Gisteren nog, toen ik in de stad was en even op een bankje ging zitten. Er vroeg een oudere dame mij de tijd, daarna raakten we in gesprek over kunst, exentrieke kleding en reizen. Toch zeker een halfuur gezelschap bij elkaar gevonden, moeten we vaker doen!
Als HC op de trein is het mijn taak om contact met anderen te maken en doe dat met veel plezier. Vooral in het weekend heb je allemaal reizigers die er een dagje op uit gaan, zijn meestal in een goed humeur en willen graag een praatje maken. Anderen manieren om interactie te krijgen is door iemand spontaan een compliment te geven op iets dat me opvalt. Het is altijd iets specifieks zoals een kledingstuk, mooie nagels of een franse snor. Reizigers met koffers onderweg naar schiphol is het makkelijk om een gesprek te beginnen over de reis/vakantie. Maar we moeten vooral eens wat minder de telefoon vast hebben in onze hand. Iedereen mist zoveel om zich heen. Laatst was er een man op een station die met water geblust werd door de brandweer. Er was ambulance en politie aanwezig, bleek dat deze man chemische brandwonden en zwarte blaren had op zijn lichaam. Ik vroeg in de coupé dat er naast stond aan het perron of iemand het gezien had. Bleek dus helemaal niemand iets gezien te hebben.
@@Inforza straks heeft iedereen de telefoon in zijn hoofd bij wijze van. Uiteindelijk wel, me projectie op de ogen. Dan lijkt t alsof iemand je aankijkt terwijl ze eigenlijk wat anders aant doen zijn. Maar ze kijke iig niet meer steeds omlaag in hun telefoon haha.
@@NofirstnameNolastname Waar ik snap waar dit denken vandaan komt, ik denk zelf dat het nooit zo ver zal komen. De angst voor het verliest van communicatie tussen mensen bestond al bij de popularisatie van de krant, en de strijd tussen jezelf terug trekken in publieke ruimtes en juist de sociale situatie daar omarmen is iets van alle tijden, ik denk niet dat het snel beter zal worden, maar ik denk ook niet dat het zo snel zal verergeren.
Je mag ondertussen als man zijnde niet eens tegen een vrouw zeggen dat ze een mooie jurk aanheeft of je krijgt een aanklacht wegens 'seksueel getinte opmerkingen' aan je broek hangen....
Ik snap wat je zegt, maar "vroegah" zaten mensen ook gewoon met hun neus in de krant hoor. Het is niet zo dat voor smartphones iedereen constant geanimeerde gesprekken had met elkaar.
@@Roanmonster Nee precies dat zat ik laatst ook te bedenken. Het is niet anders dan dat mensen in een tijdschrijft zitten te bladeren in de wachtkamer, iets wat ze doorgaans helemaal niet willen lezen maar er was niks beters te doen(of conversatie maken), die smartphone geeft je de optie om zelf te kiezen hoe je je bezig houd. Maar de meeste kiezen wel omzichzelf niet met andere bezig te houden. Je kunt niet ontkennen dat mensen daardoor zeker minder contact willen maken en ook leren maken. Dus de krant lezen en in je smartphone staren zijn voor mij nog steeds wel iets anders.
Ik merkte dat ik deze aflevering bijna automatisch NIET ging kijken, zo confronterend vond ik de titel. Toch maar wel bekeken en er gingen een hoop lichtjes branden. Bedankt, hardstikke goed gedaan :)
Ik merk het helaas al op het schoolplein, ongeveer de helft van de ouders zegt geen hallo terug als je ze begroet. Mijn dochter zei toen ze 3 was ook tegen iedereen hallo, dat heeft ze helaas wel afgeleerd. Het is een stuk opvoeding en het goede voorbeeld geven als ouder zijnde, helaas hebben ouders het te druk om dit soort “kleine” dingen te leren aan hun kinderen. Als zelfs het laagste niveau van contact vreemd voor je is, dan word een gesprek al bijna onmogelijk.
@@edehcsne Dat je er dan zelf niet opkomt om anderen te groeten is tot daar aan toe. Maar een begroeting negeren is toch wel het toppunt van asociaal gedrag in mijn beleving.
Hier in Nederland, zie ik wel een verschil tussen de grote stad, kleinere stad, en het dorp. In de stad gebeurd het minder, heb ik het idee. Ik vind het vaak wel leuk/mooi/goed, om wat woordjes uit te wisselen met vreemden. Het is ook wel een goede vaardigheid om te hebben, te ontwikkelen en bij te houden. Want het is ook een vaardigheid
Heb ook het idee dat het tijdens covid ook minder is geworden in de kleine stad/dorp. Mensen liepen in die tijd snel langs elkaar heen en wilde niet in elkaars richting ademen denk ik. Of dat mensen in die tijd toch meer vervreemd van elkaar geraakt zijn. Geen idee.
@@MACRONOne Ben jij nu racistisch over landelijk Nederland? Als jij in een straat komt wonen en normaal komt voorstellen en conformeert naar het gedrag van de straat zul jij nergens in Nederland onwelkom zijn. Beter een goede buur dan een verre vrient, Noaber.
@@MACRONOne als ik eerlijk ben, nee nooit. Maar heb ook niks om over te praten met Moslims bijv. Die leven in een totaal andere wereld en persoonlijk heb ik geen behoefte met ze te socialiseren. En zij ook duidelijk niet met ons. Ik groet ze wel als de situatie daar naar staat. Maar ze groeten toch vrijwel nooit terug.
Ik ben helemaal voor het gebruik van "Hallo, bedankt, doei." Dat moet je in elke normale situatie over je lippen kunnen krijgen. Maar je krijgt steeds meer weerstand als je dat verwacht, vooral ik de grote steden. Sommigen hebben zo'n instelling dat zij nooit iemand aan hoeven te spreken. Dat zij altijd benaderd worden en het aan hun is om mensen af te wijzen. Ook al is dat een in de meeste gevallen een waanbeeld dat zichzelf versterkt. Ze leren uit afkeer niets van vreemden dus ze gaan het zelf invullen met meer afkeer.
Ik woon in Rotterdam waar mensen langs elkaar heen leven. Als ik iemand groet die mij tegemoet loopt, zeggen ze vaak niets of zijn ze verbaasd. (Het ie niet erg) We zijn allemaal mensen met een verhaal, we slapen, ontwaken en gaan de straten op. Hoe mooi zou de wereld zijn als we met anderen communiceren en ons één voelen door elkaar advies te geven of gewoon even naar elkaar te luisteren. Ach ja, ooit ❤
Ik realizerde mij laatst ook hoe vreemd het is dat we in zekere zin de straat opgaan als een ongewenste onderbreking bechouwen van het kijken naar TV , streaming, multi-media, gamen... En toch klagen erg veel personen dat ze in een bubble van eenzaamheid gevangen zitten. Ik zal zeker de ideëen in deze podcast in mijn dagelijkse leven proberen toe te passen...
Door de podcast Verloren Vrienden snap ik hoe ik met vreemden moet praten. Het is echt een skill. Hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt, en hoe beter je wordt, hoe leuker het wordt.. hoe leuker het wordt hoe vaker je het doet😮 Gewoon starten dus! De plaatsen waar het mega veel gebeurd, zijn de landen waar 70%+ boeddhist is.
Misschien zijn mensen bang dat de ander het opvat als flirten, wanneer dat niet zo is. En er zijn veel mensen die slecht zijn in social cues spotten. Ik zie meteen als iemand echt geen behoefte heeft aan mijn praatje of wanneer wel, maar dat is ook een beetje een skill. Het leukste vind ik het om mensen complimenten te geven. Dat kan echt iemand's dag maken en kost je totaal geen moeite.
Inderdaad, vrouwen vatten het vaak op als flirten. Zelfs als ik iemand alleen maar aankijkt, wordt er vaak snel weggekeken. Jonge mannen lijken het regelmatig op te vatten als uitdaging. Over het algemeen zijn oudere mensen makkelijker te benaderen in mijn ervaring.
maar ook al lijkt het op flirten, is dat dan zo erg? het ergste wat iemand kan doen is de flirts vriendelijk doch dringend neerslaan. en soit, dan is dat uit de weg, en kun je een gesprek gebaseerd op puurheid met elkaar voeren. tenminste, als je het in je hebt om je eigen trots opzij te zetten...
Door de podcast Verloren Vrienden snap ik hoe ik met vreemden moet praten. Het is echt een skill. Hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt, en hoe beter je wordt, hoe leuker het wordt.. hoe leuker het wordt hoe vaker je het doet😮 Gewoon starten dus!
@@tom117323 Inderdaad, ik krijg altijd positieve reacties als ik met vreemden praat. Het ligt eraan op welk moment je iemand aanspreekt en waarom. Niet iedereen zit erop te wachten, maar als je interesse toont en humor hebt dan is men vrijwel altijd positief. En voel de tijd goed aan, maak het niet te lang want iedereen is al druk.
Hier In Amsterdam geniet iedereen wel van een vreemde snuiter met een goed verhaal. Helaas doen niet zoveel mensen het meer. Hier en daar begin ik nog weleens wat. Maar is kort en bondig
Come to Aotearoa New Zealand - we all do this - all the time! Small country - population is spread out - and we (mostly) love to meet new people. Ive often read comments saying New Zealanders are friendly - i think we’re basically we’re just a chatty bunch. We have that G’day Mate culture - always starts a ‘natter’ (short chat). Personally i like - lead with an appropriate compliment - eg. Love ya shoes, love this car - my dad had one, isn’t the coffee here great.. Positive trumps negative always. Nobody likes a moaner - we got plenty here too 😜 I like to give someone something positive - make their day!
Grappig dat dit onderwerp op m'n scherm verschijnt. Onlangs sprak ik een oudere dame aan net buiten de winkel en ze vroeg " waarom vraag je of het goed gaat me me, niemand spreekt toch zomaar iemand aan ". Dacht ja, daar heb je een punt. #SamenLeven
Als je in een stad pech krijgt ergens mee, dan is hulp heel ver te zoeken. Als men in een dorp of gewoon het platte land ergens pech krijgt dan is de eerste die stopt ook de eerste die hulp biedt. Mensen in dorpen en op het platte land die hebben veel betere antennes voor onraad. In de stad zijn al te veel mensen het slachtoffer geworden van geef het maar een naam.
Hier is ook wetenschappelijk bewijs voor! Is tijdens m'n vak Sociale Psychologie besproken. Weet alleen niet meer de conclusie van waarom dit het geval is. Ook het concept "the Bystander Effect" is een complex fenomeen waar nog geen eenduidig antwoord voor is.
Sterker nog, je kan geblesseerd raken en nog is er niemand die reageert... Ik heb het 20 of meer jaren geleden meegemaakt in Scheveningen. Ik was met mijn racefiets en liep een trap af (aan de kant van de haven heb je zo'n heuveltje waar je aan de ene kant met de fiets opkan en aan de andere kant heb je alleen maar een trap, mocht je de locatie kennen). Maar ik gleed uit en was lichtgeblesseerd. Fiets lag op me. Helemaal niemand kwam naar me toe om te vragen of ik in orde was...
Bijzonder om te lezen. Het is echt belangrijk. Bij mij zelf gaat het vanzelf. Het brengt je veel. In ons gezin spraken we er vaak over. Welke bijzondere verhalen ik weer in bv. Het OV gehoord had. Ik kreeg gisteren nog, van een wildvreemde, een kop koffie aangeboden in de Subway. Dus echt doen!
Ik doe het alleen als er ook weer vanaf kan komen. Het is best leuk om een praatje te maken maar ik ben te asociaal en heb geen energie om een hele treinreis of vlucht generieke gesprekken te moeten ondergaan.
Opzich begrijp ik dat energie gedeelte. Het lijkt best een taak voor zo'n gesprek al die tijd te ondergaan. Maar ik zie het graag anders: de lengte van het gesprek heb je niet onder controle. Je zegt wat je denkt en zodra de ander over de drempel heen is krijg je daar ook weer energie van. Zie het een beetje als sporten. Lastig om mee te beginnen maar als je eenmaal bezig bent gaat het best lekker.
In Nederland is er ook een gigantisch verschil tussen de randstad en het noorden (plus vast ook andere delen). In het noorden begroet iedereen je, zelfs 's avonds of op de fiets in niemandsland. In de randstad kijken mensen je veel sneller boos/bang aan als je hoi zegt en je hen niet kent, voelt veel meer alsof iedereen langs elkaar heen leeft.
@@annehinrichs22 dat was mijn ervaring ook in de meeste grote steden. Behalve in Eindhoven, in brabant is er over t algemeen een stuk vriendelijkere omgang met vreemden.
Gek genoeg ben ik het liefste alleen maar heb echt 0 moeite om tegen vreemde te praten. 🤷♂ Alleen als ik merk dat het gesprek nergens heen gaat kap ik het heel snel af. 😅
Ik groet(te) altijd iedereen, maar tegenwoordig kijkt men je aan alsof ze water zien branden, ik doe het nog sporadisch. Ervaring van een persoon met migratie achtergrond, wel hier geboren overigens, half Surinaams/NL.
Ik merkte het op mijn werk ook. Ik was een van de weinigen die praatjes maakten met de schoonmaaksters. Nu zal het ermee te maken hebben gehad dat ik toen single was en meerdere van die (allemaal Oekrainse) jongedames best aantrekkelijk was. Ik heb er zelfs nog een tijdje mee gedate.
ik spreek bijna elke dag wel vreemden aan. in de trein, op straat. even contact maken. vragen of iemand hulp nodig heeft. even hoi zeggen als iemand de hond uitlaat. en in een kleinere stad of dorp of in de wijk makkelijker misschien? Heb ik wel van mijn vader geleerd. Die praatte overal met hele volksstammen...
Leuke docu! Ik ga het gelijk weer even vaker toepassen. Maar het klopt. De meeste extreme soorten misdrijven worden veroorzaakt door mensen uit onze directe omgeving en in veel mindere mate door vreemden. Daarnaast in de perioden dat ik actief aandacht gaf aan het contact leggen, constateer je dat je bijna met iedereen een band kunt ontwikkelen en bekend maakt...
Zouden willekeurige conversaties op een forum (Reddit/Discord) of hier in de UA-cam comments voor mensen een opstap zijn naar contact met vreemden of juist contact afbreken?
Hier in Spanje is het vrij normaal om met een wildvreemde te spreken. Ik heb ondertussen een college geschiedenis en geopolitiek van de 19de en 20ste eeuw gehad van een voormalige professor aan de universiteit van Barcelona, in de trein van Blanes naar Barcelona. Ik heb vrienden gemaakt in de trein. Afgelopen zaterdag sprak ik nog met twee Marokkaanse jongens van een jaar of 20. Nette, vriendelijke jongens. Een van de jongens ging met dezelfde trein en zat naast ons. Ik heb hem geattendeerd op het concert van 1, 2, 3, Soleil (Cheb Khaled, Rachid Taha en Faudel) voor de rest sprak hij alleen maar Spaans en Catalaans (plus Arabisch, Berbers en Frans) terwijl mijn vrouw en ik de taal (nog) niet machtig zijn. De andere jongen sprak behalve de talen die de andere jongen ook sprak ook nog Engels. Maar die lieten we op het station achter. Maar Spanjaarden zijn socialer dan Nederlanders. Zie daar ook de regeringen in Madrid en in Den Haag.....
Ik ben 21, en heb de afgelopen jaren amper met mensen gesocialiseerd(o.a. door moderne techniek). Dat had ik eerst niet door, maar ik merkte op een gegeven moment wel dat ik wat miste, waarschijnlijk omdat ik van mijn ouders wel het idee meekreeg van hoe een goed sociaal leven eruit ziet. Omdat ik fantastische ouders heb ik wel de sociale skills om een inhaalslag te maken, maar ik maak me ook zorgen over de rest van Nederland die dit allemaal minder bewust doorheeft en dat ze wat met hun sociale skills en behoeftes moeten doen. Wat is jullie favoriete dinosaurus?
Ik kwam een plaatje tegen van de pliosaurus. Daar had hij een gigantisch valse smoel vol scheve tanden en een buitengewoonn smerige grjns. Geweldig, super goed materiaal voor een van mijn toekomstige projecten. 😁
Ik vind het hier in Nederland nog wel meevallen (Behalve als je op Hoogcatherijne bent dan moet je iedereen die hoi zegt keihard negeren :P) Maar ik was in Uppsala Zweden en man oh man wat is het daar eenzaam als je niemand kent.
Ja Zweden vinden het raar om iemand die je niet kent te groeten. Echt heel vreemd. Na een 5-urige boswandeling zagen mijn man en ik 2 mensen (zweeds) en die groetten wij natuurlijk. Ze keken ons bevreemd en geïrriteerd aan draaiden hun hoofd om en liepen zonder iets te zeggen verder. Bijna alsof ze bang waren.
Weet niet waar jij woont maar waar ik woon (een dorp in Friesland) loopt niet iedereen met oortjes in. Hier is het nog heel normaal om een babbeltje te maken met een vreemde. Beetje kort door de bocht dus om te zeggen dat dit item nergens op slaat.
Dat is een aanname, heb je dit wel eens bijgehouden? Ik betwijfel dit namelijk. Ik denk dat het in grote steden wel vaker voorkomt. Overigens zijn zwervers en bedelaars ook gwn mensen 😊
Ik spreek met niemand meer, want er is toch niemand meer die mijn taal spreekt en ik word moe van met mijn handen en voeten spreken of luisteren naar oerklanken die mensen uitstoten.
ik weet niet of dit aan mijn machine lag, maar de synchronisatie van de audio en video in het begin is wel echt sipjes, verder lijkt het tot nu toe interessant
Helaas waaren de synchronizatie problemen gedurende de gehele video. Verder wel een fijne video, ik denk al jaren dat meer interpersoonlijke communicatie met onze medemensen geen slecht ding zou zijn.
Om mensen bij die gesprekscursus te zien is toch ronduit verdrietig. Het feit dat dit soort cursussen bestaan laten mijn nekharen overeind staan haha, hard watch
Er is wel een belangrijke voorwaarde voor contact en dat is dat het van twee kanten moet willen komen. Mensen in het OV zijn vaak onderweg naar iets waar ze in hun hoofd al mee bezig zijn. Dan kan het gewoon heel irritant zijn als iemand daar doorheen komt met random vragen of een gesprek dat toch nergens heen gaat.
Goedemorgen vind ik erg intiem. Zeg dan liever: haIIo, meneer. Want dat 'goede' komt zo dwingend over, alsof iemand mij een goede ochtend verwenst. Ik wil vaak helemaal geen goede morgen hebben
Wat ik irritant vind, is dat een' Goedendag' in de wachtkamer van de dokter of tandarts niet eens meer beantwoord wordt. Ook in het vliegtuig is een 'hallo' al teveel voor degene waar je naast gaat zitten. Ik hoef echt niet met je te praten hoor, maar je hoeft niet te doen alsof je me niet gezien hebt. Ik ervaar dit vaak met de jonge generatie, Fransen en Italianen. Het zal wel cultureel zijn.... Maar volgens mij is een glimlach universeel.
Mee eens; alsof je onzichtbaar bent! Een blik in de ogen is schijnbaar al te veel. Volgens mij is dat echt een groot probleem als we elkaar niet eens meer erkennen in openbare ruimtes. Ik begrijp dat dit niet altijd kan maar ik merk het overal.
Ik zeg altijd "goeiemorgen, dames!" bij het binnenkomen in de kleedkamer van de sportschool. Sinds corona groet er zelden meer iemand terug. Maar het aantal niet-nederlandstalige leden is ook toegenomen, dus een deel zal ook geen idee hebben waar ik het over heb 😂
My father would talk to most everyone... He would liberate you from your shell in seconds. University at 16 and was teaching at 21, dual specialist in embryology and endocrinology. In his dorm he would cook these large meals and half the dorm would hang out at his place. Soon most would pitch in themselves. Yes, there was always 1 or 2 who would make a fuss or have some issue, bring up some dorm rule or try to exploit the situation. But in the end my parents phone book was an inch thick with people from all over the world. I do the same with my children. And, they move through social, cultural and linguistic obstacles like water around rocks in a river. The US tends to focus on telling you what is bad, what you should fear etc. Won't always work but you use that prejudice to make connection.
UA-cam comments, like en views zijn niet in sync. De databases van UA-cam gebruiken eventual consistency, dus Wat jij op een gegeven moment ziet in de statistieken is anders wat iemand anders ziet op hetzelfde moment
De laatste keer dat ik met een vreemde wilde praten ging dat héél moeilijk want die had een mondkapje op en zei mij daardoor moeilijk verstaanbaar dat hij dat op had omdat er iets was waar mensen van dood gaan van gemiddeld 83 jaar......😷😷😷
@@lws7394 Ja inderdaad treurig. Omdat die vreemde was overleden aan de ziekte van plots, kort nadat nadat hij zijn mouw had opgerold. Maar dat zal wel door klimaatverandering komen.
@@dimitridehouck9506 O dus jij noemt wegkijken "niet instappen met negatief gezeur ". Snap ik goed als je prikspijt hebt. Ondertussen 400.000 sporters afgelopen 2 jaar sporters gestopt door een "blessure (bron NOS)..... Komt door vergrijzing of klimaatverandering noemen jullie dat .......
Wanneer is de laatste keer dat je echt goed geluisterd hebt naar een corona wappie? Of geloven jullie nog steeds dat het spontaan uit vleermuizensoep kwam?
@@geengenspuit ik luister elke dag naar een wappie. Geen enkel probleem mee, ieder heeft een mening. Ik hoef er niet mee eens te zijn. En ik maak mijn eigen besluit of ik een prik zet of niet. Maar waar ik niet naar luister zijn Google of Facebook doktoren
Coronawappies zijn niet op zoek naar sociale interactie, dat zijn stoorzenders met een bekende boodschap, als lui die je een abonnement op een krant willen aansmeren en evangelisten. Dus die loop je voorbij want je weet dat ze je tijd gaan verdoen en je beeld over je medemens omlaag gaan trekken.
Gisteren nog, toen ik in de stad was en even op een bankje ging zitten. Er vroeg een oudere dame mij de tijd, daarna raakten we in gesprek over kunst, exentrieke kleding en reizen. Toch zeker een halfuur gezelschap bij elkaar gevonden, moeten we vaker doen!
Als HC op de trein is het mijn taak om contact met anderen te maken en doe dat met veel plezier. Vooral in het weekend heb je allemaal reizigers die er een dagje op uit gaan, zijn meestal in een goed humeur en willen graag een praatje maken.
Anderen manieren om interactie te krijgen is door iemand spontaan een compliment te geven op iets dat me opvalt. Het is altijd iets specifieks zoals een kledingstuk, mooie nagels of een franse snor.
Reizigers met koffers onderweg naar schiphol is het makkelijk om een gesprek te beginnen over de reis/vakantie.
Maar we moeten vooral eens wat minder de telefoon vast hebben in onze hand. Iedereen mist zoveel om zich heen. Laatst was er een man op een station die met water geblust werd door de brandweer. Er was ambulance en politie aanwezig, bleek dat deze man chemische brandwonden en zwarte blaren had op zijn lichaam. Ik vroeg in de coupé dat er naast stond aan het perron of iemand het gezien had. Bleek dus helemaal niemand iets gezien te hebben.
@@Inforza straks heeft iedereen de telefoon in zijn hoofd bij wijze van. Uiteindelijk wel, me projectie op de ogen. Dan lijkt t alsof iemand je aankijkt terwijl ze eigenlijk wat anders aant doen zijn. Maar ze kijke iig niet meer steeds omlaag in hun telefoon haha.
@@NofirstnameNolastname Waar ik snap waar dit denken vandaan komt, ik denk zelf dat het nooit zo ver zal komen.
De angst voor het verliest van communicatie tussen mensen bestond al bij de popularisatie van de krant, en de strijd tussen jezelf terug trekken in publieke ruimtes en juist de sociale situatie daar omarmen is iets van alle tijden, ik denk niet dat het snel beter zal worden, maar ik denk ook niet dat het zo snel zal verergeren.
Je mag ondertussen als man zijnde niet eens tegen een vrouw zeggen dat ze een mooie jurk aanheeft of je krijgt een aanklacht wegens 'seksueel getinte opmerkingen' aan je broek hangen....
Ik snap wat je zegt, maar "vroegah" zaten mensen ook gewoon met hun neus in de krant hoor. Het is niet zo dat voor smartphones iedereen constant geanimeerde gesprekken had met elkaar.
@@Roanmonster Nee precies dat zat ik laatst ook te bedenken. Het is niet anders dan dat mensen in een tijdschrijft zitten te bladeren in de wachtkamer, iets wat ze doorgaans helemaal niet willen lezen maar er was niks beters te doen(of conversatie maken), die smartphone geeft je de optie om zelf te kiezen hoe je je bezig houd.
Maar de meeste kiezen wel omzichzelf niet met andere bezig te houden. Je kunt niet ontkennen dat mensen daardoor zeker minder contact willen maken en ook leren maken.
Dus de krant lezen en in je smartphone staren zijn voor mij nog steeds wel iets anders.
Ik merkte dat ik deze aflevering bijna automatisch NIET ging kijken, zo confronterend vond ik de titel. Toch maar wel bekeken en er gingen een hoop lichtjes branden. Bedankt, hardstikke goed gedaan :)
goed van jou zeg, ik had hetzelfde, toch blij dat ik gekeken heb
Sterk werk dat je het toch gekeken hebt!
Ik merk het helaas al op het schoolplein, ongeveer de helft van de ouders zegt geen hallo terug als je ze begroet. Mijn dochter zei toen ze 3 was ook tegen iedereen hallo, dat heeft ze helaas wel afgeleerd. Het is een stuk opvoeding en het goede voorbeeld geven als ouder zijnde, helaas hebben ouders het te druk om dit soort “kleine” dingen te leren aan hun kinderen.
Als zelfs het laagste niveau van contact vreemd voor je is, dan word een gesprek al bijna onmogelijk.
@@MasterofNRG ouder zijn is tegenwoordig een druk bestaan. Even tussen de zoom meeting je kinderen ophalen
@@edehcsne Dat je er dan zelf niet opkomt om anderen te groeten is tot daar aan toe. Maar een begroeting negeren is toch wel het toppunt van asociaal gedrag in mijn beleving.
exact. Ik ben dus niet de enige.Helaas.
@@longbow857 Dat is een dagelijkse ervaring.
@@edehcsne Wat is dit in hemelsnaam voor een contactgestoorde opmerking die als excuus ergens voor zou moeten dienen?
Hier in Nederland, zie ik wel een verschil tussen de grote stad, kleinere stad, en het dorp. In de stad gebeurd het minder, heb ik het idee. Ik vind het vaak wel leuk/mooi/goed, om wat woordjes uit te wisselen met vreemden. Het is ook wel een goede vaardigheid om te hebben, te ontwikkelen en bij te houden. Want het is ook een vaardigheid
Heb ook het idee dat het tijdens covid ook minder is geworden in de kleine stad/dorp. Mensen liepen in die tijd snel langs elkaar heen en wilde niet in elkaars richting ademen denk ik. Of dat mensen in die tijd toch meer vervreemd van elkaar geraakt zijn. Geen idee.
@@Daudran het antwoord en de reden is simpel, technologie.
ook als ze er niet Nederlands uitzien?
@@MACRONOne Ben jij nu racistisch over landelijk Nederland? Als jij in een straat komt wonen en normaal komt voorstellen en conformeert naar het gedrag van de straat zul jij nergens in Nederland onwelkom zijn. Beter een goede buur dan een verre vrient, Noaber.
@@MACRONOne als ik eerlijk ben, nee nooit. Maar heb ook niks om over te praten met Moslims bijv. Die leven in een totaal andere wereld en persoonlijk heb ik geen behoefte met ze te socialiseren. En zij ook duidelijk niet met ons. Ik groet ze wel als de situatie daar naar staat. Maar ze groeten toch vrijwel nooit terug.
Ik ben helemaal voor het gebruik van "Hallo, bedankt, doei." Dat moet je in elke normale situatie over je lippen kunnen krijgen. Maar je krijgt steeds meer weerstand als je dat verwacht, vooral ik de grote steden. Sommigen hebben zo'n instelling dat zij nooit iemand aan hoeven te spreken. Dat zij altijd benaderd worden en het aan hun is om mensen af te wijzen. Ook al is dat een in de meeste gevallen een waanbeeld dat zichzelf versterkt. Ze leren uit afkeer niets van vreemden dus ze gaan het zelf invullen met meer afkeer.
Ik woon in Rotterdam waar mensen langs elkaar heen leven.
Als ik iemand groet die mij tegemoet loopt, zeggen ze vaak niets of zijn ze verbaasd. (Het ie niet erg)
We zijn allemaal mensen met een verhaal, we slapen, ontwaken en gaan de straten op. Hoe mooi zou de wereld zijn als we met anderen communiceren en ons één voelen door elkaar advies te geven of gewoon even naar elkaar te luisteren.
Ach ja, ooit ❤
Ik realizerde mij laatst ook hoe vreemd het is dat we in zekere zin de straat opgaan als een ongewenste onderbreking bechouwen van het kijken naar TV , streaming, multi-media, gamen...
En toch klagen erg veel personen dat ze in een bubble van eenzaamheid gevangen zitten. Ik zal zeker de ideëen in deze podcast in mijn dagelijkse leven proberen toe te passen...
Door de podcast Verloren Vrienden snap ik hoe ik met vreemden moet praten. Het is echt een skill. Hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt, en hoe beter je wordt, hoe leuker het wordt.. hoe leuker het wordt hoe vaker je het doet😮
Gewoon starten dus!
De plaatsen waar het mega veel gebeurd, zijn de landen waar 70%+ boeddhist is.
Misschien zijn mensen bang dat de ander het opvat als flirten, wanneer dat niet zo is. En er zijn veel mensen die slecht zijn in social cues spotten. Ik zie meteen als iemand echt geen behoefte heeft aan mijn praatje of wanneer wel, maar dat is ook een beetje een skill. Het leukste vind ik het om mensen complimenten te geven. Dat kan echt iemand's dag maken en kost je totaal geen moeite.
Inderdaad, vrouwen vatten het vaak op als flirten. Zelfs als ik iemand alleen maar aankijkt, wordt er vaak snel weggekeken. Jonge mannen lijken het regelmatig op te vatten als uitdaging. Over het algemeen zijn oudere mensen makkelijker te benaderen in mijn ervaring.
Mag ik een compliment
Ik denk dat er ook een groot verschil zit in de kwestie 'sociaal' zijn.
maar ook al lijkt het op flirten, is dat dan zo erg? het ergste wat iemand kan doen is de flirts vriendelijk doch dringend neerslaan. en soit, dan is dat uit de weg, en kun je een gesprek gebaseerd op puurheid met elkaar voeren. tenminste, als je het in je hebt om je eigen trots opzij te zetten...
Door de podcast Verloren Vrienden snap ik hoe ik met vreemden moet praten. Het is echt een skill. Hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt, en hoe beter je wordt, hoe leuker het wordt.. hoe leuker het wordt hoe vaker je het doet😮
Gewoon starten dus!
Hi KK, gelukkig hebben we elkaar weer gevonden. 👋
Ik probeer altijd met vreemden te praten, het verbaast me altijd weer hoe slecht men daar tegen kan :D
het is ook wel een beetje de manier waarop je iemand benadert. dus met andere woorden, de muziek die de toon maakt
@@tom117323 Inderdaad, ik krijg altijd positieve reacties als ik met vreemden praat. Het ligt eraan op welk moment je iemand aanspreekt en waarom. Niet iedereen zit erop te wachten, maar als je interesse toont en humor hebt dan is men vrijwel altijd positief. En voel de tijd goed aan, maak het niet te lang want iedereen is al druk.
Hier In Amsterdam geniet iedereen wel van een vreemde snuiter met een goed verhaal. Helaas doen niet zoveel mensen het meer. Hier en daar begin ik nog weleens wat. Maar is kort en bondig
Come to Aotearoa New Zealand - we all do this - all the time! Small country - population is spread out - and we (mostly) love to meet new people. Ive often read comments saying New Zealanders are friendly - i think we’re basically we’re just a chatty bunch.
We have that G’day Mate culture - always starts a ‘natter’ (short chat).
Personally i like - lead with an appropriate compliment - eg. Love ya shoes, love this car - my dad had one, isn’t the coffee here great..
Positive trumps negative always. Nobody likes a moaner - we got plenty here too 😜
I like to give someone something positive - make their day!
Yes, I as a Dutchy can confirm this. Love Kiwi people and the friendly culture. We need more of this over here.
dit is wat ik al een tijdje uitlegde tegen mensen
Grappig dat dit onderwerp op m'n scherm verschijnt. Onlangs sprak ik een oudere dame aan net buiten de winkel en ze vroeg " waarom vraag je of het goed gaat me me, niemand spreekt toch zomaar iemand aan ". Dacht ja, daar heb je een punt. #SamenLeven
Lekker lomp, zo'n reactie.
Als je in een stad pech krijgt ergens mee, dan is hulp heel ver te zoeken. Als men in een dorp of gewoon het platte land ergens pech krijgt dan is de eerste die stopt ook de eerste die hulp biedt. Mensen in dorpen en op het platte land die hebben veel betere antennes voor onraad. In de stad zijn al te veel mensen het slachtoffer geworden van geef het maar een naam.
Hier is ook wetenschappelijk bewijs voor! Is tijdens m'n vak Sociale Psychologie besproken. Weet alleen niet meer de conclusie van waarom dit het geval is. Ook het concept "the Bystander Effect" is een complex fenomeen waar nog geen eenduidig antwoord voor is.
Sterker nog, je kan geblesseerd raken en nog is er niemand die reageert... Ik heb het 20 of meer jaren geleden meegemaakt in Scheveningen. Ik was met mijn racefiets en liep een trap af (aan de kant van de haven heb je zo'n heuveltje waar je aan de ene kant met de fiets opkan en aan de andere kant heb je alleen maar een trap, mocht je de locatie kennen). Maar ik gleed uit en was lichtgeblesseerd. Fiets lag op me. Helemaal niemand kwam naar me toe om te vragen of ik in orde was...
Wat een onzin. Ik merk hier in A'dam niets anders dan snelle hulpverlening van vreemden en omstanders.
Bijzonder om te lezen. Het is echt belangrijk. Bij mij zelf gaat het vanzelf.
Het brengt je veel. In ons gezin spraken we er vaak over. Welke bijzondere verhalen ik weer in bv. Het OV gehoord had. Ik kreeg gisteren nog, van een wildvreemde, een kop koffie aangeboden in de Subway.
Dus echt doen!
Prachtig en leerzaam. Leuk om dit verder te ontwikkelen. Met humor. Met zelfkennis. Hoe snel ook ikzelf reageer door mijn eigen kwetsbare kanten.
Ik spreek gelukkig nog wel vreemden op het internet. Ze vertelde me heel veel over mijn moeder.
Dat is absoluut hetzelfde niet als iemand in real life spreken.
Hahaha 😅 ja, gelukkig stellen ze die vragen niet in de kebabzaak 😆
Ik doe het alleen als er ook weer vanaf kan komen. Het is best leuk om een praatje te maken maar ik ben te asociaal en heb geen energie om een hele treinreis of vlucht generieke gesprekken te moeten ondergaan.
Opzich begrijp ik dat energie gedeelte. Het lijkt best een taak voor zo'n gesprek al die tijd te ondergaan. Maar ik zie het graag anders: de lengte van het gesprek heb je niet onder controle. Je zegt wat je denkt en zodra de ander over de drempel heen is krijg je daar ook weer energie van. Zie het een beetje als sporten. Lastig om mee te beginnen maar als je eenmaal bezig bent gaat het best lekker.
Enkele maanden geleden werd ik aangesproken door een vreemde op het station en ik word er nog steeds regelmatig badend in het zweet wakker van.
In Nederland is er ook een gigantisch verschil tussen de randstad en het noorden (plus vast ook andere delen). In het noorden begroet iedereen je, zelfs 's avonds of op de fiets in niemandsland. In de randstad kijken mensen je veel sneller boos/bang aan als je hoi zegt en je hen niet kent, voelt veel meer alsof iedereen langs elkaar heen leeft.
@@annehinrichs22 dat was mijn ervaring ook in de meeste grote steden. Behalve in Eindhoven, in brabant is er over t algemeen een stuk vriendelijkere omgang met vreemden.
Nou ik woon in het Noorden, en groeten naar elkaar is hier ook een ding.
Tja, je kan ook niet elke voorbijganger hallooen. Als ik wandel in het duin is de interactie tussen mensen vaak direct veranderd.
Gek genoeg ben ik het liefste alleen maar heb echt 0 moeite om tegen vreemde te praten. 🤷♂ Alleen als ik merk dat het gesprek nergens heen gaat kap ik het heel snel af. 😅
Op de universiteit merkte ik dat alleen studenten met een migratieachtergrond de moeite namen om te spreken met de schoonmakers.
Ik groet(te) altijd iedereen, maar tegenwoordig kijkt men je aan alsof ze water zien branden, ik doe het nog sporadisch. Ervaring van een persoon met migratie achtergrond, wel hier geboren overigens, half Surinaams/NL.
Dat zijn juist 1 van de belangrijkste mensen in t gebouw!, zulke mensen moeten vaker in t spotlight!
Ik merkte het op mijn werk ook. Ik was een van de weinigen die praatjes maakten met de schoonmaaksters. Nu zal het ermee te maken hebben gehad dat ik toen single was en meerdere van die (allemaal Oekrainse) jongedames best aantrekkelijk was. Ik heb er zelfs nog een tijdje mee gedate.
@@MACRONOnejammer, ik groet meestal ook iedereen. Is gezellig. Mensen worden steeds banger voor elkaar. Gevaarlijke tendens.
Dat is wel echt heel slecht… zal hopelijk per faculteit verschillen ? Het ene vakgebied zal zich arroganter opstellen dan het andere?
ik spreek bijna elke dag wel vreemden aan. in de trein, op straat. even contact maken. vragen of iemand hulp nodig heeft. even hoi zeggen als iemand de hond uitlaat. en in een kleinere stad of dorp of in de wijk makkelijker misschien? Heb ik wel van mijn vader geleerd. Die praatte overal met hele volksstammen...
Ik doe niet anders :). Het is veel te leuk!
Leuke docu! Ik ga het gelijk weer even vaker toepassen. Maar het klopt. De meeste extreme soorten misdrijven worden veroorzaakt door mensen uit onze directe omgeving en in veel mindere mate door vreemden. Daarnaast in de perioden dat ik actief aandacht gaf aan het contact leggen, constateer je dat je bijna met iedereen een band kunt ontwikkelen en bekend maakt...
Zouden willekeurige conversaties op een forum (Reddit/Discord) of hier in de UA-cam comments voor mensen een opstap zijn naar contact met vreemden of juist contact afbreken?
Hier in Spanje is het vrij normaal om met een wildvreemde te spreken. Ik heb ondertussen een college geschiedenis en geopolitiek van de 19de en 20ste eeuw gehad van een voormalige professor aan de universiteit van Barcelona, in de trein van Blanes naar Barcelona. Ik heb vrienden gemaakt in de trein. Afgelopen zaterdag sprak ik nog met twee Marokkaanse jongens van een jaar of 20. Nette, vriendelijke jongens. Een van de jongens ging met dezelfde trein en zat naast ons. Ik heb hem geattendeerd op het concert van 1, 2, 3, Soleil (Cheb Khaled, Rachid Taha en Faudel) voor de rest sprak hij alleen maar Spaans en Catalaans (plus Arabisch, Berbers en Frans) terwijl mijn vrouw en ik de taal (nog) niet machtig zijn. De andere jongen sprak behalve de talen die de andere jongen ook sprak ook nog Engels. Maar die lieten we op het station achter. Maar Spanjaarden zijn socialer dan Nederlanders. Zie daar ook de regeringen in Madrid en in Den Haag.....
@@djvincekline7338 eens! Ik ben nu in Barcelona en ik ervaar hetzelfde. Ik denk dat ik (deels) ga verhuizen in de toekomst. Hasta luego! 👋🌟😜💃🏽😎🫶
Van de 19e eeuw joh. Dan moet hij wel oud geweest zijn.
@@Janthonyx Oh ja, want er bestaan dinosaurusexperts die dus minimaal 66 miljoen jaar oud moeten zijn....
@@djvincekline7338 dat vind ik wel heel oud hoor. Wel knap.
Ik ben 21, en heb de afgelopen jaren amper met mensen gesocialiseerd(o.a. door moderne techniek). Dat had ik eerst niet door, maar ik merkte op een gegeven moment wel dat ik wat miste, waarschijnlijk omdat ik van mijn ouders wel het idee meekreeg van hoe een goed sociaal leven eruit ziet.
Omdat ik fantastische ouders heb ik wel de sociale skills om een inhaalslag te maken, maar ik maak me ook zorgen over de rest van Nederland die dit allemaal minder bewust doorheeft en dat ze wat met hun sociale skills en behoeftes moeten doen.
Wat is jullie favoriete dinosaurus?
Dino's heb ik niet zoveel mee maar mijn kip Coby was de leukste van de twee. 🎉
Ik kwam een plaatje tegen van de pliosaurus. Daar had hij een gigantisch valse smoel vol scheve tanden en een buitengewoonn smerige grjns.
Geweldig, super goed materiaal voor een van mijn toekomstige projecten. 😁
@@marccalis9444 vogels zijn in de kern ook dino's, alleen een ietsje verder geevolueerrd
Geen favo dino, maar vandaag kwam mijn oma langs om voor het eerst ons eerste koophuis te bekijken! Zo leuk om te zien hoe trots ze was. :)
Mijn favoriete dinosaurus is de 'Dinosauwes' van George....
Ik vind het hier in Nederland nog wel meevallen (Behalve als je op Hoogcatherijne bent dan moet je iedereen die hoi zegt keihard negeren :P) Maar ik was in Uppsala Zweden en man oh man wat is het daar eenzaam als je niemand kent.
Staat Scandinavië wel een beetje bekend om, dat ze meer op zichzelf zijn.
Ja ik heb dat ook veel gehoord over Zweden idd.
Zweden zijn net als noordelingen in Nederland, op het eerste gezicht stug, maar al je ze wat beter kent heel aardig.
Grappig, dat zeggen Spanjaarden en Italianen over Nederlanders. Oh man man...
Ja Zweden vinden het raar om iemand die je niet kent te groeten. Echt heel vreemd. Na een 5-urige boswandeling zagen mijn man en ik 2 mensen (zweeds) en die groetten wij natuurlijk. Ze keken ons bevreemd en geïrriteerd aan draaiden hun hoofd om en liepen zonder iets te zeggen verder. Bijna alsof ze bang waren.
einde van het social contrackt
dit is hoe de val van rome eruit ziet
ja man het is alleen maar computer en digitaal kut wereld
As an introvert this is pure nightmarefuel !
Het heeft weinig zin een gesprek aan te knopen als iedereen met oortjes in als een zombie op zijn telefoon zit.. Dit item slaat dan ook nergens op
Weet niet waar jij woont maar waar ik woon (een dorp in Friesland) loopt niet iedereen met oortjes in. Hier is het nog heel normaal om een babbeltje te maken met een vreemde. Beetje kort door de bocht dus om te zeggen dat dit item nergens op slaat.
Het probleem is dat als een vreemde je groet op straat, ze meestal geld van je willen.
Dat is een aanname, heb je dit wel eens bijgehouden? Ik betwijfel dit namelijk.
Ik denk dat het in grote steden wel vaker voorkomt.
Overigens zijn zwervers en bedelaars ook gwn mensen 😊
De meeste mensen zijn echt zo extreem knorrig dat je er hoofdpijn van krijgt.
@@didiervanhessen577 klinkt alsof jij een beetje knorrig bent.
Knorrige kont zoals mijn dochter het zou noemen 😂
Ik denk dat belangst hier ook veel mee te maken heeft.
Ik spreek met niemand meer, want er is toch niemand meer die mijn taal spreekt en ik word moe van met mijn handen en voeten spreken of luisteren naar oerklanken die mensen uitstoten.
Iedereen is verdwaald in hun beeldscherm hoe kun je daar mee in contact treden. Eerst een appje sturen of zo 😊
Tip: Neem een hond. Tijdens het uitlaten spreek je al snel andere hondenbezitters.
ik weet niet of dit aan mijn machine lag, maar de synchronisatie van de audio en video in het begin is wel echt sipjes, verder lijkt het tot nu toe interessant
Helaas waaren de synchronizatie problemen gedurende de gehele video.
Verder wel een fijne video, ik denk al jaren dat meer interpersoonlijke communicatie met onze medemensen geen slecht ding zou zijn.
Erg interessant! Iets om over na te denken.. zonde dat dit programma moet stoppen :(
Om mensen bij die gesprekscursus te zien is toch ronduit verdrietig. Het feit dat dit soort cursussen bestaan laten mijn nekharen overeind staan haha, hard watch
Er is wel een belangrijke voorwaarde voor contact en dat is dat het van twee kanten moet willen komen. Mensen in het OV zijn vaak onderweg naar iets waar ze in hun hoofd al mee bezig zijn. Dan kan het gewoon heel irritant zijn als iemand daar doorheen komt met random vragen of een gesprek dat toch nergens heen gaat.
Mensen zijn altijd wel onderweg ergens naartoe toch?
True story.
Nou ik zeg wellis ''goedemorgen'' en ''excuses'' tegen mensen op de straat.
Telt dat?
Is geen gesprek maar .....je bent wel een vriendelijk mens vermoed ik.
Velen groeten niet eens terug op een groet.
Excuses zeg je voordat je ze opzij duwt? 🙂
@@MartinMaat Nee, niet iedereen die je op straat ziet is uit om jou dag te verpesten.
Sommigen proberen rekening te houden met de maatschappij.
Groet men terug?
Goedemorgen vind ik erg intiem. Zeg dan liever: haIIo, meneer. Want dat 'goede' komt zo dwingend over, alsof iemand mij een goede ochtend verwenst. Ik wil vaak helemaal geen goede morgen hebben
So true! I spoke to a black woman that rang the doorbell. She turned out to be a student where I taught and so I told her a story that i
Please, continu this story 😊
Wat ik irritant vind, is dat een' Goedendag' in de wachtkamer van de dokter of tandarts niet eens meer beantwoord wordt. Ook in het vliegtuig is een 'hallo' al teveel voor degene waar je naast gaat zitten. Ik hoef echt niet met je te praten hoor, maar je hoeft niet te doen alsof je me niet gezien hebt. Ik ervaar dit vaak met de jonge generatie, Fransen en Italianen. Het zal wel cultureel zijn.... Maar volgens mij is een glimlach universeel.
Mee eens; alsof je onzichtbaar bent! Een blik in de ogen is schijnbaar al te veel. Volgens mij is dat echt een groot probleem als we elkaar niet eens meer erkennen in openbare ruimtes. Ik begrijp dat dit niet altijd kan maar ik merk het overal.
Met Italianen is het heel simpel. Je kan teggen ze zeggen 'buongiorno' en met je handen gebaren. Dan reageren ze wel hoor ;-)
Ik zeg altijd "goeiemorgen, dames!" bij het binnenkomen in de kleedkamer van de sportschool. Sinds corona groet er zelden meer iemand terug. Maar het aantal niet-nederlandstalige leden is ook toegenomen, dus een deel zal ook geen idee hebben waar ik het over heb 😂
Dagelijks ! De vroegere "bekenden" hebben hun zijn verspoten
My father would talk to most everyone...
He would liberate you from your shell in seconds. University at 16 and was teaching at 21, dual specialist in embryology and endocrinology. In his dorm he would cook these large meals and half the dorm would hang out at his place. Soon most would pitch in themselves. Yes, there was always 1 or 2 who would make a fuss or have some issue, bring up some dorm rule or try to exploit the situation. But in the end my parents phone book was an inch thick with people from all over the world.
I do the same with my children. And, they move through social, cultural and linguistic obstacles like water around rocks in a river.
The US tends to focus on telling you what is bad, what you should fear etc. Won't always work but you use that prejudice to make connection.
Serial dater hier. Ik doe niet anders
Ik praat van nature veel en ben positief nieuwsgierig, dus maak vaak een praatje met uiteenlopende types.
lang leve de smartphone... die heeft de grootste ellende veroorzaakt.
Elke dag. Zowel online als offline. Stelletje zombies.
🐑🐏💉🧬💀
Ik bij vreemden= 😶
Ik bij vrienden= 🤡
Is dat angst? Onzekerheid? Of lomp?
@ ik denk een combinatie. En veel ervaringen
Gisteren
De kwaliteit van de Z generatie...
Hoe kun je met iemand praten als je gecensureerd wordt in de media???
Door echt te gaan praten en niet via media.
Dat ding onder je neus waar je je eten in stopt kan kennelijk ook geluid maken ;)
Altijd contact met de omgeving blijven houden. Iedereen is anders.
@@Smauritsius😅😅, verrek, je hebt gelijk
Mensen hebben 7 likes gegeven, en nog geen reactie gegeven op dit filmpje.
Ze reageren niet op vreemden
UA-cam comments, like en views zijn niet in sync. De databases van UA-cam gebruiken eventual consistency, dus Wat jij op een gegeven moment ziet in de statistieken is anders wat iemand anders ziet op hetzelfde moment
Z
Het gaat hier toch niet om 'vreemden' maar 'onbekenden'.
Door het woord vreemden wordt de ander al in een hoek gedrukt...!?
Wat een onzin, ben je bekend met de definitie van het woord vreemd?
Volgens mij betekenen die woorden hetzelfde en ik denk niet dat andere mensen het verschil wel zien. Wat zou het verschil zijn?
Mensen die Tegenlicht kijken begrijpen het verschil wel hoor...
dikke vette doorzichtige staatspropaganda...man aman man
Kan je dat ook hard maken?
So creepy talking about strangers, I mean they are fellow human beings not aliens😢😢😢😢
De laatste keer dat ik met een vreemde wilde praten ging dat héél moeilijk want die had een mondkapje op en zei mij daardoor moeilijk verstaanbaar dat hij dat op had omdat er iets was waar mensen van dood gaan van gemiddeld 83 jaar......😷😷😷
Jij bent treurig als je al 2 jaar geen vreemde hebt aangesproken
@@lws7394 Ja inderdaad treurig. Omdat die vreemde was overleden aan de ziekte van plots, kort nadat nadat hij zijn mouw had opgerold. Maar dat zal wel door klimaatverandering komen.
Mocht je al niet met zo'n negatief gezeur in een interactie stappen zou het al stukken beter gaan.
@@dimitridehouck9506 O dus jij noemt wegkijken "niet instappen met negatief gezeur ".
Snap ik goed als je prikspijt hebt.
Ondertussen 400.000 sporters afgelopen 2 jaar sporters gestopt door een "blessure (bron NOS).....
Komt door vergrijzing of klimaatverandering noemen jullie dat .......
@@dimitridehouck9506
Waarom zien we geen autopsies op diegene die hun mouw opstroopten?
O nee wacht, ook negatief gezeur...
Wanneer is de laatste keer dat je echt goed geluisterd hebt naar een corona wappie?
Of geloven jullie nog steeds dat het spontaan uit vleermuizensoep kwam?
@@geengenspuit ik luister elke dag naar een wappie. Geen enkel probleem mee, ieder heeft een mening. Ik hoef er niet mee eens te zijn. En ik maak mijn eigen besluit of ik een prik zet of niet. Maar waar ik niet naar luister zijn Google of Facebook doktoren
Coronawappies zijn niet op zoek naar sociale interactie, dat zijn stoorzenders met een bekende boodschap, als lui die je een abonnement op een krant willen aansmeren en evangelisten. Dus die loop je voorbij want je weet dat ze je tijd gaan verdoen en je beeld over je medemens omlaag gaan trekken.
Voorbeeld waarom we praten hebben afgeleerd
@JeffBilkins En logisch nadenken afgeleerd. Vooral dat.
@@geengenspuit Ik kan prima een gesprek voeren met wappies. Zolang ze hun wappie onderwerpen maar voor zich houden.