Kış Sürüşünde Yapılan 7 Hata | Ne Nedir?
Вставка
- Опубліковано 6 лют 2025
- Ne Nedir?’in bu bölümünde karlı kış şartlarında araba nasıl kullanılmalıdır? Nelere dikkat edilmelidir? Kış lastiği kullanmanın önemi nedir? Sorularını sizler için yanıtladık.
ABONE OL ▶ goo.gl/NSYLUP
NASIL ÇALIŞIR ▶ goo.gl/Yf9Xfg
HIZLI OTOMOBİLLER ▶ goo.gl/6M4LUB
TURBO ▶ goo.gl/T9PJqR
MODİFİYE ▶ goo.gl/DoSNXh
OTOMOBİL BAKIMI ▶ goo.gl/NizCH6
MOTOR NASIL ÇALIŞIR ▶ goo.gl/DjM6yJ
Doğacan Kara ve Tuğberk Keçecioğlu olarak Anlatan Adamlar kanalımızda otomobil bilgi videoları hazırlıyoruz. Araçların sistemleri nedir, nasıl çalışır detaylarıyla sizlere aktarıyoruz.
Videoyu izledikten sonra beğenmeyi paylaşmayı ve kanala abone olmayı unutmayın. Sizlerin destekleri ile her geçen gün daha da büyüyeceğiz!
SOSYAL MEDYA HESAPLARI
Instagram: / anlatanadamlar
Kişisel Instagram: / dcnkr
Kişisel Instagram: / tugberkkececioglu
Kişisel Facebook: / dogacan.kara.9
Kişisel Facebook: / tugberk.kececioglu
#anlatanadamlar #kıstavsiyeleri
Kış aylarında kaza veya yolun kapalı olma ihtimali daha yüksek olduğu için (özellikle sert kış olan yerlerde) araçta içme suyu yiyecek ve battaniye bulundurmak gerekiyor.
Suyun donma ihtimali cok yuksek hocam djdjdjdjdjd
@@Can-en7xp donmuş su hiç olmayan sudan makbuldür
çok doğru bi fikir
Oooo çok güzel bir bilgi 👍🏻
@@Can-en7xp araba çalışıyor olacağı içiin kaloriferlerle ısıtılıp içilebilir
Saçma sapan sokakta para dağıtan iyi kötü videosu yapan saçma sapan yollarla para kazanan youtube mecrasının içinde bizim için o kadar değerlisinki ağzına emeğine sağlık.
Çok faydalı olmuş arkadaşlar, teşekkürler. Ben karda araba kullanmayı "asfaltta araba kullanmak gibi değil, denizde gemi kullanmak gibi" olarak tarif ederim. Komutlara geç tepki verir, herşey yavaş gerçekleşir. Hiç kaydırmayayım diye kasmak yanlıştır çünkü fark edilir/edilmez bir miktar mutlaka kayar. Önemli olan bu kaymayı kontrol altında tutabilmektir...
Bu Gözler Gecen Hafta Uludağ Çıkışında BMW'İN On Lastiğine Zincir Takıp Trafiği Felç Eden Gördü :)
Sadece sol taraftaki lastiklere takaymış
Cekemedim Videosunu Ona Yanıyorum :))
Adam haklı herkes nereye takiyosa oda oraya takmış 😂
Focusu arkadan çekişli sanıp arkaya takanda gördük şükür.
en azından stepneye zincir takmamış adam.
Bitliste araba kârın altında çıkarabilsek hata yapacazda 😁
:D
hacı ora ney öyle ya 5m kar mı yağar
Aynen ne yağıyor araba gömüldü 😂
@@Otopisterdalkarakaya valla feci yav😂
4 sene kaldım bilirim. Kürekle arabanın etrafını açmaktan belim agrirdi
Kışla mücadelede çalışan biri olarak yolları kar deyilde bilinçsiz şöförlerin kapattıgını görüyorum faydalı tavsiyeleriniz için teşekürker
Karlı bir günde aracı kullanmadan önce mutlaka karlı kısımları üşenmeden temizlemek gerekir. Özellikle şehirler arası yollarda normal hızda bile giderken bir anda kütle olarak havalanıp arkadan gelen aracın ön camına çarpan kar yığınlarına bir çoğumuz şahit olmuşuzdur.
Takip mesafesi diye birşey var. Takip mesafesi ile gidenin üzerine birşey gelmez.
Tabaka kalinsa takip mesafesi de kurtarmaz. Bizim ustumuze yagdi o kutle bir seferinde.
@@aykutkaba3624 yoğun kar şeklinde yağar ama kütle halinde üzerine düşmez. Birinde frenle mesafe açıp kurtarırsın diğeri kaza yaptırır.
@@sekulersakal3291 zaten onun kutle seklinde dusmesi ayri bir tehlike dogururdu.
@@aykutkaba3624 üzeri kar dolu kamyonun dibine girip gidenler oluyor bazen. Yanlarından geçerken korna ile uyarıyoruz ama anlamıyorlar.
1982-85 yıllarında bayburtta 3 yıl mecburi görevde iken çok kış kazalarına şahit oldum.Zigana hamsiköyde mola kalkışı sıarasında otobüsün kayıp 600 metre dereye sürüklenip panikle dışarı çıkan 16 yolcunun çığ altında kalmasını unutamadım.Kop dağında erzuruma giderken bir otomobil frene basıp şarampole yuvarlanmış dinlediği uyarılar sayesinde yoluna devam edebilmişti..O nedenle karda trafiği 36 yıldan beri iyi bilenlerdenim .Ama sizin videonuzda 2 ni şimdi öğrendim teşekkür ederim emeğinize sağlık diyorum.
Deponun dolu tutulmasının bir yararı da ; yolda mahsur kalındığında (çığ düşmesi, sel olması, heyelan vb.)aracın ısıtılabilmesi için motorun çalışması gerekecektir. yolun ne zaman açılacağı ve yardım ekiplerinin ne zaman geleceği belli olmadığı için dolu depo hayat kurtarabilir.
Benzincide araba yıkıyordum baktım hava basma yerinde kuyruk var. Şimdi anladım nedenini, videonuzu izleyen gelmiş
Kanal o kadar kaliteli ki sürücü kurslarının ders niteliğinde kullanması lazım.
Gercekten cok taktir ettim. Kuzeyde bir ulkede yasiyorum ve bu anlattiginiz bilgiler tamamen burada uygulanan bilgiler.
Her arabada bulunan sinyal kolunu kullanın kullanınca ceza gelmiyor
Benim arabada 4lü flaşör de var, o da sinyal kadar elzem, tavsiye edilir :)
Sinyal kolu benzin mazot yakıyor zannedip kullanmıyor bazıları.
@@mertcanyoruk914 bazıları gece giderken farlarını açmıyor sanki fatura kesecekler
Oktay Tutumlu hahahahaha
Oktay Tutumlu eskiden bizim serviscide kornayı kullanmayıp millete bisiklet kornası çalıyodu soranlarada elektrik yakmasın diye diyordu sjsjsjsjsj
Sayın pilotum bu güzel anlatımınız için çok teşekkürler. 60 yaşında ehliyeti ve arabası olmayan bir öğretmen olarak önce ileri sürüş tekniklerini öğrenip sonra ömrüm yeterse bir spor araba alacağım. Emeğinize sağlık. Kazasız sürüşler❤
Erzurumda geçen seneler de - 51 dereceyi gördük bizim Connectin deposu sürekli full olduğu için donması daha zor gerçekleşiyor ve aşırı problem yaşamıyorduk. Komşunun audi A6 marka aracında 20-30₺lik yakıt varmış ve dondu araç çalışmakta oldukça güçlük çekti. Yakıtın donması sonucu giden arabanın stop ettiğini gördük. Bu yüzden özellikle doğu bölgelerde yakıtı full tutmakta fayda kesinlikle var. Deponun full olmasının tüketim ekonomisi açısından da faydası olduğunu düşünenler var.
Kışın, aracınızın camlarını buz tutmuş bulursanız, 10 dakika kaloriferi çalıştırmak, camları envai çeşit alet edevatla kazımak ve çizmek yerine oto marketlerde bulabileceğiniz glikol içerikli cam spreylerini kullanabilirsiniz. (Videolar için teşekkürler Anlatan Adamlar. Bu da benden olsun.)
Bu kanalı bu yüzden çok seviyorum. Her seferinde farklı bilgiler öğreniyoruz. Yıllardır söylüyorum, yine söyleyeceğim :D İnşallah hak ettiğiniz yere, en kısa zamanda ulaşırsınız.
Kariyeri lastikçilik olan ve lastiği iyi bilen biri olarak bir bilgiyi paylaşmak istiyorum ki, mesleği şöförlük olanların çoğunun bildiği bir şeydir; Eğer kış lastiğiniz takılı ise dediğiniz doğru, kesinlikle lastik üreticisinin ve otomobil imalatçısının önerdiği lastik basınçları geçerli olmalı ancak; eğer kış şartlarında karlı bir yolda yaz lastikleriniz takılı ise-ki tavsiye edilmez- lastik havalarını geçici olarak düşürmek özellikle ilk kalkış anında işe yarar. Açıklaması şudur: Havası inen lastiğin sırt bölgesinin basıncı azalır ve bir miktar iç bükey hale gelir, lastik yanaklarının ve yanaklardaki tırtıklı yapının yerle teması ve kavraması artar ve çekiş bir miktar artar.
Usta duymak istediğimiz yorum budur tüm lastikçiler bunu der bu videoyu çeken kardeşimiz olayı anlamamış millet yaz lastiği yada 4 mevsim kullanıyor onun için karlı havada zorda kalınırsa indirmek fayda gösteriyor kış lastiği ise basınç normalde olsada olur istersen indir farketmez kenarı basar yine gider ama yazlık lastikte kesinlikle indirmen gerekir ortası bassa neye yarar lastiğin komple oturması gerekiyor burda eksik bir anlatım olmuş ben Yaz lastiği yada kış lastiği farketmez kışın bu adamın dediği gibi yapmıyorum 35 basiyorsam kışın 33 basarım 32 basarım yok ortası bassın yok kenarı olmazmış buyurun deneyin dediği gibi basın yüzde 10 fazla lastiği çıkın dik karlı bir yere arabanın kaldığı yerde lastik basıncını düşürün görün hangisi daha iyi yol tutuyor iskembeden atmayla olmuyor denedik gördük Bursa'da inik lastik kışın daha iyi yol tutuyor
Kışın dikkat etmemiz gereken bir tane hususda el freni eğer aracımız düz bir zeminde ise viteste bırakmanız daha mantıklı bir sebep olucaktır aksi halde aracı park etmeden önce su birikintisinden geçtiyseniz mekanik el freninizin donması muhtemel (-3 ve sonrası)
Şuana kadar ki izlediğim karda araç kullanmak ile ilgili püf nokları öğrenebileceğiz en iyi video bence, geri kalanı şöförlük ve aracınızı tanımaktır. Çok teşekkürler....
Lastik havalarında konfor ve yol tutuş için küçük araçlarda 17 janta kadar jant çapı X 2 + 1 ps 17 jant - 20 inch arası için jant çapı için jant çapı X 2 +2 ps yapılmalıdır. Genel uygulama budur. Kışın %10 fazla basmak mantıklıdır. Çünkü hem lameller daha iyi açılıp arasına kar toplar, hem de birim alana basan lastik yanağı azalır ve yol tutuş artar. Finlandiya'daki WRC yarışlarını izlerseniz görürsünüz ki lastik taban genişlikleri özellikle düşük tutulur yol tutuşu arttırmak için. Bir de aracınıza zincir takmayın. Onun yerine gerçek ince 15 mm kendir urgan bulundurun araçta. Çeker tekerleklere iç dış cantın içinden sarmak suretiyle takın. Jantın tek bir aralığına sıkı sarmak suretiyle dolayın. Jantın tamamına takmayın sakın. Atar çünkü. Pabuç görevi görür. Kendirin amacı yokuşta kalkmayı kolaylaştırmaktır. Şaşıracaksınız sonuca. Jantlar da zarar görmez böylece.
Yani sen olmasan napardık bilmiyorum kardeş. Gerçekten verdiğin bilgiler hayatımızı kurtardı şu an...
Özellikle araba yıkama konusu çok mühimdi.. demek tuz metale değince şooluyo, o da zarar veriyo... allah allah..
Bilerek ve dinleyiciyi sıkmadan çok güzel anlatılmış. Teşekkürler.
'Fıydırmak' genelde benimde kullandığım bir kelime olduğundan çok garipsemedim hatta hoşuma gitti :) önemli olan içerik ayrıntılara takilmayin video her zamanki gibi başarılı 👍😊❤️
Ayrıca kış lastiğini alırken, yazlıklara oranla bir ölçü tabanı dar alın, böylece aracın zemine uyguladığı basınç artarak yol tutuşu yaz mevsiminde gibi olacaktır. Asla geniş taban alayım yolu iyi tutar demeyin olduğunuz yerde patinaj çekersiniz ❄️🌧☺️
Bir otomobil tutkunu olarak bu kanalı var ettiğiniz için teşekkür ederim.
Buzlu ve karlı zeminde kalkışta çekiş kontrolü kapatmak çok işe yarıyor , bundan bahsetmediniz.
Arkadan itiş gibi manasız bir söz yerine "arkadan çekiş" kullandığınız için takdir ediyorum
fıydırmada koptum..ama olsun..doğallık iyidir... :) teşekkürler üstadım..
Fıydırma nerede, ben kaçırdım galiba
8.24 dakikada
Oranı buranı açmadan ahlaksız ve edepli konusmalariniz için teşekkür ederim. Sadece bunun için sizleri takip ediyorummmmm
Ülkemin sizin gibi beyinlere çok ihtiyacı var elinize emeğinize sağlık .Yolunuz açık olsun
Kar da araba kullanmanın en güvenli yolu arabaya binmemektir. Net. 👍
Adamlar sayfanın isminin hakkını veriyor 😂 Adam hasta hasta anlatarak anlatan adam adının hakkını vermiş 😂
Kış koşullarında " Öndeki Aracı Takip Mesafesi" de çok önemli bir parametredir, herhangi bir kaza veya beklenmeyen durumda yeterli takip mesafesi olmazsa zincirleme kaza kaçınılmazdır.Malesef ülkemizde takip mesafesi bırakınca arakadaki araç sollama yapıp araya giriyor...
Kışın lastik basıcını artırmayı malesef fazla bilmiyorlar. Bu hususa değindiğiniz çok iyi olmuş.
Herkes lastiğin havasını indirin diyor. Doğrusu hangisi kafam karıştı
Yanlış bilgi hiçbir şey bilmiyor yorum yapıyor
Çok Teşekkürler Harika Bir Anlatım. Karlı havada trafiğe çıkan herkesin bunu izlemesi gerekir. Emeğiniz İçin Teşkkürler
ağzına sağlık kardeşim bu vesile ile tecrübesi olmayan arkadaşlarda bilgi sahibi olur ve kazalar azalır umarım.
Sürücü kurslarında bile böyle detaylı bilgi vermiyorlar, çok teşekkür ederim 👍
Efenim iyi fıydırmalar 😁👍
Benzin donmaz sadece dizel donar dizelin donmaması için gerek duyarsanız %2benzin koyun -30a kadar dayanır arabada biraz perfonmas artışı yaratacaktır 😊
Güzel ve detaylı bir video olmuş Bro , Elinize sağlık :)
izmir için geçerli değil anlattıkları :D
Teşekkürler bro :)
Aracımız her zamanki gibi stok değil
sabah araç buzla ve karla kaplı olduğu durumlarda egzoza süpürge hortumu takıp buz olan camlara tutarak ısıtabilirsiniz
Keşke ASR konusuna da deginseydin. Karlı ve buzlu yokuslarda (ama inişlerde değil) ASR yi kapatmak faydalı oluyor.
Bir tır şoförü olarak belirtiyorum , Altın kural sadece kış için geçerli değil. İneceğiniz rampayı çıkarken hangi viteste çıkıyorsanız yada tahmin ediyorsanız o viteste inin
6:13 adam polisin önünde drift atıp gitti ya la :D
Vallaha onu normelde istese yapamaz
Faydalı vidio olmuş kuralların 4 füg noktasına vakif icin diğer 3 nü de öğrenmiş oldum.Tesekkur Bu kardeşimiz zaten expertten daha uzman
7 adet bilgi 😊 Mühendis kafası. 👍İlgiyle takip ediyorum. Tebrikler...
Tesadüfen denk geldim ama söylediklerinize hak verdim tir şoförü olarak. Normalde yanlış bilinen şeyleri doğru diye aktarırken daha yanlışlarıyla karşılaşırdım ama yanlışların gerçekten yanlış olduğunu söylediniz ve inandım. Abone oluyorum çok güzel anlatım ve bilgileriniz var ...
Kış lastiği buzda işe yaramaz. Dediğiniz gibi ya zincir olmalı ya da çivi olmalı lastikte.
7 derece altı ya da üstü olsun yaz lastiği kar ve buz olmayan ıslak ve kuru asvaltta kış lastiğine göre 9.6 metre kısa mesafede duruyor.
Bu veriyi 30k km’de 2 adet Seat Toledo 1.4Tdi ile test ederek aldım.
Şöyle ki. Birinde bridgestone turanza er300 diğerinde bridgestone lm32 kış lastiği vardı. İki aracında deposu yedekler dahil doluydu ve aynı kullanıcı tarafından kullanıldı. Şartlar eşit yani.
İki araçla da 90km hızla panik frende kuru asvaltta yaz lastiği 9.6 m önce durdu.
Islak asvaltta yaz lastiği 8m erken durdu.
Yağan yağmur altında 8.5m önce durdu.
Ayrıca kış lastiğinin aquaplaning’i(suda kızaklama) daha fazlaydı denemem de kış lastiği ile her geçişimde esp ışığını yaktı.
Evet hava soğuduğu zaman yaz lastiği sertleşiyor ve konforu azaltıyor. Ama yağmur ve kuru asvaltta daha kışa göre bariz daha iyi.
Kış lastiği sadece videoda da göründüğü üzere kar daha donmadan etkili. Buzda bir halta yaramıyor ikiside. Zincir şart.
Bu arada mesafeleri Bosch Glm 500 lazer mesafe ölçer ile ölçtüm.
karlı bir alanda zincir takıyorsanız ve zeminde kar varsa zinciri yere sermeden önce altına araç paspası/karton/vb. şeyler koyun, diğer türlü zinciri takarken zemindeki o buzlu katmana kaynar, çıkartamazsınız
Motor freni yapmak fren pedalına teması azaltmak adına iyi bir yöntem olabilir.
Evet dogru soyledın hocam firen yapmak yerine yavaşca vites dusurmek daha makul hem frenin omrunu uzatır hemde arac daha stabil yavaslar özelikle tepe iniyorsan
@@enessubas5122 hocam doğru ancak çok sık yapılmaması lazım, motorun ömrünü kısaltır diye biliyorum
@@gercegecagr9546 motora hiçbir zararı yok
Bu konu hakkında videoları var izleyebilirsin
@@gercegecagr9546 motor devri artmasina karsin gaz açılmadığı icin icerde normaldr olduğu kadar yanma olmaz. Böylece cok daha az isı aciga cikar, yani zarar vermez diye dusunuyorum.
@@ozanyigit9820 benim araç karbüratörlü hocam, ama ben ondan demedim, vites küçülttüğünde motor devri aniden yükseleceği için uzun vadede motora zararlı olabilir demek istedim
Turkcede cekmek kendine dogrudur itmek ileriye dogrudur. Hersey iyi on numarada butun videolarinizda bu arkadan cekme hatasi yapmasaniz iyi olur. Ama bunu elestiri icin soylemedim yine bu konuda en dogru ve kaliteli videoyu siz yapmissiniz.
Abi paul walkera benziyon ya ♥
Ramazan Ataş aynen kardeş benziyor biraz
aman kaderi benzemesin de...
1:00 da söylediğiniz yanlış. Lastik havası karda indirilmelidir ama kar çok ise. Kar az ise şişirilmelidir ve sertleştirilmelidir buzlu yolda şişmesi optimum düzeyde olmalıdır. Sebebi ise tekerin yuvarlanma direncidir.
Yine harika ve yerinde bir içerim hazırlamışsınız. Ellinize dilinize sağlık. Çok çok önemli noktalara değinmişsiniz. Teşekkür ediyorum.
Kışın rampa assa iniliyorsa riskliyse boşa atıp veya debraj basıp firen kaddiyen basilmaz araç viteste en düşük vitese takılır inilir hızlanma olursa egerki hafif viteste firen basılır. Admin hayat kurtaran budur
Kış sürüşlerinde yapılan en büyük hata S U B A R U almamaktır :)
Asıl Audi quattro almamaktır
Oxford vardıda bizmi okumadık para vardı da bizmi almadık Subaru 2 tane lastik alamıyoruz iysinden
@@eniyisiyemek aynı şeyi ben görünce dedim
Subaru mazda ve volvo dışında kışın yolda giden araba yok zaten
Subaru arkadan itişli değilmi önden çeker gibi olamaz
Kamyonun arkasındaki dayı kürekle kar FIYDIRIR dedi. Hoşuma gitti. Süper!!
Fıydırır😃😁
Ağzına sağlık 👍
Buz çözücü fısfıs gerçekten işe yarıyor, mesela aracın camları buz tuttuğunda kazıyıcı bir aparatla halletsemde cam sileceklerime kesinlikle fısfısı sıkarım. Böylece sileceklerin buzu eriyor oldukça sessiz ve verimli çalışıyor.
Video icin teşekkürler, severek ve beğenerek takip ediyorum sizi. Sonunda da dediğiniz gibi ve video da deginmediginiz bir nokta ise, eğer kisin uzun mesafe yolculuk yapılıyorsa, mutlaka arabada battaniye bulunmali. Araba yolda kalırsa veya yol tamamen karla kaplı olursa - eninde sonunda yakıt bitecektir - bir battaniye donma ve üsütme tehlikesine karşı korur, kuru yiyecekler (snickers vs.) hayatta kalmaya yardimci olur (kendi tecrübem). Münih'ten çok selamlar
Çok teşekkür ediyorum
Kışın araç kullanırken dikkat edilecek en önemli husus; "Lastik kaymaz, şöför kayar."
Esp konusu da işlenmiş olsa tam süper olacaktı.
Ben doğan kullanıyorum ve lastikler eski. Karda bile değilken sadece yerler ıslakken vites düşürüp debriyajdan ayağımı hızlı çektiğimde araba spin atmıştı. Aklınızda bulunsun
Neden motor frenini soylemediniz çok faydali eğer frenesenin dediğin gibi yapip ve motor freni kullanilirsa kaymayi çok iyi bir şekilde onler
Eğer motor freni çok güçlü olursa çekiş lastikleri kitlenir
@@takntszadam6965 heel and toe?
@@takntszadam6965 Teker motor freniyle kitlenmez, çok güçlü motorlarda vites düşürmelerde motor ve şanzıman hızı eşleştirilmezse düşer. Normal kullanılan çoğu arabada ayağınızı debriyajdan yavaşça çekerseniz teker kilitlenmesi yaşanmaz. Dolayısıyla motor freni karda/kışta normal frenden çok daha faydalı ve risksizdir.
@Araba ile ilgili bilgiler Hocam debriyajdan ayağını aniden çekersen tabii ki kilitlenir, normal vites değişimlerinde, debriyajdan yavaş çekersen bi şey olmaz. Kaldı ki gidip 60la giden arabayı 1. vitese takarsan tabii ki kilitlenir, ama orada da düşüneceğin son şey teker kilitlenmesi olsun, motor, şanzıman, diferansiyel gibi parçaların hepsini eline alma riskin var.
@Araba ile ilgili bilgiler Oryantal gibi mi kıvırdım? Onu dediğimde gerzek gibi 60'la giderken 1. vitese geçirip aniden debriyajdan ayağını çekeceğini düşünmemiştim, benim hatam. Çok dik yokuşta 2. viteste ne kadar kompresyona sokabileceğini zannediyorsun arabayı? Adam akıllı 1. viteste yavaş yavaş inersen frene bile gerek kalmaz. Ben de ehliyetimi yeni almadım. Eğer debriyaj ayrık değilse, motor hızı şanzıman hızıyla, yani tekerlerle eşit olacağından kilitlenme olmaz normal seyir halinde, araç kompresyondayken. Kilitlenme sadece vites geçişlerinde olur. Yine ayı gibi frene basıp abs siz arabada tekerleri frenle kilitlemediğini varsayıyorum.
Harika anlatıyorsun. Teşekkürler. Yerlerde çok kar var ya da buzlu ise en mantıklı şey yokuş çıkmamak ve inmemektir. Bunu söyleseydiniz çok iyi olurdu.
İyiki varsınız kardeşim. Sayenizde hayati önem taşıyan çok kıymetli bilgiler öğreniyoruz.Çok teşekkür ediyorum. Başarılı ve sağlıklı günler diliyorum. Selamlar.
Kısa zaman içinde takip edip en keyif aldığım kanallardan biri oldu, tebrik ederim gerçekten hem keyifli hemde bilgili içerikler.
Tugberk harika bi bilgilendirme olmuş teşekkür ederiz :)
Sisli havalara çok dikkat ! eğer kenarda park halinde iseniz sakın farlarınızı yakmayın sizi yolda sanıp üzerinize gelirler.
Bir İngiliz videosunda izlemiştim. Audi Quatro, Jaguar AWD ve BMW Xdrive karşılaştırmışlardı. Quatro rüya gibiydi
Audi 70 lerden beri 4×4 üretiyor , tecrübe farkı illaki olacak . 4 çeker alacaksan Audi , gerisi hikaye
Arabanın alt tarafında anti-pas boya mevcuttur. Fabrika filinkotu yapılır. Ayrıca önden çekiş, arkadan itiş olmalı. Arkadan çekiş değil. Yine de emeğinize sağlık..
Çok iyi dozajlamayla ABS'siz bir araç ABS'li olandan daha kısa bir mesafede durur.
malibaba1975 imkansız
@@bariscanoztas Arkadaşım bilginiz yoksa gereksiz yorum yazmayın.
4 çekerde zinciri atladın...güzel doğru bilgiler.👍🙏🤞
kışın buzlu yollarda fren yerine motor freni (vites küçültme) kullanılırsa özellikle eski tip arabalarda çok faydalı olur bknz. brodway 1.4 rn
Erciyesten inerken yap da gör iyi mi kötü mü. Mezarlıklar bu kafadaki adamlarla dolu. :))
@@tolga_alkan iyi mi kötü mü diye tarştışmaya sokmadım ve erciyesten (rampadan) inerken ne yapalım hocam vitesi boşa alalım abanalım frene istersen mezarlıklar bu kafada ki adamlarla da dolu :))
@@keskinahmet43 "Motor freni vites küçültme faydalı olur" demişsin. "Faydalı" bak dikkatini çekiyorum. Diferansiyel diye birşey var duydun mu bilmiyorum. Kilitli diferansiyel olmadığı sürece bu diferansiyel sağ ve sol tekere hep aynı gücü vermiyor hızlanırken de yavaşlarken de. Bir de böyle düşün. Erciyes örneğini devamlı kar yağdığı veya buzlu olduğu için verdim. Rampadan inerken aracı hızlandırmamaya bakacaksın. Aynen dediğin (dalga geçtiğin) gibi boşa alıp ya da debriyaja basarak frene basacaksın (tabi freni kökle demiyorum) ki aracın dengesi bozulmasın güzel kardeşim. Allah kaza bela vermesin cümlemize :)
@@tolga_alkan allah hepimizi korusun kimseye kaza bela vermesin hocam bunu bilmiyordum tekerler yola tutunamazken ve ben güç vermiyor aksine gücü kademeli olarak kesiyorken diferansiyel sağ ve sola farklı turlar yollayacak diyorsun 150yle rampa aşşağı kaygan buzlu yolda boşa alıp hafif frenle mi inmek sağlıklı olan yoksa hafif frenle vites küçülterek motor freni yaparak mı bilemedim sağ taraf kayar sol tarafında tutunacağı durumda frende dengeyi bozar motor frenide ki diferansiyel bu gibi viraj gibi durumlarda tur farkını gösterir. valla bilemedim şimdi hocam benden tecrübeli şöförsün yaş farkıyla vardır bi bildiğin
araba durmadigi için frene basılıyor senin dediğin bomboş yolda yapılır 10 km hızla 1 saatte varırsın evine
El freni çekilmez yapışır derler kardeşim bu ne kadar doğru
(FIYDIRMAK) Yaşasııın yalnız değilim:))
sıpıtmak
giresunda derler 😁
Benimde o dikkatimi çekti ve hemen yorumlara baktım :) Bu kızanda bizden beya:)
kesin trakyalı
Karlı yolda yokuş aşağı inerken küçük vitesle inin. Frene fazla dokunmayın. Bırakın araba bağırsın. Özellikle ani fren sizi yoldan çıkartır. Ayrıca arabanın yüksek devirlere çıkması egsozda yüksek ısıya yol açacağından dizel araçlarda rejenerasyon (kurum yakma) sağlayacağından manifold ve egsozu temizleyecektir.
Videolarınız çok bilgilendirici, teşekkürler emeğiniz için 🙏
Bir milyonuncu olarak kış lastiğini anlattığın için ve iş dönüşü kışa yakalandığımızı aklımıza getirdiğin için twşwkkürler😜😜
Garibim tofaş tuz olmasa da çürüyor
Yaş büyük olduğu için şasesi bile taşıyamıyor çürümesi çok normal.
@@sprayzmadafaka4079 tofaşta yaşlımı ya dedemin torosu var 89 model vites geçişlerini yapmak bana zor gelsede(özelliklede bazen 30-40sn uğraşmak gerekiyor geriye takabilmek için) 15-20 yıldır kullanan dedem hiç sıkıntı çekmiyor ve hiç değişen önemli parçası(piston, şanzıman, süspansiyon) yok hep küçük şeyler (kapı kilidi, gösgerge, far) vb den başka değişen parçası yok İşte kalite
@@ahmetsertkaya5641 işte kalite derken adaş ?
Benim 96 model doğan slx im var sadece kaza yapmaktan korkuyorum bölünür falan diye bu güne kadar beni yolda bırakmadı aracın karburatörü hariç hiç bir şeyini değişmedik çok şükür karbüratör de ek modifiye olsun diye weber taktırdım.
Ula bu adamın anlatması sadece bana mı samimi geliyor efsane ya ağzına sağlık
Yine faydalı bilgiler ağzına sağlık :))
Arkadaşlar yumuşak zeminlerde sürüş yaparken (kar,buz, yumuşak toprak gibi) mantiginiz kontrollü güç olmalıdır. Mesela bir kurdana gereğinden fazla baskı yaparsanız kırılır. Ama normal şekilde tutarsanız kırılmaz. Yani aracınız karda ilerlerken gaza basarsanız o araba düzenli gitmez. Torku fazla yükselmeden. Ağır ağır
Taktik veriyorum: Önler kış arkalar yaz lastiği olursa araba önden çekiş de olsa M5 e dönüşüyor!
Participate E hayatında hiç m5 gördün mü kardeşim
valla güldürdünüz. ne ironi yapmış ne de m5 i görmesi bir şeyi değiştirir. Sadece ön kış arka yaz lastiği olursa normal araç bile yanlama aracı olur demek istemiş...
önde zincir arkada yaz lastikfe aynı olur ozaman
Bugün sabah karlı yolda kayıp bir kaza yaptım. Videoyu dün akşam atsaydınız belki benim için daha faydalı olabilirdi :) Teşekkürler.
Hava şartlarına çok yardımcı bir video olmuş👍emeklerinize sağlık
Valla iyi ki yapmissiniz bu videoyu insallah insanlar izler ve ona gore yola cikar. Bugun Istanbul'da 3-4 farkli yerde takla atan ve bariyere giren arabalari gordum. Kazasiz surusler dilerim herkese
8:18 Eskiden kalma kamyonlarda, böyle kamyon kasasındaki bi tane DAYI, KÜREKLE yola tuzları böyle FIYDIRIR... 😁
Fıydırmak: gelişigüzel savurmak, fırlatmak.
Oto tamiri yapımı sorunları ve diğer araçlarda uygulama şeklinde vlog yayımlasan çok iyi olur.ustalığımızıda kendimiz yaparız.piyasada düzgün usta yok. Fırsatçılık çok arttı.
Tuzu fıydırır :D Beklediğim anlatım şekli.Tam bizlik :D
Şehirdışına çıkacaksanız; kesinlikle aracınızda sağlam bir çeki halatı bulunsun ve aracınızın kancasının kaybolmadığından emin olun.Kesinlikle yanınızda kürek bulunsun, gittiğiniz yerde yiyecek içecek satan yer olsa bile açık olmama ihtimaline karşı yanınıza yiyecek içecek alın.Şehirden çok uzaklaşacaksanız mutlaka birilerine gitmeden önce güzargahınızı, gidiş-dönüş saatlerinizi haber verin.
👍👍👍👍👍. Sizin gibi değerli insanlar, bu bilgileri verirken sinyal kullanmayı alışkanlık haline getirilmesi konusuna değinirseniz iyi olacak!.
Manuel araç için Bir Tioda benden yokuş aşağı inmek için Tabii ki fren asla kullanılmaz yokuşun başında en düşük viteste takılır ve yarım debriyajla inmeniz gerekir yoksa zaten vitestelede inseniz yokuşun sonunda aracıniz son hızına ulaşır Bu yüzden yarım debriyajla inerseniz Aracınız hızlanmaz
Ciddi yararlı bilgiler için teşekkürler özellikle insanların araçlarını yıkaması gerektiğini paylaşımınızı çok beğendim instagram ve facebook sayfalarimdan paylaşarak destek oldum hayırlı geceler
SUV ya da benzeri yüksek aracı olanlarda genel kanı aracım jeep tarzı olduğu için karda güzel gidiyor şeklinde. Tam tersine araç yüksek olduğu için Uludağ, Erciyes gibi virajlı yollarda bu araçların savrulma katsayılarının yüksekliğinden, ağırlık noktalarının yukarıda kalmasından, altına daha çok hava girmesinden, kar sürüntüsü ve yan rüzgarlardan dolayı dezavantaj yaşamaktadırlar. Yol kenarlarında savrulmuş yüzlerce jeep sürücüsü gördü bu gözler. Ayrıca kar yağışlı, sisli havalarda bu tarz araçlar yüksek olduğundan yolu görmeleri sis farlarına rağmen zorlaşıyor. Sis farı özel lambası olduğundan değil, yere yakın ve paralel olduğundan araya sis ve kar az girip perdelediği için yolu aydınlatır. Yüksek araçlarda yerden sis farının yüksekliği arttığı için alçak araçlara göre daha az aydınlatma sağlanır. Bunun lambanın gücü ile alakası yoktur. Çünkü ışık yerden kalktıkça daha çok sis damlasına ve kar tanesine çarpar. Yolu değil buharı ve kar tanelerini görürsünüz. Bu yüzden SUV tarzı araçlar kar-sis ve virajlı yollarda çok daha kötü sürüş koşullarına maruz kalırlar. Ona göre iki kat dikkatli kullanılması gerekir.
Şehsen geçmişte uzun yıllar ağır kış koşullarında araç kullanan bir kişi olarak tespitlerinizin kesinlikle yerinde ve doğru olduğunu söylemeliyim. Ancak zincir konusunda eksik bıraktığınız kış lastikli 4x4 araçlardaki uygulamaya değinmenizi bekledim. Karlı arazi ve dağ yollarında gerekebiliyor. Özellikle aracınızda bir çift zincir varsa tırmanma ve iniş için en verimli uygulama nasıl olmalı?
Dediğiniz lastik havasını yükseltme işi yolda kar varsa işe yarar. Yolda kar yoksa havayı yükseltmek yol tutuşunu azaltır.
2016 VW Golf'ün kapısında kış lastik havası 29-30 yaz lastik havası 34-35 yazar. Ben de kışın 35 hava ile geziyordum ama araba kıç atınca kapıdaki hava değerlerine bakmak aklıma geldi. Havayı 30 a indirdim. Yol tutuşu daha iyi oldu.
Abi karlı havada nasıl yanlanır onu da öğretsenize😂
Kardes esp off ya allah bismillah
Mesela bi şahinin var göbeğe yaklaşıyosun hafif gazla kalkıyosun direksiyonu hafif kırdıktan sonra gaza sonuna kadar yükleniyosun ondan sonra arka planda tokyodrift çalmaya başlıyo
Önlere kışlıkları tak arkada yazlıklar kalsın karlı bi kavşakda direksiyonu kır ve sadece hafif gaza asıl m5 den iyi dönersin
Cliomun önleri kış arkaları yaz biraz kar yağdı istersen biraz direksiyonu sallayıp kontra verebilirsen bir BMW gibi dönebiliyor Sun 🤣
Sağolun beyler oyundan öğrendiklerinizi gerçek hayatta denemeyin ama girersiniz bir yere 😂 gırgırına sordum ben bu soruyu
Çok güzel bilgiler vermişsiniz ama tuzun amacı karı eritmek değildir tuz kar eritmez asıl amaç suyun donma noktasını daha da düşürerek donmayı ve buzullaşmayı engellemektir .