Çok rica etsem Avelina Lesper'in daha fazla konuşmalarını çevirmeniz bizi çok mutlu eder. Hayatımda izlediğim en iyi eleştirilerden. Başka konuşmalarına bakıp anlayamamak beni çok üzüyor :(
Bu yorumunuzu yazalı 4 ay geçmiş. Ne işle uğraştığınızı bilmemekle beraber tekrar bu konuşma aklınıza geldi mi? bunları önceden bilip, bilmemeniz önemli değil.
Bienal'lerin Çağdaş Sanat Müzesi ve Galerici kuratörlerin, Dinazor Akademisyenlerin tıpkı Otomatik Portakal filminde olduğu gibi, sandalyeye bağlanıp, gözleri aletle dört açılıp aralıksız altı saat izletilmesi gereken bir çeviri video.
😆😆😆😆😆...daha da kötüsü olsun. Sanat tarihini bir asırda çöplüğe çevirdiler...düşünün 200 tıl sonra buraya bakıp kusacaklar...kafaları karışmış insanların yüzyılı...😬 diyecekler...
Ne kadar değerli bir çeviri, çok geç de keşfetmiş olsam sevindim izlediğime. Sanatın her alanında, edebiyatta bile tekelleşme varken bunu burada bulmak harikaydı. Altın bulmuş gibiyim (: Ellerinize sağlık.
SONUNDA SANAT KONUSUNDA HEMEN HEMEN AYNI ŞEYLERİ DÜŞÜNDÜĞÜM 1 İNSAN, ÜSTELİK ÇOK GÜZEL 1 KADIN. ÇAĞDAŞ SANAT ÇERÇEVESİNDE BENİM GÖZÜMDE İHTİŞAMLI 1 SANAT ESERİ BU KADIN. TŞK.
Sistemin isteği de bu zaten eleştirileri ortadan kaldırmaya çalışmak. Eleştirirsem cahil damgası yerim aşısı uzunca zamandır tutmuş bir algı yıkılmalı... bu sebeple Sanat/Eleştiri doğru orantı ile hayatta kalabilmekte.. Korkmadan bunun sanatla ne ilgisi var diyebilmeli..
Hayır etiketlenmezsin kim etiketlenir biliyor musun, bu bok gibi olmuş veya bu sanat değil diyip çekip giden birisi etiketlenir, Bu kadın gibi içini doldurarak örnek vererek neden sanat olmadığını ve sanat olması için ne özellikler taşımış olması gerektiğinide söylersen o zaman kimse seni etiketleyemez
Sıradışı bir sanat eleştirmeni.. Demek ki ; Akademili olmak yetmiyor , sanat tarihine ve sürece hakim olan biri olarak gerçekleri gözlemlemiş, yaşamış, özümsemiş ve bir sonuç bir hüküm çıkarmış... Kavramsal sanat anlayışını, Sanat akımı olarak görmeyecek kadar ve bunun bir tarz ve still oluşu hakkında kendisince katii bir sonuç cıkarabilecek kadar da derin bir eleştirmen... cok faydalandım...tesekkür ederiz...saygılar.
Geçen gün bienalden çıktığımızda bu nasıl bir düzenbazlık ben yaptım ve açıkladım oldu mantalitesini sinirlenerek tartışırken bu konuşmaya denk gelmek yalnız olmadığımı hissettirdi.
O kadar güzel ve açıklayıcı anlatmış ki; sözlerine sonuna kadar katılıyorum.. Anlatımının bir kısmında verdiği "araç kullanma kısmı" ne kadar doğru idi.. kompozisyon nedir, çizgi nasıl çizilir bilmeden yapılan onca saçma sapan çalışmaya acaba sanat diyebilir miyiz son tahlilde ? kendi kendime hep bunu sormuşumdur, son yıllarda önüme sürülen tonlarca "sanatçı" geçinen insanın eserlerine bakarken...bir *bacon* , bir *gogh* , bir *freud* olabilirler mi sizce ? Hayır olamazlar ve zaten olamıyorlar da...
Lesper sanatın hali pür melalinden bahsetmiyor , içinde yaşadığımız zamanın insanlık sorunlarını dile getiriyor...başlarımıza geçirilmiş bir şablon güzergahın otoyollarında yol aldığımızı anlatıyor...sizlere de teşekkür, Lesker'e de...
Yapılan eleştiri sadece Çağdaş ve Modern Sanat üzerine olabilir ama günümüz toplumunun her alanda estetikten ve emekten uzak kısır bir döngüde can çekiştiği aşikar. Emeğin ve sanatın gerçek değerinin anlaşılacağı ve değerinin bilineceği bir dönemi tekrar yaşayacak mıyız bilemiyorum?
Başta değerli çevirmen olmak üzere sayfada emeği geçenlere teşekkür ederim. Yıllardır beklediğim sanat eleştirisi tam olarak buydu! İnsan aklıyla alay edip ardından "Sen aptal olduğun için anlamıyorsun!" Naraları atan para köpeği tüm sahte sanatçılara ve sanatseverlere iyi bir ders olmuş! Kadını kucaklayıp teşekkür etmek istedim. Sizin gibi gerçek sanatçılar yaşayacak..
"arte contemporáneo" karşılığı olarak "çağdaş sanat" değil de "modern sanat" kullanılması sanat kuramına ve akımlara uzaklıktan kaynaklanıyor sanırım. Basit bir hata gibi görünebilir ancak maalesef değil. Koskoca yakın dönem sanatının yanlış okunmasına sebep olacak bir hata. Kabaca bahsedeyim video-art, performans sanatı vb. türler post-modern sanatın araçları. Post-modern sanat ve modern sanat arasındaysa çok ciddi bir fark var. Çağdaş sanat dediğimizse daha ziyade post-modern sanatı işaret eden bir terim. Yani Avelina Lesper'in "sanat değil" dediği şey post-modern sanat, başlıkta çeviri hatasından kaynaklanan modern sanat değil kastettiği. Yanlış bilinen bir şeyi perçinlemek kötü olmuş...
modern ingilizcede çağdaş demek.kafan yanmış kardeş senin ama korkma çok muazzam bir sanat eserim olan ereksiyon peçetemden gönderebilirim.bana adresini yaz :)
Yeni açılan muhteşem mimarili bir sanat galerisindeki çağdaş sanat sergisine gittim. Değerli, çarpıcı eserler vardı ancak, bu ne bu da sanatmı dediğim eser diyemediğim çalışmalar vardı. Oranı da hiç az değildi. Tabi ki sanat uzmanı değilim, ancak sanatı ve sanat kitaplarını takip eden biriyim. Galelerinin vitrinine bir klozet konmasını da şiddetle yadırgadım. Pisuvarın bir müzede olmasından esinlenmiş olabilirler, bilemem. Bu sanat değil!
Sana aşık oldum Avelina... Yeni tanıdım ve vuruldum. Köylü Ekrem ve sen dünyaya yön vermelisiniz (imkansız olduğunu biliyorum). Mafya ve kara para baronları buna izin vermez. Olsun gönlümüzdesin.
Güzel sanatlardan 50 yıl once mezun oldum hayatım hep tasarım ve sanatla ilgili geçti bazı sergilerde gördüğün enstalasyonlara hayret ettim sanki birisi çöpünü galeride yere atmış gibi yanından gülerek deçip gidiyorduk. Bir de bazı sanatçılar resimlerini öğrencilere yaptırıyor diye duyduk üstelik çok ünlü ve yüksek fiyata satılıyor eserleri bu da bana ters.
Peki Avelina hocam, sormak isterim size: güzel bir çeviri sanat mıdır? Bence öyle. Mesela Belit Sak'ın, sizin bu su gibi akan şahane konuşmanızı yine su gibi akan bir şekilde çevirmesinden alınan bir haz söz konusu; üstelik bu haz belli bir estetiğe de haiz: Doğru noktalama işaretleri, şapkalı "â"lara verilen önem, anlam düşüklüğüne izin vermeyen güzel Türkçe ve Meksika'ya özel birtakım yer adlarının Türkçe okur için anlaşılmaz kalmaması için parantezle müdahale edilmesi vb. Biz çevirilerinizden estetik haz aldığımızı düşünürken siz arka planda kara para falan aklamıyorsunuz inşallah, Çeviri Konuşmalar?! :)
sanat bu kadının heykeli, sanatçıda onu yapan adam olacak... :) sanatın nasıl ticarete alet edilerek bir kara para aklama aracına dönüştüğünü, aslında sanatın hala sanat olduğunu fakat, bu sanatı yaratanların, yani dahi insanların asimile edilerek yada sindirilerek nasıl derseniz, geri plana itildiğini anlatıyor. ve sanatı izleyen bizlere de müthiş fikirler veriyor. açıklamaya ihtiyaç duyulan şeyler, sizi yoran, sizde herhangi bir estetik algı yaratmayan şeylerin sanat olmadığını söyleyin ve yüzlerine vurun diyor. gerçi o kadar çok şey söylüyor ki...
contemporary istanbulu ziyaret ettikten sonra bu video ve benzerlerini seyretmeye daha çok ihtiyaç duydum. ben de eser diye gördüğüm birçok şeye çok üzülüyorum. şimdi amaç bir mesaj belirleyip onu nasıl ifade edebilirim diye düşünmek ve buna göre eser üretmek değil. birbirleriyle alakasız objeleri bir araya koyuyorlar, haydi şimdi altına bir açıklama uyduralım diyorlar, şunu şunu anlatmaya çalıştım şunu sembolize ettim diye açıklama uyduralım diyorlar kim ne anlayacak ki zaten diyorlar ve belki içlerinden gülüyorlar yani ben öyle düşünüyorum.
1.51 : Sanat, var olmak için bir bağlama ihtiyaç duyandır. 1.54 : Sanat, var olmak için bir bağlama ihtiyaç duymayandır. Çeviride bir hata var gibi geldi.
Çeviriyi yaparken ben de bu kısmı defalarca tekrar tekrar dinlemek zorunda kaldım, çelişkinin farkındayım. Belki konuşmacı o sırada fikrini değiştirip tam tersini savunmuştur, belki montajdan kaynaklanan bir durumdur, emin değilim; fakat ben yine de olduğu şekliyle aktarıp yorumumu katmamayı tercih ettim. Dikkatiniz ve yorumunuz için de teşekkür ederim.
Daha önce herhangi bir dalda bu kadar donanımlı ve hiyerarşik eleştiri yaparak ufuk açan bir eleştrirmen görmedim. Müthiş, eleştridiği sanatçıların sözüm ona eserlerinden haberim yok ama o kadar tutarlı bir konuşma ki hak vermemek imkansız.
Sanatçı asla bir şeyi yaratmaya sıfırdan başlamaz sıfırdan tek bir sanatçı yaratmıştır onun da varlığı henüz bir dilemmadır. Fakat konumuz bu değil yaratım her zaman kümülatif olmuştur. Birike birike ve farklılaştırarak. Bu yüzden stilize, soyutlama ve soyut terimleri var. Hepsi birbirinin takibi
Bana, İstanbul Üniversitesinden bir Doç. hocanın üstelik Ana Bilim dalında görevli bir akademisyenin diyaloğunu hatırlattı. Konu, yazma sanatı üzerineydi. İlgili akademisyen, anlatımında sürekli piyasanın taleplerine cevap olma veya o arzı üretme gerekliliği noktasına vurgu yaparak anlattı. Ben de hocam, eğer bahsettiğiniz durumda bir iş açığa çıkarılırsa buradaki muhayyile sanatçının özgür iradesinin dışında bir duruma dönüşür ve sanatçı dediğimiz kişi de bir anlamda tüccarlık yapmış olur dedim; ancak hocanın ''o saygın hocanın'' sözleri ise daha şaşırtıcıydı: ''Yapmazsanız tavuk döner yemeye devam edersiniz'' maalesef akademide böylesi düşünen insanlar çok. Ancak bunu tüm akademisyenlere mal etmek haksızlık olur; çünkü bu şekilde düşünmeyen, bu şekilde biçimlendirmeden öğretmeye, anlatmaya çalışan akademisyenler de var bu ülkede. Fildişi kulelere özlem duymayanlara sevgilerimi yolluyorum.
Boyle bir yorum postmodernizm de yapilarak burada yorum yapmis buyuk guruha "sen anlamiyorsan sanat degil merak etme" mesaji verdigi icin cok tehlikeli keza bu sanatcilar zaten postmodernizmin bir urunu bir denge tutturmak lazim kadin da onu diyor zaten yoksa her modern sanat her cagdas sanat kandirmaca degil, kendide cok yetenekli ama muzeye giremeyen insanlar oldugunu soyluyor
Adamlar yetenek sınavlarını kaldırıyor daha ne olsun.. Zaten yetenek sınavıyla girilen okullarda bile çizebilen sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu.
yüzyıllardır tartışılan, üzerine yapılmayan yorumun kalmadığı bir konuda 24dk belki de daha fazla konuşabilmek ayrı bir meziyet istiyor :D şahsen beni konuşulan şeyler 2.dkdan itibaren sıktı çünkü sürekli bu tarz şeylere bakıyorum zaten. ama buradaki ve başka yerlerdeki yorumlar çok hoşuma gitti. meğer insanların çoğu içten içe bu tarz eserlere ve toptan çağdaş sanata karşı bir eziklik ve aşağılık kompleksi besliyormuş. en temel tepki 'biz anlamadığımız için bize salak diyorlar ama gelin görün ki zaten çağdaş sanat diye bir şey yokmuş' çok komik bu. hayatın her alanında her şeyi anlamanın imkanı yok zaten, bu yüzden herhangi bir şeyden anlamamak gayet doğal bir durum. gocunacak ve eziklenecek bir durum yok. çağdaş sanatın en temel sorunu zamandır bundan 200sene sonra şu an üretim yapan sanatçıların nasıl görüleceğini bilmiyoruz ancak bunu bildiğimiz zaman yani 200 sene sonra sağlıklı bir yorum yapılabilir. şu an yukarıdaki video da dahil olmak üzere konuşulan şeylerin çoğu havada kalıyor bu yüzden. yine de bu kadının söylediklerinin hiç yeni ve çarpıcı şeyler olmadığını, bunun gibi tartışmaların sürekli yapıldığını belirtelim de videoyu izleyip çağdaş sanata karşı bir devrimin başladığını sanmasın insanlar. en azından bu yorumu okuyacak kadar sabırlı olanlar :D
özellikle resim ve şiirde; derme çatma, kurnazlığa kaçan form ve sözcüklerle bir şeyler ortaya koyma (koyamama) 20. yy. sonlarından itibaren artmaya başladı. tüketim hızlandıkça, üretimler de o oranda fabrikasyon olup ve kitschleşmeye başladı. amaç daha çok para kazanmakla bir oldu. resim ve şiir eleştirmenlerin elinde ruhsuz performanslara dönüşüyor...
4:55 e kadar söyledikleri tamamen doğru değil, kültürel sermaye ile sanat eserini anlamak-çözmek- ondan etkilenmek bağlantılıdır mesela Guernica'da ne olduğunu anlamak için İspanyol İç Savaşı'nı bilmek gerekir. Ama ondan sonra göte göt demesi gayet güzel olmuş
Spor, sanat,endüstriyel sanat, ileri mühendislik, şifa gibi pek çok diğer elzem konuda da bu yozlaşmayı ve post modernist siz de çağdaş yaklaşımları karalayarak değer ve estetik yargılarını, güzellik kaygılarını köreltiyorlar. Umarım insanlık bu oyunu görür.
Avelina Lesper'i öncelikle tebrik etmek gerekiyor, hem dürüst hem de cesur saptamalar yaptığı için. sanatın içine edildiği bu durumu, ülkemizde kamouoyunda dile getirebilen var mı? bilmiyorum. basitliği, zevksizliği ve ukalalığı kolajlayıp akademi , galeri ve müze ortamlarında tüccarlık yapan tiplerin (çoğunluk) şımarıklıklarını ciddiye almamak gerekir. "bunu bende yapabilirim" -"ne anlatıyor" dedirten her iş hurdacılıktır.
Aklıma takılan şu; sanat eserinin yoğun bir çaba ve yetenek ürünü olması gerektiğini savunuyor. Beş metreye iki metre boyutlarında bir tuvar hayal edin. Sanatçı, fırça darbeleriyle milyonlarca sarı renkte nokta yapıyor. Eseri bitirmeside bir yılını alıyor. Bu sanat eserimidir ?
Bana kalırsa yine değil, çünkü sen noktaları değil bu sefer o noktaları yaptığın süre zarfını önplana çıkarıyorsun ki bunun yine estetiksel ve sanatsal bir anlamı yok aksine noktaları değil o 1 yılı güzel bir fiyatla pazarlıyorsun. Kadının dediği zaten hiçbir sanatsal değeri olmayan şeyleri başka şeylerle değerlendirmeye çalışınalarak (misal senin örnek verdiğin 1 yılı süreçle yapıldığı değeri biçilmesi gibi) pazarlanması. Ki bu yine bir kurmaca.
Her türlü malzemeyi kullanarak sanat yapılabilir mi? Örneğin dışkı veya idrar kullanılarak? Çünkü bu Orozco denen şahıs ve türevleri her şeyi kullanıyor veya öyle sanıyor. Ve maalesef yaptıkları şey sanat sanılıyor. Bakın, sanatın ne olduğunu kesin olarak bilmiyoruz ama ne olmadığı hakkında birkaç fikre sahibiz. Şarlatanlık ve kalpazanlık sanat olamaz. Sanatçı ne yaptığını başta kendi bilen kişidir. Her türlü zırvalık ve hırsızlık postmodern teknik adı altında mâzur gösteriliyor. Postmodern teknik deyip kendini aklayanların postmodernizmin ve postmodern durumun ne olduğu hakkında fikri yok. Bunlar sanatçı değil, bunlar tüccar ve mafya. Hanımefendi çok haklı.
Sasha baron cohenin yeni showu who is america'da hapisten yeni çıkmış bir adam tiplemesi vardı meni, idrar ve dışkısıyla resim yapan.Ulan acayip gülmüştüm.Kadin bir müze sahibi ve sanatçı, yanına gidiyo ve anlatiyodu nasıl resim yaptigini.Röportaj sırasında kadına azdı ve ilhamim geldi dedi, tuvalete gidip meni ve dışkısıyla kadını çizdi asdfhhjjklk.Gitmeden de kadından kasık kılı istedi, birçok ünlüden de toplamış sözde.Kadin koparıp verdi aq.Cidden salak insan çok ya.
Avelina Lesper'in dedikleri öteki sanat dalları için de geçerli, "Yüzükleri Efendisi" filim mi ya da Don Brown'in yazdıkları şeyler edebiyat mı ? Peki şu Elif Şafak, Ahmet Ümit, Orhan Pamuk gibilerin yazdıkları, hepsi çöp.
Tutucu bir sanat anlayışa sahip olan bir sanat eleştirmen. Hala "dahi" gibi 18th yüzyılda kulanilan ve da Vinci'ye öven bir uzman. Daha önce sanatın ne olup olmadığını karar veren diktatörler gibi konuşuyor. Cagdas sanatta zayif eserler varken hepsini yok saymak saçma bir yaklaşım. Eleştirdiği konular 100 sene önce aştık zaten. Popülizm ile sanati karıştırıyor. Ayrıca estetik ve yaraticilik kavramlarini kısıtlı ve sakıncalı kulanıyor.
uyduruk "sanat performansları", resim ve heykel çalışmaları, ben yaptım güzel oldu narsisizmin dışa vurumlarıdır. akademi, galeri ve müzeler de bu durumun beslendiği alanlar...
Konuşan abla yetkili bir ablaya benziyor. Tüm sanatçılar ve eserleri için böyle konuşuyor olamaz ama video hep o noktayı hedef gösteriyor. Yani günümüzde bakıp gerçekten anlamadığımız ve sırf anlamadığımız için salakça eleştirdiğimiz sağlam işler de mevcut. Bence o kısımlar videonun vermeye çalıştığı mesajı dolambaçlı yollara sokacağından ötürü röportajdan kesilip atılmış. Söyledikleri yanlış değil, tümüne katılıyorum ama eksik. Sanattan zerre anlamayan Picasso'yu bile eleştiren kekolara gün doğmuş :D Geçmiş olsun.
Mesele Picasso değil. Çağdaş sanat eleştiriliyor. Post-modern dönem yani . Picasso modern dönem daha erken yani. Bienallerde gördüğümüz saçmalıklardan bahsediliyor.
picassoda soyut sanatta çok büyük bir palavradır. picassonun çok kısa bir yaratıcı dönemi mevcut ondan sonrası kendi kendini tekrarı kkarikatürü ve parodisidir. insan algısının anlamayacağı sırf retoriğe ve biri srü bok püsür laf salatasına dayalı böyyük sanat tam bir sahteklarlık ve enayi kanırmacasıdır. insan algısı iyi sanatı zatne algılar. onun ötesi sahtekarlık. kadın bunu çok güzel anlatıyor.
Ben düşünürken bu insan konuşuyor...sanki aklımı okuyor...ennnn kötü olduğunu düşündüğüm bir sanatçı(!) Damien Hirst ün adını duyuyorum. Eserleri bu kadar kötü olabilir. Sayfasının altına neler yazmak istiyorum, yazamıyorum...aptalların nefret yığınlarının altına kalmamak için...😬
Mantıksal bir yaratım süreci yerine parasal bir rastgelelik süreci hakim sanki. iki çizgi çekeyim heh altına bir açıklama bir kaç godoman gelsin -aahh ne derin, hayatın 2 çizgisini anlatıyor, desin sonra da adı sanat olsun bir de 5 milyona satılsın. Yersen
Gürkan abi senin sanat ile ilgilendiğini bilmek güzel bir şey. Bir sanatçı olarak ben de her zaman çağdaş sanatın abuk sabuk saçmalıktan öteye gidemeyeceğini düşünüyordum ki hala öyleyim. Bu tıpkı İslam dinine karıştırılan Hadis Sünnet Şirkinin sanat versiyonu !... hatta tam da öyle diyebilirim.
Sanatin elestirel dusunceyle olan iliskisini kavrayabilirseniz, aslinda sizin onemli olarak degerlendirdiginiz problemlerle ne kadar yakindan ilgili oldugunu gorursunuz.
Yıllardır acılar içinde olan bir sanat tarihi mezunu olarak bu video sonrası ağlamak istiyorum, sinirlerim boşaldı resmen ! OHH BE !
Çok rica etsem Avelina Lesper'in daha fazla konuşmalarını çevirmeniz bizi çok mutlu eder. Hayatımda izlediğim en iyi eleştirilerden. Başka konuşmalarına bakıp anlayamamak beni çok üzüyor :(
Mükemmel açıklamış. Dinlerken içimin yağları eridi resmen. Nihayet boka bok diyen birisi 👏👏👏
🤣😋🤣🤣🤣🤣🤣
Bu yorumunuzu yazalı 4 ay geçmiş. Ne işle uğraştığınızı bilmemekle beraber tekrar bu konuşma aklınıza geldi mi? bunları önceden bilip, bilmemeniz önemli değil.
Bienal'lerin Çağdaş Sanat Müzesi ve Galerici kuratörlerin, Dinazor Akademisyenlerin tıpkı Otomatik Portakal filminde olduğu gibi, sandalyeye bağlanıp, gözleri aletle dört açılıp aralıksız altı saat izletilmesi gereken bir çeviri video.
Çok ağır olmaz mı hocam :))
@@ozbayenes anca paklar
az bile...
😆😆😆😆😆...daha da kötüsü olsun. Sanat tarihini bir asırda çöplüğe çevirdiler...düşünün 200 tıl sonra buraya bakıp kusacaklar...kafaları karışmış insanların yüzyılı...😬 diyecekler...
😁👏👏👏
Ne kadar değerli bir çeviri, çok geç de keşfetmiş olsam sevindim izlediğime. Sanatın her alanında, edebiyatta bile tekelleşme varken bunu burada bulmak harikaydı. Altın bulmuş gibiyim (: Ellerinize sağlık.
SONUNDA SANAT KONUSUNDA HEMEN HEMEN AYNI ŞEYLERİ DÜŞÜNDÜĞÜM 1 İNSAN, ÜSTELİK ÇOK GÜZEL 1 KADIN. ÇAĞDAŞ SANAT ÇERÇEVESİNDE BENİM GÖZÜMDE İHTİŞAMLI 1 SANAT ESERİ BU KADIN. TŞK.
dünyada henüz varlığını ve düşüncelerini bilmedigin 7 milyar 750 milyon küsür :) kaldı desene (:
inanılmaz bir iş yapmışsınız.
Çeviri yapmışlar, inanılmaz cidden.
ağzına sağlık canım benim.
1.5 milyona boş çerçeve alanlar düşünsün
kara para aklama :)
Çok mantıklı para aklama yöntemi
Sonunda birisi "Kral Çıplak" diyor.
Aynı cümleyi kurdum
Yoo yıllardır deniyordu zaten bu özellikle çeşitli komedi dizilerinde, filmlerinde be karikatürlerde..
Şu çeviri için ne kadar teşekkür etsek az. Elinize sağlık.
Muhteşemdi.Dürüstlüğü ve heyecanı gerçek bir başyapıt;sanat eseriydi..
Murakami'ye sanatçı dememesiyle bir kez daha takdirimi kazandı
👌🏾
Helal olsun, çok dürüst, akıllı ve cesur bir kadın, çok çarpıcı gerçekler içeren bir konuşma...
*_Sanat'ın endüstrileşmesi vs. güzel ve doğru tespitler ancak bunu biz söylesek cahil diye etiketleniriz muhtemelen._*
"Biz"den kastın sadece tuval üzerine yapılan şeyleri beğenen kesim ise muhtemelen etiketlenirdiniz evet.
Sistemin isteği de bu zaten eleştirileri ortadan kaldırmaya çalışmak. Eleştirirsem cahil damgası yerim aşısı uzunca zamandır tutmuş bir algı yıkılmalı... bu sebeple Sanat/Eleştiri doğru orantı ile hayatta kalabilmekte.. Korkmadan bunun sanatla ne ilgisi var diyebilmeli..
sen cahil olduğun için zaten, o kadının işi sanat eleştirmek, birikimi ona uygun
Hayır etiketlenmezsin kim etiketlenir biliyor musun, bu bok gibi olmuş veya bu sanat değil diyip çekip giden birisi etiketlenir, Bu kadın gibi içini doldurarak örnek vererek neden sanat olmadığını ve sanat olması için ne özellikler taşımış olması gerektiğinide söylersen o zaman kimse seni etiketleyemez
Sıradışı bir sanat eleştirmeni.. Demek ki ; Akademili olmak yetmiyor , sanat tarihine ve sürece hakim olan biri olarak gerçekleri gözlemlemiş, yaşamış, özümsemiş ve bir sonuç bir hüküm çıkarmış... Kavramsal sanat anlayışını, Sanat akımı olarak görmeyecek kadar ve bunun bir tarz ve still oluşu hakkında kendisince katii bir sonuç cıkarabilecek kadar da derin bir eleştirmen... cok faydalandım...tesekkür ederiz...saygılar.
Geçen gün bienalden çıktığımızda bu nasıl bir düzenbazlık ben yaptım ve açıkladım oldu mantalitesini sinirlenerek tartışırken bu konuşmaya denk gelmek yalnız olmadığımı hissettirdi.
Bianel gerçekten faciaydı.
hay ağzını öpeyim hocam, ne güzel dile getirmişsiniz tane tane. çeviri ve yayın için de ayrıca teşekkür ederim.
O kadar güzel ve açıklayıcı anlatmış ki; sözlerine sonuna kadar katılıyorum.. Anlatımının bir kısmında verdiği "araç kullanma kısmı" ne kadar doğru idi.. kompozisyon nedir, çizgi nasıl çizilir bilmeden yapılan onca saçma sapan çalışmaya acaba sanat diyebilir miyiz son tahlilde ? kendi kendime hep bunu sormuşumdur, son yıllarda önüme sürülen tonlarca "sanatçı" geçinen insanın eserlerine bakarken...bir *bacon* , bir *gogh* , bir *freud* olabilirler mi sizce ? Hayır olamazlar ve zaten olamıyorlar da...
Chok teshekkur ederim . emeğinize sağlık
Lesper sanatın hali pür melalinden bahsetmiyor , içinde yaşadığımız zamanın insanlık sorunlarını dile getiriyor...başlarımıza geçirilmiş bir şablon güzergahın otoyollarında yol aldığımızı anlatıyor...sizlere de teşekkür, Lesker'e de...
Yapılan eleştiri sadece Çağdaş ve Modern Sanat üzerine olabilir ama günümüz toplumunun her alanda estetikten ve emekten uzak kısır bir döngüde can çekiştiği aşikar. Emeğin ve sanatın gerçek değerinin anlaşılacağı ve değerinin bilineceği bir dönemi tekrar yaşayacak mıyız bilemiyorum?
Elinize sağlık. Teşekkürler
Çeviri için çok teşekkürler, harika işler yapıyorsunuz.
Başta değerli çevirmen olmak üzere sayfada emeği geçenlere teşekkür ederim. Yıllardır beklediğim sanat eleştirisi tam olarak buydu! İnsan aklıyla alay edip ardından "Sen aptal olduğun için anlamıyorsun!" Naraları atan para köpeği tüm sahte sanatçılara ve sanatseverlere iyi bir ders olmuş! Kadını kucaklayıp teşekkür etmek istedim. Sizin gibi gerçek sanatçılar yaşayacak..
Muazzam'a bir video. Fevkaladenin fevkinde video sonunda ayakta alkışladım hanımefendiyi.
İstanbul modern’ den çıkınca kendimi çok ezik hissetmiştim bunu izleyince özgüvenim tazelendi...
"arte contemporáneo" karşılığı olarak "çağdaş sanat" değil de "modern sanat" kullanılması sanat kuramına ve akımlara uzaklıktan kaynaklanıyor sanırım. Basit bir hata gibi görünebilir ancak maalesef değil. Koskoca yakın dönem sanatının yanlış okunmasına sebep olacak bir hata.
Kabaca bahsedeyim video-art, performans sanatı vb. türler post-modern sanatın araçları. Post-modern sanat ve modern sanat arasındaysa çok ciddi bir fark var. Çağdaş sanat dediğimizse daha ziyade post-modern sanatı işaret eden bir terim. Yani Avelina Lesper'in "sanat değil" dediği şey post-modern sanat, başlıkta çeviri hatasından kaynaklanan modern sanat değil kastettiği.
Yanlış bilinen bir şeyi perçinlemek kötü olmuş...
modern ingilizcede çağdaş demek.kafan yanmış kardeş senin ama korkma çok muazzam bir sanat eserim olan ereksiyon peçetemden gönderebilirim.bana adresini yaz :)
sen de işin ticaretindesin, çorbana bakıyorsun.
Selam keriz tokatlayici kardeşim
@@muratdeniz7547 valla galiba ejakülasyon peçetesi demek istemişsin, ereksiyonla peçetenin pek bi ilgisi yok gibi
Yeni açılan muhteşem mimarili bir sanat galerisindeki çağdaş sanat sergisine gittim. Değerli, çarpıcı eserler vardı ancak, bu ne bu da sanatmı dediğim eser diyemediğim çalışmalar vardı. Oranı da hiç az değildi. Tabi ki sanat uzmanı değilim, ancak sanatı ve sanat kitaplarını takip eden biriyim. Galelerinin vitrinine bir klozet konmasını da şiddetle yadırgadım. Pisuvarın bir müzede olmasından esinlenmiş olabilirler, bilemem. Bu sanat değil!
Sana aşık oldum Avelina... Yeni tanıdım ve vuruldum. Köylü Ekrem ve sen dünyaya yön vermelisiniz (imkansız olduğunu biliyorum). Mafya ve kara para baronları buna izin vermez. Olsun gönlümüzdesin.
Paylasimlariniza BA-YI-LI-YO-RUM
Çok güzel bir röportaj, bulanın da çevirenin de emeklerine sağlık. Avelina Lesper'in diğer videolarını da eklerseniz çok tatlı olur tabi :)
Benzer düşüncelerle yazdığım çok sayıda yazıyı sayfalarımda bulabilirsiniz. Avelina Lesper'e katılıyorum.
Güzel sanatlardan 50 yıl once mezun oldum hayatım hep tasarım ve sanatla ilgili geçti bazı sergilerde gördüğün enstalasyonlara hayret ettim sanki birisi çöpünü galeride yere atmış gibi yanından gülerek deçip gidiyorduk. Bir de bazı sanatçılar resimlerini öğrencilere yaptırıyor diye duyduk üstelik çok ünlü ve yüksek fiyata satılıyor eserleri bu da bana ters.
Bu kadın bir harika❤
Peki Avelina hocam, sormak isterim size: güzel bir çeviri sanat mıdır? Bence öyle. Mesela Belit Sak'ın, sizin bu su gibi akan şahane konuşmanızı yine su gibi akan bir şekilde çevirmesinden alınan bir haz söz konusu; üstelik bu haz belli bir estetiğe de haiz: Doğru noktalama işaretleri, şapkalı "â"lara verilen önem, anlam düşüklüğüne izin vermeyen güzel Türkçe ve Meksika'ya özel birtakım yer adlarının Türkçe okur için anlaşılmaz kalmaması için parantezle müdahale edilmesi vb. Biz çevirilerinizden estetik haz aldığımızı düşünürken siz arka planda kara para falan aklamıyorsunuz inşallah, Çeviri Konuşmalar?! :)
Hayır değildir, iştir.
sanat bu kadının heykeli, sanatçıda onu yapan adam olacak... :) sanatın nasıl ticarete alet edilerek bir kara para aklama aracına dönüştüğünü, aslında sanatın hala sanat olduğunu fakat, bu sanatı yaratanların, yani dahi insanların asimile edilerek yada sindirilerek nasıl derseniz, geri plana itildiğini anlatıyor. ve sanatı izleyen bizlere de müthiş fikirler veriyor. açıklamaya ihtiyaç duyulan şeyler, sizi yoran, sizde herhangi bir estetik algı yaratmayan şeylerin sanat olmadığını söyleyin ve yüzlerine vurun diyor. gerçi o kadar çok şey söylüyor ki...
Şükür ki dünya üzerinde ticaretin parçası olmayı reddedip sanat hakkında dobra konuşan eleştirmenler de varmış! Çeviri için minnettarım💖🌻
Keşke herkes böyle cesur olabilse.
çevirmene teşekkürler
contemporary istanbulu ziyaret ettikten sonra bu video ve benzerlerini seyretmeye daha çok ihtiyaç duydum. ben de eser diye gördüğüm birçok şeye çok üzülüyorum. şimdi amaç bir mesaj belirleyip onu nasıl ifade edebilirim diye düşünmek ve buna göre eser üretmek değil. birbirleriyle alakasız objeleri bir araya koyuyorlar, haydi şimdi altına bir açıklama uyduralım diyorlar, şunu şunu anlatmaya çalıştım şunu sembolize ettim diye açıklama uyduralım diyorlar kim ne anlayacak ki zaten diyorlar ve belki içlerinden gülüyorlar yani ben öyle düşünüyorum.
Peki hangisi, hangisini etkiledi?
Piyasa-insanlar mı yoksa sanat mı?
Square (Kare) filmini tavsiye ederim. Modern sanatı sorgulaması açısından çok güzel bir film
Bu cümleleri yıllardır neden içimden konuştum acaba ?!
Nefis❤️👏👏👏
1.51 : Sanat, var olmak için bir bağlama ihtiyaç duyandır.
1.54 : Sanat, var olmak için bir bağlama ihtiyaç duymayandır.
Çeviride bir hata var gibi geldi.
Çeviriyi yaparken ben de bu kısmı defalarca tekrar tekrar dinlemek zorunda kaldım, çelişkinin farkındayım. Belki konuşmacı o sırada fikrini değiştirip tam tersini savunmuştur, belki montajdan kaynaklanan bir durumdur, emin değilim; fakat ben yine de olduğu şekliyle aktarıp yorumumu katmamayı tercih ettim. Dikkatiniz ve yorumunuz için de teşekkür ederim.
@@arch.b3670 cok tesekkurler ceviri icin
Bağlama ihtiyaç duyan da duymayan da sanattır demeye çalışıyor bence
Bence de fikrini değiştirdiği için düzeltme yaptı
Öncesinde sana neyin sanat olmadığını söyleyeyim diyor. Sonrasında kendi düşüncesini aktarıyor.
Daha önce herhangi bir dalda bu kadar donanımlı ve hiyerarşik eleştiri yaparak ufuk açan bir eleştrirmen görmedim. Müthiş, eleştridiği sanatçıların sözüm ona eserlerinden haberim yok ama o kadar tutarlı bir konuşma ki hak vermemek imkansız.
I love her for telling the truth without fear.
Kadın konuştukça ışık saçtı. Ve konuştukça güzelleşti.
Ufkum açıldı. Çok önemli işler yapıyorsunuz...
teşekkürler
Sen çok gerçek ve doğru yoldasın bir de insanlar bilse . Ama çoğunluk bu fikirde.
Sanatçı asla bir şeyi yaratmaya sıfırdan başlamaz sıfırdan tek bir sanatçı yaratmıştır onun da varlığı henüz bir dilemmadır. Fakat konumuz bu değil yaratım her zaman kümülatif olmuştur. Birike birike ve farklılaştırarak. Bu yüzden stilize, soyutlama ve soyut terimleri var. Hepsi birbirinin takibi
O kadar rahatladım ki... Sonunda birileri bu saçmalığın gerçek yüzünü en azından benim dilimin dönmeyeceği kadar iyi anlatmış
Aynen. Bir rahatlama geldi....
Hep hatırlatmamız gereken video
Bana, İstanbul Üniversitesinden bir Doç. hocanın üstelik Ana Bilim dalında görevli bir akademisyenin diyaloğunu hatırlattı. Konu, yazma sanatı üzerineydi. İlgili akademisyen, anlatımında sürekli piyasanın taleplerine cevap olma veya o arzı üretme gerekliliği noktasına vurgu yaparak anlattı. Ben de hocam, eğer bahsettiğiniz durumda bir iş açığa çıkarılırsa buradaki muhayyile sanatçının özgür iradesinin dışında bir duruma dönüşür ve sanatçı dediğimiz kişi de bir anlamda tüccarlık yapmış olur dedim; ancak hocanın ''o saygın hocanın'' sözleri ise daha şaşırtıcıydı: ''Yapmazsanız tavuk döner yemeye devam edersiniz'' maalesef akademide böylesi düşünen insanlar çok. Ancak bunu tüm akademisyenlere mal etmek haksızlık olur; çünkü bu şekilde düşünmeyen, bu şekilde biçimlendirmeden öğretmeye, anlatmaya çalışan akademisyenler de var bu ülkede. Fildişi kulelere özlem duymayanlara sevgilerimi yolluyorum.
Bu kadını izlemeye bayılıyorum , bu kaçıncı izleyişim...
Boyle bir yorum postmodernizm de yapilarak burada yorum yapmis buyuk guruha "sen anlamiyorsan sanat degil merak etme" mesaji verdigi icin cok tehlikeli keza bu sanatcilar zaten postmodernizmin bir urunu bir denge tutturmak lazim kadin da onu diyor zaten yoksa her modern sanat her cagdas sanat kandirmaca degil, kendide cok yetenekli ama muzeye giremeyen insanlar oldugunu soyluyor
Adamlar yetenek sınavlarını kaldırıyor daha ne olsun.. Zaten yetenek sınavıyla girilen okullarda bile çizebilen sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu.
heyecan duyarak izledim :D
yüzyıllardır tartışılan, üzerine yapılmayan yorumun kalmadığı bir konuda 24dk belki de daha fazla konuşabilmek ayrı bir meziyet istiyor :D şahsen beni konuşulan şeyler 2.dkdan itibaren sıktı çünkü sürekli bu tarz şeylere bakıyorum zaten. ama buradaki ve başka yerlerdeki yorumlar çok hoşuma gitti. meğer insanların çoğu içten içe bu tarz eserlere ve toptan çağdaş sanata karşı bir eziklik ve aşağılık kompleksi besliyormuş. en temel tepki 'biz anlamadığımız için bize salak diyorlar ama gelin görün ki zaten çağdaş sanat diye bir şey yokmuş' çok komik bu. hayatın her alanında her şeyi anlamanın imkanı yok zaten, bu yüzden herhangi bir şeyden anlamamak gayet doğal bir durum. gocunacak ve eziklenecek bir durum yok.
çağdaş sanatın en temel sorunu zamandır bundan 200sene sonra şu an üretim yapan sanatçıların nasıl görüleceğini bilmiyoruz ancak bunu bildiğimiz zaman yani 200 sene sonra sağlıklı bir yorum yapılabilir. şu an yukarıdaki video da dahil olmak üzere konuşulan şeylerin çoğu havada kalıyor bu yüzden. yine de bu kadının söylediklerinin hiç yeni ve çarpıcı şeyler olmadığını, bunun gibi tartışmaların sürekli yapıldığını belirtelim de videoyu izleyip çağdaş sanata karşı bir devrimin başladığını sanmasın insanlar. en azından bu yorumu okuyacak kadar sabırlı olanlar :D
kendini seçkin göster ki malın ucuza gitmesin, ben ne üstünüm ne akıllıyım edaları ile etki yaratmaya çalışan kurnazlık, seninki...
Dediğiniz sirkeyi yıllandırarak şaraba çevirmeye benziyor ama sanat böyle dönüşümlü bir şey değil.
özellikle resim ve şiirde; derme çatma, kurnazlığa kaçan form ve sözcüklerle bir şeyler ortaya koyma (koyamama) 20. yy. sonlarından itibaren artmaya başladı. tüketim hızlandıkça, üretimler de o oranda fabrikasyon olup ve kitschleşmeye başladı. amaç daha çok para kazanmakla bir oldu. resim ve şiir eleştirmenlerin elinde ruhsuz performanslara dönüşüyor...
Altyazıda ''müze'' diye çevrilen kelime ''müzayede'' olabilir mi acaba?
Geleceğe dair umudumu tetikledi..
modern değil, çağdaş sanat olmalıydı.
Avelina,, the best one..
4:55 e kadar söyledikleri tamamen doğru değil, kültürel sermaye ile sanat eserini anlamak-çözmek- ondan etkilenmek bağlantılıdır mesela Guernica'da ne olduğunu anlamak için İspanyol İç Savaşı'nı bilmek gerekir. Ama ondan sonra göte göt demesi gayet güzel olmuş
Spor, sanat,endüstriyel sanat, ileri mühendislik, şifa gibi pek çok diğer elzem konuda da bu yozlaşmayı ve post modernist siz de çağdaş yaklaşımları karalayarak değer ve estetik yargılarını, güzellik kaygılarını köreltiyorlar. Umarım insanlık bu oyunu görür.
💯💯💯💯💯💯💯💯💯
Avelina Lesper'i öncelikle tebrik etmek gerekiyor, hem dürüst hem de cesur saptamalar yaptığı için. sanatın içine edildiği bu durumu, ülkemizde kamouoyunda dile getirebilen var mı? bilmiyorum. basitliği, zevksizliği ve ukalalığı kolajlayıp akademi , galeri ve müze ortamlarında tüccarlık yapan tiplerin (çoğunluk) şımarıklıklarını ciddiye almamak gerekir. "bunu bende yapabilirim" -"ne anlatıyor" dedirten her iş hurdacılıktır.
Türkiye’de de sanatın bu durumunu anlatan bir tane sanat eleştirmeni tanıyorum; Özkan Eroğlu! Videolarını izleyin. Adam her gün dert yanıyor.
👏 👍
Aklıma takılan şu; sanat eserinin yoğun bir çaba ve yetenek ürünü olması gerektiğini savunuyor. Beş metreye iki metre boyutlarında bir tuvar hayal edin. Sanatçı, fırça darbeleriyle milyonlarca sarı renkte nokta yapıyor. Eseri bitirmeside bir yılını alıyor. Bu sanat eserimidir ?
Bana kalırsa yine değil, çünkü sen noktaları değil bu sefer o noktaları yaptığın süre zarfını önplana çıkarıyorsun ki bunun yine estetiksel ve sanatsal bir anlamı yok aksine noktaları değil o 1 yılı güzel bir fiyatla pazarlıyorsun. Kadının dediği zaten hiçbir sanatsal değeri olmayan şeyleri başka şeylerle değerlendirmeye çalışınalarak (misal senin örnek verdiğin 1 yılı süreçle yapıldığı değeri biçilmesi gibi) pazarlanması. Ki bu yine bir kurmaca.
Her türlü malzemeyi kullanarak sanat yapılabilir mi? Örneğin dışkı veya idrar kullanılarak? Çünkü bu Orozco denen şahıs ve türevleri her şeyi kullanıyor veya öyle sanıyor. Ve maalesef yaptıkları şey sanat sanılıyor. Bakın, sanatın ne olduğunu kesin olarak bilmiyoruz ama ne olmadığı hakkında birkaç fikre sahibiz. Şarlatanlık ve kalpazanlık sanat olamaz. Sanatçı ne yaptığını başta kendi bilen kişidir. Her türlü zırvalık ve hırsızlık postmodern teknik adı altında mâzur gösteriliyor. Postmodern teknik deyip kendini aklayanların postmodernizmin ve postmodern durumun ne olduğu hakkında fikri yok. Bunlar sanatçı değil, bunlar tüccar ve mafya. Hanımefendi çok haklı.
Sasha baron cohenin yeni showu who is america'da hapisten yeni çıkmış bir adam tiplemesi vardı meni, idrar ve dışkısıyla resim yapan.Ulan acayip gülmüştüm.Kadin bir müze sahibi ve sanatçı, yanına gidiyo ve anlatiyodu nasıl resim yaptigini.Röportaj sırasında kadına azdı ve ilhamim geldi dedi, tuvalete gidip meni ve dışkısıyla kadını çizdi asdfhhjjklk.Gitmeden de kadından kasık kılı istedi, birçok ünlüden de toplamış sözde.Kadin koparıp verdi aq.Cidden salak insan çok ya.
Keşke daha da anlatsaydı...
kadın bütün birikimlerini araştırmalarını düşüncelerini burda sana özet geçemez sanırım :) Avelina Lesper araştır takip et ...
@@kalpsiz82 "ben kitap okuyamıyorum arkadaşlar sağolsun, okuyup özet geçiyorlar bana" demişti RTE ;)
Müthiş
Herhangi bir nesneyi müzeye koymak onu sanat eseri yapar mı? The Square
Efsane
Ben hep dedim ve derim ama etim ne budum ne beni kim dinler...
Güzel
Düşüncelerimin tercümanı olmuş kadın. Ünvde hocalarımla sürekli tartışırdım bu konu yüzünden rivriv yaparlardı hepsi.
8 unlike contempo sanatçıları ehehehe
Daha güzel ifade edilemezdi!!
14:30 çok çok haklı
Hatun işi biliyor.
4:09
13:00
15:29 !!
17:58 !!
Katmanlar arası anlamlar içinde bir garip hikaye
15:24 e göre sorgulanmazsa her şeyi pazarlayabilirsin kadir mısıroğlunun fikirlerini bile
oh be!!!
Kral çıplak hatta çırılçıplak... 👌😎
Avelina Lesper'in dedikleri öteki sanat dalları için de geçerli, "Yüzükleri Efendisi" filim mi ya da
Don Brown'in yazdıkları şeyler edebiyat mı ?
Peki şu Elif Şafak, Ahmet Ümit, Orhan Pamuk gibilerin yazdıkları, hepsi çöp.
kendimi bildim bileli bu ablanın dediklerini söyler, savunurum. ne hanzoluğum kaldı, ne cahilliğim mk.
15:27 haklı
Tutucu bir sanat anlayışa sahip olan bir sanat eleştirmen. Hala "dahi" gibi 18th yüzyılda kulanilan ve da Vinci'ye öven bir uzman. Daha önce sanatın ne olup olmadığını karar veren diktatörler gibi konuşuyor. Cagdas sanatta zayif eserler varken hepsini yok saymak saçma bir yaklaşım. Eleştirdiği konular 100 sene önce aştık zaten. Popülizm ile sanati karıştırıyor. Ayrıca estetik ve yaraticilik kavramlarini kısıtlı ve sakıncalı kulanıyor.
uyduruk "sanat performansları", resim ve heykel çalışmaları, ben yaptım güzel oldu narsisizmin dışa vurumlarıdır. akademi, galeri ve müzeler de bu durumun beslendiği alanlar...
Konuşan abla yetkili bir ablaya benziyor. Tüm sanatçılar ve eserleri için böyle konuşuyor olamaz ama video hep o noktayı hedef gösteriyor. Yani günümüzde bakıp gerçekten anlamadığımız ve sırf anlamadığımız için salakça eleştirdiğimiz sağlam işler de mevcut. Bence o kısımlar videonun vermeye çalıştığı mesajı dolambaçlı yollara sokacağından ötürü röportajdan kesilip atılmış. Söyledikleri yanlış değil, tümüne katılıyorum ama eksik. Sanattan zerre anlamayan Picasso'yu bile eleştiren kekolara gün doğmuş :D Geçmiş olsun.
Mesele Picasso değil. Çağdaş sanat eleştiriliyor. Post-modern dönem yani . Picasso modern dönem daha erken yani. Bienallerde gördüğümüz saçmalıklardan bahsediliyor.
picassoda soyut sanatta çok büyük bir palavradır. picassonun çok kısa bir yaratıcı dönemi mevcut ondan sonrası kendi kendini tekrarı kkarikatürü ve parodisidir. insan algısının anlamayacağı sırf retoriğe ve biri srü bok püsür laf salatasına dayalı böyyük sanat tam bir sahteklarlık ve enayi kanırmacasıdır. insan algısı iyi sanatı zatne algılar. onun ötesi sahtekarlık. kadın bunu çok güzel anlatıyor.
4.17 hayır çünkü bu bir sanat değil 🤣🤣
Ben düşünürken bu insan konuşuyor...sanki aklımı okuyor...ennnn kötü olduğunu düşündüğüm bir sanatçı(!) Damien Hirst ün adını duyuyorum. Eserleri bu kadar kötü olabilir. Sayfasının altına neler yazmak istiyorum, yazamıyorum...aptalların nefret yığınlarının altına kalmamak için...😬
Çek sanat mafyası...sanat öldü yaşasın sanat....
sanat sepet işlerinin şerrinden Allah'a sığınırım
Mantıksal bir yaratım süreci yerine parasal bir rastgelelik süreci hakim sanki.
iki çizgi çekeyim heh altına bir açıklama bir kaç godoman gelsin -aahh ne derin, hayatın 2 çizgisini anlatıyor, desin sonra da adı sanat olsun bir de 5 milyona satılsın. Yersen
Dünyada insanların ne "sevimli" dertleri var.
;😊
Gürkan abi senin sanat ile ilgilendiğini bilmek güzel bir şey. Bir sanatçı olarak ben de her zaman çağdaş sanatın abuk sabuk saçmalıktan öteye gidemeyeceğini düşünüyordum ki hala öyleyim. Bu tıpkı İslam dinine karıştırılan Hadis Sünnet Şirkinin sanat versiyonu !... hatta tam da öyle diyebilirim.
Sanatin elestirel dusunceyle olan iliskisini kavrayabilirseniz, aslinda sizin onemli olarak degerlendirdiginiz problemlerle ne kadar yakindan ilgili oldugunu gorursunuz.
@@lichzelg 👏👏