Hoi Florus. Vind het leuk om te zien met hoeveel passie jij je camper aanpakt. Echter heb toch paar goed bedoelde tips voor je. De 12 volt elektra zou ik met de led verbindingen toch aanpassen als ik jouw was. Je hebt daar aparte verdeelstrips voor zodat je ze gewoon met stekker verbindingen het aan elkaar kan verbinden. Nu heb je ze getwist met tape eromheen. Dat is niet echt veilig. Draden bewegen als je met de camper rijd. Tape kan los laten met alle gevolgen van dien. Ook zou ik alle losse draden beetje bundelen en vast zetten. Zodat minder makkelijk ergens langs kunnen schuren. En vermijden dat ze direct metaal aanraken. Zelf ben ik me aan het oriënteren op een camper zelf bouwen of niet. En je filmpjes brengen me zeker op ideeën.
Super heldere uitleg. Geen elektricien maar toch alles aan kunnen sluiten. Dank weer voor je uitleg. Ik zou niet een schakelaar geplaatst hebben om je accu’s te laden, maar zoals al werd gemeld de plus van de brandstofpomp of gewoon de plus van je rijverlichting (dimlicht oid).
Tot nu toe ik gebruik ik de ladder niet. Ik heb hem één keer aangezet om te kijken of het werkt. Ik had de beschrijving uit het boekje gevolgd. Maar het is niet verkeert een extra veiligheid in te bouwen. Bedankt voor je feedback
Florus V Het is geen veiligheid hoor. Het is een manier om makkelijker te laden. Als je je (dim)licht aanzet worden je accu’s geladen. Het is in plaats van je schakelaar. In plaats van de aansluiting op je (dim)licht kan je deze dus ook op de plus van je brandstofpomp zetten. Zo wordt leegtrekken van je startaccu voorkomen als je je (dim)licht uitzet of je motor uitzet. 👍🏻
Volgens mij zit er alleen een foutje bij de - van de accu check display. Aan een kant mag alleen de accu zitten alle andere aansluitingen moeten aan de andere kant
De rode schakelaar naast je stuur voor uw achterste accu’s op te laden, kan je gewoon weglaten. Koppel deze signaaldraad gewoon aan op uw contact. Zo worden uw accu’s geladen telkens u met de camper op de baan bent. 😉
Beste Florus, zekeringen zijn in eerste plaats niet bedoeld om je apparatuur te beschermen. Maar om je kabels te beschermen tegen brand. Plaats ook je zekeringen zo dicht mogelijk bij de accu. En ik ben net als jij ook geen electra wonder, maar meer een beroepsknutselaar.
ah ook voor de kabels dat klinkt logisch. Bednakt voor de tip. Ik heb gekozen voor dikke kabels waar nodig om zeker te zijn dat het voldoende is om de stroom aan te kunnen.
Hoi Florus, 1 ding heb je niet laten zien, dat is de "walstroom" of te wel de 240v aansluiting van buiten. heb je daar een scheidingstransformator tussen gezet? Zou ik wel doen, dat voorkomt een spanningsverschil tussen de "wal" en de camper, een spanningsverschil kan er voor zorgen dat je een oplazer krijgt als je de camper vastpakt en nog aarde maakt met de "wal", de "wal" is in dit geval de de grond rond de camper. Een scheidingstransformator doet niets anders dan 1:1 omzetten van 240v naar 240v maar door de transformator worden het 2 volledig gescheiden systemen.
Op de negatieve bus bar heb je naast de kleinere kabels 3 'grote' kabels op een minpool aangesloten. Mogen deze 3 'grote' kabels elk amperage doorvoeren. Of moet dat amperage kleiner zijn dan de bus bar maximum ampere load?
Beste Floris, goede en duidelijke beschrijving. Even vraagje over de ledlampen, ik zie dat je voor elke lampje een aparte afstandsbediening hebt? Of zijn deze op één afstandsbediening?
@@FlorusV Bedankt voor het antwoord, ik heb ze inderdaad gevonden op internet. Nog een vraagje...welke diameter bedrading heb je gebruikt, ik wilde voor mijn de 6 led-lampen 2,5mm2 gebruiken maar voor de rest 6mm2 (TV, koelkast, etc)...ik zie bij jou verschillende diktes lopen.
Dag florus, ken jij een bedrijf dat elektra onderdelen levert zoals accu, zonnepaneel, omvormer etc en dit ook kan aansluiten voor mij? Alvast bedankt!
@@FlorusV Googlen kwam ik ook wel op. Er is bij iedereen die ik vond een wachtrij van 3 maanden. Vandaar dat ik het jou vroeg. Bedankt voor je reactie!
Alvast een opmerking die kabel die naar de D+ moet op de dynamo heb jij via een schakelaar gemaakt. die is erg link als je die vergeet uit te zetten. Ik heb hem aangesloten op de plus van de brandstof pomp die krijgt alleen stroom als de motor loopt. dus is veiliger.
Hoi Florus, ziet er goed uit! Even een vraag: ik zie dat je geaarde stopcontacten gebruikt, gaan er vanuit de verdeeldoos naar de stopcontacten uitsluitend 3-aderige kabels of gebruik je per stopcontact 2-aderige kabels (alleen een + en - draad) en doe je aarde via de centraaldoos? Alvast bedankt.
Kan het zijn dat je boord en startaccu soms verwisseld in je verhaal? Zekeringen beschermen geen apparaten maar bedrading. Je behoort dan ook te letten op dikte en lengte van de kabel. Dik is fijn en lang is niet fijn.
Koos Kaas Problemenoplosser ja dat klopt is heb tekst in de video deze verspreking gecorrigeerd. Ja ik heb ook voor de zekerheid dikke draden aangelegd waar het nodig was.
Florus V de essentie van mijn reactie is natuurlijk dat zekeringen je bedrading beschermen. En niet zoals jij zegt, de aangesloten apparaten. Groet Frank.
Ik zie nu ook dat je op de ijzeren strip ook een plus vanaf de startaccu heb, Dat vind ik niet zo verstandig nu kun je ook je startaccu leegmaken met de verbruikers Met als gevolg niet meer starten.
Florus, je Victron BMV gaat op deze manier nooit werken. Vanaf de huishoud accu mag de minpool enkel en alleen naar de shunt lopen. Pas na de shunt mag hij naar het chassis of andere componenten. Wel handig om even aan te passen, dan weet je namelijk altijd precies de laadtoestand van je accu's.
Hoi Sam mijn Victron BMV werkt perfect. Als ik apparaten aan heb staan zie ik hoeveel er verbruikt wordt. Ook kan ik aflezen hoe vol de accu is en zie ook weer dat deze wordt bijgeladen door de zonnepanelen. Ik zeker bereid om iets aan te passen maar ik denk niet dat dat nu nodig is. Als je iets anders bedoelt hoor ik dat graag.
@@FlorusV Klop, je ziet wel je verbruik alleen niet wat er vanaf je dynamo wordt bijgeladen.. dus het percentage wat je op je BMV ziet is niet correct.
De voorbereiding voor de aansluiting ligt er wel maar ik dacht ga eerst eens kijken hoe het gaat met de zonnepanelen. Het blijkt dat we geen walstroom nodig hebben.
Goed gedaan, maar waarom stop je 77v in charge controller als je er maar 12v van gebruikt? Volgens mij was het logischer geweest om de 38v panelen parallel te plaatsen zodat je meer ampères hebt om je accu's te laden. Je hebt twee verschillende soorten Solar charge controleren Pwm en mppt. Mppt haalt het maximale uit je zonne paneel. Hierover staan ook uitgebreide video's op internet. Ik heb geen camper maar heb wel een zelf aangelegd 12v systeem in huis. Ik gebruik al jaren een pwm. Dit werkt bij mij goed. Maar verder goed gedaan
De controller is een MPPT met een ingangsspannig van maximaal 100V. Dan is een paneel van 38V in serie juist de beste oplossing. Overigens is die 38V de nominale spanning, in de winter kan die hoger zijn. (Zie datasheets van de panelen). Maar goed, netjes onder de 100V. Voordeel in serie is dat je sneller op de 'opstartspanning' bent, en de panelen dus al (minimaal) hun werk kunnen doen. Tevens heb je een hogere spanning, dus lagere stroom. Dunnere draden en minder verliezen in de kabels tov parallel. Een MPPT is een switched step-down, dus het vermogen is gewoon volledig bruikbaar: 5A bij 77V is 385W. Je hebt wel wat rendementsverlies, maar aan de 12V zijde zal je accu in dat geval gewoon met 385/14 (bij benadering) is dus zo'n 27A laden. Het is niet zo dat je maar met 5A laad en de rest compleet onbenut laat. Deze combi/keuze is gewoon de beste optie in deze situatie, zowel kwa regelaar als kwa manier van aansluiten. Alleen de 540Wp zal in de praktijk nooit gehaald worden, want dat is onder optimale omstandigheden, en vooral ook de optimale hoek. Een paneel plat op het dak is dat niet. Dus in de praktijk zal het eerder 475W maximaal zijn (een goede 40A) Bij een PWM regelaar is het een ander verhaal, maar anno 2020 is dat eigenlijk onzinnig om nog te gebruiken, rendement van een MPPT is een stuk hoger en de prijsverschillen zijn tegenwoordig minimaal.
@@FlorusV Dat kan je pas goed zien als je echt eens een winter of een paar maanden achter elkaar autark zonder landstroom hebt gestaan en als je thuis bent staat die dan wel aan het stroomnet ? Want je bent nu "pas" een paar maanden onderweg, maar het kan net zo goed voldoende zijn, eens even afwachten 1/2 jaarlijkse evaluatie en de jaarlijkse en dan kan je goed bekjken daar moet ik nog wat dit of dat doen of bijbouwen of "afbreken" hahahhh grepske of course. groeten.
Had ik al aangegeven in vorige video, heb je als leek knap gedaan en ik denk dat vele electriciens (niet om slecht over de doelgroep te praten want je hebt overal potloden en gummies)zich hier nog een voorbeeld aan kunnen nemen dus. Duidelijke uitleg en goed in mekaar gezet een voorbeeld voor diegenen die dit ook zelf willen doen. laters***
haha denk maar niet dat elke professional het netter dan dat heeft hoor meeste elektriciens die ik ken zouden dat voor zichzelf precies zo hebben gedaan waarom een uur extra bezig zijn als je het toch niet ziet.
Ik begrijp de keuze van de laadomvormer niet, waarom geen laadstroom verdeler geplaatst Dat werkt super als je motor draaid worden start accu en boord accu geladen en op de zonnepanelen werkt het op dezelfde manier. Terwijl je met de verbruikers nooit de startaccu kunt ontladen. Zie info victron laadstroomverdeler. Verder goed bezig.
Heel Fijn dat je het zo gedetailleerd uitlegt en wat super lief dat je je halve vloer open gooit voor de kijker. Super bedankt.
Topper man, je video's zijn echt behulpzaam !
Fijn om te lezen 👍
Wat een super heldere uitleg! Veel wijzer geworden, bedankt!
Dat heb je heel mooi gemaakt!Veel rij plezier en geniet er van!👍
Wat leuk dat je ons een kijkje in de ‘keuken’ geeft. Dank.
zeer goed uitgelegd en weer wat bijgeleerd :-)
bedankt voor je geweldige uitleg! erg duidelijk ook. Camperheld!
Camperheld :-)
Zeer nuttige informatie, bedankt
Hoi Florus. Vind het leuk om te zien met hoeveel passie jij je camper aanpakt. Echter heb toch paar goed bedoelde tips voor je. De 12 volt elektra zou ik met de led verbindingen toch aanpassen als ik jouw was. Je hebt daar aparte verdeelstrips voor zodat je ze gewoon met stekker verbindingen het aan elkaar kan verbinden. Nu heb je ze getwist met tape eromheen. Dat is niet echt veilig. Draden bewegen als je met de camper rijd. Tape kan los laten met alle gevolgen van dien. Ook zou ik alle losse draden beetje bundelen en vast zetten. Zodat minder makkelijk ergens langs kunnen schuren. En vermijden dat ze direct metaal aanraken. Zelf ben ik me aan het oriënteren op een camper zelf bouwen of niet. En je filmpjes brengen me zeker op ideeën.
Thx voor je tip Jolanda en leuk dat je wat inspiratie uit de video's haalt
Super heldere uitleg. Geen elektricien maar toch alles aan kunnen sluiten. Dank weer voor je uitleg. Ik zou niet een schakelaar geplaatst hebben om je accu’s te laden, maar zoals al werd gemeld de plus van de brandstofpomp of gewoon de plus van je rijverlichting (dimlicht oid).
Tot nu toe ik gebruik ik de ladder niet. Ik heb hem één keer aangezet om te kijken of het werkt. Ik had de beschrijving uit het boekje gevolgd. Maar het is niet verkeert een extra veiligheid in te bouwen. Bedankt voor je feedback
Florus V Het is geen veiligheid hoor. Het is een manier om makkelijker te laden. Als je je (dim)licht aanzet worden je accu’s geladen. Het is in plaats van je schakelaar. In plaats van de aansluiting op je (dim)licht kan je deze dus ook op de plus van je brandstofpomp zetten. Zo wordt leegtrekken van je startaccu voorkomen als je je (dim)licht uitzet of je motor uitzet. 👍🏻
Mooi werk Florus !
Volgens mij zit er alleen een foutje bij de - van de accu check display. Aan een kant mag alleen de accu zitten alle andere aansluitingen moeten aan de andere kant
De rode schakelaar naast je stuur voor uw achterste accu’s op te laden, kan je gewoon weglaten. Koppel deze signaaldraad gewoon aan op uw contact. Zo worden uw accu’s geladen telkens u met de camper op de baan bent. 😉
Mooi duidelijk en ook heel eerlijk verhaal.
Heel duidelijk uitgelegd knap hoor
Goed uitgelegd, top👍😊
Welke dikte kabels/snoeren heb jij gebruikt voor de verschillende stroomverbruikers? (Koel, licht en d.)
Leuke video en leuk verteld ik zou wat Win zei de krimpkousen goed gebruiken ik zag iets teveel koper verder je doet het goed en ga zo door
Al eens gedacht aan een elektroblok misschien eens naar kijken verder voor een leuke video
Beste Florus, zekeringen zijn in eerste plaats niet bedoeld om je apparatuur te beschermen. Maar om je kabels te beschermen tegen brand. Plaats ook je zekeringen zo dicht mogelijk bij de accu. En ik ben net als jij ook geen electra wonder, maar meer een beroepsknutselaar.
ah ook voor de kabels dat klinkt logisch. Bednakt voor de tip. Ik heb gekozen voor dikke kabels waar nodig om zeker te zijn dat het voldoende is om de stroom aan te kunnen.
Mooi aangelegde installatie. Een advies maak nog krimpkous om de kabel ogen
Nog nooit van gehoord. Ik ga het onderzoeken. Bedankt voor de tip.
@@FlorusV kijk maar eens naar de bij UA-cam films van WCN GOCH of GNS TV
He Florus, Heb je voor je led een 12v stabilisator nodig? ik lees veel dat je accu volt nog wel eens kan wisselen en daarmee je led kan slopen.
Tot dus ver gaat alles goed. Ik had er nog nooit van gehoord
Hoi Florus, 1 ding heb je niet laten zien, dat is de "walstroom" of te wel de 240v aansluiting van buiten.
heb je daar een scheidingstransformator tussen gezet? Zou ik wel doen, dat voorkomt een spanningsverschil tussen de "wal" en de camper, een spanningsverschil kan er voor zorgen dat je een oplazer krijgt als je de camper vastpakt en nog aarde maakt met de "wal", de "wal" is in dit geval de de grond rond de camper. Een scheidingstransformator doet niets anders dan 1:1 omzetten van 240v naar 240v maar door de transformator worden het 2 volledig gescheiden systemen.
We maken geen gebruik van walstroom. Wij hebben voldoende met 540W zonnepanelen en 220 A accucapaciteit
Op de negatieve bus bar heb je naast de kleinere kabels 3 'grote' kabels op een minpool aangesloten. Mogen deze 3 'grote' kabels elk amperage doorvoeren. Of moet dat amperage kleiner zijn dan de bus bar maximum ampere load?
Scheidings relais tussen motoraccu en woon batt ,dan doet ie dat automatich
Beste Floris, goede en duidelijke beschrijving. Even vraagje over de ledlampen, ik zie dat je voor elke lampje een aparte afstandsbediening hebt? Of zijn deze op één afstandsbediening?
Voor elke strip een aparte controller maar je zet ze aan en uit met één afstand bediening.
@@FlorusV Bedankt voor het antwoord, ik heb ze inderdaad gevonden op internet. Nog een vraagje...welke diameter bedrading heb je gebruikt, ik wilde voor mijn de 6 led-lampen 2,5mm2 gebruiken maar voor de rest 6mm2 (TV, koelkast, etc)...ik zie bij jou verschillende diktes lopen.
Heb net nog even gekeken ik zou zeggen kijk een naar de video`s van Greg Virgoe weet niet of je het kent ,maar heel boeiend
Beste Florus, Hoe kan ik jou persoonlijk benaderen. Ben op zoek naar informatie voor een zelfbouwcamper.
Goede tips
Dag florus, ken jij een bedrijf dat elektra onderdelen levert zoals accu, zonnepaneel, omvormer etc en dit ook kan aansluiten voor mij? Alvast bedankt!
nee ken ik niet. even googlen
@@FlorusV Googlen kwam ik ook wel op. Er is bij iedereen die ik vond een wachtrij van 3 maanden. Vandaar dat ik het jou vroeg. Bedankt voor je reactie!
Alvast een opmerking die kabel die naar de D+ moet op de dynamo heb jij via een schakelaar gemaakt. die is erg link als je die vergeet uit te zetten.
Ik heb hem aangesloten op de plus van de brandstof pomp die krijgt alleen stroom als de motor loopt. dus is veiliger.
Bedankt voor de tip wat is het gevaar als je hem vergeet uit te zetten?
@@FlorusV zoals al geschreven dan trek je de startaccu leeg.
Wat is je dikte van de draad voor de koelkast en bijv. De verlichting?
Daar vraag je me wat. Ik heb veel te dikke draad gebruikt. Volgens mij is 2mm2 voldoende. Maar informeer even waar je de koelkast hebt gekocht
Hoi Florus, ziet er goed uit!
Even een vraag: ik zie dat je geaarde stopcontacten gebruikt, gaan er vanuit de verdeeldoos naar de stopcontacten uitsluitend 3-aderige kabels of gebruik je per stopcontact 2-aderige kabels (alleen een + en - draad) en doe je aarde via de centraaldoos?
Alvast bedankt.
Kan het zijn dat je boord en startaccu soms verwisseld in je verhaal? Zekeringen beschermen geen apparaten maar bedrading. Je behoort dan ook te letten op dikte en lengte van de kabel. Dik is fijn en lang is niet fijn.
Mijn echte naam is trouwens Frank Elsenburg
Koos Kaas Problemenoplosser ja dat klopt is heb tekst in de video deze verspreking gecorrigeerd. Ja ik heb ook voor de zekerheid dikke draden aangelegd waar het nodig was.
Florus V de essentie van mijn reactie is natuurlijk dat zekeringen je bedrading beschermen. En niet zoals jij zegt, de aangesloten apparaten. Groet Frank.
Knap gedaan hoor en een goede uitleg
Dag Florus, waardevolle info! Heb je toevallig een overzicht van de electra-producten? Ivm boodschappenlijst
Bekijk even de video op mijn kanaal met inkooplijst in de omschrijving staat een link
Ik zie nu ook dat je op de ijzeren strip ook een plus vanaf de startaccu heb,
Dat vind ik niet zo verstandig nu kun je ook je startaccu leegmaken met de verbruikers
Met als gevolg niet meer starten.
De plus vanuit de start accu komt via de regelaar
Florus, je Victron BMV gaat op deze manier nooit werken. Vanaf de huishoud accu mag de minpool enkel en alleen naar de shunt lopen. Pas na de shunt mag hij naar het chassis of andere componenten. Wel handig om even aan te passen, dan weet je namelijk altijd precies de laadtoestand van je accu's.
Hoi Sam mijn Victron BMV werkt perfect. Als ik apparaten aan heb staan zie ik hoeveel er verbruikt wordt. Ook kan ik aflezen hoe vol de accu is en zie ook weer dat deze wordt bijgeladen door de zonnepanelen. Ik zeker bereid om iets aan te passen maar ik denk niet dat dat nu nodig is. Als je iets anders bedoelt hoor ik dat graag.
@@FlorusV Klop, je ziet wel je verbruik alleen niet wat er vanaf je dynamo wordt bijgeladen.. dus het percentage wat je op je BMV ziet is niet correct.
Hoi. Waarom heb je gekozen om geen wall cq buitenaansluiting van 220 te maken voor op de camping.
De voorbereiding voor de aansluiting ligt er wel maar ik dacht ga eerst eens kijken hoe het gaat met de zonnepanelen. Het blijkt dat we geen walstroom nodig hebben.
even wat anders zou jij jullie tafel in de camper eens wat nader kunnen laten zien is deze ver groot baar en hoe ?
Dat is een goeie ik ga er een video overmaken
@@FlorusV perfect
Goed gedaan, maar waarom stop je 77v in charge controller als je er maar 12v van gebruikt? Volgens mij was het logischer geweest om de 38v panelen parallel te plaatsen zodat je meer ampères hebt om je accu's te laden.
Je hebt twee verschillende soorten Solar charge controleren
Pwm en mppt. Mppt haalt het maximale uit je zonne paneel. Hierover staan ook uitgebreide video's op internet. Ik heb geen camper maar heb wel een zelf aangelegd 12v systeem in huis. Ik gebruik al jaren een pwm. Dit werkt bij mij goed.
Maar verder goed gedaan
De controller is een MPPT met een ingangsspannig van maximaal 100V. Dan is een paneel van 38V in serie juist de beste oplossing. Overigens is die 38V de nominale spanning, in de winter kan die hoger zijn. (Zie datasheets van de panelen). Maar goed, netjes onder de 100V.
Voordeel in serie is dat je sneller op de 'opstartspanning' bent, en de panelen dus al (minimaal) hun werk kunnen doen. Tevens heb je een hogere spanning, dus lagere stroom. Dunnere draden en minder verliezen in de kabels tov parallel.
Een MPPT is een switched step-down, dus het vermogen is gewoon volledig bruikbaar: 5A bij 77V is 385W. Je hebt wel wat rendementsverlies, maar aan de 12V zijde zal je accu in dat geval gewoon met 385/14 (bij benadering) is dus zo'n 27A laden. Het is niet zo dat je maar met 5A laad en de rest compleet onbenut laat.
Deze combi/keuze is gewoon de beste optie in deze situatie, zowel kwa regelaar als kwa manier van aansluiten.
Alleen de 540Wp zal in de praktijk nooit gehaald worden, want dat is onder optimale omstandigheden, en vooral ook de optimale hoek. Een paneel plat op het dak is dat niet. Dus in de praktijk zal het eerder 475W maximaal zijn (een goede 40A)
Bij een PWM regelaar is het een ander verhaal, maar anno 2020 is dat eigenlijk onzinnig om nog te gebruiken, rendement van een MPPT is een stuk hoger en de prijsverschillen zijn tegenwoordig minimaal.
@djsmiley01 heeft al uitgebreider toegelicht dan ik dat zou kunnen. Ik heb nooit een PWM regelaar overwogen.
En sta jij soms aan de stroom als je op een campeerplek staat?
Nee nog nooit aan de stroom gestaan en nog nooit onder de 65% gekomen. En we zijn niet zuinig met de stroom.
@@FlorusV Dat kan je pas goed zien als je echt eens een winter of een paar maanden achter elkaar autark zonder landstroom hebt gestaan en als je thuis bent staat die dan wel aan het stroomnet ?
Want je bent nu "pas" een paar maanden onderweg, maar het kan net zo goed voldoende zijn, eens even afwachten 1/2 jaarlijkse evaluatie en de jaarlijkse en dan kan je goed bekjken daar moet ik nog wat dit of dat doen of bijbouwen of "afbreken" hahahhh grepske of course.
groeten.
Had ik al aangegeven in vorige video, heb je als leek knap gedaan en ik denk dat vele electriciens (niet om slecht over de doelgroep te praten want je hebt overal potloden en gummies)zich hier nog een voorbeeld aan kunnen nemen dus.
Duidelijke uitleg en goed in mekaar gezet een voorbeeld voor diegenen die dit ook zelf willen doen.
laters***
haha denk maar niet dat elke professional het netter dan dat heeft hoor meeste elektriciens die ik ken zouden dat voor zichzelf precies zo hebben gedaan waarom een uur extra bezig zijn als je het toch niet ziet.
Respect , doe het je niet na.
Ik begrijp de keuze van de laadomvormer niet, waarom geen laadstroom verdeler geplaatst
Dat werkt super als je motor draaid worden start accu en boord accu geladen
en op de zonnepanelen werkt het op dezelfde manier.
Terwijl je met de verbruikers nooit de startaccu kunt ontladen. Zie info victron laadstroomverdeler.
Verder goed bezig.
Ik ga het eens bekijken! bedankt voor de tip
Knap
linkje voor Elektriche aanleg www.engineerathome.com/camperbouw/elektrische+installatie+aanleggen+in+de+camper/77
ik voeg hem toe aan de omschrijving. Bedankt!
lekker bezig bro. ik ben zeker geabonneerd op jou. ik zou het echt waarderen als jij op mij abonneert. alvast bedankt.