De ce limba română se citește așa cum se scrie?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 лют 2024
  • #limbaromana #educatie #filosofie
    Limba română e una dintre puținele limbi cu ortografie fonemică, adică cum se scrie, așa se citește. Cum de româna are acest avantaj? Datorăm asta în foarte mare măsură lui Titu Maiorescu. Aici e, pe scurt, povestea recentă a alfabetului nostu.
    Din sec X, până în jurul anului 1830, scrierea cu litere chirilice era mult mai răspândită decât cea cu litere latine, care e atestată în foarte puține texte. Atunci demult, alfabetul chirilic și limba slavonă au înlocuit latina și greaca în bisericile de la noi prin presiunea Imperiului Bulgar, ca să-i contracareze pe catolici. Erau și mândri că inventaseră un alfabet. Alfabetul chirilic este până la urmă inventat de bulgarii Naum din Preslav și Clement din Ohrid după cel glagolitic al lui Chiril și Metodius. Știm de la Dimitrie Bolintineanu că latina ar mai fi fost folosită pe meleagurile noastre până la Consiliul de la Florența din 1438 dar apoi cam deloc. Într-adevăr monedele de pe vremea lui Alexandru cel Bun aveau inscriptii in alfabet latin. Totuși chiar Alexandru cel Bun a pus să se ardă toate textele latine din Moldova. Apoi Până la sfârșitul sec 18 textele sunt aproape în totalitate cu caractere chirilice. Tatăl Nostru se scria asa: Excepție fac tipăriturile și manuscrisele reformate sau catolice scrise în limba română cu alfabet latin dar ortografie maghiară, în Transilvania și în Banat.
    La sfarșitul sec 18 apare în Transilvania Școala Ardeleană, ca ramură a iluminismului european, care propune teza descendenței latine a poporului român. Începutul secolului al XIX-lea coincide cu încercările unor autori ca Ion Heliade Rădulescu de a simplifica grafia tradițională chirilică, care era inadecvată limbii române și care masca latinitatea,. Heliade Rădulescu a propus de pe atunci să scriem așa cum se citește, fonetic. Îți dai seama că trecerea nu se putea face de azi pe mâine. Au urmat decenii bune de amestec al literelor chirilice cu cele latine, un alfabet de tranziție. Iată cum scria Dimitrie Bolintineanu la 1858. Abia după unire, în 1860, primul ministru Ion Ghica declară alfabetul latin oficial în cele două provincii.
    Numai că acum începe scandalul. Unii erau adepți ai scrierii, nu așa cum se rostește ci o scriere care reflectă toată istoria cuvântului de la mama lui, toată etimologia cuvântului, adică ortografie etimologică.Asta în contrast cu ortografia fonetică pe care o propusese Ion Heliade Rădulescu. Se dorea chipurile sublinierea etimologiei latine. Latiniști fanatici susțineau chiar scoaterea din limba română a cuvintelor de orice altă origine decât cea latină. Etimologiștii propuneau un scris care astăzi ar stârni râsul: mesa (pentru “masă”), bene (bine), vera (vară), feta (fată), demanetia (dimineață), poteamu (puteam), rugăciune/ rogatione. Sau auzi, audi, bătrân, betran, prânz, prandiu de la etimoanele latinești audire, veteranus, prandium Sigur pronunția nu ar fi fost asta ci doar ortografia.
    Ei și această emfază fără sesns, această prețiozitate academică, acest fanatism intelectual era fix ceea ce îl scotea din sărite pe Titu Maiorescu. Toate scrierile lui până la urmă atacă virulent ideea pretențiilor nejustificate de a lua de la străini elemente ce nu au încă bază în țară, de a adopta elemente și concepte pentru care nu suntem pregătiți sau potriviți, de a ne da ceea ce nu suntem practic. Maiorescu a rificulizat mereu beția de cuvinte, vorbăria goală. Cuvantul, ca si in alte mijloace de betie, e pana la un punct un stimulent al inteligentei. Consumat insa in cantitati prea mari își pierde cuprinsul intuitiv al realitatii și devine un mijloc de amețire a inteligentei. Era un susinător al neologismelor atunci când își găseau sensul logic dar respingea traducerea cuvânt cu cuvânt a expresiilor străine intraductibile. Maiorescu a desființat mereu scriitura fără substanță a unor autorași ce aspirau să se alipească unor curente franțuzești sau germane și a promovat autori autentici, de forță precum Eminescu, Slavici, Caragiale, și a adus o orientare proaspătă în literatura, estetica și cultura românescă. Pentru Maiorescu scrierea asta etimologică era o formă fără fond. Așa că se aruncă în luptă pentru susținerea ortografiei fonetice cu argumente logice, de bun simț și sistematizate. La 1866, el publică “Despre scrierea limbii române”, o lucrare care cu greu poate fi contraargumentată, în care stabilește echivalența între sunetele românești și cele latine, propune diacriticele pentru sunetele românești ș, ț ă, î care nu au literă latină - stabilind totodată regulile ortografice pe baza principiului fonetic, acele sunete românești pentru care se știe litera latină corespunzătoare se scriu pur și simplu cu această literă.

КОМЕНТАРІ • 751

  • @askadia
    @askadia 4 місяці тому +347

    I'm Italian, and I only understood like 40% of the video. Nonetheless, I really appreciated the beauty and history of your language. A hug from Italy to all my Romanian brothers and sisters!

    • @boghund
      @boghund 4 місяці тому +12

      Anche io italiano ma l'ho guardato comunque ahahah

    • @askadia
      @askadia 4 місяці тому +4

      @@boghund Grande!

    • @xrazzr1
      @xrazzr1 3 місяці тому +22

      im italian-brazilian and i saw many similarities between portuguese and romanian too

    • @expo1706
      @expo1706 3 місяці тому +7

      I had just listened to something in Italian and while we do have many similarities in our language (I'm Romanian) it is pretty hard to understand. You guys have a lot of hard ee sounds at the end of words I feel (I) sau i'ul Romanesc. We have a lot of Slavic, of course other languages too, but in smaller influence. Italian is a beautiful sounding language I must say. I think that if Titu Maiorescu would not have made the change our language would have sounded more similar to yours, more Latin. If not mistaken, you say bene for good : ). I think the Romanian language changed more even after WWII and adopted even more slavic words and influences after the Russians forcibly took over all of Eastern Europe. This was interesting, I knew of Titu Maiorescu, especially when it came to his association with our most famous Romanian poet, Eminescu, but didn't know he had such a great influence on our language.

    • @alexandrunicola5672
      @alexandrunicola5672 3 місяці тому +4

      Grazie!

  • @romeomeoful
    @romeomeoful 3 місяці тому +18

    Vorbesc fluent Engleza, Spaniola, inteleg Italiana si bâlbâi Germana si Greaca, când am învațat aceastã lecție în liceu am fost foarte mândru de istoria limbii Române. O limbã extraordinar de frumoasã si complexã.

  • @alinapastor6674
    @alinapastor6674 2 місяці тому +8

    Mult e dulce si frumoasa limba ce-o vorbim. Multumim domnule Titu Maiorescu ❤💛💙

  • @Scris125
    @Scris125 2 місяці тому +12

    Dumnezeu sa-i dea Împărăția cerurilor .Cit de bine
    este sa scrii exact cum se citeste .

  • @ginaandrone2484
    @ginaandrone2484 3 місяці тому +53

    Pur și simplu...multumesc.
    ...și multumesc ...domnule Titu Maiorescu.❤
    Avem cea mai frumoasă și dulce limba.

  • @georgebaragan
    @georgebaragan 3 місяці тому +59

    După ani si ani de recomandari proaste UA-cam pentru prima dată ma nimerit un video pe placul meu 😊felicitări!

  • @constantindimulescu5762
    @constantindimulescu5762 4 місяці тому +266

    Mi-a placut urarea de la sfarsit: "Stati curiosi". Este o urare superba caci curiozitatea este motorul cunosterii umane. Copiii ar trebui de mici sa fie stimulati cat mai mult sa fie curiosi, iar curiozitatea sa nu ne paraseasca niciodata. La batranete inca iti mai da un scop de a fi activ si a te bucura de viata.

    • @cristimarcov
      @cristimarcov 4 місяці тому +21

      Apropo de limba română, n-ar trebui să fie "rămâneți curioși"? Că a sta înseamnă să te oprești pe loc, să rămâi nemișcat. Îmi pare că e "prieten fals" din engleză: "stay curious".

    • @th3rm4l__
      @th3rm4l__ 4 місяці тому +4

      @@cristimarcov Ai dreptate.

    • @CodrinDonciu
      @CodrinDonciu 4 місяці тому +11

      e un "catchphrase" împrumutat de la un canal de UA-cam american de educație

    • @adriandodo1671
      @adriandodo1671 4 місяці тому +4

      a furat-o și pe aia de la un canal american, Be smart

    • @Orcinus_Orca-
      @Orcinus_Orca- 4 місяці тому +1

      @@CodrinDonciu Crezi ca acolo a fost descoperita aceasta fraza ? În primul rand @cristimarcov întreabă dacă este corect sensul acestei expresii .

  • @TraianMotfolea
    @TraianMotfolea 3 місяці тому +5

    Bravo! Minunat expozeu. Sunt un adept fanatic al gramaticii corecte. Am făcut scoala in Romania, in timpul comunismului, dar atunci scoala punea accent pe gramatica, istorie si literatura. Ii sunt recunoscător lui Titu Maiorescu, Scolii Ardelene si tuturor celor care respecta si venerează limba si gramatica romana.

  • @IoanaCostan-lj4np
    @IoanaCostan-lj4np 2 місяці тому +4

    Cel mai complex și usor mod de a explica în 7 minute istoria limbii române. A fost interesant și captivant atât prin imagini cât și prin complexitatea textului spus. Mulțumesc pentru acest mic documentar.

  • @antons5302
    @antons5302 4 місяці тому +74

    I'm not sure how this video ended up in my recommended but I watched it completely anyways. I am Ukrainian but I also speak French, and it was shocking how much Romanian you can understand given a context. Lovely language

    • @dhanyrafael
      @dhanyrafael 3 місяці тому +7

      Yes, because in 1840 Romanian students in France started to come back home and brought many French words and cultural influence. A French culture influence started in Romania. So Romanian language started to lose Slavic influence (which started in year 800 when Bulgarian Kingdom conquered southern Romania) and importing French influence.
      Romanian is considered a Romance language, but we got our words not from Latin, but from French. A second hand influence if we can say so.

    • @sorinl8467
      @sorinl8467 3 місяці тому +7

      It's true french influence that came after french revolution but the base is Latin language. All romance languages share the roots of the most used words. Also grammatical rules are almost the same.

    • @insertname9736
      @insertname9736 3 місяці тому +3

      ​@dhanyrafael we reintroduced words directly from Latin, but also from French and Italian.

    • @ronaldmcmaster9148
      @ronaldmcmaster9148 3 місяці тому +4

      According to Neagu Djuvara, more than 50% of the Romanian vocabulary consists of French loanwords.

    • @dhanyrafael
      @dhanyrafael 3 місяці тому

      Exactly, so not directly from Latin, but from second hand imports from French.@@ronaldmcmaster9148

  • @Fanyboybiss
    @Fanyboybiss 3 місяці тому +4

    Să-i mulțumim lui Titus Maiorescu! Felicitări!

  • @Rainbow_ann
    @Rainbow_ann 3 місяці тому +4

    Foarte placuta si frumosa explicatia!
    Nu stiam! Multumesc

  • @DonCR3145
    @DonCR3145 3 місяці тому +72

    Într-o țară de uragani, „belele”, haladiți, canalul ăsta ar merita să aibă mai mulți subscriberi.
    Tocmai ai obținut unul nou, și mulțumesc algoritmului că mi te-a recomandat :))

    • @VlahuDoru
      @VlahuDoru Місяць тому

      Uraganule esti de belea ...

  • @dhanyrafael
    @dhanyrafael 4 місяці тому +67

    Genial ! Câți români mai știu de Titu Maiorescu? Nici la școală nu se învață despre el. Eu cred că ar trebui să existe un curs în școală intitulat "Mari români". Copiii habar nu au de acești români geniali care ne-au marcat istoria !! E păcat, e dureros chiar. Mulțumesc.

    • @mbi.studio
      @mbi.studio 4 місяці тому +8

      Se invata despre Titu Maiorescu la scoala, mai exact la liceu. Este un subiect destul de important

    • @dhanyrafael
      @dhanyrafael 4 місяці тому

      Eu nu am învățat nimic despre el. Aveam manuale alternative - borhot practic. Iar profesorii mei nici de vânzători în piața nu erau buni. Care știu azi ceva despre Maniu? Evident nici despre el nu mi s-a spus. Suntem o mizerie de popor.@@mbi.studio

    • @totiimizictudor
      @totiimizictudor 3 місяці тому +2

      Am invatat in clasa a 8a,anul asta pt ca era lectia cu secolul fanariot adica...perioada lui T.Maiorescu

    • @dhanyrafael
      @dhanyrafael 3 місяці тому

      @@mbi.studioEu nu am invatat despre el nimic. Si am studiat la Liceul Ion Barbu, un liceu mediu. Dar sigur ca profesorii isi bat joc de copii si nu ii invata nimic.

    • @dhanyrafael
      @dhanyrafael 3 місяці тому +5

      @@totiimizictudorHai sa intrebam pe strada de perioada fanariota in Tara Romaneasca. Daca stie unul din zece. Sa fim seriosi, nu ne stim istoria, de aceea, o si repetam.

  • @vaniorlnss
    @vaniorlnss 3 місяці тому +4

    Salutări din Bulgaria!

  • @stefanpoe7439
    @stefanpoe7439 4 місяці тому +28

    Ai mai câștigat un abonat prin clipul acesta! Foarte frumos explicat, de asemenea scurt și la obiect. Felicitări!

  • @semnal.m2581
    @semnal.m2581 3 місяці тому +6

    Excelent conținut! Vă felicit. Poate faceți un videoclip despre „romgleza” folosită astăzi foarte des de noua generație. Și unul despre cacofonicul „ca și”.

  • @Aliassuk
    @Aliassuk 3 місяці тому +26

    Fantastic! De foarte multe ori mi-am pus acestǎ întrebare. Iubesc limba română 🤩 Mulțumim Titu Maiorescu pentru gândirea filosofică clară și Noetica pentru promovare 🙏🙏🙏

    • @Anida-bk5pr
      @Anida-bk5pr 3 місяці тому

      Dumnezeu sa l ierte și odihnească.

  • @venomoustyle
    @venomoustyle 4 місяці тому +14

    desi urmaresc numeroase canale de genul in limba engleza ma uimeste cat de bine si de frumos ai explicat.. fara sa adopti limbaj de youtube sau tehnici de manipulare pentru a scoate like-uri..
    un continut corect, frumos redactat, fara bataie de cap
    o sa mai vizionez si alte videoclipuri.. ca sfat.. continua sa creezi continut despre romania sau din concepte romanesti.. am vazut idei dinafara discutate si rediscutate pe internet.. personal mi s-a luat si as prefera sa vad ceva autentic.. mai de la noi..
    il pup si il iubesc pe maiorescu pentru alegerea si aportul pe care l-a adus limbii romane, urasc fonetica limbii engleze.. limba romana e mult mai on point si cred ca serveste mai bine scopului pe care ar trebui sa il aiba o limba in sine, si anume sa faciliteze schimbul de idei intre oameni :) nu mizeria asta elitista cu reguli fabulate de oameni ce doreau sa-si umple un gol din frustrari obligand popoarele sa se supuna unor reguli fara noima doar dintr-un sentiment de nationalism si nobilism..

  • @astrolemonade349
    @astrolemonade349 3 місяці тому +16

    A fost foarte frumos cum ai vorbit! Ai reusit sa povestesti intr-un mod care sa ma tina captivat. Imi doresc sa fi avut un astfel de profesor de romana. Te indemn sa continui cu istoria noastra, a romanilor! Sa avem de ce sa ne bucuram! Sa avem o enciclopedie la care putem sa avem acces! Te rog sa nu tranzitionezi spre discursul peste poze-cel fara prezenta umana, fara sa vedem persoana a carei voce o ascultam! Mult noroc si multumesc!

  • @Bobylly
    @Bobylly 3 місяці тому +9

    Feedback :
    Bun formatul, bună editarea, foarte foarte bun subiectul!
    Bravoooo

  • @albertpietrosanu2667
    @albertpietrosanu2667 3 місяці тому +6

    Omule de mult nu am mai vazut aici pe youtube ceva atat de firesc prezentat intr-o maniera atat de placuta. M-ai captivat!

  • @popovionita8497
    @popovionita8497 3 місяці тому +4

    Un comentariu f.f. necesar si la obiect! O prezentare foarte placuta si bine documentata!

  • @danidaniel1219
    @danidaniel1219 4 місяці тому +67

    Atât de frumos explicat! Avem atât de mulți eroi uitați care au luptat pentru lucruri importante care acum ni se par simple. DAr de nu luptau ei...

    • @CONTINUUM2
      @CONTINUUM2 4 місяці тому +5

      Acum vine ciolacu și ne pierde ca țară!

    • @glodeanuandrei400
      @glodeanuandrei400 3 місяці тому +4

      @@CONTINUUM2 Nici cu Simion si Sosoaca nu imi e rusine.

    • @A.Dude.
      @A.Dude. 3 місяці тому +1

      "Dar de nu luptau"... Ce crezi tu ca s-ar fi intamplat? Am fi avut o limba un pic diferita. Te temi ca ne furau cuvintele din gura si ramaneam nevorbiti?

    • @Viuzza9.13
      @Viuzza9.13 3 місяці тому

      ​@@A.Dude.m-ai făcut să râd...ne furau cuvintele din gură și rămâneam nevorbiți😂😂😂😂😂

    • @A.Dude.
      @A.Dude. 3 місяці тому +1

      ​@@Viuzza9.13Foarte bine ca te amuzi... Ala lupta si tu te amuzi... Asta pentru ca ai ramas cu cuvintele neluate... 😂

  • @florisava5595
    @florisava5595 3 місяці тому +3

    Mulțumesc că exiști și că te poți exprima fluent și în același timp simplu, cum de altfel ar trebui să fie. Pe înțelesul tuturor, nu vorbe goale fără conținut. O idee strălucită cu acest canal. Îmi doresc ca din ce în ce mai mulți să fie interesați de limba în care gândim și ne exprimăm. Mulțumesc și succes

  • @ninicnimic2376
    @ninicnimic2376 3 місяці тому +6

    Ce plăcere să găsesc un asemenea clip în internetul de astăzi. Felicitări 🎊

  • @andreiliubovici394
    @andreiliubovici394 4 місяці тому +25

    Мулцумеск пентру синчеритате...
    Mulțumesc pentru sinceritate...
    Respect din R. Moldova

    • @jdbshxj5141
      @jdbshxj5141 3 місяці тому

      invata ti limba si fii mandru ca o vorbesti, lasa alfabetul chirilic

  • @Alex-vs6mq
    @Alex-vs6mq 4 місяці тому +23

    Stimate domn , felicitari pt munca d voastra , sanatate si multe succese incontinuare !

    • @shadydog3718
      @shadydog3718 4 місяці тому +1

      Yes , incontinuare , asa se scrie..Macar are omul fani agramati..

  • @MONICAANICA
    @MONICAANICA 3 місяці тому +8

    Cat de binecuvantati am fost ca am fost obligati prin lege sa fim scolarizati... cum era oare sa nu poti citi.... Multumesc ptr acest gand de smerenie inspirat mie ❤ Un canal minunat... fara vorbe goale

  • @eugeniaanton3077
    @eugeniaanton3077 4 місяці тому +12

    Foarte interesant , tinerii trebuie sa cunoasca eforturile unor oameni de seama pentru a pastra frumusetea limbii si sa fie cu mai multa bagare de seama la neologismele care ne invadeaza vorbirea

  • @fajvac6436
    @fajvac6436 4 місяці тому +18

    Super faina emisiunea!!!❤ Va mulțumesc pentru episod si pentru efortul depus.

  • @romeomeoful
    @romeomeoful 3 місяці тому +2

    Cel mai tare Titu Maiorescu!🥂

  • @darkrider-luckywind7890
    @darkrider-luckywind7890 3 місяці тому +5

    nu am cuvinte... eu, ca om care uraste scoala din tot sufletul, m-am putut uita la aceasta lectie foarte interesanta fara sa ma distrag catusi de putin. Ar fi ceva foarte bun daca sistemul de invatamant din romania ar lua videoclipuri pentru a le prezenta elevilor, sunt 100% increzator ca foarte multi elevi ar urmari acest gen de cultura generala.

    • @Tic333
      @Tic333 3 місяці тому +1

      După cât de corect scrii, cred ca totuși ai învățat cate ceva în viata, chiar dacă spui ca nu iubești școala...❤

  • @nicusalistean
    @nicusalistean 4 місяці тому +12

    Două limbă știi, două oameni ești! - Gaby Bacsi (ungur)

    • @nicuandrei928
      @nicuandrei928 3 місяці тому +1

      Bună ziua ! Aveți dreptate , cu ani în urmă cineva mi-a spus că cine cunoaște a doua limbă este al doilea om .

  • @sergiu234nfs
    @sergiu234nfs 2 місяці тому +1

    Tot respectul! Unul dintre cele mai agreabile clipuri din ultima vreme. Facut cu bun simt. Keep up the good work, cum ar spune francezul. :)

  • @bebe8842
    @bebe8842 3 місяці тому +2

    ce avantaj cand o limba se citeste si se pronunta asa cum se scrie!! e logic, e perfect.

  • @livialivia
    @livialivia 3 місяці тому +3

    Avem o exprimare foarte frumoasă a LIMBII ROMÂNE, NU RENUNȚAȚI LA EA!

  • @chrisbean
    @chrisbean 3 місяці тому +3

    Româna și spaniola (și italiana) sunt poate dintre puținele dacă nu singurele limbi care se scriu și se citesc la fel. Pentru fiecare sunet exista o literă sau un grup de litere.

  • @orlandogiuca9190
    @orlandogiuca9190 4 місяці тому +14

    Foarte interesant si instructiv. Bravo!

  • @RiotDuel_Wisdom_and_Eternity
    @RiotDuel_Wisdom_and_Eternity 3 місяці тому +10

    Este valoros materialul pe care l-ai adunat. In tara, sunt unii oameni care, in continuare, nascocesc etimologii false, doar pentru boicotarea unei forme fara fond, desi se considera patrioti si iubitori de limba romana. Eu, o iubesc suficient de mult cat sa caut a ma exprima limpede si simplu, dar avand substanta in mesaj. Omul isi transmite gandul, nealterat, cel mai bine in limba sa natala.

    • @user-ih4fw4nw3b
      @user-ih4fw4nw3b 3 місяці тому

      Nu mai sint confuz cand trebuie sa scriu in romana cuvinte venite din alte limbi. Nu mai am emotzii sa scriu : maus, displei, dizaign, uichend etc.

    • @viorelpopescu4990
      @viorelpopescu4990 3 місяці тому

      Si e normal scrii cum se aude iar noi avem sunete distincte ptru a forma orce cuvint apoi propozitie de ce sa ne prostim cu ce nu ne apartine Eu am scris cu ceva ani in urma cit in gluma cit in serios ca si Dumnezeu vorbea limba ,, romana " in sensul ca ce auzi reprezinti prin simboluri nu tocmai sofiticate usor si rapid de inteles Chiar si onomatopeele ​ in multe cazuri se pot scri cum se aud fara nici o problema De ce sa ne prostim LIBA NOASTRA E O COMOARA SI E PACAT SA O ALTERAM STILCI S-AU ALTE FORME DE A O SCHILODI SA FIM CE TREBUIE SA FIM ROMANI @@user-ih4fw4nw3b

    • @cosminacosmina1643
      @cosminacosmina1643 3 місяці тому

      🤣@@user-ih4fw4nw3b

  • @soringaldean7335
    @soringaldean7335 4 місяці тому +10

    Esti cel mai tare youtuber! Cand o sa ajungi la un număr semnificativ de urmăritori o sa ma simt special ca am dat de tine de la inceput:))

  • @tristanchilimciuc4793
    @tristanchilimciuc4793 3 місяці тому +5

    Îmi place foarte mult tema abordată, ajută la cunoașterea mai bună a poporului nostru român din mai multe puncte de vedere, mă refer în special la istorie și limba română. Mă abonez👍

  • @bebeconstantinescu317
    @bebeconstantinescu317 4 місяці тому +9

    Respect total,ești o comoara,invata-ne în continuare limba tarii noastre.

  • @DDraganita
    @DDraganita 3 місяці тому +3

    Wow! Mulțumesc pt 10 minute de calitate.
    Cu respect.

  • @lilianadobos4596
    @lilianadobos4596 3 місяці тому +2

    Va mulțumesc pentru aceste informații! Chiar nu am știut despre originea limbii române.

  • @georgian-mariancetacli3164
    @georgian-mariancetacli3164 2 місяці тому +2

    Mulțumim frumos pentru iluminare! O mică corecție: înainte de "stați curioși", ați mai menționat numele lui Titu Maiorescu dar în subtitrare a fost scris Titlu în loc de Titu (Autocorecția, probabil) . În rest un material de calitate superioara și foarte informativ, clar și la obiect 😊😊😊

  • @roranita9296
    @roranita9296 3 місяці тому +3

    Felicitări pt. ideea de a prezenta această istorie captivantă a istoriei actualei limbi romane.
    Și motivarea mândriei de a avea singura limbă, in care SE SCRIE CUM SE VORBESTE!!! 😅😊❤❤❤

  • @darius1913
    @darius1913 4 місяці тому +4

    Mi-a placut! As vrea sa mai vad astfel de videoclipuri scurte de cultura generala

  • @dumitrupetre9243
    @dumitrupetre9243 4 місяці тому +11

    BRAVO!!!!!!! Mulțumesc foarte mult pentru informații, de foarte mare utilitate și lămurire. Sper să nu fi scris vreo prostie mai sus.

  • @stefan-florinvoicu4907
    @stefan-florinvoicu4907 4 місяці тому +8

    Vă mulțumim pentru informațiile transmise, de asemenea pentru didactica acestora! Spor luminos în toate!

  • @ToTo-od9wz
    @ToTo-od9wz 4 місяці тому +15

    SUPERBA LIMBA ROMANA! Unii una scriu si alta citesc...De exemplu, grecii.

    • @mishuvv
      @mishuvv 4 місяці тому +4

      Engleza este de netrecut la acest capitol!!!

    • @gheorgheenache7789
      @gheorgheenache7789 4 місяці тому +1

      Poftim....grecii??? Cred că habar nu ai despre ce vorbești! Grecii au un sistem de scris foarte bun!

    • @gheorgheenache7789
      @gheorgheenache7789 4 місяці тому +4

      @@mishuvv . Cred că engleza are cel mai tîmpit sistem de scris din Europa. Pe locul doi e Franța. Pe trei cred că e Germania.

    • @TiberiuCZ
      @TiberiuCZ 4 місяці тому +3

      In greaca daca vezi ceva scris, stii cum se citeste. Dar daca auzi un cuvant, poti sa nu fii sigur cum se scrie. In engleza insa, nici vorbitorii nativi nu sunt siguri cum se pronunta un cuvant nou, daca il vad scris.

    • @mishuvv
      @mishuvv 4 місяці тому +1

      @@gheorgheenache7789 Limba fraanceza are reguli clare de citire, avand si unele exceptii.

  • @HighVoltageDiesel
    @HighVoltageDiesel 3 місяці тому +1

    mi-a aparut in feed video-ul asta si ma zis huh, acum sunt curios. nu sunt dezamagit. scurt si la obiect, explicat ca unui copil de 5 ani. Keep it going!

  • @Beniamin_
    @Beniamin_ 3 місяці тому +2

    Avem o limbă extraordinară

  • @SV-wi6hc
    @SV-wi6hc 3 місяці тому +2

    Felicitari! Ati explicat scurt si la obiect si, dupa mine, complet.

  • @carmentica5129
    @carmentica5129 4 місяці тому +3

    Foarte frumoasa prezentare . Mărturisesc ca nu am stiut de contribuția lui Titu Maiorescu in scrierea fonetica dar am simtit mereu ca limba romana are un avantaj enorm cu aceasta scriere comparativ cu alte limbi . Tocmai de aceea ar fi de asteptat ca romanii sa citeasca si sa scrie mai de timpuriu , mai corect si mai mult .

    • @dhanyrafael
      @dhanyrafael 3 місяці тому

      Nici eu nu am studiat acest aspect esential al limbii romane la scoala, desi ar fi trebuit !! Prima lectie dupa invatarea alfabetului asta ar trebui sa fie: cum am trecut de la chirilic la latin. Dar cine sa invete copiii? Profesorii sunt dezinteresati.

  • @oanalacramioaraberbec9978
    @oanalacramioaraberbec9978 3 місяці тому +1

    Multumim mult pentru explicatii! Foarte interesant! Ar trebui predat si in scoli ceea ce explicati aici. Numai bine!

  • @22thunderstruck
    @22thunderstruck 3 місяці тому +2

    🎀 Tot respectul pentru munca dumneavoastră! 🎀

  • @X37V_Freecazoid
    @X37V_Freecazoid 4 місяці тому +4

    Foarte interesant, mulțumesc Titu Maiorescu

  • @rmb198986
    @rmb198986 3 місяці тому +3

    In sfârsit, un canal ce imi stimulează intelectul! Like si subscriere.

  • @svetlanapopovici6548
    @svetlanapopovici6548 20 днів тому

    Vă mulțumim cu recunoștință pentru efort efort .

  • @dorasavulescu3874
    @dorasavulescu3874 4 місяці тому +9

    M-am și abonat!
    Foarte scurt și la obiect.

  • @goataandreea2011
    @goataandreea2011 3 місяці тому +4

    Foarte interesant! Mulțumim pentru informații :)

  • @IoanRobicek
    @IoanRobicek 4 місяці тому +8

    Felicitari ! Foarte interesant!

  • @trandafironica6960
    @trandafironica6960 4 місяці тому +4

    Felicitari ,un frumos program educativ!

  • @corelhorj8740
    @corelhorj8740 3 місяці тому +4

    Mați făcut să fiu mândru că sunt român!

  • @anamariasirbu7878
    @anamariasirbu7878 Місяць тому

    În sfârșit am văzut un mini video documentar foarte interesant despre limba română, spun doar felicitări și la mai multe

  • @DanDobre
    @DanDobre 4 місяці тому +4

    FOARTE FOARTE BUN CLIPUL!
    Felicitari!

  • @vasilebutoi1887
    @vasilebutoi1887 4 місяці тому +4

    Tot respectul pentru munca depusă!

  • @thelazy0ne
    @thelazy0ne 3 місяці тому +1

    😊 mulțumiri lui Titicã pentru logică și simplitatea scrierii românești.
    ⭐⭐⭐⭐⭐👌

  • @danaq6914
    @danaq6914 4 місяці тому +3

    Limba noastra, ca un fagure de miere.Felicitari pentru ideea unei asemenea emisiuni.Bravo.

  • @AndaVZevedei
    @AndaVZevedei 4 місяці тому +3

    Frumos, clar, dovedit, mulțumesc mult. Am dat binemeritatul 'like' și urmează să devin abonată a canalului dvs. Numai bine 😊💌

  • @dismissthebliss
    @dismissthebliss 4 місяці тому +11

    Cel mai bun canal descoperit recent. Keep it up

  • @sinzithebest7702
    @sinzithebest7702 3 місяці тому +4

    Minunat!
    Mulțumesc!

  • @Andrei-gx3po
    @Andrei-gx3po 3 місяці тому +3

    Excelent!

  • @maritsagen2791
    @maritsagen2791 3 місяці тому +1

    Intamplator am ajuns aici. Nu stiu cum dar, in sfarsit, YT mi-a indicat ceva bun si interesant. M-am abonat. Succes!

  • @mishaoloeri7367
    @mishaoloeri7367 3 місяці тому +2

    Va MULTUMIM .

  • @ramsjuca8252
    @ramsjuca8252 4 місяці тому +4

    Ce frumos se pune limba în valoare când scrii cum vorbești și se vede că alți au fost cei ce șeau schimbat limba și scrisul treptat

    • @esterarusu2495
      @esterarusu2495 3 місяці тому +2

      Și-au schimbat (nu sunt româncă )

    • @ramsjuca8252
      @ramsjuca8252 3 місяці тому

      @@esterarusu2495 tocmai că ceilalți despart firul în patru să sune mai intelectual și da ai găsit cuvântul bubă care alți au fost toleranți cu el 😉

  • @iuliaanagnoste8250
    @iuliaanagnoste8250 3 місяці тому

    Bravo!
    Sunt încântată.
    Te voi urmari cu drag.❤

  • @mariateodorescu4138
    @mariateodorescu4138 3 місяці тому +3

    Mi-a plăcut mult 👍👏👏, mulțumesc, toate cele bune!

  • @silvianicoletahagiu6720
    @silvianicoletahagiu6720 4 місяці тому +2

    Interesant si folositor .😊

  • @lidiajugastru8618
    @lidiajugastru8618 4 місяці тому +3

    UN SUBIECT FOARTE INTERESANT.

  • @sturdzenaru
    @sturdzenaru 3 місяці тому +4

    Foarte interesant materialul! Mulțumesc și felicitări!

  • @adiconstantin4598
    @adiconstantin4598 3 місяці тому +2

    1:50
    Tatal nostru, carele esci in ce-
    riuri, sfinteascasa numele tau,
    vie in paratiia ta, fie voia ta:
    pre cumi in ceriu si pre pamanti.
    Piinea noastra cea de pururea da-
    neo noao astazi. Si iarta noao...

  • @laub847
    @laub847 4 місяці тому +3

    Oooo ce canal interesant am descoperit, abia aștept sa vad ce subiecte mai sunt în meniu

  • @97tektonik
    @97tektonik 3 місяці тому +4

    Man super conținut în acest video , ar fi super dacă ai introduce și subtitrare în alte limbi pentru străini să învețe și ei despre limba Română

  • @mehedintiviorel
    @mehedintiviorel 3 місяці тому +1

    Domnule ! FELICITĂRI !!! Ați câștigat un urmăritor .🎉

  • @supartril
    @supartril 3 місяці тому +4

    RESPECT ✨🎶

  • @elenamuller9649
    @elenamuller9649 3 місяці тому +2

    Mulțumesc 🙏🙋‍♀️

  • @gheorghetudurachioaei502
    @gheorghetudurachioaei502 Місяць тому

    Păcat că revenirea din 1993 n-a fost înțeleasă de foarte multă lume (am observat asta la unii din cei care comunică prin social-media), care sunt dezorientați, și folosesc „”, atât la începutul cuvintelor, cât și în interiorul lor.
    „Δ, în interiorul cuvintelor, se folosește de regulă, dacă au un prefix al lor (neÎnțeles, neÎnceput, reÎncarnat etc...).
    (părerea mea, după cunoștințele mele în materie)
    Felicitări și apreciez modul în care explicați totul, prin „vorbe și imagini”, cum zice cineva, un prieten de-al meu!

  • @florinplesca7771
    @florinplesca7771 3 місяці тому +1

    Am dat întâmplător peste acest can. Super conținut, felicitări pentru inițiativă!

  • @danvasii9884
    @danvasii9884 4 місяці тому +4

    Foarte interesant, mulțumim!

  • @constantinmarilena6667
    @constantinmarilena6667 3 місяці тому +1

    Primul clip pe care il vizionez si m-am abonat acum. Nu stiu cum a ajuns acest clip la mine, dar mā bucur!

  • @olgastavila3265
    @olgastavila3265 3 місяці тому +1

    Multumesc mult! Pentru informatie!

  • @ionutbz1
    @ionutbz1 3 місяці тому +1

    Super fain video. Mulțumesc

  • @elenastanicalenutelena3091
    @elenastanicalenutelena3091 3 місяці тому +1

    Multumesc ! 😊

  • @raulmihali4134
    @raulmihali4134 3 місяці тому +1

    Mulțumesc frumos pentru informații!

  • @fl0rinescu
    @fl0rinescu 3 місяці тому +1

    Interesant! Mulțumim, Domn' Titu!

  • @viorelchirita7270
    @viorelchirita7270 4 місяці тому +2

    ❤Foarte interesantă expunerea. Felicitări ❤

  • @alienware18
    @alienware18 3 місяці тому +1

    Superb explicat... demult m-am tot intrebat de unde pana unde si cum de se pronunta asa limba noastra. SUPER!!!!

  • @mihaicosmin866
    @mihaicosmin866 4 місяці тому +6

    Foarte interesant! Mult succes!