Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης δεν πιστεύει ότι υπάρχει αντικειμενική ιστορία

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 тра 2024
  • Με τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη, βρεθήκαμε ένα απόγευμα στο Παγκράτι. Το νέο του βιβλίο, "Οι Δωσίλογοι", ήταν όπως αποδείχθηκε μόνο η αφορμή, για μία από τις πιο αγαπημένες μας κουβέντες.
    Μιλήσαμε για το αν υπάρχει τελικά αντικειμενική ιστορία και για τη θέση ισχύος του ιστορικού απέναντι στον αναγνώστη, που δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται. Ξεκαθάρισε ότι η Ιστορία δεν γίνεται με τσαλαβουτήματα, ενώ εξήγησε τους λόγους που διαρκώς παραποιείται από τη Βουλή μέχρι τα social media.
    Ανέλυσε το προφίλ του Δωσίλογου και επισήμανε ότι ένας βασικός λόγος για τον οποίο συνεργάζονταν οι άνθρωποι με τους κατακτητές ήταν ο αντικομμουνισμός.
    Τέλος, επισήμανε ότι η ιστορική γνώση δεν αφορά μόνο την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τη σημαντικότητα των Ιστορικών Περιπάτων που πραγματοποιεί στην πόλη, ενώ ανέφερε για το πώς αισθάνεσαι ο ίδιος μέσα γειτονιές που πλέον μοιάζουν εντελώς αφιλόξενες για τους πολίτες τους.
    🔹 Όποιος λέει ότι γράφει αντικειμενική ιστορία δεν μας λέει τα πράγματα όπως είναι. Είναι λάθος να προσπαθήσουμε να ξεριζώσουμε από μέσα μας τις αντιλήψεις που φέρουμε. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα γράφουμε όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένη ιστορία και να παίζουμε με ανοιχτά χαρτιά.
    🔹 Πολλοί άνθρωποι μας λένε γιατί ξαναφέρνουμε στην επιφάνεια αυτές τις δύσκολες περιόδους, αναθερμαίνοντας τα πάθη. Για πάρα πολύ καιρό θα θέματα αυτά ήταν εντελώς υποφωτισμένα. Από ένα σημείο και μετά είναι λογικό οι ιστορικοί να στρέψουν την προσοχή τους σε αυτά τα πολύ σημαντικά γεγονότα. Δεν μπορείς να δεις τη σύγχρονη Ελλάδα αν δεν δεις τη δεκαετία του 1940 ή την περίοδο του Μεσοπολέμου. Δεν μπορείς να καταλάβεις τη Χούντα αν δεν δεις τι έχει προηγηθεί αυτής. Η Ιστορία δεν à la carte, έχει συνέχεια.
    🔹 Το πρώτο μου βιβλίο ήταν για την Κατοχή, το δεύτερο για τα Δεκεμβριανά και το τρίτο για τους Δωσίλογους. Ήταν πολύ δύσκολο να συλλέξω το υλικό. Έχουμε κατακερματισμένα αρχεία, δεν υπάρχει αρχειακή κουλτούρα στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Στο θέμα της Συνεργασίας υπήρχαν επιπλέον προβλήματα, μιας και στο παρελθόν υπήρξε συστηματική και μακροχρόνια προσπάθεια εξάλειψης των ιχνών.
    Επίσης, σε κάποια αρχεία δεν έχουμε πρόσβαση, όπως τα αρχεία των Σωμάτων και Υπηρεσιών Ασφαλείας. Αυτά είναι ζητήματα που δημιουργούν πρόβλημα στη δουλειά του Ιστορικού, εδώ πέρα όμως έχουμε πλέον ζητήματα Δημοκρατίας.
    * Για τους Ιστορικούς Περιπάτους του Μενέλαου Χαραλαμπίδη μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ:
    www.athenshistorywalks.com/typos
    ✍️ Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Χρύσα Λύκου
    🎥 Κινηματογράφηση | Μοντάζ: Ήρα Δράκου
    🖤 Ευχαριστούμε το βιβλιοπλωλείο "Το Λεξικοπολείο" για τη φιλοξενία.
    🙏 Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον Κωνσταντή Πιστιόλη για την παραχώρηση των τραγουδιών: "Μαύρα μου χελιδόνια" και "Μοιρολόι".

КОМЕНТАРІ • 33

  • @user-fm7gu5zc7k
    @user-fm7gu5zc7k 2 місяці тому +12

    Ένα μεγάλο ευχαριστώ κύριε Χαραλαμπίδη! Είναι πολύ αναγκαίο στην εποχή μας τό βιβλίο σας!

  • @johnsamaras4847
    @johnsamaras4847 2 місяці тому +7

    Δυστυχώς μόνο το UA-cam προβάλλει αξιόλογους αναλυτές που θίγουν σοβαρά ζητήματα όπως η προσφατη ιστορία μας.

    • @riemann9326
      @riemann9326 2 місяці тому

      ουυυυ ναι μιλανε στο yt ο καθε κακομοιρης και λεει την μαλακια του

  • @pmavrod
    @pmavrod 2 місяці тому +4

    Εξαιρετικο το βιβλιο σας κυριε Χαραλαπιδη και πολυ διαφωτιστικο. Ειναι αναγκη να πεσει φως σε αυτην οπως και σε αλλες ιστορικες περιοδους. Υπαρχουν σαβαρη ιστορικοι οπως υπαρχουν και σουργελα οπως ο Αδωνις ο οποιος εσχατος κυκλοφορησε ιστορικο βιβλιο με την φατσα του στο εξωφυλλο...

  • @user-fm7gu5zc7k
    @user-fm7gu5zc7k 2 місяці тому +4

    Επιτέλους αλήθειες!!!!

  • @gerassimos.fourlanos
    @gerassimos.fourlanos 2 місяці тому +5

    Από το ¨δεν υπάρχει αντικειμενική ιστορία¨, που είναι βέβαια σωστό, μέχρι του πάμε στην απόλυτη υποκειμενικότητα υπάρχει μεγάλη απόσταση. Το τέλειο σίγουρα δεν υπάρχει πουθενά, πρέπει όμως να είναι ο πήχυς μας.

  • @mariosgavals8883
    @mariosgavals8883 2 місяці тому +4

    Ένα μεγάλο ΝΑΙ. Μπράβο σας

  • @user-jr8xt4ew2f
    @user-jr8xt4ew2f Місяць тому +1

    Εύγε. Άνοιξε νέο δρόμο στο κεφάλαιο της κατοχής και του δοσιλογισμού, εκφάνσεις του οποίου ζουν μέχρι σήμερα. Είθε να συνεχίσει το έργο του. Είναι καλό να μάθει ο Έλληνας μεγάλες και σκληρές αλήθειες.

  • @giannisxatzidakis6483
    @giannisxatzidakis6483 2 місяці тому +2

    Επειτιδες για να μείνουμε στραβοί !

  • @makrisgiorgos9162
    @makrisgiorgos9162 Місяць тому +1

    κ Χαραλαμπίδη, αναδείξτε την σημαντική συμβολή των Ελλήνων ναυτεργατών της ΟΕΝΟ, στην απόβαση της Νορμανδίας. Αλλά και σε όλο τον Β ΠΠ και το πως τους ''αντάμειψε'' το τότε ακροδεξιό κράτος μας.

  • @yannisliosis8108
    @yannisliosis8108 2 місяці тому +1

    Συγχαρητήρια για το υλικό.
    Δυστυχώς ή σύνθεση του με άσκοπη μουσική σε λάθος ένταση μάλιστα φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

  • @Cyprusdoctor
    @Cyprusdoctor 2 дні тому

    Πρέπει να ξέρουμε ότι η ιστορία γράφετε από τους νικητές ως επεί το πλείστον .Ένας καλός μελετητής της ιστορίας πρέπει να διαβάζει πίσω από τις λέξεις ,με αλλά λόγια πρέπει να γίνεται σοβαρή ανάλυσης .

  • @JerrySeriatos
    @JerrySeriatos 2 місяці тому

    Αληθειες; Υποκειμενικες αλήθειες χιλιοειπωμενες

  • @loengrinswan
    @loengrinswan 2 місяці тому +1

    Υπάρχει αντικειμενική ιστορία,αλλά με κριτήριο Καλού,η, κακού.
    Όποιος το ξέρει, μπορεί....

    • @JerrySeriatos
      @JerrySeriatos 2 місяці тому

      Η αντικειμενική ιστορία είναι η εγκυκλοπαιδικη ιστορια..χρονολογία με απλά πράματα τίποτα αλλο

    • @loengrinswan
      @loengrinswan 2 місяці тому

      @@JerrySeriatos Λόγω της απειρίας του χρόνου και των γεγονότων, εκφυλίζεται σε στατιστική συμπερασματολογια(στην καλύτερη περίπτωση).
      Μόνο με προσωπική μαρτυρία περί καλού,η, κακού αφαιρούνται τα περιττά κι υπάρχει κάποιο ανθρωποκεντρικό νόημα.

  • @kiriakoskiriakos7058
    @kiriakoskiriakos7058 2 місяці тому +2

    Ιστορικός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί γιατί δεν αντικειμενικός απλά γράφει την άποψη του χωρίς να λαμβάνει την πλήρη εικόνα της περιόδου .

    • @REd-ru5ce
      @REd-ru5ce 2 місяці тому +4

      Όταν κάνεις έρευνα πάνω σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ιστορίας και γράφεις κάποιο βιβλίο, δημοσιεύωντας έτσι τα αποτελέσματα της έρευνας σου, θεωρείσαι ιστορικός.
      Η έννoια της ''αντικειμενικής ιστορίας'' είναι κάτι ανούσιο εκ βάσεως, καθώς ακόμη και όταν η ιστορία γράφεται, οι άνρθωποι που συμμετέχουν σ'αυτή δεν φέρουν ''αντικειμενικότητα''. Έχουν όλοι σκοπιμότητες, ιδεολογίες, και ταυτότητες.
      Η καταγραφή των παραπάνω ταυτοτήτων πρέπει σαφώς να είναι ένα μέλημα των ιστορικών.
      Με τον ίδιο τρόπο, σημαντική είναι και η καθαρή αποτύπωση της ταυτότητας του ιστορικού που γράφει-αφηγείται (κάτι το οποίο τονίζει ο κ. Χαραλαμπίδης στην αρχή του βίντεο).
      Εξ' άλλου, η ιστορία συνήθως παραποιείται είτε μέσω ξεκάθαρων ψεμάτων από ιστορικούς που δεν αποκαλύπτουν ποτέ μέσω του λόγου τους την ταυτότητα τους (δεν είναι διαφανείς), είτε μέσω της γενίκευσης της αφήγησης ώστε αυτή να παντρεύει μια αλήθεια με ένα ψέμα, ή ακόμη και να χρησιμοποιεί μια αλήθεια για την δημιουργία μια ψευδούς εικόνας.
      Τέλος, το να λες πως ''απλα γράφει την άποψη του χωρίς να λαμβάνει την πλήρη εικόνα της περιόδου'' είναι ολοκληρωτικά υποτιμητικό προς την έρευνα, την συγγραφή και γενικότερα προς το έργο ενός ιστορικού. Από την κριτική σου φαίνεται λες και ο κ. Χαραλαμπίδης απλά έγραψε ένα βιβλιαράκι, μια εκθεσούλα με τις σκέψεις του (δεν ξέρω αν εννοούσες αυτό βέβαια).

    • @kiriakoskiriakos7058
      @kiriakoskiriakos7058 2 місяці тому +1

      @@REd-ru5ce λοιπόν έχω διαβάσει το άλλο του βιβλίο «Δεκεμβριανά» πουθενά δεν αναφέρει την εντολή Δημητρωφ με τηλεγράφημα προς Σιάντο για «συνέχιση του αγώνα». Θεωρείς ότι κάποιος που αυτό αποκαλείται ιστορικός δεν θα έπρεπε να συμπεριλάβει στο βιβλίο του την επιρροή που ασκούσε η κομμουνιστικη διεθνής στην αρχη και ο Δημητρώφ στην πορεία ; Αν συγκρίνουμε αντίστοιχα με την Ιταλία πιο συγκεκριμενα
      στις 9 Σεπτέμβρη 1943 το ΚΚ Ιταλίας (το οποίο, όπως και το ΚΚ Γαλλίας μετονομάστηκαν σε Ιταλικό και Γαλλικό ΚΚ, για να υπογραμμίσουν ότι πρωτίστως ενδιαφέρονται για την Ιταλία και δεν αποτελούν τμήματα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, άρα δεν υπάγονται στις αποφάσεις του), κάλεσε αιφνιδιαστικά το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να σχηματίσουν κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Μπαντόλιο. Η πρόταση του ΙΚΚ έμεινε στην ιστορία ως «στροφή του Σαλέρνο», και αποσκοπούσε στη στερέωση της αστικής δημοκρατίας με τη συμμετοχή του βασιλιά και του Μπαντόλιο. Εν ολίγοις όταν κάποιος δεν παρουσιάζει στο βιβλίο του ένα τόσο σημαντικό στοιχείο όπως η επιρροή που ασκούσαν ξένα κέντρα στο ΚΚΕ δεν μπορεί να λέγεται ιστορικός Έτσι για να έχουμε μέτρο σύγκρισης

    • @kiriakoskiriakos7058
      @kiriakoskiriakos7058 2 місяці тому +1

      @@REd-ru5ce εν τω μεταξύ μιλάει για παραποίηση και ο ίδιος κάνει απόκρυψη ιστορικών γεγονότων γιατί είμαι σιγουρος ότι ξέρει για το τηλεγράφημα Δημητρώφ .

    • @kiriakoskiriakos7058
      @kiriakoskiriakos7058 2 місяці тому +1

      @@REd-ru5ce μιλάει για πολιτικά κίνητρα στην απόδοση δικαιοσύνης στους ΕΑμιτες-μελη του ΚΚΕ ενώ ο διορισμενος δωσιλογος Ζαχαριαδης δεν συμμετείχε στις εκλογές του 1946 και το 1947-1948 αιματοκύλισε τον ελληνικό λαό (50.000 νεκρους ) αυτό λέγεται παραποίηςη της πραγματικότητας . Αν θέλεις μπορώ να σου πω και άλλες λεπτομέρειες- ιστορικά γεγονότα

    • @REd-ru5ce
      @REd-ru5ce 2 місяці тому +2

      @@kiriakoskiriakos7058 Ποιά η σχέση του τηλεγραφήματος αυτού με τον δοσιλογισμό κατά την κατοχική περίοδο?
      Τον δοσιλογισμό πραγματεύεται το βιβλίο του κ. Χαραλαμπίδη, αν δεν κάνω λάθος.
      (Ηλικρηνής η παραπάνω απορία μου)