Hi Tim, mooie video en zeker eens met je analyse en advies. Wat ik wel nog zou willen opmerken is dat een rijker leven niet start op moment dat je 55 bent en financieel onafhankelijk. Je rijkdom bestaat ook uit het verzamelen van ervaringen en mooie herinneringen. Persoonlijk heb ik enorm genoten van ervaringen die 2-3K waarde hadden, die zijn nu 10 jaar oud en denk ik nog met plezier aan terug. Je mag dat best ook wel een keer benoemen; eens om lange termijn na te denken, dat doe ik ook, maar je leeft ook nu en ik ken teveel mensen die naar hun pensioen gingen leven en op hun 62ste was het zover, een diep gat ontstond waarin het leven rap achteruit ging, ze kwaaltjes kregen, weinig zingeving meer hadden maar wel zouden "gaan genieten". Dat genieten was van korte duur en ik had ze gegund om eerder te genieten. Mijn advies is om ook in de weg naar financieel onafhankelijkheid geestelijk rijk te worden :) Blijf vooral video's maken! Het verrijkt mijn leven zeker.
Het ironische vind ik wel dat je de ervaringen en herinneringen dan weer uitdrukt in geld. Zou ik juist niet doen. Vaak zijn ze namelijk onbetaalbaar. (of je hebt het over vakanties van die waarde. Dan snap ik wat je bedoelt) Zie de journey naar financiële vrijheid en de ervaringen/herinneringen in het algemeen als 2 losse dingen. Je kunt méér mooie ervaringen en herinneringen creëren wanneer je financiële vrijheid hebt. En dat ligt vaak dichterbij dan je denkt. De dingen die ik minder leuk tot klote vind om te doen vertaal ik dan wel weer naar wat ik waard ben per uur ;)
@@tjalling1489 ik zou je toch adviseren om een leuke job te krijgen voor minder geld. 40 uur per week is echt te veel om een rottijd te hebben :-) verder eens dat mooie herinneringen geen geld hoeven te kosten
Mee eens natuurlijk. Maar daar zijn andere kanalen voor. Als Tim het heel veel over spirituele groei en innerlijke zingeving en ander geitewollensokkengedoe zou hebben zouden we er niet meer naar kijken. Wij zijn hier om iets te leren over beleggen.
Dit zijn extreem belangrijke video's. Dit boek heeft echt mijn ogen geopend hoe je vermogen opbouwt en je maandelijkse kosten/inkomsten tegen het licht te houden. het creëren van assets moedig ik heel erg aan in mijn eigen omgeving. Zijn 2e boek the cashflow quadrant is een mooie uitbreiding op dit eerste boek. Een must read
Ik heb t boek gelezen, echt een top boek. Een hoop lessen geleerd, tof dat je ze samenvat in een video. Dit zou eigenlijk je meest bekeken video moeten worden omdat dit de basis is naar rijkdom
Ik heb een aantal video's van hem gezien, hij kan erg boeiend spreken. Ook vind ik zijn advies over het dumpen van je dollars/euros en er goud/zilver/aandelen van te kopen erg goed, en iedereen kan het doen. Ik ga zeker het boek lezen 👍
Goede video Tim! Ik ben langzaam allemaal video's van je aan het doorlopen. Het boek Rich Dad, Poor Dad heb ik al regelmatig op diverse financiële blogs voorbij zien komen, nu toch maar de knoop doorgehakt en 'm ook besteld. Ik zit al 5 jaar lang te denken aan beleggen zonder daadwerkelijke actie. Afgelopen 2 jaar wel bezig met extra aflossen van de hypotheek. Maar nu ook tijd om ook te beleggen! Na het lezen van je blogs een DEGIRO rekening aangemaakt en een eerste FTE gekocht. Nu nog meer video's van je bekijken voor meer informatie. Echt super dus, ga zo door!
Het allereerste boek wat ik had gelezen voordat ik begon met beleggen. De mindset is het allerbelangrijkste anders houdt je het nooit vol. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat geld voor jou moet werken om een vermogen op te bouwen.
Mooie video Tim! Ik heb het boek al eens besteld via een link uit een oudere video geloof ik. Echte aanrader, en ebook kost maar 3,82 als je een ereader hebt. Ik weet niet precies wat je bedoelde met het tweede deel, maar kan best zijn dat het ebook korter is en dat tweede deel weg heeft gelaten. Heb vaak discussies met vrienden waarbij ik ze dit boek aanraad, ook 1 van die vrienden is een economie leraar die het totaal niet eens is met de gedachtegang. Helaas krijg ik hem nog niet overtuigd om het te lezen :)
ik heb het boek gekocht beleggen voor dummy's. Nog geen spijt ervan dat ik heb gekocht wordt duidelijk uitgelegd hoe je moet omgaan op de beurs en hoe je doelen opzet.
Informatieve video's, Tim. Thanks voor de moeite die je erin steekt. Lekker nuchter en niet OTT. Ik begrijp overigens dat affiliate linkjes onderdeel zijn van het verdienmodel van een UA-camr, maar het zou je sieren als je in dit geval voor boeken doorverwijst naar lokale boekhandels in deze (zeker voor hen) lastige tijden, zeker als t maar een paar cent oplevert. 😉👍🏽
Eens, bedacht ik me bij het editten ook ;) Overigens denk ik dat een boekhandel hier ook niets op verdient, maar alleen al voor het statement is het goed. Ik neem het mee voor een toekomstige video.
Ik vind het wel grappig hoe je het doel van 'een baan vinden' omschrijft: geld verdienen. Inderdaad verdien ik gelukkig geld met mijn baan en ik onderhandel flink om zo goed mogelijk betaald te worden. Het 'neveneffect' van een baan is echter nog veel belangrijker: werkplezier, sociale contacten, je ontwikkelen etc. Dat betaalt zich namelijk dagelijks uit. Daarnaast ben ik uiteraard (met dank aan jouw video's) begonnen met beleggen. Anders had ik deze video ook niet zo snel gevonden. ;)
Ik snap het verhaal en waarschijnlijk is het voor iedereen een mooi toekomstbeeld. Wie wil er nou niet "slapend" rijk worden en op jonge leeftijd al met pensioen. Maar die visie is vrij egoïstisch en elitair. Dat is zeker geen sneer naar ondernemers, beleggers of Tim persoonlijk. Maar het is wel belangrijk dat iedereen zich realiseert dat een maatschappij niet kan draaien zonder productiviteit. En die productiviteit zit hem in daadwerkelijk iets produceren of nuttig zijn voor anderen. Maakindustrie, zorg, bouw, logistiek, het is het fundament onder economie en maatschappij. Iedereen is volledig afhankelijk van die groep mensen. Wees dus voorzichtig met jezelf onttrekken of zelfs neer kijken op dit soort werk. Het is wel zo netjes om je steentje bij te dragen en er niet alleen maar van te willen profiteren.
Snap je standpunt en deels ook mee eens. Ik doelde hierop met mijn uitspraak "Als iedereen deze route zou volgen, zou de economie niet functioneren". Echter heeft iedere fabriek een oprichter. Iedere bouw een aannemer. Ieder logistiek bedrijf een eigenaar, etc etc. Als je gaat ondernemen en je inkomen investeert in assets wil dat niet zeggen dat je niet je steentje bijdraagt aan de maatschappij. Je moet ook zeker niet neerbuigend kijken naar ander werk, of naar mensen die ervoor kiezen dit pad niet te bewandelen. Alleen samen kunnen we de samenleving zoals we die kennen in stand houden. Ik kies ervoor wat meer te investeren voor later, een ander leeft meer in het hier en nu en rijdt liever een duurdere auto of heeft mooie merkkleding. Die verschillen zullen er altijd zijn, en zijn ook belangrijk. Goed om even bij stil te staan inderdaad.
@@langzaamrijker Plus dat arm zijn niet altijd een keuze is. Liabilities zul je altijd houden, sommigen hebben niet de mogelijkheid om voor assets te gaan en dan zijn ze niet per se alleen maar bezig met het leven hier en nu (ja, ze zijn aan het overleven hier en nu). Toch goed om hier oog voor te blijven houden
Mooie video, grappig om te horen dat ik nu in twee categorieën val. Sinds kort aan het werk als arts. Genieten van het leven maar de maandelijkse beleggingen horen er zeker bij
Dit boek heeft voor mij persoonlijk de puzzelstukjes op hun plek laten vallen. Ik kom uit een arbeidersfamilie en wij hebben altijd een goed leven kunnen hebben op deze manier. Het nadeel hiervan is dat je vanuit huis en school altijd in het systeem bent meegenomen van geld verdienen en opmaken. Als je tevreden bent met een redelijk stabiel maar matig inkomen en hoopt op een matig pensioentje aan het einde van je carrière, is werken een goede oplossing. Nu ik weet hoe het ook anders kan, schaam ik me bijna dat ik niet eerder deze eenvoudige tips heb begrepen. Mijn vrouw en ik hebben besloten dat wij het tij gaan keren in onze familie. Wij zijn begonnen met het kopen van aandelen (Asset), iedere maand een beetje. Mijn vrouw spreekt Spaans (ik ben dat nu aan het leren) en ik kan goed klussen. Wij willen binnen enkele jaren een oud huisje gaan kopen in Spanje en dit opknappen als vakantiehuisje. Voor ons zelf maar ook om te verhuren (Asset). Tevens willen we dit jaar nog een onderneming starten, puur en alleen om te leren ondernemen. Hoe maak je facturen, hoe werkt dat met belasting aftrekken en dergelijke. Kortom, maak een lange termijn plan en werk er naar toe.
10:50 zeg je dat je zakelijke investeringen ook prive mag gebruiken dit mag eingenlijk niet. Vaak word dit wel gedoogt maar je moet er wel mee oppassen.
Dat klopt. Je kan niet zomaar je telefoon zakelijk zetten en ook 50% privé gebruiken bijvoorbeeld. In dit voorbeeld heb ik het over mijn camera. Ik gebruik mijn camera 2 werkdagen per week om content te maken, maar neem hem uiteraard ook mee voor een vakantiekiekje. Goede toevoeging verder, want kan verkeerd begrepen worden :)
Vraag: als je een auto koopt om meer potentiële werkgevers te hebben dan wanneer je alleen van OV afhankelijk bent, zodat je de aantrekkelijkste keuze kunt maken bij sollicitaties en breder inzetbaar bent, is die auto dan een liability of een asset? Goedkoop simpel modelletje met uiteraard reiskostenvergoeding van die werkgever.
Het probleem is dat mensen met een zeer laag inkomen nauwelijks nog kunnen sparen om daarvan uit te investeren in beleggingen. Dat kunnen alleen mensen die al een wat ruimer inkomen hebben.
Hallo Tim, ik heb een vraag. Hoe denk je over lenen om in een keer te investeren? Of in geval van een hypotheek, je overwaarde gebruiken voor de aankoop van een beleggingspand?
Kort geleden het boek gelezen.. eye opener. Altijd al geïnteresseerd geweest in vastgoed. Ga volgend jaar de studie vastgoed en makelaardij studeren in Rdam. Iemand ervaring met deze studie?
Stel ik heb al apparatuur en software al gekocht voordat ik heb besloten met deze apparatuur inkomen te genereren. Is het dan nog steeds mogelijk om dit als kosten op te geven?
Beste Tim, er zijn heel veel verschillen tussen loondienst en ondernemerschap, maar wat jij vertelt over het belastingvoordeel van ondernemen snap ik niet. Als je in loondienst werkt en een video voor de baas moet maken, dan koopt jouw werkgever die camera. Als werknemer kan je dergelijke uitgaven niet van je inkomsten aftrekken, doordat je die uitgaven überhaupt niet hebt. Het (mogelijke) financiële voordeel van ondernemen zit hem niet in belastingen, maar in marges. Andere voordelen zijn dingen als de vrijheid en zelfstandigheid. Ik ga jouw voorbeeld gebruiken om een m.i. betere vergelijking te maken: Jij verdient als ondernemer met een video € 1000, maakt € 400 kosten en houdt € 600 over, waar je belasting over betaalt. Zeg dat jij in loondienst werkt en jouw werkgever verdient met zo'n zelfde video ook € 1000. De werkgever betaalt ook € 400 kosten en betaalt jou daarnaast € 400 salaris om die video te maken. Op deze manier verdient de werkgever € 200 en de werknemer € 400, waar vervolgens belasting over betaald moet worden. Het voordeel van ondernemen is dat je de € 200 die je werkgever verdient zelf kan krijgen. Daar moet je als ondernemer echter ook meer voor doen: je moet bijv. zelf die klant binnenhalen (of een verdienmodel op bijv. UA-cam opbouwen) en meer PR en administratie doen. Dit heeft echter niks met belastingen te maken.
Helemaal eens echter een maar. Het doel van vermogen opbouwen/ financieel onafhankelijk is om zo een goede bijdrage te geven aan de maatschappij. Het gaat om zingeving, geld is een middel. Er dus niks mis met leren voor een baan.
Lol met m'n baan in de horeca kan ik me arm noemen. Gelukkig probeer ik met bezuinigingen waar mogelijk en sparen en investeringen toch een rijke mind set te hebben
Het gaat er niet om hoeveel je verdiend, maar om wat je ermee doet! Maar inderdaad, met een hoger inkomen is het toch wel een stukje makkelijker. Respect dat het je lukt om wat apart te zetten, well done! :)
Ook daarmee kun je aandelen kopen, zij het maar een beetje. Maar na je pensioen kun je daar elke maand een heel klein beetje aan onttrekken zonder dat je opgebouwde vermogen minder wordt en dan heb je tegen die tijd toch elke maand een leuk extraatje. Om bijv dan je horeca collega’s wat werk te bezorgen.
De schrijver van dit boek, Robert Kiyosaki, raadt juist af om je geld te investeren in dingen zoals aandelen, maar juist in goud, zilver en bitcoin. Waarom dan toch de keuze om aandelen te (blijven) kopen?
Ik heb vaak gehoord dat hij een beetje voorbij is gegaan aan zn eigen succes, en andere content van Kiyosaki het vaak nét niet is. Wat is jouw ervaring? En was is na RDPD zijn beste boek in jouw ogen? Ben benieuwd!
@@langzaamrijker De boeken van hem die ik zou aanraden zijn The cashflow quadrant en Rich Dad's Guide to Investing, de reden ervoor is, is omdat ze een erg sterke aanvulling op Rich Dad Poor Dad zijn, je kan de 2 boeken zien als een uitbreiding van Rich Dad Poor Dad waar ze dieper op de materie gaan met voorbeelden.
Rich dad poor dad? really? Had ik niet van jou verwacht om eerlijk te zijn. In het boek gat het over investeren in penny stocks en IPO's, daarna kwam het aan het licht dat het een MLM marketing scheme is en het zit vol met fouten. Die vent is geen eens bekend op financieel gebied, maar een salesman. En uiteraard een leugenaar, zijn heel veel bronnen over dat hij liegt en slecht advies geeft in zijn boeken.
Heb je het boek zelf gelezen? Lijkt erop van niet :) Overigens vind ik het tweede deel van het boek niet erg interessant, het gaat echt om de eerste hoofdstukken zoals ik hier ook aangeef. Veel van zijn 'vervolgboeken' zijn inderdaad rommel, maar RDPD absoluut niet.
Hi Tim, mooie video en zeker eens met je analyse en advies.
Wat ik wel nog zou willen opmerken is dat een rijker leven niet start op moment dat je 55 bent en financieel onafhankelijk. Je rijkdom bestaat ook uit het verzamelen van ervaringen en mooie herinneringen. Persoonlijk heb ik enorm genoten van ervaringen die 2-3K waarde hadden, die zijn nu 10 jaar oud en denk ik nog met plezier aan terug.
Je mag dat best ook wel een keer benoemen; eens om lange termijn na te denken, dat doe ik ook, maar je leeft ook nu en ik ken teveel mensen die naar hun pensioen gingen leven en op hun 62ste was het zover, een diep gat ontstond waarin het leven rap achteruit ging, ze kwaaltjes kregen, weinig zingeving meer hadden maar wel zouden "gaan genieten". Dat genieten was van korte duur en ik had ze gegund om eerder te genieten.
Mijn advies is om ook in de weg naar financieel onafhankelijkheid geestelijk rijk te worden :)
Blijf vooral video's maken! Het verrijkt mijn leven zeker.
Het ironische vind ik wel dat je de ervaringen en herinneringen dan weer uitdrukt in geld. Zou ik juist niet doen. Vaak zijn ze namelijk onbetaalbaar.
(of je hebt het over vakanties van die waarde. Dan snap ik wat je bedoelt)
Zie de journey naar financiële vrijheid en de ervaringen/herinneringen in het algemeen als 2 losse dingen.
Je kunt méér mooie ervaringen en herinneringen creëren wanneer je financiële vrijheid hebt. En dat ligt vaak dichterbij dan je denkt.
De dingen die ik minder leuk tot klote vind om te doen vertaal ik dan wel weer naar wat ik waard ben per uur ;)
@@tjalling1489 ik zou je toch adviseren om een leuke job te krijgen voor minder geld. 40 uur per week is echt te veel om een rottijd te hebben :-) verder eens dat mooie herinneringen geen geld hoeven te kosten
Mee eens natuurlijk. Maar daar zijn andere kanalen voor. Als Tim het heel veel over spirituele groei en innerlijke zingeving en ander geitewollensokkengedoe zou hebben zouden we er niet meer naar kijken. Wij zijn hier om iets te leren over beleggen.
Dit zijn extreem belangrijke video's. Dit boek heeft echt mijn ogen geopend hoe je vermogen opbouwt en je maandelijkse kosten/inkomsten tegen het licht te houden. het creëren van assets moedig ik heel erg aan in mijn eigen omgeving. Zijn 2e boek the cashflow quadrant is een mooie uitbreiding op dit eerste boek. Een must read
Ik heb t boek gelezen, echt een top boek. Een hoop lessen geleerd, tof dat je ze samenvat in een video. Dit zou eigenlijk je meest bekeken video moeten worden omdat dit de basis is naar rijkdom
Helemaal mee eens. Helaas doen dit soort video's het vaak niet zo goed als de hype van de dag, maar inderdaad de basis waar het allemaal om draait :)
Rich dad poor dad heeft me vooral geleerd dat simpele zelf-hulp boeken + een berg aan marketing toch best verdienen :')
Topboek! Vooral de gedachte dat rijk worden minder met inkomsten en meer met mindset te maken heeft dan andersom vond ik een enorme eyeopener.
Je bent goed bezig. Goed en duidelijk uitgelegd. Dat stukje van school was voor mij heel herkenbaar.
Bedankt LangzaamBotje!
Ik heb een aantal video's van hem gezien, hij kan erg boeiend spreken. Ook vind ik zijn advies over het dumpen van je dollars/euros en er goud/zilver/aandelen van te kopen erg goed, en iedereen kan het doen.
Ik ga zeker het boek lezen 👍
Wat een fijne video! Ik kijk en luister naar je videos met veel aandacht en wat leer ik veel ervan. Gracias :)
Goede video Tim! Ik ben langzaam allemaal video's van je aan het doorlopen. Het boek Rich Dad, Poor Dad heb ik al regelmatig op diverse financiële blogs voorbij zien komen, nu toch maar de knoop doorgehakt en 'm ook besteld. Ik zit al 5 jaar lang te denken aan beleggen zonder daadwerkelijke actie. Afgelopen 2 jaar wel bezig met extra aflossen van de hypotheek. Maar nu ook tijd om ook te beleggen! Na het lezen van je blogs een DEGIRO rekening aangemaakt en een eerste FTE gekocht. Nu nog meer video's van je bekijken voor meer informatie.
Echt super dus, ga zo door!
Dankjewel, en succes!
Het allereerste boek wat ik had gelezen voordat ik begon met beleggen. De mindset is het allerbelangrijkste anders houdt je het nooit vol. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat geld voor jou moet werken om een vermogen op te bouwen.
Gouden tips dank u
Mooie video Tim! Ik heb het boek al eens besteld via een link uit een oudere video geloof ik. Echte aanrader, en ebook kost maar 3,82 als je een ereader hebt. Ik weet niet precies wat je bedoelde met het tweede deel, maar kan best zijn dat het ebook korter is en dat tweede deel weg heeft gelaten. Heb vaak discussies met vrienden waarbij ik ze dit boek aanraad, ook 1 van die vrienden is een economie leraar die het totaal niet eens is met de gedachtegang. Helaas krijg ik hem nog niet overtuigd om het te lezen :)
Top video!
Dank voor de video
ik heb het boek gekocht beleggen voor dummy's. Nog geen spijt ervan dat ik heb gekocht wordt duidelijk uitgelegd hoe je moet omgaan op de beurs en hoe je doelen opzet.
Dank je weer voor je heldere uitleg!
Informatieve video's, Tim. Thanks voor de moeite die je erin steekt. Lekker nuchter en niet OTT. Ik begrijp overigens dat affiliate linkjes onderdeel zijn van het verdienmodel van een UA-camr, maar het zou je sieren als je in dit geval voor boeken doorverwijst naar lokale boekhandels in deze (zeker voor hen) lastige tijden, zeker als t maar een paar cent oplevert. 😉👍🏽
Eens, bedacht ik me bij het editten ook ;) Overigens denk ik dat een boekhandel hier ook niets op verdient, maar alleen al voor het statement is het goed. Ik neem het mee voor een toekomstige video.
Ik vind het wel grappig hoe je het doel van 'een baan vinden' omschrijft: geld verdienen. Inderdaad verdien ik gelukkig geld met mijn baan en ik onderhandel flink om zo goed mogelijk betaald te worden. Het 'neveneffect' van een baan is echter nog veel belangrijker: werkplezier, sociale contacten, je ontwikkelen etc. Dat betaalt zich namelijk dagelijks uit.
Daarnaast ben ik uiteraard (met dank aan jouw video's) begonnen met beleggen. Anders had ik deze video ook niet zo snel gevonden. ;)
Uiteraard :) In deze video kijken we alleen naar het financiële plaatje, maar er is (gelukkig) veel meer dan dat!
Topppp video! 💪🏼
Ik snap het verhaal en waarschijnlijk is het voor iedereen een mooi toekomstbeeld. Wie wil er nou niet "slapend" rijk worden en op jonge leeftijd al met pensioen. Maar die visie is vrij egoïstisch en elitair. Dat is zeker geen sneer naar ondernemers, beleggers of Tim persoonlijk. Maar het is wel belangrijk dat iedereen zich realiseert dat een maatschappij niet kan draaien zonder productiviteit. En die productiviteit zit hem in daadwerkelijk iets produceren of nuttig zijn voor anderen. Maakindustrie, zorg, bouw, logistiek, het is het fundament onder economie en maatschappij. Iedereen is volledig afhankelijk van die groep mensen. Wees dus voorzichtig met jezelf onttrekken of zelfs neer kijken op dit soort werk. Het is wel zo netjes om je steentje bij te dragen en er niet alleen maar van te willen profiteren.
Snap je standpunt en deels ook mee eens. Ik doelde hierop met mijn uitspraak "Als iedereen deze route zou volgen, zou de economie niet functioneren".
Echter heeft iedere fabriek een oprichter. Iedere bouw een aannemer. Ieder logistiek bedrijf een eigenaar, etc etc. Als je gaat ondernemen en je inkomen investeert in assets wil dat niet zeggen dat je niet je steentje bijdraagt aan de maatschappij.
Je moet ook zeker niet neerbuigend kijken naar ander werk, of naar mensen die ervoor kiezen dit pad niet te bewandelen. Alleen samen kunnen we de samenleving zoals we die kennen in stand houden. Ik kies ervoor wat meer te investeren voor later, een ander leeft meer in het hier en nu en rijdt liever een duurdere auto of heeft mooie merkkleding. Die verschillen zullen er altijd zijn, en zijn ook belangrijk. Goed om even bij stil te staan inderdaad.
@@langzaamrijker Plus dat arm zijn niet altijd een keuze is. Liabilities zul je altijd houden, sommigen hebben niet de mogelijkheid om voor assets te gaan en dan zijn ze niet per se alleen maar bezig met het leven hier en nu (ja, ze zijn aan het overleven hier en nu). Toch goed om hier oog voor te blijven houden
Mooie video, grappig om te horen dat ik nu in twee categorieën val. Sinds kort aan het werk als arts. Genieten van het leven maar de maandelijkse beleggingen horen er zeker bij
Gefeliciteerd, well done! :)
I probeer daar te komen. Beter laat dan nooit denk ik :-)
@@cryptout goed bezig!
Dit boek heeft voor mij persoonlijk de puzzelstukjes op hun plek laten vallen. Ik kom uit een arbeidersfamilie en wij hebben altijd een goed leven kunnen hebben op deze manier. Het nadeel hiervan is dat je vanuit huis en school altijd in het systeem bent meegenomen van geld verdienen en opmaken. Als je tevreden bent met een redelijk stabiel maar matig inkomen en hoopt op een matig pensioentje aan het einde van je carrière, is werken een goede oplossing. Nu ik weet hoe het ook anders kan, schaam ik me bijna dat ik niet eerder deze eenvoudige tips heb begrepen. Mijn vrouw en ik hebben besloten dat wij het tij gaan keren in onze familie. Wij zijn begonnen met het kopen van aandelen (Asset), iedere maand een beetje. Mijn vrouw spreekt Spaans (ik ben dat nu aan het leren) en ik kan goed klussen. Wij willen binnen enkele jaren een oud huisje gaan kopen in Spanje en dit opknappen als vakantiehuisje. Voor ons zelf maar ook om te verhuren (Asset). Tevens willen we dit jaar nog een onderneming starten, puur en alleen om te leren ondernemen. Hoe maak je facturen, hoe werkt dat met belasting aftrekken en dergelijke.
Kortom, maak een lange termijn plan en werk er naar toe.
Gaaf Fred! We zien je tzt graag in Ik Vertrek terugkomen haha
@@langzaamrijker Ja of bij "Help mijn man is klusser" :)
Damn, heb van begin tot eind geboeid geluisterd. Mooi dat de bullshit-meter op dit kanaal echt 0 is haha. Ga zo door!
Hoi Tim, welke studie heb je gedaan?
10:50 zeg je dat je zakelijke investeringen ook prive mag gebruiken dit mag eingenlijk niet. Vaak word dit wel gedoogt maar je moet er wel mee oppassen.
Dat klopt. Je kan niet zomaar je telefoon zakelijk zetten en ook 50% privé gebruiken bijvoorbeeld. In dit voorbeeld heb ik het over mijn camera. Ik gebruik mijn camera 2 werkdagen per week om content te maken, maar neem hem uiteraard ook mee voor een vakantiekiekje. Goede toevoeging verder, want kan verkeerd begrepen worden :)
Tim ouwe legend
Vraag: als je een auto koopt om meer potentiële werkgevers te hebben dan wanneer je alleen van OV afhankelijk bent, zodat je de aantrekkelijkste keuze kunt maken bij sollicitaties en breder inzetbaar bent, is die auto dan een liability of een asset? Goedkoop simpel modelletje met uiteraard reiskostenvergoeding van die werkgever.
Je mindset is nog niet helemaal op orde.
Het probleem is dat mensen met een zeer laag inkomen nauwelijks nog kunnen sparen om daarvan uit te investeren in beleggingen. Dat kunnen alleen mensen die al een wat ruimer inkomen hebben.
ja zelf ook dat boek helemaal gelezen voor dat stukje met assets enzo, niet echt iets nieuws geleerd maar wel leuk boek
Is er ook een Nederlandstalige versie van dit boek?
Ja, rijke pa arme pa
Hallo Tim, ik heb een vraag. Hoe denk je over lenen om in een keer te investeren? Of in geval van een hypotheek, je overwaarde gebruiken voor de aankoop van een beleggingspand?
Mijn mening is om nooit te beleggen met geleend geld, period. Ik heb geen ervaring met overwaarde en vastgoed dus heb daar geen mening over.
Dank voor je reactie!
Kort geleden het boek gelezen.. eye opener.
Altijd al geïnteresseerd geweest in vastgoed. Ga volgend jaar de studie vastgoed en makelaardij studeren in Rdam. Iemand ervaring met deze studie?
Ja inmiddels afgestuurd, ook in Rdam gedaan
Stel ik heb al apparatuur en software al gekocht voordat ik heb besloten met deze apparatuur inkomen te genereren. Is het dan nog steeds mogelijk om dit als kosten op te geven?
Dat zou je aan een goede boekhouder moeten vragen. Volgensmij is dat in sommige gevallen mogelijk.
Top boek, Rich Dad Poor Dad. Is ook het startschot geweest van het pad dat ik momenteel bewandel :) Goede video!
Beste Tim, er zijn heel veel verschillen tussen loondienst en ondernemerschap, maar wat jij vertelt over het belastingvoordeel van ondernemen snap ik niet.
Als je in loondienst werkt en een video voor de baas moet maken, dan koopt jouw werkgever die camera. Als werknemer kan je dergelijke uitgaven niet van je inkomsten aftrekken, doordat je die uitgaven überhaupt niet hebt. Het (mogelijke) financiële voordeel van ondernemen zit hem niet in belastingen, maar in marges. Andere voordelen zijn dingen als de vrijheid en zelfstandigheid. Ik ga jouw voorbeeld gebruiken om een m.i. betere vergelijking te maken:
Jij verdient als ondernemer met een video € 1000, maakt € 400 kosten en houdt € 600 over, waar je belasting over betaalt. Zeg dat jij in loondienst werkt en jouw werkgever verdient met zo'n zelfde video ook € 1000. De werkgever betaalt ook € 400 kosten en betaalt jou daarnaast € 400 salaris om die video te maken. Op deze manier verdient de werkgever € 200 en de werknemer € 400, waar vervolgens belasting over betaald moet worden.
Het voordeel van ondernemen is dat je de € 200 die je werkgever verdient zelf kan krijgen. Daar moet je als ondernemer echter ook meer voor doen: je moet bijv. zelf die klant binnenhalen (of een verdienmodel op bijv. UA-cam opbouwen) en meer PR en administratie doen. Dit heeft echter niks met belastingen te maken.
Helemaal eens echter een maar. Het doel van vermogen opbouwen/ financieel onafhankelijk is om zo een goede bijdrage te geven aan de maatschappij. Het gaat om zingeving, geld is een middel. Er dus niks mis met leren voor een baan.
Onroerend goed is het beste, ik heb nu 1 etf, misschien later meer.
Ja, en Bitcoin kopen is hetzelfde als je geld weggooien, toch?
Lol met m'n baan in de horeca kan ik me arm noemen. Gelukkig probeer ik met bezuinigingen waar mogelijk en sparen en investeringen toch een rijke mind set te hebben
Het gaat er niet om hoeveel je verdiend, maar om wat je ermee doet! Maar inderdaad, met een hoger inkomen is het toch wel een stukje makkelijker. Respect dat het je lukt om wat apart te zetten, well done! :)
Ook daarmee kun je aandelen kopen, zij het maar een beetje. Maar na je pensioen kun je daar elke maand een heel klein beetje aan onttrekken zonder dat je opgebouwde vermogen minder wordt en dan heb je tegen die tijd toch elke maand een leuk extraatje. Om bijv dan je horeca collega’s wat werk te bezorgen.
De schrijver van dit boek, Robert Kiyosaki, raadt juist af om je geld te investeren in dingen zoals aandelen, maar juist in goud, zilver en bitcoin. Waarom dan toch de keuze om aandelen te (blijven) kopen?
dat is grappig dan, edelmetaal is speculeren en bitcoin is geld weggooien.
@@lavenderfields7075 Bitcoin is geld weggooien? Waarom zou je zoiets zeggen.
Hi Tim, toffe video weer. Heb het boek besteld, stond al op mijn lijst, uiteraard via je link!
Inmiddels ben ik met mijn 5e boek van robert bezig 😁
Ik heb vaak gehoord dat hij een beetje voorbij is gegaan aan zn eigen succes, en andere content van Kiyosaki het vaak nét niet is. Wat is jouw ervaring? En was is na RDPD zijn beste boek in jouw ogen? Ben benieuwd!
@@langzaamrijker De boeken van hem die ik zou aanraden zijn The cashflow quadrant en Rich Dad's Guide to Investing, de reden ervoor is, is omdat ze een erg sterke aanvulling op Rich Dad Poor Dad zijn, je kan de 2 boeken zien als een uitbreiding van Rich Dad Poor Dad waar ze dieper op de materie gaan met voorbeelden.
Rich dad poor dad? really? Had ik niet van jou verwacht om eerlijk te zijn. In het boek gat het over investeren in penny stocks en IPO's, daarna kwam het aan het licht dat het een MLM marketing scheme is en het zit vol met fouten. Die vent is geen eens bekend op financieel gebied, maar een salesman. En uiteraard een leugenaar, zijn heel veel bronnen over dat hij liegt en slecht advies geeft in zijn boeken.
Heb je het boek zelf gelezen? Lijkt erop van niet :) Overigens vind ik het tweede deel van het boek niet erg interessant, het gaat echt om de eerste hoofdstukken zoals ik hier ook aangeef.
Veel van zijn 'vervolgboeken' zijn inderdaad rommel, maar RDPD absoluut niet.
Ookal zou je het op school geven, 99% van de mensen kan zo’n mindset niet volhouden en nemen ook qua investeringen verkeerde beslissingen.