Μενέλαος Χαραλαμπίδης « Η δύσκολη συμβίωση Μικρασιατών προσφύγων και γηγενών»

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 бер 2019
  • Ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 μίλησε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πτυχές της εγκατάστασης των Μικρασιατών Προσφύγων» (συνεργασία ΠΠΙΕΔ και Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών) με θέμα: «Το σύμβολο της Παλαιάς Ελλάδος εκπορθείται και βεβηλώνεται από την «προσφυγικήν αγέλην». Η δύσκολη συμβίωση Μικρασιατών προσφύγων και «γηγενών» στη μεσοπολεμική Αθήνα.
    Το κοινό που παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκδήλωση είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί διεξοδικά για τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες όταν έφτασαν στην Ελλάδα: για την εργασία, την απασχόληση των ανδρών, την αντιμετώπιση των γυναικών προσφύγων και άλλες κοινωνικές τριβές που προέκυψαν από τον ερχομό τους και την συνύπαρξη τους με τον γηγενή πληθυσμό σε μια πραγματικότητα δύσκολη εποχή και για τους ίδιους τους Έλληνες

КОМЕНТАРІ • 7

  • @m.vista123
    @m.vista123 2 місяці тому +1

    Συγχαρητήρια για τη συζήτηση!!!

  • @ektorpolykandriotis635
    @ektorpolykandriotis635 3 місяці тому +3

    Δυστυχώς το θέμα της αναλογίας και της ομολογίας με το σημερινό προσφυγικό δεν έτυχε ορθολογικής αντιμετώπισης. Το ένα ενδεχόμενο είναι να μην μαθαίνουμε απο την ιστορία. Το άλλο όμως ενδεχόμενο είναι ότι τα δυο προσφυγικά ενώ μοιάζουν δεν είναι ίδια και το σύγχρονο προσφυγικό αποτελεί πραγματικό εθνικό κίνδυνο. Υπάρχει διατυπωμένη στρατηγική και απο την Τουρκία και απο ακραία στοιχεία της ευρύτερη Μουσουλμανική κοινότητας, μετατροπής της Ευρώπης σε Χαλιφάτο. Αυτό δεν είναι το ίδιο με ανθρώπους Ελληνες, Χριστιανούς που έχουν υποφέρει απο τον Τουρκικό ζυγό.

    • @Sokail87
      @Sokail87 2 місяці тому

      Ε, ναι, απαντήσεις σαν αυτές περιγράφει ο Χαραλαμπίδης. "Αυτοί είναι άλλοι από εμάς, είναι εθνικός κίνδυνος". Συν τις συνωμοσιολογίες που παρατίθενται ως "διατυπωμένη στρατηγική". Ακριβώς, ΜΑ ΑΚΡΙΒΩΣ όμως ό,τι έλεγαν οι Έλληνες τη δεκαετία του 1920 για τους "Τουρκόσπορους".

    • @vivipiperi6793
      @vivipiperi6793 21 день тому

      Όταν έγινε η ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκία, τι κριτήριο ήταν η θρησκεία κι όχι η εθνικότητα. Αυτό εξηγεί τη δύναμη που ασκεί η θρησκεία στον άνθρωπο.