Sustin tot ce ai spus, dar....din cauza ratei foarte mici de educatie financiara din Romania, pentru cei mai multi romani pensiile P2/P3 reprezinta din pacate singurele investitii pe termen lung pentru retragerea din activitate.
Well, dacă te întreabă cineva ce alternative are, poți să le recomanzi niște videoclipuri de pe canalul meu. 😁
eu si cu baietii mei, suntem in pilonul 3
👍
Salut, Ovidiu!
Daca am contribuit deja niste ani la pilonul 3 si chiar si la pilonul 2, ar fi adecvat transferul la fonduri cu alocare mai mare pe actiuni? Am 35 de ani, ma gandesc ca ar fi timp de crestere pana la 60, poate mai ajustez spre 50 la un fond cu risc mai mic. Ce parere ai?
Da, nu este o idee rea.
Salut
Contribuiesc la pilon 3 din februarie 2020. Contributia bruta 2370 lei si valoarea contului in 28 aprilie 2022, valoarea contului este 2363 lei
Daca vorbesc de pilon 2 situatia e usor mai buna , am un randament personal mediu lunar de 5,1%
Am un semn de intrebare. De ce ASF nu mai prezinta rata de rentabilitate pe ultimile luni ?
Comisioanele mănâncă toată investitia
Titlurile de stat depasesc fondurile de pensii. Luna aeasta emisiune cu 5,5% maturitate un an si 6,15% cu maturitate la trei ani. Dobanda nu se impoziteaza.
@@danielchereches6388 ai urmarit video? ETF-urile au peste 10%-12% pe an
Doar cei de la ASF îți pot răspunde la această întrebare.
@@DodoDiscover Nu ma pricep, vorbesc doar ce cunosc
La BCR Plus este 2 lei indiferent de suma cotizata
👍
Omul care vrea sa cunoasca detalii despre pilonul 3 nu e de regula economist,contabil sau statistician. Nu vad de ce se folosesc atatia termeni specifici acestor domenii. Sau pilonul 3 e doar pentru cei supracalificati in domenii specifice? Niste informatii mai simpliste, de unde se iau banii respectivi, daca venitul net este afectat sau nu si ce se intelege prin impozit impus sau neimpus acestui pilon 3 cred ca ar fi fost suficient. Ca simpli salariati vrem sa cunoastem informatiile de baza
Dacă videoclipul meu nu te-a lămurit, poți citi ghidul pus la dispoziție de ASF sau să discuți direct cu angajatorul ca să-ți explice cum ai putea beneficia de el și ce impact are asupra venitului net.
Salut Ovidiu .. propunere pentru un episod: o simulare ca iei pensie din pilonul 2 lunar sau sa retragi toti banii si sa ii investesti in titluri de stat de exemplu . Eu nu am inteles daca se percepe comision de administrare in perioada de incasare a pensiei.Comisioanele mi se par maricele.Multumesc
La Pilonul 2, daca optezi pentru rate lunare de 2000 de lei nu platesti impozit si nici cass, daca optezi pentru rate intre 2000 si 4000 plătești doar impozit de 10% pentru ce depaseste 2000 de lei. Pentru rate mai mari de 4000 sau toti banii o data, platesti cass 10% pentru ce depaseste 4000 lei si impozit 10% pentru ce depaseste 2000 de lei, dupa ce scazi cass din brut. De aici iti faci tu calcule daca poti recupera cele 2 impozite din randamentele pe care le obtii prin reinvestire.
@@timofteiulia multumesc pt raspuns
@@ionutputinei1466 Cu placere. Si nu, nu sunt comisioane de administrare pe parcursul perioadei de plata a transelor lunare, daca optezi pentru asta. Doar comisionul bancar sau de mandat postal aferent platii, daca e cazul.
E foarte greu de făcut o astfel de simulare pentru că dobânzile la Titluri de Stat se modifică în mod constant. Iar eu nu am acces la soft-uri ultra avansate care pot simula diferite scenarii.
Legat de comisioanele de administrare, din păcate nu am găsit această informație disponibilă pe site-ul ASF. Va trebui să trimit un mail la ei, însă nu-mi convine că trebuie să le dau CNP-ul și alte informații personale ca să aflu o informație care ar fi trebuit inclusă într-un ghid.
Dar într-o zi o să-mi fac timp ca să trimit și cerere oficială.
Legat de impozitare. Pe suna respectiva nu se plătește nici o taxa salariala care e aproximativ 42.5%. Personal pot alege acest beneficiu dintr-o platforma și nu mi se percep taxe pe acesta suma.
Apropo de bursa este adevărat ca de la 10% se reduce la 1%
Da. Dar doar pentru câștigurile din tranzacționare instrumentelor financiare listate la BVB.
Cred ca totusi are sens sa investesti in el daca angajatorul dubleaza suma bagata de tine. Din asta se acopera si acel comision si sunt in final mai multi bani investiți decat ai bagat tu personal.
Investiția în Pilonul 3 se face din venitul tău brut. Chiar dacă plătește angajatorul. Iar el nu este obligat să-ți dubleze contribuția.
Dar dacă ai semnat un astfel de protocol cu angajatorul poate fi o opțiune bună pe lângă investițiile obișnuite pe care le faci tu.
Multe informatii, nu stiu daca toate sunt 100% reale. Datorita faptului ca cersesti like-uri si clopotele, nu-mi inspiri increderea necesara ca tu ai ales alte metode de a face bani mai multi decat cei oferiti de pilonul 3.Multa bafta!!!!
Ești liber să crezi ce vrei tu. 🙂
😂este o imensă munca de research in spatele fiecărui video, și da, informațiile sunt avizate și corecte!