Πλάτωνος Συμπόσιον - Άννα Χ. Μαρκοπούλου - Μάθημα 3ον - Η Πτεροφυΐα του Ηνιόχου της Ψυχής

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 кві 2017
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον κύκλο μαθημάτων: ΠΛΑΤΩΝΟΣ "ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ", υπό της διδάκτορος Επιστημών της Αγωγής κ. ΑΝΝΑΣ Χ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ.
    Τίτλος 3ου μαθήματος: "Η ΠΤΕΡΟΦΥΪΑ ΤΟΥ ΗΝΙΟΧΟΥ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ",
    το οποίο παρεδόθη στις 6 Μαρτίου 2017.
    --------------------------------------------------------------------------------------
    Συνοπτική παρουσίαση 3ου μαθήματος
    Ο Απολλόδωρος, ο οποίος συμβολίζει τον "Ηνίοχο", δηλαδή το "Λογιστικόν Μέρος" της ψυχής, δηλώνει ότι είναι προετοιμασμένος να χαλιναγωγήσει τους χρηματιστές, που συμβολίζουν τον "Μέλανα Ίππο", δηλαδή το "Επιθυμητικόν Μέρος" της ψυχής. Η προετοιμασία του Απολλοδώρου αναδεικνύει ότι η φιλοσοφία είναι, πρωτίστως, μία "Μελέτη Θανάτου", η οποία, σύμφωνα με τον "Φαίδωνα" του Πλάτωνος, συνίσταται στον εκούσιο χωρισμό της ψυχής από το σώμα στην διάρκεια του ενσάρκου βίου. Η συνάντηση του Απολλοδώρου με τον Γλαύκωνα, οι οποίοι βαίνουν από το Φάληρον προς το "Άστυ", συμβολίζει, σε ένα εσωτερικό επίπεδο, την ανοδική πορεία της ψυχής από τον αισθητό κόσμο, που κυριαρχεί η ύλη, προς τον νοητό κόσμο, που κυριαρχούν οι Ιδέες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Απολλόδωρος θα χαρίσει στους εταίρους του, το δώρον της φιλοσοφίας, που είναι, σύμφωνα με τον "Φαίδωνα" του Πλάτωνος, η "Μεγίστη Μουσική", σε δύο διακριτά μεταξύ τους επίπεδα: Στο μακρο-επίπεδο, μέσω της αναδιηγήσεώς του, θα τους χαρίσει την θέαση της εναρμονίσεως των επτά συμπάντων, ενώ ταυτοχρόνως, στο μικρο-επίπεδο, θα επιτύχει την "μεγίστη αρμονία" μεταξύ των τριών μερών της ψυχής. Η σκηνή του "Συμποσίου" ανοίγει, λοιπόν, με την συνομιλία του "Ηνιόχου"-"Απολλοδώρου" με τον "Μέλανα Ίππο", δηλαδή τους "Χρηματιστές", οι οποίοι επιθυμούν να "χαλιναγωγηθούν" μέσω της "Πειθούς" και όχι μέσω της "Βίας". Με αυτήν την έννοια, αποκαθίσταται μία "ερωτική δια-λεκτική" μεταξύ του "εραστού", δηλαδή του "Απολλοδώρου" και των "ερώμενων", δηλαδή των "Χρηματιστών". Εδώ ακριβώς αναδεικνύεται η δύναμις της αρχαίας ελληνικής διαλεκτικής, της οποίας η αρχή είναι ο έρως.
    Άννα Χ. Μαρκοπούλου
    --------------------------------------------------------------------------------------
    Βιογραφικά στοιχεία ομιλητρίας
    Η Άννα Μαρκοπούλου σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Paris V της Σορβόννης, όπου το 1994 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Δίδαξε Φιλοσοφία της Παιδείας και Παιδαγωγική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) στην Αθήνα. Από το 2008 ασχολείται με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, με έμφαση στην πλατωνική και νεοπλατωνική φιλοσοφία.
    --------------------------------------------------------------------------------------
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά το ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ. για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής.
    --------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλώ, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

КОМЕНТАРІ • 4

  • @PinTitles
    @PinTitles 7 років тому +10

    Οι ομιλίες της κυρίας Μαρκοπούλου, είναι εξαιρετικές πραγματικά φωτίζεται ο νους.

  • @maritamaltezaki8588
    @maritamaltezaki8588 4 роки тому +3

    Καταπληκτική ανάλυση! Ευχαριστούμε!

  • @raniajion7578
    @raniajion7578 6 років тому +1

    mia dialexi gemati vathos!!! sas euxaristume poli kuria markopoulou. Parepiptodws boreite na mas peite an borume kai pou borume na epoikinonisume mazi sas gia na boresume na pareurethoume se autes sas tis dialexeis? sas euxaristw ek twn proterwn.

    • @Fryktories-office
      @Fryktories-office 5 років тому +2

      Καλησπέρα σας. Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι μόλις ανακοινώθηκε το πρόγραμμα ομιλιών της κας Μαρκοπούλου στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο για το τρέχον χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019. Παρακαλούμε πολύ, ελάτε σε επαφή με τις Φρυκτωρίες στο www.fryktories.net/ (στην σελίδα: "Επικοινωνήστε μαζί μας"), ώστε να σας ενημερώσουμε. Ευχαριστούμε πολύ.