Tekoäly: ChatGPT, Dall-E ja työn tulevaisuus (Eero Laaksonen & Mikko Alasaarela) | Puheenaihe 309

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 тра 2024
  • 👍 Heitä yläpeukku, jos tykkäät videosta
    ❤️ Tilaa kanava: ua-cam.com/users/puheenaihefi?... (Ilmaista!)
    ▶️ JAKSO
    Mikä ChatGPT on, miten se toimii ja mitä sillä voi tehdä? Korvaako generatiivinen tekoäly, kuten ChatGPT tai Dall-E, tulevaisuudessa luovan työn tekijät?
    Mitä riskejä ja uhkakuvia tekoälyn käytön yleistymiseen liittyy? Mitä ammatteja jää jäljelle, jos kone pystyy tekemään melkein kaiken ihmistä paremmin ja turvallisemmin? Voiko työllä enää vaurastua tulevaisuudessa?
    Studiossa vieraina Valohain toimitusjohtaja Eera Laaksonen ja Equel Socialin toimitusjohtaja Mikko Alasaarela. Jakso on nauhoitettu 9.1.2023.
    ⌚ AIKALEIMAT
    0:00 ChatGPT
    10:50 Tekoälyn kouluttaminen
    15:10 Filtteröity mediasyöte
    17:08 Idiocracy
    18:09 Dall-E
    22:18 Elokuvat ja sisällöntuotanto
    27:30 Riskit yhteiskunnalle
    35:15 Tiedon lähteistäminen
    37:57 Tekoälyn tietoisuus
    41:56 Koneoppiminen
    44:05 Neuroverkot
    45:23 Generatiiviset mallit
    49:52 Eksistentiaalinen kysymys
    55:16 Osakemarkkinat
    56:58 Terminator ja Skynet
    1:00:27 Lainsäädäntö
    1:02:51 Keinotodellisuus
    1:12:12 Sensuuri ja vinoumat
    1:18:20 Teknologian adaptaatio
    1:23:28 Työn tulevaisuus
    1:26:29 Ihmisten vuorovaikutus
    🎙️ VIERAAT
    Eero Laaksonen: / eero_laaksonen
    Mikko Alasaarela: / alasaarela
    🐵 JUONTAJA
    Rami Kurimo: / ramikurimo
    🚀 PUHEENAIHE
    Discord: / discord
    Instagram: / puheenaihefi
    Twitter: / puheenaihefi
    Spotify: spoti.fi/3xlNSgm
    Apple: apple.co/3jfB2ey
    RSS Feed: anchor.fm/s/91bd59c/podcast/rss
    🔥 PUHEMEDIA
    Lohkoketju: / lohkoketjutv
    Mediskooppi: / mediskooppi
    Yrittäjä: / yrittajaco
    🎥 TUOTANTO
    Puhemedia 2023
    #tekoäly #teknologia #puheenaihe

КОМЕНТАРІ • 93

  • @eerolaaksonen
    @eerolaaksonen Рік тому +14

    Kiitos! Oli kiva käydä juttelemassa!

  • @laurigrohn
    @laurigrohn 11 місяців тому +1

    Vastuu kuulijoilla.

  • @designversum
    @designversum Рік тому +7

    Nyt aletaan olla lähellä sitä tasoa mitä minä pienenä lapsena luulin, että Commodore 64 on ja petyin kun se ei ollutkaan sellainen.

  • @suspiciousentity9305
    @suspiciousentity9305 Рік тому +3

    Enpä tiedä... Kyllä tässä taidetaan yliarvioida sitä, miten hyvin utopistinen, työstä vapaa yhteiskunta pysyisi kasassa. Mitä tulee ihmissuhteisiin, geneettisellä läheisyydellä on väliä. Ihmistoiminta ei ole pelkkää pienimmän vaivan tietä sen enempää kuin yhteisötkään todellisuudessa digitaalisia. Ymmärrän myyntipuheen ja toiveikkuudet, mutta epäilen, että jos ihmisiä yritettäisiin kahlita väkipakolla jaksossa hahmoteltuun todellisuuteen, osa väestöstä motivoituisi erittäin voimakkaasti varmistaakseen, ettei tässä onnistuta. Kaverit puhuvat vielä "valkoisista" ihmisistä tosissaan. Kannattaa ehkä miettiä niitä omiakin algoritmikytkentöjä. Tämä ehdottomuuden ilmapiiri, joka on läsnä usean aihealueen kanssa muistuttaa jotain aiempia teorioita "edistyksestä". Ketä ja mitä se palvelee loppupeleissä ja millaiset yhteiskunnalliset olosuhteet sellainen luo? Ruuvia ei voi kiristää loputtomiin, vaikka ruuvi olisi kuinka sokeroitu.

  • @juha-petrijantunen5100
    @juha-petrijantunen5100 Рік тому +3

    EU:n tai esim. Kansainvälisen työjärjestö ILO:n kannattaisi pyöräyttää vähän kalliimpikin tutkimusprojekti katoavista työpaikoista. Tietylle alalle suuntautuminen lukiossa ja yliopistossa on kuitenkin lähes 10 vuoden projekti. Lääkäristä ei kolmessa vuodessa saa uudelleenkoulutettua juristia tai toisinpäin.

  • @teuvosumutila6568
    @teuvosumutila6568 Рік тому +6

    Aikamoisia hupiukkoja.

  • @alasaarela
    @alasaarela Рік тому +5

    Oli ilo olla mukana!

  • @-12382
    @-12382 Рік тому +9

    Todella kiinnostavaa kuunnella miten nörtit näkevät tekoälyn. Toivottavasti tulee lisää jaksoja, joissa tekoälyä tarkastellaan eri näkökulmista. Aihetta on tärkeä käsitellä koska kuten herrat totesivat, yhteiskunta ei ole mitenkään valmis tekoälyn tulemiseen ja siitä olen samaa mieltä.

    • @puheenaihefi
      @puheenaihefi  Рік тому +6

      Tekoälystä on tulossa lisää jaksoja 👍

    • @-12382
      @-12382 Рік тому

      @@puheenaihefi Harkitkaa vieraaksi Husin innovaatiojohtaja, neurokirurgi Miikka Korjaa.

    • @ladarra
      @ladarra Рік тому

      @@puheenaihefi zrffzzdigttk3? V Könkkölä pnlvlxlkx konkkurssiin?&b!¿bl,&,ppeb b l j.

    • @santerivuorinen215
      @santerivuorinen215 10 місяців тому

      Eli tarkoitin tässä, että tekoäly on niin fiksu, että meidän "ihmisten" ei tarvinnut kuin tehdä se, ja sillä tapatamme loppujen lopuksi itsemme ihmisinä. Eli tekoäly on kyllä kierompi tapattamaan meidät, ennemmin tai myöhemmin,😮 vanha sanonta, ihmiset kyllä tapattaa itse itsensä. Eli paras äly on edes tehdä tekemättä mitään. Teemme sen jo itse😂

  • @jjknuutt
    @jjknuutt Рік тому +1

    Todella mielenkiintoinen keskustelu!
    Olen tosin yhtä aikaa sekä samaa että eri mieltä yhdestä keskeisestä asiasta. En nimittäin usko, että mainitsemanne työt yht'äkkiä katoavat. Saitte tilanteen kuulostamaan siltä, että tekoälyt tekevät kohta kaikki valkokaulushommat, eikä kenenkään tarvitse enää tehdä niitä. Tai että niitä töitä ei olisi. No, tarvehan ei häviä. Ihmisten tarvitsee syödä, terveyttä pitää hoitaa, viihdettä heille "pitää" kehitellä jne. Ihan ei ole nähtävissä mun mielestä, että saavutamme AI:n, automaation ja robotiikan kanssa sen tason, että lopulta vain laitetaan kone käyntiin ja loppu hoituu ihan käsin koskematta. Automaatioihmisenä tuo tietysti olisi hieno saavutus, mutta...
    Mun arvio on kuitenkin lähempänä keskustelussa esiin tullutta työkaluskenaariota. Eli että ihmisiä tarvitaan silti vähintäänkin pitämään sen AI:n rattaita pyörimässä, muotoilemassa sille ongelmia ratkottavaksi ja rakentamassa uusia järjestelmiä uusiin sovelluskohteisiin. Tekoälyjen tuottamien ratkaisujenkin mielekkyyttä arvioimaan tarvitaan myös ihmisiä, vaikka totta on, että jossain kohdassa noiden ihmisten näppituntuma saattaa hämärtyä ja heistä _voi_ tulla koneen jatkeita, jotka vain hyväksyvät mitä tahansa mitä kone ehdottaa. Ei toivottu tilanne tietenkään.
    Sanoisin, että joka alalla pitää tulevaisuudessa ymmärtää jollain tasolla mitä tekoälyillä voidaan tehdä sillä alalla. Työt jatkuvat sitä pidempään, mitä paremmin osaa sen asian tekoälyn avulla hoitaa.
    Vertailukohtaa voi hakea tietokoneista. Nykyäänhän ei ole enää juurikaan valkokaulushommia, joissa pärjäisi ilman jonkinlaista tietokoneenkäyttötaitoa. Samalla tavalla käy AI:n kanssa, nopeammin toki, kuten tuli myös ilmi. Mutta onhan tää tietokonehomma ottanut silti yhden ihmisiän...
    Kuten keskustelussa implikoittekin, rahat kertyvät niille, jotka osaavat ja omistavat. Niinpä kansalaispalkasta olenkin täysin samaa mieltä. Ja kuten tekin, pelkään, ettei tarpeellisia muutoksia sen suhteen saada tehtyä ajoissa. Pohjoismaissa tosin tilanne ei ole niin toivoton kuin monessa muussa paikassa, missä uskotaan vahvempaan markkinatalouteen ja johonkin yhteiskunnan itseohjautuvuuteen. Maailman sivu on tainnut olla vaikea riistää taitavilta ja onnekkailta onnistujilta heidän vain ja ainoastaan heidän "oman erinomaisuutensa vuoksi" ansaitsemat rahat. Paitsi tosiaan verisesti, mutta oisko opittu mitään vai ei?

  • @rapsarummakko1330
    @rapsarummakko1330 6 місяців тому

    Sairasta tämä tekoäly!

  • @arviainen
    @arviainen Рік тому +3

    1:30:54 ei todellakaan näin. Luulen, että entistä enemmän tulevaisuudessa tullaan kaipaamaan nimenomaan ravintolakokemuksia ym. inhimillisten aspektien takia. Wolt etc. toimii kyllä, mutta enemmänkin ravinnon saamisen näkökulmasta. Tekoälyn tekemä ruoka ei kuulosta millään muotoa houkuttelevalta, olisipa sen tekninen laatu vaikka moninkertaisesti ihmiskokin vastaavaa parempi. Jotkin asiat on tehtävä sydämellä.

    • @jjknuutt
      @jjknuutt Рік тому

      No ne Michelin-ravintolat tulevat tosiaan säilymään ja varmaan paljon "tavallisempiakin" paikoja, joissa saa jonkinlaisen inhimillisen kokemuksen. Mutta jos ja kun se kotiin - ehkä robottikyydillä - toimitettu koneen tekemä sapuska on halvempaa, niin sitä ihmiset tulevat pääasiassa syömään. Oikea ravintola on sitä luksusta. Ja se automaattiruoka on yksi jutuista, mikä nyt vielä on vaikeaa, lähinnä sen AI:n fyysinen rajapinta eli miten se ihan konkreettisesti valmistaa sen appeen siihen kippoon. Mutta joka sen ratkaisee, tulee olemaan niitä keskustelussa mainittuja omaisuutensa moninkertaistavia tyyppejä.

    • @jaakko3083
      @jaakko3083 Рік тому

      @@jjknuutt robottikyyti tuo raaka-aineet ja perheen kotitalousrobotti tekee tuoretta ruokaa.

  • @Tilley-oy7gx
    @Tilley-oy7gx Рік тому +2

    Henkilökohtaisilla kysymyksillä pystyy melko helposti erottamaan tekoälyn ihmisestä. Tekoälyn on vaikea keksiä uskottavaa henkilöhistoriaa esittäessään ihmistä.

  • @thundron
    @thundron Рік тому +14

    ois pitänyt syntyä varmaa 30 vuotta aikasemmin ku maailma menossa ihan hömpäksi :D

    • @santerivuorinen215
      @santerivuorinen215 10 місяців тому +1

      Itse aina sanon, että syntysin 40 vuotta liian myöhään. Terv. 1985 syntynyt😮

  • @Tsale100
    @Tsale100 Рік тому +1

    Kiitokset hyvästä keskustelusta...
    Odotan kauhulla päivää, kun ihmiskunta huomaa tulleensa syrjäytetyksi työelämästä koneen toimesta. Kun emme voi edes hyväksyä maahanmuuttajia, kuinka hyväksyä sieluton kone joka vie elannon. Siinä nyt voi käydä tosiaan niin, että tekoäly julistetaan saatanan keksinnöksi ja kielletään sen käyttö täysin ja kokonaan. Scifi on kuvannut tätä ihmisen ja koneen ristiriitaa jo pitkään ja nyt tuo tulevaisuuden dystopia alkaa olla todellisuutta.
    Ihminen on suurin uhka tekoälyn synnylle. Samalla kun poltamme sen roviolla, saatamme polttaa myös tulevaisuutemme. Näyttää nimittäin siltä, että ihminen ei pysty ratkaisemaan itse aiheuttamaansa tuhoa.

    • @Cassu1987
      @Cassu1987 Рік тому

      Eihän kone sitä elantoa vie, päinvastoin, kone tuo sen elannon ilman että ihmisen täytyy tehdä sitä työtä joka sen elannon tuottaa. Miten koneen tuottama varallisuus jaetaan ihmisille on sitten eri kysymys, perustulo lienee yksi vaihtoehto.

  • @erkkameskanen1405
    @erkkameskanen1405 Рік тому +3

    NFT:t tulee tämän johdosta erittäin merkittävään asemaan ns. aitouden todentajana. AI ilman hyvää kontrollia uhkaa meidän nykyisyyttä lähes kaikessa muodossaan. Samalla se antaa meille aivan uudet mahdollisuudet yhä nopeammalle kehitykselle. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

  • @JuhoHartikainen
    @JuhoHartikainen Рік тому +4

    Kiehtova keskustelu, ja samalla jäin kaipaamaan kriittisiä näkökulmia yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja megatrendeihin. Valvontakapitalismi, vallan keskittyminen, supervaltapolitiikka ja ympäristökriisi eivät katoa mihinkään. Missä on eettinen ja vihreä ICT? Metakriisi ja singulariteetti tappeli. Kumpi voitti?

  • @markkumaki6541
    @markkumaki6541 Рік тому +8

    Hei! Mielenkiintoinen jakso jälleen ja taattua laatua. Jäin miettimään että millä ne (mekin) kaikki sitten jouten olevat ihmiset rahoitamme sen lisääntyvän vapaa-aikamme ja sen tarpeet ja toisaalta ihan perustarpeetkin mukaanlukien vaikka asumisen? Mistä raha tulevaisuudessa tulee ja kelle se menee ja onko se taho jolle se menee halukas rahoittamaan muiden elämistä? Perustulokaan ei synny tyhjästä.

    • @puheenaihefi
      @puheenaihefi  Рік тому +2

      Tärkeää pohdintaa! Näitä kysymyksiä on tarkoitus käsitellä tulevissa jaksoissa. - Rami

  • @crybebes
    @crybebes 11 місяців тому

    Naurettavaa miten nämä maailman nörtit kehittää tekoälyä koko ajan tietämättä mitä siitä tulee, mutta samaan aikaan on tietosia siitä että tekoäly lähtee käsistä ja todennäköisesti tekee ihmisestä muurahaisen elefanttien maailmassa. Ihminen tarvii tarkoituksen itselleen ja merkityksen elämälleen selvitäkseen psyykkisesti, joten miksi jumalauta pitää kehittää, kehittää ja kehittää jotta mennään vaan suuremmalla vauhdilla pää edellä seinään.

  • @MiikaKuisma
    @MiikaKuisma Рік тому +1

    Oli kiva kuunnella ja monessa kohtaa tuli nyökyteltyä mukana, mutta sitten hämmästyin etteivät vieraat keksineet mitä uusia töitä tekoäly luo..
    Jos nyt katsoo omaa tuttavapiiriä, niin todella moni on sellaisessa ammatissa mitä ei ollut olemassakaan vuonna 2000. Esimerkiksi voisi mainita vaikka hakukoneoptimointi tai somemarkkinointi.
    Mitä uusia ammatteja tekoäly sitten voisi luoda? No otetaan esimerkiksi Posti, leikitään hetki että suurin osa paketeista jaellaan jossain vaiheessa dronen avulla ja ne ovat automaattisesti tekoälyn avulla lentäviä kuljetusdroneja. No siinä tapauksessa tarvitaan ehkä tuhansia ihmisiä joiden työ on sellainen, että kun drone on saapumassa kohteeseen niin pitää ottaa luurit korville, lasit silmille, tikku käteen ja otetaan vähintään näköyhteys kohteeseen tai keskustellaan vastaanottajan kanssa, katsotaan mihin sen dronen voi laskeutua tai mihin paketin voi tiputtaa, ettei koira syö sitä tms. Muita töitä voisi olla vaikka robottien kouluttamista, huoltamista tai etenkin tekoälyn toiminnan valvomista ja sen mokailujen raportointia. Onhan näitä siis, eikä vielä voi tietää mitä kaikkia rooleja ihmisen täytyy hoitaa kun tekoäly yleistyy.
    Muistan kun ensimmäiseen TV mainokseen laitettiin www osoite ja se tuntui skifiltä, ja silloin internetin piti olla kaiken loppu. Loppujen lopuksi se on luonut valtavasti uusia työpaikkoja, vaikka useimmilla ei olekaan enää tietosanakirjoja kirjahyllyssä ja paperia kulutetaan varmasti vähemmän, kirjeitä vähemmän. Tietysti se internet edelleen muuttaa rakenteita ja tekoäly ulottaa näitä yhä uusiin teollisuuden aloihin. Mutta se paljon parjattu ihmisien hitaus sopeutua uusiin asioihin on ehkä se paras asia meissä ja pitää huolta siitä ettei asiat voi tapahtua liian nopeasti.
    Olin itse musateollisuuden kanssa paljon tekemisissä 2000 luvun taitteessa ja sen jälkeen. Toki levy-yhtiöt vikisivät mutta Napster oli tarvittava askel jotta tuli Spotify. The Pirate Bay motivoi omalta osaltaan Netflixin yms palvelujen tulemista. Silloin ajattelin että kaikki liiketoimintamallit jotka olivat olemassa ennen internettiä, joutuvat internetin takia muuttumaan. Varmasti sama koskee tekoälyäkin.
    Siispä, kaiken sen perusteella mitä olen elämän aikana nähnyt ja kokenut, olen pelkästään optimistinen tekoälyn suhteen. Varmasti kipukohtia on ja joku vikisee matkan varrella, mutta loppujenlopuksi me hymähdellään niille peloille joita meillä tähän aikaan oli.

  • @saunatonttu4626
    @saunatonttu4626 11 місяців тому +1

    Venäjän trolli armeija.... Mites länsimaiden trolliarmeija hybridi keskuksesta puhumattakaan 🤣

  • @ilkkasorsa9778
    @ilkkasorsa9778 Рік тому +1

    1:17:00- Liittyen työpaikkojen säilymiseen, yhteiskunnan tasolla. Veikkaan että 'katoavat' työpaikat tulevat muuttumaan 'rajapintatyöpaikoiksi' tekoälyn ja konkreettisten asioiden välillä sekä ihmistyövoiman manageroinnissa. Toki voimme ulkoistaa HR:n ja esimiestyön/motivoinnin koneelle mutta veikkaan että kone pääsee pian koneoppimaan työvoiman kysynnän ja tarjonnan lakeja. Robotiikka alkaa olla ratkaisu heti kun maailmasta saadaan poistettua hiekka ja huollontarve. Logistiikka automatisoidaan heti kun bussia tai rekkaa ei pysäytetä sijoilleen yhdellä hyvin tähdätyllä lumipallolla jne. Koneäly virtuaalisessa maailmassa on realismia mutta laajentuminen fyysiseen todellisuuteen niin että kyse on jostain muusta kuin jonkin teleoperaattorin osakekurssinnostatuksesta koneälyhypellä on hieman pidemmissä puissa.

    • @eerolaaksonen
      @eerolaaksonen Рік тому +2

      Nii taidettiin jaksossa mainitakkin, että kaikki hienomotoriikkaa vaativa on vaikeinta automatisoida. Olkoon se nyt sitten vaikka se hiekan putsaus laakereista. Olen myös samaa mieltä että ensimmäisessä vaiheessa tälläiset "rajapintatyöt" yleistyvät alkuvaiheessa, mutta sitä mukaa kun fyysinen infrastruktuuri alkaa tukea muutosta niitäkin tarvitaan vähemmän. Myös jos mietitään montako mekaanikkoa tarvitaan logistiikkafirmassa vs. kuljettajia niin pelkästään kuljettajat automatisoimalla jää valtava määrä työntekijöitä työttömäksi. Itse en myöskään allekirjoita tuota "lumipallo" esimerkkiä. Ei tuolla nytkään ihmiset ole tieten tahtoen rekkaliikennettä häiritsemässä ympäri vuorokauden. Yksittäisiä häiriötapauksia varten tarvitaan varmasti jotain työvoimaa jotka käyvät ongelmia ratkomassa. Yli 90% liikenteestä kuitenkin sujunee ilman kovin ihmeellisiä ongelmia. Vielä sellainen huomio että monet nykypäivän työt ovat nimen omaan "virtuaalisia" juristit, lääkäreiden diagnostiset tehtävät. Viimeiset vuodet jopa opettajat ovat ohjanneet koulua pääasiassa kotona läppärin ääressä. Näiden töiden automatisointiin ei tarvita mitään ihmeellistä robotiikkaa. Ja viimeisenä jos aihe kiinnostaa niin tuohon ihmisten motivointiin / managerointiin liittyen yksi parhaita esseitä mitä olen lukenut on Marshal Brainin Manna marshallbrain.com/manna1 Suosittelen lukemaan tämän. Se saattaa avata uusia perspektiivejä. Tulipa pitkä viesti tajunnan virtaan. Toivottavasti siitä saa jotain irti :) Kiitos kommentoinnista!

    • @ilkkasorsa9778
      @ilkkasorsa9778 Рік тому

      @@eerolaaksonen Luin. Mäkkäridystopiaa ja WEF -utopiaa. Managerointiongelmaan ei kyllä sinänsä vastattu sillä dystopiassa kyse oli mikromanageroinnista ja utopiassa ei ollut mitään varsinaista manageroitavaa. Olen samaa mieltä ennustettavien ja sääntöpohjaisten asiantuntijatehtävien rutiininomaisesta suorittamisesta. Haaste on epätäydellinen ja standardoimaton reaalielämä. Hiekka, jää, vesi, yllätykset ja poikkeukset.

  • @willhart2188
    @willhart2188 Рік тому

    Itse olen tehnyt tekoälytaidetta jo yli vuoden. Todella viihdyttävä ja hydyllinen käyttää.

  • @MiikaKontio
    @MiikaKontio Рік тому

    Hyvin kiinnostava ja tärkeä jakso. Tähän tullaan palaamaan muutaman vuoden päästä kun katsotaan taaksepäin silloin kun kaikki on jo muuttunut

  • @erajuhani7151
    @erajuhani7151 Рік тому +6

    Woke kaverien sepostuksia

  • @Mr1234qwertyasdfg
    @Mr1234qwertyasdfg Рік тому +2

    13:27 Noinhan se tulee menemään.

  • @laurigrohn
    @laurigrohn 11 місяців тому

    Pystyykö tekoäly tunnistamaan valetiedon? Miten tekoäly reagoi ristiriitaisiin tietoihin?

  • @thundron
    @thundron Рік тому +1

    Eikö tossa verifioinnissa oo semmonen riski, että ihminen voi verifioida ja sitten antaa sen tekoälyn tuurata itteensä ja jos joku alkaa epäilemään jotain, voi olla tulla joku notifikaatio ja ihminen pääsee taas toimimaan.

  • @jussitoivanen2667
    @jussitoivanen2667 Рік тому

    Noh, mielenkiintoinen jakso jos nyt ei suorastaan koomiseen mittaluokkaan kasvavaa teknosiemensyöksyä lasketa.
    Tässä nyt unohtuu useampikin olennainen asia. Se että jokin tekee jotain teknisesti täydellisesti ei tee siitä vielä täydellistä.
    Onko parturikampaajalla käynti tai kuntosalilla PT tapaaminen tosiasiassa hiustenleikkuu ja treeniohjelma?
    Nuo automaatio ja koneoppiminen voi ajallaan oppiakin. Mutta kun se ei riitä. Nuo molemmat ovat ennen kaikkea sosiaalisia tapahtumia. Nyt tästä teknologiaintoilusta on unohtunut kokonaan se inhimillisyys pois. Se mikä meistä tekee ihmisiä ja miksi haluamme käyttää sitä mukavaa kampaajaa tai PT uudelleenkin siitäkin huolimatta että joku ikävämpi persoona, tekoälystä puhumattakaan, saattaisi leikata tukan nopeammin tai kehittää täydellisemmän treeniohjelman.
    Jälkimmäisessäkin on niin paljon haasteita suorittavassa portaassa että alkaa olla koneoppimisella hommaa saada se asiakas toteuttamaan sitä ideaalia ohjelmaa motivoinnista ja sosiaalisesta kanssakäymisestä puhumattakaan.
    Ja juu, saadaan käyttäytymään mahdottoman säntillisesti ja kulttuureittain oikein mutta kun se inhimillisyys on paljon muutakin. Sitä epäideaalia.
    Sama vaikka kaupantekoon. Suuressakin mittaluokassa. Ihminen ostaa vahvasti tunteella. On se se Guccin laukku tai puolen miljardin paperikone. Dokumentit, tarjousasiakirjat ja muut käydään toki läpi ja näissä tekoälypohjaisesta valmistelusta on varmasti hyötyä (tosin jos kaikki käyttää samaa tarjouksiin ei saa enää mitään etua antavaa koukkua mukaan) mutta kun ne kaupat kuitenkin lopulta sovitaan ihmisten kesken saunan lauteilla viinin virratessa. Taas palataan niihin sosiaalisiin kontakteihin ja inhimillisyyteen.
    Se hymy, nauru, typerä vitsi tai kännissä kaatuillut toimitusjohtaja. Asioita jotka jäävät mieleen, joista muodostuu muistijälki ja muistoja, asioita jotka painaa nopeasti vaakakupissa aivan eri tavalla kuin ne 100% täydelliset tarjousasiakirjat.
    Monella tapaahan automaatio ja sittemmin sähköistyminen jota koneoppiminen jatkaa on jo vuosikymmeniä muokannut työelämää. Moni ajatteli että moton saapuminen lopettaisi metsurien ammattikunnan. No ei siellä enää tukkijätkinä vaelleta mutta työ on vaihtunut metsänhoitoon ja ammattikuntaa on edelleen. Samoin esimerkiksi laskutuksen ja palkanlaskennan osalta automaatio on tehnyt paljon asioita ja koneoppiminen auttaa edelleen jatkossa.
    Monenlaiseen asiaan hyvä renki mutta monella tapaa huono isäntä.
    Asiaa voisi varmastikin lähestyä myös tästä aspektista podcast muodossa. 😉

  • @Samfekt
    @Samfekt Рік тому +3

    Mites musiikin esittäminen ja kokeminen? On nääs hieman eri asia kuunnella nauhotettua/koneellista musiikkia kuin oikeilla instrumenteilla reaaliajassa tapahtuvaa esimerkiksi paljon improvisointia sisältävää esittämistä. Sama kysymys myös vaikka tanssin tai teatterin kanssa. Näissä töissä tärkeää oikein tekemisen (jonka kone varmasti oppii) lisäksi on ilmaisu. Säveltämisen ymmärrän kyllä katoavan nopeasti tekoälyn myötä, mutta kuinka hyvin kone oppii esittävien taiteiden ilmaisun. Mielenkiintoinen keskustelu ehdottomasti.

    • @jjknuutt
      @jjknuutt Рік тому +1

      Sama juttu kuin ravintoloissakin. Tuskin elävä musiikki katoaa, mutta... Jospa vertaa nyt elävää musiikkia ja teatteria vaikkapa elokuviin. Näppituntumalla veikkaan, että elokuvateollisuus pesee jo "oikeat" elävät mennen tullen. Ja peliteollisuus taas on jo elokuvaa suurempi. Mutta siis musiikki. No, entä jos sulla on kotona virtuaalilasit ja kaiutinsysteemit ja pääset koska vain mihin tahansa konserttiin haluamallesi paikalle tai vaikka orkesterin sekaan kokemaan purkitetun, oikeiden ihmisten esittämän teoksen? Halvalla? (vrt. Spotify) Entä, jos haluatkin kuulla jotain, mitä ei ole vielä purkitettu? Kävisikö 1-1000 virtuaalihengen kokoonpano soittamassa valitsemiasi soittimia, valitsemaasi teosta, valitsemallasi tyylillä? Tai jotain ihan uutta, sävellettynä siinä hetkessä vaikkapa yhdisteltynä musiikkimaustasi ja viritettynä tunnetilaasi tai tunnetilaan, johon haluaisit? Alkuinvestointien jälkeen aivan mitättömällä kustannuksella? Tai siis varmaankin myytynä sinulle kuukausihintaan.

  • @trikyy7238
    @trikyy7238 Рік тому

    Opettaja mainittu. Kone voi tehdä työn "paremmin", mutta sen ei pidä antaa. Tekoäly voidaan - ja täytyy - pitää poissa niistä töistä mistä halutaan. Mikään hallitus joka laatii lain joka korvaa ihmisen koneella pitää ampua.

  • @kolliolli
    @kolliolli 6 місяців тому

    Tälle videolle ja näiden ylimielisten vieraiden hekumoinnille naureskellaan vielä pitkään. En jaksa perustella, odotelkaapa vaan.

  • @sepposoini8130
    @sepposoini8130 Рік тому +1

    Harmillista ajatella että työntekemisestä haluais kaikki luopua, se ei kyllä ole todellakaan niin. Tuskin monikaan nauttiin kroonisesta alirasituksesta, sitte kuitenkaan.

    • @nikkemyohanen9261
      @nikkemyohanen9261 9 місяців тому

      kyllä mä oon täysin valmis äänestämään mitä tahansa puoluetta joka takaa että mun tulot ei laske, mutta että ei tarvii tehdä pätkääkään duunia. Mulle ei oo pienintäkään ongelmaa löytää elämääni mielekästä tekwmistä niistäkään osa-alueista joista mulle ei makseta...

  • @Jerry-gj1bh
    @Jerry-gj1bh Рік тому

    Tekoäly ratkaisee lähitulevaisuudessa julkishallinnon tietojärjestelmäongelmia isossa mittakaavassa. Kokeilkaa vaikka ja antakaa ChatGPT:lle tietojoukko ja kyselkää siitä tietojoukosta asioita. Pyytäkää lisäämään tietojoukkoon asioita ja muuttamaan siinä olevia tietoja. Se osaa toimia hämmästyttävällä tavalla. Ei tarvita perinteisiä tietojärjestelmiä. ChatGPT kykeni myös päättelemään tietojoukoista asioita, joita en sille kertonut. Sen lisäksi se pystyi yksinkertaisella sanallisella kuvauksella muotoilemaan tietojoukon taulukkoon ja muotoilemaan taulukon ulkoasua. Välttämättä ei tarvita perinteisiä tietokenttiäkään. Riittää myös, että on vain joku tietovarasto, josta ajetaan tietojoukko pyydettäessä tekoälylle ja tekoäly osaa toimia niiden tietojen kanssa. Se on jollain tapaa kuin ihminen, jolle on annettu tiedot ja kysellään annetuista tiedoista.

  • @MP-kr3mh
    @MP-kr3mh Рік тому +4

    Dungeons & Dragons haisee ruudun läpi asti...

    • @eerolaaksonen
      @eerolaaksonen Рік тому +3

      Sori joo mulla on suihkupäivä aina vasta kuun viimeinen maanantai.

  • @toropiski
    @toropiski Рік тому +1

    lisää tällaista!!

  • @Riekkis
    @Riekkis Рік тому +2

    Pojat unohtaa kokonaan sen että niille ihmisille jotka ovat vapaita ja touhuilevat mitä haluavat pitää saada sitä haluttua tekemistä. Tämän tekemisen järjestämiseksi tarvitaan taas joku.

    • @eerolaaksonen
      @eerolaaksonen Рік тому +3

      No ei se ole unohtunut ja kevyesti aiheesta mainitaankin. Yhteen jaksoon mahtuu vaan rajallinen määrä. Anyways tämä on hyvä pointti. Ei suurin osa ihmisistä varmasti ole valmiina sille että työt vaan katoaa elämästä. Esimerkiksi suurella osalla omanarvontunto on vahvasti sidoksissa työhön ja se ettei ole mitään tekemistä aiheuttaa varmasti valtavasti ahdistusta. Tämäkin pitäisi jotenkin ratkaista pitkässä juoksussa. Tästä aiheesta voisi varmasti puhua ihan täyden jaksollisen verran.

    • @juha-petrijantunen5100
      @juha-petrijantunen5100 Рік тому +3

      Olisivat antiikin vapaat roomalaiset ja kreikkalaiset varmaankin aina halutessaan voineet vuokrata itsensä määräajaksi orjaksi, mutta halusivat kuitenkin olla vapaita "touhuilijoita".

    • @anondude24
      @anondude24 Рік тому

      Uskon että tämä liittyy persoonallisuuteen. Osa ihmisistä sanoo elämää ilman työtä merkityksettömäksi, toisaalta monilla ihmisillä on kokemus, että pakko käydä työssä rajoittaa heidän luovuutta ja potentiaalia. Riittävän luovat touhuilijat keksivät itse itselleen ja toisilleen tekemistä, mutta se liikkuisiko tässä toiminnassa rahaa niin paljon, että sitä voi sanoa ansiotyöksi?

    • @NoahProd
      @NoahProd Рік тому

      Samaa minäkin ajattelin, kun nörtit höpöttävät päiväuniaan samaan aikaan, kun iso työvoimapula vaatii työperäistä maahanmuuttoa runsaasti. Ja jos jotkut alkavat vapautua työtehtävistään, heidän elintasonsa romahtaa, koska heille ei voida suoda samaa tulotasoa kuin työssä käyville. Jos tulot pysyisivät samana, juuri kukaan ei menisi töihin. Eli tylttömäksi jäävät alkavat ideoimaan itsensä työllistämistä vaikka yrityksien kautta, jos ei muuten. Moni alkaidi myös tekemään sitä, mikä on kivaa esim. matkailla ja se taas työllistää matkaikualaa ja sen oheiselinkeinoja.
      Kuitenkin aina tulee olemaan töitä, joita kone ei osaa tai se on sillä kalliimpaa kuin ihmistyöntekijän ja halvemman koneen yhdistelmä. Esim. Meidön kesämökkitontilta pitäisi kaataa puita. Puunkaatorobo ei voisi edes mennä niihin paikkoihin puita kaatamaan, eikä joku nörtti osaisi koodata sille älyä niin, ettei mitään rikottaisi, koska mikä tahansa puu voi yllättää vaikka olemalla laho ja kaatuu tai katkeaa yllättävästi. Ammattikaatajatkin yllättyvät niistä, joten kaikkeen varautuminen ei ole kannattavaa koodaamalla tai oppimalla. Tai jos sellainen olisi, olisi se kiva, mutta kuinka kallis tai kuinka kaukana. Nyt kun edes ihmistä ei saa sinne töihin, miten jonkun robon saisi.
      Sitä paitsi, jos ihmisillä on liikaa aikaa ja helppoa elämää, he alkavat tuhoamaan itseään ja ihmissuhteitaan tavalla tai toisella. Huumeet ja viina joutilaiden hommaa. Jos ei muuta, niin sotia kyllä osataan ja tuhotaan energiaverkot sekä voimalaitokset ja myös tekoälyvermeet. Sitten taas töitä riittää. Luovat taiteenalatkin ovat työtä ja sitähän ei ole liikaa. Kysykää siltä tekoälyltä, miten telkkariin saataisiin joskus hyviäkin ohjelmia. Kuten nyt vaikka Puheenaiheen ja Futucastin haastattelut.
      Ps. 1980-luvulla yliopiston oppikirjoissa jauhettiin, kuinka työ loppuu, vaikka koko ajan kiire työelämässä todellisuudessa lisääntyi. Ja sama jatkuu edelleen. Mutta saahan sitä päiväunia nähdä.

  • @partasuhari
    @partasuhari Рік тому +2

    Erittäin kiinnostavaa keskustelua ja asiantuntevat vieraat. Kiitos!

  • @anttikinnunen7904
    @anttikinnunen7904 Рік тому +1

    Nyt on hyvää settiä 👍

  • @thundron
    @thundron Рік тому +3

    vihaan itsepalvelukassoja.

  • @santerivuorinen215
    @santerivuorinen215 10 місяців тому

    Loistavia keskusteluja kuunnellut työn lomassa, kun yksin maalailen taloja työkseni kesäisin. Mahtavia keskusteluja ja vieraita. Itseäni kiinnostaa sattuneesta syystä nimenomaan Ukraina Venäjä tilanne ja muutenkin vallitseva maailmantilanne yrittäjänä, joten aivan loistava podcasti joka aiheesta. Aivan loistava💪.
    Halusin vaan kommentoida kerrankin jotain, en ole tosiaan juurikaan kommentoinut mitään. tuli tekoälystä ja tästä jaksosta mieleen päivällä kuunnellessani, että moni ajattelee, että tekoälystä tulee tai tulisi ns. Terminaattori tyylinen skynet, joka tuhoaisi meidät. Mene ja tiedä. Itselle tulee ennemmin ajatus siitä, että kyllä... tekoäly tulee tuhoamaan meidät, ja tuhoamme itse itsemme, tekoälyn avulla. Rupeamme laittamaan kaiken tekoälyn taakse, ja jonain päivänä, joko se kaatuu, tai ihminen sysää kaiken sen taakse, niin tekoälyn ei tarvitse tuhota meitä, vaan teimme itse meistä ihmisistä turhakkeita, jolloin meistä tulee arvottomia. Eli tuhoamme itse itsemme, ilman, että tekoälyn piti edes kehittyä ns. tuhoamaan meitä🙏.
    Ei varmaan mene kuin 20 vuotta, ja ihminen rupee kaipaamaan kiviajan elämää, jossa itse saa ajatella kehittää asioita. Toivon, että näin käy. Tai kuten sanottua. Meistä tulee aika arvottomia. Jollei saa ja pysty ajattelemaan enää edes itse. Kaikki hoituu itsestään. Aika tylsä elämä ihmiselle😮‍💨

    • @puheenaihefi
      @puheenaihefi  10 місяців тому +1

      Moro ja kiitos palautteesta! 😊 Tekoälystä on itse asiassa tulossa toinen jakso muutaman päivän sisällä 👍 - Rami

    • @santerivuorinen215
      @santerivuorinen215 10 місяців тому

      @@puheenaihefi Loistavaa. Mahtavaa on ollut kuunnella teitä. Niin moni puheenaihe ja vieraat osuu kyllä omaan mielenkiintoon. Aivan huippu💪🤗

  • @ollimustonen
    @ollimustonen Рік тому +6

    Onhan se kiva, että meillä on tällaisia optimisteja viemässä tätä AI ilosanomaa eteenpäin, mutta tässä mentiin jo vähän liian pitkälle. Esimerkiksi liikenteen automatisointi on vielä vuosikymmenien päässä. Nimenomaan teknisesti se ei ole vielä lähellekään mahdollista.

    • @karihelminen616
      @karihelminen616 10 місяців тому

      Puhumattakaan että ne oikeat fyysiset työt tehtäisiin bittiavaruudessa.
      No, nuo KAIKKI videossa esiintyvät eivät älyä niinkin yksinkertaista asiaa että jos ei olisi OIKEITA ihmisiä tekemässä niitä näkymättömiä fyysisiä töitä niin noilla tuhnuilla ei olisi niitä niiden toimisto"töitä" koska ei tulisi töpselistä sähköä, ei tulisi hanasta vettä, ei olisi kaupassa valmisruokia, ei olisi karvakäsipizzoja, ei olisi mäkkärin hamppareita, jnejne...

    • @tastysnivel
      @tastysnivel 7 місяців тому

      Yltiöoptimistinen linja minunkin mielestä. Näen, että työelämän soft skilleihin (tilannetaju, empatia, vuorovaikutustaidot, dynaaminen päätöksenteko) ei saada paineenkaan alla luotua algoritmeja, jotka olisivat universaaleja tai pystyisivät korvaamaan työntekijän. Esimerkiksi oikeusoppineiden tai lääketieteen parissa työskentelevillä tämä on pyhä mahdottomuus. Löydän em. työnkuvista heti n. 10-20 tilannetta joissa tietokone ei kykene käsittelemään tilannetta kokonaisuutena.

  • @jarikuusila6336
    @jarikuusila6336 Рік тому

    Vastaus ensimmäiseen kysymykseen, kun kysyt poliitikolta vastausta.

  • @robertsand5446
    @robertsand5446 8 місяців тому

    Synkkä on tulevaisuus jos menee niin kuin nämä herrat ennustavat. Masentavin jakso tähän asti.

  • @ilkkasorsa9778
    @ilkkasorsa9778 Рік тому +8

    Laadukas jakso. Toimittaja erinomainen kuten aina ja vieraat pysyivät hypen ja myyntibullshitin suhteen lähes kohtuullisuuden rajoissa.

  • @DJNoppamies
    @DJNoppamies 9 місяців тому

    Tämä on makuasia, mutta minun mieleeni turhan "negatiivinen" keskustelu. Eli kerrottiin vain, miten tekoäly tulee tuhoamaan nykyisen yhteiskuntajärjestelmän ja esitettiin eri kauhuskenaarioita. Mites ratkaisut näihin ongelmiin? Ei mitään.
    Kuka tahansa osaa sanoa eri kauhuskenaarioita, kuinka maailma tulee muuttumaan ja työt lähtee. Suuri työttömyys ja merkityksettömyys. Toiset osaa tietysti paremmin kuin toiset. Ne, jotka osaavat sanoa ratkaisuja näihin haasteisiin ovatkin sitten vähissä. Ei kai kukaan voikaan tietää tarkkaan miten ratkaista asioita, kun tarkkaan ei tiedetä mitä tulevaisuus tuo. Siitä huolimatta olisi mielenkiintoisempaa kuulla ratkaisukeskeisempää puhetta kuin vain listaa ongelmista.

  • @jnej89
    @jnej89 Рік тому +3

    Äärimmäisen hyvä keskustelu. Päällimmäisenä mieleen jäi tekoälyn kyky tai kyvyttömyys "välittää" tietoisuutta.
    Ihmiset on keränneet paljon dataa siitä, miten elollisen olion kohdistettu intentio/halu/tahto voi vaikuttaa materian laatuun (Dr. Masaru Emoto, Maharishi effect, Global Consciousness Project, Institute of Noetic Sciences).
    Kun AGI voi hoitaa yhteyskunnan materiaaliset tarpeet, selättää näkyvän maailman ongelmat ja estää tulevat kataklysmit. Niin olisiko meillä vihdoin mahdollisuus vapauttaa tietoisuutemme uudelle tasolle, johon mahdollisesti vain biologinen organismi kykenee?
    Generatiiviset AI mallit voivat luoda kuvitelmia DMT maailmasta. Tai mahdollisesti esoteric AI malli voi "hypnotisoida" ihmiset tilaan jossa ihminen valveilla ollessa kokee aivoaaltojen koko spektrin.

    • @j-medsystems7142
      @j-medsystems7142 Рік тому

      Näkisin että tekoälyllä ei ole kykyä välittää tietoisuutta tai sanotaan paremman termin puutteessa vaikka "aineetonta informaatiota" eikä keinoja valjastaa tuollaista informaatiota millään tavalla. Sanoisin myös että tekoäly itse ei omaa eikä tule omaamaan tietoisuutta tällaisessa merkityksessä. Jonkinlainen tietoisuudeksi kutsuttava asia voi toki tekoälyn ympärille muodostua mutta se tietty "henki" siitä kuitenkin tulee aina puuttumaan.

  • @virtaevieerovirtanen6172
    @virtaevieerovirtanen6172 Рік тому

    Veikkaan, että tekoäly korvaa nopeasti koodarit. Eikö totta?

    • @sup3a
      @sup3a Рік тому +1

      Oon ite koodari ja käytän chatgpt:n ”serkkua” töissä joka päivä. Tällä hetkellä veikkaisin et ei tuu korvaa vielä pitkään aikaan. Tosin jokaisen on alettava pian käyttämään sitä töissä koska sillä on moninkertaisesti tehokkaampi

  • @randomivideo
    @randomivideo Рік тому +1

    3:09. Voisi kyllä väittää, että tekoälystä tuskin tulee kompleksisempi kuin ihmisaivot pitkään aikaa. Tekoälyllä pitäisi olla ensin tunteet, esim. empatia jne jne.

    • @juha-petrijantunen5100
      @juha-petrijantunen5100 Рік тому

      Ei tunnetilojen esittämisen lisääminen haluttuihin tekoälysovelluksiin erityisen vaikeaa ole. Aidommin tunteellista (satunnaisempaa) päätöksentekoa emme varmaankaan halua juuri mihinkään tekoälysovellukseen.

  • @MikkoVille
    @MikkoVille Рік тому

    "baiasi"
    Suomeksi vinouma.

    • @shredd5705
      @shredd5705 Рік тому +1

      Järkyttävää finglishiä oli täynnä kyllä. Kai sen ton alan ihmisiltä ymmärtää, mutta kivuliasta kuultavaa

  • @MsRoosmarii
    @MsRoosmarii Рік тому +1

    Tietoisuus vaatii aivot.

    • @jarmokentta8781
      @jarmokentta8781 Рік тому

      Tai, ensisijaisesti elävän sielun, joka on itsestään tietoinen.

  • @timolustig2932
    @timolustig2932 Рік тому +1

    Laadukas jakso? Päinvastoin. Jätkät puhuu ammattislangia, jargonia, jonka ei ilmeisesti ole tarkoituskaan aueta keskivertokatsojalle. Naureskelevat lähinnä keskenään. Ei enää tällaista. Huono jakso hyvällä kanavalla. Huonot vieraat, riman alitus. Aivokirurgi Hernesniemi esimerkiksi oli aivan eri planeetalta.

    • @puheenaihefi
      @puheenaihefi  Рік тому +1

      Hei! Millä tavalla toivoisit, että käsittelisimme tekoälyä tulevaisuudessa? Olisiko sinulla vierastoiveita aiheen suhteen?

    • @timolustig412
      @timolustig412 Рік тому

      @@puheenaihefi eikö se tullut tuossa kärkevässä kommentissani esille? 😉 Tekoälyä voisi käsitellä mielellään sellaisella keskustelulla, jota ymmärtävät ja jaksavat seurata muutkin, kuin asiaan vihkiytyneet alan ammattilaiset. Tuo oli vähän sama kuin kaksi lääkäriä tulisi keskustelemaan latinankielisin ammattitermein. Sekään ei maallikolle avaudu. Tekoälyssä ei kuitenkaan liene kysymys saman tyyppisistä asioista, kuin hiukkasfysiikassa, jonka selostamisessa kuulemma tulee vastaan ihmisen käsitemaailman rajallisuus. Lähes kaikki muut jaksot ovat olleet mielenkiintoisia katseltavia, mistä kiitos juontajille. 👍

    • @puheenaihefi
      @puheenaihefi  Рік тому

      @@timolustig412 Selvä juttu! Otetaan tavoitteeksi, että tehtäisiin aiheesta myös kansantajuisempi jakso 👍

    • @jjknuutt
      @jjknuutt Рік тому +5

      Saattoi olla ammattislangia mukana kyllä, mutta tämä jakso sai minut puolestani löytämään tieni tälle kanavalle. En ole vielä ehtinyt katsomaan muita jaksoja, mutta vaikuttavat kyllä hyvin kiinnostavilta!
      Mun mielestä tämä jakso oli siitä hyvä, että tässä ei jälleen kerran käyty ihan perusteista lähtien kaikkea läpi. Siinä mielessä suuri osa AI:ta käsittelevistä jutuista suuri osa on aika raskaita.

    • @robertsand5446
      @robertsand5446 8 місяців тому

      Minä olen varmasti keskivertokuuntelija ja ymmärsin suurin osa jutuista.

  • @panxe1
    @panxe1 Рік тому

    itseä ihmetyttää kun nää botit ei osaa perus matematiikan laskuja.