Is verdiepingen erbij bouwen oplossing voor de woningnood?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 9 тра 2024
  • Optoppen staat in de belangstelling vanwege de enorme woningkrapte. Ook in Amsterdam zijn er inmiddels meerdere initiatieven op dit vlak. Toch ligt de grootschaligheid van optoppen nog niet in het verschiet: door de kosten, het bouwen zelf en vooral de regelgeving blijft dat lastig.
    Biedt optoppen een weg uit de wooncrisis? In heel Nederland is plek voor 100.000 extra woningen op daken van bestaande flats, denkt demissionair minister Hugo de Jonge. En wat betreft Thijs Müller, van Creative City Solutions, kunnen er in Amsterdam zo'n 10.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Volgens eigen onderzoek van het bedrijf, dat VvE’s begeleidt met verduurzamings- en optopprojecten, zit de potentie vooral op naoorlogse galerijflats, veelal in Buitenveldert.
    ERIK NAGENGAST, DIRECTEUR VASTGOED BIJ ROCHDALE
    Woningcorporaties doen ook onderzoek naar optoppen, maar zijn terughoudender dan Müller. Dat komt onder andere door ervaringen uit het verleden, vertelt Erik Nagengast, directeur Vastgoed bij woningcorporatie Rochdale. "In het verleden zijn we tegen technische problemen aangelopen. Je moet bijvoorbeeld het leidingwerk goed naar beneden zien te brengen. Dat zijn dure lessen geweest", zegt hij.
    Ook nu weerhoudt de corporatie zich van grootschalig optoppen, omdat dat bouwtechnisch behoorlijk ingewikkeld is - en prijzig. "Het gaat om een complexe opgave voor relatief weinig woningen. Omdat je op een bestaand gebouw maar één of twee lagen kunt toevoegen. Daarmee is het ook kostbaar", aldus de directeur.
    Müller denkt dat de kosten een stuk lager uit kunnen vallen, als optopwerkzaamheden tegelijkertijd worden uitgevoerd met renovatieklussen. "We staan nu op een punt dat we ons afvragen wat we gaan doen met die gebouwen. Je kan ze tegen de vlakte gooien, maar het is duurzamer om een nieuwe verdieping te creëren. Daarmee maak je een verdienmodel om het achterstallig onderhoud en verduurzaming aan te pakken", aldus Müller.
    Zijn concept stuit echter op obstakels. Volgens Müller zijn de bouwkosten de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen en werkt gemeentelijk beleid ook niet bepaald mee.
    Onder andere het eeuwenoude erfpachtsysteem in Amsterdam maakt structureel optoppen ingewikkeld. Als een pand in waarde stijgt, bijvoorbeeld door optoppen, kan de gemeente de erfpacht verhogen. Volgens Müller maakt dit het nu niet aantrekkelijk voor een beheerder om de investering te doen.
    Ook zou hij graag het inspraakrecht van VvE's beperken. "Op dit moment moet 100 procent van de mensen het er mee eens zijn. Hoewel het heel
    belangrijk is om iedereen te horen, maakt dit het wel op dit moment heel lastig", vertelt hij.
    Wethouder Reinier van Dantzig laat echter weten hier niet aan te willen tornen. "Regels zijn er ook om Amsterdammers te beschermen en te voorkomen dat alles bij de rechter moet worden uitgevochten", zegt hij. Van Dantzig laat weten enthousiast te zijn over de kleinschalige mogelijkheden - binnen de huidige regels. "Ik zie het echt als maatwerk", vertelt hij.
    De grootschaligheid die Müller wil is daarmee nog ver weg. Toch hoopt hij dat bedrijven en de gemeente hun aarzeling laten varen. Hierbij doet hij een beroep op de symboliek van de naoorlogse galerijflats. "Deze zijn gebouwd in de wederopbouwperiode, toen de overheid met gemeentes en marktpartijen de handen ineensloeg om systematisch, zoveel mogelijk woningen, in korte tijd te bouwen. Die mentaliteit hebben we eigenlijk weer nodig.



    AT5 - Echt Amsterdams Nieuws
    Abonneer hier op ons youtubekanaal:
    / at5
    Tips of opmerkingen?
    Whatsapp: 06 511 909 38
    Telefoon: 020 555 1155
    Volg AT5:
    www.at5.nl
    Instagram: at5.nl
    Facebook: at5nl
    Twitter: at5

КОМЕНТАРІ • 53

  • @fefkvjeef
    @fefkvjeef 26 днів тому +6

    In 2021 zijn van de 12.385 toegewezen sociale huurwoningen (exclusief tijdelijke- en studentenverhuur) slechts 22 vrijgegeven aan woningzoekenden zonder voorrangslabel, urgentie of indicatie. Bron: AT5.
    Mijn conclusie is dat de gemeente mag beantwoorden waarom ze de autochtone bevolking willen vervangen.

    • @vpmvda
      @vpmvda 26 днів тому

      Dank je, fijn dat je deze feiten deelt. Ik sta over een paar weken op straat, sta al ruim 17 jaar ingeschreven. En aan m’n harde werken en inkomen ligt het niet.

  • @sevenprovinces
    @sevenprovinces 27 днів тому +3

    Helemaal voor, toch vind ik de conclusie van dit item toch wel zorgwekkend "..bijvoorbeeld door inspraak regels van bestaande bewoners te beperken."
    Nooit blij met dit soort conclusies daar ik weinig tot geen vertrouwen heb in woningcorporaties noch de gemeente.

    • @o.3825
      @o.3825 24 дні тому

      eerlijk heb je een punt echter. Heb ik vaker discussies gehad met mensen. De meeste mensen willen dat er niets veranderd. Nergens meer nieuwbouw of optoppen. Echter als je wil dat de prijzen beetje stagneren moet je veel bouwen. Daarnaast gaan de kosten voor renoveren duurder en duurder worden. En op deze manier kan je dat beter bekostigen.

  • @Freddy65373
    @Freddy65373 26 днів тому +18

    Laten maar eens beginnen met die kansloze instroom maar stoppen.

  • @AdLockhorst-bf8pz
    @AdLockhorst-bf8pz 27 днів тому +1

    Aangezien de UvA studenten toch niet willen studeren kan het UvA onroerend goed een andere bestemming krijgen.
    Over de infrastructuur capaciteit - niet geschikt voor een significant hogere belasting - hebben we het maar niet. Tenslotte wordt er gewerkt aan het elektriciteitsnet in de regio Amsterdam.
    Nou de waterleiding, de riolering, het internet enzovoort nog. Oh, en wat leerkrachten erbij.

  • @h.y0134
    @h.y0134 27 днів тому +1

    Krapte moeten we aanhouden.
    Gejank levert meer belasting op, en hogere prijs.
    Krapte aanhouden!
    Drama neerzetten!
    Bijbouwen gaat de economie faillissement 😢😢😢

  • @Hiwad12
    @Hiwad12 27 днів тому +6

    De gemeente amsterdam wilt geen extra woningen bouwen. in Amsterdam osdorp worden sociale huurwoningen van 5 verdieping gesloopt en op die plekken komen dan een gezinswoningen. voor de grootste deel koopwoningen een voor kleine deel sociale huurwoning

    • @AdLockhorst-bf8pz
      @AdLockhorst-bf8pz 27 днів тому

      Met dank aan het kabinet Rutte; de *verhuurdersheffing* heeft de woningcorporaties miljoenen gekost (wat voor een deel ten koste van onderhoud is gegaan).
      En ja, eengezinswoningen zijn sneller te bouwen dan flats, dus leveren ze ook sneller en meer geld op. Dus krijg je minder sociale huurwoningen.

  • @Sybex82
    @Sybex82 22 дні тому

    Haha noord heeft het ook paar laag bouw flats met een extra verdieping gebouwd maar das al weer flinke tijd geleden 😅

  • @Ridder020
    @Ridder020 27 днів тому +6

    Gewoon woontorens van 150 meter bouwen, aan het ij is genoeg ruimte en dan stoppen met zeiken.

    • @RobertDoornbosF1
      @RobertDoornbosF1 27 днів тому

      Oud concept, geprobeerd, werkt niet

    • @Ridder020
      @Ridder020 27 днів тому

      @@RobertDoornbosF1 waarom niet?

    • @RobertDoornbosF1
      @RobertDoornbosF1 27 днів тому

      @@Ridder020 Te weinig levendigheid op straatniveau, en mensen willen graag snel hun dingen kunnen doen.
      Op 10 hoog heeft elke reis al 3 minuten ectra om überhaupt naar de grond te komen

    • @madsiepatsie
      @madsiepatsie 27 днів тому +2

      ​@@RobertDoornbosF1levendigheid is wel op te lossen toch en die 3 min is beter dan geen huis

    • @RobertDoornbosF1
      @RobertDoornbosF1 27 днів тому

      @@madsiepatsie Op te lossen door meer mensen op straat, maarja al die mensen zitten op 3 minuten afstand naar boven

  • @BagelBoy97
    @BagelBoy97 27 днів тому +11

    Fantastisch nieuws… misschien ook kijken naar de immigratie in plaats van dwijlen met de kraan open..

    • @maartenpolwd
      @maartenpolwd 27 днів тому +5

      Misschien eens niet de schuld bij de mensen leggen, maar bij de politiek die het ministerie voor wonen heeft afgeschaft, sociale woningbouw heeft belast en huisjesmelkers hun gang heeft laten gaan

    • @geraldtraveller9804
      @geraldtraveller9804 26 днів тому +1

      ik denk dat de gentrificatie meer impact heeft op de woning markt in amsterdam

  • @boubou1910
    @boubou1910 27 днів тому

    ben heel blij dat er in goeie oplossingen worden bedacht,kunne me zoon en neef ook wonen op zichzelf,eindelijk.........

  • @r8gingbull
    @r8gingbull 25 днів тому

    Begin ook bij Expats, etc

    • @robvangelderen2359
      @robvangelderen2359 25 днів тому

      Waarom die betalen toch gewoon hun huur en dragen bij aan de samenleving of heb je liever overal mensen die ww hebben en van de holle hand leven(onze belasting centen zijn dat dus)

  • @StraightUniversalism
    @StraightUniversalism 26 днів тому +1

    Sociale huurwoningen zijn eigenlijk helemaal niet zo sociaal, ook al woon je er 30 jaar in en heb je bijna 200.000 euro aan huur betaalt, zal de woning nooit van jou worden, 'you will own nothing', ik vind het niet geven van een huis aan mensen, niet goed.
    Daarnaast verbied de gemeente het ook vaak om in een heerlijk vakantie huisje te wonen in de natuur, of zelfs des noods in een camper, tiny house, terwijl er een gigantische crisis is, en de overheid eigenlijk ook per wet verplicht is (staat in het wetboek) alle inwoners van Nederland van huisvesting te voorzien.
    Wederom dus een criminele nalatende overheid nog steeds.

    • @MarshallMathersthe7th
      @MarshallMathersthe7th 26 днів тому

      Tja, zo is het nu eenmaal. Er is een door de overheid veroorzaakte woningcrisis, mensen zijn creatief en willen een oplossing. Maar elk alternatief wordt inderdaad de kop ingedrukt, je móet wonen zoals voorgeschreven zoals zij het willen.

  • @Jan-ln4no
    @Jan-ln4no 26 днів тому +1

    Dit wordt wederom een puinhoop 😂😂😂

  • @hanzoyamazaki2551
    @hanzoyamazaki2551 27 днів тому

    ja laten we het niet vragen aan een ingenieur maar aan een ondernemer goed bezig :)

  • @KarelKlappinga-sj1cr
    @KarelKlappinga-sj1cr 27 днів тому +3

    Treestatecity in vorming

  • @bono9225
    @bono9225 26 днів тому +2

    eerst!! laten wachten !! VOOR ASIELZOEKERS!! net zo lang als ik!!!!!!!!!

  • @raplionofthejungle1515
    @raplionofthejungle1515 26 днів тому

    Stoppen met de mensenhandel is de oplossing

  • @992rstt
    @992rstt 26 днів тому

    Platgooien en nieuwe woontorens neerzetten. De hoogte in

  • @marinhopaais426
    @marinhopaais426 27 днів тому

    Ik zou zeggen stop is met de groei. Want al deze mensen hebben ook allerlei voorzieningen nodig.

    • @RobertDoornbosF1
      @RobertDoornbosF1 26 днів тому

      Is toch alleen maar meer werkgelegenheid?

    • @marinhopaais426
      @marinhopaais426 26 днів тому

      @@RobertDoornbosF1 Ja maar er is géén fysieke ruimte om nog meer mensen te laten wonen, werken en recreëren. Het ov is al uitgekleed en nu moet dat nog meer mensen vervoeren. Daarnaast is de stroomvoorziening, drinkwatervoorziening niet voldoende op orde om pieken nu al op te vangen. Hoe dan in de toekomst? Ik vraag mij af waar dat geld vandaan komt om te bouwen? Met het toetreden van Oost Europa is er ook niet massaal bijgebouwd terwijl het aantal immigranten daardoor schrikbarend is gegroeid. Dan nog niets eens het aantal asielzoekers en vluchtelingen van na 1992 wat hier is komen wonen meegenomen. Voor expats ligt het anders die nemen hun eigen rugzak mee.

    • @miepmaster25
      @miepmaster25 26 днів тому

      Jij denkt "ik zit wel snor"😊

    • @marinhopaais426
      @marinhopaais426 26 днів тому

      @@miepmaster25 De drinkwatervoorziening en de stroomvoorziening kan de pieken nu al niet aan. Hetzelfde geldt voor het wegennet, het OV in Amsterdam (10 jaar geleden flink bezuinigd). Elk stukje van de stad wordt ontwikkeld. Er zijn geen ravelranden meer. Er is simpelweg geen ruimte en lucht meer. Sinds de massa immigratie van in de jaren 90 en sinds midden jaren 2000 toen er een dot arbeiders uit Oost Europa binnenkwam is er simpelweg niet genoeg gebouwd en infra uitgebreid.

  • @Pona1234
    @Pona1234 22 дні тому

    Doe er dan maar 2

  • @MarshallMathersthe7th
    @MarshallMathersthe7th 26 днів тому

    Natuurlijk zorg je op die manier voor méér woningen, maar men vergeet een aantal zaken.. Capaciteit van de stad zelf, mensen nemen bijvoorbeeld auto's en (brom)fietsen mee, dus waar zijn de parkeergarages/plekken? Hoe gaat de stad het extra verkeer verwerken, ook al zou het merendeel met de fiets gaan, dan nog.. Ook qua socializing, al die extra mensen zorgt voor meer bezoek etc etc.
    Dan nog uiteraard de rechten van bestaande bewoners.. Die hebben waarschijnlijk, lang geleden, bewust gekozen om in een kleinschalige flat te gaan wonen, krijg je later alsnog te maken met een flinke flat..

  • @jckeus
    @jckeus 26 днів тому

    Er is geen woning nood, maar teveel buitenlanders.

  • @xrianxriano2822
    @xrianxriano2822 27 днів тому

    Nederland gaat richting new york

  • @leenprael3583
    @leenprael3583 25 днів тому

    10.000 woningen en 50.000 asielzoekers erbij

  • @vpmvda
    @vpmvda 26 днів тому

    Prima allemaal, heb geen kritiek op deze vorm van woningen bouwen. Maar laten we eerst de kraan is dicht draaien voordat we beginnen met dweilen. We zien ook niemand onze kanalen dweilen tenslotte.

  • @conanconanian451
    @conanconanian451 26 днів тому

    Thijsje heeft Harry jekkers zitten kijken van de week...

  • @SuljaKrampas
    @SuljaKrampas 26 днів тому

    Hierover pratem ze al 30 jaar lang. Bla bla.