Cok tesekkur ederiz, elimizden geldiginin en iyisi icin cabaliyoruz. Umarim izleyenler icin de faydali olur🙏yorum ve begenilerinizle bizi desteklemeye devam ederseniz cok seviniriz🙏
Ben şuan şoktayım! mülakatlarda her zaman için fazlaca özgüvenli olmama rağmen aranılan niteliklerde biri olduğumu düşünmeme rağmen ilk iki mülakatımda da elenmiştim.. sebebini çok merak ettim.. neden ki? ne istiyorlar ki? diye çok düşündüm hatta aaaaman kendileri kaybetti falan dediğim oldu sebebini şuan öğreniyorum... Oysa şirket departmanında başvurduğum pozisyon dışında şirketle ilgili hedeflerim olduğunu bilmeleri gözlerinde beni vizyonlu yapar işime çok sadık olup tüm gücümle gayret edeceğimi düşünürler sanıyordum, yanılıyormuşum.. hayalimde gerçekten şirket bünyesinde İK ve Back Office kısmında çalışmayı çok fazla istiyorum bunun için online eğitimler aldım ama herşeyin zamanı var sanırım gerçekten harikasınız iyiki burdayım..
1. Sayısız mülakata girmiş biri olarak. İşe alım sürecinde ik ile yapılan görüşmeyi çok gereksiz bulurum. Çünkü pozisyon uzmanlık gerektiriyorsa bilgileri yetersizdir. Yani ilk ik ile görüşürsün sonraki aşamada bölüm yöneticisi ile görüşünce bambaşka bir iş çıkar. İk sana muhasebeci lazım der. Bölüm yöneticisi sana safha maliyet yönetimiyle atıktan yakıt uretcez der. 2. Maaş sorusu sorulmaza katılmıyorum. Sorulur. Senin o pozisyon için ayırdığın bir bütçe yada kafanda rakam vardır ki bu piyasanın genelde altındadır. Belki sen ayda 3 bin lira veriyorsun ama ben 7 bin istiyorum. Ben neden senin mulakatlarına girip zaman kaybedeyim. En başında konuşurum. Olmuyorsa olmasın. O zamanımı başka firmalarla görüşerek değerlendiririm. Yani firmalar görüşmeyi tek taraflı değerlendiriyor. Öyle değil. İşçinin de talepleri prensipleri olur. Herkes para için çalışır. Para önemli değil önemli olan kariyer hikayesi samimi değil. Ben soruyorum buradan alım yapan ik personeline şirket 3 ay maaş vermesin kariyerin için kalacan mı? 3. Mesai sorusu da sorulur. Ben ne kurumsal firmalar gördüm ama çalışanlarına mesai için 5 kuruş vermiyorlar. Ücretini verdikten sonra her işçi kalır. Ben 7 yıldır çalışıyorum. Çalıştığım halde iş ariyormusum gibi ara ara piyasayı yoklamak için kariyer net ten firmalara başvururum. Gittiğim görüşmelerde bana 7 bin TL maaş verende oldu 2.500 TL teklif eden de oldu. Vasıf aynı vasıf neden bu fark? Ben 2 hafta bekleyeceğim sonraki mülakata geçecem orda bana 2.500 lira teklif edecekler. Ona harcayacağım mesai ile başka yerde belki istediğim ücrete iş bulacam. Mesai ücretini ise veririm diyenini görmedim daha. İsimlerini de burada verebilirim hepsi kendi sektöründe en bilindik firmalar. Şuana kadar en iyi ik çalışanını manpower da görmüştüm. Pozisyon ve firmayı gerçekten çok iyi biliyordu ve baya ilgiliydi. Gerisi hepsini toplasan çaycı diye işe almam. 4. Madem yazmaya başladık devamını getireyim. Başlangıçta sorarlar bunu genelde 10 yıl sonra kendini nerede görüyorsun? ☺️ Bu soru 20 yaşımdayken de saçmaydı simdi de saçma. 1 günde darbenin olduğu bir ülkede insan kendini nerede görebilir. Kim 10 yıl sonra sokakta bankta yatmayı hayal eder? 5. Bu çok olur biz şu kadar maaş verebiliyoruz gelecek personelin kalıcı olmasını istiyoruz. Bunu derken personel bile kendine inanmıyordur. Yani hiçbir şeyin garantisinin olmadığı bir hayat yaşıyoruz. Yarın piyangodan 17 milyon çıktı. Yada şuan aldığın ücretin 5 katını teklif ettiler ne diyecen ben kalıyorum mu? Kalıcı personel arayan ik çalışanı bile maaşının 5 katına arkasına bakmadan basar gider. İk bu yüzden gereksiz. Ben kendi çalıştığım yerde bordro dışında karıştırmıyorum. Puantaj tutup teşvikleri girsinler. Görüşmeyi işçiyi arayan departman yapmalı. İk bu konuda hep zayıf kalır.
Ali Bey merhaba, gerçekten bu kadar zaman ayırdığınız ve emek harcayıp yazdığınız için çok teşekkür ederiz J Uzun yazdığınız için aslında UA-cam sizi otomatik olarak spam bölümüne atmıştı, oradan çıkartıp cevap vermek istedik. 1. 1.İlk madde için şunu söyleyebilirim. Size katılıyoruz, kesinlikle bölüm yöneticileri ile yapılan görüşme İK ile yapılan görüşmeden çok daha önemli ve değerlidir. Bunu gönül rahatlığı ile kabul ediyoruz. İK’nın buradaki rolü aslında yapılan 100’lerce hatta 1000’lerce başvuru içerisinden bölüm müdürü gibi programı çoook yoğun olan kişilere filtrelenmiş aday havuzu oluşturmak. İK’cılar da gelen tüm bu başvurudan şirketin aranan performans, potansiyel, yetkinlik kriterlerini de baz alarak adayın gerçekten şirket için uygun olup olmadığı, genel beklentiyi karşılayıp karşılamadığı gibi kriterleri değerlendirerek bir havuz oluştururlar. Normalde işi İK’cılar çok iyi bilemeyebilir (sizin de belirttiğiniz gibi profesyonel bir İK’cının işi çok iyi bilmesi gerekir aslında o ayrı) ama genel hatlarıyla, kendine söylendiği kadarını bilir ve bunu da dikkate alarak havuzu olabildiğince iyi hale getirip bölüm müdürünün karşısına çıkartır. Bölüm müdürlerinin zamanları çok azdır zaten, bir İK’cı 1000 adayın CV’sini hızlıca inceleyip, sonra 100 aday ile birebir görüşüp bölüm müdürünün karşısına 10 aday çıkartarak müdürün hayatını kolaylaştırır aslında. Temel faydası budur. Eğer tüm işe alım sürecini müdüre bırakırsanız müdür kendi işini o süreçte mümkün değil yapamaz. 2. 2.Maaş konusu da elbette önemli. Ancak ücret her zaman adayla yapılan görüşmeden sonra nihai hale gelir, maaş beklentisi mülakatta çalışana o nedenle sorulur. Ayrıca mülakatta maaş beklentinizi söyleyerek karşı tarafı bilgilendirmişsinizdir zaten. Tekrardan soru olarak sormak gereksiz kalır. Ayrıca, elbette deneyimliyseniz ve mevcutta zaten bir şirkette çalışıyorsanız tabi ki zaman kaybetmemek için maaşı en başta konuşup görüşmelere sonra devam edebilirsiniz ancak maalesef günümüz koşullarında çok fazla iş arayan kişiler var ve hemen maaşı sorarak tek odağı maaşmış izlenimi yaratmalarının doğru olduğunu da düşünmüyoruz. 3. 3. Mesai ücreti özel sektörde neredeyse hiçbir firmada yok. Bu konu da pozisyon için en ideal aday olduğunuz koşullarda yani eliniz güçlüyken ya da mevcutta çalışan biriyken elbette ilk başta rahatça gündem yapabileceğiniz bir konu ancak işiniz yokken ve bir sürü rakibinizin olduğu ortamda işi ilk başta kapabilmek amacıyla bu şekilde sormanın çok da büyük bir faydası olmadığını düşünüyoruz. Zaten verecekleri cevap hayır vermiyoruz şeklinde olacaktır J bunu bile bile lades yapmaya pek de gerek yok gibi geliyor bize. 4. 4. Aslında süre kısalabilir ya da uzayabilir hiç fark etmez, belki 3 olur belki 1 yıl olur ama burada sorunun asıl amacı bir hayalinin olup olmadığıdır. Yoksa “gelecek hayalin nedir” deyip geçebilir de mülakatçı. 5. Çok haklısınız, bu hayat standartlarında hiçbir şey belli değil. Bir çoğu temenni zaten.
genelde benim girdiğim ik görüşmelerinin hemen hemen hepsinde bu soruların cevabı önden veriliyor oluyor, dikkatli bir şekilde dinliyorum ve notlar alıyorum. ayrıca aynıları iş ilanında/açıklamasında da yazıyor oluyor, önceden detaylı notlar alarak incelemiş oluyorum. belki 1-2 farklı soru oluyor, onu da ik'cılar bilmiyor sonraki süreçte cevap alabilirisiniz diyorlar, ben de sormadan önce ik'nın böyle cevaplayacağı soruyu da ayırt edebiliyorum. bu durumda soracak soru olmuyor. her şeyi güzelce açıkladınız teşekkür ederim sorum yok diyorum, hemen karşımdakinin yüz ifadesinden soru sormadı eksi puan diye içinden geçirdiğini görüyorum. İyi de ne yapayım ne? Anlattığın şeyi tekrar sorup kusura bakma seni dinlemiyordum imajı mı oluşturayım?
Osman Bey merhaba, yeni mezun bile olsaniz kime bagli calidacaksiniz, ekibiniz kimlerden olusacak, ilgili departmanin yaptigi isler nelerden olusuyor gibi sorulari hala sorabilirsiniz. Ancak yeni mezun oldugunuz icin elbette sorularinizi farklilastirabilirsiniz. Ozellikle yeni mezun icin onemli olan ogrenme&gelisime devam edebilmeniz. Bu nedenle 'ne gibi gelisim programlari/firstlari var?', 'hangi is sureclerini ogrenme firsati bulacagim' 'benim destek verecegim surecler nelerdir?' gibi bircok farkli soru sorabilirsiniz. Umarim bunlar aydinlatici olmustur😊🙏
Merhaba Selam Enis Bey Nasılsınız? Emeğinize sağlık olsun. Video için size çok teşekkür ederim. İK Yöneticisine sorulacak birinci soru bence en güzeli ve de Bölüm Yöneticisine de sorulacak ilk soru İşe alacağınız adaydan beklentiniz nelerdir? sorusudur.
Yeliz Hanım, sizin için rahat olan hangisi ise onu kullanın. Ama kulaklık yerine normal olması daha rahat olabiliyor. Bizim deneyimimiz bu yönde. Başarılar dileriz🙏🙏
Merhaba belki çok saçma olacak ama mülakatçılara sormak istediğim bir soru vardı hep soru şu : son bir yıl içerisinde işe alımını yaptığımız personellerin içinde sizi en çok hangisi etkiledi neden? Sorulabilir mi böyle bir soru ? Teşekkürler
Merhabalar, soru gerçekten çok güzel bir soru. Ama şöyle bir durum var. Hani havadan sudan bir sohbette böyle bir soru elbette sorabilirsiniz ama sizin işe alımınız ile ilgili bir görüşmede mülakatçıyı böyle bir değerlendirmeye sokmak biraz gereksiz olur, daha etkili bir soru sorma fırsatını kaçırmış olursunuz. Mesela şöyle düşünelim, bu soruya mülakatçı cevap verse sizin hangi ihtiyacınızı karşılamış olacak, işle ilgili değil, şirketle ilgili değil. Siz mesela cidden bu sorunun cevabını nie merak etmiştiniz?
Merhaba. Bir şey sormak istiyorum. Birkaç gün sonra ilk mülakat deneyimimi yaşayacağım. Lakin nerede çalışacağımı bilmiyorum. Mülakat online olacak ama çalışılacak mekan nasıl olacak hiçbir fikrim yok. (Sigorta şirketi olduğu için genel merkez mi yoksa başka bir acente mi ya da online gibi. Bir seçenek mi bilmiyorum. İnternete hiçbir bilgi Yok. İlanda da bahsedilmemiş. ) Mülakatçıya "Pozisyona seçilen aday genel merkezde görev alacak değil mi?" gibi bir soru yöneltmek doğru olur mu? Sizin çektiğiniz bu videolar sürecin bilinmezliğini kafamdan kaldırarak heyecanımı azaltmama sebep oldu. Verdiğiniz taktikler ve emeğiniz için sonsuz teşekkürler.
Merhaba yarın iş teklifi görüşmesi yapacağım ama bu son aşamam ve benim için çok önemli maaş beklentisi harici ne gibi sorular sorulabilir teşekkürler.
Selamlar. Hiç soru sormamak doğru mudur? -Teşekkür ederim. soracağım bir soru yok, her şey benim için net demek, bu tarz bir yorum yapmak hoş olur mu? Sağ olun
Merhabalar, sorunuz için çok teşekkürler. Aslında bi açıdan bakınca "her şey benim için net" mesajı vermek güzel fikir, ancak şöyle de bir durum var. Sonuçta hayatınızı değiştirecek bir harekete girişiyorsunuz, karşı tarafa bu pozisyona ne kadar ilgi gösterdiğinizi göstermenin en iyi yollarından biri soru sorarak araştırmak, ilgi duymak. Bu yeni tanıştığınız birine soru sorarak onu tanımaya benziyor, ilgi gösterdiğinizi soru sorarak belli etmek çok daha kolaydır. Ama düşünmüşsünüzdür ve hiç gelmiyorsa yapçak bişi yok, "her şey çok net, gelmeden önce de derinlemesine araştırmıştım zaten" diyerek yine de meraklı oldugunuzu kanıtlamış olursunuz :) umarım fikir verebilmişizdir🙏🙏
@@EnisAltiok harika fikirler veriyorsunuz, teşekkür ederim. Şirket içi yönetici pozisyonuna yükselme sınavına gireceğim. Kurum içi olduğu için yeterince bilgili ve yeterliyim, çünkü 5 senedir çalışıyorum aynı yerde. Bu bağlamda söyleyebilecekleriniz varsa yine duymak isterim :)
@@yilmazy.5425 güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederiz🙏🙏🙏 eğer kurum içi ise haklısınız zaten bir çok konuya hakimsiniz, bu nedenle soru sormak zor olabilir. Ancak belki yönetici olduğunuz takdirde yöneticiliğe özel bir eğitim seti olacak mı diye sorulabilir. Ya da koçluk eğitimi gibi yetkinliklerinizi güçlendirecek eğitimleri sorabilirsiniz (böylece kendinizi geliştirmeye ne kadar hazır oldugunuzu da hissettirmiş olursunuz). Umarım fikir verebilmişizdir, bol şans dileriz🙏🙏🙏
Merhabalar mezun olduğum okul kendi öğrencilerine iş imkanı sunmaktadır .Is görüşmesine gitmek istiyorum çünkü siteler üzerinden benim mezun olduğum bölüm ile ilgili iş ilanları bulunmamaktadır. Sizde cv hazırlayıp görüşmeye gitmemde bi sorun olur mu bu süreçte
Yönetici asistanlığı mülakatına gidecek biri "hangi projelerde yer alacağım" diye sorabilir mi? Sonuçta bir satışçı, pazarlamacı veya mühendis olarak gitmiyoruz oraya. Yönetici asistanı olarak gidiyoruz. "Yönetici asistanı olacağımız departmanda yakın zamanda gerçekleştirilecek projeler nelerdir ve benim rolüm ne olacak?" diye soruyu değiştirebilir miyiz? Bu arada yanlış anlaşılmasın, soruları ezberleyip sorayım gibi komik bir niyetim yok. Sadece bu sorunun yönetici asistanı adayı için uygun olup olmadığını, uygun değilse soru içeriğini geliştirerek yöneltip yöneltemeyeceğimizi merak ediyorum.
Seda Hanım merhaba, yönetici asistanlarının dinamikleri duruma gore değişiyor. Bazı yönetici asistanları var ki ilgili yöneticinin işlerini oldukça detaylı şekilde raporlalayip analiz ediyor. Bazıları ise sadece toplantı takvimini takip edip gündelik hayatının akışını sağlıyor. Görüşeceğimiz pozisyonun is tanımı nasil? Eger projelere katılmak varsa sorulabilir. Ama IK ci bunu pek bilemeyebilir. Ben de şunu sorardim eger sirket büyükse: "Yönetici asistanları arasındaki iletisim cok önemli, başarılı olabilmek icin. Bu acıdan merak ediorm sirkette kac yönetici asistanı bulunuyor?" Bu bi soru olabilirdi. Ya da "Yonetici asistanlari için bir ust kariyer fırsatı var midir?" "Ya da eğitim fırsatları bulunmakta mıdır?" Gibi mülakatı yapan kişinin de az cok fikrinin olduğu konuları sorabilirsiniz. Bol sans dileriz.
Hanife Hanım merhaba, yorumunuz için çok teşekkürler. Hayırlı olsun. Umarım güzel bir mülakat olur. Kanalımızda mülakat soruları ve mülakat teknikleri ile ilgili bir çok video var. Onları izleme fırsatınız oldu mu? Çünkü her birinde detaylıca ne yapmanız gerektiğini anlatıyoruz. Eğer anlaşılmayan bir kısım olursa bize sorun, o şekilde yardımcı olmaya çalışsak daha doğru olur.
Merhaba maaş sormayın demişsiniz fakat bazı özel kurumlar kendinlerini afedersiniz ama eşek arıyorlar ve abartıyorlar baştan sormadan sonradan duyunca caymak doğru mudur?
Aslı Hanım, onlar beklentiniz nedir diye sormuyorlarsa sizin konuyu açmanıza hiç gerek yok. Onlar sizi beğenirler ve evet şimdi size iş teklifinde bulunuyoruz, teklifimiz de atıyorum 3.500 lira dediklerinde eğer bu size düşük geldiyse şöyle bi pazarlığa girişebilirsiniz. "Açıkçası beni beklentim 4bin liralık bir teklifti, bu açıdan teklifinizi az da olsa revize etme şansınız yok mudur" gibilerinden bi iyileştirme talep edersiniz. İsteyenin bi yüzü😀 eğer olumlu dönüp atıyorum 3.750 de yaparlar ya da 4 bin de yapabilirler ya da son teklifimizdir diyebilirler. Siz de sonra karar verirsiniz ya kabul eder ya da reddedersiniz🙋🏻♂️🙋🏻♀️
O adaya cidden üzüldüm keşke utansaydı ve sorum yok deseydi. O zaman işe alınacaktı belki de Halbu ki o aday ne de iyi bir mülâkat olduğunu sanıyordu. Şimdi ise sizi sonra ararız diyerek yollandı. Bir hayır cevabı bile ona hak görülmedi. Umarım bu aday başka görüşmelerde işe alınmıştır. Başarısızlığın en acısıda sadece bir soru ile olanı o insana üzüldüm açıkçası gerçi zaman geçmiş baya umarım iş bulmuştur
Ne içersiniz sorusuna ne denmeli ? Ben bunun bile bir kriter belirleyici olduğunu bilmiyodum :D icmicem bişey dedim . Israr ettiler ben de çay dedim :D rezillik
Bu kanalın içerikleri çok önemli aranan videolar çekiyorsunuz yakın zamanda büyümesi gerek kanalın ,umarım yani
Cok tesekkur ederiz, elimizden geldiginin en iyisi icin cabaliyoruz. Umarim izleyenler icin de faydali olur🙏yorum ve begenilerinizle bizi desteklemeye devam ederseniz cok seviniriz🙏
Ben şuan şoktayım! mülakatlarda her zaman için fazlaca özgüvenli olmama rağmen aranılan niteliklerde biri olduğumu düşünmeme rağmen ilk iki mülakatımda da elenmiştim.. sebebini çok merak ettim.. neden ki? ne istiyorlar ki? diye çok düşündüm hatta aaaaman kendileri kaybetti falan dediğim oldu sebebini şuan öğreniyorum... Oysa şirket departmanında başvurduğum pozisyon dışında şirketle ilgili hedeflerim olduğunu bilmeleri gözlerinde beni vizyonlu yapar işime çok sadık olup tüm gücümle gayret edeceğimi düşünürler sanıyordum, yanılıyormuşum..
hayalimde gerçekten şirket bünyesinde İK ve Back Office kısmında çalışmayı çok fazla istiyorum bunun için online eğitimler aldım ama herşeyin zamanı var sanırım gerçekten harikasınız iyiki burdayım..
Hocam gözlerinde sizi vizyonlu yapmaları sizi işe almanızı sağlamaz mi?
1. Sayısız mülakata girmiş biri olarak. İşe alım sürecinde ik ile yapılan görüşmeyi çok gereksiz bulurum. Çünkü pozisyon uzmanlık gerektiriyorsa bilgileri yetersizdir. Yani ilk ik ile görüşürsün sonraki aşamada bölüm yöneticisi ile görüşünce bambaşka bir iş çıkar. İk sana muhasebeci lazım der. Bölüm yöneticisi sana safha maliyet yönetimiyle atıktan yakıt uretcez der.
2. Maaş sorusu sorulmaza katılmıyorum. Sorulur. Senin o pozisyon için ayırdığın bir bütçe yada kafanda rakam vardır ki bu piyasanın genelde altındadır. Belki sen ayda 3 bin lira veriyorsun ama ben 7 bin istiyorum. Ben neden senin mulakatlarına girip zaman kaybedeyim. En başında konuşurum. Olmuyorsa olmasın. O zamanımı başka firmalarla görüşerek değerlendiririm. Yani firmalar görüşmeyi tek taraflı değerlendiriyor. Öyle değil. İşçinin de talepleri prensipleri olur. Herkes para için çalışır. Para önemli değil önemli olan kariyer hikayesi samimi değil. Ben soruyorum buradan alım yapan ik personeline şirket 3 ay maaş vermesin kariyerin için kalacan mı?
3. Mesai sorusu da sorulur. Ben ne kurumsal firmalar gördüm ama çalışanlarına mesai için 5 kuruş vermiyorlar. Ücretini verdikten sonra her işçi kalır.
Ben 7 yıldır çalışıyorum. Çalıştığım halde iş ariyormusum gibi ara ara piyasayı yoklamak için kariyer net ten firmalara başvururum. Gittiğim görüşmelerde bana 7 bin TL maaş verende oldu 2.500 TL teklif eden de oldu. Vasıf aynı vasıf neden bu fark? Ben 2 hafta bekleyeceğim sonraki mülakata geçecem orda bana 2.500 lira teklif edecekler. Ona harcayacağım mesai ile başka yerde belki istediğim ücrete iş bulacam. Mesai ücretini ise veririm diyenini görmedim daha. İsimlerini de burada verebilirim hepsi kendi sektöründe en bilindik firmalar. Şuana kadar en iyi ik çalışanını manpower da görmüştüm. Pozisyon ve firmayı gerçekten çok iyi biliyordu ve baya ilgiliydi. Gerisi hepsini toplasan çaycı diye işe almam.
4. Madem yazmaya başladık devamını getireyim. Başlangıçta sorarlar bunu genelde 10 yıl sonra kendini nerede görüyorsun? ☺️ Bu soru 20 yaşımdayken de saçmaydı simdi de saçma. 1 günde darbenin olduğu bir ülkede insan kendini nerede görebilir. Kim 10 yıl sonra sokakta bankta yatmayı hayal eder?
5. Bu çok olur biz şu kadar maaş verebiliyoruz gelecek personelin kalıcı olmasını istiyoruz. Bunu derken personel bile kendine inanmıyordur. Yani hiçbir şeyin garantisinin olmadığı bir hayat yaşıyoruz. Yarın piyangodan 17 milyon çıktı. Yada şuan aldığın ücretin 5 katını teklif ettiler ne diyecen ben kalıyorum mu? Kalıcı personel arayan ik çalışanı bile maaşının 5 katına arkasına bakmadan basar gider.
İk bu yüzden gereksiz. Ben kendi çalıştığım yerde bordro dışında karıştırmıyorum. Puantaj tutup teşvikleri girsinler. Görüşmeyi işçiyi arayan departman yapmalı. İk bu konuda hep zayıf kalır.
Ali Bey merhaba, gerçekten bu kadar zaman ayırdığınız ve emek harcayıp yazdığınız için çok teşekkür ederiz J Uzun yazdığınız için aslında UA-cam sizi otomatik olarak spam bölümüne atmıştı, oradan çıkartıp cevap vermek istedik.
1. 1.İlk madde için şunu söyleyebilirim. Size katılıyoruz, kesinlikle bölüm yöneticileri
ile yapılan görüşme İK ile yapılan görüşmeden çok daha önemli ve değerlidir.
Bunu gönül rahatlığı ile kabul ediyoruz. İK’nın buradaki rolü aslında yapılan
100’lerce hatta 1000’lerce başvuru içerisinden bölüm müdürü gibi programı çoook
yoğun olan kişilere filtrelenmiş aday havuzu oluşturmak. İK’cılar da gelen tüm
bu başvurudan şirketin aranan performans, potansiyel, yetkinlik kriterlerini de baz alarak adayın gerçekten
şirket için uygun olup olmadığı, genel beklentiyi karşılayıp karşılamadığı gibi
kriterleri değerlendirerek bir havuz oluştururlar. Normalde işi İK’cılar çok
iyi bilemeyebilir (sizin de belirttiğiniz gibi profesyonel bir İK’cının işi çok
iyi bilmesi gerekir aslında o ayrı) ama genel hatlarıyla, kendine söylendiği
kadarını bilir ve bunu da dikkate alarak havuzu olabildiğince iyi hale getirip
bölüm müdürünün karşısına çıkartır. Bölüm müdürlerinin zamanları çok azdır
zaten, bir İK’cı 1000 adayın CV’sini hızlıca inceleyip, sonra 100 aday ile birebir
görüşüp bölüm müdürünün karşısına 10 aday çıkartarak müdürün hayatını
kolaylaştırır aslında. Temel faydası budur. Eğer tüm işe alım sürecini müdüre
bırakırsanız müdür kendi işini o süreçte mümkün değil yapamaz.
2. 2.Maaş konusu da elbette önemli. Ancak ücret her zaman adayla yapılan görüşmeden sonra
nihai hale gelir, maaş beklentisi mülakatta çalışana o nedenle sorulur. Ayrıca
mülakatta maaş beklentinizi söyleyerek karşı tarafı bilgilendirmişsinizdir
zaten. Tekrardan soru olarak sormak gereksiz kalır. Ayrıca, elbette
deneyimliyseniz ve mevcutta zaten bir şirkette çalışıyorsanız tabi ki zaman
kaybetmemek için maaşı en başta konuşup görüşmelere sonra devam edebilirsiniz
ancak maalesef günümüz koşullarında çok fazla iş arayan kişiler var ve hemen
maaşı sorarak tek odağı maaşmış izlenimi yaratmalarının doğru olduğunu da
düşünmüyoruz.
3. 3. Mesai ücreti özel sektörde neredeyse hiçbir firmada yok. Bu konu da pozisyon için en
ideal aday olduğunuz koşullarda yani eliniz güçlüyken ya da mevcutta çalışan
biriyken elbette ilk başta rahatça gündem yapabileceğiniz bir konu ancak işiniz
yokken ve bir sürü rakibinizin olduğu ortamda işi ilk başta kapabilmek amacıyla
bu şekilde sormanın çok da büyük bir faydası olmadığını düşünüyoruz. Zaten
verecekleri cevap hayır vermiyoruz şeklinde olacaktır J bunu bile bile lades yapmaya
pek de gerek yok gibi geliyor bize.
4. 4. Aslında süre kısalabilir ya da uzayabilir hiç fark etmez, belki 3 olur belki 1 yıl olur
ama burada sorunun asıl amacı bir hayalinin olup olmadığıdır. Yoksa “gelecek hayalin nedir” deyip geçebilir
de mülakatçı.
5. Çok haklısınız, bu hayat standartlarında hiçbir şey belli değil. Bir çoğu temenni zaten.
genelde benim girdiğim ik görüşmelerinin hemen hemen hepsinde bu soruların cevabı önden veriliyor oluyor, dikkatli bir şekilde dinliyorum ve notlar alıyorum. ayrıca aynıları iş ilanında/açıklamasında da yazıyor oluyor, önceden detaylı notlar alarak incelemiş oluyorum. belki 1-2 farklı soru oluyor, onu da ik'cılar bilmiyor sonraki süreçte cevap alabilirisiniz diyorlar, ben de sormadan önce ik'nın böyle cevaplayacağı soruyu da ayırt edebiliyorum. bu durumda soracak soru olmuyor. her şeyi güzelce açıkladınız teşekkür ederim sorum yok diyorum, hemen karşımdakinin yüz ifadesinden soru sormadı eksi puan diye içinden geçirdiğini görüyorum. İyi de ne yapayım ne? Anlattığın şeyi tekrar sorup kusura bakma seni dinlemiyordum imajı mı oluşturayım?
Yeni mezunlar ne gibi sorular sorabilir?
Nerede çalışacağım, ekibim ne olacak gibi sorular sanki biraz tecrübeli adayların soracağı soru gibi.
Osman Bey merhaba, yeni mezun bile olsaniz kime bagli calidacaksiniz, ekibiniz kimlerden olusacak, ilgili departmanin yaptigi isler nelerden olusuyor gibi sorulari hala sorabilirsiniz. Ancak yeni mezun oldugunuz icin elbette sorularinizi farklilastirabilirsiniz. Ozellikle yeni mezun icin onemli olan ogrenme&gelisime devam edebilmeniz. Bu nedenle 'ne gibi gelisim programlari/firstlari var?', 'hangi is sureclerini ogrenme firsati bulacagim' 'benim destek verecegim surecler nelerdir?' gibi bircok farkli soru sorabilirsiniz. Umarim bunlar aydinlatici olmustur😊🙏
sanki onlar para odaklı değiller mi yoksa babalarının hayrına mı çalışıyorlar orada
Mehtap Hanım, tabi ki öyle ama iş dünyasında yaratılan ilk izlenim çok önemli.
az sonra mulakatım var bakalım cok heyecanlıyım
Merhaba Selam Enis Bey Nasılsınız? Emeğinize sağlık olsun. Video için size çok teşekkür ederim. İK Yöneticisine sorulacak birinci soru bence en güzeli ve de Bölüm Yöneticisine de sorulacak ilk soru İşe alacağınız adaydan beklentiniz nelerdir? sorusudur.
Sirketin geleceği hakkında bilgi almak istiyorum diye soru sormak cok mu absürt acaba cevaplar misniz?
Merhaba bugün bir görüşmem var kulaklık kullanmamda bir sakınca var mı sizce yoksa normal hoparlör üzerinden mi konuşmalıyım ? Acil yanıt
Yeliz Hanım, sizin için rahat olan hangisi ise onu kullanın. Ama kulaklık yerine normal olması daha rahat olabiliyor. Bizim deneyimimiz bu yönde. Başarılar dileriz🙏🙏
Bi'Başka Yakalılar Teşekkür ederim 😊🙏
Başarılar dileriz🙏🙏🙏
Merhaba belki çok saçma olacak ama mülakatçılara sormak istediğim bir soru vardı hep soru şu :
son bir yıl içerisinde işe alımını yaptığımız personellerin içinde sizi en çok hangisi etkiledi neden?
Sorulabilir mi böyle bir soru ?
Teşekkürler
Merhabalar, soru gerçekten çok güzel bir soru. Ama şöyle bir durum var. Hani havadan sudan bir sohbette böyle bir soru elbette sorabilirsiniz ama sizin işe alımınız ile ilgili bir görüşmede mülakatçıyı böyle bir değerlendirmeye sokmak biraz gereksiz olur, daha etkili bir soru sorma fırsatını kaçırmış olursunuz. Mesela şöyle düşünelim, bu soruya mülakatçı cevap verse sizin hangi ihtiyacınızı karşılamış olacak, işle ilgili değil, şirketle ilgili değil. Siz mesela cidden bu sorunun cevabını nie merak etmiştiniz?
Merhaba. Bir şey sormak istiyorum. Birkaç gün sonra ilk mülakat deneyimimi yaşayacağım. Lakin nerede çalışacağımı bilmiyorum. Mülakat online olacak ama çalışılacak mekan nasıl olacak hiçbir fikrim yok. (Sigorta şirketi olduğu için genel merkez mi yoksa başka bir acente mi ya da online gibi. Bir seçenek mi bilmiyorum. İnternete hiçbir bilgi Yok. İlanda da bahsedilmemiş. ) Mülakatçıya "Pozisyona seçilen aday genel merkezde görev alacak değil mi?" gibi bir soru yöneltmek doğru olur mu? Sizin çektiğiniz bu videolar sürecin bilinmezliğini kafamdan kaldırarak heyecanımı azaltmama sebep oldu. Verdiğiniz taktikler ve emeğiniz için sonsuz teşekkürler.
Merhaba yarın iş teklifi görüşmesi yapacağım ama bu son aşamam ve benim için çok önemli maaş beklentisi harici ne gibi sorular sorulabilir teşekkürler.
Geç kaldık soruyu cevaplamaya yoğunluktan :/
@@EnisAltiok evet sorun yok işe alındım :)
@@gamzetas4449 ne işine girdin
Yarın müşteri hizmetleri için mülakata gideceğim bir tık heyecanlıyım
Harika geçmiştir umarız 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
Nasıl geçti :)
Merhaba öncelikle videolar için çok teşekkür ederim .Yönetim kurulu başkanıyla mülakata gircem en son aşama ne sorabilirim 😔
Selamlar. Hiç soru sormamak doğru mudur? -Teşekkür ederim. soracağım bir soru yok, her şey benim için net demek, bu tarz bir yorum yapmak hoş olur mu? Sağ olun
Merhabalar, sorunuz için çok teşekkürler. Aslında bi açıdan bakınca "her şey benim için net" mesajı vermek güzel fikir, ancak şöyle de bir durum var. Sonuçta hayatınızı değiştirecek bir harekete girişiyorsunuz, karşı tarafa bu pozisyona ne kadar ilgi gösterdiğinizi göstermenin en iyi yollarından biri soru sorarak araştırmak, ilgi duymak. Bu yeni tanıştığınız birine soru sorarak onu tanımaya benziyor, ilgi gösterdiğinizi soru sorarak belli etmek çok daha kolaydır. Ama düşünmüşsünüzdür ve hiç gelmiyorsa yapçak bişi yok, "her şey çok net, gelmeden önce de derinlemesine araştırmıştım zaten" diyerek yine de meraklı oldugunuzu kanıtlamış olursunuz :) umarım fikir verebilmişizdir🙏🙏
@@EnisAltiok harika fikirler veriyorsunuz, teşekkür ederim. Şirket içi yönetici pozisyonuna yükselme sınavına gireceğim. Kurum içi olduğu için yeterince bilgili ve yeterliyim, çünkü 5 senedir çalışıyorum aynı yerde. Bu bağlamda söyleyebilecekleriniz varsa yine duymak isterim :)
@@yilmazy.5425 güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederiz🙏🙏🙏 eğer kurum içi ise haklısınız zaten bir çok konuya hakimsiniz, bu nedenle soru sormak zor olabilir. Ancak belki yönetici olduğunuz takdirde yöneticiliğe özel bir eğitim seti olacak mı diye sorulabilir. Ya da koçluk eğitimi gibi yetkinliklerinizi güçlendirecek eğitimleri sorabilirsiniz (böylece kendinizi geliştirmeye ne kadar hazır oldugunuzu da hissettirmiş olursunuz). Umarım fikir verebilmişizdir, bol şans dileriz🙏🙏🙏
@@EnisAltiok çok teşekkür ederim. Mükemmel yardımcı oldunuz. Başarılar dilerim:)
@@yilmazy.5425 biz de çok teşekkür ederiz, çok mutlu etti yorumlarınız bizi, sorunuz olursa bize her zaman yazın, bol şans🙏🙏🙏
Merhabalar mezun olduğum okul kendi öğrencilerine iş imkanı sunmaktadır .Is görüşmesine gitmek istiyorum çünkü siteler üzerinden benim mezun olduğum bölüm ile ilgili iş ilanları bulunmamaktadır. Sizde cv hazırlayıp görüşmeye gitmemde bi sorun olur mu bu süreçte
Didem Hanım, elbette gidin, şansınızı ne kadar arttırırsanız o kadar iyi😊😊
@@EnisAltiok Bu kadar hızlı cevap vermenizi çok seviyorum çok teşekkür ederim
😊😊 her zaman🙋🏻♂️🙋🏻♀️
Yönetici asistanlığı mülakatına gidecek biri "hangi projelerde yer alacağım" diye sorabilir mi? Sonuçta bir satışçı, pazarlamacı veya mühendis olarak gitmiyoruz oraya. Yönetici asistanı olarak gidiyoruz. "Yönetici asistanı olacağımız departmanda yakın zamanda gerçekleştirilecek projeler nelerdir ve benim rolüm ne olacak?" diye soruyu değiştirebilir miyiz? Bu arada yanlış anlaşılmasın, soruları ezberleyip sorayım gibi komik bir niyetim yok. Sadece bu sorunun yönetici asistanı adayı için uygun olup olmadığını, uygun değilse soru içeriğini geliştirerek yöneltip yöneltemeyeceğimizi merak ediyorum.
Seda Hanım merhaba, yönetici asistanlarının dinamikleri duruma gore değişiyor. Bazı yönetici asistanları var ki ilgili yöneticinin işlerini oldukça detaylı şekilde raporlalayip analiz ediyor. Bazıları ise sadece toplantı takvimini takip edip gündelik hayatının akışını sağlıyor. Görüşeceğimiz pozisyonun is tanımı nasil? Eger projelere katılmak varsa sorulabilir. Ama IK ci bunu pek bilemeyebilir. Ben de şunu sorardim eger sirket büyükse: "Yönetici asistanları arasındaki iletisim cok önemli, başarılı olabilmek icin. Bu acıdan merak ediorm sirkette kac yönetici asistanı bulunuyor?" Bu bi soru olabilirdi. Ya da "Yonetici asistanlari için bir ust kariyer fırsatı var midir?" "Ya da eğitim fırsatları bulunmakta mıdır?" Gibi mülakatı yapan kişinin de az cok fikrinin olduğu konuları sorabilirsiniz. Bol sans dileriz.
Peki ne sorabiliriz? :D
Çok seviyorum senin konuşmanı ya
Beyfendi benim üniversitede mülakatım var temizlik bölümü sizce ne yapmalıyım.
Hanife Hanım merhaba, yorumunuz için çok teşekkürler. Hayırlı olsun. Umarım güzel bir mülakat olur. Kanalımızda mülakat soruları ve mülakat teknikleri ile ilgili bir çok video var. Onları izleme fırsatınız oldu mu? Çünkü her birinde detaylıca ne yapmanız gerektiğini anlatıyoruz. Eğer anlaşılmayan bir kısım olursa bize sorun, o şekilde yardımcı olmaya çalışsak daha doğru olur.
Merhabalar mülakatınız nasıl geçti
Internet üzerinden basvuru yaptıgım hastaneden aradılar gorusmeye giderken cv goturmeme gerek var mı acaba?
Hayır hayır onların elinde var, zaten başvurunuzda CV paylaştınız da sizi çağırdılar sonuçta.
Merhaba maaş sormayın demişsiniz fakat bazı özel kurumlar kendinlerini afedersiniz ama eşek arıyorlar ve abartıyorlar baştan sormadan sonradan duyunca caymak doğru mudur?
Aslı Hanım, onlar beklentiniz nedir diye sormuyorlarsa sizin konuyu açmanıza hiç gerek yok. Onlar sizi beğenirler ve evet şimdi size iş teklifinde bulunuyoruz, teklifimiz de atıyorum 3.500 lira dediklerinde eğer bu size düşük geldiyse şöyle bi pazarlığa girişebilirsiniz. "Açıkçası beni beklentim 4bin liralık bir teklifti, bu açıdan teklifinizi az da olsa revize etme şansınız yok mudur" gibilerinden bi iyileştirme talep edersiniz. İsteyenin bi yüzü😀 eğer olumlu dönüp atıyorum 3.750 de yaparlar ya da 4 bin de yapabilirler ya da son teklifimizdir diyebilirler. Siz de sonra karar verirsiniz ya kabul eder ya da reddedersiniz🙋🏻♂️🙋🏻♀️
O adaya cidden üzüldüm keşke utansaydı ve sorum yok deseydi. O zaman işe alınacaktı belki de Halbu ki o aday ne de iyi bir mülâkat olduğunu sanıyordu. Şimdi ise sizi sonra ararız diyerek yollandı. Bir hayır cevabı bile ona hak görülmedi. Umarım bu aday başka görüşmelerde işe alınmıştır. Başarısızlığın en acısıda sadece bir soru ile olanı o insana üzüldüm açıkçası gerçi zaman geçmiş baya umarım iş bulmuştur
😌😌 malesef böyle şeyler oluyor iş hayatında
Ne içersiniz sorusuna ne denmeli ? Ben bunun bile bir kriter belirleyici olduğunu bilmiyodum :D icmicem bişey dedim . Israr ettiler ben de çay dedim :D rezillik
Bir kadeh Petrus alabilirim. diyebilirsiniz :)